InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Mens en samenleving > Nieuws Israël: nieuws en achtergronden juli 2017

Nieuws Israël: nieuws en achtergronden juli 2017

Nieuws Israël: nieuws en achtergronden juli 2017 Juli begon met de controverse tussen orthodoxe en liberale Joden over het gemengd bidden bij de Westelijke Muur. De Israëlische regering heeft plannen voor een gemengde gebedsruimte voor mannen en vrouwen in de ijskast gezet. UNESCO beslist dat de Spelonk van Machpela eigendom is van de Palestijnse Autoriteit tot grote ergernis van Israël. Premier Netanjahoe heeft het 'Kalkilya plan' in de ijskast gezet nadat tijdens een vergadering van het veiligheidskabinet werd geconstateerd dat het plan niet zou worden aangenomen. Het plan stelde een uitbreiding van de Palestijnse stad Kalkilya voor met 40.000 woningen in gebied C. Terreuraanslag in Oude Stad van Jeruzalem: twee Druzische politieagenten gedood. Het leidt tot grote spanningen tussen Israël en de Palestijnen. Die laatste willen niet dat Israël veiligheidsmaatregelen treft. Er vindt een terreuraanslag plaats waarbij 3 Israëliërs worden vermoord. In Jordanië schiet een Israëlische beveiliger twee Jordaniërs dood.

Maandag 31 juli 2017 - Familie van de beveiliger van de Israëlische ambassade in Amman vreest wraak

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Family of Israeli embassy officer fears attacks – INN (https://goo.gl/owb3rx)
Familie van de beveiliger van de Israëlische ambassade, die vorige week twee Jordaniërs doodschoot toen hij werd aangevallen, vreest dat Arabieren wraak zullen nemen nadat een Jordaanse krant de naam heeft gepubliceerd van de beveiliger. Het gaat om de 28-jarige Ziv Moyal. Jordanië wilde de beveiliger arresteren en ondervragen, maar liet hem naar Israël terugkeren toen dat land de veiligheidsmaatregelen op de Tempelberg weer ongedaan maakte.

PA payments to prisoners, ‘martyr’ families now equal half its foreign aid – TOI (https://goo.gl/yVqb7h)
Uit een Israëlisch onderzoek blijkt dat de PA bijna de helft van de buitenlandse donaties gebruikt om familie van Palestijnse martelaren en gevangenen te steunen. Voor 2017 ontvangt de PA 693 miljoen dollar van donoren. Hiervan wordt 345 miljoen dollar gebruikt voor de steun aan terroristen en hun familie. Ondanks dat westerse donoren maatregelen hebben genomen om ervoor te zorgen dat het geld aan andere doelen besteed wordt, komt het geld toch terecht bij terroristen. Er wordt slechts 221,6 miljoen dollar gebruikt voor het welzijn van de Palestijnen. In juni keurde de Knesset de eerste lezing van een wetsvoorstel goed, die al het overgemaakte geld aan Palestijnse gevangenen en de zogenaamde "martelaarfamilies" als illegaal beschouwt. Het wetsvoorstel zal, als het wordt aangenomen, ongeveer 1 miljard NIS (285 miljoen dollar) van de jaarlijkse belastingen minder opbrengen die Israël voor de Palestijnen verzamelt en aan hen overhandigt - gelijk aan het bedrag dat Ramallah aan de zogenaamde "martelaarfamilies" en gevangenen heeft betaald in 2016. Het wetsvoorstel wordt onderzocht door de Knesset's Foreign Affairs and Defense Committee.

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link

Trump, US Ambassador to Israel to discuss Temple Mount crisis – INN (https://goo.gl/ea7Nbq)
De Amerikaanse ambassadeur in Israël, David Friedman, is vandaag in Washington om te praten met president Trump over de Tempelberg crisis. De VS hebben een een belangrijke rol gespeeld in het oplossen van het conflict tussen Israël en Jordanië over de veiligheidsmaatregelen op de Tempelberg. Friedman en de president zullen ook over het recente geweld praten dat ontstond nadat Israël extra veiligheidsmaatregelen instelde. Jared Kushner en Jason Greenblatt zullen ook bij de ontmoeting aanwezig zijn. Greenblatt, VS afgezant voor internationale relaties, was aflopen week in Israël en bood zijn hulp aan om de spanningen te verminderen.

Overzicht berichten Israël en de Palestijnen/Arabieren en het vredesproces + link

PA demands: Recognize Palestine - then we'll consider land swaps – INN (https://goo.gl/LQGv6o)
De PA wil pas over landruil praten als Israël Palestina erkent binnen de grenzen van 1967. De PA reageert hiermee op het bericht dat premier Netanjahoe bereid zou zijn om de Wadi Ara regio te ruilen voor de grote Joodse nederzettingenblokken (zie berichtgeving aflopen vrijdag). De PA wil geen landruil in Jeruzalem en andere plaatsen.Zondag 30 juli 2017 - IDF soldaat Elor Azaria in hoger beroep niet vrijgesproken

Overzicht berichten rechtszaken/onderzoeken/arrestaties/gevangenis in Israël/wereld + link

IDF court rules to uphold Hebron shooter conviction – JP (https://goo.gl/iA9kVi)
IDF soldaat Elor Azaria die een gewonde Palestijnse terrorist in Hebron op 24 maart 2016 doodschoot is in hoger beroep niet vrijgesproken. Hij moet zijn straf van 18 maanden uitzitten. De rechtbank wees alle nieuwe bewijzen en de argumenten van zijn advocaten af.

Netanyahu calls for pardon of Elor Azariya – INN (https://goo.gl/aprCku)
Premier Netanjahoe roept opnieuw op om soldaat Elor Azaria gratie te verlenen. Hij verzoekt de familie om gratie te vragen in plaats van verder te procederen. Ook andere politici pleiten voor een gratieverzoek. Minister Bennett zegt dat 1,5 jaar procederen genoeg is geweest.

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link

Waqf again monitoring Jewish visitors to Temple Mount – INN (https://goo.gl/TayKTK)
Vanochtend werden slechts 25 van de 130 Joden die de Tempelberg op wilden toegelaten. Het is het eerste bezoek van Joden na het opheffen van de veiligheidsmaatregelen. De Jordaanse Waqf houdt de Joden nauwlettend in de gaten.Shabbat (zaterdag) 29 juli 2017

Er wordt vandaag geen nieuws verzameld vanwege de Joodse rustdag (Shabbat tijden). Voor Parsja van de week ga naar: http://www.nik.nl/category/tora-van-de-week/ (bron: NIK)Vrijdag 28 juli 2017 - Netanjahoe stelt landruil voor met Palestijnen

Overzicht berichten Israël en de Palestijnen/Arabieren en het vredesproces + link

Report: Netanyahu offers major land swap with PA – INN (https://goo.gl/c2N9WJ)
Channel 2 berichtte gisteravond dat premier Netanjahoe tegen president Trump heeft gezegd dat Israël bereid is om land te ruilen met de Palestijnen. De Israëlische regering zou bereid zijn om de Wadi Ara regio, ten oosten van de lijn Netanja, Hadera en Haifa, op te geven in ruil voor handhaving van de grote nederzettingenblokken inclusief Goesh Etzion in Israëlische handen. In de Wadi Ara regio wonen veel Israëlische Arabieren. Maar er liggen ook een tiental Joodse plaatsen waaronder de groeistad Harish dat volgens plan de komende jaren moet uitgroeien tot een stad met 100.000 inwoners. Zowel Israël als de VS hebben nog niet gereageerd op de uitzending van Channel 2.

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link

Arab violence expected in and around Old City – INN (https://goo.gl/cHiu2G)
Israël verwacht vandaag opnieuw rellen in en rond de Oude Stad van Jeruzalem. Als preventieve veiligheidsmaatregel mogen mannen van onder de 50 jaar de Tempelberg vandaag niet op. Arabieren die van plan waren de afgelopen nacht op de Tempelberg te slapen zijn daarvan gisteren verwijderd. Er zijn ook arrestaties verricht.

Temple Mount prayers conclude peacefully, clashes reported in West Bank – JP (https://goo.gl/rEuVHr)
Na het vrijdaggebed op de Tempelberg is het daar rustig gebleven. Palestijnen hebben op de Israëlische televisie wel hun ongenoegen geuit dat mannen onder de 50 jaar de Tempelberg niet op mochten. Een grote groep jonge Palestijnen bidden en protesteren buiten de Tempelberg. Er vinden kleinere confrontaties plaats in Nabloes, Hebron, Kalkilya, en bij het Graf van Rachel.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Terrorist attempts stabbing attack in Gush Etzion – INN (https://goo.gl/awuwBt)
Vanmiddag heeft een terrorist geprobeerd om met een mes soldaten neer te steken in Goesh Etzion. De terrorist kon tijdig worden uitgeschakeld. Aan Israëlische zijde zijn geen slachtoffers gevallen.

Overzicht berichten Israël, Syrië, Jordanië, Irak, IS, Turkije, Libië, Egypte, Saoedi Arabië, Iran, Hamas en Hezbollah (Libanon)

Lebanese are descendants of Canaanites – INN (https://goo.gl/ocC6Hj)
Uit een nieuw genetische studie blijkt dat 93% van de Libanese bevolking afkomstig is van de Kanaänieten. Wetenschappers zijn erin geslaagd om DNA monsters te nemen van vijf mensen begraven in de oude stad Sidon 3700 jaar geleden. 7% van de bevolking komt van Steppe volkeren in het huidige Rusland. Daarnaast hebben de Bronstijdse bewoners van Sidon, een grote Kanaänitische stadstaat in het hedendaagse Libanon, hetzelfde genetische profiel als mensen die 300 tot 800 jaar eerder in het huidige Jordanië leefden. Dit bewijs ondersteunt het idee dat verschillende culturele groepen van Levantine, zoals de Moabieten, Israëlieten en Feniciërs een gemeenschappelijke genetische achtergrond zouden kunnen hebben, aldus de auteurs in American Journal of Human Genetics. Onderzoekers hebben ook vastgesteld dat de genetische menging van de Levantijnse en Iraanse naties tussen 6.600 en 3.550 jaar geleden is gebeurd.Donderdag 27 juli 2017 - Rellen in de Oude Stad van Jeruzalem, bijna 100 gewonden

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link

After metal detectors removed, Arabs riot on Temple Mount – INN (https://goo.gl/9vbCZb)
Vanmiddag zijn rellen uitgebroken in de Oude Stad van Jeruzalem nadat de Moefti van Jeruzalem moslims toestemming had gegeven om de Tempelberg weer te betreden (zie verderop in dit overzicht). Er zijn bijna 100 gewonden gevallen. De politie gebruikt traangas, schokgranaten en rubberkogels om de menigte uiteen te jagen.

Rabbis call on Jews to visit Temple Mount ‘to strengthen our claim to this holy place’ – JP (https://goo.gl/BL1z3v)
Tientallen prominente nationaal religieuze rabbijnen hebben Joden opgeroepen om naar de Tempelberg te gaan om “onze claim op deze heilige plaats te versterken.” De rabbijnen dringen er wel op aan dat Joden zich aan de Joodse voorschriften houden zoals het van tevoren nemen van een ritueel bad, niet met lederen schoenen de Tempelberg betreden, en niet op plekken komen die de Joodse wet verbiedt zoals de islamitische Rotskoepel die staat op de plek waar het Heilige der Heiligen was. De Tempelberg is de heiligste plaats in het Jodendom, en wordt beschouwd als de plaats van de Bijbelse verslagen van de binding van Izaäk; Jakobs droom van een ladder die naar de hemel reikte met engelen die opstegen en dalen; en het was de locatie van de Eerste en Tweede Tempel.

'Abbas wants to fan the flames' – INN (https://goo.gl/4QHjep)
Israël heeft aanwijzingen dat op instigatie van president Abbas morgen grote rellen zullen gaan plaatsvinden bij de Tempelberg en in Oost-Jeruzalem. Abbas heeft belang bij onrust ondanks dat Israël de detectiepoortjes en camera's heeft weggehaald bij de Tempelberg. Israëlische analisten zeggen dat Abbas zich sterk voelt nadat hij Israël weigerde te betalen voor elektriciteit dat bestemd is voor Gaza. Abbas en de Palestijnen hebben er belang bij dat het onrustig blijft.

