InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Mens en samenleving > Laatste nieuws Israël: nieuws/achtergronden Israël&Jodendom

Laatste nieuws Israël: nieuws/achtergronden Israël&Jodendom

Laatste nieuws Israël: nieuws/achtergronden Israël&Jodendom Laatste nieuws Israël/Jodendom (nieuwsoverzicht/nieuwsberichten Israël) van januari 2017 houdt al het belangrijkste en interessantste nieuws en achtergronden bij van de Israëlische/Nederlandse websites en kranten die dagelijks verschijnen. De belangrijkste Israëlische bron die gebruikt wordt is Arutz Sheva. Deze geeft eerlijke informatie over Israël. Dit in tegenstelling tot HaAretz die echt als doel heeft Israël onderuit te halen. Deze bron zal veel minder aangehaald worden. Het gaat hierbij niet alleen om politiek nieuws, maar ook om religie, geografie, economie, toerisme, sport, archeologie, technologische ontwikkelingen, etc. Op de Shabbat (de heilige Joodse rustdag) zal geen nieuws worden verzameld. Hetzelfde geldt voor de Joodse feestdagen. Vandaag het nieuws van 17 januari 2017.

Jeruzalem, de eeuwige hoofdstad van het Joodse volk

Artikel indeling - interne links


Dinsdag 17 januari 2017 - IDF Skylark drone neergestort in Zuid-Libanon

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link
IDF drone crashes in southern Lebanon – YN (https://goo.gl/9Cb794)
Een IDF Skylark drone is vermoedelijk vanwege een technisch mankement neergestort in Zuid-Libanon bij de Israëlische grens. Hezbollah en het Libanese leger zijn naarstig op zoek naar de neergestorte drone. De IDF heeft ondertussen snel UNIFIL ingelicht en gevraagd te lokaliseren waar de drone ligt. De IDF onderzoekt de omstandigheden van het ongeluk. De drone behoort tot het Artillerie Korps en wordt ingezet voor tactische doeleinden.

Overzicht berichten rechtszaken/onderzoeken/arrestaties/gevangenis in Israël/wereld + link
Yisrael Hayom editor testifies to police in Netanyahu-Mozes case – INN (https://goo.gl/3DkkiC)
Amos Regev, hoofdredacteur van het dagblad Yisrael Hayom, is vandaag door de politie gehoord in het onderzoek naar premier Netanjahoe. Mediamagnaat Arnon Mozes van Yediot Ahronot wordt ervan verdacht de premier geschenken te hebben gegeven in ruil voor steun van de premier om de distributie van de gratis krant Yisrael Hayom te beknotten. Deze gratis krant zorgt er namelijk voor dat Yediot Ahronot minder winst maakt. Opnames van gesprekken tussen Netanjahoe en Mozes zijn deels openbaar gemaakt. Maar de procureur-generaal heeft er voor gezorgd dat de gehele publicatie wordt gestopt omdat dit het politieonderzoek zou kunnen beïnvloeden.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link
Police crack down on Arab neighborhood in Jerusalem – INN (https://goo.gl/j5RzDg)
Vannacht hebben veiligheidstroepen (politie en grenspolitie) in het Shuafat vluchtelingenkamp in het noorden van Jeruzalem 9 arrestaties verricht. Dit vluchtelingenkamp is een broeinest van terroristische activiteiten zoals het gooien van stenen en brandbommen naar veiligheidstroepen en de lightrail van Jeruzalem. Er zijn ook wapens in beslag genomen. In totaal werden 14 gebouwen onderzocht.

Overzicht berichten Israël en VS + link
Likud MKs Haskel and Glick to attend Trump inauguration – INN (https://goo.gl/YhmJPC)
Naast de twee burgemeesters uit Efrat en Maaleh Adoemiem zullen ook twee Likoed Knessetleden de inauguratie van Donald Trump bijwonen. Het gaat om Sharren Haskel en Yehuda Glick. Glick komt oorspronkelijk uit de VS en is vorige jaar zijn Amerikaanse staatsburgerschap kwijtgeraakt toen hij Knessetlid werd. Haskel en Glick zullen de eerste Knessetleden ooit zijn die een inauguratie van een Amerikaanse president zullen bijwonen. Premier Netanjahoe had ook een uitnodiging ontvangen maar heeft die afgeslagen i.v.m. de Parijse vredesconferentie.

Overzicht berichten Jodendom + link
US rabbi rewrites prayer - to avoid blessing Trump – INN (https://goo.gl/bf2cmS)
Shmuly Yanklowitz, een Open Orthodox rabbi en decaan van de Valley Beit Midrash in Phoenix, Arizona, heeft het traditionele Shabbatsgebed voor de regering van de VS gewijzigd zodat Donald Trump niet gezegend wordt. In orthodoxe Joodse gebedenboeken over de hele wereld staan gebeden voor de staatshoofden in de landen waar ze wonen. In de meeste Amerikaanse Joods orthodoxe gebedenboeken staat het volgende gebed:
“He who grants salvation to kings and dominion to rulers, whose kingdom is a kingdom spanning all eternity, who releases David his servant from the evil sword, who places a road in the sea and a path in the mighty waters, may he bless The President, the Vice President, and all the Constituted Officers of Government of this Land. The King who reigns over Kings in his mercy may he protect them from every trouble, woe, and injury, may he rescue them and put into their hearts and into the hearts of all their councilors compassion to do good with us and with all Israel, our brethren. In their days and in ours, may Judah be saved and may Israel dwell securely, and may the Redeemer come to Zion. So may it be his will, and let us say: Amen.”
Yanklowitz, die de Uri L’Tzedek Orthodox Social Justice organization heeft opgericht, heeft een alternatief gebed geschreven. In dat gebed heeft hij de zegen voor succes voor de Amerikaanse president verwijderd en vervangen door de beschuldiging dat de aankomende president streeft naar blanke overheersing.
De gewijzigde tekst luidt:
“Guide the incoming leader of this country away from his basest instincts, thwart his plans to target certain groups and strengthen white supremacy; for You know, God, that all were created in Your image.”
En verder:
“We pray that the decrees from the Executive office do not harm the innocent. We pray that any policies that are meant to harm the vulnerable in prioritization of the powerful and privileged will be quashed. Should there be plans that will merely benefit the most privileged Americans, but not all of humankind and the planet we call home, may they fail. May our nation not consort or conspire with totalitarian despots but reaffirm our commitment to freedom and democracy. Grant us the strength to demonstrate spiritual resistance, to imbue our sinews with the highest integrity. Give us the wisdom and courage to do what’s right to protect the most powerless and defenseless in society.”
In het verleden heeft rabbijn Yanklowitz Joden bekritiseerd die Trump steunen.Maandag 16 januari 2017 - Nieuw waterakkoord tussen Israël en de Palestijnen; soldaat komt om bij een werkincident op de Golan

Overzicht berichten Israël/Palestijnse gebieden + link
Israel, PA agree to cooperate on water – INN (https://goo.gl/niufk5)
Israël en de Palestijnse Autoriteit hebben een nieuw waterakkoord gesloten. De Joint Water Committee, dat in 1995 als onderdeel van de Oslo Akkoorden werd ingesteld, wordt weer actief. De waterinfrastructuur wordt verbeterd en hernieuwd om de levensstandaard van de bevolking in Judea en Samaria te handhaven. Er wordt gediscussieerd over extra water voor Judea en Samaria en Gaza; over het aanboren van nieuwe waterbronnen; over milieukwesties; over watertarieven; over hergebruik van water voor de landbouw; en over hydrologische zaken. Er komen pijplijnen voor water, riolering en hergebruikt water. Er moet ook een betere coördinatie komen voor gezamenlijk gebruik van water in de komende zomermaanden waarin het waterverbruik hoger is. Er worden daarnaast plannen gemaakt voor 2040 wanneer de Israëlische en Palestijnse bevolkingen flink zullen zijn toegenomen. Er zijn in het laatste anderhalve jaar vier akkoorden gesloten: elektriciteit, water, post en 3G mobiele telefoons.

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link
Soldier killed in working accident in the Golan – INN (https://goo.gl/os6ACA)
Vandaag is een soldaat van de Golani Brigade tijdens een werkincident op de Furan basis op de Golan om het leven gekomen. Hij was bezig met het repareren van een gepantserd voertuig. De soldaat werd ernstig gewond naar het ziekenhuis in Haifa gebracht waar geconstateerd werd dat hij was overleden. De militaire politie stelt een onderzoek in.

Overzicht berichten Israël en EU/ EU-landen + link
EU opposes US moving embassy to Jerusalem – INN (https://goo.gl/JkbvDw)
Federica Mogherini van de EU zegt dat de Europese Unie zich verzet tegen het plan van aankomend president Donald Trump om de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen. De EU gelooft dat de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade tot grote onrust zal leiden in de Arabische wereld. En die onrust zal volgens de EU ook in Afrika en delen van Europa plaatsvinden. Ook verschillende Europese landen verzetten zich tegen de verplaatsing. Frankrijk noemt het een “provocatie”.

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link
Israel’s war on Hezbollah’s accurate missiles – YN (https://goo.gl/ha3VqX)
Volgens een militaire analyse van Ron Ben-Yishai van Ynetnews is het aannemelijk dat de door Syrië genoemde Israëlische aanval op een militair vliegveld nabij Damascus van afgelopen vrijdag bedoeld was om Iraanse precisieraketten die bestemd waren voor Hezbollah te vernietigen. Dit maakt onderdeel uit van een oorlog tegen oorlogen waarbij Israël er belang bij heeft om te voorkomen dat Hezbollah veel precisieraketten in haar bezit krijgt die het kan gebruiken tijdens een volgende oorlog tegen Israël. De reden dat dit aannemelijk is komt omdat Iran met vrachtvliegtuigen wapens levert aan Hezbollah via Damascus. Bovendien ligt het militaire vliegveld in de buurt van de Libanese grens. Hezbollah heeft zelf onlangs bericht dat het (precisie)raketten van Iran ontvangt. Deze satellietgeleideraketten kunnen heel Israël treffen. Het gaat om de verbeterde Fateh-111 of Fateh-110 raketten en mogelijk zelfs Zelzal raketten waarvan Hezbollah gemeld heeft deze te zullen gebruiken om de defensie hoofdkwartieren (Kirya Basis) in Tel Aviv te bombarderen. Deze raketten treffen op slechts een paar meter afstand hun doel. Israël heeft er belang bij dat Hezbollah deze raketten niet in handen krijgt. Volgens de Syrische oppositie bombardeerde Israël ook militaire faciliteiten in de Jabal Qasiun regio waar raketten en antiluchtdoel raketten liggen opgeslagen. De Syrische regering meldde overigens dat de Israëlische vliegtuigen boven het Meer van Galilea cirkelden en van daaruit raketten afschoten op het militaire vliegveld nabij Damascus. Geen enkel Israëlisch vliegtuig zou in het Syrisch luchtruim zijn geweest. De Syrische oppositie meldt dat de IAF de F-35 heeft ingezet. Maar zelfs als dat zo zou zijn dan had de oppositie die niet waar kunnen nemen. De IDF houdt in ieder geval wel rekening met een tegenaanval in het noorden of op de Golan en bereidt zich daarop voor.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link
Hamas headquarters uncovered north of Jerusalem – INN (https://goo.gl/nOnNBq)
De IDF en de Shin Beth hebben vannacht dertien leden van Hamas, waaronder een lid van de PA Raad, opgepakt. De arrestaties vonden plaats na de ontdekking van een regionaal hoofdkwartier van Hamas in de Ramallah regio. Hamas is daar bezig haar invloed verder uit te breiden. Zo worden onder andere gevangen genomen terroristen en hun families uitbetaald, worden PA inwoners beïnvloed, zijn er openbare demonstraties, en is een Hamas studentengroep actief in het hoofdkwartier. Tijdens de operatie van de IDF en Shin Beth werden geld, voertuigen en propaganda materiaal in beslag genomen. Shin Beth meldt dat Hamas bezig is om het bestuur van de PA te ondermijnen.

Overzicht berichten Israëlische politiek/diplomatie + link
Bibi: 'It will not help you' – INN (https://goo.gl/PAOmRB)
Premier Netanjahoe zegt dat alle aantijgingen in de media tegen hem in verband met de politieonderzoeken niet zullen helpen hem te doen laten aftreden als premier. Hij zegt dat het laten uitlekken van transcripten van zijn ontmoeting met mediamagnaat Arnon Mozes bedoeld zijn om de procureur-generaal te beïnvloeden een aanklacht tegen hem in te dienen. Netanjahoe laat zich echter niet wegpesten en blijft partijleider van de Likoed en het land besturen. In democratieën worden premiers gekozen door te stemmen.

Overzicht berichten – peilingen/onderzoeken in en over Israël/Palestijnen + link
Majority of Israelis want Netanyahu to remain Prime Minister – INN (https://goo.gl/me4Y46)
Ondanks de politieonderzoeken die tegen premier Netanjahoe lopen willen steeds meer Israëliërs dat hij aanblijft als premier, zo blijkt uit laatste peilingen. Op 9 januari wilde 45% dat de premier aanblijft, 39% wilde dat hij vertrekt en 16% had geen mening. Op 15 januari wilde 50% dat de premier aanblijft en 38% dat hij aftreedt. De meeste steun krijgt Netanjahoe van rechtse kiezers 70%. De meeste linkse kiezers (85%) willen dat hij aftreedt.

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link
Gaza power crisis eases as Qatar donates $12 mln to buy fuel – YN (https://goo.gl/Th0m0Q)
De elektriciteitscrisis in Gaza, waardoor Hamas gisteren nog met een oorlog dreigde tegen Israël (zie berichtgeving gisteren), lijkt wat minder te worden nu Qatar 12 miljoen dollars heeft gedoneerd aan Gaza om brandstof te kopen voor de enige krachtcentrale in Gaza om elektriciteit mee op te wekken. Hiermee zal de woede onder de bevolking tijdelijk kunnen afnemen. De krachtcentrale werd in 2006 door Israëlische bombardementen zwaar beschadigd en draait sindsdien nog maar op halve kracht. Bewoners betalen hun elektriciteitsrekening niet en de krachtcentrale komt daardoor 1 miljard dollar tekort. Er is 500 miljoen dollars nodig om het energienetwerk weer goed te laten functioneren. Vanwege de blokkades van Egypte en Israël is het lastig om aan onderdelen te komen.

Overzicht berichten Israël en de Palestijnen/Arabieren en het vredesproces + link
Trump: Kushner can secure a peace agreement for Israel – INN (https://goo.gl/iru3ZQ)
Volgens aankomend president Donald Trump kan zijn Joodse schoonzoon Jared Kushner een vredesakkoord bereiken tussen Israël en de Palestijnen. Kushner gaat zich bezighouden met het Midden-Oosten als speciaal afgezant. Trump noemt Kushner een “natuurtalent”. In het verleden werd Kushner nog genoemd als Witte Huis adviseur. Jason Greenblatt gaat zich ook bezighouden met het Midden-Oosten.

