InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Mens en samenleving > Laatste nieuws Israël-Iran: een militaire aanval Israël/VS?

Laatste nieuws Israël-Iran: een militaire aanval Israël/VS?

Laatste nieuws Israël-Iran: een militaire aanval Israël/VS? Met het uitbrengen van het IAEA rapport in november 2011 is de spanning rondom Iran en haar nucleaire programma aanzienlijk toegenomen. Het Internationaal Atoom Energie Agentschap heeft duidelijk bewijzen gevonden dat Iran bezig is met het maken van een nucleaire bom. Israël heeft openlijk aangegeven dat een militaire aanval op Iran niet uitgesloten is. Maar voorlopig heeft de internationale gemeenschap besloten om de druk op Iran op te voeren door verscherpte sancties.

Laatste ontwikkelingen

Vanaf begin november 2011 gaan we regelmatig voor u de laatste ontwikkelingen bijhouden. Er wordt veel gezegd en geschreven over deze kwestie. Veel informatie hoort bij de propagandaoorlog die gevoerd wordt tussen het Westen (Israël) en Iran. Niemand weet precies of en zo ja wat er gaat gebeuren (er gebeurt overigens al wel veel op het gebied van economische sancties). Er kan een militaire aanval plaatsvinden vanuit de lucht maar het is evengoed mogelijk dat acties worden ondernomen door commandotroepen. Ook kunnen onderzeeërs ingezet worden. Daarnaast zijn er mogelijkheden om iets te doen met computervirussen (wat mogelijk al gebeurd is - Stuxnetvirus). Hierbij hoeven niet alleen kerncentrales te worden aangevallen maar kunnen ook andere vitale onderdelen van de Iraanse samenleving platgelegd worden zodat chaos in Iran gecreëerd wordt. Mogelijk kan het Westen profiteren van de Iraanse oppositie door een soortgelijke opstand zoals in andere Arabische landen is gebeurd.

Interne links


Voor algemeen actueel nieuws over Israël, klik hier. Voor nieuws over de oorlog in Gaza waarbij ook Iran direct betrokken is (de Fajr raketten en andere wapens die het geleverd heeft aan de Palestijnse terroristen + de training van terroristen in en door Iran), klik hier.

Achtergrond

Ligging nucleaire faciliteiten Iran

LegendaA Natanz
B Qom
C Arak
D Bushehr
E Teheran
F Parchin
G Isfahan

  • Natanz – een uranium verrijking faciliteit
  • Qom (Fordo) – een uranium verrijking faciliteit
  • Bushehr – een civiele nucleaire krachtcentrale
  • Arak – een zwaar water productie fabriek
  • Teheran – een experimenteel nucleaire reactor
  • Parchin – een militaire basis voor nucleaire onderzoek en ontwikkeling
  • Isfahan – een uranium conversie faciliteit
  • Verschillende uranium mijnen in centraal en zuidelijk Iran

We hebben verschillende opinie- en achtergrondartikelen geschreven over het nucleaire programma van Iran. Voor meer informatie hierover:

Meer informatie over Israël, ga naar: Laatste nieuws Israël.

Juli 2015

2 juli 2015
Congress Demands Obama Step Back From Iran Nuclear Deal – INN (http://goo.gl/sMXXI7)
Het Amerikaanse Congres wil niet dat president Obama een deal sluit met Iran over haar nucleaire programma. Leidende senatoren willen een 'pauze' in de onderhandelingen en zijn het niet eens met een uitspraak van een regeringsfunctionaris dat nucleaire inspecties niet nodig zijn. Het Congres heeft 30 of 60 dagen de tijd, mocht op 9 juli een deal zijn bereikt, om sancties te blokkeren via een stemming. Maar experts zeggen dat de huidige sancties al niet zwaar genoeg zijn. De Iraanse economie groeide met 3% in 2014.

Juni 2015

30 juni 2015
IDF Appoints Special Team to Plan Strike on Iran – INN (http://goo.gl/v4lrUy)
De IDF zet een speciaal team op dat voorbereidingen moet treffen voor een aanval op Iran. Het team moet kijken welke mogelijkheden er voor een aanval op Iran zijn nadat een deal met Iran is gesloten. De deadline voor zo'n deal loopt vandaag af en wordt mogelijk verlengd. Israël gelooft niet dat Iran haar nucleaire programma zal stop zetten. De Israëlische luchtmacht heeft onlangs een oefening gehouden met de luchtmacht van Griekenland. Er werden simulatie oefeningen gehouden van aanvallen en dogfights. Het Griekse leger had een anti raket defensie systeem ingezet dat lijkt op de S-300 raketten die Rusland aan Iran heeft geleverd en die een gevaar op kunnen leveren voor Israëlische raketten en vliegtuigen.

April 2015

12 april 2015
Zionist Union: Israel should seek green light to strike Iran if nuclear deal violated – JP (http://goo.gl/dMbZL5)
De Zionistische Unie komt met een “alternatief actieplan” over hoe Israël moet reageren op de deal tussen de zes wereldmachten en Iran. Volgens de partij moet Israël met de VS tot een overeenstemming komen waarin staat dat, indien Iran zich niet aan het akkoord houdt, Israël militaire stappen kan ondernemen om zichzelf te beschermen. De partij noemt een aantal parameters van het akkoord “problematisch” en “werkelijke bedreigingen voor de lange termijn.”

