InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Mens en samenleving > Laatste nieuws Israël: nieuws/achtergronden Israël&Jodendom

Laatste nieuws Israël: nieuws/achtergronden Israël&Jodendom

Laatste nieuws Israël: nieuws/achtergronden Israël&Jodendom Laatste nieuws Israël/Jodendom (nieuwsoverzicht/nieuwsberichten Israël) van augustus 2016 houdt al het belangrijkste en interessantste nieuws en achtergronden bij van de Israëlische/Nederlandse websites en kranten die dagelijks verschijnen. Het gaat hierbij niet alleen om politiek nieuws, maar ook om religie, geografie, economie, toerisme, sport, archeologie, technologische ontwikkelingen, etc. Op de Shabbat (de heilige Joodse rustdag) zal geen nieuws worden verzameld. Hetzelfde geldt voor de feestdagen. Vandaag het nieuws van 23 augustus 2016.

Jeruzalem, de eeuwige hoofdstad van het Joodse volk

Artikel indeling - interne links


Dinsdag 23 augustus 2016 - Arabieren vallen bus met 60 Joden aan die op weg was naar het Graf van Jozef

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/price tag/arrestaties/hongerstaking + link
Unescorted Jews attacked by Arabs at Joseph's Tomb – INN (http://goo.gl/f6FNNn)
Een bus met 60 Joden van de Chassidische Breslov sekte is door Arabieren aangevallen toen ze trachtten bij het Graf van Jozef in Sichem te komen. De Joden waren op eigen gelegenheid naar het graf gegaan en hadden geen begeleiding van het leger gevraagd. Toen de bus met stenen bekogeld werd snelden IDF troepen naar de plek des onheils en bevrijdden de Joden uit hun benarde positie. De legerleiding neemt het de Joden zeer kwalijk dat ze geen overleg hebben gevoerd met het leger om naar het graf te gaan. Het is bekend dat Joden niet zonder bescherming gebied A kunnen betreden omdat ze dan aangevallen worden door Arabieren.

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link
IDF takes advantage of strike opportunity to target strategic Hamas assets – YN (http://goo.gl/Xn8JTe)
Met de heftige aanval van Israël op Gaza n.a.v. één raketaanval op Israël eergisteren wilde Israël de gelegenheid te baat nemen om strategische doelen Hamas en de Islamitische Jihad uit te schakelen. De terreurinfrastructuur van Hamas in het noorden van Gaza werd flink onder handen genomen in verschillende aanvalsgolven die twee uur duurden. Welke doelen precies zijn getroffen is noch door Israël noch door Hamas bekend gemaakt.

Overzicht berichten Israël en boycot/anti-Israël + link
Brussels Airlines schrapt dessertje wegens gemaakt in bezet Palestijns gebied – Het Laatste Nieuws (http://goo.gl/ELeHA1)
De luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines heeft een toetje geschrapt uit haar aanbod omdat het gemaakt is door een Israëlische bedrijf dat werkzaam is in Judea/Samaria. Op het dessert, Vanilla Halva, stond dat het in Israël is gemaakt, maar de EU beschouwt Judea en Samaria niet als Israëlisch gebied. Een reiziger had de luchtvaartmaatschappij op de 'fout' gewezen.

Overzicht berichten christelijke wereld in relatie tot Israël/Jodendom/Joden + link
Katholiek onderwijs in Israël aan de rand van de afgrond – Kerknet (http://goo.gl/cDdfnG)
Volgens het Latijnse patriarchaat van Jeruzalem bezuinigt de Israëlische overheid op christelijk onderwijs in het land, vooral het katholieke onderwijs heeft het zwaar te verduren en staat aan de rand van de afgrond. Het gaat om 47 scholen met 33.000 leerlingen en 3000 onderwijzers. De subsidies zijn in 6 jaar tijd met 45% verminderd. Het patriarchaat spreekt van discriminatie omdat Joods orthodoxe privéscholen wel gewoon subsidie krijgen.

Overzicht berichten Israël/Joden overleden personen + link
Barry Chamish passes away – INN (http://goo.gl/bg2vY6)
De Canadese-Israëlische schrijver Barry Chamish is op 64-jarige leeftijd overleden. Hij schreef tientallen boeken. Eén van de meest spraakmakende boeken ging over de aanslag op Jitschak Rabin. Chamish ging uit van een complot.Maandag 22 augustus 2016 - IAF bombardeert raketinstallatie in Syrië na een mortieraanval op de Golan; Israël bombardeert tientallen doelen van Hamas maar is niet uit op een escalatie van het geweld

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link
Israel strikes Syria – INN (http://goo.gl/IDIasj)
De Israëlische luchtmacht heeft vanavond een bombardement in Syrië uitgevoerd nadat op de Golan Hoogvlakte een mortier explodeerde. Vliegtuigen hebben een raketinstallatie gebombardeerd nabij Kuneitra. Syrische media spreken over een onbemand vliegtuig dat een aanval zou hebben uitgevoerd op een positie van de Baath partij.

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link
'Israel not looking for escalation with Gaza' – INN (http://goo.gl/oE2ZXn)
Israël heeft vannacht Gaza flink gebombardeerd in antwoord op de raketaanval gisteren op Sderot. De IAF heeft tientallen Hamas doelen beschoten maar zegt niet uit te zijn op een escalatie. Israël wil alleen rust aan de grens. De dagelijkse bevoorrading van Gaza gaat gewoon door. Ondertussen heeft Hamas gisteravond Israël beschuldigd van escalatie van het geweld. Hamas woordvoerder Sami Abu Zuhri zegt dat het Israëlische geweld de weerstand van de Palestijnen niet zal breken.

Turkey slams 'hostile' Israeli actions in response to Gaza rocket attack – JP (http://goo.gl/G9wJYU)
Turkije, dat onlangs weer de diplomatieke banden met Israël heeft hersteld, heeft kritisch gereageerd op de Israëlische aanvallen tegen Hamas zonder melding te maken van de aanval die Hamas tegen Israël uitvoerde. Turkije zegt de Palestijnen te steunen tegen de disproportionele acties van Israël die tegen het internationaal recht ingaan. Dat Turkije zelf ook hard reageert op terrorisme van de Koerden melden de Turken niet.

Overzicht berichten Israël binnenland + link
Tel Aviv-Jerusalem fast train on track for 2018 – INN (http://goo.gl/i6Vo9A)
In maart 2018 zal het hoge snelheidstraject tussen Tel Aviv en Jeruzalem gereed zijn. De bouw van de hoge snelheidslijn begon 10 jaar geleden. Het is duurder uitgevallen dan was beraamd. Aanvankelijk ging men uit van 800 miljoen dollars maar dat is meer dan het dubbele geworden. De hoge snelheidstrein zal de reistijd tussen beide grote steden aanzienlijk verkorten van 90 tot 30 minuten. De trein doet ook luchthaven Ben Goerion aan en zal jaarlijks miljoenen passagiers vervoeren. De heuvels van Jeruzalem zal de trein via tunnels nemen. Ook dat verkort de reistijd aanzienlijk. Hoewel de kosten van het traject 1,8 miljard dollars bedragen zal het uiteindelijk economisch voordeel op gaan leveren omdat de productiviteit hoger zal zijn en Jeruzalem verbonden zal zijn met de hightech industrie van Tel Aviv.

Overzicht berichten – peilingen/onderzoeken in en over Israël/Palestijnen + link
Poll: Israeli Jews fear Palestinians, reject plan for PA state – INN (http://goo.gl/qYGPBe)
Uit een nieuwe peiling blijkt dat Israëlische Joden bang zijn voor Palestijnen en dat Palestijnen Israël wantrouwen. Aan beide kanten is de animo voor vredesplannen laag. 51% van de PA bewoners is voor een tweestatenoplossing; 53% van de Israëlische Joden is voor een tweestatenoplossing. Maar er zijn maar weinigen die voorstander zijn van een tweestatenoplossing op grond van de huidige voorwaarden (een gedemilitariseerde Palestijnse Staat met Oost-Jeruzalem als haar hoofdstad).

Overzicht berichten Israël cultuur, sport, onderwijs, archeologie, muziek, technologie, gezondheidszorg, medisch onderzoek, internet, etc. + link
Israeli students win silver and bronze at computer science Olympiad – YN (http://goo.gl/dmYGVT)
Israëlische middelbare scholieren hebben tijdens de computerwetenschappen Olympiade in Kazan zilver en brons gewonnen. Er deden 81 landen mee aan de competitie. In totaal heeft Israël de laatste maanden bij verschillende wetenschappelijke Olympiade's 14 medailles bij elkaar gesprokkeld: zes bij wiskunde, vier bij natuurkunde, twee bij scheikunde en twee bij computerwetenschappen.Zondag 21 augustus 2016 - Raket vanuit Gaza op Sderot afgeschoten

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link
Gaza rocket explodes in southern Israel's Sderot; none injured – JP (http://goo.gl/b3B4dg)
Vanmiddag is vanuit Gaza een raket op Sderot afgevuurd. De politie heeft bevestigd dat er brokstukken van het projectiel in de stad liggen. Er zijn zijn nog geen berichten van gewonden of schade. Inmiddels heeft de Israëlische luchtmacht een tegenaanval uitgevoerd op doelen in noord Gaza. Ook hebben tanks doelen bestookt.
update: Volgens Arabische media heeft de IAF nog extra luchtaanvallen uitgevoerd in Beit Hanoun (Gaza).

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link
'Explosives found at Lebanon border were part of Hezbollah terror plot' – JP (http://goo.gl/4Grc4d)
Explosieven die vorige maand bij de grens met Libanon werden gevonden zijn waarschijnlijk afkomstig van Hezbollah. Aanvankelijk dacht men dat het voor criminele doeleinden bedoeld was. De tas met explosieven werd door een boer gevonden. De explosieven waren waarschijnlijk bedoeld voor een Hezbollah 'koerier' om daarmee een aanslag in Israël uit te voeren. Het gebeurt vaker dat explosieven en drugs vanuit Libanon Israël worden binnengesmokkeld.

