InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Mens en samenleving > Laatste nieuws Israël: actueel nieuws Israël/Jodendom

Laatste nieuws Israël: actueel nieuws Israël/Jodendom

Laatste nieuws Israël: actueel nieuws Israël/Jodendom Laatste nieuws Israël/Jodendom van september 2014 houdt al het belangrijkste en interessantste nieuws en achtergronden bij van de Israëlische websites en kranten dat dagelijks verschijnt. Het gaat hierbij niet alleen om politiek nieuws, maar ook om religie, economie, toerisme, sport, archeologie, technologische ontwikkelingen, etc. Op de Shabbat (de heilige Joodse rustdag) zal geen nieuws worden verzameld. Hetzelfde geldt voor de feestdagen. Vandaag het nieuws van 30 september 2014.

Artikel indeling - interne links


Dinsdag 30 september 2014 - Toespraak Netanjahoe bij de Algemene Vergadering van de VN

Netanyahu: Hamas, Islamic State share the same fanatic ideology - YN
Vannacht heeft premier Netanjahoe een toespraak gehouden bij de Algemene Vergadering van de VN. Hij zei dat het verslaan van IS maar Iran achterlaten met een atoombom gelijk is aan het winnen van de strijd maar het verliezen van de oorlog. Verder vergeleek hij Hamas met IS. Hamas wil net als IS een Kalifaat oprichten. Israël vecht tegen vijanden die morgen de vijanden van het Westen kunnen zijn. "The Nazis believed in a master race. The militant Islamists believe in a master faith." Als het Westen wil voorkomen dat IS in het bezit komt van atoomwapens dan zal het ook moeten zorgen dat Iran niet in het bezit komt van atoomwapens. Tot slot ging de premier nog in op Operation Protective Edge waarbij hij aangaf dat Israël alles heeft gedaan om geen burgerslachtoffers te maken terwijl Hamas juist zoveel mogelijk burgerslachtoffers wilde. De premier beschuldige Human Right Watch van een nieuwe vorm van antisemitisme.

Netanyahu Will Request Pollard's Release in Meeting With Obama - INN
Tijdens zijn gesprek morgen met president Obama op het Witte Huis zal premier Netanjahoe opnieuw de vrijlating van Jonathan Pollard aankaarten. Pollard zit al lang vast op verdenking van spionage voor Israël. Zijn gezondheid laat te wensen over. Ook zal de premier de kwestie Iran met Obama bespreken. Verder zal aan de orde komen de vergelijking die Netanjahoe maakte tussen Hamas en IS (zie berichtgeving hierboven) welke niet goed gevallen is bij de VS. Premier Netanjahoe zal daarnaast nog met Joodse leiders praten en met VN baas Ban Ki-moon,

Report: Israel, Hamas Close to Terrorist Swap Deal - INN
Volgens Hamas zijn Israël en Hamas dichtbij een deal over de vrijlating van Palestijnse terroristen in ruil voor de lichamen van twee omgekomen Israëlische soldaten tijdens Operation Protective Edge die in handen zijn van Hamas. Het gaat om Hadar Goldin en Oron Shaul. Hamas probeert zoveel mogelijk terroristen vrij te krijgen. Israël zegt helemaal niets over de kwestie. Likoed Knessetlid Ze'ev Elkin wil dat Israël de lichamen van de 2 omgekomen Hamas terroristen, die de 3 tieners ontvoerden en doodden, ruilt voor de lichamen van de 2 Israëlische soldaten. Veel rechtse Israëliërs willen geen vrijlating van terroristen.

Construction worker's death raises suspicion of nationalistic murder - YN
Netanel Roi Arami (26) die twee weken geleden van de 11de verdieping van een hoog gebouw waar hij werkte naar beneden viel is waarschijnlijk vermoord uit nationalistische overwegingen. Arami was eigenaar van een bouwbedrijf en ging met kabels naar beneden toen deze braken. De familie van Arami geloofde niet dat het een bedrijfsongeval was, maar dat er opzet in het spel zit. De politie deelt nu die mening na 2 weken onderzoek. Er zijn nog geen arrestaties verricht onder de 50 werknemers van het bedrijf die bestaan uit Arabieren, Palestijnen, Joden en Chinezen. Ze zijn allemaal ondervraagd maar zeggen dat het een bedrijfsongeval betreft. Volgens hen is de samenwerking tussen Joden en Arabieren goed. Het is niet duidelijk waarom de politie denkt dat het een nationalistische moord is. De politie doet nog verder onderzoek.

Dozens of Jewish Families Move into Silwan Despite Arab Riots - INN
Vannacht zijn tientallen Joden hun nieuwe huizen binnengegaan in de Shiloach (Silwan) buurt van Jeruzalem. De Arabische wijk ligt vlak bij de stad van David. De intrek vond 's nachts plaats uit veiligheidsoverwegingen. Desondanks vonden er rellen plaats. Daarbij raakte 1 politieagent gewond. De huizen worden door de Arabieren geclaimd ondanks dat ze door Joden zijn gekocht. Deze claims gebeuren vaker om Joden uit Arabische buurten te houden.

CBS: Elderly Poverty Still a Big Problem - INN
Volgens het CBS is armoede onder de ouderen in Israël nog steeds een groot probleem. Een 75-plusser spendeert 7400 NIS per maand en de helft van hen vraagt hulp aan de overheid. Het gaat vooral om immigranten uit de voormalige Sovjet Unie en Oost-Europa die een laag of helemaal geen pensieon hebben. De ouderen maken 23% van de personen uit die onder de armoedegrens leven. Het betreft meer dan 180.000 ouderen. Overigens leven er meer dan 800.000 Israëlische kinderen onder de armoedegrens (cijfers van 2012).

Israel takes silver in gymnastics world championship - YN
Het Israëlische vrouwen team heeft afgelopen zondag bij het WK ritmische gymnastiek een zilveren medaille behaald. Dit is de beste prestatie ooit van Israël. In 2001 werd een bronzen plak gehaald. Israël behaalde 16.983 punten en maakte geen enkele fout. Het Israëlische team bestaat uit Alona Kushewtzki, Ida Meirin, Yuval Pilo, Katia Levín, Karina Lichber en Lihi Shuchtowitz.

