InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Mens en samenleving > Laatste nieuws Israël: actueel nieuws Israël/Jodendom

Laatste nieuws Israël: actueel nieuws Israël/Jodendom

Laatste nieuws Israël: actueel nieuws Israël/Jodendom Laatste nieuws Israël/Jodendom van november 2014 houdt al het belangrijkste en interessantste nieuws en achtergronden bij van de Israëlische websites en kranten die dagelijks verschijnen. Het gaat hierbij niet alleen om politiek nieuws, maar ook om religie, economie, toerisme, sport, archeologie, technologische ontwikkelingen, etc. Op de Shabbat (de heilige Joodse rustdag) zal geen nieuws worden verzameld. Hetzelfde geldt voor de feestdagen. Vandaag het nieuws van 23 november 2014.

Artikel indeling - interne links


Zondag 23 november 2014

Berichten volgen.

Nieuw artikel – Opinie Israël 111: Nederland moet Palestina NIET erkennen
Er zijn steeds meer geluiden in Nederland te horen die zeggen dat Nederland in navolging van Zweden Palestina als officiële staat moet erkennen. Minister van buitenlandse zaken Bert Koenders zegt dit pas te willen doen als het moment daarvoor rijp is. Lees verder: Opinie Israël 111: Nederland moet Palestina NIET erkennen.Shabbat (zaterdag) 22 november 2014

Er wordt vandaag geen nieuws verzameld vanwege de Joodse rustdag. Wie meer wil weten over de Sjabbat en hoe deze gevierd wordt verwijs ik naar: Sjabbat van A tot Z. Kijk voor de Sjabbat tijden in het artikel: Sjabbat tijden. Voor Parsja van de week ga naar: http://www.nik.nl/category/tora-van-de-week/ (bron: NIK)

Berichtgeving vindt na de Shabbat plaats.

Israël in de Nederlandse media: actueel nieuws en opinies
Israël in de Nederlandse media - 22 november 2014: klik hier.Vrijdag 21 november 2014 - Aanslag op minister Lieberman verijdeld

Overzicht artikelen Israël en de Palestijnen/Arabieren + link
Israel Foils Hamas Plot to Assassinate Liberman – INN (http://goo.gl/ffHWr8)
Israël zegt een aanslag op minister Lieberman te hebben verijdeld. Drie Palestijnen zijn opgepakt die van plan waren om met antitankraketten een aanslag te plegen op de minister. De aanslag was gepland tijdens Operation Protect Edge en had als doel Israël te dwingen op te houden met de aanvallen op Gaza. Hoofdverdachte is Ibrahim Salim Mahmoud Zir, 37, een Hamas lid afkomstig uit de buurt van Bethlehem. Daarnaast werden zijn broer Ziad Salim Mahmoud Zir, 35, en Adnan Amin Mahmoud Tzabih, 31, opgepakt. De drie werden aangehouden toen ze op verkenning waren bij het huis van Lieberman in Nokdim (Goesh Etzion).
Update: Hamas woordvoerder Sami Abu Zuhri heeft gereageerd op het bericht dat een aanslag door Hamas op Lieberman is verijdeld en zegt dat alle Israëlische leiders legitieme doelwitten zijn.

Large-Scale Hamas Terror Cell Busted – INN (http://goo.gl/792wxC)
Israëlische veiligheidsdiensten hebben een grote Hamas terreurcel opgerold die van plan was aanslagen uit te voeren in Jeruzalem, Judea en Samaria. Dit melden Palestijnse bronnen vandaag. De terreurcel is nauw gerelateerd aan de arrestatie van 93 Hamas terroristen die van de zomer van plan waren een coup te plegen tegen de PA. De doelen waren voornamelijk 'kolonisten' en soldaten. Er zijn al enkele aanslagen voorkomen. De cel bestaat ook uit Hamas terroristen die reeds gevangen zitten. De grote man achter de cel is Saleh al-Arouri, een Hamas lid die in Turkije actief is. Hij gaf destijds ook de opdracht tot de gijzeling van en moord op de drie Joodse tieners. In het terreurnetwerk zitten Hamas sympathisanten uit Turkije en Qatar.

Overzicht artikelen Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem + link
Temple March Around Old City Dedicated to Yehuda Glick – INN (http://goo.gl/GdkzwY)
Zondag zal een mars gehouden worden rond de poorten van de Oude Stad van Jeruzalem en opgeroepen worden tot de bouw van de Derde Tempel. De mars wordt opgedragen aan Tempelberg activist Yehuda Glick, die vorige maand werd neergeschoten door een Arabische terrorist. De mars zal vergezeld gaan met gebed en dans en wordt maandelijks gehouden aan de vooravond van Rosh Chodesh. Het is niet voor het eerst dat een mars voor Glick wordt gehouden. Dit gebeurde eerder vlak nadat hij was neergeschoten.

No age restrictions for Temple Mount Friday prayers as Jerusalem police remain on high alert – JP (http://goo.gl/Zdw7hJ)
Opnieuw is de Tempelberg toegankelijk voor alle moslims tijdens het vrijdaggebed. Vorige week kregen ook al alle moslims toegang tot de Tempelberg. In de weken daarvoor gold een restrictie in verband met geweld. De politie blijft wel alert omdat het gisteravond ook onrustig was in verschillende wijken van Oost-Jeruzalem. Vorige week werd overigens een lading wapens onderschept die vermoedelijk bedoeld was voor relschoppers. Het ging om messen, zwaar vuurwerk en tasers (een soort stroomstootwapen).

