InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Mens en samenleving > Laatste nieuws Israël: nieuws/achtergronden Israël&Jodendom

Laatste nieuws Israël: nieuws/achtergronden Israël&Jodendom

Laatste nieuws Israël: nieuws/achtergronden Israël&Jodendom Laatste nieuws Israël/Jodendom (nieuwsoverzicht/nieuwsberichten Israël) van februari 2017 houdt al het belangrijkste en interessantste nieuws en achtergronden bij van de Israëlische/Nederlandse websites en kranten die dagelijks verschijnen. De belangrijkste Israëlische bron die gebruikt wordt is Arutz Sheva. Deze bron behandelt het Israëlisch-Palestijns conflict vanuit religieus-zionistische invalshoek. Dat houdt in dat het hele Land Israël, dus inclusief Oost-Jeruzalem, Judea en Samaria, Joods eigendom is conform de Bijbel (Tenach). We behandelen niet alleen politiek nieuws, maar ook om religie, geografie, economie, toerisme, sport, archeologie, technologische ontwikkelingen, etc. Op de Shabbat (de heilige Joodse rustdag) zal geen nieuws worden verzameld. Hetzelfde geldt voor de Joodse feestdagen. Vandaag het nieuws van 21 februari 2017.

Jeruzalem, de eeuwige hoofdstad van het Joodse volk

Artikel indeling - interne links


Dinsdag 21 februari 2017 - IDF soldaat voor 18 maanden de gevangenis in; grondgebied Jeruzalem voor het eerst sinds 1967 uitgebreid

Overzicht berichten rechtszaken/onderzoeken/arrestaties/gevangenis in Israël/wereld + link
Watch: Azariya sentenced to 18 months in prison – INN (https://goo.gl/yaU2GP)
IDF sergeant Elor Azariya die veroordeeld is voor doodslag van een gewonde Palestijnse terrorist is veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf. Hij kon maximaal 20 jaar krijgen. Maar de rechtbank heeft rekening gehouden met de complexiteit van de zaak. De verdediging gaat in hoger beroep en heeft gevraagd voor uitstel van de gevangenisstraf.

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link
First time since Six-Day War: Jerusalem to expand – INN (https://goo.gl/nM5S2a)
Voor het eerst sinds de Zesdaagse Oorlog is onlangs het grondgebied van Jeruzalem uitgebreid met 250 acres. Hier komt de nieuwe woonwijk Mordot Arnona te liggen waar 2000 nieuwe huizen zullen worden gebouwd. Het ligt naast de Arnona buurt van de Jehoeda Regionale Raad en kibboets Ramat Rachel. Het gebied is voormalig agrarische grond van kibboets Rachel.

Overzicht berichten Holocaust en antisemitisme + link
Trump: Anti-Semitism Is Horrible and It's Gonna Stop and It's Got to Stop – HaAretz (https://goo.gl/c8gTIF)
President Donald Trump reageert eindelijk op het toenemend antisemitisme in de VS. Hij zegt dat het moet stoppen “eens en voor altijd.” Ook de woordvoerder van het Witte Huis Sean Spicer en Ivanka Trump hebben zich vandaag uitgesproken tegen het antisemitisme zonder de woorden “Joods” en “antisemitisme” bij naam te noemen. De laatste tijd werden in de VS valse bommeldingen gedaan tegen Joodse centra. Ook werd een Joodse begraafplaats vernield.

Wave of anti-Semitism in the US: more than 100 Jewish tombstones desecrated – YN (https://goo.gl/uH9qHF)
Meer dan 100 Joodse grafstenen zijn het afgelopen weekend vernield op de Chesed Shel Emeth Cemetery in St. Louis, Missouri. De politie onderzoekt de zaak maar weigert nog te spreken van een hate crime. Het is onduidelijk of een groep er achter zit of dat het een individuele actie betreft. Maandag waren er opnieuw valse bommeldingen bij Joodse instellingen in de VS. Er is een heuse antisemitische golf gaande in de VS. President Donald Trump heeft zich vandaag er voor het eerst over uitgesproken (zie berichtgeving hierboven). Het Witte Huis zegt in een verklaring: "Hatred and hate-motivated violence of any kind have no place in a country founded on the promise of individual freedom. The President has made it abundantly clear that these actions are unacceptable."

Overzicht ontruiming illegale huizenbouw + link
After Trump win, demolitions of illegal Arab buildings surge – INN (https://goo.gl/5iWEP4)
De gemeente Jeruzalem gaat harder optreden tegen illegale Arabische huizenbouw in de stad. Ze ziet daartoe de mogelijkheid na het aantreden van de regering Trump. Onder de regering Obama liet Israël illegale huizenbouw in de Arabische sector van met name Jeruzalem, Judea en Samaria nog oogluikend toe. In 2015 werden slechts 73 illegale woningen gesloopt. In 2016, en vooral na de verkiezingswinst van Trump, werden 203 illegale huizen met de grond gelijk gemaakt. In 2017 zijn tot nu toe al 42 illegale huizen gesloopt.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link
Illegal weapons uncovered in Galilee village – INN (https://goo.gl/obbtnk)
In het Bedoeïenen dorp Tuba Zangaria in het noorden van Galilea heeft de grenspolitie illegale vuurwapens gevonden. Een explosievenexpert werd er bijgehaald om de grenspolitie ervan te verzekeren dat geen van de caches een gevaar vormden. De ontdekking van de vuurwapens door de grenspolitie werd niet gedaan op basis van verkregen inlichtingen.

Overzicht berichten Israël cultuur, sport, onderwijs, archeologie, muziek, technologie, gezondheidszorg, medisch onderzoek, internet, etc. + link
1800-year-old Hebrew inscriptions discovered in Galilee village – INN (https://goo.gl/n8QrnR)
In Peki'in in westelijk Galilea is een 1800 jaar oude kalksteen kolom gevonden met Hebreeuwse inscripties. De inscripties uit de Romeinse Periode werden ontdekt bij restauratie en conservatie werk van een oude synagoge. Peki'in is de enige plaats in Israël waar altijd Joden hebben gewoond.Maandag 20 februari 2017 - Mogelijk toch nieuwe stad voor de oud bewoners van Amona

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link
'We might not be able to keep our promises on Amona' – INN (https://goo.gl/NW2lDQ)
Een vertrouweling van premier Netanjahoe zegt dat de premier zijn belofte aan de oud bewoners van Amona om een nieuwe stad te bouwen in Samaria mogelijk niet zal kunnen nakomen. Er is grote onzekerheid in het Kantoor van de premier na het gesprek met president Trump. De regering Trump wil samen met de Israëlische regering een raamwerk voor het beleid in Judea en Samaria formuleren. De Yesha Raad is kritisch en zegt dat Israël een soevereine staat is die zelf haar beleid moet bepalen.
Update: Premier Netanjahoe zegt dat hij zich wel aan zijn belofte zal houden om een nieuwe stad te bouwen voor de oud bewoners van Amona. Maar de oud bewoners zijn nog steeds sceptisch. Ze zeggen al genoeg teleurstellingen te hebben gehad. (https://goo.gl/HANsFr)

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link
ISIS attack? Rockets strike southern Israel – INN (https://goo.gl/9t8hgD)
Vanuit de Sinaï zijn vanochtend twee raketten op Israël afgeschoten. De raketten kwamen in de Eshkol regio (westelijke Negev) neer. Het is onduidelijk wie de raketten heeft afgevuurd. Er zijn geen gewonden gevallen en er is geen schade. De raketaanvallen vonden twee dagen na de Israëlische aanval op IS terroristen plaats. Hierbij vielen 5 doden.

ISIS terrorist discovered plotting attacks in Israel – INN (https://goo.gl/LHMMIT)
De Shin Beth heeft bekend gemaakt een Israëlische Arabier te hebben gearresteerd die banden onderhield met IS. Hij was bezig met het beramen van aanslagen tegen Israëlische burgers. Het betreft de 35-jarige Anas Haj Yahiya uit Tayibe. Hij wilde een terreurcel oprichten en andere Arabieren overhalen mee te doen. Er was een plan voor een aanslag op een bus in Tel Aviv en tegen IDF soldaten. Hij slaagde er echter niet in om de plannen goed te organiseren. Hij deelde informatie over aanslagen op IS Facebook pagina's.

Overzicht berichten christelijke wereld in relatie tot Israël/Jodendom/Joden + link
'Textbook teaches Christian, not Jewish connection to Jerusalem' – INN (https://goo.gl/GwDoJ8)
De Hotam organisatie bekritiseert het ministerie van onderwijs over een leerboek voor de zesde klas waarin staat dat Jeruzalem heilig is voor alle drie monotheïstische religies. Er wordt hierbij zelfs verwezen naar het Nieuwe Testament. Het gaat om het boek “In de paden van Jeruzalem” geschreven door het Ben Zvi Instituut. In het hoofdstuk over Jeruzalem geschreven door Tamar Hayardeniit ontbreekt de Joodse connectie met de stad. Ze laat de lezer eigenlijk zelf kiezen bij welke religie Jeruzalem past. Tamar Hayardeniit verwijst de leerlingen naar het Nieuwe Testament over christelijke heiligen en naar Jezus' geboorte. Ze legt ook een verband tussen Koning David en Jezus: Joden geloven dat de Messias een afstammeling is van Koning David en christenen geloven dat ook. Volgens de Hotam organisatie verzwakt dit de Joodse band met Jeruzalem. De kinderen zullen zo een minder sterke band hebben met de Joodse traditie.

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/satellieten/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link
IDF helicopter makes emergency landing on beach – YN (https://goo.gl/Wrcsuy)
Een IAF helikopter heeft vanmiddag een noodlanding moeten maken op het strand van Ashdod (Mei Ami Beach). De helikopter had technische problemen. Nadat die waren verholpen vloog het toestel weer weg. Het betreft een Sikorsky CH-53 "Sea Stallion" transport helikopter die bezig was aan een trainingsoefening.

Overzicht berichten Israël en Iran + link
Iran blasts cooperation between Israel, Saudi Arabia – INN (https://goo.gl/uns3pe)
Iran bekritiseert de 'samenwerking' tussen Israël en Saoedi Arabië om zo te voorkomen dat Iran kernwapens in het bezit krijgt. Iran beschuldigt beide landen ervan een “internationale atmosfeer” tegen Iran te creëren om hun eigen falen te verdoezelen. Saoedi Arabië en Israël beschuldigen Iran regionale conflicten te veroorzaken, met name in Syrië, Jemen, Irak en Bahrein. Iran ontkent dit en beschuldigt Saoedi Arabië de Soennietische terreurgroepen te steunen zoals IS en Al Qaida.

Overzicht berichten staatsbezoeken premier Israël + link
'Israel and Singapore are kindred spirits' – INN (https://goo.gl/s9YlE8)
Premier Netanjahoe is vandaag op bezoek in Singapore. Tijdens de persconferentie met de premier van Singapore zei Netanjahoe dat hij diep onder de indruk is van het succes van de stadstaat. Hij wil vooral van Singapore leren hoe dit land de huizenproblematiek aanpakt. Israël en Singapore werken al veel samen zoals op het gebied van R&D. Israël en Singapore zijn allebei innovatieve landen die veel van elkaar kunnen leren.

Overzicht berichten weer, natuur en milieu + link
Garbage sorting center to be built near Lake Kinneret – YN (https://goo.gl/dAV2up)
Er zijn plannen om een afvalsorteercentrum bij het Meer van Galilea te bouwen. Lokale bewoners hebben een petitie ingediend bij het Ministerie van Milieubescherming om een alternatieve locatie te vinden voor de gigantische installatie. Ze vrezen geluidoverlast en lucht- en watervervuiling. Het ministerie belooft dat als het afvalsorteercentrum inderdaad bij het Meer van Galilea wordt gebouwd er zeer strenge eisen aan gesteld zullen worden.Zondag 19 februari 2017 - Premier Netanjahoe gaat Singapore en Australië bezoeken

Overzicht berichten Israëlische politiek/diplomatie + link
Netanyahu to fly to Singapore and Australia – INN (https://goo.gl/iOiPxB)
Vanochtend zal premier Netanjahoe het Israëlische kabinet inlichten over zijn ontmoetingen met president Donald Trump en vicepresident Mike Pence. Daarna vertrekt de premier alweer naar Singapore waar hij zal spreken met president Tony Tan en premier Lee Hsien Loong. Ook zal de premier een lokale synagoge bezoeken. Vervolgens vliegt Netanjahoe door naar Australië om te praten met premier Malcolm Turnbull en Gouverneur-Generaal Sir Peter Cosgrove. Met Australië zullen de economische banden worden aangehaald. Netanjahoe zal ook een gesprek hebben met oppositieleider Bill Shorten, een Joodse school bezoeken en een ontmoeting hebben met de leider van de Joodse gemeenschap in Sydney. In maart vertrekt de premier weer naar de VS om AIPAC toe te spreken. Daar zal president Donald Trump vermoedelijk ook bij aanwezig zijn.

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link
Netanyahu: Trump and I agreed to form team on settlements – INN (https://goo.gl/Ny9MAJ)
Tijdens de zondagse kabinetszitting zei premier Netanjahoe dat hij en Donald Trump afgesproken hebben een team te formeren die zich gaat bezighouden met de Joodse nederzettingen. Voor de kabinetszitting hebben ongeveer 100 demonstranten, waarvan sommigen uit Amona, geprotesteerd tegen het uitblijven van de bouw van een nieuwe Joodse stad voor de voormalige inwoners van Amona. Ze spraken met de ministers Bennett, Ariel en Regev en die beloofden dat zij de premier erop aan zouden spreken zijn belofte na te komen.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link
Terrorists who shot at Israeli motorists arrested – INN (https://goo.gl/8ZaGsz)
De Shin Beth heeft vandaag bekend gemaakt dat het in januari twee terroristen heeft gearresteerd die met vuurwapens op Israëlische auto's schoten. Het gaat om twee 17-jarige inwoners van Deir Abu Mashal in de Benjamin regio. Ze werden al een paar uur na een schietpartij op 27 januari 2017 opgepakt. De wapens zijn onderzocht en bleken gebruikt te zijn bij de schietpartij. Er zijn gisteren ook twee Arabieren gearresteerd die brandbommen gooiden bij de ingang van Migdal Oz in de Goesh Etzion regio op 3 februari.

Overzicht berichten Israël en Egypte (Sinaï) + link
ISIS claims 5 killed in Israeli attack in Sinai – INN (https://goo.gl/lXiUVI)
IS beweert dat bij een Israëlische drone aanval in de Sinaï 5 van haar leden zijn gedood. De aanval zou zaterdagavond bij Rafah hebben plaatsgevonden en gebeurde op een moment dat de terroristen op het punt stonden een raket op Israël af te vuren. Israël heeft niet op het bericht gereageerd.

