InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Mens en samenleving > Nieuws Israël: nieuws en achtergronden juni 2017

Nieuws Israël: nieuws en achtergronden juni 2017

Nieuws Israël: nieuws en achtergronden juni 2017 De maand juni begint met het nieuws dat de Verenigde Staten voorlopig de Amerikaanse ambassade niet zullen verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Hiermee komt president Donald Trump zijn verkiezingsbelofte niet na. Ondertussen zijn vijf Arabische landen Qatar gaan boycotten vanwege diens steun aan terroristische organisaties zoals Hamas. Hamas is financieel erg afhankelijk van Qatar. Wat binnenlands nieuws betreft komt het verontrustende bericht dat het waterpeil in het Meer van Galilea erg laag staat. Er is een ontziltingsfabriek nodig voor voldoende water, maar de omwonenden zijn daarop tegen. Op 11 juni is er het bericht dat een Hamas tunnel is ontdekt onder een UNRWA school in Gaza. Nog steeds gebruikt Hamas burgers (kinderen) als menselijk schild in de strijd tegen Israël. Deze maand ontstaat ook een elektriciteitscrisis tussen de Palestijnse Autoriteit en Hamas. Israël vermindert de toevoer van elektriciteit naar Gaza op verzoek van de PA.

Vrijdag 30 juni 2017 - Syrië moet van de VN uit de bufferzone op de Golan Hoogvlakte

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link

UN calls on Syrian troops to withdraw from Israel border – INN (https://goo.gl/6X3rW2)
De VN Veiligheidsraad heeft Syrië opgeroepen zich terug te trekken uit de bufferzone op de Golan Hoogvlakte. Door aanwezigheid van Syrische troepen in de bufferzone zwaaien raketten en mortieren af richting de Israëlische Golan. De Veiligheidsraad heeft ook een resolutie aangenomen om UNDOF troepen van de VN in de bufferzone te handhaven tot in ieder geval 31 december.

Syrian 'spillover' rocket hits Golan Heights – again – INN (https://goo.gl/4t3Ppw)
Opnieuw is vanmiddag een afzwaaier vanuit Syrië op de Israëlische Golan terechtgekomen. Er zijn geen slachtoffers gevallen en er is geen schade. De laatste paar dagen komen met enige regelmaat raketten vanuit Syrië in Israël terecht. De IDF heeft nog geen vergeldingsactie uitgevoerd.

Overzicht berichten Israëlische politiek/diplomatie + link

Haredi leaders storm out of meeting with PM – INN (https://goo.gl/kYK7XW)
De charedische leiders Aryeh Deri en Moshe Gafni zijn vanochtend uit de coalitievergadering weggelopen toen de premier hen mededeelde dat hij een compromis wenst op de bekeringswet. Netanjahoe wil uitstel van de wet en een openbaar comité aanstellen die de kwestie onderzoekt. De orthodoxe partijen willen zondag al een discussie over de wet hebben. Zij willen dat de wet regelt dat alleen het Opperrabbinaat bepaalt welke bekeringen geldig zijn en zij willen privé bekeringen afschaffen, zelfs orthodoxe privé bekeringen. Netanjahoe ligt onder twee vuren: enerzijds de orthodoxie en anderzijds de Joodse lobby organisatie AIPAC waar veel liberale Joden zitten. AIPAC wil geen bekeringswet en is ook woedend op de regering dat deze het Kotel plan in de ijskast heeft gezet. De orthodoxe partijen dreigen uit de regering te stappen als Netanjahoe AIPAC tegemoet komt. Een AIPAC dreigt met minder financiële steun aan Israël als Netanjahoe de orthodoxe partijen tegemoet komt.

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/satellieten/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link

Israeli general: World is waiting for cyber-9/11 to act – INN (https://goo.gl/1es2xR)
Een voormalige Israëlische inlichtingendienstofficier beschuldigt wereldregeringen te "slapen" inzake de dreiging van cyber-terrorisme na de laatste aanval. Brigadier Generaal (buiten dienst) Eli Ben Muir zegt dat het Westen eerst wacht op een cyberaanval die vergelijkbare schade aanricht als de aanslagen van 11 september alvorens maatregelen te treffen. Hij vindt dat nu al meer samengewerkt moet worden om de dreiging te weerstaan. De dreiging wordt namelijk steeds intenser en gevaarlijker. Ben Muir zegt dat Israël, dat veel ervaring heeft, bereid is om informatie te delen met de rest van de wereld.Donderdag 29 juni 2017 - Oud premier Ehud Olmert waarschijnlijk zondag weer vrij man

Overzicht berichten rechtszaken/onderzoeken/arrestaties/gevangenis in Israël/wereld + link

Parole board grants Olmert early release – YN (https://goo.gl/8yUVFf)
Oud premier Ehud Omert komt, als het aan het 'parole board' ligt, aanstaande zondag na 1 jaar en 4 maanden vrij. Hij heeft dan twee derde van zijn straf uitgezeten. Alleen de landsadvocaat kan de vrijlating nog uitstellen. Olmert zat in de gevangenis omdat hij geld geaccepteerd had van de Amerikaanse Joodse zakenman Morris Talansky in ruil voor wederdiensten.

