InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Mens en samenleving > Laatste nieuws Israël: nieuws/achtergronden Israël&Jodendom

Laatste nieuws Israël: nieuws/achtergronden Israël&Jodendom

Laatste nieuws Israël: nieuws/achtergronden Israël&Jodendom Laatste nieuws Israël/Jodendom (nieuwsoverzicht/nieuwsberichten Israël) van maart 2017 houdt al het belangrijkste en interessantste nieuws en achtergronden bij van de Israëlische/Nederlandse websites en kranten die dagelijks verschijnen. De belangrijkste Israëlische bron die gebruikt wordt is Arutz Sheva. Deze bron behandelt het Israëlisch-Palestijns conflict vanuit religieus-zionistische invalshoek. Dat houdt in dat het hele Land Israël, dus inclusief Oost-Jeruzalem, Judea en Samaria, Joods eigendom is conform de Bijbel (Tenach). We behandelen niet alleen politiek nieuws, maar ook religie, geografie, economie, toerisme, sport, archeologie, technologische ontwikkelingen, etc. Op de Shabbat (de heilige Joodse rustdag) zal geen nieuws worden verzameld. Hetzelfde geldt voor de Joodse feestdagen. Vandaag het nieuws van 24 maart 2017.

Jeruzalem, de eeuwige hoofdstad van het Joodse volk

Artikel indeling - interne links


Shabbat (zaterdag) 25 maart 2017

Er wordt vandaag geen nieuws verzameld vanwege de Joodse rustdag. Kijk voor de Sjabbat tijden in het artikel: Sjabbat tijden. Voor Parsja van de week ga naar: http://www.nik.nl/category/tora-van-de-week/ (bron: NIK)Vrijdag 24 maart 2017 - Witte Huis: nog geen akkoord over bouw huizen in Judea en Samaria

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link
White House: No agreement yet on construction – INN (https://goo.gl/adx3Er)
Volgens het Witte Huis is er nog geen akkoord bereikt over de bouw van nieuwe huizen in Judea en Samaria. Israël en de VS onderhandelen daarover om te voorkomen dat er wrijving ontstaat tussen beide landen. President Trump maakt zich zorgen over uitbreiding van de Joodse nederzettingen. Dit zou volgens hem een vredesakkoord met de Palestijnen in de weg staan. Vorige week hebben Israël en de VS de volgende verklaring gegeven: “to promote a real and lasting peace agreement between Israel and the Palestinians, that will strengthen Israel's security and the stability in the region.”

Overzicht berichten Israël binnenland + link
Deri looks to speed up construction of new haredi city – INN (https://goo.gl/RlxKbj)
Minister van binnenlandse zaken Aryeh Deri heeft vandaag de plek bezocht waar een nieuwe Charedische stad gebouwd gaat worden. De stad komt in de Kiriat Malachi regio in het zuiden van Israël te liggen. Er zijn 9000 nieuwe huizen gepland. De minister zegt dat vaart wordt gemaakt met de huizenbouw omdat de huizencrisis onder de ultraorthodoxe Joodse bevolking groot is. Hoe de nieuwe stad gaat heten is nog niet bekend.Donderdag 23 maart 2017 - Een Israëlische verdachte valse bommeldingen Joodse centra opgepakt

Overzicht berichten rechtszaken/onderzoeken/arrestaties/gevangenis in Israël/wereld + link
Israel's Cyberattack Unit Arrests Israeli-American Teen for Bomb Threats Against Jewish Institutions Worldwide – HaAretz (https://goo.gl/S78SlN)
Een Israëlische Amerikaanse tiener die in Israël woont is opgepakt door de Israëlische politie inzake de valse bommeldingen bij Joodse centra op verschillende plekken in de wereld. De verdachte is 18 jaar oud en deed de meldingen via zijn computer en andere middelen. Het cyberteam van de politie wist hem op te sporen m.b.v. informatie van de FBI. De vader van de verdachte is ook opgepakt en wordt ondervraagd. De tiener schijnt niet door de IDF te zijn aangenomen als dienstplichtige vanwege persoonlijke motieven. Eén van zijn valse meldingen luidt als volgt: "It’s a C-4 bomb with a lot of shrapnel, surrounded by a bag (inaudible). In a short time, a large number of Jews are going to be slaughtered. Their heads are going to [sic] blown off from the shrapnel. There’s a lot of shrapnel. There’s going to be a bloodbath that’s going to take place in a short time. I think I told you enough. I must go."

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link
One terrorist killed, three wounded during attack on Jewish town – INN (https://goo.gl/yO012U)
Vijf Arabische terroristen hebben vanavond een aanval uitgevoerd op het Joodse stadje Beit El. Ze reden met hun auto naar de ingang van het plaatsje, stapten uit de auto en begonnen te gooien met brandbommen. Soldaten hebben de terroristen onder vuur genomen. Hierbij is een dode gevallen en zijn drie anderen zwaargewond geraakt. De bestuurder van de auto raakte lichtgewond. In Beit El zijn geen slachtoffers gevallen.

Overzicht berichten Israël en VS + link
It's final: David Friedman confirmed as Ambassador to Israel – INN (https://goo.gl/jm0iTd)
David Friedman wordt de nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Israël. De Amerikaanse Senaat heeft de benoeming van Friedman met 52 tegen 46 stemmen aangenomen. Friedman is een trouwe aanhanger van de Joodse gemeenschappen in Judea en Samaria.

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link
Israel prepared to evacuate hundreds of thousands from northern border in a war – JP (https://goo.gl/72tXYW)
Het Thuisfront van de IDF heeft een plan klaar liggen om honderdduizenden mensen uit het noorden van Israël te evacueren mocht het tot een treffen komen met Hezbollah. Er wonen één miljoen mensen in Noord-Israël. Zo'n 250.000 mensen kunnen naar veiligere oorden worden gebracht. De IDF vreest niet alleen de raketten van Hezbollah maar ook een grondinvasie die burgers kunnen treffen. Hezbollah heeft minstens honderdduizend korteafstandraketten die Noord-Israël kunnen treffen en een een paar duizend langeafstandraketten die centraal Israël kunnen bereiken. Hoewel een conflict op de korte termijn niet waarschijnlijk lijkt, zeggen zowel Hezbollah als de IDF dat het een verwoestende oorlog zal worden.

Overzicht berichten weer, natuur en milieu + link
Worst winter in a decade nears end – INN (https://goo.gl/4OEcxH)
Voor het vierde jaar op rij is in de winter in Israël minder regen gevallen dan het normale gemiddelde. Als gevolg van de droogte hebben boeren in het noorden eerder het land moeten irrigeren. In de agrarische sector is 11% meer water verbruikt. Door huishoudens is 6% meer water verbruikt. Dit is een stijging van 130 miljoen kubieke meter water. Dat is genoeg om heel Israël een maand lang van water te voorzien. In februari van dit jaar is de minste neerslag gevallen sinds men 90 jaar geleden begonnen is met het meten van de neerslag. Het waterpeil in het Meer van Galilea is het laagste sinds 10 jaar tijd. Er moet een nieuwe ontziltingsfabriek komen in westelijk Galilea om te voorzien in voldoende water. Maar de lokale bevolking houdt dat tegen uit vrees voor overlast. Experts zeggen dat de fabriek dichter bij Haifa gebouwd moet worden waar meer water nodig is.

Overzicht berichten Israël binnenland + link
Starting tomorrow: More stringent traffic penalties – INN (https://goo.gl/xIhy9N)
Vanaf morgen worden er strengere verkeersboetes uitgedeeld in Israël. Zo gaat de boete voor door rood licht rijden omhoog van 1000 naar 1500 shekel. Bij overtreding van de snelheid binnen de bebouwde kom krijgt de bestuurder 1500 shekel boete. Er komt in dat geval geen rechtszaak meer. Doel van de hogere verkeersboetes is om het aantal verkeersslachtoffers op de Israëlische wegen te doen verminderen.

Overzicht berichten Israël in de media + link
Which Country is Missing From AP’s Vehicular Terror List? – Honest Reporting (https://goo.gl/B0GRmg)
Naar aanleiding van de aanslag in Londen met een voertuig heeft Associated Press een lijst samengesteld waar de afgelopen jaren nog meer aanslagen met voertuigen zijn gepleegd. AP kwam met de volgende plekken: January 2017 – Melbourne, Australia; December 2016 – Berlin, Germany; July 2016 – Nice, France; December 2014 – Dijon and Nantes, France; October 2014 – Montreal, Canada; June 2007 – Glasgow, Scotland. Opvallend genoeg ontbreekt Israël hierbij terwijl sinds september 2015 55 aanslagen met voertuigen hebben plaatsgevonden.Woensdag 22 maart 2017 - EU veroordeelt Hamas voor het geven van de doodstraf aan twee drugssmokkelaars

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link
EU condemns Hamas death penalties – INN (https://goo.gl/IEe31a)
De EU veroordeelt Hamas voor het geven van doodstraffen aan twee Palestijnen die schuldig zijn bevonden aan het smokkelen van drugs. Het is voor het eerst dat Hamas doodstraffen oplegt aan mensen die drugs smokkelen. Meestal worden Palestijnen geëxecuteerd die veroordeeld zijn voor spionage voor Israël of een moord hebben gepleegd.

PA claims Gazan killed by Israeli gunfire – INN (https://goo.gl/R7KgLf)
De Palestijnse Autoriteit zegt dat een 18 jarige Palestijn in Gaza door Israëlisch artillerievuur is omgekomen. Twee andere Palestijnen zijn gewond geraakt. De IDF meldt alleen dat op drie verdachte personen is geschoten die dicht bij het veiligheidshek kwamen. Verder geeft de IDF geen details.

Overzicht berichten Holocaust en antisemitisme + link
New Jersey synagogue, preschool evacuated after called-in threat – INN (https://goo.gl/hw7vGZ)
Opnieuw is een Joodse instelling in de VS getroffen door een valse bommelding. Ditmaal kreeg een synagoge in New Jersey waar ook een peuterschool aanwezig is een melding. The Essex County Sheriff's Department en Livingston Police Department hebben onderzoek gedaan.

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link
Settler housing starts up by 40% in 2016, Israeli statistics bureau says – JP (https://goo.gl/RcCvsw)
Volgens het Israëlische CBS is in 2016 in Judea en Samaria begonnen met de bouw van 2630 nieuwe Joodse huizen. Dat is het hoogste aantal sinds 2000 toen met de bouw begonnen werd van 4965 nieuwe huizen voor Joden. In 2016 zijn 1760 huizen afgebouwd. De huizenbouw in Judea en Samaria is 5% van het totale aantal in heel Israël (52.400 huizen). En 3,8% van het totale aantal huizen dat is afgebouwd in Israël (45.400 huizen) in 2016 staat in Judea en Samaria.Dinsdag 21 maart 2017 - "Hezbollah is onze nummer één uitdaging"

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link
'Hezbollah is our number one challenge' – INN (https://goo.gl/PRD8En)
Volgens opperbevelhebber Eizenkot vormt Hezbollah momenteel de grootste uitdaging voor Israël. Tot nu toe lukt het de IDF goed om de rust te bewaren aan de noordgrens. Maar de dreiging van Hezbollah is serieus. De IDF houdt vooral het tactisch gebruik van chemische wapens in Syrië in de gaten. Gisteren berichtten we u dat het Syrische leger meldde een Israëlische drone te hebben neergehaald. Dat blijkt te kloppen. Maar de opperbevelhebber zegt dat er geen gevoelige informatie verloren is gegaan.

Laatste nieuws Israël-Iran: een militaire aanval Israël/VS?
"Iran blijft een bedreiging voor Israël met of zonder deal": Nieuws over Israël-Iran - 21 maart 2017.

Overzicht berichten rechtszaken/onderzoeken/arrestaties/gevangenis in Israël/wereld + link
Israel arrests head of Turkish humanitarian group in Gaza for financing Hamas – JP (https://goo.gl/1fWtfV)
Vandaag is bekend geworden dat Muhammad Murtaja, 39, uit Gaza in februari is gearresteerd door de Shin Beth en de Israëlische politie. Hij was hoofd van een Turkse humanitaire groep in Gaza die de militaire tak van Hamas financierde. Hij was ook betrokken bij terroristische activiteiten van Hamas voor wie hij sinds 2008 werkte.

Overzicht berichten Israël/Palestijnse gebieden – Nederland + link
The Dutch Elections, Israel and the Jews – INN (https://goo.gl/zR6Bh3)
Een analyse van de Nederlandse verkiezingen en de betekenis ervan voor Israël en de Nederlandse Joden gemaakt door Dr. Manfred Gerstenfeld. Hij concludeert dat het verlies van de PvdA, die anti-Israël is, goed is voor Israël. Minister van buitenlandse zaken Bert Koenders zal niet terugkeren. Maar hier staat tegenover dat D66 waarschijnlijk wel in de nieuwe regering zal komen. Sjoerd Sjoerdsma is het anti-Israël woordvoerder van D66. Mocht GroenLinks ook tot de regering toetreden dan is dit helemaal ongunstig voor Israël. Het CDA is meestal wel pro-Israël. Gerstenfeld vindt het jammer dat VNL niet in het parlement is gekozen. Deze partij is zeer pro-Israël. Gerstenfeld maakt zich zorgen om DENK die zeer anti-Israël is. Turkse aanhangers van Erdogan in Nederland zijn antisemitisch.Maandag 20 maart 2017 - Volgens Syrische media valt Israël opnieuw Syrië aan

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link
Report: Israel strikes in Syria – INN (https://goo.gl/ZOmpoj)
Syrische media berichten dat Israëlische gevechtstoestellen zondagavond aanvallen hebben uitgevoerd op Syrische militaire posities en op Hezbollah doelen in de Qalamoun Mountains, langs de Syrische en Libanese grens. Israël heeft geen commentaar geleverd. Eerder op de dag beschoot een Israëlische drone een auto op de Golan met een Hezbollah terrorist erin (zie berichtgeving gisteren).

Syrian army: We downed Israeli drone – INN (https://goo.gl/5Zh7rF)
Het Syrische leger zegt een Israëlische drone te hebben neergehaald in de Kuneitra regio. De IDF heeft geen commentaar gegeven. Hezbollah heeft foto's laten zien van een neergehaalde Israëlische drone. Maar niet duidelijk is om wanneer die drone is neergehaald.