Overzicht artikelen Israël binnenland + link
Tel Aviv is Israel's most expensive city, new stats show – YN (http://goo.gl/eob0xW)
Uit nieuwe cijfers blijkt dat Tel Aviv de duurste stad van Israël is. In deze stad geven gezinnen maandelijks gemiddeld 12.796 shekels uit. In Bat Yam wordt het minste uitgegeven: gemiddeld 8.373 shekels. In Rishon Lezion is het gemiddelde maandelijks inkomen het hoogst: 17.786 shekels. In Bat Yam is het gemiddeld inkomen het laagst: 10.519 shekels. In Tel Aviv wordt 30% van het inkomen besteed aan het huis. In Beer Sheva en Ashkelon betreft dat 20%. In Beer Sheva besteedt men het meeste geld aan eten: 19,6%. In Rechovot is dit het laagst: 14,9%. In de meeste grote steden is er gemiddeld 1 persoon per kamer. In Bnei Barak en Jeruzalem is dat 1,2-1,3 persoon per kamer. In Rishon Lezion zijn de meeste koophuizen: 76%. In Tel Aviv worden de meeste huizen gehuurd: 49%. Appartementen in Tel Aviv hebben de hoogste gemiddelde waarde: 2,2 miljoen shekels. In Beer Sheva hebben appartementen de laagste gemiddelde waarde: 894.000 shekels. Tel Aviv kent het hoogste percentage huishoudens met een computer (87%) en internet (82%). In Ashkelon hebben de meeste mensen televisie (97%) en kabel/satelliet tv (87%). In Bnei Brak heeft meer dan de helft van de gezinnen een wasdroger. In Bat Yam is dat ongeveer 20%.

Nieuw artikel – Joden in Nederland: Republiek - Sabbatiaanse beweging
Ook Nederlandse Joden waren in de ban van de valse Messias Shabtai Zwi tot deze zich tot de islam bekeerde. Lees verder: Joden in Nederland: Republiek - Sabbatiaanse beweging.

Israël in de Nederlandse media: actueel nieuws en opinies
Israël in de Nederlandse media - 21 november 2014: klik hier.

Het weer
Temperatuur in Israël op 21 november 2014: Het klimaat in Israël
 • Haifa 14°C-22°C (af en toe regen)
 • Tel Aviv 14°C-22°C (af en toe regen)
 • Jeruzalem 9°C-18°C (af en toe regen)
 • Eilat 17°C-27°C (half bewolkt)
Meer over het weer in Israël, zie: http://www.weeronline.nl/Midden-Oosten/Israel/80
(bron: Ynetnews/Weeronline)

Jodendom: dagelijkse studie
Voor vandaag - 21 november 2014 - 28 Cheshwan 5775
Voor Joodse kalender, klik hier.
(bron: Chabad)

Joodse wijsheid - Chabad
"And the Breastplate shall not budge from the Apron" (Exodus 28:28) -- a person's most sublime spiritual feelings (symbolized by the High Priest's Breastplate, worn over the heart) most form an inseparable continuum with his or her most ordinary actions (represented by the Apron, worn in back, over the lower part of the body)– The Lubavitcher Rebbe

Donderdag 20 november 2014 - Koenders: erkenning Palestina thans niet aan de orde; marine helpt mee de veiligheid in Jeruzalem te waarborgen; Netanjahoe komt zondag met een nieuw conceptversie van de controversiële “Joodse Staat Wet”

Overzicht artikelen Israël – Nederland + link
Koenders: erkenning Palestina thans niet aan de orde
Ga naar: (Laatste nieuws Israël-beleid Nederland (Bert Koenders).

Overzicht artikelen Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem + link
Jerusalem's Security Tightens With Help From Israel's SEAL Unit – INN (http://goo.gl/V89a9p)
Er worden steeds meer veiligheidsmaatregelen in Jeruzalem getroffen. De politie is duidelijk zichtbaar aanwezig zoals bij onderwijsinstellingen en de ingangen van Arabische wijken van de stad. Er zijn extra controleposten opgezet. Boven de stad hangen observatieballonnen. Premier Netanjahoe zegt niets tegen de bewoners van Oost-Jeruzalem te hebben maar hij wil alles doen om de burgers te beschermen. Naast politieagenten worden ook mariniers ingezet in speciale patrouille eenheden. Ze worden hiervoor opgeleid. Ook gaat Israël in steden vrijwillige burgerwachten inzetten.

Gush Etzion incident was terror, not hit and run – YN (http://goo.gl/AphHXG)
Na weken van tegenstrijdige berichten is nu duidelijk dat op 5 november een Palestijnse terrorist opzettelijk 3 soldaten heeft aangereden. Het was geen hit-and-run incident zoals de bestuurder eerder verklaarde. Deze had zichzelf na het incident vrijwillig aangegeven bij de politie. Hij is door de Shin Beth ondervraagd en deze is tot de conclusie gekomen dat het hoogstwaarschijnlijk een terroristische aanslag was wat al eerder vermoed werd door de Shin Beth meteen na het incident.

Overzicht artikelen Israël binnenland + link
A Compromise on the Jewish State Law? – INN (http://goo.gl/5uJv2y)
Premier Netanjahoe komt zondag tijdens de kabinetszitting met een nieuw conceptversie van de controversiële “Joodse Staat Wet”. Hij doet dit om Tsipi Livni, die tegenstander is van de wet, te omzeilen. Zij wil geen debat over de wet. Het wetsvoorstel van Elkin, zoals het er nu uitziet, pleit er voor dat op alle Joodse scholen onderwijs wordt gegeven in Joodse geschiedenis en ook in de Joodse traditie en erfenis. Hebreeuws zal de enige officiële taal zijn. Het Arabisch krijgt een speciale status. Het wetsvoorstel verklaart ook dat de Staat Israël het nationaal tehuis is van het Joodse volk. Alleen de Joden krijgen recht op nationale zelfbeschikking. Netanjahoe's concept zal minder controversieel zijn dan Elkin's wetsvoorstel. Het zal een gulden middenweg zijn tussen de benadering van Livni en Elkin. Netanjahoe wil het Joodse karakter van de staat en de principes van de democratie even zwaar laten wegen. Livini komt overigens ook nog met een eigen wetsvoorstel die gaan over Joodse gelijkheid, democratie en mensenrechten. Deze zal totaal verschillen van Elkins voorstel waarin de democratie een ondergeschikte rol speelt.

Overzicht artikelen Israël en EU/ EU-landen + link
Israel to return ambassador to Stockholm on symbolic date – YN (http://goo.gl/43H4qr)
Israël zal haar ambassadeur in Zweden, die eerder was teruggetrokken, terugsturen naar dat land. Drie weken geleden trok Israël haar ambassadeur terug vanwege de Zweedse erkenning van Palestina. Ambassadeur Isaac Bachman zal terugkeren op een historische dag, namelijk de dag dat de VN stemde over de oprichting van een Joodse staat.

