InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Muziek en film > Koningslied – Nationaal Comité Inhuldiging houdt er aan vast

Koningslied – Nationaal Comité Inhuldiging houdt er aan vast

Koningslied – Nationaal Comité Inhuldiging houdt er aan vast Het Koningslied dat ter ere van de inhuldiging van Willem-Alexander als koning van Nederland werd gemaakt en wordt gezongen, heeft veel reuring teweeg gebracht. Zoveel commentaar kwam er dat de componist het lied terugtrok. Het Nationaal Comité Inhuldiging hield er aan vast en het Koningslied klonk op 30 april 2013 om 19.30 uur voor de nieuwe Koning. In Ahoy was een zangfeest en het lied was via radio en telvisie overal in het land te zien en horen.

Zingen van Koningslied

Het Koningslied heeft de Nederlanders op de been gebracht, maar niet op de manier zoals bedoeld was. De storm van kritiek, die na de lancering van het lied op 19 april 2013 losbarstte, nam groteske vormen aan. De componist John Ewbank trok daarop zijn compositie op 20 april terug. Het Nationaal Comité Inhuldiging (NCI) zat daarna met een gat in het programma en een problematische liedkwestie. Het comité kondigde maandagavond 22 april 2013 bij monde van Comitélid Joop van den Ende aan dat het lied onderdeel van het programma blijft. De artiesten die mee hebben gewerkt aan het lied steunen het door dik en dun en het geplande concert in Ahoy Rotterdam gaat door.

Lied van John Ewbank

Aan het lied werkten, naast de componist, 51 artiesten mee. Voorafgaand aan de samenstelling van het lied konden Nederlanders een tekst of tekstfragmenten opsturen, waardoor de tekstschrijvers van het lied zich lieten inspireren. Drieduizend bijdragen moesten gesmeed worden tot één nationaal lied. Het gesammtkunstwerk oogstte vrijwel meteen na lancering een storm van kritiek. Met beledigingen en doodsbedreigingen gingen de criticasters ver over de schreef, zo ver zelfs dat het Ewbank teveel werd. Het NCI zegt daarover in haar verklaring van 22 april 2013: "Sinds de lancering van het lied is er sprake van een golf van reacties, veelal positief. Het is duidelijk dat er ook veel kritische geluiden zijn in de samenleving over delen van de tekst van het lied."

Zangfeest

De dag van de troonswisseling en ook het zangfeest in Ahoy wordt door de NPO (Nederlandse Publieke Omroep) voor radio verslagen en voor televisie in beeld gebracht. Na overleg tussen NPO, John Ewbank en NCI is maandag 22 april 2013 besloten het Koningslied toch te zingen. Het NCI stelt wel dat het "achteraf gezien een moeilijke opgave is gebleken om in een kort tijdsbestek recht te doen aan zoveel bijdragen."

Harnas

Achteraf zegt het NCI op Radio 2 dat de tekstschrijvers van het Koningslied "een te groot harnas" aangemeten hebben gekregen. Dat was fout, geeft het Comité toe. Het lied is verder ook een kwestie van smaak. Niet iedereen zal het mooi vinden, welk lied je ook maakt. Ewbank is een gerenommeerde liedjesschrijver. Hij maakte vele liedjes waarvan er 20 een nummer 1 hitnotering hebben gehad.
Het Comité ziet als voordeel van alle commotie dat het lied goed tussen de oren is gaan zitten. Verder zegt Comitélid Joop van den Ende: “Ik hoop dat we beseffen dat we hier praten over een liedje en dat er die dag belangrijker dingen gebeuren.”

Nederlandse Publieke Omroep en Nationaal Comité Inhuldiging

De Nederlandse Publieke Omroep werkt samen met het NCI om de dag zo goed mogelijk bij het volk in de huiskamers te krijgen via radio en televisie. Het lied wordt vanuit Ahoy voor Willem-Alexander gezongen. Dat concert wordt live uitgezonden. Via radio, tv en schermen in dorpen en steden kunnen alle Nederlanders meezingen met het Koningslied.