'Syrian missile intercepted by Israel on Friday had 200 kg warhead' – JP (https://goo.gl/SyoYqm)
De IDF heeft vandaag duidelijk gemaakt waarom een Arrow 3 raket is afgeschoten toen Syrië een raket afvuurde richting een Israëlische gevechtsvliegtuig. De Syrische raket betrof een ballistische raket met 200 kilogram explosieven. Deze raket had grote schade kunnen aanrichten in Israël. Volgens brigadier-generaal Zvika Haimovitch is het geen moment om vraagtekens te plaatsen bij het afschieten van de Arrow 3 raket. De operationele regels zijn erg duidelijk in dezen: Israël en haar burgers moeten beschermd worden.

Answer to Hezbollah: Comprehensive air defense to be operational – INN (https://goo.gl/kk8WzV)
Over twee weken neemt de IDF Magic Wand (David's Sling) in gebruik. Deze raketschild moet Israël beschermen tegen inkomende raketten van Hezbollah. Dit is precies op tijd omdat Hezbollah en andere vijanden raketten hebben die heel Israël kunnen treffen. Ook zijn de vijandelijke raketten dodelijk en precies.

Overzicht berichten Israël en VS + link
US combats UN anti-Israel bias – INN (https://goo.gl/PYUf8d)
De VS gaan door met het verdedigen van Israël bij VN instanties. Vandaag werd uitgehaald naar de UNHRC: "The United States strongly and unequivocally opposes the existence of the UN Human Rights Council’s Agenda Item Seven: 'Human rights situation in Palestine and other occupied Arab territories'.” Eerder deze maand kwamen de VS ook al met een verklaring: "The United States also remains deeply troubled by the Council’s consistent unfair and unbalanced focus on one democratic country, Israel. No other nation is the focus of an entire agenda item. How is that a sensible priority? Right now, the Assad regime is bombing hospitals in Syria and forcing its own people to flee as refugees to neighboring countries to escape its murderous rule. Right now, in North Korea and Iran, millions of people are denied their freedoms of religion or belief, of peaceful assembly and association, and of expression," De UNHRC houdt zich obsessief bezig met Israël waardoor de Raad niet meer geloofwaardig overkomt. De VS zullen er alles aandoen om te voorkomen dat Israël geïsoleerd raakt. De VS doen vandaag niet mee met de Council’s Item Seven General Debate session. De VS zullen later deze week tegen elke resolutie stemmen en roept andere landen op om dat ook te doen.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link
Shin Bet chief warns of Hamas attack attempts ahead of Passover – JP (https://goo.gl/xX7jOC)
Het hoofd van de Shin Beth, Nadav Argaman, waarschuwde vanochtend dat ondanks de relatieve rust Hamas en andere terroristische organisaties zullen proberen om tijdens Pesach aanslagen te verrichten. De Shin Beth zegt er alles aan te zullen doen om aanslagen te voorkomen. Dit jaar zijn al meer dan 400 aanslagen voorkomen.

Overzicht berichten Israël cultuur, sport, onderwijs, archeologie, muziek, technologie, gezondheidszorg, medisch onderzoek, internet, etc. + link
Dire Straits Experience to return in Israel – YN (https://goo.gl/5mm2pB)
Ondanks oproepen om Israël te boycotten blijven internationale artiesten naar Israël komen. Dire Straits Experience, een coverband die muziek speelt van Dire Straits (van gitarist Mark Knopfler) doet op 14 september Israël aan. De band zal allerlei covers van Dire Straits spelen zoals Sultans of Swing, Brothers in Arms, Tunnel of Love, Money For Nothing, etc. Er spelen twee voormalige Dire Straits leden mee: Chris White (saxofoon) en Chris Whitten (drums). Overal in de wereld worden ze met open armen ontvangen en dus ook in Israël. Overigens speelde de band al eens eerder in Israël. Daarbij kwamen 25.000 fans op af. Het optreden op 14 september vindt plaats in de Menora Mivtachim Arena in Tel Aviv. Nog meer beroemde artiesten zullen binnenkort Israël aandoen: Tom Jones, Britney Spears, Rod Stewart, J. Balvin, Pet Shop Boys, en anderen.Zondag 19 maart 2017 - PLO uit kritiek op de VN voor verwijdering van 'Apartheid' rapport

Overzicht berichten Israël, Palestijnen en de VN/IAEA + link
PLO blasts UN for removing 'apartheid' report – INN (https://goo.gl/IaRZz1)
Hanan Ashrawi van de PLO heeft kritiek op de VN die een rapport van de Economic and Social Commission for Western Asia (ESCWA), waarin Israël beschuldigd wordt van Apartheid, ingetrokken heeft. Ze vindt dat er sprake is van politiek chantage. Ashrawi noemt het rapport juist een stap in de goede richting. Rima Khalaf, uitvoerend secretaris van de ESCWA, is opgestapt onder druk van de VN baas Gutteres. Het rapport was mede geschreven door Richard Falk van de UNHRC die Israël in het verleden al eens vergeleken heeft met de Nazi's.

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link
Report: One killed in Israeli drone strike in Syria – INN (https://goo.gl/2XFlSx)
Volgens Syrische media heeft vanavond een Israëlische drone een aanval uitgevoerd op het Syrische gedeelte van de Golan Hoogvlakte. Een auto werd bij Kuneitra door een raket getroffen. De bestuurder van de auto is hierbij gedood. HaAretz meldt dat op social media wordt gemeld dat het om Hezbollah terrorist Yasser Assayed zou gaan.

Overzicht berichten staatsbezoeken premier Israël + link
PM Netanyahu flies to China amid coalition crisis – JP (https://goo.gl/SFLQJs)
Premier Netanjahoe is vanochtend naar China vertrokken voor een officieel staatsbezoek om de 25 jarige diplomatieke relaties tussen beide landen te vieren. Ondertussen is er in Israël een coalitiecrisis gaande. De crisis gaat over de oprichting van het nieuwe Israel Broadcasting Corporation (IBC). Deze moet de Israel Broadcasting Authority (IBA) gaan vervangen en zal minder onder controle zijn van de overheid. Premier Netanjahoe is tegen de nieuwe IBC, minister van financiën Kahlon is juist voor. Indien Kahlon zijn steun voor de IBC niet intrekt dan dreigt Netanjahoe de regering te ontbinden.

Overzicht berichten Holocaust en antisemitisme + link
'Zionism is Nazism' posters hit University of Illinois – INN (https://goo.gl/5UMYK2)
Antisemitische acties tegen Joden in de VS gaan nog steeds door. Vorige week hingen er posters op de Universiteit van Illinois waarop Joden verweten werden privileges te hebben. “Jewish Americans make up 2% of the population. 44% of these Jewish Americans are in the top 1%,” stond te lezen op de posters. Zaterdag werden nieuwe antisemitische flyers ontdekt. Op één van de flyers wordt Gaza met Auschwitz vergeleken. “The largest Concentration Camp [sic] in the world today is owned and operated by Zionists,” staat erop te lezen. Ga voor de afbeeldingen van de flyers naar bovenstaande link.

Overzicht berichten christelijke wereld in relatie tot Israël/Jodendom/Joden + link
Maaleh Adumim: Christianity in an Orthodox kindergarten? – INN (https://goo.gl/QigGJj)
Op een orthodox Joodse kleuterschool in Maaleh Adoemiem blijkt een christelijke meisje te zitten die Joodse kinderen lastig valt met haar christelijke geloof. De dochter van Efrat Levy kwam thuis en riep dat Jezus God is en dat Jezus de Messias is. Ze had dat gehoord van het christelijke meisje die dat thuis had geleerd. Levy wil niet dat haar dochter over Jezus leert op een Joods religieuze school. Ze heeft het stadsbestuur gevraagd maatregelen te nemen maar die wil dat niet omdat het niet wil kijken naar de religieuze achtergrond van de kinderen. Ondertussen heeft Efrat Levy haar dochter van school gehaald en zoekt naar een geschikte andere school.Shabbat (zaterdag) 18 maart 2017

Er wordt vandaag geen nieuws verzameld vanwege de Joodse rustdag. Kijk voor de Sjabbat tijden in het artikel: Sjabbat tijden. Voor Parsja van de week ga naar: http://www.nik.nl/category/tora-van-de-week/ (bron: NIK)Vrijdag 17 maart 2017 - Israël bombardeert Syrië dat terugschiet; Arrow 3 raketschild voor het eerst ingezet door IDF

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link
IDF attacks targets in Syria – INN (https://goo.gl/RXZlcF)
De Israëlische luchtmacht heeft doelen in Syrië (Palmyra) aangevallen. Om 3 uur vannacht lokale tijd ging de sirene af in de Jordaan Vallei en werd een explosie gehoord. Ook inwoners van Jeruzalem hoorden explosies. Vanuit Syrië zijn antiluchtdoelraketten op Israël afgeschoten na de Israëlische aanval op Syrië. Het raketschild van de IDF wist 1 raket te onderscheppen.
Update: Syrië beweert dat een Israëlisch gevechtsvliegtuig is neergeschoten. De IDF ontkent dit. Er is geen enkel vliegtuig getroffen.

Arrow-3 defense system intercepts Syrian missile fired at IAF fighter jet – JP (https://goo.gl/ulHbOc)
De Israëlische luchtmacht heeft de Arrow 3 raketschild ingezet om een gevechtsvliegtuig te beschermen die vanuit Syrië werd beschoten met een antiluchtdoelraket (zie bericht hierboven). Het is de eerste keer dat de Arrow 3 is ingezet. In januari van dit jaar werd de Arrow 3 officieel in gebruik genomen. De Arrow 3 vormt samen met de Arrow 2, de David Sling en de Iron Dome Israëls raketschild tegen binnenkomende raketten. De Arrow 3 kan ingezet worden tegen inkomende ballistische raketten van buiten de atmosfeer.

Israeli missile defense systems now protecting fighter jets – JP (https://goo.gl/PkvcAQ)
De Arrow 3 is eigenlijk ontwikkeld om inkomende ballistische raketten van buiten de atmosfeer te onderscheppen. Nu de IDF de Arrow 3 ook heeft ingezet om gevechtsvliegtuigen te onderscheppen betekent dit een revolutie. De Arrow 3 kan dus kennelijk achter de vijandelijke linies SAM raketten, die vliegtuigen bedreigen, uitschakelen. SAM raketten hebben een korter bereik dan ballistische raketten. Dit is eigenlijk het grote nieuws vandaag n.a.v. een Israëlische aanval op vermoedelijk wapentransporten van Hezbollah naar Libanon.

Analysis: Will the Israel, Syria missile flare-up set a new precedent? – JP (https://goo.gl/pX6pKG)
Jossi Melman analyseert het treffen tussen Israël en Syrië van vandaag. De situatie is explosief. Het betreft niet alleen de confrontatie tussen Israël en Syrië, maar ook de aanwezigheid van Iran en Hezbollah aan Israëls grens. Deze proberen op de Golan een nieuw front tegen Israël te openen naast de Libanese grens. Na de Israëlische aanval schoot de Syrische defensie raketten af op de Israëlische gevechtsvliegtuigen. Deze misten hun doel. De IAF antwoordde met de Arrow 3 raket die 1 antiluchtdoelraket uit de lucht wist te schieten. Het is voor het eerst sinds 15 aanvallen op Syrië dat de IDF bevestigt achter de aanval op Syrië te zitten. Dit kwam omdat alarmsystemen in de Jordaan Vallei en de regio Jeruzalem afgingen. Er zijn bewoners die de lancering van de Arrow 3 raket gezien en gehoord hebben. De IDF zegt de zaak niet te zullen laten escaleren, maar het gaat wel door om wapentransporten vanuit Iran via Syrië naar Libanon te bombarderen. Syrië heeft ook geen belang bij een escalatie vanwege de burgeroorlog die nog steeds woedt. Premier Netanjahoe heeft afgelopen week met president Poetin gepraat en gezegd dat Israël zal ingrijpen als Iran en Hezbollah met troepen aanwezig zullen zijn op de Golan. Poetin begrijpt waarschijnlijk Israëls belangen maar zijn invloed op president Assad is niet absoluut.

Overzicht berichten islamitische wereld in relatie tot Israël/Jodendom/Joden + link
'This will end in baptism and conversion' – INN (https://goo.gl/TxdvGQ)
Channel 20 zond gisteren een nieuwsbericht uit waarin werd verteld dat Joodse schoolkinderen tijdens een trip naar het Arabische dorp Jisr az-Zarqa bij Ceasarea in een moskee moesten buigen en bidden. De anti-assimilatie beweging Yad L'Achim is daar woeden over en zegt dat assimilatie in Israël een nieuwe vorm heeft gekregen. De Joodse identiteit en waarden van het Joodse volk worden keer op keer aangevallen uit een verlangen om tolerant te zijn naar andere religies toe, aldus Yad L'Achim. De organisatie waarschuwt dat een multiculturele samenleving leidt tot “doop en bekering.” Ouders van de kinderen zijn boos dat het ministerie van onderwijs niet heeft ingegrepen.Donderdag 16 maart 2017 - IAF bombardeert doelen in Gaza na raketaanval op Israël

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link
IDF attacks Hamas targets in Gaza – INN (https://goo.gl/MukZNC)
De Israëlische luchtmacht heeft twee doelen van Hamas in Gaza gebombardeerd nadat gisteravond een raket op Israël was afgeschoten. Bij die aanval vielen geen slachtoffers. Eerder kwam een andere raket vanuit Gaza in onbewoond gebied terecht. De IDF houdt Hamas verantwoordelijk voor alle raketaanvallen.

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link
Netanyahu: We’re negotiating with the White House on settlement building – JP (https://goo.gl/XrrkW2)
Premier Netanjahoe heeft vandaag het kabinet verteld dat Israël en de VS samenwerken inzake de bouw van nieuwe huizen in Joodse nederzettingen. Netanjahoe zal spoedig een tweede ontmoeting hebben met Jason Greenblatt, de speciale afgezant van Donald Trump. Greenblatt spreekt met Israëlische, Palestijnse en Jordaanse leiders om te kijken naar een regionale vredesdeal in het Israëlisch-Palestijns conflict. Hij heeft gisteren ook gesproken met Joodse leiders in Judea en Samaria. Netanjahoe staat onder druk van rechtse politici om Judea en Samaria te annexeren, om te beginnen met Ma'aleh Adoemiem. Ze willen ook dat Netanjahoe zijn belofte nakomt om een nieuwe nederzetting te bouwen voor voormalige bewoners van Amona. Netenajahoe zei vandaag dat hij zich aan die belofte zal houden. Gisteren zei de Palestijnse leider Jabril Rijoub dat de Palestijnen blijven vasthouden aan een tweestatenoplossing.

