InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Mens en samenleving > Laatste nieuws Israël: nieuws/achtergronden Israël&Jodendom

Laatste nieuws Israël: nieuws/achtergronden Israël&Jodendom

Laatste nieuws Israël: nieuws/achtergronden Israël&Jodendom Laatste nieuws Israël/Jodendom (nieuwsoverzicht/nieuwsberichten Israël) van april 2017 houdt al het belangrijkste en interessantste nieuws en achtergronden bij van de Israëlische/Nederlandse websites en kranten die dagelijks verschijnen. De belangrijkste Israëlische bron die gebruikt wordt is Arutz Sheva. Deze bron behandelt het Israëlisch-Palestijns conflict vanuit religieus-zionistische invalshoek. Dat houdt in dat het hele Land Israël, dus inclusief Oost-Jeruzalem, Judea en Samaria, Joods eigendom is conform de Bijbel (Tenach). We behandelen niet alleen politiek nieuws, maar ook religie, geografie, economie, toerisme, sport, archeologie, technologische ontwikkelingen, etc. Op de Shabbat (de heilige Joodse rustdag) zal geen nieuws worden verzameld. Hetzelfde geldt voor de Joodse feestdagen. Vandaag het nieuws van 28 april 2017.

Jeruzalem, de eeuwige hoofdstad van het Joodse volk

Artikel indeling - interne links


Shabbat (zaterdag) 29 april 2017

Er wordt vandaag geen nieuws verzameld vanwege de Joodse rustdag. Kijk voor de Sjabbat tijden in het artikel: Sjabbat tijden. Voor Parsja van de week ga naar: http://www.nik.nl/category/tora-van-de-week/ (bron: NIK)Vrijdag 28 april 2017 - Hoe religieus zijn Israëlische Joden?

Overzicht berichten Jodendom + link

How religious are Israelis? – INN (https://goo.gl/J9F4q7)
Er zijn cijfers bekend geworden over religie onder Joden in Israël aan de vooravond van de 69ste verjaardag van de moderne staat Israël. De meerderheid van de Joden is religieus of traditioneel. Een minderheid is seculier. Van de 6,484 miljoen Joden zegt 44% seculier te zijn, 32% religieus en 24% traditioneel. Van de 32% religieuzen is 9% ultraorthodox (Charediem), 11% religieus (dati) en 12% religieus-traditioneel. In de VS is onlangs ook onderzoek gedaan en daar blijkt 10% van de 6 miljoen Joden orthodox te zijn, 35% liberaal en 18% conservatief.

Overzicht berichten Holocaust en antisemitisme + link

Interim-voorzitter Front National alweer weg om holocaustontkenning – NOS (https://goo.gl/A367Ld)
Dat in het Front National antisemieten zitten blijkt maar weer eens bij de aanstelling van de interim-voorzitter. Le Pens rivaal Macron herinnerde de Fransen er gisteren aan dat Jean-François Jalkh, die als interim-voorzitter was aangesteld, in 2000 openlijk betwijfelde of de nazi's werkelijk Joden in gaskamers hebben omgebracht. Steeve Briois, burgemeester van Henin-Beaumont, is inmiddels aangesteld als nieuwe interim-voorzitter en vervangt Jean-François Jalkh.Donderdag 27 april 2017 - IDF schiet vijandelijke drone boven de Golan neer met een Patriot raket

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link

Israel Shoots Down Aircraft That Entered Airspace From Syria, IDF Says – HaAretz (https://goo.gl/pys5Iw)
Het Israëlische leger heeft met een Patriot raket een drone neergeschoten die vanuit Syrië over de Israëlische Golan vloog. Het incident gebeurde een paar uur nadat Israël in Damascus een militair vliegveld had beschoten (zie bericht hieronder). De Jerusalem Post meldt dat inwoners van Safed twee Patriot raketten zagen die de lucht in werden geschoten. Het is nog onduidelijk of de drone boven Israëlisch grondgebied of Syrische grondgebied is neergehaald.

Arab media claims Israeli airstrike hit Damascus airport – JP (https://goo.gl/pTD2z9)
Volgens Arabische media heeft de Israëlische luchtmacht een aanval uitgevoerd op het vliegveld van Damascus. Daar zou een wapendepot van Hezbollah zijn getroffen. Minister Katz hintte dat Israël achter de aanval zit, maar er is niets officieel bevestigd.

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link

Israel planning massive building spree in Jerusalem – INN (https://goo.gl/ZQMqOi)
Voor Jeruzalem staan 25.000 nieuwe huizen gepland. Hiervan komen meer dan 15.000 nieuwe huizen in het bevrijde Oost-Jeruzalem. Er wordt 1,1 miljard dollar voor uitgetrokken.

Overzicht berichten Israël en VS + link

Report: Trump to arrive in Israel May 22 – INN (https://goo.gl/I2TcfK)
President Donald Trump zal 22 mei 2017 Israël bezoeken. Hij blijft 1 dag in Israël en keert op 23 mei weer terug naar de VS. Trump zal naast een ontmoeting met premier Netanjahoe ook Yad Vashem bezoeken. Het Witte Huis moet het bezoek nog officieel bevestigen. Een week eerder zal David Friedman als nieuwe Amerikaanse ambassadeur door de Israëlische president te worden ontvangen. Volgens Yediot Agronot zal Trump heel Jeruzalem officieel als hoofdstad van Israël erkennen. De Amerikaanse ambassade wordt echter nog niet naar Jeruzalem verplaatst.

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

IDF attack in Gaza after force shot at – INN (https://goo.gl/oqIn57)
Een IDF tank heeft aan het begin van de middag een positie van Hamas beschoten nadat vanuit Gaza op Israëlische troepen was geschoten bij de grens met het zuiden van Gaza. Er zijn geen berichten bekend van slachtoffers.

Overzicht berichten Israël en de Palestijnen/Arabieren + link

Thousands rally in Ramallah for destruction of Israel – INN (https://goo.gl/rwdHsU)
Vandaag hebben duizenden Palestijnen in Ramallah gedemonstreerd tegen Israël. Ze riepen op tot de vernietiging van de Joodse staat. De demonstratie had de toestemming van de Palestijnse Autoriteit, zelfs nu president Abbas volgende week naar Washington gaat om met president Trump te praten over 'een uitgebreide en rechtvaardige vrede' met Israël.Woensdag 26 april 2017 - Israël slaat grote cyberaanvallen af

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/satellieten/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link

Cyber attack aimed at over 120 Israeli targets thwarted – JP (https://goo.gl/1JFoJn)
Israël heeft de afgelopen dagen grote cyberaanvallen op meer doen 120 Israëlische organisaties weten af te slaan. De aanvallen vonden tussen 19 en 23 april plaats. Vermoedelijk werden de aanvallen door OILRIG, een hackers organisatie die door de Iraanse regering gefinancierd wordt, uitgevoerd. De aanvallen werden namelijk op dezelfde manier uitgevoerd als eerder door OILRIG werd gedaan.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

IDF foils attempted Palestinian stabbing attack in West Bank; assailant shot – JP (https://goo.gl/5dHgao)
IDF soldaten hebben vanmiddag een Palestijn die met een mes dreigend afkwam op soldaten neergeschoten. Het incident gebeurde bij Huwara. Aan Israëlische zijde zijn geen slachtoffers gevallen. Vannacht hebben vermoedelijk Joodse extremisten in Huwara een Palestijnse auto in brand gestoken. De politie stelt een onderzoek in.

Overzicht berichten Israël en VS + link

Will Trump visit Israel? – INN (https://goo.gl/SXmrdz)
Er zijn gesprekken gaande tussen Jeruzalem en Washington voor een mogelijk bezoek van president Trump aan Israël eind mei. Een diplomatieke bron zegt dat nog niets gepland is. Een Amerikaanse delegatie komt spoedig naar Israël om het bezoek te coördineren. Gisteren sprak president Trump nog warme woorden uit richting het Joodse volk n.a.v. Holocaust Day.

Overzicht berichten Israël binnenland + link

Report: IDF grenade caused deadly Negev explosion – INN (https://goo.gl/amA4cB)
Gisteravond zijn twee Bedoeïenen kinderen van 8 en 10 jaar oud in de Negev om het leven gekomen toen ze aan het spelen waren met een IDF granaat die ze hadden gevonden. De granaat ontplofte en verminkte de kinderen dodelijk. De familie van de kinderen beschuldigt de IDF van nalatigheid bij het verzamelen van de granaten waarmee in de buurt van het illegale Bedoeïenen dorp wordt getraind.Dinsdag 25 april 2017 - Premier Netanjahoe stelt Duitse minister van BuZa een ultimatum

Overzicht berichten Israëlische politiek/diplomatie + link

German Foreign Minister responds to Netanyahu's ultimatum – INN (https://goo.gl/uVUhQy)
Premier Netanjahoe heeft gisteravond aan de Duitse minister van buitenlandse zaken Sigmar Gabriel een ultimatum gesteld. Netanjahoe wil de minister niet ontmoeten als deze ook een bezoek aflegt aan de radicale linkse organisatie 'Breaking the Silence'. De Duitse minister betreurt het standpunt van Netanjahoe en zegt in een reactie dat als Netanjahoe in Duitsland kritische personen zou willen ontmoeten dat gewoon zou kunnen.
update: De ontmoeting tussen premier Netanjahoe en de Duitse minister van BuZa gaat niet door. De Duitse minister heeft toch gesproken met Breaking the Silence. Ook met andere linkse organisaties is gesproken zoals B'Tselem. Dat was voor Netanjahoe de reden om het gesprek met de Duitse minister niet door te laten gaan.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Attempted stabbing attack thwarted in Samaria – INN (https://goo.gl/wBRZLU)
Een Arabische terrorist die probeerde een aanval uit te voeren op IDF soldaten bij een basis van de militaire inlichtingendienst in Samaria is door soldaten tijdig uitgeschakeld. Hij is hierbij zwaargewond geraakt. Aan Israëlische zijde zijn geen slachtoffers gevallen.