Overzicht berichten Joodse wereld (Diaspora) + link

Netanyahu trying to calm US Jewry – INN (https://goo.gl/EY77bJ)
Premier Netanjahoe probeert de spanning met de liberale en conservatieve Joden uit de VS weg te nemen. Deze spanning ontstond nadat de regering van de week besloot om geen plek voor een gemengde gebedsruimte bij de Kotel (Westelijke Muur) vrij te maken. De premier probeert nu verbeteringen aan te brengen bij de zuidelijke Kotel wat ook wel 'Israëls gebied' wordt genoemd. Secretaris van het kabinet Braverman zegt: "Ten eerste gaf de premier opdracht om het zuidelijke plein in gereedheid te brengen, zodat Joden uit alle richtingen kunnen bidden bij de Westelijke Muur. Ten tweede kunnen Joden uit alle richtingen daar blijven bidden, zoals zij vandaag kunnen doen. Ten derde gaf de minister-president aan de regionale samenwerkingsminister Tzachi Hanegbi (Likoed) en mij de opdracht om met de verschillende partijen te praten voor het vinden van een oplossing."

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

Israel cancels family visits for Hamas prisoners – YN (https://goo.gl/ZcsgJQ)
Om druk uit te oefenen op Hamas om vier Israëlische burgers vrij te laten (waarvan 2 lichamen van IDF soldaten) heeft Israël besloten om familiebezoek voor 1200 Hamas gevangenen te cancelen. De Israëlische Gevangenis Dienst weigert commentaar te leveren. Hamas noemt de Israëlische actie een “oorlogsverklaring tegen de gevangenen.”

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/satellieten/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link

Israeli drone crashes south of Jerusalem – INN (https://goo.gl/Z8hb2E)
Vanmiddag is in de buurt van Bethlehem een drone van de IDF neergestort. De oorzaak van het ongeluk is nog niet bekend. Er is geen gevoelig informatie verloren geraakt.

Hackers target Israeli hospitals – INN (https://goo.gl/LXZ23o)
Net als in Nederland is ook Israël vandaag getroffen door gijzelsoftware. Een aantal ziekenhuizen werd getroffen maar de aanval kon snel worden afgeslagen en de computers werken weer normaal. Israël is beter op cyberaanvallen voorbereid dan Nederland.

Overzicht berichten Holocaust en antisemitisme + link

Boete voor man die verkoper Mein Kampf nazi-handelaar noemde – NOS (https://goo.gl/fgoaMM)
Antifascist Arthur Graaff is door de rechtbank Midden Nederland veroordeeld voor een boete van 150 euro of drie dagen cel n.a.v. zijn opmerking aan het adres van een boekenverkoper die Mein Kampf van Hitler verkoopt. Hij noemde de boekenverkoper een 'nazi-handelaar'. Graaff beroept zich op de vrijheid van meningsuiting, maar de rechtbank vindt dat sprake is van een belediging. Overigens verkoopt de verkoper (geschiedenisleraar Gaston Vroling) niet alleen Mein Kampf maar ook speldjes met hakenkruisen en andere voorwerpen uit nazi-Duitsland.Woensdag 28 juni 2017 - Raket op de Golan en terroristische aanslag in Hebron

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link

Rocket in the Golan, terrorist attack in Hevron – INN (https://goo.gl/mPYFFh)
Vanavond vonden twee incidenten plaats. Op de Golan kwam een raket neer vanuit Syrië. Het kwam in onbewoond gebied terecht. Er zijn geen slachtoffers gevallen en er is geen schade aangericht. De IDF heeft teruggeschoten. Een plek waar een mortier stond van het Syrische leger is geraakt. Bij een ander incident in Hebron vond een terroristische aanslag plaats. IDF troepen werden aangevallen door een bewapende Arabische terrorist terwijl ze bezig waren met het lokaliseren van wapens in Hebron. De terrorist is doodgeschoten.

