InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Mens en samenleving > Laatste nieuws Israël: nieuws/achtergronden Israël&Jodendom

Laatste nieuws Israël: nieuws/achtergronden Israël&Jodendom

Laatste nieuws Israël: nieuws/achtergronden Israël&Jodendom Laatste nieuws Israël/Jodendom (nieuwsoverzicht/nieuwsberichten Israël) van december 2016 houdt al het belangrijkste en interessantste nieuws en achtergronden bij van de Israëlische/Nederlandse websites en kranten die dagelijks verschijnen. Het gaat hierbij niet alleen om politiek nieuws, maar ook om religie, geografie, economie, toerisme, sport, archeologie, technologische ontwikkelingen, etc. Op de Shabbat (de heilige Joodse rustdag) zal geen nieuws worden verzameld. Hetzelfde geldt voor de feestdagen. Vandaag het nieuws van 9 december 2016.

Jeruzalem, de eeuwige hoofdstad van het Joodse volk

Artikel indeling - interne links


Shabbat (zaterdag) 10 december 2016

Er wordt vandaag geen nieuws verzameld vanwege de Joodse rustdag. Kijk voor de Sjabbat tijden in het artikel: Sjabbat tijden. Voor Parsja van de week ga naar: http://www.nik.nl/category/tora-van-de-week/ (bron: NIK)Vrijdag 9 december 2016 - Wetsvoorstel voor nederzettingen uitgesteld tot na inauguratie Trump

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link
Settlements bill to be pushed off until Trump inauguration – JP (https://goo.gl/vojDNz)
Volgens bronnen rond premier Netanjahoe en minister Bennett zal de laatste lezing in de Knesset van het Normalisatie wetsvoorstel pas gehouden worden nadat Donald Trump geïnstalleerd is als nieuwe president. Premier Netanjahoe is bang dat als de wet eerder wordt aangenomen president Obama een resolutie in de Veiligheidsraad zal steunen. Onder president Trump verwacht Netanjahoe minder internationale problemen. Procureur-generaal Avichai Mandelblit heeft echter al aangegeven dat het wetsvoorstel onwettig is en dat het indruist tegen de Israëlische en internationale wet. Het zal dan ook geen standhouden bij het Hooggerechtshof.

Overzicht berichten Israël/Palestijnse gebieden + link
Israel to hold bodies of Hamas terrorists, return other bodies – INN (https://goo.gl/nKpwx7)
Het veiligheidskabinet heeft besloten om de lichamen van terroristen -m.u.v. Hamas terroristen- terug te geven aan de Palestijnen. Minister van defensie Lieberman en Majoor Generaal Nitzan Alon verschilden van mening. Lieberman wil geen enkel lichaam teruggeven omdat dit terroristen zou afschrikken om aanslagen te plegen. Alon is van mening dat het niet teruggeven van lichamen juist leidt tot spanningen bij de Palestijnen. Vandaar dat voor een tussenoplossing is gekozen.

Overzicht berichten Joodse wereld (Diaspora) + link
Intelligentie Joden stelt voor een raadsel – RD (https://goo.gl/6WhVWh)
In het Reformatorisch Dagblad staat een artikel over de intelligentie van Joden. Waarom zijn Joden gemiddeld slimmer dan niet-Joden? Er worden verschillende verklaringen gegeven. Zo zijn Joden eeuwenlang gewend om de Tora en de Talmoed te bestuderen. Een andere verklaring luidt dat het in de genen zit, het IQ van Joden zou hoger zijn dan niet-Joden volgens een onderzoek. Maar een ander onderzoek weerspreekt dit. Nog weer een andere verklaring stelt dat Joden creatiever zijn dan niet-Joden. Dit zou te maken hebben met hun vasthoudendheid in hun geloof in Eén God en de weerstand die ze moeten bieden tegen de andere volkeren die in meerdere goden geloven. Het boek ”The Chosen Few” komt in 2013 met de volgende verklaring. Toen Joden weggevoerd werden naar Babylonië moesten alle Joden leren lezen en schrijven om te voorkomen dat de Joodse godsdienst verloren zou gaan. Joden worden gehaat om een slimheid. Antisemieten beweren dat de Joden uit zijn op wereldoverheersing. Lees verder in bovenstaande link.Donderdag 8 december 2016 - Aanslag verijdeld bij Tapuach kruispunt; politie oefent ontruiming Amona; grote botsing in Jeruzalem

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/price tag/arrestaties/hongerstaking + link
Terror attempt at Tapuah Junction – INN (https://goo.gl/a9TSVh)
Vanochtend heeft een Arabische terrorist geprobeerd om soldaten bij het Tapuach kruispunt neer te steken. Na een waarschuwingsschot werd de terrorist doodgeschoten. De terrorist is een 18 jarige Arabier uit Kalkilija.

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link
Police train for Amona evacuation at Negev army base – INN (https://goo.gl/mzQhIE)
De Israëlische politie is op een Negev legerbasis, waar een Arabisch stad is nagebouwd en normaal getraind wordt voor anti-terreuroperaties tegen Arabieren, zich aan het voorbereiden op de evacuatie van de Joodse buitenpost Amona die op 25 december 2016 ontruimd gaat worden. Honderden politieagenten doen mee aan de oefening. De ontruiming van Amona wordt een beetje vergeleken met de ontruiming van Goesh Katief in Gaza in 2005. De politie verwacht veel weerstand van de bewoners.

Amona residents: The evacuation is scheduled for Saturday night – INN (https://goo.gl/HygZe3)
Bewoners van Amona zeggen dat de evacuatie al aanstaande zaterdagavond, na het einde van de Sjabbat, zal plaatsvinden. Ze roepen aanhangers op om voor de Sjabbat al naar Amona te komen om de ontruiming tegen te gaan. Ze denken dus dat de evacuatie al eerder zal plaatsvinden dan 25 december 2016. Aanhangers wordt verzocht zo snel mogelijk te komen om te voorkomen dat het leger hen tegenhoudt. In 2006 werd de buitenpost ook al eens ontruimd door 10.000 politieagenten en soldaten. In Amona waren toen 3000 activisten die verzet boden. Er vielen meer dan 200 gewonden aan de kant van de demonstranten en 80 aan de kant van de politie en het leger. De bewoners van Amona zullen nu passief verzet plegen en ze hopen dat de veiligheidstroepen geen geweld gebruiken.

Overzicht berichten Israël binnenland + link
Massive car accident in Jerusalem's Bar Ilan intersection – INN (https://goo.gl/0xqu3b)
Aan het begin van de avond heeft in Jeruzalem bij het Bar Ilan kruispunt een grote botsing plaatsgevonden waarbij verschillende bussen en auto's betrokken waren. Er zijn een aantal gewonden (9) gevallen waarvan één ernstig.

Bomb explodes in Tel Aviv parking garage – INN (https://goo.gl/FBmkCq)
In een parkeergarage in Tel Aviv is vandaag een bom ontploft. De politie gaat niet uit van een nationalistische aanslag. Na een eerste onderzoek blijkt dat de explosie crimineel van aard is. De parkeergarage is gesloten voor verder onderzoek.

Overzicht berichten over demonstraties in Israël + link
Derech Haim movement campaigns against High Court – INN (https://goo.gl/0XrdJk)
De religieuze Derech Haim beweging, die de Tora als richtsnoer hanteert, heeft vandaag gedemonstreerd tegen het Hooggerechtshof. “Stop de dictatuur van het Hooggerechtshof”. De betogers vinden dat het Hooggerechtshof niet kan oordelen over religieuze zaken, over veiligheid, migranten, etc. Derech Haim vindt dat het Hooggerechtshof slechts een kleine groep vertegenwoordigt die haar wil oplegt aan de rest van de bevolking.Woensdag 7 december 2016 - Israëlische aanval op Damascus; 8 gewonden bij een brand in een jesjiva in Maalot

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link
Report: IDF strikes Damascus – INN (https://goo.gl/gcHlcu)
Arabische media melden dat de Israëlische luchtmacht een Syrische luchtmachtbasis nabij Damascus heeft gebombardeerd. Er zouden grote explosies zijn gehoord. De IDF maakt hier geen melding van. Vorige week zou de IAF ook al aanvallen in Syrië hebben uitgevoerd volgens Arabische media.