Overzicht artikelen Israël en Gaza + link
Rocket-proof train to serve as regular train's 'bodyguard' near Gaza – YN (http://goo.gl/5hz5rB)
Israël komt met een gepantserde trein die bescherming moet bieden tegen raketaanvallen uit Gaza. De trein zal naast de gewone trein rijden om als 'bodyguard' te functioneren. Zo kunnen treinen in tijden van nood blijven rijden naar Sderot. De gepantserde 'bodyguard' trein zal net zolang parallel aan de gewone trein rijden totdat het gevaar geweken is. Omdat de gepantserde trein op het tweede spoor zal rijden kan dit leiden tot oponthoud van andere treinen. Maar dat is een beter alternatief dan helemaal geen treinen te laten rijden. Het gaat om het stuk spoor in de buurt van Gaza bij kibboets Erez.

Gaza: Hamas Fires Fourth 'Test' Rocket in Two Days – INN (http://goo.gl/O3Ie4o)
De IDF heeft bevestigd dat Hamas een raket heeft afgeschoten richting de Rode Zee. Het is de vierde raket in de laatste twee dagen. Het betreft testen om de capaciteiten van de raketten te verbeteren. Hamas is zich duidelijk aan het voorbereiden op een volgende gevechtsronde met Israël. Zo is het ook bezig met het herstellen van het tunnelnetwerk in Gaza. Ondertussen zijn besprekingen in Caïro over een definitief bestand op een dood spoor beland.

Overzicht artikelen economie Israël + link
Polish trade envoy seeks to build new ties with Jewish state – TOI (http://goo.gl/OthTyx)
Hoewel Polen nog steeds een slechte naam heeft bij veel Joden vanwege de Holocaust gaan steeds meer Israëlische start-ups zich in Polen vestigen. Polen ligt centraal in Europa, de arbeidskosten zijn er laag en het land kent gewetensvolle arbeiders. Daarnaast profiteren Israëlische bedrijven van de economische voordelen die Polen heeft vanwege het lidmaatschap van de EU. De handel tussen Israël en Polen lag in 2013 op ongeveer 800 miljoen dollars. Israël importeert uit Polen vooral voedingsmiddelen, machines, voertuigen, onderdelen, mechanische en elektrische apparaten, terwijl Israëlische bedrijven vooral chemische producten, mechanische en elektrische apparaten, plastic en kunststofproducten exporteren. Israëlische bedrijven die in Polen actief zijn zijn o.a Elite, Eden, Multilock, Teva, Egged, Cinema City, Super-Pharm, ECI Telecom en Tadiran. De arbeidsmarkt in Polen is hoogopgeleid. Polen heeft de 6de economie van Europa en is een grote hub tussen Duitsland (West-Europa) en Oost-Europa en Rusland. Er zijn grote multinationals in Polen gevestigd. En buitenlandse investeerders komen graag naar Warschau. Ze hebben het laatste decennium voor ongeveer 250 miljard dollar in de Poolse economie geïnvesteerd. Polen is geen achtergesteld agrarisch land meer en biedt op papier alles wat Israëlische start-ups nodig hebben. Hoewel Polen nog steeds een antisemitisch stempel met zich meedraagt, zijn er geen grote anti-Israëlische demonstraties. Er is dus hoop voor de toekomst.

‘Official’ Singapore discovers Israel, with TAU fund investment – TOI (http://goo.gl/20v3Sr)
Ook Singapore heeft, na andere Aziatische landen, Israël ontdekt als hightech land. Het Singaporese overheidsbedrijf Temasek, dat 200 miljard dollar waard is, heeft voor 5 miljoen dollar geïnvesteerd in Ramot’s Momentum Fund van de Universiteit van Tel Aviv dat investeert in bedrijven in geavanceerde technologie. Temasek en het Indiase autobedrijf Tata zijn nu de grootste investeerders in Ramot. Temasek is het eerste overheidsbedrijf uit Singapore dat in Israël investeert. Maar Singtel, een telecommunicatie gigant uit Singapore, is reeds eerder actief in Israël. Het heeft een onderzoek en ontwikkelingscentrum in Israël, het enige buiten Singapore en China. Alan Lew van Singtel zegt: “Israel is renowned for its innovation, and is fueled by a strong education system. You also have a core that drives an insatiable need to innovate and develop. We have been extremely satisfied with the wealth of talent in Israel.” Het bedrijf zal geld gaan uitgeven in Israël.

Israël in de Nederlandse media: actueel nieuws en opinies
Israël in de Nederlandse media - 20 november 2014: klik hier.

Honestreporting - Israël in de media vandaag
http://honestreporting.com/israel-daily-news-stream-11202014/

Het weer
Temperatuur in Israël op 20 november 2014: Het klimaat in Israël
 • Haifa 15°C-24°C (half tot onbewolkt)
 • Tel Aviv 15°C-24°C (half tot onbewolkt)
 • Jeruzalem 13°C-20°C (half tot onbewolkt)
 • Eilat 18°C-28°C (half tot onbewolkt)
Meer over het weer in Israël, zie: http://www.weeronline.nl/Midden-Oosten/Israel/80
(bron: Ynetnews/Weeronline)

Jodendom: dagelijkse studie
Voor vandaag - 20 november 2014 - 27 Cheshwan 5775
Voor Joodse kalender, klik hier.
(bron: Chabad)

Joodse wijsheid - Chabad
Such is the liar's fate: even when he speaks the truth he is not believed– Avot d'Rabbi Nathan

Overig nieuws november.Artikelen en specials over Jodendom en Israël

Meer nieuws kunt u zien op Jerusalem Online. Wilt u dit artikel aan andere mensen laten lezen dan kunt u gebruik maken van de buttons van de sociale media (zie rechts bovenaan dit artikel) - NuJij, Twitter, Hyves, Facebook, etc.

Meer informatie over Israël en Jodendom kunt u lezen bij de Startpagina Israël en Jodendom van Etsel. Daar staan allerlei links die u kunt aanklikken. Linksboven ziet u bovendien een nieuwe zoekfunctie voor artikelen van Etsel-Noar HaGva'ot. Hier kunt u makkelijk alle artikelen over Israël en het Jodendom opzoeken die de Etsel-groep geschreven heeft.

