Creativiteit bij drugssmokkel

Bijna dagelijks kom je in de media berichtgevingen tegen over opgepakte drugssmokkelaars. Het is onbekend of dit slechts een topje van de ijsberg is. Hoe vaak gaat een smokkel wel goed? Dat weet niemand: alleen van de mislukte smokkelpogingen zijn de cijfers bekend. Daaruit is ook een opsomming te maken van de creativiteit van de smokkelaars om de drugs niet in handen van de politie te laten vallen. Smokkelen van drugs lijkt nog altijd de ideale manier om in korte tijd veel geld te verdienen. Soms lukt het, soms ook niet. Er zijn veel mensen die besluiten, veelal gedwongen door omstandigheden, het risico te nemen en een smokkelpoging ondernemen. Als het lukt heeft men een oplossing gevonden om bijvoorbeeld van de schuldeisers af te komen. Helaas gaat het nog ook vaak mis. En is het hebben van een schuld, niet meer het enige probleem dat men heeft.

In de hoop snel geld te verdienen worden smokkelaars steeds creatiever. Dit artikel beschrijft enkele voorbeelden van de creatieve geesten. Laat het je niet op ideeën brengen, want het kunnen alleen een mislukte smokkelpoging zijn als ze wordt beschreven in een artikel als deze.

Impregneren en oplossen

Steeds meer en meer lijken smokkelaars niet meer te kiezen voor het verstoppen van de drugs in de vorm zoals het uiteindelijk op de markt wordt aangeboden. Men gaat over op scheikundige verwerking van de drugs, waardoor het op inventieve wijze te smokkelen valt. Zo wordt drugs opgelost in drank, worden kleren geïmpregneerd met de opgeloste drugs, of worden er zelfs koffers gemaakt van een stof waarin de drugs is verwerkt. Via een speciaal proces kan de drugs er later weer uitgehaald worden. Deze wijze van smokkelen maakt het voor de politie steeds moeilijker om te ontdekken, omdat het door scanners niet is te zien.

Bolletjes

Niet meer zo succesvol als in de beginperiode, is de smokkel van drugs via de innerlijke mens. Door het inslikken van bolletjes drugs, verpakt in bijvoorbeeld een condoom, smokkelen mensen de drugs in hun maag van. Van buitenaf is dat niet te zien, en daarmee was de methode ook succesvol in het begin. Zeker op vliegroutes waar deze smokkelwijze veel voorkwam is de 100% controle geïntroduceerd door de Nederlandse douane. Alle passagiers vanuit aangewezen risicogebieden, in deze zijn dat Suriname, Nederlandse Antillen en Aruba, worden onderworpen aan een 100% controle. De veelbesproken bodyscan maakt hier onder van uit. Leuk is dat niet voor passagiers die onschuldig zijn. Succesvol is de aanpak wel. Volgens Ministerie van Justitie is het aantal drugssmokkelaars per vlucht uit deze risicogebieden teruggebracht van zo'n 40 per vlucht naar gemiddeld 2.

De dubbele bodem

Een Pakistaan probeerde onlangs vijftien kilo heroïne ons land binnen te smokkelen, verstopt in de dubbele bodem van zijn reiskoffer. De koffer werd daardoor zo zwaar dat het de luchthavenpolitie opviel en de man aanhielden. De truc met de dubbele bodem is zo oud als de weg naar Rome, maar hij blijft populair en nog altijd zeer regelmatig toegepast.

Pallets

Belgische agenten wisten het zeker: ze waren een internationale drugsbende op het spoor. Men verdacht de bende van grootschalige smokkel van hasj. Bij een inval verwachtte de politie grote hoeveelheden drugs aan te treffen, maar men vond niets dan grote hoeveelheden terracotta bloempotten en vazen. Zelfs na onderzoek, waarbij meerdere vazen werden gebroken om te kijken of deze dan drugs bevatten, wist men niets te vinden. Zelfs een drugshond vond niets en ook onderzoek naar de zijwanden van de containers waarin de potten en vazen werden vervoerd, leverde niets op. Men kon de bende niets maken, als men niets tastbaars vond. Bij het onderscheppen van een nieuwe lading potten en vazen, wederom niets. Totdat men op het idee kwam om niet de potten en vazen te onderzoeken, maar de pallets waarop ze werden vervoerd. Bingo! Op professionele wijze had men de verstevigde punten van de pallets uitgehold en daarin werd de drugs vervoerd. Er was niet te zien dat er met de pallets was geknoeid. De smokkelaars dachten slim te zijn, door de drugs te verstoppen in het niet voor de hand liggende artikel (de vaas) maar het bijproduct. De truc met de pallets is vaker gebruikt in de jaren er na.

Bananen

Een zeer vernuftige truc is de bananentruc. Zeer realistisch nagemaakte bananen van plastic worden verstopt tussen een lading echte vruchten. Soms worden zelfs hele trossen nepbananen tussen de lading gestopt. In de nepbananen wordt de drugs, veelal cocaïne verstopt. Deze wijze is een zeer arbeidsintensief. Het toont aan dat smokkelaars de hand er niet vooromdraaien om er veel werk van te maken. Een poging op deze wijze drugs te smokkelen ging bijna goed voor de smokkelaars. De politie wist de drugs bij een eerste controle niet te ontdekken. Pas bij een tweede controle, met een drugshond, werd er in totaal 756 kilo cocaïne ontdekt.