Nieuw artikel - Kabbala - de Tanja: Rabbijn Schneur Zalman
Het boek 'De Tanja' is geschreven door Rabbijn Schneur Zalman van Liadi. Hij werd geboren op de 18de Elloel 5505 (1745) in de stad Liozna in Wit-Rusland. Lees verder: Kabbala - de Tanja: Rabbijn Schneur Zalman.

Het weer
Temperatuur in Israël op 30 september 2014: Het klimaat in Israël
 • Haifa 18°C-28°C (half en onbewolkt)
 • Tel Aviv 19°C-28°C (half en onbewolkt)
 • Jeruzalem 16°C-25°C (half en onbewolkt)
 • Eilat 23°C-34°C (half en onbewolkt)
Meer over het weer in Israël, zie: http://www.weeronline.nl/Midden-Oosten/Israel/80
(bron: Ynetnews/Weeronline)

Jodendom: dagelijkse studie
Voor vandaag - 30 september 2014 - 6 Tishrei 5775
Voor Joodse kalender, klik hier.
(bron: Chabad)

Joodse wijsheid - Chabad
Legally, it is only forbidden to defraud one's fellow. But a chassid must go "beyond the letter of the law" and take care not to delude himself, either. – Chassidic master Rabbi Bunim of Peshischah

Maandag 29 september 2014 - Nieuw gemengd IDF Bataljon

IDF Opens New Mixed-Gender Battalion - INN
Er komt een nieuw gemengd IDF Bataljon bestaande uit 50% mannen en 50% vrouwen. Het bataljon zal actief zijn in het Centrale Commando inclusief Judea en Samaria. De naam van het Bataljon is Bardelas. Er bestaat al een gemengd Bataljon, Karakal, dat 10 jaar geleden is opgericht. Er zijn mensen die kritiek hebben op de gemengde bataljons: vrouwen zouden ernstiger gewond raken dan mannen, de fysieke testen zijn voor vrouwen te zwaar, en de kans bestaat dat ze gevangengenomen worden.

Abbas Threatens Israel with 'Political War' - INN
Indien de VN Veiligheidsraad de resolutie van de Palestijnse Autoriteit verwerpt, en die kans is aanwezig vanwege de dreiging van een veto door de VS, dan zal president Abbas een "politieke oorlog" starten tegen Israël. De resolutie die de PA heeft ingediend betreft een tijdschema voor Israëlische terugtrekking uit Judea en Samaria en Oost-Jeruzalem (dit is een eenzijdige stap dat indruist tegen de Oslo Akkoorden). De politieke oorlog die de PA zal ontketenen betreft een oproep tot een internationale boycot van Israël en Israël voor het International Strafhof dagen.

Prayer Rally to Save Samaria Town from Destruction - INN
Morgen zal in Givat Assaf, nabij Beit El in Samaria, een gebedsdienst worden gehouden in een oproep de kleine gemeenschap te redden van vernietiging door de regering. Er bestaat een gevaar van ontruiming ondanks dat de regering aangegeven heeft om de gemeenschap officieel te erkennen wat volgens juridische experts mogelijk is omdat grote stukken land legaal geregistreerd staan onder de namen van de bewoners in het staatsgrondregister. De bewoners gingen in mei akkoord om vier gebouwen te ontmantelen die buiten het gebied vielen; één familie werd met geweld uit hun huis gezet. De extreme linkse beweging Vrede Nu zegt dat de hele gemeenschap op Arabisch land is gebouwd. Maar de bewoners zeggen dat het geen privéland betreft en dat de staat het land kan legaliseren wat ze tot nu toe nog niet heeft gedaan. Vandaat dat het Hooggerechtshof heeft besloten de nederzetting te ontruimen. Deze ontruiming kan de komende weken plaats gaan vinden.

Peace Now: 25% of new Jerusalem homes built in East - YN
Volgens Vrede Nu zijn in het eerste helft van 2014 500 nieuwe huizen in Oost-Jeruzalem gebouwd. Dat is 25% van het totale aantal huizen dat in Jeruzalem in de eerste helft van 2014 is gebouwd. In Oost-Jeruzalem wonen ongeveer 300.000 Arabieren en 200.000 Joden.

Police bust online prostitute ring - YN
De Israëlische politie heeft een online prostitutie ring opgerold. Dankzij een undercover actie van de politie konden twee Israëliërs uit Holon en Bat Yam gearresteerd worden die ervoor zorgden dat Oekraïense en Russische vrouwen naar Israël kwamen om, onder het dekmantel van medisch toerisme, in de prostitutie te werken.

US Airstrikes Hitting Syrian Civilians Hard - INN
Terwijl de VS tijdens de afgelopen Gaza oorlog Israël bekritiseerden voor het treffen van burgerdoelen in Gaza blijken de VS dit nu zelf te doen in Syrië bij aanvallen op IS. Dit levert de VS echter nauwelijks internationale kritiek op tot op heden. De VS bombarderen olieraffinaderijen en krachtcentrales waardoor heel wat burgers indirect worden getroffen. De bevolking moet nu veel hogere benzineprijzen betalen. Ook zijn bij Amerikaanse aanvallen burgers omgekomen, zo meldt Human Rights Watch. Deze wil een onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden door de Amerikanen begaan.

Nieuw artikel - Modern Israël 88: Suez crisis - de Lavon affaire
Volgend op de wapenstilstand van 1949 verslechterde de kwaliteit van het legerpersoneel. Dit werd veroorzaakt door de grote immigratiegolven, de culturele achterstand van de Oriëntaalse Joden, en het gebrek aan kennis van Hebreeuws van de meeste nieuwkomers. Lees verder: Modern Israël 88: Suez crisis - de Lavon affaire.