Liberman: Israeli strikes aimed at thwarting WMD transfers to Hezbollah – JP (https://goo.gl/8YrfDe)
Minister van defensie Avigdor Lieberman heeft vandaag de Israëlische aanval op Syrië toegegeven. Israëls doel was om te voorkomen dat massavernietigingswapens in handen zouden komen van Hezbollah.

Overzicht berichten Israëlische politiek/diplomatie + link
Regulation Law passes first reading – INN (https://goo.gl/3V0mCQ)
De Knesset heeft woensdagavond de Normalisatie Wet met 59 stemmen voor en 51 stemmen tegen aangenomen. Betzalel Smotrich, één van de initiatiefnemers van de wet, zegt dat Israël een stap dichterbij is gekomen bij het het volledig accepteren van de Joodse gemeenschappen in Judea en Samaria.

Overzicht berichten rechtszaken/onderzoeken/arrestaties/gevangenis in Israël/wereld + link
High Court says Temple Mount restraining orders illegal – INN (https://goo.gl/uE6a4o)
Het Hooggerechtshof heeft vandaag beslist dat de politieorders om Joden te weren van de Tempelberg illegaal zijn. De organisatie Honenu had namens twee Joden een petitie ingediend die door de politie werden tegengehouden de Tempelberg op te gaan alvorens eerst gehoord te worden over de kwestie. De hoorzitting gaat volgens het Hooggerechtshof in tegen het politiereglement en het verbod de Tempelberg te betreden gaat in tegen politieregelgeving en de wet. De twee Joden moesten een draconische lijst met verbintenissen ondertekenen anders konden ze de Tempelberg niet op. De staat heeft aangegeven de regelgeving te zullen gaan wijzigen en een nieuwe verbintenis te ontwerpen. Dit is door het Hooggerechtshof geaccepteerd.

Overzicht berichten Israël binnenland + link
8 wounded in yeshiva fire in northern Israel – INN (https://goo.gl/lxftX9)
Vanochtend vroeg zijn 8 studenten van een jesjiva gewond geraakt bij een brand. De Shorashim Jesjiva staat in Maalot (Galilea) in de buurt van de Libanese grens. Mogelijk is de brand veroorzaakt door kortsluiting van een elektrische verwarming. De gewonde studenten zijn naar een ziekenhuis in Naharija gebracht.

Overzicht berichten – peilingen/onderzoeken in en over Israël/Palestijnen + link
Israelis back Amona – INN (https://goo.gl/9MmddD)
Uit een nieuwe peiling van de Universiteit van Tel Aviv en de Israel Democracy Institute blijkt dat 46% van de Israëliërs een speciale wet wil om evacuatie van Amona tegen te gaan; 43% steunt de positie van de procureur-generaal die tegen zo'n wet is. Uit een andere vraag blijkt dat 47,5% van de Joodse Israëliërs vindt dat linkse Israëliërs niet loyaal of niet erg loyaal zijn aan de Joodse staat. Wat betreft de “Muezzin wet” om het geluid van de luidsprekers van de moskeeën in te dammen zegt 56% van de Joden het eens te zijn met de wet; 59% van de Joden en 93% van de Arabieren vinden dat het probleem minder formeel kan worden opgelost. Ook is een meerderheid van 44% van de Joden voor een gehele annexatie van Judea en Samaria, 38% is daarop tegen. Op de vraag of bij annexatie Palestijnen dezelfde rechten moeten krijgen zegt 48% nee en 42% ja. Wat betreft president Trump denkt dat 48,5% van de Joden dat hij gunstig is voor Israël, 1% denkt gunstig voor de Palestijnen, 7% denkt niet dat hij één van beide partijen voortrekt, 22% heeft geen mening. Onder de Arabieren denkt 60% dat hij gunstig is voor Israël.

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link
Americans flocking to new Givat Zeev project – INN (https://goo.gl/idNEr3)
Het Ramat Givat Zeev project net buiten Jeruzalem bij Route 443 naar Modi'in trekt veel Joodse Amerikanen die er een huis kopen. Er is al een record aantal huizen verkocht aan toekomstige immigranten uit Los Angelos en New York. Van de 350 woningen zijn er al 300 verkocht. Dat deze woningen zo aantrekkelijk zijn voor Amerikaanse Joden komt vanwege de hoge kwaliteit van de woningen zoals ze ook in de VS gewend zijn. Er zijn ook allerlei voorzieningen aanwezig zoals synagogen, zwembad, tennisbanen, basketbalvelden, winkelcentra, etc.Dinsdag 6 december 2016 - Israël weigert BDS activist van de Wereld Raad van Kerken de toegang tot het land

Overzicht berichten Israël en boycot/anti-Israël + link
BDS activist stopped at Ben-Gurion Airport – INN (https://goo.gl/o4tukH)
Een BDS activist van de Wereld Raad van Kerken mocht gisteren Israël niet binnenkomen omdat de Wereld Raad van Kerken de BDS beweging steunt. De raad stuurt vaker activisten naar Israël om beelden en verhalen te verzamelen van Israëlische Joden die Palestijnen onderdrukken. Via verschillende organisaties en campagnes promoot de Wereld Raad van Kerken de boycot beweging en demoniseert Israël. Dit is de eerste keer dat Israël een BDS activist die Israël tracht binnen te komen met een toeristenvisum de toegang tot het land weigert.

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link
Arabs and leftists file lawsuit against relocation of Amona – INN (https://goo.gl/3k1Y78)
Arabieren uit Silwad en de radicaal linkse organisatie Yesh Din zijn een rechtszaak gestart tegen de verplaatsing van Amona naar een ander deel van de heuvel. Ze beweren dat die grond ook behoort tot Arabieren uit Silwad. Het verplaatsen van Amona is juridisch mogelijk door de afwezigheid eigendom wet. Dit voorstel werd het eerst gedaan door procureur-generaal Avichai Mandelblit als oplossing om juridische problemen met de Normalisatie Wet te voorkomen. De verplaatsing van Amona is een compromis dat bereikt werd tussen premier Netanjahoe en minister Bennett om zo de Normalisatie Wet aan te nemen.

Destroyed Beit El buildings back in court – INN (https://goo.gl/WxUUh7)
De radicaal linkse organisatie Yesh Din heeft vanmiddag een petitie bij het Hooggerechtshof ingediend om de militaire inbeslagname van land in Beit El te ontbinden. In 2015 heeft de IDF twee gebouwen van het Dreinoff project bestaande uit 24 appartementen vernietigd. Yesh Din is er achter gekomen dat de Hogere Planning Raad van Judea en Samaria een masterplan heeft voor het gebied wat aannemer Meir Dreinoff de mogelijkheid biedt de gebouwen opnieuw te bouwen die de regering eerder sloopte. Yesh Din beweert dat de militaire inbeslagname van het gebied alleen economische doeleinden dient en geen defensieve. Daarom moet de militaire inbeslagname ontbonden worden volgens Yesh Din. Wordt de inbeslagname inderdaad ontbonden dan kunnen er geen nieuwe gebouwen meer gebouwd worden.

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link
IMI demonstrates new Magic Spear long range artillery system – INN (https://goo.gl/rJ5iKs)
IMI Systems heeft vorige week in het zuiden van Israël een demonstratie gehouden van precisie lange afstand artillerie. Onder de artillerie systemen was de Magic Spear, een 155 mm raket die een bereik heeft van 40 km en zijn doel kan treffen binnen een straal van 10 meter. Ook werd nog een langeafstandsraket gedemonstreerd met een bereik van 150 kilometer. IMI Systems is een wereldleider in artilleriesystemen en verkoopt haar producten niet alleen aan de IDF maar ook aan legers van andere landen.