Overzicht berichten Israël binnenland + link
High-rise construction leaps in Israel – YN (http://goo.gl/5ZVHsA)
In het kleine land Israël waar de meeste inwoners in het centrum van het land wonen neemt de hoogbouw van woningen met 21 of meer etages sterk toe. Tussen 2010 en 2016 is de hoogbouw met 70% toegenomen. Er zijn nu ruim 92.000 flatappartementen in gebouwen van 21 etages of meer. Dat is 10% van het totaal aantal woningen in Israël. In Tel Aviv is de meeste hoogbouw. Maar in Petach Tikwa en Netanja wordt momenteel meer gebouwd dan in Tel Aviv. Veel mensen kiezen voor een appartement in Netanja omdat het daar 60-70% goedkoper is dan in Tel Aviv.Shabbat (zaterdag) 20 augustus 2016

Er wordt vandaag geen nieuws verzameld vanwege de Joodse rustdag. Wie meer wil weten over de Sjabbat en hoe deze gevierd wordt verwijs ik naar: Sjabbat van A tot Z. Kijk voor de Sjabbat tijden in het artikel: Sjabbat tijden. Voor Parsja van de week ga naar: http://www.nik.nl/category/tora-van-de-week/ (bron: NIK)Vrijdag 19 augustus 2016 - Vier doden bij Palestijnse operatie in Nabloes

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/price tag/arrestaties/hongerstaking + link
Two Palestinian cops killed in weapons bust – INN (http://goo.gl/dF1wnV)
Twee Palestijnse politieagenten zijn gisteravond laat gedood door schutters tijdens het zoeken naar wapens in Nabloes. Er werden ook twee schutters doodgeschoten. De PA politie heeft de laatste maanden vaker operaties in Nabloes uitgevoerd op zoek naar wapens.

France: Muslim stabs Chabad Jew – INN (http://goo.gl/6XWRvg)
In het Franse Strasbourg is vanmiddag een Chabad Jood door een moslim neergestoken. De Joodse man werd in zijn buik getroffen. De politie heeft de aanvaller gearresteerd en gaat uit van een antisemitische daad.Donderdag 18 augustus 2016 - Minister Lieberman komt met plan om Arabische terreur te verslaan

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/price tag/arrestaties/hongerstaking + link
Liberman presents plan to defeat Arab terror – INN (http://goo.gl/xh9Hl7)
Minister van defensie Avigdor Lieberman is gisteren met een nieuw plan gekomen om Arabische terreur te verslaan. Het plan heeft een 'carrot-and-stick' (zalven en slaan) benadering waarbij Arabische steden die geen terroristen herbergen worden beloond en Arabische steden die wel terroristen herbergen worden gestraft. Van Joodse zijde is al kritiek op het plan geuit omdat de Joodse nederzettingen in Judea en Samaria door Lieberman in de kou worden gelaten doordat zij lijden onder de bouwstop.

Overzicht berichten toerisme en reizen + link
Busiest day of summer at Ben Gurion Airport – YN (http://goo.gl/eJnJtM)
Vandaag wordt de drukste dag op vliegveld Ben Goerion. Verwacht wordt dat ruim 86.000 passagiers de luchthaven zullen aandoen. Veel Israëliërs gaan nog op vakantie de laatste twee weken van de zomervakantie. Tot dusverre verwerkte het vliegveld in de maanden juli en augustus 4 miljoen toeristen. Dat is 4% meer dan in de zomer van 2015.Woensdag 17 augustus 2016 - Soldaten IDF gewond geraakt bij verkeersongeluk

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link
Two IDF soldiers critically injured – INN (http://goo.gl/RToQEV)
Bij een verkeersongeluk op de Golan zijn drie soldaten gisteravond ernstig gewond geraakt. Een APC reed tegen een bulldozer van de IDF aan. De soldaten zijn overgebracht naar het Rambam ziekenhuis in Haifa. Er zijn ook nog vier andere soldaten lichtgewond geraakt.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/price tag/arrestaties/hongerstaking + link
IDF carries out broad anti-terror operation in Al-Fawwar – INN (http://goo.gl/d6DODn)
De IDF heeft vannacht opnieuw in Al-Fawwar een antiterreur operatie uitgevoerd. Er zijn verschillende mensen gearresteerd terwijl anderen ondervraagd werden. Ook werden illegale wapens in beslag genomen. In Kfar Halhul in het Etzion Blok werd op hetzelfde moment een wapen en munitie in beslag genomen. In heel Judea en Samaria werden 20 mensen opgepakt.

Terrorist suspected in stabbing of yeshiva student arrested – INN (http://goo.gl/H1hvq5)
Veiligheidstroepen hebben een Arabische terrorist opgepakt die zes dagen geleden een 18 jarige jesjiva student neerstak met een schroevendraaier. Het gaat om de 19 jarige Ahmad Naim A-Ashair. Hij heeft tijdens ondervraging bekend. De terrorist was eerder betrokken bij het gooien van Molotovcocktails en explosieven naar veiligheidstroepen.

Overzicht berichten Israël cultuur, sport, onderwijs, archeologie, muziek, technologie, gezondheidszorg, medisch onderzoek, internet, etc. + link
Play-offs Europa League – NOS teletekst
Vanavond heeft Beitar Jeroesjalajim gespeeld tegen St Etienne. De Franse ploeg won in Jeruzalem met 2-1. Volgende week is de returnwedstrijd in Frankrijk.Dinsdag 16 augustus 2016 - IDF, Shin Beth en politie rollen terreurcellen op

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/price tag/arrestaties/hongerstaking + link
Series of planned Hezbollah terror attacks in Israel foiled – INN (http://goo.gl/4946LG)
De IDF, Israëlische politie en de Shin Beth hebben verschillende terreurcellen in Judea en Samaria opgepakt die van Hezbollah aanwijzingen kregen om in Israël aanslagen uit te voeren. Hezbollah gaf via Facebook vanuit Libanon en Gaza aanwijzingen. Hezbollah probeert al enkele jaren terroristen op die manier te rekruteren. De terroristen kregen ook de opdracht geld in te zamelen voor terreuracties.

Riots in refugee camp over IDF operation – INN (http://goo.gl/Okn1g7)
De IDF is bezig met een veiligheidsoperatie in het vluchtelingenkamp Al-Fawwar nabij Hebron. Er worden personen gearresteerd en wapens in beslag genomen. Tijdens de operatie werden de drie IDF bataljons aangevallen door Palestijnen met stenen en zelfgemaakte explosieven. De IDF beantwoordde de aanvallen met Ruger kogels om de menigte te verspreiden. Aan IDF zijde zijn geen gewonden gevallen.

Overzicht berichten Israël cultuur, sport, onderwijs, archeologie, muziek, technologie, gezondheidszorg, medisch onderzoek, internet, etc. + link
Aly Raisman aiming for gold in floor exercise final – INN (http://goo.gl/Om0byv)
De Joods-Amerikaanse turnster Aly Raisman zal proberen vandaag goud te halen bij het turnen onderdeel vloer op de Olympische Spelen in Rio. Aly Raisman behaalde al goud bij de team meerkamp en zilver op de individuele meerkamp. Op de vloer zal ze stevige concurrentie kunnen verwachten van haar Amerikaanse teamgenote Simone Biles die gisteren brons won op de balk waarbij Sanne Wevers uit Nederland het goud behaalde.
update: Raisman heeft zilver behaald.Maandag 15 augustus 2016 - IDF vernietigt huis Palestijnse terrorist

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/price tag/arrestaties/hongerstaking + link
IDF demolishes home of terrorist who killed Hallel Ariel – YN (http://goo.gl/UVrSk0)
De IDF heeft het huis vernietigd van de terrorist die Halle Ariel doodde. De IDF werd tijdens de sloop van het huis getrakteerd op een regen aan stenen en molotovcocktails van Palestijnen. Het leger zette traangas en stungranaten in om de Palestijnen te verspreiden. Sinds het begin van de huidige terreurgolf heeft de IDF al 25 huizen vernietigd.

PA to kids: Don't be afraid to die martyr's death – INN (http://goo.gl/611QRV)
Volgens de Palestijnse Autoriteit is het behalen van goede resultaten op school belangrijk, maar is het nog belangrijker om te sterven als martelaar. Sterven als martelaar is belangrijker dan leven zo stelt de PA in een artikel n.a.v. schoolprestaties.

Overzicht berichten Israël binnenland + link
Netanyahu given clean bill of health – INN (http://goo.gl/uae1jq)
Premier Netanjahoe heeft zijn jaarlijkse medische keuring ondergaan. Zijn persoonlijke arts, Dr. Tzvi Herman Berkovich, zegt dat de premier zo gezond is als een vis. Hij mankeert niets. De premier houdt er een gezonde levensstijl op na en houdt zich aan een gezond dieet.

Overzicht berichten Holocaust en antisemitisme + link
Huizen, auto's en een basisschool beklad met IS-teksten in Voorburg – NOS (http://goo.gl/bvlmTE)
In Voorburg zijn o.a. antisemitische teksten op huizen, auto's en een basisschool geschreven. Alle Joden worden de dood toegewenst. Ook Geert Wilders moet dood, zo luidt een tekst. Als afzender wordt IS genoemd. De politie zoekt naar getuigen.

Overzicht berichten Israël en boycot/anti-Israël + link
Lutheranen VS: Staak hulp aan Israël – RD (http://goo.gl/u2gRfA)
Steeds meer Amerikaanse kerken keren zich tegen Israël. De Evangelische Lutherse Kerk in Amerika (ELCA) wil dat de Verenigde Staten Israël geen militaire hulp meer geeft zolang Israël doorgaat met het bouwen van huizen in “Palestijnse gebied”. Het gaat specifiek om de Jesaja 58-Groep binnen de Lutherse Kerk. Zij heeft problemen met de Israëlische “bezetting”.

