InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Mens en samenleving > Laatste nieuws Israël: actueel nieuws Israël/Jodendom

Laatste nieuws Israël: actueel nieuws Israël/Jodendom

Laatste nieuws Israël: actueel nieuws Israël/Jodendom Laatste nieuws Israël/Jodendom van oktober 2014 houdt al het belangrijkste en interessantste nieuws en achtergronden bij van de Israëlische websites en kranten dat dagelijks verschijnt. Het gaat hierbij niet alleen om politiek nieuws, maar ook om religie, economie, toerisme, sport, archeologie, technologische ontwikkelingen, etc. Op de Shabbat (de heilige Joodse rustdag) zal geen nieuws worden verzameld. Hetzelfde geldt voor de feestdagen. Vandaag het nieuws van 22 oktober 2014.

Artikel indeling - interne links


Woensdag 22 oktober 2014 - Gewonden bij een terroristische aanslag bij de grens met Egypte; terreuraanslag in Jeruzalem - baby gedood

Overzicht artikelen Israël en Egypte + link
Terrorists Open Fire on Israelis Along Egyptian Border Ė INN (http://goo.gl/DnZQz7)
Bij de grens met Egypte heeft een terroristische aanslag plaatsgevonden. Terroristen schoten vanuit de Sinaï op Israëlische auto's in Israël. Hierbij zijn verschillende gewonden gevallen. Het incident vond plaats nabij Nitzana. Veiligheidstroepen en medische hulptroepen zijn bij de plek des onheils gearriveerd.
Update: de Jerusalem Post (http://goo.gl/D9T7k1) meldt dat de terroristen een IDF patrouille aanvielen. IDF soldaten hebben teruggeschoten. Mogelijk zijn hierbij terroristen geraakt. Inmiddels meldt Israel National News dat twee vrouwelijke soldaten van het Caracal Bataljon gewond zijn geraakt bij een antitankraket aanval van terroristen. De soldaten zaten in een voertuig. De IDF kamt het gebied uit op zoek naar terroristen die mogelijk de grens zijn overgestoken. Vanuit Egypte wordt gemeld dat Ansar Bayt al-Maqdis achter de aanslag zit.

Overzicht artikelen Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem + link
Breaking: Attempted Run-Over in Jerusalem Ė INN (http://goo.gl/F5VKNJ)
Drie mensen zijn gewond geraakt toen een auto op hen inreed bij de Givat HaTachmoshet (Ammunition Hill) lightrail halte in Jeruzalem. Er zijn ook berichten dat de Lightrail van de rails is geschoten en hierbij voetgangers heeft geraakt. Hoewel de politie nog geen officiële verklaring heeft uitgegeven gaat men er vanuit dat het om een terreuraanslag gaat.
Update: De automobilist blijkt een Arabische terrorist te zijn. Hij wilde vluchten maar werd beschoten door een politieagent en zou zijn gedood. Drie voorbijgangers (onder wie een baby - update: baby is overleden) zijn in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis. Twee anderen zijn matig gewond en vier lichtgewond.

Hamas Welcomes Baby's Murder in J'lem Attack Ė INN (http://goo.gl/QyUny7)
Hamas heeft verheugd gereageerd op de dood van de Joodse baby (Chaya Ziso) bij de aanslag in Jeruzalem (zie berichtgeving hierboven). Volgens de woordvoerder van Hamas is het een natuurlijk antwoord op de Israëlische ďbezettingĒ. Hamas heeft de identiteit bevestigd van de 21-jarige Abdur Rahman Slodi uit Silwan die de aanslag vanmiddag heeft gepleegd. Deze terrorist heeft al eerder in Israël gevangen gezeten voor terroristische activiteiten. De grootvader van de baby die is vermoord vertelde dat haar ouders jarenlang gewacht hebben op de komst van hun baby. Ze kwamen net van de Westelijke Muur vandaan toen ze getroffen werden door de aanslag.

Details Emerge on 'Comprehensive Plan' to Make Jerusalem Safer Ė INN (http://goo.gl/Z7EhMb)
De politie van Jeruzalem heeft vandaag een uitgebreid plan gepresenteerd om het Arabisch geweld in de hoofdstad in de kiem te smoren. Er zullen zowel zichtbare als onzichtbare operaties door de politie worden uitgevoerd om de relschoppers aan te pakken. Hierbij zullen de nieuwste technieken worden ingezet. Ook is een nieuwe politie eenheid gevormd die zich toelegt op het aanpakken van het geweld. Al sinds de moord op de Arabische tiener Mohammed Abu-Khdeir, die levend in brand werd gestoken door een geestelijk gestoorde Joodse man, is het aantal geweldsincidenten schrikbarend toegenomen met meer dan 500%. Dit wordt de zogenaamde 'stille intifada' genoemd.

Overzicht berichten Jodendom + link
Jerusalem Elects Chief Rabbis for First Time in Over a Decade Ė INN (http://goo.gl/kvKQWV)
Na meer dan tien jaar heeft Jeruzalem weer twee opperrabbijnen. Shlomo Amar is de nieuwe Sefardische opperrabbijn en Aryeh Stern is de nieuwe Ashkenazische opperrabbijn. Ze zijn beiden zionistisch georiënteerde rabbijnen waar vooral het Joods Huis blij mee is.

Overzicht artikelen Israël binnenland + link
Livni, Lapid to join forces to advance revival of peace talks with Palestinians Ė YN (http://goo.gl/RhSlbU)
HaTnua en Yesh Atied gaan samenwerken om samen een diplomatiek front te vormen in de regering om het vredesproces met de Palestijnen weer in beweging te zetten. Het gaat er ook om een gezamenlijk beleid te voeren ten aanzien van religie en staat. Beide partijen hebben samen 25 zetels. Wat betreft religie willen beide partijen samenwerken met Jisraeel Beitenoe. De partijen willen vooral een vuist maken tegen het 'extremisme' van het Joods Huis. Mogelijk zullen HaTnua en Yesh Atied de coalitie verlaten indien er tijdens de wintersessie van de Knesset geen vooruitgang wordt geboekt bij het vredesproces.