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link
Will the IDF see Hamas terrorists attempt to infiltrate Israel on motorcycles? – JP (https://goo.gl/JvCCWf)
Gisteravond heeft de IDF een grote militaire oefening gehouden bij de grens met Gaza. De oefening komt een week nadat Hamas in Gaza een grote militaire oefening hield. De IDF heeft verschillende scenario's nagespeeld in geval Hamas plotseling met een oorlog begint. Er wordt o.a. rekening gehouden met Hamas terroristen op motoren die via de tunnels Israël proberen te infiltreren. De IDF oefende samen met de lokale autoriteiten in het zuiden.Maandag 5 december 2016 - IDF succesvol in de strijd tegen stenen en brandbommen terreur

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/price tag/arrestaties/hongerstaking + link
IDF working aggressively against firebomb terrorism – INN (https://goo.gl/McJ37r)
De IDF is bezig met het op grote schaal bestrijden van stenen en brandbommen terreur door Palestijnse terroristen. Dit gebeurt door de Judea Regionale Brigade, de Efraim Regionale Brigade, de Samaria Brigade en Bataljon 101. Er worden hierbij veel Palestijnse terroristen gearresteerd. De laatste paar maanden (mei tot en met augustus) is het aantal terreurincidenten aanzienlijk afgenomen, van twee tot drie incidenten per dag naar één incident per maand.

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link
'They sold us out!' – INN (https://goo.gl/4IBf7e)
De bewoners van Amona zijn niet blij met de overeenkomst tussen Naftali Bennett en premier Netanjahoe inzake de Normalisatie Wet (zie berichtgeving gisteren). De “Amona clausule” is daarbij weggelaten. Dat betekent dat de inwoners weg moeten. Ze kunnen naar een nabij gelegen stuk land volgens de Afwezigheid Eigendom Wet. Maar daar gaan ze niet mee akkoord.
update: Premier Netanjahoe zegt dat de bewoners van Amona op de berg kunnen blijven waar ze nu zitten en dat ze als een gemeenschap kunnen blijven bestaan ondanks dat ze enkele tientallen meters moeten verhuizen (https://goo.gl/Dngrsx).

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link
Mandatory IDF service for men to be shortened – again – INN (https://goo.gl/G0ky6N)
Opnieuw wordt de dienstplicht voor mannen verkort. Het gaat van 32 naar 30 maanden in 2020. Oorspronkelijk gold een dienstplicht van 36 maanden. Doel van de verkorting is om de IDF efficiënter te laten opereren en een snellere overgang te maken van het leger naar de burgermaatschappij. Aan de andere kant kent de IDF nu al een tekort aan mannelijke soldaten door de verkorting van de dienstplicht van 36 naar 32 maanden. De verdere verkorting van de diensttijd komt boven op de beslissing om meer vrouwen in gevechtseenheden te laten dienen. Dat laatste maakt de IDF volgens sommige experts tot een zwak leger. Het is dus maar de vraag of de IDF op de goede weg zit met al deze veranderingen.Zondag 4 december 2016 - Akkoord over Normalisatie Wet; verkeer in Israël nog steeds onveilig

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link
PM to seek 30-day delay of Amona evacuation from High Court – YN (https://goo.gl/YLRTMt)
Premier Netanjahoe gaat aan het Hooggerechtshof vragen om de evacuatie van buitenpost Amona met 30 dagen uit te stellen. Reden voor het verzoek is dat er gebouwen gebouwd moeten worden om de geëvacueerde inwoners van de buitenpost op te vangen. Ook wordt stemming over de Normalisatie Wet die maandag in de Knesset zou plaatsvinden uitgesteld tot woensdag.
Update begin van de avond: Israel National News (https://goo.gl/TPd6WX) meldt dat er een akkoord is bereikt tussen premier Netanjahoe en minister van onderwijs Naftali Bennett inzake de Normalisatie Wet. Clausule 7 is geschrapt. Deze clausule hield in dat Amona niet ontruimd mag worden als de Normalisatie Wet van kracht is. Nu geldt dus dat alle Joodse nederzettingen gelegaliseerd worden zonder terugwerkende kracht. Voor Amona komt een aparte regeling. Hierbij geldt de Afwezigheid Eigendom Wet zodat Joden op een andere plek vlakbij kunnen wonen. De Procureur-Generaal moet nog wel akkoord gaan met het voorstel. Accepteert hij dit voorstel niet dan dreigt een coalitie crisis.

Overzicht berichten Israël binnenland + link
Traffic fatalities rise in 2016 – YN (https://goo.gl/5OUoL1)
Voor het vierde achtereenvolgende jaar is het aantal verkeersdoden in Israël toegenomen. Tot dusver zijn in 2016 328 Israëliërs omgekomen. Dat is 14 meer dan in dezelfde periode het jaar er voor en 100 meer dan in 2012. Het percentage bestuurders van auto's dat is omgekomen is 15% hoger in 2016. Voor het aantal treinslachtoffers is het percentage in 2016 met 20% gestegen. Er zijn 16% minder motorrijders omgekomen en 10% minder voetgangers. Sinds de oprichting van de staat Israël zijn bijna 33.000 Israëliërs omgekomen in het verkeer. Dat is meer dan oorlogen en terreuraanslagen bij elkaar. Er zijn ruim 5000 kinderen omgekomen in het verkeer. De Israëlische nationale ombudsman heeft in 2015 een aantal redenen gegeven die het hoge aantal verkeersslachtoffers bepalen: gebrek aan flitscamera's, slecht beleid ministerie van transport, te weinig verkeerspolitie en te weinig effectieve regels voor voetgangers.

Overzicht berichten weer, natuur en milieu + link
Heavy rains raise Kinneret 5 centimeters – INN (https://goo.gl/Ue6A1u)
Dankzij de grote hoeveelheid neerslag afgelopen donderdagavond en vrijdag is het waterpeil van het Meer van Galilea met 5 centimeter gestegen. Het waterpeil staat nu op 213,80 meter onder zeeniveau. Het peil ligt nog 5 meter onder de rode lijn die aangeeft dat het meer vol is. De 5 centimeter stijging is het hoogste in vier jaar tijd. In kibboets Elrom viel donderdag en vrijdag de meeste regen: 182 millimeter.

Overzicht berichten Israël/Joden overleden personen + link
Legendary IAF pilot Ran Pecker Ronen laid to rest – INN (https://goo.gl/7PYhrp)
Ran Pecker Ronen, een legendarische piloot van de Israëlische luchtmacht, is gisteren op 80 jarige leeftijd overleden na een lang ziekbed en vandaag begraven. Ronen voerde honderden vluchten uit en vocht in drie grote oorlogen (1956, 1967, en 1973) in een periode van 27 jaar. Hij heeft zeven vijandige vliegtuigen weten uit te schakelen. Tijdens zijn pensioen zette hij zich in voor risico jongeren.Shabbat (zaterdag) 3 december 2016

Er wordt vandaag geen nieuws verzameld vanwege de Joodse rustdag. Kijk voor de Sjabbat tijden in het artikel: Sjabbat tijden. Voor Parsja van de week ga naar: http://www.nik.nl/category/tora-van-de-week/ (bron: NIK)

Vrijdag 2 december 2016 - 'AIVD onderzocht Wilders' banden met Israël'

Overzicht berichten Israël/Palestijnse gebieden – Nederland + link
'AIVD onderzocht Wilders' banden met Israël' – NOS (https://goo.gl/5JVrSl)
In 2009 en 2010 heeft de AIVD Wilders' banden met Israël onderzocht. Dit meldt de Volkskrant vandaag. De AIVD was bezorgd over Wilders' loyaliteit met Israël en om Israëlische invloed op hem. Het is zeer uitzonderlijk dat de AIVD het gedrag van politici onderzoekt. De AIVD heeft verder niet gereageerd op het bericht in de Volkskrant. Het is onduidelijk of oud minister van binnenlandse zaken Ter Horst hiervan op de hoogte was. Tot 2010 had Wilders goede banden met Israëliërs, maar volgens de Joodse gemeenschap is dat tegenwoordig bekoeld. Wilders reageerde vanochtend met een tweetbericht: "Mensen die me willen stoppen zullen me eerst moeten vermoorden."