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/satellieten/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link
Eminent Rabbi authors brochure analyzing IDF self-destruction – INN (https://goo.gl/buHS5a)
Komende zaterdag brengt de 'Beweging voor een Joodse Staat' een boekje uit met Joodse gedachten en richtlijnen m.b.t. de Israëlische samenleving en in het bijzonder de IDF. Het boekje heet 'Zelfvernietiging fenomeen binnen de IDF' en is geschreven door Rabbi Tzvi Jisraeel Tau van de Har Homa jesjiva. Hij verwijt het seculiere Zionisme geen geloof, vrees voor God, en geen Tora te hebben. Deze Joodse waarden zijn dan ook niet terug te vinden in het seculiere onderwijssysteem. De Rabbijn verwijt tevens het religieuze onderwijssysteem dichter toe te kruipen naar het seculiere onderwijssysteem. Verder bespreekt de Rabbijn een relatief kleine groep van links radicalen die probeert het Joodse volk te ontheiligen door het hervormen van de normen en waarden van de maatschappij. De groep heeft sterke invloed op het Hooggerechtshof en de media in Israël. Ook de IDF, het leger, probeert het leven in de samenleving te veranderen onder het mom van “vooruitstrevende normen die waarden toevoegen aan het menselijk ras”, waaronder gelijkheid tussen man en vrouw in het leger en de maatschappij. De Rabbijn vindt dit een destructief proces, vooral het samen dienen van mannen en vrouwen in de IDF wat momenteel een hot issue is in Israël. De Rabbijn zegt dat nauw contact tussen mannen en vrouwen in het leger slecht is voor zowel niet-religieuze als religieuze Joden. Het leidt toch onheus gedrag tegenover vrouwen. Rabbijn Tau merkt op dat het gevecht niet gaat over religieuze soldaten, maar over alle IDF soldaten. De geest en moraliteit van het hele leger wordt vernietigd. Er zijn pogingen van de legerleiding om Rabbijnen de mond te snoeren. Beloftes worden niet nagekomen. De media helpt de Rabbijnen niet en veel Rabbijnen zwijgen liever. Tau vindt dat juist niet gezwegen moet worden.Woensdag 15 maart 2017 - Antisemitisch geweld door Spaanse politie tegen Israëlische basketbal fans

Overzicht berichten Holocaust en antisemitisme + link
Israeli basketball fans assaulted in Spain – INN (https://goo.gl/iazOFZ)
Aanhangers van de basketbalclub Hapoel Jeruzalem zijn in Valencia door de Spaanse politie met wapenstokken geslagen. Het ging om 30 supporters waarvan de politie had geëist dat ze in twee rijen achter in de sporthal moesten gaan zitten. Maar er waren te weinig zitplaatsen voor de fans. Volgens de politie braken de fans stoelen af en maakten ze obscene gebaren naar de politie. Toen de lichten gedimd werden greep de politie in en verwijderde met geweld de Israëlische supporters. Degenen die foto's probeerde te maken van de aanval werden ook door de politie geslagen. De fans werden in twee groepen gesplitst: een groep met een ID kaart en een groep zonder ID kaart. De laatste groep werd gefouilleerd. Na 10 minuten werden de fans naar het treinstation gebracht door de politie. Journalisten die aanwezig waren zeiden dat de fans geen rotzooi hadden getrapt en dat de politie gewelddadig optrad omdat de fans Israëliërs waren.

Sign warns Londoners to 'beware of Jews' – INN (https://goo.gl/yMHqZM)
Bij een synagoge in Londen hebben antisemieten op een lantaarnpaal een verkeerswaarschuwingsbord geplaatst met het silhouet van een orthodoxe Joodse man. De synagoge staat in de Stamford Hill buurt. Terwijl sommige buurtbewoners het afdoen als een grap zegt Shomrim lid Barry Bard dat het onrust veroorzaakt bij Joden. In de buurt vinden vaker antisemitische incidenten plaats. Ga voor een foto van het bord naar bovenstaande link.

Detroit pro-Israel website hacked with anti-Semitic messages – INN (https://goo.gl/ZKS2KD)
In Detroit is een pro-Israel website gehackt met antisemitische berichten. Bezoekers van de website voor de 'metropolitan Detroit area’s Walk for Israel' kregen drie uur lang haat zaaiende berichten te zien. Met de Walk for Israel doen jaarlijks duizenden Joden en niet-Joden mee. De politie doet onderzoek naar de hack.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link
Terrorist attempts to ram civilians at Gush Etzion junction – INN (https://goo.gl/yH6GEb)
Bij het Goesh Etzion kruispunt vond vanmiddag een mislukte aanslag met een auto plaats. Een Arabische vrouw reed over een stoeprand in een poging burgers en soldaten om ver te rijden die stonden te wachten bij een bushalte. Er raakte niemand gewond alhoewel een vrouw van 28 jaar behandeld moest worden voor een paniekaanval. De Arabische vrouw is neergeschoten en behandeld door een medisch team van de IDF.

Overzicht berichten Israël cultuur, sport, onderwijs, archeologie, muziek, technologie, gezondheidszorg, medisch onderzoek, internet, etc. + link
World Baseball Classic: Clock Strikes Midnight for Team Israel's Cinderella Run After Loss to Japan – HaAretz (https://goo.gl/PgBo9Y)
De Israëlische honkballers zijn er niet in geslaagd de halve finales te bereiken van de World Baseball Classic. In de tweede ronde werd de derde wedstrijd tegen Japan met 8-3 verloren.Dinsdag 14 maart 2017 - Staatsgeheimen geopenbaard: Oud president George Bush had geen bezwaar tegen bouw Joodse huizen in Judea en Samaria

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link
State secrets revealed: Bush agreed to Yeshawide construction – INN (https://goo.gl/dEqQJ4)
Belangrijke staatsgeheimen zijn geopenbaard. Hieruit blijkt dat president Bush destijds aan premier Sharon toestemming gaf voor de bouw van Joodse huizen in de grote nederzettingenblokken van Judea en Samaria. De speculatie groeit dat president Trump datzelfde aanbod zal doen aan premier Netanjahoe. Volgens de Independent Media Review Analysis (IMRA) organisatie was de toestemming van Bush echter niet beperkt tot de grote nederzettingenblokken. Op 14 april 20104 schrijft Bush aan Sharon: “In light of new realities on the ground, including already existing major Israeli populations centers, it is unrealistic to expect that the outcome of final status negotiations will be a full and complete return to the armistice lines of 1949… It is realistic to expect that any final status agreement will only be achieved on the basis of mutually agreed changes that reflect these realities.” In een daarop volgende brief van Condoleeza Rice wordt niet expliciet verwezen naar de nederzettingenblokken. Dov Weisglass heeft aan IMRA gemeld dat in alle Joodse nederzettingen huizen gebouwd mochten worden en dat alleen niet over de stadsgrenzen heen gebouwd mocht worden. Ook Trump zal volgens IMRA geen beperkingen opleggen. Waarom destijds Israëlische regeringen, waaronder drie regeringen van Netanjahoe, niet buiten de nederzettingenblokken bouwden is omdat ze niet op de hoogte waren van de overeenkomst tussen Bush en Sharon.

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link
'It is very likely that Hezbollah has dug tunnels into Israel' – INN (https://goo.gl/LNvcQF)
Volgens geoloog Yossi Langotsky, een voormalig adviseur van de opperbevelhebber van de iDF, is het zeer waarschijnlijk dat Hezbollah tunnels heeft gegraven onder Israëlisch grondgebied die gebruikt kunnen worden om aanvallen op Israël uit te voeren. Hij zegt dat echter niemand van het leger naar hem wil luisteren. Ook in het verleden heeft hij gewaarschuwd voor de tunnels vanuit Gaza. Hij heeft de State Comptroller 100 documenten gegeven wat de IDF kan doen tegen de tunneldreiging vanuit Gaza. Maar de State Comptroller heeft dat niet meegenomen in het rapport dat het onlangs presenteerde.

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/satellieten/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link
IDF soldiers forced to visit church – INN (https://goo.gl/8HkLre)
IDF soldaten zijn gedwongen een kerk te bezoeken tijdens een 'educatieve seminar' georganiseerd door het Educatie Korps van de IDF. De soldaten hebben geprotesteerd bij de Opperrabbijn van het leger Eyal Karim omdat het bezoek indruist tegen de richtlijnen van het opperbevel. Soldaten mogen alleen een kerk betreden in geval van een militaire operatie. Het seminar heet “Menselijk Mozaïek” waarbij ook het islamitische Akko en een Druzische sjeik worden bezocht. Doel van het seminar is om IDF soldaten kennis te laten maken met de diversiteit van de Israëlische cultuur.

Overzicht berichten Israël/Palestijnse gebieden – Nederland + link
EL AL met grotere vliegtuigen naar Schiphol – Luchtvaartnieuws (https://goo.gl/qEr0YZ)
EL AL gaat de komende zomer met grotere toestellen naar Schiphol vliegen. Israël wordt als vakantie land populairder mede gezien de situatie in Egypte en Turkije. Nu wordt nog twee keer per dag gevlogen Tussen Ben Goerion en Schiphol met vooral de Boeing 737-900ER. “Deze zomer zetten we naar Nederland geregeld grotere toestellen in, zoals de Boeing 767-300ER, 747-400 en de 777-200ER,” zegt General Manager Benelux Marc Koenis in gesprek met Luchtvaartnieuws Magazine. “We maken ook veel reclame, samen met het verkeersbureau, om het hippe Tel Aviv te combineren met het historische Jeruzalem.” Ook komen veel Israëliërs naar Nederland. “Niet alleen voor zaken en familiebezoek. Met name in de vakanties trekken Israëli’s massaal naar Center Parcs en de Efteling.” EL AL heeft wel concurrentie. “Partijen als Ryanair en easyJet vliegen nu ook op Tel Aviv. Dat zorgt enerzijds voor verbreding van de markt, maar aan de andere kant staat de yield onder druk.”Maandag 13 maart 2017 - Steekpartij in Jeruzalem

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link
Stabbing attack in Jerusalem – INN (https://goo.gl/NUSXqP)
Vanochtend vroeg zijn bij de Leeuwenpoort in de Oude Stad van Jeruzalem twee politieofficieren gewond geraakt bij een steekpartij. Eén van de gewonden is er ernstig aan toe. De ander is lichtgewond. De Arabische terrorist is ter plekke doodgeschoten.

4 arrested following Jerusalem terror attack – INN (https://goo.gl/VYDA9H)
Naar aanleiding van de terroristische aanslag van vanochtend vroeg (zie bericht hierboven) hebben veiligheidstroepen 4 Arabieren gearresteerd. Het gaat om familieleden van de gedode terrorist die in zijn huis in Oost-Jeruzalem verblijven. Ze worden door de politie ondervraagd. Het huis van de gedode terrorist staat in de Jabel Mukaber dat gezien wordt als een broeinest van terrorisme.

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link
Report: Iran set up weapons factories for Hezbollah in Lebanon – INN (https://goo.gl/vwMF9V)
Volgens de Koeweitse karnt al Jarida gaat Iran wapenfabrieken voor Hezbollah opzetten in Libanon. Iran gaat Hezbollah terroristen trainen zelf hun wapens en raketten te maken. Iran wil zo voorkomen dat Israël wapenkonvooien naar Libanon bombardeert.

Overzicht berichten Holocaust en antisemitisme + link
Fresh wave of bomb threats target Jewish centers during Purim – INN (https://goo.gl/XZB6E1)
Ook gisteren tijdens Poeriem hebben Joodse centra in Noord-Amerika weer valse bommeldingen ontvangen. De volgende instanties werden bedreigd: the Jewish Community Center of Rochester, the Indianapolis Jewish Community Center, the Evelyn Rubenstein Jewish Community Center of Houston, the Samson JCC of Milwaukee, and the JCC of Greater Vancouver in Canada. In totaal zijn tot nu toe 154 valse bommeldingen gedaan tegen Joodse centra in Noord-Amerika. Er is één arrestatie verricht. De linkse journalist Juan Thompson (31) bekende 8 valse bommeldingen te hebben gedaan.

Dutch Muslims shout anti-Semitic slogans during protest – INN (https://goo.gl/QeQwPx)
Tijdens de demonstraties van Nederlandse Turken in Rotterdam inzake de uitzetting van de Turkse minister van familiezaken door de Nederlandse overheid zijn antisemitische slogans gescandeerd. Er werd o.a. geschreeuwd “kanker Joden”. Ook Geert Wilders moest het ontgelden met kreten als “kanker Wilders”. Overigens beschuldigt Likoed Nederland de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb van hypocrisie omdat hij wel voor uitzetting van de Turkse minister was, maar geen Palestijnse conferentie van Hamas in Rotterdam verbiedt.

Overzicht berichten Israëlische start-ups/hightech industrie + link
Report: Intel buying Mobileye for $15 billion in biggest Israeli hi-tech deal ever – JP (https://goo.gl/0upWxL)
Computergigant Intel heeft voor 15 miljard dollar Israel's Mobileye gekocht. Dit is de grootste deal in de geschiedenis van de Israëlische hightechindustrie. Mobileye houdt zich bezig met technologie voor zelf rijdende auto's en vrachtwagens. Het bedrijf werd in 1999 opgericht door CEO Ziv Aviram en professor Amnon Shashua van de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem. Ze staan het best bekend om de ontwikkeling van technologie die bestuurders waarschuwt voor obstakels op de weg. Het bedrijf werkt samen met de grootste autofabrikanten om de weg te plaveien voor zelf rijdende auto's en vrachtwagens.