Lees verder (ouder nieuws)


Algemene achtergrondinformatie over Israël inclusief Judea, Samaria en Jordaan Vallei


Opinieartikelen


Recente achtergrondartikelen


Wilt u gebruik maken van de berichten van Etsel-Israël op uw eigen website of blog dan kunt u een link plaatsen naar deze site. U kunt er dan uw eigen tekst bij schrijven. Het letterlijk kopiëren van onze berichten staan we niet toe. Uiteraard staat het u wel vrij de tekst uit te printen voor eigen gebruik. © Etsel-IsraëlAlgemene gegevens over Israël: Informatie, kaarten en grafieken

Ligging Land Israël - Erets Jisraeel

LegendaA Israël - Medinat Jisraeel (de staat Israël)
B Judea - Jehoeda
C Samaria - Shomron
D Jeruzalem - Jeroesjalajiem - de eeuwige Joodse hoofdstad

landoppervlakte (20.329 km²); totale oppervlakte (20.770 km²)

Regionale context van Israël in Midden Oosten

LegendaA Israël
B Egypte
C Jordanië
D Libanon
E Syrië
F Irak
G Saoedi Arabië
H Iran


Bevolking Israël - eind december 2012 - 8 miljoen


bevolking eind december 2012:

Regering Netanjahoe (2013-20?) • President: Reuven Rivlin (2014)
ministers - 33ste regering 2013
 1. Benjamin Netanyahu (Likud) - premier
 2. Avigdor Lieberman (Yisrael Beiteinu) - minister van BuZa (na rechtszaak)
 3. Moshe Ya'alon (Likud) - minister van defensie
 4. Yair Lapid (Yesh Atid) - minister van financiën
 5. Gilad Erdan (Likud) - minister van BZ
 6. Shay Piron (Yesh Atid) - minister van onderwijs
 7. Naftali Bennett (Habayit Hayehudi) - minister van economie en handel
 8. Tzipi Livni (Hatnua) - minister van justitie
 9. Yael German (Yesh Atid) - minister van gezondheid
 10. Yisrael Katz (Yisrael Beiteinu) - minister van transport
 11. ? - minister van communicatie en thuisfront
 12. Silvan Shalom (Likud) - minister van regionale ontwikkeling, water en energie bronnen
 13. Uri Ariel (Habayit Hayehudi) - minister van volkshuisvesting
 14. Yuval Steinitz (Likud) - minister voor internationale, inlichtingen en strategische zaken
 15. Uri Orbach (Habayit Hayehudi) - minister voor de gepensioneerden
 16. Meir Cohen (Yesh Atid) - minister van welzijn
 17. Yaakov Peri (Yesh Atid) - minister van wetenschap
 18. Amir Peretz (Hatnua) - minister van milieubescherming
 19. Sofa Landver (Yisrael Beiteinu) - minister van immigranten absorptie
 20. Uzi Landau (Yisrael Beiteinu) - minister van toerisme
 21. Yair Shamir (Yisrael Beiteinu) - minister van landbouw
 22. Yitzhak Aharonovitch (Yisrael Beiteinu) - minister van binnenlandse veiligheid
 23. Limor Livnat (Likud) - minister van cultuur en sport
staatssecretarissen - 33ste regering 2013
 1. Eli Ben-Dahan (Habayit Hayehudi) - staatssecretaris voor religieuze zaken
 2. Mickey Levy (Yesh Atid) - staatssecretaris van welzijn
 3. Danny Danon (Likud) - staatssecretaris van defensie
 4. Zeev Elkin (Likud) - staatssecretaris van buitenlandse zaken
 5. Ofir Akunis - staatssecretaris van kantoor van de premier
 6. Avi Wortzman - staatssecretaris van onderwijs
 7. Tzipi Hotovely - staatssecretaris van transport
 8. Fania Kirshenbaum - staatssecretaris van binnenlandse zaken
legertop
 1. Opperbevelhebber: Luitenant-Generaal Benny Gantz - de generale staf 2011;
 2. Plaatsvervangend Opperbevelhebber: Majoor-Generaal Yair Naveh

Partijen 19de Knesset


19de Knesset
 • Likoed-Jisraeel Beitenoe: 31
 • Yesh Atied: 19
 • Arbeid: 15
 • Joods Huis: 12
 • Shas: 11
 • Verenigd Tora Jodendom: 7
 • HaTnua: 6
 • Meretz: 6
 • Verenigde Arabische lijst: 4
 • Balad: 3
 • Kadima: 2

Ligging Jeruzalem

LegendaA Har HaMoria (Tempelberg)
B De Oude Stad van Jeruzalem
C Ier Dawied (Stad van David)
D Har Zayit (Olijfberg) - Joodse begraafplaats
E Mea Sheariem
F De Knesset - Israëlisch parlement

Bevolkingsgroei Jeruzalem: 1948-juli 2012Ligging Tel Aviv

LegendaA Merkaz Ha'ier (Dizengoff Plein)
B Azrieli Center (wolkenkrabber)
C Onafhankelijkheidsgebouw (hier werd de onafhankelijkheid getekend)
D Diaspora Museum
E Universiteit van Tel Aviv
F Shoek HaKarmel (markt)
G Rabin Plein

Bevolkingsgroei Tel Aviv-Jaffo: 1948-juli 2012Ligging Haifa

LegendaA Universiteit van Haifa - met mooi uitzicht op Galilea
B Kiryat Eliezer voetbalstadion van Maccabi Haifa en Hapoel Haifa
C Bahai tuinen
D Grot van Elia
E Matam - grootste en oudste hightech industriepark van Israël

Bevolkingsgroei Haifa: 1948-juli 2012Ligging Centraal Israël - metropool Tel Aviv

LegendaA Tel Aviv-Jaffo - 403.700
B Rishon LeZion - 228.000
C Petach Tikwa - 209.600
D Ashdod - 206.400
E Holon - 184.700
F Netanja - 183.200
G Bnei Brak - 154.400
H Ramat Gan - 145.000
I Bat Yam - 130.000
J Rechovot - 112.700
K Herzliya - 87.000
L Hadera - 80.200
M Kiriat Gat - 47.400
N Zichron Ja'akov - 18.700

Bevolking Metropool Tel Aviv - grote steden: 2009


Dichtstbevolkte regio van Israël (2009): Metropool Tel Aviv

Steden met meer dan 200.000 inw. in 2009


Ligging steden meer dan 200.000 inwoners in 2009

LegendaA Jeruzalem - 773.000
B Tel Aviv-Jaffo - 403.700
C Haifa - 265.600
D Rishon LeZion - 228.200
E Petach Tikwa - 209.600
F Ashdod - 206.400