Het weer
Temperatuur in Israël op 29 september 2014: Het klimaat in Israël
 • Haifa 19°C-27°C (half bewolkt met mogelijk regen)
 • Tel Aviv 19°C-27°C (half bewolkt met mogelijk regen)
 • Jeruzalem 15°C-23°C (half bewolkt met mogelijk regen)
 • Eilat 23°C-34°C (onbewolkt)
Meer over het weer in Israël, zie: http://www.weeronline.nl/Midden-Oosten/Israel/80
(bron: Ynetnews/Weeronline)

Jodendom: dagelijkse studie
Voor vandaag - 29 september 2014 - 5 Tishrei 5775
Voor Joodse kalender, klik hier.
(bron: Chabad)

Joodse wijsheid - Chabad
From one burning candle many candles are lit, yet its own light is not diminished. So, too, Moses lost nothing that was his when he "emanated of his spirit" (Numbers 11:17) to the 70 elders – Midrash Rabbah

Zondag 28 september 2014 - Premier Netanjahoe vertrekt naar New York

Netanyahu Departs for New York, Vows to 'Fight the Lies' at UN - INN
Premier Netanjahoe is vanochtend naar New York vertrokken waar hij maandag de Algemene Vergadering van de VN zal toespreken. Hij zegt te zullen vechten tegen de leugens in de VN. Hij zal israël en de IDF soldaten verdedigen. Netanjahoe verwees vooral naar de toespraak van president Abbas van afgelopen vrijdag die israël van genocide beschuldigde. Ook zal de premier zich keren tegen de toespraak van de Iraanse president. Na zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN zal de premier naar Washington afreizen om daar president Obama te ontmoeten.

Hamas said ready to accept PA forces on Gaza borders - TOI
Hamas zegt bereid te zijn PA troepen langs de grens tussen Egypte en Gaza (Philadelphi Corridor) te laten stationeren. Beide partijen moeten nog wel praten over de uitvoering ervan maar het zou de weg vrij kunnen maken voor het openstellen van de grensovergang met Egypte. Overigens zal Israël ook toestemming moeten geven voor het verplaatsen van Palestijnse troepen van de West Bank naar Gaza. Het plan maakt onderdeel uit van de verzoening tussen Hamas en de PA waarbij die laatste meer zeggenschap zal krijgen in Gaza.

Islamic nations lobby Palestinians to go to ICC - YN
Het blok van 57 islamitische landen wil dat de PA naar het Internationaal Strafhof gaat om Israëlische politieke en militaire leiders te vervolgen vanwege oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en genocide. Overigens kunnen de PA en Hamas zelf ook vervolgd worden wanneer de Palestijnen lid worden van het Internationale Strafhof. Ook steunen de islamitische landen het verzoek van de PA aan de VN om tegen Israël een deadline op te stellen zich terug te trekken uit de West Bank en Oost-Jeruzalem.

Armed Palestinian arrested near Gaza border - YN
Bij de grens met Gaza is een Palestijn met een mes gearresteerd. Hij werd gevangengenomen door bewakers van de religieuze moshav Shokeda op 7 kilometer van de grens met Gaza. De Palestijn werd overgedragen aan veiligheidstroepen. Ondertussen heeft het zuiden nog steeds te lijden onder de gevolgen van de Gaza oorlog doordat weinig toeristen het gebied bezoeken tijdens de Joodse feestdagen.

Summer is over – rains expected - YN
De zomer in Israël begint op zijn retour te raken. Vandaag is de eerste regen gevallen in het noorden en centrum van het land. Ook de temperaturen zijn lager dan normaal. Maandag houdt dit weertype aan. Maar dinsdag zullen de temperaturen weer stijgen naar normale waarden.

Nieuw artikel - Kabbala - de Tanja: de Tanja en Chassidisme
De Tanja is een klein spiritueel boek gebaseerd op de Kabbala en richt zich op het oplossen van problemen waar de menselijke ziel mee te maken krijgt. Het boekje is geschreven door Rabbijn Schneur Zalman van Liadi, de oprichter van het Chabad Chassidisme. Lees verder: Kabbala - de Tanja: de Tanja en Chassidisme.

Nieuw artikel - Bijbelse persoonlijkheden: Mozes de aanvoerder
In de Bijbelse geschiedenis zien we Mozes als de eenzaamste en machtigste held. Zijn taak was onmetelijk groot en daarom ontving hij veel ontzag. Hij wist in zijn eentje de hele loop der geschiedenis te wijzigen. Lees verder: Bijbelse persoonlijkheden: Mozes de aanvoerder.

Het weer
Temperatuur in Israël op 28 september 2014: Het klimaat in Israël
 • Haifa 21°C-27°C (lokaal regen)
 • Tel Aviv 21°C-27°C (half bewolkt met mogelijk regen)
 • Jeruzalem 16°C-23°C (half bewolkt met mogelijk regen)
 • Eilat 24°C-37°C (half tot onbewolkt)
Meer over het weer in Israël, zie: http://www.weeronline.nl/Midden-Oosten/Israel/80
(bron: Ynetnews/Weeronline)

Jodendom: dagelijkse studie
Voor vandaag - 28 september 2014 - 4 Tishrei 5775
Voor Joodse kalender, klik hier.
(bron: Chabad)

Joodse wijsheid - Chabad
Our father Jacob did not die. Just as his seed lives, so does he live – Talmud, Taanit 5a

Overig nieuws september.Artikelen en specials over Jodendom en Israël

Meer nieuws kunt u zien op Jerusalem Online. Wilt u dit artikel aan andere mensen laten lezen dan kunt u gebruik maken van de buttons van de sociale media (zie rechts bovenaan dit artikel) - NuJij, Twitter, Hyves, Facebook, etc.

Meer informatie over Israël en Jodendom kunt u lezen bij de Startpagina Israël en Jodendom van Etsel. Daar staan allerlei links die u kunt aanklikken. Linksboven ziet u bovendien een nieuwe zoekfunctie voor artikelen van Etsel-Noar HaGva'ot. Hier kunt u makkelijk alle artikelen over Israël en het Jodendom opzoeken die de Etsel-groep geschreven heeft.