9 april 2015
Rouhani: Iran will sign final nuclear deal only if sanctions lifted – YN (http://goo.gl/fgNbPq)
Iraans president Rouhani zegt dat Iran alleen het eindakkoord zal tekenen als alle sancties op dezelfde dag worden opgeheven. De deadline is 30 juni 2015. Iran wil een win-win situatie. De VS hebben eerder aangegeven dat de sancties geleidelijk worden opgeheven omdat ze er zeker van willen zijn dat Iran geen atoombom gaat ontwikkelen. President Obama heeft gisteren overigens toegegeven dat Iran na een periode van 10 jaar alsnog een atoombom kan ontwikkelen onder de huidige deal. Premier Netanjahoe zegt dat dat al kan na het ingaan van de deal.

7 april 2015
US, Iran 'Irritating Each Other' with Conflicting Comments – INN (http://goo.gl/ZmWEHs)
Nog geen week nadat een overkomst is bereikt tussen de zes wereldmachten en Iran zijn er al irritaties over tegengestelde versies van de overeenkomst. De Engelstalige en Perzische versies verschillen van elkaar. Zo wil Iran een onmiddellijke opheffing van de sancties terwijl de VS een geleidelijke opheffing wil.

3 april 2015
Netanyahu to Obama: Iran deal puts Israel's future at risk – JP (http://goo.gl/oljMDe)
In een telefoongesprek met Obama heeft premier Netanjahoe gezegd dat het raamwerk overeenkomst met Iran de toekomst van Israël in gevaar brengt indien het wordt uitgevoerd. Netanjahoe herinnerde Obama eraan dat Iran onlangs heeft gezegd dat over de vernietiging van Israël niet valt de onderhandelen. Ook zei hij tegen Obama dat Iran de laatste tijd bezig is haar proxies te bewapenen om aanvallen tegen Israël uit te voeren. Netanjahoe had liever gezien dat een betere deal was gesloten, Nu is het makkelijker voor Iran om alsnog een atoombom te maken. Israëlische diplomaten noemen de overeenkomst een historische vergissing.

2 april 2015
All Night Iran Talks Wrap Up With No End in Sight – INN (http://goo.gl/yHdj1q)
Nog steeds zijn de zes wereldmachten en Iran er niet in geslaagd om tot een akkoord te komen. Later vandaag zullen de partijen weer verder gaan praten. Inmiddels zijn ze al twee dagen de deadline van 31 maart 2015 gepasseerd. De zes wereldmachten beschuldigen Iran van de impasse. Dit land weigert flexibel te zijn of een ander voorstel te doen om tot een overeenkomst te komen. Iran wil echter van de “overdreven eisen” van het westen af.
update: Er is een raamwerk overeenkomst bereikt. Twee derde van de Iraanse centrifuges zal naar verluid tot stilstand worden gebracht. Er zal geen splijtbaar materiaal bij Fordo zijn. De Arak fabriek zal opnieuw worden ontworpen.

Maart 2015

29 maart 2015
Netanyahu Says Looming Iran Nuclear Deal 'Worse Than Feared' – INN (http://goo.gl/YBHrYm)
Premier Netanjahoe zegt dat het aanstaande nucleaire akkoord nog slechter is dan hij vreesde. Mocht er een akkoord komen dan gaat het naar het Congres, maar het is niet zeker of het Congres het akkoord kan blokkeren. Obama wil in ieder geval een interim-akkoord ondanks vele bezwaren en het feit dat de IAEA toegeeft dat Iran liegt over haar nucleaire programma.
Update: Er zou volgens journalisten een provisorisch akkoord zijn bereikt waarbij Iran afstand doet van meer dan twee derde van haar centrifuges. Het grootste deel van zijn voorraden van nucleair materiaal wordt naar het buitenland gebracht. Iran ontkent deze berichten. Iraanse diplomaten zeggen dat de meeste centrifuges in Iran blijven en dat geen enkele nucleaire reactor wordt gesloten.

3 maart 2015
Iran says it rejects Obama's demand for 10-year nuclear work halt – JP (http://goo.gl/xNW3wE)
Iran heeft Obama's eis om minstens 10 jaar lang te stoppen met nucleaire activiteiten verworpen. Iran zegt wel door te willen praten met de zes wereldmachten. De VS en haar Europese bondgenoten vrezen dat Iran een atoombom gaat ontwikkelen. Iran zegt alleen vreedzame doelen na te leven en wil een opheffing van de sancties. Deze week wordt op hoog niveau in Zwitserland verder onderhandeld. In juni zou een definitief akkoord moeten worden ondertekend.

1 maart 2015
Former Israeli security commanders: Netanyahu speech will bring Iran closer to the bomb – JP (http://goo.gl/vUiB09)
Een groep van 180 oudgedienden van Israëls veiligheidsapparaat roept premier Netanjahoe op af te zien van de speech voor het Congres. Ze vinden dat hij hiermee de kloof tussen de VS en Israël vergroot. Dat ziet Iran ook en dat maakt volgens hen de kans groter dat Iran juist een atoombom gaat ontwikkelen. Israël heeft de VS hard nodig. De Likoed reageert boos op de oproep. De partij zegt dat het om dezelfde mensen gaat die het Oslo Akkoord steunden en vrede beloofden die er niet kwam.