Geestig

Er zijn ook veel gevallen bekend van ontdekkingen van drugssmokkel, waarbij de creativitiet soms net een stap te ver ging. Hier volgen enkele voorbeelden:
  • Hairextensions - In 2006 heeft de Namibische politie een 21-jarige vrouw opgepakt wegens het smokkelen van drugs. Zij had de cocaïne lichtjes gespreid over ongeveer 76 pakjes in haar hairextensions
  • Gips - In maart 2009 arresteert de Spaanse politie een man op het vliegveld van Barcelona. De man deed alsof hij een gebroken been had. Het gips om zijn been was gemaakt van cocaïne. Hij had ruim 4.8 kg gesmokkeld
  • Pringles – Een ware creatieve geest heeft van cocaïne flinterdunne chips gemaakt en deze in een bus van het merk Pringles verstopt. Op deze wijze west hij 168 gram cocaïne te verwerken. De ‘chips’ leken daadwerkelijk op echte Pringles, maar hij kon de Texaanse politie toch niet om de tuin leiden.
  • Jezus – In een ultieme poging drugs te smokkelen, dacht een Mexicaanse vrouw de hulp van Jezus te ontvangen. Ze vervoerde een beeld van de heilige met een gewicht van ruim 3 kilo over de grens met Texas. Het beeld was niet gevuld, maar zelfs helemaal gemaakt van cocaïne (in combinatie met gips).
  • Broodjes - Een Nederlandse vrouw en een Surinaamse man worden opgepakt met 33 cassavebroodjes gevuld met drugs. Het ging om ruim drie kilo cocaïne. De verdachten zaten op twee verschillende vluchten. De controleurs vertrouwden het niet, omdat cassavebroodjes ook gewoon in Nederland te koop zijn.
  • Heilig zand – Een priester had in zijn gewaad zakken met heilig zand zitten. Hij wilde dit niet laten controleren. Bij controle bleek wel waarom: het heilige zand bleek niet zo heilig te zijn, en de priester evenmin.

Details

Hoe creatief de smokkelaars ook kunnen zijn, je moet als smokkelaar wel goed vooronderzoek doen. De beste smokkelpogingen zijn die het minst in het oog springen. Het is niet alleen een kwestie van goed verstoppen, je moet de gehele setting op elkaar afstemmen. Zo hadden smokkelaars de drugs, ruim 2 ton cocaïne, verstopt in containers vol cokes (soort kolen). Zo wilde men de drugs onopvallend de haven van Antwerpen binnensmokkelen. Naast zakken vol met echte cokes, waren ook veel zakken gevuld met valse, waarin de drugs zat verstopt. De truc zal voor een leek een goede kans van slagen hebben. Voor de douaniers echter niet: cokes wordt helemaal niet in zakken vervoerd, en de lading viel juist daarom al direct op!

Kat en muis

Het spel dat wordt gespeeld tussen de politie en de smokkelaars, lijkt op een waar kat-en-muis spel. De politie jaagt onophoudelijk op de smokkelaars en de smokkelaars proberen telkens weer nieuwe methoden te bedenken om drugs op de plaats van bestemming te krijgen. Wordt een methode ontdekt, dan moeten de smokkelaars weer aan de slag om wat nieuws te bedenken. Ook de politie is zelf telkens actief om na te denken hoe de smokkelaars zullen denken, en de smokkelaars proberen vice versa juist te denken hoe de politie zal acteren. Zo ben je elkaar steeds een stapje voor. Soms draaien smokkelaars de politie een loer, door bewust een lading te laten ontdekken: dan niet gevuld met drugs maar bijvoorbeeld met uitwerpselen.

Lees verder

© 2011 - 2024 Solnah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nederlanders opgepakt voor drugssmokkel in 2013Het smokkelen van drugs lijkt voor veel mensen nog altijd een lucratieve business. Men denkt door simpelweg uit handen t…
nieuws uitgelichtDe Mexicaanse drugsoorlogMexico is de laatste jaren in de ban van de drugsoorlog. Vrijwel wekelijks zien of lezen wij hier de gruwelijkste verhal…

Wat zijn softdrugs?Wat zijn softdrugs?In Nederland wordt er wettelijk een onderscheid gemaakt tussen softdrugs en harddrugs. Zo heerst er in ons land een gedo…
Alkaloïdplanten en entheogenen: ratio en emotioAlkaloïden en drugs. Wat hebben ze met mekaar te maken? Alcaloïden zijn stoffen in de plant, die net zoals hallucinogene…
Bronnen en referenties
  • Telegraaf.nl
  • AD.nl
  • Nieuwsblad.be
Solnah (99 artikelen)
Gepubliceerd: 28-11-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Drugs
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.