Overzicht artikelen Israël cultuur, sport, archeologie, muziek, technologie, medisch onderzoek etc. + link
Is This How Canaanite Worship Looked During Joshua's Conquest? Ė INN (http://goo.gl/DH4SBg)
Archeologen van de Universiteit van Ariel hebben ten westen van Hebron een gebouw gevonden waar heidense rituelen plaatsvonden. Het gaat om de Tel Burna plek waarvan sommige archeologen denken dat dit de Bijbelse stad Libna in Judea was. Het gebouw vertelt iets over de tijd dat Jozua het land Kanaän veroverde. Er zijn relieken gevonden waaronder cultische beeldjes, bekers, kelken, en diverse vaten, evenals fragmenten van ceremoniële maskers. De maskers werden gedragen door priesters. Mogelijk betreft het gebouw een tempel. Maar er wordt nog verder onderzoek verricht om er precies achter te komen waar het gebouw voor diende. Er werden ook twee zeer grote keramische potten gevonden waarin zo'n 200 liter vloeistof kan. Het is erg verrassend dat deze potten in zo'n kleine stad, dat geen haven is, zijn gevonden. Dit geeft aan dat de plek waarschijnlijk erg belangrijk was.

The Beach Boys cancel Israel show Ė YN (http://goo.gl/JKySaA)
De Beach Boys hebben hun concert in Israël dat ze in november zouden houden afgezegd. Er is geen officiële reden bekend gemaakt voor de afzegging. Maar de kaartverkoop liep niet goed. Mogelijk had dit te maken met de afwezigheid van Brian Wilson, één van de oprichters van de Beach Boys. De popgroep Air Supply uit Australië zal wel optreden in december van dit jaar. Ze zullen twee optredens verzorgen. Drie jaar geleden trad deze band ook al op in Israël.

Israël in de Nederlandse media: actueel nieuws en opinies
Israël in de Nederlandse media - 22 oktober 2014: klik hier.

Nieuw artikel Ė Tora en Masjiach: Gen. 32:4/36:40/38:27 - Joodse uitleg
Opnieuw kijken we in de Tora (Genesis) naar teksten die verwijzen naar de Masjiach (Messias). We bestuderen Genesis 32:4 over de boden die Jacob zendt naar zijn broer Ezau, Vervolgens bestuderen we Genesis 36:40-43 over de vorsten van Ezau. En tenslotte bestuderen we Genesis 38:27-30 over de tweelingen Peretz en Zérach. Lees verder: Tora en Masjiach: Gen. 32:4/36:40/38:27 - Joodse uitleg.

Het weer
Temperatuur in Israël op 22 oktober 2014: Het klimaat in Israël
 • Haifa 17°C-26°C (half tot onbewolkt)
 • Tel Aviv 18°C-26°C (half tot onbewolkt)
 • Jeruzalem 15°C-23°C (half tot onbewolkt)
 • Eilat 20°C-32°C (half tot onbewolkt)
Meer over het weer in Israël, zie: http://www.weeronline.nl/Midden-Oosten/Israel/80
(bron: Ynetnews/Weeronline)

Jodendom: dagelijkse studie
Voor vandaag - 22 oktober 2014 - 28 Tishrei 5775
Voor Joodse kalender, klik hier.
(bron: Chabad)

Joodse wijsheid - Chabad
When G-d returns the exiles of Zion, we will have been as dreamersĖ Psalms 126:1

Dinsdag 21 oktober 2014 - Komen er vervroegde verkiezingen in mei 2015?

Overzicht artikelen Israël binnenland + link
Netanyahu laying groundwork for early elections Ė YN (http://goo.gl/KyPWiz)
Alles wijst erop dat volgend jaar vervroegde verkiezingen zullen worden gehouden. Deze zouden op z'n vroegst in mei 2015 gaan plaatsvinden. Premier Netanjahoe wil eerst primaries houden binnen de Likoed en pas daarna de algemene verkiezingen. Het doel is om zowel macht binnen de Likoed als binnen de regering te behouden. Netanjahoe wil een coalitie vormen met het Joods Huis en de ultraorthodoxe partijen (deze laatsten zitten nu nog in de oppositie). Links en de centrumpartijen zullen trachten om zo'n coalitie te verhinderen maar is nog wel op zoek naar een goede leider (waarschijnlijk Herzog van de Arbeid). Netanjahoe komt met deze gewijzigde plannen omdat minister van binnenlandse zaken Gideon Sa'ar zal vertrekken. Dit zorgt voor een vacuüm binnen het leiderschap in de Likoed. Premier Netanjahoe hoopt hiervan te profiteren door primaries te houden. Jisraeel Beitenoe, die inmiddels geen lijstverbinding heeft met de Likoed, heeft aangegeven dat het niet in een nieuwe coalitie met de Likoed zal deelnemen. Lees verder in bovenstaande link.

Report: Ehud Barak met with Labor Party activists, may be mulling comeback Ė JP (http://goo.gl/3A7GwS)
Mogelijk keert Ehud Barak terug in de politiek. Activisten van de Arbeid hebben eerder deze maand een gesprek met hem gehad en Barak leek wel bereid zijn om terug te keren. In 2012 verliet Ehud Barak de politiek. Hij had zich eerder in 2011 uit de Arbeid teruggetrokken en de Onafhankelijkheidspartij opgericht. Maar dat was geen succes. De Arbeid wil dat Barak terugkeert omdat er in het centrum-links geen echte uitdager is om het op te nemen tegen premier Netanjahoe. Overigens is niet iedereen in de Arbeid blij met een mogelijke terugkeer van Barak. Er heerst nog steeds wrok jegens hem onder verschillende leden van de Arbeid.

Overzicht artikelen Israël en Gaza + link
Ya'alon: No Gaza Rehabilitation if Hamas Rebuilds Tunnels Ė INN (http://goo.gl/F7axYk)
Minister van defensie Ya'alon heeft gisteren in New York aan VN chef Ban Ki-moon duidelijk gemaakt dat geen sprake kan zijn van rehabilitatie van Gaza indien Hamas opnieuw tunnels gaat graven (gisteren berichtten we u hierover). Israël gunt de inwoners van Gaza een normaal leven maar is bezorgd over de bouw van nieuwe tunnels. Israël zal niet toestaan dat Hamas zich opnieuw bewapent en bouwmaterialen gebruikt om tunnels te bouwen.