Februari 2015

24 februari 2015
PM: Congress 'The Final Brake' Stopping Iran Nuclear Weapon – INN (http://goo.gl/XqZgdr)
Premier Netanjahoe zegt dat zijn toespraak voor het Congres de “laatste rem” is om een “slechte deal” over Irans nucleaire programma te stoppen. Volgens zijn laatste informatie zullen de wereldmachten een deal sluiten met Iran waarbij deze laatste de mogelijkheid behoud om kernwapens te produceren (een “drempel status”). “Dit is een slecht akkoord dat onze toekomst in gevaar brengt.” Netanjahoe vindt dat het zijn taak als premier is om dit akkoord te voorkomen.

23 februari 2015
Report: Leaked intelligence document shows Mossad didn't think Iran sought nuclear weapon – JP (http://goo.gl/5KAmZa)
Volgens gelekte inlichtingenrapporten die Al Jazeera en de Britse Guardian in handen hebben blijkt dat de Mossad van mening verschilde met premier Netanjahoe over het verkrijgen van kernwapens door Iran. Volgens de Mossad is Iran lang nog niet zo ver. Overigens is dit geen spectaculair nieuws omdat oud hoofd van de Mossad, Meir Dagan, al langer van mening verschilde met Netanjahoe. Hij zei in 2011 dat Iran in 2015 pas kernwapens zou bezitten.

19 februari 2015
US Admits Shutting Out Israel from Iran Talks – INN (http://goo.gl/u7OdoI)
De regering Obama erkent dat het opzettelijk voor Israël gevoelige details van de nucleaire onderhandelingen met Iran achterhoudt. In het verleden hebben Israëlische functionarissen informatie gelekt met als doel de besprekingen te doen mislukken. De regering Obama vreest dat Israël dat opnieuw gaat doen. Israël wordt beschuldigd van het plukken van stukken informatie en deze buiten de context te gebruiken om zo de onderhandelingspositie van de VS te verzwakken.Januari 2015

22 januari 2015
Report: PM, Mossad at Odds on Iran Sanctions – INN (http://goo.gl/eXD6vo)
De Mossad is het niet eens met strengere sancties tegen Iran, zo meldt Bloomberg news. De geheime dienst gaat hiermee in tegen het standpunt van premier Netanjahoe. Mossad functionarissen hebben VS senatoren geadviseerd om niet meer sancties tegen Iran op te leggen omdat die averechts zouden werken. Er ligt een nieuw wetsvoorstel klaar van de democratische senator Robert Menendez en de Republikeinse Senator Mark Kirk om nieuwe sancties tegen Iran op te leggen als in maart geen akkoord wordt bereikt. Premier Netanjahoe steunt dit wetsvoorstel openlijk. President Obama heeft gedreigd om over het wetsvoorstel zijn veto uit te spreken.
Update: De Mossad ontkent het bericht van Bloomberg news.November 2014

24 november 2014
Confirmed: Iran Talks to Be Extended by 7 Months – INN (http://goo.gl/IrhNWy)
Wat gisteren al door Iran bekend werd gemaakt is vandaag bevestigd: de gesprekken over Irans nucleaire programma worden met 7 maanden verlengd. Op 1 maart 2015 moet een deal zijn gesloten en op 1 juli 2015 een definitief akkoord. Israël heeft al verschillende keren duidelijk gemaakt dat Iran probeert tijd te kopen om door te kunnen gaan met het bouwen van nucleaire kernkoppen. Het Westen zegt echter dat een akkoord dichtbij is. Iran wil overigens bij een eindakkoord opheffing van alle sancties, terwijl de VS slechts geleidelijke opheffing wil.

23 november 2014
Iranian: Agreement with P5+1 by Monday 'Impossible' – INN (http://goo.gl/X31FVr)
De deadline van morgen voor een akkoord tussen Iran en de 6 wereldmachten zal niet gehaald worden, zo meldt Iran. Er zal gepraat worden over verlenging van de deadline met mogelijk 6 tot 9 maanden. De westerse media berichtten eerder dat een uitgebreid akkoord op tafel ligt.

9 november 2014
Iran Nuclear Threat 'Five Times' Greater Than Previously Thought – INN (http://goo.gl/hm07yH)
Volgen de Sunday Times heeft Iran vijf keer zoveel geavanceerde centrifuges, die in staat zijn nucleaire wapens te maken, dan voorheen werd gedacht. Dit vertelt een voormalig plaatsvervangend hoofd van de IAEA, Olli Heinonen. Het gaat om 5000 geavanceerde IR-2m centrifuges. Ze staan op andere locaties dan Natanz en Fordow. Een akkoord tussen de wereldmachten en Iran moet leiden tot toegang van alle nucleaire fabrieken door IAEA, anders heeft zo'n akkoord volgens Heinonen geen enkele waarde. Het alarmerend nieuws komt twee dagen na een IAEA rapport waarin staat dat Iran faalt sleutelvragen te beantwoorden over haar nucleaire programma. Het is de bedoeling dat op 24 november 2014 een deal wordt gesloten tussen Iran en de wereldmachten.