Overzicht berichten Israël cultuur, sport, onderwijs, archeologie, muziek, technologie, gezondheidszorg, medisch onderzoek, internet, etc. + link
Honkballers houden kans op halve finales na klinkende zege – NOS (https://goo.gl/kscwFh)
De Nederlandse honkballers hebben Israël een pijnlijke nederlaag bezorgd in de tweede ronde van de World Baseball Classic. Israël werd met 12-2 overklast. In de eerste ronde won Israël nog van Nederland met 4-2. Israël heeft nog wel kans om de halve finales te bereiken. Dan moet het winnen van Japan.Zondag 12 maart 2017 - Joden over de hele wereld vieren vandaag Poeriem

Overzicht berichten Jodendom + link
Purim celebrations continue across the country – YN (https://goo.gl/16FKm4)
Overal in Israël wordt vandaag Poeriem gevierd. Er is het traditionele Adloyada carnaval in Holon, in Jeruzalem zijn activiteiten, en op nog veel meer plekken in het land. De feestvierders zullen wel rekening moeten houden met ernstige luchtvervuiling omdat aan het eind van de dag een zandstorm komt. Poeriem staat o.a. bekend om haar vele grappen, vergelijkbaar met de 1 april grappen.

Provocations during Hevron Purim parade – INN (https://goo.gl/5PzIQ9)
Tijdens de Poeriem viering in Hebron was er een provocatie tegen de Joodse inwoners van de stad. Een belangrijke getuige van de extreem linkse organisatie B'Tselem in het Elor Azariya proces ontvouwde een Palestijnse vlag. Een aantal inwoners heeft de vlag weggehaald. Er zijn troepen van het leger en de politie aanwezig om te voorkomen dat Arabieren het Joodse Poeriem feest gaan verstieren.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link
Nails on the road, followed by shooting attacks on Israelis – INN (https://goo.gl/b2uRdZ)
De veiligheidsdiensten hebben vandaag bekend gemaakt dat verschillende Hamas cellen zijn gearresteerd de afgelopen weken. Uit ondervraging is o.a. bekend geworden dat terroristen het plan hadden om spijkers om de weg te strooien om zo Israëlische auto's te laten stoppen. Op dat moment zouden ze de auto's beschieten met vuurwapens.

Overzicht berichten christelijke wereld in relatie tot Israël/Jodendom/Joden + link
Christenen voor Israël gaan Noachidische geboden naleven (Poeriem grap)
Na 2000 jaar conflict tussen Joden en christenen hebben Christenen voor Israël besloten om de Noachidische geboden te gaan naleven zodat ze dichter bij het Joodse volk komen te staan en de Tora c.q. Bijbel beter begrijpen. Dominee Henk Poot van CvI erkent de noodzaak van naleving van de Noachidische geboden: “Het gaat om het dienen van God en dat kan alleen via de Noachidische geboden. We moeten de wereld tot een 'woning' voor God maken. We moeten niet meer aan ons zelf denken, alles draait om God. We zullen per direct afstand doen van het Nieuwe Testament.” Ds. Poot zegt verder dat het bestuur van Christenen voor Israël binnenkort een vergadering zal houden over een naamswijziging. De organisatie wil voortaan door het leven gaan als 'Noachieden voor Israël'.
Update: Christenen voor Israël had samen met Opperrabbijn Jacobs ook een Poeriem grap uitgehaald: https://goo.gl/fY9xo8

Overzicht berichten Israël cultuur, sport, onderwijs, archeologie, muziek, technologie, gezondheidszorg, medisch onderzoek, internet, etc. + link
No stopping Israel at World Baseball Classic – JP (https://goo.gl/zIHIA6)
Israël blijft de honkbal wereld verbazen. In de tweede ronde van de World Baseball Classic versloegen de Israëlische honkballers Cuba met 4-1. In de eerste ronde werden ook al alle drie de wedstrijden gewonnen, waaronder de wedstrijd tegen Nederland.Shabbat (zaterdag) 11 maart 2017

Er wordt vandaag geen nieuws verzameld vanwege de Joodse rustdag. Kijk voor de Sjabbat tijden in het artikel: Sjabbat tijden. Voor Parsja van de week ga naar: http://www.nik.nl/category/tora-van-de-week/ (bron: NIK)Vrijdag 10 maart 2017 - Iran test opnieuw een ballistische raket

Laatste nieuws Israël-Iran: een militaire aanval Israël/VS?
Volgens de Revolutionaire Garde heeft Iran vorige week een ballistische raket getest: Nieuws over Israël-Iran - 10 maart 2017.

Overzicht berichten christelijke wereld in relatie tot Israël/Jodendom/Joden + link
Uitgever overstag: geen kinderboek met Jodenbekering meer – Trouw (https://goo.gl/Hy69OR)
De reformatorische uitgeverij Den Hertog uit Houten gaat een christelijk antisemitisch kinderboek niet meer herdrukken. Het boek heet 'De zoektocht naar Lea Rachel' en handelt over Jodenbekering. “In het boek spugen joden op de grond als ze over christenen praten, heeft een personage met zwart haar en een gebogen neus ‘een echt Joods uiterlijk’ en spelen kinderen ‘gojimpakkertje’ (christenpesten)”, meldt het christelijke dagblad Trouw. “Het is binnenkort uitverkocht en door de commotie die is ontstaan zullen we het niet herdrukken”, zegt uitgever Adriaan Bouman. “Het boek roept bepaalde emoties op, dat willen we respecteren.” Eerder zei Bouman nog dat er “niets mis” is met het boek. “Die conclusie staat nog steeds overeind”, zo laat hij in een reactie weten. Het boek gaat over het afwijzen van het Joodse geloof en niet over het afwijzen van het Joodse volk. Om die reden zou het boek volgens Bouman niet antisemitisch zijn. Er zijn tussen 1999 en 2016 inmiddels 10.000 exemplaren van verkocht. Het boek werd positief beoordeeld door de reformatorische pers. Taalhistoricus Ewoud Sanders heeft in zijn proefschrift ‘Levi’s eerste kerstfeest. Jeugdverhalen over Jodenbekering’ katholieke en protestantse jeugdboeken onderzocht. Deze boeken gaat het Joods Historisch Museum opnemen in haar collectie omdat “jeugdverhalen over Jodenbekering ‘buitengewoon interessante bronnen voor de geschiedenis tussen Joden en christenen in Nederland’.” Er zijn sinds 1792 67 protestantse en 13 katholieke kinderboeken verschenen die gaan over Jodenbekering. Ewoud Sanders: “De jeugdverhalen hebben zeker tot de Tweede Wereldoorlog vrijwel allemaal hetzelfde stramien: een Joods kind hoort over Jezus, bekeert zich, krijgt thuis te maken met geweld en verstoting, houdt toch vol en wordt daardoor een blijer en gelukkiger mens. Het geweld uit de Joodse omgeving is soms heel grof: er worden kinderen geschopt, opgesloten, zelfs gekruisigd. En dat ging in grote oplagen. ‘Van een Jodenjongetje’ heeft tot in 1956 als een katholiek schoolboek bestaan, oplage 300.000 tot 400.000 exemplaren. Dat verhaal gaat over een Joodse vader die zijn zoontje in een brandende oven stopt omdat het jongetje een stukje van een hostie heeft gegeten. Joden - ovens - kinderen verbranden... Ik moest af en toe een blokje om om dat rustig te kunnen opschrijven.” Sanders wil niet zeggen dat het puur antisemitisme is maar, “er zit een rare dubbele boodschap in: aan de ene kant houden de schrijvers heel veel van Joden, want zij zijn Gods uitverkoren volk en ze moeten helpen andere heidenen te bekeren. Maar aan de andere kant is hun inborst in die boekjes heel slecht.”

Overzicht berichten – peilingen/onderzoeken in en over Israël/Palestijnen + link
Enquête: Joods Nederland kiest – NIW (https://goo.gl/JwQH2j)
Het Nieuw Israelietisch Weekblad, Kieskompas en de VU hebben een enquête gehouden onder Nederlandse Joden en gekeken op welke partijen ze stemmen. Hier volgt de uitslag:
 1. VVD 30 zetels
 2. PvdA 20 zetels
 3. PVV 19 zetels
 4. ChristenUnie 18 zetels
 5. D66 14 zetels
 6. SGP 12 zetels
 7. GroenLinks 10 zetels
 8. CDA 5 zetels
 9. Forum voor Democratie 6 zetels
 10. VNL 5 zetels
 11. Partij voor de Dieren 3 zetels
 12. SP 2 zetels
 13. 50Plus 2 zetels
 14. Nieuwe Wegen 1 zetel
 15. Denk 0 zetels

Het belang van veiligheid en het antisemitisme scoren hoog in de peiling. Veertig procent van de Joden durft niet te zeggen dat ze Joods is. Ook religie en identiteit spelen een belangrijke rol. Op dat gebied doet de Nederlandse overheid het niet goed. Joden zijn bang dat de vrijheid van religie zal worden ingeperkt. Driekwart van de Joden ziet Islamitische waarden als een bedreiging voor Europa. Ruim 67% ziet graag dat boycot activiteiten van de BDS-activisten worden geweerd van Nederlandse universiteiten. Opvallend is dat de ChristenUnie en de SGP samen 30 zetels krijgen terwijl op deze partijen veel christenen stemmen die niets moeten hebben van het Joodse geloof. Er hebben 814 Joden meegedaan aan de enquête. Dat is 1,9% van de Joodse bevolking in Nederland. Het is dus niet echt representatief, maar geeft wel belangrijke trends aan.Donderdag 9 maart 2017 - Vastendag van Esther

Overzicht berichten Jodendom + link
Today: Fast of Esther – INN (https://goo.gl/mHN5oA)
Vandaag vieren religieuze Joden de Vastendag van Esther die plaatsvindt voor het Poeriem feest. Deze vastendag is anders dan andere vastendagen in het Jodendom omdat er niet gerouwd wordt. Het vasten is lichter, vooral voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en personen met een zwakke gezondheid.

Overzicht berichten Holocaust en antisemitisme + link
Brooklyn Jewish children's museum evacuated after bomb threat – INN (https://goo.gl/kQv6uV)
Opnieuw een valse bommelding bij een Joodse instelling in de VS. Ditmaal betrof het een Joods kindermuseum in Crown Heights Brooklyn. Het museum werd geëvacueerd. Er waren nog geen bezoekers aanwezig, alleen medewerkers. De valse bommelding werd via email verstuurd naar het museum. Straten werden afgezet voor politieonderzoek. Het museum werd opgericht door Devorah Halberstam nadat haar 16-jarige zoon in 1994 werd doodgeschoten.

Overzicht berichten Israëlische politiek/diplomatie + link
PM Netanyahu meets with Russian President Putin – Ministerie BuZa (https://goo.gl/FYtTWf)
Vandaag heeft premier Netanjahoe president Poetin ontmoet. De belangrijkste reden voor de ontmoeting was om te bespreken dat Israël niet wil dat Iran vaste militaire aanwezigheid krijgt in Syrië. Netanjahoe heeft al eerder aangegeven dat het Iraanse troepen op de Golan zal aanvallen. Tijdens de persconferentie zei Netanjahoe over Iran het volgende: “One of the things that we are fighting together is radical Islamic terrorism. Of course, in the past year there was significant progress in the fight against the radical Sunni Islamic terrorism led by Daesh and Al Qaida; Russia has made a very important contribution. Naturally, we do not want this terrorism to be replaced by the radical Shi'ite Islamic terrorism led by Iran. I thank you for your Purim greetings. 2,500 years ago in ancient Persia there was an attempt to destroy the Jewish People that did not succeed and we mark this on the holiday of Purim. Today there is an attempt by Persia's heir, Iran, to destroy the state of the Jews. They say this as clearly as possible and inscribe it on their ballistic missiles.”

Overzicht berichten Israël cultuur, sport, onderwijs, archeologie, muziek, technologie, gezondheidszorg, medisch onderzoek, internet, etc. + link
Team Israel defeats Netherlands – INN (https://goo.gl/ao8ati)
Debutant Israël verslaat Nederland tijdens het World Baseball Classic in Zuid-Korea. De Israëlische honkballers hebben al drie wedstrijden gewonnen en zijn groepswinnaar geworden. Eerder werden Taiwan en Zuid-Korea verslagen. Tegen Nederland werd het 4-2 voor Israël. En dat is knap omdat Nederland een sterk honkbal land is en Israël debuteert. Ga voor de beelden naar bovenstaande link.

Overzicht berichten Israël en boycot/anti-Israël + link
Swiss parliament prohibits government funding of BDS – YN (https://goo.gl/NqbzRw)
Het Zwitserse parlement heeft besloten om geen geld meer te geven aan organisaties die racisme, antisemitisme en de Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) steunen. De beslissing werd met 111 stemmen voor, 78 tegen en 4 onthoudingen aangenomen. De Zwitserse minister van buitenlandse zaken Didier Burkhalter probeerde het besluit nog tegen te houden door te wijzen op een groep als 'Breaking the Silence' die de “horror” van de “Israëlische bezetting” aan de kaak stelt. Maar het parlement besloot dus anders.

Overzicht berichten rechtszaken/onderzoeken/arrestaties/gevangenis in Israël/wereld + link
'Israel arrests Palestinian Hezbollah suspect who planned kidnapping, terror attacks' – JP (https://goo.gl/4v9RnC)
De Shin Beth heeft de 23-jarige Palestijn Yusef Yasser Suylam gearresteerd op verdenking van het beramen van aanslagen tegen Israëliërs in opdracht van Hezbollah. Hij is via Facebook door Hezbollah benaderd. Naast het plegen van aanslagen moest hij ook IDF bases bespioneren. De Arabier komt uit Kalkiliya. Er is een aanklacht tegen hem ingediend door de militaire rechtbank in Samaria.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link
Samaria residents suffer serious rock attack – INN (https://goo.gl/9HUi0z)
In Samaria zijn vanochtend verschillende Israëlische auto's met stenen bekogeld door Arabieren. Dat gebeurde op de weg tussen Elon Moreh en Itamar. Niemand is gewond geraakt maar de auto's zijn wel zwaar beschadigd.