Mufti: Prayer on the Temple Mount is permitted – INN (https://goo.gl/DGjMAU)
De Moefti van Jeruzalem heeft moslims weer toestemming verleend om te gaan bidden op de Tempelberg. Israël heeft zowel de detectiepoortjes als camera's weggehaald. De woorden komen nadat de politie afgelopen nacht nieuw geïnstalleerde relingen en steigers waarop camera's eerder waren gemonteerd weer heeft verwijderd. Of het rustig zal blijven valt nog te bezien aangezien Abbas de Palestijnen heeft opgehitst om morgen rellen te veroorzaken (zie berichtgeving hierboven).

New yeshiva - on the Temple Mount – INN (https://goo.gl/VZAikL)
De recente commotie over de Tempelberg heeft een drie maanden oude jesjiva (religieuze hogeschool) in de schijnwerpers gebracht. De nieuwe jesjiva is gelegen op de Tempelberg, en voor de eerste keer in duizenden jaren worden Torastudies gehouden op de heiligste plaats van Israël. “Het is ondenkbaar dat op de heiligste plaats van Israël er geen jesjiva bestaat”, zegt één van de stichters van Jesjiva. “We doen alles wat we kunnen om ervoor te zorgen dat er Joodse aanwezigheid op de Tempelberg is, wanneer Joden hier mogen zijn." "Wij zijn de afgevaardigden Israëls volk." De jesjivastudenten - zowel getrouwd als alleenstaand - leren de wetten van de Heilige Tempel systematisch en grondig. Het doel van deze studies is het verhogen van het aantal Torageleerden die vaardig zijn in de wetten van de Heilige Tempel en klaar zijn om te werken zodra de gelegenheid zich voordoet. Tijdens de zomermaanden van Jeshiva leren ze de wetten van de offeranden, evenals de wetten van de Tempeldienst volgens Maimonides. Omdat de Israëlische autoriteiten Joden niet toelaten om de Tempelberg te betreden met heilige boeken, wordt al het leren op de Tempelberg mondeling gedaan. De leerlingen mogen echter wel de noodzakelijke boeken naar de ingang van de Tempelberg brengen.

Overzicht berichten Israëlische politiek/diplomatie + link

Jordan sets conditions for return of Israeli Embassy staff – INN (https://goo.gl/f6XoSA)
Het conflict tussen Israël en Jordanië schijnt nog niet voorbij te zijn. Jordanië zegt dat het Israëlische ambassadepersoneel pas mag terugkeren als de Israëlische bewaker in Israël wordt berecht. Israël heeft nog niet officieel gereageerd op het bericht. Woensdag zei plaatsvervangend van buitenlandse zaken Tzipi Hotovely dat er “geen twijfel” bestaat dat de bewaker samen met het ambassadepersoneel terugkeert naar Amman. Ze zegt dat de bewaker uitstekend werk heeft verricht door de terrorist uit te schakelen.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Netanyahu: Death penalty for Halamish terrorist – INN (https://goo.gl/iQmFM7)
Premier Netanjahoe pleit voor de executie van de Halamish terrorist die vorige week Shabbat drie Joden vermoordde. Israël heeft sinds het proces van Eichmann geen doodstraf meer uitgevoerd. Het is volgens de Israëlische wet mogelijk om de doodstraf uit te voeren maar de rechters moeten tot een unanieme beslissing komen. De regering kan alleen een standpunt innemen.Woensdag 26 juli 2017 - Netanjahoe: Iran probeert het gat op te vullen in Syrië bij de grens met Israël

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link

Netanyahu: Iran is trying to fill the gap – INN (https://goo.gl/HcVF6z)
Premier Netanjahoe heeft gisteren samen met minister van defensie Lieberman en opperbevelhebber Eizenkot de Golan bezocht. Hij maakte zich zorgen over de snel veranderende situatie aan de grens tussen Syrië en Israël. IS trekt zich terug en Iran vult samen met Hezbollah het gat. Iran en Hezbollah hebben precisie raketten die Israël in het hart kunnen treffen. Israël moet op deze dreiging inspelen.

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link

Palestinian unity in Jerusalem as prayer protests continue in Old City – JP (https://goo.gl/a3B7ge)
Palestijnen blijven vandaag demonstreren tijdens gebeden in de Oude Stad van Jeruzalem. Ze vinden het niet voldoende dat Israël de detectiepoortjes heeft weggehaald. Ze willen ook dat de beveiligingscamera's en andere veiligheidsmaatregelen worden verwijderd. Bij de Leeuwenpoort houden Palestijnse vrouwen vanmiddag een protest. De situatie is nog steeds gespannen. Gisteravond waren er rellen waarbij volgens Palestijnse media twee journalisten en tientallen demonstranten gewond zouden zijn geraakt. Joodse jongeren durven niet het gebied van de Leeuwenpoort te betreden uit angst voor confrontatie met de Palestijnen. Het conflict blijft dus nog wel even doorgaan ondanks de verwijdering van de metaaldetectoren.

Overzicht berichten – peilingen/onderzoeken in en over Israël/Palestijnen + link

Poll: 77% believe removal of metal detectors was surrender – INN (https://goo.gl/FBQffU)
Uit een peiling blijkt dat de meerderheid van de Israëlische bevolking het niet eens is met het weghalen van de metaaldetectoren bij de ingangen van de Tempelberg door de Israëlische regering. Van de ondervraagden is 68% voor plaatsing van de metaaldetectoren, 23 tegen en 9% heeft geen mening. Maar liefst 77% van de bevolking beschouwt het weghalen van de detectiepoortjes als een overgave, 17% ziet dat niet zo. Ook is veel kritiek op de handelwijze van premier Netanjahoe. Slechts 23% vindt dat hij correct gehandeld heeft, 67% vindt van niet en 10% twijfelt.

Overzicht berichten rechtszaken/onderzoeken/arrestaties/gevangenis in Israël/wereld + link

EU court: Hamas still considered a terror organization – INN (https://goo.gl/xN9hHS)
Het Europese Hof heeft vandaag beslist dat Hamas op de Europese lijst van verboden terreurorganisaties blijft staan. Joodse organisaties in Europa zijn blij met de beslissing. De EU-lijst van terroristische organisaties zorgt ervoor dat de fondsen van de getroffen groepen bevroren blijven, de bewegingen van Hamas filialen beperkt blijven en verbiedt de organisatie openlijk zaken in de EU te doen.

Overzicht berichten Jodendom + link

'We won't allow Israel to turn into an LGBTistan' – INN (https://goo.gl/MjpKc6)
De Joodse orthodoxie en religieus zionisten willen voorkomen dat Israël verandert in een LGBTistan waar homoseksuelen en transseksuelen het voor het zeggen hebben. Opperrabbijn Shmuel Eliyahu van Safed wil niet dat homoseksuelen en transseksuelen kinderen kunnen adopteren. Hij spreekt over LGBT terreur die het systeem dwingt om te doen wat het ziet als tegen gezond denken. Dat dit ziekelijk is een understatement. Het moet behandeld en hersteld worden. 45 religieus zionistische rabbijnen hebben een brief geschreven aan minister van justitie Shaked van het Joods Huis om niet toe te geven aan de LGBT gemeenschap. Adoptie wordt niet genoemd in de brief maar ze dringen er bij de minister wel op aan om niet de status quo te veranderen. De Tora is een licht voor Israël en de hele wereld en de gezinswaarden moeten gehandhaafd blijven.

Video's

Watch: Evidence of Babylonian destruction of Jerusalem found – INN (https://goo.gl/yVjbvj)
Dagen voor het Tisha B'Av vasten, zijn in de Stad van David artefacten opgegraven uit het Koninkrijk van Judea in de Eerste Tempel Periode - en bewijs van de vernietiging van de stad. Ga naar bovenstaande link voor de 2 minuut durende video met uitleg.Dinsdag 25 juli 2017 - De Waqf tegen het akkoord tussen Jordanië en Israël

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link

Report: Waqf opposed to new agreement – INN (https://goo.gl/txhKke)
De Jordaanse Waqf die toezicht houdt over de Tempelberg is tegen het akkoord dat Jordanië en Israël gisteravond hebben gesloten. De Waqf neemt geen genoegen met het weghalen van de detectiepoortjes door Israël deze ochtend. De Waqf wil niet dat Israël nieuwe veiligheidsmaatregelen neemt. Israël komt met geavanceerde technologie en andere maatregelen om de veiligheid van de bezoekers te waarborgen.

Abbas: Freeze in contacts with Israel to continue – INN (https://goo.gl/osK9wf)
De Palestijnse Autoriteit (PA) -voorzitter Mahmoud Abbas heeft vanavond gezegd dat de bevriezing van de contacten met Israël zal worden voortgezet, ondanks het verwijderen van de metaaldetectoren bij de ingangen naar de Tempelberg. De overeenkomst tussen Israël en Jordanië is niet genoeg voor Abbas, die eist dat alle beveiligingsmaatregelen die zijn ontworpen om het smokkelen van wapens op de Tempelberg te voorkomen, verwijderd worden. “Tenzij alle maatregelen teruggaan naar wat ze vóór 14 juli waren, zullen er geen veranderingen plaatsvinden”, zei Abbas in een toespraak tijdens een vergadering van het PA-leiderschap.

Existing security cameras on Temple Mount also removed – INN (https://goo.gl/tX8e1e)
Het veiligheidskabinet heeft besloten om ook de veiligheidscamera's op de Tempelberg te verwijderen die eerder al door Jordanië en de Waqf waren geaccepteerd. Er is nu een situatie ontstaan waarbij de veiligheid in het geding is zolang Israël nog geen geavanceerde veiligheidsmaatregelen heeft getroffen. Dat plan gaat Israël overigen 100 miljoen shekel kosten en houdt tevens in de financiering van politiepersoneel op bepaalde posities.

Jewish Home ministers vote against removal of metal detectors – INN (https://goo.gl/68pQcw)
Twee minister van het Joods Huis en één minister van de Likoed hebben tegen de verwijdering van de detectiepoortjes gestemd. Het gaat om de ministers Naftali Bennett, Ayelet Shaked en Zeev Elkin. Zij gaven na afloop van de vergadering van het veiligheidskabinet geen commentaar op hun beslissing, maar wel is duidelijk dat ze in ieder geval willen dat de veiligheidscamera's blijven (wat niet gebeurt; deze worden ook verwijderd). Sommige veiligheidsexperts zijn het met de drie ministers eens, maar anderen pleiten juist voor verwijdering om de spanningen te verminderen.

Friedman credits American involvement for solving crisis with Jordan – JP (https://goo.gl/8QfS8R)
Volgens de Amerikaanse ambassadeur in Israël, David Friedman, is het aan de VS te danken dat de crisis tussen Israël en Jordanië voorbij is. De Amerikaanse regering zou zich op de achtergrond bemoeid hebben met de kwestie. Oppositieleider Herzog bedankte Friedman maar zei dat de volgende keer de VS sneller zou moeten optreden. Oud ambassadeur in de VS Oren zei dat onder de regering Obama Israël werd gezien als het probleem, terwijl onder de regering Trump Israël wordt gezien als de oplossing.

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link

Russian military police deploy close to Israel's Golan Heights to monitor safe zones – JP (https://goo.gl/82PpGJ)
Rusland heeft militaire politie gestationeerd in twee veiligheidszones in Syrië waarvan één ligt nabij de Israëlische Golan. Er zijn op 21 en 22 juli twee controle- en tien uitzichtposten geplaatst in het zuidwesten en nabij de hoofdstad Damascus. Israël, de Verenigde Staten en Jordanië zijn door Rusland op de hoogte gebracht. De stationering van de Russische militaire politie komt nadat onlangs een akkoord is bereikt tussen Rusland en de VS voor een staakt-het-vuren in delen van Syrië. Israël vreest dat dit akkoord ertoe zal leiden dat Iran zich gaat vestigen in Syrië langs de Israëlische grens. Ook is onduidelijk hoe Israël, met de aanwezigheid van de Russen, wapenkonvooien van Hezbollah gaat aanvallen mocht dit noodzakelijk zijn.Maandag 24 juli 2017 - Crisis tussen Israël en Jordanië voorbij

Overzicht berichten Israëlische politiek/diplomatie + link

Report: Netanyahu, Abdullah reach agreement to resolve crisis – INN (https://goo.gl/7hLYfN)
Premier Netanjahoe en Koning Abdoella hebben vanavond telefonisch een akkoord bereikt om de crisis op te lossen. Jordanië zal afzien van arrestatie en ondervraging van de Israëlische bewaker. Hij mag terugkeren naar Israël. In ruil hiervoor zal Israël de metaaldetectoren verwijderen bij de ingangen van de Tempelberg. In plaats daarvan worden andere veiligheidsmaatregelen getroffen.