Overzicht berichten Israël en VS + link
David Friedman's critics hostile to Israel – INN (https://goo.gl/q7tFu9)
De vijf voormalige Amerikaanse ambassadeurs in Israël (Thomas Pickering, Daniel Kurtzer, Edward Walker, Jr., James Cunningham, en William Harrop) die vorige week kritiek uitten op de benoeming van David Friedman als nieuwe VS ambassadeur omdat deze de Joodse nederzettingen steunt, staan zelf bekend om hun anti-Israëlische houding. De Zionist Organization of America President Morton A. Klein gaf de volgende verklaring uit:
 • "Thomas Pickering (Ambassador 1985-1988) has a long record of pro-Iranian regime, pro-Palestinian-Arab, friendly to Hamas, and problematic anti-Israel activism.”
 • "Daniel Kurtzer (Ambassador 2001-2005) has a long record of hostility to Israel. His statements, policies and actions have provoked criticism from Israeli and American Jewish leaders”
 • "Edward Walker, Jr. (Ambassador 1997 – Jan. 2000) won acclaim throughout the Arab world when he wrote an op-ed in the Washington Post during the Second Intifada, condemning Israel for its targeted assassinations of Hamas terrorists plotting attacks on Israeli civilians.”
 • "James Cunningham (Ambassador from 2008-2011) also has a pro-Iran, pro-Palestinian-Arab, anti-Israel record. As noted above, Cunningham promoted the catastrophic Iran deal.”
 • "William Harrop (Ambassador 1992 – May 1993) revealed his anti-Israel and left-wing prejudices during a recent interview, in which Harrop proclaimed that Israeli “occupation” is the “principal problem.” Harrop ignored that the real problem is Palestinian-Arabs’ unrelenting goal of destroying Israel”

Overzicht berichten – peilingen/onderzoeken in en over Israël/Palestijnen + link
Poll: 93% of Israeli Jews oppose intermarriage with Muslims – INN (https://goo.gl/llIyU5)
Uit een peiling van het Maagar Mohot Survey Institute blijkt dat de grote meerderheid van de Joden vindt dat Joden met Joden moeten trouwen. 81% van Joodse ouders vindt dat hun kinderen niet met niet-Joden moeten trouwen. Slechts 4% steunt gemengde huwelijken. 93% is tegen een huwelijk met een moslim, 70% is daar zelfs sterk op tegen. Slechts 1% is sterk voorstander van een huwelijk met een moslim Arabier.Shabbat (zaterdag) 18 februari 2017

Er wordt vandaag geen nieuws verzameld vanwege de Joodse rustdag. Kijk voor de Sjabbat tijden in het artikel: Sjabbat tijden. Voor Parsja van de week ga naar: http://www.nik.nl/category/tora-van-de-week/ (bron: NIK)Vrijdag 17 februari 2017 - Lieberman biedt aan in Gaza te investeren in ruil voor terugkeer gegijzelde Israëliërs

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link
Lieberman offers to invest in Gaza in exchange for returning Israelis YN (https://goo.gl/3nvOEy)
Minister van defensie Lieberman heeft Hamas aangeboden te helpen bij de opbouw van de infrastructuur en het creëren van banen in Gaza in ruil voor teruggave van 3 gegijzelde Israëliërs en 2 lichamen van IDF soldaten. Het gaat om de bouw van een zeehaven, vliegveld en een industriezone plus 40.000 nieuwe banen. Lieberman eist wel dat Gaza gedemilitariseerd wordt en dat Hamas niet meer verkondigt dat het uit is op de vernietiging van Israël.
Update: In reactie op het voorstel van Lieberman zegt Hamas dat Israël Palestijnse gevangenen moet vrijlaten in ruil voor de terugkeer van gegijzelde Israëliërs en lichamen van IDF soldaten. (https://goo.gl/Pdwg7x)

Overzicht berichten Israël en VS + link
Netanyahu: Trump meeting 'historic', we see eye-to-eye – INN (https://goo.gl/CnsgJP)
Premier Netanjahoe noemt tijdens een interview met de nieuwszender Fox zijn ontmoeting met president Trump historisch. Hij en Trump zitten op dezelfde golflengte en hebben dezelfde kijk op de problematiek in het Midden-Oosten. Netanjahoe ziet de samenwerking met president Trump als een nieuwe periode van goede relaties met de VS. Netanjahoe kent Trump al meer dan 30 jaar vanaf de tijd dat hij ambassadeur was bij de VN. Het belangrijkste verschil met Obama is volgens Netanjahoe dat Trump anders kijkt naar de Iraanse kwestie dan zijn voorganger.

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link
Bennett to Netanyahu: You have to keep your promises – INN (https://goo.gl/4jEKQi)
Minister Naftali Bennett wil dat premier Netanjahoe zich aan zijn belofte houdt om een nieuwe nederzetting te bouwen voor de voormalige inwoners van Amona. Netanjahoe had die belofte onlangs gemaakt middels een ondertekend akkoord maar overweegt deze nu weer te herzien omdat president Trump zei dat Israël zich een beetje moet inhouden met de nederzettingen. Maar minister van justitie Shaked zegt dat de regering zich aan het akkoord zal houden en dat er een nieuwe stad zal worden gebouwd.Donderdag 16 februari 2017 - Israël vraag aan de VS om volledige erkenning van Israëls aanwezigheid op de Golan

Overzicht berichten Israël en VS + link
'We asked for recognition of Israel's presence in the Golan' – INN (https://goo.gl/kb2Q1h)
Na afloop van zijn ontmoeting met president Trump sprak premier Netanjahoe nog met journalisten. Hij vertelde dat hij Trump gevraagd heeft om volledige erkenning van Israëls aanwezigheid op de Golan. Trump sloot die mogelijkheid niet uit en was niet verbaasd over het verzoek. Netanjahoe zei verder dat Israël nog niet eerder zo'n grote vriend heeft gehad als Trump. Over de Joodse nederzettingen zullen beide leiders praten om een akkoord te bereiken en te streven naar vrede. Wat betreft de tweestatenoplossing zei Netanjahoe dat Israël de hoogste autoriteit is op het gebied van veiligheidskwesties. Israël wil niet 2 miljoen Palestijnen inlijven, maar wil ook geen Palestijnse terreurstaat. Over de verhuizing van de Amerikaanse ambassade zei Netanjahoe dat daar aan gewerkt wordt.

PM asks VP Pence to ease conditions for Jonathan Pollard – INN (https://goo.gl/BYYe0Y)
Premier Netanjahoe heeft de kwestie Jonathan Pollard voorgelegd aan vicepresident Mike Pence. Netanjahoe wil dat Pollard vrijelijk naar Israël kan reizen. De regering Obama liet Pollard vorig jaar vrij onder de voorwaarde dat Pollard 5 jaar lang niet uit de VS mag vertrekken. Pence en Netanjahoe hebben afgesproken dat de Israëlische ambassadeur in de VS, Ron Dermer, de zaak regelt met de regering Trump. Ze hebben ook besloten een mechanisme voor dialoog te formuleren met betrekking tot de bouw van huizen in Joodse nederzettingen. Daarnaast is gesproken over de erkenning van van Israëlische soevereiniteit op de Golan en over de teruggave van de lichamen van twee IDF soldaten door Hamas.

Overzicht berichten – peilingen/onderzoeken in en over Israël/Palestijnen + link
Poll: Israelis and Palestinians prefer 2-state solution – YN (https://goo.gl/zkkaoC)
Uit een nieuwe peiling (gefinancierd door de EU) blijkt dat zowel Israëliërs als Palestijnen in meerderheid voor een tweestatenoplossing zijn. Bij de Israëliërs is 55% voor en bij de Palestijnen 44%. Voor een binationale staat zijn 24% van de Israëliërs en 33% van de Palestijnen. Overigens waren in juni 2016 de percentages voor een tweestatenoplossing hoger: 59% Israëliërs en 51% Palestijnen.Woensdag 15 februari 2017 - Netanjahoe en Trump houden een gezamenlijke persconferentie; Israël lanceert twee nano-satellieten

Overzicht berichten Israël en VS + link
Watch: Trump says parties must decide about 2 state solution – INN (https://goo.gl/4uTbe8)
Vanavond vond een gezamenlijke persconferentie plaats van premier Netanjahoe en president Trump. De president begon over de Iran deal. Hij zei dat de Amerikaanse regering er alles aan zal doen dat Iran geen kernwapens in handen krijgt. Hij prees de militaire steun van de VS aan Israël. Wat betreft het vredesproces zei Trump dat beide partijen compromissen moeten sluiten. Hij zei niet dat de tweestatenoplossing de enige oplossing is. Het belangrijkste is dat er vrede komt. Tegen Netanjahoe zei hij dat hij graag ziet dat Israël zich wat inhoudt wat betreft de bouw van nieuwe huizen in Joodse nederzettingen. Premier Netanjahoe ging in op de ophitsing door de PA van Palestijnen en het uitbetalen van salarissen aan terroristen. Trump beaamde dit en riep de PA op om Israël te erkennen. Netanjahoe legde ook nog uit dat Joden 'Joden' heten omdat ze uit Judea komen. Het is dus hun thuisland.

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/satellieten/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link
Israel launches two nano-satellites – INN (https://goo.gl/tv99v8)
Israël heeft vanochtend in India twee nano-satellieten de ruimte in laten schieten. De lancering werd uitgevoerd door de Indian Space Research Organization. De nano-satellieten zijn niet groter dan een pak melk en moeten Israëlische onderzoekers betere navigatie en makkelijkere informatie toegang bieden. Eén van de satellieten is afkomstig van de Ben Goerion Universiteit en levert Israël hoge resolutie foto's op. De camera's kunnen klimaat trends en veranderingen waarnemen. Met een kleine chip functioneert de nano-satelliet als een grotere satelliet. De tweede satelliet is afkomstig van SpacePharma en helpt bij medisch onderzoek. In de satelliet zit een mini-laboratorium die vier experimenten kan uitvoeren, zoals het onderzoeken van gewichtsloosheid op verschillende stoffen. De onderzoekers voeren de experimenten uit met een applicatie op hun smartphones. De Israëlische satellieten leveren informatie aan onderzoekers in Israël en de rest van de wereld.

Overzicht berichten Israël en de Palestijnen/Arabieren en het vredesproces + link
Official: Trump won't insist on 'two-state solution' – INN (https://goo.gl/Y9Yjk3)
Volgens een functionaris van het Witte Huis zullen de VS niet langer de nadruk leggen op een tweestatenoplossing maar op het bereiken van vrede. "A two-state solution that doesn't bring peace is not a goal that anybody wants to achieve," zegt de anonieme functionaris. Als de partijen iets anders willen dan een tweestatenoplossing om vrede te bereiken dan zal daar voor gekozen moeten worden. Channel 10 van de Israëlische tv zegt dat president Trump in gesprek met Netanjahoe niet zal spreken over “twee staten”. Hij zal premier Netanjahoe ook niet onder druk zetten door te eisen dat in de Joodse nederzettingen geen nieuwe huizen mogen worden gebouwd. Trump wil de geschiedenis ingaan als de president die vrede heeft bewerkstelligd tussen Israël en de Arabische landen.

Overzicht berichten Israël/Palestijnse gebieden + link
Palestinian officials: CIA director Pompeo met with Abbas – YN (https://goo.gl/cbSGhE)
Volgens Palestijnse functionarissen heeft CIA directeur Mike Pompeo vandaag een ontmoeting gehad met president Mahmoud Abbas. Het hoofd van de Palestijnse veiligheidsdienst Majed Faraj zou ook aanwezig zijn geweest tijdens de ontmoeting. Er zou over diplomatieke zaken zijn gesproken. De Palestijnen maken zich zorgen over het beleid van de regering Trump die een pro-Israël koers lijkt te varen. Vooral de eventuele verplaatsing van de Amerikaanse ambassade baart de Palestijnse regering zorgen. Overigens is de CIA directeur zelf ook pro-Israël. Hij is bijvoorbeeld tegen de Iran-deal die de regering Obama met Iran heeft gesloten. Pompeo heeft afgelopen week de regio bezocht waaronder Turkije en Saoedi Arabië en heeft daar gesproken over IS en de situatie in Syrië.

Overzicht berichten goede doel Israël/hulp aan andere landen + link:
Hevron Fund raffle ends Wednesday afternoon – hurry! – INN (https://goo.gl/9YB3qE)
Vandaag is de laatste dag van de Hevron Fund loterij (https://hebronfund.org/support/hebron-fund-raffle) om geld in te zamelen voor de versterking van Joodse aanwezigheid in Hebron, de oudste Joodse stad ter wereld. Het geld is bestemd voor parken, speelplaatsen, ambulances, verbeterde faciliteiten voor gezinnen, bezoekers en de IDF soldaten die hun zware werk moeten doen in Hebron.

Overzicht berichten Israël cultuur, sport, onderwijs, archeologie, muziek, technologie, gezondheidszorg, medisch onderzoek, internet, etc. + link
5 reasons Israel is dominating the cannabis industry – Israel21c (https://goo.gl/D2RpAU)
Israel21c heeft een uitgebreid artikel over Israël als leider op het gebied van medische cannabis. Vorig jaar is in de wereld voor 150 miljard dollar aan legale cannabis verkocht. En Israël speelt hierbij een belangrijke rol. Het land heeft een goed ontwikkeld ecosysteem van cannabis onderzoekers, telers, ondernemers, farmaceutisch beleid en overheidsbeleid. Volgens Saul Kaye, een farmaceut en hoofd van de iCAN: Israel-Cannabis venture fund, loopt Israël 10 jaar voor op andere landen wat betreft innovatie in de cannabis industrie. Op de Hebreeuwse Universiteit wordt onderzoek gedaan naar cannabis. Op de Universiteit van Ariel wordt een cursus gegeven over het gebruik van medische cannabis. De Volcani Agricultural Research Organization voert ook onderzoek uit naar cannabis. Er worden in Israël steeds meer dokters getraind om patiënten te helpen met het gebruik van medische cannabis. Ook wordt cannabis uit de criminele sfeer gehaald in Israël. En deze maand is een overheidscommissie aangesteld voor de export van cannabis. Er zijn vijf redenen waarom Israël de cannabis industrie beheerst. Ten eerste onderzoek wat al gebeurt sinds 1960; ten tweede genetische manipulatie van cannabis wat belangrijk is voor de behandeling van verschillende ziektes; ten derde agrarische technologie; ten vierde recepten beschikbaar bij de apotheek, en ten vijfde medische apparaten voor het gebruik van cannabis, zoals een tablet, een patch, een neusspray of een sigaret.Dinsdag 14 februari 2017 - Roep om annexatie van Gebied C in Judea en Samaria luider

Overzicht berichten Israël en VS + link
Netanyahu lands in Washington amid annexation calls – JP (https://goo.gl/MFo9AA)
Terwijl premier Netanjahoe in Washington is geland voor een ontmoeting morgen met president Trump, klinken vanuit Israël steeds meer geluiden om Judea en Samaria te annexeren. Volgens rechtse Joden is het nu de juiste tijd om onder president Trump Gebied C in Judea en Samaria officieel in te lijven. Het is echter de vraag of Netanjahoe deze kwestie aan de orde zal brengen. De premier wil meer praten over globale zaken en over het verbeteren van de banden met de VS. Bovendien heeft Netanjahoe aangegeven aan zijn ministers dat hij streeft naar een tweestatenoplossing.