Overzicht berichten economie Israël + link
Israël verwacht dit jaar appeloogst van 120.000 ton – AGF (http://goo.gl/4i6vxu)
Sinds een jaar of vijf gaat het goed met de appeloogst in Israël. Er worden steeds meer appels geoogst. Vijf jaar geleden bedroeg de oogst nog 70.000 ton. Dat is dit jaar opgelopen tot 120.000 ton. De groei wordt veroorzaakt door betere rassen, moderne teeltpraktijken en door betere opslagmogelijkheden. De recente ontwikkeling van de productiecapaciteit van het land zal er voor zorgen dat Israël het hele jaar door in de vraag naar appels kan voorzien.Zondag 14 augustus 2016 - Tisha Be'Av

Overzicht berichten Jodendom + link
Tisha B'Av: Mourning the destruction of Jerusalem's Holy Temples – INN (http://goo.gl/W1LVZ0)
Vandaag is het Tisha B'Av. Joden over de hele wereld herdenken de vernietiging van de Eerste en Tweede Tempel. Op deze dag wordt gevast. Er vonden op de 9de Av nog andere calamiteiten plaats, zoals de negatieve rapportage over het land Israël door de tien spionnen, het neerslaan van de Bar Kochba opstand, Jeruzalem werd herbouwd als heidense stad.

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link
Watch: Arabs riot on Temple Mount during Tisha B'Av – INN (http://goo.gl/dy5dIt)
Vandaag op Tisha Be'Av is de Tempelberg gesloten voor Joden vanwege Arabische rellen. Vanochtend werden nog wel meer dan 300 Joden toegelaten. Negen van hen werden gearresteerd omdat ze de regels overtraden. Ze begonnen op de Tempelberg te bidden en dat mag niet van de Israëlische politie. Toen Joden werden weggehaald van de Tempelberg door de politie werden ze door Arabieren belaagd.

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link
US 'deeply concerned' by Israel's plans to relocate Amona – INN (http://goo.gl/1DQ2FQ)
De VS zijn “ernstig bezorgd” over de verplaatsing van de Joodse nederzetting Amona. De nederzetting wordt verplaatst omdat het Hooggerechtshof heeft bepaald dat het niet op de huidige plaats mag staan omdat dit Palestijnse grond is. De Israëlische overheid heeft nu gekozen voor verplaatsing naar een nabij gelegen stuk dat staatsgrond is. De VS zien dat echter als “het creëren van een nieuwe nederzetting.” De VS zeggen dat de laatste jaren al zo'n 32 illegale buitenposten door de Israëlische overheid legaal zijn verklaard.

Overzicht berichten Israël cultuur, sport, onderwijs, archeologie, muziek, technologie, gezondheidszorg, medisch onderzoek, internet, etc. + link
Second medal for Israel: Or Sasson wins bronze in judo – INN (http://goo.gl/zc68k5)
Israël heeft vrijdagavond een tweede medaille gewonnen op de Olympische spelen. Or Sasson won bij het judo boven100 kg het brons. Eerder won bij de vrouwen Yarden Gerbi een bronzen medaille bij het judo. Or Sasson moest ook tegen een Egyptenaar judoën maar die weigerde hem een hand te geven na de wedstrijd.Shabbat (zaterdag) 13 augustus 2016

Er wordt vandaag geen nieuws verzameld vanwege de Joodse rustdag. Wie meer wil weten over de Sjabbat en hoe deze gevierd wordt verwijs ik naar: Sjabbat van A tot Z. Kijk voor de Sjabbat tijden in het artikel: Sjabbat tijden. Voor Parsja van de week ga naar: http://www.nik.nl/category/tora-van-de-week/ (bron: NIK)Vrijdag 12 augustus 2016

Geen belangrijk nieuws vandaag. Mogelijk later vandaag nog wel een Israëlische medaille bij het judo boven 100 kg mannen op de Olympische Spelen in Rio.Donderdag 11 augustus 2016 - Pro-Palestijnse juriste in Nederland meldt bedreigingen

Overzicht berichten rechtszaken/arrestaties/gevangenis in Israël/wereld + link
Pro-Palestijnse juriste in Nederland meldt bedreigingen – NOS (http://goo.gl/070atR)
De Jordaans-Zweedse Nada Kiswanson juriste die werkt voor de Palestijnse organisatie Al Haq en vooronderzoek doet naar vermeende Israëlische oorlogsmisdaden, zegt tegen het NRC bedreigd te worden. Ze krijgt mysterieuze telefoontjes (ook op een pre-paid telefoon die ze had gekocht om van de telefoontjes af te komen) en heeft bloemen ontvangen met een intimiderende boodschap. De politie heeft het telefoonnummer van het eerste dreigtelefoontje niet kunnen achterhalen. Het NRC vermoedt dat de Mossad hier achter zit omdat het te complex is om door een particulier uit te voeren. Israël noemt de beschuldiging absurd. Nederland neemt de zaak hoog op en heeft de juriste beveiliging gegeven.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/price tag/arrestaties/hongerstaking + link
Yeshiva student wounded in Jerusalem terror attack – INN (http://goo.gl/UHr8Cf)
Een jesjiva student die vanmiddag op weg was naar de begraafplaats op de Olijfberg is door een Arabische terrorist met een schroevendraaier aangevallen en gestoken in zijn nek en rug. Hij is licht tot matig gewond geraakt. Veiligheidstroepen zijn op zoek naar de aanvaller.

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link
Israel To Open Five New East Jerusalem Police Stations – INN (http://goo.gl/al7Ew3)
Israël gaat in Oost-Jeruzalem vijf nieuwe politiebureaus openen. Alleen in de Oude Stad van Oost-Jeruzalem is momenteel een politiebureau. Om de soevereiniteit in Jeruzalem te handhaven zijn extra politiebureaus nodig. De politiebureaus komen in de Arabische wijken Ras al-Amud, Jabal Mukaber, Silwan, Issawiya en Sur Baher. In deze wijken is het vaak onrustig. Er zijn tot nu toe 200 politiemensen gerekruteerd. In totaal zijn 1200 man nodig. Het is lastig om de vacatures te vervullen omdat veel agenten niet willen opereren in Palestijnse buurten. Om toch voldoende politiepersoneel te krijgen worden aantrekkelijke salarissen geboden.

Overzicht berichten toerisme en reizen + link
Significant increase in number of tourists from China visiting Israel – YN (http://goo.gl/TCq1iC)
Het aantal Chinese toeristen naar Israël neemt gestaag toe. In de eerste maanden van dit jaar nam het Chinese toerisme met 53% toe in vergelijking met dezelfde periode in het jaar ervoor, van 25.000 tot ruim 38.000. In juli 2016 kwamen 6400 Chinezen naar Israël. In juli 2015 kwamen 3000 Chinezen naar Israël. Eén van de redenen dat het toerisme uit China toeneemt komt doordat Hainan Airlines nu vluchten naar Israël verzorgt. Drie maanden geleden vlogen alleen EL AL toestellen tussen Israël en China.Woensdag 10 augustus 2016 - Israël wint eerste medaille op Olympische Spelen 2016

Overzicht berichten Israël cultuur, sport, onderwijs, archeologie, muziek, technologie, gezondheidszorg, medisch onderzoek, internet, etc. + link
Olympic medalist Yarden Gerbi: Israelis are a special nation – INN (http://goo.gl/vd5czW)
Gisteren heeft Israël haar eerste medaille gewonnen bij de Olympische Spelen 2016 in Rio. Judoka Yarden Gerbi veroverde het brons bij de vrouwen onder 63 kg. Voor Nederland behaalde Anicka van Emden ook een bronzen medaille bij hetzelfde onderdeel.

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link
Hamas official: Prisoner exchange talks with Israel underway – TOI (http://goo.gl/UUZGBN)
Volgens een anonieme Hamas functionaris zijn er besprekingen gaande tussen Israël en Hamas over een gevangenenruil. Hamas zou bereid zijn twee Israëliërs en de lichamen van twee soldaten van de IDF vrij te geven in ruil voor de vrijlating van honderden gevangen. Hamas wil niet aantonen dat de twee Israëlische burgers nog leven. De onderhandelingen vinden buiten de spotlights van de media plaats.Dinsdag 9 augustus 2016 - VN werker gaf hulp aan Hamas; potentieel watertekort in Dode Zee regio

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link
Shin Bet: UN worker used his position to aid Hamas military projects – JP (http://goo.gl/M23zj7)
De 38 jarige Wahid Abdullah Burash uit Jabalia in Gaza is door de Shin Beth gearresteerd. Burash werkte voor de VN maar misbruikte zijn positie om hulp te geven aan militaire projecten van Hamas. In 2015 heeft hij Hamas geholpen bij de bouw van een marina in het noorden van Gaza. Tijdens ondervraging door de Shin Beth gaf hij ook waardevolle informatie over tunnels en wapenopslagplaatsen van Hamas.

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link
Potential water shortage in Dead Sea area – INN (http://goo.gl/S4hCx4)
Het falen van de Jericho 5 waterput kan leiden tot 40% wateraanbod tekort, waardoor grote schade ontstaat aan de landbouw en de economie in de Dode Zee Jericho gebieden. De Jericho 5 waterput is momenteel inactief. Hoewel dit niet leidt tot een tekort aan drinkwater zal de landbouw van de Israëliërs en de Palestijnen er wel ernstig onder lijden. De watermaatschappij Mekorot moet daarom prioriteit gaan stellen om de waterput weer actief te laten worden, dat vindt Brigadier-Generaal Achvat Ben-Hur van het Civiele Bestuur van Judea en Samaria.

Jerusalem municipality backs Gilo construction – INN (http://goo.gl/ZZ70lB)
De gemeente Jeruzalem steunt bouwplannen in de wijk Gilo. Het gaat om 2500 nieuwe woningen die gebouwd worden door privé projectontwikkelaars in het oosten van de wijk. Het betreft een gebied van 200 dunams (50 acre). De meeste grond is privé-eigendom en 30% behoorde aanvankelijk tot Palestijnse Arabieren die in 1948 zijn gevlucht. Die grond is nu staatseigendom. Het plan moet nog wel goed worden gekeurd door het Planning en Bouw Comité. De VS hebben al eerder kritiek getoond om de Israëlische bouwplannen in Gilo.