6 november 2014
Obama sent letter to Iran's Khamenei; Israel kept in the dark – HaAretz (http://goo.gl/gjQZbE)
President Obama heeft vorige maand een geheime brief gestuurd door ayatollah Khamenei waarin staat dat de VS en Iran er belang bij hebben om IS in Irak en Syrië te verslaan. De samenwerking tussen de VS en Iran hangt af van een deal over Irans nucleaire programma. De VS hebben niemand over de brief geïnformeerd, ook Israël niet. Het bericht staat in de Washington Post. De regering Obama wil er niet op reageren. Het zegt dat haar beleid t.a.v. Iran niet is gewijzigd.Oktober 2014

6 oktober 2014
Report: Two dead after explosion in Iranian nuclear facility - JP (http://goo.gl/uhSTbk)
Volgens de Iranian Students News Agency heeft een ontploffing plaatsgevonden in een Iraanse nucleaire faciliteit. Het zou om de nucleaire faciliteit van Parchin gaan. Er zouden twee doden bij de ontploffing zijn gevallen. De BBC meldt ook dat een pro-oppositie groep melding maakt van de ontploffing. Deze was op grote afstand te zien. Parchin is de nucleaire faciliteit waarvan Israël vermoedt dat Iran hier kernwapens probeert te maken.September 2014

21 september 2014
Iran offers to help in fight against IS in return for flexibility on nuclear program (YN (http://goo.gl/jvvZB5))
Iran wil in ruil voor steun in de strijd tegen IS meer flexibiliteit inzake haar nucleaire programma. Het verzoek maakt duidelijk hoe moeilijk het is voor het Westen om besprekingen over het nucleaire programma van Iran gescheiden te houden van andere regionale kwesties in het Midden-Oosten: Irans invloed in Syrië en haar strijd tegen IS. Iran zendt tegenstrijdige signalen uit. Ayatollah Khamenei heeft eerder gezegd niet te willen samenwerken met de VS in de strijd tegen IS. Maar op de achtergrond zegt Iran bereid te zijn de VS te helpen zij het niet op het strijdtoneel. John Kerry zei vrijdag dat Iran een rol te spelen heeft in de strijd tegen IS. Het Westen wil echter de besprekingen over het nucleaire programma gescheiden houden. Er is nog onenigheid tussen het Westen en Iran over het aantal centrifuges dat Iran mag hebben. Iran wil alle 19.000 centrifuges houden terwijl het slechts een klein aantal operationeel heeft. De VS wil slechts een paar duizend centrifuges toestaan zodat Iran geen atoombom kan produceren. Andere onderwerpen van gesprek zijn de duur van de deal, een tijdschema voor het beëindigen van de sancties, en het lot van een onderzoeksreactor die aanzienlijke hoeveelheden plutonium voor een atoombom zou kunnen opleveren.

3 september 2014
'Iran is Closer to Nuclear Capabilities Than Ever' (INN (http://goo.gl/ZDcOK5))
Minister Steinitz gaat volgende week met een Israëlische delegatie naar de VS om dat land te overtuigen een sterker standpunt in te nemen tegenover Iran en haar nucleaire programma. In november is de deadline voor een akkoord tussen de 6 wereldmachten en Iran. Als dat een slecht akkoord is is dat voor Israël onacceptabel. Volgens Steinitz is Iran dichterbij dan ooit om een nucleaire macht te worden. Iran heeft 50 miljard dollar geïnvesteerd in haar nucleaire programma en heeft voor 150 miljard dollar schade vanwege de sancties. Tot slot benadrukt Steinitz dat president Rouhani niet gematigd is zoals het Westen beweert.Augustus 2014

24 augustus 2014
Iran claims Revolutionary Guards shoot down Israeli spy drone (Jerusalem Post (http://goo.gl/sF8UWT))
Iran beweert een Israëlische drone te hebben neergehaald. Deze vloog in de richting van de nucleaire reactor van Natanz. De drone kon niet door de radar worden opgemerkt. De Revolutionaire Garde heeft het onbemande toestel met een grond-luchtdoelraket neergehaald. Israël heeft geen commentaar gegeven. Mocht het verhaal kloppen dan zou het gaan om een Heron of Heron TP die lange afstanden kunnen afleggen. In 2011 en 2012 zouden Amerikaanse drones zijn neergehaald. Iran heeft de technologie gebruikt voor haar eigen defensie industrie.Juni 2014

13 juni 2014
Iran would resume enrichment if nuclear talks fail (Ynetnews (http://goo.gl/nlPp9P))
Als op 20 juli geen deal is bereikt tussen Iran en de zes wereldmachten dan dreigt Iran opnieuw uranium tot 20% te verrijken. Er zijn verschillen van mening over het aantal centrifuges dat Iran mag hebben.Mei 2014

16 mei 2014
Netanyahu to Hagel: Israel not surprised by new report on Iranian missile work (Jerusalem Post (http://goo.gl/FJgrQ1))
Premier Netanjahoe zei vandaag tegen Chuck Hagel dat Israël niet verbaasd is over het UN rapport dat Iran haar ballistische raketten programma aan het uitbreiden is. Het rapport toont aan dat Iran probeert om de internationale gemeenschap te bedriegen.