Ouder nieuws
Netanyahu vows to bring home embassy guard as crisis with Jordan deepens – TOI (https://goo.gl/HqABYx)
Premier Netanjahoe zal er alles aan doen om de beveiligingsambtenaar die, na te zijn aangevallen met een schroevendraaier, twee Jordaniërs doodschoot terug te halen naar Israël. Jordanië wil de bewaker nog steeds ondervragen en er zijn ook Jordaniërs die willen dat de Israëliër wordt berecht en geëxecuteerd. Naar verwachting zal premier Netanjahoe later vandaag met Koning Abdoellah telefoneren. Ook praten Israëlische veiligheidsexperts met hun Jordaanse collega's over de kwestie. De spanning tussen beide landen loopt hoog op omdat ook de veiligheidskwestie van de Tempelberg nog aan de gang is. De Jordaanse waqf wil niet dat Israël metaaldetectoren plaatst bij de ingangen van de Tempelberg.

Update: Ynet (https://goo.gl/QpDBMn) meldt dat premier Netanjahoe vanmiddag heeft overlegd met de top van defensie. Wat daaruit is uitgekomen is niet bekend. Vanavond buigt het veiligheidskabinet zich over de situatie. Israël wijst Jordanië er ondertussen op dat dat land zich moet houden aan de Weense Conventie en dat het geen ambassadepersoneel mag arresteren en ondervragen. De gewonde bewaker is door een Israëlische arts geholpen aan zijn verwondingen die niet heel ernstig zijn, maar hij zou eigenlijk wel naar het ziekenhuis moeten. Jordanië is bereid om de rest van het ambassadepersoneel te laten vertrekken maar staat erop dat de bewaker wordt ondervraagd. Jordanië dreigt met diplomatieke stappen tegen Israël.

Terror attack on Israeli embassy official in Jordan – INN (https://goo.gl/zZL4vT)
Bij de terreuraanslag van gisteren op een medewerker van de Israëlische ambassade zijn twee doden en een gewonde gevallen (zie ook berichtgeving gisteren). De gewonde is de medewerker van de Israëlische ambassade die werd aangevallen met een schroevendraaier in zijn huis dat naast de ambassade staat. Hij wist zijn aanvaller dood te schieten. Het is onduidelijk hoe de gewonde eraan toe is. De Jordaanse eigenaar van het huis raakte ook gewond en stierf later aan zijn verwondingen. Het incident speelde zich af toen meubels in het huis van de Israëlische medewerker werden gebracht. Plotseling werd hij van achteren aangevallen door een terrorist met een schroevendraaier. Veiligheidstroepen hebben de ambassade van de buitenwereld afgesloten. Premier Netanjahoe heeft vannacht contact gehad met de Israëlische ambassadeur.

Jordan demands to interrogate wounded Israeli official – INN (https://goo.gl/8gPzgG)
Jordanië wil de Israëlische ambassademedewerker verhoren over de schietpartij van gisteravond. Israël weigert dat en doet een beroep op de diplomatieke immuniteit van het ambassadepersoneel. Jordanië weigert nu de ambtenaar naar Israël te laten vertrekken.

Petra: Jews detained for praying – INN (https://goo.gl/J3awHe)
De Jordaanse politie heeft in Petra 20 charedische Joden gearresteerd die van pan waren te bidden bij het graf van de Hoge Priester Aharon. Hun religieuze attributen zoals hun kippa en gebedsriemen zijn afgenomen. Vandaag is het de 1ste van de maand Av en dat is de sterfdag van Aharon. De Jordaanse politie heeft gedreigd alle Joden die in Jordanië bidden te arresteren. De politie heeft tegen ultraorthodoxe Joden gezegd dat het sowieso verboden is voor Joden om in Jordanië te bidden. De arrestatie moet in het licht gezien worden van de spanningen die momenteel aanwezig zijn tussen Israël en Jordanië in verband met de aanval op de Israëlische ambassade en de crisis rondom de Tempelberg.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Possible terror attack in Petah Tikva – INN (https://goo.gl/fBL2hW)
Aan het eind van de ochtend heeft een terreuraanslag plaatsgevonden in Petach Tikwa. Een man van begin 40 is met een mes in zijn nek gestoken door een PA Arabier. De man is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. De terrorist is uitgeschakeld en gearresteerd.

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link

Radical cleric calls for 'Islamic war' for Jerusalem – INN (https://goo.gl/JYan9f)
Sheikh Yusuf al-Qaradawi zegt dat de confrontatie met Israël op de Tempelberg als een religieuze campagne gedefinieerd moet worden. "Het moet duidelijk worden gesteld dat dit een islamitische campagne is, omdat Al-Quds niet alleen een Palestijns of een Arabisch probleem is. Al-Quds is in het belang van de islamitische natie van het westen naar het oosten, "schreef Qaradawi op Twitter. Qaradawi wordt beschouwd als de hoogste religieuze autoriteit van de Soenni Moslim Wereld en de spirituele leider van zowel de Moslim Broederschap als Hamas. In de periode van de Al-Aqsa Intifada vaardigde Qaradawi een fatwa uit voor zelfmoordaanvallen tegen Israël. Op religieus niveau pleit Qaradawi voor een geleidelijke islamitische revolutie tot de islamitische regels en de heerschappij van het kalifaat volledig zijn geïmplementeerd. Hij voorspelde dat de islamitische immigratie naar Europa uiteindelijk zal leiden tot de islamisering van het continent. De geestelijk leider staat op de zwarte lijst van Saoedi-Arabië, Egypte, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten.

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

Second Gaza rocket in 24 hours hits southern Israel – JP (https://goo.gl/TVQ5L2)
Gisteravond laat is vanuit Gaza een raket op Israël afgeschoten. Het projectiel kwam in onbewoond gebied bij het veiligheidshek terecht. Er zijn geen slachtoffers gevallen. Een IDF tank heeft een positie van Hamas onder vuur genomen.Zondag 23 juli 2017 - Dode in Jordanië bij incident op Israëlische ambassade

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link

Dode in Jordanië bij incident op Israëlische ambassade – NOS (https://goo.gl/B9iG4J)
In de Israëlische media (om half tien s' avonds) nog geen bericht over een incident op de Israëlische ambassade in Amman. Daarbij zou een dode zijn gevallen. Veiligheidstroepen hebben de ambassade afgezet. Een 17 jarige jongen is doodgeschoten en een Israëliër is met steekwonden in de borst in het ziekenhuis opgenomen. Er is ook nog een Jordaniër gewond geraakt. In Jordanië wonen veel Palestijnen. Er zijn duizenden mensen de straat opgegaan die oproepen tot een jihad tegen Israël i.v.m. de Tempelberg crisis.

Enraged worshippers again confront police near Temple Mount – YN (https://goo.gl/DW8ZZr)
Vanavond is het onrustig bij de Leeuwenpoort die toegang geeft tot de Tempelberg. Na het gebed gingen moslims de confrontatie aan met de Israëlische politie. Ze zijn nog steeds woedend over de metaaldetectoren die bij de ingang van de Tempelberg staan. De politie verspreidt de menigte met schokgranaten en de inzet van andere middelen.

Muslims reject surveillance cameras installed at Temple Mount – INN (https://goo.gl/pwRFHd)
De politie streeft naar het vervangen van metaaldetectoren door beveiligingscamera's. Maar de Waqf wijst alle beveiligingsmaatregelen af om terroristische aanslagen te voorkomen. De Israëlische politie heeft zaterdagavond geavanceerde bewakingscamera's bij de Leeuwenpoort van de Oude Stad van Jeruzalem geïnstalleerd, waar de meeste moslims de Tempelberg opgaan, om de metaaldetectoren van de plek te verwijderen. De nieuwe camera's zouden degenen die wapens dragen, kunnen opsporen, en door de politie terzijde kunnen worden genomen en worden gecontroleerd. Moslims die zondagochtend op de plek aankwamen weigerden de Tempelberg op te gaan vanwege de camera's.

Arab League: Israel is 'playing with fire' on Temple Mount – INN (https://goo.gl/FEGNbR)
De Arabische Liga waarschuwt voor een crisis in verband met de veiligheidsmaatregelen die Israël op de Tempelberg genomen heeft. In een verklaring van het hoofd van de Liga, Ahmed Abul Gheit, wordt gezegd dat Jeruzalem een rode lijn is.

Jews in Turkey under attack over Temple Mount crisis – YN (https://goo.gl/DgCb1y)
Joden in Turkije worden belaagd als gevolg van de Tempelberg crisis in Jeruzalem. Bij twee demonstraties werden in de nacht van donderdag op vrijdag en op zaterdag synagogen aangevallen met stenen. De politie die de synagogen bewaakt was juist voor de demonstraties weggegaan wat erop duidt dat de rellen met toestemming van de regering Erdogan plaatsvinden. President Erdogan heeft Israël beschuldigd van “buitensporig geweld”. In de Turkse media krijgt Israël ook de volle laag.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Victims of terror attack identified as Salomon family – INN (https://goo.gl/4LwQJK)
Bij een terreuraanslag afgelopen vrijdag zijn 3 leden van de family Salomon vermoord. Het gaat om Yosef Salomon (70), en zijn dochter Haya (46) en zoon Elad (36). Ze waren inwoners van Neve Tzuf (Halamish). Ze vierden de geboorte van hun kleinkind toen de 19 jarige Arabische terrorist Omer al-Abed het huis binnenviel en hen vermoordde. De vrouw van Elad wist op tijd de kinderen in een kamer op te sluiten zodat ze gered werden. Een soldaat die met verlof was realiseerde zich dat er een drama in het huis afspeelde en schoot door het raam de Arabische terrorist in zijn buik. Hij ligt in het ziekenhuis. De terrorist had eerder op Facebook een afscheidsbrief geplaatst. Hij schreef dat de aanslag te maken heeft met de situatie op de Tempelberg. Hij heeft banden met Hamas maar is geen actief lid. Hamas heeft de aanslag toegejuicht.

Thousands attend funerals of victims of Halamish massacre – INN (https://goo.gl/b4ZmY2)
Duizenden mensen zijn vanmiddag bij de begrafenis geweest van 3 leden van de familie Salomon die vrijdagavond werden vermoord in Halamish. De begrafenis vond plaats in Modi'in. Naast de drie doden is een ander familielid gewond geraakt bij de steekpartij.

Abbas suspends security coordination with Israel – INN (https://goo.gl/eEpsd1)
PA-voorzitter Mahmoud Abbas heeft de beveiligingsbijeenkomsten tussen Israëlische en Arabische ambtenaren na Hamas-terreuraanval in Halamish geannuleerd. Het is de eerste keer dat de veiligheidssamenwerking is stopgezet, sinds Abbas verkozen werd als leider van de PA bijna een decennium geleden. Minister van defensie Lieberman vertelde aan Ynet dat Israël het kan redden zonder Palestijnse samenwerking, maar dat de Palestijnen er juist onder zullen lijden. Samenwerking is vooral voor de Palestijnen zelf een noodzaak. President Abbas heeft de terroristische aanslag niet veroordeeld.