Lees verder (ouder nieuws)


Algemene achtergrondinformatie over Israël inclusief Judea, Samaria en Jordaan Vallei


Opinieartikelen


Recente achtergrondartikelen


Wilt u gebruik maken van de berichten van Etsel-Israël op uw eigen website of blog dan kunt u een link plaatsen naar deze site. U kunt er dan uw eigen tekst bij schrijven. Het letterlijk kopiëren van onze berichten staan we niet toe. Uiteraard staat het u wel vrij de tekst uit te printen voor eigen gebruik. © Etsel-IsraëlAlgemene gegevens over Israël: Informatie, kaarten en grafieken

Ligging Land Israël - Erets Jisraeel

LegendaA Israël - Medinat Jisraeel (de staat Israël)
B Judea - Jehoeda
C Samaria - Shomron
D Jeruzalem - Jeroesjalajiem - de eeuwige Joodse hoofdstad

landoppervlakte (20.329 km²); totale oppervlakte (20.770 km²)

Regionale context van Israël in Midden Oosten

LegendaA Israël
B Egypte
C Jordanië
D Libanon
E Syrië
F Irak
G Saoedi Arabië
H Iran


Bevolking Israël - eind december 2012 - 8 miljoen


bevolking eind december 2012:

Regering Netanjahoe (2013-20?) • President: Reuven Rivlin (2014)
ministers - 33ste regering 2013
 1. Benjamin Netanyahu (Likud) – premier
 2. Avigdor Lieberman (Yisrael Beiteinu) – minister van BuZa (na rechtszaak)
 3. Moshe Ya'alon (Likud) – minister van defensie
 4. Yair Lapid (Yesh Atid) – minister van financiën
 5. Gideon Sa'ar (Likud) – minister van BZ
 6. Shay Piron (Yesh Atid) – minister van onderwijs
 7. Naftali Bennett (Habayit Hayehudi) – minister van economie en handel
 8. Tzipi Livni (Hatnua) – minister van justitie
 9. Yael German (Yesh Atid) – minister van gezondheid
 10. Yisrael Katz (Yisrael Beiteinu) – minister van transport
 11. Gilad Erdan (Likud) – minister van communicatie en thuisfront
 12. Silvan Shalom (Likud) – minister van regionale ontwikkeling, water en energie bronnen
 13. Uri Ariel (Habayit Hayehudi) – minister van volkshuisvesting
 14. Yuval Steinitz (Likud) – minister voor internationale, inlichtingen en strategische zaken
 15. Uri Orbach (Habayit Hayehudi) – minister voor de gepensioneerden
 16. Meir Cohen (Yesh Atid) - minister van welzijn
 17. Yaakov Peri (Yesh Atid) – minister van wetenschap
 18. Amir Peretz (Hatnua) – minister van milieubescherming
 19. Sofa Landver (Yisrael Beiteinu) – minister van immigranten absorptie
 20. Uzi Landau (Yisrael Beiteinu) – minister van toerisme
 21. Yair Shamir (Yisrael Beiteinu) – minister van landbouw
 22. Yitzhak Aharonovitch (Yisrael Beiteinu) – minister van binnenlandse veiligheid
 23. Limor Livnat (Likud) – minister van cultuur en sport
staatssecretarissen - 33ste regering 2013
 1. Eli Ben-Dahan (Habayit Hayehudi) – staatssecretaris voor religieuze zaken
 2. Mickey Levy (Yesh Atid) – staatssecretaris van welzijn
 3. Danny Danon (Likud) – staatssecretaris van defensie
 4. Zeev Elkin (Likud) – staatssecretaris van buitenlandse zaken
 5. Ofir Akunis - staatssecretaris van kantoor van de premier
 6. Avi Wortzman - staatssecretaris van onderwijs
 7. Tzipi Hotovely - staatssecretaris van transport
 8. Fania Kirshenbaum - staatssecretaris van binnenlandse zaken
legertop
 1. Opperbevelhebber: Luitenant-Generaal Benny Gantz - de generale staf 2011;
 2. Plaatsvervangend Opperbevelhebber: Majoor-Generaal Yair Naveh

Partijen 19de Knesset


19de Knesset
 • Likoed-Jisraeel Beitenoe: 31
 • Yesh Atied: 19
 • Arbeid: 15
 • Joods Huis: 12
 • Shas: 11
 • Verenigd Tora Jodendom: 7
 • HaTnua: 6
 • Meretz: 6
 • Verenigde Arabische lijst: 4
 • Balad: 3
 • Kadima: 2

Ligging Jeruzalem

LegendaA Har HaMoria (Tempelberg)
B De Oude Stad van Jeruzalem
C Ier Dawied (Stad van David)
D Har Zayit (Olijfberg) - Joodse begraafplaats
E Mea Sheariem
F De Knesset - Israëlisch parlement

Bevolkingsgroei Jeruzalem: 1948-juli 2012Ligging Tel Aviv

LegendaA Merkaz Ha'ier (Dizengoff Plein)
B Azrieli Center (wolkenkrabber)
C Onafhankelijkheidsgebouw (hier werd de onafhankelijkheid getekend)
D Diaspora Museum
E Universiteit van Tel Aviv
F Shoek HaKarmel (markt)
G Rabin Plein

Bevolkingsgroei Tel Aviv-Jaffo: 1948-juli 2012Ligging Haifa

LegendaA Universiteit van Haifa - met mooi uitzicht op Galilea
B Kiryat Eliezer voetbalstadion van Maccabi Haifa en Hapoel Haifa
C Bahai tuinen
D Grot van Elia
E Matam - grootste en oudste hightech industriepark van Israël

Bevolkingsgroei Haifa: 1948-juli 2012Ligging Centraal Israël - metropool Tel Aviv

LegendaA Tel Aviv-Jaffo - 403.700
B Rishon LeZion - 228.000
C Petach Tikwa - 209.600
D Ashdod - 206.400
E Holon - 184.700
F Netanja - 183.200
G Bnei Brak - 154.400
H Ramat Gan - 145.000
I Bat Yam - 130.000
J Rechovot - 112.700
K Herzliya - 87.000
L Hadera - 80.200
M Kiriat Gat - 47.400
N Zichron Ja'akov - 18.700

Bevolking Metropool Tel Aviv - grote steden: 2009


Dichtstbevolkte regio van Israël (2009): Metropool Tel Aviv

Steden met meer dan 200.000 inw. in 2009


Ligging steden meer dan 200.000 inwoners in 2009

LegendaA Jeruzalem - 773.000
B Tel Aviv-Jaffo - 403.700
C Haifa - 265.600
D Rishon LeZion - 228.200
E Petach Tikwa - 209.600
F Ashdod - 206.400

Meer belangrijke feiten over Israël kunt u hier lezen.
(bron: CBS Israël)

Algemene gegevens over Judea, Samaria en Jordaan Vallei: Informatie, kaarten en grafieken

