InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Mens en samenleving > Laatste nieuws Israël: nieuws/achtergronden Israël&Jodendom

Laatste nieuws Israël: nieuws/achtergronden Israël&Jodendom

Laatste nieuws Israël: nieuws/achtergronden Israël&Jodendom Laatste nieuws Israël/Jodendom (nieuwsoverzicht/nieuwsberichten Israël) van september 2016 houdt al het belangrijkste en interessantste nieuws en achtergronden bij van de Israëlische/Nederlandse websites en kranten die dagelijks verschijnen. Het gaat hierbij niet alleen om politiek nieuws, maar ook om religie, geografie, economie, toerisme, sport, archeologie, technologische ontwikkelingen, etc. Op de Shabbat (de heilige Joodse rustdag) zal geen nieuws worden verzameld. Hetzelfde geldt voor de feestdagen. Vandaag het nieuws van 28 september 2016.

Jeruzalem, de eeuwige hoofdstad van het Joodse volk

Artikel indeling - interne links


In verband met de Joodse feestdagen en de vakantieperiode zal gedurende de periode 2-26 oktober 2016 geen of weinig nieuws verzameld worden. Alleen echt belangrijke nieuwsitems, zoals aanslagen e.d., zullen we berichten.

Woensdag 28 september 2016 - Shimon Peres (93) overleden

Overzicht berichten Israël/Joden overleden personen + link
Shimon Peres passes away – INN (https://goo.gl/nMs2ty)
Shimon Peres is op 93-jarige leeftijd overleden. Hij is niet meer hersteld van de zware beroerte die hij een paar weken geleden kreeg. Gisteren gaven de artsen al aan dat het slecht ging en werd zijn familie uitgenodigd om afscheid te nemen. Peres was twee maal premier en twee maal interim-premier. Hij heeft in 12 kabinetten gezeten in een periode van 66 jaar. Hij heeft de Arbeidpartij geleid van 1977 tot 1992. Peres heeft ook nog 6 jaar als president het land gediend. Shimon Peres werd op 2 augustus 1923 geboren als Szymon Perski in Wiszniew, Polen (tegenwoordig Vishnyeva, Wit-Rusland). Zijn ouders heetten Yitzhak en Sara Perski. Zijn vader was een rijke houthandelaar en zijn moeder bibliothecaresse. Zijn opa aan moeders zijde was Rabbi Zvi Meltzer die tijdens de Holocaust werd vermoord. Deze had grote invloed op Peres' verdere leven. In 2007 is een mooie biografie over Shimon Peres uitgegeven.

Netanyahu mourns loss of Peres as Israel bids farewell to a founding father – JP (https://goo.gl/lNEUMa)
Premier Netanjahoe betreurt het overlijden van Shimon Peres die gezien wordt als één van de stichters van de staat Israël. Volgens de premier heeft Peres enorm veel bijgedragen aan de vorming van de Joodse Staat. Hoewel Netanjahoe en Peres politieke rivalen waren, was de samenwerking de laatste jaren erg goed. Vandaag wordt een speciale kabinetszitting gehouden n.a.v. het overlijden van Peres. Een speciaal comité gaat de begrafenis voorbereiden.

Israel prepares to lay Peres to rest – YN (https://goo.gl/9u8Lj4)
Israël is bezig met de voorbereiding van de grootste staatsbegrafenis voor Shimon Peres sinds de staatsbegrafenis van Jitschak Rabin in 1995. Snelweg 1 wordt afgesloten voor het verkeer en er worden veel buitenlandse gasten verwacht die op vliegveld Ben Goerion zullen landen. De begrafenis zal vrijdag om 9.30 lokale tijd plaatsvinden. Peres zal begraven worden op de Herzl Berg naast de andere grote leiders van Israël. Zijn graf ligt naast die van Jitschak Rabin. In de Knesset ligt Peres donderdag opgebaard en kan het publiek hem de laatste eer bewijzen.

Obama, Clinton, world leaders to attend Peres funeral – INN (https://goo.gl/vHyGdH)
Al 18 wereldleiders hebben aangegeven naar de begrafenis van Shimon Peres te zullen komen. Onder hen zijn president Obama, de familie Clinton, vice-president Joe Biden, prins Charles, president Hollande, de Britse premier May, VN-baas Ban Ki-moon, prinses Beatrix, Angela Merkel, en anderen. De begrafenis van Peres wordt als belangrijkste gezien sinds de begrafenis van Nelson Mandela in 2013.

Premier Rutte: Israël verliest een groot staatsman – Trouw (https://goo.gl/NK8sgr)
Volgens premier Rutte heeft Israël met het overlijden van Shimon Peres een groots staatsman verloren. "Ik heb Peres een paar keer mogen ontmoeten. Op mij maakte hij een diepe indruk door zijn diepgewortelde idealen en strijdbaarheid die hij combineerde met wijsheid en een grote toewijding aan zijn land en het vredesproces in het Midden-Oosten. Onvergetelijk is dat hoopvolle moment in 1994, waarop hij samen met Yitzhak Rabin en de Palestijnse leider Yasser Arafat de Nobelprijs voor de Vrede won. Israël verliest een groot staatsman aan wie wereldwijd met groot respect wordt teruggedacht'', liet Rutte weten vanuit Zuid-Korea waar hij op handelsmissie is.

Hamas celebrates Peres' death – INN (https://goo.gl/Oai3zl)
Hamas viert de dood van Shimon Peres. De terroristen beweging noemt hem een “crimineel”. Peres was volgens Hamas één van de stichters van de Israëlische bezetting. De PA heeft aanvankelijk geen officiële verklaring doen uitgaan. President Abbas betreurt wel de dood van Peres en heeft de familie van de oud-president gecondoleerd via een brief.Dinsdag 27 september 2016 - Familieleden nemen afscheid van Shimon Peres; Human Rights Watch wil dat FIFA stopt met het sponsoren van voetbalwedstrijden in Judea en Samaria

Overzicht berichten Israël binnenland + link
Dramatic deterioration in Peres' condition – INN (https://goo.gl/DeFMJc)
Het gaat niet goed met Shimon Peres. Ondanks dat zijn toestand dagelijks verbeterde lijkt zijn neurologische toestand onomkeerbaar zo melden zijn artsen.
update: Artsen hebben familieleden van Peres opgeroepen om afscheid van hem te nemen.

Overzicht berichten Israël/Palestijnse gebieden – Nederland + link
AZ behoedt Iraniër Jahanbakhsh voor duels met Israëliërs – NOS (https://goo.gl/ZQ32a4)
Voetbalclub AZ uit Alkmaar neemt de Iraniër Alireza Jahanbakhsh niet op in de selectie wanneer de ploeg tegen Maccabi Tel Aviv moet spelen in het kader van de Europa League. "AZ wil de Iraanse aanvaller niet in de situatie brengen dat hij in de toekomst eventueel niet meer uit kan komen voor het nationale team van zijn land", aldus directeur voetbalzaken Max Huiberts. Zoals bekend bestaan er al jaren politieke spanningen tussen Iran en Israël.

Overzicht berichten Israël en boycot/anti-Israël + link
FIFA urged to stop allowing games on 'stolen Palestinian land' – INN (https://goo.gl/GYUVB6)
Human Rights Watch wil dat de voetbalbond FIFA stopt met het sponsoren van voetbalwedstrijden die gehouden worden in Judea en Samaria. HRW vindt dat deze wedstrijden op “gestolen Palestijns land” worden gehouden. Een week geleden had een groep Europarlementariërs erbij de FIFA op aangedrongen dat geen clubs uit Judea en Samaria mogen meedoen met de Israëlische competitie.

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link
US Muslim leaders urge Hamas to release remains of Israeli soldiers – JP (https://goo.gl/cOQDTa)
Een aantal Amerikaanse moslimleiders dringt erbij Hamas op aan om de lichamen van de twee IDF soldaten terug te geven aan Israël. Volgens de leiders heeft iedereen (zowel Israëliërs als Palestijnen) geleden in de Gaza oorlog van 2014 en is het goed een verzoenend gebaar te maken. Dit wordt volgens de moslimleiders door Allah op prijs gesteld. Hadar Goldin en Oron Shaul werden tijdens een operatie in Gaza doodgeschoten. Hun lichamen zijn door Hamas in bezit genomen.Maandag 26 september 2016 - Netanjahoe ontmoet Clinton

Overzicht berichten Israël en VS + link
Netanyahu meets with Clinton – YN (https://goo.gl/Lh8Ot7)
Tijdens haar ontmoeting met premier Netanjahoe zei Hillary Clinton gisteren dat ze als president niet zal toestaan dat er van buitenaf een oplossing wordt opgelegd bij het Israëlisch-Palestijns conflict. Dit geldt ook voor de VN Veiligheidsraad. Clinton wil een tweestatenoplossing via directe onderhandelingen tussen beide partijen. Ze onderstreepte het belang van goede relaties tussen Israël en de VS omdat die van strategische waarden zijn. Ze zal er voor zorgen dat Israël haar militaire voorsprong op haar vijanden behoudt. Er zal ook samengewerkt worden met Israël inzake de Iran deal en de strijd tegen het terrorisme. Gisteren had Netanjahoe ook een ontmoeting met Trump (zie berichtgeving gisteren).

Palestinians angered by Trump 'undivided Jerusalem' comments – INN (https://goo.gl/gDKMIw)
De Palestijnen zijn boos op de opmerking van Donald Trump tegen premier Netanjahoe dat als hij president wordt Jeruzalem ongedeeld zal blijven. Daarmee geeft Trump aan dat hij tegen een tweestatenoplossing is. Momenteel beschouwen de VS Oost-Jeruzalem nog als “bezet gebied”. Trump wil een einde maken aan dit Amerikaanse beleid. Ook uiten de Palestijnen kritiek op Hillary Clinton die ze te pro-Israël vinden.

Overzicht berichten – peilingen/onderzoeken in en over Israël/Palestijnen + link
New poll: Yesh Atid with 25 seats, Likud 21 – INN (https://goo.gl/Yb1gug)
Volgens een nieuwe peiling is Yesh Atied de grootste partij in Israël.
 1. Yesh Atied 25 zetels
 2. Likoed 21 zetels
 3. Verenigde Arabische Lijst 13 zetels
 4. Het Joods Huis 13 zetels
 5. Zionistische Unie 12 zetels
 6. Jisraeel Beitenoe 9 zetels
 7. Shas 8 zetels
 8. Verenigd Tora Jodendom 7 zetels
 9. Kulanu 6 zetels
 10. Merets 6 zetels
Er is ook gepeild wie de Israëliërs het liefst als premier zien:
 1. Netanjahoe 24%
 2. Yair Lapid 17%
 3. Naftali Bennett 8%
 4. Yitzchak Herzog 7%
 5. Avigdor Lieberman 7%
 6. Gabi Ashkenazi 6%
 7. Ehud Barak 2%

Overzicht berichten Israël/Palestijnse gebieden + link
Israeli forces launch large-scale arms raid in West Bank – JP (https://goo.gl/gICX72)
De laatste paar maanden heeft de IDF talloze nachtelijke operaties uitgevoerd in Judea en Samaria waarbij gezocht is naar wapens. De IDF heeft veel wapens in beslag kunnen nemen en zo voorkomen dat deze in handen vielen van lone-wolves of kleine terreurcellen. Bij de operaties zijn ook verschillende terroristen opgepakt en zijn wapenfabriekjes gesloten.

Overzicht berichten Israël en boycot/anti-Israël + link
Over 70 American academics call for targeted boycott of Israeli settlements – JP (https://goo.gl/5Pj2bf)
Meer dan 70 Amerikaanse academici en politieke commentatoren pleiten voor een boycot van de Joodse nederzettingen in Judea en Samaria. De groep wil ook dat de nederzettingen niet meer kunnen profiteren van de Amerikaanse handelsvoordelen en belastingvrijstellingen. De groep hoopt dat het Amerikaanse beleid gaat veranderen en dat er een tweestatenoplossing komt.

Overzicht berichten Israël binnenland + link
213,913 new Israelis this year – INN (https://goo.gl/3lCE2L)
Sinds vorig jaar Rosh Hashanah zijn er 213.913 nieuwe Israëliërs bijgekomen. Er werden 186.923 baby's geboren en er kwamen 26.990 nieuwe immigranten bij. In dezelfde periode stierven 45.033 mensen. Er trouwden 82.000 Israëliërs en minder dan 24.000 scheidden. Tot slot werden 732.000 nieuwe identiteitskaarten uitgereikt.Zondag 25 september 2016 - Ondergrondse muur rond Gaza binnen enkele maanden klaar

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link
IDF official: Gaza underground wall to be done in months – TOI (https://goo.gl/w6mMlR)
Volgens een functionaris van de IDF zal de ondergrondse muur langs de grens met Gaza binnen enkele maanden gereed zijn. Naast een betonnen muur komt er ook een waterbarrière. Beiden moeten de tunnels van Hamas tegenhouden. Verschillende Hamas leiders hebben al gewaarschuwd dat als Israël aan de ondergrondse muur gaat bouwen Hamas aanvallen op Israël zal gaan uitvoeren.

Hamas arsenal has multiplied since 2014 Gaza war, says outgoing chief – JP (https://goo.gl/bGYLU6)
Volgens Khaled Mashaal, die zal aftreden als politieke leider van Hamas, is het wapenarsenaal van Hamas sinds de Gaza oorlog van 2014 flink gegroeid. Er zouden meer wapens zijn dan voor Operation Protective Edge. Hamas zou vooral veel zelfgemaakte Kassam raketten hebben. In 2014 zei minister van defensie Ya'alon nog dat Israël 80% van de raketten en mortieren van Hamas had vernietigd.