Ceasefire talks scheduled for next week, Hamas confirms Ė TOI (http://goo.gl/sPBKwK)
Moussa Abu Marzouk van Hamas bevestigt dat volgende week indirecte besprekingen tussen Israël en Hamas zullen plaatsvinden over een definitief bestand. Hamas zal van Israël eisen dat er een zeehaven komt en dat het vliegveld van Gaza heropend wordt. Premier Netanjahoe zegt dat Israël niet op die eisen zal ingaan. Israël wil ook niet bevestigen dat volgende week de indirecte besprekingen zullen plaatsvinden.

Overzicht artikelen Israël cultuur, sport, archeologie, muziek, technologie, medisch onderzoek etc. + link
'Tremendously Important' 2,000 Year Old Find in Jerusalem Ė INN (http://goo.gl/E6f6Gd)
De Israel Antiquities Authority heeft een enorm belangrijke vondst gedaan. Het betreft een gegraveerde steen met een officiële Latijnse inscriptie gericht aan de Romeinse keizer Hadrianus. De steen is gevonden bij de Damascus Poort in Jeruzalem en is de belangrijkste Latijnse inscriptie die ooit in Jeruzalem is gevonden. Het belang van de vondst heeft te maken met de inscriptie waarin de naam en titel van de keizer en een duidelijke datum staan vermeld Ė een tastbare bevestiging van het historische verslag met betrekking tot de aanwezigheid van het Tiende Legioen in Jeruzalem in de periode tussen de twee Joodse opstanden tegen de Romeinse overheersing. De tekst in het Nederlands luidt: "Aan de Imperator Caesar Traianus Hadrianus Augustus, zoon van de vergoddelijkte Trajanus Parthicus, kleinzoon van de vergoddelijkte Nerva, hogepriester, voor de 14e keer aan de macht door het volkstribuun, consul voor de derde keer, de vader van het land (opgedragen door) het 10e legioen Fretensis Antoniniana."

Nieuw artikel Ė Modern Israël 90: Suez crisis -Israël besluit mee te vechten
Frankrijk vroeg aan Israël of het bereid was mee te vechten tegen Egypte. Shimon Peres beantwoordde die vraag bevestigend. Een Israëlische grondaanval in de Sinaï zouden de Britten en Fransen de mogelijkheid geven een beperkte paratroepen aanval op het Kanaalgebied uit te voeren. Lees verder: Modern Israël 90: Suez crisis -Israël besluit mee te vechten.

Israël in de Nederlandse media: actueel nieuws en opinies
Israël in de Nederlandse media - 21 oktober 2014: klik hier.

Honestreporting - Israël in de media vandaag
http://honestreporting.com/israel-daily-news-stream-10212014/

Het weer
Temperatuur in Israël op 21 oktober 2014: Het klimaat in Israël
 • Haifa 16°C-25°C (half tot onbewolkt)
 • Tel Aviv 16°C-25°C (half tot onbewolkt)
 • Jeruzalem 13°C-20°C (half tot onbewolkt)
 • Eilat 18°C-30°C (onbewolkt)
Meer over het weer in Israël, zie: http://www.weeronline.nl/Midden-Oosten/Israel/80
(bron: Ynetnews/Weeronline)

Jodendom: dagelijkse studie
Voor vandaag - 21 oktober 2014 - 27 Tishrei 5775
Voor Joodse kalender, klik hier.
(bron: Chabad)

Joodse wijsheid - Chabad
Do not judge your fellow until you have stood in his placeĖ Ethics of the Fathers 2:4

Overig nieuws oktober.Artikelen en specials over Jodendom en Israël

Meer nieuws kunt u zien op Jerusalem Online. Wilt u dit artikel aan andere mensen laten lezen dan kunt u gebruik maken van de buttons van de sociale media (zie rechts bovenaan dit artikel) - NuJij, Twitter, Hyves, Facebook, etc.

Meer informatie over Israël en Jodendom kunt u lezen bij de Startpagina Israël en Jodendom van Etsel. Daar staan allerlei links die u kunt aanklikken. Linksboven ziet u bovendien een nieuwe zoekfunctie voor artikelen van Etsel-Noar HaGva'ot. Hier kunt u makkelijk alle artikelen over Israël en het Jodendom opzoeken die de Etsel-groep geschreven heeft.

Lees verder (ouder nieuws)


Algemene achtergrondinformatie over Israël inclusief Judea, Samaria en Jordaan Vallei


Opinieartikelen


Recente achtergrondartikelen


Wilt u gebruik maken van de berichten van Etsel-Israël op uw eigen website of blog dan kunt u een link plaatsen naar deze site. U kunt er dan uw eigen tekst bij schrijven. Het letterlijk kopiëren van onze berichten staan we niet toe. Uiteraard staat het u wel vrij de tekst uit te printen voor eigen gebruik. © Etsel-IsraëlAlgemene gegevens over Israël: Informatie, kaarten en grafieken

Ligging Land IsraŽl - Erets Jisraeel

LegendaA IsraŽl - Medinat Jisraeel (de staat IsraŽl)
B Judea - Jehoeda
C Samaria - Shomron
D Jeruzalem - Jeroesjalajiem - de eeuwige Joodse hoofdstad

landoppervlakte (20.329 km²); totale oppervlakte (20.770 km²)

Regionale context van IsraŽl in Midden Oosten

LegendaA IsraŽl
B Egypte
C JordaniŽ
D Libanon
E SyriŽ
F Irak
G Saoedi ArabiŽ
H Iran


Bevolking IsraŽl - eind december 2012 - 8 miljoen


bevolking eind december 2012:

Regering Netanjahoe (2013-20?) • President: Reuven Rivlin (2014)
ministers - 33ste regering 2013
 1. Benjamin Netanyahu (Likud) - premier
 2. Avigdor Lieberman (Yisrael Beiteinu) - minister van BuZa (na rechtszaak)
 3. Moshe Ya'alon (Likud) - minister van defensie
 4. Yair Lapid (Yesh Atid) - minister van financiën
 5. Gideon Sa'ar (Likud) - minister van BZ
 6. Shay Piron (Yesh Atid) - minister van onderwijs
 7. Naftali Bennett (Habayit Hayehudi) - minister van economie en handel
 8. Tzipi Livni (Hatnua) - minister van justitie
 9. Yael German (Yesh Atid) - minister van gezondheid
 10. Yisrael Katz (Yisrael Beiteinu) - minister van transport
 11. Gilad Erdan (Likud) - minister van communicatie en thuisfront
 12. Silvan Shalom (Likud) - minister van regionale ontwikkeling, water en energie bronnen
 13. Uri Ariel (Habayit Hayehudi) - minister van volkshuisvesting
 14. Yuval Steinitz (Likud) - minister voor internationale, inlichtingen en strategische zaken
 15. Uri Orbach (Habayit Hayehudi) - minister voor de gepensioneerden
 16. Meir Cohen (Yesh Atid) - minister van welzijn
 17. Yaakov Peri (Yesh Atid) - minister van wetenschap
 18. Amir Peretz (Hatnua) - minister van milieubescherming
 19. Sofa Landver (Yisrael Beiteinu) - minister van immigranten absorptie
 20. Uzi Landau (Yisrael Beiteinu) - minister van toerisme
 21. Yair Shamir (Yisrael Beiteinu) - minister van landbouw
 22. Yitzhak Aharonovitch (Yisrael Beiteinu) - minister van binnenlandse veiligheid
 23. Limor Livnat (Likud) - minister van cultuur en sport
staatssecretarissen - 33ste regering 2013
 1. Eli Ben-Dahan (Habayit Hayehudi) - staatssecretaris voor religieuze zaken
 2. Mickey Levy (Yesh Atid) - staatssecretaris van welzijn
 3. Danny Danon (Likud) - staatssecretaris van defensie
 4. Zeev Elkin (Likud) - staatssecretaris van buitenlandse zaken
 5. Ofir Akunis - staatssecretaris van kantoor van de premier
 6. Avi Wortzman - staatssecretaris van onderwijs
 7. Tzipi Hotovely - staatssecretaris van transport
 8. Fania Kirshenbaum - staatssecretaris van binnenlandse zaken
legertop
 1. Opperbevelhebber: Luitenant-Generaal Benny Gantz - de generale staf 2011;
 2. Plaatsvervangend Opperbevelhebber: Majoor-Generaal Yair Naveh

Partijen 19de Knesset


19de Knesset
 • Likoed-Jisraeel Beitenoe: 31
 • Yesh Atied: 19
 • Arbeid: 15
 • Joods Huis: 12
 • Shas: 11
 • Verenigd Tora Jodendom: 7
 • HaTnua: 6
 • Meretz: 6
 • Verenigde Arabische lijst: 4
 • Balad: 3
 • Kadima: 2

Ligging Jeruzalem

LegendaA Har HaMoria (Tempelberg)
B De Oude Stad van Jeruzalem
C Ier Dawied (Stad van David)
D Har Zayit (Olijfberg) - Joodse begraafplaats
E Mea Sheariem
F De Knesset - IsraŽlisch parlement

Bevolkingsgroei Jeruzalem: 1948-juli 2012Ligging Tel Aviv

LegendaA Merkaz Ha'ier (Dizengoff Plein)
B Azrieli Center (wolkenkrabber)
C Onafhankelijkheidsgebouw (hier werd de onafhankelijkheid getekend)
D Diaspora Museum
E Universiteit van Tel Aviv
F Shoek HaKarmel (markt)
G Rabin Plein

Bevolkingsgroei Tel Aviv-Jaffo: 1948-juli 2012Ligging Haifa

LegendaA Universiteit van Haifa - met mooi uitzicht op Galilea
B Kiryat Eliezer voetbalstadion van Maccabi Haifa en Hapoel Haifa
C Bahai tuinen
D Grot van Elia
E Matam - grootste en oudste hightech industriepark van IsraŽl

Bevolkingsgroei Haifa: 1948-juli 2012Ligging Centraal IsraŽl - metropool Tel Aviv

LegendaA Tel Aviv-Jaffo - 403.700
B Rishon LeZion - 228.000
C Petach Tikwa - 209.600
D Ashdod - 206.400
E Holon - 184.700
F Netanja - 183.200
G Bnei Brak - 154.400
H Ramat Gan - 145.000
I Bat Yam - 130.000
J Rechovot - 112.700
K Herzliya - 87.000
L Hadera - 80.200
M Kiriat Gat - 47.400
N Zichron Ja'akov - 18.700

Bevolking Metropool Tel Aviv - grote steden: 2009


Dichtstbevolkte regio van Israël (2009): Metropool Tel Aviv

Steden met meer dan 200.000 inw. in 2009


Ligging steden meer dan 200.000 inwoners in 2009

LegendaA Jeruzalem - 773.000
B Tel Aviv-Jaffo - 403.700
C Haifa - 265.600
D Rishon LeZion - 228.200
E Petach Tikwa - 209.600
F Ashdod - 206.400

Meer belangrijke feiten over Israël kunt u hier lezen.
(bron: CBS Israël)

Algemene gegevens over Judea, Samaria en Jordaan Vallei: Informatie, kaarten en grafieken