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link
Mortar explodes in Israeli Golan Heights; none injured – JP (https://goo.gl/4M2fFk)
Op de Golan Hoogvlakten is vanavond een mortier vanuit Syrië terechtgekomen. Het projectiel ontplofte in onbewoond gebied. Er zijn geen gewonden gevallen. De IDF onderzoekt het voorval. Vermoedelijk betreft het een afzwaaier.

Overzicht berichten immigratie (alija) + link
102 from 'lost tribe' set to immigrate from India – INN (https://goo.gl/Q5rtbb)
Deze week komen 102 leden van een 'verloren stam' die in India wonen naar Israël toe. Het gaat om 102 leden van de Bnei Menashe Joodse gemeenschap. Zij worden door de Jeruzalemse organisatie Shavei Israel naar Israël gebracht. Deze organisatie houdt zich bezig met het versterken van de banden tussen het Joodse volk en afstammelingen van de Joden in de wereld. De 102 immigranten komen uit het noordoosten van India in de staat Mizoram. De nieuwe immigranten zullen zich vestigen in Nazareth Illit. Er wonen nog zo'n 7000 leden van Bnei Menashe in India. Zij willen ook naar Israël komen. De stam Menashe raakte, samen met 9 andere stammen, spoorloos verdwenen toen ze 2700 jaar geleden naar Assyrië werden afgevoerd.

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link
'Israel released new Hamas leader, will now face more terror' – INN (https://goo.gl/J3K2Ho)
Volgens Midden-Oosten expert Dr. Ephraim Arera is de verkiezing van de nieuwe Hamas leider Yihya Sinwar een groot gevaar voor Israël. Het is voor de eerste keer dat Hamas een leider heeft die afkomstig is van de militaire tak van Hamas. Deze zal volgens Arera ongetwijfeld Hamas ertoe bewegen meer terroristische aanslagen te gaan plegen. Sinwar wil volgens hem een continue oorlog tegen Israël gaan voeren. De tactiek hierbij is om een grote aanslag te plegen tegen Israël waarbij alle Hamas leiders zullen onderduiken en dat Israël zich dan verplicht voelt een oorlog te gaan voeren zonder efficiënt resultaat.

Hamas seeks warmer relations with Egypt – INN (https://goo.gl/pGrRH8)
Een militaire delegatie van Hamas is in Egypte om de banden met dat land weer aan te halen en te vragen om de opening van de grensovergang bij Rafah. Hamas hoopt op betere relaties na een aantal jaren van spanningen nadat de Moslimbroederschap probeerde in Egypte de macht te grijpen. Egypte is geïnteresseerd in samenwerking met Hamas om zo beter IS in de Sinaï te kunnen bestrijden. De Egyptenaren hebben de laatste jaren Hamas beschuldigd van het helpen van IS. Hamas is vooral geïnteresseerd in het openen van de grensovergang om de economie te versterken en om wapens in te kunnen voeren.

Overzicht berichten Israël binnenland + link
Tel Aviv Light Rail tunnel digs to begin Sunday – YN (https://goo.gl/BJGYj3)
Komende zondag wordt begonnen met de aanleg van een 12 kilometer lange tunnel voor de Light Rail in Tel Aviv. De tunnel komt 30 meter onder de grond te liggen. Er worden 8 TBMs (tunnel boring machine) ingezet. Het graven begint bij de Ayalon Highway richting Tel Avivs ondergrondse stations in de Arlozorov, Shaul Hamelech, Yehudit en Carlebach straten. De TBMs zijn 115 meter lang en hebben een diameter van 7,5 meter. Er kan per dag 20 meter gegraven worden. De werkzaamheden worden uitgevoerd door een Chinees bedrijf.Maandag 13 februari 2017 - Israël een gezinsvriendelijk land

Overzicht berichten Israël binnenland + link
Israel makes list of best countries for families – INN (https://goo.gl/5UMJkh)
Uit onderzoek van InterNations blijkt dat Israël in de top 3 staat van landen waar het goed is om gezinnen groot te brengen. Alleen Finland en Tsjechië doen het beter dan Israël. In de lijst van 19 landen ontbreken de VS en Groot-Brittannië. Nederland staat op plek 13. In Israël is 81% van de ouders blij met de kinderzorg; 84% is tevreden met het onderwijs voor kinderen.

Overzicht berichten Israël en spionage + link
PM to demand Pollard be allowed to come to Israel – INN (https://goo.gl/v0x60t)
Premier Netanjahoe gaat aan president Trump vragen of de voormalige Israëlische spion Pollard naar Israël mag emigreren. Jonathan Pollard heeft 30 jaar in een Amerikaanse gevangenis gezeten op verdenking van spionage voor Israël. Hij is vorig jaar vrijgekomen maar mag de VS 5 jaar lang niet verlaten. Premier Netanjahoe wil nu aan president Trump vragen of Pollard toch eerder naar Israël mag komen.

Overzicht berichten Israël en VS + link
Netanyahu prepares for first meeting with President Trump – INN (https://goo.gl/TfnS6F)
Premier Netanjahoe vertrekt vandaag naar de VS. Hij zal op 15 februari 2017 een ontmoeting hebben met president Trump. Ook zal hij andere Amerikaanse politici spreken, zoals Vice President Mike Pence, samen met Secretary of State Rex Tillerson, Speaker of the House Paul Ryan, en Senate Minority Leader Chuck Schumer. De nadruk tijdens het gesprek met Donald Trump zal liggen op de Iran deal. Ook zal gesproken worden over vredesonderhandelingen met de Palestijnen die volgens Israël geen voorwaarden vooraf mogen stellen. Wat betreft de Joodse nederzettingen wil Netanjahoe duidelijkheid hebben van Trump wat diens positie is. Beleidsveranderingen t.a.v. Judea en Samaria zal Netanjahoe niet bespreken met de president. Netanjahoe wil eerst weten hoeveel ruimte hij krijgt van Trump om de Joodse nederzettingen uit te breiden. Naftali Bennett van het Joods Huis wil echter dat Netanjahoe aan Trump duidelijk maakt dat er geen Palestijnse staat zal komen in Judea en Samaria. Michael Oren (Kulanu) wil echter dat de premier voorzichtig is omdat Trump nogal inconsequent is.

'Embassy will be moved to Jerusalem by June' – INN (https://goo.gl/AYKwfL)
Volgens Marc Zell, hoofd van de Republicans Overseas Israel, zullen de VS Israël niet veroordelen over uitbreiding van de Joodse nederzettingen en zal de Amerikaanse ambassade in juni naar Jeruzalem worden verplaatst. Trump zal rekening houden met Israëls veiligheidsbelangen wat betreft de nederzettingen.

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link
Hamas elects new radical leader in Gaza – YN (https://goo.gl/fdN7Fs)
Hamas heeft een nieuwe radicale leider in Gaza gekozen. Het gaat om Yahya Sanwar die eerder in een Israëlische gevangenis zat en vrijkwam tijdens de Gilad Shalit deal, de Israëlische soldaat die door Hamas jarenlang werd gegijzeld. Sanwar staat bekend als zeer radicaal, zelfs voor Hamas begrippen, en pleit voor meer ontvoeringen van IDF soldaten. Hij maakte deel uit van de militaire vleugel van Hamas en komt uit een echt strijdersfamilie. Hij verschijnt niet vaak in de media en is daarom minder bekend ondanks dat hij een sleutelfiguur is binnen Hamas. Khalil al-Haya is aangewezen als zijn plaatsvervanger. Sanwar volgt Khaled Mashaal op.

Overzicht berichten Israël cultuur, sport, onderwijs, archeologie, muziek, technologie, gezondheidszorg, medisch onderzoek, internet, etc. + link
Israel's first (American) football stadium – YN (https://goo.gl/TfhKSC)
Israël krijgt haar eerste American football stadion even buiten Jeruzalem. American football wordt steeds populairder in Israël (1350 actieve spelers in Jeruzalem, Tel Aviv, Haifa, Be'er sheva, Petah Tikva, Ramat HaSharon, Mazkeret Batya, Netanya, Kfar Saba, Emek Yizrael, Kiryat Ono en Haifa) en dat komt niet alleen door de Joods Amerikaanse immigranten. Team eigenaar van de New England Patriots dat dit jaar de Superbowl won. Robert Kraft, zal 6 miljoen dollar investeren in het nieuwe stadion dat later dit jaar haar deuren zal openen. Kraft is een fervent supporter van Israël. Er zijn plannen voor nog eens drie velden over het land verspreid.Zondag 12 februari 2017 - Krijgt Tsipi Livni een hoge positie binnen de VN?

Overzicht berichten Israël, Palestijnen en de VN/IAEA + link
UN chief mulling appointing Livni to senior role for Fayyad appointment – YN (https://goo.gl/ZjV5kZ)
VN Secretaris-Generaal António Guterres overweegt om Tsipi Livni aan te stellen als Onder-Secretaris-Generaal van de VN in ruil voor Amerikaanse acceptatie van de voormalige Palestijnse premier Salam Fayyad om de VN politieke missie in Libië te leiden. De Amerikaanse VN ambassadeur blokkeerde eerder deze benoeming. De VS erkennen Palestina niet als staat. Ook is zo'n hoge positie voor een Palestijn niet goed voor Israël die zelf nooit een hoge positie binnen de VN heeft gehad. Vandaar dat Guterres met deze oplossing komt. Bronnen dichtbij Livni zeggen echter dat ze nog geen officiële uitnodiging heeft ontvangen. Het is ook de vraag of premier Netanjahoe hiermee akkoord zal gaan omdat Livni één van zijn felste politieke tegenstanders is.

Overzicht berichten Israël en VS + link
Netanyahu: Even in the Trump era, there are limitations – INN (https://goo.gl/G2WJZP)
Morgen vertrekt premier Netanjahoe naar de VS voor een ontmoeting met president Trump. Tijdens de kabinetszitting vandaag zei de premier dat het een belangrijke ontmoeting is voor Israëls veiligheid en andere zaken. De premier wil de banden met de VS aanhalen. Israël moet zich wel realiseren dat er ook onder president Trump beperkingen voor Israël zijn.

Overzicht berichten Israël en boycot/anti-Israël + link
Leftist NGO seeks to block Friedman's appointment as ambassador – INN (https://goo.gl/MXEfiS)
De linkse organisatie J Street probeert de aanstelling van David Friedman als nieuwe Amerikaanse ambassadeur te blokkeren. J Street vindt dat de ambassadeur een vriend is van de nederzettingenbeweging en dat hij uitbreiding van de nederzettingen steunt. Hij zou ook tegen de tweestatenoplossing zijn. Maar zelfs de linkse schrijver A. B. Yehoshua zei onlangs nog dat het onzinnig is te denken om nu nog Jeruzalem te delen en ruim 400.000 Joden uit Judea en Samaria te verjagen.

Overzicht berichten rechtszaken/onderzoeken/arrestaties/gevangenis in Israël/wereld + link
Haifa Court: Empty ammonia tank within ten days – INN (https://goo.gl/taA6Or)
De rechtbank in Haifa heeft vandaag beslist dat de gevaarlijke ammonia tank binnen 10 dagen leeg moet zijn. De tank mag niet meer gevuld worden met ammonia. Volgens een rapport heeft Israël slechts 3000 ton ammonia nodig, terwijl het 12.000 ton heeft opgeslagen. Het meeste is voor de export. Haifa Chemicals moet volgens de rechtbank naar alternatieven gaan zoeken om er voor te zorgen dat er voldoende ammonia is voor noodsituaties. "Green Course" CEO Mor Gilboa is blij met het besluit van de rechtbank. De ammonia tank is een tikkende tijdbom. Als die ontploft, bijvoorbeeld door een raketaanval van Hezbollah, dan kunnen er 600.000 doden vallen. De organisatie wil dat nog meer gevaarlijke industrieën uit het havengebied van Haifa vertrekken.

Overzicht berichten Israël binnenland + link
Jerusalem finally gets direct bus to Ben Gurion Airport – INN (https://goo.gl/bBMwQh)
Vanaf morgenochtend 4 uur start een directe busverbinding tussen Jeruzalem en vliegveld Ben Goerion. Tot nu toe kon met het openbaar vervoer alleen per trein, taxi of sheroet vanaf Jeruzalem naar Ben Goerion gereisd worden. De buslijn heeft nummer 485. Bussen rijden elk uur in beide richtingen, 24 uur per dag elke dag van de week. Op vrijdag rijden er geen bussen vanaf 2 uur in de middag vanwege de Shabbat. Op zaterdag rijden de bussen pas vanaf 7 uur in de avond. Een enkele reis kost 16 shekel.Shabbat (zaterdag) 11 februari 2017

Er wordt vandaag geen nieuws verzameld vanwege de Joodse rustdag. Kijk voor de Sjabbat tijden in het artikel: Sjabbat tijden. Voor Parsja van de week ga naar: http://www.nik.nl/category/tora-van-de-week/ (bron: NIK)Vrijdag 10 februari 2017 - Trump gaat Israël niet veroordelen

Overzicht berichten Israël en VS + link
Trump: I'm not going to condemn Israel, it's been through enough – INN (https://goo.gl/OFExyi)
Voor het eerst sinds zijn inauguratie heeft president Trump een interview gegeven met een Israëlische krant, Israel Hayom. Trump prijst premier Netanjahoe en zegt dat hij een bewonderaar van hem is. Maar hij vindt dat de bouw van nieuwe huizen in Judea en Samaria de vrede niet bevordert. Trump wil vrede bereiken tussen Israël en de Palestijnen en zelfs meer dan dat. Trump wil betere relaties met Israël. Hij noemt de Iran deal een ramp.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link
Attempted terror attack near Hevron – INN (https://goo.gl/V075iv)
Vanochtend heeft een Palestijnse terrorist geprobeerd om met zijn auto op soldaten in te rijden. Het incident gebeurde in de buurt van Hebron. Er zijn geen gewonden gevallen. De bestuurder wist met zijn auto te ontkomen en vluchtte weg richting het Arabische dorpje Yatta.