8 mei 2014
Ex-atomic agency chief: Netanyahu using scare tactics on Iran nuclear program (Ynetnews (http://goo.gl/nFFfe0))
Brig.-Gen.Uzi Eilam is er zeker van dat Iran nog een decennium weg is van een atoombom en is er helemaal niet van overtuigd dat Iran inderdaad zo'n bom wil. Eilam heeft tien jaar aan het hoofd gestaan van het Israël Atoom Energie Commissie. Hij vindt dat Netanjahoe het Israëlische publiek onnodig bang maakt. Om de nucleaire installaties van Iran te kunnen treffen is een volledige oorlog nodig en volstaat een eenmalige aanval niet. Een oorlog tegen Iran zal de Iraniërs achter hun leiders doen scharen en zal Iran juist aanzetten doorgaan met het project. Voor Eilam is het onduidelijk waarom Netanjahoe steeds op het Iraanse gevaar wijst.

5 mei 2014
Iran Nuclear Talks Begin in New York (Israel National News (http://goo.gl/UrQM5C))
Nucleaire experts uit Iran en de zes wereldmachten beginnen vandaag een week lang besprekingen om een permanent akkoord te bereiken inzake het nucleaire programma van Iran. Op 13 mei wordt in Wenen ministerieel niveau gesproken. Deze week zullen nucleaire inspecteurs Iran bezoeken. Het gaat om een uranium mijn en een uranium proces faciliteit in Ardakan en Yazd. Iran zegt dat alle zeven maatregelen die in februari overeengekomen zijn vervuld. Afgelopen november is Iran gestopt met de verrijking van uranium tot 20 procent. Dit in ruil voor verlichting van de sancties. Teheran heeft ook afgesproken om de helft van de bestaande 20 procent verrijkt uranium voorraden te verdunnen tot het 5 procent niveau en de rest om te zetten in oxide, dat zeer moeilijk te gebruiken is voor het maken van bommen.Maart 2014

19 maart 2014
Netanyahu orders IDF to prepare for possible strike on Iran during 2014 (HaAretz (http://goo.gl/5im8nb))
Premier Netanjahoe en minister van defensie Ya'alon hebben de IDF opdracht gegeven zich voor te bereiden op een mogelijke aanval op Iran in de loop van 2014. Er is 10 miljard shekels (2,9 miljard dollars) voor uitgetrokken. Deze opdracht is gegeven ondanks dat het Westen nu besprekingen voert met Iran. Netanjahoe en Ya'alon maken de laatste tijd al vaker opmerkingen in de media waaruit op te maken valt dat Israël eenzijdig Iran gaat aanvallen.

18 maart 2014
Ya'alon: Israel can't rely on US on Iran (Ynetnews (http://goo.gl/4jKJox))
Tijdens een toespraak vandaag zei minister van defensie Ya'alon dat Israël niet op de VS kan vertrouwen wat betreft Iran. Zijn uitspraak komt op het moment dat het Westen en Iran weer om de tafel zitten om te praten over het nucleaire programma van Iran. Israël bekritiseert de besprekingen omdat Irans militaire nucleaire vermogen grotendeels in tact is gebleven. Tegelijkertijd staat militaire dreiging tegen Iran, wat premier Netanjahoe bepleit, niet meer op de kaart. Ya'alon bekritiseerde het Westen de confrontatie met Iran uit de weg te gaan. De VS is macht aan het verliezen ook in andere delen van de wereld. Met zwakheid wordt niets bereikt in deze wereld, zo zei Ya'alon.

3 maart 2014
UN: Iran cuts higher-enriched uranium stock (Ynetnews (http://goo.gl/JpIi18))
Volgens de VN heeft Iran een deel van het 20% verrijkt uranium verlaagd. De andere helft van het uranium wordt omgezet in een vorm die relatief moeilijk te herleiden is naar 20 procent. Uranium verrijkt tot 20 procent is slechts een technische stap verwijderd van de 90-procent-niveau nodig voor nucleaire wapens.Februari 2014

13 februari 2014
Former CIA Director: Only the IDF Can Stop Iran (Israel National News (http://goo.gl/VtwVod))
Volgens voormalig CIA directeur James Woolsey kan alleen de IDF Iran stoppen. Kijk naar de volgende video waarin ook gepraat wordt over het Israëlisch-Palestijns conflict. Ga naar bovenstaande link.