Omdat de toekomst van Judea en Samaria op het spel staat volgen hier een aantal feiten over deze Bijbelse regio's die het Joodse volk door God zijn toegewezen.
Judea en Samaria zijn de oorspronkelijke geografische namen van de gebieden. De term West Bank (een politiek geografische naam) ontstond pas nadat Jordanië het gebied bezette in 1949. De naam Palestina is door de Romeinen ingevoerd om het gebied van Joodse wortels te ontdoen. Judea (waar de naam Jood vanaf stamt) is de oorspronkelijke benaming van het Heilige Land. Lees verder in het artikel: Namen Israël: Erets Jisraeel, HaAretz, Jehoed, Palestina.
De oppervlakte van Judea en Samaria beslaat 23% van de Staat Israël. Hoewel velen menen dat de bouw van Joodse nederzettingen in Yesha indruist tegen de Zionistische ideologie, klopt dat niet. Zowel de linkse Arbeid partij als de Likoed hebben onder hun bestuur Joodse nederzettingen gebouwd in deze gebieden. Er zijn alleen wat accentverschillen. Zo was het regeringsbeleid van de Arbeid meer gericht op de bouw van nederzettingen op militair strategische locaties, vooral in de Jordaan Vallei, terwijl onder het regeringsbeleid van Likoed ook gebouwd werd in de buurt van Arabische dorpen en steden in Judea en Samaria. Voor meer informatie, klik hier.
Fysisch milieu van Judea en Samaria: Judea en Samaria (1): Fysische geografie
Er liggen allerlei plaatsen die belangrijk zijn voor de geschiedenis van de Joden: Hebron, Sichem, Herodion, Beth El, Shilo, etc.

Ligging Judea - Jehoeda

LegendaA Hebron - stad van de aartsvaders en aartsmoeders
B Kiriat Arba
C Goesh Etzion - (Efrat, Beitar Illit, Alon Shvut, etc.)

Joodse dorpen en steden in Judea
 • Adora/Allon Shevut/Almon/Asfar (Metzad)/Ateret/Beit El/Beit Horon/Benjamin/Betar 'Illit/Dolev/Doran/Efrat/El'azar/Eshkolot/Geva Binyamin (Adam)/Geva'ot/Giv'at Ze'ev/Giv'on haHadasha/Hagai/Hallamish/Har Adar (Giv'at HaRadar)/Har Gilo/Hashmona'im/Karmei Zur/Karmel/Kedar/Kfar Adummim/Kfar Etzion/Kiryat Arba'/Kokhav haShahar/Kokhav Ya'acov (Abir Ya'acov)/Lapid/Ma'ale Adummim/Ma'ale Amos/Ma'ale Levona/Ma'ale Mikhmas/Mahane Giv'on (onbewoond)/Ma'on/Mattityahu/Mevo Horon/Mezadot Yehuda/Migdal Oz/Mizpe Yeriho/Na'aleh/Nahli'el/Negohot/Neve Daniyyel/Nili/Nokdim/Ofarim/Ofra/Otni'el/Pene Hever (Ma'ale Hever)/Pesagot/Rimmonim/Rosh Zurim/Shani/Shilo/Shim'a/Susiya/Talmon/Tekoa/Telem/Tene (Ma'ale Omarim)/Tzurif/Vered Jericho

Ligging Samaria - Shomron

LegendaA Ariel
B Modi'in Illit
C Sichem
D Beit El
E Ma'ale Efraim
F Kfar Adoemiem
G Ma'aleh Adoemiem
H Elon Moreh

Joodse dorpen en steden in Samaria
 • Alei Zahav/Alfei Menashe/Ariel/Avnei Hefetz/Barkan/Bat Ayin/Beit Arye/Bracha/Eli/Elkana/Elon Moreh/Emmanuel/Enav/Etz Efrayim/Gannim (onbewoond sinds 2005)/Hebron/Hermesh/Hinnanit/Homesh/Itamar/Kaddim (onbewoond sinds 2005)/Karne Shomron/Kedumim/Kfar Tapuah/Kiryat Netafim/Ma'ale Shomron/Mevo Dotan/Migdalim/Modi'in Ilit/Nofim/Oranit/Pedu'el/Rehan/Revava/Sa Nur (onbewoond sinds 2005)/Sal'it/Sha'are Tikva/Shaked/Shavei Shomron/Shvut Rachel (onbewoond)/Ya'arit/Yakir/Yizhar/Zufin

Ligging Jordaan Vallei - Emek HaJarden

LegendaA Dode Zee - Jam HaMelach
B Jericho - oudste bewoonde stad ter wereld
C Mitspe Jericho
D Ma'ale Efrayim

Joodse dorpen in de Jordaan Vallei
 • Almog/Argaman/Beit ha'Arava/Beit Horon/Bitronot (Nachal nederzetting)/Elisha (Nachal nederzetting)/En Hogla/Gilgal/Gittit/Hamra/Hemdat (Nahal)/Kalya/Ma'ale Efrayim/Maskiyyot (sinds 2000 onbewoond)/Massu'a/Mehola/Mekhora/Menora (Kfar Haoranim)/Mizpe Shalem (Megilot)/Netiv HaGedud/Niran/No'omi/Peza'el/Ro'i/Rotem (Nachal nederzetting – onbewoond)/Shadmot Mehola/Tomer/Yafit/Yitav

Joodse bevolking Yesha & Jordaan Vallei 1970-2012

Toelichting bij grafiek: Oost-Jeruzalem is niet-inbegrepen bij het inwonertal; Yesha (Yehuda Shomron 'Azza) staat voor Judea, Samaria en tot 2005 Gaza; in augustus 2005 evacueerde de IDF alle Joodse bewoners uit Gaza (ongeveer 8000 mensen)
Er wonen 367.000 Joden (augustus 2013) in Judea en Samaria (charediem, religieuze zionisten en seculieren); in Oost-Jeruzalem wonen ongeveer 250.000-300.000 Joden (31 december 2011).
Slechts 3% van de grond is Joods bebouwd gebied: Joodse nederzettingen.
Veel Arabieren zijn geen autochtone bewoners van het gebied. Zij kwamen uit Egypte, Syrië, Libanon en andere Arabische landen zo'n 150 jaar geleden.
43% is onder Palestijnse controle.
Meer dan 90% van de Palestijnen leven onder Palestijns Bestuur.
De bergen van Judea en Samaria lopen van de Jisraeel Vallei naar de Arad Vlakte in de Negev (lengte: 140 kilometer).
De breedte van de regio's is 55 kilometer maximaal; bij Tel Aviv is de breedte slechts 16 kilometer.
Snelweg 60 loopt langs de nationale waterscheidingslijn en is dezelfde route die de Aartsvader namen.
Grondwaterlaag van de bergen vormt de helft van Israëls watervoorziening.
Meer feiten over Judea en Samaria kunt u hier lezen.
(bron: Israel National News/Jewish Virtual Library)