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link
Underground Gaza wall construction expedited – YN (https://goo.gl/jVngvN)
Met hulp van 1500 tot 2000 buitenlandse arbeiders gaat de IDF beginnen met de aanleg van de ondergrondse Gaza muur die moet voorkomen dat tunnels van Hamas onder Israëlisch grondgebied komen. De muur moet binnen twee jaar klaar zijn en gaat 1 miljard dollar kosten.Woensdag 8 maart 2017 - Lieberman ontmoet Mike Pence

Overzicht berichten Israël en VS + link
Liberman to Pence: We're waiting for the embassy move – INN (https://goo.gl/9OveSy)
Minister van defensie Avigdor Lieberman is momenteel in de Verenigde Staten. Tijdens zijn ontmoeting met vicepresident Mike Pence zei Lieberman te hopen dat de VS snel de ambassade naar Jeruzalem verhuist. Ook spraken de twee politici over de kwestie Iran. Lieberman zegt dat Israël blij is dat president Trump de Iraanse dreiging serieus neemt. Lieberman prees Pence bij het helpen van het herstellen van een Joodse begraafplaats die was vernield door antisemieten.

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link
Report: Netanyahu freezes building permits in Judea and Samaria – INN (https://goo.gl/ylBxJA)
Premier Netanjahoe heeft bakzeil gehaald wat betreft de bouw van nieuwe huizen in Judea en Samaria. Onlangs hadden hij en minister van defensie Lieberman nog duizenden nieuwe huizen aangekondigd voor Joodse nederzettingen in Judea en Samaria. Maar onder druk van president Trump, die pas geleden tegen Netanjahoe zei: "hold back on on settlements for a little bit", heeft Netanjahoe besloten om de bouw van nieuwe huizen te bevriezen.

Overzicht berichten rechtszaken/onderzoeken/arrestaties/gevangenis in Israël/wereld + link
Security forces bring down weapon-smuggling network – YN (https://goo.gl/NQ7jbS)
Israëlische veiligheidstroepen hebben een wapensmokkel netwerk opgerold. De operatie begon in de zomer van 2016 en werd dinsdagavond beëindigd met het bestormen van een winkel in Nabloes. De wapens werden per post besteld en kwamen via de haven van Ashdod Israël binnen om vervolgens doorgezonden te worden naar Gaza, Judea en Samaria. In de zomer van 2016 werd een onschuldig lijkend pakketje onderschept waar wapenonderdelen in zaten. Zo kwam de Shin Beth op het spoor van een heel netwerk. De IDF gelooft dat er honderden ladingen met succes hun plaats van bestemming hebben bereikt alvorens het systeem helemaal werd blootgelegd.

Overzicht berichten Holocaust en antisemitisme + link
UN rights chief says US not doing enough against anti-Semitism – TOI (https://goo.gl/ojT5tw)
UN High Commissioner for Human Rights Zeid Ra’ad al-Hussein zegt dat president Trump meer moet doen om het antisemitisme en racisme in de VS te bestrijden. “Greater and more consistent leadership is needed to address the recent surge in discrimination, anti-Semitism, and violence against ethnic and religious minorities.” Terwijl het Witte Huis het antisemitisme wel veroordeeld heeft, vragen ook Joodse organisaties om meer actie. Overigens bekritiseert al-Hussein ook Israël inzake het nederzettingenbeleid en buitenproportionele acties tegen Palestijnse raketaanvallen. De VS hebben eerder aangegeven de banden met de Human Rights Council te zullen verbreken omdat de Raad constant Israël veroordeelt.

Overzicht berichten wetsvoorstellen en wetten in Israël + link
'Muezzin Law' receives initial approval – INN (https://goo.gl/owq5Vw)
Er zijn twee versies ingediend van de “Muezzin Wet” en in een eerste lezing door de Knesset goedgekeurd. In de eerste ingediende versie staat dat luidsprekers bij moskeeën niet gebruikt mogen worden tussen 11 uur 's avonds en 7 uur 's ochtends, alsook het reduceren van het aantal decibellen gedurende de rest van de dag. In de tweede ingediende versie staat dat luidsprekers bij moskeeën verboden moeten worden en bij overtreding een boete van 5 tot 10 duizend shekel betaald moet worden. Volgens David Bitan van de Likoed helpt de wet er voor te zorgen dat burgers voldoende nachtrust krijgen.Dinsdag 7 maart 2017 - Netanjahoe en Trump bespreken Iraanse dreiging

Laatste nieuws Israël-Iran: een militaire aanval Israël/VS?
President Trump en premier Netanjahoe voeren telefonisch overleg over Iran: Nieuws over Israël-Iran - 7 maart 2017.

Overzicht berichten Holocaust en antisemitisme + link
Jewish centers in New York, Wisconsin evacuated after threats – JP (https://goo.gl/QUsj9X)
De Jewish Community Center in Rochester, New York, werd vanochtend geëvacueerd na een valse bommelding. Ongeveer 75 mensen moesten het gebouw verlaten. De politie en FBI agenten hebben het gebouw onderzocht. Een Jewish community center in Milwaukee kreeg ook een valse bommelding per email. De Harry and Rose Samson Family Jewish Community Center had al twee keer eerder een valse bommelding gekregen. Sinds het begin van dit jaar zijn al 100 valse bommeldingen gedaan bij Joodse centra in de VS.
update: Minstens 5 Joodse centra (Milwaukee; Rockville, Maryland, een buitenwijk of Washington D.C.; Portland, Oregon; en Rochester, New York.), een Joodse school (Davie, in Florida), en een aantal kantoren van de Anti-Defamation League hebben bommeldingen ontvangen.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link
Suspected terror attack south of Jerusalem – INN (https://goo.gl/HZJGYN)
Bij de zuidelijke toegang tot Jeruzalem vond om 11.15 uur lokale tijd een terroristische aanslag plaats. Een man van begin 40 werd met een mes licht verwond. De terrorist blijkt een Arabier te zijn uit de PA gebieden. Het motief van de aanval wordt nog door de politie onderzocht.

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link
Terror attack foiled in southern Israel – INN (https://goo.gl/FfBjMk)
Bij de grens met Gaza is een bomaanslag verijdeld door de IDF. Twee explosieven werden onklaar gemaakt. Waarschijnlijk waren de bommen bedoeld om te laten afgaan op het moment dat een IDF patrouille langs zou komen.

Overzicht berichten Israël, Palestijnen en de VN/IAEA + link
Top UN staffer in Gaza said elected to Hamas leadership – TOI (https://goo.gl/B93QsQ)
Muhammad al-Jamassi, die voor de UNWRA werkt, is gekozen voor het politieke bureau van Hamas. Hij werkt al sinds 2007 voor Hamas terwijl hij dus ook een baan bezit bij de UNWRA. Hij houdt zich daarbij bezig met de infrastructurele projecten in Gaza. Op 13 februari werd Suhail al-Hindi, die eveneens werkzaam is voor UNWRA, ook al gekozen door Hamas. Israël tekende protest aan en Suhail al-Hindi is momenteel niet meer werkzaam voor de UNWRA.

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/satellieten/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link
First rocket launch from unmanned IDF navy vessel – YN (https://goo.gl/Akibny)
Na twee jaar van experimenteren is voor het eerst een raket afgevuurd vanaf een onbemand marineschip de Sea Knight. Deze wordt ingezet bij speciale operaties waarbij men niet de levens van mariniers wil riskeren. De boot wordt bestuurd vanuit een militaire eenheid in de haven van Ashdod maar kan ook vanaf een ander schip worden bestuurd. Er wordt ook nog een systeem ontwikkeld om antitankraketten vanaf de kust te onderscheppen. De Sea Knight kan 12 uur achter elkaar patrouilleren. Ga voor videobeelden van dit prachtige schip naar bovenstaande link.Maandag 6 maart 2017 - IDF doodt terrorist in vuurgevecht

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link
IDF eliminates terrorist during Ramallah gun battle – INN (https://goo.gl/SQ1EDL)
Een Arabische terrorist is tijdens een vuurgevecht met IDF soldaten in Ramallah gedood. De terrorist, Basel Al-Arej (31), werd gezocht vanwege terroristische activiteiten tegen Israëlische burgers en soldaten. Aan IDF zijde zijn geen slachtoffers gevallen. Volgens Palestijnse bronnen zouden nog 2 Arabieren gewond zijn geraakt tijdens het vuurgevecht. Nadat Basel Al-Arej werd gedood werden in zijn huis nog 2 automatische wapens gevonden. Bij andere arrestaties in Judea en Samaria zijn vannacht 12 terroristen opgepakt.

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link
'US warned us not to annex Judea and Samaria' – INN (https://goo.gl/Trvm5k)
Minister van defensie Avigdor Lieberman waarschuwt nationalistische partijen dat annexatie van Judea en Samaria zal leiden tot een onmiddellijk crisis met de VS. De Amerikaanse regering gaf een directe boodschap: 'Apply sovereignty and you will be cutting ties with the new government.' Minister Lieberman gaat binnenkort naar de VS voor een bezoek.

Overzicht berichten Israël en Iran + link
Netanyahu: Iran responsible for more than 80% of Israel’s security concerns – JP (https://goo.gl/Fw9OUd)
Volgens premier Netanjahoe, zich baserend op gegevens van één van de veiligheidsdiensten, is Iran voor 80% verantwoordelijk voor Israëls veiligheidszorgen. Iran plant operaties tegen Israël en Hezbollah voert ze uit. Gisteren berichtten we u al dat premier Netanjahoe binnenkort zal spreken met president Poetin over het gevaar dat Iran in Syrië bezig is om haar militaire aanwezigheid te versterken op de Golan. Israël waarschuwt Rusland dat het zal moeten ingrijpen.

Overzicht berichten weer, natuur en milieu + link
Record low rainfall in February – INN (https://goo.gl/lvCpCi)
Er is in februari een record lage hoeveelheid regen gevallen. Het waterpeil van het Meer van Galilea steeg slechts met 22 cm terwijl het maandgemiddelde in februari normaal op 60 cm ligt. In het noorden van Israël zal het tekort aan water in de zomermaanden toenemen. Er staat voor Westelijk Galilea een waterontziltingsfabriek gepland maar niemand wil de fabriek dicht in de buurt hebben. Ontzilting van water is nodig om de waterreserves op peil te houden.

Overzicht berichten Israël binnenland + link
Sign of the times: More roads - and even more cars – INN (https://goo.gl/uSoH83)
In Israël worden steeds meer wegen aangelegd. Maar dat is niet voldoende om het groeiende wagenpark bij te benen. In 2016 werden 286.000 nieuwe auto's verkocht. Dat is ruim 12% meer dan het jaar daarvoor. In 2016 legden de motorvoertuigen 3,4 miljard kilometers af op de Israëlische wegen. Dat is een groei van 6,2%. Sinds 2014 kent Israël de meeste auto's per kilometer van alle OESO landen. En die dichtheid neemt alleen maar verder toe omdat er meer auto's bijkomen dan nieuw asfalt. In de ochtenden duurt de reistijd op Israëlische wegen 64% langer dan in de avonden. De oplossing voor het gigantische verkeersprobleem ligt bij het openbaar vervoer. Er komen meer lightrail en treinen. Maar het tempo waarin dat gebeurt is nog te laag.Zondag 5 maart 2017 - Opnieuw grafschennis in de VS

Overzicht berichten Holocaust en antisemitisme + link
Headstones overturned in New York cemetery – INN (https://goo.gl/HE2S93)
Op de Jewish Washington Cemetery in Brooklyn, NY, zijn grafstenen omver gegooid door vandalen. The New York Police Department en de Hate Crimes Division onderzoeken de zaak. Al verschillende keren zijn in de VS Joodse begraafplaatsen vernield.

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link
'Iran wants to force us to open a front in the Golan' – INN (https://goo.gl/7CSVbi)
Vandaag gaf premier Netanjahoe wat informatie over zijn komende ontmoeting met president Poetin. Hij zal met de Russische president gaan praten over de militaire aanwezigheid van Iran in Syrië. Iran wil met Syrië een overeenkomst sluiten voor permanente Iraanse militaire aanwezigheid in Syrië op land en op zee. Zo wil Iran, volgens Netanjahoe, langzaam een front openen tegen Israël op de Golan. De premier zal aan Poetin duidelijk maken dat Israël zich hevig verzet tegen dit plan en dat Israël genoodzaakt zal zijn om militair in te grijpen. Hij wil met Poetin duidelijke afspraken maken zodat het niet tot een confrontatie komt tussen Russische en Israëlische gevechtsvliegtuigen.

Overzicht berichten Israëlische politiek/diplomatie + link
Netanyahu made offer to Herzog, then backtracked – INN (https://goo.gl/Oxdns9)
Volgens de linkse krant HaAretz heeft premier Netanjahoe vorig jaar een aanbod gedaan aan oppositieleider Herzog van de Zionistische Unie om deel te nemen aan de regering, maar trok hij dat aanbod later weer in. Het aanbod hield in dat vredesgesprekken met de Palestijnen nieuw leven zouden worden ingeblazen met inbegrip van deelname van Arabische landen. Dit zou moeten leiden tot een tweestatenoplossing.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link
Stabbing attack prevented at Tapuah Junction – YN (https://goo.gl/DgMzWw)
De grenspolitie heeft vanmiddag bij het Tapuach Kruispunt een aanslag verijdeld. Twee Palestijnen uit Nabloes werden aangehouden. Eén van hen had een mes bij zich. Ze waren van plan een aanslag te plegen op burgers en veiligheidspersoneel.

Overzicht berichten Israël binnenland + link
Council to remove Arafat St. sign following Netanyahu's request – YN (https://goo.gl/iFkA33)
De Arabische Regionale Raad van Jatt gaat de straatnaam Jasser Arafat weghalen. De Israëlische regering staat niet toe dat moordenaars van Joden en Israëliërs worden geëerd.Shabbat (zaterdag) 4 maart 2017

Er wordt vandaag geen nieuws verzameld vanwege de Joodse rustdag. Kijk voor de Sjabbat tijden in het artikel: Sjabbat tijden. Voor Parsja van de week ga naar: http://www.nik.nl/category/tora-van-de-week/ (bron: NIK)Vrijdag 3 maart 2017 - FBI arresteert 31 jarige man i.v.m. valse bommeldingen in de VS

Overzicht berichten Holocaust en antisemitisme + link
FBI Makes Arrest in Bomb Threats Against Jewish Institutions – HaAretz (https://goo.gl/rN62hK)
De FBI heeft vandaag de 31 jarige Juan Thompson uit Missouri gearresteerd in verband met de valse bommeldingen bij Joodse instellingen in de VS.