Overzicht berichten Israël en VS + link
Trump, Netanyahu meet in New York – INN (https://goo.gl/7SpXDD)
Premier Netanjahoe heeft in New York een ontmoeting gehad met presidentskandidaat Donald Trump. Wat er is besproken is niet bekend gemaakt. Er was geen persconferentie na de ontmoeting. Netanjahoe zal ook nog Hillary Clinton ontmoeten vandaag. Ook daarvan zullen geen details naar buiten worden gebracht.
update: Er zijn toch details naar buiten gekomen over de besprekingen tussen Trump en Netanjahoe. Trump zegt dat hij heel Jeruzalem als Joods zal erkennen en dat de stad niet verdeeld zal worden in een Joods en Palestijns deel als hij president wordt. Er is ook gepraat over de Iran deal en over IS. Trump zegt dat Israël een belangrijke partner is in de strijd tegen terreur. Verder is gesproken over Israëlische en Amerikaanse samenwerking.Shabbat (zaterdag) 24 september 2016

Er wordt vandaag geen nieuws verzameld vanwege de Joodse rustdag. Kijk voor de Sjabbat tijden in het artikel: Sjabbat tijden. Voor Parsja van de week ga naar: http://www.nik.nl/category/tora-van-de-week/ (bron: NIK)Vrijdag 23 september 2016 - Lehava verstoort christelijke conferentie over zending

Overzicht berichten christelijke wereld in relatie tot Israël/Jodendom/Joden + link
Anti-assimilation group crashes Christian conference – INN (https://goo.gl/65ozMo)
De anti-assimilatie beweging Lehava heeft gisteravond een christelijke conferentie over zending verstoord. Tientallen leden van Lehava gingen het Clal Centrum in Jeruzalem binnen waar de conferentie werd gehouden. De politie werd erbij geroepen en arresteerde o.a. de leider van Lehava, Gopstein. Lehava verzet zich tegen christenen die zich bezighouden met zending onder Joden.

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link
Israeli spy satellite working after rocky launch – YN (https://goo.gl/vD0bh6)
De technische problemen van spionagesatelliet Ofek 11 na de lancering zijn inmiddels opgelost. De satelliet maakt ondertussen hoge kwaliteitsfoto's. De beelden zijn erg goed, precies zoals de ontwerpers gehoopt hadden.

Overzicht berichten weer, natuur en milieu + link
Light autumn rains fall in northern Israel – YN (https://goo.gl/34c4Ga)
Vandaag viel in het noorden van Israël de eerste lichte regen. Regen werd gemeld in o.a. Haifa, Karmiel en Boven Galilea. Ook in Centraal Israël waren lokaal wat buien.Donderdag 22 september 2016 - Vijf Joodse jongeren verdacht van aanvallen Palestijnse jongen

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/price tag/arrestaties/hongerstaking + link
Five Jews arrested for suspected attack on Palestinian – YN (https://goo.gl/SWDQRn)
Afgelopen week zijn vijf Joodse tieners gearresteerd omdat ze een Palestijnse tiener hadden geslagen en zijn mobiele telefoon hadden afgepakt. Uit onderzoek van de politie blijkt dat de Joodse jongeren nationalistische motieven hadden en van tevoren al bepaald hadden dat ze een Arabier moesten pakken. De Joodse jongeren ontkennen alle beschuldigingen. De politie zet het onderzoek voort.

Overzicht berichten Israël, Palestijnen en de VN/IAEA + link
Abbas: Israel destroying two-state solution – INN (https://goo.gl/NARRWL)
Tijdens zijn speech voor de Algemene Vergadering van de VN zei de Palestijnse president Abbas dat Israël de tweestatenoplossing vernietigt door de bouw van huizen in Judea en Samaria. Hij vergeleek de Joodse inwoners van Judea en Samaria met terroristen. Verder beschuldigde Abbas Israël ervan Palestijnen te executeren en het niet nakomen van de Oslo Akkoorden. Ook viel hij Groot-Brittannië aan. Hij wil dat dit land zich verontschuldigt voor de Balfour Verklaring van 1917 en herstelbetalingen verricht aan de Palestijnen.

Netanyahu: Change is coming to the UN – INN (https://goo.gl/OUi90A)
Tijdens zijn speech voor de Algemene Vergadering van de VN beloofde premier Netanjahoe dat er verandering komt binnen de VN. De VN heeft Israël jaren lang veroordeeld maar dat zal in de nabije toekomst niet meer gebeuren omdat regeringen van landen bezig zijn anders tegen Israël aan te kijken dan voorheen. Verder reageerde Netanjahoe op de toespraak van Abbas door te zeggen dat de Joodse nederzettingen niet het probleem zijn van het conflict. Dat zijn ze ook nooit geweest. Het kan opgelost worden in een eindakkoord. Tot slot nodigde de premier president Abbas uit om de Knesset toe te spreken.

Overzicht berichten Holocaust en antisemitisme + link
Former Neo-Nazi to immigrate to Israel – INN (https://goo.gl/1X9QP4)
Czanad Szegedi, een voormalige neo-nazi van de Hongaarse Jobbik partij, gaat naar Israël emigreren nadat hij ontdekte dat hij uit een Joodse familie komt. Een rivaal binnen de Jobbik partij had Szegedi gewezen op zijn Joodse wortels. Zijn moeder is Joods en veel van zijn familieleden hebben de Holocaust niet overleefd. Zijn grootouders hebben na de Holocaust hun Joodse identiteit verborgen weten te houden. Ondertussen is Czanad Szegedi orthodox Joods geworden en leeft de Tora wetten na. Er wordt een film over zijn leven gemaakt.

Overzicht berichten over demonstraties in Israël + link
Left-wingers to demonstrate against anti-assimilation group – INN (https://goo.gl/DExReu)
Linkse groepen gaan vanavond in Jeruzalem demonstreren tegen de anti-assimilatie beweging Lehava. Ze vinden dat Lehava angst en haat creëert door Arabieren uit het centrum van Jeruzalem te verjagen. Ze zeggen te strijden tegen racisme en geweld. Lehava pareert de kritiek door te stellen dat de beweging constant bezig is Joodse meisjes te redden uit de handen van Arabische mannen.

Overzicht berichten Israël binnenland + link
Crane collapses in Tel Aviv, none injured – INN (https://goo.gl/4krfgY)
Opnieuw een ongeluk op een bouwplaats in Tel Aviv vanmiddag. Ditmaal viel een kraan om op een plek waar gewerkt wordt aan de lightrail. Er zijn geen slachtoffers gevallen. Op hetzelfde tijdstip raakte wel een man gewond op een bouwplaats in Ashkelon.Woensdag 21 september 2016 - Mislukte terreuraanslag op Israëlische ambassade in Ankara (1 aanvaller neergeschoten); 13-jarig Palestijns meisje bereid om te sterven

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/price tag/arrestaties/hongerstaking + link
Attack on Israeli embassy in Turkey, one dead – INN (https://goo.gl/cAuY3l)
Bij een terreuraanslag op de Israëlische ambassade in Ankara (Turkije) is vanochtend 1 slachtoffer gevallen. Het betreft één van de twee aanvallers die door veiligheidspersoneel werd neergeschoten. Hij is gewond. De terroristen probeerden al zwaaiend met een mes de ambassade binnen te komen. Het personeel van de ambassade is ongedeerd gebleven. Later meer.

'I came here to die' – INN (https://goo.gl/VMjx6J)
Israëlische veiligheidstroepen hebben bij controlepost Eliyahu bij Alfei Menashe in westelijk Samaria een 13-jarig meisje in haar benen geschoten dat een mes bij zich droeg. Het meisje negeerde waarschuwingen om niet door te lopen. Toen ze werd gearresteerd bekende ze dat ze van plan was een aanslag te plegen en bereid was te sterven.

Overzicht berichten Israël en VS + link
Obama to Netanyahu: Desire for 'stable Israel' next to 'Palestinian homeland' – JP (https://goo.gl/L0XhZm)
Vandaag hebben president Obama en premier Netanjahoe elkaar ontmoet in New York. Het was de 17de keer sinds 2009 dat beide leiders elkaar ontmoetten. President Obama maakte opnieuw duidelijk dat hij graag een Palestijnse staat ziet naast een stabiel Israël. Hij maakt zich zorgen om Israëls nederzettingenbeleid. Netanjahoe zei op zijn beurt dat Israël geen grotere vriend heeft als de VS. Hij nodigde Obama om nog eens naar Israël te komen voor een bezoek.

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link
Southern Command: Hamas is ready for the next war – INN (https://goo.gl/DRW9YK)
Volgens het hoofd van het Zuidelijke Commando, Eyal Zamir, is Hamas klaar voor een volgende gevechtsronde met Israël. Hamas is deze relatief rustige periode bezig met het voorbereiden van een oorlog. De IDF zal steeds hard reageren op provocerende aanvallen van Hamas. Het leger is ook bezig om zowel boven als onder de grond een goede verdedigingslinie aan te leggen.

Overzicht berichten Israël cultuur, sport, onderwijs, archeologie, muziek, technologie, gezondheidszorg, medisch onderzoek, internet, etc. + link
De nieuwe Joodse agenda (loeach) 5777 is weer te bestellen bij het NIK. Een mooie agenda met de Joodse kalender en allerlei andere zaken zoals feest- en treurdagen.Dinsdag 20 september 2016 - Aanslag verijdeld in de buurt van Hebron; IAF schiet drone uit Gaza neer

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/price tag/arrestaties/hongerstaking + link
Stabbing attack thwarted near Hevron – INN (https://goo.gl/V023K6)
Opnieuw probeerde een Arabische terrorist soldaten neer te steken. Het incident vond vanochtend plaats bij Bani Naim in de buurt van Hebron. De aanvaller is tijdig uitgeschakeld. Hij is dood. Het is de derde terreuraanslag in de regio Hebron binnen 24 uur tijd.

Two IDF soldiers wounded in firebomb attack – INN (https://goo.gl/asUsPG)
Gisteravond laat zijn bij een zoektocht naar terroristen twee soldaten gewond geraakt door een brandbom. Het incident gebeurde in Dheisheh, ten zuiden van Jeruzalem. Bij verschillende operaties vannacht heeft de IDF 27 terroristen opgepakt.

‘70% of European Jews won’t go to shul on High Holy Days despite heightened security’ – JP (https://goo.gl/ctgt7S)
Uit een peiling blijkt dat 70% van de Europese Joden komende Rosh Hashana en Jom Kippoer niet naar de synagoge zullen gaan uit angst voor aanslagen. Deze angst bestaat ondanks dat er extra veiligheidsmaatregelen worden genomen.

Overzicht berichten Israël, Palestijnen en de VN/IAEA + link
Obama at UN: Israel can't permanently occupy Palestinian land – JP (https://goo.gl/gOzh4t)
In zijn laatste toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN ging president Obama ook kort in op het Israëlisch-Palestijns conflict. Volgens Obama is het beter voor Israël om geen Palestijns land te “bezetten”. En volgens hem is het beter voor de Palestijnen om af te zien van ophitsing.

Video's
Video documents Israeli spy Eli Cohen's hanging – INN (https://goo.gl/aPMW6g)
Israël is in het bezit gekomen van een zeldzame video waarin te zien is dat meesterspion Eli Cohen in Syrië in 1965 wordt opgehangen. Israël kreeg de video van Syrische rebellen die de opname van de Syrische televisie hadden buitgemaakt. Ga naar bovenstaande link om de video te zien.

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link
Israeli air force shoots down unmanned Hamas aircraft – INN (https://goo.gl/aowaHt)
Een Israëlische gevechtstoestel heeft aan het begin van de middag een onbemand vliegtuigje van Hamas,die vloog langs de kustlijn van Gaza, neergeschoten. De IDF zegt dat het vliegtuigje het Israëlische luchtruim niet was binnengevlogen.

Overzicht berichten Israël en VS + link
Israelis believe Trump better for Israel - but prefer Clinton – INN (https://goo.gl/q9sluq)
Uit een peiling blijkt dat Israëliërs geloven dat Donald Trump beter zal zijn voor Israël dan Hillary Clinton. Maar als ze mochten stemmen kiest de meerderheid toch voor Hillary Clinton.Maandag 19 september 2016 - Terreuraanslag in Jeruzalem; twee pogingen terreuraanslag in Hebron

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/price tag/arrestaties/hongerstaking + link
Another stabbing attempt foiled in Hevron – INN (https://goo.gl/V1PS12)
Vanavond is opnieuw een steekpartij verijdeld in Hebron. Bij een routine controle viel een Arabische terrorist een eenheid aan. De terrorist werd uitgeschakeld zonder dat er geschoten werd. Soldaten arresteerden hem en hebben hem meegenomen voor ondervraging.

Attempted terror attack in Hevron - terrorists neutralized – INN (https://goo.gl/wPHHlB)
Aan het begin van de middag hebben twee Arabische terroristen geprobeerd leden van de grenspolitie aan te vallen. Ze konden echter tijdig worden uitgeschakeld. Eén van de terroristen is gedood terwijl de ander zwaargewond is geraakt.

Stabbing attack in Jerusalem's Old City – INN (https://goo.gl/dZ4q6W)
Bij een steekpartij in de Oude Stad van Jeruzalem zijn vanochtend twee zwaargewonden gevallen. Het gaat om twee politieofficieren. Het incident vond plaats bij de Herodes Poort. De terrorist is uitgeschakeld en is in kritieke toestand.