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link

Report: Terrorist responsible for hang glider attack killed – INN (https://goo.gl/NrrCgk)
Volgens Arabische media is zondagochtend Abd al-Rahim Ahmed Atik bij een Israëlische luchtaanval op de Syrische Golan om het leven gekomen. Abd al-Rahim Ahmed Atik was eind jaren '80 het brein achter een terroristische aanslag in Israël met een hang glider. Hierbij kwamen 6 IDF soldaten om het leven. De IDF geeft geen informatie over de luchtaanval van afgelopen zondag.Maandag 24 april 2017 - Gewonde bij steekpartij in het noorden van Jeruzalem

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Stabbing attack in northern Jerusalem – INN (https://goo.gl/fdOVy6)
Bij een steekpartij in het noorden van Jeruzalem bij controlepost Kalandia is vanochtend een Israëlische soldate van 28 jaar gewond geraakt. Ze is ter plekke behandeld aan haar verwondingen. De terroriste, een Arabische vrouw van 38 en moeder van 9 kinderen uit Taybeh bij Ramallah, is uitgeschakeld en gearresteerd door soldaten.

Video's

WATCH: Israel gets three new F-35s – INN (https://goo.gl/1fkp7Y)
Een video van de aankomst van 3 nieuwe F35's in Israël op luchtmachtbasis Nevataim te zien in bovenstaande link.

Overzicht berichten Holocaust en antisemitisme + link

‘4 mei wordt ontjoodst want Joden zijn van slachtoffer dader geworden’ – WNL (https://goo.gl/Ad0R3Z)
Volgens columnist en schrijver Robert Vuijsje, een linkse Jood, is het in 2017 vanzelfsprekend dat de dodenherdenking op 4 mei wordt ‘ontjoodst’. “Van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog zijn Joden op wonderbaarlijke wijze binnen een paar jaar veranderd naar niet alleen reguliere witte Hollanders, wij zijn zelfs daders geworden. Racisten die één op één worden verbonden aan het regeringsbeleid van Israël. Een beleid waar velen van ons niet eens achter staan”, aldus Vuijsje.Zondag 23 april 2017 - Syrische media melden 3 doden bij Israëlisch bombardement

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link

Syrian media reports three killed in Israeli air strike – JP (https://goo.gl/LSJnh8)
Volgens Syrische media heeft de Israëlische luchtmacht vanochtend een aanval uitgevoerd op Kuneitra. Daarbij zouden 3 doden en 2 gewonden zijn gevallen. De IDF reageert niet op de berichten. Afgelopen vrijdag heeft Israël posities van het Syrische leger gebombardeerd nadat in Israël drie mortieren waren terechtgekomen.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

4 wounded in suspected terror attack in Tel Aviv – INN (https://goo.gl/R0QQxk)
Vanmiddag zijn bij een terreuraanslag in Tel Aviv 4 gewonden (3 personen van in de 50 en 1 persoon van 70 jaar oud) gevallen. Een 18-jarige Arabier stak met een mes in op een aantal mensen. Het incident vond plaats in het noorden van de stad in het Leonardo Hotel. De Arabische terrorist kon worden gearresteerd.Shabbat (zaterdag) 22 april 2017

Er wordt vandaag geen nieuws verzameld vanwege de Joodse rustdag. Kijk voor de Sjabbat tijden in het artikel: Sjabbat tijden. Voor Parsja van de week ga naar: http://www.nik.nl/category/tora-van-de-week/ (bron: NIK)Vrijdag 21 april 2017 - Israël lobbyt bij de voetbalorganisatie FIFA over 6 voetbalclubs uit Judea en Samaria

Overzicht berichten Israël en boycot/anti-Israël + link

Israel lobbies FIFA on Judea and Samaria clubs – INN (https://goo.gl/Bw5myz)
Israël lobbyt bij de voetbalorganisatie FIFA om de 6 voetbalclubs uit Judea en Samaria te behouden voor de Israëlische competitie. De Palestijnen en groepen als Human Right Watch willen dat deze voetbalclubs worden uitgesloten van de Israëlische competitie omdat ze op 'gestolen land' spelen. Op 10 en 11 mei vergadert de FIFA over de kwestie.

Overzicht berichten Jodendom + link

Thousands pray at Joshua's tomb – INN (https://goo.gl/IkqgKT)
Gisteravond hebben ongeveer 8000 Joden bij het graf van Jozua ben Nun gebeden. Het is precies 3242 jaar geleden dat Jozua overleed. Het graf ligt in Kifl Hares in Samaria. De aanwezigen kregen bescherming van het leger. Ze reciteerden het "Aleinu Le-Mashavah" gebed dat door Jozua is geschreven.

Overzicht berichten Holocaust en antisemitisme + link

Dit las en leest de jeugd dus over Joden – NRC (https://goo.gl/M5HEGD)
Historicus en journalist Ewoud Sanders (1958) heeft in zijn proefschrift jeugdliteratuur over jodenbekering geïnventariseerd. Hij trof veel boeken aan die bol staan van Joodse stereotypen. Lees verder in bovenstaande link.Donderdag 20 april 2017 - President Abbas zegt bereid te zijn premier Netanjahoe in Washington te ontmoeten

Overzicht berichten Israël en de Palestijnen/Arabieren en het vredesproces + link

Abbas: Willing to meet Netanyahu in Washington – INN (https://goo.gl/ZCcTfl)
President Mahmoud Abbas heeft in een interview met een Japanse krant gezegd dat hij bereid is premier Netanjahoe te ontmoeten in Washington o.l.v. president Trump. Abbas heeft zelf op 3 mei een ontmoeting met president Trump. In het verleden weigerde Abbas om direct te onderhandelen met Netanjahoe. De Palestijnse president stelde steeds voorwaarden vooraf.

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/satellieten/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link

Israel to receive 3 more F-35 stealth fighters – INN (https://goo.gl/ycVzO9)
Zondag arriveren vanuit de VS 3 nieuwe F-35 stealth bommenwerpers in Israël. Dat brengt het totaal aantal op 5. De eerste 2 arriveerden afgelopen december. In totaal heeft Israël 50 F-35s gekocht.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Police terminate hunger strike barbecue – INN (https://goo.gl/0QuE8p)
De politie heeft jongeren van de Nationale Unie Partij die bezig waren met een barbecue voor de Ofer gevangenis daar weggehaald. De barbecue werd gehouden om het moraal van de Palestijnse hongerstakers te ondermijnen. Tevens werd de regering opgeroepen zich niet te laten chanteren en zich in te zetten voor de teruggave van de lichamen van de soldaten Hadar Goldin en Oron Shaul die Hamas in haar bezit heeft.

Overzicht berichten Joodse wereld (Diaspora) + link

Jewish population grows to 14.411 million – INN (https://goo.gl/CwmzWH)
Volgens de jongste cijfers wonen momenteel 14,4 miljoen Joden in de wereld. De Joodse bevolking groeit maar is nog steeds lager dan voor de Holocaust. Bijna 86% van alle Joden woont in Israël (44%), de VS (39,5%) of Canada (2,7%). Andere landen waar veel Joden wonen zijn Frankrijk (460.000), UK (290.000), Argentinië (181.000), Rusland (180.000), Duitsland (117.000) en Australië (113.000).

Overzicht berichten westerse en Russische aanvallen op IS en andere rebellen + link

Syria moves planes to Russian base, fearing US attack – YN (https://goo.gl/q9D7hO)
De Syrische luchtmacht heeft de meeste van haar gevechtsvliegtuigen verplaatst in de nabijheid van de Khmeimim basis in de Latakia regeio waar de meeste Russische toestellen staan. Syrië heeft die stap genomen na de Amerikaanse aanval op een andere luchtmachtbasis waarbij 24 Syrische gevechtsvliegtuigen werden vernietigd. Syrië is bang dat de VS opnieuw een aanval gaat uitvoeren. De Syrische luchtmacht voelt zich meer beschermd in de buurt van de Russische gevechtsvliegtuigen.Woensdag 19 april 2017 - Soldaten moeten verplicht pepperspray bij zich hebben vanaf 5 juli 2017

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/satellieten/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link

Coming soon: Soldiers to be required to carry pepper spray – INN (https://goo.gl/jYPmrm)
Vanaf 5 juli 2017 zullen alle soldaten die geen wapen bij zich dragen verplicht een busje met pepperspray bij zich hebben om zichzelf te kunnen verdedigen in noodgevallen. Dit geldt zowel voor mannelijke als vrouwelijke soldaten. De soldaten ontvingen al sinds januari 2017 een busje pepperspray maar dat was nog niet verplicht om bij zich te dragen.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

One injured in car attack in Gush Etzion – INN (https://goo.gl/0yhSk2)
Bij een aanslag met een auto is vanmiddag is Goesh Etzion een 60 jarige Joodse man lichtgewond geraakt. De man is naar een ziekenhuis in Jeruzalem gebracht. De terrorist werd uitgeschakeld.