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

'Gaza is a ticking time bomb' – INN (https://goo.gl/jTMTeC)
Een ambtenaar van het leger, Brigadier Generaal Gal Hirsch, waarschuwt dat Gaza een ernstige bedreiging voor Israël is, en dringt erop aan dat het volledig gedemilitariseerd moet worden. "Gaza is een tikkende tijdbom," waarschuwt Hirsch. "Daarom moeten we preventieve maatregelen nemen, en we moeten onze beveiligingsinspanningen concentreren om ze tegen te gaan. Er moet internationale financiële druk zijn en we moeten de Gazastrook volledig demilitariseren."

Overzicht berichten Joodse wereld (Diaspora) + link

'Gender separation at the Kotel has existed since the Temple' – INN (https://goo.gl/nAKHcD)
Rabbi Doctor Ratzon Arusi, lid van de Raad van het Opperrabbinaat, legt aan Arutz Sheva uit waarom de bekeringswet gehandhaafd moet blijven. Alles moet volgens hem volgens de Joodse wet geschieden: huwelijk, echtscheiding, bekering en kasjroet. Gaat het om de onofficiële manier dan leidt dit tot 'mamzeroet' (Het fenomeen van kinderen geboren uit verschillende verhoudingen die verboden zijn bij de Joodse wet. De burgerlijke mogelijkheden van deze kinderen zijn onderworpen aan beperkingen volgens de Joodse wet). Arusi prijst ook het besluit van de regering om het Kotel plan in de ijskast te zetten. Hij zegt dat scheiding tussen man en vrouw al sinds de Tempel bestaat. Hij is kritisch over de Reform Joden. Deze hebben het woord 'Zion' uit de gebedenboeken gehaald. Als ze zich nu willen identificeren met Israël moeten ze eerst de gebedenboeken weer in orde maken. Ook vindt Arusi dat de Reform Joden zich veel drukker zouden moeten maken over de assimilatie problematiek onder Joden in Noord-Amerika in plaats van zich druk te maken over gemengd gebed bij de Kotel.

AIPAC leaders traveling to Israel to meet with Netanyahu over Kotel plan – YN (https://goo.gl/FkLC4J)
Een aantal leiders van de lobby organisatie AIPAC is naar Israël gegaan om te praten met premier Netanjahoe over het in de ijskast zetten van het Kotel plan voor gemengd gebed bij de Westelijke Muur voor liberale en conservatieve Joden. AIPAC waarschuwt Israël dat een aantal leden van hen geen geld meer zal geven aan Israël vanwege de beslissing van de regering. Veel Amerikaanse Joden zijn liberaal of conservatief en moeten niets hebben van de ultraorthodoxe Joden. Israëlische ambassades en consulaten in Noord-Amerika hebben al veel klachten ontvangen van liberale en conservatieve Joden. Er is in Israël grote vrees dat de kloof tussen Israël en de Diaspora Joden zal toenemen. De Israëlische regering probeert te zoeken naar een oplossing.

Overzicht berichten Israël, Palestijnen en de VN/IAEA + link

Israel pushes for secret ballot in UNESCO vote on Hebron – YN (https://goo.gl/Ttny87)
Met minstens één land dat geen diplomatieke banden met Israël heeft en dat bereid is om tegen het verzoek van PA te stemmen om de oude stad van Hebron te erkennen - en daarmee de Spelonk van Machpela als een Palestijnse Werelderfgoed plaats, streeft de Israëlische ambassadeur naar een echte geheime stemming bij UNESCO. Hiermee hopen Israëlische ambtenaren de stap van de PA om de Spelonk van Machpela te erkennen als Palestijnse Werelderfgoed plaats te blokkeren.

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/satellieten/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link

Mossad investeert in startups voor nieuwste technische snufjes – NOS (https://goo.gl/DdBFwF)
De Mossad gaat investeren in bedrijven die zich bezighouden met de modernste technologie. Het wil zo “de intellectuele eigendomsrechten krijgen van de nieuwste technologieën zoals het snel versleutelen van informatie, het profileren van mensen op basis van internetgedrag en robotica.” Het fonds dat de Mossad heeft opgericht heet Libertad en geeft 500.000 euro aan bedrijven die meedoen.Dinsdag 27 juni 2017 - Luchtmacht bombardeert twee doelen in Gaza na raketaanval op Israël

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

IDF strikes Gaza following rocket attack – INN (https://goo.gl/Gv9WcP)
De IAF heeft vannacht twee militaire doelen van Hamas gebombardeerd nadat het gisteravond vanuit Gaza beschoten was met een raket die neerkwam in Sha'ar Negev. Hoewel een Salafistische groep, Aknaf Bait al-Maqdis, die verbonden is met IS, de aanslag opeiste, houdt Israël Hamas verantwoordelijk voor de aanval omdat die Gaza bestuurt.