Overzicht berichten Jodendom + link
Jewish Home Minister: Fewer permits to work on Shabbat – INN (https://goo.gl/Df6fpI)
Minister van landbouw Uri Ariel heeft een ontmoeting gehad met de Raad van Opperrabbijnen. Er is besloten om minder vergunningen te geven om op Shabbat te werken. Toen Ariel als minister begon waren er 50 vergunningen afgeleverd. Dat aantal is inmiddels gedaald tot 7. Hij zal andere ministers vragen om het aantal vergunningen ook te verlagen. De laatste tijd wordt vaker over de Shabbath gedebatteerd. Charedische partijen dreigen uit de coalitie te stappen als bedrijven open zijn op Shabbat. En het Bestuurscomité heeft onlangs besloten om een aantal bedrijven in Tel Aviv open te houden op Shabbat.Zondag 15 januari 2017 - Hamas dreigt Israël met een oorlog; vervroegde verkiezingen als premier Netanjahoe wordt aangeklaagd?

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link
Hamas: We'll fire on Israel, start another war – INN (https://goo.gl/fb7QH5)
Hamas dreigt Israël met een nieuwe oorlog vanwege een elektriciteits- en gascrisis in Gaza. Bewoners van Gaza hebben gedemonstreerd tegen Hamas omdat ze slechts 3 uur per dag elektriciteit krijgen, terwijl de Hamas leiders zelf 24 uur per dag elektriciteit hebben. Hamas heeft meer dan 280 demonstranten gearresteerd. Hamas dreigt nu Israël met een oorlog omdat ze bang is haar controle over Gaza te verliezen vanwege de onrust onder de bevolking. Overigens krijgt Hamas de ene helft van de elektriciteit van Israël en de andere helft van de Palestijnse Autoriteit. Omdat de PA weigert geld te betalen voor de elektriciteit (153 miljoen dollars schuld) die het van Israël krijgt, moet de Israëlische belastingbetaler opdraaien voor de kosten.

Overzicht berichten Israëlische politiek/diplomatie + link
'Prepare for new elections - Bibi could get indicted' – INN (https://goo.gl/wr5wJ0)
Een Knessetlid van Shas houdt er rekening mee dat er vervroegde verkiezingen komen omdat premier Netanjahoe mogelijk moet aftreden als hij aangeklaagd gaat worden vanwege het ontvangen van geschenken van mediamagnaat Nuni Mozes. Er lopen ook politieonderzoeken naar belangenverstrengeling van Netanjahoe bij de aankoop van Duitse onderzeeërs. En er zijn nog andere politieonderzoeken die tegen Netanjahoe lopen. Het Knessetlid van Shas denkt dat een aanklacht tegen Netanjahoe reëel is.

Overzicht berichten Israël en de Palestijnen/Arabieren en het vredesproces + link
Israeli PM: Paris conference discourages peace and compromise – INN (https://goo.gl/F6FAkk)
Vandaag begint in Parijs de grote vredesconferentie waaraan meer dan 70 landen meedoen, behalve Israël en de Palestijnen. Premier Netanjahoe noemt de conferentie “waardeloos” en “leeg”. Het beschadigt de vrede omdat de Palestijnen geen concessies hoeven te doen. Israëls nationale belangen worden er niet mee gediend.

Kerry: We protected Israel from unfair treatment at Paris summit – INN (https://goo.gl/bi9GoP)
Minister John Kerry zegt dat de VS voorkomen hebben dat Israël oneerlijk werd behandeld tijdens de conferentie in Parijs. "We came in here and where we thought it was unbalanced and where we thought it was not expressing the kind of unity that I talked about, we fought to address it," zegt hij. “We didn't soften it. We did what was necessary to have a balanced resolution. And if you look at it, it speaks in positive ways, rather than negative, to both sides." De VS hebben er ook voor gezorgd dat in de eindverklaring staat dat Arabische ophitsing tegen Israël veroordeeld wordt. Kerry zegt tevens contact te hebben gehad met premier Netanjahoe tijdens de conferentie om te voorkomen dat er een eenzijdige verklaring zou komen.

'Twee staten enige oplossing voor Israëlisch-Palestijns conflict’ – Rijksoverheid (https://goo.gl/OLVOuh)
Minister Bert Koenders was vandaag aanwezig in Parijs bij de Internationale Vredesconferentie. Hij zei o.a. het volgende. “Er is geen realistisch, duurzaam en vreedzaam alternatief voor deze tweestatenoplossing die via onderhandelingen tot stand moet komen.” Hij maakt zich zorgen over de huidige situatie. “De vreselijke aanslag met een vrachtwagen in Jeruzalem laat zien waarom haatzaaien en geweld actief moeten worden bestreden. Er is geen enkele rechtvaardiging voor terrorisme en de Palestijnse Autoriteit moet verheerlijking van geweld tegengaan.” Over de Joodse nederzettingen zegt Koenders: “Dat is een zwaard van Damocles waardoor een levensvatbare Palestijnse staat een illusie dreigt te worden. Ook de VN-Veiligheidsraad heeft zich recent onomwonden uitgesproken tegen dit nederzettingenbeleid.” Koenders denkt niet dat vredesbesprekingen direct zullen gaan plaatsvinden. “Maar alle inspanningen moeten erop gericht zijn om wederzijds vertrouwen tussen partijen te vergroten. Nederland speelt daarbij een actieve rol, ook via verzoenings- en economische projecten. Alleen zo kan er een klimaat worden geschapen waarin een politieke oplossing mogelijk wordt. Dit is en blijft ook de leidraad van het Nederlandse beleid.”

Overzicht berichten Holocaust en antisemitisme + link
Utrecht-fans heffen spreekkoren over Joden aan – NOS (https://goo.gl/9MDyBn)
Tijdens de wedstrijd Sparta-FC Utrecht van gisteravond hebben supporters antisemitische leuzen gezongen. Ze zongen onder andere "de Joden gaan eraan" in de aanloop naar FC Utrecht-Ajax van volgende week. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük zei niets gehoord te hebben, maar voor de mensen in het stadion en de televisiekijker waren de spreekkoren duidelijk te horen. FC Utrecht fans hebben zich in het verleden al eerder antisemitisch uitgelaten. Eigenaar Frans van Seumeren van FC Utrecht zei eind 2015: "Het moet afgelopen zijn, want anders stop ik er echt een keer mee."

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link
Analysis: What does Russia really think about Israel's alleged airstrikes in Syria? – JP (https://goo.gl/4kckyX)
Afgelopen week heeft Israël, volgens Syrië, opnieuw een luchtaanval uitgevoerd op Syrië (een militair vliegveld bij Damascus). Syrië is naar de VN veiligheidsraad gegaan met het verzoek om de Israëlische aanvallen te doen laten stoppen. Meer lijkt Syrië niet te kunnen doen. Syrië is al blij dat het met steun van Rusland de rebellen in Aleppo een slag heeft toegebracht. Een nieuw front tegen Israël lijkt uitgesloten. Het enige wat dit Arabisch land nog kan doen is om via proxies (Hezbollah en/of Iran) een aanval uit te laten voeren op Israël, zoals twee jaar geleden is gebeurd op de Golan. Rusland blijft tot nu toe opvallend stil bij de vermeende Israëlische aanvallen. Het lijkt erop dat de Russen toestaan dat Israël wapenleveranties aan Hezbollah probeert te verhinderen met luchtaanvallen. Israël wil niet betrokken raken bij de Syrische burgeroorlog. De laatste tijd hebben premier Netanjahoe en president Poetin elkaar verschillende keren gesproken en er lijkt een stilzwijgende overeenkomst te zijn dat Israël doelen in Syrië mag bombarderen. Rusland weet wat Israëls rode lijn is. Het mag de rebellen niet steunen en niet tegen het regime Assad opereren.

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link
Bombs or missiles - Which way should the IDF go? – JP (https://goo.gl/XLrnUv)
Binnen de IDF woest een discussie over de vraag wat de IDF meer moet aanschaffen: bommen of raketten. Raketten geven Israël een strategisch alternatief voor luchtaanvallen. De discussie heeft te maken met het grote aantal raketten dat Hezbollah heeft en die een grote bedreiging vormen voor Israël, vooral ook voor militaire vliegvelden. Dat laatste houdt in dat Israël minder gevechtsvliegtuigen zou kunnen inzetten als deze vliegvelden onder vuur komen te liggen. Het alternatief voor Israël is dan de aanschaf van raketten in plaats van bommen onder een vliegtuig. De IDF gaat de komende jaren honderden middellangeafstandsraketten kopen. De luchtmacht is echter tegen deze aankoop omdat die niet wil dat haar superioriteit in de lucht verloren gaat. De grondtroepen, met name de artillerie, is juist voor de aankoop. Daarnaast speelt het financiële plaatje een rol. Raketten kosten heel veel geld. Dat zou dan ten koste kunnen gaan van bijvoorbeeld de aanschaf van de F-35i. Lees het uitgebreidere verhaal in bovenstaande link.

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link
'The number one threat in Judea and Samaria' – INN (https://goo.gl/cdqj8j)
Het afgelopen jaar was het rustigste in Judea en Samaria wat betreft terroristische aanslagen. De IDF bestrijdt op een goede manier het stenen en brandbommen gooien en infiltratie. Het schieten met wapens vormt echter de grootste bedreiging het laatste jaar. Er zijn veel wapens in handen van verschillende terroristische organisaties. In de meeste gevallen gaat het om zelfgemaakte wapens die niet erg accuraat zijn en daardoor minder doeltreffend zijn. Maar een wapen is een wapen en er kunnen dodelijke slachtoffers bij vallen. Er zijn nog twee andere problemen waarmee de IDF te maken heeft. De operationele zones tussen de IDF en de grenspolitie is onduidelijk. Het is daardoor niet altijd duidelijk wie verantwoordelijk is. Daarnaast neemt het aantal troepen af terwijl de uitdagingen op hetzelfde niveau blijven.Shabbat (zaterdag) 14 januari 2017

Er wordt vandaag geen nieuws verzameld vanwege de Joodse rustdag. Kijk voor de Sjabbat tijden in het artikel: Sjabbat tijden. Voor Parsja van de week ga naar: http://www.nik.nl/category/tora-van-de-week/ (bron: NIK)Vrijdag 13 januari 2017 - Volgens Syrië heeft Israël een militair vliegveld bij Damascus gebombardeerd

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link
Syrian army claims Israel attacked airport near Damascus – INN (https://goo.gl/ZqmxRW)
Volgens het Syrische leger heeft de Israëlische luchtmacht vannacht verschillende doelen op het militaire vliegveld Mazzeh van Damascus gebombardeerd. Volgens het nieuwsagentschap SANA helpt Israël daarmee de terroristische organisaties en wil het hun moraal verbeteren. Israël heeft niet gereageerd op de berichten.
Update: Syrië heeft twee brieven gestuurd naar de VN Veiligheidsraad met het verzoek Israël te straffen voor de aanvallen (https://goo.gl/jgOQoC). Ook wil Syrië dat nieuwe aanvallen in de toekomst worden voorkomen door de Veiligheidsraad. The Syrian Monitoring Center for Human Rights meldt ondertussen dat er doden zijn gevallen bij de aanvallen. Hezbollah zegt dat vier van haar strijders gewond zijn geraakt. De Syrische oppositie meldt dat er Syrische officieren zijn omgekomen.

Overzicht berichten Israël en de Palestijnen/Arabieren en het vredesproces + link
Paris draft won't recognize changes to pre-1967 lines without mutual agreement – YN (https://goo.gl/MgUC8T)
Volgens een conceptverklaring van de conferentie in Parijs dat zondag begint staat dat Israël en de Palestijnen opgeroepen worden om te komen tot een tweestatenoplossing (dit is volgens de conferentie "de enige oplossing"). Er wordt ook bevestigd dat alleen een akkoord kan komen door onderhandelingen tussen beide partijen. De internationale gemeenschap zal geen veranderingen van de grenzen van Israël erkennen zonder akkoord tussen beide partijen. Premier Netanjahoe heeft al aangegeven dat Israël niet teruggaat naar de grenzen van voor 1967.

Overzicht berichten Israël en VS + link
Yesha leaders invited to Trump inauguration – INN (https://goo.gl/AzqQK6)
De burgemeesters van Ma'aleh Adoemiem en Efrat zijn uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de inauguratie van Donald Trump als 45ste president van de Verenigde Staten. De Yesha Raad is blij met de uitnodiging en denkt dat er nu echt een andere wind gaat waaien vanuit Washington m.b.t. de Joodse nederzettingen.Donderdag 12 januari 2017 - IDF rolt wapenfabriekje op in Hebron

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link
Security forces bust weapons factory in Hevron – INN (https://goo.gl/a4WYuE)
Israëlische veiligheidstroepen hebben vannacht opnieuw een wapenfabriekje in Hebron opgerold. Er werden twee machines meegenomen waarmee wapens geproduceerd kunnen worden. De operatie maakt onderdeel uit van een continue strijd tegen zelfgemaakte wapens in Judea en Samaria. Vannacht zijn ook 8 Arabische verdachten opgepakt.

Overzicht berichten Israël en VS + link
US intel sources warn Israel against sharing secrets with Trump administration – YN (https://goo.gl/gOGtUZ)
Israëls top inlichtingenofficieren vrezen dat geheime informatie die gedeeld wordt met de VS in handen kan komen van Rusland en vervolgens doorgespeeld wordt naar Iran. De reden voor de bezorgdheid is dat de nieuwe president Donald Trump vrienden wil zijn met Rusland. Dit wordt versterkt door informatie die de Israëlische geheime dienst heeft ontvangen van de Amerikaanse geheime dienst. Deze laatste waarschuwt Israël om voorlopig geen geheimen te delen met de nieuwe regering Trump. Trump haalt namelijk vaak uit naar de Amerikaanse inlichtingendiensten. Bovendien is de Israëlische geheime dienst op de hoogte gesteld van de Russische hacks van de servers van de Democratische partij. De Amerikaanse inlichtingendiensten adviseren Israël eerst af te wachten of Trump niet ten onrechte verbonden wordt met Rusland en niet wordt afgeperst. Als Israëls informatie niet vertrouwelijk meer is, dan komt de veiligheid van Israël in gevaar. Sinds 2000 deelt Israël namelijk veel meer informatie met de VS dan voorheen. Lees verder in bovenstaande link.

Trump's Defense Secretary nominee: Tel Aviv is Israel's capital – INN (https://goo.gl/acxHWK)
James Mattis, die genomineerd is om minister van defensie van de VS te worden, zei tegen een congressional confirmation committee dat Tel Aviv de hoofdstad is van Israël. Het is onduidelijk of hij zich vergiste of dat hij niet wil dat de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem wordt verplaatst (alhoewel hij die beslissing overlaat aan de minister van buitenlandse zaken). Hij zei in ieder geval dat de Israëlische regering in Tel Aviv zit. Misschien was hij in de war met defensie die wel in Tel Aviv zit.