Overzicht berichten Israël cultuur, sport, onderwijs, archeologie, muziek, technologie, gezondheidszorg, medisch onderzoek, internet, etc. + link
How many haredim actually use the internet? – INN (http://goo.gl/EzIdCs)
Steeds meer ultraorthodoxe Joden gebruiken internet. Aanvankelijk was er veel weerstand tegen en als het al werd toegestaan dan alleen met filters en alleen voor zakelijk gebruik. Uit cijfers van het Israel Democracy Institute blijkt dat 54% van de ultraorthodoxe Joden een computer gebruikt en 41% geregeld aan het internetten is. Bij het algemene publiek gebruikt 70% internet.Maandag 8 augustus 2016 - Duvdevan eenheid onderscheiden

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link
Elite undercover strike unit receives IDF Chief of Staff's Decoration of Honor – YN (http://goo.gl/fQWqgL)
De elite eenheid Duvdevan heeft een onderscheiding gekregen van de opperbevelhebber van de IDF. De Duvdevan eenheid behoort tot de Paratroepen en is betrokken bij honderden missies in Palestijnse dorpen en steden om terroristen op te pakken die van plan zijn een aanval uit te voeren. Zo zijn al heel wat aanslagen voorkomen.Zondag 7 augustus 2016 - Russische drone boven de Golan, IDF faalde het neer te halen

Overzicht berichten westerse en Russische aanvallen op IS en andere rebellen + link
Russian drone invaded Israeli airspace, IDF failed to destroy it – INN (http://goo.gl/yZspvE)
Drie weken geleden bleek een Russische drone 4,5 km boven het luchtruim van de Golan te hebben gevlogen. De IDF probeerde het toestel neer te halen maar drie pogingen mislukten. Er werden twee Amerikaanse patriot raketten afgevuurd en een raket vanaf een Israëlische gevechtstoestel. De drone keerde echter veilig naar Syrië terug. Rusland erkent dat het een ongeluk betreft door een menselijke fout. Eerder nog claimde Hezbollah dat de drone van haar afkomstig was.

Overzicht berichten rechtszaken/arrestaties/gevangenis in Israël/wereld + link
Soccer fans indicted for attempted murder, other offenses – INN (http://goo.gl/ww6QVX)
De openbare aanklager heeft 19 voetbalfans van Beitar Jeruzalem die behoren tot de harde kern La Familia aangeklaagd voor poging tot moord en andere strafbare feiten zoals drugshandel, geweld, racisme en illegaal wapenbezit. Onlangs pakte de politie in totaal 59 fans van de harde kern op. De meesten zijn weer vrijgelaten of hebben huisarrest opgelegd gekregen.Shabbat (zaterdag) 6 augustus 2016

Er wordt vandaag geen nieuws verzameld vanwege de Joodse rustdag. Wie meer wil weten over de Sjabbat en hoe deze gevierd wordt verwijs ik naar: Sjabbat van A tot Z. Kijk voor de Sjabbat tijden in het artikel: Sjabbat tijden. Voor Parsja van de week ga naar: http://www.nik.nl/category/tora-van-de-week/ (bron: NIK)Vrijdag 5 augustus 2016 - Modi'in wordt Israëls eerste smart city

Overzicht berichten Israël binnenland + link
Modi'in to become a smart city – YN (http://goo.gl/vADtam)
De gemeente Modi'in gaat samen met Bezeq Internet de stad omtoveren tot een betere, snellere en efficiëntere smart city. Alles van verlichting tot parkeren en vuilnisophaal gaat centraal geregeld worden door sensoren die werken op kleine batterijen en Bluetooth. De sensoren zijn verbonden met fiber optische kabels waarbij informatie verzonden kan worden met de snelheid van het licht. Bezeq gaat er tientallen miljoenen shekels in investeren maar er moeten nog meer fondsen komen. Het is een project voor de lange termijn.

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link
IDF commanders avoid female officials, prefer male staff – INN (http://goo.gl/biriIx)
In de top van het management van de IDF worden geen vrouwen meer opgenomen. Dit naar aanleiding van recentelijke beschuldigingen over verkrachtingen en andere seksuele intimidaties. De IDF wil dit soort problemen in de toekomst vermijden. Het bekendste voorbeeld is Brigadier Generaal Ofek Buchris die beschuldigd wordt van twee verkrachtingen. Het aantal vrouwelijke stafleden in de IDF is de laatste twee decennia sterk toegenomen.Donderdag 4 augustus 2016 - Christelijke liefdadigheidsorganisatie door Hamas misbruikt voor doorsluizen van geld; aanslag in Jeruzalem verijdeld

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link
Charity funds diverted to arm Hamas terrorists – INN (http://goo.gl/MCQesW)
De Shin Beth maakte vandaag bekend dat Hamas geld ontving van een christelijke organisatie uit de VS. Het gaat om de christelijke World Vision group, een miljarden dollars liefdadigheidsorganisatie. De organisatie wist niet dat het geld in handen kwam van Hamas. In 2005 infiltreerde Hamas lid Muhammad Halabi de World Vision group. Hij heeft miljoenen dollars van de organisatie dat bestemd was voor humanitaire doeleinden in Gaza doorgesluisd naar Hamas. Vanaf 2010 had Halabi een hoge positie binnen World Vision en heeft toen jaarlijks 7 miljoen dollars naar Hamas overgemaakt. De Shin Beth, de IDF en de Israëlische politie hebben Halabi opgepakt toen hij de grens overstak tussen Israël en Gaza. Tijdens ondervraging heeft hij alles toegegeven. Hamas gebruikte het geld voor de bouw van tunnels, het uitbetalen van de terroristen en zelfs het kopen van wapens.
update: Dore Gold meldt dat nog meer humanitaire organisaties Hamas financieel helpen. Hij zegt het tevens vreemd te vinden dat Halabi ongestoord zijn gang kon gaan en dat er geen toezicht was.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/price tag/arrestaties/hongerstaking + link
Terror attack averted on Jerusalem light rail – INN (http://goo.gl/cdZUwh)
In Jeruzalem is vanochtend een aanslag verijdeld op de lightrail. Een 17 jarige Arabier die zich verdacht gedroeg werd aangehouden. De politie trof bij hem een mes aan. Vermoedelijk is de Arabier illegaal Israël binnengekomen.

Overzicht berichten rechtszaken/arrestaties/gevangenis in Israël/wereld + link
Watch: Masada unit storms Nafha Prison – INN (http://goo.gl/ZzXkDs)
Deze week heeft de Masada Eenheid van de Gevangenis Dienst een opstand van Hamas gevangenen in de Nafha Gevangenis (Negev) in de kiem gesmoord. De Masada Eenheid ontving informatie over een ophanden zijnde opstand van Hamas gevangenen. De terroristen zijn opgepakt en over verschillende andere gevangenissen verspreid. Ga voor videobeelden naar bovenstaande link.

Overzicht berichten Israël en Egypte (Sinaï) + link
'Leider IS-groep in Sinaï gedood door Egyptische leger' – NOS (http://goo.gl/3a1He6)
Bij een grote militaire operatie tegen IS in de Sinaï heeft het Egyptische leger 46 IS strijders gedood waaronder de leider van IS, Abu Doaa al-Ansari. Het is al jaren onrustig in de Sinaï waar IS terroristen actief zijn.

Overzicht berichten christelijke wereld in relatie tot Israël/Jodendom/Joden + link
„Acceptatie Messiasbelijdende Joden in Israël neemt toe” – RD (http://goo.gl/YhHrct)
Eergisteren (2 augustus 2016) stond in het Reformatorisch Dagblad een artikel van journalist Alfred Muller dat Messiaanse Joden steeds meer geaccepteerd worden in Israël. Dit zou komen omdat Israël toleranter zou zijn geworden. De vraag is echter of die constatering klopt. In Israëlische media verschijnen steeds vaker berichten dat Israël juist conservatiever wordt. Ultraorthodoxe bewegingen als Lehava en Yad L'Achim verzetten zich geregeld met succes tegen Messiaanse Joden. De groei van de Messiasbelijdende Joden zal alleen maar tot een nieuw conflict leiden tussen Joden en christenen.

Overzicht berichten Israël cultuur, sport, onderwijs, archeologie, muziek, technologie, gezondheidszorg, medisch onderzoek, internet, etc. + link
Facebook deletes Israel from list of Olympics participants – INN (http://goo.gl/bA7qSJ)
Het Olympisch Comité van Israël heeft gisteren Facebook benaderd met de vraag hoe het komt dat de naam Israël en de Israëlische vlag niet op de lijst staan van landen die meedoen met de Olympische Spelen. Het is onduidelijk of dit per ongeluk is gebeurd of met opzet. De vlag van het Israëlische Olympisch Comité staat er wel op. Israël is het enige land dat niet genoemd wordt. Facebook heeft nog geen opheldering gegeven.Woensdag 3 augustus 2016 - Palestijnse vader smeekt Israëlische soldaten zijn vierjarig zoontje dood te schieten; Israël gaat veel nieuwe hotelkamers bouwen

Overzicht berichten Israël en de Palestijnen/Arabieren + link
Netanyahu: I'm shaken to the core of my being – INN (http://goo.gl/sKpJHk)
Premier Netanjahoe zegt in een videoboodschap dat hij diep geschokt is over een video waarin te zien is hoe een Palestijnse vader aan Israëlische soldaten van de grenspolitie vraagt om zijn vierjarige zoontje dood te schieten. Netanjahoe zegt dat het schokkend is om een kind te leren te haten. Dit gebeurt door Hamas en de PA. De premier zegt dat alle kinderen in vrede moeten kunnen leven. Ga voor de video naar bovenstaande link.

Overzicht berichten rechtszaken/arrestaties/gevangenis in Israël/wereld + link
'No terrorist will walk free' – INN (http://goo.gl/tH0ihI)
De Knesset heeft een wet aangenomen die het mogelijk maakt terroristen vanaf de leeftijd van 12 jaar in de gevangenis te plaatsen. Het gaat om serieuze misdaden die zijn gepleegd zoals moord, poging tot moord en doodslag.

Overzicht berichten Israël in de media + link
GPO investigating Italian who tricked Israeli officials into Hezbollah interview – YN (http://goo.gl/4mybFE)
De Government Press Office (GPO) van Israël gaat onderzoek doen naar de rol van een Italiaanse verslaggever die samenwerkte met Hezbollah bij het maken van interviews met Israëlische politici en militairen. Het gaat om Michela Moni die de Israëlische kopstukken interviewde voor een Hezbollah tv special. Moni interviewde ook Tomer Weinburg, één van de soldaten die de aanval van Hezbollah in 2006 overleefde, voor een bedrag van 2000 dollars. Weinburg lijdt aan een posttraumatische stressstoornis. Moni had de geïnterviewden verteld dat hij opnamen maakte voor de Italiaanse tv. GPO heeft contact gezocht met het Italiaanse nieuwsagentschap en gevraagd om een opheldering. Deze verklaarde dat Moni nooit de opdracht zou hebben gekregen om interviews te houden.