Montreal police investigating latest anti-Jew hate video – INN (https://goo.gl/T4Gzik)
Opnieuw is in Montreal een anti-Joodse haat video opgedoken die afkomstig is van dezelfde lokale moskee. Het gaat om een preek uit 2014 waarin Sheikh Wael Al-Ghitawi van het Al Andalous Islamic Center Joden beschuldigt van het doden van de profeten, het verspillen van hun bloed en het vervloeken van de Eeuwige. Op een andere video van dat jaar is een preek van een andere imam te horen waarin hij de Joden vervloekt en bidt voor de overwinning van de Moedjahedien in Palestina en de rest van de wereld. De Canadese politie doet onderzoek naar de video's. In Toronto heeft vorige week een lokale moskee juist excuses aangeboden voor een haatdragend gebed van een imam die Joden de dood toewenste.

Hundreds rally against hate after cemetery damage, threats – YN (https://goo.gl/qGgYYd)
In Philadelphia hebben honderden mensen gedemonstreerd tijdens de "Stand Against Hate" rally tegen de vernieling van Joodse begraafplaatsen en tegen hate crime in het algemeen. De Joodse federatie organiseerde de rally en hoopt "to restore a sense of security and peace to our community."Donderdag 2 maart 2017 - Opnieuw Joodse begraafplaats vernield in de VS

Overzicht berichten Holocaust en antisemitisme + link
Jewish cemetery in Rochester, NY vandalized – INN (https://goo.gl/rVSXR6)
Opnieuw is een Joodse begraafplaats vernield in de VS. Ditmaal de Waad Hakolel Cemetery in Rochester NY. Het is het derde incident in minder dan twee weken tijd. “I don’t want to label it a hate crime. I don’t think there’s any proof of that. I don’t want to label it anti-Semitism. I don’t think there’s any proof of that,” zei Michael Phillips, president van de Britton Road Association.

NYPD: Anti-Semitic incidents doubled in 2017 – INN (https://goo.gl/mll1FE)
In 2017 is het aantal antisemitische incidenten in New York City met 94% toegenomen. Het maakt onderdeel uit van de 55% toename van hate crimes in vergelijking tot dezelfde periode vorig jaar. Er hebben 35 antisemitische incidenten in de eerste twee maanden van 2017 plaatsgevonden. Hate crimes vinden ook plaats tegen zwarten, moslims en vanwege seksuele geaardheid. Bij Joodse centra en synagoges zijn extra patrouilles ingezet.

Jewish leaders fearful of recent anti-Semitic incidents – YN (https://goo.gl/EwKLXu)
Ondanks de veroordelingen door president Trump vrezen Joodse leiders in de VS dat de golf van antisemitisme die nu gaande is in de VS en Europa nog niet snel zal zijn afgelopen. Het aantal antisemitische incidenten doet denken aan de jaren '80. In West-Europa is een verschuiving gaande van aanvallen tegen Joodse instellingen naar aanvallen tegen Joodse personen. Als er al een scheiding was tussen demonisering van de Joodse staat en Joodse personen dan is dat nu zeker niet meer het geval, zegt Natan Sharansky van de Jewish Agency. Premier Netanjahoe prees onlangs president Trump om zijn afkeuring van het antisemitisme. De premier riep Europese leiders op hetzelfde te doen.

Overzicht berichten Israël, Palestijnen en de VN/IAEA + link
Human rights movements urge UN to add IDF to blacklist – YN (https://goo.gl/ypgXeJ)
The Watchlist on Children and Armed Conflict wil dat de VN de IDF op een zwarte lijst zet vanwege “ernstig geweld tegen kinderen”. In 2015 werd de IDF nog van de lijst gehouden door druk van Israël en de VS. Op de lijst staan groepen zoals de Pakistaanse Taliban die regelmatig kinderen doodt of verwondt.

Circulating the web: IDF soldiers give food to Arab children – INN (https://goo.gl/ZCTPvV)
In tegenstelling tot bovenstaande bericht waarin The Watchlist on Children and Armed Conflict beweert dat IDF soldaten ernstig geweld tegen kinderen gebruiken, circuleert een filmpje op internet waarop te zien is dat IDF soldaten juist voedsel uit delen aan Arabische kinderen. Ga voor de videobeelden naar bovenstaande link.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link
'Building a new town is as necessary as eating' – INN (https://goo.gl/zesVh7)
Tamar Nizri, die een aantal weken geleden uit Amona is gezet, is vanochtend begonnen met een hongerstaking. Ze houdt deze voor het huis van de premier totdat Netanjahoe zijn belofte nakomt om een nieuwe stad te bouwen voor de ex-bewoners van Amona. Ze gelooft dat er nog meer mensen met de hongerstaking zullen gaan meedoen.

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link
Israeli jets, tanks strike Hamas targets in response to cross-border fire – JP (https://goo.gl/rAU3TT)
Israëlische gevechtsvliegtuigen hebben in Beit Lahiya in het noorden van Gaza posities van Hamas gebombardeerd nadat IDF troepen vanuit Gaza onder vuur werden genomen. Woensdagavond laat hadden Palestijnse terroristen ook al een raket op Israël afgeschoten die terechtkwam op het strand van Ashkelon (zie berichtgeving gisteren).Woensdag 1 maart 2017 - Opnieuw valse bommelding bij Joodse instelling in de VS

Overzicht berichten Holocaust en antisemitisme + link
Brooklyn High School evacuated after bomb threat – INN (https://goo.gl/uROO7r)
De Midwood High School uit Brooklyn NY is door de politie geëvacueerd nadat een bommelding was gedaan. Het is de zoveelste valse bommelding in de VS bij een Joodse instelling.

'We stand united in condemning hate and evil' – INN (https://goo.gl/90wuM0)
Tijdens een toespraak voor het Amerikaanse Congres heeft president Donald Trump het antisemitisme in zijn land veroordeeld. "Recent threats targeting Jewish community centers and vandalism of Jewish cemeteries, as well as last week's shooting in Kansas City, remind us that while we may be a nation divided on policies, we are a country that stands united in condemning hate and evil in all its forms."

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link
Gaza rocket hits southern Israel – INN (https://goo.gl/UJPQgR)
Vanavond is vanuit Gaza een raket op Israël afgevuurd. De raket kwam in onbewoond gebied van de Hof Ashkelon Regionale Raad neer. Er zijn geen berichten van schade of slachtoffers.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link
Terrorist breaks into home, stabs civilian, and is shot – INN (https://goo.gl/pvalTz)
In de regio Har Hebron heeft een Arabische terrorist een aanslag gespeeld. Hij drong een woning binnen en stak met een mes een bewoner. Deze raakte lichtgewond. De terrorist werd door een andere bewoner van het huis doodgeschoten. Er wordt onderzocht of er geen andere terroristen in de buurt verblijven.

Overzicht berichten wetsvoorstellen en wetten in Israël + link
Attorney General allows State to defend Regulation Law – INN (https://goo.gl/sqHvhf)
Procureur Generaal Avichai Mandelblit maakte vanavond bekend dat hij de staat toe zal staan zich te laten verdedigen door een privé raadsman bij het Hooggerechtshof inzake de Regulation Law. Hij doet het zelf niet omdat hij de wet ziet als strijdig met het Israëlische en internationale recht.

Overzicht berichten rechtszaken/onderzoeken/arrestaties/gevangenis in Israël/wereld + link
'Israeli immigrant who converted to Islam attempted to join ISIS in Syria' – JP (https://goo.gl/hXx9Sv)
De Shin Beth heeft een Israëlische immigrant opgepakt die van plan was zich aan te sluiten bij IS in Syrië. Het gaat om Valentine Vladimir Mazlovsky, 40, uit het Arabische dorpje Shibli. Hij kwam in 1996 naar Israël toe vanuit Wit-Rusland. In 2000 bekeerde hij zich tot de islam en trouwde een Arabische vrouw. Ze hebben samen vijf kinderen. Tijdens ondervraging door de Shin Beth gaf Mazlovsky toe de ideologie van IS te steunen. Hij had een enkele reis Turkije geboekt vanwaar hij naar Syrië zou gaan. De Shin Beth beschouwt IS sympathisanten als een gevaarlijk fenomeen. Er zijn al 50 Israëliërs vertrokken naar Syrië of Irak. Vandaag wordt een aanklacht ingediend tegen Mazlovsky bij de rechtbank in Nazareth.Overig nieuws februari 2017.Artikelen en specials over Jodendom en Israël

Wilt u dit artikel aan andere mensen laten lezen dan kunt u gebruik maken van de buttons van de sociale media (zie rechts bovenaan dit artikel) - NuJij, Twitter, Hyves, Facebook, etc. Meer nieuws kunt u zien op Jerusalem Online en op IL TV.

Lees verder (ouder nieuws)


Algemene achtergrondinformatie over Israël inclusief Judea, Samaria en Jordaan Vallei


Opinieartikelen


Recente achtergrondartikelen


Wilt u gebruik maken van de berichten van Etsel-Israël op uw eigen website of blog dan kunt u een link plaatsen naar deze site. U kunt er dan uw eigen tekst bij schrijven. Het letterlijk kopiëren van onze berichten staan we niet toe. Uiteraard staat het u wel vrij de tekst uit te printen voor eigen gebruik. © Etsel-IsraëlAlgemene gegevens over Israël: Informatie, kaarten en grafieken

Ligging Land Israël - Erets Jisraeel

Legenda
A. Israël - Medinat Jisraeel (de staat Israël)
B. Judea - Jehoeda
C. Samaria - Shomron
D. Jeruzalem - Jeroesjalajiem - de eeuwige Joodse hoofdstad

landoppervlakte (20.329 km²); totale oppervlakte (20.770 km²)

Regionale context van Israël in Midden Oosten

Legenda
A. Israël
B. Egypte
C. Jordanië
D. Libanon
E. Syrië
F. Irak
G. Saoedi Arabië
H. Iran


Bevolking Israël - december 2015 - 8,462 miljoen


bevolking eind december 2015:

Regering Netanjahoe (2015-20?)


 • Likoed 30
 • Kulanu: 10
 • Joods Huis: 8
 • Shas: 7
 • Verenigd Tora Jodendom: 6
 • Jisraeel Beitenoe: 6

 • President: Reuven Rivlin (2014)

ministers - 34ste regering 2015
 • Prime Minister Binyamin Netanyahu - also serving as Foreign Minister, Health Minister, Communications Minister, and Minister of Regional Cooperation.
 • Avigdor Lieberman (Jisraeel Beitenoe) - Defense Minister (returning)
 • Silvan Shalom (Likud) - Interior Minister and Deputy Prime Minister
 • Yuval Steinitz (Likud) - Minister of Energy and Infrastructure
 • Ze'ev Elkin (Likud) - Absorption Minister and Strategic Affairs Minister
 • Ofir Akunis (Likud) - Minister without portfolio; designated to serve in the Communications Ministry
 • Gilad Erdan (Likud) - Minister of Public Security
 • Gila Gamliel (Likud) - Minister of Social Equality
 • Yisrael Katz (Likud) - Transportation Minister (returning)
 • Yariv Levin (Likud) - Tourism Minister, and Ministerial Liaison Between the Government and the Knesset
 • Miri Regev (Likud) - Culture and Sport Minister
 • Danny Danon (Likud) - Space and Technology Minister
 • Haim Katz (Likud) - Welfare Minister and Social Affairs Minister
 • Tzipi Hotovely (Likud) - Deputy Foreign Minister
 • Ayoub Kara (Likud) - Deputy Minister of Regional Development
 • Moshe Kahlon (Kulanu) - Finance Minister
 • Yoav Galant (Kulanu) - Housing and Construction Minister
 • Avi Gabbai (Kulanu) - Environmental Protection Minister
 • Naftali Bennett (Jewish Home) - Education Minister, Diaspora Affairs Minister
 • Uri Ariel (Jewish Home) - Agriculture Minister
 • Ayelet Shaked (Jewish Home) - Justice Minister
 • Rabbi Eli Ben-Dahan (Jewish Home) - Deputy Defense Minister
 • Aryeh Deri (Shas) - Economy Minister, Minister of Development of the Negev and Galilee
 • David Azoulay (Shas) - Religious Affairs Minister
 • Yitzhak Cohen (Shas) - Deputy Minister in the Finance Minister, Ministry for the Negev and the Galilee, and the Economy Ministry
 • Meshulam Nahari (Shas) - Deputy Education Minister
 • Yaakov Litzman (United Torah Judaism) - Deputy Health Minister
 • Meir Porush (United Torah Judaism) - Deputy Education Minister

legertop
 1. Opperbevelhebber: Luitenant-Generaal Gadi Eizenkot - de generale staf 2015;
 2. Plaatsvervangend Opperbevelhebber: Majoor-Generaal Yair Golan

Partijen 20ste Knesset


20ste Knesset
 • Likoed: 30
 • Zionistische Unie: 24
 • Verenigde Arabische lijst: 13
 • Yesh Atied: 11
 • Kulanu: 10
 • Joods Huis: 8
 • Shas: 7
 • Verenigd Tora Jodendom: 6
 • Jisraeel Beitenoe: 6
 • Meretz: 5

Ligging Jeruzalem

Legenda
A. Har HaMoria (Tempelberg)
B. De Oude Stad van Jeruzalem
C. Ier Dawied (Stad van David)
D. Har Zayit (Olijfberg) - Joodse begraafplaats
E. Mea Sheariem
F. De Knesset - Israëlisch parlement

Bevolkingsgroei Jeruzalem: 1948-juli 2012Ligging Tel Aviv

Legenda
A. Merkaz Ha'ier (Dizengoff Plein)
B. Azrieli Center (wolkenkrabber)
C. Onafhankelijkheidsgebouw (hier werd de onafhankelijkheid getekend)
D. Diaspora Museum
E. Universiteit van Tel Aviv
F. Shoek HaKarmel (markt)
G. Rabin Plein

Bevolkingsgroei Tel Aviv-Jaffo: 1948-juli 2012Ligging Haifa

Legenda
A. Universiteit van Haifa - met mooi uitzicht op Galilea
B. Kiryat Eliezer voetbalstadion van Maccabi Haifa en Hapoel Haifa
C. Bahai tuinen
D. Grot van Elia
E. Matam - grootste en oudste hightech industriepark van Israël

Bevolkingsgroei Haifa: 1948-juli 2012Ligging Centraal Israël - metropool Tel Aviv