Meer belangrijke feiten over Israël kunt u hier lezen.
(bron: CBS Israël)

Algemene gegevens over Judea, Samaria en Jordaan Vallei: Informatie, kaarten en grafieken

Omdat de toekomst van Judea en Samaria op het spel staat volgen hier een aantal feiten over deze Bijbelse regio's die het Joodse volk door God zijn toegewezen.
Judea en Samaria zijn de oorspronkelijke geografische namen van de gebieden. De term West Bank (een politiek geografische naam) ontstond pas nadat Jordanië het gebied bezette in 1949. De naam Palestina is door de Romeinen ingevoerd om het gebied van Joodse wortels te ontdoen. Judea (waar de naam Jood vanaf stamt) is de oorspronkelijke benaming van het Heilige Land. Lees verder in het artikel: Namen Israël: Erets Jisraeel, HaAretz, Jehoed, Palestina.
De oppervlakte van Judea en Samaria beslaat 23% van de Staat Israël. Hoewel velen menen dat de bouw van Joodse nederzettingen in Yesha indruist tegen de Zionistische ideologie, klopt dat niet. Zowel de linkse Arbeid partij als de Likoed hebben onder hun bestuur Joodse nederzettingen gebouwd in deze gebieden. Er zijn alleen wat accentverschillen. Zo was het regeringsbeleid van de Arbeid meer gericht op de bouw van nederzettingen op militair strategische locaties, vooral in de Jordaan Vallei, terwijl onder het regeringsbeleid van Likoed ook gebouwd werd in de buurt van Arabische dorpen en steden in Judea en Samaria. Voor meer informatie, klik hier.
Fysisch milieu van Judea en Samaria: Judea en Samaria (1): Fysische geografie
Er liggen allerlei plaatsen die belangrijk zijn voor de geschiedenis van de Joden: Hebron, Sichem, Herodion, Beth El, Shilo, etc.

Ligging Judea - Jehoeda

LegendaA Hebron - stad van de aartsvaders en aartsmoeders
B Kiriat Arba
C Goesh Etzion - (Efrat, Beitar Illit, Alon Shvut, etc.)

Joodse dorpen en steden in Judea
 • Adora/Allon Shevut/Almon/Asfar (Metzad)/Ateret/Beit El/Beit Horon/Benjamin/Betar 'Illit/Dolev/Doran/Efrat/El'azar/Eshkolot/Geva Binyamin (Adam)/Geva'ot/Giv'at Ze'ev/Giv'on haHadasha/Hagai/Hallamish/Har Adar (Giv'at HaRadar)/Har Gilo/Hashmona'im/Karmei Zur/Karmel/Kedar/Kfar Adummim/Kfar Etzion/Kiryat Arba'/Kokhav haShahar/Kokhav Ya'acov (Abir Ya'acov)/Lapid/Ma'ale Adummim/Ma'ale Amos/Ma'ale Levona/Ma'ale Mikhmas/Mahane Giv'on (onbewoond)/Ma'on/Mattityahu/Mevo Horon/Mezadot Yehuda/Migdal Oz/Mizpe Yeriho/Na'aleh/Nahli'el/Negohot/Neve Daniyyel/Nili/Nokdim/Ofarim/Ofra/Otni'el/Pene Hever (Ma'ale Hever)/Pesagot/Rimmonim/Rosh Zurim/Shani/Shilo/Shim'a/Susiya/Talmon/Tekoa/Telem/Tene (Ma'ale Omarim)/Tzurif/Vered Jericho

Ligging Samaria - Shomron

LegendaA Ariel
B Modi'in Illit
C Sichem
D Beit El
E Ma'ale Efraim
F Kfar Adoemiem
G Ma'aleh Adoemiem
H Elon Moreh

Joodse dorpen en steden in Samaria
 • Alei Zahav/Alfei Menashe/Ariel/Avnei Hefetz/Barkan/Bat Ayin/Beit Arye/Bracha/Eli/Elkana/Elon Moreh/Emmanuel/Enav/Etz Efrayim/Gannim (onbewoond sinds 2005)/Hebron/Hermesh/Hinnanit/Homesh/Itamar/Kaddim (onbewoond sinds 2005)/Karne Shomron/Kedumim/Kfar Tapuah/Kiryat Netafim/Ma'ale Shomron/Mevo Dotan/Migdalim/Modi'in Ilit/Nofim/Oranit/Pedu'el/Rehan/Revava/Sa Nur (onbewoond sinds 2005)/Sal'it/Sha'are Tikva/Shaked/Shavei Shomron/Shvut Rachel (onbewoond)/Ya'arit/Yakir/Yizhar/Zufin

Ligging Jordaan Vallei - Emek HaJarden

LegendaA Dode Zee - Jam HaMelach
B Jericho - oudste bewoonde stad ter wereld
C Mitspe Jericho
D Ma'ale Efrayim

Joodse dorpen in de Jordaan Vallei
 • Almog/Argaman/Beit ha'Arava/Beit Horon/Bitronot (Nachal nederzetting)/Elisha (Nachal nederzetting)/En Hogla/Gilgal/Gittit/Hamra/Hemdat (Nahal)/Kalya/Ma'ale Efrayim/Maskiyyot (sinds 2000 onbewoond)/Massu'a/Mehola/Mekhora/Menora (Kfar Haoranim)/Mizpe Shalem (Megilot)/Netiv HaGedud/Niran/No'omi/Peza'el/Ro'i/Rotem (Nachal nederzetting - onbewoond)/Shadmot Mehola/Tomer/Yafit/Yitav