Cops close East Jerusalem streets, sites after stabbing attack – TOI (https://goo.gl/KvAlqf)
De politie van Jeruzalem heeft een aantal straten in Oost-Jeruzalem afgesloten na de steekpartij vanochtend bij de Herodes Poort. De politie zegt dat het gaat om onderzoek en dat het geen collectieve straf is. In het weekend hebben zes aanslagen plaatsgevonden in Israël. Het verraste veel Israëliërs omdat het de laatste tijd rustig was.Zondag 18 september 2016 - Iron Dome voor het eerst actief op de Golan

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link
Iron Dome intercepts two rockets over Golan – INN (https://goo.gl/Zk3TuY)
Voor het eerst is op de Golan het raketschild Iron Dome ingezet. De Iron Dome wist gisteren twee afgezwaaide raketten of mortiergranaten te onderscheppen die vanuit Syrië waren afgeschoten. Er zijn geen slachtoffers gevallen en er is geen schade. Er ging geen alarm af omdat de raketten niet op Israëlische bodem terecht zouden zijn gekomen.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/price tag/arrestaties/hongerstaking + link
Reservist IDF officer moderately-to-seriously hurt in stabbing in Efrat – YN (https://goo.gl/1G06po)
In Efrat is vanochtend een IDF reservist neergestoken met een mes. Hij is hierbij tamelijk ernstig gewond geraakt aan zijn bovenlichaam en is naar het ziekenhuis gebracht. De terrorist werd uitgeschakeld en is daarbij zwaargewond geraakt. Het is de laatste dagen erg onrustig met steekpartijen. Gisteren raakte nog een IDF soldaat gewond bij een aanval in Hebron. De dader werd doodgeschoten. De IDF zendt extra troepen naar Judea en Samaria in verband met de komende feestdagen.

Overzicht berichten Israël en VS + link
Obama, Netanyahu to meet on Wednesday – INN (https://goo.gl/HO6sjp)
Komende woensdag zullen president Obama en premier Netanjahoe elkaar voor de laatste keer ontmoeten voor de Amerikaanse verkiezingen in november en voordat Obama over vier maanden president af is. De ontmoeting moet nog wel officieel bekend worden gemaakt. In deze week zullen beide leiders ook spreken voor de Algemene Vergadering van de VN.Shabbat (zaterdag) 17 september 2016

Er wordt vandaag geen nieuws verzameld vanwege de Joodse rustdag. Kijk voor de Sjabbat tijden in het artikel: Sjabbat tijden. Voor Parsja van de week ga naar: http://www.nik.nl/category/tora-van-de-week/ (bron: NIK)Vrijdag 16 september 2016 - IDF houdt volgende week grootschalige oefening; drie terreuraanslagen

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link
IDF prepares for all-out war in next week’s drill – YN (https://goo.gl/KlINYg)
De IDF gaat volgende week (van zondag tot en met woensdag) een grootschalige oefening houden waarbij een oorlog op alle fronten wordt gesimuleerd. Het Thuisfront Commando speelt hierbij een centrale rol. Met alle fronten wordt bedoeld: Gaza, Libanon, Syrië en Iran. Het zal vooral een rakettenoorlog zijn waarbij 95% van de raketten korteafstandsraketten zijn met 10 kg explosieven. Israël houdt rekening met 350-400 slachtoffers. Slechts 1% van de raketten zullen dichtbevolkt gebied treffen. Israël zal het voordeel hebben van een technologische voorsprong waarbij vooral het raketschild aanvallen met raketten moet afslaan. Verder houdt de IDF rekening met infiltratiepogingen van Hezbollah eenheden die proberen tijdelijk Israëlische nederzettingen te bezetten. Hezbollah kan ook honderden onbemande vliegtuigjes inzetten. Het Thuisfront Commando heeft honderden miljoenen shekels geïnvesteerd in een waarschuwingssysteem die de bewoners tijdig moet waarschuwen voor raketaanvallen. In het slechtste scenario zullen 750.000 mensen geëvacueerd moeten worden.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/price tag/arrestaties/hongerstaking + link
IDF soldier lightly wounded in terror attack – INN (https://goo.gl/93JSZj)
Bij een terreuraanslag nabij Hebron is vanmiddag een soldaat lichtgewond geraakt toen een Arabische terrorist hem met een mes aanviel. De terrorist is waarschijnlijk doodgeschoten. Het is al de derde aanslag vandaag.

Attempted vehicular attack outside Kiryat Arba – YN (https://goo.gl/nokQDI)
In de buurt van Kiriat Arba hebben vanmiddag twee terroristen, een man en een vrouw, geprobeerd met hun auto burgers en soldaten omver te rijden. Er zijn hierbij geen slachtoffers gevallen. De terroristen zijn uitgeschakeld. Ze zijn hierbij gewond geraakt.

Stabbing attack at Damascus Gate – INN (https://goo.gl/ba1hNh)
Aan het begin van de middag heeft een Arabier uit Jordanië leden van de grenspolitie aangevallen met een mes bij de Damascuspoort in de Oude Stad van Jeruzalem. Er kon echter tijdig worden ingegrepen. De terrorist werd doodgeschoten.

Overzicht berichten Israël cultuur, sport, onderwijs, archeologie, muziek, technologie, gezondheidszorg, medisch onderzoek, internet, etc. + link
Beschamende thuisnederlaag voor Internazionale van De Boer – NOS (https://goo.gl/4TYCEF)
Hapoel Beer Sheva heeft gisteren verrassend gewonnen van Internationale de club van trainer Frank de Boer. In Milaan wonnen de Israëliërs met 2-0.Donderdag 15 september 2016 - IAF bombardeert Gaza na aanval op Israël

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link
IDF hits Hamas targets in Gaza – YN (https://goo.gl/9Xsvrp)
De IAF heeft vannacht luchtaanvallen uitgevoerd op drie doelen van Hamas in Gaza nadat de Eshkol regio gisteravond bestookt werd met een mortiergranaat. Israël houdt Hamas verantwoordelijk voor alle aanvallen die vanuit Gaza op Israël worden uitgevoerd.

Overzicht berichten Israël binnenland + link
Peres's doctor: improvement in alertness and responsiveness – YN (https://goo.gl/nQoTK0)
Hoewel de situatie van Shimon Peres nog steeds kritiek is, is er toch sprake van enige verbetering. De voormalige president heeft een rustige nacht gehad en hij krijgt nog steeds dezelfde behandeling voor optimaal herstel. Het is belangrijk dat hij weer bij bewustzijn is en kan communiceren. Inmiddels heeft premier Netanjahoe Peres bezocht en de medische toestand met de artsen besproken.

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link
Analysis: Israel suffers serious blow to intelligence gathering abilities – JP (https://goo.gl/btgdmL)
De problemen met de Ofek 11 spionagesatelliet zorgt ervoor dat Israël een achterstand oploopt in het verzamelen van inlichtingen vanuit de ruimte. Wetenschappers zijn druk bezig om de problemen met de satelliet op te lossen maar de zorg erover is groot. Er is weinig bekend over de Ofek 11 behalve dat het een electro-optische camera heeft en een geavanceerd aandrijfsysteem dat werkt op hydrazine brandstof. Met de satelliet kunnen vijanden van dichtbij en veraf bespioneerd worden. Ondanks de problemen met de Ofek 11 heeft Israël nog 5 andere spionagesatellieten in een baan om de aarde. Dus helemaal hopeloos is de situatie nog niet. Maar jaren van hard werken en technologische vooruitgang lijken verloren te zijn gegaan. Het zal jaren gaan kosten voor weer een nieuwe satelliet de ruimte ingeschoten kan worden.

Overzicht berichten Israël, Palestijnen en de VN/IAEA + link
'Netanyahu's comments unacceptable and outrageous' – VN (https://goo.gl/39TQ9b)
Ook de VN heeft zich negatief uitgelaten over Netanjahoe's commentaar dat de verdrijving van Joden uit Judea en Samaria “etnische zuivering” is. VN baas Ban Ki-moon beweert dat de Joodse nederzettingen illegaal zijn en dat ze tegen het internationale recht zijn. Hij waarschuwt dat de tweestatenoplossing in gevaar is.

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link
Jerusalem5800: Much more than just Jerusalem – INN (https://goo.gl/mrfHha)
Hoe ziet Jeruzalem in 2050 eruit? Als het aan planologen ligt wordt de stad fors uitgebreid naar het noorden, zuiden en oosten. Er moet ook een internationaal vliegveld komen en ondergronds vervoer. Er is een plan opgesteld door liefhebbers van Jeruzalem: Jeruzalem5800. Het plan omvat niet alleen de stad Jeruzalem maar het hele metropolitane gebied en wordt het Jeruzalem district genoemd. Dit gebied loopt vanaf de rivier de Jordaan/Dode Zee in het oosten naar Beth Semesh in het westen, Beit El en Ofra in het noorden en Goesh Etzion in het zuiden. Het gebied bestaat uit Jeruzalem als centrale stad en daar omheen suburbane gebieden. In de Judea woestijn ten zuidoosten van Maaleh Adoemiem hebben de planologen een internationaal vliegveld voor ogen dat groter wordt dan het Ben Goerion vliegveld. Er komen nog veel meer hotels in de hoofdstad, een uitgebreid transportnetwerk, archeologische plekken en andere bezienswaardigheden krijgen extra aandacht. Er komt een “Gates to Jerusalem” programma waarbij bezoekers via verschillende plaatsen welkom geheten worden in Groter Jeruzalem. De religieuze stad zal zich meer dan ooit richten op religieuze toeristen van over de hele wereld. Waar ook verandering in moet komen is dat huizen voor Joden goedkoper moeten worden. Momenteel betalen Joden voor huizen in Jeruzalem veel meer dan Arabieren. De uitbreiding van Jeruzalem betekent uiteraard dat de stad niet opgedeeld mag worden in een Arabisch en Joods gebied.

Overzicht berichten Israël cultuur, sport, onderwijs, archeologie, muziek, technologie, gezondheidszorg, medisch onderzoek, internet, etc. + link
Maccab.Tel Aviv - FC Zenit 3-4 - NOS
In de Europa League heeft Maccabi Tel Aviv met 3-4 verloren. Maccabi stond met 3-0 voor, maar vanaf de 76ste minuut ging het mis en scoorden de Russen 4 keer achter elkaar.Woensdag 14 september 2016 - Peres' toestand stabiel

Overzicht berichten Israël binnenland + link
Peres' doctor: He squeezed my hand – INN (https://goo.gl/2Qw6xz)
Shimon Peres heeft een stabiele nacht doorgemaakt. Zijn leven is niet direct in gevaar, maar zijn situatie blijft ernstig. De artsen hebben besloten hem nog niet te opereren. Gisteren hield Peres nog een speech van een uur. Daarna voelde hij zich wat ziekjes. In het ziekenhuis kreeg hij een beroerte. Een CT scan laat zien dat de beroerte in de rechterhelft van zijn hersenen heeft plaatsgevonden. In eerste instantie werd Peres in kunstmatige coma gehouden maar dat is nu gedeeltelijk voorbij. Hij is een beetje wakker geworden. Vanmiddag wordt de kunstmatige coma verder afgebouwd. Iedereen in Israël leeft met de oud premier mee.

Overzicht berichten Israël en VS + link
Is US-Israel aid deal really biggest ever? – INN (https://goo.gl/VsPuHI)
De VS beweren dat de nieuwe financiële hulp aan Israël waarvan het verdrag vandaag wordt ondertekend groter is dan ooit. Maar dat mag worden betwijfeld. Ilil Shachar van de legerradio legt uit waarom. De vorige hulp bestond uit 3 miljard dollars en honderd miljoen dollars extra elk jaar. Deze hulp was bedoeld voor wapens en offensieve uitrusting zoals vliegtuigen en bommen. Voor defensieve systemen vroeg Israël elk jaar aan het Congres tussen de 600-800 miljoen dollars. Dus in totaal kreeg Israël 3,9 miljard dollars om te besteden aan wapens. Dat is meer dan de nieuwe deal. Bovendien is niet de inflatie meegerekend. Tien jaar geleden kon Israël meer wapens kopen voor hetzelfde bedrag dan nu. Daarnaast mocht Israël in het verleden een kwart van het bedrag gebruiken voor aankopen bij de eigen Israëlische wapenindustrie. Dat wordt nu teruggebracht tot nul. Israël mag dus alleen nog maar aankopen doen in de VS.
update: Premier Netanjahoe heeft vanavond het Israëlische volk toegesproken en gezegd dat het akkoord dat vanavond getekend gaat worden met de VS ongekend is. "Het is de grootste militaire hulp die de VS ooit aan een ander land heeft gegeven." Volgens de premier zal Israëls militaire kracht erdoor sterk verbeterd worden. Het akkoord is zowel voor Israël als voor de VS gunstig.