Israel Dog Unit urges guard dogs in wake of Neve Tzuf attack – INN (https://goo.gl/FhnVfD)
De Israëlische Honden Eenheid dringt er, naar aanleiding van de aanslag in Neve Tzuf, op aan om bewakingshonden in de zetten bij Joodse plaatsen in Judea en Samaria. De bewakingshonden kunnen ervoor zorgen dat ongewenste indringers niet ongemerkt de nederzettingen binnendringen. Vandaag wordt een demonstratie en trainingssessie met bewakingshonden gehouden in Efrat.

Achtergrondartikel – Hoe Jeruzalem heilig werd voor moslims

Met de huidige spanning rondom de Tempelberg is het belangrijk om te weten hoe Jeruzalem heilig werd voor moslims. Eigenlijk speelt religie geen belangrijke rol. Jeruzalem onder de islam is niet meer dan een politieke kwestie:
  • De profeet Mohammed gebruikte het om de Joden te bekeren;
  • de kalifaten van Damascus gebruikten het als een pelgrimsoord omdat ze niet naar Mekka konden;
  • Saladin gebruikte het om zijn strijders aan te moedigen;
  • en de Palestijnen gebruiken het voor hun eigen staat als die er ooit komt.

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

Rocket fired from Gaza explodes in the air – INN (https://goo.gl/QbPKAo)
Vanuit Gaza is gisteravond een raket afgevuurd richting Israël. Het projectiel spatte in de lucht uit elkaar en bereikte zo Israël niet. Er zijn dus ook geen slachtoffers gevallen aan Israëlische zijde. Vorige maand werd voor het laatst een raket op Israël afgevuurd.Shabbat (zaterdag) 22 juli 2017

Er wordt vandaag geen nieuws verzameld vanwege de Joodse rustdag (Shabbat tijden). Voor Parsja van de week ga naar: http://www.nik.nl/category/tora-van-de-week/ (bron: NIK)Vrijdag 21 juli 2017 - Detectiepoortjes blijven bij de ingangen van de Tempelberg staan; geweld in Jeruzalem

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link

Metal detectors will remain on Temple Mount – INN (https://goo.gl/zWh2dt)
Het veiligheidskabinet heeft na vier uur vergaderen gisteravond besloten dat de detectiepoortjes bij de ingangen van de Tempelberg blijven staan. Het kabinet wil dat vrije toegang tot heilige plaatsen blijft bestaan en dat tegelijkertijd de veiligheid wordt gewaarborgd. Israël zegt de status quo te zullen handhaven. Moslims zijn kwaad op de plaatsing van de detectiepoortjes en dat heeft tot onrust geleid in Oost-Jeruzalem. Vandaag vinden de vrijdaggebeden plaats en verwacht de IDF dat het opnieuw onrustig zal zijn.

Muslims to flock to Al-Aqsa – INN (https://goo.gl/27u3EE)
Moslims komen vandaag naar de Tempelberg voor het vrijdaggebed. Leiders hebben moslims opgeroepen om niet op de berg te bidden maar er buiten als protest tegen de detectiepoortjes. Er is een “Dag van Woede” afgekondigd. President Abbas is uit China vertrokken op weg naar huis i.v.m. de spanningen.

Police commissioner: We're ready for anything – INN (https://goo.gl/Q9uQPZ)
Duizenden manschappen van de politie en grenspolitie zijn op de been in Oost-Jeruzalem om de toestroom van moslims naar de Tempelberg rustig te laten verlopen. Er zijn al schermutselingen aan de gang waarbij moslims proberen om de controlepost van de politie te doorbreken. Er wordt met stenen gegooid. De politie verspreidt de menigte.
Update: Vanmiddag zijn vier Palestijnen om het leven gekomen. De omstandigheden rondom de dood hun is nog niet bekend.Donderdag 20 juli 2017 - Witte Huis "bezorgd" over situatie op en rondom de Tempelberg

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link

White House 'concerned' over Temple Mount – INN (https://goo.gl/YrzN9d)
In een verklaring zegt het Witte Huis “bezorgd” te zijn over de situatie op en rondom de Tempelberg. “The United States is very concerned about tensions surrounding the Temple Mount/Haram Al-Sharif, a site holy to Jews, Muslims, and Christians, and calls upon the State of Israel and the Hashemite Kingdom of Jordan to make a good faith effort to reduce tensions and to find a solution that assures public safety and the security of the site and maintains the status quo.” De VS volgen de ontwikkelingen nauwgezet.

Watch: New footage of Temple Mount attack – INN (https://goo.gl/QfnY23)
Er is een nieuwe video vrijgegeven met beelden van bewakingscamera's waarop de route te zien is die de drie terroristen hebben afgelegd bij het binnensmokkelen van wapens op de Tempelberg. Ga voor de beelden naar bovenstaande link.

Will Israel cave on Temple Mount security? – INN (https://goo.gl/4M8egw)
Volgens een Arabische krant (Al-Sharq Al-Awsat) in Londen hebben de Amerikanen een compromis geformuleerd inzake de beveiliging van de Tempelberg. Israël zou de magnetometers weghalen en in plaats daarvan bezoekers nauwkeurig fouilleren. De metaaldetectors zorgen voor grote onrust bij moslims wat zich uit in rellen. Zij vrezen een einde aan de status quo op de Tempelberg.

Will UNESCO ever condemn Temple Mount terror attack? – INN (https://goo.gl/hF3j5u)
Israël heeft UNESCO gevraagd om de terreuraanslag van afgelopen vrijdag bij de Tempelberg te veroordelen. Het is de vraag of UNESCO dit ooit zal doen. De Oude Stad van Jeruzalem, inclusief de Tempelberg, staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Maar onlangs nam UNESCO een anti-Israëlische resolutie aan waarin Israëlische soevereiniteit over Jeruzalem wordt ontkend.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Palestinian attempts to stab IDF troops in West Bank; attacker shot dead – JP (https://goo.gl/pD339V)
Vanmiddag heeft een Arabische terrorist geprobeerd om een soldaat neer te steken. Het incident vond bij de Joodse dorp Tekoa plaats. De terrorist is ter plekke neergeschoten en is overleden. Er zijn geen slachtoffers gevallen onder Israëlische troepen. De aanslag vond plaats ten tijde van spanningen rondom de Tempelberg. Morgen is het islamitisch vrijdag gebed en de IDF bereidt zich voor op veel geweld.Woensdag 19 juli 2017 - Onrustig in Oost-Jeruzalem

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Violent riots spread across eastern Jerusalem – INN (https://goo.gl/KMf1VG)
De rellen van gisteren bij de Tempelberg verspreiden zich vandaag over delen van Oost-Jeruzalem. Arabieren gooien met stenen en brandbommen naar de politie en grenspolitie. De rellen vinden plaats in de Arabische wijken Ras al-Amud, Silwan en Issawiya. Op de Olijfberg raakte een Israëlische vrouw gewond toen haar auto met stenen bekogeld werd.

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link

Israel working with Jordan and Palestinians to calm Temple Mount crisis – JP (https://goo.gl/9FvB5U)
Israël werkt samen met Jordanië en de Palestijnen om de rust terug te brengen in Jeruzalem n.a.v. de Tempelberg crisis. Premier Netanjahoe heeft met Koning Hoessein en president Abbas gesproken om het geweld in te dammen. Er zijn ook onbevestigde berichten dat er contact is tussen Israël en Saoedi Arabië over de kwestie. Turkije zou zich er ook mee willen bemoeien, maar Israël heeft daar geen belangstelling in omdat president Erdogan de Joodse staat heeft uitgemaakt voor “racistisch”. De VS en Egypte spelen ook geen rol in de kwestie.

Netanyahu: No decision made yet on Temple Mount metal detectors – JP (https://goo.gl/7mhosr)
Premier Netanjahoe zegt vandaag dat nog geen beslissing is genomen om de metaaldetectors te verwijderen van de Tempelberg. De detectors moeten voorkomen dat wapens gebruikt worden op de berg. Netanjahoe is vandaag in Boedapest en onderhoudt telefonisch contact met veiligheidsmensen over de situatie. Er is volgens de premier goed contact met de Arabische wereld die hij verzekerd heeft dat er geen verandering van de status quo zal plaatsvinden. Hij verwijst naar de Eiffeltoren in Parijs waar ook detectoren gebruikt worden.

Hamas admits Israel gives full religious freedom to Muslims – INN (https://goo.gl/anaWUq)
N.a.v. de maatregelen die Israël heeft genomen op de Tempelberg, erkent Hamas plotseling dat Israël vóór deze maatregelen volledige vrijheid bood aan moslims om hun geloof te belijden. Dit staat te lezen in een persverklaring van premier Ismail Haniyeh van Hamas (zie link). De huidige maatregelen worden door Hamas gezien als een gevaarlijke escalatie.Dinsdag 18 juli 2017 - Israël toont bewijs dat Hezbollah uit is op een confrontatie met de Joodse staat

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link

Proof Hezbollah is preparing for war – INN (https://goo.gl/CMidpr)
Israël heeft vanavond twee video's naar buiten gebracht waarop te zien is dat Hezbollah bezig is met het voorbereiden van een oorlog tegen Israël. De eerste video laat zien hoe Hezbollah zich bewapent in strijd met VN resolutie 1701 waarin staat dat Hezbollah zich juist moet ontwapenen. De tweede video laat zien hoe Hezbollah militaire inlichtingen verzamelt. Hezbollah neemt in het zuiden van Libanon onder de neus van UNIFIL posities in en verzamelt wapens. Israël schat dat Hezbollah inmiddels 160.000 raketten in bezit heeft waarvan een groot deel elke plek in Israël kan treffen.

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link

Arabs riot in Jerusalem – INN (https://goo.gl/ZXKZ8R)
Net als gisteravond zijn ook vanavond weer Arabische rellen in Jeruzalem. Tientallen Arabieren gooien met flessen en stenen naar de politie bij de ingangen van de Tempelberg. De politie probeert de menigte te verspreiden. Er zijn twee politieagenten lichtgewond geraakt.

Israel says it will expand space for non-Orthodox prayer at Kotel despite freezing agreement – JP (https://goo.gl/aauVti)
Ondanks dat plannen voor een gemengde gebedsruimte bij de Kotel in de ijskast zijn gezet door de regering, zegt de staat tegenover het Hooggerechtshof dat uitbreiding en verbetering van de zuidelijke sectie voor niet-orthodoxe Joden door zal gaan. Hier is 5 miljoen dollars mee gemoeid en het project zal binnen 10 maanden af zijn. De Vrouwen van de Muur zijn echter tegen omdat ze geen vervanging willen hebben. Ze willen drie secties hebben: voor mannen, vrouwen en gemengd. Op 30 juli houdt het Hooggerechtshof een hoorzitting.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Terror attack near Hevron – INN (https://goo.gl/knKaEK)
Vanmiddag heeft een terreuraanslag plaatsgevonden buiten Kiriat Arba vlakbij Hebron. Een auto reed in op een groep soldaten en verwondde daarbij drie van hen. Ze zijn lichtgewond geraakt. De terrorist is doodgeschoten.

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/satellieten/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link

Palestinians return Israeli drone after crash in West Bank – YN (https://goo.gl/GSNvbv)
Vannacht is een skylark drone van de IDF neergestort in Palestijns gebied. De drone werd ingezet om gezochte Palestijnse terroristen in een vluchtelingenkamp nabij Nabloes (Sichem) op te sporen. De IDF onderzoekt of de drone door een technisch mankement of door een blunder van de operator is neergestort. Palestijnen hebben het onbemande toestel aan de IDF teruggegeven. De laatste tijd zijn vaker drones van de IDF uit de lucht gevallen.Maandag 17 juli 2017 - Vanavond rellen in Jeruzalem

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link

Riots in Jerusalem – INN (https://goo.gl/XeQYU1)
Vanavond zijn rellen in Jeruzalem uitgebroken n.a.v. de problemen rondom de beveiliging van de Tempelberg na de aanslag van afgelopen vrijdag. Tientallen Arabieren gooien met stenen en blokkeren de Maale Mota Gura weg. De politie tracht de relschoppers uiteen te jagen. Bij de Leeuwenpoort zijn ook tientallen Arabieren die politieagenten aanvallen.