Palestinians threaten 'new intifada' if hunger strikers die – INN (https://goo.gl/N5VE5M)
Palestijnse leiders dreigen met een 'nieuwe Intifada' als Palestijnse hongerstakers in de gevangenis overlijden. Ze zijn boos op Israël die weigert te onderhandelen met de hongerstakers. Deze staken omdat ze meer privileges willen hebben zoals betere medische zorg en toegang tot telefoons. Minister van justitie Ayelet Shaked heeft gedreigd de gevangenen onder dwang te zullen voeden. Sinds 2015 bestaat in Israël een wet die het mogelijk maakt om hongerstakers onder dwang te voeden.

Overzicht berichten Jodendom + link

Supreme Court okays Sabbath desecration in Tel Aviv – INN (https://goo.gl/1drfF3)
Het Hooggerechtshof heeft toestemming gegeven aan 160 winkels en kiosken in Tel Aviv om op Shabbat hun deuren te openen. De gemeente Tel Aviv hoeft van het Hooggerechtshof niet te wachten op een beslissing van de minister van binnenlandse zaken Deri om de plaatselijke verordening goed te keuren.

Overzicht berichten Israël en Egypte (Sinaï) + link

ISIS claims responsibility for Sinai monastery attack – YN (https://goo.gl/YvMxME)
IS heeft gisteravond een aanslag gepleegd bij het Sint Catherina Klooster in de Sinaï. Hierbij is 1 politieman gedood en zijn 4 mensen gewond geraakt. IS is de laatste tijd bezig met het plegen van aanslagen op christelijke heilige plaatsen in Egypte. Op Palmzondag werden onlangs 45 Koptische christenen vermoord bij twee zelfmoordaanslagen. Over een week komt de Paus op bezoek in Egypte.9-18 april 2017

In verband met de Joodse feestdagen en de vakantieperiode zal gedurende de periode 9-18 april 2017 geen of weinig nieuws verzameld worden. Alleen echt belangrijke nieuwsitems, zoals aanslagen e.d., zullen we berichten.

16 april 2017

 • Israël bereidt zich voor op de hongerstaking van Palestijnse gevangenen die vanavond begint. De hongerstaking wordt geleid door Marwan Barghouti die hiermee zijn positie wil versterken tegenover president Mahmoud Abbas. Voor de Ketziot gevangenis heeft Israël een veldhospitaal neergezet om te voorkomen dat de hongerstakers uiteindelijk terechtkomen in een gewoon ziekenhuis.

14 april 2017

 • In Jeruzalem heeft aan het begin van de middag in de lightrail een terreuraanslag plaatsgevonden. Daarbij is een vrouw van 21 jaar uit Groot-Brittannië met een mes gestoken door een terrorist. Ze is in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis en daar overleden. Twee anderen, een zwangere vrouw van 30 en een man van 50, zijn gewond geraakt. De terrorist (een 57 jarige Arabier uit Oost-Jeruzalem) is uitgeschakeld en gearresteerd.
 • HaAretz heeft in twee recente artikelen zowel de religieus zionisten als Chabad aangevallen. De religieus zionisten zijn volgens HaAretz gevaarlijker dan Hezbollah terroristen. En wijlen Chabad Rebbe Schneerson wordt door het slijk gehaald en voor gek verklaard.
 • Bij het Amerikaanse bombardement met de 'moeder aller bommen' op IS in Afghanistan zijn gisteren zeker 36 IS terroristen om het leven gekomen. De GBU-43/B Massive Ordinance Air Blast (MOAB) was bedoeld om een uitgebreid ondergronds tunnelnetwerk van IS bij de Pakistaanse grens te vernietigen.

13 april 2017

 • Bij de Westelijke Muur wordt vanochtend de priesterlijke zegen uitgesproken. "Moge de Eeuwige u zegenen en u beschermen, moge de Eeuwige het licht van Zijn gelaat over u doen schijnen en u genadig zijn, moge de Eeuwige u zijn gelaat toewenden en u vrede geven."
 • Bij het NIK een artikel (eerste deel) over zending onder Joden door christenen. Het blijkt nog steeds veel voor te komen. https://goo.gl/5htZjq
 • VS gooit 'moeder aller bommen' op IS in Afghanistan. Het is voor het eerst dat de VS deze bom heeft ingezet in een gevechtssituatie. Doelwit van de MOAB (GBU-43) waren tunnels van terreurgroep IS in Achin in de provincie Nangarhar, niet ver van de Pakistaanse grens. Nog niet duidelijk is wat het resultaat is van het bombardement.

10 april 2017:
 • Vanochtend is een raket vanuit Sinaï op Israël afgeschoten. Het projectiel kwam in de Eshkol regio terecht en trof een broeikas in een Joodse gemeenschap. Deze raakte beschadigd. Er zijn verder geen slachtoffers gevallen.
 • Israël heeft de grens met Egypte gesloten uit vrees voor een ophanden zijnde aanslag vanuit de Sinaï. Israëliërs mogen de Sinaï niet in. Israëliërs die momenteel in de Sinaï verblijven worden opgeroepen snel terug te keren naar Israël.

9 april 2017:
 • In het veiligheidskabinet is onenigheid over de opname van Syriërs in Israël. Twee ministers zijn er voor maar het ministerie van defensie is tegen. Minister Katz van Transport wil slachtoffers van de chemische gifaanval in Israël laten behandelen. Defensie is tegen omdat Israël dan zou moeten overleggen met Turkije. Minister Deri van Binnenlandse Zaken wil 100 Syriërs op laten nemen in Arabische families in Israël. Over een paar jaar kunnen ze dan Israëlisch staatsburger worden.
 • In Egypte zijn bij twee bomaanslagen op Koptische kerken zeker 40 doden en veel gewonden gevallen. De aanslagen vonden plaats in Tanta en Alexandrië. In de kerken was het druk vanwege Palmzondag waarbij christenen het lijden en sterven van hun Messias Jezus Christus herdenken. In december 2016 was ook al een aanslag op een Koptische kerk in Caïro. Hierbij vielen 25 doden.
 • Rusland, Iran, Hezbollah en andere pro-Syrische groepen zeggen actie te zullen ondernemen als de VS opnieuw Syrië aanvalt. Volgens hen heeft de VS een rode lijn overschreden.
 • De politie van Jeruzalem heeft 10 islamitische en Joodse extremisten de toegang tot de Oude Stad van Jeruzalem ontzegd gedurende de Joodse feestdagen. De politie had informatie dat de extremisten de orde wilden gaan verstoren bij de Tempelberg en de Westelijke Muur.Shabbat (zaterdag) 8 april 2017

Er wordt vandaag geen nieuws verzameld vanwege de Joodse rustdag. Kijk voor de Sjabbat tijden in het artikel: Sjabbat tijden. Voor Parsja van de week ga naar: http://www.nik.nl/category/tora-van-de-week/ (bron: NIK)Vrijdag 7 april 2017 - VS valt luchtmachtbasis in Syrië aan

Overzicht berichten Israël, Syrië, Jordanië, Irak, IS, Turkije, Libië, Egypte, Saoedi Arabië, Iran, Hamas en Hezbollah (Libanon)

Trump orders attack on Syria – INN (https://goo.gl/DL1ZZq)
President Trump heeft opdracht gegeven aan het Amerikaanse leger om Syrië aan te vallen. Er zijn 59 Tomahawk kruisraketten afgeschoten op een luchtmachtbasis waar vliegtuigen staan die de gifgasaanval hebben uitgevoerd. Twee Amerikaanse oorlogsschepen hebben met kruisraketten vanuit de Middellandse Zee Ash Sha'irat in de Homs provincie aangevallen. Trump gaf de volgende verklaring: “Tonight I ordered a targeted military strike on the airfield in Syria from where the chemical attack was launched. It is in this vital national security interest of the United States to prevent and deter the spread and use of deadly chemical weapons. There can be no dispute that Syria used banned chemical weapons, violated its obligations under the Chemical Weapons Convention and ignored the urging of the UN Security Council.” “Years of previous attempts at changing Assad's behavior have all failed and failed very dramatically. As a result, the refugee crisis continues to deepen and the region continues to destabilize, threatening the United States and its allies. Tonight I call on all civilized nations to join us in seeking to end the slaughter and bloodshed in Syria and also to end terrorism of all kinds and all types. We ask for God's wisdom as we face the challenge of our very troubled world. We pray for the lives of the wounded and for the souls of those who have passed and we hope that as long as America stands for justice, that peace and harmony will in the end prevail.” Rusland was van tevoren ingelicht over de aanval. De NOS meldt dat er 5 doden en 7 gewonden zouden zijn gevallen.

Netanyahu: I support Trump's decision to bomb Syria – JP (https://goo.gl/eqYHwN)
Premier Netanjahoe is blij met de Amerikaanse aanval op Syrië. “In woord en actie heeft president Trump een sterk en duidelijk antwoord gegeven: Het gebruik van chemische wapens is onacceptabel.” De premier hoopt dat hiermee ook een duidelijk signaal is afgegeven aan Iran en Noord-Korea. Ook presdident Rivlin en minister van defensie Lieberman hebben zich positief uitgelaten over de aanval. De IDF was van tevoren ingelicht over de aanval door de Amerikanen.