Nieuwsbronnen

Voor het dagelijks nieuws worden voornamelijk 5 bronnen gebruikt. Daarnaast gebruiken we nog een aantal andere bronnen voor de overige berichten die meestal geen politieke lading hebben.

 • Jerusalem Post -JP (http://www.jpost.com/) - rechtse (Likoed) signatuur - oorspronkelijk links (krant bestaat sinds 1932 (The Palestine Post); sinds 1950 met de huidige naam)
 • Israel National News (Arutz sheva) - INN (http://www.israelnationalnews.com/) - rechts-religieuze (Nationaal Religieuze Partij) signatuur (nieuwszender bestaat sinds 1988)
 • Ynetnews (het laatste nieuws - Jedioth Achronot) - JA (http://www.ynetnews.com/home/0,7340,L-3083,00.html) - onafhankelijk - midden/linkse signatuur (krant bestaat sinds 1939)
 • HaAretz (het land) - HA (http://www.haaretz.com/) - onafhankelijke liberaal linkse signatuur (oudste dagblad sinds 1918)
 • Maariv (avond) (http://www.nrg.co.il/) - onafhankelijk centrum rechts dagblad - concurrent van Jedioth Achronot (krant bestaat sinds 1948 en verschijnt alleen in het Hebreeuws)

Lees verder

© 2010 - 2014 Etsel, gepubliceerd in Mens en samenleving (Nieuws uitgelicht…) op . Het auteursrecht van dit artikel en antwoorden op reacties ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde links
Toerisme Israël en Jodendom.startkabel.nl.
Gerelateerde artikelen
ADSL of kabel internet?ADSL of kabel internet?Veel mensen vragen zich (terecht) af wat handiger is: ADSL of kabel internet. Hierbij een checklist die je voor jezelf k…
Geen ISRA punt in huis?Geen ISRA punt in huis?Veel mensen lopen tegen het probleem aan dat ze geen ADSL aan kunnen vragen, omdat ze geen telefoonlijn naar hun huis he…
Journalistiek: Het nieuwsbericht in de krantJournalistiek: Het nieuwsbericht in de krantOok als het op nieuws aankomt, zijn er verschillende genres zoals het nieuwsbericht. Nieuwsberichten zijn vaak de kleine…
Slecht-nieuws gesprekEen slecht-nieuws gesprek is een gesprek waarin je iemand iets gaat vertellen dat voor diegene niet zo fijn is. Een onts…
Nieuws: wat haalt wel of niet de krant?Nieuws: wat haalt wel of niet de krant?Wat is nieuws en wat niet? Wie beslist wat belangrijk genoeg is? In de journalistiek is niet één iemand die het bepaalt,…
Bronnen en referenties
 • The Times of Israel
 • Maariv
 • Jerusalem Post
 • Israel National News
 • Ynetnews
 • HaAretz
 • Israel21c
 • Chabad
 • IDF
 • IDF Spokesperson
 • Honest Reporting
 • Ministerie BuZa Israël
 • Overige bronnen (af en toe)

Reageer op het artikel "Laatste nieuws Israël: actueel nieuws Israël/Jodendom"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

Nicolet Pontier, 24-04-2014 00:28 #10
Ongelofelijk, dat er een gouden bel en een soort troffel gevonden zijn uit de periode van de tweede tempel. Ik ben hiervan onder de indruk. De hele geschiedenis die ik als kind en later als volwassene in de bijbel gelezen heb gaat voor mij leven! Het is allemaal echt gebeurd in Israel en er worden ZEER belangrijke archeologische vondsten gedaan. Reactie infoteur, 25-04-2014
Reactie op bericht van 23 april 2014. Ga naar:

http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/129757-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-april-2014.html

Paul, 11-02-2014 12:26 #9
Wat een enorme brutaliteit van de Palestijnen om de Westelijke Muur te claimen! Ze hebben lef om de Klaagmuur, een historische deel van de Joodse Tempel dat door Titus verwoest werd, te claimen alsof het hun eigendom is. De Westelijke Muur is helemaal niet Palestijns! Ook de Tempelberg is niet van de Palestijnen, noch het land en de stad Jeruzalem. Wat zouden de Hollanders ervan zeggen als hun eigen nationale erfenis, de beroemde Nachtwacht van Rembrandt, geclaimd wordt door een vreemde mogendheid als de Palestijnen!? Reactie infoteur, 13-02-2014
Reactie hoort bij berichtgeving 11 februari 2014 en staat nu bij http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/126552-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-februari-2014.html

Paul, 09-01-2014 12:41 #8
Ik zou de PvdA-kamerlid Servaes willen vragen of het "maatschappelijk verantwoord" was van de nazi's om Joodse winkels in het vooroorlogse Duitsland te boycotten. Kennelijk is hij niet goed op de hoogte van de geschiedenis gehouden. Zo'n boycot van Israëlische banken en bedrijven is NIET maatschappelijk verantwoord. Het is puur discriminerend en onrechtvaardig en zowel Joden als Palestijnen zullen erdoor getroffen worden. Ik ben het geheel eens met Etsel dat het de terreur in de hand zal werken. Dat hebben we duidelijk gezien hoe de nazi-boycot zich ontwikkelde tot ware terreur tegen de Joden. De nazi's waren eerst begonnen met de boycot. Hun volgende stap was de rassenwetten van Neurenberg. De volgende stap was de Kristallnacht waar Joodse instellingen, winkels en synagogen werden geplunderd en in brand gestoken. En tenslotte de laatste stap de Holocaust. Als ik nu de ontwikkelingen van anti-Israël boycot zie, huiver ik me ervoor dat de geschiedenis zich zal herhalen. Ik heb de nazi-terreur en de Holocaust persoonlijk NIET meegemaakt. Maar wel heb ik de boeken gelezen. Geschiedenis is altijd mijn lievelingsvak. Toevallig heb ik Encyclopedie van de Holocaust bij me. Het is een heel interessant boek. Ik zou willen dat de Encyclopedie een verplicht vak zal worden op alle Nederlandse scholen. Reactie infoteur, 12-01-2014
De strijd tegen Israël is gewoon een voortzetting van de strijd tegen het Joodse volk dat al 2000 jaar lang wordt gevoerd.