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link
Hamas to hold war preparation drill in Gaza – INN (https://goo.gl/5OfbU5)
Hamas kondigde gisteren aan dat het aanstaande zondag een grote militaire oefening gaat houden in Gaza. Politie hoofdkwartieren en een aantal van de veiligheidsdiensten worden ontruimd en troepen zullen actief zijn in het veld. Dit lijkt een oefening te zijn voor een scenario van een Israëlische aanval. De laatste jaren is Hamas druk doende geweest met het graven van tunnels en het maken van raketten. Ook test Hamas regelmatig raketten. Vorige week werd nog gedreigd om Tel Aviv aan te vallen.

Overzicht berichten Israël en VS + link
Obama postpones moving of embassy to Jerusalem – INN (https://goo.gl/Fk3qSD)
Zoals gebruikelijk sinds 1995, heeft president Obama donderdag een afkeuring ondertekend om de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen. In 1995 heeft het Congres een wet aangenomen om de ambassade te verhuizen naar Jeruzalem. Maar de zittende president heeft steeds de mogelijkheid om dit af te keuren. Dit gebeurde meestal om “veiligheidsredenen”. Mogelijk zal dit de laatste keer zijn. Aankomend president Donald Trump heeft al aangegeven de ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen.Donderdag 1 december 2016 - Abbas: We zullen Israël niet erkennen; Amona aanhangers houden demonstratie bij de Tempelberg

Overzicht berichten Israël/Palestijnse gebieden + link
Abbas: We will never recognize Israel – INN (https://goo.gl/YOE7r8)
Tijdens het Fatach Congres zei Mahmoud Abbas, die herkozen is als leider van Fatach, dat de Palestijnen geen tijdelijke grenzen willen en doorgaan met het niet erkennen van Israël als een Joodse staat. De Palestijnen zullen ook streven naar goedkeuring van een Veiligheidsraad Resolutie tegen de “Israëlische nederzettingen”. Abbas zei ook dat de Palestijnen nog steeds met Groot-Brittannië onderhandelen over excuses voor de Balfour Verklaring van 1917.

Overzicht berichten over demonstraties in Israël + link
Amona supporters rally outside of Temple Mount – INN (https://goo.gl/0pYBP8)
Meer dan 600 aanhangers van de buitenpost Amona, dat binnenkort ontruimd gaat worden op last van het Hooggerechtshof, hebben vanavond een demonstratie gehouden rond de Tempelberg. De demonstratie maakte onderdeel uit van “Sivuv Shaarim” (het omcirkelen van de poorten). Hoewel politici in de Knesset nog proberen om de Normalisatie Wet er door te drukken om nederzettingen te behouden, is het onduidelijk of dit op tijd zal gebeuren en Amona alsnog gered kan worden. Tijdens de demonstratie werd een massagebed gehouden. Er werd ook gedanst en gezongen. Een 12-jarig meisje hield haar Bat Mitzwa tijdens “Sivuv Shaarim”, dat een trend schijnt te worden.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/price tag/arrestaties/hongerstaking + link
Security Minister: Half of fires were arson – INN (https://goo.gl/NN95ex)
Volgens de minister van veiligheid, Gilad Erdan, is meer dan de helft van de branden die in Israël woedden in de periode 18-26 november 2016, aangestoken. Er zouden in totaal 1773 branden zijn geweest, van klein tot groot. De politie heeft 35 mensen die branden stichtten of opriepen om branden aan te steken opgepakt. De brandstichtingen hebben de naam “Brand Intifada” meegekregen.

Overzicht berichten goede doel Israël/hulp aan andere landen + link:
Chabad on Campus raises money to help fire victims – INN (https://goo.gl/IOho05)
De Joodse chassidische beweging Chabad is internationaal een actie begonnen om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de branden in Israël. Op universiteiten over de hele wereld hebben studenten geld gedoneerd. Ook zijn studenten van Chabad on Campus naar Israël gegaan om daar te helpen bij de wederopbouw. Huizen die door de brand zijn verwoest moeten gerepareerd worden.

Overzicht berichten Israël en de Palestijnen/Arabieren + link
Arabs donate wood to rebuild Haifa synagogue – YN (https://goo.gl/qzBWAZ)
Arabieren in Haifa hebben hout geschonken aan de conservatieve Joodse gemeenschap in Haifa om hun synagoge te herbouwen. De derde verdieping van de Moriah synagoge in de wijk Ahuza van Haifa ging tijdens de bosbranden vorige week in vlammen op. De meeste branden in Israël bleken te zijn aangestoken door Israëlische Arabieren en Palestijnse Arabieren. In Haifa bestaat een goede verstandhouding tussen Joden en Arabieren, en de Arabische gemeenschap wil dat zo houden. Vandaar dat ze hulp bieden bij de herbouw van de synagoge.

Overzicht berichten Israël en VS + link
Report: Trump chooses Mattis as Defense Secretary – INN (https://goo.gl/muyEfj)
Volgende week zal bekend worden dat Donald Trump James N. Mattis zal benoemen als minister van defensie van de VS. Hij is een gepensioneerd marine generaal. Voor wat betreft Israël is van belang te melden dat Mattis kritiek heeft op de Iran deal. En wat betreft Joodse nederzettingen is hij negatief. Hij denkt dat handhaving van de nederzettingen zal leiden tot een Apartheidsstaat. Hij heeft als militair regelmatig contact gehad met zijn Israëlische collega's.

Overzicht berichten Israël en de Palestijnen/Arabieren en het vredesproces + link
Report: Obama won't force a peace plan before he leaves – INN (https://goo.gl/aaWxOE)
President Obama gaat geen vredesplan opleggen aan Israël en de Palestijnen voor hij vertrekt uit het Witte Huis. Dit hebben Amerikaanse functionarissen vandaag duidelijk gemaakt. President Obama had wel plannen om iets te doen, maar de verkiezing van Donald Trump als nieuwe Amerikaanse president heeft hem van gedachte doen veranderen. Donald Trump is meer pro-Israël dan Obama en dan zou het plan weleens negatief uit kunnen werken. Het Witte Huis levert geen commentaar op deze berichten.

Overzicht berichten Israël binnenland + link
Jerusalem light railway to pass through Emek Refaim – INN (https://goo.gl/QZDNFN)
De Blauwe Lijn van de light rail in Jeruzalem wordt uitgebreid. De rails komen te liggen van Gilo in het zuiden tot Ramot in het noorden. De route gaat door Emek Refaim, dat is een populair gebied in de stad. Het besluit is genomen na lang overleg en raadpleging van de bevolking van Jeruzalem. De zakensector van Emek Refaim zal er door gaan opbloeien en er komt schoon transport in plaats van opstopping en vervuiling dat het gebied nu kenmerkt. Toch is de bevolking van het gebied niet blij met het spoor. Ze hadden liever een alternatieve route gezien.Overig nieuws november.Artikelen en specials over Jodendom en Israël

Wilt u dit artikel aan andere mensen laten lezen dan kunt u gebruik maken van de buttons van de sociale media (zie rechts bovenaan dit artikel) - NuJij, Twitter, Hyves, Facebook, etc. Meer nieuws kunt u zien op Jerusalem Online en op IL TV.

Lees verder (ouder nieuws)


Algemene achtergrondinformatie over Israël inclusief Judea, Samaria en Jordaan Vallei


Opinieartikelen


Recente achtergrondartikelen


Wilt u gebruik maken van de berichten van Etsel-Israël op uw eigen website of blog dan kunt u een link plaatsen naar deze site. U kunt er dan uw eigen tekst bij schrijven. Het letterlijk kopiëren van onze berichten staan we niet toe. Uiteraard staat het u wel vrij de tekst uit te printen voor eigen gebruik. © Etsel-IsraëlAlgemene gegevens over Israël: Informatie, kaarten en grafieken

Ligging Land Israël - Erets Jisraeel

LegendaA Israël - Medinat Jisraeel (de staat Israël)
B Judea - Jehoeda
C Samaria - Shomron
D Jeruzalem - Jeroesjalajiem - de eeuwige Joodse hoofdstad

landoppervlakte (20.329 km²); totale oppervlakte (20.770 km²)

Regionale context van Israël in Midden Oosten

LegendaA Israël
B Egypte
C Jordanië
D Libanon
E Syrië
F Irak
G Saoedi Arabië
H Iran


Bevolking Israël - december 2015 - 8,462 miljoen


bevolking eind december 2015:

Regering Netanjahoe (2015-20?)