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link

Israeli girl wounded by Syrian gunfire – INN (https://goo.gl/e6cLf0)
Op de Golan Hoogvlakte is gisteravond een Israëlisch meisje gewond geraakt door een kogel die vanuit Syrië kwam. De kogel trof haar rug. Israël zegt dat de kogel niet gericht werd afgeschoten maar dat het een afzwaaier was als gevolg van gevechten in Syrië.Donderdag 6 april 2017 - Terreuraanslag bij Ofra: 1 dode en 1 gewonde

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Car attack: Two injured in Binyamin region – INN (https://goo.gl/vJ7bsI)
Bij Ofra in de Benjamin regio heeft vanochtend een terreuraanslag plaatsgevonden met een auto. Hierbij zijn twee slachtoffers gevallen waarvan één is overleden. De gewonde is naar het ziekenhuis vervoerd. De aanvaller is uitgeschakeld en gearresteerd, meldt de Jerusalem Post.
Update: Het dodelijk slachtoffer is IDF soldaat Elchai Taharlev, 20, uit Talmon. Hij wordt vanmiddag begraven op de Herzlberg in Jeruzalem. Hamas heeft de aanslag geprezen.

'They tried to cover up the terror attack' – INN (https://goo.gl/ezyyqY)
Een moslim terrorist heeft maandagavond in Parijs een 66-jarige Joodse vrouw van de derde verdieping van haar appartement geduwd. De vrouw is door de val om het leven gekomen. De 27-jarige terrorist, die haar buurman was, was in het appartement gedrongen en stak de vrouw met een mes toen ze in bed sliep. Daarna gooide hij de vrouw uit het appartement. Daarbij riep hij “Allahu Akbar”. Sarah Lucy Halimi wordt vandaag in Jeruzalem begraven. Haar familie zegt dat de Franse politie aanvankelijk niet wilde zeggen dat het om een terreurdaad ging in verband met de komende Franse verkiezingen. De terrorist zei tegen de politie dat hij de vrouw moest doden volgens de Koran. Hij wordt psychiatrisch onderzocht.

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

Hamas executes three accused of collaborating with Israel – JP (https://goo.gl/6E3roY)
Hamas heeft vandaag drie executies uitgevoerd. Het gaat om Gazanen die ervan verdacht worden Israël te hebben geholpen. De executies hebben niets te maken met de dood van Hamas terrorist Mazen Fuqha. Het gaat om Palestijnen die 32, 42 en 55 jaar oud zijn. Hun executie werd bijgewoond door Hamas leiders en elite uit Gaza. Het is de 25ste keer dat Hamas sinds 2007 een executie uitvoert.

Overzicht berichten Israël, Syrië, Jordanië, Irak, IS, Turkije, Libië, Egypte, Saoedi Arabië, Iran, Hamas en Hezbollah (Libanon)

Israel '100% Certain' Assad Ordered Syrian Chemical Attack, Defense Minister Says – HaAretz (https://goo.gl/CKfmyO)
Minister van defensie Avigdor Lieberman zegt dat Israël “100% zeker is” dat president Assad de opdracht heeft gegeven om de gifgasaanval van eergisteren uit te voeren. Lieberman weet niet of Rusland erbij betrokken is. Israël zal zich niet met de oorlog in Syrië gaan bemoeien. Lieberman wil dat de internationale gemeenschap zelf stappen onderneemt tegen Syrië. Hij trekt ook de conclusie dat Israël niet op de internationale gemeenschap kan vertrouwen en dat de Joodse staat geheel op zichzelf moet vertrouwen.

Putin Rebukes Netanyahu Over 'Groundless Accusations' on Syria Chemical Attack – HaAretz (https://goo.gl/uHE5ob)
In een telefoongesprek heeft president Poetin premier Netanjahoe berispt over diens 'ongegronde beschuldigingen' dat de Syrische regering achter de chemische gifaanval zou zitten. Volgens een verklaring van het Kremlin moet het eerst nog onderzocht worden voor conclusies kunnen worden getrokken. Maar premier Netanjahoe heeft helemaal niet naar president Assad gewezen als mogelijke dader. Minister van defensie Lieberman zei eerder op de dag dat Syrië wel achter de aanval zit (zie berichtgeving hierboven).Woensdag 5 april 2017 - Voormalige bewoners Amona moeten onbepaalde tijd wachten op woonruimte

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link

Residents stunned at further delay in establishment of new Amona community – YN (https://goo.gl/koaZSh)
De juridische adviseur van Judea en Samaria heeft zich uitgesproken tegen de goedkeuring van een noodzakelijke wettelijke bevel dat nodig is voor de oprichting van tijdelijke woonruimte op het terrein van de nieuwe Amona nederzetting dat onlangs is goedgekeurd. De voormalige bewoners van Amona moeten nu een onbepaalde tijd wachten tot een nieuwe nederzetting kan worden opgericht. Het bevel is grotendeels een procedurele kwestie die slechts enkele dagen kan duren. Maar het bevel wordt niet afgeleverd omdat het civiele bestuur geen tijdelijke woonruimte wil hebben maar bouwplannen voor een definitieve nederzetting. Dit proces kan jaren gaan duren.

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

Hamas: In the coming days we will execute collaborators with Israel – YN (https://goo.gl/FlnDva)
De terreurbeweging Hamas zegt de komende dagen executies bekend te zullen maken van collaborateurs die volgens haar voor Israël hebben gewerkt. Er is niet bekend gemaakt om hoeveel Palestijnen het gaat. Er is geen verband met de dood van Hamas terrorist Mazen Fuqha waarvan Hamas zegt dat Israël die heeft vermoord. Wel heeft Hamas naar aanleiding daarvan een aantal Palestijnen opgepakt.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Terrorist throws explosives at soldier, gets shot – INN (https://goo.gl/vFdVtR)
Gisteravond heeft de Duvdevan elite-eenheid van de IDF in Dheisheh nabij Bethlehem tientallen Arabieren gearresteerd die explosieven naar hen gooiden. Eén terrorist werd door een kogel van een soldaat getroffen en raakte hierbij zwaargewond. De soldaten hebben hem naar het ziekenhuis gebracht. Er werden vannacht ook nog zes gezochte Arabische terroristen in Judea en Samaria opgepakt door de IDF, grenspolitie en de Shin Beth.

Overzicht berichten Holocaust en antisemitisme + link

'Sweden's anti-Semitism has crossed all red lines' – INN (https://goo.gl/yRQRls)
In Zweden is sprake van toenemend antisemitisme onder met name de moslimbevolking. Onlangs sloot een Joods gemeenschapscentrum haar deuren vanwege antisemitisme. Joodse ouders durfden hun kinderen er niet meer naar toe te brengen vanwege antisemitische incidenten en bedreigingen. De World Zionist Organisation roept de Zweedse regering op om meer maatregelen te nemen tegen het antisemitisme.Dinsdag 4 april 2017 - Hamas arresteert tientallen Palestijnen op verdenking van het doodschieten van Mazen Faqha

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

Wave of arrests in Gaza as Hamas looks for 'collaborators' – INN (https://goo.gl/DUqCWI)
Sinds het doodschieten van Hamas terrorist Mazen Faqha eind maart heeft Hamas tientallen Palestijnen opgepakt die verdacht worden van betrokkenheid bij de schietpartij. Hamas beschuldigt Israël van de liquidatie en denkt dat het hulp heeft gehad van Palestijnen die in Gaza wonen. Minister van defensie Lieberman zegt dat Israël niet betrokken is bij de dood van Faqha en zegt dat een ander Hamas lid hem heeft omgebracht. Hamas staat volgens Lieberman bekend om haar interne conflicten.

Overzicht berichten westerse en Russische aanvallen op IS en andere rebellen + link

Chemical attack in Syria – INN (https://goo.gl/zEAGlK)
Bij een chemische aanval in Syrië zijn minstens 100 doden gevallen. De aanval vond vanochtend plaats in de stad Idlib. De aanval is uitgevoerd door gevechtsvliegtuigen. De meeste slachtoffers zijn burgers waaronder vrouwen en kinderen. In deze regio, die gecontroleerd wordt door rebellen, woont een Soennitische meerderheid en een grote christelijke minderheid.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Palestinian prisoners threaten hunger strike – YN (https://goo.gl/bYf3Vf)
Palestijnse gevangenen in Israëlische gevangenissen dreigen met een massale hongerstaking. Ook Palestijnse leiders die gevangen zitten dreigen met een staking. Ze hebben 13 eisen opgesteld waaronder het gebruik van een mobiele telefoon en meer familiebezoek. De hongerstaking begint op 17 april en zal gepaard gaan met demonstraties in Gaza, Judea en Samaria. Er wordt evenwel onderhandeld met het gevangenispersoneel om tot een oplossing te komen.Maandag 3 april 2017 - Hamas matigt haar handvest, maar erkent Israël nog steeds niet

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

Updated Hamas charter still doesn't recognize Israel – INN (https://goo.gl/w4PpYB)
Hamas heeft haar handvest wat gematigd. Het erkent nu de bestandslijnen van 1949. Echter, de staat Israël wordt nog steeds niet erkend. Gewapend verzet blijft bestaan. Er wordt in het handvest een onderscheid gemaakt tussen enerzijds Israël en zionisme en anderzijds het Joodse volk. Hamas zou geen conflict hebben met het Joodse volk, alleen met de Zionisten. Met de matiging van het handvest hoopt Hamas de relatie met Egypte weer te verbeteren.

Gaza explosion injures three terrorists – INN (https://goo.gl/AMxCKW)
In Gaza zijn bij een trainingskamp van Hamas door een explosie drie terroristen gewond geraakt. De explosie vond plaats bij de stad Rafah in het zuiden van Gaza. Het ongeluk gebeurde een dag nadat Egypte twee tunnels vernietigd heeft die lopen van Gaza naar de Sinaï.