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link
Israeli spy satellite ‘not working as expected’ – JP (https://goo.gl/HcDHSN)
Na de lancering van de spionagesatelliet Ofek 11 gistermiddag blijkt dat de satelliet wel in een baan om de aarde draait maar dat niet alle systemen goed functioneren. Er wordt geprobeerd om vanaf de grond de satelliet te stabiliseren door middel van communicatie. Niet alles werkt zoals werd verwacht. Onlangs ging het ook al mis met communicatiesatelliet Amos 6 toen SpaceX Falcon 9 lanceerinstallatie ontplofte in Florida.Dinsdag 13 september 2016 - De IDF ontkent dat Syrië twee IAF vliegtuigen heeft neergehaald, ze werden wel beschoten

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link
IDF denies Syria downed Israeli planes – INN (http://goo.gl/Vrkgqs)
De IDF ontkent dat Syrië met raketten een Israëlische gevechtstoestel en een drone zou hebben neergehaald. Er zijn wel raketten afgeschoten maar die misten hun doel. De IAF heeft vannacht kanonnen in Syrië gebombardeerd nadat opnieuw mortieren waren terechtgekomen op de Golan.

Rocket hits northern Golan Heights, no injuries reported – YN (http://goo.gl/j02LQ8)
Opnieuw is vanmiddag een artilleriegranaat vanuit Syrië op Israëlisch grondgebied op de Golan terechtgekomen. Het is het tweede projectiel dat explodeerde binnen 24 uur. Er zijn geen slachtoffers gevallen. Waarschijnlijk betreft het opnieuw een afzwaaier. Ondertussen heeft het leger vandaag in westelijk Galilea een evacuatie oefening gehouden voor burgers.
update: Aan het eind van de middag en begin van de avond zijn nog eens twee granaten vanuit Syrië op de Golan terechtgekomen. Ook hier betreft het vermoedelijk afzwaaiers. Inmiddels heeft de IAF vanavond luchtaanvallen op Syrië uitgevoerd. Er werden artillerieposities van het Syrische leger gebombardeerd.

Overzicht berichten Israël binnenland + link
Shimon Peres hospitalized after stroke – INN (http://goo.gl/4aCjYW)
Shimon Peres heeft een beroerte gehad en ligt in het ziekenhuis. Eerst leek zijn situatie stabiel maar het blijkt toch zeer ernstig te zijn. Hij wordt in een kunstmatige coma gehouden om aanvullende medische testen te houden. Er zal ook een CT scan worden gemaakt.

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link
Watch: Israel launches 'Ofek 11' satellite – INN (http://goo.gl/xLPFs9)
Israël heeft vanmiddag de 'Ofek 11' satelliet gelanceerd vanaf de Palmachim basis in het zuiden van het land. Het betreft een spionagesatelliet die foto's kan maken van heel het Midden Oosten. Zodra de satelliet in een baan om de aarde is gebracht zullen alle systemen gecontroleerd gaan worden door wetenschappers van Israëls luchtvaartindustrie. Het is sinds 2014 dat Israël weer een nieuwe Ofek satelliet lanceert. Dat was toen de Ofek 10.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/price tag/arrestaties/hongerstaking + link
'I've got a bullet for you, Netanyahu' – INN (http://goo.gl/mykPvg)
Een 25 jarige Arabier uit Nazareth is vanochtend gearresteerd omdat hij een dreig email had verstuurd naar het kantoor van premier Netanjahoe. Hij dreigde de premier dood te schieten.

Overzicht berichten Israël en de Palestijnen/Arabieren + link
Far-left group: Palestinian citizenship for Jews – INN (http://goo.gl/lHYTl5)
Naar aanleiding van de uitspraak van premier Netanjahoe over etnische zuivering van Joden uit Judea en Samaria, pleit de linkse beweging Goesh Shalom voor Palestijns staatsburgerschap voor Joden die in Judea en Samaria willen blijven wonen. Zo wordt eenzelfde situatie gecreëerd als die bestaat voor Israëlische Arabieren die Israëlisch staatsburgers zijn. Goesh Shalom meldt echter niet dat de PA ronduit antisemitisch is en dat Joden in Judea en Samaria regelmatig worden aangevallen door Palestijnen. Wel zegt de beweging dat ze niet verwacht dat veel Joden Palestijns staatsburger willen worden en dus naar Israël van voor de Groen Lijn zullen vertrekken.Maandag 12 september 2016 - Synagoge in Jeruzalem ontheiligd bij price tag aanval

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/price tag/arrestaties/hongerstaking + link
Jerusalem synagogue desecrated – INN (http://goo.gl/sBAePv)
In Jeruzalem is tijdens een price tag actie een synagoge ontheiligd. Met graffiti zijn zwarte kruizen op de muren van de synagoge gespoten. De synagoge ligt in het centrum van de stad en wordt voornamelijk gebruikt door Iraanse Joden. De politie stelt een onderzoek in.

Overzicht berichten rechtszaken/arrestaties/gevangenis in Israël/wereld + link
Tzohar: Force-feeding prisoners is right – INN (http://goo.gl/O3ymi1)
Volgens de rabbijnen organisatie Tzohar mogen hongerstakers onder dwang gevoed worden. God heeft het leven aan de mens gegeven en daarom mag de mens zichzelf geen pijn doen, zelfs niet als het om belangrijke zaken gaat. Een andere reden waarom dwangvoeding mag is dat de dood van een politieke gevangene tot onrust leidt.

Overzicht berichten Israël/Palestijnse gebieden + link
Two soldiers rescued after accidentally entering West Bank village – JP (http://goo.gl/ZY2OcO)
Vanavond zijn twee Israëlische soldaten per ongeluk in het Arabische dorp Tulkarm terecht gekomen. Hun auto werd met stenen bekogeld. De Israëlische politie wist hen te redden uit hun benarde positie. Er zijn geen slachtoffers gevallen. Het incident wordt onderzocht.

Overzichten berichten Israël en Turkije + link
Report: Netanyahu and Erdogan will meet – INN (http://goo.gl/WjihZr)
Premier Netanjahoe en de Turkse president Erdogan zullen elkaar tijdens de Algemene Vergadering van de VN volgende week ontmoeten. De ontmoeting was al gepland tijdens de geheime onderhandelingen over de herstelde relatie tussen Israël en Turkije.

Overzicht berichten Israël/Joden overleden personen + link
Onlangs overleed de bekende Joodse schrijver Elie Wiesel. Eén van zijn mooiste boeken is “Mijn liefde voor de profeten” waarin diepgravende verhalen staan over Joodse profeten beschreven aan de hand van de klassiek Joodse bronnen.Zondag 11 september 2016 - VS tikken Netanjahoe op de vingers voor gebruik term "etnische zuivering"

Overzicht berichten Israël en VS + link
US rebuke over Netanyahu's comments against ethnic cleansing – YN (http://goo.gl/uNZYZW)
De Verenigde Staten zijn niet blij met de uitspraak van premier Netanjahoe afgelopen vrijdag toen hij zei dat de Palestijnse wens om alle Joden uit Judea en Samaria te verdrijven “etnische zuivering” is. De VS vinden die term “onjuist en onbehulpzaam”. Hoe de VS de verdrijving van Joden uit Judea en Samaria dan wel willen noemen maakt het bericht geen melding van.

Overzicht berichten Israël binnenland + link
Thousands of housing units to be built for Arab sector – YN (http://goo.gl/w6H7yR)
De Israëlische overheid gaat 4,1 miljard shekels uitgeven voor de bouw van 30.000 nieuwe woningen in de Arabische sector van Israël. Minister van Constructie, Yoav Galant, heeft een akkoord getekend met 15 Arabische gemeenten. Daarnaast worden beperkingen om op privégrond te bouwen opgeheven. Het akkoord zal later worden uitgebreid met 50 Arabische gemeenten. Er wordt ook geld vrijgemaakt voor openbare gebouwen. Over 20 jaar moeten in de Arabische sector 200.000 nieuwe huizen worden gebouwd. Momenteel is er sprake van een huizencrisis in de Arabische sector.

Fire in Jerusalem forest – INN (http://goo.gl/8i5edI)
In een bos in Jeruzalem is vanmiddag een grote brand uitgebroken. Er zijn 20 brandweerwagens en 6 blusvliegtuigen ingezet om het vuur te doven. Het vuur ontstond bij een guesthouse. Daar zijn 20 medewerkers en gasten geëvacueerd.

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link
IAF attacks in Syria after spillover fire, Syrian source says Israel helping rebels – JP (http://goo.gl/2YMEAp)
Israël heeft gisteren Syrië aangevallen vanuit de lucht nadat opnieuw een mortier vanuit Syrië op de Israëlische Golan was terechtgekomen. De mortieraanval betrof een afzwaaier. Maar Israël houdt Syrië verantwoordelijk voor de afzwaaiers. Binnen een week tijd heeft de IAF drie keer aanvallen uitgevoerd op Syrië nadat mortieren op Israëlisch grondgebied waren terechtgekomen.

Overzicht berichten Israël cultuur, sport, onderwijs, archeologie, muziek, technologie, gezondheidszorg, medisch onderzoek, internet, etc. + link
Bronze medal for Israeli Paralympic rower – JP (http://goo.gl/Nk0cyZ)
Israël heeft haar eerste medaille te pakken tijdens de Paralympics voor gehandicapten in Rio de Janeiro. Moran Samuel won bij het roeien een bronzen plak.Shabbat (zaterdag) 10 september 2016

Er wordt vandaag geen nieuws verzameld vanwege de Joodse rustdag. Kijk voor de Sjabbat tijden in het artikel: Sjabbat tijden. Voor Parsja van de week ga naar: http://www.nik.nl/category/tora-van-de-week/ (bron: NIK)Vrijdag 9 september 2016 - "Degene die de Tempelberg opgaat moet berouw tonen"

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link
'He who ascends the Temple Mount needs to repent' – INN (http://goo.gl/YeGkwY)
De Opperrabbijn van Israel Yitzhak Yosef nam gisteravond deel aan een Torastudie bij het graf van Abraham Yitzhak Hakohen Kook, de stichter van het religieus nationalisme. Er werden verschillende zaken besproken, o.a. over het betreden van de Tempelberg. De Opperrabbijn benadrukte dat Kook tegen het betreden van de Tempelberg was door Joden. De meeste rabbijnen zijn tegen, hoewel sommigen het toestaan. Maar de meerderheid beslist. Het is een serieuze overtreding en degenen die toch de Tempelberg zijn opgedaan moeten berouw tonen.Donderdag 8 september 2016 - IAF voert luchtaanvallen uit op Syrië; Opperrabbinaat sluit geen compromis over de heiligheid van de Shabbat

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link
IDF attacks Syrian mortar launchers – INN (http://goo.gl/1Ig5vb)
Afgelopen nacht heeft de Israëlische luchtmacht aanvallen uitgevoerd op Syrische mortierlanceerinstallaties op de Golan. Dit was een reactie op een eerdere mortieraanval vanuit Syrië op de Israëlische Golan.

Overzicht berichten Israël binnenland + link
Chief Rabbinate: No compromises on holiness of Shabbat – INN (http://goo.gl/LmS9MS)
Het Israëlische Opperrabbinaat kwam vanmiddag met een verklaring dat er geen compromis gesloten worden over de heiligheid van de Shabbat. Er zijn helaas Joden die de heiligheid van de Shabbat willen aantasten en ook andere Joodse zaken verkwanselen. Zij moeten zich goed realiseren dat Israël anders is dan andere landen en dat er een verbond is tussen God en het Joodse volk. De Shabbat is daar het symbool van. Als alle Joden twee keer correct de Shabbat naleven dan is de Verlossing daar, zo zeggen de Joodse wijzen.

Haim Katz: Work will take place on railway this Shabbat – INN (http://goo.gl/GDY6dT)
Minister Katz zegt dat deze Shabbat en ook de komende Shabbats gewerkt zal worden aan het spoor. Hij zegt dat ingetogen gewerkt zal worden zodat de Shabbat volgens hem niet ontheiligd wordt. Onlangs nog besloot premier Netanjahoe de beslissing van Katz terug te draaien maar het Hooggerechtshof heeft deze week bepaald dat dat niet mag. Netanjahoe vreest dat de Charedische partijen uit de coalitie zullen stappen als er gewerkt wordt aan het spoor.

Secular provocateurs plan Shabbat desecration in Bnei Brak – INN (http://goo.gl/hJPzZF)
Seculiere provocateurs hebben een Facebook pagina geopend waarin opgeroepen wordt om in de straten van Bnei Brak, waar veel orthodoxe Joden wonen, de Shabbat te gaan ontheiligen. Ze zeggen dat ze de politieke macht van de ultraorthodoxe Joden zat zijn. Ze vrezen dat de ultraorthodoxe Joden ook in Tel Aviv de commerciële activiteit op Shabbat aan banden willen leggen.

'Rabbi's attackers must be severely punished' – INN (http://goo.gl/KFfgjs)
Gisteravond hebben leden van de anti-zionistische Neturei Karta beweging het huis aangevallen van een Chabad Opperrabbijn in Kiriat Gat. De vrouw van Opperrabbijn Havlin moest in het ziekenhuis worden opgenomen. Vermoedelijk heeft de aanval te maken met de steun die Havlin heeft gegeven aan een akkoord tussen Chabad en de IDF dat 85% van de Chabad jesjiva studenten in het leger zal gaan dienen. Neturei Karta is daarop tegen. Minister van defensie Lieberman vindt dat de aanvallers zwaar gestraft moeten worden.