Reactie hoort bij berichtgeving 9 januari 2014. Ga naar: http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/124515-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-januari-2014.html

Paulu, 08-01-2014 19:25 #7
Onbegrijpelijk wat het pensioenfonds PGGM zo'n dwaze besluit heeft genomen om samenwerking met de Israëlische banken op te zeggen. Juist dat het beleid van Joodse nederzettingen en huizenbouw goed zijn voor de werkgelegenheid voor Palestijnen. Dankzij PGGM zullen de Palestijnen straks werkeloos worden en op straat gezet worden. Al mogen landen en instellingen die Israël willen boycotten, beweren achter het vredesproces te staan, hoe hypocriet ze ook zijn. In feite bevordert boycot het vredesproces in het Midden-Oosten helemaal niet! Als de Palestijnen werkeloos worden, zal het geweld alleen maar aangewakkerd worden waardoor het vredesproces bemoeilijkt zal worden. Infoteur Etsel heeft gelijk dat investeringen van groot belang zijn om te voorkomen dat er een dictatoriaal terreurstaat zou ontstaan. Zo'n terreurstaat als de toekomstige Palestijnse staat heeft niet alleen verstrekkende gevolgen voor Israël, maar ook voor de hele regio in het Midden-Oosten en voor de hele wereld! Nederland en de wereld zijn een feit totaal vergeten dat toen Israël in 1982 inval deed in Libanon om de PLO van Yasser Arafat te verdrijven, trof de IDF een enorme wapenarsenalen aan. De arsenalen waren helemaal gevuld met Russische geavanceerde wapens. We zouden bijna haast zeggen dat Libanon onder Arafat één grote voorraadschuur van wapens was geworden. Genoeg om het hele Midden-Oosten te destabiliseren. Dankzij wijlen Menachem Begin was een ramp te voorkomen. Wanneer leren Nederland en de wereld uiteindelijk de historische lessen? Over een paar duizend jaar?

Ik zou ook willen zeggen dat de PGGM een vreselijk gebeurtenis over het hoofd heeft gezien wat er in Gaza vorig jaar gebeurd was. De op internet gecirculeerde video's laten zien hoe de Palestijnen in Gaza de arme dieren gruwelijk mishandeld hebben. Ik heb de video gezien en ben zo diep geschokt. De SP-er Anciaux riep om boycot van exportvee naar Gaza. Waarom boycot het pensioenfonds PGGM de exportvee naar Gaza niet en wel de Israëlische banken!?! Wat een hypocrisie! Reactie infoteur, 09-01-2014
Reactie hoort bij het nieuwsbericht van 8 januari 2014. Ga naar: http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/124515-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-januari-2014.html

Paul, 21-08-2013 18:55 #6
Lees ik goed dat meneer Obama 148 miljoen dollar aan de boevenbende van Mahmoud Abbas heeft weggeschonken!? Dat is wel een hele hoop geld. Dus het belastinggeld van het Amerikaanse volk. Ik begrijp niet waarom het kabinet Rutte ons land wil kapot bezuinigen (en de ontwikkelingshulp halveren), terwijl miljoenen weggegeven worden aan de PA. Ook Obama wil bezuinigingen in zijn eigen land doorvoeren om het gigantische tekort van bijna 15 triljoen dollar weg te werken. En toch geeft hij zomaar het geld aan de roversbende. Wat zouden de Republikeinen ervan zeggen?

Ik vind het erg vreemd waarom het geld niet bij de gewone Palestijnen goed terecht is gekomen. Vreemd dat Obama, Rutte en andere regeringsleiders Mahmoud Abbas nog nooit ter verantwoording hebben geroepen wat hij met het geld heeft gedaan. Het is bekend dat Abbas erg corrupt is. Ook steekt hij ons eigen belastinggeld in zijn eigen zak. Reactie infoteur, 22-08-2013
Shalom,

Blijft een moeilijke kwestie. Israël betaalt zelf ook belastinggelden aan de PA. Israël heeft er belang bij dat de PA economie goed blijft draaien. Slechte economische omstandigheden voor de Palestijnen kan al snel tot geweld leiden.

Mogelijk wil de VS met het geld de PA paaien om concessies te doen t.a.v. Israël en dat het niet snel weg loopt van de onderhandelingstafel.

Beter zou zijn als bijvoorbeeld het IMF/Wereldbank een onafhankelijke organisatie opricht die zorgt dat het geld niet in verkeerde handen terecht komt om zo corruptie te bestrijden.

Reactie verwerkt op 22 augustus 2013. Ga naar het nieuwsbericht hierover (20 augustus 2013): http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/117938-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-augustus-2013.html