Muslims avoid Temple Mount – INN (https://goo.gl/3QEWmG)
Moslims mijden massaal de Tempelberg vanwege de metaaldetectors die Israël er geplaatst heeft. In plaats daarvan bidden ze buiten de twee ingangen van de Tempelberg. Ze schreeuwen ook: “Aksa moskee, we offeren onze ziel en ons bloed.” Ze geven hiermee gehoor aan de oproep van de Waqf om de Tempelberg niet te betreden.

Jews ascend Temple Mount - without Waqf escort – INN (https://goo.gl/QCfngQ)
Vanochtend stond de Israëlische politie toe dat een aantal Joden de Tempelberg opging ondanks de afwezigheid van de Jordaanse Waqf. Het is voor het eerst sinds jaren dat Joden zonder begeleiding van Waqf ambtenaren de Tempelberg bezoeken. Het bezoek komt nadat vrijdag een aanslag heeft plaatsgevonden. In het weekend zijn drie Waqf ambtenaren gearresteerd die de terroristen zouden hebben geholpen. Het Jordaanse parlement heeft gisteren een ceremonie gehouden ter ere van de terroristen.

Overzicht Joods Nederland + link

Bewakingsposten Joodse instellingen verdwijnen – NOS (https://goo.gl/c8ahjh)
Vanaf vandaag maken de bewakingsposten bij Joodse instellingen in Amsterdam plaats voor camera's waarmee gebouwen als scholen, synagoges en musea worden bewaakt. Het geavanceerde camerasysteem zou effectiever en efficiënter zijn. De voorzitter van de synagoge, Abby Israëls, vond de aanwezigheid van de politie wel rustgevend. "Maar het feit dat het nodig is, is gewoon erg. Het zou niet nodig moeten zijn," zegt Israels in het NOS Radio 1 Journaal. "Als je denkt wat het betekent voor de scholen waar de kinderen iedere dag komen, dan is dat moeilijk. Ze worden ermee grootgebracht, dat heeft natuurlijk toch invloed." Verder zegt hij: "De dreiging blijft hetzelfde maar de politie weegt het af en de politie en burgemeester bepalen hoe er gesurveilleerd wordt." Dat gebeurt in overleg met de Joodse gemeenschap. "Ik vond het zelf wel prettig dat die huisjes er waren, maar als de politie zegt dat het met camera's even goed is, dan heb ik er vertrouwen in."Zondag 16 juli 2017 - Tempelberg weer geleidelijk open

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link

Tempelberg in Jeruzalem weer open, met extra maatregelen – NOS (https://goo.gl/NWp72x)
Vandaag zal de Tempelberg, die na de schietpartij van afgelopen vrijdag werd gesloten, weer geleidelijk worden geopend voor biddende moslims en voor toeristen. Er worden extra veiligheidsmaatregelen getroffen zoals de inzet van metaaldetectors en het plaatsen van bewakingscamera's.

Waqf refuses to comply with new security measures – INN (https://goo.gl/Kqm3Nv)
De Islamitische Waqf weigert mee te werken met de Israëlische veiligheidsmaatregelen op de Tempelberg. Ze noemt deze een schending van de status quo. De Israëlische politie heeft magnometers geplaatst om de bezoekers te controleren. Ondanks het verzet van de Waqf zijn al ruim 200 moslims de Tempelberg opgegaan voor het middaggebed en hebben de veiligheidscontrole ondergaan.

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link

Israël tegen Amerikaans-Russisch bestand in zuidwesten van Syrië – NOS (https://goo.gl/Yp4MXz)
Premier Netanjahoe heeft vandaag in Parijs, waar hij was voor de herdenking van een razzia tegen Joden in Parijs tijdens de Tweede Wereldoorlog, gezegd tegen het Amerikaan-Russisch bestand in het zuidwesten van Syrië te zijn omdat het vreest dat Iran zich daar gaat vestigen met soldaten. Daarmee zouden Iraanse soldaten gelegerd worden tegen de grens met Israël aan. Israël wil ook niet dat Rusland toezicht houdt op het bestand omdat Rusland en Iran bondgenoten zijn. Naast een uitgebreide troepenmacht zou Iran ook een luchtmachtbasis en een haven in Syrië willen vestigen.Shabbat (zaterdag) 15 juli 2017

Er wordt vandaag geen nieuws verzameld vanwege de Joodse rustdag (Shabbat tijden). Voor Parsja van de week ga naar: http://www.nik.nl/category/tora-van-de-week/ (bron: NIK)Vrijdag 14 juli 2017 - Terreuraanslag in Oude Stad van Jeruzalem: twee Druzische politieagenten gedood

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Terror attack in Jerusalem – INN (https://goo.gl/ao987K)
Bij de Leeuwenpoort in de Oude Stad van Jeruzalem zijn vanochtend drie gewonden gevallen bij een terreuraanslag. Twee van de gewonden verkeerden in kritieke toestand en zijn later overleden. Het zijn twee Druzische politieagenten. Het derde slachtoffer is minder zwaar gewond en volledig bij bewustzijn. De slachtoffers zijn politieagenten. De drie terroristen kwamen met wapens vanuit de Tempelberg richting de Leeuwenpoort waar zij de aanslag pleegden. Toen ze vluchtten naar de moskeeën op de Tempelberg werden ze door de politie geëlimineerd.

Analysis: Terror attack on Temple Mount can lead to dangerous escalation – JP (https://goo.gl/yzCrBv)
De aanslag van vanochtend in de Oude Stad van Jeruzalem kan leiden tot een gevaarlijke escalatie van het geweld. Sinds oktober 2015 zijn Palestijnse terroristen bezig met het plegen van aanslagen met messen, voertuigen en vuurwapens. De Oude Stad van Jeruzalem, vooral bij de Damascus Poort, is al langer het toneel van geweld, maar het komt zelden voor dat op of in de buurt van de Tempelberg een aanslag plaatsvindt. De drie aanslagplegers van vanochtend kwamen uit de Arabische stad Umm el-Fahm. Ze hadden een mes en een Carlo-Gustav machinegeweer bij zich. Dit machinegeweer wordt vaker gebruikt bij aanslagen. De IDF is al langere tijd bezig met het oprollen van wapenfabriekjes en neemt veel wapens in beslag. Maar misschien moet er wel een grote militaire operatie komen om toekomstig geweld te voorkomen.

WATCH: Neutralized terrorists stands back up and gets eliminated – INN (https://goo.gl/WW3Gc7)
Beelden van de de uitschakeling van de terroristen door de Israëlische politie.

VIDEO: Dramatic new footage emerges of Temple Mount attack - JP (https://goo.gl/Q8Ec9j)
Dramatische beelden van de aanslag van de terroristen. Op de video is te zien hoe een Druzische politieofficier in zijn rug wordt geschoten en op de grond neervalt.Donderdag 13 juli 2017 - 'Kalkilya plan' in ijskast gezet

Overzicht berichten Israël/Palestijnse gebieden + link

'Qalqilya Plan' frozen – INN (https://goo.gl/Xt4hdQ)
Premier Netanjahoe heeft het 'Kalkilya plan' in de ijskast gezet nadat tijdens een vergadering van het veiligheidskabinet werd geconstateerd dat het plan niet zou worden aangenomen. Er is dan ook niet over het plan gestemd. Het plan stond een uitbreiding van de Palestijnse stad Kalkilya voor met 40.000 woningen in gebied C. De stad zou dan tegen de bestandslijn van 1949 aan komen te liggen en dus ook dicht bij Israëlische steden. Dit wordt als een bedreiging ervaren. In plaats daarvan is besloten dat het kabinet over tien dagen opnieuw bijeenkomt om te kijken naar bouwplannen voor de Palestijnen in gebied C waar Israël volledige controle heeft.

Overzicht berichten Israël en de Palestijnen/Arabieren en het vredesproces + link

Trump envoy Greenblatt facilitates historic Israeli-Palestinian water deal – JP (https://goo.gl/RRioDN)
De afgevaardigde van het Witte Huis, Jason Greenblatt, heeft een historische Israëlisch-Palestijnse waterovereenkomst bereikt. De overeenkomst over het Rode Zee-Dode Zee-kanaal omvat de verkoop van 33 miljoen kubieke meter ontzilt water aan de PA door Israël. Hiervan gaat 10 miljoen kubieke meter water naar Gaza.

Overzicht berichten Israël en boycot/anti-Israël + link

Evangelical leader calls for protest against Roger Waters – INN (https://goo.gl/DEcv6v)
Laurie Cardoza-Moore, president van Proclaiming Justice to the Nations, roept christenen en Joden in Florida op om het concert van Roger Waters (Pink Floyd) in Miami te boycotten. "Roger Waters is a flagrant anti-Semite. All Christians, Jews and people of conscience should publicly condemn him... Everybody should do what they can to voice their concern that this anti-Semite is spewing his despicable brand of hatred in the Sunshine State,” zegt Cardoza-Moore in een verklaring. Waters zelf roept regelmatig artiesten op om niet op te treden in Israël.

Overzicht berichten Holocaust en antisemitisme + link

Nieuw boek met namen gedeporteerden Westerbork – NOS (https://goo.gl/DjsgLn)
Er is een herzien boek uitgekomen met 102.000 namen van gedeporteerde en vermoorde mensen uit Westerbork. De lijst met namen moest herzien worden omdat sommige mensen nog leven en anderen juist niet dood waren verklaard. Het boek, getiteld 'De 102.000 namen', wordt op 26 januari 2018 gepresenteerd. Dan wordt ook het kunstwerk 'De namen' van Bart Domburg onthuld: 29 vellen papier van 1,50 meter bij 2,80 meter. Met een fineliner zijn daarop de 102.000 namen geschreven. Domburg: "Als je dichterbij komt, zie je dat het allemaal namen zijn, dat het dus personen zijn. Het was voor mij belangrijk om het op dat soort vellen papier te doen, omdat dat het ook iets kwetsbaars heeft. De positie van die mensen destijds was ook uiterst kwetsbaar. Ik hoop dat het op deze manier tot mensen doordringt: dit zijn dus 102.000 mensen."Woensdag 12 juli 2017 - Twee Arabische terroristen gedood in Jenin

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

2 terrorists killed, 2 wounded after shooting, bomb attack – INN (https://goo.gl/yekzsM)
Een speciale IDF eenheid die opereerde in de Palestijnse Autoriteit gecontroleerde stad Jenin in Samaria werd vanochtend vroeg door terroristen aangevallen. De soldaten, van de elite Maglan commando eenheid, zochten naar terroristische verdachten in Jenin toen ze onder vuur kwam te liggen van geweervuur en een bom. De Maglan eenheid schoot terug en elimineerde twee terroristen. Twee andere terroristen raakten gewond van wie één ernstig. Aan IDF zijde zijn geen slachtoffers gevallen.

Overzicht berichten Israëlische politiek/diplomatie + link

Herzog to remain opposition leader – INN (https://goo.gl/dD5UoZ)
Avi Gabbay heeft na zijn overwinning als nieuwe leider van de Arbeid aan Jitschak Herzog gevraagd om aan te blijven als leider van de Arbeid. Gabbay is namelijk geen lid van de Knesset. Herzog heeft positief op het aanbod gereageerd.

Overzicht berichten Jodendom + link

Who can perform marriages in Kfar Chabad? – INN (https://goo.gl/ADXHpV)
In Kfar Chabad (dorp van Chabad Chassidiem) hebben bewoners onlangs geklaagd dat hun rabbijn, Rabbi Meir Ashkenazi, die niet gekwalificeerd is door het Rabbinaat, geen gekwalificeerde rabbijnen toelaat om huwelijken uit te voeren die in hun stad plaatsvinden. Nadat de inwoners klaagden dat hun plaatselijke rabbijn andere rabbijnen verboden had om hun huwelijken uit te voeren, ging advocaat Yaron Huberman naar de juridische adviseur van de religieuze ministeriële dienstverlening en drong erop aan dat hij betrokken raakte. De Lod Vallei Religieuze Raad zei gisteren dat de bewoners zelf hun rabbijn mogen kiezen zolang deze gekwalificeerd is door het Rabbinaat.Dinsdag 11 juli 2017 - Joden vasten en rouwen op de 17de Tammoez

Overzicht berichten Jodendom + link

Jews fast, mourn on 17th Day of Tammuz – INN (https://goo.gl/hvVyJp)
Vandaag beginnen de Drie Weken met het vasten op de 17de Tammoez. In Nederland is de vastentijd ingegaan om 01.46 uur en eindigt vanavond om 23.04 uur. Er wordt gerouwd over de vernietiging van de Heilige Tempels en het begin van de ballingschap van Israël. De Drie Weken eindigen op de 9de Av, de dag waarop zowel de Eerste als Tweede Tempel werden verwoest.