Overzicht berichten Joodse wereld (Diaspora) + link

Israel looks to end crisis with Diaspora Jews – INN (https://goo.gl/Vop1E4)
De Israëlische regering doet er alles aan om te voorkomen dat er een breuk komt tussen Israël en de Diaspora Joden, met name Joden uit de VS. Spanning zijn ontstaan vanwege de steun van de regering voor het bekeringsplan van de orthodoxie en vanwege het in de ijskast zetten van een plek voor gemengd bidden bij de Westelijke Muur. Sindsdien hebben ministers van het Joods Huis, onder wie minister van onderwijs, Naftali Bennett, minister van justitie Ayelet Shaked en vice-minister van defensie Eli Ben-Dahan marathon gesprekken gevoerd met Amerikaanse Joodse leiders en vertegenwoordigers van Tzohar, een orthodoxe rabbijnse groep die een alternatief biedt voor het Opperrabbinaat voor religieuze diensten. De ministers hopen een compromis te bereiken.

Overzicht berichten Israël, Syrië, Jordanië, Irak, IS, Turkije, Libië, Egypte, Saoedi Arabië, Iran, Hamas en Hezbollah (Libanon)

Trump admin: Assad planning mass chemical weapons attack – INN (https://goo.gl/PTrTFc)
Volgens de regering Trump is het regime van Assad bezig met het plannen van een grote chemische aanval op burgers. De VS waarschuwt dat bij een aanval Amerika hard zal toeslaan. Op 4 april voerde het regime van Assad ook al een chemische aanval uit. Dat leidde tot een Amerikaanse aanval met 50 Tomahawk raketten op een Syrisch militair vliegveld.

Did Israel hold talks with Hamas? – INN (https://goo.gl/cvsDQx)
Volgens Israëlische media heeft Israël de afgelopen weken in het geheim onderhandeld over de vrijlating van 4 Israëliërs. Het gaat om twee lichamen van IDF soldaten en twee Israëlische burgers die nog leven. De hernieuwde druk om een overeenkomst te ondertekenen, werd aangewakkerd door de recente verkiezing van Yahya Sinwar als Hamas's leider in Gaza, meldde het televisiestation Kan, zonder bronnen te noemen. In het verslag van maandag is gezegd dat Sinwar in Caïro met ambtenaren van de Egyptische regering en met de Palestijn Mohammed Dahlan heeft gesproken. Dahlan was ook betrokken bij de overeenkomst van 2012 om Israëlische soldaat Gilad Shalit vrij te krijgen. Het bericht meldde dat Israël ook betrokken was bij de besprekingen in Caïro, maar geeft niet aan hoe.Maandag 26 juni 2017 - Voor de derde dag op een rij zijn mortieren vanuit Syrië op de Israëlische Golan terechtgekomen

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link

Syrian mortars hit Israel, sparking fire in Golan Heights – INN (https://goo.gl/xtLdL3)
Voor de derde keer zijn mortieren vanuit Syrië op de Israëlische Golan terechtgekomen. Door de inslagen ontstond brand. Er zijn verder geen slachtoffers gevallen. Zaterdag en zondag waren er ook al mortierinslagen op de Golan. Beide keren heeft de IDF vergeldingsaanvallen uitgevoerd. Op dit moment is nog niet bekend of er een nieuwe aanval van de IDF komt.

IDF to build security fence on Israel-Lebanon border – INN (https://goo.gl/Ykx5XV)
De IDF gaat beginnen met de bouw van een muur langs de grens met Libanon. Eén van de redenen is om infiltratie van Hezbollah terroristen te bemoeilijken. Volgens Channel 2 wordt in de eerste fase van de bouw een muur gebouwd in westelijke Galilea, dichtbij Hanita en Shlomi. Er wordt een extra muur gebouwd in het noorden, in de buurt van Metula en Manara. Deze gebieden werden uitgekozen vanwege de nabijheid van de stad bij de grens tussen Israël en Libanon. De IDF houdt er rekening mee dat sluipschutters van Hezbollah zullen proberen om de bouw van de muur te verhinderen. Hezbollah leider Nasrallah zei afgelopen vrijdag dat honderdduizenden strijders klaar staan om Israël aan te vallen. De raketten van Hezbollah kunnen “elk doel in Israël treffen.”

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link

Rabbi Lau: Small groups attempting to cause fights over Kotel – INN (https://goo.gl/MXyeob)
Volgens Opperrabbijn Lau kunnen zowel Joden als niet-Joden bidden bij de Westelijke Muur. Er zijn echter marginale elementen die proberen ruzie te maken, terwijl de Tempel juist vernietigd werd door zinloze haat. “Dit is niet de tijd om energie te verspillen in geschillen, ruzies en zeker niet om een heiligdom. Laat ons bidden op een manier die respectvol is voor elkaar. We zullen samen staan en bidden, want we zijn één volk.”