Attempt to smuggle diving suits into Gaza thwarted – INN (https://goo.gl/FpfxvM)
Israëlische veiligheidstroepen hebben bij de grens met Gaza een lading van 30 professionele duikerspakken onderschept. Deze kwamen uit het buitenland de PA gebieden binnen en vandaar uit werden ze naar Gaza geëxporteerd. Israël vermoedt dat de pakken bestemd waren voor marine commando's van Hamas.

Overzicht berichten Jodendom + link

'Reform Jews are Wicked Son mentioned in Haggadah' – INN (https://goo.gl/i1nRfn)
Rabbi David Yosef, zoon van de overleden spirituele leider van Shas Rabbi Ovadia Yosef en lid van de Rabbinale Raad, noemt de Reform Joden de 'goddeloze zoon' die in de Haggada wordt genoemd. Zij houden zich niet aan de Joodse traditie. Zij vinden dat de geboden niet nageleefd hoeven te worden. Zij zeggen dat geloof in het hart zit.Zondag 2 april 2017 - Raketschild Magic Wand wordt vanaf vandaag operationeel

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/satellieten/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link

Israel launches new anti-rocket system – INN (https://goo.gl/XFrZoj)
Vanaf vanmiddag wordt het raketschild Magic Wand operationeel. Deze raketschild kan middellangeafstandsraketten onderscheppen en is een aanvulling op de Iron Dome dat korteafstandraketten met succes onderschept. Volgens premier Netanjahoe is de Magic Wand van groot belang voor de verdediging van Israël.

Overzicht berichten Israël en de Palestijnen/Arabieren en het vredesproces + link

Netanyahu preparing package of good-will 'gestures' for PA – INN (https://goo.gl/mT2GvX)
Premier Netanjahoe maakte donderdag aan het veiligheidskabinet bekend dat president Trump er bij Israël op aandringt om gebaren van goede wil te maken richting de Palestijnse Autoriteit. Dit meldt het linkse dagblad HaAretz. De premier zou bezig zijn met het voorbereiden van zulke maatregelen. Minister Bennett heeft ondertussen vandaag met het kabinet gesproken over de beperkte bouw van Joodse huizen in Judea en Samaria. Hij zegt daarover tevreden te zijn, maar wacht de uitvoering ervan af.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Terrorist stabs three Israelis in Jerusalem – INN (https://goo.gl/kFlX0Y)
Een Arabische terrorist uit Nabloes (Sichem) heeft gisteren in de Oude Stad van Jeruzalem twee jesjiva studenten en een politieofficier neergestoken. Ze raakten hierbij gewond. De 17-jarige Ahmed Zahlr Razel probeerde te vluchten maar werd doodgeschoten. Na de aanslag begonnen Arabieren bij de Nabloes Poort met stenen en molotovcocktails naar de politie te gooien. De politie wist de menigte uiteen te drijven.

Police on high alert for holidays – INN (https://goo.gl/HblTnm)
De politie is tijdens de komende feestdagen in hoge staat van paraatheid. De ervaring leert dat Arabische terroristen vooral tijdens de feestdagen toeslaan. Op 20 maart 2017 waarschuwde het hoofd van de Shin Beth ook al voor aanslagen tijdens de feestdagen.Shabbat (zaterdag) 1 april 2017

Er wordt vandaag geen nieuws verzameld vanwege de Joodse rustdag. Kijk voor de Sjabbat tijden in het artikel: Sjabbat tijden. Voor Parsja van de week ga naar: http://www.nik.nl/category/tora-van-de-week/ (bron: NIK)Overig nieuws maart 2017.Artikelen en specials over Jodendom en Israël

Meer nieuws kunt u zien op Jerusalem Online en op IL TV.

Lees verder (ouder nieuws)


Algemene achtergrondinformatie over Israël inclusief Judea, Samaria en Jordaan Vallei


Opinieartikelen


Recente achtergrondartikelen


Wilt u gebruik maken van de berichten van Etsel-Israël op uw eigen website of blog dan kunt u een link plaatsen naar deze site. U kunt er dan uw eigen tekst bij schrijven. Het letterlijk kopiëren van onze berichten staan we niet toe. Uiteraard staat het u wel vrij de tekst uit te printen voor eigen gebruik. © Etsel-IsraëlAlgemene gegevens over Israël: Informatie, kaarten en grafieken

Ligging Land Israël - Erets Jisraeel

Legenda
A. Israël - Medinat Jisraeel (de staat Israël)
B. Judea - Jehoeda
C. Samaria - Shomron
D. Jeruzalem - Jeroesjalajiem - de eeuwige Joodse hoofdstad

landoppervlakte (20.329 km²); totale oppervlakte (20.770 km²)

Regionale context van Israël in Midden Oosten

Legenda
A. Israël
B. Egypte
C. Jordanië
D. Libanon
E. Syrië
F. Irak
G. Saoedi Arabië
H. Iran


Bevolking Israël - december 2015 - 8,462 miljoen


bevolking eind december 2015:


Regering Netanjahoe (2015-20?)


 • Likoed 30
 • Kulanu: 10
 • Joods Huis: 8
 • Shas: 7
 • Verenigd Tora Jodendom: 6
 • Jisraeel Beitenoe: 6

 • President: Reuven Rivlin (2014)

ministers - 34ste regering 2015

 • Prime Minister Binyamin Netanyahu - also serving as Foreign Minister, Health Minister, Communications Minister, and Minister of Regional Cooperation.
 • Avigdor Lieberman (Jisraeel Beitenoe) - Defense Minister (returning)
 • Silvan Shalom (Likud) - Interior Minister and Deputy Prime Minister
 • Yuval Steinitz (Likud) - Minister of Energy and Infrastructure
 • Ze'ev Elkin (Likud) - Absorption Minister and Strategic Affairs Minister
 • Ofir Akunis (Likud) - Minister without portfolio; designated to serve in the Communications Ministry
 • Gilad Erdan (Likud) - Minister of Public Security
 • Gila Gamliel (Likud) - Minister of Social Equality
 • Yisrael Katz (Likud) - Transportation Minister (returning)
 • Yariv Levin (Likud) - Tourism Minister, and Ministerial Liaison Between the Government and the Knesset
 • Miri Regev (Likud) - Culture and Sport Minister
 • Danny Danon (Likud) - Space and Technology Minister
 • Haim Katz (Likud) - Welfare Minister and Social Affairs Minister
 • Tzipi Hotovely (Likud) - Deputy Foreign Minister
 • Ayoub Kara (Likud) - Deputy Minister of Regional Development
 • Moshe Kahlon (Kulanu) - Finance Minister
 • Yoav Galant (Kulanu) - Housing and Construction Minister
 • Avi Gabbai (Kulanu) - Environmental Protection Minister
 • Naftali Bennett (Jewish Home) - Education Minister, Diaspora Affairs Minister
 • Uri Ariel (Jewish Home) - Agriculture Minister
 • Ayelet Shaked (Jewish Home) - Justice Minister
 • Rabbi Eli Ben-Dahan (Jewish Home) - Deputy Defense Minister
 • Aryeh Deri (Shas) - Economy Minister, Minister of Development of the Negev and Galilee
 • David Azoulay (Shas) - Religious Affairs Minister
 • Yitzhak Cohen (Shas) - Deputy Minister in the Finance Minister, Ministry for the Negev and the Galilee, and the Economy Ministry
 • Meshulam Nahari (Shas) - Deputy Education Minister
 • Yaakov Litzman (United Torah Judaism) - Deputy Health Minister
 • Meir Porush (United Torah Judaism) - Deputy Education Minister

legertop

 1. Opperbevelhebber: Luitenant-Generaal Gadi Eizenkot - de generale staf 2015;
 2. Plaatsvervangend Opperbevelhebber: Majoor-Generaal Yair Golan

Partijen 20ste Knesset


20ste Knesset
 • Likoed: 30
 • Zionistische Unie: 24
 • Verenigde Arabische lijst: 13
 • Yesh Atied: 11
 • Kulanu: 10
 • Joods Huis: 8
 • Shas: 7
 • Verenigd Tora Jodendom: 6
 • Jisraeel Beitenoe: 6
 • Meretz: 5

Ligging Jeruzalem

Legenda
A. Har HaMoria (Tempelberg)
B. De Oude Stad van Jeruzalem
C. Ier Dawied (Stad van David)
D. Har Zayit (Olijfberg) - Joodse begraafplaats
E. Mea Sheariem
F. De Knesset - Israëlisch parlement

Bevolkingsgroei Jeruzalem: 1948-juli 2012Ligging Tel Aviv

Legenda
A. Merkaz Ha'ier (Dizengoff Plein)
B. Azrieli Center (wolkenkrabber)
C. Onafhankelijkheidsgebouw (hier werd de onafhankelijkheid getekend)
D. Diaspora Museum
E. Universiteit van Tel Aviv
F. Shoek HaKarmel (markt)
G. Rabin Plein

Bevolkingsgroei Tel Aviv-Jaffo: 1948-juli 2012Ligging Haifa

Legenda
A. Universiteit van Haifa - met mooi uitzicht op Galilea
B. Kiryat Eliezer voetbalstadion van Maccabi Haifa en Hapoel Haifa
C. Bahai tuinen
D. Grot van Elia
E. Matam - grootste en oudste hightech industriepark van Israël

Bevolkingsgroei Haifa: 1948-juli 2012Ligging Centraal Israël - metropool Tel Aviv