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link
Hamas hacks soldiers' phones by posing as women – INN (https://goo.gl/A5uyaS)
Hamas terroristen hebben tientallen smartphones van gevechtssoldaten weten te hacken door het plaatsen van foto's van aantrekkelijke Israëlische vrouwen op Facebook. Foto's en identiteitsgegevens van de vrouwen zijn gestolen van sociale media en gebruikt om banden aan te gaan met de gevechtssoldaten. De soldaten werden gevraagd om een applicatie te downloaden voor een video chat. De nep applicatie werd vervolgens door Hamas gebruikt om de telefoons over te nemen om zo controle te krijgen over de camera en de microfoon, toegang tot contacten, video's en foto's, alsook Whatsapp conversatie en emails. De soldaten waren zich niet bewust van het feit dat hun telefoons gehackt waren. De Shin Beth en IDF kwamen achter de hacks. De schade schijnt niet groot te zijn. En alle gevechtssoldaten hebben geen hoge rang binnen de IDF. Gisteren berichtten we u al dat Hamas ook actief is op sociale media met het verzamelen van inlichtingen.

Overzicht berichten Israël en de Palestijnen/Arabieren en het vredesproces + link
Netanyahu: Paris peace conference a 'fraud' – JP (https://goo.gl/bF16s5)
Premier Netanjahoe noemt het Parijse vredesconferentie, dat zondag begint, een “fraude”. Aan de vredesconferentie doen 72 landen mee. Israël en de Palestijnen zullen niet aanwezig zijn. Netanjahoe noemt het een anti-Israël bijeenkomst georkestreerd door de Palestijnen en gesponsord door de Franse regering. De conferentie zal alleen maar verdere schade toebrengen aan het vredesproces, volgens de premier. Israël is druk bezig met het bestrijden van terreur. Terroristen zijn niet alleen uit op de vernietiging van Israël maar willen ook de vrede onmogelijk maken.Woensdag 11 januari 2017 - Veel illegale immigratie onder Bedoeïenen in de Negev vanwege polygamie

Overzicht berichten Israël binnenland + link
Polygamy fueling mass Bedouin illegal immigration into Israel – INN (https://goo.gl/shUvFc)
Tienduizenden illegale vrouwen en hun kinderen komen naar Israël als gevolg van polygamie huwelijken binnen de Bedoeïenen sector. Het gaat om bijna 30.000 illegale Bedoeïenen uit de Palestijnse gebieden en Arabische landen die naar de Negev komen. Het gaat zowel om vrouwen die trouwen met lokale Bedoeïenen als kinderen die uit die huwelijken ontstaan. Hoewel het wettelijke gezien illegaal is in de meeste gevallen, komt polygamie veel voor bij lokale Bedoeïenen (30%) en doet de Israëlische overheid er weinig tegen. Door de enorme groei als gevolg van de illegale immigratie vormen de Bedoeïenen nu al 30% van de bevolking van de Negev. Dit tast zowel direct als indirect de algemene bevolking van Israël aan, zegt de organisatie Lavi. Zij wil dat de overheid iets doet tegen polygamie.

Could you be a Hamas spy? – INN (https://goo.gl/87pGjg)
De IDF en defensie hebben ontdekt dat Hamas gevoelige informatie verzamelt via sociale media. Doordat het gebruik van smartphones, ook onder IDF soldaten, toeneemt wordt meer en meer informatie gedeeld op Facebook en Twitter. Een aantal sites verzamelt informatie over hun gebruikers, waaronder voorkeuren en surfgedrag. Hamas gebruikt geavanceerde methodes om gegevens te verzamelen over IDF personeel en operaties via sociale media. Volgens een IDF officier is het gemakkelijk om een netwerk aanval infrastructuur op te bouwen en zijn er niet voldoende waarborgen tegen deze vorm van cyber-bedreigingen. Onschuldige Israëliërs worden zo spionnen voor Hamas. Onlangs is de IDF en samenwerking met de Shin Beth een operatie begonnen in het identificeren van Hamas en andere terroristen op sociale media. Deze Hamas agenten proberen informatie te ontlokken van soldaten en infecteren mobiele telefoons met virussen. De IDF is bezig deze dreiging tegen te gaan en informeert soldaten hoe ze met sociale media moeten omgaan.

Overzicht berichten Israël, Palestijnen en de VN/IAEA + link
'Jewish Home to blame for UN's anti-Israel resolution' – INN (https://goo.gl/bJTP8M)
Voormalig minister van justitie, Tzipi Livni, geeft het Joods Huis en een aantal Likoed Knessetleden de schuld van de anti-Israël resolutie door de VN Veiligheidsraad. Zij beweert dat de aanname van de Normalisatie Wet tijdens de eerste lezing van de Knesset, waarbij alle Joodse nederzettingen in Judea en Samaria juridische bescherming krijgen, olie op het vuur heeft gegooid en de VN Veiligheidsraad om die reden de anti-Israël wet heeft aangenomen. Livni vindt niet dat de regering Obama schuldig is aan de resolutie.

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link
Defense Ministry to purchase 200 American trucks for IDF – INN (https://goo.gl/P2yzSH)
Het ministerie van defensie koopt voor 200 miljoen shekels 200 Amerikaanse vrachtwagens voor het leger. De nieuwe vrachtwagens moeten de huidige Rio trucks gaan vervangen die al decennia lang worden gebruikt door de IDF. Het gaat om de FMTV (Family of Medium Tactical Vehicles). Dit is een tactisch voertuig met een 7.2 liter motor en deze kan 8 ton vervoeren. Het leger zal de vrachtwagens gebruiken om troepen te vervoeren en voor andere relevante behoeftes. De eerste trucks worden dit jaar geleverd. Halverwege 2018 moet de IDF in het bezit zijn van alle 200 vrachtwagens. De FMTV is de eerste in een serie nieuwe aankopen. De IDF is van plan om nog meer voertuigen te bestellen.

Overzicht berichten Jodendom + link
Bennett: Study Torah for at least a year before enlisting – INN (https://goo.gl/f8vYtF)
Minister van Onderwijs Naftali Bennett zei vandaag voor een groep middelbare scholieren om minstens een jaar Torastudie te doen voordat ze in het leger gaan. Torastudie moet gedaan worden “omwille van de Hemel”. Naftali Bennett heeft zelf spijt dat hij meteen na de middelbare school het leger inging. Hij had achteraf gezien liever eerst een jaar Torastudie gedaan voor hij zijn dienstplicht zou gaan vervullen. “Het geeft een andere dimensie aan het leger...Het is cruciaal.”Dinsdag 10 januari 2017 - Rotterdam hangt Israëlische vlag halfstok ter nagedachtenis aan terreurslachtoffers van afgelopen zondag

Overzicht berichten Israël/Palestijnse gebieden – Nederland + link
Rotterdam flies Israeli flag atop city hall after Jerusalem terror attack – YN (https://goo.gl/9wtgGs)
Op het gemeentehuis van Rotterdam heeft burgemeester Aboutaleb de Israëlische vlag halfstok laten hangen uit respect voor de slachtoffers van de terroristische aanslag van afgelopen zondag. Dit is opvallend omdat de burgemeester moslim is en er veel moslims in Rotterdam wonen. Maar bekend is dat Aboutaleb het moslim terrorisme verafschuwt dus erg vreemd is zijn besluit ook weer niet. Gisteren berichtten we u al dat de Israëlische vlag op de Brandburger Tor in Berlijn werd geprojecteerd.

Overzicht berichten Israël en de Palestijnen/Arabieren en het vredesproces + link
Paris leaders to call on Netanyahu to disassociate from Bennett – INN (https://goo.gl/aJD6vZ)
Israël ziet zich opnieuw geconfronteerd met een diplomatieke strijd. In minder dan een week tijd wordt de Paris International Conference gehouden waaraan 70 landen meedoen. De deelnemers van die landen zullen premier Netanjahoe gaan oproepen om afstand te nemen van Naftali Bennett, leider van het Joods Huis, vanwege diens verzet tegen een Palestijnse staat. De wereldleiders zullen Netanjahoe oproepen om een Palestijnse staat toe te staan om zo een akkoord te bereiken met de PA. Ze denken niet dat dit mogelijk is zolang de partij van Naftali Bennett deel blijft uitmaken van de regering. Ze willen meer gematigde krachten zien in de regering Netanjahoe.

Overzicht berichten Israël en VS + link
PM will not attend Trump inauguration – INN (https://goo.gl/u53Hz2)
Premier Netanjahoe zal de inauguratie van Donald Trump op 20 januari 2017 als nieuwe president van de VS niet bijwonen. Eerder werd bekend dat hij was uitgenodigd aanwezig te zijn. De reden dat hij niet komt heeft te maken met de komende Paris International Conference waarvan de premier denkt dat Israël onder druk gezet zal worden om tot een oplossing te komen van het Israëlisch-Palestijns conflict of dat het zal leiden tot een nieuwe anti-Israël resolutie van bij de VN Veiligheidsraad. Gisteren zegde de premier ook al zijn trip naar het World Economic Forum in Davos af. Al deze afzeggingen hebben niets te maken met het onderzoek dat tegen hem loopt.

PM: Unequivocal evidence administration behind UN resolution – INN (https://goo.gl/0TdZUK)
Premier Netanjahoe zegt onomstotelijk bewijs te hebben dat de regering Obama achter de anti-Israël resolutie van de VN Veiligheidsraad zit. “Daar is geen enkele twijfel over”, zei de premier vandaag tegen een delegatie van AIPAC. Hij noemt de steun van de regering Obama aan de resolutie een “grote breuk met het Amerikaanse beleid.” Destijds zei Madeleine Albright over een anti-Israël-resolutie: "We oppose the specific references to Jerusalem in this resolution and will continue to oppose its insertion in future resolutions. We simply do not support the description of territories occupied by Israel in the 1967 war as 'Occupied Palestinian territory."

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link
4 suspects arrested for graffiti praising terror attack – INN (https://goo.gl/pIQ2po)
De politie van Jeruzalem heeft vier Arabische jongeren opgepakt die verdacht worden van het spuiten van graffititeksten waarbij de aanslag van afgelopen zondag met een vrachtwagen wordt verheerlijkt. De graffititeksten waren in het Arabisch en Hebreeuws geschreven. De verdachten zijn 13, 16 en 20 jaar oud. Drie van hen zijn voor de rechter gebracht en de 13-jarige heeft huisarrest gekregen.

Overzicht berichten Israël binnenland + link
A third of food in Israel is thrown in the garbage – INN (https://goo.gl/lUpXsf)
Volgens de organisatie Leket Yisrael, die overgebleven voedsel aan arme mensen schenkt, komt in Israël jaarlijks een derde van het overgebleven voedsel in het afval terecht. Het gaat om 2,4 miljoen ton voedsel dat wordt weggegooid ter waarde van 19,5 miljard shekels. Ongeveer de helft van dit verspilde voedsel kan nog gebruikt worden. We spreken dan over 1,2 miljoen ton voedsel ter waarde van 8 miljard shekels. Bij instituties wordt veel voedsel weggegooid. Een derde ervan had nog gebruikt kunnen worden. Dit houdt in dat 64 miljoen gekookte maaltijden per jaar bewaard hadden kunnen worden. In Israël moet, net zoals al in andere westerse landen gebeurt, meer gedaan worden om voedsel te besparen. Dit levert de economie 73% in kosten op. Met 810 miljoen shekels per jaar kan voedsel bespaard worden ter waarde van 3 miljard shekels. Zo kunnen voedseltekorten in Israël worden uitgeroeid.

Overzicht berichten Israël en de Palestijnen/Arabieren + link
From Arab stonethrower to IDF – INN (https://goo.gl/9mss2V)
Een opmerkelijk verhaal van de 21 jarige Mohammed die opgroeide in Oost-Jeruzalem en daar stenen gooide naar Israëlische veiligheidstroepen. Hij wilde zelfs een martelaar worden. Totdat hij ontdekte dat hij Joods was. Het ontmoette zijn Israëlische oma en onderging een metamorfose. Hij zit nu bij de Israëlische grenspolitie en bestrijdt stenengooiers. Zijn vader en moeder leerde elkaar kennen in de beginjaren '90 van de vorige eeuw. Zijn vader is een Arabier uit Oost-Jeruzalem en zijn moeder een Joodse vrouw uit Haifa. Toen zijn vader naar Jeruzalem terugkeerde nam hij een andere vrouw. Mohammeds moeder verliet het huis en stierf later. Mohammed wist dat zijn moeder Joods was maar realiseerde zich niet dat hij daarom ook Joods is. Hij kwam daar pas achter op zijn 14de toen hij in de bouw werkte en een Joodse man ontmoette. Deze vertelde hem dat hij Joods is omdat zijn moeder Joods was. Mohammed stond ook geregistreerd als Jood bij Binnenlandse Zaken. Via de organisatie Yad Le'Achim wist hij uit de Arabische dorpen te ontvluchten en kwam in contact met zijn Israëlische oma. Hij nam een Israëlische naam aan en ging in de IDF dienen. Nu bestrijdt hij stenengooiers.Maandag 9 januari 2017 - Omgekomen soldaten vandaag begraven; bommeldingen bij Joodse centra in Miami

Overzicht berichten Israël/Joden overleden personen + link
Ramming attack victims laid to rest – INN (https://goo.gl/GXhRQT)
Vanmiddag zijn de drie van de vier soldaten begraven die gisteren werden vermoord tijdens een terreuraanslag met een vrachtauto. Ze werden begraven op de militaire begraafplaatsen van Haifa, Tel Aviv en Jeruzalem. Eerder op de dag werd de vierde soldaat begraven in Kfar Etzion. De namen van de slachtoffers zijn: cadet Shira Tzur (Haifa), luitenant Yael Yekutiel (Tel Aviv), cadet Shir Hajaj (Jeruzalem) en cadet Erez Orbach (Kfar Etzion).

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link
Miami JCCs evacuated after bomb threats – INN (https://goo.gl/oAMnbN)
De politie in Miami heeft twee Jewish Community Centers (JCC) ontruimd vanwege bommeldingen. Ruim 300 kinderen moesten de gebouwen verlaten. De politie onderzoekt de gebouwen.

Netanyahu: Israel taking steps to deal with ‘lone wolf’ terrorists – JP (https://goo.gl/9bHL2b)
Volgens premier Netanjahoe gaat Israël op drie manieren terrorisme door “lone wolf” terroristen aanpakken. Ten eerste komen er meer betonblokken bij bushaltes en liftplekken. Daar is Israël al mee bezig en heeft al verschillende aanslagen weten te voorkomen. Ten tweede zijn de veiligheidsdiensten al een jaar bezig met het verzamelen van inlichtingen om lone wolves tijdig te kunnen ontdekken. Ten derde gaat het om nog snellere reacties van soldaten en burgers om terroristen zo snel mogelijk uit te schakelen.