Joodse bevolking Yesha & Jordaan Vallei 1970-2012

Toelichting bij grafiek: Oost-Jeruzalem is niet-inbegrepen bij het inwonertal; Yesha (Yehuda Shomron 'Azza) staat voor Judea, Samaria en tot 2005 Gaza; in augustus 2005 evacueerde de IDF alle Joodse bewoners uit Gaza (ongeveer 8000 mensen)
Er wonen 367.000 Joden (augustus 2013) in Judea en Samaria (charediem, religieuze zionisten en seculieren); in Oost-Jeruzalem wonen ongeveer 250.000-300.000 Joden (31 december 2011).
Slechts 3% van de grond is Joods bebouwd gebied: Joodse nederzettingen.
Veel Arabieren zijn geen autochtone bewoners van het gebied. Zij kwamen uit Egypte, Syrië, Libanon en andere Arabische landen zo'n 150 jaar geleden.
43% is onder Palestijnse controle.
Meer dan 90% van de Palestijnen leven onder Palestijns Bestuur.
De bergen van Judea en Samaria lopen van de Jisraeel Vallei naar de Arad Vlakte in de Negev (lengte: 140 kilometer).
De breedte van de regio's is 55 kilometer maximaal; bij Tel Aviv is de breedte slechts 16 kilometer.
Snelweg 60 loopt langs de nationale waterscheidingslijn en is dezelfde route die de Aartsvader namen.
Grondwaterlaag van de bergen vormt de helft van Israëls watervoorziening.
Meer feiten over Judea en Samaria kunt u hier lezen.
(bron: Israel National News/Jewish Virtual Library)

Nieuwsbronnen

Voor het dagelijks nieuws worden voornamelijk 5 bronnen gebruikt. Daarnaast gebruiken we nog een aantal andere bronnen voor de overige berichten die meestal geen politieke lading hebben.

 • Jerusalem Post -JP (http://www.jpost.com/) - rechtse (Likoed) signatuur - oorspronkelijk links (krant bestaat sinds 1932 (The Palestine Post); sinds 1950 met de huidige naam)
 • Israel National News (Arutz sheva) - INN (http://www.israelnationalnews.com/) - rechts-religieuze (Nationaal Religieuze Partij) signatuur (nieuwszender bestaat sinds 1988)
 • Ynetnews (het laatste nieuws - Jedioth Achronot) - JA (http://www.ynetnews.com/home/0,7340,L-3083,00.html) - onafhankelijk - midden/linkse signatuur (krant bestaat sinds 1939)
 • HaAretz (het land) - HA (http://www.haaretz.com/) - onafhankelijke liberaal linkse signatuur (oudste dagblad sinds 1918)
 • Maariv (avond) (http://www.nrg.co.il/) - onafhankelijk centrum rechts dagblad - concurrent van Jedioth Achronot (krant bestaat sinds 1948 en verschijnt alleen in het Hebreeuws)

Lees verder

© 2010 - 2014 Etsel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde links
Toerisme Israël en Jodendom.startkabel.nl.
Gerelateerde artikelen
ADSL of kabel internet?ADSL of kabel internet?Veel mensen vragen zich (terecht) af wat handiger is: ADSL of kabel internet. Hierbij een checklist die je voor jezelf k…
Geen ISRA punt in huis?Geen ISRA punt in huis?Veel mensen lopen tegen het probleem aan dat ze geen ADSL aan kunnen vragen, omdat ze geen telefoonlijn naar hun huis he…
Journalistiek: Het nieuwsbericht in de krantJournalistiek: Het nieuwsbericht in de krantOok als het op nieuws aankomt, zijn er verschillende genres zoals het nieuwsbericht. Nieuwsberichten zijn vaak de kleine…
Slecht-nieuws gesprekEen slecht-nieuws gesprek is een gesprek waarin je iemand iets gaat vertellen dat voor diegene niet zo fijn is. Een onts…
Nieuws: wat haalt wel of niet de krant?Nieuws: wat haalt wel of niet de krant?Wat is nieuws en wat niet? Wie beslist wat belangrijk genoeg is? In de journalistiek is niet één iemand die het bepaalt,…
Bronnen en referenties
 • The Times of Israel
 • Maariv
 • Jerusalem Post
 • Israel National News
 • Ynetnews
 • HaAretz
 • Israel21c
 • Chabad
 • IDF
 • IDF Spokesperson
 • Honest Reporting
 • Ministerie BuZa Israël
 • Overige bronnen (af en toe)

Reageer op het artikel "Laatste nieuws Israël: actueel nieuws Israël/Jodendom"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

Nicolet Pontier, 24-04-2014 00:28 #10
Ongelofelijk, dat er een gouden bel en een soort troffel gevonden zijn uit de periode van de tweede tempel. Ik ben hiervan onder de indruk. De hele geschiedenis die ik als kind en later als volwassene in de bijbel gelezen heb gaat voor mij leven! Het is allemaal echt gebeurd in Israel en er worden ZEER belangrijke archeologische vondsten gedaan. Reactie infoteur, 25-04-2014
Reactie op bericht van 23 april 2014. Ga naar:

http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/129757-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-april-2014.html

Paul, 11-02-2014 12:26 #9
Wat een enorme brutaliteit van de Palestijnen om de Westelijke Muur te claimen! Ze hebben lef om de Klaagmuur, een historische deel van de Joodse Tempel dat door Titus verwoest werd, te claimen alsof het hun eigendom is. De Westelijke Muur is helemaal niet Palestijns! Ook de Tempelberg is niet van de Palestijnen, noch het land en de stad Jeruzalem. Wat zouden de Hollanders ervan zeggen als hun eigen nationale erfenis, de beroemde Nachtwacht van Rembrandt, geclaimd wordt door een vreemde mogendheid als de Palestijnen!? Reactie infoteur, 13-02-2014
Reactie hoort bij berichtgeving 11 februari 2014 en staat nu bij http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/126552-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-februari-2014.html

Paul, 09-01-2014 12:41 #8
Ik zou de PvdA-kamerlid Servaes willen vragen of het "maatschappelijk verantwoord" was van de nazi's om Joodse winkels in het vooroorlogse Duitsland te boycotten. Kennelijk is hij niet goed op de hoogte van de geschiedenis gehouden. Zo'n boycot van Israëlische banken en bedrijven is NIET maatschappelijk verantwoord. Het is puur discriminerend en onrechtvaardig en zowel Joden als Palestijnen zullen erdoor getroffen worden. Ik ben het geheel eens met Etsel dat het de terreur in de hand zal werken. Dat hebben we duidelijk gezien hoe de nazi-boycot zich ontwikkelde tot ware terreur tegen de Joden. De nazi's waren eerst begonnen met de boycot. Hun volgende stap was de rassenwetten van Neurenberg. De volgende stap was de Kristallnacht waar Joodse instellingen, winkels en synagogen werden geplunderd en in brand gestoken. En tenslotte de laatste stap de Holocaust. Als ik nu de ontwikkelingen van anti-Israël boycot zie, huiver ik me ervoor dat de geschiedenis zich zal herhalen. Ik heb de nazi-terreur en de Holocaust persoonlijk NIET meegemaakt. Maar wel heb ik de boeken gelezen. Geschiedenis is altijd mijn lievelingsvak. Toevallig heb ik Encyclopedie van de Holocaust bij me. Het is een heel interessant boek. Ik zou willen dat de Encyclopedie een verplicht vak zal worden op alle Nederlandse scholen. Reactie infoteur, 12-01-2014
De strijd tegen Israël is gewoon een voortzetting van de strijd tegen het Joodse volk dat al 2000 jaar lang wordt gevoerd.

