InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Pc en internet > Bill Gates en Microsoft

Bill Gates en Microsoft

Bill Gates en Microsoft Bill Gates stopte in 2008 met Microsoft. Met tranen in zijn ogen sloot Bill Gates een zeer bijzondere periode in zijn leven af, de tijd dat hij zich full-time met zijn bedrijf Microsoft bezighield. Hij begon het bedrijfje Microsoft rond zijn twintigste; Microsoft groeide al snel uit tot een miljarden-bedrijf. Bill Gates investeert zijn geld ook vaak in goede doelen. Bill Gates werkte 32 jaar aan Microsoft en maakte van zijn bedrijf een groot kassucces.
Vrijdag 27 juni 2008 nam Bill Gates afscheid van Microsoft. Volgens een bericht op www.webwereld.nl, hield Bill Gates daarbij zijn ogen niet droog. De grondlegger van het miljardenbedrijf Microsoft was toen 52 jaar. De reden dat hij stopte met Microsoft was omdat hij zich intensiever bezig wilde gaan houden met de Bill & Melinda Gates Foundation, een liefdadigheidsinstelling die de miljarden dollars, die Bill Gates verdiende met Microsoft, aan goede doelen zal blijven besteden. Bill Gates houdt zich bijvoorbeeld bezig met de zoektocht naar nieuwe vaccinaties en het verstrekken van microkredieten in de derde wereld.

Bill Gates, wat doet hij nu?

Bill Gates distantieerde zich niet geheel van Microsoft. Hij bleef zich binnen Microsoft nog bezighouden met speciale projecten. Maar 80% van zijn werktijd besteedt hij aan de Bill & Melinda Gates Foundation. Tevens verklaarde Bill Gates dat zijn drie kinderen, na zijn dood, elk 10 miljoen dollar zullen erven. Het overige deel van zijn miljarden zal besteed worden aan liefdadigheidsprojecten. Het totale bezit van Bill gates wordt geschat op ruim 58 miljard dollar. Zijn favoriete bezigheid lijkt het uitgeven van zijn geld aan goede doelen.

Geschiedenis Microsoft en levensloop Bill Gates

De vader van Bill Gates was advocaat en zijn moeder zat in het onderwijs. Toen hij in 1968 op de Lakeside Prep School in Seattle zat, ontdekte hij een terminal die verbonden was met een timesharing computer bij General Electric. Hij en zijn vriend Paul Allan braken op het systeem in als hackers en lieten het systeem crashen. Een computerbedrijf besloot hen vervolgens in dienst te nemen om bugs in programma's op te sporen.

Bill Gates studententijd

Najaar 1973 ging Bill naar de Harvard University. Toen Paul Allen hem op de Altair 8800, een zeefbouwcomputer, attendeerde, nam Gates contact op met MITS, de producent van de Altair, en beweerde dat hij en Paul Allen een programmeertaal hadden ontworpen, wat BASIC heette, wat op de Altair kon worden gebruikt. Het computerbedrijf was zeer geïnteresseerd en nodigde hen uit om BASIC te presenteren. Bill Gates moest nu zo snel als hij kon het programma ontwerpen en uitwerken, en Paul Allen kon het daadwerkelijk op tijd aan MITS tonen. MITS was enthousiast en kocht de rechten van BASIC van Gates en Allen in 1975. Het werd verkocht onder de naam Altair BASIC. Met deze overeenkomst was het bedrijf Micro-soft ontstaan. Later werd het streepje uit de naam van het bedrijf verwijderd.

Tim Paterson ontwierp DOS en Microsoft kocht het voor een spotprijsje

IBM bracht de eerste personal computer op de markt. Het is was succesvol product maar het besturingssysteem functioneerde niet al te best. Microsoft heeft DOS (Disk Operating Systeem) voor een spotprijsje van een programmeur (Tim Paterson) overgekocht, en verkocht het door aan IBM. In het contract met IBM stond echter dat Microsoft het programma zelf ook mocht verkopen, en terwijl Microsoft-DOS wereldbekendheid genoot, verkocht het IBM DOS programma lang zo goed niet.

http://inventors.about.com/library/weekly/aa033099.htm Schrijft hier over:
The "Microsoft Disk Operating System" or MS-DOS was based on QDOS, the "Quick and Dirty Operating System" written by Tim Paterson of Seattle Computer Products, for their prototype Intel 8086 based computer.

QDOS was based on Gary Kildall's CP/M, Paterson had bought a CP/M manual and used it as the basis to write his operating system in six weeks, QDOS was different enough from CP/M to be considered legal.

Microsoft bought the rights to QDOS for $50,000, keeping the IBM deal a secret from Seattle Computer Products.

Gates then talked IBM into letting Microsoft retain the rights, to market MS DOS separate from the IBM PC project, Gates proceeded to make a fortune from the licensing of MS-DOS.

In 1981, Tim Paterson quit Seattle Computer Products and found employment at Microsoft.

Life begins with a disk drive." - Tim Paterson


Windows

Na zes DOS versies brengt Microsoft Windows op de markt, wat uiteindelijk wederom een kassucces wordt. Van Windows 3 verkoopt Microsoft in zes maanden tijd twee miljoen exemplaren. Micro-soft begon als een klein bedrijfje maar groeide uit tot een gigantische multinational met ruim 90.000 werknemers en een omzet van miljarden dollars.
  • Bill gates trouwde in 1994 met Melinda French en zij kregen drie kinderen. Bill Gates heeft miljoenen uitgegeven aan onderzoek en bestrijding van malaria. Het meest opzienbarende is misschien wel de financiering van een enorme bunker in een berg op Spitsbergen in de Arctische Oceaan waar miljoenen zaden voor gewassen als graan, rijst en maïs zijn opgeslagen om voor de toekomst te bewaren.
  • In 2005 ontving Gates samen met Melinda French de Persons of the year award, een initiatief van TIME Magazine.
  • Bill Gates werd dankzij Microsoft en de IT-industrie, een van de rijkste mensen op aarde.
  • Een van de huidige doelen van Bill Gates zou zijn om de beste zoekmachine ter wereld te bouwen, dus of het Bill Gates zal lukken om Microsoft voor 80% achter zich te laten? We zullen het af moeten wachten.
© 2008 - 2017 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wie is Bill Gates?Eén van de rijkste mensen ter wereld is rijk geworden door het opzetten en verder uitbouwen van het bedrijf Microsoft. B…
Biografie van Bill GatesBill Gates is weer de rijkste mens ter wereld. De Microsoft-oprichter staat opnieuw op nummer één van de jaarlijkse lijs…
Gratis geld van Bill GatesGratis geld, wie wilt het niet? Zeker in tijden van geldnood is het bij menig persoon meer dan welkom. Op internet zijn…
Het succes van Microsoft WindowsMicrosoft windows, iedereen kent het en de meesten gebruiken het ook nog. Maar waar is het succes van Windows nu eigenli…
Wie is Carlos Slim?Carlos Slim is de rijkste man ter wereld. Hij heeft zijn vermogen weten op te bouwen met zijn telecommunicatieconcern Te…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Efes / Pixabay
  • http://webwereld.nl/articles/51675/gates-neemt-in-tranen-afscheid-van-microsoft.html
  • http://www.windowsvistamagazine.be/vista.cfm?id=86056
  • http://inventors.about.com/library/weekly/aa033099.htm
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Bill_Gates

Reageer op het artikel "Bill Gates en Microsoft"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Kisses
Laatste update: 18-07-2015
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Pc en internet
Bronnen en referenties: 5
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!