WATCH: Police storm terrorist's neighborhood – INN (https://goo.gl/jXnt8J)
De Israëlische politie heeft vanochtend voorkomen dat familie van de omgekomen terrorist in de Jabel Mukaber buurt van Jeruzalem een tent opzette om zijn “martelaarsdood” te herdenken. Verder is de politie in de buurt op zoek naar verdachten en naar verdachte voertuigen.

'I was wrong - the soldiers did shoot at the terrorist' – INN (https://goo.gl/ypIKig)
Eitan Rund, die eerder verklaarde dat alleen hij schoot op de terrorist en geen enkele andere soldaat (zie berichtgeving gisteren), zegt dat hij er naast zat. Door zijn emoties had hij een verkeerde verklaring afgelegd. Er waren toch soldaten die op de terrorist geschoten hadden.

Video's
Brandenburg Gate lit up in memory of terror attack victims – INN (https://goo.gl/f68fXn)
Een mooi gebaar van Duitsland. De Brandenburger Tor in Berlijn werd vanavond verlicht met de Israëlische vlag uit respect voor de vier Israëlische soldaten die gisteren bij een terroristische aanslag om het leven kwamen en voor de 15 gewonden bij die aanslag. Ga voor de video naar bovenstaande link.

Overzicht berichten Israël, Palestijnen en de VN/IAEA + link
UN Security Council condemns truck ramming attack that killed 4 Israeli soldiers – JP (https://goo.gl/O9phQD)
De VN Veiligheidsraad heeft de terroristische aanslag van gisteren in Jeruzalem veroordeeld en brengt condoleances uit aan de familie van de slachtoffers en de Israëlische regering. Het bericht hierover werd in een getwitterd door Zweden die momenteel deel uitmaakt van de Veiligheidsraad. Alle vormen van terrorisme, ongeacht de motivatie, wordt door de Veiligheidsraad veroordeeld.

Overzicht berichten Israël in de media + link
BBC describes terror attack as 'shooting of truck driver' – INN (https://goo.gl/hQ9zFC)
De BBC gaat opnieuw de mist in bij verslaggeving van de terreurdaad van gisteren. “Driver of lorry shot in Jerusalem after allegedly ramming pedestrians, injuring at least 15, Israeli media report.” De terrorist wordt als slachtoffer genoemd die wordt doodgeschoten bij een “vermeende” aanslag.

Overzicht berichten Israël en VS + link
Report: Trump names son-in-law Kushner adviser to the president – INN (https://goo.gl/pjB6TZ)
Volgens NBC News wordt de schoonzoon van Donald Trump, de orthodoxe Jood Jared Kushner die met Ivanka Trump is getrouwd, een senior adviseur van de nieuwe president. Kushner was ook al adviseur tijdens de verkiezingscampagne van Donald Trump. Kushner en zijn vrouw zullen een orthodoxe synagoge in Washington D.C. uitkiezen om diensten bij te wonen zodra ze daar gaan wonen.

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link
Smuggling cell hides cameras inside washing machines – INN (https://goo.gl/M6OHQG)
Vandaag is bekend geworden dat Israël in december 2016 een Hamas netwerk van smokkelaars heeft opgerold die zich bezighield met het smokkelen van camera's naar Gaza. De camera's zaten in wasmachines die vanuit Judea en Samaria naar Gaza geëxporteerd werden. Er zijn twee kooplui gearresteerd, eentje uit Gaza en de ander uit de Westoever. Er werden ook modelvliegtuigen en communicatiekabels gesmokkeld. De camera's waren bestemd voor de militaire tak van Hamas.

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link
IDF 2016 data: 15 suicides, all men – YN (https://goo.gl/i68LUR)
In 2016 hebben 15 mannelijke soldaten zelfmoord gepleegd. In totaal stierven 41 soldaten in 2016. Dat is meer dan in 2015 toen het er 36 waren. In 2016 kwamen 4 soldaten om als gevolg van terreur. Het totale aantal van 41 doden is lager dan in de jaren 2005-2014.Zondag 8 januari 2017 - Vier doden bij aanslag in Jeruzalem met vrachtwagen; raak de Shabbat niet aan

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link
Ramming attack in Jerusalem kills 4 – INN (https://goo.gl/9bqrW7)
Bij een aanslag in Jeruzalem met een vrachtwagen zijn 4 doden (3 vrouwelijke en 1 mannelijke soldaat van een jaar of 20) en 15 gewonden gevallen. Van de gewonden zijn 2 ernstig gewond. De aanslag vond plaats in de Armon HaNetziv buurt. Veel slachtoffers vielen toen de vrachtwagen inreed op passagiers die uit een bus stapten. Sommigen kwamen onder de vrachtwagen terecht. De bestuurder van de vrachtwagen is gedood door een Israëlische gids die soldaten rondleidde. Ynetnews meldt dat de politie niet van tevoren op de hoogte was van een dreigende aanslag. De terrorist is afkomstig uit Oost-Jeruzalem. Hamas heeft inmiddels de aanslag geprezen en deelt snoepjes uit aan kinderen in Gaza.

Watch: PM says terror attack inspired by ISIS – INN (https://goo.gl/va8VxG)
Volgens premier Netanjahoe was de aanslag van de Palestijnse terrorist met een vrachtwagen geïnspireerd door IS. Er bestaat een verband tussen de aanslag met een vrachtwagen in Jeruzalem en met vrachtwagens in Europa, aldus Netanjahoe. De Palestijnse terrorist was een aanhanger van de IS. De Mukaber buurt in Oost-Jeruzalem waar de terrorist vandaan kwam is geheel afgesloten door de IDF. Er zijn ook nog andere maatregelen genomen waar de premier verder niet op ingaat.

Foreign condemnation of terror attack – INN (https://goo.gl/ExHUUD)
Het gebeurt niet altijd, maar dit keer heeft de internationale gemeenschap de Palestijnse aanslag in Jeruzalem veroordeeld. De VS melden dat terrorisme nooit geaccepteerd mag worden. Frankrijk zegt dat het samen met Israël tegen terreur strijd. Italië vergelijkt de aanslag in Israël met de aanslagen die in Europa plaatsvinden. De VN en de EU veroordelen ook de aanslag.

'I don't know why 40 soldiers didn't shoot the terrorist' – INN (https://goo.gl/Y5TmjE)
Zoals op onderstaande videobeelden te zien is waren er veel soldaten op de plek van de aanslag. De IDF gaat uitzoeken waarom geen enkele van hen de terrorist uitschakelde. De meesten vluchtten weg zoals te zien is op de videobeelden. Uiteindelijk heeft Eitan Rund, een gids die soldaten rondleidde, de terrorist doodgeschoten. Rund zegt dat er minder slachtoffers zouden zijn gevallen als meteen was geschoten.
Update: Volgens een eerste onderzoek van de IDF (https://goo.gl/x2Ukom) heeft een aantal IDF cadetten geschoten op de terrorist en is de rest op bevel gevlucht. Eerder werd gemeld dat soldaten bang waren om te schieten omdat ze vreesden vervolgd te zullen worden door justitie zoals met Elor Azariya is gebeurd. Dat is later door een cadet tegengesproken. Soldaten waren niet bang om te schieten maar waren bang om doodgereden te worden.

MK Oren Hazan: terror attack a result of Elor Azariya trial – INN (https://goo.gl/gzRLOs)
Likoed Knessetlid Oren Hazan zegt dat het vonnis tegen Elor Azariya ertoe geleid heeft dat vandaag een Palestijnse aanslag plaatsvond. Palestijnse terroristen voelen zich gesterkt door het vonnis omdat soldaten veroordeeld kunnen worden wanneer ze Palestijnse terroristen doodschieten. Opvallend is ook te zien op onderstaande video dat soldaten wegrennen in plaats van naar het plek des onheils te gaan om de terrorist uit te schakelen.

Video's
Video captures ramming attack in Jerusalem – INN (https://goo.gl/DFBUuX)
Op beelden van een bewakingscamera is de aanslag met de vrachtauto te zien. De terrorist rijdt in op soldaten die uit een bus stappen. Daarna rijdt de vrachtwagen nog terug om meer slachtoffers te maken. Op de voorgrond is een groep soldaten te zien die worden rondgeleid. Ga voor de videobeelden naar bovenstaande link.

Overzicht berichten Israël, Palestijnen en de VN/IAEA + link
'We will work with Trump on pro-Israel UN resolution' – INN (https://goo.gl/iiH5F5)
Plaatsvervangend minister van buitenlandse zaken Tzipi Hotovely zegt dat de Israëlische regering contact heeft met de aankomende regering Trump inzake de formulering van een door de VS voorgestelde VN Veiligheidsresolutie waarin staat dat Israël het recht heeft om in Judea en Samaria te bouwen zolang er nog geen vredesakkoord is met de Palestijnse Arabieren. Afgelopen vrijdag heeft Israël aangekondigd om 6 miljoen dollars voorlopig in te houden voor de jaarlijks VN contributie in verband met de onlangs uitgebrachte anti-Israël resolutie.

Overzicht berichten Jodendom + link
Jewish Home Minister: Don't touch Shabbat – INN (https://goo.gl/sjGI2F)
In Israël is de discussie over de Shabbat weer in volle gang. Minister Ariel van het Joods Huis waarschuwt dat niemand aan de Shabbat mag komen. Hij zegt dat veranderingen kunnen leiden tot problemen. De discussie gaat over bedrijven in Tel Aviv die op Shabbat open zijn. Zou de regering dit toestaan dan heeft dit gevolgen voor alle sectoren in Israël. Volgens Ariel leidt een extra vrije dag op zondag ertoe dat niet meer over de Shabbat gediscussieerd hoeft te worden (zie ook berichtgeving afgelopen vrijdag).

Today: The Fast of the Tenth of Tevet – INN (https://goo.gl/Xd4U83)
De vastendag ter herdenking van de belegering van Jeruzalem gedurende de Tempelperiode is ook een dag waarop kaddish wordt gezegd voor slachtoffers van de Holocaust waarvan de yahrzeit onbekend is.Shabbat (zaterdag) 7 januari 2017

Er wordt vandaag geen nieuws verzameld vanwege de Joodse rustdag. Kijk voor de Sjabbat tijden in het artikel: Sjabbat tijden. Voor Parsja van de week ga naar: http://www.nik.nl/category/tora-van-de-week/ (bron: NIK)Vrijdag 6 januari 2017 - Amerikaans Congres stemt tegen anti-Israël resolutie bij VN Veiligheidsraad

Overzicht berichten Israël en VS + link
US Congress votes to rebuke UN for 'anti-Israel' resolution – YN (https://goo.gl/W3PzLu)
Het Amerikaanse Congres heeft in overgrote meerderheid gestemd tegen de anti-Israël resolutie bij de VN Veiligheidsraad: 342 stemmen voor en 80 tegen. De Republikeinen hebben president Obama beschuldigd zich tegen Israël te keren met de onthouding van de stem van de VS bij de VN Veiligheidsraad. De stemming van het Congres is een niet-bindende resolutie maar geeft wel aan dat de VS nog steeds pal achter Israël staat en dat in de toekomst de VS geen anti-Israël resoluties bij de VN meer steunt.

Netanyahu thanks US Congress for opposition to UN resolution – INN (https://goo.gl/e5qkia)
Premier Netanjahoe heeft vandaag het Amerikaanse Congres bedankt voor de oppositie tegen de anti-Israël VN resolutie (zie bericht hierboven). Hieruit blijkt de grote steun binnen de Amerikaanse samenleving voor Israël. Democraten en Republikeinen weten volgens Netanjahoe dat de Westelijke Muur geen bezet gebied is.

Overzicht berichten Israël binnenland + link
Israelis to get Sundays off - but not every week – INN (https://goo.gl/Bveh4L)
Na jaren van discussie krijgen Israëliërs de zondag als extra vrije dag in het weekend. Maar het geldt niet voor alle weekenden. Het gaat om 6 zondagen per jaar en er is zelfs een voorstel om slechts 4 zondagen per jaar vrij te geven. Er zijn verschillende motieven voor het houden van de zondag als vrije dag. Sommige religieuze Joden zijn er voor om zo minder druk op de Shabbat te leggen zodat op zondag rustig boodschappen gedaan kunnen worden. Anderen zien het als verbetering van de levenskwaliteit en weer anderen denken dat het goed is voor de economie. Het wetsvoorstel moet nog goedgekeurd worden door het Comité van Ministers op de Wetgeving en de Knesset.Donderdag 5 januari 2017 - Premier Netanjahoe opnieuw verhoord; advocaten van Elor Azariya vol vertrouwen over kansen hoger beroep

Overzicht berichten rechtszaken/onderzoeken/arrestaties/gevangenis in Israël/wereld + link
PM questioned for second time – INN (https://goo.gl/oXk3bg)
Premier Netanjahoe wordt vandaag voor de tweede keer verhoord in verband met verdenking van corruptie. Eerdere deze week werd hij ook al verhoord omdat hij verdacht wordt van het aannemen van illegale giften van zakenlui. De premier houdt vol dat hij niets verkeerds heeft gedaan.
Update: Aan het eind van de avond is het verhoor afgerond dat vijf uur heeft geduurd. Het betrof een tweede zaak. Daarbij is ook een andere verdachte verhoord.

'We're going to tear the Azariya ruling apart' – INN (https://goo.gl/S6DyDq)
De verdediging van soldaat Elor Azariya is vol vertrouwen dat het vonnis in hoger beroep vernietigd wordt. Bij het team heeft zich advocaat Yoram Sheftel gevoegd. Sheftel zegt dat de beslissing van de rechtbank geheel los staat van de realiteit. Het hele vonnis klopt volgens hem van geen kant.

Jerusalem resident arrested for Facebook post against judges – INN (https://goo.gl/sAUFHc)
De politie van Jeruzalem heeft een inwoner van de stad gearresteerd omdat die op Facebook een bericht had geplaatst gericht tegen de rechters in de zaak van soldaat Elor Azariya. De onderzoekers zeggen dat het bericht als ophitsend beschouwd kan worden. De openbare aanklager had toestemming gegeven voor het onderzoek.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link
Haifa murder suspect turns himself in to police – INN (https://goo.gl/Qrl4Cv)
Een verdachte van de moord op een Israëliër in Haifa twee dagen geleden heeft zich vanavond bij de politie aangegeven. Hij wordt verhoord door de Shin Beth.