Omdat de toekomst van Judea en Samaria op het spel staat volgen hier een aantal feiten over deze Bijbelse regio's die het Joodse volk door God zijn toegewezen.
Judea en Samaria zijn de oorspronkelijke geografische namen van de gebieden. De term West Bank (een politiek geografische naam) ontstond pas nadat Jordanië het gebied bezette in 1949. De naam Palestina is door de Romeinen ingevoerd om het gebied van Joodse wortels te ontdoen. Judea (waar de naam Jood vanaf stamt) is de oorspronkelijke benaming van het Heilige Land. Lees verder in het artikel: Namen Israël: Erets Jisraeel, HaAretz, Jehoed, Palestina.
De oppervlakte van Judea en Samaria beslaat 23% van de Staat Israël. Hoewel velen menen dat de bouw van Joodse nederzettingen in Yesha indruist tegen de Zionistische ideologie, klopt dat niet. Zowel de linkse Arbeid partij als de Likoed hebben onder hun bestuur Joodse nederzettingen gebouwd in deze gebieden. Er zijn alleen wat accentverschillen. Zo was het regeringsbeleid van de Arbeid meer gericht op de bouw van nederzettingen op militair strategische locaties, vooral in de Jordaan Vallei, terwijl onder het regeringsbeleid van Likoed ook gebouwd werd in de buurt van Arabische dorpen en steden in Judea en Samaria. Voor meer informatie, klik hier.
Fysisch milieu van Judea en Samaria: Judea en Samaria (1): Fysische geografie
Er liggen allerlei plaatsen die belangrijk zijn voor de geschiedenis van de Joden: Hebron, Sichem, Herodion, Beth El, Shilo, etc.

Ligging Judea - Jehoeda

LegendaA Hebron - stad van de aartsvaders en aartsmoeders
B Kiriat Arba
C Goesh Etzion - (Efrat, Beitar Illit, Alon Shvut, etc.)

Joodse dorpen en steden in Judea
 • Adora/Allon Shevut/Almon/Asfar (Metzad)/Ateret/Beit El/Beit Horon/Benjamin/Betar 'Illit/Dolev/Doran/Efrat/El'azar/Eshkolot/Geva Binyamin (Adam)/Geva'ot/Giv'at Ze'ev/Giv'on haHadasha/Hagai/Hallamish/Har Adar (Giv'at HaRadar)/Har Gilo/Hashmona'im/Karmei Zur/Karmel/Kedar/Kfar Adummim/Kfar Etzion/Kiryat Arba'/Kokhav haShahar/Kokhav Ya'acov (Abir Ya'acov)/Lapid/Ma'ale Adummim/Ma'ale Amos/Ma'ale Levona/Ma'ale Mikhmas/Mahane Giv'on (onbewoond)/Ma'on/Mattityahu/Mevo Horon/Mezadot Yehuda/Migdal Oz/Mizpe Yeriho/Na'aleh/Nahli'el/Negohot/Neve Daniyyel/Nili/Nokdim/Ofarim/Ofra/Otni'el/Pene Hever (Ma'ale Hever)/Pesagot/Rimmonim/Rosh Zurim/Shani/Shilo/Shim'a/Susiya/Talmon/Tekoa/Telem/Tene (Ma'ale Omarim)/Tzurif/Vered Jericho

Ligging Samaria - Shomron

LegendaA Ariel
B Modi'in Illit
C Sichem
D Beit El
E Ma'ale Efraim
F Kfar Adoemiem
G Ma'aleh Adoemiem
H Elon Moreh

Joodse dorpen en steden in Samaria
 • Alei Zahav/Alfei Menashe/Ariel/Avnei Hefetz/Barkan/Bat Ayin/Beit Arye/Bracha/Eli/Elkana/Elon Moreh/Emmanuel/Enav/Etz Efrayim/Gannim (onbewoond sinds 2005)/Hebron/Hermesh/Hinnanit/Homesh/Itamar/Kaddim (onbewoond sinds 2005)/Karne Shomron/Kedumim/Kfar Tapuah/Kiryat Netafim/Ma'ale Shomron/Mevo Dotan/Migdalim/Modi'in Ilit/Nofim/Oranit/Pedu'el/Rehan/Revava/Sa Nur (onbewoond sinds 2005)/Sal'it/Sha'are Tikva/Shaked/Shavei Shomron/Shvut Rachel (onbewoond)/Ya'arit/Yakir/Yizhar/Zufin

Ligging Jordaan Vallei - Emek HaJarden

LegendaA Dode Zee - Jam HaMelach
B Jericho - oudste bewoonde stad ter wereld
C Mitspe Jericho
D Ma'ale Efrayim

Joodse dorpen in de Jordaan Vallei
 • Almog/Argaman/Beit ha'Arava/Beit Horon/Bitronot (Nachal nederzetting)/Elisha (Nachal nederzetting)/En Hogla/Gilgal/Gittit/Hamra/Hemdat (Nahal)/Kalya/Ma'ale Efrayim/Maskiyyot (sinds 2000 onbewoond)/Massu'a/Mehola/Mekhora/Menora (Kfar Haoranim)/Mizpe Shalem (Megilot)/Netiv HaGedud/Niran/No'omi/Peza'el/Ro'i/Rotem (Nachal nederzetting - onbewoond)/Shadmot Mehola/Tomer/Yafit/Yitav

Joodse bevolking Yesha & Jordaan Vallei 1970-2012

Toelichting bij grafiek: Oost-Jeruzalem is niet-inbegrepen bij het inwonertal; Yesha (Yehuda Shomron 'Azza) staat voor Judea, Samaria en tot 2005 Gaza; in augustus 2005 evacueerde de IDF alle Joodse bewoners uit Gaza (ongeveer 8000 mensen)
Er wonen 367.000 Joden (augustus 2013) in Judea en Samaria (charediem, religieuze zionisten en seculieren); in Oost-Jeruzalem wonen ongeveer 250.000-300.000 Joden (31 december 2011).
Slechts 3% van de grond is Joods bebouwd gebied: Joodse nederzettingen.
Veel Arabieren zijn geen autochtone bewoners van het gebied. Zij kwamen uit Egypte, Syrië, Libanon en andere Arabische landen zo'n 150 jaar geleden.
43% is onder Palestijnse controle.
Meer dan 90% van de Palestijnen leven onder Palestijns Bestuur.
De bergen van Judea en Samaria lopen van de Jisraeel Vallei naar de Arad Vlakte in de Negev (lengte: 140 kilometer).
De breedte van de regio's is 55 kilometer maximaal; bij Tel Aviv is de breedte slechts 16 kilometer.
Snelweg 60 loopt langs de nationale waterscheidingslijn en is dezelfde route die de Aartsvader namen.
Grondwaterlaag van de bergen vormt de helft van Israëls watervoorziening.
Meer feiten over Judea en Samaria kunt u hier lezen.
(bron: Israel National News/Jewish Virtual Library)

Nieuwsbronnen

Voor het dagelijks nieuws worden voornamelijk 5 bronnen gebruikt. Daarnaast gebruiken we nog een aantal andere bronnen voor de overige berichten die meestal geen politieke lading hebben.