Four ways to still advance Western Wall plan after the blow – JP (https://goo.gl/FzHyhE)
Volgens de Jerusalem Post (Yaakov Katz) zijn er nog vier manieren voor niet-orthodoxe Joden om gemengd te kunnen bidden bij de Westelijke Muur nadat gisteren het kabinet besloot om geen toestemming te verlenen aan een gemengde gebedsruimte voor liberale en conservatieve Joden bij de Muur. Katz noemt de beslissing van de regering beschamend. Zijn vier voorstellen zijn: uitbreiding van de bouw van de plaza zodat er meer ruimte komt en liberale en conservatieve Joden een eigen plek hebben om gemengd te bidden; de zaak uitvechten bij het Hooggerechtshof; wachten tot er een nieuwe regering komt waar charedische partijen minder invloed hebben; onderricht aan de Israëliërs verstrekken door de Jewish Agency die uit moet leggen dat de monopolie van de charediem over religie en de staat leidt tot een grotere kloof tussen Israël en de Diaspora Joden en dat dit gevolgen heeft voor (financiële) steun aan Israël.

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

'We give Gaza fresh water and they give us back raw sewage' – INN (https://goo.gl/zYzKEq)
Door het interne conflict tussen Hamas en de Palestijnse Autoriteit over de betaling van de elektriciteitsrekening aan Israël heeft Hamas besloten om geen elektriciteit meer te gebruiken voor de rioolwaterzuiveringsinstallatie. Gevolg is dat vuil rioolwater richting Israël (Hof Ashkelon) stroomt. De bewoners klagen dat ze Gaza schoon drinkwater geven en zelf vuil afvalwater terugkrijgen met het gevaar op ziektes.Zondag 25 juni 2017 - Opnieuw mortieren vanuit Syrië op de Golan terechtgekomen; IDF slaat terug

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link

Spillover from Syria strikes Golan for second day in a row – JP (https://goo.gl/tU5rHU)
Net als gisteren zijn ook vandaag weer projectielen vanuit Syrië op de Israëlische Golan gevallen in onbewoond gebied. Er zijn geen slachtoffers gevallen. Gisteren, toen er 10 mortieren in Israël vielen, heeft de IDF teruggeschoten waarbij 2 doden vielen. Er werden twee Syrische tanks vernietigd. Vandaag heeft de IDF nog niet gereageerd. Zaterdag zei premier Netanjahoe dat Israël geen geweld aan haar grenzen tolereert. Israël zal niet toestaan dat Iran zich nestelt op de Syrische Golan.
Update: De IDF heeft verschillende posities van het Syrische leger getroffen. Er werden twee artillerie onderdelen getroffen en ook een munitie truck.

Overzicht berichten Israël en het Midden-Oosten (rest wereld) + link

Report: Trump considering peace summit between Arab countries – INN (https://goo.gl/j5w39F)
De Amerikaanse president Donald Trump overweegt een top tussen de Sunni Arabische staten en Qatar nadat hun diplomatieke banden zijn verbroken. De top zal lijken op de Camp David onderhandelingen tussen Egypte en Israël. Volgens een official van het Witte Huis wil president Trump in verandering in het gedrag van alle landen, niet alleen Qatar, wat betreft hun strijd tegen terrorisme. “The president now wants to bring all the key players to Washington,” zegt hij. “They need to disavow groups like the [Muslim] Brotherhood for the stability of the Middle East at large. It’s not just about Qatari elements funding the Brotherhood but disavowing support for extremism in general,” zegt hij.

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link

Government freezes pro-Reform Western Wall plan – INN (https://goo.gl/KqeHu6)
Een controversieel plan om een gemengd gebedsgebied voor Liberale en Conservatieve Joden bij de Westelijke Muur te vestigen gaat niet door. Shas, Verenigd Tora Jodendom en een aantal leden van het Joods Huis hebben zich tegen het plan gekeerd. Minister Lieberman en minister Steinitz waren juist voor het plan. Premier Benjamin Netanjahoe heeft regionale samenwerkingsminister Tzahi Hanegbi (Likoed) en kabinetssecretaris Tzahi Braverman (Likoed) opdracht gegeven om een alternatief plan op te stellen.