Legenda
A. Tel Aviv-Jaffo - 403.700
B. Rishon LeZion - 228.000
C. Petach Tikwa - 209.600
D. Ashdod - 206.400
E. Holon - 184.700
F. Netanja - 183.200
G. Bnei Brak - 154.400
H. Ramat Gan - 145.000
I. Bat Yam - 130.000
J. Rechovot - 112.700
K. Herzliya - 87.000
L. Hadera - 80.200
M. Kiriat Gat - 47.400
N. Zichron Ja'akov - 18.700

Bevolking Metropool Tel Aviv - grote steden: 2009


Dichtstbevolkte regio van Israël (2009): Metropool Tel Aviv

Steden met meer dan 200.000 inw. in 2009


Ligging steden meer dan 200.000 inwoners in 2009

Legenda
A. Jeruzalem - 773.000
B. Tel Aviv-Jaffo - 403.700
C. Haifa - 265.600
D. Rishon LeZion - 228.200
E. Petach Tikwa - 209.600
F. Ashdod - 206.400

Meer belangrijke feiten over Israël kunt u hier lezen.
(bron: CBS Israël)

Algemene gegevens over Judea, Samaria en Jordaan Vallei: Informatie, kaarten en grafieken

Omdat de toekomst van Judea en Samaria op het spel staat volgen hier een aantal feiten over deze Bijbelse regio's die het Joodse volk door God zijn toegewezen.
Judea en Samaria zijn de oorspronkelijke geografische namen van de gebieden. De term West Bank (een politiek geografische naam) ontstond pas nadat Jordanië het gebied bezette in 1949. De naam Palestina is door de Romeinen ingevoerd om het gebied van Joodse wortels te ontdoen. Judea (waar de naam Jood vanaf stamt) is de oorspronkelijke benaming van het Heilige Land. Lees verder in het artikel: Namen Israël: Erets Jisraeel, HaAretz, Jehoed, Palestina.
De oppervlakte van Judea en Samaria beslaat 23% van de Staat Israël. Hoewel velen menen dat de bouw van Joodse nederzettingen in Yesha indruist tegen de Zionistische ideologie, klopt dat niet. Zowel de linkse Arbeid partij als de Likoed hebben onder hun bestuur Joodse nederzettingen gebouwd in deze gebieden. Er zijn alleen wat accentverschillen. Zo was het regeringsbeleid van de Arbeid meer gericht op de bouw van nederzettingen op militair strategische locaties, vooral in de Jordaan Vallei, terwijl onder het regeringsbeleid van Likoed ook gebouwd werd in de buurt van Arabische dorpen en steden in Judea en Samaria. Voor meer informatie, klik hier.
Fysisch milieu van Judea en Samaria: Judea en Samaria (1): Fysische geografie
Er liggen allerlei plaatsen die belangrijk zijn voor de geschiedenis van de Joden: Hebron, Sichem, Herodion, Beth El, Shilo, etc.

Ligging Judea - Jehoeda

Legenda
A. Hebron - stad van de aartsvaders en aartsmoeders
B. Kiriat Arba
C. Goesh Etzion - (Efrat, Beitar Illit, Alon Shvut, etc.)

Joodse dorpen en steden in Judea
 • Adora/Allon Shevut/Almon/Asfar (Metzad)/Ateret/Beit El/Beit Horon/Benjamin/Betar 'Illit/Dolev/Doran/Efrat/El'azar/Eshkolot/Geva Binyamin (Adam)/Geva'ot/Giv'at Ze'ev/Giv'on haHadasha/Hagai/Hallamish/Har Adar (Giv'at HaRadar)/Har Gilo/Hashmona'im/Karmei Zur/Karmel/Kedar/Kfar Adummim/Kfar Etzion/Kiryat Arba'/Kokhav haShahar/Kokhav Ya'acov (Abir Ya'acov)/Lapid/Ma'ale Adummim/Ma'ale Amos/Ma'ale Levona/Ma'ale Mikhmas/Mahane Giv'on (onbewoond)/Ma'on/Mattityahu/Mevo Horon/Mezadot Yehuda/Migdal Oz/Mizpe Yeriho/Na'aleh/Nahli'el/Negohot/Neve Daniyyel/Nili/Nokdim/Ofarim/Ofra/Otni'el/Pene Hever (Ma'ale Hever)/Pesagot/Rimmonim/Rosh Zurim/Shani/Shilo/Shim'a/Susiya/Talmon/Tekoa/Telem/Tene (Ma'ale Omarim)/Tzurif/Vered Jericho

Ligging Samaria - Shomron

Legenda
A. Ariel
B. Modi'in Illit
C. Sichem
D. Beit El
E. Ma'ale Efraim
F. Kfar Adoemiem
G. Ma'aleh Adoemiem
H. Elon Moreh

Joodse dorpen en steden in Samaria
 • Alei Zahav/Alfei Menashe/Ariel/Avnei Hefetz/Barkan/Bat Ayin/Beit Arye/Bracha/Eli/Elkana/Elon Moreh/Emmanuel/Enav/Etz Efrayim/Gannim (onbewoond sinds 2005)/Hebron/Hermesh/Hinnanit/Homesh/Itamar/Kaddim (onbewoond sinds 2005)/Karne Shomron/Kedumim/Kfar Tapuah/Kiryat Netafim/Ma'ale Shomron/Mevo Dotan/Migdalim/Modi'in Ilit/Nofim/Oranit/Pedu'el/Rehan/Revava/Sa Nur (onbewoond sinds 2005)/Sal'it/Sha'are Tikva/Shaked/Shavei Shomron/Shvut Rachel (onbewoond)/Ya'arit/Yakir/Yizhar/Zufin

Ligging Jordaan Vallei - Emek HaJarden

Legenda
A. Dode Zee - Jam HaMelach
B. Jericho - oudste bewoonde stad ter wereld
C. Mitspe Jericho
D. Ma'ale Efrayim

Joodse dorpen in de Jordaan Vallei
 • Almog/Argaman/Beit ha'Arava/Beit Horon/Bitronot (Nachal nederzetting)/Elisha (Nachal nederzetting)/En Hogla/Gilgal/Gittit/Hamra/Hemdat (Nahal)/Kalya/Ma'ale Efrayim/Maskiyyot (sinds 2000 onbewoond)/Massu'a/Mehola/Mekhora/Menora (Kfar Haoranim)/Mizpe Shalem (Megilot)/Netiv HaGedud/Niran/No'omi/Peza'el/Ro'i/Rotem (Nachal nederzetting - onbewoond)/Shadmot Mehola/Tomer/Yafit/Yitav

Joodse bevolking Yesha & Jordaan Vallei 1970-2015

Toelichting bij grafiek: Oost-Jeruzalem is niet-inbegrepen bij het inwonertal; Yesha (Yehuda Shomron 'Azza) staat voor Judea, Samaria en tot 2005 Gaza; in augustus 2005 evacueerde de IDF alle Joodse bewoners uit Gaza (ongeveer 8000 mensen)
Er wonen 406.302 Joden (december 2015) in Judea en Samaria (charediem, religieuze zionisten en seculieren); in Oost-Jeruzalem wonen ongeveer 360.000 Joden (31 december 2015).
Slechts 3% van de grond is Joods bebouwd gebied: Joodse nederzettingen.
Veel Arabieren zijn geen autochtone bewoners van het gebied. Zij kwamen uit Egypte, Syrië, Libanon en andere Arabische landen zo'n 150 jaar geleden.
43% is onder Palestijnse controle.
Meer dan 90% van de Palestijnen leeft onder Palestijns Bestuur.
De bergen van Judea en Samaria lopen van de Jisraeel Vallei naar de Arad Vlakte in de Negev (lengte: 140 kilometer).
De breedte van de regio's is 55 kilometer maximaal; bij Tel Aviv is de breedte slechts 16 kilometer.
Snelweg 60 loopt langs de nationale waterscheidingslijn en is dezelfde route die de Aartsvader namen.
Grondwaterlaag van de bergen vormt de helft van Israëls watervoorziening.
Meer feiten over Judea en Samaria kunt u hier lezen.
(bron: Israel National News/Jewish Virtual Library)

Nieuwsbronnen

Voor het dagelijks nieuws worden voornamelijk 5 bronnen gebruikt. Daarnaast gebruiken we nog een aantal andere bronnen voor de overige berichten die meestal geen politieke lading hebben.