Overzicht berichten Israël en VS + link
Huckabee: Trump should visit Hevron, Cave of the Patriarchs – INN (https://goo.gl/9dD7Ck)
De voormalige Amerikaanse gouverneur van Arkansas, Mike Huckabee, die al een paar dagen in Israël rondtoert, zegt vandaag dat aankomend president Donald Trump een bezoek moet brengen aan Hebron en de Spelonk van Machpela. Huckabee bezocht vandaag zelf ook deze plek. Hij beschrijft het als “één van de unieke plekken op aarde”. Hij betreurt het dat de plek moeilijk toegankelijk is voor Joden vanwege moslim terreur. Hij noemt het absurd dat de VN de Joodse banden met heilige plekken in Israël ontkent.

Overzicht berichten Israël cultuur, sport, onderwijs, archeologie, muziek, technologie, gezondheidszorg, medisch onderzoek, internet, etc. + link
Israel harnessing sunshine with world's tallest solar tower – YN (https://goo.gl/GKMVUM)
Israël gaat in de Negev (Ashalim project) de hoogste zonnetoren (250 meter hoog) bouwen die 5% van de totale energie in Israël moet gaan leveren. Het Ashalim project bestaat uit drie velden en er komt nog een vierde bij naast de zonnetoren. De zonnetoren werkt anders dan de normale zonnepanelen. Duizenden spiegels focussen de zonnestralen op de toren waarbij een ketel wordt verwarmd die stoom creëert en zo een turbine laat draaien en elektriciteit opwekt. Hoewel Israël veel zon heeft, wordt momenteel nog maar weinig gebruik gemaakt van zonne-energie. Het levert op dit moment slechts 2,5% van de totale energievoorziening in Israël. Reden voor dit lage percentage is de bureaucratie waar Israël om berucht is. Maar met de zonnetoren moet daar nu een eind aan komen. Israël hoopt dat in 2020 10% van de te gebruiken energie afkomstig is van de zon. Lees verder in bovenstaande link.Woensdag 4 januari 2017 - Elor Azariya schuldig bevonden aan doodslag gewonde Palestijnse terrorist; Netanjahoe steunt gratieverlening aan Elor Azariya; aanslag in Haifa van gisteren mogelijk toch terreurdaad

Overzicht berichten rechtszaken/onderzoeken/arrestaties/gevangenis in Israël/wereld + link
Verdict to be handed down Wednesday in Azariya case – INN (https://goo.gl/lmnHbQ)
Vandaag doet de militaire rechtbank uitspraak in de zaak Azariya, de soldaat die eind maart 2016 in Hebron een gewonde Palestijnse terrorist doodschoot. Hij is aangeklaagd voor doodslag. De uitspraak wordt kort na 10.00 uur lokale tijd in Tel Aviv gedaan. De zaak heeft veel aandacht in de media gehad. In Israël lagen voor- en tegenstanders van de soldaat met elkaar in de clinch. Tegenstanders zeggen dat de soldaat de gewonde Palestijnse terrorist in koele bloede heeft vermoord. Voorstanders zeggen dat hij handelde uit zelfverdediging.
1ste update:
 • Rechtbank zegt dat Azariya niet echt een bom vreesde en dat de gewonde Palestijn ongevaarlijk was;
 • Rechtbank zegt dat de terrorist is gedood door de kogel van Azariya;
 • Rechtbank zegt dat Azariya weloverwogen handelde;
 • Rechtbank zegt dat de verklaring van Azariya inconsequent is;
 • Rechtbank gaat niet mee met de functionarissen die het voor Azariya opnamen in hun getuigenissen;
 • Tijdens de zitting van de rechtbank zijn buiten ongeregeldheden uitgebroken. Voorstanders van Azariya vinden dat hij niet veroordeeld mag worden. Ze schreeuwen dat terroristen gedood moeten worden.
2de update:
De militaire rechtbank heeft Elor Azariya schuldig verklaard aan doodslag. Het is de verwachting dat hij nu meteen de cel in moet ondanks dat hij nog in hoger beroep kan gaan. Tot nu toe zat hij in open detentie op een legerbasis waar hij onderhoudswerk verrichtte. De strafmaat moet nog door de rechtbank worden bepaald. Dat gebeurt op 15 januari. De straf kan oplopen tot maximaal 20 jaar gevangenis.

PM supports pardoning Azaria – INN (https://goo.gl/yLKW36)
Premier Netanjahoe steunt gratieverlening aan Elor Azariya. Hij schrijft op Facebook dat het een moeilijke en pijnlijke dag is voor iedereen in Israël. Hij roept de burgers op zich verantwoordelijk te gedragen richting het leger. Israël heeft maar één leger waar heel het land van afhankelijk is. President Rivlin zegt gratie te overwegen maar alleen als Azariya daar zelf om vraagt. Op 15 januari wordt het vonnis bekend.

Azariya's lawyers: Court's hostility towards Azariya was evident – INN (https://goo.gl/2QXRSM)
De advocaten van Elor Azariya zeggen in hoger beroep te gaan tegen het “harde” vonnis van de militaire rechtbank in Tel Aviv. De militaire rechtbank heeft alle argumenten van de verdediging onderuit gehaald. De advocaten gaan nu eerst het vonnis uitgebreid bestuderen. Ze vinden dat duidelijk is gebleken dat de rechtbank zich vijandig gedroeg ten opzichte van de soldaat. De IDF heeft inmiddels ook gereageerd en zegt het vonnis te zullen bestuderen. Voor de IDF is het van belang te kijken naar de gevolgen voor het leger. Enerzijds hanteert de IDF hoge ethische maatstaven waar alle soldaten aan moeten voldoen, anderzijds moeten de soldaten ook hun werk goed kunnen blijven uitoefenen om zo de staat te beschermen tegen terroristen.

Family of terrorist: We'll take Azariya to the Hague – INN (https://goo.gl/n8wpux)
De familie van de doodgeschoten terrorist al-Sharif zegt naar het Internationale Strafhof in Den Haag te zullen stappen om hem daar ook te laten vervolgen. Ze willen dat Elor Azariya voor het oog van de hele wereld veroordeeld wordt.

Liberman: It is a harsh judgment - I don't like it – INN (https://goo.gl/kejpuL)
Minister van defensie Avigdor Lieberman zegt dat het oordeel van de rechtbank hard is en dat hij het er niet mee eens is. Maar hij zegt wel dat de uitspraak gerespecteerd moet worden en dat mensen zich moeten beheersen en er niet tegen in verzet komen. Hij zegt dat defensie de soldaat en zijn familie op allerlei mogelijke manieren zal bijstaan. Hij roept mensen op om niet het defensie apparaat, het leger en de opperbevelhebber aan te vallen. Er zijn na de uitspraak allerlei bedreigingen geuit. Het leger moet uit het politieke debat blijven, zegt Lieberman. De IDF moet sterker uit deze zaak komen en niet zwakker.

Bennett: Pardon Azariya immediately – INN (https://goo.gl/ECDTWd)
Minister van onderwijs Naftali Bennett vindt dat Azariya onmiddellijk gratie moet krijgen van de president. Hij vindt dat de soldaat ten onrechte als een crimineel is berecht. Het proces was vanaf het begin corrupt. Politieke leiders hadden hun oordeel al klaar nog voor het leger onderzoek was begonnen. Ook werd Azariya weggehouden van het onderzoeksproces. De kritische media heeft volgens Bennett onherstelbare schade toegebracht aan de soldaat.

Prof. Aumann: 'Azaria verdict endangers security of Israel' – INN (https://goo.gl/uOUmbr)
Nobelprijswinnaar voor de Economie (2005) Prof. Yisrael (Robert) Aumann legt in een interview met Arutz Sheva uit waarom het vonnis van de militaire rechtbank de veiligheid van Israël in gevaar brengt. Hij zegt dat Israël constant in een oorlogssituatie verkeert en in zo'n situatie moet je vijanden doden ook als ze geen onmiddellijk gevaar voor je vormen. De militaire rechtbank heeft geen goed onderscheid gemaakt tussen doodslag in een rustige buurt en doodslag in een oorlogssituatie. Volgens de professor is het niet de eerste keer dat een gewonde terrorist is gedood door een IDF soldaat. Alleen had Azariya de pech dat opnames werden gemaakt door B'tselem. Linkse organisaties leiden de discussies in Israël. Dat gebeurt niet alleen in deze zaak maar bijvoorbeeld ook in de kwestie van buitenpost Amona. Ze stappen naar de rechter en zetten zo de zaak op de kaart. Aan de hand van game theorie waarmee hij de Nobelprijs heeft gewonnen legt Aumann uit waarom de veiligheid van de Joodse staat in gevaar is. "The bottom line of game theory is the incentives that you create in your movements, and when the judges make this sort of decision they speak to the soldiers and the civilians of the nation, and what is says to the enemy. What you say to the soldiers is: 'Sir, don't get into trouble. If you are in a lace where there is an attack just run. Not because of the terrorist attack or the enemy, but because of us who sit in judgement." Aumann zegt dat er nu Palestijnse terroristen op zullen staan die een aanslag willen gaan plegen zonder dat de kans bestaat dat ze gedood zullen worden tijdens hun aanslag. Ze schieten een Israëliër dood en steken snel hun hand omhoog om zelf niet doodgeschoten te worden. Niet alle Palestijnen willen martelaar worden.

Overzicht berichten – peilingen/onderzoeken in en over Israël/Palestijnen + link
Majority of Israelis support pardon for Azaria – INN (https://goo.gl/ng4yb6)
Uit een peiling gehouden door tv zender Channel 2 blijkt dat een meerderheid van de Israëliërs (51%) het niet eens is met de uitspraak van de militaire rechtbank inzake Elor Azariya. Daar staat tegenover dat 36% het wel eens is met de rechtelijke uitspraak. Een meerderheid van 67% is voor het verlenen van gratie aan Elor. Slechts 19% is daarop tegen.

Overzicht berichten Israël in de media + link
International headlines of Azaria trial omit mention of Palestinian terrorist – YN (https://goo.gl/nv4GlY)
In de koppen van internationale kranten wordt niet gemeld dat soldaat Azariya een Palestijnse terrorist doodschoot. Meestal wordt melding gemaakt van een “gewonde Palestijn”. Het lijkt vooral te gaan om de doodslag en niet om het feit dat de Palestijnse terrorist voordat hij werd doodgeschoten een terreuraanval met een mes uitvoerde. Hoe zit dat in Nederland?
 • De NOS kopt: “Israëlische militair schuldig aan doodslag Palestijn” (https://goo.gl/cMb6yk) en spreekt verder over een “Palestijnse arrestant”;
 • Het NRC kopt: “Nationale held of moordenaar?” (https://goo.gl/mcQYiR) en spreekt over een “een bewusteloze Palestijnse jongen” en over “een verdachte”;
 • Trouw kopt: “Israëlische soldaat schuldig aan doodschieten gewonde Palestijn” (https://goo.gl/KQPGZQ) en spreekt verder over “een Palestijn”;
 • De Volkskrant kopt: “Militair Israël die gewonde Palestijn doodde veroordeeld wegens doodslag” (https://goo.gl/ZvObzU) en spreekt verder over “een ongewapende Palestijn”;
 • De Telegraaf kopt: “Israëlische sergeant schuldig aan doodslag” (https://goo.gl/cSmqaY) en spreekt over een “Palestijnse aanslagpleger”.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link
Police believe Haifa shooting was a terrorist attack – INN (https://goo.gl/zdgOWq)
De politie van Haifa gelooft dat de oorzaak van de aanslag van gisteren in Haifa waarbij 1 dode en 1 gewonde viel niet in de criminele sfeer gezocht moet worden, maar dat het mogelijk een terreuraanslag betrof. Familieleden van de slachtoffers vertelden de politie dat er geen conflicten waren. De slachtoffers zijn Guy Capri (47) uit Nesher die werd gedood en Rabbijn Yehiel Iluz (48) uit Migdal Ha'Emek die gewond raakte.

Fatah threatens 'bloodshed' if Trump moves embassy – INN (https://goo.gl/1Hj0UB)
Fatach heeft met een “bloedbad” gedreigd als Donald Trump de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem gaat verplaatsen. Er komt dan volgens Fatach een nieuwe Intifada. Eerder had PA president Mahmoud Abbas zich al dreigend uitgelaten over een mogelijke verplaatsing van de Amerikaanse ambassade. Ook uit Fatach kritiek op Trumps opmerkingen dat Joodse gemeenschappen in Judea en Samaria legaal zijn.Dinsdag 3 januari 2017 - Aanslag met auto - twee soldaten gewond; tientallen terroristen gearresteerd

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link
Ramming terror attack near Jenin – INN (https://goo.gl/8IY5u5)
Bij Jenin (het Jalama kruispunt ten noorden van de stad) heeft aan het eind van de middag een aanslag plaatsgevonden waarbij een auto inreed op soldaten van de IDF. Hierbij zijn twee IDF soldaten van de grenspolitie gewond geraakt. Ze zijn naar het ziekenhuis overgebracht per helikopter. De terrorist kon worden gearresteerd. Er wordt nog onderzoek gedaan naar de precieze toedracht van de aanslag.

34 terror suspects nabbed in widespread operation – INN (https://goo.gl/aYG7gK)
Bij een grote antiterreuroperatie in Judea en Samaria zijn vannacht 34 gezochte terroristen opgepakt. De operatie werd uitgevoerd door de IDF, Shin Beth, grenspolitie en de politie divisie van Judea en Samaria. De verdachten werden opgepakt vanwege het plegen van geweld tegen burgers en veiligheidstroepen. Allen zijn meegenomen voor ondervraging. Er zijn ook duizenden shekels in beslag genomen die bestemd waren voor terroristische organisaties.

Rabbinical court judge wounded by gunfire in Haifa – INN (https://goo.gl/lpOUVT)
Bij twee verschillende schietpartijen in Haifa zijn twee slachtoffers gevallen. Een religieuze dienstverlener (47) werd doodgeschoten en een rabbinale rechter (48) raakte gewond. De dader is gevlucht en de politie is op zoek naar hem. Ook onderzoekt de politie of er een verband bestaat tussen beide aanslagen.

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link
Egypt destroys 12 tunnels near Gaza border – INN (https://goo.gl/u8viI1)
Het Egyptische leger heeft afgelopen zondag 12 tunnels ontdekt en vernietigd langs de grens met Gaza. Hoe de tunnels zijn vernietigd is niet bekend gemaakt. Egypte is de laatste jaren erg actief in het bestrijden van tunnels tussen Gaza en de noordelijke Sinaï. Vaak wordt zeewater in de tunnels gespoten en af en toe komen daarbij Palestijnse terroristen om het leven.

Overzicht berichten Israëlische politiek/diplomatie + link
Knesset debates school trips to Judea and Samaria – INN (https://goo.gl/hp5Wh1)
In het Onderwijs Comité van de Knesset is vandaag een verhit debat gehouden over de vraag of leerlingen van middelbare scholen trips moeten maken naar Judea en Samaria. De rechtse partijen zijn voor omdat Judea en Samaria belangrijke Bijbelse gebieden zijn en de jongeren iets moeten leren over deze gebieden van hun voorvaderen. Links is tegen omdat ze vreest voor annexatie van de gebieden via het onderwijssysteem. En als het doorgaat wil links Israël dat linkse organisaties zoals Breaking The Silence ook toegang moeten krijgen op scholen om hun verhaal te vertellen. Naast het politieke conflict speelt ook de veiligheid een rol. De leerlingen moeten goed beschermd worden tegen aanvallen van Arabische terroristen.