Overzicht berichten Jodendom + link
When Buddha met Abraham: Interfaith conference to be held in Jerusalem – Ministerie van BuZa (http://goo.gl/Wk2DG3)
In Jeruzalem wordt tussen 11 en 15 september een interreligieuze conferentie gehouden tussen het Jodendom en de belangrijkste oosterse godsdiensten (Hindoe, Boeddhisme, Taoïsme, Sikh, Jain, Shinto, Zoroastrisme). De conferentie is van belang met de groeiende band die Israël met Azië onderhoudt op politiek, economisch en strategisch gebied. Er zal gesproken worden over de rol van religie in de moderne maatschappij, het redden van de planeet, de rechten van individuen en een rechtvaardige samenleving, het streven naar vrede en globale welvaart. De spirituele leiders van de oosterse godsdiensten zullen ook ontmoetingen hebben met moslims, Druzen en christenen in Israël. Van Israëlische zijde zullen bij de conferentie rabbijnen van alle stromingen aanwezig zijn als ook religieuze intellectuelen die zich bezig houden met dialogen tussen religies en het Jodendom.Woensdag 7 september 2016 - President Mahmoud Abbas heeft als KGB agent gewerkt; Politie verbiedt Joden te bidden in de moslimwijk van de Oude Stad van Jeruzalem

Overzicht berichten Israël en de Palestijnen/Arabieren + link
Report: Abbas was a K.G.B. agent – INN (http://goo.gl/53ghpR)
Volgens een exclusief verslag van Channel 1 van de Israëlische televisie heeft de Palestijnse president Mahmoud Abbas als KGB agent gewerkt. Dit blijkt uit onderzoek van de Israëlische onderzoekers Isabela Ginor en Gideon Remez. Zij hebben inzage gehad in het Mitrokhin Archief waar een document over Abbas als KGB agent in zit. Hij werkte onder de codenaam “Krotov” (mol).

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link
Police: Jews may not pray in Muslim Quarter of Old City – INN (http://goo.gl/PQ1P2E)
De politie van Jeruzalem heeft het gebed verbod voor Joden op de Tempelberg uitgebreid naar de moslimwijk van de Oude Stad. Hiermee rechtvaardigt de politie de arrestatie van Joden die maandag buiten de Tempelberg aan het bidden waren. Als reden noemt de politie dat de Joden met het bidden de “vrede verstoren”.

Overzicht berichten Israël/Palestijnse gebieden – Nederland + link
Kamerlid weigert Israëlische premier hand te geven – NOS (http://goo.gl/FEhgWy)
Het Nederlands-Turkse Kamerlid Kuzu, die een Palestijnse button droeg, heeft geweigerd de Israëlische premier Netanjahoe de hand te schudden aan het begin van een besloten gesprek tussen de premier en de vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken. Kuzu is het niet eens met hoe Israël de Palestijnen behandeld en vindt het onjuist dat de rode loper wordt uitgelegd voor de Israëlische premier. Groen Links kwam helemaal niet op dagen en de PvdA en D66 waren teleurgesteld in het gesprek met Netanjahoe. Alleen de Christen Unie en SGP waren positief.

Netanyahu in Dutch parliament: Settlements aren't the problem – INN (http://goo.gl/MBhu2m)
Premier Netanjahoe heeft na een ontmoeting met het Nederlandse parlement tegen journalisten flink de waarheid verteld door te stellen dat de Joodse nederzettingen niet het probleem zijn. De Palestijnen zijn sowieso tegen Israël en willen ook Akko en Tel Aviv hebben. De terugtrekking van Israël uit Gaza heeft volgens de premier niets opgeleverd, behalve een terreurstaat. Voor de premier staat de veiligheid van Israël op nummer één. Hij is verder positief op het Nederlandse voorstel om goederen aan Gaza te leveren.

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link
Mortar fire explodes in Israeli Golan Heights; none injured – JP (http://goo.gl/LnrMYj)
Op de Golan is vanavond een mortier vanuit Syrië geëxplodeerd. Er zijn geen gewonden gevallen. Israël onderzoekt het voorval. Er is nog geen tegenaanval uitgevoerd zoals Israël onlangs nog wel deed.

Overzicht berichten Israël en EU/ EU-landen + link
Jerusalem back on the map in Czech text books – JP (http://goo.gl/lzJiCz)
Tsjechië heeft besloten om Jeruzalem toch als hoofdstad van Israël op de kaart te laten staan. Eerder drongen de Palestijnen erop aan om dit te veranderen in Tel Aviv (zie berichtgeving 31 augustus 2016). Tsjechië leek onder de druk van de Palestijnen te zwichten maar handhaaft Jeruzalem toch als hoofdstad.Dinsdag 6 september 2016 - Premier Netanjahoe bezoekt Nederland

Overzicht berichten Israël/Palestijnse gebieden – Nederland + link
Netanyahu in Nederland: Israël verdedigt gemeenschappelijke waarden – NOS (http://goo.gl/WrlRZY)
Premier Netanjahoe die in Nederland is gearriveerd zei op een persconferentie dat Israël een voorbeeld kan zijn voor andere landen in de strijd tegen islam terreur. "De radicale islam is niet alleen een gevaar voor het Midden-Oosten, maar ook voor de rest van de wereld." Premier Rutte zei dat er een Palestijnse staat moet komen naast Israël en dat Israël niet meer mag bouwen in “bezet” gebied. Er moeten nieuwe onderhandelingen komen tussen Israël en de Palestijnen. Morgen bezoekt Netanjahoe de Tweede Kamer. Vertegenwoordigers van het "Diensten en Onderzoekscentrum Palestina" protesteerden vandaag daartegen. "Israël heeft al tientallen jaren een beleid van onderdrukking en discriminatie en van landroof en het luistert niet naar de Verenigde Naties", zei woordvoerder De Levie. Hij wil dat Nederland sancties uitvoert tegen Israël.

Nederland bouwt samen met Israël gaspijpleiding naar Gazastrook – Volkskrant (http://goo.gl/1GUoh3)
Nederland gaat Israël helpen bij de levering van water en energie naar de Gazastrook. Israël gaat Gaza niet alleen meer voorzien van water en energie maar gaat ook een gaspijpleiding aanleggen naar het gebied.

'Extremist Islamic terror is spreading throughout Europe' – INN (http://goo.gl/1UTYWQ)
Vlak voor zijn vertrek naar Nederland zei premier Netanjahoe dat extremistische islam terreur zich over Europa verspreidt. Europa staat volgens hem voor een grote uitdaging. Netanjahoe zal met premier Rutte praten over de centrale rol die Israël speelt in het Midden Oosten als stabiele factor. Ook speelt Israël een belangrijke rol speelt bij de bestrijding van extremistische islam terreur.

Heftige reacties op komst Netanyahu: 'Joden zijn hier sowieso niet welkom' – Radio 1 (http://goo.gl/c8ND9n)
Vooral onder Nederlandse moslims bestaat grote weerstand tegen de komst van premier Netanjahoe. Ze zien hem, net als Dries van Agt dat doet, als een oorlogsmisdadiger. In de Schilderswijk in Den Haag mogen geen Joden komen van veel moslims. "Joden zijn sowieso niet welkom in onze wijk. Joden moet je doden", vindt een wijkbewoner. "Zij vallen onze Palestijnse broeders aan. Iedereen is welkom, maar zij mogen ons niet en wij mogen hen niet." Een andere wijkbewoner: "Alle Hollanders huilen om zeehonden maar als jullie Palestijnen op tv zien dan hoor je niemand." Slechts een enkeling heeft niets tegen Netanjahoe en andere Joden.

Overzicht berichten Israël binnenland + link
Death toll rises to 4 in Tel Aviv parking garage collapse – INN (http://goo.gl/TfVnjE)
Het aantal doden bij de ingestorte parkeergarage van gisteren is opgelopen tot 4. Er zijn 24 mensen gewond geraakt en 3 mensen worden nog steeds vermist. Onder de doden is een Palestijn uit de PA gebieden en iemand uit de Oekraïne. De identiteit van de 2 andere dodelijke slachtoffers is nog niet bekend.

Will too many Israeli children lead to demographic disaster? – JP (http://goo.gl/4ex5jy)
Onlangs heeft de Israëlische demograaf en milieudeskundige Alan Tal een boek uitgebracht waarin staat dat Israël overbevolkt is en dat de regering moet streven naar geboortebeperking. Deze stellingname heeft nogal tot wat kritiek geleid van mensen die het daar niet mee eens zijn. Zij zeggen dat Israël gewoon beter bestuurd moet worden. Door goede spreiding van de bevolking kan Israël de bevolkingsgroei goed aan.

Overzicht berichten rechtszaken/arrestaties/gevangenis in Israël/wereld + link
High Court: PM cannot prohibit railroad work on Shabbat – INN (http://goo.gl/lHVZgY)
Volgens het Hooggerechtshof mag premier Netanjahoe werk aan het spoor op Shabbat niet verbieden. Dit is de taak van de minister van werkgelegenheid. Het besluit van de premier is nu ongeldig verklaard. Het Hooggerechtshof nam het besluit n.a.v. een petitie dat de linkse partij Meretz had ingediend om het werkverbod aan het spoor op Shabbat op te heffen. De staat reageerde met de opmerking dat de spoorwegen de hele maand september op Shabbat mogen werken. Mogelijk kunnen niet-Joden worden ingezet om op Shabbat aan het spoor te werken.

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link
Security forces destroy Mitzpeh Avichai – INN (http://goo.gl/qjulvK)
Veiligheidstroepen hebben vanochtend buitenpost Mitzpeh Avichai bij Kiriat Arba ontruimd. Vanaf deze plek kwam een Arabische terrorist in juni Kiriat Arba binnen om Hallel Yaffa Ariel te vermoorden. De inwoners van Kiriat Arba wilden op deze plek een permanente buurt vestigen. Familie Ariel heeft de afgelopen tijd alles gedaan om evacuatie van de buitenpost te voorkomen. Maar vanochtend werd Mitzpeh Avichai alsnog ontruimd.

Overzicht berichten Israël cultuur, sport, onderwijs, archeologie, muziek, technologie, gezondheidszorg, medisch onderzoek, internet, etc. + link
WK kwalificatie Israël-Italië 1-3 – NOS
Gisteren verloor Israël in Haifa met 3-1 van Italië in het kader van een WK kwalificatie duel. Ondanks het verlies van Israël kwam het mooiste doelpunt op naam van Israël. Ben Haim scoorde met een fantastische lob.Maandag 5 september 2016 - Groot ongeluk in Tel Aviv - parkeergarage stort in (2 doden, veel gewonden en vermisten)

Overzicht berichten Israël binnenland + link
Construction site collapse in Tel Aviv kills at least 2, injures many – YN (http://goo.gl/wGLDkN)
Vanochtend is in Tel Aviv een parkeergarage ingestort. Er zijn volgens de eerste berichten minstens 30 gewonden gevallen. INN en JP spreken over 6 gewonden (1 zwaar gewond en 5 lichtgewonden) en 20 vermisten. De ondergrondse parkeergarage bevindt zich in Ramat Hahayal, in het noorden van Tel Aviv. Hier zijn veel hi-tech bedrijven gevestigd. Er zijn veel hulpdiensten aanwezig waaronder reddingwerkers en leden van de brandweer.
update: De ondergrondse parkeergarage blijkt in aanbouw te zijn. Het aantal slachtoffers dat vermist wordt is naar beneden bijgesteld tot 3. Het zijn bouwvakkers. Inmiddels zijn er 2 doden en 17 gewonden geteld volgens INN.

Overzicht berichten Israël/Palestijnse gebieden – Nederland + link
Oud-premier Van Agt: 'Netanyahu is oorlogsmisdadiger' – Een Vandaag (http://goo.gl/s2cR7S)
De bekende Israël hater oud-premier Van Agt wil dat premier Netanjahoe vervolgd wordt voor oorlogsmisdaden. Van Agt vindt het onbegrijpelijk dat premier Netanjahoe morgen met alle egards wordt ontvangen in Nederland door Koning Willem-Alexander en premier Rutte tijdens een vriendschapsbezoek. "Hij is een oorlogsmisdadiger. En dus vind ik het betreurenswaardig dat de regering van ons land die man met veel egards gaat ontvangen." De oud-premier wil dat Netanjahoe, die doorgaat met het bouwen van huizen in Oost-Jeruzalem en Judea en Samaria, doorgestuurd wordt naar het Internationale Strafhof. “Het bebouwen van bezet gebied is volgens het statuut van Rome, het statuut waarop het Internationaal Strafhof gebaseerd is, met zoveel woorden een oorlogsmisdaad. Dat valt niet te betwisten. En het statuut van dat hof, dat in Den Haag resideert, is door Nederland aanvaardt. Dus Nederland vindt ook dat het bouwen in bezet gebied een oorlogsmisdaad is.”

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link
Israel, Iran join together to uncover fate of Ron Arad – INN (http://goo.gl/VpPJD5)
Israël gaat samen met Hezbollah en Iran uitzoeken waar het lichaam van Ron Arad zich bevindt. Dit gaat via tussenpersonen. Ron Arad, navigator van een IAF gevechtstoestel, werd 30 jaar geleden levend gevangen genomen door Hezbollah maar is nu niet meer in leven. Hezbollah zegt niet precies te weten waar het lichaam ligt omdat het in de loop der jaren steeds is verplaatst. Iran wil ook wel meewerken omdat het zelf op zoek is naar vier Iraanse diplomaten waarvan Iran zegt dat Israël die gevangen houdt. Israël ontkent dat. In 2004 heeft Israël via Duitse onderhandelaars informatie aan Iran gegeven waaruit blijkt dat de diplomatie door de Falangisten zijn ontvoerd, gemarteld en geëxecuteerd.