 • Jerusalem Post -JP (http://www.jpost.com/) - rechtse (Likoed) signatuur - oorspronkelijk links (krant bestaat sinds 1932 (The Palestine Post); sinds 1950 met de huidige naam)
 • Israel National News (Arutz sheva) - INN (http://www.israelnationalnews.com/) - rechts-religieuze (Nationaal Religieuze Partij) signatuur (nieuwszender bestaat sinds 1988)
 • Ynetnews (het laatste nieuws - Jedioth Achronot) - JA (http://www.ynetnews.com/home/0,7340,L-3083,00.html) - onafhankelijk - midden/linkse signatuur (krant bestaat sinds 1939)
 • HaAretz (het land) - HA (http://www.haaretz.com/) - onafhankelijke liberaal linkse signatuur (oudste dagblad sinds 1918)
 • Maariv (avond) (http://www.nrg.co.il/) - onafhankelijk centrum rechts dagblad - concurrent van Jedioth Achronot (krant bestaat sinds 1948 en verschijnt alleen in het Hebreeuws)

Lees verder

© 2010 - 2017 Etsel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Slecht nieuws over Nederland vanuit IsraëlSlecht nieuws over Nederland vanuit IsraëlSlecht nieuws over Nederland. Niet leuk om te lezen of te horen voor Nederlanders. Maar ja, meent dr. Manfred Gerstenfel…
Positieve feiten over IsraëlPositieve feiten over IsraëlIsraël kan trots zijn. Het doet het relatief goed op het gebied van wetenschap, technologie, democratie, migratiepolitie…
Opinie Israël 13: Geografische kennis over Israël verbeterenOpinie Israël 13: Geografische kennis over Israël verbeterenOpinie Israël 13 – 20 juni 2011. Wie Israël wil begrijpen zal kennis op moeten doen van Jodendom en de geografie van het…
Oorlog Israël-Hamas: op het slagveld en in de mediaZodra de strijd weer oplaait tussen Israël en Hamas wordt er in de media over en weer beschuldigingen geuit. De beschuld…
Boekrecensie: Meeluisteren met Israel - Wiesje de LangeMeeluisteren met Israel is het prachtige boek van Wiesje de Lange uit 2004. Het gaat over de unieke positie van Israël i…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Kurious / Pixabay
 • The Times of Israel
 • Maariv
 • Jerusalem Post
 • Israel National News
 • Ynetnews
 • HaAretz
 • Israel21c
 • Chabad
 • IDF
 • IDF Spokesperson
 • Honest Reporting
 • Ministerie BuZa Israël
 • Overige bronnen (af en toe)

Reageer op het artikel "Laatste nieuws Israël: nieuws/achtergronden Israël&Jodendom"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

Nicolet Pontier, 12-03-2017 15:27 #13
Beste Etsel,

Ik denk dat het artikel over christenen voor Israël een grap is. Misschien is de wens de vader van de gedachte hier.
U heeft in elk geval een punt dat de wortel van het christendom in Mijn Heer Jezus Christus ligt. Deze is van Joodse afkomst. Geen reden dus om het joodse volk slecht te behandelen wat helaas wel gebeurd is. Ik voel me daar mede schuldig aan. Gods zegen toegewenst voor uw zeer onderhoudende rubriek. Hier krijgen we te horen wat in de rest van de Nederlandse media nooit verteld wordt. Daarvoor hartelijk bedankt. Het doet mijn liefde voor Israël toenemen.

Nicolet Pontier Reactie infoteur, 13-03-2017
Shalom Nicolet,

Bericht was inderdaad een Poeriem grap. Christenen voor Israël had samen met Opperrabbijn Jacobs ook een Poeriem grap uitgehaald: https://christenenvoorisrael.nl/2017/03/poerimgrap-opperrabbijn-christelijke-politiek/ Misschien ook hier is de wens de vader van de gedachte.

Groet,

Etsel

Peter de Moor, 11-12-2015 12:44 #12
Aan infonu Israel

Hartelijk dank voor al de berichtgevingen over Israel zo blijven we op de hoogte wat er gaande is in het beloofde land. Wij lezen dit elke dag.
Overzicht artikelen christelijke wereld in relatie tot Israël heb ik echter een vraag.
Kunt u mijn uitleggen over wie er gesproken wordt in het boek Jesaja 53 vers 4 tot 11?
Gezegend is Israel Peter de Moor Reactie infoteur, 11-12-2015
Jesaja 53 vers 4 tot 11 gaat over Israël. De Joodse Bijbelcommentator Rashi legt uit dat Jesaja Israël als één man noemt. Hij geeft daar een aantal voorbeelden van:

So is the custom of this prophet: he mentions all Israel as one man, e.g., (44:2), “Fear not, My servant Jacob” ; (44:1) “And now, hearken, Jacob, My servant.” Here too (52:13), “Behold My servant shall prosper, ” he said concerning the house of Jacob. יַשְׂכִּיל is an expression of prosperity. Comp. (I Sam. 18:14) “And David was successful (מַשְׂכִּיל) in all his ways.”

Ga voor meer informatie naar: http://www.chabad.org/library/bible_cdo/aid/15984#showrashi=true

Groet,

Etsel

Jannie Bakker, 15-02-2015 13:17 #11
Ik las net dat bepaalde artiesten Israël willen boycotten als u de volledig lijst bekent maakt, boycot ik die artiesten en mijn vrienden, mijn kerk de mensen van Pillar of Fire en ik denk ook al de mensen die de nieuwsbrief van Dirk van Genderen ontvangen. En dat zijn er heel veel.
Gods zegen Jannie Bakker Reactie infoteur, 15-02-2015
In deze link kunt u de namen van de artiesten vinden die Israël boycotten: http://artistsforpalestine.org.uk/

Shalom,

Etsel

Nicolet Pontier, 24-04-2014 00:28 #10
Ongelofelijk, dat er een gouden bel en een soort troffel gevonden zijn uit de periode van de tweede tempel. Ik ben hiervan onder de indruk. De hele geschiedenis die ik als kind en later als volwassene in de bijbel gelezen heb gaat voor mij leven! Het is allemaal echt gebeurd in Israel en er worden ZEER belangrijke archeologische vondsten gedaan. Reactie infoteur, 25-04-2014
Reactie op bericht van 23 april 2014. Ga naar:

http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/129757-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-april-2014.html

Paul, 11-02-2014 12:26 #9
Wat een enorme brutaliteit van de Palestijnen om de Westelijke Muur te claimen! Ze hebben lef om de Klaagmuur, een historische deel van de Joodse Tempel dat door Titus verwoest werd, te claimen alsof het hun eigendom is. De Westelijke Muur is helemaal niet Palestijns! Ook de Tempelberg is niet van de Palestijnen, noch het land en de stad Jeruzalem. Wat zouden de Hollanders ervan zeggen als hun eigen nationale erfenis, de beroemde Nachtwacht van Rembrandt, geclaimd wordt door een vreemde mogendheid als de Palestijnen!? Reactie infoteur, 13-02-2014
Reactie hoort bij berichtgeving 11 februari 2014 en staat nu bij http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/126552-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-februari-2014.html

Paul, 09-01-2014 12:41 #8
Ik zou de PvdA-kamerlid Servaes willen vragen of het "maatschappelijk verantwoord" was van de nazi's om Joodse winkels in het vooroorlogse Duitsland te boycotten. Kennelijk is hij niet goed op de hoogte van de geschiedenis gehouden. Zo'n boycot van Israëlische banken en bedrijven is NIET maatschappelijk verantwoord. Het is puur discriminerend en onrechtvaardig en zowel Joden als Palestijnen zullen erdoor getroffen worden. Ik ben het geheel eens met Etsel dat het de terreur in de hand zal werken. Dat hebben we duidelijk gezien hoe de nazi-boycot zich ontwikkelde tot ware terreur tegen de Joden. De nazi's waren eerst begonnen met de boycot. Hun volgende stap was de rassenwetten van Neurenberg. De volgende stap was de Kristallnacht waar Joodse instellingen, winkels en synagogen werden geplunderd en in brand gestoken. En tenslotte de laatste stap de Holocaust. Als ik nu de ontwikkelingen van anti-Israël boycot zie, huiver ik me ervoor dat de geschiedenis zich zal herhalen. Ik heb de nazi-terreur en de Holocaust persoonlijk NIET meegemaakt. Maar wel heb ik de boeken gelezen. Geschiedenis is altijd mijn lievelingsvak. Toevallig heb ik Encyclopedie van de Holocaust bij me. Het is een heel interessant boek. Ik zou willen dat de Encyclopedie een verplicht vak zal worden op alle Nederlandse scholen. Reactie infoteur, 12-01-2014
De strijd tegen Israël is gewoon een voortzetting van de strijd tegen het Joodse volk dat al 2000 jaar lang wordt gevoerd.

Reactie hoort bij berichtgeving 9 januari 2014. Ga naar: http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/124515-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-januari-2014.html

Paulu, 08-01-2014 19:25 #7
Onbegrijpelijk wat het pensioenfonds PGGM zo'n dwaze besluit heeft genomen om samenwerking met de Israëlische banken op te zeggen. Juist dat het beleid van Joodse nederzettingen en huizenbouw goed zijn voor de werkgelegenheid voor Palestijnen. Dankzij PGGM zullen de Palestijnen straks werkeloos worden en op straat gezet worden. Al mogen landen en instellingen die Israël willen boycotten, beweren achter het vredesproces te staan, hoe hypocriet ze ook zijn. In feite bevordert boycot het vredesproces in het Midden-Oosten helemaal niet! Als de Palestijnen werkeloos worden, zal het geweld alleen maar aangewakkerd worden waardoor het vredesproces bemoeilijkt zal worden. Infoteur Etsel heeft gelijk dat investeringen van groot belang zijn om te voorkomen dat er een dictatoriaal terreurstaat zou ontstaan. Zo'n terreurstaat als de toekomstige Palestijnse staat heeft niet alleen verstrekkende gevolgen voor Israël, maar ook voor de hele regio in het Midden-Oosten en voor de hele wereld! Nederland en de wereld zijn een feit totaal vergeten dat toen Israël in 1982 inval deed in Libanon om de PLO van Yasser Arafat te verdrijven, trof de IDF een enorme wapenarsenalen aan. De arsenalen waren helemaal gevuld met Russische geavanceerde wapens. We zouden bijna haast zeggen dat Libanon onder Arafat één grote voorraadschuur van wapens was geworden. Genoeg om het hele Midden-Oosten te destabiliseren. Dankzij wijlen Menachem Begin was een ramp te voorkomen. Wanneer leren Nederland en de wereld uiteindelijk de historische lessen? Over een paar duizend jaar?