Overzicht berichten Israël en de Palestijnen/Arabieren en het vredesproces + link
Will Arab nations be part of Trump's solution for peace? – INN (https://goo.gl/QGmKFF)
Volgens Amerikaanse Midden-Oosten experts zoeken president Trump en premier Netanjahoe hulp bij Soennitische landen, zoals Egypte en Saoedi Arabië, voor een regionale vredesraamwerk in plaats van bilaterale onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen. De Soennitische landen willen in dat geval niet dat de VS een pro-Israël koers varen zoals de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem. Israël heeft de laatste jaren nauwere banden aangehaald met Soennitische staten die zich ook bedreigd voelen door het Sji'ietische Iran en IS.

Overzicht berichten – peilingen/onderzoeken in en over Israël/Palestijnen + link
'Time to crack down on illegal Arab construction' – INN (https://goo.gl/jQbCwg)
Een overgrote meerderheid van Israëlische Joden (71%) vindt dat illegale bouw in de Arabische sector harder aangepakt moet worden. Israëlische Arabieren bouwen massaal illegaal in Galilea, de Negev en Oost-Jeruzalem. In december kondigde premier Netanjahoe al aan dat illegale bouw in de Arabische sector harder aangepakt zal worden. De premier zei dat Joden en Arabieren voor de wet gelijk zijn. Uit de peiling blijkt verder dat 37,1% van de Joden voor annexatie is van Judea en Samaria; 53,4% is tegen. Onder de Israëlische Arabieren is 15,1% voor annexatie. Weinig Joden die voor annexatie zijn vinden dat de Palestijnse Arabieren dan volledige rechten moeten krijgen. Verder vindt 45,3% van de inwoners van Israël dat onder president Trump Israël de bouw van huizen in Joodse nederzettingen moet uitbreiden; 50% vindt dat dat niet moet. De peiling is uitgevoerd door de Universiteit van Tel Aviv in samenwerking met het Israel Democracy Institute’s Guttman Center.

Overzicht berichten Israël en EU/ EU-landen + link
Le Pen pledges to ban dual Israeli-French citizenship – INN (https://goo.gl/Yfz011)
Mocht Marine Le Pen van het Front National in Frankrijk de presidentsverkiezingen winnen dan zal ze Franse Joden laten kiezen tussen het Franse burgerschap of het Israëlische burgerschap. Franse Joden mogen niet meer twee nationaliteiten hebben. Reden is dat Israël niet bij de EU hoort. Le Pen wil alle burgers die niet uit de EU komen de dubbele nationaliteit ontnemen. Ze wil voor Israël geen uitzondering maken. Eerder gaf deze rechts extremistische politica al aan dat Joden geen kippa mogen dragen en dat kosher slachten verboden moet worden. Le Pen doet het goed in de peilingen en er bestaat een grote kans dat ze de nieuwe Franse president wordt.Donderdag 9 februari 2017 - Terroristische aanslag in Petach Tikwa (6 gewonden)

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link
Watch: Six wounded in Petah Tikva shooting – INN (https://goo.gl/6XHe0x)
Bij een schiet- en steekpartij op een markt in Petach Tikwa zijn 6 gewonden gevallen. Een 19 jarige Arabier uit Sichem is opgepakt. Hij werd door burgers overmeesterd en later door de politie ingerekend. De meeste gewonden werden neergeschoten. Eén van de gewonde werd neergestoken. Het zijn slachtoffers van in de 30, 40 en 50 jaar oud.

ISIS claims responsibility for Eilat rockets – YN (https://goo.gl/lqpjRe)
IS heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de raketaanvallen op Eilat gisteravond. In een verklaring van IS staat het volgende: “A number of rockets were launched at Jewish centers in Eilat, known as Umm Rashrash. The Jews and Crusaders should know that the war of the apostles will not save them in any way.” IS is met 800 tot 1000 strijders actief in de helft van de Sinaï en vecht daar tegen een 25.000 man sterk Egyptisch leger.

Video's
Watch: Shoppers flee as terrorist opens fire – INN (https://goo.gl/xYma7W)
Videobeelden van weg vluchtende mensen tijdens de aanslag in Petach Tikwa in bovenstaande link.

Overzicht berichten wetsvoorstellen en wetten in Israël + link
Glick presents 'Greater Jerusalem Law' – INN (https://goo.gl/mK52l3)
Yehuda Glick (Likoed) gaat een wetsvoorstel indienen voor een Groter Jeruzalem. Dit wetsvoorstel houdt soevereiniteit in over Jeruzalem en omliggende steden en dorpen, te weten Gush Etzion, Ma'aleh Adumim, Givat Zeev, Betar Illit, Adam, Ma'ale Michmash en Psagot. Glick vindt alleen annexatie van Ma'aleh Adoemiem, wat premier Netanjahoe wil, niet genoeg.

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link
Hamas claims two dead in Israeli air strike – INN (https://goo.gl/aOgc9s)
Hamas beweert dat er 2 doden en 5 gewonden zijn gevallen bij een vermeende Israëlische luchtaanval bij Rafah. De IDF heeft geen bevestiging van de aanval gegeven. De aanval zou een aantal uren na de raketaanvallen op Eilat hebben plaatsgevonden.
Update: Ynetnews meldt dat de IDF zegt dat mogelijk Egypte de luchtaanval op Rafah heeft uitgevoerd.

Overzicht berichten over demonstraties/stakingen in Israël + link
Hundreds of haredi draft opponents demonstrate across Israel – INN (https://goo.gl/50wGL4)
Op verschillende plekken in Israël hebben charediem gedemonstreerd tegen de dienstplicht voor ultraorthodoxe Joden. De protesten zijn in het bijzonder gericht tegen de arrestatie van een jesjiva student die dienst weigerde. De protesten zijn gecoördineerd door de ‘Yerushalmi Faction’, een niet-chassidische beweging geleid door Rabbi Shmuel Auerbach. De snelweg tussen Jeruzalem en Tel Aviv werd geblokkeerd door de demonstranten bij het Latrun Kruispunt bij Modi'in. Ook in Jeruzalem en Bnei Brak werden straten geblokkeerd. Er zijn 12 demonstranten gearresteerd.

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link
Amona residents push for new town in Samaria – INN (https://goo.gl/MscVcC)
Oud bewoners van Amona hebben bij de Knesset een protesttent opgezet en eisen dat de regering begint met de bouw van een nieuwe stad voor hen. De laatste paar dagen hebben de oud bewoners verschillende plekken bekeken in de regio Benjamin voor een geschikte locatie om een nieuwe stad te bouwen. Er is gekozen voor een heuvel, de Verlossing van Zion, ten noordwesten van de Shilo Vallei. Zondag zal de regering de bouw van een nieuwe stad goedkeuren.

Newly approved settler homes financed by Trump’s Israel envoy pick – report – TOI (https://goo.gl/8A35hH)
Recentelijk is de bouw 20 nieuwe huizen in Beit El goedgekeurd door de Israëlische regering. Deze huizen blijken gefinancierd te worden door de organisatie American Friends of Bet El Institutions waarvan David Friedman, de nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Israël, het hoofd van is. De Amerikaanse organisatie heeft voor haar zusterorganisatie in Israël, Organization for the Sukkat Ovadia Yeshiva of Beit El, ruim 666.000 dollar ingezameld. De huizen zouden gedeeltelijk gebouwd zijn op privé Palestijns grondgebied maar zijn volgens de nieuwe Normalisatie Wet niet meer illegaal.

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link
Yesha Council presents consequences of building freeze – INN (https://goo.gl/ujcO0F)
Aan het eind van 2016 woonden 421.400 Joden in Judea en Samaria. De groei (3,9%) zet zich voort maar door de bevriezing van de nederzettingen de afgelopen jaren is de groei minder snel gegaan. In de laatste tien jaar was de groei per jaar steeds 4,7%. Dat is veel meer dan in de rest van Israël waar de bevolking jaarlijks met 1,9% groeit.Woensdag 8 februari 2017 - Raketten op Eilat afgevuurd; ministers waarschuwen voor oorlog met Hamas

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link
Rockets fired towards Eilat – INN (https://goo.gl/bt547u)
Vanavond kort voor elf uur lokale tijd zijn vanuit de Sinaï 4 raketten op Eilat afgevuurd. De Iron Dome wist 3 raketten te onderscheppen. Een vierde raket kwam in onbewoond gebied terecht. De IDF zoekt het gebied af. Er is geen schade maar 4 mensen moesten behandeld worden voor een shock. Eerder op de avond kwam een tankgranaat vanuit Syrië op de Golan terecht in onbewoond gebied. De IDF vermoedt dat het hierbij om een afzwaaier ging. Het leger heeft wel teruggeschoten en daarbij een positie van het leger van Assad getroffen.

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link
Israeli Cabinet ministers warn of possible escalation in Gaza – INN (https://goo.gl/8VvjRT)
Twee kabinetsministers waarschuwen voor een mogelijke nieuwe oorlog met Hamas in Gaza. Naftali Bennett zegt dat het geen zaak is van of maar van wanneer. Yoav Galant denkt dat er in de lente een oorlog komt. De opmerkingen komen nadat er maandag over en weer beschietingen plaatsvonden tussen Israël en Gaza (zie berichtgeving maandag).

Overzicht berichten wetsvoorstellen en wetten in Israël + link
'I brought down the government, no one should be lecturing me' – INN (https://goo.gl/eThgfr)
Likoed Knessetlid Benny Begin heeft tegen de Normalisatie Wet gestemd. Hij vindt dat er binnen de regering te veel dreigementen plaatsvinden en dat vindt het niet goed voor het aannemen van een “extremistische” wet. Begin zegt dat niemand hem hoeft te bedreigen. Hij heeft in het verleden de regering laten vallen toen deze stukken land weggaf. Procureur generaal Avichai Mandelblit is ook tegen de Normalisatie Wet en weigert deze te verdedigen bij het Hooggerechtshof. Hij zal het standpunt innemen van het Hooggerechtshof en niet die van de Knesset. De Israëlische regering heeft een privé advocaat ingehuurd om de wet te verdedigen bij het Hooggerechtshof.

Overzicht berichten rechtszaken/onderzoeken/arrestaties/gevangenis in Israël/wereld + link
Extreme-left NGOs: Regulation Law is a war crime – INN (https://goo.gl/GATGaM)
Extreem linkse anti-Israël organisaties hebben bij het Hooggerechtshof een petitie ingediend tegen de Normalisatie Wet. Ze willen dat het Hooggerechtshof de wet verwerpt. Ze noemen het een “gevaarlijke” wet waarbij grote stukken Palestijns land onteigend worden. De aanwezigheid van Joden in Judea en Samaria noemen ze een “oorlogsmisdaad”.

Overzicht berichten Israël binnenland + link
Immediate closure order for Haifa ammonia tank – YN (https://goo.gl/yJ1pUm)
Haifa Chemicals moet n.a.v. een besluit van de rechtbank donderdag beginnen met het sluiten van de ammonia tank omdat deze levensgevaarlijk is (we berichtten hier u over op 31 januari 2017). De rechtbank nam het besluit n.a.v. een ingediende petitie door de Gemeente Haifa. Zou de tank niet gesloten worden dan had dat kunnen leiden tot een enorme catastrofe waarbij duizenden doden zouden vallen. Volgens een chemische expert is de toestand van de tank kritiek. Ook kan een raketaanval van Hezbollah voor een grote ramp zorgen. Gemeld moet worden dat het besluit van de rechtbank een declaratieve handeling is. De tank kan niet onmiddellijk helemaal gesloten worden.Dinsdag 7 februari 2017 - Amerikaanse State Department weigert Normalisatie Wet te veroordelen; EU en Groot-Brittannië veroordelen Israël wel

Overzicht berichten Israël en VS + link
US State Dept. refuses to condemn Regulation Law – INN (https://goo.gl/eUIeTG)
Het Amerikaanse State Department weigert de Normalisatie Wet die gisteren door de Knesset is aangenomen (zie berichtgeving gisteren) te veroordelen. Het State Department neemt een houding aan van “wait and see”. "At this point, indications are that this legislation is likely to be reviewed by the relevant Israeli courts, and the Trump administration will withhold comment on the legislation until the relevant court ruling." Tegelijkertijd worden Israëls vijanden opgeroepen geen vijandige acties te ondernemen tegen Israël.

Overzicht berichten Israël en EU/ EU-landen + link
Europe punishes Israel – INN (https://goo.gl/eG9XJN)
Europa en Groot-Brittannië hebben Israël veroordeeld inzake de Normalisatie Wet. Ze zeggen dat de wet een tweestatenoplossing in de weg staat. Een ontmoeting tussen de EU en Israël dat voor eind februari stond gepland is door de EU afgezegd.

Overzicht berichten Israël/Palestijnse gebieden – Nederland + link
Koenders veroordeelt ‘Regularisation Law' Israel – Rijksoverheid (https://goo.gl/fTnDlQ)
Minister Koenders veroordeelt de Normalisatie Wet van Israël. "Nederland veroordeelt dat de Knesset vannacht een verstrekkende wet heeft aangenomen die voorziet in de legalisatie onder Israëlisch recht van diverse ‘buitenposten’ in door Israël bezet gebied. De wet maakt daarmee de weg vrij voor meerdere nieuwe nederzettingen. Wij beschouwen nederzettingen als illegaal, ze zijn niet in overeenstemming met het internationaal recht. Hiermee komt de tweestatenoplossing in gevaar. Nederland werkt samen in het kader van de EU om er bij Israel op aan te dringen de wet niet toe te passen en roept alle partijen op zich te houden aan resolutie 2334. Ook roept Nederland Israel en de Palestijnen op juist nu vertrouwenwekkende maatregelen te nemen t.b.v. de tweestatenoplossing. Uiteraard is Nederland bereid waar mogelijk deze maatregelen te ondersteunen."

Overzicht berichten wetsvoorstellen en wetten in Israël + link
'The High Court will strike down the Regulation Law' – INN (https://goo.gl/pRQR2y)
Voormalig minister van justitie Prof. Daniel Friedman denkt dat de kans groot is dat het Hooggerechtshof de Normalisatie Wet zal verwerpen. Als reden noemt Friedman dat de wet een klap is voor het eigendomsrecht. Hij valt vooral over de definitie van “in goed vertrouwen”. Dat begrip kan heel breed geïnterpreteerd worden. Hij doelt hiermee op bouwactiviteiten op grond die “in goed vertrouwen” plaatsvinden, niet realiserend dat het stuk land misschien privé eigendom is. Ook vreest Friedman dat de zaak kan worden voorgelegd aan het Internationaal Strafhof in Den Haag. De Internationale wet is veel obscuurder dan de Israëlische wet. Bovendien is het Internationale Strafhof politiek bevooroordeeld.