Reactie hoort bij berichtgeving 9 januari 2014. Ga naar: http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/124515-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-januari-2014.html

Paulu, 08-01-2014 19:25 #7
Onbegrijpelijk wat het pensioenfonds PGGM zo'n dwaze besluit heeft genomen om samenwerking met de Israëlische banken op te zeggen. Juist dat het beleid van Joodse nederzettingen en huizenbouw goed zijn voor de werkgelegenheid voor Palestijnen. Dankzij PGGM zullen de Palestijnen straks werkeloos worden en op straat gezet worden. Al mogen landen en instellingen die Israël willen boycotten, beweren achter het vredesproces te staan, hoe hypocriet ze ook zijn. In feite bevordert boycot het vredesproces in het Midden-Oosten helemaal niet! Als de Palestijnen werkeloos worden, zal het geweld alleen maar aangewakkerd worden waardoor het vredesproces bemoeilijkt zal worden. Infoteur Etsel heeft gelijk dat investeringen van groot belang zijn om te voorkomen dat er een dictatoriaal terreurstaat zou ontstaan. Zo'n terreurstaat als de toekomstige Palestijnse staat heeft niet alleen verstrekkende gevolgen voor Israël, maar ook voor de hele regio in het Midden-Oosten en voor de hele wereld! Nederland en de wereld zijn een feit totaal vergeten dat toen Israël in 1982 inval deed in Libanon om de PLO van Yasser Arafat te verdrijven, trof de IDF een enorme wapenarsenalen aan. De arsenalen waren helemaal gevuld met Russische geavanceerde wapens. We zouden bijna haast zeggen dat Libanon onder Arafat één grote voorraadschuur van wapens was geworden. Genoeg om het hele Midden-Oosten te destabiliseren. Dankzij wijlen Menachem Begin was een ramp te voorkomen. Wanneer leren Nederland en de wereld uiteindelijk de historische lessen? Over een paar duizend jaar?

Ik zou ook willen zeggen dat de PGGM een vreselijk gebeurtenis over het hoofd heeft gezien wat er in Gaza vorig jaar gebeurd was. De op internet gecirculeerde video's laten zien hoe de Palestijnen in Gaza de arme dieren gruwelijk mishandeld hebben. Ik heb de video gezien en ben zo diep geschokt. De SP-er Anciaux riep om boycot van exportvee naar Gaza. Waarom boycot het pensioenfonds PGGM de exportvee naar Gaza niet en wel de Israëlische banken!?! Wat een hypocrisie! Reactie infoteur, 09-01-2014
Reactie hoort bij het nieuwsbericht van 8 januari 2014. Ga naar: http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/124515-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-januari-2014.html

Paul, 21-08-2013 18:55 #6
Lees ik goed dat meneer Obama 148 miljoen dollar aan de boevenbende van Mahmoud Abbas heeft weggeschonken!? Dat is wel een hele hoop geld. Dus het belastinggeld van het Amerikaanse volk. Ik begrijp niet waarom het kabinet Rutte ons land wil kapot bezuinigen (en de ontwikkelingshulp halveren), terwijl miljoenen weggegeven worden aan de PA. Ook Obama wil bezuinigingen in zijn eigen land doorvoeren om het gigantische tekort van bijna 15 triljoen dollar weg te werken. En toch geeft hij zomaar het geld aan de roversbende. Wat zouden de Republikeinen ervan zeggen?

Ik vind het erg vreemd waarom het geld niet bij de gewone Palestijnen goed terecht is gekomen. Vreemd dat Obama, Rutte en andere regeringsleiders Mahmoud Abbas nog nooit ter verantwoording hebben geroepen wat hij met het geld heeft gedaan. Het is bekend dat Abbas erg corrupt is. Ook steekt hij ons eigen belastinggeld in zijn eigen zak. Reactie infoteur, 22-08-2013
Shalom,

Blijft een moeilijke kwestie. Israël betaalt zelf ook belastinggelden aan de PA. Israël heeft er belang bij dat de PA economie goed blijft draaien. Slechte economische omstandigheden voor de Palestijnen kan al snel tot geweld leiden.

Mogelijk wil de VS met het geld de PA paaien om concessies te doen t.a.v. Israël en dat het niet snel weg loopt van de onderhandelingstafel.

Beter zou zijn als bijvoorbeeld het IMF/Wereldbank een onafhankelijke organisatie opricht die zorgt dat het geld niet in verkeerde handen terecht komt om zo corruptie te bestrijden.

Reactie verwerkt op 22 augustus 2013. Ga naar het nieuwsbericht hierover (20 augustus 2013): http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/117938-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-augustus-2013.html