The 'reward' of every Temple Mount rioter: 4,500 shekels a month – INN (https://goo.gl/tHkxkV)
Een Turkse organisatie die gedeeltelijk door de Turkse regering werd gefinancierd, heeft voor 11,5 miljoen shekels geïnvesteerd in een project dat 500.000 Israëlische Arabieren naar de Al-Aqsa-moskee zou brengen "om het te beschermen tegen Israëlische invasie en dreiging van de vernietiging ervan", aldus Israël Hayom. Onder degenen die door de organisatie werden vervoerd, waren de agressieve mannengroep "Mourabitoun" en de vrouwengroep "Murabitat" onder de auspiciën van de noordelijke tak van de Islamitische Beweging in Israël, die later onwettig werd verklaard nadat ze rellen op de Tempelberg hadden gecreëerd. Het programma omvatte veel scholen uit de Arabische sector in Israël, en de organisatie zorgde voor water en voedsel, ter waarde van 7,5 miljoen shekels, voor degenen die het naar de Tempelberg werden vervoerd. De Shin Bet ontdekte dat, in ruil voor hun aanwezigheid op de Tempelberg en intimidatie van Joodse bezoekers, elk van de Mourabitoun en Murabitat een salaris ontvingen van 4500 shekels per maand.Shabbat (zaterdag) 24 juni 2017

Er wordt vandaag geen nieuws verzameld vanwege de Joodse rustdag (Shabbat tijden). Voor Parsja van de week ga naar: http://www.nik.nl/category/tora-van-de-week/ (bron: NIK)Vrijdag 23 juni 2017 - Gaza heeft weer stroom voor 6 uur per dag

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

Gaza's power station running again – INN (https://goo.gl/EsfR62)
Gaza's enige krachtcentrale werkt weer met behulp van brandstofvoorraden uit Egypte. De aankondiging komt nadat Egypte woensdag een miljoen liter brandstof naar het station leverde, drie dagen nadat Israël de elektriciteitsvoorziening naar Gaza had opgeschort op verzoek van de president Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit (PA). Gaza kan nu weer 6 uur per dag gebruik maken van elektriciteit.Donderdag 22 juni 2017 - Kushner voert productieve gesprekken met Abbas en Netanjahoe

Overzicht berichten Israël en de Palestijnen/Arabieren en het vredesproces + link

Kushner and Abbas hold 'productive' meeting – INN (https://goo.gl/3p41T6)
De Amerikaanse adviseur van Donald Trump, senior adviseur en schoonzoon Jared Kushner, zijn gezant van het Midden-Oosten Jason Greenblatt en de Amerikaanse consulaat-generaal in Jeruzalem Donald Blome, hadden gisteravond een ontmoeting met de Palestijnse autoriteit (PA) -voorzitter Mahmoud Abbas in Ramallah. Het Witte Huis noemt de ontmoeting 'productief'. Beide partijen "reaffirmed their commitment to advancing President Trump's goal of a genuine and lasting peace between the Israelis and the Palestinians that enhances stability in the region," aldus de verklaring. Kushner, Greenblatt en Abbas bespraken “prioriteiten voor de Palestijnen en potentiële vervolgstappen, waarin de noodzaak voor economische kansen voor Palestijnen en belangrijke investeringen in de Palestijnse economie worden erkend.” Kushner, die één dag in de regio was om het vredesplan van Trump te bevorderen, ontmoette woensdag ook premier Benjamin Netanjahoe. Na die ontmoeting meldde de Amerikaanse kant dat het gesprek positief en vruchtbaar was en dat beide partijen hun inzet bevestigen om het door Trump gestelde doel te bevorderen om een echte en stabiele vrede tussen Israël en de PA te bereiken.

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link

Leftists sue to block construction of Amona replacement town – INN (https://goo.gl/BfbAv6)
De linkse organisatie Yesh Din en het Arabische dorp Yalud hebben bij het Hooggerechtshof een petitie ingediend tegen de bouw van de nieuwe plaats Amichai. Volgens hen zou er op een klein gedeelte Arabisch privégrond worden gebouwd. Daarom willen ze het Hooggerechtshof vragen de bouw te stoppen.

Overzicht berichten Israël/Joden overleden personen + link

Otto Warmbier’s family kept his Jewishness under wraps while North Korea held him hostage – TOI (https://goo.gl/uEkwgD)
Otto Warmbier, de 22 jarige Amerikaan die maandag overleed na te zijn vrijgelaten door Noord-Korea, bleek van Joodse afkomst te zijn. Zijn familie had dit bewust geheim gehouden terwijl hij nog in gevangenschap zat in Noord-Korea. Pyongyang had een vals verhaal verzonnen door te beweren dat een kerk de 22-jarige had verteld om een propaganda-poster te stelen, en onderhandelaars wilden het regime niet in verlegenheid brengen door de claim te weerleggen. Lees het uitgebreide artikel van The Times of Israel.