Palestinians demand world punish Israel over settlements bill – YN (https://goo.gl/sa2vQ6)
Een Palestijnse minister wil dat de wereld Israël straft voor de aanname van de Normalisatie Wet door de Knesset. Nabil Abu Rdeneh, een woordvoerder van de Palestijnse president Abbas, noemt de wet een “escalatie dat leidt tot meer instabiliteit en chaos”. Ook Groot-Brittannië, waar premier Netanjahoe gisteren op bezoek was, is erg bezorgd over de nieuwe wet. Het land vreest dat zo een tweestatenoplossing in gevaar komt.

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link
West Bank roads to receive NIS 5 billion upgrade – YN (https://goo.gl/j2TOUF)
De Israëlische regering gaat 5 miljard shekel (1,3 miljard dollar) investeren in het verbeteren en veiliger maken van het wegennet in Judea en Samaria. Het 5-jarig plan moet de verkeersopstoppingen in het gebied doen verminderen. Vooral de toegang tot Jeruzalem is momenteel problematisch. Er komen nieuwe tunnels, hoofdwegen worden uitgebreid, wegen opnieuw geasfalteerd, bestrating van knooppunten, nieuwe toegangswegen en rondwegen aangelegd, en het creëren van een betere toegang tot de metropolen Tel Aviv en Jeruzalem via lightrail en speciale openbaar vervoer rijstroken. De wegen moeten ook veiliger worden omdat er veel ongelukken gebeuren in Judea en Samaria. Verbetering van de infrastructuur zal de Joodse nederzettingen ten goede komen. Deze kunnen zich dan beter ontwikkelen.

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link
Islamic Jihad blames Israel for Gaza escalation – INN (https://goo.gl/BdXHjL)
De Islamitische Jihad beschuldigt Israël van escalatie van geweld in Gaza. Gisteren voerde de IDF 4 aanvallen uit in reactie op beschietingen door Palestijnse terroristen. De Islamitische Jihad roept Israël op te stoppen met de “agressie”. Het zegt de situatie op de grond nauwlettend in de gaten te houden en klaar te zijn voor elk mogelijk scenario.Maandag 6 februari 2017 - Historisch besluit: Normalisatie Wet aangenomen door de Knesset

Overzicht berichten wetsvoorstellen en wetten in Israël + link
Regulation Law likely to pass on Monday – INN (https://goo.gl/QpElGL)
Ondanks het verzoek van premier Netanjahoe om de stemming over de Normalisatie Wet uit te stellen tot zijn terugkeer uit Groot-Brittannië, zal de Knesset het wetsvoorstel waarschijnlijk vandaag aannemen afhankelijk of Kulanu voor zal stemmen. Met deze wet krijgen Joodse nederzettingen over de Groene Lijn dezelfde rechten als nederzettingen binnen de Groene Lijn.

Stormy Knesset session over Regulation Law – INN (https://goo.gl/Ty6abp)
Vanavond is de Knesset begonnen met het debat en de stemming over de Normalisatie Wet. Het gaat om de tweede en derde lezing van het wetsvoorstel. De oppositiepartijen doen er alles aan om te voorkomen dat het wetsvoorstel wordt aangenomen.
Update: De wet is aangenomen met 60 stemmen voor en 52 tegen. (https://goo.gl/D04OsK)

MKs welcome approval of Regulation Law – INN (https://goo.gl/fTJ4QB)
Politici van Likoed en het Joods Huis zijn erg blij met de nieuwe Normalisatie Wet. Ze zien het als een historisch besluit waarbij de Joodse nederzettingen nu echt bij Israël horen. Het is nog wel afwachten wat het Hooggerechtshof gaat doen. Die staat bekend als een links bolwerk dat veel beslissingen neemt tegen de Joodse nederzettingen. Pas nog werd buitenpost Amona ontruimd op last van het Hooggerechtshof.

Netanyahu: 'We vote tonight on Regulation Law, US was updated' – INN (https://goo.gl/JeinaI)
Premier Netanjahoe bevestigt dat de Knesset vanavond over de Normalisatie Wet zal stemmen, nadat de regering Trump erover is ingelicht. Netanjahoe wilde echter niet kwijt aan journalisten wat het antwoord was van de Amerikaanse regering. Het is ook onduidelijk hoe de premier aan de stemming kan meedoen. Deze vindt vanavond om 22.30 uur lokale tijd plaats. De premier keert pas om middernacht uit Groot-Brittannië terug. Daar heeft hij met de Britse premier May gesproken over Judea en Samaria. Netanjahoe heeft haar uitgelegd dat Israël daar controle moet behouden i.v.m. de toenemende invloed van IS en Iran. De premier gaf ook aan dat hij door May is uitgenodigd om de 100 jarige Balfour Verklaring te vieren (de Palestijnen willen Groot-Brittannië hier juist over aanklagen).

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link
Israel Strikes Hamas Position in Gaza in Retaliation for Rocket Fire – HaAretz (https://goo.gl/o66Ckj)
Nadat vanuit Gaza een raket is afgeschoten die terecht kwam in onbewoond gebied in het zuiden van Israël heeft de IDF een tankgranaat afgevuurd op een Hamas positie in Gaza. Volgens Palestijnse berichten zijn er ook twee granaten afgevuurd op een commando positie langs het veiligheidshek.

IDF jets strike Hamas targets in 2nd reprisal for Gaza rocket attack – JP (https://goo.gl/gVYZgM)
De Israëlische luchtmacht is ook ingezet als vergelding voor de raketaanval van vanochtend door terroristen op het zuiden van Israël. De IAF heeft drie doelen van Hamas gebombardeerd. Hoewel niet duidelijk is wie de raket heeft afgeschoten, houdt Israël Hamas verantwoordelijk voor alle raketaanvallen die vanuit Gaza op Israël plaatsvinden. Het is niet bekend of er slachtoffers zijn gevallen bij de Israëlische luchtaanvallen.

IDF tank destroys Hamas position in Gaza – INN (https://goo.gl/NVzxHR)
Vanmiddag heeft een IDF tank een positie van Hamas vernietigd in het zuiden van Gaza. Het was Israëls antwoord op een schietincident waarbij terroristen IDF troepen beschoten die aan het werk waren bij het veiligheidshek.

Fourth IDF attack on Hamas positions – INN (https://goo.gl/jF7JOw)
Voor de vierde keer vandaag heeft de IDF een aanval uitgevoerd op posities van Hamas. Vanavond heeft de luchtmacht in het noorden en zuiden van Gaza 3 Hamas installaties getroffen. De IDF zegt in een verklaring dat de Israëlische aanvallen gezien moeten worden in het licht van gebeurtenissen die vorige maand hebben plaatsgevonden.

Laatste nieuws Israël-Iran: een militaire aanval Israël/VS?
Iraanse functionaris dreigt Tel Aviv aan te vallen mochten de VS een "fout" maken: Nieuws over Israël-Iran - 6 februari 2017.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link
'Hamas cell planned terror attacks at synagogue, train station in Israel' – JP (https://goo.gl/ucNMc9)
Vandaag heeft de Shin Beth bekend gemaakt dat onlangs een Hamas terreurcel is opgerold die van plan was aanslagen te plegen in Israël. De cel bestaat uit drie terroristen: Mamduach Yunis, 24 uit Ar'ara, en de broers Hassan, 23, en Muhammed Zida'at, 25, uit Bnei Naim. Ze zijn aangeklaagd bij de rechtbank in Haifa. De terreurcel ontving instructies van Hamas uit Gaza via Facebook. Het ging om schietpartijen, het plaatsen van explosieven en het gijzelen van personen. Er waren ook plannen voor aanvallen op het Afula busstation, een militaire basis bij Kfar Kara, het Binyamina treinstation een een synagoge in Zichron Yaakov.

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link
Bulldozers begin demolishing Amona – INN (https://goo.gl/70cIUT)
Bulldozers zijn begonnen met de vernietiging van de gebouwen in Amona die vorige week zijn ontruimd. De ontruiming duurde meer dan 24 uur. Er werden 42 gezinnen verjaagd uit hun thuisland op last van het Hooggerechtshof die had bepaald dat het Joodse thuisland Palestijns grondgebied is. Op 5 maart 2017 staat de ontruiming gepland van 9 huizen in Ofra (zie berichtgeving gisteren).

Overzicht berichten islamitische wereld in relatie tot Israël/Jodendom/Joden + link
Arab women discover their Jewish roots – INN (https://goo.gl/0kLAeK)
De anti-assimilatie organisatie Yad L'achim helpt Arabische vrouwen die ontdekt hebben dat ze Joods zijn. Hun Joodse moeder trouwde met een Arabier. Ze groeiden op in Arabische dorpen en met Arabische gewoonten als toegewijde moslims. Ze ontdekten per toeval dat ze eigenlijk Joods zijn en hebben zich tot Yad L'achim gewend om terug te keren naar het Jodendom. Deze organisatie helpt hen uit de Arabische wereld te vluchten en een nieuw bestaan op te bouwen in Israël.Zondag 5 februari 2017 - "Iran grootste staatssponsor van terreur"; 9 huizen in Ofra binnen 1 maand ontruimd

Laatste nieuws Israël-Iran: een militaire aanval Israël/VS?
"Iran grootste staatssponsor van terreur"; VS hebben militaire opties tegen Iran klaar liggen mocht dat land doorgaan met provoceren: Nieuws over Israël-Iran - 5 februari 2017.

Overzicht berichten rechtszaken/onderzoeken/arrestaties/gevangenis in Israël/wereld + link
High Court to rule on petition to postpone Ofra evacuation – YN (https://goo.gl/sKUuTw)
Het Hooggerechtshof gaat vandaag een beslissing nemen over een petitie om de evacuatie van 9 huizen in Ofra uit te stellen. In 2015 besliste het Hooggerechtshof dat binnen twee jaar tijd de huizen ontruimd moesten worden. De deadline ligt op 8 februari 2017. Maar omdat de nieuwe huizen voor de bewoners die weg moeten nog niet klaar zijn wordt uitstel tot eind april aangevraagd. De bewoners hebben kleine kinderen en kunnen niet zomaar op straat gezet worden, vinden de indieners van de petitie.
Update: Het Hooggerechtshof heeft 1 maand uitstel verleend en geen 3 maanden.

Overzicht berichten over demonstraties/stakingen in Israël + link
Thousands rally in Ofra to protest planned evacuation – INN (https://goo.gl/kfxVp4)
Na de uitspraak van het Hooggerechtshof waarin werd bepaald dat 9 huizen in Ofra binnen 1 maand tijd ontruimd moeten worden (zie bericht hierboven) zijn duizenden mensen in Ofra gaan demonstreren tegen de beslissing van het Hooggerechtshof. In Ofra wonen 3200 Joden. De stad ligt ten noorden van Jeruzalem en vlak in de buurt van het vorige week ontruimde Amona. De bewoners van Ofra eisen dat de regering de Normalisatie Wet gaat toepassen op Ofra zodat de 9 huizen niet ontruimd hoeven te worden. Maar deze wet moet eerst nog door de Knesset worden aangenomen deze week.

Overzicht berichten wetsvoorstellen en wetten in Israël + link
Bennett rejects Netanyahu's request to delay Regulation Law vote – INN (https://goo.gl/bbFGYr)
Naftali Bennett verwerpt het voorstel van premier Netanjahoe om de stemming over de Normalisatie Wet uit te stellen tot na diens bezoek aan premier Theresa May van Groot-Brittannië. De stemming over het wetsvoorstel staat voor maandagavond gepland. Mocht het wetsvoorstel worden aangenomen dan is er grote kans dat de wet wordt voorgelegd aan de rechtbank omdat procureur-generaal Avichai Mandelblit de positie van de regering niet steunt. David Bitan van Likoed zegt dat als de wet wordt verworpen door het Hooggerechtshof er een gevaarlijk precedent wordt geschapen.

Bill to restore authority of rabbinical courts advances – INN (https://goo.gl/YgBWWB)
Verenigd Tora Jodendom heeft een wetsvoorstel ingediend om het gezag van rabbinale rechtbanken te herstellen. Het gaat om het nemen van besluiten bij geschillen in het burgerlijk recht. Tien jaar geleden had het Hooggerechtshof dit gezag van de rabbinale rechtbanken ontnomen. De rabbinale rechtbanken zullen alleen arbitrage zaken in behandeling nemen en zich niet op het terrein van de seculiere rechtbanken begeven.

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link
Senior Hamas leader killed in Gaza explosion – INN (https://goo.gl/PO5lhg)
Zaterdagavond is bij een explosie een Hamas leider van de militaire tak van de beweging bij een explosie om het leven gekomen. Eerder vandaag kwam het bericht dat Hamas een aanbod van Israël heeft afgewezen voor een gevangenenruil. Israël was bereid een broer van een Hamas leider vrij te laten in ruil voor 1 van de 2 levende Israëlische gijzelaars die Hamas in handen heeft.

Overzicht berichten Joodse wereld (Diaspora) + link
New Book Reveals Hundreds of Documents About Rebbe’s Early Life – INN (https://goo.gl/qMXiSm)
Er is een nieuw boek (Early years) gepubliceerd over de jeugdjaren van de Lubavitcher Rebbe. Het boek bevat honderden documenten over de eerste jaren van de Rebbe tot aan zijn huwelijk. Het boek is geschreven door Rabbi Boruch Oberlander en Rabbi Elkanah Shmotkin. Er is meer dan 15 jaar aan gewerkt en er zijn archieven doorgespit in Oekraïne, Rusland, Letland en Duitsland. Er staan foto's in die nog niet eerder zijn gepubliceerd. In 2014 zijn ook al twee boeken uitgebracht over de Rebbe: Rebbe: The Life and Teachings of Menachem M. Schneerson, the Most Influential Rabbi in Modern History (Harper, 2014) door Joseph Telushkin, en My Rebbe (Maggid, 2014) door Rabbi Adin Even-Israel (Steinsaltz). De Rebbe wordt gezien als de meest invloedrijke rabbijn in de moderne Joodse geschiedenis.Shabbat (zaterdag) 4 februari 2017

Er wordt vandaag geen nieuws verzameld vanwege de Joodse rustdag. Kijk voor de Sjabbat tijden in het artikel: Sjabbat tijden. Voor Parsja van de week ga naar: http://www.nik.nl/category/tora-van-de-week/ (bron: NIK)Vrijdag 3 februari 2017 - New York Times verspreidt nepnieuws: Trump zou tegen de Joodse nederzettingen zijn

Overzicht berichten Israël in de media + link
'Fake news:' New York Times claims Trump opposes 'settlements' – INN (https://goo.gl/fzTniE)
Breitbart, een nieuwssite nauw verbonden met de regering Trump, meldt dat de New York Times nepnieuws verspreidt door te beweren dat de regering Trump tegen de Joodse nederzettingen zou zijn. De NY concludeerde dit n.a.v. een verklaring van de woordvoerder van het Witte Huis Sean Spicer. Die zei: "The American desire for peace between the Israelis and the Palestinians has remained unchanged for 50 years. While we don’t believe the existence of settlements is an impediment to peace, the construction of new settlements or the expansion of existing settlements beyond their current borders may not be helpful in achieving that goal. As the President has expressed many times, he hopes to achieve peace throughout the Middle East region. The Trump administration has not taken an official position on settlement activity and looks forward to continuing discussions, including with Prime Minister Netanyahu when he visits with President Trump later this month." De NY legde de nadruk op de zinsnede “may not be helpful”. Breibart schrijft dat de regering Trump alle bestaande Joodse nederzettingen accepteert. Er wordt in de verklaring van de woordvoerder van het Witte Huis ook niet gemeld dat een tweestatenoplossing de oplossing zou zijn.