Legenda
A. Tel Aviv-Jaffo - 403.700
B. Rishon LeZion - 228.000
C. Petach Tikwa - 209.600
D. Ashdod - 206.400
E. Holon - 184.700
F. Netanja - 183.200
G. Bnei Brak - 154.400
H. Ramat Gan - 145.000
I. Bat Yam - 130.000
J. Rechovot - 112.700
K. Herzliya - 87.000
L. Hadera - 80.200
M. Kiriat Gat - 47.400
N. Zichron Ja'akov - 18.700

Bevolking Metropool Tel Aviv - grote steden: 2009


Dichtstbevolkte regio van Israël (2009): Metropool Tel Aviv

Steden met meer dan 200.000 inw. in 2009


Ligging steden meer dan 200.000 inwoners in 2009

Legenda
A. Jeruzalem - 773.000
B. Tel Aviv-Jaffo - 403.700
C. Haifa - 265.600
D. Rishon LeZion - 228.200
E. Petach Tikwa - 209.600
F. Ashdod - 206.400

Meer belangrijke feiten over Israël kunt u hier lezen.
(bron: CBS Israël)

Algemene gegevens over Judea, Samaria en Jordaan Vallei: Informatie, kaarten en grafieken

Omdat de toekomst van Judea en Samaria op het spel staat volgen hier een aantal feiten over deze Bijbelse regio's die het Joodse volk door God zijn toegewezen.
Judea en Samaria zijn de oorspronkelijke geografische namen van de gebieden. De term West Bank (een politiek geografische naam) ontstond pas nadat Jordanië het gebied bezette in 1949. De naam Palestina is door de Romeinen ingevoerd om het gebied van Joodse wortels te ontdoen. Judea (waar de naam Jood vanaf stamt) is de oorspronkelijke benaming van het Heilige Land. Lees verder in het artikel: Namen Israël: Erets Jisraeel, HaAretz, Jehoed, Palestina.
De oppervlakte van Judea en Samaria beslaat 23% van de Staat Israël. Hoewel velen menen dat de bouw van Joodse nederzettingen in Yesha indruist tegen de Zionistische ideologie, klopt dat niet. Zowel de linkse Arbeid partij als de Likoed hebben onder hun bestuur Joodse nederzettingen gebouwd in deze gebieden. Er zijn alleen wat accentverschillen. Zo was het regeringsbeleid van de Arbeid meer gericht op de bouw van nederzettingen op militair strategische locaties, vooral in de Jordaan Vallei, terwijl onder het regeringsbeleid van Likoed ook gebouwd werd in de buurt van Arabische dorpen en steden in Judea en Samaria. Voor meer informatie, klik hier.
Fysisch milieu van Judea en Samaria: Judea en Samaria (1): Fysische geografie
Er liggen allerlei plaatsen die belangrijk zijn voor de geschiedenis van de Joden: Hebron, Sichem, Herodion, Beth El, Shilo, etc.

Ligging Judea - Jehoeda

Legenda
A. Hebron - stad van de aartsvaders en aartsmoeders
B. Kiriat Arba
C. Goesh Etzion - (Efrat, Beitar Illit, Alon Shvut, etc.)

Joodse dorpen en steden in Judea
 • Adora/Allon Shevut/Almon/Asfar (Metzad)/Ateret/Beit El/Beit Horon/Benjamin/Betar 'Illit/Dolev/Doran/Efrat/El'azar/Eshkolot/Geva Binyamin (Adam)/Geva'ot/Giv'at Ze'ev/Giv'on haHadasha/Hagai/Hallamish/Har Adar (Giv'at HaRadar)/Har Gilo/Hashmona'im/Karmei Zur/Karmel/Kedar/Kfar Adummim/Kfar Etzion/Kiryat Arba'/Kokhav haShahar/Kokhav Ya'acov (Abir Ya'acov)/Lapid/Ma'ale Adummim/Ma'ale Amos/Ma'ale Levona/Ma'ale Mikhmas/Mahane Giv'on (onbewoond)/Ma'on/Mattityahu/Mevo Horon/Mezadot Yehuda/Migdal Oz/Mizpe Yeriho/Na'aleh/Nahli'el/Negohot/Neve Daniyyel/Nili/Nokdim/Ofarim/Ofra/Otni'el/Pene Hever (Ma'ale Hever)/Pesagot/Rimmonim/Rosh Zurim/Shani/Shilo/Shim'a/Susiya/Talmon/Tekoa/Telem/Tene (Ma'ale Omarim)/Tzurif/Vered Jericho

Ligging Samaria - Shomron

Legenda
A. Ariel
B. Modi'in Illit
C. Sichem
D. Beit El
E. Ma'ale Efraim
F. Kfar Adoemiem
G. Ma'aleh Adoemiem
H. Elon Moreh

Joodse dorpen en steden in Samaria
 • Alei Zahav/Alfei Menashe/Ariel/Avnei Hefetz/Barkan/Bat Ayin/Beit Arye/Bracha/Eli/Elkana/Elon Moreh/Emmanuel/Enav/Etz Efrayim/Gannim (onbewoond sinds 2005)/Hebron/Hermesh/Hinnanit/Homesh/Itamar/Kaddim (onbewoond sinds 2005)/Karne Shomron/Kedumim/Kfar Tapuah/Kiryat Netafim/Ma'ale Shomron/Mevo Dotan/Migdalim/Modi'in Ilit/Nofim/Oranit/Pedu'el/Rehan/Revava/Sa Nur (onbewoond sinds 2005)/Sal'it/Sha'are Tikva/Shaked/Shavei Shomron/Shvut Rachel (onbewoond)/Ya'arit/Yakir/Yizhar/Zufin

Ligging Jordaan Vallei - Emek HaJarden

Legenda
A. Dode Zee - Jam HaMelach
B. Jericho - oudste bewoonde stad ter wereld
C. Mitspe Jericho
D. Ma'ale Efrayim

Joodse dorpen in de Jordaan Vallei
 • Almog/Argaman/Beit ha'Arava/Beit Horon/Bitronot (Nachal nederzetting)/Elisha (Nachal nederzetting)/En Hogla/Gilgal/Gittit/Hamra/Hemdat (Nahal)/Kalya/Ma'ale Efrayim/Maskiyyot (sinds 2000 onbewoond)/Massu'a/Mehola/Mekhora/Menora (Kfar Haoranim)/Mizpe Shalem (Megilot)/Netiv HaGedud/Niran/No'omi/Peza'el/Ro'i/Rotem (Nachal nederzetting - onbewoond)/Shadmot Mehola/Tomer/Yafit/Yitav

Joodse bevolking Yesha & Jordaan Vallei 1970-2015

Toelichting bij grafiek: Oost-Jeruzalem is niet-inbegrepen bij het inwonertal; Yesha (Yehuda Shomron 'Azza) staat voor Judea, Samaria en tot 2005 Gaza; in augustus 2005 evacueerde de IDF alle Joodse bewoners uit Gaza (ongeveer 8000 mensen)
Er wonen 406.302 Joden (december 2015) in Judea en Samaria (charediem, religieuze zionisten en seculieren); in Oost-Jeruzalem wonen ongeveer 360.000 Joden (31 december 2015).
Slechts 3% van de grond is Joods bebouwd gebied: Joodse nederzettingen.
Veel Arabieren zijn geen autochtone bewoners van het gebied. Zij kwamen uit Egypte, Syrië, Libanon en andere Arabische landen zo'n 150 jaar geleden.
43% is onder Palestijnse controle.
Meer dan 90% van de Palestijnen leeft onder Palestijns Bestuur.
De bergen van Judea en Samaria lopen van de Jisraeel Vallei naar de Arad Vlakte in de Negev (lengte: 140 kilometer).
De breedte van de regio's is 55 kilometer maximaal; bij Tel Aviv is de breedte slechts 16 kilometer.
Snelweg 60 loopt langs de nationale waterscheidingslijn en is dezelfde route die de Aartsvader namen.
Grondwaterlaag van de bergen vormt de helft van Israëls watervoorziening.
Meer feiten over Judea en Samaria kunt u hier lezen.
(bron: Israel National News/Jewish Virtual Library)

Nieuwsbronnen

Voor het dagelijks nieuws worden voornamelijk 5 bronnen gebruikt. Daarnaast gebruiken we nog een aantal andere bronnen voor de overige berichten die meestal geen politieke lading hebben.

 • Jerusalem Post -JP (http://www.jpost.com/) - rechtse (Likoed) signatuur - oorspronkelijk links (krant bestaat sinds 1932 (The Palestine Post); sinds 1950 met de huidige naam)
 • Israel National News (Arutz sheva) - INN (http://www.israelnationalnews.com/) - rechts-religieuze (Nationaal Religieuze Partij) signatuur (nieuwszender bestaat sinds 1988)
 • Ynetnews (het laatste nieuws - Jedioth Achronot) - JA (http://www.ynetnews.com/home/0,7340,L-3083,00.html) - onafhankelijk - midden/linkse signatuur (krant bestaat sinds 1939)
 • HaAretz (het land) - HA (http://www.haaretz.com/) - onafhankelijke liberaal linkse signatuur (oudste dagblad sinds 1918)
 • Maariv (avond) (http://www.nrg.co.il/) - onafhankelijk centrum rechts dagblad - concurrent van Jedioth Achronot (krant bestaat sinds 1948 en verschijnt alleen in het Hebreeuws)

Lees verder

© 2010 - 2017 Etsel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Slecht nieuws over Nederland vanuit IsraëlSlecht nieuws over Nederland vanuit IsraëlSlecht nieuws over Nederland. Niet leuk om te lezen of te horen voor Nederlanders. Maar ja, meent dr. Manfred Gerstenfel…
Positieve feiten over IsraëlPositieve feiten over IsraëlIsraël kan trots zijn. Het doet het relatief goed op het gebied van wetenschap, technologie, democratie, migratiepolitie…
Oorlog Israël-Hamas: op het slagveld en in de mediaZodra de strijd weer oplaait tussen Israël en Hamas wordt er in de media over en weer beschuldigingen geuit. De beschuld…
Opinie Israël 13: Geografische kennis over Israël verbeterenOpinie Israël 13: Geografische kennis over Israël verbeterenOpinie Israël 13 – 20 juni 2011. Wie Israël wil begrijpen zal kennis op moeten doen van Jodendom en de geografie van het…
Israëlisch-Arabisch conflict 1: Focus op het behoud levensIsraëlisch-Arabisch conflict 1: Focus op het behoud levensDit artikel is het begin van een serie artikelen over het Israëlisch-Palestijns conflict bezien vanuit een Joods religie…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Kurious / Pixabay
 • The Times of Israel
 • Maariv
 • Jerusalem Post
 • Israel National News
 • Ynetnews
 • HaAretz
 • Israel21c
 • Chabad
 • IDF
 • IDF Spokesperson
 • Honest Reporting
 • Ministerie BuZa Israël
 • Overige bronnen (af en toe)

Reageer op het artikel "Laatste nieuws Israël: nieuws/achtergronden Israël&Jodendom"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

Nicolet Pontier, 12-03-2017 15:27 #13
Beste Etsel,

Ik denk dat het artikel over christenen voor Israël een grap is. Misschien is de wens de vader van de gedachte hier.
U heeft in elk geval een punt dat de wortel van het christendom in Mijn Heer Jezus Christus ligt. Deze is van Joodse afkomst. Geen reden dus om het joodse volk slecht te behandelen wat helaas wel gebeurd is. Ik voel me daar mede schuldig aan. Gods zegen toegewenst voor uw zeer onderhoudende rubriek. Hier krijgen we te horen wat in de rest van de Nederlandse media nooit verteld wordt. Daarvoor hartelijk bedankt. Het doet mijn liefde voor Israël toenemen.

Nicolet Pontier Reactie infoteur, 13-03-2017
Shalom Nicolet,

Bericht was inderdaad een Poeriem grap. Christenen voor Israël had samen met Opperrabbijn Jacobs ook een Poeriem grap uitgehaald: https://christenenvoorisrael.nl/2017/03/poerimgrap-opperrabbijn-christelijke-politiek/ Misschien ook hier is de wens de vader van de gedachte.

Groet,

Etsel

Peter de Moor, 11-12-2015 12:44 #12
Aan infonu Israel

Hartelijk dank voor al de berichtgevingen over Israel zo blijven we op de hoogte wat er gaande is in het beloofde land. Wij lezen dit elke dag.
Overzicht artikelen christelijke wereld in relatie tot Israël heb ik echter een vraag.
Kunt u mijn uitleggen over wie er gesproken wordt in het boek Jesaja 53 vers 4 tot 11?
Gezegend is Israel Peter de Moor Reactie infoteur, 11-12-2015
Jesaja 53 vers 4 tot 11 gaat over Israël. De Joodse Bijbelcommentator Rashi legt uit dat Jesaja Israël als één man noemt. Hij geeft daar een aantal voorbeelden van:

So is the custom of this prophet: he mentions all Israel as one man, e.g., (44:2), “Fear not, My servant Jacob” ; (44:1) “And now, hearken, Jacob, My servant.” Here too (52:13), “Behold My servant shall prosper, ” he said concerning the house of Jacob. יַשְׂכִּיל is an expression of prosperity. Comp. (I Sam. 18:14) “And David was successful (מַשְׂכִּיל) in all his ways.”