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

Lieberman: Abbas is trying to drag Hamas to war with Israel – YN (https://goo.gl/yExxYy)
Minister van Defensie Lieberman stelt vast dat de Palestijnse president een conflict tussen Gaza en Israël probeert uit te lokken door elektriciteit voor de Gaza strook te verminderen en druk op Hamas uit te oefenen. “Dit is een interne Palestijnse crisis die niet zal eindigen”, zei hij over het besluit van Abbas om minder elektriciteit voor Gaza te betalen, waardoor Israël geen andere keuze heeft dan de elektriciteit die Gaza biedt te verminderen waardoor de crisis wordt verergerd.

Overzicht berichten Israël binnenland + link

'South Tel Aviv is a ticking time bomb' – INN (https://goo.gl/vWE4wU)
Volgens Oved Hugi, sociaal activist in Tel Aviv, is het zuiden van de stad een tikkende tijdbom. Er wonen veel infiltranten en het geboortecijfer onder hen is hoog. De illegale immigranten zorgen voor veel overlast en vallen Joodse vrouwen seksueel lastig. Het slechtste scenario is dat de vrouwen verkracht zullen worden. Hugi vindt linkse Knessetleden hypocriet. Enerzijds willen zij een Palestijnse staat om het Joodse en democratische karakter van de staat te handhaven, anderzijds doen zij niks om de problematiek van de illegale immigranten die de Joodse staat aantasten aan te pakken. Zij pleiten zelf voor de opvang van de immigranten. Synagogen verdwijnen en in de plaats daarvan komen kerken en pubs. Hugi: "Het zal in de hele staat Israël doen ontploffen. Wij bouwen hier een kanton zoals met het Bedoeïen in de Negev gebeurd is, en als we nu niet handelen, zullen we onze kinderen met een problematisch erfenis achterlaten. De geboortes van infiltranten staan op 10.000 per jaar. Dat betekent 50.000 kinderen in vijf jaar, en dat zou ervoor moeten zorgen dat de premier slapeloze nachten heeft. Ik ben daar geboren, en ik zal daar sterven. Zuid Tel Aviv is een tikkende tijdbom.”Woensdag 21 juni 2017 - Steeds meer ultraorthodoxe Joden in Israël vertrekken uit hun besloten gemeenschappen

Overzicht berichten Joodse wereld (Diaspora) + link

Ex-charediem erkend als sociale groep – NIW (https://goo.gl/rUCVxB)
In het Nieuw Israelietisch Weekblad een uitgebreid artikel over ultraorthodoxe Joden in Israël die uit hun gemeenschappen stappen en een ander leven gaan leiden. Het gaat om ongeveer 1300 charediem per jaar. Terwijl dat 25 jaar geleden nog slechts enkele tientallen waren. Er zijn verschillende redenen waarom ze vertrekken uit hun besloten gemeenschappen. Sommigen geloven simpelweg niet meer in G'd. Anderen voelen zich niet op hun plek binnen de besloten gemeenschappen. Er komen steeds meer organisaties in Israël die deze mensen opvangen om hen goed te laten integreren in de 'normale' maatschappij. Ze krijgen huisvesting, een studie beurs en sociale steun. In het verleden leidde een vertrek tot het afsnijden van de familiebanden. Maar die situatie is nu verbeterd. Het grootste probleem waar de ex-charediem mee worstelen is onderwijs. Ze zijn nauwelijks geschoold in profane vakken. Ondanks de toename van ex-charediem blijven de ultraorthodoxe gemeenschappen groeien.

Overzicht berichten Israël, Palestijnen en de VN/IAEA + link

Israel furious as UN set to host '50 years of Israeli occupation' event – YN (https://goo.gl/9Cysb8)
Israël is woedend op de VN die volgende week een speciale conferentie wil beleggen over “50 jaar Israëlische bezetting”. Er doen ook BDS en anti-Israëlische organisaties aan mee. Minister Erdan heeft een beroep gedaan op secretaris-generaal Antonio Guterres van de VN om te voorkomen dat de conferentie wordt gehouden en om de VN-financiering te vermijden voor BDS-evenementen en VN-entiteiten die uitsluitend tot doel hebben om Israël op de zwarte lijst te zetten.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Jerusalem synagogue vandalized, holy books burned – INN (https://goo.gl/W11ihs)
In Jeruzalem is een synagoge vernield. Er zijn heilige boeken verbrand en er swastika's op de muren geschilderd. De synagoge behoort tot de Lelov-Nikolsburg Chassidische dynastie, en dient als studiezaal van Rabbi Pinchas Yitzhak Biderman en zijn studenten. De politie onderzoekt de zaak.
Update: Er is inmiddels een 38 jarige man gearresteerd. Over zijn achtergrond is nog niets bekend gemaakt.