Overzicht berichten toerisme en reizen + link
Over 8,000 hotel rooms to be built over next 4 years – YN (http://goo.gl/J5Infc)
Minister van Toerisme Yariv Levin heeft een nieuw wetsvoorstel gedaan waarin staat dat in vier jaar tijd meer dan 8000 hotelkamers gebouwd moeten worden, dat de prijzen van de hotelkamers omlaag moeten en dat er meer onderlinge concurrentie moet komen. De minister wordt met zijn voorstel geconfronteerd door sterke tegenstand van de milieulobby die vindt dat de stranden worden aangetast door de bouw van veel hotels.

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link
IDF to open ultra-Orthodox paratrooper platoon – YN (http://goo.gl/kF14cZ)
De IDF komt met een derde eenheid voor ultraorthodoxe Joden. De Netzah Yehuda en Tomer eenheden in de Kfir en Givati brigades zijn al operatief. Daar komt nu een paratroepen eenheid bij. Dit alles om de ultraorthodoxe Joden beter te laten integreren binnen de Israëlische samenleving. Verwacht wordt dat de eerste dienstplichtigen in november in de eenheid zullen gaan dienen. Er wordt nu al reclame gemaakt binnen de ultraorthodoxe gemeenschappen en op sociale media van de ultraorthodoxe Joden.Dinsdag 2 augustus 2016 - Hezbollah "interviewt" Israëlische leiders en generaals; zes ultraorthodoxe mannen aangeklaagd voor kindermisbruik

Overzicht berichten Israël in de media + link
Cloak-and-dagger: Hezbollah 'hoodwinks' IDF – INN (http://goo.gl/gjlUY9)
Het nieuwsagentschap van Hezbollah is erin geslaagd om Knessetlid Tsipi Livni, voormalig minister van defensie Amir Peretz en een aantal IDF generaals te "interviewen" door zich voor te doen als verslaggevers van de BBC. De interviews werden zaterdagavond door het tv-station van Hezbollah uitgezonden. Lees het verslag hiervan in bovenstaande link.

Overzicht berichten rechtszaken/arrestaties/gevangenis in Israël/wereld + link
6 teachers indicted for child abuse at haredi school – INN (http://goo.gl/mV1AN1)
Vanochtend is een aanklacht ingediend tegen zes leraren van een ultraorthodoxe Joodse school in Tel Aviv, behorend tot de Chassidische Belz sekte, die 22 kinderen zouden hebben misbruikt. De onderwijzers gaven les aan kinderen van 3 tot 10 jaar oud. Het fysieke en mentale misbruik vond plaats in de periode 2000 tot 2011. Eén van de opvoeders is aangeklaagd voor sodomie en onfatsoenlijke handelingen tegen jongens in de leeftijd van 7 tot 10 jaar. Hij wordt ook beschuldigd van chantage, bedreigingen, en misbruik. Bovendien mishandelde hij zijn eigen zoon en boezemde veel angst in zijn eigen huishouden. De man blijkt ook een kat te hebben geslagen met een paraplu en uit het raam te hebben gegooid. De kat heeft de val niet overleefd. De man wordt vastgehouden gedurende het proces. De andere vijf mannen zijn onder strikte voorwaarden vrijgelaten.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/price tag/arrestaties/hongerstaking + link
Riots at Joseph's tomb threaten hundreds – INN (http://goo.gl/51qFdB)
Gisteravond zijn honderden Joodse gelovigen naar het Graf van Jozef nabij Sichem (Nabloes) geweest. De 24 bussen werden begeleid door troepen van de Nachal Brigade om ze te beschermen tegen Palestijns geweld. Ook dit keer was het weer raak. De gelovigen en soldaten werden met stenen en brandende banden bekogeld. Er zijn gelukkig geen gewonden gevallen.

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link
Study finds Arabs fear Hezbollah more than Jews do – INN (http://goo.gl/jIS73X)
Uit een nieuw onderzoek van de Universiteit van Haifa blijkt dat Israëlische Arabieren Hezbollah meer vreesden tijdens de Tweede Libanonoorlog in 2006 dan dat Joden dat deden. Dit komt omdat Arabieren minder ervaring hebben met het omgaan van oorlogssituaties dan Joden. Wel kwam in de studie naar voren dat jonge Arabieren minder bang waren dan jonge Joden. Dit wordt verklaard door het feit dat jonge Arabieren niet hoeven te vechten in de IDF tegen Hezbollah terwijl jonge Joden dat wel moeten.Maandag 1 augustus 2016 - "Gilad Sharon pushte zijn vader Joden uit Gaza te zetten"

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link
'Gilad Sharon pushed his father to expel Gaza Jews' – INN (http://goo.gl/Hc00bS)
Militair historicus Arye Yitzhaki wil dat Gilad Sharon, de zoon van oud premier Sharon, uit de Likoed wordt gezet als nieuw lid. Gilad Sharon bleek samen met Dov Weisglass zijn vader te hebben gepusht de Joden uit Gaza te verdrijven. Arye Yitzhaki was zelf één van degenen die uit Gaza werd gezet. Er zijn nog steeds Joden die geen fatsoenlijke woning hebben gekregen na uit Gaza te zijn gezet. Er zijn 50 Joodse boeren die geen compensatie hebben gehad voor de grond die ze zijn kwijtgeraakt ondanks dat Arik Sharon dit beloofde. Op Channel 2 maakte Gilad Sharon bekend niet uit te sluiten dat hij met de komende verkiezingen meedoet om gekozen te worden in de Knesset.

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link
IDF chief goes to US ahead of finalization of aid package deal – YN (http://goo.gl/QEiVBa)
De opperbevelhebber van de IDF is in de VS om de laatste besprekingen te voeren over de Amerikaanse militaire hulp aan Israël. Luitenant-Generaal Eisenkot blijft vier dagen in de VS voor de besprekingen. Israël wil 5 miljard dollars aan militaire steun per jaar. Dat bedrag ligt nu nog op 3,1 miljard dollars. De VS willen echter niet dat Israël dat geld gebruikt om aankopen te doen bij de eigen militaire industrie maar alleen bij de Amerikaanse militaire industrie. Dat zou betekenen dat hypothetisch duizenden banen in Israël verloren zouden gaan en voorkomt dat Israëls militaire industrie winst maakt. Momenteel mag Israël wel 26,3% van de Amerikaanse hulp wel voor aankopen gebruiken bij Israëlische firma's. Een tweede eis van de VS is dat Israël geen hulpgeld mag gebruiken voor brandstofaankopen om zo de aankopen van de Amerikaanse militaire industrie te maximaliseren. De VS willen dat Israël eigen geld gebruikt voor brandstofaankopen. Dat zou gaan om een bedrag van 400 miljoen dollars wat een negatief effect zal hebben op andere sectoren binnen de Israëlische maatschappij.Overig nieuws juli.Artikelen en specials over Jodendom en Israël

Meer nieuws kunt u zien op Jerusalem Online en op IL TV. Wilt u dit artikel aan andere mensen laten lezen dan kunt u gebruik maken van de buttons van de sociale media (zie rechts bovenaan dit artikel) - NuJij, Twitter, Hyves, Facebook, etc.

Lees verder (ouder nieuws)


Algemene achtergrondinformatie over Israël inclusief Judea, Samaria en Jordaan Vallei


Opinieartikelen


Recente achtergrondartikelen


Wilt u gebruik maken van de berichten van Etsel-Israël op uw eigen website of blog dan kunt u een link plaatsen naar deze site. U kunt er dan uw eigen tekst bij schrijven. Het letterlijk kopiëren van onze berichten staan we niet toe. Uiteraard staat het u wel vrij de tekst uit te printen voor eigen gebruik. © Etsel-IsraëlAlgemene gegevens over Israël: Informatie, kaarten en grafieken

Ligging Land Israël - Erets Jisraeel

LegendaA Israël - Medinat Jisraeel (de staat Israël)
B Judea - Jehoeda
C Samaria - Shomron
D Jeruzalem - Jeroesjalajiem - de eeuwige Joodse hoofdstad

landoppervlakte (20.329 km²); totale oppervlakte (20.770 km²)

Regionale context van Israël in Midden Oosten

LegendaA Israël
B Egypte
C Jordanië
D Libanon
E Syrië
F Irak
G Saoedi Arabië
H Iran


Bevolking Israël - december 2015 - 8,462 miljoen


bevolking eind december 2015:

Regering Netanjahoe (2015-20?)