Groet,

Etsel

Paul, 31-07-2013 19:03 #5
Ik vraag me af waarom de Keniaanse advocaat de christelijke Kerk niet voor de rechter wil slepen vanwege de bloedige Jodenvervolgingen door de Kerk. De Kerk heeft het Joodse volk verantwoordelijk gehouden voor de dood van Jezus. De beschuldiging leeft nog voort bij een deel van de Kerk. Ik raad de Keniaanse advocaat aan eerst de geschiedenisboeken te lezen. De hele geschiedenis van Europa staat helemaal bol van afschuwelijke en wrede Jodenvervolgingen: De Spaanse (en Portugese) Inquisitie, de pogroms in Tsaristische Rusland, georganiseerde moordpartijen op Joden tijdens de Kruistochten, de Holocaust, enzovoorts. Ik vind dat de Keniaanse advocaat eerst zijn huiswerk moet overdoen eer hij de Staat Israël in staat van beschuldiging wil stellen. Ook zou hij beter de Palestijnse Autoriteit voor de rechter slepen vanwege systematische schending van mensenrechten, indoctrinatie van Palestijnse kinderen tot jihadstrijders, corruptie. Het zou beter zijn voor de Keniaanse advocaat om het Westen aan te klagen wegens de slavernij van zwarten en het kolonialisme. Ik denk dat die Keniaan het onvoorstelbare lijden van het Joodse volk niet kan begrijpen. Hij schijnt ook te vergeten dat zwarten en zigeuners ook ontzettend veel geleden hebben. Daarom moet hij Europa verantwoordelijk houden voor het lijden van Joden, zwarten en zigeuners. Reactie infoteur, 02-08-2013
Er is ook een tegenstrijdigheid binnen het christendom. Enerzijds worden Joden beschuldigd van de dood van Jezus, anderzijds stelt de christelijke theologie dat Jezus gestorven en opgestaan is om de persoonlijke zonden van de mensen op zich te nemen (iets wat volgens het Joodse geloof onmogelijk is omdat elk mens zelf verantwoordelijk is voor zijn eigen zonden - de Messias kan alleen de zonden van de wereld als geheel op zich nemen).

Indien Jezus kennelijk moest sterven waarom dan anderen mensen beschuldigen?

Reactie verwerkt op 31 juli 2013. Ga naar: http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/116719-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-juli-2013.html

Groet,

Etsel

Paul, 16-07-2013 13:14 #4
Het EU-besluit om Joodse nederzettingen te boycotten is uiterst dwaas en betreurenswaardig. Het bewijst wel dat Europa niets geleerd heeft van de bloedige geschiedenis. Ik las ergens wat een rabbijn over Europa een opmerking deed. Hij zei dat Europa een groot kerkhof van de Joden is wat de geschiedenis van bloedige Jodenvervolgingen betreft. De rabbijn heeft gelijk. Als ik zo naar de EU-politici kijk, is hun houding beschamend. Ik ben het met Etsel eens dat het beleid van de EU antisemitisch is. Ook deel ik de mening van Etsel dat Israël Europa vaarwel moet zeggen en haar pijlen op de VS, China en Rusland moet richten. Wat betreft Europa, verwacht ik catastrofale gevolgen voor de hele unie als de EU zich tegen Israël keert. Reactie infoteur, 17-07-2013
Dit is een bekend patroon in de Joodse geschiedenis: de haat-liefde verhouding tussen Joden en niet-Joden.

Dit begon al met Abraham en Izaäk die een tijdje onder de Filistijnen woonden. Aanvankelijk ging het goed. Maar op een gegeven moment werden de Filistijnen jaloers en probeerden hun vrouwen Sara en Rebekka af te pakken. Ook gooiden de Filistijnen de waterputten die Izaäk had gegraven dicht toen ze zagen dat hij succes had.

Dit proces herhaalde zich later bij Joden in Europa waarbij Joden eerst werden binnengehaald en later zonder enige reden werden weggejaagd.

Hetzelfde zie je dit tegenwoordig bij Israël. Eerst waren de Europeanen enthousiast over de Joodse staat en nu Israël succesvol is zie je de haat bij de Europeanen toenemen.

Reactie verwerkt op 17 juli 2013. Ga naar: http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/116719-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-juli-2013.html

Groet,

Etsel

Paul, 10-12-2012 19:05 #3
Etsel, ik heb gemerkt dat in het afgelopen weekend heeft de NOS een korte clip van de viering van Hamas uitgezonden op het journaal. Maar er was geen woord gerept over de letterlijke uitspraak van Khaled Mashaal. Ook niet op NOS teletekst nieuws. Wel op Belgische TT-Canvas waarop staat te lezen dat Khaled Mashaal zei de Staat Israël niet te erkennen. Ook gaf hij aan dat er geen onderhandelingen zijn, dan alleen gewapende strijd. Likoed Nederland heeft de volledige vertaling van de toespraak van de Hamasleider Hamas Mashaal. Ik meen dat u hem beslist moet lezen. Reactie infoteur, 02-01-2013
Shalom,

Reactie verwerkt op 11 december 2012. Ga naar: (http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/107248-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-december-2012.html#11)

Groet,

Etsel

Paul, 30-11-2012 16:29 #2
Ik ben het eens met de opinie Etsel en vind ook dat Nederland niet waardig is om een bondgenoot van Israël te blijven. De houding van Nederland, vooral van de PVDA-er Frans Timmermans is beschamend. Sinds de jaren tachtig heeft Nederland diplomatieke betrekkingen met de PLO aangeknoopt dankzij het initiatief van de voormalige minister van BZ Hans van Broek. Er moet ook een verband gehouden worden tussen de verslechterende economische situatie van Nederland en een soort vriendschap met de terroristenbende zoals de PA. Onbegrijpelijk dat de Nederlandse politici weigeren in te zien dat Abbas helemaal niet uit is op vrede met Israël. Reactie infoteur, 02-01-2013
Shalom,

Reactie van Paul betreft opiniestukje van ons op 30 november 2012. Ga naar: (http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/105088-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-november-2012.html#30)

Groet,

Etsel

Abraham de Graaf, 20-08-2011 13:16 #1
Terwijl de onderdrukking in de Arabische landen doorgaat en de leiders zich verschuilen achter hub maskers, heeft men nu ineens na de terreuraanvallen tegen Israël en de reactie daarop weer een zondebok gevonden. De Arabische liga komt weer bijeen om de agressie van Israël te bespreken. Laat ze eerst maar eens zelf thuis orde op zaken stellen en andere(Israël) niet tot last zijn. Hebben ze nu nog niet in de gaten dat ze zelf oorzaak zijn van het probleem, niet alleen daar maar mondiaal. Heeft volgens mij alles te maken met de (schijn)heiligheid van de Islam en zijn aanhangers. Reactie infoteur, 02-01-2013
Shalom,

Deze reactie slaat op de terreuraanslag in Eilat. Ga naar: (http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/79589-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-augustus-2011.html#18).

Groet,

Etsel

Infoteur: Etsel
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Mens en samenleving
Bronnen en referenties: 13
Reacties: 10
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!