 • Likoed 30
 • Kulanu: 10
 • Joods Huis: 8
 • Shas: 7
 • Verenigd Tora Jodendom: 6

 • President: Reuven Rivlin (2014)

ministers - 34ste regering 2015
 • Prime Minister Binyamin Netanyahu - also serving as Foreign Minister, Health Minister, Communications Minister, and Minister of Regional Cooperation.
 • Avigdor Lieberman (Jisraeel Beitenoe) - Defense Minister (returning)
 • Silvan Shalom (Likud) - Interior Minister and Deputy Prime Minister
 • Yuval Steinitz (Likud) - Minister of Energy and Infrastructure
 • Ze'ev Elkin (Likud) - Absorption Minister and Strategic Affairs Minister
 • Ofir Akunis (Likud) - Minister without portfolio; designated to serve in the Communications Ministry
 • Gilad Erdan (Likud) - Minister of Public Security
 • Gila Gamliel (Likud) - Minister of Social Equality
 • Yisrael Katz (Likud) - Transportation Minister (returning)
 • Yariv Levin (Likud) - Tourism Minister, and Ministerial Liaison Between the Government and the Knesset
 • Miri Regev (Likud) - Culture and Sport Minister
 • Danny Danon (Likud) - Space and Technology Minister
 • Haim Katz (Likud) - Welfare Minister and Social Affairs Minister
 • Tzipi Hotovely (Likud) - Deputy Foreign Minister
 • Ayoub Kara (Likud) - Deputy Minister of Regional Development
 • Moshe Kahlon (Kulanu) - Finance Minister
 • Yoav Galant (Kulanu) - Housing and Construction Minister
 • Avi Gabbai (Kulanu) - Environmental Protection Minister
 • Naftali Bennett (Jewish Home) - Education Minister, Diaspora Affairs Minister
 • Uri Ariel (Jewish Home) - Agriculture Minister
 • Ayelet Shaked (Jewish Home) - Justice Minister
 • Rabbi Eli Ben-Dahan (Jewish Home) - Deputy Defense Minister
 • Aryeh Deri (Shas) - Economy Minister, Minister of Development of the Negev and Galilee
 • David Azoulay (Shas) - Religious Affairs Minister
 • Yitzhak Cohen (Shas) - Deputy Minister in the Finance Minister, Ministry for the Negev and the Galilee, and the Economy Ministry
 • Meshulam Nahari (Shas) - Deputy Education Minister
 • Yaakov Litzman (United Torah Judaism) - Deputy Health Minister
 • Meir Porush (United Torah Judaism) - Deputy Education Minister

legertop
 1. Opperbevelhebber: Luitenant-Generaal Gadi Eizenkot - de generale staf 2015;
 2. Plaatsvervangend Opperbevelhebber: Majoor-Generaal Yair Golan

Partijen 20ste Knesset


20ste Knesset
 • Likoed: 30
 • Zionistische Unie: 24
 • Verenigde Arabische lijst: 13
 • Yesh Atied: 11
 • Kulanu: 10
 • Joods Huis: 8
 • Shas: 7
 • Verenigd Tora Jodendom: 6
 • Jisraeel Beitenoe: 6
 • Meretz: 5

Ligging Jeruzalem

LegendaA Har HaMoria (Tempelberg)
B De Oude Stad van Jeruzalem
C Ier Dawied (Stad van David)
D Har Zayit (Olijfberg) - Joodse begraafplaats
E Mea Sheariem
F De Knesset - Israëlisch parlement

Bevolkingsgroei Jeruzalem: 1948-juli 2012Ligging Tel Aviv

LegendaA Merkaz Ha'ier (Dizengoff Plein)
B Azrieli Center (wolkenkrabber)
C Onafhankelijkheidsgebouw (hier werd de onafhankelijkheid getekend)
D Diaspora Museum
E Universiteit van Tel Aviv
F Shoek HaKarmel (markt)
G Rabin Plein

Bevolkingsgroei Tel Aviv-Jaffo: 1948-juli 2012Ligging Haifa

LegendaA Universiteit van Haifa - met mooi uitzicht op Galilea
B Kiryat Eliezer voetbalstadion van Maccabi Haifa en Hapoel Haifa
C Bahai tuinen
D Grot van Elia
E Matam - grootste en oudste hightech industriepark van Israël

Bevolkingsgroei Haifa: 1948-juli 2012Ligging Centraal Israël - metropool Tel Aviv

LegendaA Tel Aviv-Jaffo - 403.700
B Rishon LeZion - 228.000
C Petach Tikwa - 209.600
D Ashdod - 206.400
E Holon - 184.700
F Netanja - 183.200
G Bnei Brak - 154.400
H Ramat Gan - 145.000
I Bat Yam - 130.000
J Rechovot - 112.700
K Herzliya - 87.000
L Hadera - 80.200
M Kiriat Gat - 47.400
N Zichron Ja'akov - 18.700

Bevolking Metropool Tel Aviv - grote steden: 2009


Dichtstbevolkte regio van Israël (2009): Metropool Tel Aviv

Steden met meer dan 200.000 inw. in 2009


Ligging steden meer dan 200.000 inwoners in 2009

LegendaA Jeruzalem - 773.000
B Tel Aviv-Jaffo - 403.700
C Haifa - 265.600
D Rishon LeZion - 228.200
E Petach Tikwa - 209.600
F Ashdod - 206.400

Meer belangrijke feiten over Israël kunt u hier lezen.
(bron: CBS Israël)

Algemene gegevens over Judea, Samaria en Jordaan Vallei: Informatie, kaarten en grafieken

Omdat de toekomst van Judea en Samaria op het spel staat volgen hier een aantal feiten over deze Bijbelse regio's die het Joodse volk door God zijn toegewezen.
Judea en Samaria zijn de oorspronkelijke geografische namen van de gebieden. De term West Bank (een politiek geografische naam) ontstond pas nadat Jordanië het gebied bezette in 1949. De naam Palestina is door de Romeinen ingevoerd om het gebied van Joodse wortels te ontdoen. Judea (waar de naam Jood vanaf stamt) is de oorspronkelijke benaming van het Heilige Land. Lees verder in het artikel: Namen Israël: Erets Jisraeel, HaAretz, Jehoed, Palestina.
De oppervlakte van Judea en Samaria beslaat 23% van de Staat Israël. Hoewel velen menen dat de bouw van Joodse nederzettingen in Yesha indruist tegen de Zionistische ideologie, klopt dat niet. Zowel de linkse Arbeid partij als de Likoed hebben onder hun bestuur Joodse nederzettingen gebouwd in deze gebieden. Er zijn alleen wat accentverschillen. Zo was het regeringsbeleid van de Arbeid meer gericht op de bouw van nederzettingen op militair strategische locaties, vooral in de Jordaan Vallei, terwijl onder het regeringsbeleid van Likoed ook gebouwd werd in de buurt van Arabische dorpen en steden in Judea en Samaria. Voor meer informatie, klik hier.
Fysisch milieu van Judea en Samaria: Judea en Samaria (1): Fysische geografie
Er liggen allerlei plaatsen die belangrijk zijn voor de geschiedenis van de Joden: Hebron, Sichem, Herodion, Beth El, Shilo, etc.

Ligging Judea - Jehoeda

LegendaA Hebron - stad van de aartsvaders en aartsmoeders
B Kiriat Arba
C Goesh Etzion - (Efrat, Beitar Illit, Alon Shvut, etc.)