10 februari 2014
Iran, UN agency agree on next steps of nuclear probe (Ynetnews (http://goo.gl/kWxmXH))
Iran en de VN zijn de volgende stappen naar het nucleaire onderzoek overeengekomen. Het gaat om zeven stappen binnen drie maanden. Eén van de maatregelen betreft het onderzoek naar de militaire dimensies van Iraans nucleaire programma. De zeven stappen zullen door Iran op 15 mei uitgevoerd gaan worden. Op 18 februari zullen Iran en de zes wereldmachten weer rondom de tafel gaan zitten.Januari 2014

19 januari 2014
Dep. Defense Min. Hints at Israeli Strike on Iran (Israel National News (http://goo.gl/99cms7))
Plaatsvervangend minister van defensie Danon heeft op de Amerikaanse Politico website een artikel geschreven waarin gehint wordt op een Israëlische aanval op Iran. Hij verwijst naar twee eerdere situaties in 1981 (Irak) en 2007 (Syrië) waarbij Israël zonder toestemming van de VS een aanval uitvoerde. De besprekingen met de Palestijnen en de Iraniërs zullen de komende maanden in een cruciale fase belanden waarbij verschil van mening zal ontstaan met de VS. Ook is nog niet duidelijk of de VS met nog meer sancties tegen Iran zal komen. President Obama wil dit niet. Het artikel op de Politico website is bedoeld om Amerikaanse parlementariërs op de hoogte te brengen zodat niet achteraf gezegd kan worden dat Israël niet gewaarschuwd heeft.


Lees verder

© 2011 - 2015 Etsel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde links
Toerisme Israël, Israëls luchtmacht - IAF en Israëlische gevechtspiloten.
Gerelateerde artikelen
ADSL of kabel internet?ADSL of kabel internet?Veel mensen vragen zich (terecht) af wat handiger is: ADSL of kabel internet. Hierbij een checklist die je voor jezelf k…
Geen ISRA punt in huis?Geen ISRA punt in huis?Veel mensen lopen tegen het probleem aan dat ze geen ADSL aan kunnen vragen, omdat ze geen telefoonlijn naar hun huis he…
Opinie Israël 39: Militaire aanval op Iran onvermijdelijkOpinie Israël 39: Militaire aanval op Iran onvermijdelijkIn de media wordt veel gespeculeerd over een mogelijke militaire aanval op Iran door Israël en/of de VS. Premier Netanja…
Israëlische premiers: Golda MeirIsraëlische premiers: Golda MeirGolda Meir (1898-1978) was de vierde premier van Israël. Zij is tot op heden de enige eerste minister van Israël geweest…
Opinie Israël 9: Stuxnet worm – Israëls wapen tegen Iran?Opinie Israël 9: Stuxnet worm – Israëls wapen tegen Iran?Opinie Israël (9) – 19 december 2010. Op 26 september 2010 werd Iran getroffen door een aanval met het Stuxnet virus dat…
Bronnen en referenties
  • Diverse bronnen zie artikel

Reageer op het artikel "Laatste nieuws Israël-Iran: een militaire aanval Israël/VS?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

Ad van Velsen, 11-11-2013 02:13 #3
Vreemd en naief die Edje, alle aanwijzingen en feitelijke oorlogen, terreur aanvallen en dreigende taal ten spijt blijven ontelbare mensen geloven en beweren dat de Iraanse leiders de eeuwige vrede prediken. M.i. is er sinds mensenheugenis niets veranderd in de ware bedoelingen van de aanhangers van de Islam. Het lezen van de Heilige boeken van Islam, Joden en Christendom toont het verschil tussen de diverse kibbelende kampen al aan. Het verleden bewijst de noodzaak voor de Staat Israel om allert te zijn en beter te voorkomen dan genezen. Iran is een land wat zichzelf zeer comfortabel met haar natuurlijke rijkdommen van energie kan voorzien. Het is daarom zeer vreemd dat juist zij de risico's van aanvallen en nadelen van de sancties aangaan en hun volk, vaderland en economie en dat van omliggende landen in gevaar brengen alsmede alle kosten en moeite doen om nucleaire energie te produceren. Rare lui die denken dat dit zo goed gaat! Reactie infoteur, 23-11-2013
Shalom,

Bij veel mensen is helaas de haat tegen Israël zo groot dat hen de dreiging van Iran niets kan schelen.

Groet,

Etsel

Paul, 14-07-2013 20:04 #2
Ik vind dat westerse leiders naar Netanyahu moeten luisteren en zijn waarschuwingen serieus nemen. De Israëlische premier houdt de wereld beslist niet voor de gek. Vóór het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog heeft Winston Churchill al meermalen gewaarschuwd voor de dreiging van nazi-Duitsland. Niemand heeft naar zijn waarschuwingen geluisterd. Toen de oorlog uitbrak, was het reeds te laat. De wereld van vóór 1939 nam de dreigementen van Adolf Hitler niet serieus, toen hij meermalen zei dat hij het Joodse volk zou vernietigen. Men nam Hitlers boek 'Mein Kampf' ook niet serieus, omdat in dit vreselijke boek verschrikkelijke plannen staan wat betreft de vernietiging van de Joden en het Bolsjewisme (Russisch communisme) en de verovering van Rusland.