IDF attacks in Syria – INN (http://goo.gl/2SquDU)
De Israëlische luchtmacht heeft toch een aanval uitgevoerd in Syrië n.a.v. de mortier die gistermiddag op de Golan ontplofte. De Israëlische aanval vond in de zondagavond plaats. In beide gevallen wordt niet gesproken over slachtoffers.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/price tag/arrestaties/hongerstaking + link
Attempted car ramming attack in Shuafat – INN (http://goo.gl/Cfi9Mp)
Soldaten van de grenspolitie die gisteravond bezig waren met een operatie in Shuafat werden benaderd door Palestijnse Arabieren in een auto die hen probeerden omver te rijden. De officieren verzochten de bestuurder te stoppen. Toen daar geen gehoor aan werd gegeven schoten de officieren op de auto waarbij één terrorist om het leven kwam. Een andere terrorist raakte lichtgewond. Aan Israëlische zijde zijn geen slachtoffers gevallen.Zondag 4 september 2016 - Nog steeds politieke onrust over werk aan het spoor op Shabbat

Overzicht berichten Israëlische politiek/diplomatie + link
'Katz is playing a political game at the passengers' expense' – INN (http://goo.gl/Nej7x7)
Er is nog steeds politieke onrust over het werken aan het spoor op Shabbat. Yoav Horovitz, premier Netanjahoe's nieuwe assistent, zinspeelt op het ontslag van minister Katz van transport omdat deze gelogen heeft tegen de premier m.b.t. werk aan het spoor op Shabbat. Katz wil volgens Horovitz een coalitiecrisis veroorzaken door het werk op Shabbat toe te staan. Premier Netanjahoe hield dat vrijdag tegen.

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link
Mortar fire from Syria lands in Golan Heights – JP (http://goo.gl/4CDIcf)
Vanmiddag is vanuit Syrië een mortier op de Israëlische Golan terechtgekomen. Er zijn geen berichten van schade of slachtoffers. Een militaire bron meldt dat het om een afzwaaier ging. Israël heeft niet met een tegenaanval gereageerd.

Overzicht berichten Israël en VS + link
"New satelitte can be built in two years" – INN (http://goo.gl/OlJwV6)
Bij de ontploffing van de Falcon 9 raket afgelopen donderdag is ook de Amos 6 communicatie satelliet verloren gegaan. De IAI zegt binnen twee jaar een nieuwe satelliet te kunnen bouwen. De IAI was geheel verzekerd voor de Amos 6 satelliet.

Overzicht berichten Israël binnenland + link
Terminally ill father commits suicide at soldier son’s Jerusalem grave – JP (http://goo.gl/XLrnTj)
Een terminaal zieke man heeft vrijdag bij het graf van zijn zoon op de Herzl Berg zelfmoord gepleegd met een pistool. Het gaat om Aryeh Bar-Natan wiens zoon in 1992 in Libanon om is gekomen. Hij dacht altijd veel aan zijn zoon die zijn enig kind was. Sinds twee jaar had hij kanker en last van pijn. Hij zei dat als hij op het graf van zijn zoon sliep de pijn minder werd. Hij vond dat beter dan een medische behandeling.Shabbat (zaterdag) 3 september 2016

Er wordt vandaag geen nieuws verzameld vanwege de Joodse rustdag. Kijk voor de Sjabbat tijden in het artikel: Sjabbat tijden. Voor Parsja van de week ga naar: http://www.nik.nl/category/tora-van-de-week/ (bron: NIK)Vrijdag 2 september 2016 - Het meeste werk aan het spoor wordt niet op Shabbat uitgevoerd

Overzicht berichten Israël binnenland + link
Most Shabbat railway work cancelled – INN (http://goo.gl/bXGJGV)
Op verzoek van de charedische partijen worden 17 van de 20 projecten aan het spoor niet op Shabbat uitgevoerd. Bij 3 van de projecten worden wel werkzaamheden uitgevoerd omdat daar sprake is van levensbedreigende situaties. Dit is volgens de afspraak die de ultraorthodoxe partijen met premier Netanjahoe vorige week hebben gemaakt.

Overzicht berichten Israël/Palestijnse gebieden – Nederland + link
Minister-president Netanyahu van Israël brengt een bezoek aan Nederland – Koninklijk Huis (http://goo.gl/6Nzk78)
Premier Netanjahoe brengt 6 en 7 september een staatsbezoek aan Nederland. Hij zal o.a. een ontmoeting hebben met Koning Willem-Alexander en premier Rutte. Er zal gepraat worden over de bilaterale betrekkingen en het vredesproces.Donderdag 1 september 2016 - Falcon 9-raket ontploft bij Cape Canaveral; minister van defensie Lieberman zal buitenpost Amona ontruimen

Overzicht berichten Israël en VS + link
Falcon 9-raket ontploft bij Cape Canaveral – NOS
De Falcon 9-raket, die dit weekend een Israëlische Amos-6 communicatie satelliet in een baan om de aarde zou brengen, is vanmiddag in Florida (Cape Canaveral) ontploft. De ontploffing vond plaats tijdens een routinetest. Er zijn nog geen berichten over slachtoffers. Later meer.

Gallup: Jews favor Clinton over Trump, 52-23 percent – INN (http://goo.gl/6e4jDb)
Uit een peiling van Gallup blijkt dat Amerikaanse Joden massaal op Clinton zullen stemmen en niet op Trump, 52 tegen 23 procent. Ook Amerikaanse moslims kiezen massaal voor Clinton, 64 tegen 9 procent. Clinton scoort verder goed bij de katholieken, niet-christelijke groeperingen en atheïsten. Trump doet het alleen goed bij de protestanten en andere christenen en de Mormonen.

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link
Liberman: We will respect court decision to destroy Amona – INN (http://goo.gl/RsgZQQ)
Minister van defensie Avigdor Lieberman zegt zich te zullen houden aan de uitspraak van het Hooggerechtshof om buitenpost Amona te ontruimen. Hij zegt dat Israël een rechtsstaat is die zich aan de wet houdt. Hoewel de Joodse bewoners de grond waarop Amona is gebouwd hebben gekocht van Palestijnse Arabieren, moet de buitenpost toch ontruimd worden volgens de hoogste rechtbank van Israël.

Supreme Court orders destruction of Netiv Ha'avot – INN (http://goo.gl/U3XbyU)
Het Hooggerechtshof heeft de vernietiging bevolen van 10 gebouwen in Netiv Ha'avot, een buurt van Elazar in Goesh Etzion. Eerder had de staat de huizen legaal verklaard. Ook heeft het Hooggerechtshof bepaald om nog eens 7 gebouwen te vernietigen die de staat ook al wilde vernietigen. De 17 gebouwen zullen in een periode van 1,5 jaar vernietigd worden om de bewoners de tijd te geven te vertrekken.

Overzicht berichten Israël binnenland + link
Millions of students begin school in Israel – YN (http://goo.gl/5r2Kco)
Vandaag zijn 2,2 miljoen leerlingen en studenten in Israël weer begonnen met hun studie. Ondanks de dreiging van een lerarenstaking zijn de scholen toch gewoon opengegaan. Een aantal scholen begint pas op zondag omdat er nog reparatiewerkzaamheden uitgevoerd moeten worden. Dit schooljaar wordt extra aandacht besteed aan Engels. Ook krijgt de geschiedenis van de Arabische Joden meer aandacht in lessen.Overig nieuws augustus.Artikelen en specials over Jodendom en Israël

Meer nieuws kunt u zien op Jerusalem Online en op IL TV. Wilt u dit artikel aan andere mensen laten lezen dan kunt u gebruik maken van de buttons van de sociale media (zie rechts bovenaan dit artikel) - NuJij, Twitter, Hyves, Facebook, etc.

Lees verder (ouder nieuws)


Algemene achtergrondinformatie over Israël inclusief Judea, Samaria en Jordaan Vallei


Opinieartikelen


Recente achtergrondartikelen


Wilt u gebruik maken van de berichten van Etsel-Israël op uw eigen website of blog dan kunt u een link plaatsen naar deze site. U kunt er dan uw eigen tekst bij schrijven. Het letterlijk kopiëren van onze berichten staan we niet toe. Uiteraard staat het u wel vrij de tekst uit te printen voor eigen gebruik. © Etsel-IsraëlAlgemene gegevens over Israël: Informatie, kaarten en grafieken

Ligging Land Israël - Erets Jisraeel

LegendaA Israël - Medinat Jisraeel (de staat Israël)
B Judea - Jehoeda
C Samaria - Shomron
D Jeruzalem - Jeroesjalajiem - de eeuwige Joodse hoofdstad

landoppervlakte (20.329 km²); totale oppervlakte (20.770 km²)

Regionale context van Israël in Midden Oosten

LegendaA Israël
B Egypte
C Jordanië
D Libanon
E Syrië
F Irak
G Saoedi Arabië
H Iran


Bevolking Israël - december 2015 - 8,462 miljoen


bevolking eind december 2015:

Regering Netanjahoe (2015-20?)


 • Likoed 30
 • Kulanu: 10
 • Joods Huis: 8
 • Shas: 7
 • Verenigd Tora Jodendom: 6

 • President: Reuven Rivlin (2014)

ministers - 34ste regering 2015
 • Prime Minister Binyamin Netanyahu - also serving as Foreign Minister, Health Minister, Communications Minister, and Minister of Regional Cooperation.
 • Avigdor Lieberman (Jisraeel Beitenoe) - Defense Minister (returning)
 • Silvan Shalom (Likud) - Interior Minister and Deputy Prime Minister
 • Yuval Steinitz (Likud) - Minister of Energy and Infrastructure
 • Ze'ev Elkin (Likud) - Absorption Minister and Strategic Affairs Minister
 • Ofir Akunis (Likud) - Minister without portfolio; designated to serve in the Communications Ministry
 • Gilad Erdan (Likud) - Minister of Public Security
 • Gila Gamliel (Likud) - Minister of Social Equality
 • Yisrael Katz (Likud) - Transportation Minister (returning)
 • Yariv Levin (Likud) - Tourism Minister, and Ministerial Liaison Between the Government and the Knesset
 • Miri Regev (Likud) - Culture and Sport Minister
 • Danny Danon (Likud) - Space and Technology Minister
 • Haim Katz (Likud) - Welfare Minister and Social Affairs Minister
 • Tzipi Hotovely (Likud) - Deputy Foreign Minister
 • Ayoub Kara (Likud) - Deputy Minister of Regional Development
 • Moshe Kahlon (Kulanu) - Finance Minister
 • Yoav Galant (Kulanu) - Housing and Construction Minister
 • Avi Gabbai (Kulanu) - Environmental Protection Minister
 • Naftali Bennett (Jewish Home) - Education Minister, Diaspora Affairs Minister
 • Uri Ariel (Jewish Home) - Agriculture Minister
 • Ayelet Shaked (Jewish Home) - Justice Minister
 • Rabbi Eli Ben-Dahan (Jewish Home) - Deputy Defense Minister
 • Aryeh Deri (Shas) - Economy Minister, Minister of Development of the Negev and Galilee
 • David Azoulay (Shas) - Religious Affairs Minister
 • Yitzhak Cohen (Shas) - Deputy Minister in the Finance Minister, Ministry for the Negev and the Galilee, and the Economy Ministry
 • Meshulam Nahari (Shas) - Deputy Education Minister
 • Yaakov Litzman (United Torah Judaism) - Deputy Health Minister
 • Meir Porush (United Torah Judaism) - Deputy Education Minister

legertop
 1. Opperbevelhebber: Luitenant-Generaal Gadi Eizenkot - de generale staf 2015;
 2. Plaatsvervangend Opperbevelhebber: Majoor-Generaal Yair Golan

Partijen 20ste Knesset


20ste Knesset
 • Likoed: 30
 • Zionistische Unie: 24
 • Verenigde Arabische lijst: 13
 • Yesh Atied: 11
 • Kulanu: 10
 • Joods Huis: 8
 • Shas: 7
 • Verenigd Tora Jodendom: 6
 • Jisraeel Beitenoe: 6
 • Meretz: 5

Ligging Jeruzalem

LegendaA Har HaMoria (Tempelberg)
B De Oude Stad van Jeruzalem
C Ier Dawied (Stad van David)
D Har Zayit (Olijfberg) - Joodse begraafplaats
E Mea Sheariem
F De Knesset - Israëlisch parlement

Bevolkingsgroei Jeruzalem: 1948-juli 2012Ligging Tel Aviv

LegendaA Merkaz Ha'ier (Dizengoff Plein)
B Azrieli Center (wolkenkrabber)
C Onafhankelijkheidsgebouw (hier werd de onafhankelijkheid getekend)
D Diaspora Museum
E Universiteit van Tel Aviv
F Shoek HaKarmel (markt)
G Rabin Plein

Bevolkingsgroei Tel Aviv-Jaffo: 1948-juli 2012Ligging Haifa

LegendaA Universiteit van Haifa - met mooi uitzicht op Galilea
B Kiryat Eliezer voetbalstadion van Maccabi Haifa en Hapoel Haifa
C Bahai tuinen
D Grot van Elia
E Matam - grootste en oudste hightech industriepark van Israël

Bevolkingsgroei Haifa: 1948-juli 2012Ligging Centraal Israël - metropool Tel Aviv

LegendaA Tel Aviv-Jaffo - 403.700
B Rishon LeZion - 228.000
C Petach Tikwa - 209.600
D Ashdod - 206.400
E Holon - 184.700
F Netanja - 183.200
G Bnei Brak - 154.400
H Ramat Gan - 145.000
I Bat Yam - 130.000
J Rechovot - 112.700
K Herzliya - 87.000
L Hadera - 80.200
M Kiriat Gat - 47.400
N Zichron Ja'akov - 18.700