Hundreds to pray tonight at Prophet Joshua Bin Nun's tomb – INN (https://goo.gl/hAUTMY)
Honderden Joden bidden vanavond bij het graf van Jozua Bin Nun in Kifl Hareth vlakbij de stad Ariel in Samaria. Ze worden tijdens hun gebed beschermd door strijders van het Duchifat Bataljon van de Kfir Brigade. Een paar keer per jaar wordt bij het graf gebeden.

Overzicht berichten Israël en de Palestijnen/Arabieren + link

Will cabinet approve massive building plan for PA cities? – INN (https://goo.gl/H2Gyj3)
De leden van het Israëlische Veiligheidskabinet zullen woensdag bijeenkomen om een controversieel plan te bespreken om Israëlisch gecontroleerd land in Judea en Samaria aan de Palestijnse Autoriteit over te dragen en de uitbreiding van PA-steden mogelijk te maken, met inbegrip van een PA-enclave dichtbij de bestandslijn van 1949 en grote Israëlische bevolkingscentra. Het zogenaamde Qalqiliya Plan, dat de overdracht van grond van gebied C (volledige Israëlische controle) in Judea en Samaria aan PA steden omvat, zou ook de bouw van ongeveer 14.000 wooneenheden in Qalqiliya (momenteel 52.000 inwoners) mogelijk maken, waardoor de omvang van de stad zou verdubbelen. Minister van defensie Lieberman steunt het plan. De vraag is of het elf ministers tellende veiligheidskabinet er ook mee instemt.Maandag 10 juli 2017 - Terreuraanslag in Goesh Etzion

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Terror attack in Gush Etzion – INN (https://goo.gl/W58aL6)
Aan het begin van de middag heeft een terreuraanslag plaatsgevonden in Goesh Etzion. Een Arabische terrorist reed met zijn auto in op soldaten waarbij één soldaat gewond is geraakt. De terrorist is doodgeschoten nadat hij soldaten met een mes bedreigde. De aanslag vond plaats bij de plaatsen Maaleh Amos en Tekoa op het kruispunt van de wegen 3156 en 356.

Overzicht berichten Israëlische politiek/diplomatie + link

Avi Gabay wins Labor party leadership race – INN (https://goo.gl/FmVEy9)
Avi Gabay is gekozen als nieuwe partijleider van de Zionistische Unie. Hij volgt daarmee Jitschak Herzog op. Gabay won in de tweede ronde van Peretz die als favoriet gold.

Overzicht berichten Israël/Palestijnse gebieden + link

West Bank gets Israeli power boost as Gaza endures energy crisis – JP (https://goo.gl/WVVwTM)
In de Palestijnse stad Jenin in Samaria komt een nieuwe elektriciteitscentrale. Israël en de Palestijnse Autoriteit hebben hierover een akkoord getekend. Het is de eerste vorm van samenwerking sinds drie jaar geleden de vredesonderhandelingen mislukten tussen Israël en de Palestijnen. De faciliteit zal 60 megawatt elektriciteit opleveren gekocht van de Israëlische Elektriciteit Coöperatie. De PA is geheel afhankelijk van Israël wat betreft elektriciteit. Dit is de eerste centrale van in totaal vier die zullen worden gebouwd.

Overzicht berichten toerisme en reizen + link

Tourism in Israel hits record high – INN (https://goo.gl/ZubhQ9)
Het gaat weer goed met het aantal toeristen dat Israël bezoekt. In de eerste helft van 2017 is het met 26% gestegen t.o.v. de eerste helft van 2016. Het gaat om 1,74 miljoen toeristen. Het aantal toeristen uit China nam met 76% toe en het aantal toeristen uit Rusland met 30%. De meeste toeristen komen uit de VS en namen met 20% toe. Alleen al in de maand juni kwamen 303.000 toeristen Israël binnen. De toename van het aantal toeristen is goed voor de groei van de Israëlische economie en de banenmarkt.

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/satellieten/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link

Female officer takes command of IDF Artillery Corps' drone unit – JP (https://goo.gl/DwZXJ1)
De drone eenheid van het Artillerie Korps komt onder leiding te staan van een vrouwelijke officier. Het gaat om luitenant-kolonel Reut Retig Weiss. De drone eenheid is in 2010 opgericht en was o.a. actief tijdens Operation Pillar of Defense en Operation Protective Edge. Eén van de drones die gebruikt worden is de Skylark die effectief en populair is. De laatste tijd zijn er echter een paar van gecrasht. Overigens staan steeds meer posities (90%) binnen de IDF open voor vrouwen, inclusief gevechtseenheden (7%). Er is wel een discussie gaande of het goed is dat vrouwen in eenheden dienen die fysiek zwaar zijn. Een andere discussie betreft de gemengde eenheden.

Overzicht berichten Jodendom + link

Israeli Chief Rabbinate blacklists 160 Diaspora rabbis – JP (https://goo.gl/o3jtY7)
Het Israëlische Opperrabbinaat heeft een zwarte lijst samengesteld van zo'n 160 rabbijnen uit de hele wereld, waaronder veel orthodoxe rabbijnen, wier autoriteit om de Joodse en burgerlijke staat goed te keuren wordt verworpen. Onder degenen die worden vermeld zijn enkele prominente orthodoxe rabbijnse leiders, waaronder "open-orthodoxe leider Rabbi Avi Weiss en een van de oprichters van Nefesh B'Nefesh, Rabbi Yehoshua Fass. "Deze lijst is een schande voor het gedrag van het Opperrabbinaat in de richting van Diaspora Jodendom en ik vraag me af wie het Rabbinaat heeft geautoriseerd om te beslissen dat een rabbi van een specifieke gemeenschap in het buitenland niet wordt geaccepteerd en dat de leden van zijn gemeenschap niet Joods zijn," reageert ITIM-directeur Rabbi Seth Farber. De Ashkenazische Opperrabbijn David Lau heeft de zwarte lijst echter sterk veroordeeld en verklaart dat hij er geen kennis van had tot zondag en dat het het werk was van de ambtenaar in beheer van de afdeling Huwelijk en Bekering, die het zonder behoorlijke toestemming heeft samengesteld.

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link

Jewish property owners blocked from entering homes – INN (https://goo.gl/8Cj1pt)
Joden kochten in Hebron huizen maar kunnen er niet in omdat hun poging om zich te registreren als eigenaars door de autoriteiten geblokkeerd is. Het "Machpela Huis" en "Rachel en Lea Huis" zijn al enkele jaren geleden gekocht. De reden dat de Joden de panden zondagavond wilden intrekken was de beslissing van UNESCO om de Spelonk van Machpela toe te wijzen aan de Palestijnse Autoriteit. Het Appelcomité concludeerde dat het Registratiecomité de originele of notariële documenten die aan hen werden toegezonden, genegeerd heeft. Zij constateerden ook een lijst van fouten die door het Registratiecomité zijn gemaakt, waardoor het dossier is gesloten.Zondag 9 juli 2017 - Een deal tussen Israël en Hamas over vrijlating Israëlische gijzelaars?

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Bennett: We cannot free living terrorists for bodies – INN (https://goo.gl/x8C6Ds)
Er zijn berichten in de media dat er een deal op handen is tussen Israël en Hamas over de vrijlating van twee Israëlische burgers en twee lichamen van soldaten in ruil voor vrijlating van Hamas terroristen. Naftali Bennett van het Joods Huis vindt het een slecht idee om terroristen vrij te laten voor lichamen van soldaten. In het verleden is gebleken dat vrijgelaten terroristen betrokken zijn bij nieuwe aanslagen op Joden waarbij doden vielen. Bennett wil dat meer druk op Hamas wordt uitgevoerd zodat de gijzeling van burgers en soldaten door Hamas ervaren wordt als een last en niet als een overwinning.

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link

As Syria Cease-fire Begins, Netanyahu Warns of Iranian Entrenchment on Israel's Border – HaAretz (https://goo.gl/pvBfut)
Vandaag begint het bestand in het zuiden van Syrië. Premier Netanjahoe zegt dat Rusland en de VS hem hebben verzekerd dat rekening wordt gehouden met de Israëlische belangen. Israël vreest namelijk dat Iran en haar bondgenoten proberen om zich langs de Israëlische grens te positioneren. Israël zal nog steeds optreden als Iran aan Hezbollah wapens levert via Syrië.

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link

Netanyahu: Connection between Israel and Hevron has no precedent – INN (https://goo.gl/kv6kw1)
Premier Netanjahoe heeft vandaag tijdens de wekelijkse kabinetszitting gereageerd op de beslissing van UNESCO om de Spelonk van Machpela in Hebron toe te wijzen aan de Palestijnse Autoriteit als Palestijns eigendom. Netanjahoe zei tijdens de zitting dat de band tussen Israël en Hebron ongekend is in de geschiedenis. Hij citeerde daarbij uit de Tora. Hij heeft besloten om 1 miljoen dollar te snijden in het budget voor de VN en in plaats daarvan het geld te gebruiken voor het Joods erfgoedmuseum in Kiryat Arba en Hebron en voor andere projecten in Hebron die gerelateerd zijn aan het Joods erfgoed.

Overzicht berichten rechtszaken/onderzoeken/arrestaties/gevangenis in Israël/wereld + link

Nederlander opgepakt in Israël met 100.000 xtc-pillen – AD (https://goo.gl/GwRZaZ)
Afgelopen week is een 19 jarige Nederlander uit Almere op vliegveld Ben Goerion opgepakt. Hij had in zijn koffers 100.000 xtc-pillen zitten met een straatwaarde van 400.000 euro. Hij reisde samen met zijn 52 jarige moeder die ook is gearresteerd. De twee zeiden op familiebezoek te gaan in Jeruzalem. Het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken zegt dat ze de Nederlander kunnen bijstaan als hij dat wil. Hij en zijn moeder riskeren een gevangenisstraf van 10 jaar.

Overzicht berichten Jodendom + link

NIK en staatssecretaris ondertekenen addendum convenant onbedwelmd slachten – NIK (https://goo.gl/6kDraR)
De vier convenantpartners NIK (Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap), VSV (Vereniging van Slachterijen en Vleesverwerkende bedrijven), CMO (Contactorgaan Moslims en Overheid) en het Ministerie van Economische Zaken (staatssecretaris Van Dam) hebben afgelopen donderdag een addendum (aanvullende afspraken) getekend over de uitvoering van het convenant onbedwelmd slachten. Hiermee zijn religieuze riten bij het slachten uitvoerbaar. Er is afgesproken dat een dier na 40 seconden wordt bedwelmd als het nog niet bewusteloos is, de 40 seconde regeling. NIK-voorzitter Jonathan Soesman: “Door de afspraken wordt recht gedaan aan zowel dierenwelzijn als de vrijheid om te slachten volgens religieuze riten. De Joodse gemeenschap kan zijn eigen criteria over of een dier wel of niet bewusteloos is blijven hanteren.”Shabbat (zaterdag) 8 juli 2017

Er wordt vandaag geen nieuws verzameld vanwege de Joodse rustdag (Shabbat tijden). Voor Parsja van de week ga naar: http://www.nik.nl/category/tora-van-de-week/ (bron: NIK)Vrijdag 7 juli 2017 - UNESCO beslist dat de Spelonk van Machpela eigendom is van de Palestijnse Autoriteit

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link

UNESCO: Cave of the Patriarchs belongs to Palestinian Authority – INN (https://goo.gl/VMrphE)
Hoewel de Spelonk van Machpela in Hebron door Abraham is gekocht en dus Joods eigendom is, heeft UNESCO vandaag bepaald dat de spelonk tot de Palestijnse Autoriteit behoort. De islam bestond nog niet eens toen het graf Joods eigendom werd. Verschillende Israëlische leiders beschuldigen UNESCO van hypocrisie en kondigen aan de Joodse band met Hebron verder te versterken.