Westerse leiders begaan dezelfde fout als die van Neville Chamberlain (de voorganger van Winston Churchill) wat "concessiepolitiek" betreft. De Brit Chamberlain en zijn Franse collega waren bereid TsjechoSlowakije op te offeren in ruil voor vrede, in hoop dat de expansiehonger van nazi-Duitsland gestild zou worden. Toen Chamberlain terugkeerd van München, riep hij:"No more war!" (nooit meer oorlog). De wereld juichte. Zelfs werd Hitler begroet als "redder van de wereldvrede", hoe misplaatst is de betiteling! Nu denken westerse politici dat de nieuwe Iraanse president Rohani gematigd is. Men vergeet echter dat Rohani een van de opdrachtgevers was van de bomaanslag op een Joods centrum in Buenos Aires in 1994. Hoezo 'gematigd'? Willen de westerse leiders ook bereid zijn Israël op te offeren in ruil voor de wereldvrede, in hoop dat het nucleaire beleid van Iran gestopt zou worden!? Indien het waar is, dan hebben de westerse leiders hun eigen doodvonnis getekend en ons en de gehele Europese bevolking bewust of onbewust blootgelegd aan de nieuwe wereldbrand. Tragisch dat de westerse politici de dure lessen van de geschiedenis niet hebben geleerd, zoals de Duitse filosoof Hegel zei:"De geschiedenis leert ons dat de mens niets van de geschiedenis heeft geleerd." Eerlijk gezegd walg ik enorm van de hooghartigheid van onze politici die de realiteit niet onder eigen ogen willen zien. Voor Obama en andere westerse leiders heb ik ook totaal géén respect! Voor Netanyahu heb ik wel veel respect, omdat hij de waarheid vertel dat niemand graag wil horen. Ik roep westerse politici op echt te moeten ophouden met hun egocentrische en hypocriete houding. Het is oneerlijk van hen, als zij Israël alleen maar willen bekritiseren en tegelijk hun kop in het zand steken als het om een Iraanse nucleaire dreiging gaat. Wat hun "concessiepolitiek" betreft, zal dat hen duur te staan komen. Concessiepolitiek is en blijft een zeer gevaarlijke diplomatieke spelletje die wellicht dodelijk is dan de nucleaire dreiging! Indien Obama voor een geloofwaardige militaire dreiging kiest, dan verdient hij mijn lof! Zo niet, dan zal de geschiedenis in de toekomst een heel ander oordeel geven dat Obama een grootste dwaas is. Reactie infoteur, 15-07-2013
Israël moet vooral haar eigen koers varen. Naast het waarschuwen van de internationale gemeenschap zal het zelf een beperkte aanval op Iran moet uitvoeren en dan kijken wat Iran gaat doen. Blijft Iran doorgaan met haar nucleaire programma dan later weer een militaire actie uitvoeren. Het hoeft niet allemaal in één keer tegelijk. Een hele grote militaire aanval lijkt me ook te riskant. Dan kunnen er sneller fouten gemaakt worden. Een ander voordeel van een beperkte aanval is dat Iran minder snel een tegenaanval gaat uitvoeren vooral omdat onzes inziens de kans klein is dat Hezbollah, die actief is in Syrië, ingeschakeld kan worden voor een grote tegenaanval tegen Israël. Raketaanvallen vanuit Iran op Israël lijken ook niet waarschijnlijk omdat Iran dan een aanval van de VS vreest.

Groet,

Etsel

Edje, 05-10-2012 13:39 #1
Iedereen die het nieuws uit het Midden-Oosten min of meer volgt weet hoe Israël bezig is om de hele Westerse wereld zo ver te krijgen om Iran aan te vallen. Natuurlijk ligt het zwaartepunt op de medewerking van de VS maar als de bondgenoten van de VS zich koest houden en geen bezwaar maken tegen een aanval op Iran is dat mooi meegenomen "wie zwijgt stemt toe".

Benjamin (Bibi) Netanyahu, de PM van Israël, heeft het er maar druk mee om de senaat in de VS en Barack Obama te overtuigen wat voor vreselijk gevaar Iran voor Israël zal zijn als het de beschikking heeft over kernwapens. Als de "beschaafde" wereld niet onmiddellijk ingrijpt en Iran niet zoals Afghanistan, Irak en Libië het stenen tijdperk in bombardeert is Israël zijn bestaan niet zeker.

Echter, dit theatrale, pathetische, oei oei wij zijn zo zielig toneelspel is namelijk niet nieuw, de trukendoos van Israël om anderen de kastanjes voor hun uit het vuur te laten halen lijkt wel heel erg beperkt en infantiel. Dit gehuilebalk is niets nieuws en Israël wil al decennia lang de wereld laten geloven dat Iran kernwapens nastreeft, ondanks dat daar nooit enig bewijs voor is gevonden noch voor het feit dat Iran een wapenprogramma heeft voor agressief of offensief gebruik.

Laten we wat feiten in een tijdslijn plaatsen, dan zien we dat de ongegronde beschuldiging dat Iran kernwapens wil bezitten al lang geleden boven is komen drijven en dat het vooral Israël en de VS zijn die dat vuurtje en verdachtmakingen iedere keer weer oprakelen.

Eerste waarschuwingen al in 1979-1984

Aan het eind van de jaren 1970 ontving de VS inlichtingen dat de Sjah een clandestien nucleair wapen ontwikkelingsprogramma had opgezet.

In 1979 werd de Sjah afgezet tijdens de Iraanse revolutie en werd Iran een Islamitische republiek. Na het omverwerpen van de Sjah stopte de VS met het leveren van hoog verrijkt uranium aan Iran. De revolutionaire regering onder leiding van Ayatollah Khomeini veroordeelde nucleaire wapens en energie en alle projecten werden tijdelijk stopgezet.