Joodse dorpen en steden in Judea
 • Adora/Allon Shevut/Almon/Asfar (Metzad)/Ateret/Beit El/Beit Horon/Benjamin/Betar 'Illit/Dolev/Doran/Efrat/El'azar/Eshkolot/Geva Binyamin (Adam)/Geva'ot/Giv'at Ze'ev/Giv'on haHadasha/Hagai/Hallamish/Har Adar (Giv'at HaRadar)/Har Gilo/Hashmona'im/Karmei Zur/Karmel/Kedar/Kfar Adummim/Kfar Etzion/Kiryat Arba'/Kokhav haShahar/Kokhav Ya'acov (Abir Ya'acov)/Lapid/Ma'ale Adummim/Ma'ale Amos/Ma'ale Levona/Ma'ale Mikhmas/Mahane Giv'on (onbewoond)/Ma'on/Mattityahu/Mevo Horon/Mezadot Yehuda/Migdal Oz/Mizpe Yeriho/Na'aleh/Nahli'el/Negohot/Neve Daniyyel/Nili/Nokdim/Ofarim/Ofra/Otni'el/Pene Hever (Ma'ale Hever)/Pesagot/Rimmonim/Rosh Zurim/Shani/Shilo/Shim'a/Susiya/Talmon/Tekoa/Telem/Tene (Ma'ale Omarim)/Tzurif/Vered Jericho

Ligging Samaria - Shomron

LegendaA Ariel
B Modi'in Illit
C Sichem
D Beit El
E Ma'ale Efraim
F Kfar Adoemiem
G Ma'aleh Adoemiem
H Elon Moreh

Joodse dorpen en steden in Samaria
 • Alei Zahav/Alfei Menashe/Ariel/Avnei Hefetz/Barkan/Bat Ayin/Beit Arye/Bracha/Eli/Elkana/Elon Moreh/Emmanuel/Enav/Etz Efrayim/Gannim (onbewoond sinds 2005)/Hebron/Hermesh/Hinnanit/Homesh/Itamar/Kaddim (onbewoond sinds 2005)/Karne Shomron/Kedumim/Kfar Tapuah/Kiryat Netafim/Ma'ale Shomron/Mevo Dotan/Migdalim/Modi'in Ilit/Nofim/Oranit/Pedu'el/Rehan/Revava/Sa Nur (onbewoond sinds 2005)/Sal'it/Sha'are Tikva/Shaked/Shavei Shomron/Shvut Rachel (onbewoond)/Ya'arit/Yakir/Yizhar/Zufin

Ligging Jordaan Vallei - Emek HaJarden

LegendaA Dode Zee - Jam HaMelach
B Jericho - oudste bewoonde stad ter wereld
C Mitspe Jericho
D Ma'ale Efrayim

Joodse dorpen in de Jordaan Vallei
 • Almog/Argaman/Beit ha'Arava/Beit Horon/Bitronot (Nachal nederzetting)/Elisha (Nachal nederzetting)/En Hogla/Gilgal/Gittit/Hamra/Hemdat (Nahal)/Kalya/Ma'ale Efrayim/Maskiyyot (sinds 2000 onbewoond)/Massu'a/Mehola/Mekhora/Menora (Kfar Haoranim)/Mizpe Shalem (Megilot)/Netiv HaGedud/Niran/No'omi/Peza'el/Ro'i/Rotem (Nachal nederzetting - onbewoond)/Shadmot Mehola/Tomer/Yafit/Yitav

Joodse bevolking Yesha & Jordaan Vallei 1970-2015

Toelichting bij grafiek: Oost-Jeruzalem is niet-inbegrepen bij het inwonertal; Yesha (Yehuda Shomron 'Azza) staat voor Judea, Samaria en tot 2005 Gaza; in augustus 2005 evacueerde de IDF alle Joodse bewoners uit Gaza (ongeveer 8000 mensen)
Er wonen 406.302 Joden (december 2015) in Judea en Samaria (charediem, religieuze zionisten en seculieren); in Oost-Jeruzalem wonen ongeveer 360.000 Joden (31 december 2015).
Slechts 3% van de grond is Joods bebouwd gebied: Joodse nederzettingen.
Veel Arabieren zijn geen autochtone bewoners van het gebied. Zij kwamen uit Egypte, Syrië, Libanon en andere Arabische landen zo'n 150 jaar geleden.
43% is onder Palestijnse controle.
Meer dan 90% van de Palestijnen leeft onder Palestijns Bestuur.
De bergen van Judea en Samaria lopen van de Jisraeel Vallei naar de Arad Vlakte in de Negev (lengte: 140 kilometer).
De breedte van de regio's is 55 kilometer maximaal; bij Tel Aviv is de breedte slechts 16 kilometer.
Snelweg 60 loopt langs de nationale waterscheidingslijn en is dezelfde route die de Aartsvader namen.
Grondwaterlaag van de bergen vormt de helft van Israëls watervoorziening.
Meer feiten over Judea en Samaria kunt u hier lezen.
(bron: Israel National News/Jewish Virtual Library)

Nieuwsbronnen

Voor het dagelijks nieuws worden voornamelijk 5 bronnen gebruikt. Daarnaast gebruiken we nog een aantal andere bronnen voor de overige berichten die meestal geen politieke lading hebben.

 • Jerusalem Post -JP (http://www.jpost.com/) - rechtse (Likoed) signatuur - oorspronkelijk links (krant bestaat sinds 1932 (The Palestine Post); sinds 1950 met de huidige naam)
 • Israel National News (Arutz sheva) - INN (http://www.israelnationalnews.com/) - rechts-religieuze (Nationaal Religieuze Partij) signatuur (nieuwszender bestaat sinds 1988)
 • Ynetnews (het laatste nieuws - Jedioth Achronot) - JA (http://www.ynetnews.com/home/0,7340,L-3083,00.html) - onafhankelijk - midden/linkse signatuur (krant bestaat sinds 1939)
 • HaAretz (het land) - HA (http://www.haaretz.com/) - onafhankelijke liberaal linkse signatuur (oudste dagblad sinds 1918)
 • Maariv (avond) (http://www.nrg.co.il/) - onafhankelijk centrum rechts dagblad - concurrent van Jedioth Achronot (krant bestaat sinds 1948 en verschijnt alleen in het Hebreeuws)

Lees verder

© 2010 - 2016 Etsel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Heilige plaatsen in Israël voor Joden, christenen en moslimsHeilige plaatsen in Israël voor Joden, christenen en moslimsVoor de drie monotheïstische godsdiensten is Israël een heilig land. Dit wordt gekenmerkt door heilige plaatsen zoals sy…
Slecht nieuws over Nederland vanuit IsraëlSlecht nieuws over Nederland vanuit IsraëlSlecht nieuws over Nederland. Niet leuk om te lezen of te horen voor Nederlanders. Maar ja, meent dr. Manfred Gerstenfel…
Positieve feiten over IsraëlIsraël kan trots zijn. Het doet het relatief goed op het gebied van wetenschap, technologie, democratie, migratiepolitie…
Oorlog Israël-Hamas: op het slagveld en in de mediaZodra de strijd weer oplaait tussen Israël en Hamas wordt er in de media over en weer beschuldigingen geuit. De beschuld…
Opinie Israël 13: Geografische kennis over Israël verbeterenOpinie Israël 13: Geografische kennis over Israël verbeterenOpinie Israël 13 – 20 juni 2011. Wie Israël wil begrijpen zal kennis op moeten doen van Jodendom en de geografie van het…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Kurious / Pixabay
 • The Times of Israel
 • Maariv
 • Jerusalem Post
 • Israel National News
 • Ynetnews
 • HaAretz
 • Israel21c
 • Chabad
 • IDF
 • IDF Spokesperson
 • Honest Reporting
 • Ministerie BuZa Israël
 • Overige bronnen (af en toe)

Reageer op het artikel "Laatste nieuws Israël: nieuws/achtergronden Israël&Jodendom"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

Peter de Moor, 11-12-2015 12:44 #12
Aan infonu Israel

Hartelijk dank voor al de berichtgevingen over Israel zo blijven we op de hoogte wat er gaande is in het beloofde land. Wij lezen dit elke dag.
Overzicht artikelen christelijke wereld in relatie tot Israël heb ik echter een vraag.
Kunt u mijn uitleggen over wie er gesproken wordt in het boek Jesaja 53 vers 4 tot 11?
Gezegend is Israel Peter de Moor Reactie infoteur, 11-12-2015
Jesaja 53 vers 4 tot 11 gaat over Israël. De Joodse Bijbelcommentator Rashi legt uit dat Jesaja Israël als één man noemt. Hij geeft daar een aantal voorbeelden van:

So is the custom of this prophet: he mentions all Israel as one man, e.g., (44:2), “Fear not, My servant Jacob” ; (44:1) “And now, hearken, Jacob, My servant.” Here too (52:13), “Behold My servant shall prosper, ” he said concerning the house of Jacob. יַשְׂכִּיל is an expression of prosperity. Comp. (I Sam. 18:14) “And David was successful (מַשְׂכִּיל) in all his ways.”