Overzicht berichten Jodendom + link

'Reform failed in America' – INN (https://goo.gl/nezGQW)
Volgens voormalig Knessetlid Nissim Zeev probeert het Reform Jodendom in de VS het beleid van Israël te bepalen. Hij doelt hiermee om de controverse rondom de Kotel en de bekeringswet. Hij verwijt de Reform Joden dat ze proberen om het Opperrabbinaat te vervangen. De Reform Joden hebben volgens hem gefaald in de VS en proberen nu hun geluk in Israël. Onder de Reform Joden in de VS is assimilatie 78%. Ze trouwen met niet-Joden en bekeren zich tot het christendom.

Overzicht berichten Israël en Egypte (Sinaï) + link

10 killed in a car bomb, shooting attack in Egypt’s Sinai – TOI (https://goo.gl/L8y8jq)
Bij een zelfmoordaanslag met een autobom zijn vanochtend in de Sinaï minstens 10 Egyptische soldaten omgekomen. Na de aanslag werd er hevig geschoten door tientallen gemaskerde terroristen. Nog niemand heeft de verantwoordelijkheid opgeëist.

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/satellieten/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link

IDF presents program to prevent shell shock – INN (https://goo.gl/oEXrrn)
De IDF implementeert een computerprogramma om soldaten te helpen om de schok van granaatvuur te voorkomen. Volgens de Hebreeuwse krant Israel Hayom is het programma gebaseerd op het idee dat mensen die zich in traumatische situaties bevinden wanneer ze meer gespannen zijn en op zoek zijn naar een gevaar of bedreiging, meer resistent zijn tegen de ontwikkeling van posttraumatische symptomen. De IDF heeft daarom besloten om spanning bij soldaten te verhogen en ervoor te zorgen dat ze dreigingen zoeken. De training vindt plaats via een speciaal computersysteem dat geleidelijk wordt geïmplementeerd: eerst zullen de frontlinie gevechtssoldaten het gebruiken, dan andere soldaten, en dan bepaalde ondersteunende soldaten. De IDF vindt het niet alleen belangrijk dat de soldaten fysiek gezond zijn, maar ook op mentaal gebied moeten ze gezond blijven.Donderdag 6 juli 2017 - Likoed grootste in de peiling

Overzicht berichten – peilingen/onderzoeken in en over Israël/Palestijnen + link

Poll: Likud remains the largest party – INN (https://goo.gl/vEEoR6)
Uit een nieuwe peiling gehouden na de eerste ronde van de interne verkiezingen binnen de Zionistische Unie waarbij Herzog verloor, blijkt dat Likoed de grootste partij is met 29 zetels zelfs als Amir Peretz de tweede ronde wint van de verkiezingen binnen de Zionistische Unie. Yesh Atied haalt 20 zetels, de Zionistische Unie 15 zetels, de Arabische lijst 13, Kulanu 10 en het Joods Huis 9. Bij winst van Gabai bij de verkiezingen van de Zionistische Unie haalt deze partij 14 zetels, Likoed 28 en Yesh Atied 21. Benjamin Netanjahoe blijft de populairste voor het premierschap met 28 % en Yair Lapid met 19%.

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link

French President condemns 'settlement construction' – INN (https://goo.gl/Dd7iq2)
Tijdens een bezoek van PA president Mahmoud Abbas aan Frankrijk heeft de nieuwe Franse president Macron zich negatief uitgelaten over de bouw van huizen in Joodse nederzettingen. Het spreekt van een “verslechterende situatie” in Judea, Samaria, Oost-Jeruzalem en Gaza. Hij noemt de bouw van Joodse huizen van “ongekende niveaus”. Macron zegt dat Frankrijk zich in blijft zetten voor een tweestatenoplossing.Woensdag 5 juli 2017 - Waarom werd met scherp geschoten tijdens een oefening van het leger?

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/satellieten/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link

Why was live ammunition used for a training exercise? – INN (https://goo.gl/1wy6XR)
Uit onderzoek door het leger naar de dood van Luitenant David Golovenchich (22) uit Efrat tijdens een trainingsoefening in Hebron (zie berichtgeving gisteren) blijkt dat verschillende regels van het leger zijn overtreden. Zo is onduidelijk waarom de soldaat die schoot met zijn vinger de trekker overhaalde, waarom er met scherp werd geschoten, en waarom de commandant geen kogelvrij vest droeg. De soldaat die het fatale schot loste is een totale shock en wordt door psychiaters behandeld.

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link

Jerusalem to approve 800 new housing units – INN (https://goo.gl/EJGeBv)
De gemeente Jeruzalem kondigt de bouw van 800 nieuwe huizen aan in de Joodse wijken Pisgat Zeev, Neve Yaakov, Ramot, en Gilo. Er komen ook nog eens 114 nieuwe huizen voor de Arabische bevolking van Oost-Jeruzalem bij. Eerder berichtten we u al dat in totaal 2300 nieuwe huizen gebouwd zullen gaan worden in de Joodse hoofdstad. Zie berichtgeving maandag.

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

Starved of power, Gaza’s Palestinians buckle under an oppressive heatwave – TOI (https://goo.gl/YHztQJ)
Een uitgebreid artikel in de Times of Israel over de bevolking van Gaza die lijdt als gevolg van de elektriciteitscrisis waarvan de bevolking Hamas de schuld geeft. De inwoners lijden nu extra als gevolg van de hittegolf die gaande is. Er is weinig elektriciteit waardoor de mensen geen of weinig airconditioning kunnen gebruiken. Er is ook weinig drinkwater. De inwoners worden geplaagd door muggen die rondvliegen. Zwemmen in zee wordt niet gedaan omdat afvalwater in de zee wordt geloosd omdat de afvalinstallatie niet werkt. 's Nachts kunnen de inwoners nauwelijks slapen vanwege de hitte. Lees verder in de Times of Israel.

Overzicht berichten Israëlische start-ups/hightech industrie + link

Building a hi-tech triangle among Tel Aviv, Bangalore and Silicon Valley – JP (https://goo.gl/9CakFG)
Er zijn plannen van Indiase-Amerikanen om een hightech driehoek te bouwen tussen Tel Aviv, Bagalore (India) en Silicon Valley. Deze drie hightech centra zijn de succesvolste in de wereld en samenwerking zal nog veel meer winst opleveren. Israëlische investeerders zien ook steeds meer brood in de hightech industrie van India. Lees verder in de Jerusalem Post.

Overzicht berichten Joodse wereld (Diaspora) + link

Satmar Rebbe to French Jews: Don't move to Israel! – INN (https://goo.gl/5gEgSD)
Duizenden Franse Joden zijn gisteren naar een bijeenkomst geweest waarbij de anti-Zionistische rabbijnen, de Satmar en Pshevorsk rebbe, spraken. Zij riepen de Franse Joden om niet naar Israël te emigreren ondanks het toenemend antisemitisme in Frankrijk. De Rebbes zeiden dat in Israël sprake is van een “spirituele Holocaust”. In Israël krijgen kinderen les op staatsscholen waar geen of weinig Joods onderwijs wordt gegeven. Hierdoor verliest het Joodse volk een volgende generatie, aldus de Rebbes. De Rebbes hebben in Frankrijk religieuze scholen opgericht waar Franse Joden alleen onderwezen worden in Joodse studies.Dinsdag 4 juli 2017 - Indiase premier Modi brengt 3-daags historisch bezoek aan Israël

Overzicht berichten buitenlandse staatshoofden in Israël + link

Indian PM Modi to arrive in Israel for ‘historic’ 3-day visit – TOI (https://goo.gl/tkJR47)
De Indiase premier Modi brengt vanaf vandaag een 3-daagse bezoek aan Israël. Het is een historisch bezoek want voor het eerst bezoekt een Indiaas staatshoofd Israël. Het bezoek is ter ere van 25 jaar diplomatieke banden tussen beide landen. Premier Netanjahoe zal de Indiase premier drie dagen lang vergezellen tijdens zijn bezoek. Dat doet een Israëlische premier normaliter alleen wanneer de VS president langskomt. Opvallend is dat premier Modi de Palestijnse Autoriteit niet zal bezoeken. Naast gesprekken met senior politici en zakelijke leiders, omvat zijn uitgebreide reis ook een ontmoeting met een Joods slachtoffer van de terreuraanval in Mumbai; o.a. bezoeken aan een een bloembedrijf, aan een ontziltingsinstallatie, aan Yad Vashem en aan het Israel Museum; een bijeenkomst voor duizenden Indiase inwoners in Israël; en het leggen van kransen een militaire begraafplaats in Haifa.

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/satellieten/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link

IDF officer killed in Hevron – INN (https://goo.gl/ozLQHY)
Tijdens een oefening bij een controlepost in Hebron is vanavond een IDF soldaat om het leven gekomen. De militaire politie stelt een onderzoek in. Er zijn de laatste tijd vaker ongelukken met wapens gebeurd.

Overzicht berichten Israël/Palestijnse gebieden – Nederland + link

Rutte klaagt bij Israëlische premier na ontmantelen Palestijns project – NOS (https://goo.gl/8uji8n)
Premier Rutte heeft bij zijn Israëlische collega Netanjahoe geklaagd over het ontmantelen van een Nederlands ontwikkeling project in een Palestijns dorp in Judea en Samaria waarvoor Nederland geen vergunning had aangevraagd bij Israël. Volgens minister van buitenlandse zaken Bert Koenders is het aanvragen van een vergunning een “onbegaanbare weg” die al vaker is mislukt. Daarom heeft Nederland zonder toestemming van Israël zonnepanelen en apparatuur voor elektriciteitsvoorziening in het dorp aangelegd. De VVD vindt het onbegrijpelijk dat geen vergunning is aangevraagd. Minister Koenders heeft verder nog op vragen van D66 in de Twee Kamer geantwoord dat hij de inbeslagname van de apparatuur door Israël “onacceptabel” vindt. Het Palestijnse dorp heeft geen elektriciteit en volgens Koenders moet Israël als “bezettende macht” voorzien in basisbehoeften. Premier Netanjahoe heeft beloofd om naar de zaak te kijken.

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link

UNESCO condemns Jewish presence in Old City of Jerusalem – INN (https://goo.gl/HUp7Ek)
De VN-organisatie UNESCO verklaart Israël als 'bezettende macht' van de Oude Stad van Jeruzalem en ontkent de Israëlische soevereiniteit. Tien leden stemden voor de resolutie, drie tegen, en er waren drie onthoudingen. In de resolutie tekst staat dat UNESCO “regrets the failure of the Israeli occupying authorities to cease the persistent excavations, tunneling, works, projects and other illegal practices in East Jerusalem, particularly in and around the Old City of Jerusalem, which are illegal under international law.” De Israëlische ambassadeur bij de VN Danny Danon veroordeelt de resolutie.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Terror attack in Jerusalem foiled – INN (https://goo.gl/QisMze)
De grenspolitie heeft vanmiddag in Jeruzalem een terreuraanval weten te verijdelen. Er werden zes verdachten in een voertuig opgepakt bij het Mizmorah kruispunt in de buitenwijken van Jeruzalem. De auto was onderweg van Nabloes naar Jeruzalem. Het voertuig werd doorzocht en er werd een tas gevonden met messen, schokgranaten en Molotovcocktails, waaronder brandbare materialen. Een bommenexpert is ingeschakeld om de tas te onderzoeken. De verdachten zijn meegenomen voor ondervraging.

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

Israeli drone crashes in Gaza – INN (https://goo.gl/Lh6eV9)
Voor de tweede keer binnen een week tijd is een drone (een Sky Rider) van de IDF neergestort. Dit gebeurde gisteravond in het zuiden van Gaza. De omstandigheden van het incident worden onderzocht. Volgens de IDF is er geen gevoelige informatie verloren gegaan. Vorige week stortte een drone neer in de buurt van Bethlehem. Ook daarbij is geen gevoelige informatie verloren gegaan.
Update: Jerusalem Post meldt dat Hamas de drone in handen heeft.