Laatste nieuws Israël-Iran: een militaire aanval Israël/VS?
President Donald Trump twittert dat Iran met vuur speelt: Nieuws over Israël-Iran - 3 februari 2017.

Overzicht berichten wetsvoorstellen en wetten in Israël + link
Bill introduced to reduce powers of Supreme Court – INN (https://goo.gl/NRHsO2)
Er zal een wetsvoorstel worden ingediend om de macht van het Hooggerechtshof in te binden. Doel is om het linkse activisten het zo lastig mogelijk te maken petities in te dienen tegen Joodse nederzettingen en om het Hooggerechtshof moeilijker te maken om tegen de de Joodse bewoners van Judea en Samaria te beslissen. Dit alles om situaties zoals met Amona te voorkomen in de toekomst.

Overzicht berichten Jodendom + link
OU rabbis: Women may not be rabbis – INN (https://goo.gl/s1NtOA)
De Orthodox Union Rabbinical Council heeft besloten dat vrouwen geen rabbijn mogen worden conform de “bredere context van Tora waarden”. Wel zegt de raad dat "the spiritual growth of our community is dependent upon a steady stream of talented women both serving as role models and teachers, and filling positions of influence." In bovenstaande link wordt alles halachisch (Joods wettelijk) uitgelegd.Donderdag 2 februari 2017 - Amona geheel ontruimd; Israël gaat nieuwe nederzetting bouwen, de eerste in 25 jaar tijd; VS komen met sancties tegen Iran n.a.v. rakettest

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link
Final Amona home evacuated – INN (https://goo.gl/leJzRU)
Het laatste huis in Amona is ontruimd. Er bevinden zich nog enkele tientallen jongeren in de synagoge van de buitenpost. De politie voert een dialoog met de jongeren om geweld te voorkomen uit respect voor de heilige plek. Het is onduidelijk waar de bewoners nu naar toe moeten aangezien het Hooggerechtshof gisteren besloot dat er geen nieuwe huizen gebouwd mogen op een alternatieve plek dat door de regering was aangewezen.
1ste Update: De politie (3000 man in totaal) heeft 800 mensen geëvacueerd. Er zijn 13 mensen gearresteerd. Er zijn 24 politieofficieren lichtgewond geraakt. Er zijn nog 200 jongeren die de synagoge barricaderen.
2de Update: De politie is de synagoge binnengedrongen. Ze werden opgewacht door jongeren die met breekijzers sloegen. Daarbij zijn een aantal agenten gewond geraakt. Minister Gil'ad Erdan van Openbare Veiligheid veroordeelt de jongeren die de synagoge barricaderen.
3de Update: De politie is er halverwege de middag in geslaagd de hele synagoge te ontruimen. Brandweermannen hebben de politie geholpen bij het openen van de deuren en de ramen van de synagoge.

Prime Minister pledges to build new town for Amona evacuees – INN (https://goo.gl/s11bJs)
Premier Netanjahoe belooft een nieuwe stad te zullen bouwen voor de bewoners van de ontruimde buitenpost Amona. Hij erkent dat de ontruiming pijnlijk is voor de bewoners maar wijst op het belang van naleving van de wet. Gisteren heeft de premier een team samengesteld die moet uitzoeken op welk stuk staatsland het nieuwe Amona gebouwd kan worden.

Netanyahu announces plans for first new West Bank settlement in 25 years – JP (https://goo.gl/Ykqc5r)
De aankondiging van premier Netanjahoe een nieuwe stad te zullen bouwen in Judea en Samaria voor de ontheemde bewoners van Amona (zie bericht hierboven), betekent de eerste officiële nieuwe nederzetting in ruim 25 jaar tijd. De laatste nederzetting die werd gebouwd was Revava bij Ariel in 1991. Israël is de laatste tijd druk bezig met het uitbreiden van de Joodse nederzettingen sinds Donald Trump president is geworden.

Laatste nieuws Israël-Iran: een militaire aanval Israël/VS?
Iran test een kruisraket met nucleaire capaciteit; VS hebben Iran officieel gewaarschuwd n.a.v. de test met de ballistische raket; Iran trekt zich niets aan van de waarschuwing van de VS; VS komen met sancties tegen Iran n.a.v. rakettest: Nieuws over Israël-Iran - 2 februari 2017.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link
Watch: Three wounded in attack near Jerusalem – INN (https://goo.gl/7qTcxr)
Bij een aanslag vanavond met een auto zijn drie gewonden gevallen. Het incident gebeurde bij de ingang van Adam ten noorden van Jeruzalem. Een vrouwelijke terrorist reed met haar auto in op een politiewagen. Ze raakte hierbij zelf ook gewond. De lichtgewonden zijn naar het ziekenhuis vervoerd.

Overzicht berichten rechtszaken/onderzoeken/arrestaties/gevangenis in Israël/wereld + link
Deri: Netanyahu will not be indicted – INN (https://goo.gl/aWdY4e)
Minister van BZ Deri denkt niet dat premier Netanjahoe aangeklaagd zal worden. Over de feiten van de zaken is men het min of meer eens. Het hangt alleen nog van de juridische interpretatie af. Hij vindt dat de media te veel druk legt op de procureur-generaal om Netanjahoe te laten vervolgen.Woensdag 1 februari 2017 - Ontruiming Amona begonnen - inwoners verzetten zich massaal; Hooggerechtshof wijst alternatieve locatie Amona af - bewoners Amona hebben geen woning meer

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link
Security officers arrive in Amona – INN (https://goo.gl/Xs9Gkn)
Veiligheidsofficieren van de Yassam politie-eenheid zijn in Amona gearriveerd om zich voor te bereiden op de ontruiming van de buitenpost. Ze hebben positie genomen op een heuvel tegenover de buitenpost. Jongeren zijn ondertussen bezig de ingang van Amona te blokkeren. Overigens heeft het Hooggerechtshof nog geen beslissing genomen over de alternatieve plek waar de bewoners eventueel kunnen wonen. De bewoners vinden daarom dat de regering overhaast handelt.
1ste Update: De evacuatie is begonnen. De politie wordt opgewacht door honderden betogers die de confrontatie zullen aangaan. Het is nog onduidelijk over het verzet geweldloos zal zijn of dat beide zijden geweld gaan gebruiken.
2de Update: De ontruiming verloopt gewelddadig. Halverwege de middag zijn al 15 politiemannen gewond geraakt. Er zijn 11 politiemannen naar het ziekenhuis afgevoerd. De demonstranten gebruiken allerlei materiaal om de ontruiming te frustreren. Er worden gasflessen, meubels, verfpotten, olie en aardappels ingezet tegen de politie. Er zijn 4 arrestaties verricht. Er is 1 politieofficier die weigert mee te helpen met de ontruiming. De bewoners noemen hem een "held" en roepen andere officieren op zijn voorbeeld te volgen. (https://goo.gl/PIhojl)

Supreme Court rejects Amona outline – INN (https://goo.gl/LHtGVg)
Het Hooggerechtshof wijst de alternatieve locatie voor de bewoners van Amona af. De rechtbank heeft de petitie van Yesh Din die dat namens Arabieren had ingediend geaccepteerd. De Arabieren beweerden dat het stuk staatsgrond Palestijns eigendom is. Moti Yogev van het Joods Huis spreekt over een dictatoriale beslissing van het Hooggerechtshof. Naftali Bennet van het Joods Huis zegt dat de regering nu snel een beslissing moet nemen om een nieuwe stad te bouwen voor de bewoners van Amona. Ondertussen zitten de bewoners van Amona zonder huis.

Bennett: We lost the battle, but we'll win the war – INN (https://goo.gl/MShDrJ)
Naftali Bennett van het Joods Huis zegt het te betreuren dat Amona wordt ontruimd. Maar door de Normalisatie Wet worden duizenden andere huizen wel ontzien van ontruiming. Bennett betreurt het ook dat er nog geen alternatieve plek is voor de bewoners van Amona.

Liberman orders: Destroy Amona agricultural land – INN (https://goo.gl/g988Tk)
Minister van defensie Lieberman heeft veiligheidstroepen de opdracht gegeven om landbouwgrond rondom de buitenpost Amona te vernietigen, hoewel dit niet in de uitspraak van het Hooggerechtshof staat. Verder zegt de minister dat hij het vervelend vindt dat de buitenpost ontruimd moet worden. Inwoners hebben volgens hem het recht te demonstreren maar dat moet binnen de perken blijven.

Laatste nieuws Israël-Iran: een militaire aanval Israël/VS?
Iran voerde op 6 december 2016 ook al een geheime test uit met een middellange afstand ballistische raket, de Shahab 3: Nieuws over Israël-Iran - 1 februari 2017.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link
Bomb threats target US Jewish centers for third time in a month – YN (https://goo.gl/tsmRKm)
Voor de derde keer in een maand tijd zijn valse bommeldingen gedaan tegen Joodse centra in de VS. Het gaat om 14 Joodse centra in 10 staten en eentje in Canada. David Posner van de JCC Association of North America is bezorgd over het antisemitisme dat achter de dreiging zit.

Overzicht berichten Israël in de media + link
New York Times: Israel ‘Expanding Into Palestinian Land’ – Honest Reporting (https://goo.gl/nHQ4se)
Honest Reporting bekritiseert een bericht in de New York Times over vermeende uitbreiding van Joodse nederzettingen in Judea en Samaria. Het gaat om het volgende stukje: “Israel approved 3,000 more housing units in the occupied West Bank late Tuesday, the largest number in a wave of new construction plans that defy the international community and that open a forceful phase in the country’s expansion into land the Palestinians claim for a future state”. Honest Reporting vraagt zich af hoe huizenbouw in bestaande nederzettingen en Oost-Jeruzalem kan leiden tot uitbreiding van land dat Palestijnen claimen voor een toekomstige staat. Er wordt door Israël niet op extra grondgebied gebouwd. Er komen alleen meer huizen bij.Overig nieuws januari 2017.Artikelen en specials over Jodendom en Israël

Wilt u dit artikel aan andere mensen laten lezen dan kunt u gebruik maken van de buttons van de sociale media (zie rechts bovenaan dit artikel) - NuJij, Twitter, Hyves, Facebook, etc. Meer nieuws kunt u zien op Jerusalem Online en op IL TV.

Lees verder (ouder nieuws)


Algemene achtergrondinformatie over Israël inclusief Judea, Samaria en Jordaan Vallei


Opinieartikelen


Recente achtergrondartikelen


Wilt u gebruik maken van de berichten van Etsel-Israël op uw eigen website of blog dan kunt u een link plaatsen naar deze site. U kunt er dan uw eigen tekst bij schrijven. Het letterlijk kopiëren van onze berichten staan we niet toe. Uiteraard staat het u wel vrij de tekst uit te printen voor eigen gebruik. © Etsel-IsraëlAlgemene gegevens over Israël: Informatie, kaarten en grafieken

Ligging Land Israël - Erets Jisraeel

Legenda
A. Israël - Medinat Jisraeel (de staat Israël)
B. Judea - Jehoeda
C. Samaria - Shomron
D. Jeruzalem - Jeroesjalajiem - de eeuwige Joodse hoofdstad

landoppervlakte (20.329 km²); totale oppervlakte (20.770 km²)

Regionale context van Israël in Midden Oosten

Legenda
A. Israël
B. Egypte
C. Jordanië
D. Libanon
E. Syrië
F. Irak
G. Saoedi Arabië
H. Iran


Bevolking Israël - december 2015 - 8,462 miljoen


bevolking eind december 2015:

Regering Netanjahoe (2015-20?)


 • Likoed 30
 • Kulanu: 10
 • Joods Huis: 8
 • Shas: 7
 • Verenigd Tora Jodendom: 6
 • Jisraeel Beitenoe: 6

 • President: Reuven Rivlin (2014)

ministers - 34ste regering 2015
 • Prime Minister Binyamin Netanyahu - also serving as Foreign Minister, Health Minister, Communications Minister, and Minister of Regional Cooperation.
 • Avigdor Lieberman (Jisraeel Beitenoe) - Defense Minister (returning)
 • Silvan Shalom (Likud) - Interior Minister and Deputy Prime Minister
 • Yuval Steinitz (Likud) - Minister of Energy and Infrastructure
 • Ze'ev Elkin (Likud) - Absorption Minister and Strategic Affairs Minister
 • Ofir Akunis (Likud) - Minister without portfolio; designated to serve in the Communications Ministry
 • Gilad Erdan (Likud) - Minister of Public Security
 • Gila Gamliel (Likud) - Minister of Social Equality
 • Yisrael Katz (Likud) - Transportation Minister (returning)
 • Yariv Levin (Likud) - Tourism Minister, and Ministerial Liaison Between the Government and the Knesset
 • Miri Regev (Likud) - Culture and Sport Minister
 • Danny Danon (Likud) - Space and Technology Minister
 • Haim Katz (Likud) - Welfare Minister and Social Affairs Minister
 • Tzipi Hotovely (Likud) - Deputy Foreign Minister
 • Ayoub Kara (Likud) - Deputy Minister of Regional Development
 • Moshe Kahlon (Kulanu) - Finance Minister
 • Yoav Galant (Kulanu) - Housing and Construction Minister
 • Avi Gabbai (Kulanu) - Environmental Protection Minister
 • Naftali Bennett (Jewish Home) - Education Minister, Diaspora Affairs Minister
 • Uri Ariel (Jewish Home) - Agriculture Minister
 • Ayelet Shaked (Jewish Home) - Justice Minister
 • Rabbi Eli Ben-Dahan (Jewish Home) - Deputy Defense Minister
 • Aryeh Deri (Shas) - Economy Minister, Minister of Development of the Negev and Galilee
 • David Azoulay (Shas) - Religious Affairs Minister
 • Yitzhak Cohen (Shas) - Deputy Minister in the Finance Minister, Ministry for the Negev and the Galilee, and the Economy Ministry
 • Meshulam Nahari (Shas) - Deputy Education Minister
 • Yaakov Litzman (United Torah Judaism) - Deputy Health Minister
 • Meir Porush (United Torah Judaism) - Deputy Education Minister

legertop
 1. Opperbevelhebber: Luitenant-Generaal Gadi Eizenkot - de generale staf 2015;
 2. Plaatsvervangend Opperbevelhebber: Majoor-Generaal Yair Golan