Ga voor meer informatie naar: http://www.chabad.org/library/bible_cdo/aid/15984#showrashi=true

Groet,

Etsel

Jannie Bakker, 15-02-2015 13:17 #11
Ik las net dat bepaalde artiesten Israël willen boycotten als u de volledig lijst bekent maakt, boycot ik die artiesten en mijn vrienden, mijn kerk de mensen van Pillar of Fire en ik denk ook al de mensen die de nieuwsbrief van Dirk van Genderen ontvangen. En dat zijn er heel veel.
Gods zegen Jannie Bakker Reactie infoteur, 15-02-2015
In deze link kunt u de namen van de artiesten vinden die Israël boycotten: http://artistsforpalestine.org.uk/

Shalom,

Etsel

Nicolet Pontier, 24-04-2014 00:28 #10
Ongelofelijk, dat er een gouden bel en een soort troffel gevonden zijn uit de periode van de tweede tempel. Ik ben hiervan onder de indruk. De hele geschiedenis die ik als kind en later als volwassene in de bijbel gelezen heb gaat voor mij leven! Het is allemaal echt gebeurd in Israel en er worden ZEER belangrijke archeologische vondsten gedaan. Reactie infoteur, 25-04-2014
Reactie op bericht van 23 april 2014. Ga naar:

http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/129757-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-april-2014.html

Paul, 11-02-2014 12:26 #9
Wat een enorme brutaliteit van de Palestijnen om de Westelijke Muur te claimen! Ze hebben lef om de Klaagmuur, een historische deel van de Joodse Tempel dat door Titus verwoest werd, te claimen alsof het hun eigendom is. De Westelijke Muur is helemaal niet Palestijns! Ook de Tempelberg is niet van de Palestijnen, noch het land en de stad Jeruzalem. Wat zouden de Hollanders ervan zeggen als hun eigen nationale erfenis, de beroemde Nachtwacht van Rembrandt, geclaimd wordt door een vreemde mogendheid als de Palestijnen!? Reactie infoteur, 13-02-2014
Reactie hoort bij berichtgeving 11 februari 2014 en staat nu bij http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/126552-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-februari-2014.html

Paul, 09-01-2014 12:41 #8
Ik zou de PvdA-kamerlid Servaes willen vragen of het "maatschappelijk verantwoord" was van de nazi's om Joodse winkels in het vooroorlogse Duitsland te boycotten. Kennelijk is hij niet goed op de hoogte van de geschiedenis gehouden. Zo'n boycot van Israëlische banken en bedrijven is NIET maatschappelijk verantwoord. Het is puur discriminerend en onrechtvaardig en zowel Joden als Palestijnen zullen erdoor getroffen worden. Ik ben het geheel eens met Etsel dat het de terreur in de hand zal werken. Dat hebben we duidelijk gezien hoe de nazi-boycot zich ontwikkelde tot ware terreur tegen de Joden. De nazi's waren eerst begonnen met de boycot. Hun volgende stap was de rassenwetten van Neurenberg. De volgende stap was de Kristallnacht waar Joodse instellingen, winkels en synagogen werden geplunderd en in brand gestoken. En tenslotte de laatste stap de Holocaust. Als ik nu de ontwikkelingen van anti-Israël boycot zie, huiver ik me ervoor dat de geschiedenis zich zal herhalen. Ik heb de nazi-terreur en de Holocaust persoonlijk NIET meegemaakt. Maar wel heb ik de boeken gelezen. Geschiedenis is altijd mijn lievelingsvak. Toevallig heb ik Encyclopedie van de Holocaust bij me. Het is een heel interessant boek. Ik zou willen dat de Encyclopedie een verplicht vak zal worden op alle Nederlandse scholen. Reactie infoteur, 12-01-2014
De strijd tegen Israël is gewoon een voortzetting van de strijd tegen het Joodse volk dat al 2000 jaar lang wordt gevoerd.

Reactie hoort bij berichtgeving 9 januari 2014. Ga naar: http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/124515-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-januari-2014.html

Paulu, 08-01-2014 19:25 #7
Onbegrijpelijk wat het pensioenfonds PGGM zo'n dwaze besluit heeft genomen om samenwerking met de Israëlische banken op te zeggen. Juist dat het beleid van Joodse nederzettingen en huizenbouw goed zijn voor de werkgelegenheid voor Palestijnen. Dankzij PGGM zullen de Palestijnen straks werkeloos worden en op straat gezet worden. Al mogen landen en instellingen die Israël willen boycotten, beweren achter het vredesproces te staan, hoe hypocriet ze ook zijn. In feite bevordert boycot het vredesproces in het Midden-Oosten helemaal niet! Als de Palestijnen werkeloos worden, zal het geweld alleen maar aangewakkerd worden waardoor het vredesproces bemoeilijkt zal worden. Infoteur Etsel heeft gelijk dat investeringen van groot belang zijn om te voorkomen dat er een dictatoriaal terreurstaat zou ontstaan. Zo'n terreurstaat als de toekomstige Palestijnse staat heeft niet alleen verstrekkende gevolgen voor Israël, maar ook voor de hele regio in het Midden-Oosten en voor de hele wereld! Nederland en de wereld zijn een feit totaal vergeten dat toen Israël in 1982 inval deed in Libanon om de PLO van Yasser Arafat te verdrijven, trof de IDF een enorme wapenarsenalen aan. De arsenalen waren helemaal gevuld met Russische geavanceerde wapens. We zouden bijna haast zeggen dat Libanon onder Arafat één grote voorraadschuur van wapens was geworden. Genoeg om het hele Midden-Oosten te destabiliseren. Dankzij wijlen Menachem Begin was een ramp te voorkomen. Wanneer leren Nederland en de wereld uiteindelijk de historische lessen? Over een paar duizend jaar?

Ik zou ook willen zeggen dat de PGGM een vreselijk gebeurtenis over het hoofd heeft gezien wat er in Gaza vorig jaar gebeurd was. De op internet gecirculeerde video's laten zien hoe de Palestijnen in Gaza de arme dieren gruwelijk mishandeld hebben. Ik heb de video gezien en ben zo diep geschokt. De SP-er Anciaux riep om boycot van exportvee naar Gaza. Waarom boycot het pensioenfonds PGGM de exportvee naar Gaza niet en wel de Israëlische banken!?! Wat een hypocrisie! Reactie infoteur, 09-01-2014
Reactie hoort bij het nieuwsbericht van 8 januari 2014. Ga naar: http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/124515-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-januari-2014.html

Paul, 21-08-2013 18:55 #6
Lees ik goed dat meneer Obama 148 miljoen dollar aan de boevenbende van Mahmoud Abbas heeft weggeschonken!? Dat is wel een hele hoop geld. Dus het belastinggeld van het Amerikaanse volk. Ik begrijp niet waarom het kabinet Rutte ons land wil kapot bezuinigen (en de ontwikkelingshulp halveren), terwijl miljoenen weggegeven worden aan de PA. Ook Obama wil bezuinigingen in zijn eigen land doorvoeren om het gigantische tekort van bijna 15 triljoen dollar weg te werken. En toch geeft hij zomaar het geld aan de roversbende. Wat zouden de Republikeinen ervan zeggen?