Ga voor meer informatie naar: http://www.chabad.org/library/bible_cdo/aid/15984#showrashi=true

Groet,

Etsel

Jannie Bakker, 15-02-2015 13:17 #11
Ik las net dat bepaalde artiesten Israël willen boycotten als u de volledig lijst bekent maakt, boycot ik die artiesten en mijn vrienden, mijn kerk de mensen van Pillar of Fire en ik denk ook al de mensen die de nieuwsbrief van Dirk van Genderen ontvangen. En dat zijn er heel veel.
Gods zegen Jannie Bakker Reactie infoteur, 15-02-2015
In deze link kunt u de namen van de artiesten vinden die Israël boycotten: http://artistsforpalestine.org.uk/

Shalom,

Etsel

Nicolet Pontier, 24-04-2014 00:28 #10
Ongelofelijk, dat er een gouden bel en een soort troffel gevonden zijn uit de periode van de tweede tempel. Ik ben hiervan onder de indruk. De hele geschiedenis die ik als kind en later als volwassene in de bijbel gelezen heb gaat voor mij leven! Het is allemaal echt gebeurd in Israel en er worden ZEER belangrijke archeologische vondsten gedaan. Reactie infoteur, 25-04-2014
Reactie op bericht van 23 april 2014. Ga naar:

http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/129757-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-april-2014.html

Paul, 11-02-2014 12:26 #9
Wat een enorme brutaliteit van de Palestijnen om de Westelijke Muur te claimen! Ze hebben lef om de Klaagmuur, een historische deel van de Joodse Tempel dat door Titus verwoest werd, te claimen alsof het hun eigendom is. De Westelijke Muur is helemaal niet Palestijns! Ook de Tempelberg is niet van de Palestijnen, noch het land en de stad Jeruzalem. Wat zouden de Hollanders ervan zeggen als hun eigen nationale erfenis, de beroemde Nachtwacht van Rembrandt, geclaimd wordt door een vreemde mogendheid als de Palestijnen!? Reactie infoteur, 13-02-2014
Reactie hoort bij berichtgeving 11 februari 2014 en staat nu bij http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/126552-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-februari-2014.html

Paul, 09-01-2014 12:41 #8
Ik zou de PvdA-kamerlid Servaes willen vragen of het "maatschappelijk verantwoord" was van de nazi's om Joodse winkels in het vooroorlogse Duitsland te boycotten. Kennelijk is hij niet goed op de hoogte van de geschiedenis gehouden. Zo'n boycot van Israëlische banken en bedrijven is NIET maatschappelijk verantwoord. Het is puur discriminerend en onrechtvaardig en zowel Joden als Palestijnen zullen erdoor getroffen worden. Ik ben het geheel eens met Etsel dat het de terreur in de hand zal werken. Dat hebben we duidelijk gezien hoe de nazi-boycot zich ontwikkelde tot ware terreur tegen de Joden. De nazi's waren eerst begonnen met de boycot. Hun volgende stap was de rassenwetten van Neurenberg. De volgende stap was de Kristallnacht waar Joodse instellingen, winkels en synagogen werden geplunderd en in brand gestoken. En tenslotte de laatste stap de Holocaust. Als ik nu de ontwikkelingen van anti-Israël boycot zie, huiver ik me ervoor dat de geschiedenis zich zal herhalen. Ik heb de nazi-terreur en de Holocaust persoonlijk NIET meegemaakt. Maar wel heb ik de boeken gelezen. Geschiedenis is altijd mijn lievelingsvak. Toevallig heb ik Encyclopedie van de Holocaust bij me. Het is een heel interessant boek. Ik zou willen dat de Encyclopedie een verplicht vak zal worden op alle Nederlandse scholen. Reactie infoteur, 12-01-2014
De strijd tegen Israël is gewoon een voortzetting van de strijd tegen het Joodse volk dat al 2000 jaar lang wordt gevoerd.

Reactie hoort bij berichtgeving 9 januari 2014. Ga naar: http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/124515-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-januari-2014.html

Paulu, 08-01-2014 19:25 #7
Onbegrijpelijk wat het pensioenfonds PGGM zo'n dwaze besluit heeft genomen om samenwerking met de Israëlische banken op te zeggen. Juist dat het beleid van Joodse nederzettingen en huizenbouw goed zijn voor de werkgelegenheid voor Palestijnen. Dankzij PGGM zullen de Palestijnen straks werkeloos worden en op straat gezet worden. Al mogen landen en instellingen die Israël willen boycotten, beweren achter het vredesproces te staan, hoe hypocriet ze ook zijn. In feite bevordert boycot het vredesproces in het Midden-Oosten helemaal niet! Als de Palestijnen werkeloos worden, zal het geweld alleen maar aangewakkerd worden waardoor het vredesproces bemoeilijkt zal worden. Infoteur Etsel heeft gelijk dat investeringen van groot belang zijn om te voorkomen dat er een dictatoriaal terreurstaat zou ontstaan. Zo'n terreurstaat als de toekomstige Palestijnse staat heeft niet alleen verstrekkende gevolgen voor Israël, maar ook voor de hele regio in het Midden-Oosten en voor de hele wereld! Nederland en de wereld zijn een feit totaal vergeten dat toen Israël in 1982 inval deed in Libanon om de PLO van Yasser Arafat te verdrijven, trof de IDF een enorme wapenarsenalen aan. De arsenalen waren helemaal gevuld met Russische geavanceerde wapens. We zouden bijna haast zeggen dat Libanon onder Arafat één grote voorraadschuur van wapens was geworden. Genoeg om het hele Midden-Oosten te destabiliseren. Dankzij wijlen Menachem Begin was een ramp te voorkomen. Wanneer leren Nederland en de wereld uiteindelijk de historische lessen? Over een paar duizend jaar?

Ik zou ook willen zeggen dat de PGGM een vreselijk gebeurtenis over het hoofd heeft gezien wat er in Gaza vorig jaar gebeurd was. De op internet gecirculeerde video's laten zien hoe de Palestijnen in Gaza de arme dieren gruwelijk mishandeld hebben. Ik heb de video gezien en ben zo diep geschokt. De SP-er Anciaux riep om boycot van exportvee naar Gaza. Waarom boycot het pensioenfonds PGGM de exportvee naar Gaza niet en wel de Israëlische banken!?! Wat een hypocrisie! Reactie infoteur, 09-01-2014
Reactie hoort bij het nieuwsbericht van 8 januari 2014. Ga naar: http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/124515-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-januari-2014.html

Paul, 21-08-2013 18:55 #6
Lees ik goed dat meneer Obama 148 miljoen dollar aan de boevenbende van Mahmoud Abbas heeft weggeschonken!? Dat is wel een hele hoop geld. Dus het belastinggeld van het Amerikaanse volk. Ik begrijp niet waarom het kabinet Rutte ons land wil kapot bezuinigen (en de ontwikkelingshulp halveren), terwijl miljoenen weggegeven worden aan de PA. Ook Obama wil bezuinigingen in zijn eigen land doorvoeren om het gigantische tekort van bijna 15 triljoen dollar weg te werken. En toch geeft hij zomaar het geld aan de roversbende. Wat zouden de Republikeinen ervan zeggen?

Ik vind het erg vreemd waarom het geld niet bij de gewone Palestijnen goed terecht is gekomen. Vreemd dat Obama, Rutte en andere regeringsleiders Mahmoud Abbas nog nooit ter verantwoording hebben geroepen wat hij met het geld heeft gedaan. Het is bekend dat Abbas erg corrupt is. Ook steekt hij ons eigen belastinggeld in zijn eigen zak. Reactie infoteur, 22-08-2013
Shalom,

Blijft een moeilijke kwestie. Israël betaalt zelf ook belastinggelden aan de PA. Israël heeft er belang bij dat de PA economie goed blijft draaien. Slechte economische omstandigheden voor de Palestijnen kan al snel tot geweld leiden.

Mogelijk wil de VS met het geld de PA paaien om concessies te doen t.a.v. Israël en dat het niet snel weg loopt van de onderhandelingstafel.

Beter zou zijn als bijvoorbeeld het IMF/Wereldbank een onafhankelijke organisatie opricht die zorgt dat het geld niet in verkeerde handen terecht komt om zo corruptie te bestrijden.

Reactie verwerkt op 22 augustus 2013. Ga naar het nieuwsbericht hierover (20 augustus 2013): http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/117938-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-augustus-2013.html

Groet,

Etsel

Paul, 31-07-2013 19:03 #5
Ik vraag me af waarom de Keniaanse advocaat de christelijke Kerk niet voor de rechter wil slepen vanwege de bloedige Jodenvervolgingen door de Kerk. De Kerk heeft het Joodse volk verantwoordelijk gehouden voor de dood van Jezus. De beschuldiging leeft nog voort bij een deel van de Kerk. Ik raad de Keniaanse advocaat aan eerst de geschiedenisboeken te lezen. De hele geschiedenis van Europa staat helemaal bol van afschuwelijke en wrede Jodenvervolgingen: De Spaanse (en Portugese) Inquisitie, de pogroms in Tsaristische Rusland, georganiseerde moordpartijen op Joden tijdens de Kruistochten, de Holocaust, enzovoorts. Ik vind dat de Keniaanse advocaat eerst zijn huiswerk moet overdoen eer hij de Staat Israël in staat van beschuldiging wil stellen. Ook zou hij beter de Palestijnse Autoriteit voor de rechter slepen vanwege systematische schending van mensenrechten, indoctrinatie van Palestijnse kinderen tot jihadstrijders, corruptie. Het zou beter zijn voor de Keniaanse advocaat om het Westen aan te klagen wegens de slavernij van zwarten en het kolonialisme. Ik denk dat die Keniaan het onvoorstelbare lijden van het Joodse volk niet kan begrijpen. Hij schijnt ook te vergeten dat zwarten en zigeuners ook ontzettend veel geleden hebben. Daarom moet hij Europa verantwoordelijk houden voor het lijden van Joden, zwarten en zigeuners. Reactie infoteur, 02-08-2013
Er is ook een tegenstrijdigheid binnen het christendom. Enerzijds worden Joden beschuldigd van de dood van Jezus, anderzijds stelt de christelijke theologie dat Jezus gestorven en opgestaan is om de persoonlijke zonden van de mensen op zich te nemen (iets wat volgens het Joodse geloof onmogelijk is omdat elk mens zelf verantwoordelijk is voor zijn eigen zonden - de Messias kan alleen de zonden van de wereld als geheel op zich nemen).

Indien Jezus kennelijk moest sterven waarom dan anderen mensen beschuldigen?

Reactie verwerkt op 31 juli 2013. Ga naar: http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/116719-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-juli-2013.html

Groet,

Etsel

Paul, 16-07-2013 13:14 #4
Het EU-besluit om Joodse nederzettingen te boycotten is uiterst dwaas en betreurenswaardig. Het bewijst wel dat Europa niets geleerd heeft van de bloedige geschiedenis. Ik las ergens wat een rabbijn over Europa een opmerking deed. Hij zei dat Europa een groot kerkhof van de Joden is wat de geschiedenis van bloedige Jodenvervolgingen betreft. De rabbijn heeft gelijk. Als ik zo naar de EU-politici kijk, is hun houding beschamend. Ik ben het met Etsel eens dat het beleid van de EU antisemitisch is. Ook deel ik de mening van Etsel dat Israël Europa vaarwel moet zeggen en haar pijlen op de VS, China en Rusland moet richten. Wat betreft Europa, verwacht ik catastrofale gevolgen voor de hele unie als de EU zich tegen Israël keert. Reactie infoteur, 17-07-2013
Dit is een bekend patroon in de Joodse geschiedenis: de haat-liefde verhouding tussen Joden en niet-Joden.

Dit begon al met Abraham en Izaäk die een tijdje onder de Filistijnen woonden. Aanvankelijk ging het goed. Maar op een gegeven moment werden de Filistijnen jaloers en probeerden hun vrouwen Sara en Rebekka af te pakken. Ook gooiden de Filistijnen de waterputten die Izaäk had gegraven dicht toen ze zagen dat hij succes had.

Dit proces herhaalde zich later bij Joden in Europa waarbij Joden eerst werden binnengehaald en later zonder enige reden werden weggejaagd.

Hetzelfde zie je dit tegenwoordig bij Israël. Eerst waren de Europeanen enthousiast over de Joodse staat en nu Israël succesvol is zie je de haat bij de Europeanen toenemen.

Reactie verwerkt op 17 juli 2013. Ga naar: http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/116719-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-juli-2013.html

Groet,

Etsel

Paul, 10-12-2012 19:05 #3
Etsel, ik heb gemerkt dat in het afgelopen weekend heeft de NOS een korte clip van de viering van Hamas uitgezonden op het journaal. Maar er was geen woord gerept over de letterlijke uitspraak van Khaled Mashaal. Ook niet op NOS teletekst nieuws. Wel op Belgische TT-Canvas waarop staat te lezen dat Khaled Mashaal zei de Staat Israël niet te erkennen. Ook gaf hij aan dat er geen onderhandelingen zijn, dan alleen gewapende strijd. Likoed Nederland heeft de volledige vertaling van de toespraak van de Hamasleider Hamas Mashaal. Ik meen dat u hem beslist moet lezen. Reactie infoteur, 02-01-2013
Shalom,

Reactie verwerkt op 11 december 2012. Ga naar: (http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/107248-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-december-2012.html#11)

Groet,

Etsel

Paul, 30-11-2012 16:29 #2
Ik ben het eens met de opinie Etsel en vind ook dat Nederland niet waardig is om een bondgenoot van Israël te blijven. De houding van Nederland, vooral van de PVDA-er Frans Timmermans is beschamend. Sinds de jaren tachtig heeft Nederland diplomatieke betrekkingen met de PLO aangeknoopt dankzij het initiatief van de voormalige minister van BZ Hans van Broek. Er moet ook een verband gehouden worden tussen de verslechterende economische situatie van Nederland en een soort vriendschap met de terroristenbende zoals de PA. Onbegrijpelijk dat de Nederlandse politici weigeren in te zien dat Abbas helemaal niet uit is op vrede met Israël. Reactie infoteur, 02-01-2013
Shalom,

Reactie van Paul betreft opiniestukje van ons op 30 november 2012. Ga naar: (http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/105088-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-november-2012.html#30)

Groet,

Etsel

Abraham de Graaf, 20-08-2011 13:16 #1
Terwijl de onderdrukking in de Arabische landen doorgaat en de leiders zich verschuilen achter hub maskers, heeft men nu ineens na de terreuraanvallen tegen Israël en de reactie daarop weer een zondebok gevonden. De Arabische liga komt weer bijeen om de agressie van Israël te bespreken. Laat ze eerst maar eens zelf thuis orde op zaken stellen en andere(Israël) niet tot last zijn. Hebben ze nu nog niet in de gaten dat ze zelf oorzaak zijn van het probleem, niet alleen daar maar mondiaal. Heeft volgens mij alles te maken met de (schijn)heiligheid van de Islam en zijn aanhangers. Reactie infoteur, 02-01-2013
Shalom,

Deze reactie slaat op de terreuraanslag in Eilat. Ga naar: (http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/79589-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-augustus-2011.html#18).

Groet,

Etsel

Infoteur: Etsel
Laatste update: 24-03-2017
Gepubliceerd: 01-01-2010
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Mens en samenleving
Special: Nieuws uit Israël
Bronnen en referenties: 14
Reacties: 13
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!