Overzicht berichten Israël cultuur, sport, onderwijs, archeologie, muziek, technologie, gezondheidszorg, medisch onderzoek, internet, etc. + link
Rare ancient engraving of Menorah found in Judean hills – INN (https://goo.gl/gr7Nqx)
Tijdens een wandeltocht gedurende Chanoeka hebben wandelaars een gegraveerde afbeelding van een Menora en een kruis gevonden in een waterreservoir in de heuvels van Judea. Het gaat om een zeldzame afbeelding van de Menora dat in de Tempel stond gedurende de Tweede Tempel periode en de tijd van Bar Kochba. Vermoedelijk is de afbeelding gemaakt door inwoners van een Joodse nederzetting vlakbij. De Menora is het symbool van de Tweede Tempel en wordt op verschillende plekken in Judea gevonden.

"We have prevented more than 68 thousand abortions" – INN (https://goo.gl/d8xlev)
In Israël zijn door de Efrat Association ongeveer 68.000 abortussen voorkomen. Israël heeft een liberaal abortusbeleid maar toch wordt geprobeerd om abortussen te voorkomen. De Efrat Association kent geen enkel geval waarvan een vrouw niet blij is toch het kind geboren te laten worden. Hoewel Israël tegenwoordig minder abortussen kent zijn het er toch nog meer dan 100 per dag.

Video's
Watch: Major IAF events during 2016 – INN (https://goo.gl/w4LhtT)
Een korte video van de belangrijkste gebeurtenissen die de Israëlische luchtmacht in 2016 heeft meegemaakt. Ga voor de video naar bovenstaande link.Maandag 2 januari 2017 - Premier Netanjahoe vandaag verhoord door de politie op verdenking van corruptie; EU bespioneert Joodse gemeenschappen met drone

Overzicht berichten rechtszaken/onderzoeken/arrestaties/gevangenis in Israël/wereld + link
Police to question Prime Minister under caution – INN (https://goo.gl/yfJIyt)
Premier Netanjahoe wordt vandaag verhoord door de politie op verdenking van corruptie. Volgens (linkse) media zijn de beschuldigingen zeer serieus, maar de politie zelf geeft weinig informatie vrij. Er wordt 4 uur voor het verhoor uitgetrokken. De prominente Amerikaanse jurist Alan Dershowitz pleit voor een tijdelijke onschendbaarheid voor de premier omdat anders links Israël en media zullen proberen om de regering te laten vallen in deze moeilijke tijd.
1ste update: Het verhoor door de politie is vanavond begonnen in de ambtswoning van de premier. Premier Netanjahoe heeft de media en de oppositie, die allerlei wilde beschuldigingen maken, laten weten dat hij niks verkeerd heeft gedaan. Hij maakt zich geen zorgen en blijft het land besturen.
2de update: Het verhoor is afgerond en heeft 3 uur geduurd. Procureur generaal Mandelblit zei in een verklaring dat het onderzoek naar Netanjahoe is gewijzigd in een officieel verhoor. De politie heeft in verschillende zaken geen redenen gevonden om een onderzoek te starten tegen de premier.

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link
EU drone spying on Jewish towns crashes near Mt. Hevron – INN (https://goo.gl/TyyGrg)
Channel 2 maakt vanavond melding van een EU drone die is gecrasht in de buurt van Hebron. De drone bleek opnames te hebben gemaakt van Joodse gemeenschappen in Judea en Samaria om zo informatie te verzamelen. De drone stortte neer in Ma'on in Judea. De bewoners hebben het onbemande vliegtuigje in beslag genomen en brachten het naar de Regavim Movement for Preservation of State Lands. Deze onderzocht de drone en ontdekte dat het eigendom was van de Europese Unie die samenwerkt met de PA. Er zijn beelden gemaakte van Joodse gemeenschappen en van IDF bases in Judea en Samaria. Regavim maakt zich al langer druk om het falen van de Israëlische overheid iets te doen tegen de bouw van illegale nederzettingen voor Arabieren door de EU. Daar komt nu de spionage van Joodse gemeenschappen en IDF bases bij. Er is duidelijk een rode lijn overschreden volgens Regavim.

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link
INSS report: Hezbollah remains most serious conventional threat to Israel – YN (https://goo.gl/tJmik2)
Volgens het Institute for National Security Studies (INSS) blijft Hezbollah de belangrijkste conventionele dreiging voor Israël. Hezbollah is gevaarlijker dan Hamas of Iran. Hezbollah heeft raketten die heel Israël kunnen treffen, heeft precisie-geleide raketten, heeft aanval en zelfmoord drones, heeft de beste luchtverdedigingssystemen van Russische makelij, en heeft grond eenheden die erop getraind zijn om Israëlische steden en dorpen te veroveren. INNS adviseert Israël om meer inlichtingen te verzamelen en te zorgen dat geen geavanceerde wapens in handen komen van Hezbollah om zo een escalatie te verminderen. Ondanks dat Hezbollah het gevaarlijkst is, lijkt een confrontatie met Hamas eerder te zullen plaats vinden. Hamas is bezig met het opbouwen van een oorlogsapparaat. Er kan een conflict met Hamas ontstaan door incidenten die uit de hand lopen of door diepe sociale en economische frustratie die in Gaza bestaat. Wat betreft Iran meldt INSS dat dat land bezig is haar conventionele apparaat te versterken. Op midden en lange termijn vormt Iran het grootste gevaar voor Israël. Ook heeft het INSS gekeken naar de uitdagingen waar Israël voor staat: een nucleair Iran, de vorming van “één staat voor twee volkeren”, en de erosie van Israëls internationale status. Israël heeft daarbij wel mogelijkheden om de uitdagingen aan te kunnen, namelijk de nieuwe Amerikaanse regering o.l.v. Donald Trump,het delen van belangen met pragmatische Arabische landen, en het aannemen van een 'bottom-up approach' om met de Palestijnen om te gaan in samenwerking met wereld- en regionale machten. Positief is volgens INSS dat Israël verzekerd is van Amerikaanse steun. Negatief is dat Israël de status quo situatie handhaaft wat Israëls opties vermindert en een gevaar vormt voor de Joodse en democratische staat.

Overzicht berichten Israël binnenland + link
Police: Mother strangled her daughters before burning apartment – INN (https://goo.gl/TciPI1)
De politie van Jeruzalem meldt dat bij de brand van gisteren in Jeruzalem (zie berichtgeving gisteren) de moeder vermoedelijk eerst haar dochters heeft gewurgd en daarna het appartement in brand heeft gestoken en zichzelf opgehangen. De vader overleefde de brand maar is wel gewond geraakt. Het gaat om Franse immigranten die 13 jaar geleden naar Israël kwamen.

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link
Israël geeft lichamen Palestijnse militanten niet meer terug – NOS (https://goo.gl/LwGjZL)
Israël heeft besloten om lichamen van Palestijnse terroristen die Israëlische burgers aanvallen niet meer terug te geven aan de Palestijnse families. Israël wil zo druk op Hamas uitoefenen om de lichamen van vermiste Israëlische burgers en militairen terug te geven. Aanleiding is een video van Hamas waarin het gezicht om een omgekomen militair te zien is op het lichaam van iemand anders. Zodra Hamas de lichamen van de militairen en ook nog twee gegijzelden teruggeeft aan Israël, zal Israël de lichamen van de Palestijnse terroristen opgraven en teruggeven aan de families.Zondag 1 januari 2017 - Premier Netanjahoe waarschijnlijk uitgenodigd bij inauguratie Donald Trump als president; 1 Israëlisch-Arabische dode bij aanslag Turkije

Overzicht berichten Israël en VS + link
Trump team invites Netanyahu to inauguration ceremony – INN (https://goo.gl/Jy3KtG)
Het team van Donald Trump heeft premier Netanjahoe uitgenodigd aanwezig te zijn bij de inauguratie van Donald Trump als president. "There’s a plan for Trump to meet with Netanyahu. They’re talking all the time. And Netanyahu is talking about possibly going to the inauguration," zegt een bron dichtbij Trump. Trump had Netanjahoe al eerder uitgenodigd om hem snel te bezoeken zodra hij president zou zijn.

Trump: Israel is very important to me – INN (https://goo.gl/NDbVZ0)
Donald Trump gaf zaterdagavond aan dat Israël erg belangrijk voor hem is en bekritiseerde de speech van John Kerry. "We have to protect Israel. Israel, to me, is very, very important. We have to protect Israel," zei hij in Florida. Hij zal zich ook sterk inzetten voor een vredesverdrag tussen Israël en de Palestijnen.

Overzicht berichten Israël en het Midden-Oosten (rest wereld) + link
Netanyahu and Putin discuss regional developments – INN (https://goo.gl/cuqJUI)
Premier Netanjahoe heeft gisteravond een telefoongesprek gevoerd met president Poetin. Ze bespraken o.a. de situatie in Syrië en de onderlinge veiligheidscoördinatie over Syrisch luchtruim in verband met Russische en Israëlische operaties in het gebied. Rusland heeft onlangs ook al interesse getoond in het bemiddelen bij besprekingen tussen Israël en de Palestijnen. Poetin zou volgens Egypte gastheer willen zijn voor de besprekingen tussen beide partijen.

Overzicht berichten Israël binnenland + link
5 dead in Jerusalem apartment fire – INN (https://goo.gl/uwpsq1)
Een moeder en haar vier dochters zijn bij een brand in een appartement in Jeruzalem omgekomen. De vader is gewond geraakt. De oorzaak van de brand is nog niet bekend maar er wordt rekening mee gehouden dat het om zelfmoord gaat. Twee kinderen zijn ongeveer 12 jaar oud, een kind is 7 jaar oud en de jongste dochter is 2 jaar oud.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link
Israeli woman killed in Istanbul night club attack – YN (https://goo.gl/08veFX)
Bij een aanslag vannacht in een nachtclub in Istanboel (Turkije), waarbij minstens 39 doden en 70 gewonden vielen, is ook een Israëlische vrouw gedood en is een ander gewond geraakt. De dode het gewonde zijn Israëlische Arabische vrouwen. Een andere Israëlische vrouw wordt behandeld voor shock. In totaal waren 4 Israëlische vrouwen in de nachtclub van Istanboel waar de aanslag plaatsvond. De gewonde Israëlische vrouw is door twee kogels geraakt. De dader van de schietpartij is op de vlucht. De politie maakt jacht op hem.

Overzicht berichten weer, natuur en milieu + link
Report: Kinneret rose 23 centimeters in December – INN (https://goo.gl/VGMnZm)
Door de vele regenval in december is het waterpeil van het Meer van Galilea met 23 centimeter gestegen. Het waterpeil staat nu op 213 meter en 61 centimeter beneden zeeniveau. Dat is 61 centimeter beneden de laagste rode lijn en 4 meter en 81 centimeter beneden de bovenste rode lijn. De komende week wordt nog meer regen verwacht.Overig nieuws december.Artikelen en specials over Jodendom en Israël

Wilt u dit artikel aan andere mensen laten lezen dan kunt u gebruik maken van de buttons van de sociale media (zie rechts bovenaan dit artikel) - NuJij, Twitter, Hyves, Facebook, etc. Meer nieuws kunt u zien op Jerusalem Online en op IL TV.

Lees verder (ouder nieuws)


Algemene achtergrondinformatie over Israël inclusief Judea, Samaria en Jordaan Vallei


Opinieartikelen


Recente achtergrondartikelen


Wilt u gebruik maken van de berichten van Etsel-Israël op uw eigen website of blog dan kunt u een link plaatsen naar deze site. U kunt er dan uw eigen tekst bij schrijven. Het letterlijk kopiëren van onze berichten staan we niet toe. Uiteraard staat het u wel vrij de tekst uit te printen voor eigen gebruik. © Etsel-IsraëlAlgemene gegevens over Israël: Informatie, kaarten en grafieken

Ligging Land Israël - Erets Jisraeel

LegendaA Israël - Medinat Jisraeel (de staat Israël)
B Judea - Jehoeda
C Samaria - Shomron
D Jeruzalem - Jeroesjalajiem - de eeuwige Joodse hoofdstad

landoppervlakte (20.329 km²); totale oppervlakte (20.770 km²)

Regionale context van Israël in Midden Oosten

LegendaA Israël
B Egypte
C Jordanië
D Libanon
E Syrië
F Irak
G Saoedi Arabië
H Iran


Bevolking Israël - december 2015 - 8,462 miljoen


bevolking eind december 2015:

Regering Netanjahoe (2015-20?)