 • Likoed 30
 • Kulanu: 10
 • Joods Huis: 8
 • Shas: 7
 • Verenigd Tora Jodendom: 6

 • President: Reuven Rivlin (2014)

ministers - 34ste regering 2015
 • Prime Minister Binyamin Netanyahu - also serving as Foreign Minister, Health Minister, Communications Minister, and Minister of Regional Cooperation.
 • Avigdor Lieberman (Jisraeel Beitenoe) - Defense Minister (returning)
 • Silvan Shalom (Likud) - Interior Minister and Deputy Prime Minister
 • Yuval Steinitz (Likud) - Minister of Energy and Infrastructure
 • Ze'ev Elkin (Likud) - Absorption Minister and Strategic Affairs Minister
 • Ofir Akunis (Likud) - Minister without portfolio; designated to serve in the Communications Ministry
 • Gilad Erdan (Likud) - Minister of Public Security
 • Gila Gamliel (Likud) - Minister of Social Equality
 • Yisrael Katz (Likud) - Transportation Minister (returning)
 • Yariv Levin (Likud) - Tourism Minister, and Ministerial Liaison Between the Government and the Knesset
 • Miri Regev (Likud) - Culture and Sport Minister
 • Danny Danon (Likud) - Space and Technology Minister
 • Haim Katz (Likud) - Welfare Minister and Social Affairs Minister
 • Tzipi Hotovely (Likud) - Deputy Foreign Minister
 • Ayoub Kara (Likud) - Deputy Minister of Regional Development
 • Moshe Kahlon (Kulanu) - Finance Minister
 • Yoav Galant (Kulanu) - Housing and Construction Minister
 • Avi Gabbai (Kulanu) - Environmental Protection Minister
 • Naftali Bennett (Jewish Home) - Education Minister, Diaspora Affairs Minister
 • Uri Ariel (Jewish Home) - Agriculture Minister
 • Ayelet Shaked (Jewish Home) - Justice Minister
 • Rabbi Eli Ben-Dahan (Jewish Home) - Deputy Defense Minister
 • Aryeh Deri (Shas) - Economy Minister, Minister of Development of the Negev and Galilee
 • David Azoulay (Shas) - Religious Affairs Minister
 • Yitzhak Cohen (Shas) - Deputy Minister in the Finance Minister, Ministry for the Negev and the Galilee, and the Economy Ministry
 • Meshulam Nahari (Shas) - Deputy Education Minister
 • Yaakov Litzman (United Torah Judaism) - Deputy Health Minister
 • Meir Porush (United Torah Judaism) - Deputy Education Minister

legertop
 1. Opperbevelhebber: Luitenant-Generaal Gadi Eizenkot - de generale staf 2015;
 2. Plaatsvervangend Opperbevelhebber: Majoor-Generaal Yair Golan

Partijen 20ste Knesset


20ste Knesset
 • Likoed: 30
 • Zionistische Unie: 24
 • Verenigde Arabische lijst: 13
 • Yesh Atied: 11
 • Kulanu: 10
 • Joods Huis: 8
 • Shas: 7
 • Verenigd Tora Jodendom: 6
 • Jisraeel Beitenoe: 6
 • Meretz: 5

Ligging Jeruzalem

LegendaA Har HaMoria (Tempelberg)
B De Oude Stad van Jeruzalem
C Ier Dawied (Stad van David)
D Har Zayit (Olijfberg) - Joodse begraafplaats
E Mea Sheariem
F De Knesset - Israëlisch parlement

Bevolkingsgroei Jeruzalem: 1948-juli 2012Ligging Tel Aviv

LegendaA Merkaz Ha'ier (Dizengoff Plein)
B Azrieli Center (wolkenkrabber)
C Onafhankelijkheidsgebouw (hier werd de onafhankelijkheid getekend)
D Diaspora Museum
E Universiteit van Tel Aviv
F Shoek HaKarmel (markt)
G Rabin Plein

Bevolkingsgroei Tel Aviv-Jaffo: 1948-juli 2012Ligging Haifa

LegendaA Universiteit van Haifa - met mooi uitzicht op Galilea
B Kiryat Eliezer voetbalstadion van Maccabi Haifa en Hapoel Haifa
C Bahai tuinen
D Grot van Elia
E Matam - grootste en oudste hightech industriepark van Israël

Bevolkingsgroei Haifa: 1948-juli 2012Ligging Centraal Israël - metropool Tel Aviv

LegendaA Tel Aviv-Jaffo - 403.700
B Rishon LeZion - 228.000
C Petach Tikwa - 209.600
D Ashdod - 206.400
E Holon - 184.700
F Netanja - 183.200
G Bnei Brak - 154.400
H Ramat Gan - 145.000
I Bat Yam - 130.000
J Rechovot - 112.700
K Herzliya - 87.000
L Hadera - 80.200
M Kiriat Gat - 47.400
N Zichron Ja'akov - 18.700

Bevolking Metropool Tel Aviv - grote steden: 2009


Dichtstbevolkte regio van Israël (2009): Metropool Tel Aviv

Steden met meer dan 200.000 inw. in 2009


Ligging steden meer dan 200.000 inwoners in 2009

LegendaA Jeruzalem - 773.000
B Tel Aviv-Jaffo - 403.700
C Haifa - 265.600
D Rishon LeZion - 228.200
E Petach Tikwa - 209.600
F Ashdod - 206.400

Meer belangrijke feiten over Israël kunt u hier lezen.
(bron: CBS Israël)

Algemene gegevens over Judea, Samaria en Jordaan Vallei: Informatie, kaarten en grafieken

Omdat de toekomst van Judea en Samaria op het spel staat volgen hier een aantal feiten over deze Bijbelse regio's die het Joodse volk door God zijn toegewezen.
Judea en Samaria zijn de oorspronkelijke geografische namen van de gebieden. De term West Bank (een politiek geografische naam) ontstond pas nadat Jordanië het gebied bezette in 1949. De naam Palestina is door de Romeinen ingevoerd om het gebied van Joodse wortels te ontdoen. Judea (waar de naam Jood vanaf stamt) is de oorspronkelijke benaming van het Heilige Land. Lees verder in het artikel: Namen Israël: Erets Jisraeel, HaAretz, Jehoed, Palestina.
De oppervlakte van Judea en Samaria beslaat 23% van de Staat Israël. Hoewel velen menen dat de bouw van Joodse nederzettingen in Yesha indruist tegen de Zionistische ideologie, klopt dat niet. Zowel de linkse Arbeid partij als de Likoed hebben onder hun bestuur Joodse nederzettingen gebouwd in deze gebieden. Er zijn alleen wat accentverschillen. Zo was het regeringsbeleid van de Arbeid meer gericht op de bouw van nederzettingen op militair strategische locaties, vooral in de Jordaan Vallei, terwijl onder het regeringsbeleid van Likoed ook gebouwd werd in de buurt van Arabische dorpen en steden in Judea en Samaria. Voor meer informatie, klik hier.
Fysisch milieu van Judea en Samaria: Judea en Samaria (1): Fysische geografie
Er liggen allerlei plaatsen die belangrijk zijn voor de geschiedenis van de Joden: Hebron, Sichem, Herodion, Beth El, Shilo, etc.

Ligging Judea - Jehoeda

LegendaA Hebron - stad van de aartsvaders en aartsmoeders
B Kiriat Arba
C Goesh Etzion - (Efrat, Beitar Illit, Alon Shvut, etc.)

Joodse dorpen en steden in Judea
 • Adora/Allon Shevut/Almon/Asfar (Metzad)/Ateret/Beit El/Beit Horon/Benjamin/Betar 'Illit/Dolev/Doran/Efrat/El'azar/Eshkolot/Geva Binyamin (Adam)/Geva'ot/Giv'at Ze'ev/Giv'on haHadasha/Hagai/Hallamish/Har Adar (Giv'at HaRadar)/Har Gilo/Hashmona'im/Karmei Zur/Karmel/Kedar/Kfar Adummim/Kfar Etzion/Kiryat Arba'/Kokhav haShahar/Kokhav Ya'acov (Abir Ya'acov)/Lapid/Ma'ale Adummim/Ma'ale Amos/Ma'ale Levona/Ma'ale Mikhmas/Mahane Giv'on (onbewoond)/Ma'on/Mattityahu/Mevo Horon/Mezadot Yehuda/Migdal Oz/Mizpe Yeriho/Na'aleh/Nahli'el/Negohot/Neve Daniyyel/Nili/Nokdim/Ofarim/Ofra/Otni'el/Pene Hever (Ma'ale Hever)/Pesagot/Rimmonim/Rosh Zurim/Shani/Shilo/Shim'a/Susiya/Talmon/Tekoa/Telem/Tene (Ma'ale Omarim)/Tzurif/Vered Jericho

Ligging Samaria - Shomron

LegendaA Ariel
B Modi'in Illit
C Sichem
D Beit El
E Ma'ale Efraim
F Kfar Adoemiem
G Ma'aleh Adoemiem
H Elon Moreh

Joodse dorpen en steden in Samaria
 • Alei Zahav/Alfei Menashe/Ariel/Avnei Hefetz/Barkan/Bat Ayin/Beit Arye/Bracha/Eli/Elkana/Elon Moreh/Emmanuel/Enav/Etz Efrayim/Gannim (onbewoond sinds 2005)/Hebron/Hermesh/Hinnanit/Homesh/Itamar/Kaddim (onbewoond sinds 2005)/Karne Shomron/Kedumim/Kfar Tapuah/Kiryat Netafim/Ma'ale Shomron/Mevo Dotan/Migdalim/Modi'in Ilit/Nofim/Oranit/Pedu'el/Rehan/Revava/Sa Nur (onbewoond sinds 2005)/Sal'it/Sha'are Tikva/Shaked/Shavei Shomron/Shvut Rachel (onbewoond)/Ya'arit/Yakir/Yizhar/Zufin

Ligging Jordaan Vallei - Emek HaJarden

LegendaA Dode Zee - Jam HaMelach
B Jericho - oudste bewoonde stad ter wereld
C Mitspe Jericho
D Ma'ale Efrayim

Joodse dorpen in de Jordaan Vallei
 • Almog/Argaman/Beit ha'Arava/Beit Horon/Bitronot (Nachal nederzetting)/Elisha (Nachal nederzetting)/En Hogla/Gilgal/Gittit/Hamra/Hemdat (Nahal)/Kalya/Ma'ale Efrayim/Maskiyyot (sinds 2000 onbewoond)/Massu'a/Mehola/Mekhora/Menora (Kfar Haoranim)/Mizpe Shalem (Megilot)/Netiv HaGedud/Niran/No'omi/Peza'el/Ro'i/Rotem (Nachal nederzetting - onbewoond)/Shadmot Mehola/Tomer/Yafit/Yitav

Joodse bevolking Yesha & Jordaan Vallei 1970-2015

Toelichting bij grafiek: Oost-Jeruzalem is niet-inbegrepen bij het inwonertal; Yesha (Yehuda Shomron 'Azza) staat voor Judea, Samaria en tot 2005 Gaza; in augustus 2005 evacueerde de IDF alle Joodse bewoners uit Gaza (ongeveer 8000 mensen)
Er wonen 406.302 Joden (december 2015) in Judea en Samaria (charediem, religieuze zionisten en seculieren); in Oost-Jeruzalem wonen ongeveer 360.000 Joden (31 december 2015).
Slechts 3% van de grond is Joods bebouwd gebied: Joodse nederzettingen.
Veel Arabieren zijn geen autochtone bewoners van het gebied. Zij kwamen uit Egypte, Syrië, Libanon en andere Arabische landen zo'n 150 jaar geleden.
43% is onder Palestijnse controle.
Meer dan 90% van de Palestijnen leeft onder Palestijns Bestuur.
De bergen van Judea en Samaria lopen van de Jisraeel Vallei naar de Arad Vlakte in de Negev (lengte: 140 kilometer).
De breedte van de regio's is 55 kilometer maximaal; bij Tel Aviv is de breedte slechts 16 kilometer.
Snelweg 60 loopt langs de nationale waterscheidingslijn en is dezelfde route die de Aartsvader namen.
Grondwaterlaag van de bergen vormt de helft van Israëls watervoorziening.
Meer feiten over Judea en Samaria kunt u hier lezen.
(bron: Israel National News/Jewish Virtual Library)

Nieuwsbronnen

Voor het dagelijks nieuws worden voornamelijk 5 bronnen gebruikt. Daarnaast gebruiken we nog een aantal andere bronnen voor de overige berichten die meestal geen politieke lading hebben.