Ik vind het erg vreemd waarom het geld niet bij de gewone Palestijnen goed terecht is gekomen. Vreemd dat Obama, Rutte en andere regeringsleiders Mahmoud Abbas nog nooit ter verantwoording hebben geroepen wat hij met het geld heeft gedaan. Het is bekend dat Abbas erg corrupt is. Ook steekt hij ons eigen belastinggeld in zijn eigen zak. Reactie infoteur, 22-08-2013
Shalom,

Blijft een moeilijke kwestie. Israël betaalt zelf ook belastinggelden aan de PA. Israël heeft er belang bij dat de PA economie goed blijft draaien. Slechte economische omstandigheden voor de Palestijnen kan al snel tot geweld leiden.

Mogelijk wil de VS met het geld de PA paaien om concessies te doen t.a.v. Israël en dat het niet snel weg loopt van de onderhandelingstafel.

Beter zou zijn als bijvoorbeeld het IMF/Wereldbank een onafhankelijke organisatie opricht die zorgt dat het geld niet in verkeerde handen terecht komt om zo corruptie te bestrijden.

Reactie verwerkt op 22 augustus 2013. Ga naar het nieuwsbericht hierover (20 augustus 2013): http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/117938-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-augustus-2013.html

Groet,

Etsel

Paul, 31-07-2013 19:03 #5
Ik vraag me af waarom de Keniaanse advocaat de christelijke Kerk niet voor de rechter wil slepen vanwege de bloedige Jodenvervolgingen door de Kerk. De Kerk heeft het Joodse volk verantwoordelijk gehouden voor de dood van Jezus. De beschuldiging leeft nog voort bij een deel van de Kerk. Ik raad de Keniaanse advocaat aan eerst de geschiedenisboeken te lezen. De hele geschiedenis van Europa staat helemaal bol van afschuwelijke en wrede Jodenvervolgingen: De Spaanse (en Portugese) Inquisitie, de pogroms in Tsaristische Rusland, georganiseerde moordpartijen op Joden tijdens de Kruistochten, de Holocaust, enzovoorts. Ik vind dat de Keniaanse advocaat eerst zijn huiswerk moet overdoen eer hij de Staat Israël in staat van beschuldiging wil stellen. Ook zou hij beter de Palestijnse Autoriteit voor de rechter slepen vanwege systematische schending van mensenrechten, indoctrinatie van Palestijnse kinderen tot jihadstrijders, corruptie. Het zou beter zijn voor de Keniaanse advocaat om het Westen aan te klagen wegens de slavernij van zwarten en het kolonialisme. Ik denk dat die Keniaan het onvoorstelbare lijden van het Joodse volk niet kan begrijpen. Hij schijnt ook te vergeten dat zwarten en zigeuners ook ontzettend veel geleden hebben. Daarom moet hij Europa verantwoordelijk houden voor het lijden van Joden, zwarten en zigeuners. Reactie infoteur, 02-08-2013
Er is ook een tegenstrijdigheid binnen het christendom. Enerzijds worden Joden beschuldigd van de dood van Jezus, anderzijds stelt de christelijke theologie dat Jezus gestorven en opgestaan is om de persoonlijke zonden van de mensen op zich te nemen (iets wat volgens het Joodse geloof onmogelijk is omdat elk mens zelf verantwoordelijk is voor zijn eigen zonden - de Messias kan alleen de zonden van de wereld als geheel op zich nemen).

Indien Jezus kennelijk moest sterven waarom dan anderen mensen beschuldigen?

Reactie verwerkt op 31 juli 2013. Ga naar: http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/116719-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-juli-2013.html

Groet,

Etsel

Paul, 16-07-2013 13:14 #4
Het EU-besluit om Joodse nederzettingen te boycotten is uiterst dwaas en betreurenswaardig. Het bewijst wel dat Europa niets geleerd heeft van de bloedige geschiedenis. Ik las ergens wat een rabbijn over Europa een opmerking deed. Hij zei dat Europa een groot kerkhof van de Joden is wat de geschiedenis van bloedige Jodenvervolgingen betreft. De rabbijn heeft gelijk. Als ik zo naar de EU-politici kijk, is hun houding beschamend. Ik ben het met Etsel eens dat het beleid van de EU antisemitisch is. Ook deel ik de mening van Etsel dat Israël Europa vaarwel moet zeggen en haar pijlen op de VS, China en Rusland moet richten. Wat betreft Europa, verwacht ik catastrofale gevolgen voor de hele unie als de EU zich tegen Israël keert. Reactie infoteur, 17-07-2013
Dit is een bekend patroon in de Joodse geschiedenis: de haat-liefde verhouding tussen Joden en niet-Joden.

Dit begon al met Abraham en Izaäk die een tijdje onder de Filistijnen woonden. Aanvankelijk ging het goed. Maar op een gegeven moment werden de Filistijnen jaloers en probeerden hun vrouwen Sara en Rebekka af te pakken. Ook gooiden de Filistijnen de waterputten die Izaäk had gegraven dicht toen ze zagen dat hij succes had.

Dit proces herhaalde zich later bij Joden in Europa waarbij Joden eerst werden binnengehaald en later zonder enige reden werden weggejaagd.

Hetzelfde zie je dit tegenwoordig bij Israël. Eerst waren de Europeanen enthousiast over de Joodse staat en nu Israël succesvol is zie je de haat bij de Europeanen toenemen.

Reactie verwerkt op 17 juli 2013. Ga naar: http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/116719-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-juli-2013.html

Groet,

Etsel

Paul, 10-12-2012 19:05 #3
Etsel, ik heb gemerkt dat in het afgelopen weekend heeft de NOS een korte clip van de viering van Hamas uitgezonden op het journaal. Maar er was geen woord gerept over de letterlijke uitspraak van Khaled Mashaal. Ook niet op NOS teletekst nieuws. Wel op Belgische TT-Canvas waarop staat te lezen dat Khaled Mashaal zei de Staat Israël niet te erkennen. Ook gaf hij aan dat er geen onderhandelingen zijn, dan alleen gewapende strijd. Likoed Nederland heeft de volledige vertaling van de toespraak van de Hamasleider Hamas Mashaal. Ik meen dat u hem beslist moet lezen. Reactie infoteur, 02-01-2013
Shalom,

Reactie verwerkt op 11 december 2012. Ga naar: (http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/107248-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-december-2012.html#11)

Groet,

Etsel

Paul, 30-11-2012 16:29 #2
Ik ben het eens met de opinie Etsel en vind ook dat Nederland niet waardig is om een bondgenoot van Israël te blijven. De houding van Nederland, vooral van de PVDA-er Frans Timmermans is beschamend. Sinds de jaren tachtig heeft Nederland diplomatieke betrekkingen met de PLO aangeknoopt dankzij het initiatief van de voormalige minister van BZ Hans van Broek. Er moet ook een verband gehouden worden tussen de verslechterende economische situatie van Nederland en een soort vriendschap met de terroristenbende zoals de PA. Onbegrijpelijk dat de Nederlandse politici weigeren in te zien dat Abbas helemaal niet uit is op vrede met Israël. Reactie infoteur, 02-01-2013
Shalom,

Reactie van Paul betreft opiniestukje van ons op 30 november 2012. Ga naar: (http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/105088-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-november-2012.html#30)

Groet,

Etsel

Abraham de Graaf, 20-08-2011 13:16 #1
Terwijl de onderdrukking in de Arabische landen doorgaat en de leiders zich verschuilen achter hub maskers, heeft men nu ineens na de terreuraanvallen tegen Israël en de reactie daarop weer een zondebok gevonden. De Arabische liga komt weer bijeen om de agressie van Israël te bespreken. Laat ze eerst maar eens zelf thuis orde op zaken stellen en andere(Israël) niet tot last zijn. Hebben ze nu nog niet in de gaten dat ze zelf oorzaak zijn van het probleem, niet alleen daar maar mondiaal. Heeft volgens mij alles te maken met de (schijn)heiligheid van de Islam en zijn aanhangers. Reactie infoteur, 02-01-2013
Shalom,

Deze reactie slaat op de terreuraanslag in Eilat. Ga naar: (http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/79589-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-augustus-2011.html#18).

Groet,

Etsel

Infoteur: Etsel
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Mens en samenleving
Bronnen en referenties: 14
Reacties: 12
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!