Partijen 20ste Knesset


20ste Knesset
 • Likoed: 30
 • Zionistische Unie: 24
 • Verenigde Arabische lijst: 13
 • Yesh Atied: 11
 • Kulanu: 10
 • Joods Huis: 8
 • Shas: 7
 • Verenigd Tora Jodendom: 6
 • Jisraeel Beitenoe: 6
 • Meretz: 5

Ligging Jeruzalem

Legenda
A. Har HaMoria (Tempelberg)
B. De Oude Stad van Jeruzalem
C. Ier Dawied (Stad van David)
D. Har Zayit (Olijfberg) - Joodse begraafplaats
E. Mea Sheariem
F. De Knesset - Israëlisch parlement

Bevolkingsgroei Jeruzalem: 1948-juli 2012Ligging Tel Aviv

Legenda
A. Merkaz Ha'ier (Dizengoff Plein)
B. Azrieli Center (wolkenkrabber)
C. Onafhankelijkheidsgebouw (hier werd de onafhankelijkheid getekend)
D. Diaspora Museum
E. Universiteit van Tel Aviv
F. Shoek HaKarmel (markt)
G. Rabin Plein

Bevolkingsgroei Tel Aviv-Jaffo: 1948-juli 2012Ligging Haifa

Legenda
A. Universiteit van Haifa - met mooi uitzicht op Galilea
B. Kiryat Eliezer voetbalstadion van Maccabi Haifa en Hapoel Haifa
C. Bahai tuinen
D. Grot van Elia
E. Matam - grootste en oudste hightech industriepark van Israël

Bevolkingsgroei Haifa: 1948-juli 2012Ligging Centraal Israël - metropool Tel Aviv

Legenda
A. Tel Aviv-Jaffo - 403.700
B. Rishon LeZion - 228.000
C. Petach Tikwa - 209.600
D. Ashdod - 206.400
E. Holon - 184.700
F. Netanja - 183.200
G. Bnei Brak - 154.400
H. Ramat Gan - 145.000
I. Bat Yam - 130.000
J. Rechovot - 112.700
K. Herzliya - 87.000
L. Hadera - 80.200
M. Kiriat Gat - 47.400
N. Zichron Ja'akov - 18.700

Bevolking Metropool Tel Aviv - grote steden: 2009


Dichtstbevolkte regio van Israël (2009): Metropool Tel Aviv

Steden met meer dan 200.000 inw. in 2009


Ligging steden meer dan 200.000 inwoners in 2009

Legenda
A. Jeruzalem - 773.000
B. Tel Aviv-Jaffo - 403.700
C. Haifa - 265.600
D. Rishon LeZion - 228.200
E. Petach Tikwa - 209.600
F. Ashdod - 206.400

Meer belangrijke feiten over Israël kunt u hier lezen.
(bron: CBS Israël)

Algemene gegevens over Judea, Samaria en Jordaan Vallei: Informatie, kaarten en grafieken

Omdat de toekomst van Judea en Samaria op het spel staat volgen hier een aantal feiten over deze Bijbelse regio's die het Joodse volk door God zijn toegewezen.
Judea en Samaria zijn de oorspronkelijke geografische namen van de gebieden. De term West Bank (een politiek geografische naam) ontstond pas nadat Jordanië het gebied bezette in 1949. De naam Palestina is door de Romeinen ingevoerd om het gebied van Joodse wortels te ontdoen. Judea (waar de naam Jood vanaf stamt) is de oorspronkelijke benaming van het Heilige Land. Lees verder in het artikel: Namen Israël: Erets Jisraeel, HaAretz, Jehoed, Palestina.
De oppervlakte van Judea en Samaria beslaat 23% van de Staat Israël. Hoewel velen menen dat de bouw van Joodse nederzettingen in Yesha indruist tegen de Zionistische ideologie, klopt dat niet. Zowel de linkse Arbeid partij als de Likoed hebben onder hun bestuur Joodse nederzettingen gebouwd in deze gebieden. Er zijn alleen wat accentverschillen. Zo was het regeringsbeleid van de Arbeid meer gericht op de bouw van nederzettingen op militair strategische locaties, vooral in de Jordaan Vallei, terwijl onder het regeringsbeleid van Likoed ook gebouwd werd in de buurt van Arabische dorpen en steden in Judea en Samaria. Voor meer informatie, klik hier.
Fysisch milieu van Judea en Samaria: Judea en Samaria (1): Fysische geografie
Er liggen allerlei plaatsen die belangrijk zijn voor de geschiedenis van de Joden: Hebron, Sichem, Herodion, Beth El, Shilo, etc.

Ligging Judea - Jehoeda

Legenda
A. Hebron - stad van de aartsvaders en aartsmoeders
B. Kiriat Arba
C. Goesh Etzion - (Efrat, Beitar Illit, Alon Shvut, etc.)

Joodse dorpen en steden in Judea
 • Adora/Allon Shevut/Almon/Asfar (Metzad)/Ateret/Beit El/Beit Horon/Benjamin/Betar 'Illit/Dolev/Doran/Efrat/El'azar/Eshkolot/Geva Binyamin (Adam)/Geva'ot/Giv'at Ze'ev/Giv'on haHadasha/Hagai/Hallamish/Har Adar (Giv'at HaRadar)/Har Gilo/Hashmona'im/Karmei Zur/Karmel/Kedar/Kfar Adummim/Kfar Etzion/Kiryat Arba'/Kokhav haShahar/Kokhav Ya'acov (Abir Ya'acov)/Lapid/Ma'ale Adummim/Ma'ale Amos/Ma'ale Levona/Ma'ale Mikhmas/Mahane Giv'on (onbewoond)/Ma'on/Mattityahu/Mevo Horon/Mezadot Yehuda/Migdal Oz/Mizpe Yeriho/Na'aleh/Nahli'el/Negohot/Neve Daniyyel/Nili/Nokdim/Ofarim/Ofra/Otni'el/Pene Hever (Ma'ale Hever)/Pesagot/Rimmonim/Rosh Zurim/Shani/Shilo/Shim'a/Susiya/Talmon/Tekoa/Telem/Tene (Ma'ale Omarim)/Tzurif/Vered Jericho

Ligging Samaria - Shomron

Legenda
A. Ariel
B. Modi'in Illit
C. Sichem
D. Beit El
E. Ma'ale Efraim
F. Kfar Adoemiem
G. Ma'aleh Adoemiem
H. Elon Moreh

Joodse dorpen en steden in Samaria
 • Alei Zahav/Alfei Menashe/Ariel/Avnei Hefetz/Barkan/Bat Ayin/Beit Arye/Bracha/Eli/Elkana/Elon Moreh/Emmanuel/Enav/Etz Efrayim/Gannim (onbewoond sinds 2005)/Hebron/Hermesh/Hinnanit/Homesh/Itamar/Kaddim (onbewoond sinds 2005)/Karne Shomron/Kedumim/Kfar Tapuah/Kiryat Netafim/Ma'ale Shomron/Mevo Dotan/Migdalim/Modi'in Ilit/Nofim/Oranit/Pedu'el/Rehan/Revava/Sa Nur (onbewoond sinds 2005)/Sal'it/Sha'are Tikva/Shaked/Shavei Shomron/Shvut Rachel (onbewoond)/Ya'arit/Yakir/Yizhar/Zufin

Ligging Jordaan Vallei - Emek HaJarden

Legenda
A. Dode Zee - Jam HaMelach
B. Jericho - oudste bewoonde stad ter wereld
C. Mitspe Jericho
D. Ma'ale Efrayim

Joodse dorpen in de Jordaan Vallei
 • Almog/Argaman/Beit ha'Arava/Beit Horon/Bitronot (Nachal nederzetting)/Elisha (Nachal nederzetting)/En Hogla/Gilgal/Gittit/Hamra/Hemdat (Nahal)/Kalya/Ma'ale Efrayim/Maskiyyot (sinds 2000 onbewoond)/Massu'a/Mehola/Mekhora/Menora (Kfar Haoranim)/Mizpe Shalem (Megilot)/Netiv HaGedud/Niran/No'omi/Peza'el/Ro'i/Rotem (Nachal nederzetting - onbewoond)/Shadmot Mehola/Tomer/Yafit/Yitav

Joodse bevolking Yesha & Jordaan Vallei 1970-2015

Toelichting bij grafiek: Oost-Jeruzalem is niet-inbegrepen bij het inwonertal; Yesha (Yehuda Shomron 'Azza) staat voor Judea, Samaria en tot 2005 Gaza; in augustus 2005 evacueerde de IDF alle Joodse bewoners uit Gaza (ongeveer 8000 mensen)
Er wonen 406.302 Joden (december 2015) in Judea en Samaria (charediem, religieuze zionisten en seculieren); in Oost-Jeruzalem wonen ongeveer 360.000 Joden (31 december 2015).
Slechts 3% van de grond is Joods bebouwd gebied: Joodse nederzettingen.
Veel Arabieren zijn geen autochtone bewoners van het gebied. Zij kwamen uit Egypte, Syrië, Libanon en andere Arabische landen zo'n 150 jaar geleden.
43% is onder Palestijnse controle.
Meer dan 90% van de Palestijnen leeft onder Palestijns Bestuur.
De bergen van Judea en Samaria lopen van de Jisraeel Vallei naar de Arad Vlakte in de Negev (lengte: 140 kilometer).
De breedte van de regio's is 55 kilometer maximaal; bij Tel Aviv is de breedte slechts 16 kilometer.
Snelweg 60 loopt langs de nationale waterscheidingslijn en is dezelfde route die de Aartsvader namen.
Grondwaterlaag van de bergen vormt de helft van Israëls watervoorziening.
Meer feiten over Judea en Samaria kunt u hier lezen.
(bron: Israel National News/Jewish Virtual Library)

Nieuwsbronnen

Voor het dagelijks nieuws worden voornamelijk 5 bronnen gebruikt. Daarnaast gebruiken we nog een aantal andere bronnen voor de overige berichten die meestal geen politieke lading hebben.

 • Jerusalem Post -JP (http://www.jpost.com/) - rechtse (Likoed) signatuur - oorspronkelijk links (krant bestaat sinds 1932 (The Palestine Post); sinds 1950 met de huidige naam)
 • Israel National News (Arutz sheva) - INN (http://www.israelnationalnews.com/) - rechts-religieuze (Nationaal Religieuze Partij) signatuur (nieuwszender bestaat sinds 1988)
 • Ynetnews (het laatste nieuws - Jedioth Achronot) - JA (http://www.ynetnews.com/home/0,7340,L-3083,00.html) - onafhankelijk - midden/linkse signatuur (krant bestaat sinds 1939)
 • HaAretz (het land) - HA (http://www.haaretz.com/) - onafhankelijke liberaal linkse signatuur (oudste dagblad sinds 1918)
 • Maariv (avond) (http://www.nrg.co.il/) - onafhankelijk centrum rechts dagblad - concurrent van Jedioth Achronot (krant bestaat sinds 1948 en verschijnt alleen in het Hebreeuws)

Lees verder

© 2010 - 2017 Etsel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Slecht nieuws over Nederland vanuit IsraëlSlecht nieuws over Nederland vanuit IsraëlSlecht nieuws over Nederland. Niet leuk om te lezen of te horen voor Nederlanders. Maar ja, meent dr. Manfred Gerstenfel…
Positieve feiten over IsraëlPositieve feiten over IsraëlIsraël kan trots zijn. Het doet het relatief goed op het gebied van wetenschap, technologie, democratie, migratiepolitie…
Oorlog Israël-Hamas: op het slagveld en in de mediaZodra de strijd weer oplaait tussen Israël en Hamas wordt er in de media over en weer beschuldigingen geuit. De beschuld…
Opinie Israël 13: Geografische kennis over Israël verbeterenOpinie Israël 13: Geografische kennis over Israël verbeterenOpinie Israël 13 – 20 juni 2011. Wie Israël wil begrijpen zal kennis op moeten doen van Jodendom en de geografie van het…
Israëlisch-Arabisch conflict 1: Focus op het behoud levensIsraëlisch-Arabisch conflict 1: Focus op het behoud levensDit artikel is het begin van een serie artikelen over het Israëlisch-Palestijns conflict bezien vanuit een Joods religie…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Kurious / Pixabay
 • The Times of Israel
 • Maariv
 • Jerusalem Post
 • Israel National News
 • Ynetnews
 • HaAretz
 • Israel21c
 • Chabad
 • IDF
 • IDF Spokesperson
 • Honest Reporting
 • Ministerie BuZa Israël
 • Overige bronnen (af en toe)

Reageer op het artikel "Laatste nieuws Israël: nieuws/achtergronden Israël&Jodendom"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

Peter de Moor, 11-12-2015 12:44 #12
Aan infonu Israel

Hartelijk dank voor al de berichtgevingen over Israel zo blijven we op de hoogte wat er gaande is in het beloofde land. Wij lezen dit elke dag.
Overzicht artikelen christelijke wereld in relatie tot Israël heb ik echter een vraag.
Kunt u mijn uitleggen over wie er gesproken wordt in het boek Jesaja 53 vers 4 tot 11?
Gezegend is Israel Peter de Moor Reactie infoteur, 11-12-2015
Jesaja 53 vers 4 tot 11 gaat over Israël. De Joodse Bijbelcommentator Rashi legt uit dat Jesaja Israël als één man noemt. Hij geeft daar een aantal voorbeelden van:

So is the custom of this prophet: he mentions all Israel as one man, e.g., (44:2), “Fear not, My servant Jacob” ; (44:1) “And now, hearken, Jacob, My servant.” Here too (52:13), “Behold My servant shall prosper, ” he said concerning the house of Jacob. יַשְׂכִּיל is an expression of prosperity. Comp. (I Sam. 18:14) “And David was successful (מַשְׂכִּיל) in all his ways.”