 • Jerusalem Post -JP (http://www.jpost.com/) - rechtse (Likoed) signatuur - oorspronkelijk links (krant bestaat sinds 1932 (The Palestine Post); sinds 1950 met de huidige naam)
 • Israel National News (Arutz sheva) - INN (http://www.israelnationalnews.com/) - rechts-religieuze (Nationaal Religieuze Partij) signatuur (nieuwszender bestaat sinds 1988)
 • Ynetnews (het laatste nieuws - Jedioth Achronot) - JA (http://www.ynetnews.com/home/0,7340,L-3083,00.html) - onafhankelijk - midden/linkse signatuur (krant bestaat sinds 1939)
 • HaAretz (het land) - HA (http://www.haaretz.com/) - onafhankelijke liberaal linkse signatuur (oudste dagblad sinds 1918)
 • Maariv (avond) (http://www.nrg.co.il/) - onafhankelijk centrum rechts dagblad - concurrent van Jedioth Achronot (krant bestaat sinds 1948 en verschijnt alleen in het Hebreeuws)

Lees verder

© 2010 - 2014 Etsel, gepubliceerd in Mens en samenleving (Nieuws uitgelicht…) op . Het auteursrecht van dit artikel en antwoorden op reacties ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde links
Jodendom.startkabel.nl en Toerisme Israël.
Gerelateerde artikelen
ADSL of kabel internet?ADSL of kabel internet?Veel mensen vragen zich (terecht) af wat handiger is: ADSL of kabel internet. Hierbij een checklist die je voor jezelf k…
Geen ISRA punt in huis?Geen ISRA punt in huis?Veel mensen lopen tegen het probleem aan dat ze geen ADSL aan kunnen vragen, omdat ze geen telefoonlijn naar hun huis he…
Journalistiek: Het nieuwsbericht in de krantJournalistiek: Het nieuwsbericht in de krantOok als het op nieuws aankomt, zijn er verschillende genres zoals het nieuwsbericht. Nieuwsberichten zijn vaak de kleine…
Slecht-nieuws gesprekEen slecht-nieuws gesprek is een gesprek waarin je iemand iets gaat vertellen dat voor diegene niet zo fijn is. Een onts…
Nieuws: wat haalt wel of niet de krant?Nieuws: wat haalt wel of niet de krant?Wat is nieuws en wat niet? Wie beslist wat belangrijk genoeg is? In de journalistiek is niet één iemand die het bepaalt,…
Bronnen en referenties
 • The Times of Israel
 • Maariv
 • Jerusalem Post
 • Israel National News
 • Ynetnews
 • HaAretz
 • Israel21c
 • Chabad
 • IDF
 • IDF Spokesperson
 • Honest Reporting
 • Ministerie BuZa Israël
 • Overige bronnen (af en toe)

Reageer op het artikel "Laatste nieuws Israël: actueel nieuws Israël/Jodendom"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

Nicolet Pontier, 24-04-2014 00:28 #10
Ongelofelijk, dat er een gouden bel en een soort troffel gevonden zijn uit de periode van de tweede tempel. Ik ben hiervan onder de indruk. De hele geschiedenis die ik als kind en later als volwassene in de bijbel gelezen heb gaat voor mij leven! Het is allemaal echt gebeurd in Israel en er worden ZEER belangrijke archeologische vondsten gedaan. Reactie infoteur, 25-04-2014
Reactie op bericht van 23 april 2014. Ga naar:

http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/129757-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-april-2014.html

Paul, 11-02-2014 12:26 #9
Wat een enorme brutaliteit van de Palestijnen om de Westelijke Muur te claimen! Ze hebben lef om de Klaagmuur, een historische deel van de Joodse Tempel dat door Titus verwoest werd, te claimen alsof het hun eigendom is. De Westelijke Muur is helemaal niet Palestijns! Ook de Tempelberg is niet van de Palestijnen, noch het land en de stad Jeruzalem. Wat zouden de Hollanders ervan zeggen als hun eigen nationale erfenis, de beroemde Nachtwacht van Rembrandt, geclaimd wordt door een vreemde mogendheid als de Palestijnen!? Reactie infoteur, 13-02-2014
Reactie hoort bij berichtgeving 11 februari 2014 en staat nu bij http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/126552-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-februari-2014.html

Paul, 09-01-2014 12:41 #8
Ik zou de PvdA-kamerlid Servaes willen vragen of het "maatschappelijk verantwoord" was van de nazi's om Joodse winkels in het vooroorlogse Duitsland te boycotten. Kennelijk is hij niet goed op de hoogte van de geschiedenis gehouden. Zo'n boycot van Israëlische banken en bedrijven is NIET maatschappelijk verantwoord. Het is puur discriminerend en onrechtvaardig en zowel Joden als Palestijnen zullen erdoor getroffen worden. Ik ben het geheel eens met Etsel dat het de terreur in de hand zal werken. Dat hebben we duidelijk gezien hoe de nazi-boycot zich ontwikkelde tot ware terreur tegen de Joden. De nazi's waren eerst begonnen met de boycot. Hun volgende stap was de rassenwetten van Neurenberg. De volgende stap was de Kristallnacht waar Joodse instellingen, winkels en synagogen werden geplunderd en in brand gestoken. En tenslotte de laatste stap de Holocaust. Als ik nu de ontwikkelingen van anti-Israël boycot zie, huiver ik me ervoor dat de geschiedenis zich zal herhalen. Ik heb de nazi-terreur en de Holocaust persoonlijk NIET meegemaakt. Maar wel heb ik de boeken gelezen. Geschiedenis is altijd mijn lievelingsvak. Toevallig heb ik Encyclopedie van de Holocaust bij me. Het is een heel interessant boek. Ik zou willen dat de Encyclopedie een verplicht vak zal worden op alle Nederlandse scholen. Reactie infoteur, 12-01-2014
De strijd tegen Israël is gewoon een voortzetting van de strijd tegen het Joodse volk dat al 2000 jaar lang wordt gevoerd.

