InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Pc en internet > LoRa-netwerk met 'picoWAN gateways'

LoRa-netwerk met 'picoWAN gateways'

LoRa-netwerk met 'picoWAN gateways' De picoWAN gateway is een stopcontact waar men het internet der dingen, mee op kan. Een soort van stekker die je in het stopcontact kan in plaats van de gateway (antenne) buiten aan de muur of op het dak te bevestigen. De PicoWAN moet dan met het LoRa-protocol werken. Dit heeft het elektronicabedrijf Archos aangekondigd. De dochteronderneming van Archos is picoWan, die de stekker verder ontwikkelt en het eind juni 2016 wil lanceren.

PicoWAN als stopcontact

Het netwerk is bedoeld voor het internet der dingen (Internet of Things-IoT) en moet vanaf juni 2016 uitgerold gaan worden met de LoRa-PicoWAN-gateways. Het zijn een soort van stopcontacten, die het eerste LP-Wan (Low Power- Wide Arena Network) Radiofrequente netwerk zijn voor het internet der dingen. De picoWan legt contact met een beschikbaar wifi-netwerk, dat is verbonden met een snelle internetverbinding. Vervolgens zet het stopcontact een draadloos netwerk, op basis van de LoRa technologie op. LoRa is een nieuw soort technologie die apparaten van lange afstand aan het internet kan koppelen. De voordelen zijn:
 • de afstand van het draadloze signaal komt kilometers ver.
 • het kan gemakkelijk uitgerold worden.
 • lagere kosten
 • iedereen kan op het internet der dingen.
 • software wordt gratis ter beschikking gesteld aan ontwikkelaars en systeembouwers.

PicoWan, de netbeheerder

PicoWAN, is een bedrijf onder de vleugels van de Franse elektronicafirma Archos, waarvan Henri Crohas de oprichter is. Archos is een Frans multinational elektronicabedrijf en is gespecialiseerd in het, onder ander, maken van smartphones, tablets en externe schijven. PicoWAN is een netbeheerder en een dochteronderneming van ARCHOS en Henri Crohas is de president van het bedrijf PicoWAN.

LoRa protocol

LoRa staat voor Long Range en is een belangrijke factor om de ontwikkelingen van het internet der dingen (IoT) te versnellen. Het is een nieuwe technologie die het mogelijk maakt om apparaten, die maar weinig data gebruiken, laagfrequent te verbinden met internet. Denk bijvoorbeeld aan straatverlichting, waarbij lantarenpalen op afstand aan- en uitgezet kunnen worden en prullenbakken die ‘vertellen’ dat ze vol zijn. LoRa is een nieuw soort technologie die apparaten van lange afstand aan het internet kan koppelen. Alledaagse voorwerpen worden zo een ‘ding’ van het internet, door met sensoren een draadloze verbinding te hebben met de PicoWAN of de LoRa gateway. Het doel van LoRa is om meer dingen dan mensen op het internet te hebben. Bedrijven en instellingen kunnen hiermee hun dienstverlening en bedrijfsprocessen verbeteren, kosten verlagen of zelfs nieuwe verdienmodellen ontwikkelen. Woningen worden nog meer ‘slim’. Er wordt gebruik gemaakt van het LoRa protocol (LoRaWAN), een protocol voor mobiele netwerken dat speciaal is ontwikkeld om aan de hoge eisen van het internet der dingen, te kunnen voldoen.
Eisen als bijvoorbeeld:
 • beveiliging van het netwerk en beveiliging op het toepassingsniveau.
 • zowel lokaal gebruik als gebruik op grote schaal moet mogelijk zijn (schaalbaarheid) met gateways.
 • de software
 • dat de draadloze 'dingen' in staat zijn zelfstandig te kunnen samenstellen en verbindingen op te zetten.
 • de vindbaarheid. De gebruiker zal via een 'zoekmachine' willen weten waar een 'ding' zich bevindt.
 • het kunnen managen van grote datavolumes.
 • nauwkeurige en juiste interpretatie van de door sensoren vergaarde gegevens kunnen weergeven.
 • het kunnen aanpassen aan gewijzigde omstandigheden en
 • een creatieve oplossing voor de energievoorziening van de sensoren geven.
De Lora Alliance is een open, non-profit vereniging van leden die geloven dat het internet van de dingen het tijdperk van nu is. De Alliance werd in maart 2015 in maart opgericht door grote bedrijven van over de hele wereld, met als gezamenlijk doel om een wereldwijde standaard te ontwikkelen voor Low Power Wide Area Networks (LPWAN) of tewel het LoRa netwerk. Andere grote bedrijven zijn de Telecom bedrijven Swisscom, Bouygues Telecom, SingTel, Proximus en Fastnet. Industriële bedrijven als IBM, Kerlink, Sagemcom, Microchip, Eolane, Actility en IMST.

Meerdere gegadigden zijn bezig om het LoRa-netwerk in Europa uit te rollen. Slimme dingen, slimme steden en slimme bedrijven. Het internet der dingen is een enorme groeimarkt. En miljarden apparaten/machines/wearables zullen online komen.
© 2015 - 2017 Rieja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De wereldstekker, in welke landen heeft u deze nodig?De wereldstekker, in welke landen heeft u deze nodig?Iedereen heeft stopcontacten in huis, het is logisch dat de stekkers in het stopcontact passen. Maar in het buitenland k…
De netbeheerder, gas en electraBijna iedere woning en bedrijf in Nederland is voorzien van energie. Electra en gas is bijna niet meer weg te denken uit…
Netbeheerders elektriciteit en gas in NederlandNetbeheerders elektriciteit en gas in NederlandElectriciteit en gas: wie is verantwoordelijk voor aanleg, transport, vastrecht, verbruikskosten, meterstanden? Netbehee…
Een GSM-repeater plaatsen voor een betere telefoon-ontvangstEen GSM-repeater plaatsen voor een betere telefoon-ontvangstGeen GSM-ontvangst op die ene plek waar het het hardst nodig is? Een signaal repeater voor de mobiele telefoon is de opl…
Computernetwerk aanleggen, draadloos netwerk met VISTAComputernetwerk aanleggen, draadloos netwerk met VISTAMet VISTA is een draadloos computernetwerk zo gemaakt. Steeds meer mensen hebben in huis meerdere computers en willen da…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: PeteLinforth / Pixabay
 • http://www.wireless-mag.com/News/38263/picowan-to-launch-lora-based-low-power-wan-for-iot-in-2016.aspx#.Vin3hv3ov5o
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Archos
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Internet_der_dingen#Eisen_opgelegd_aan_de_technologie
 • https://www.archos.com/corporate/press/press_releases/PR_PicoWAN_20151006_EN.pdf

Reageer op het artikel "LoRa-netwerk met 'picoWAN gateways'"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Rieja
Laatste update: 26-09-2016
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Pc en internet
Bronnen en referenties: 5
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!