Ga voor meer informatie naar: http://www.chabad.org/library/bible_cdo/aid/15984#showrashi=true

Groet,

Etsel

Jannie Bakker, 15-02-2015 13:17 #11
Ik las net dat bepaalde artiesten Israël willen boycotten als u de volledig lijst bekent maakt, boycot ik die artiesten en mijn vrienden, mijn kerk de mensen van Pillar of Fire en ik denk ook al de mensen die de nieuwsbrief van Dirk van Genderen ontvangen. En dat zijn er heel veel.
Gods zegen Jannie Bakker Reactie infoteur, 15-02-2015
In deze link kunt u de namen van de artiesten vinden die Israël boycotten: http://artistsforpalestine.org.uk/

Shalom,

Etsel

Nicolet Pontier, 24-04-2014 00:28 #10
Ongelofelijk, dat er een gouden bel en een soort troffel gevonden zijn uit de periode van de tweede tempel. Ik ben hiervan onder de indruk. De hele geschiedenis die ik als kind en later als volwassene in de bijbel gelezen heb gaat voor mij leven! Het is allemaal echt gebeurd in Israel en er worden ZEER belangrijke archeologische vondsten gedaan. Reactie infoteur, 25-04-2014
Reactie op bericht van 23 april 2014. Ga naar:

http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/129757-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-april-2014.html

Paul, 11-02-2014 12:26 #9
Wat een enorme brutaliteit van de Palestijnen om de Westelijke Muur te claimen! Ze hebben lef om de Klaagmuur, een historische deel van de Joodse Tempel dat door Titus verwoest werd, te claimen alsof het hun eigendom is. De Westelijke Muur is helemaal niet Palestijns! Ook de Tempelberg is niet van de Palestijnen, noch het land en de stad Jeruzalem. Wat zouden de Hollanders ervan zeggen als hun eigen nationale erfenis, de beroemde Nachtwacht van Rembrandt, geclaimd wordt door een vreemde mogendheid als de Palestijnen!? Reactie infoteur, 13-02-2014
Reactie hoort bij berichtgeving 11 februari 2014 en staat nu bij http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/126552-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-februari-2014.html

Paul, 09-01-2014 12:41 #8
Ik zou de PvdA-kamerlid Servaes willen vragen of het "maatschappelijk verantwoord" was van de nazi's om Joodse winkels in het vooroorlogse Duitsland te boycotten. Kennelijk is hij niet goed op de hoogte van de geschiedenis gehouden. Zo'n boycot van Israëlische banken en bedrijven is NIET maatschappelijk verantwoord. Het is puur discriminerend en onrechtvaardig en zowel Joden als Palestijnen zullen erdoor getroffen worden. Ik ben het geheel eens met Etsel dat het de terreur in de hand zal werken. Dat hebben we duidelijk gezien hoe de nazi-boycot zich ontwikkelde tot ware terreur tegen de Joden. De nazi's waren eerst begonnen met de boycot. Hun volgende stap was de rassenwetten van Neurenberg. De volgende stap was de Kristallnacht waar Joodse instellingen, winkels en synagogen werden geplunderd en in brand gestoken. En tenslotte de laatste stap de Holocaust. Als ik nu de ontwikkelingen van anti-Israël boycot zie, huiver ik me ervoor dat de geschiedenis zich zal herhalen. Ik heb de nazi-terreur en de Holocaust persoonlijk NIET meegemaakt. Maar wel heb ik de boeken gelezen. Geschiedenis is altijd mijn lievelingsvak. Toevallig heb ik Encyclopedie van de Holocaust bij me. Het is een heel interessant boek. Ik zou willen dat de Encyclopedie een verplicht vak zal worden op alle Nederlandse scholen. Reactie infoteur, 12-01-2014
De strijd tegen Israël is gewoon een voortzetting van de strijd tegen het Joodse volk dat al 2000 jaar lang wordt gevoerd.

Reactie hoort bij berichtgeving 9 januari 2014. Ga naar: http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/124515-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-januari-2014.html

Paulu, 08-01-2014 19:25 #7
Onbegrijpelijk wat het pensioenfonds PGGM zo'n dwaze besluit heeft genomen om samenwerking met de Israëlische banken op te zeggen. Juist dat het beleid van Joodse nederzettingen en huizenbouw goed zijn voor de werkgelegenheid voor Palestijnen. Dankzij PGGM zullen de Palestijnen straks werkeloos worden en op straat gezet worden. Al mogen landen en instellingen die Israël willen boycotten, beweren achter het vredesproces te staan, hoe hypocriet ze ook zijn. In feite bevordert boycot het vredesproces in het Midden-Oosten helemaal niet! Als de Palestijnen werkeloos worden, zal het geweld alleen maar aangewakkerd worden waardoor het vredesproces bemoeilijkt zal worden. Infoteur Etsel heeft gelijk dat investeringen van groot belang zijn om te voorkomen dat er een dictatoriaal terreurstaat zou ontstaan. Zo'n terreurstaat als de toekomstige Palestijnse staat heeft niet alleen verstrekkende gevolgen voor Israël, maar ook voor de hele regio in het Midden-Oosten en voor de hele wereld! Nederland en de wereld zijn een feit totaal vergeten dat toen Israël in 1982 inval deed in Libanon om de PLO van Yasser Arafat te verdrijven, trof de IDF een enorme wapenarsenalen aan. De arsenalen waren helemaal gevuld met Russische geavanceerde wapens. We zouden bijna haast zeggen dat Libanon onder Arafat één grote voorraadschuur van wapens was geworden. Genoeg om het hele Midden-Oosten te destabiliseren. Dankzij wijlen Menachem Begin was een ramp te voorkomen. Wanneer leren Nederland en de wereld uiteindelijk de historische lessen? Over een paar duizend jaar?

Ik zou ook willen zeggen dat de PGGM een vreselijk gebeurtenis over het hoofd heeft gezien wat er in Gaza vorig jaar gebeurd was. De op internet gecirculeerde video's laten zien hoe de Palestijnen in Gaza de arme dieren gruwelijk mishandeld hebben. Ik heb de video gezien en ben zo diep geschokt. De SP-er Anciaux riep om boycot van exportvee naar Gaza. Waarom boycot het pensioenfonds PGGM de exportvee naar Gaza niet en wel de Israëlische banken!?! Wat een hypocrisie! Reactie infoteur, 09-01-2014
Reactie hoort bij het nieuwsbericht van 8 januari 2014. Ga naar: http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/124515-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-januari-2014.html

Paul, 21-08-2013 18:55 #6
Lees ik goed dat meneer Obama 148 miljoen dollar aan de boevenbende van Mahmoud Abbas heeft weggeschonken!? Dat is wel een hele hoop geld. Dus het belastinggeld van het Amerikaanse volk. Ik begrijp niet waarom het kabinet Rutte ons land wil kapot bezuinigen (en de ontwikkelingshulp halveren), terwijl miljoenen weggegeven worden aan de PA. Ook Obama wil bezuinigingen in zijn eigen land doorvoeren om het gigantische tekort van bijna 15 triljoen dollar weg te werken. En toch geeft hij zomaar het geld aan de roversbende. Wat zouden de Republikeinen ervan zeggen?

Ik vind het erg vreemd waarom het geld niet bij de gewone Palestijnen goed terecht is gekomen. Vreemd dat Obama, Rutte en andere regeringsleiders Mahmoud Abbas nog nooit ter verantwoording hebben geroepen wat hij met het geld heeft gedaan. Het is bekend dat Abbas erg corrupt is. Ook steekt hij ons eigen belastinggeld in zijn eigen zak. Reactie infoteur, 22-08-2013
Shalom,

Blijft een moeilijke kwestie. Israël betaalt zelf ook belastinggelden aan de PA. Israël heeft er belang bij dat de PA economie goed blijft draaien. Slechte economische omstandigheden voor de Palestijnen kan al snel tot geweld leiden.

Mogelijk wil de VS met het geld de PA paaien om concessies te doen t.a.v. Israël en dat het niet snel weg loopt van de onderhandelingstafel.

Beter zou zijn als bijvoorbeeld het IMF/Wereldbank een onafhankelijke organisatie opricht die zorgt dat het geld niet in verkeerde handen terecht komt om zo corruptie te bestrijden.

Reactie verwerkt op 22 augustus 2013. Ga naar het nieuwsbericht hierover (20 augustus 2013): http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/117938-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-augustus-2013.html

Groet,

Etsel

Paul, 31-07-2013 19:03 #5
Ik vraag me af waarom de Keniaanse advocaat de christelijke Kerk niet voor de rechter wil slepen vanwege de bloedige Jodenvervolgingen door de Kerk. De Kerk heeft het Joodse volk verantwoordelijk gehouden voor de dood van Jezus. De beschuldiging leeft nog voort bij een deel van de Kerk. Ik raad de Keniaanse advocaat aan eerst de geschiedenisboeken te lezen. De hele geschiedenis van Europa staat helemaal bol van afschuwelijke en wrede Jodenvervolgingen: De Spaanse (en Portugese) Inquisitie, de pogroms in Tsaristische Rusland, georganiseerde moordpartijen op Joden tijdens de Kruistochten, de Holocaust, enzovoorts. Ik vind dat de Keniaanse advocaat eerst zijn huiswerk moet overdoen eer hij de Staat Israël in staat van beschuldiging wil stellen. Ook zou hij beter de Palestijnse Autoriteit voor de rechter slepen vanwege systematische schending van mensenrechten, indoctrinatie van Palestijnse kinderen tot jihadstrijders, corruptie. Het zou beter zijn voor de Keniaanse advocaat om het Westen aan te klagen wegens de slavernij van zwarten en het kolonialisme. Ik denk dat die Keniaan het onvoorstelbare lijden van het Joodse volk niet kan begrijpen. Hij schijnt ook te vergeten dat zwarten en zigeuners ook ontzettend veel geleden hebben. Daarom moet hij Europa verantwoordelijk houden voor het lijden van Joden, zwarten en zigeuners. Reactie infoteur, 02-08-2013
Er is ook een tegenstrijdigheid binnen het christendom. Enerzijds worden Joden beschuldigd van de dood van Jezus, anderzijds stelt de christelijke theologie dat Jezus gestorven en opgestaan is om de persoonlijke zonden van de mensen op zich te nemen (iets wat volgens het Joodse geloof onmogelijk is omdat elk mens zelf verantwoordelijk is voor zijn eigen zonden - de Messias kan alleen de zonden van de wereld als geheel op zich nemen).

Indien Jezus kennelijk moest sterven waarom dan anderen mensen beschuldigen?

Reactie verwerkt op 31 juli 2013. Ga naar: http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/116719-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-juli-2013.html

Groet,

Etsel

Paul, 16-07-2013 13:14 #4
Het EU-besluit om Joodse nederzettingen te boycotten is uiterst dwaas en betreurenswaardig. Het bewijst wel dat Europa niets geleerd heeft van de bloedige geschiedenis. Ik las ergens wat een rabbijn over Europa een opmerking deed. Hij zei dat Europa een groot kerkhof van de Joden is wat de geschiedenis van bloedige Jodenvervolgingen betreft. De rabbijn heeft gelijk. Als ik zo naar de EU-politici kijk, is hun houding beschamend. Ik ben het met Etsel eens dat het beleid van de EU antisemitisch is. Ook deel ik de mening van Etsel dat Israël Europa vaarwel moet zeggen en haar pijlen op de VS, China en Rusland moet richten. Wat betreft Europa, verwacht ik catastrofale gevolgen voor de hele unie als de EU zich tegen Israël keert. Reactie infoteur, 17-07-2013
Dit is een bekend patroon in de Joodse geschiedenis: de haat-liefde verhouding tussen Joden en niet-Joden.

Dit begon al met Abraham en Izaäk die een tijdje onder de Filistijnen woonden. Aanvankelijk ging het goed. Maar op een gegeven moment werden de Filistijnen jaloers en probeerden hun vrouwen Sara en Rebekka af te pakken. Ook gooiden de Filistijnen de waterputten die Izaäk had gegraven dicht toen ze zagen dat hij succes had.

Dit proces herhaalde zich later bij Joden in Europa waarbij Joden eerst werden binnengehaald en later zonder enige reden werden weggejaagd.

Hetzelfde zie je dit tegenwoordig bij Israël. Eerst waren de Europeanen enthousiast over de Joodse staat en nu Israël succesvol is zie je de haat bij de Europeanen toenemen.

Reactie verwerkt op 17 juli 2013. Ga naar: http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/116719-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-juli-2013.html

Groet,

Etsel

Paul, 10-12-2012 19:05 #3
Etsel, ik heb gemerkt dat in het afgelopen weekend heeft de NOS een korte clip van de viering van Hamas uitgezonden op het journaal. Maar er was geen woord gerept over de letterlijke uitspraak van Khaled Mashaal. Ook niet op NOS teletekst nieuws. Wel op Belgische TT-Canvas waarop staat te lezen dat Khaled Mashaal zei de Staat Israël niet te erkennen. Ook gaf hij aan dat er geen onderhandelingen zijn, dan alleen gewapende strijd. Likoed Nederland heeft de volledige vertaling van de toespraak van de Hamasleider Hamas Mashaal. Ik meen dat u hem beslist moet lezen. Reactie infoteur, 02-01-2013
Shalom,

Reactie verwerkt op 11 december 2012. Ga naar: (http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/107248-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-december-2012.html#11)

Groet,

Etsel

Paul, 30-11-2012 16:29 #2
Ik ben het eens met de opinie Etsel en vind ook dat Nederland niet waardig is om een bondgenoot van Israël te blijven. De houding van Nederland, vooral van de PVDA-er Frans Timmermans is beschamend. Sinds de jaren tachtig heeft Nederland diplomatieke betrekkingen met de PLO aangeknoopt dankzij het initiatief van de voormalige minister van BZ Hans van Broek. Er moet ook een verband gehouden worden tussen de verslechterende economische situatie van Nederland en een soort vriendschap met de terroristenbende zoals de PA. Onbegrijpelijk dat de Nederlandse politici weigeren in te zien dat Abbas helemaal niet uit is op vrede met Israël. Reactie infoteur, 02-01-2013
Shalom,

Reactie van Paul betreft opiniestukje van ons op 30 november 2012. Ga naar: (http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/105088-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-november-2012.html#30)

Groet,

Etsel

Abraham de Graaf, 20-08-2011 13:16 #1
Terwijl de onderdrukking in de Arabische landen doorgaat en de leiders zich verschuilen achter hub maskers, heeft men nu ineens na de terreuraanvallen tegen Israël en de reactie daarop weer een zondebok gevonden. De Arabische liga komt weer bijeen om de agressie van Israël te bespreken. Laat ze eerst maar eens zelf thuis orde op zaken stellen en andere(Israël) niet tot last zijn. Hebben ze nu nog niet in de gaten dat ze zelf oorzaak zijn van het probleem, niet alleen daar maar mondiaal. Heeft volgens mij alles te maken met de (schijn)heiligheid van de Islam en zijn aanhangers. Reactie infoteur, 02-01-2013
Shalom,

Deze reactie slaat op de terreuraanslag in Eilat. Ga naar: (http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/79589-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-augustus-2011.html#18).

Groet,

Etsel

Infoteur: Etsel
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Mens en samenleving
Special: Nieuws uit Israël
Bronnen en referenties: 14
Reacties: 12
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!