Overzicht berichten rechtszaken/onderzoeken/arrestaties/gevangenis in Israël/wereld + link

President grants Olmert partial amnesty – INN (https://goo.gl/i1pyAq)
President Rivlin heeft oud-premier Ehud Olmert gedeeltelijke amnestie verleend twee dagen nadat Olmert uit de gevangenis is vrijgelaten. Hij krijgt toestemming om naar het buitenland te reizen en hij hoeft zich niet twee keer per maand op het politiebureau te melden. Aan welke twee verplichtingen hij wel moet voldoen is niet bekend gemaakt.

Overzicht berichten Israël binnenland + link

Tel Aviv: We will defend city's secular character – INN (https://goo.gl/NPngQL)
De gemeentes Tel Aviv en Givatayim zeggen er alles aan te zullen doen om het seculiere karakter van hun steden te handhaven. Plaatsvervangend burgemeester van Tel Aviv Assaf Zamir zegt dat organisaties die Jodendom en traditie promoten zullen worden geweerd van scholen. Hij moet niks hebben van organisaties die de orthodoxie verspreiden en die de regels van het pluralisme niet respecteren.Maandag 3 juli 2017 - Er komen 2300 nieuwe huizen voor Joden in Oost-Jeruzalem

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link

Jewish construction in eastern Jerusalem to be unfrozen – INN (https://goo.gl/qKwoMA)
Volgens de linke krant HaAretz zal de gemeente Jeruzalem eind van deze maand de bouw van 2300 nieuwe huizen voor Joden in de stad bekend maken. Hiermee komt een einde aan het tijdperk Obama waarin Israël gedwongen werd om te stoppen met huizenbouw in de Joodse hoofdstad. Er komen nieuwe huizen in Pisgat Zeev (944 huizen – wordt deze week al bekend gemaakt; en 116 later deze maand), Neve Jaakov (214 huizen), Gilo (800 huizen), Ramot (200 huizen), Shimon Hatzaddik buurt (13 huizen en een grote jesjiva). Alle huizen worden gebouwd op Joods land. Momenteel wonen daar nog illegale Arabieren. Deze zullen moeten vertrekken.

Overzicht berichten Jodendom + link

Israeli public school graduates ignorant of Judaism – INN (https://goo.gl/9HrTXC)
Leerlingen van staatsscholen in Israël weten weinig af van het Jodendom. De kennis van het Jodendom wordt steeds slechter. Dr. Tzvi Zameret, voormalig voorzitter van het pedagogisch secretariaat bij het Ministerie van Onderwijs en schrijver van het rapport van de Commissie Shenhar in het begin van de jaren negentig, die de Joodse studies in de staatsscholen behandelde en waarvan hij commissielid was, waarschuwt voor verslechtering van de Joodse studies op staatsscholen. "Vandaag weten jongeren niet meer wat Kaddish is, wat het Amidah gebed is en een heleboel andere fundamentele zaken. Ik ben geen Jood die de Shabbat naleeft, maar als afgestudeerde van de Hebreeuwse school, was de Amidah deel van mijn literatuur Studies", vertelt Tzameret Arutz Sheva. In 1994 bracht hij al een rapport uit met een pleidooi voor meer Joodse studies. Maar sinds de jaren '90 is het aantal uren studie Jodendom en traditie afgenomen. Tzameret pleit voor een onderzoek over wat er is gebeurd met het Israëlisch onderwijs de afgelopen decennia.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Firebomb thrown into Rachel's Tomb facility – INN (https://goo.gl/P6EW6L)
Bij het Graf van Rachel is vanmiddag een brandbom gegooid. Er zijn geen slachtoffers gevallen en er was geen schade. Rabbijnen en geleerden die bij de instituten nabij het Graf van Rachel aan het studeren zijn gaan hier gewoon mee door en laten zich niet afschrikken. Eén van hen noemt het een G'ds wonder dat er geen slachtoffers zijn gevallen.

Overzicht berichten rechtszaken/onderzoeken/arrestaties/gevangenis in Israël/wereld + link

Conviction and acquittal in torching of Galilee church – INN (https://goo.gl/vrbUvg)
De rechtbank van Nazareth heeft een Joodse man van 20 jaar veroordeeld voor het in brand steken van de Broodvermenigvuldigingskerk in Galilea 3 jaar geleden. Zijn 19 jarige maat werd vrijgesproken. Volgens de aanklacht tegen Yinon Reuveni heeft hij de kerk in brand gestoken wegens zijn haat tegen het christendom. In het Hebreeuws had hij met graffiti de tekst “Afgoden zullen vernietigd worden” geschreven. De strafmaat is nog niet bekend gemaakt.

Overzicht berichten Israël en VS + link

Which Americans support Israel - and which do not? – INN (https://goo.gl/5YPgTq)
Uit een peiling onder 2600 Amerikanen blijkt dat de Amerikaanse steun voor Israël afneemt. De peiling is gehouden in de periode september-oktober 2016 en laat zien dat nog maar 62% van de Amerikanen Israël steunt. Dat was in 2010 nog 76%. De steun onder de Republikeinen blijft stabiel maar onder de Democraten is de steun gedaald van 73 naar 60%. Vooral jonge Amerikanen, Zwarten en Latino's zijn minder op de hand van Israël. Onder universiteitsstudenten is de steun gedaald van 71 naar 54%. En onder Joodse studenten van 95 naar 82%. De steun onder Joodse studenten voor de Palestijnse Autoriteit is toegenomen van 2 naar 13%. Onder de Joodse studenten is 67% meer voor Israël dan voor de PA. Dat was in 2010 nog 84%. Amerikaanse vrouwen steunen Israël ook minder: van 74% naar 57%.

'Relationship between US administration and settlers improved' – INN (https://goo.gl/DwaBeo)
De relatie tussen de Amerikaanse regering en de Joodse bewoners van Judea en Samaria lijkt steeds beter te worden. Yesha leiders zijn uitgenodigd om vanavond de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag mee te vieren op de Amerikaanse ambassade. Er waren destijds ook al Joodse leiders uitgenodigd voor de inauguratie van president Donald Trump. Eén van de Yesha leiders, Revivi, is niet bang dat het vredesproces dat Donald Trump wil gaan voeren roet in het eten zal strooien. Er ligt volgens hem nog niets concreets op tafel. Over de bouwstop die momenteel van kracht is in Judea en Samaria wordt volgens Revivi nog gediscussieerd met de premier.Zondag 2 juli 2017 - Vooraanstaande rabbijnen roepen premier Netanjahoe op om sterk te zijn

Overzicht berichten Jodendom + link

Leading rabbis to Netanyahu: Be strong – INN (https://goo.gl/NDJ8sq)
Tientallen religieus-zionistische rabbijnen hebben een verklaring ondertekend waarin ze premier Benjamin Netanjahoe steunen en hem oproepen zijn poot stijf te houden inzake het Kotel plan en de bekeringswet. De verklaring komt nadat gisteravond voor de ambtswoning van de premier vertegenwoordigers van de Reform en Conservatieve Joden een demonstratie hielden tegen de monopolie van de charedische partijen. De religieus-zionistische partijen leggen in hun verklaring de nadruk op het behoud van het Joodse karakter van de staat.

Kotel Controversy: The complete list of fake news items – INN (https://goo.gl/iifjDs)
Bij de controverse over de Kotel (Westelijke Muur) is veel nepnieuws verspreid. Hier volgt een overzicht:
  • “De regering zou liberale en conservatie Joden bij de Kotel hebben weggejaagd en er zou geen plek voor hen zijn.” – In werkelijkheid is er sinds vier jaar een groot plein “Ezrat Jisraeel” waar liberale en conservatieve Joden kunnen bidden.
  • “De Charediem hebben de controle over de Kotel overgenomen.” – In werkelijkheid is de Kotel G'ds eigendom en toegankelijk voor alle Joden en niet-Joden. Het zijn juist de Reform en Conservatieve Joden die allerlei veranderingen willen doorvoeren.
  • “Het gevaar bestaat dat het Amerikaanse Jodendom stopt met het geven van donaties aan Israël.” – Sinds wanneer kan je met geld ideologie kopen?
  • “Stop ermee om Reform Joden te behandelen als niet-Joden.” – Dat gebeurt niet. Ze worden gewoon beschouwd als Joden. Het zijn juist de Reform Joden zelf die gemengde huwelijken aangaan en zo een bedreiging vormen voor de Joden.

Overzicht berichten Israël/Palestijnse gebieden – Nederland + link

Netherlands: Don't travel to Golan – INN (https://goo.gl/W2W2rJ)
Nederland heeft een negatief reisadvies uitgegeven voor de Golan i.v.m. de raketten en mortieren die vanuit Syrië op de Golan terechtkomen. Ook de noordelijke grens met Libanon en de grens met Gaza wordt afgeraden voor Nederlanders door het ministerie.

Overzicht berichten wetsvoorstellen en wetten in Israël + link

Netanyahu blocks 'United Jerusalem Bill' – INN (https://goo.gl/Zqy6Kw)
Premier Netanjahoe heeft met een veto het “Verenigd Jeruzalem wetsvoorstel” geblokkeerd. Het geblokkeerde wetsvoorstel had als doel om een vereiste meerderheid van 80 Knessetleden te verkrijgen voor goedkeuring van het weggeven van delen van de stad aan de Palestijnen. De premier gebruikte zijn veto omdat het Joods Huis weigerde een passage in het wetsvoorstel aan te nemen die het mogelijk maakt voor de premier om de voortzetting van het wetsvoorstel te vetoën.

Likud pulls 'Beit El Bill' – INN (https://goo.gl/ca1jtQ)
Likoed heeft stemming over het “Beit El Wetsvoorstel” ingetrokken. Voorzitter van de coalitie David Bitan trok het wetsvoorstel in in opdracht van premier Netanjahoe nadat het voor het ministerie van Buitenlandse Zaken duidelijk werd dat de leden van de Juridische Commissie al vandaag over het wetsvoorstel wilden stemmen en het niet een week wilden uitstellen. Het Beit El wetsvoorstel roept op tot nakoming van beloften na vernietiging van huizen in Joodse nederzettingen zoals Beit El, Amona en Migron, ongeacht andere politieke overwegingen.Shabbat (zaterdag) 1 juli 2017

Er wordt vandaag geen nieuws verzameld vanwege de Joodse rustdag (Shabbat tijden). Voor Parsja van de week ga naar: http://www.nik.nl/category/tora-van-de-week/ (bron: NIK)

Lees verder

© 2017 Etsel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Restschuld 2017 financierenRestschuld 2017 financierenOok met een restschuld kunt u in 2017 een andere woning kopen met Nationale Hypotheekgarantie. Dit is de manier om de re…
Slecht nieuws over Nederland vanuit IsraëlSlecht nieuws over Nederland vanuit IsraëlSlecht nieuws over Nederland. Niet leuk om te lezen of te horen voor Nederlanders. Maar ja, meent dr. Manfred Gerstenfel…
Betaaldata zorgtoeslag 2017 en 2018Betaaldata zorgtoeslag 2017 en 2018Wat zijn de betaaldata voor de zorgtoeslag 2017 en 2018, hoe werkt de zorgtoeslag? De zorgtoeslag 2017 en zorgtoeslag 20…
Verplichte vrije dagen 2017 en 2018 en schoolvakantiesVerplichte vrije dagen 2017 en 2018 en schoolvakantiesWat zijn in 2017 en 2018 de verplichte vrije dagen en schoolvakanties, wat de data? Wie werkt heeft bovenop deze verplic…
Nieuws: wat haalt wel of niet de krant?Nieuws: wat haalt wel of niet de krant?Wat is nieuws en wat niet? Wie beslist wat belangrijk genoeg is? In de journalistiek is niet één iemand die het bepaalt,…
Bronnen en referenties
  • Zie vermelding in het artikel

Reageer op het artikel "Nieuws Israël: nieuws en achtergronden juli 2017"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Etsel
Gepubliceerd: 02-08-2017
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Mens en samenleving
Special: Nieuws uit Israël
Bronnen en referenties: 1
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!