 • Jerusalem Post -JP (http://www.jpost.com/) - rechtse (Likoed) signatuur - oorspronkelijk links (krant bestaat sinds 1932 (The Palestine Post); sinds 1950 met de huidige naam)
 • Israel National News (Arutz sheva) - INN (http://www.israelnationalnews.com/) - rechts-religieuze (Nationaal Religieuze Partij) signatuur (nieuwszender bestaat sinds 1988)
 • Ynetnews (het laatste nieuws - Jedioth Achronot) - JA (http://www.ynetnews.com/home/0,7340,L-3083,00.html) - onafhankelijk - midden/linkse signatuur (krant bestaat sinds 1939)
 • HaAretz (het land) - HA (http://www.haaretz.com/) - onafhankelijke liberaal linkse signatuur (oudste dagblad sinds 1918)
 • Maariv (avond) (http://www.nrg.co.il/) - onafhankelijk centrum rechts dagblad - concurrent van Jedioth Achronot (krant bestaat sinds 1948 en verschijnt alleen in het Hebreeuws)

Lees verder

© 2010 - 2016 Etsel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Slecht nieuws over Nederland vanuit IsraëlSlecht nieuws over Nederland vanuit IsraëlSlecht nieuws over Nederland. Niet leuk om te lezen of te horen voor Nederlanders. Maar ja, meent dr. Manfred Gerstenfel…
Heilige plaatsen in Israël voor Joden, christenen en moslimsHeilige plaatsen in Israël voor Joden, christenen en moslimsVoor de drie monotheïstische godsdiensten is Israël een heilig land. Dit wordt gekenmerkt door heilige plaatsen zoals sy…
Opinie Israël 13: Geografische kennis over Israël verbeterenOpinie Israël 13: Geografische kennis over Israël verbeterenOpinie Israël 13 – 20 juni 2011. Wie Israël wil begrijpen zal kennis op moeten doen van Jodendom en de geografie van het…
Israëlisch-Arabisch conflict 1: Focus op het behoud levensIsraëlisch-Arabisch conflict 1: Focus op het behoud levensDit artikel is het begin van een serie artikelen over het Israëlisch-Palestijns conflict bezien vanuit een Joods religie…
Israëlisch-Arabisch conflict 8: Naweeën Zesdaagse OorlogIsraëlisch-Arabisch conflict 8: Naweeën Zesdaagse OorlogHet is nu moeilijk voor te stellen hoe de gevoelens in Israël en de Joodse wereld waren vlak vóór de oorlog in 1967. Vel…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Kurious / Pixabay
 • The Times of Israel
 • Maariv
 • Jerusalem Post
 • Israel National News
 • Ynetnews
 • HaAretz
 • Israel21c
 • Chabad
 • IDF
 • IDF Spokesperson
 • Honest Reporting
 • Ministerie BuZa Israël
 • Overige bronnen (af en toe)

Reageer op het artikel "Laatste nieuws Israël: nieuws/achtergronden Israël&Jodendom"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

Peter de Moor, 11-12-2015 12:44 #12
Aan infonu Israel

Hartelijk dank voor al de berichtgevingen over Israel zo blijven we op de hoogte wat er gaande is in het beloofde land. Wij lezen dit elke dag.
Overzicht artikelen christelijke wereld in relatie tot Israël heb ik echter een vraag.
Kunt u mijn uitleggen over wie er gesproken wordt in het boek Jesaja 53 vers 4 tot 11?
Gezegend is Israel Peter de Moor Reactie infoteur, 11-12-2015
Jesaja 53 vers 4 tot 11 gaat over Israël. De Joodse Bijbelcommentator Rashi legt uit dat Jesaja Israël als één man noemt. Hij geeft daar een aantal voorbeelden van:

So is the custom of this prophet: he mentions all Israel as one man, e.g., (44:2), “Fear not, My servant Jacob” ; (44:1) “And now, hearken, Jacob, My servant.” Here too (52:13), “Behold My servant shall prosper, ” he said concerning the house of Jacob. יַשְׂכִּיל is an expression of prosperity. Comp. (I Sam. 18:14) “And David was successful (מַשְׂכִּיל) in all his ways.”

Ga voor meer informatie naar: http://www.chabad.org/library/bible_cdo/aid/15984#showrashi=true

Groet,

Etsel

Jannie Bakker, 15-02-2015 13:17 #11
Ik las net dat bepaalde artiesten Israël willen boycotten als u de volledig lijst bekent maakt, boycot ik die artiesten en mijn vrienden, mijn kerk de mensen van Pillar of Fire en ik denk ook al de mensen die de nieuwsbrief van Dirk van Genderen ontvangen. En dat zijn er heel veel.
Gods zegen Jannie Bakker Reactie infoteur, 15-02-2015
In deze link kunt u de namen van de artiesten vinden die Israël boycotten: http://artistsforpalestine.org.uk/

Shalom,

Etsel

Nicolet Pontier, 24-04-2014 00:28 #10
Ongelofelijk, dat er een gouden bel en een soort troffel gevonden zijn uit de periode van de tweede tempel. Ik ben hiervan onder de indruk. De hele geschiedenis die ik als kind en later als volwassene in de bijbel gelezen heb gaat voor mij leven! Het is allemaal echt gebeurd in Israel en er worden ZEER belangrijke archeologische vondsten gedaan. Reactie infoteur, 25-04-2014
Reactie op bericht van 23 april 2014. Ga naar:

http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/129757-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-april-2014.html

Paul, 11-02-2014 12:26 #9
Wat een enorme brutaliteit van de Palestijnen om de Westelijke Muur te claimen! Ze hebben lef om de Klaagmuur, een historische deel van de Joodse Tempel dat door Titus verwoest werd, te claimen alsof het hun eigendom is. De Westelijke Muur is helemaal niet Palestijns! Ook de Tempelberg is niet van de Palestijnen, noch het land en de stad Jeruzalem. Wat zouden de Hollanders ervan zeggen als hun eigen nationale erfenis, de beroemde Nachtwacht van Rembrandt, geclaimd wordt door een vreemde mogendheid als de Palestijnen!? Reactie infoteur, 13-02-2014
Reactie hoort bij berichtgeving 11 februari 2014 en staat nu bij http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/126552-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-februari-2014.html

Paul, 09-01-2014 12:41 #8
Ik zou de PvdA-kamerlid Servaes willen vragen of het "maatschappelijk verantwoord" was van de nazi's om Joodse winkels in het vooroorlogse Duitsland te boycotten. Kennelijk is hij niet goed op de hoogte van de geschiedenis gehouden. Zo'n boycot van Israëlische banken en bedrijven is NIET maatschappelijk verantwoord. Het is puur discriminerend en onrechtvaardig en zowel Joden als Palestijnen zullen erdoor getroffen worden. Ik ben het geheel eens met Etsel dat het de terreur in de hand zal werken. Dat hebben we duidelijk gezien hoe de nazi-boycot zich ontwikkelde tot ware terreur tegen de Joden. De nazi's waren eerst begonnen met de boycot. Hun volgende stap was de rassenwetten van Neurenberg. De volgende stap was de Kristallnacht waar Joodse instellingen, winkels en synagogen werden geplunderd en in brand gestoken. En tenslotte de laatste stap de Holocaust. Als ik nu de ontwikkelingen van anti-Israël boycot zie, huiver ik me ervoor dat de geschiedenis zich zal herhalen. Ik heb de nazi-terreur en de Holocaust persoonlijk NIET meegemaakt. Maar wel heb ik de boeken gelezen. Geschiedenis is altijd mijn lievelingsvak. Toevallig heb ik Encyclopedie van de Holocaust bij me. Het is een heel interessant boek. Ik zou willen dat de Encyclopedie een verplicht vak zal worden op alle Nederlandse scholen. Reactie infoteur, 12-01-2014
De strijd tegen Israël is gewoon een voortzetting van de strijd tegen het Joodse volk dat al 2000 jaar lang wordt gevoerd.

Reactie hoort bij berichtgeving 9 januari 2014. Ga naar: http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/124515-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-januari-2014.html

Paulu, 08-01-2014 19:25 #7
Onbegrijpelijk wat het pensioenfonds PGGM zo'n dwaze besluit heeft genomen om samenwerking met de Israëlische banken op te zeggen. Juist dat het beleid van Joodse nederzettingen en huizenbouw goed zijn voor de werkgelegenheid voor Palestijnen. Dankzij PGGM zullen de Palestijnen straks werkeloos worden en op straat gezet worden. Al mogen landen en instellingen die Israël willen boycotten, beweren achter het vredesproces te staan, hoe hypocriet ze ook zijn. In feite bevordert boycot het vredesproces in het Midden-Oosten helemaal niet! Als de Palestijnen werkeloos worden, zal het geweld alleen maar aangewakkerd worden waardoor het vredesproces bemoeilijkt zal worden. Infoteur Etsel heeft gelijk dat investeringen van groot belang zijn om te voorkomen dat er een dictatoriaal terreurstaat zou ontstaan. Zo'n terreurstaat als de toekomstige Palestijnse staat heeft niet alleen verstrekkende gevolgen voor Israël, maar ook voor de hele regio in het Midden-Oosten en voor de hele wereld! Nederland en de wereld zijn een feit totaal vergeten dat toen Israël in 1982 inval deed in Libanon om de PLO van Yasser Arafat te verdrijven, trof de IDF een enorme wapenarsenalen aan. De arsenalen waren helemaal gevuld met Russische geavanceerde wapens. We zouden bijna haast zeggen dat Libanon onder Arafat één grote voorraadschuur van wapens was geworden. Genoeg om het hele Midden-Oosten te destabiliseren. Dankzij wijlen Menachem Begin was een ramp te voorkomen. Wanneer leren Nederland en de wereld uiteindelijk de historische lessen? Over een paar duizend jaar?