Groet,

Etsel

Paul, 31-07-2013 19:03 #5
Ik vraag me af waarom de Keniaanse advocaat de christelijke Kerk niet voor de rechter wil slepen vanwege de bloedige Jodenvervolgingen door de Kerk. De Kerk heeft het Joodse volk verantwoordelijk gehouden voor de dood van Jezus. De beschuldiging leeft nog voort bij een deel van de Kerk. Ik raad de Keniaanse advocaat aan eerst de geschiedenisboeken te lezen. De hele geschiedenis van Europa staat helemaal bol van afschuwelijke en wrede Jodenvervolgingen: De Spaanse (en Portugese) Inquisitie, de pogroms in Tsaristische Rusland, georganiseerde moordpartijen op Joden tijdens de Kruistochten, de Holocaust, enzovoorts. Ik vind dat de Keniaanse advocaat eerst zijn huiswerk moet overdoen eer hij de Staat Israël in staat van beschuldiging wil stellen. Ook zou hij beter de Palestijnse Autoriteit voor de rechter slepen vanwege systematische schending van mensenrechten, indoctrinatie van Palestijnse kinderen tot jihadstrijders, corruptie. Het zou beter zijn voor de Keniaanse advocaat om het Westen aan te klagen wegens de slavernij van zwarten en het kolonialisme. Ik denk dat die Keniaan het onvoorstelbare lijden van het Joodse volk niet kan begrijpen. Hij schijnt ook te vergeten dat zwarten en zigeuners ook ontzettend veel geleden hebben. Daarom moet hij Europa verantwoordelijk houden voor het lijden van Joden, zwarten en zigeuners. Reactie infoteur, 02-08-2013
Er is ook een tegenstrijdigheid binnen het christendom. Enerzijds worden Joden beschuldigd van de dood van Jezus, anderzijds stelt de christelijke theologie dat Jezus gestorven en opgestaan is om de persoonlijke zonden van de mensen op zich te nemen (iets wat volgens het Joodse geloof onmogelijk is omdat elk mens zelf verantwoordelijk is voor zijn eigen zonden - de Messias kan alleen de zonden van de wereld als geheel op zich nemen).

Indien Jezus kennelijk moest sterven waarom dan anderen mensen beschuldigen?

Reactie verwerkt op 31 juli 2013. Ga naar: http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/116719-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-juli-2013.html

Groet,

Etsel

Paul, 16-07-2013 13:14 #4
Het EU-besluit om Joodse nederzettingen te boycotten is uiterst dwaas en betreurenswaardig. Het bewijst wel dat Europa niets geleerd heeft van de bloedige geschiedenis. Ik las ergens wat een rabbijn over Europa een opmerking deed. Hij zei dat Europa een groot kerkhof van de Joden is wat de geschiedenis van bloedige Jodenvervolgingen betreft. De rabbijn heeft gelijk. Als ik zo naar de EU-politici kijk, is hun houding beschamend. Ik ben het met Etsel eens dat het beleid van de EU antisemitisch is. Ook deel ik de mening van Etsel dat Israël Europa vaarwel moet zeggen en haar pijlen op de VS, China en Rusland moet richten. Wat betreft Europa, verwacht ik catastrofale gevolgen voor de hele unie als de EU zich tegen Israël keert. Reactie infoteur, 17-07-2013
Dit is een bekend patroon in de Joodse geschiedenis: de haat-liefde verhouding tussen Joden en niet-Joden.

Dit begon al met Abraham en Izaäk die een tijdje onder de Filistijnen woonden. Aanvankelijk ging het goed. Maar op een gegeven moment werden de Filistijnen jaloers en probeerden hun vrouwen Sara en Rebekka af te pakken. Ook gooiden de Filistijnen de waterputten die Izaäk had gegraven dicht toen ze zagen dat hij succes had.

Dit proces herhaalde zich later bij Joden in Europa waarbij Joden eerst werden binnengehaald en later zonder enige reden werden weggejaagd.

Hetzelfde zie je dit tegenwoordig bij Israël. Eerst waren de Europeanen enthousiast over de Joodse staat en nu Israël succesvol is zie je de haat bij de Europeanen toenemen.

Reactie verwerkt op 17 juli 2013. Ga naar: http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/116719-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-juli-2013.html

Groet,

Etsel

Paul, 10-12-2012 19:05 #3
Etsel, ik heb gemerkt dat in het afgelopen weekend heeft de NOS een korte clip van de viering van Hamas uitgezonden op het journaal. Maar er was geen woord gerept over de letterlijke uitspraak van Khaled Mashaal. Ook niet op NOS teletekst nieuws. Wel op Belgische TT-Canvas waarop staat te lezen dat Khaled Mashaal zei de Staat Israël niet te erkennen. Ook gaf hij aan dat er geen onderhandelingen zijn, dan alleen gewapende strijd. Likoed Nederland heeft de volledige vertaling van de toespraak van de Hamasleider Hamas Mashaal. Ik meen dat u hem beslist moet lezen. Reactie infoteur, 02-01-2013
Shalom,

Reactie verwerkt op 11 december 2012. Ga naar: (http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/107248-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-december-2012.html#11)

Groet,

Etsel

Paul, 30-11-2012 16:29 #2
Ik ben het eens met de opinie Etsel en vind ook dat Nederland niet waardig is om een bondgenoot van Israël te blijven. De houding van Nederland, vooral van de PVDA-er Frans Timmermans is beschamend. Sinds de jaren tachtig heeft Nederland diplomatieke betrekkingen met de PLO aangeknoopt dankzij het initiatief van de voormalige minister van BZ Hans van Broek. Er moet ook een verband gehouden worden tussen de verslechterende economische situatie van Nederland en een soort vriendschap met de terroristenbende zoals de PA. Onbegrijpelijk dat de Nederlandse politici weigeren in te zien dat Abbas helemaal niet uit is op vrede met Israël. Reactie infoteur, 02-01-2013
Shalom,

Reactie van Paul betreft opiniestukje van ons op 30 november 2012. Ga naar: (http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/105088-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-november-2012.html#30)

Groet,

Etsel

Abraham de Graaf, 20-08-2011 13:16 #1
Terwijl de onderdrukking in de Arabische landen doorgaat en de leiders zich verschuilen achter hub maskers, heeft men nu ineens na de terreuraanvallen tegen Israël en de reactie daarop weer een zondebok gevonden. De Arabische liga komt weer bijeen om de agressie van Israël te bespreken. Laat ze eerst maar eens zelf thuis orde op zaken stellen en andere(Israël) niet tot last zijn. Hebben ze nu nog niet in de gaten dat ze zelf oorzaak zijn van het probleem, niet alleen daar maar mondiaal. Heeft volgens mij alles te maken met de (schijn)heiligheid van de Islam en zijn aanhangers. Reactie infoteur, 02-01-2013
Shalom,

Deze reactie slaat op de terreuraanslag in Eilat. Ga naar: (http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/79589-nieuws-israel-nieuwsoverzicht-augustus-2011.html#18).

Groet,

Etsel

Infoteur: Etsel
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Mens en samenleving
Bronnen en referenties: 13
Reacties: 10
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!