Bevolking Metropool Tel Aviv - grote steden: 2009


Dichtstbevolkte regio van Israël (2009): Metropool Tel Aviv

Steden met meer dan 200.000 inw. in 2009


Ligging steden meer dan 200.000 inwoners in 2009

LegendaA Jeruzalem - 773.000
B Tel Aviv-Jaffo - 403.700
C Haifa - 265.600
D Rishon LeZion - 228.200
E Petach Tikwa - 209.600
F Ashdod - 206.400

Meer belangrijke feiten over Israël kunt u hier lezen.
(bron: CBS Israël)

Algemene gegevens over Judea, Samaria en Jordaan Vallei: Informatie, kaarten en grafieken

Omdat de toekomst van Judea en Samaria op het spel staat volgen hier een aantal feiten over deze Bijbelse regio's die het Joodse volk door God zijn toegewezen.
Judea en Samaria zijn de oorspronkelijke geografische namen van de gebieden. De term West Bank (een politiek geografische naam) ontstond pas nadat Jordanië het gebied bezette in 1949. De naam Palestina is door de Romeinen ingevoerd om het gebied van Joodse wortels te ontdoen. Judea (waar de naam Jood vanaf stamt) is de oorspronkelijke benaming van het Heilige Land. Lees verder in het artikel: Namen Israël: Erets Jisraeel, HaAretz, Jehoed, Palestina.
De oppervlakte van Judea en Samaria beslaat 23% van de Staat Israël. Hoewel velen menen dat de bouw van Joodse nederzettingen in Yesha indruist tegen de Zionistische ideologie, klopt dat niet. Zowel de linkse Arbeid partij als de Likoed hebben onder hun bestuur Joodse nederzettingen gebouwd in deze gebieden. Er zijn alleen wat accentverschillen. Zo was het regeringsbeleid van de Arbeid meer gericht op de bouw van nederzettingen op militair strategische locaties, vooral in de Jordaan Vallei, terwijl onder het regeringsbeleid van Likoed ook gebouwd werd in de buurt van Arabische dorpen en steden in Judea en Samaria. Voor meer informatie, klik hier.
Fysisch milieu van Judea en Samaria: Judea en Samaria (1): Fysische geografie
Er liggen allerlei plaatsen die belangrijk zijn voor de geschiedenis van de Joden: Hebron, Sichem, Herodion, Beth El, Shilo, etc.

Ligging Judea - Jehoeda

LegendaA Hebron - stad van de aartsvaders en aartsmoeders
B Kiriat Arba
C Goesh Etzion - (Efrat, Beitar Illit, Alon Shvut, etc.)

Joodse dorpen en steden in Judea
 • Adora/Allon Shevut/Almon/Asfar (Metzad)/Ateret/Beit El/Beit Horon/Benjamin/Betar 'Illit/Dolev/Doran/Efrat/El'azar/Eshkolot/Geva Binyamin (Adam)/Geva'ot/Giv'at Ze'ev/Giv'on haHadasha/Hagai/Hallamish/Har Adar (Giv'at HaRadar)/Har Gilo/Hashmona'im/Karmei Zur/Karmel/Kedar/Kfar Adummim/Kfar Etzion/Kiryat Arba'/Kokhav haShahar/Kokhav Ya'acov (Abir Ya'acov)/Lapid/Ma'ale Adummim/Ma'ale Amos/Ma'ale Levona/Ma'ale Mikhmas/Mahane Giv'on (onbewoond)/Ma'on/Mattityahu/Mevo Horon/Mezadot Yehuda/Migdal Oz/Mizpe Yeriho/Na'aleh/Nahli'el/Negohot/Neve Daniyyel/Nili/Nokdim/Ofarim/Ofra/Otni'el/Pene Hever (Ma'ale Hever)/Pesagot/Rimmonim/Rosh Zurim/Shani/Shilo/Shim'a/Susiya/Talmon/Tekoa/Telem/Tene (Ma'ale Omarim)/Tzurif/Vered Jericho

Ligging Samaria - Shomron

LegendaA Ariel
B Modi'in Illit
C Sichem
D Beit El
E Ma'ale Efraim
F Kfar Adoemiem
G Ma'aleh Adoemiem
H Elon Moreh

Joodse dorpen en steden in Samaria
 • Alei Zahav/Alfei Menashe/Ariel/Avnei Hefetz/Barkan/Bat Ayin/Beit Arye/Bracha/Eli/Elkana/Elon Moreh/Emmanuel/Enav/Etz Efrayim/Gannim (onbewoond sinds 2005)/Hebron/Hermesh/Hinnanit/Homesh/Itamar/Kaddim (onbewoond sinds 2005)/Karne Shomron/Kedumim/Kfar Tapuah/Kiryat Netafim/Ma'ale Shomron/Mevo Dotan/Migdalim/Modi'in Ilit/Nofim/Oranit/Pedu'el/Rehan/Revava/Sa Nur (onbewoond sinds 2005)/Sal'it/Sha'are Tikva/Shaked/Shavei Shomron/Shvut Rachel (onbewoond)/Ya'arit/Yakir/Yizhar/Zufin

Ligging Jordaan Vallei - Emek HaJarden

LegendaA Dode Zee - Jam HaMelach
B Jericho - oudste bewoonde stad ter wereld
C Mitspe Jericho
D Ma'ale Efrayim

Joodse dorpen in de Jordaan Vallei
 • Almog/Argaman/Beit ha'Arava/Beit Horon/Bitronot (Nachal nederzetting)/Elisha (Nachal nederzetting)/En Hogla/Gilgal/Gittit/Hamra/Hemdat (Nahal)/Kalya/Ma'ale Efrayim/Maskiyyot (sinds 2000 onbewoond)/Massu'a/Mehola/Mekhora/Menora (Kfar Haoranim)/Mizpe Shalem (Megilot)/Netiv HaGedud/Niran/No'omi/Peza'el/Ro'i/Rotem (Nachal nederzetting - onbewoond)/Shadmot Mehola/Tomer/Yafit/Yitav

Joodse bevolking Yesha & Jordaan Vallei 1970-2015

Toelichting bij grafiek: Oost-Jeruzalem is niet-inbegrepen bij het inwonertal; Yesha (Yehuda Shomron 'Azza) staat voor Judea, Samaria en tot 2005 Gaza; in augustus 2005 evacueerde de IDF alle Joodse bewoners uit Gaza (ongeveer 8000 mensen)
Er wonen 406.302 Joden (december 2015) in Judea en Samaria (charediem, religieuze zionisten en seculieren); in Oost-Jeruzalem wonen ongeveer 360.000 Joden (31 december 2015).
Slechts 3% van de grond is Joods bebouwd gebied: Joodse nederzettingen.
Veel Arabieren zijn geen autochtone bewoners van het gebied. Zij kwamen uit Egypte, Syrië, Libanon en andere Arabische landen zo'n 150 jaar geleden.
43% is onder Palestijnse controle.
Meer dan 90% van de Palestijnen leeft onder Palestijns Bestuur.
De bergen van Judea en Samaria lopen van de Jisraeel Vallei naar de Arad Vlakte in de Negev (lengte: 140 kilometer).
De breedte van de regio's is 55 kilometer maximaal; bij Tel Aviv is de breedte slechts 16 kilometer.
Snelweg 60 loopt langs de nationale waterscheidingslijn en is dezelfde route die de Aartsvader namen.
Grondwaterlaag van de bergen vormt de helft van Israëls watervoorziening.
Meer feiten over Judea en Samaria kunt u hier lezen.
(bron: Israel National News/Jewish Virtual Library)

Nieuwsbronnen

Voor het dagelijks nieuws worden voornamelijk 5 bronnen gebruikt. Daarnaast gebruiken we nog een aantal andere bronnen voor de overige berichten die meestal geen politieke lading hebben.

 • Jerusalem Post -JP (http://www.jpost.com/) - rechtse (Likoed) signatuur - oorspronkelijk links (krant bestaat sinds 1932 (The Palestine Post); sinds 1950 met de huidige naam)
 • Israel National News (Arutz sheva) - INN (http://www.israelnationalnews.com/) - rechts-religieuze (Nationaal Religieuze Partij) signatuur (nieuwszender bestaat sinds 1988)
 • Ynetnews (het laatste nieuws - Jedioth Achronot) - JA (http://www.ynetnews.com/home/0,7340,L-3083,00.html) - onafhankelijk - midden/linkse signatuur (krant bestaat sinds 1939)
 • HaAretz (het land) - HA (http://www.haaretz.com/) - onafhankelijke liberaal linkse signatuur (oudste dagblad sinds 1918)
 • Maariv (avond) (http://www.nrg.co.il/) - onafhankelijk centrum rechts dagblad - concurrent van Jedioth Achronot (krant bestaat sinds 1948 en verschijnt alleen in het Hebreeuws)

Lees verder

© 2010 - 2016 Etsel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Heilige plaatsen in Israël voor Joden, christenen en moslimsHeilige plaatsen in Israël voor Joden, christenen en moslimsVoor de drie monotheïstische godsdiensten is Israël een heilig land. Dit wordt gekenmerkt door heilige plaatsen zoals sy…
Slecht nieuws over Nederland vanuit IsraëlSlecht nieuws over Nederland vanuit IsraëlSlecht nieuws over Nederland. Niet leuk om te lezen of te horen voor Nederlanders. Maar ja, meent dr. Manfred Gerstenfel…
Positieve feiten over IsraëlIsraël kan trots zijn. Het doet het relatief goed op het gebied van wetenschap, technologie, democratie, migratiepolitie…
Oorlog Israël-Hamas: op het slagveld en in de mediaZodra de strijd weer oplaait tussen Israël en Hamas wordt er in de media over en weer beschuldigingen geuit. De beschuld…
Opinie Israël 13: Geografische kennis over Israël verbeterenOpinie Israël 13: Geografische kennis over Israël verbeterenOpinie Israël 13 – 20 juni 2011. Wie Israël wil begrijpen zal kennis op moeten doen van Jodendom en de geografie van het…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Kurious / Pixabay
 • The Times of Israel
 • Maariv
 • Jerusalem Post
 • Israel National News
 • Ynetnews
 • HaAretz
 • Israel21c
 • Chabad
 • IDF
 • IDF Spokesperson
 • Honest Reporting
 • Ministerie BuZa Israël
 • Overige bronnen (af en toe)

Reageer op het artikel "Laatste nieuws Israël: nieuws/achtergronden Israël&Jodendom"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

Peter de Moor, 11-12-2015 12:44 #12
Aan infonu Israel

Hartelijk dank voor al de berichtgevingen over Israel zo blijven we op de hoogte wat er gaande is in het beloofde land. Wij lezen dit elke dag.
Overzicht artikelen christelijke wereld in relatie tot Israël heb ik echter een vraag.
Kunt u mijn uitleggen over wie er gesproken wordt in het boek Jesaja 53 vers 4 tot 11?
Gezegend is Israel Peter de Moor Reactie infoteur, 11-12-2015
Jesaja 53 vers 4 tot 11 gaat over Israël. De Joodse Bijbelcommentator Rashi legt uit dat Jesaja Israël als één man noemt. Hij geeft daar een aantal voorbeelden van:

So is the custom of this prophet: he mentions all Israel as one man, e.g., (44:2), “Fear not, My servant Jacob” ; (44:1) “And now, hearken, Jacob, My servant.” Here too (52:13), “Behold My servant shall prosper, ” he said concerning the house of Jacob. יַשְׂכִּיל is an expression of prosperity. Comp. (I Sam. 18:14) “And David was successful (מַשְׂכִּיל) in all his ways.”