Ik zou ook willen zeggen dat de PGGM een vreselijk gebeurtenis over het hoofd heeft gezien wat er in Gaza vorig jaar gebeurd was. De op internet gecirculeerde video's laten zien hoe de Palestijnen in Gaza de arme dieren gruwelijk mishandeld hebben. Ik heb de video gezien en ben zo diep geschokt. De SP-er Anciaux riep om boycot van exportvee naar Gaza. Waarom boycot het pensioenfonds PGGM de exportvee naar Gaza niet en wel de Israëlische banken!?! Wat een hypocrisie! Reactie infoteur, 09-01-2014
Reactie hoort bij het nieuwsbericht van 8 januari 2014. Ga naar: http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/124515-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-januari-2014.html

Paul, 21-08-2013 18:55 #6
Lees ik goed dat meneer Obama 148 miljoen dollar aan de boevenbende van Mahmoud Abbas heeft weggeschonken!? Dat is wel een hele hoop geld. Dus het belastinggeld van het Amerikaanse volk. Ik begrijp niet waarom het kabinet Rutte ons land wil kapot bezuinigen (en de ontwikkelingshulp halveren), terwijl miljoenen weggegeven worden aan de PA. Ook Obama wil bezuinigingen in zijn eigen land doorvoeren om het gigantische tekort van bijna 15 triljoen dollar weg te werken. En toch geeft hij zomaar het geld aan de roversbende. Wat zouden de Republikeinen ervan zeggen?

Ik vind het erg vreemd waarom het geld niet bij de gewone Palestijnen goed terecht is gekomen. Vreemd dat Obama, Rutte en andere regeringsleiders Mahmoud Abbas nog nooit ter verantwoording hebben geroepen wat hij met het geld heeft gedaan. Het is bekend dat Abbas erg corrupt is. Ook steekt hij ons eigen belastinggeld in zijn eigen zak. Reactie infoteur, 22-08-2013
Shalom,

Blijft een moeilijke kwestie. Israël betaalt zelf ook belastinggelden aan de PA. Israël heeft er belang bij dat de PA economie goed blijft draaien. Slechte economische omstandigheden voor de Palestijnen kan al snel tot geweld leiden.

Mogelijk wil de VS met het geld de PA paaien om concessies te doen t.a.v. Israël en dat het niet snel weg loopt van de onderhandelingstafel.

Beter zou zijn als bijvoorbeeld het IMF/Wereldbank een onafhankelijke organisatie opricht die zorgt dat het geld niet in verkeerde handen terecht komt om zo corruptie te bestrijden.

Reactie verwerkt op 22 augustus 2013. Ga naar het nieuwsbericht hierover (20 augustus 2013): http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/117938-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-augustus-2013.html

Groet,

Etsel

Paul, 31-07-2013 19:03 #5
Ik vraag me af waarom de Keniaanse advocaat de christelijke Kerk niet voor de rechter wil slepen vanwege de bloedige Jodenvervolgingen door de Kerk. De Kerk heeft het Joodse volk verantwoordelijk gehouden voor de dood van Jezus. De beschuldiging leeft nog voort bij een deel van de Kerk. Ik raad de Keniaanse advocaat aan eerst de geschiedenisboeken te lezen. De hele geschiedenis van Europa staat helemaal bol van afschuwelijke en wrede Jodenvervolgingen: De Spaanse (en Portugese) Inquisitie, de pogroms in Tsaristische Rusland, georganiseerde moordpartijen op Joden tijdens de Kruistochten, de Holocaust, enzovoorts. Ik vind dat de Keniaanse advocaat eerst zijn huiswerk moet overdoen eer hij de Staat Israël in staat van beschuldiging wil stellen. Ook zou hij beter de Palestijnse Autoriteit voor de rechter slepen vanwege systematische schending van mensenrechten, indoctrinatie van Palestijnse kinderen tot jihadstrijders, corruptie. Het zou beter zijn voor de Keniaanse advocaat om het Westen aan te klagen wegens de slavernij van zwarten en het kolonialisme. Ik denk dat die Keniaan het onvoorstelbare lijden van het Joodse volk niet kan begrijpen. Hij schijnt ook te vergeten dat zwarten en zigeuners ook ontzettend veel geleden hebben. Daarom moet hij Europa verantwoordelijk houden voor het lijden van Joden, zwarten en zigeuners. Reactie infoteur, 02-08-2013
Er is ook een tegenstrijdigheid binnen het christendom. Enerzijds worden Joden beschuldigd van de dood van Jezus, anderzijds stelt de christelijke theologie dat Jezus gestorven en opgestaan is om de persoonlijke zonden van de mensen op zich te nemen (iets wat volgens het Joodse geloof onmogelijk is omdat elk mens zelf verantwoordelijk is voor zijn eigen zonden - de Messias kan alleen de zonden van de wereld als geheel op zich nemen).

Indien Jezus kennelijk moest sterven waarom dan anderen mensen beschuldigen?

Reactie verwerkt op 31 juli 2013. Ga naar: http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/116719-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-juli-2013.html

Groet,

Etsel

Paul, 16-07-2013 13:14 #4
Het EU-besluit om Joodse nederzettingen te boycotten is uiterst dwaas en betreurenswaardig. Het bewijst wel dat Europa niets geleerd heeft van de bloedige geschiedenis. Ik las ergens wat een rabbijn over Europa een opmerking deed. Hij zei dat Europa een groot kerkhof van de Joden is wat de geschiedenis van bloedige Jodenvervolgingen betreft. De rabbijn heeft gelijk. Als ik zo naar de EU-politici kijk, is hun houding beschamend. Ik ben het met Etsel eens dat het beleid van de EU antisemitisch is. Ook deel ik de mening van Etsel dat Israël Europa vaarwel moet zeggen en haar pijlen op de VS, China en Rusland moet richten. Wat betreft Europa, verwacht ik catastrofale gevolgen voor de hele unie als de EU zich tegen Israël keert. Reactie infoteur, 17-07-2013
Dit is een bekend patroon in de Joodse geschiedenis: de haat-liefde verhouding tussen Joden en niet-Joden.

Dit begon al met Abraham en Izaäk die een tijdje onder de Filistijnen woonden. Aanvankelijk ging het goed. Maar op een gegeven moment werden de Filistijnen jaloers en probeerden hun vrouwen Sara en Rebekka af te pakken. Ook gooiden de Filistijnen de waterputten die Izaäk had gegraven dicht toen ze zagen dat hij succes had.

Dit proces herhaalde zich later bij Joden in Europa waarbij Joden eerst werden binnengehaald en later zonder enige reden werden weggejaagd.

Hetzelfde zie je dit tegenwoordig bij Israël. Eerst waren de Europeanen enthousiast over de Joodse staat en nu Israël succesvol is zie je de haat bij de Europeanen toenemen.

Reactie verwerkt op 17 juli 2013. Ga naar: http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/116719-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-juli-2013.html

Groet,

Etsel

Paul, 10-12-2012 19:05 #3
Etsel, ik heb gemerkt dat in het afgelopen weekend heeft de NOS een korte clip van de viering van Hamas uitgezonden op het journaal. Maar er was geen woord gerept over de letterlijke uitspraak van Khaled Mashaal. Ook niet op NOS teletekst nieuws. Wel op Belgische TT-Canvas waarop staat te lezen dat Khaled Mashaal zei de Staat Israël niet te erkennen. Ook gaf hij aan dat er geen onderhandelingen zijn, dan alleen gewapende strijd. Likoed Nederland heeft de volledige vertaling van de toespraak van de Hamasleider Hamas Mashaal. Ik meen dat u hem beslist moet lezen. Reactie infoteur, 02-01-2013
Shalom,

Reactie verwerkt op 11 december 2012. Ga naar: (http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/107248-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-december-2012.html#11)

Groet,

Etsel

Paul, 30-11-2012 16:29 #2
Ik ben het eens met de opinie Etsel en vind ook dat Nederland niet waardig is om een bondgenoot van Israël te blijven. De houding van Nederland, vooral van de PVDA-er Frans Timmermans is beschamend. Sinds de jaren tachtig heeft Nederland diplomatieke betrekkingen met de PLO aangeknoopt dankzij het initiatief van de voormalige minister van BZ Hans van Broek. Er moet ook een verband gehouden worden tussen de verslechterende economische situatie van Nederland en een soort vriendschap met de terroristenbende zoals de PA. Onbegrijpelijk dat de Nederlandse politici weigeren in te zien dat Abbas helemaal niet uit is op vrede met Israël. Reactie infoteur, 02-01-2013
Shalom,

Reactie van Paul betreft opiniestukje van ons op 30 november 2012. Ga naar: (http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/105088-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-november-2012.html#30)

Groet,

Etsel

Abraham de Graaf, 20-08-2011 13:16 #1
Terwijl de onderdrukking in de Arabische landen doorgaat en de leiders zich verschuilen achter hub maskers, heeft men nu ineens na de terreuraanvallen tegen Israël en de reactie daarop weer een zondebok gevonden. De Arabische liga komt weer bijeen om de agressie van Israël te bespreken. Laat ze eerst maar eens zelf thuis orde op zaken stellen en andere(Israël) niet tot last zijn. Hebben ze nu nog niet in de gaten dat ze zelf oorzaak zijn van het probleem, niet alleen daar maar mondiaal. Heeft volgens mij alles te maken met de (schijn)heiligheid van de Islam en zijn aanhangers. Reactie infoteur, 02-01-2013
Shalom,

Deze reactie slaat op de terreuraanslag in Eilat. Ga naar: (http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/79589-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-augustus-2011.html#18).

Groet,

Etsel

Infoteur: Etsel
Laatste update: 28-04-2017
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Mens en samenleving
Special: Nieuws uit Israël
Bronnen en referenties: 14
Reacties: 13
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!