Oranjejournaal

Na de terugtrekking van het Koningslied, trok ook Frits Spits van Radio 2 zich terug. Hij had tot taak het Koningslied via zijn radioprogramma bekend te maken. Samen met Wendy Beenakker presenteert hij in aanloop naar de inhuldiging op 30 april 2013 het Oranjejournaal. Vanaf begin april is hij een keer of drie per dag te horen. Het was in een van de uitzendingen van het Oranjejournaal op vrijdag 19 april, een speciale uitzending, dat het Koningslied voor het eerst door de ether klonk.
Zonder Koningslied had hij geen taak meer, dus stopte Spits met het Oranjejournaal. Nadat bekend werd dat het NCI vasthield aan het Koningslied, kwam ook Frits Spits weer terug als heraut van het Koningslied.
"Ik heb de oranje toeter weer voor mijn mond en ik roep: Ahoy, Ahoy, Ahoy, we krijgen het vol!", zei Spits tijdens zijn hervatte uitzending.

Q-Music

Het Koningslied kreeg steun van radiozender Q-Music. Het Koningslied werd daar op de ochtend van de 19e april maar liefst 13 keer gedraaid. De presentatoren deden dat om een signaal af te geven. We mogen elkaar wel wat respectvoller gaan benaderen op social media, was de boodschap. Je kunt niet zomaar alles op twitter zetten. De DJ's kregen veel steunbetuigingen, maar ook wat minder leuke berichten in de inbox.

Soap

Sommigen noemen het Koningslied en alle commotie eromheen De koningsliedsoap. Het popkoor Popup uit Oud-Beijerland werkt mee aan de opvoering van het Koningslied. De koorleden noemen de commotie belachelijk: "We kunnen er allemaal wat van vinden, we willen alleen onze nieuwe koning aanmoedigen, kom op zeg."

Video

Het lied wordt gelanceerd met een videoclip. Nederlanders kunnen oefenen met de lyric video en de tekst downloaden via de website van het officiële Koningslied. Het Officiële Koningslied is digitaal verkrijgbaar via iTunes. Het kost €0,99. Na één dag staat het al nummer 1 op de Nederlandse hitlijsten.
Er is ook bladmuziek beschikbaar voor de muzikanten. Het kon worden opgehaald van de website van het officiële Koningslied.
Lees hier de tekst van het Koningslied.

Ahoy

Het concert in Ahoy startte om 19.30 uur met het Koningslied. De kaarten kostten 5 euro en de opbrengst van de kaarten en Koningslied zijn naar het Oranjefonds gegaan.
In Ahoy zong Paul de Leeuw, samen met onder meer Lee Towers, Anita Meijer, Frédérique Spigt, Trijntje Oosterhuis en Glennis Grace.

Lees verder

© 2013 - 2017 Sjaanfanameland, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Koningslied voor Inhuldiging Koning Willem-AlexanderKoningslied voor Inhuldiging Koning Willem-AlexanderVoor de inhuldiging van Koning Willem-Alexander op 30 april 2013 bedacht het Nationaal Comité Inhuldiging dat er een Kon…
Koning – Strik als keurmerk inhuldigingKoning – Strik als keurmerk inhuldigingEen oranje strik, dát is het logo van het Nationaal Comité Inhuldiging dat het comité voor de inhuldiging van de koning…
Koning – Koningsspelen 2013 en daarnaKoning – Koningsspelen 2013 en daarnaVrijdag 26 april 2013 is de eerste dag van de Koningsspelen. Het Nationaal Comité Inhuldiging zwengelt de sportieve dag…
Bedrijven die de troonswisseling sponsorenVanaf 30 april 2013 is Willem Alexander Zijne Koninklijke hoogheid en gaat Beatrix als prinses door het leven. Het feest…
Heineken Music Hall, HMH, Amsterdam, Agenda 2013, meer infoProgramma/agenda 2013 van de Heineken Music Hall, in de volksmond vaak HMH of Bijlmer Bierbak (met dank aan Giel Beelen)…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Koningslied logo
  • www.rtlboulevard.nl
  • www.nieuwsuit.com
  • www.pownieuws.tv
  • www.volkskrant.nl
  • www.hetofficielekoningslied.nl
  • www.ad.nl
  • www.trouw.nl
  • www.rijnmond.nl

Reageer op het artikel "Koningslied – Nationaal Comité Inhuldiging houdt er aan vast"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Sjaanfanameland
Laatste update: 09-06-2016
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Muziek en film
Special: Koning en koningin
Bronnen en referenties: 9
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!