Ga voor meer informatie naar: http://www.chabad.org/library/bible_cdo/aid/15984#showrashi=true

Groet,

Etsel

Jannie Bakker, 15-02-2015 13:17 #11
Ik las net dat bepaalde artiesten Israël willen boycotten als u de volledig lijst bekent maakt, boycot ik die artiesten en mijn vrienden, mijn kerk de mensen van Pillar of Fire en ik denk ook al de mensen die de nieuwsbrief van Dirk van Genderen ontvangen. En dat zijn er heel veel.
Gods zegen Jannie Bakker Reactie infoteur, 15-02-2015
In deze link kunt u de namen van de artiesten vinden die Israël boycotten: http://artistsforpalestine.org.uk/

Shalom,

Etsel

Nicolet Pontier, 24-04-2014 00:28 #10
Ongelofelijk, dat er een gouden bel en een soort troffel gevonden zijn uit de periode van de tweede tempel. Ik ben hiervan onder de indruk. De hele geschiedenis die ik als kind en later als volwassene in de bijbel gelezen heb gaat voor mij leven! Het is allemaal echt gebeurd in Israel en er worden ZEER belangrijke archeologische vondsten gedaan. Reactie infoteur, 25-04-2014
Reactie op bericht van 23 april 2014. Ga naar:

http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/129757-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-april-2014.html

Paul, 11-02-2014 12:26 #9
Wat een enorme brutaliteit van de Palestijnen om de Westelijke Muur te claimen! Ze hebben lef om de Klaagmuur, een historische deel van de Joodse Tempel dat door Titus verwoest werd, te claimen alsof het hun eigendom is. De Westelijke Muur is helemaal niet Palestijns! Ook de Tempelberg is niet van de Palestijnen, noch het land en de stad Jeruzalem. Wat zouden de Hollanders ervan zeggen als hun eigen nationale erfenis, de beroemde Nachtwacht van Rembrandt, geclaimd wordt door een vreemde mogendheid als de Palestijnen!? Reactie infoteur, 13-02-2014
Reactie hoort bij berichtgeving 11 februari 2014 en staat nu bij http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/126552-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-februari-2014.html

Paul, 09-01-2014 12:41 #8
Ik zou de PvdA-kamerlid Servaes willen vragen of het "maatschappelijk verantwoord" was van de nazi's om Joodse winkels in het vooroorlogse Duitsland te boycotten. Kennelijk is hij niet goed op de hoogte van de geschiedenis gehouden. Zo'n boycot van Israëlische banken en bedrijven is NIET maatschappelijk verantwoord. Het is puur discriminerend en onrechtvaardig en zowel Joden als Palestijnen zullen erdoor getroffen worden. Ik ben het geheel eens met Etsel dat het de terreur in de hand zal werken. Dat hebben we duidelijk gezien hoe de nazi-boycot zich ontwikkelde tot ware terreur tegen de Joden. De nazi's waren eerst begonnen met de boycot. Hun volgende stap was de rassenwetten van Neurenberg. De volgende stap was de Kristallnacht waar Joodse instellingen, winkels en synagogen werden geplunderd en in brand gestoken. En tenslotte de laatste stap de Holocaust. Als ik nu de ontwikkelingen van anti-Israël boycot zie, huiver ik me ervoor dat de geschiedenis zich zal herhalen. Ik heb de nazi-terreur en de Holocaust persoonlijk NIET meegemaakt. Maar wel heb ik de boeken gelezen. Geschiedenis is altijd mijn lievelingsvak. Toevallig heb ik Encyclopedie van de Holocaust bij me. Het is een heel interessant boek. Ik zou willen dat de Encyclopedie een verplicht vak zal worden op alle Nederlandse scholen. Reactie infoteur, 12-01-2014
De strijd tegen Israël is gewoon een voortzetting van de strijd tegen het Joodse volk dat al 2000 jaar lang wordt gevoerd.

Reactie hoort bij berichtgeving 9 januari 2014. Ga naar: http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/124515-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-januari-2014.html

Paulu, 08-01-2014 19:25 #7
Onbegrijpelijk wat het pensioenfonds PGGM zo'n dwaze besluit heeft genomen om samenwerking met de Israëlische banken op te zeggen. Juist dat het beleid van Joodse nederzettingen en huizenbouw goed zijn voor de werkgelegenheid voor Palestijnen. Dankzij PGGM zullen de Palestijnen straks werkeloos worden en op straat gezet worden. Al mogen landen en instellingen die Israël willen boycotten, beweren achter het vredesproces te staan, hoe hypocriet ze ook zijn. In feite bevordert boycot het vredesproces in het Midden-Oosten helemaal niet! Als de Palestijnen werkeloos worden, zal het geweld alleen maar aangewakkerd worden waardoor het vredesproces bemoeilijkt zal worden. Infoteur Etsel heeft gelijk dat investeringen van groot belang zijn om te voorkomen dat er een dictatoriaal terreurstaat zou ontstaan. Zo'n terreurstaat als de toekomstige Palestijnse staat heeft niet alleen verstrekkende gevolgen voor Israël, maar ook voor de hele regio in het Midden-Oosten en voor de hele wereld! Nederland en de wereld zijn een feit totaal vergeten dat toen Israël in 1982 inval deed in Libanon om de PLO van Yasser Arafat te verdrijven, trof de IDF een enorme wapenarsenalen aan. De arsenalen waren helemaal gevuld met Russische geavanceerde wapens. We zouden bijna haast zeggen dat Libanon onder Arafat één grote voorraadschuur van wapens was geworden. Genoeg om het hele Midden-Oosten te destabiliseren. Dankzij wijlen Menachem Begin was een ramp te voorkomen. Wanneer leren Nederland en de wereld uiteindelijk de historische lessen? Over een paar duizend jaar?

Ik zou ook willen zeggen dat de PGGM een vreselijk gebeurtenis over het hoofd heeft gezien wat er in Gaza vorig jaar gebeurd was. De op internet gecirculeerde video's laten zien hoe de Palestijnen in Gaza de arme dieren gruwelijk mishandeld hebben. Ik heb de video gezien en ben zo diep geschokt. De SP-er Anciaux riep om boycot van exportvee naar Gaza. Waarom boycot het pensioenfonds PGGM de exportvee naar Gaza niet en wel de Israëlische banken!?! Wat een hypocrisie! Reactie infoteur, 09-01-2014
Reactie hoort bij het nieuwsbericht van 8 januari 2014. Ga naar: http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/124515-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-januari-2014.html

Paul, 21-08-2013 18:55 #6
Lees ik goed dat meneer Obama 148 miljoen dollar aan de boevenbende van Mahmoud Abbas heeft weggeschonken!? Dat is wel een hele hoop geld. Dus het belastinggeld van het Amerikaanse volk. Ik begrijp niet waarom het kabinet Rutte ons land wil kapot bezuinigen (en de ontwikkelingshulp halveren), terwijl miljoenen weggegeven worden aan de PA. Ook Obama wil bezuinigingen in zijn eigen land doorvoeren om het gigantische tekort van bijna 15 triljoen dollar weg te werken. En toch geeft hij zomaar het geld aan de roversbende. Wat zouden de Republikeinen ervan zeggen?

Ik vind het erg vreemd waarom het geld niet bij de gewone Palestijnen goed terecht is gekomen. Vreemd dat Obama, Rutte en andere regeringsleiders Mahmoud Abbas nog nooit ter verantwoording hebben geroepen wat hij met het geld heeft gedaan. Het is bekend dat Abbas erg corrupt is. Ook steekt hij ons eigen belastinggeld in zijn eigen zak. Reactie infoteur, 22-08-2013
Shalom,

Blijft een moeilijke kwestie. Israël betaalt zelf ook belastinggelden aan de PA. Israël heeft er belang bij dat de PA economie goed blijft draaien. Slechte economische omstandigheden voor de Palestijnen kan al snel tot geweld leiden.

Mogelijk wil de VS met het geld de PA paaien om concessies te doen t.a.v. Israël en dat het niet snel weg loopt van de onderhandelingstafel.

Beter zou zijn als bijvoorbeeld het IMF/Wereldbank een onafhankelijke organisatie opricht die zorgt dat het geld niet in verkeerde handen terecht komt om zo corruptie te bestrijden.

Reactie verwerkt op 22 augustus 2013. Ga naar het nieuwsbericht hierover (20 augustus 2013): http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/117938-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-augustus-2013.html

Groet,

Etsel

Paul, 31-07-2013 19:03 #5
Ik vraag me af waarom de Keniaanse advocaat de christelijke Kerk niet voor de rechter wil slepen vanwege de bloedige Jodenvervolgingen door de Kerk. De Kerk heeft het Joodse volk verantwoordelijk gehouden voor de dood van Jezus. De beschuldiging leeft nog voort bij een deel van de Kerk. Ik raad de Keniaanse advocaat aan eerst de geschiedenisboeken te lezen. De hele geschiedenis van Europa staat helemaal bol van afschuwelijke en wrede Jodenvervolgingen: De Spaanse (en Portugese) Inquisitie, de pogroms in Tsaristische Rusland, georganiseerde moordpartijen op Joden tijdens de Kruistochten, de Holocaust, enzovoorts. Ik vind dat de Keniaanse advocaat eerst zijn huiswerk moet overdoen eer hij de Staat Israël in staat van beschuldiging wil stellen. Ook zou hij beter de Palestijnse Autoriteit voor de rechter slepen vanwege systematische schending van mensenrechten, indoctrinatie van Palestijnse kinderen tot jihadstrijders, corruptie. Het zou beter zijn voor de Keniaanse advocaat om het Westen aan te klagen wegens de slavernij van zwarten en het kolonialisme. Ik denk dat die Keniaan het onvoorstelbare lijden van het Joodse volk niet kan begrijpen. Hij schijnt ook te vergeten dat zwarten en zigeuners ook ontzettend veel geleden hebben. Daarom moet hij Europa verantwoordelijk houden voor het lijden van Joden, zwarten en zigeuners. Reactie infoteur, 02-08-2013
Er is ook een tegenstrijdigheid binnen het christendom. Enerzijds worden Joden beschuldigd van de dood van Jezus, anderzijds stelt de christelijke theologie dat Jezus gestorven en opgestaan is om de persoonlijke zonden van de mensen op zich te nemen (iets wat volgens het Joodse geloof onmogelijk is omdat elk mens zelf verantwoordelijk is voor zijn eigen zonden - de Messias kan alleen de zonden van de wereld als geheel op zich nemen).

Indien Jezus kennelijk moest sterven waarom dan anderen mensen beschuldigen?

Reactie verwerkt op 31 juli 2013. Ga naar: http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/116719-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-juli-2013.html

Groet,

Etsel

Paul, 16-07-2013 13:14 #4
Het EU-besluit om Joodse nederzettingen te boycotten is uiterst dwaas en betreurenswaardig. Het bewijst wel dat Europa niets geleerd heeft van de bloedige geschiedenis. Ik las ergens wat een rabbijn over Europa een opmerking deed. Hij zei dat Europa een groot kerkhof van de Joden is wat de geschiedenis van bloedige Jodenvervolgingen betreft. De rabbijn heeft gelijk. Als ik zo naar de EU-politici kijk, is hun houding beschamend. Ik ben het met Etsel eens dat het beleid van de EU antisemitisch is. Ook deel ik de mening van Etsel dat Israël Europa vaarwel moet zeggen en haar pijlen op de VS, China en Rusland moet richten. Wat betreft Europa, verwacht ik catastrofale gevolgen voor de hele unie als de EU zich tegen Israël keert. Reactie infoteur, 17-07-2013
Dit is een bekend patroon in de Joodse geschiedenis: de haat-liefde verhouding tussen Joden en niet-Joden.

Dit begon al met Abraham en Izaäk die een tijdje onder de Filistijnen woonden. Aanvankelijk ging het goed. Maar op een gegeven moment werden de Filistijnen jaloers en probeerden hun vrouwen Sara en Rebekka af te pakken. Ook gooiden de Filistijnen de waterputten die Izaäk had gegraven dicht toen ze zagen dat hij succes had.

Dit proces herhaalde zich later bij Joden in Europa waarbij Joden eerst werden binnengehaald en later zonder enige reden werden weggejaagd.

Hetzelfde zie je dit tegenwoordig bij Israël. Eerst waren de Europeanen enthousiast over de Joodse staat en nu Israël succesvol is zie je de haat bij de Europeanen toenemen.

Reactie verwerkt op 17 juli 2013. Ga naar: http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/116719-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-juli-2013.html

Groet,

Etsel

Paul, 10-12-2012 19:05 #3
Etsel, ik heb gemerkt dat in het afgelopen weekend heeft de NOS een korte clip van de viering van Hamas uitgezonden op het journaal. Maar er was geen woord gerept over de letterlijke uitspraak van Khaled Mashaal. Ook niet op NOS teletekst nieuws. Wel op Belgische TT-Canvas waarop staat te lezen dat Khaled Mashaal zei de Staat Israël niet te erkennen. Ook gaf hij aan dat er geen onderhandelingen zijn, dan alleen gewapende strijd. Likoed Nederland heeft de volledige vertaling van de toespraak van de Hamasleider Hamas Mashaal. Ik meen dat u hem beslist moet lezen. Reactie infoteur, 02-01-2013
Shalom,

Reactie verwerkt op 11 december 2012. Ga naar: (http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/107248-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-december-2012.html#11)

Groet,

Etsel

Paul, 30-11-2012 16:29 #2
Ik ben het eens met de opinie Etsel en vind ook dat Nederland niet waardig is om een bondgenoot van Israël te blijven. De houding van Nederland, vooral van de PVDA-er Frans Timmermans is beschamend. Sinds de jaren tachtig heeft Nederland diplomatieke betrekkingen met de PLO aangeknoopt dankzij het initiatief van de voormalige minister van BZ Hans van Broek. Er moet ook een verband gehouden worden tussen de verslechterende economische situatie van Nederland en een soort vriendschap met de terroristenbende zoals de PA. Onbegrijpelijk dat de Nederlandse politici weigeren in te zien dat Abbas helemaal niet uit is op vrede met Israël. Reactie infoteur, 02-01-2013
Shalom,

Reactie van Paul betreft opiniestukje van ons op 30 november 2012. Ga naar: (http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/105088-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-november-2012.html#30)

Groet,

Etsel

Abraham de Graaf, 20-08-2011 13:16 #1
Terwijl de onderdrukking in de Arabische landen doorgaat en de leiders zich verschuilen achter hub maskers, heeft men nu ineens na de terreuraanvallen tegen Israël en de reactie daarop weer een zondebok gevonden. De Arabische liga komt weer bijeen om de agressie van Israël te bespreken. Laat ze eerst maar eens zelf thuis orde op zaken stellen en andere(Israël) niet tot last zijn. Hebben ze nu nog niet in de gaten dat ze zelf oorzaak zijn van het probleem, niet alleen daar maar mondiaal. Heeft volgens mij alles te maken met de (schijn)heiligheid van de Islam en zijn aanhangers. Reactie infoteur, 02-01-2013
Shalom,

Deze reactie slaat op de terreuraanslag in Eilat. Ga naar: (http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/79589-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-augustus-2011.html#18).

Groet,

Etsel

Infoteur: Etsel
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Mens en samenleving
Bronnen en referenties: 14
Reacties: 12
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!