In 1984, kort nadat West Duitse ingenieurs de onafgebouwde nucleaire reactor in Bushehr hadden bezocht citeerde Jane's Defence Weekly West Duitse inlichtingenbronnen dat de productie van een bom door Iran "een eindstadium had bereikt". VS senator Alan Cranston beweerde dat Iran 7 jaar verwijderd was van het maken van een kernwapen.

In 1992 voorspelt Israëlisch parlementslid Benjamin Netanyahu dat Iran "3 tot 5 jaar" verwijderd was van het hebben van een kernwapen.

Ook in 1992 voorspeld minister van Buitenlandse Zaken van Israël, Shimon Peres, de French TV dat Iran in 1999 een nucleaire oorlogskop heeft.

In 1995 citeerde The New York Times ambtenaren uit de VS en Israël dat Iran tegen 2000 een kernwapen zou hebben.

In 1998 vertelde Donald Rumsfeld het Congres dat Iran tegen 2003 een intercontinentale ballistische raket zou hebben die de VS kon treffen.

Tot ongeveer 2010 was er een hoop gekissebis tussen groepen, landen, ambtenaren en inlichtingendiensten of Iran al dan niet kernwapens had of stiekem bezig was met een kernwapenprogramma. De realisten, zowel in de VS als Israël hielden vol dat Iran géén kernwapens had, noch de intentie had kernwapens te verkrijgen en dat er niets op wees of bewijzen waren dat Iran een geheim kernwapenprogramma had.

De oorlogshaviken van hun kant bleven bij hoog en laag volhouden dat Iran wel degelijk aan het verkrijgen van kernwapens werkte en kwamen met "bewijzen" die een behoorlijk hoog Osama bin Laden gehalte hadden. Het resultaat was dat er onder niet aflatende druk van Israël alvast sancties werden opgelegd tegen Iran vanwege een niet bewezen beschuldiging. Echter, dat was niet voldoende voor Israël.

Afgelopen maand stapte Benjamin Netanyahu, jawel dezelfde Netanyahu die 20 jaar geleden in 1992 voorspelde dan Iran binnen "3 tot 5 jaar" een kernwapen zou hebben, het podium op met onder zijn ene arm een wit bord met daarop een cartoonbom en in zijn andere hand een rode viltstift waarmee hij theatraal een dikke lijn trok ergens boven in de cartoonbom en de wereld verklaarde dat Iran zó dicht bij het hebben van een kernwapen zat en Israël dus zó dicht bij vernietiging dat de wereld (VS) wel moest ingrijpen en Iran onmiddellijk aanvallen.

Tja, of Netanyahu lijd aan een vorm van geheugenverlies of is van mening dat de wereld aan geheugenverlies lijd, immers om na 20 jaar met hetzelfde hoewel aangedikte sprookje te komen en dan denken nu wel serieus genomen te worden roept toch wel enige vragen op over de verstandelijke vermogens van de persoon in kwestie, hoe gek wil je wezen of doen om je zin te krijgen.

Eén ding is echter wel duidelijk, het schiet niet op met die kernwapens van Iran, na 20 jaar beschuldigingen van het werken aan kernwapens zou je toch mogen verwachten dat ze eindelijk zo'n ding, of meerdere kernwapens hadden. In dit tempo moeten we nog 50 jaar wachten voordat Iran eindelijk een kernwapen heeft maar misschien is de reden wel dat Iran zich, als ondertekenaar, aan het non-proliferatieverdrag (NPT) houd en geen behoefte heeft aan kernwapens.

Wat ook de reden is, Israël heeft dat probleem niet en ondanks dat het moord en brand schreeuwt over het legale gebruik van kernenergie door Iran, is en blijft Israël een illegale kernmacht en is geen ondertekenaar van het non-proliferatieverdrag noch laat het inspecties van zijn kernprogramma toe, in tegenstelling tot Iran dat wel binnen aanvaardbare grenzen zijn medewerking verleend aan inspecties, maar ja, in tegenstelling tot Israël heeft Iran weinig te verbergen.

Bronnen oa:

Imminent Iran nuclear threat? A timeline of warnings since 1979.

1992 Breaking News – Netanyahu Says Iran Close to Nuclear Weapon Reactie infoteur, 05-10-2012
Van uw bericht is kennis genomen. Los van het feit dat er veel onjuistheden in staan stellen we u de volgende vragen ter overweging.

*Heeft Israël destijds ten onrechte de nucleaire reactoren in Irak (1981) en Syrië (2007) gebombardeerd? Zo ja, waarom?
*Voert Iran niet al jaren een oorlog tegen Israël via Hezbollah, Hamas en de Islamitische Jihad?
*Indien Iran haar nucleaire programma voor vreedzame doeleinden zegt te gebruiken waarom moeten de leiders dan dagelijks roepen dat Israël vernietigd moet worden? Denkt u dat Netanjahoe hen instrueert om dat te roepen om zo een oorlog tegen Iran te rechtvaardigen?
*Waarom zijn andere Arabische landen zo bang dat Iran nucleaire wapens gaat ontwikkelen?

Er zijn nog wel wat meer vragen te bedenken. Maar dit lijkt voorlopig voldoende om over na te denken.

Groet,

Etsel

Infoteur: Etsel
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Mens en samenleving
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 3
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!