Reactie hoort bij berichtgeving 9 januari 2014. Ga naar: http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/124515-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-januari-2014.html

Paulu, 08-01-2014 19:25 #7
Onbegrijpelijk wat het pensioenfonds PGGM zo'n dwaze besluit heeft genomen om samenwerking met de Israëlische banken op te zeggen. Juist dat het beleid van Joodse nederzettingen en huizenbouw goed zijn voor de werkgelegenheid voor Palestijnen. Dankzij PGGM zullen de Palestijnen straks werkeloos worden en op straat gezet worden. Al mogen landen en instellingen die Israël willen boycotten, beweren achter het vredesproces te staan, hoe hypocriet ze ook zijn. In feite bevordert boycot het vredesproces in het Midden-Oosten helemaal niet! Als de Palestijnen werkeloos worden, zal het geweld alleen maar aangewakkerd worden waardoor het vredesproces bemoeilijkt zal worden. Infoteur Etsel heeft gelijk dat investeringen van groot belang zijn om te voorkomen dat er een dictatoriaal terreurstaat zou ontstaan. Zo'n terreurstaat als de toekomstige Palestijnse staat heeft niet alleen verstrekkende gevolgen voor Israël, maar ook voor de hele regio in het Midden-Oosten en voor de hele wereld! Nederland en de wereld zijn een feit totaal vergeten dat toen Israël in 1982 inval deed in Libanon om de PLO van Yasser Arafat te verdrijven, trof de IDF een enorme wapenarsenalen aan. De arsenalen waren helemaal gevuld met Russische geavanceerde wapens. We zouden bijna haast zeggen dat Libanon onder Arafat één grote voorraadschuur van wapens was geworden. Genoeg om het hele Midden-Oosten te destabiliseren. Dankzij wijlen Menachem Begin was een ramp te voorkomen. Wanneer leren Nederland en de wereld uiteindelijk de historische lessen? Over een paar duizend jaar?

Ik zou ook willen zeggen dat de PGGM een vreselijk gebeurtenis over het hoofd heeft gezien wat er in Gaza vorig jaar gebeurd was. De op internet gecirculeerde video's laten zien hoe de Palestijnen in Gaza de arme dieren gruwelijk mishandeld hebben. Ik heb de video gezien en ben zo diep geschokt. De SP-er Anciaux riep om boycot van exportvee naar Gaza. Waarom boycot het pensioenfonds PGGM de exportvee naar Gaza niet en wel de Israëlische banken!?! Wat een hypocrisie! Reactie infoteur, 09-01-2014
Reactie hoort bij het nieuwsbericht van 8 januari 2014. Ga naar: http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/124515-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-januari-2014.html

Paul, 21-08-2013 18:55 #6
Lees ik goed dat meneer Obama 148 miljoen dollar aan de boevenbende van Mahmoud Abbas heeft weggeschonken!? Dat is wel een hele hoop geld. Dus het belastinggeld van het Amerikaanse volk. Ik begrijp niet waarom het kabinet Rutte ons land wil kapot bezuinigen (en de ontwikkelingshulp halveren), terwijl miljoenen weggegeven worden aan de PA. Ook Obama wil bezuinigingen in zijn eigen land doorvoeren om het gigantische tekort van bijna 15 triljoen dollar weg te werken. En toch geeft hij zomaar het geld aan de roversbende. Wat zouden de Republikeinen ervan zeggen?

Ik vind het erg vreemd waarom het geld niet bij de gewone Palestijnen goed terecht is gekomen. Vreemd dat Obama, Rutte en andere regeringsleiders Mahmoud Abbas nog nooit ter verantwoording hebben geroepen wat hij met het geld heeft gedaan. Het is bekend dat Abbas erg corrupt is. Ook steekt hij ons eigen belastinggeld in zijn eigen zak. Reactie infoteur, 22-08-2013
Shalom,

Blijft een moeilijke kwestie. Israël betaalt zelf ook belastinggelden aan de PA. Israël heeft er belang bij dat de PA economie goed blijft draaien. Slechte economische omstandigheden voor de Palestijnen kan al snel tot geweld leiden.

Mogelijk wil de VS met het geld de PA paaien om concessies te doen t.a.v. Israël en dat het niet snel weg loopt van de onderhandelingstafel.

Beter zou zijn als bijvoorbeeld het IMF/Wereldbank een onafhankelijke organisatie opricht die zorgt dat het geld niet in verkeerde handen terecht komt om zo corruptie te bestrijden.

Reactie verwerkt op 22 augustus 2013. Ga naar het nieuwsbericht hierover (20 augustus 2013): http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/117938-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-augustus-2013.html