 • Likoed 30
 • Kulanu: 10
 • Joods Huis: 8
 • Shas: 7
 • Verenigd Tora Jodendom: 6
 • Jisraeel Beitenoe: 6

 • President: Reuven Rivlin (2014)

ministers - 34ste regering 2015
 • Prime Minister Binyamin Netanyahu - also serving as Foreign Minister, Health Minister, Communications Minister, and Minister of Regional Cooperation.
 • Avigdor Lieberman (Jisraeel Beitenoe) - Defense Minister (returning)
 • Silvan Shalom (Likud) - Interior Minister and Deputy Prime Minister
 • Yuval Steinitz (Likud) - Minister of Energy and Infrastructure
 • Ze'ev Elkin (Likud) - Absorption Minister and Strategic Affairs Minister
 • Ofir Akunis (Likud) - Minister without portfolio; designated to serve in the Communications Ministry
 • Gilad Erdan (Likud) - Minister of Public Security
 • Gila Gamliel (Likud) - Minister of Social Equality
 • Yisrael Katz (Likud) - Transportation Minister (returning)
 • Yariv Levin (Likud) - Tourism Minister, and Ministerial Liaison Between the Government and the Knesset
 • Miri Regev (Likud) - Culture and Sport Minister
 • Danny Danon (Likud) - Space and Technology Minister
 • Haim Katz (Likud) - Welfare Minister and Social Affairs Minister
 • Tzipi Hotovely (Likud) - Deputy Foreign Minister
 • Ayoub Kara (Likud) - Deputy Minister of Regional Development
 • Moshe Kahlon (Kulanu) - Finance Minister
 • Yoav Galant (Kulanu) - Housing and Construction Minister
 • Avi Gabbai (Kulanu) - Environmental Protection Minister
 • Naftali Bennett (Jewish Home) - Education Minister, Diaspora Affairs Minister
 • Uri Ariel (Jewish Home) - Agriculture Minister
 • Ayelet Shaked (Jewish Home) - Justice Minister
 • Rabbi Eli Ben-Dahan (Jewish Home) - Deputy Defense Minister
 • Aryeh Deri (Shas) - Economy Minister, Minister of Development of the Negev and Galilee
 • David Azoulay (Shas) - Religious Affairs Minister
 • Yitzhak Cohen (Shas) - Deputy Minister in the Finance Minister, Ministry for the Negev and the Galilee, and the Economy Ministry
 • Meshulam Nahari (Shas) - Deputy Education Minister
 • Yaakov Litzman (United Torah Judaism) - Deputy Health Minister
 • Meir Porush (United Torah Judaism) - Deputy Education Minister

legertop
 1. Opperbevelhebber: Luitenant-Generaal Gadi Eizenkot - de generale staf 2015;
 2. Plaatsvervangend Opperbevelhebber: Majoor-Generaal Yair Golan

Partijen 20ste Knesset


20ste Knesset
 • Likoed: 30
 • Zionistische Unie: 24
 • Verenigde Arabische lijst: 13
 • Yesh Atied: 11
 • Kulanu: 10
 • Joods Huis: 8
 • Shas: 7
 • Verenigd Tora Jodendom: 6
 • Jisraeel Beitenoe: 6
 • Meretz: 5

Ligging Jeruzalem

LegendaA Har HaMoria (Tempelberg)
B De Oude Stad van Jeruzalem
C Ier Dawied (Stad van David)
D Har Zayit (Olijfberg) - Joodse begraafplaats
E Mea Sheariem
F De Knesset - Israëlisch parlement

Bevolkingsgroei Jeruzalem: 1948-juli 2012Ligging Tel Aviv

LegendaA Merkaz Ha'ier (Dizengoff Plein)
B Azrieli Center (wolkenkrabber)
C Onafhankelijkheidsgebouw (hier werd de onafhankelijkheid getekend)
D Diaspora Museum
E Universiteit van Tel Aviv
F Shoek HaKarmel (markt)
G Rabin Plein

Bevolkingsgroei Tel Aviv-Jaffo: 1948-juli 2012Ligging Haifa

LegendaA Universiteit van Haifa - met mooi uitzicht op Galilea
B Kiryat Eliezer voetbalstadion van Maccabi Haifa en Hapoel Haifa
C Bahai tuinen
D Grot van Elia
E Matam - grootste en oudste hightech industriepark van Israël

Bevolkingsgroei Haifa: 1948-juli 2012Ligging Centraal Israël - metropool Tel Aviv

LegendaA Tel Aviv-Jaffo - 403.700
B Rishon LeZion - 228.000
C Petach Tikwa - 209.600
D Ashdod - 206.400
E Holon - 184.700
F Netanja - 183.200
G Bnei Brak - 154.400
H Ramat Gan - 145.000
I Bat Yam - 130.000
J Rechovot - 112.700
K Herzliya - 87.000
L Hadera - 80.200
M Kiriat Gat - 47.400
N Zichron Ja'akov - 18.700

Bevolking Metropool Tel Aviv - grote steden: 2009


Dichtstbevolkte regio van Israël (2009): Metropool Tel Aviv

Steden met meer dan 200.000 inw. in 2009


Ligging steden meer dan 200.000 inwoners in 2009

LegendaA Jeruzalem - 773.000
B Tel Aviv-Jaffo - 403.700
C Haifa - 265.600
D Rishon LeZion - 228.200
E Petach Tikwa - 209.600
F Ashdod - 206.400

Meer belangrijke feiten over Israël kunt u hier lezen.
(bron: CBS Israël)

Algemene gegevens over Judea, Samaria en Jordaan Vallei: Informatie, kaarten en grafieken

Omdat de toekomst van Judea en Samaria op het spel staat volgen hier een aantal feiten over deze Bijbelse regio's die het Joodse volk door God zijn toegewezen.
Judea en Samaria zijn de oorspronkelijke geografische namen van de gebieden. De term West Bank (een politiek geografische naam) ontstond pas nadat Jordanië het gebied bezette in 1949. De naam Palestina is door de Romeinen ingevoerd om het gebied van Joodse wortels te ontdoen. Judea (waar de naam Jood vanaf stamt) is de oorspronkelijke benaming van het Heilige Land. Lees verder in het artikel: Namen Israël: Erets Jisraeel, HaAretz, Jehoed, Palestina.
De oppervlakte van Judea en Samaria beslaat 23% van de Staat Israël. Hoewel velen menen dat de bouw van Joodse nederzettingen in Yesha indruist tegen de Zionistische ideologie, klopt dat niet. Zowel de linkse Arbeid partij als de Likoed hebben onder hun bestuur Joodse nederzettingen gebouwd in deze gebieden. Er zijn alleen wat accentverschillen. Zo was het regeringsbeleid van de Arbeid meer gericht op de bouw van nederzettingen op militair strategische locaties, vooral in de Jordaan Vallei, terwijl onder het regeringsbeleid van Likoed ook gebouwd werd in de buurt van Arabische dorpen en steden in Judea en Samaria. Voor meer informatie, klik hier.
Fysisch milieu van Judea en Samaria: Judea en Samaria (1): Fysische geografie
Er liggen allerlei plaatsen die belangrijk zijn voor de geschiedenis van de Joden: Hebron, Sichem, Herodion, Beth El, Shilo, etc.

Ligging Judea - Jehoeda

LegendaA Hebron - stad van de aartsvaders en aartsmoeders
B Kiriat Arba
C Goesh Etzion - (Efrat, Beitar Illit, Alon Shvut, etc.)

Joodse dorpen en steden in Judea
 • Adora/Allon Shevut/Almon/Asfar (Metzad)/Ateret/Beit El/Beit Horon/Benjamin/Betar 'Illit/Dolev/Doran/Efrat/El'azar/Eshkolot/Geva Binyamin (Adam)/Geva'ot/Giv'at Ze'ev/Giv'on haHadasha/Hagai/Hallamish/Har Adar (Giv'at HaRadar)/Har Gilo/Hashmona'im/Karmei Zur/Karmel/Kedar/Kfar Adummim/Kfar Etzion/Kiryat Arba'/Kokhav haShahar/Kokhav Ya'acov (Abir Ya'acov)/Lapid/Ma'ale Adummim/Ma'ale Amos/Ma'ale Levona/Ma'ale Mikhmas/Mahane Giv'on (onbewoond)/Ma'on/Mattityahu/Mevo Horon/Mezadot Yehuda/Migdal Oz/Mizpe Yeriho/Na'aleh/Nahli'el/Negohot/Neve Daniyyel/Nili/Nokdim/Ofarim/Ofra/Otni'el/Pene Hever (Ma'ale Hever)/Pesagot/Rimmonim/Rosh Zurim/Shani/Shilo/Shim'a/Susiya/Talmon/Tekoa/Telem/Tene (Ma'ale Omarim)/Tzurif/Vered Jericho

Ligging Samaria - Shomron

LegendaA Ariel
B Modi'in Illit
C Sichem
D Beit El
E Ma'ale Efraim
F Kfar Adoemiem
G Ma'aleh Adoemiem
H Elon Moreh

Joodse dorpen en steden in Samaria
 • Alei Zahav/Alfei Menashe/Ariel/Avnei Hefetz/Barkan/Bat Ayin/Beit Arye/Bracha/Eli/Elkana/Elon Moreh/Emmanuel/Enav/Etz Efrayim/Gannim (onbewoond sinds 2005)/Hebron/Hermesh/Hinnanit/Homesh/Itamar/Kaddim (onbewoond sinds 2005)/Karne Shomron/Kedumim/Kfar Tapuah/Kiryat Netafim/Ma'ale Shomron/Mevo Dotan/Migdalim/Modi'in Ilit/Nofim/Oranit/Pedu'el/Rehan/Revava/Sa Nur (onbewoond sinds 2005)/Sal'it/Sha'are Tikva/Shaked/Shavei Shomron/Shvut Rachel (onbewoond)/Ya'arit/Yakir/Yizhar/Zufin

Ligging Jordaan Vallei - Emek HaJarden

LegendaA Dode Zee - Jam HaMelach
B Jericho - oudste bewoonde stad ter wereld
C Mitspe Jericho
D Ma'ale Efrayim

Joodse dorpen in de Jordaan Vallei
 • Almog/Argaman/Beit ha'Arava/Beit Horon/Bitronot (Nachal nederzetting)/Elisha (Nachal nederzetting)/En Hogla/Gilgal/Gittit/Hamra/Hemdat (Nahal)/Kalya/Ma'ale Efrayim/Maskiyyot (sinds 2000 onbewoond)/Massu'a/Mehola/Mekhora/Menora (Kfar Haoranim)/Mizpe Shalem (Megilot)/Netiv HaGedud/Niran/No'omi/Peza'el/Ro'i/Rotem (Nachal nederzetting - onbewoond)/Shadmot Mehola/Tomer/Yafit/Yitav

Joodse bevolking Yesha & Jordaan Vallei 1970-2015

Toelichting bij grafiek: Oost-Jeruzalem is niet-inbegrepen bij het inwonertal; Yesha (Yehuda Shomron 'Azza) staat voor Judea, Samaria en tot 2005 Gaza; in augustus 2005 evacueerde de IDF alle Joodse bewoners uit Gaza (ongeveer 8000 mensen)
Er wonen 406.302 Joden (december 2015) in Judea en Samaria (charediem, religieuze zionisten en seculieren); in Oost-Jeruzalem wonen ongeveer 360.000 Joden (31 december 2015).
Slechts 3% van de grond is Joods bebouwd gebied: Joodse nederzettingen.
Veel Arabieren zijn geen autochtone bewoners van het gebied. Zij kwamen uit Egypte, Syrië, Libanon en andere Arabische landen zo'n 150 jaar geleden.
43% is onder Palestijnse controle.
Meer dan 90% van de Palestijnen leeft onder Palestijns Bestuur.
De bergen van Judea en Samaria lopen van de Jisraeel Vallei naar de Arad Vlakte in de Negev (lengte: 140 kilometer).
De breedte van de regio's is 55 kilometer maximaal; bij Tel Aviv is de breedte slechts 16 kilometer.
Snelweg 60 loopt langs de nationale waterscheidingslijn en is dezelfde route die de Aartsvader namen.
Grondwaterlaag van de bergen vormt de helft van Israëls watervoorziening.
Meer feiten over Judea en Samaria kunt u hier lezen.
(bron: Israel National News/Jewish Virtual Library)

Nieuwsbronnen

Voor het dagelijks nieuws worden voornamelijk 5 bronnen gebruikt. Daarnaast gebruiken we nog een aantal andere bronnen voor de overige berichten die meestal geen politieke lading hebben.

 • Jerusalem Post -JP (http://www.jpost.com/) - rechtse (Likoed) signatuur - oorspronkelijk links (krant bestaat sinds 1932 (The Palestine Post); sinds 1950 met de huidige naam)
 • Israel National News (Arutz sheva) - INN (http://www.israelnationalnews.com/) - rechts-religieuze (Nationaal Religieuze Partij) signatuur (nieuwszender bestaat sinds 1988)
 • Ynetnews (het laatste nieuws - Jedioth Achronot) - JA (http://www.ynetnews.com/home/0,7340,L-3083,00.html) - onafhankelijk - midden/linkse signatuur (krant bestaat sinds 1939)
 • HaAretz (het land) - HA (http://www.haaretz.com/) - onafhankelijke liberaal linkse signatuur (oudste dagblad sinds 1918)
 • Maariv (avond) (http://www.nrg.co.il/) - onafhankelijk centrum rechts dagblad - concurrent van Jedioth Achronot (krant bestaat sinds 1948 en verschijnt alleen in het Hebreeuws)

Lees verder

© 2010 - 2017 Etsel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Slecht nieuws over Nederland vanuit IsraëlSlecht nieuws over Nederland vanuit IsraëlSlecht nieuws over Nederland. Niet leuk om te lezen of te horen voor Nederlanders. Maar ja, meent dr. Manfred Gerstenfel…
Positieve feiten over IsraëlIsraël kan trots zijn. Het doet het relatief goed op het gebied van wetenschap, technologie, democratie, migratiepolitie…
Oorlog Israël-Hamas: op het slagveld en in de mediaZodra de strijd weer oplaait tussen Israël en Hamas wordt er in de media over en weer beschuldigingen geuit. De beschuld…
Opinie Israël 13: Geografische kennis over Israël verbeterenOpinie Israël 13: Geografische kennis over Israël verbeterenOpinie Israël 13 – 20 juni 2011. Wie Israël wil begrijpen zal kennis op moeten doen van Jodendom en de geografie van het…
Israëlisch-Arabisch conflict 1: Focus op het behoud levensIsraëlisch-Arabisch conflict 1: Focus op het behoud levensDit artikel is het begin van een serie artikelen over het Israëlisch-Palestijns conflict bezien vanuit een Joods religie…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Kurious / Pixabay
 • The Times of Israel
 • Maariv
 • Jerusalem Post
 • Israel National News
 • Ynetnews
 • HaAretz
 • Israel21c
 • Chabad
 • IDF
 • IDF Spokesperson
 • Honest Reporting
 • Ministerie BuZa Israël
 • Overige bronnen (af en toe)

Reageer op het artikel "Laatste nieuws Israël: nieuws/achtergronden Israël&Jodendom"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

Peter de Moor, 11-12-2015 12:44 #12
Aan infonu Israel

Hartelijk dank voor al de berichtgevingen over Israel zo blijven we op de hoogte wat er gaande is in het beloofde land. Wij lezen dit elke dag.
Overzicht artikelen christelijke wereld in relatie tot Israël heb ik echter een vraag.
Kunt u mijn uitleggen over wie er gesproken wordt in het boek Jesaja 53 vers 4 tot 11?
Gezegend is Israel Peter de Moor Reactie infoteur, 11-12-2015
Jesaja 53 vers 4 tot 11 gaat over Israël. De Joodse Bijbelcommentator Rashi legt uit dat Jesaja Israël als één man noemt. Hij geeft daar een aantal voorbeelden van:

So is the custom of this prophet: he mentions all Israel as one man, e.g., (44:2), “Fear not, My servant Jacob” ; (44:1) “And now, hearken, Jacob, My servant.” Here too (52:13), “Behold My servant shall prosper, ” he said concerning the house of Jacob. יַשְׂכִּיל is an expression of prosperity. Comp. (I Sam. 18:14) “And David was successful (מַשְׂכִּיל) in all his ways.”