Ik zou ook willen zeggen dat de PGGM een vreselijk gebeurtenis over het hoofd heeft gezien wat er in Gaza vorig jaar gebeurd was. De op internet gecirculeerde video's laten zien hoe de Palestijnen in Gaza de arme dieren gruwelijk mishandeld hebben. Ik heb de video gezien en ben zo diep geschokt. De SP-er Anciaux riep om boycot van exportvee naar Gaza. Waarom boycot het pensioenfonds PGGM de exportvee naar Gaza niet en wel de Israëlische banken!?! Wat een hypocrisie! Reactie infoteur, 09-01-2014
Reactie hoort bij het nieuwsbericht van 8 januari 2014. Ga naar: http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/124515-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-januari-2014.html

Paul, 21-08-2013 18:55 #6
Lees ik goed dat meneer Obama 148 miljoen dollar aan de boevenbende van Mahmoud Abbas heeft weggeschonken!? Dat is wel een hele hoop geld. Dus het belastinggeld van het Amerikaanse volk. Ik begrijp niet waarom het kabinet Rutte ons land wil kapot bezuinigen (en de ontwikkelingshulp halveren), terwijl miljoenen weggegeven worden aan de PA. Ook Obama wil bezuinigingen in zijn eigen land doorvoeren om het gigantische tekort van bijna 15 triljoen dollar weg te werken. En toch geeft hij zomaar het geld aan de roversbende. Wat zouden de Republikeinen ervan zeggen?

Ik vind het erg vreemd waarom het geld niet bij de gewone Palestijnen goed terecht is gekomen. Vreemd dat Obama, Rutte en andere regeringsleiders Mahmoud Abbas nog nooit ter verantwoording hebben geroepen wat hij met het geld heeft gedaan. Het is bekend dat Abbas erg corrupt is. Ook steekt hij ons eigen belastinggeld in zijn eigen zak. Reactie infoteur, 22-08-2013
Shalom,

Blijft een moeilijke kwestie. Israël betaalt zelf ook belastinggelden aan de PA. Israël heeft er belang bij dat de PA economie goed blijft draaien. Slechte economische omstandigheden voor de Palestijnen kan al snel tot geweld leiden.

Mogelijk wil de VS met het geld de PA paaien om concessies te doen t.a.v. Israël en dat het niet snel weg loopt van de onderhandelingstafel.

Beter zou zijn als bijvoorbeeld het IMF/Wereldbank een onafhankelijke organisatie opricht die zorgt dat het geld niet in verkeerde handen terecht komt om zo corruptie te bestrijden.

Reactie verwerkt op 22 augustus 2013. Ga naar het nieuwsbericht hierover (20 augustus 2013): http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/117938-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-augustus-2013.html

Groet,

Etsel

Paul, 31-07-2013 19:03 #5
Ik vraag me af waarom de Keniaanse advocaat de christelijke Kerk niet voor de rechter wil slepen vanwege de bloedige Jodenvervolgingen door de Kerk. De Kerk heeft het Joodse volk verantwoordelijk gehouden voor de dood van Jezus. De beschuldiging leeft nog voort bij een deel van de Kerk. Ik raad de Keniaanse advocaat aan eerst de geschiedenisboeken te lezen. De hele geschiedenis van Europa staat helemaal bol van afschuwelijke en wrede Jodenvervolgingen: De Spaanse (en Portugese) Inquisitie, de pogroms in Tsaristische Rusland, georganiseerde moordpartijen op Joden tijdens de Kruistochten, de Holocaust, enzovoorts. Ik vind dat de Keniaanse advocaat eerst zijn huiswerk moet overdoen eer hij de Staat Israël in staat van beschuldiging wil stellen. Ook zou hij beter de Palestijnse Autoriteit voor de rechter slepen vanwege systematische schending van mensenrechten, indoctrinatie van Palestijnse kinderen tot jihadstrijders, corruptie. Het zou beter zijn voor de Keniaanse advocaat om het Westen aan te klagen wegens de slavernij van zwarten en het kolonialisme. Ik denk dat die Keniaan het onvoorstelbare lijden van het Joodse volk niet kan begrijpen. Hij schijnt ook te vergeten dat zwarten en zigeuners ook ontzettend veel geleden hebben. Daarom moet hij Europa verantwoordelijk houden voor het lijden van Joden, zwarten en zigeuners. Reactie infoteur, 02-08-2013
Er is ook een tegenstrijdigheid binnen het christendom. Enerzijds worden Joden beschuldigd van de dood van Jezus, anderzijds stelt de christelijke theologie dat Jezus gestorven en opgestaan is om de persoonlijke zonden van de mensen op zich te nemen (iets wat volgens het Joodse geloof onmogelijk is omdat elk mens zelf verantwoordelijk is voor zijn eigen zonden - de Messias kan alleen de zonden van de wereld als geheel op zich nemen).

Indien Jezus kennelijk moest sterven waarom dan anderen mensen beschuldigen?

Reactie verwerkt op 31 juli 2013. Ga naar: http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/116719-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-juli-2013.html

Groet,

Etsel

Paul, 16-07-2013 13:14 #4
Het EU-besluit om Joodse nederzettingen te boycotten is uiterst dwaas en betreurenswaardig. Het bewijst wel dat Europa niets geleerd heeft van de bloedige geschiedenis. Ik las ergens wat een rabbijn over Europa een opmerking deed. Hij zei dat Europa een groot kerkhof van de Joden is wat de geschiedenis van bloedige Jodenvervolgingen betreft. De rabbijn heeft gelijk. Als ik zo naar de EU-politici kijk, is hun houding beschamend. Ik ben het met Etsel eens dat het beleid van de EU antisemitisch is. Ook deel ik de mening van Etsel dat Israël Europa vaarwel moet zeggen en haar pijlen op de VS, China en Rusland moet richten. Wat betreft Europa, verwacht ik catastrofale gevolgen voor de hele unie als de EU zich tegen Israël keert. Reactie infoteur, 17-07-2013
Dit is een bekend patroon in de Joodse geschiedenis: de haat-liefde verhouding tussen Joden en niet-Joden.

Dit begon al met Abraham en Izaäk die een tijdje onder de Filistijnen woonden. Aanvankelijk ging het goed. Maar op een gegeven moment werden de Filistijnen jaloers en probeerden hun vrouwen Sara en Rebekka af te pakken. Ook gooiden de Filistijnen de waterputten die Izaäk had gegraven dicht toen ze zagen dat hij succes had.

Dit proces herhaalde zich later bij Joden in Europa waarbij Joden eerst werden binnengehaald en later zonder enige reden werden weggejaagd.

Hetzelfde zie je dit tegenwoordig bij Israël. Eerst waren de Europeanen enthousiast over de Joodse staat en nu Israël succesvol is zie je de haat bij de Europeanen toenemen.

Reactie verwerkt op 17 juli 2013. Ga naar: http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/116719-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-juli-2013.html

Groet,

Etsel

Paul, 10-12-2012 19:05 #3
Etsel, ik heb gemerkt dat in het afgelopen weekend heeft de NOS een korte clip van de viering van Hamas uitgezonden op het journaal. Maar er was geen woord gerept over de letterlijke uitspraak van Khaled Mashaal. Ook niet op NOS teletekst nieuws. Wel op Belgische TT-Canvas waarop staat te lezen dat Khaled Mashaal zei de Staat Israël niet te erkennen. Ook gaf hij aan dat er geen onderhandelingen zijn, dan alleen gewapende strijd. Likoed Nederland heeft de volledige vertaling van de toespraak van de Hamasleider Hamas Mashaal. Ik meen dat u hem beslist moet lezen. Reactie infoteur, 02-01-2013
Shalom,

Reactie verwerkt op 11 december 2012. Ga naar: (http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/107248-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-december-2012.html#11)

Groet,

Etsel

Paul, 30-11-2012 16:29 #2
Ik ben het eens met de opinie Etsel en vind ook dat Nederland niet waardig is om een bondgenoot van Israël te blijven. De houding van Nederland, vooral van de PVDA-er Frans Timmermans is beschamend. Sinds de jaren tachtig heeft Nederland diplomatieke betrekkingen met de PLO aangeknoopt dankzij het initiatief van de voormalige minister van BZ Hans van Broek. Er moet ook een verband gehouden worden tussen de verslechterende economische situatie van Nederland en een soort vriendschap met de terroristenbende zoals de PA. Onbegrijpelijk dat de Nederlandse politici weigeren in te zien dat Abbas helemaal niet uit is op vrede met Israël. Reactie infoteur, 02-01-2013
Shalom,

Reactie van Paul betreft opiniestukje van ons op 30 november 2012. Ga naar: (http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/105088-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-november-2012.html#30)

Groet,

Etsel

Abraham de Graaf, 20-08-2011 13:16 #1
Terwijl de onderdrukking in de Arabische landen doorgaat en de leiders zich verschuilen achter hub maskers, heeft men nu ineens na de terreuraanvallen tegen Israël en de reactie daarop weer een zondebok gevonden. De Arabische liga komt weer bijeen om de agressie van Israël te bespreken. Laat ze eerst maar eens zelf thuis orde op zaken stellen en andere(Israël) niet tot last zijn. Hebben ze nu nog niet in de gaten dat ze zelf oorzaak zijn van het probleem, niet alleen daar maar mondiaal. Heeft volgens mij alles te maken met de (schijn)heiligheid van de Islam en zijn aanhangers. Reactie infoteur, 02-01-2013
Shalom,

Deze reactie slaat op de terreuraanslag in Eilat. Ga naar: (http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/79589-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-augustus-2011.html#18).

Groet,

Etsel

Infoteur: Etsel
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Mens en samenleving
Bronnen en referenties: 14
Reacties: 12
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!