Groet,

Etsel

Paul, 31-07-2013 19:03 #5
Ik vraag me af waarom de Keniaanse advocaat de christelijke Kerk niet voor de rechter wil slepen vanwege de bloedige Jodenvervolgingen door de Kerk. De Kerk heeft het Joodse volk verantwoordelijk gehouden voor de dood van Jezus. De beschuldiging leeft nog voort bij een deel van de Kerk. Ik raad de Keniaanse advocaat aan eerst de geschiedenisboeken te lezen. De hele geschiedenis van Europa staat helemaal bol van afschuwelijke en wrede Jodenvervolgingen: De Spaanse (en Portugese) Inquisitie, de pogroms in Tsaristische Rusland, georganiseerde moordpartijen op Joden tijdens de Kruistochten, de Holocaust, enzovoorts. Ik vind dat de Keniaanse advocaat eerst zijn huiswerk moet overdoen eer hij de Staat Israël in staat van beschuldiging wil stellen. Ook zou hij beter de Palestijnse Autoriteit voor de rechter slepen vanwege systematische schending van mensenrechten, indoctrinatie van Palestijnse kinderen tot jihadstrijders, corruptie. Het zou beter zijn voor de Keniaanse advocaat om het Westen aan te klagen wegens de slavernij van zwarten en het kolonialisme. Ik denk dat die Keniaan het onvoorstelbare lijden van het Joodse volk niet kan begrijpen. Hij schijnt ook te vergeten dat zwarten en zigeuners ook ontzettend veel geleden hebben. Daarom moet hij Europa verantwoordelijk houden voor het lijden van Joden, zwarten en zigeuners. Reactie infoteur, 02-08-2013
Er is ook een tegenstrijdigheid binnen het christendom. Enerzijds worden Joden beschuldigd van de dood van Jezus, anderzijds stelt de christelijke theologie dat Jezus gestorven en opgestaan is om de persoonlijke zonden van de mensen op zich te nemen (iets wat volgens het Joodse geloof onmogelijk is omdat elk mens zelf verantwoordelijk is voor zijn eigen zonden - de Messias kan alleen de zonden van de wereld als geheel op zich nemen).

Indien Jezus kennelijk moest sterven waarom dan anderen mensen beschuldigen?

Reactie verwerkt op 31 juli 2013. Ga naar: http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/116719-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-juli-2013.html

Groet,

Etsel

Paul, 16-07-2013 13:14 #4
Het EU-besluit om Joodse nederzettingen te boycotten is uiterst dwaas en betreurenswaardig. Het bewijst wel dat Europa niets geleerd heeft van de bloedige geschiedenis. Ik las ergens wat een rabbijn over Europa een opmerking deed. Hij zei dat Europa een groot kerkhof van de Joden is wat de geschiedenis van bloedige Jodenvervolgingen betreft. De rabbijn heeft gelijk. Als ik zo naar de EU-politici kijk, is hun houding beschamend. Ik ben het met Etsel eens dat het beleid van de EU antisemitisch is. Ook deel ik de mening van Etsel dat Israël Europa vaarwel moet zeggen en haar pijlen op de VS, China en Rusland moet richten. Wat betreft Europa, verwacht ik catastrofale gevolgen voor de hele unie als de EU zich tegen Israël keert. Reactie infoteur, 17-07-2013
Dit is een bekend patroon in de Joodse geschiedenis: de haat-liefde verhouding tussen Joden en niet-Joden.

Dit begon al met Abraham en Izaäk die een tijdje onder de Filistijnen woonden. Aanvankelijk ging het goed. Maar op een gegeven moment werden de Filistijnen jaloers en probeerden hun vrouwen Sara en Rebekka af te pakken. Ook gooiden de Filistijnen de waterputten die Izaäk had gegraven dicht toen ze zagen dat hij succes had.

Dit proces herhaalde zich later bij Joden in Europa waarbij Joden eerst werden binnengehaald en later zonder enige reden werden weggejaagd.

Hetzelfde zie je dit tegenwoordig bij Israël. Eerst waren de Europeanen enthousiast over de Joodse staat en nu Israël succesvol is zie je de haat bij de Europeanen toenemen.

Reactie verwerkt op 17 juli 2013. Ga naar: http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/116719-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-juli-2013.html

Groet,

Etsel

Paul, 10-12-2012 19:05 #3
Etsel, ik heb gemerkt dat in het afgelopen weekend heeft de NOS een korte clip van de viering van Hamas uitgezonden op het journaal. Maar er was geen woord gerept over de letterlijke uitspraak van Khaled Mashaal. Ook niet op NOS teletekst nieuws. Wel op Belgische TT-Canvas waarop staat te lezen dat Khaled Mashaal zei de Staat Israël niet te erkennen. Ook gaf hij aan dat er geen onderhandelingen zijn, dan alleen gewapende strijd. Likoed Nederland heeft de volledige vertaling van de toespraak van de Hamasleider Hamas Mashaal. Ik meen dat u hem beslist moet lezen. Reactie infoteur, 02-01-2013
Shalom,

Reactie verwerkt op 11 december 2012. Ga naar: (http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/107248-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-december-2012.html#11)

Groet,

Etsel

Paul, 30-11-2012 16:29 #2
Ik ben het eens met de opinie Etsel en vind ook dat Nederland niet waardig is om een bondgenoot van Israël te blijven. De houding van Nederland, vooral van de PVDA-er Frans Timmermans is beschamend. Sinds de jaren tachtig heeft Nederland diplomatieke betrekkingen met de PLO aangeknoopt dankzij het initiatief van de voormalige minister van BZ Hans van Broek. Er moet ook een verband gehouden worden tussen de verslechterende economische situatie van Nederland en een soort vriendschap met de terroristenbende zoals de PA. Onbegrijpelijk dat de Nederlandse politici weigeren in te zien dat Abbas helemaal niet uit is op vrede met Israël. Reactie infoteur, 02-01-2013
Shalom,

Reactie van Paul betreft opiniestukje van ons op 30 november 2012. Ga naar: (http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/105088-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-november-2012.html#30)

Groet,

Etsel

Abraham de Graaf, 20-08-2011 13:16 #1
Terwijl de onderdrukking in de Arabische landen doorgaat en de leiders zich verschuilen achter hub maskers, heeft men nu ineens na de terreuraanvallen tegen Israël en de reactie daarop weer een zondebok gevonden. De Arabische liga komt weer bijeen om de agressie van Israël te bespreken. Laat ze eerst maar eens zelf thuis orde op zaken stellen en andere(Israël) niet tot last zijn. Hebben ze nu nog niet in de gaten dat ze zelf oorzaak zijn van het probleem, niet alleen daar maar mondiaal. Heeft volgens mij alles te maken met de (schijn)heiligheid van de Islam en zijn aanhangers. Reactie infoteur, 02-01-2013
Shalom,

Deze reactie slaat op de terreuraanslag in Eilat. Ga naar: (http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/79589-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-augustus-2011.html#18).

Groet,

Etsel

Infoteur: Etsel
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Mens en samenleving
Bronnen en referenties: 13
Reacties: 10
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!