Ga voor meer informatie naar: http://www.chabad.org/library/bible_cdo/aid/15984#showrashi=true

Groet,

Etsel

Jannie Bakker, 15-02-2015 13:17 #11
Ik las net dat bepaalde artiesten Israël willen boycotten als u de volledig lijst bekent maakt, boycot ik die artiesten en mijn vrienden, mijn kerk de mensen van Pillar of Fire en ik denk ook al de mensen die de nieuwsbrief van Dirk van Genderen ontvangen. En dat zijn er heel veel.
Gods zegen Jannie Bakker Reactie infoteur, 15-02-2015
In deze link kunt u de namen van de artiesten vinden die Israël boycotten: http://artistsforpalestine.org.uk/

Shalom,

Etsel

Nicolet Pontier, 24-04-2014 00:28 #10
Ongelofelijk, dat er een gouden bel en een soort troffel gevonden zijn uit de periode van de tweede tempel. Ik ben hiervan onder de indruk. De hele geschiedenis die ik als kind en later als volwassene in de bijbel gelezen heb gaat voor mij leven! Het is allemaal echt gebeurd in Israel en er worden ZEER belangrijke archeologische vondsten gedaan. Reactie infoteur, 25-04-2014
Reactie op bericht van 23 april 2014. Ga naar:

http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/129757-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-april-2014.html

Paul, 11-02-2014 12:26 #9
Wat een enorme brutaliteit van de Palestijnen om de Westelijke Muur te claimen! Ze hebben lef om de Klaagmuur, een historische deel van de Joodse Tempel dat door Titus verwoest werd, te claimen alsof het hun eigendom is. De Westelijke Muur is helemaal niet Palestijns! Ook de Tempelberg is niet van de Palestijnen, noch het land en de stad Jeruzalem. Wat zouden de Hollanders ervan zeggen als hun eigen nationale erfenis, de beroemde Nachtwacht van Rembrandt, geclaimd wordt door een vreemde mogendheid als de Palestijnen!? Reactie infoteur, 13-02-2014
Reactie hoort bij berichtgeving 11 februari 2014 en staat nu bij http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/126552-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-februari-2014.html

Paul, 09-01-2014 12:41 #8
Ik zou de PvdA-kamerlid Servaes willen vragen of het "maatschappelijk verantwoord" was van de nazi's om Joodse winkels in het vooroorlogse Duitsland te boycotten. Kennelijk is hij niet goed op de hoogte van de geschiedenis gehouden. Zo'n boycot van Israëlische banken en bedrijven is NIET maatschappelijk verantwoord. Het is puur discriminerend en onrechtvaardig en zowel Joden als Palestijnen zullen erdoor getroffen worden. Ik ben het geheel eens met Etsel dat het de terreur in de hand zal werken. Dat hebben we duidelijk gezien hoe de nazi-boycot zich ontwikkelde tot ware terreur tegen de Joden. De nazi's waren eerst begonnen met de boycot. Hun volgende stap was de rassenwetten van Neurenberg. De volgende stap was de Kristallnacht waar Joodse instellingen, winkels en synagogen werden geplunderd en in brand gestoken. En tenslotte de laatste stap de Holocaust. Als ik nu de ontwikkelingen van anti-Israël boycot zie, huiver ik me ervoor dat de geschiedenis zich zal herhalen. Ik heb de nazi-terreur en de Holocaust persoonlijk NIET meegemaakt. Maar wel heb ik de boeken gelezen. Geschiedenis is altijd mijn lievelingsvak. Toevallig heb ik Encyclopedie van de Holocaust bij me. Het is een heel interessant boek. Ik zou willen dat de Encyclopedie een verplicht vak zal worden op alle Nederlandse scholen. Reactie infoteur, 12-01-2014
De strijd tegen Israël is gewoon een voortzetting van de strijd tegen het Joodse volk dat al 2000 jaar lang wordt gevoerd.

Reactie hoort bij berichtgeving 9 januari 2014. Ga naar: http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/124515-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-januari-2014.html

Paulu, 08-01-2014 19:25 #7
Onbegrijpelijk wat het pensioenfonds PGGM zo'n dwaze besluit heeft genomen om samenwerking met de Israëlische banken op te zeggen. Juist dat het beleid van Joodse nederzettingen en huizenbouw goed zijn voor de werkgelegenheid voor Palestijnen. Dankzij PGGM zullen de Palestijnen straks werkeloos worden en op straat gezet worden. Al mogen landen en instellingen die Israël willen boycotten, beweren achter het vredesproces te staan, hoe hypocriet ze ook zijn. In feite bevordert boycot het vredesproces in het Midden-Oosten helemaal niet! Als de Palestijnen werkeloos worden, zal het geweld alleen maar aangewakkerd worden waardoor het vredesproces bemoeilijkt zal worden. Infoteur Etsel heeft gelijk dat investeringen van groot belang zijn om te voorkomen dat er een dictatoriaal terreurstaat zou ontstaan. Zo'n terreurstaat als de toekomstige Palestijnse staat heeft niet alleen verstrekkende gevolgen voor Israël, maar ook voor de hele regio in het Midden-Oosten en voor de hele wereld! Nederland en de wereld zijn een feit totaal vergeten dat toen Israël in 1982 inval deed in Libanon om de PLO van Yasser Arafat te verdrijven, trof de IDF een enorme wapenarsenalen aan. De arsenalen waren helemaal gevuld met Russische geavanceerde wapens. We zouden bijna haast zeggen dat Libanon onder Arafat één grote voorraadschuur van wapens was geworden. Genoeg om het hele Midden-Oosten te destabiliseren. Dankzij wijlen Menachem Begin was een ramp te voorkomen. Wanneer leren Nederland en de wereld uiteindelijk de historische lessen? Over een paar duizend jaar?

Ik zou ook willen zeggen dat de PGGM een vreselijk gebeurtenis over het hoofd heeft gezien wat er in Gaza vorig jaar gebeurd was. De op internet gecirculeerde video's laten zien hoe de Palestijnen in Gaza de arme dieren gruwelijk mishandeld hebben. Ik heb de video gezien en ben zo diep geschokt. De SP-er Anciaux riep om boycot van exportvee naar Gaza. Waarom boycot het pensioenfonds PGGM de exportvee naar Gaza niet en wel de Israëlische banken!?! Wat een hypocrisie! Reactie infoteur, 09-01-2014
Reactie hoort bij het nieuwsbericht van 8 januari 2014. Ga naar: http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/124515-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-januari-2014.html

Paul, 21-08-2013 18:55 #6
Lees ik goed dat meneer Obama 148 miljoen dollar aan de boevenbende van Mahmoud Abbas heeft weggeschonken!? Dat is wel een hele hoop geld. Dus het belastinggeld van het Amerikaanse volk. Ik begrijp niet waarom het kabinet Rutte ons land wil kapot bezuinigen (en de ontwikkelingshulp halveren), terwijl miljoenen weggegeven worden aan de PA. Ook Obama wil bezuinigingen in zijn eigen land doorvoeren om het gigantische tekort van bijna 15 triljoen dollar weg te werken. En toch geeft hij zomaar het geld aan de roversbende. Wat zouden de Republikeinen ervan zeggen?

Ik vind het erg vreemd waarom het geld niet bij de gewone Palestijnen goed terecht is gekomen. Vreemd dat Obama, Rutte en andere regeringsleiders Mahmoud Abbas nog nooit ter verantwoording hebben geroepen wat hij met het geld heeft gedaan. Het is bekend dat Abbas erg corrupt is. Ook steekt hij ons eigen belastinggeld in zijn eigen zak. Reactie infoteur, 22-08-2013
Shalom,

Blijft een moeilijke kwestie. Israël betaalt zelf ook belastinggelden aan de PA. Israël heeft er belang bij dat de PA economie goed blijft draaien. Slechte economische omstandigheden voor de Palestijnen kan al snel tot geweld leiden.

Mogelijk wil de VS met het geld de PA paaien om concessies te doen t.a.v. Israël en dat het niet snel weg loopt van de onderhandelingstafel.

Beter zou zijn als bijvoorbeeld het IMF/Wereldbank een onafhankelijke organisatie opricht die zorgt dat het geld niet in verkeerde handen terecht komt om zo corruptie te bestrijden.

Reactie verwerkt op 22 augustus 2013. Ga naar het nieuwsbericht hierover (20 augustus 2013): http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/117938-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-augustus-2013.html

Groet,

Etsel

Paul, 31-07-2013 19:03 #5
Ik vraag me af waarom de Keniaanse advocaat de christelijke Kerk niet voor de rechter wil slepen vanwege de bloedige Jodenvervolgingen door de Kerk. De Kerk heeft het Joodse volk verantwoordelijk gehouden voor de dood van Jezus. De beschuldiging leeft nog voort bij een deel van de Kerk. Ik raad de Keniaanse advocaat aan eerst de geschiedenisboeken te lezen. De hele geschiedenis van Europa staat helemaal bol van afschuwelijke en wrede Jodenvervolgingen: De Spaanse (en Portugese) Inquisitie, de pogroms in Tsaristische Rusland, georganiseerde moordpartijen op Joden tijdens de Kruistochten, de Holocaust, enzovoorts. Ik vind dat de Keniaanse advocaat eerst zijn huiswerk moet overdoen eer hij de Staat Israël in staat van beschuldiging wil stellen. Ook zou hij beter de Palestijnse Autoriteit voor de rechter slepen vanwege systematische schending van mensenrechten, indoctrinatie van Palestijnse kinderen tot jihadstrijders, corruptie. Het zou beter zijn voor de Keniaanse advocaat om het Westen aan te klagen wegens de slavernij van zwarten en het kolonialisme. Ik denk dat die Keniaan het onvoorstelbare lijden van het Joodse volk niet kan begrijpen. Hij schijnt ook te vergeten dat zwarten en zigeuners ook ontzettend veel geleden hebben. Daarom moet hij Europa verantwoordelijk houden voor het lijden van Joden, zwarten en zigeuners. Reactie infoteur, 02-08-2013
Er is ook een tegenstrijdigheid binnen het christendom. Enerzijds worden Joden beschuldigd van de dood van Jezus, anderzijds stelt de christelijke theologie dat Jezus gestorven en opgestaan is om de persoonlijke zonden van de mensen op zich te nemen (iets wat volgens het Joodse geloof onmogelijk is omdat elk mens zelf verantwoordelijk is voor zijn eigen zonden - de Messias kan alleen de zonden van de wereld als geheel op zich nemen).

Indien Jezus kennelijk moest sterven waarom dan anderen mensen beschuldigen?

Reactie verwerkt op 31 juli 2013. Ga naar: http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/116719-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-juli-2013.html

Groet,

Etsel

Paul, 16-07-2013 13:14 #4
Het EU-besluit om Joodse nederzettingen te boycotten is uiterst dwaas en betreurenswaardig. Het bewijst wel dat Europa niets geleerd heeft van de bloedige geschiedenis. Ik las ergens wat een rabbijn over Europa een opmerking deed. Hij zei dat Europa een groot kerkhof van de Joden is wat de geschiedenis van bloedige Jodenvervolgingen betreft. De rabbijn heeft gelijk. Als ik zo naar de EU-politici kijk, is hun houding beschamend. Ik ben het met Etsel eens dat het beleid van de EU antisemitisch is. Ook deel ik de mening van Etsel dat Israël Europa vaarwel moet zeggen en haar pijlen op de VS, China en Rusland moet richten. Wat betreft Europa, verwacht ik catastrofale gevolgen voor de hele unie als de EU zich tegen Israël keert. Reactie infoteur, 17-07-2013
Dit is een bekend patroon in de Joodse geschiedenis: de haat-liefde verhouding tussen Joden en niet-Joden.

Dit begon al met Abraham en Izaäk die een tijdje onder de Filistijnen woonden. Aanvankelijk ging het goed. Maar op een gegeven moment werden de Filistijnen jaloers en probeerden hun vrouwen Sara en Rebekka af te pakken. Ook gooiden de Filistijnen de waterputten die Izaäk had gegraven dicht toen ze zagen dat hij succes had.

Dit proces herhaalde zich later bij Joden in Europa waarbij Joden eerst werden binnengehaald en later zonder enige reden werden weggejaagd.

Hetzelfde zie je dit tegenwoordig bij Israël. Eerst waren de Europeanen enthousiast over de Joodse staat en nu Israël succesvol is zie je de haat bij de Europeanen toenemen.

Reactie verwerkt op 17 juli 2013. Ga naar: http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/116719-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-juli-2013.html

Groet,

Etsel

Paul, 10-12-2012 19:05 #3
Etsel, ik heb gemerkt dat in het afgelopen weekend heeft de NOS een korte clip van de viering van Hamas uitgezonden op het journaal. Maar er was geen woord gerept over de letterlijke uitspraak van Khaled Mashaal. Ook niet op NOS teletekst nieuws. Wel op Belgische TT-Canvas waarop staat te lezen dat Khaled Mashaal zei de Staat Israël niet te erkennen. Ook gaf hij aan dat er geen onderhandelingen zijn, dan alleen gewapende strijd. Likoed Nederland heeft de volledige vertaling van de toespraak van de Hamasleider Hamas Mashaal. Ik meen dat u hem beslist moet lezen. Reactie infoteur, 02-01-2013
Shalom,

Reactie verwerkt op 11 december 2012. Ga naar: (http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/107248-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-december-2012.html#11)

Groet,

Etsel

Paul, 30-11-2012 16:29 #2
Ik ben het eens met de opinie Etsel en vind ook dat Nederland niet waardig is om een bondgenoot van Israël te blijven. De houding van Nederland, vooral van de PVDA-er Frans Timmermans is beschamend. Sinds de jaren tachtig heeft Nederland diplomatieke betrekkingen met de PLO aangeknoopt dankzij het initiatief van de voormalige minister van BZ Hans van Broek. Er moet ook een verband gehouden worden tussen de verslechterende economische situatie van Nederland en een soort vriendschap met de terroristenbende zoals de PA. Onbegrijpelijk dat de Nederlandse politici weigeren in te zien dat Abbas helemaal niet uit is op vrede met Israël. Reactie infoteur, 02-01-2013
Shalom,

Reactie van Paul betreft opiniestukje van ons op 30 november 2012. Ga naar: (http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/105088-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-november-2012.html#30)

Groet,

Etsel

Abraham de Graaf, 20-08-2011 13:16 #1
Terwijl de onderdrukking in de Arabische landen doorgaat en de leiders zich verschuilen achter hub maskers, heeft men nu ineens na de terreuraanvallen tegen Israël en de reactie daarop weer een zondebok gevonden. De Arabische liga komt weer bijeen om de agressie van Israël te bespreken. Laat ze eerst maar eens zelf thuis orde op zaken stellen en andere(Israël) niet tot last zijn. Hebben ze nu nog niet in de gaten dat ze zelf oorzaak zijn van het probleem, niet alleen daar maar mondiaal. Heeft volgens mij alles te maken met de (schijn)heiligheid van de Islam en zijn aanhangers. Reactie infoteur, 02-01-2013
Shalom,

Deze reactie slaat op de terreuraanslag in Eilat. Ga naar: (http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/79589-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-augustus-2011.html#18).

Groet,

Etsel

Infoteur: Etsel
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Mens en samenleving
Special: Nieuws uit Israël
Bronnen en referenties: 14
Reacties: 12
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!