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

Egypt begins supplying Gaza with fuel amid electricity crisis – INN (https://goo.gl/wDy43F)
Egypte heeft vandaag een miljoen liter brandstof geleverd aan Gaza voor de elektriciteitscentrale. De levering komt twee dagen nadat Israël besloten heeft om minder elektriciteit te leveren aan Gaza in opdracht van de PA. De Palestijnse Autoriteit vroeg hierom omdat Hamas weigert de rekening te betalen aan de PA (zie berichtgeving maandag).Dinsdag 20 juni 2017 - Nederlander klaagt Israëlische Defensie-top aan

Overzicht berichten Israël/Palestijnse gebieden – Nederland + link

Nederlander klaagt Israëlische Defensie-top aan – KRO Brandpunt (https://goo.gl/5wxcMB)
Een Palestijnse Nederlander klacht de Israëlische defensie top aan. Zes familieleden van hem kwamen in 2014 om bij een Israëlische luchtaanval tijdens de Gaza oorlog. Zijn advocaat, Liesbeth Zegveld, spreekt over een 'oorlogsmisdaad'. “Je kunt geen huis bombarderen als er zoveel burgers inzitten”, zegt ze. “Als je willens en wetens zes mensen om het leven brengt zonder noodzaak dan heb je het over een oorlogsmisdaad.” Gisteren heeft Zegveld een dagvaarding gestuurd naar het Israëlische Ministerie van Defensie. Reageert deze niet dan wordt in Nederland een civiele procedure gestart tegen de Israëlische generaals die verantwoordelijk worden gehouden voor de luchtaanval. Het gaat om oud-opperbevelhebber Benny Gantz en Amir Eshel, commandant van de Israëlische luchtmacht. “Dit is een unieke zaak”, zegt advocaat Liesbeth Zegveld. “Ik ken geen zaken in de wereld waar Israëlische militairen civiel worden aangesproken op hun handelen.” Ismail Ziada heeft de Nederlandse nationaliteit, wat het mogelijk maakt om een zaak te beginnen voor een Nederlandse rechter. In Israël zouden de Palestijnen, volgens Zegveld, te weinig toegang hebben tot de rechter.

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link

Work begins on new town in Samaria – Amichai – INN (https://goo.gl/oWBB41)
Voor het eerst in 25 jaar tijd bouwt Israël een nieuwe Joodse stad in Samaria. De bewoners van de voormalige buitenpost Amona hebben een half jaar moeten wachten voor een begin met de bouw wordt gemaakt van Amichai. In december ondertekenden inwoners van Amona een overeenkomst die door de overheid wordt aangeboden om hun huizen te evacueren in ruil voor nieuwe woningen in Samaria.

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link

Netanyahu denies Israel is aiding Syrian rebels – INN (https://goo.gl/EhaPQP)
Premier Netanjahoe ontkent het bericht in de Wall Street Journal dat Israël financiële steun zou verlenen aan Syrische rebellen (zie berichtgeving gisteren). "We grijpen niet in in dit verschrikkelijke bloedige conflict, maar we bieden humanitaire hulp aan gewonde kinderen." verduidelijkt Netanjahoe tijdens een bezoek aan het Ziv-ziekenhuis in Tzfat, die de afgelopen jaren veel gewonde Syriërs heeft behandeld. "Ik zie mannen, vrouwen en kinderen die ons eens als vijanden zagen toen ze hier aankwamen, en er zijn al meer dan duizend aangekomen", vertelt Netanyahu over de medische behandeling die Israël geeft aan de slachtoffers van de burgeroorlog in Syrië. “Zij begrijpen meer dan ooit dat de staat Israël een morele bastion en een lichtstraal in onze regio is. Zij vertegenwoordigen verschillende religies en hele gemeenschappen, Joden en niet-Joden, druzen, christenen, moslims en bedoeïenen. Iedereen die hier komt krijgt dezelfde gelijke behandeling, dit is een lichtbundel in onze regio," voegt hij eraan toe.

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link

New Arab neighborhood planned in Jerusalem – INN (https://goo.gl/4KM21h)
Terwijl in de meeste Joodse wijken van Jeruzalem de bouw van nieuwe huizen stil ligt, worden voor Arabisch Jeruzalem 7000 nieuwe huizen gepland in een nieuwe Arabische wijk naast de Jabel Mukhabar buurt. Plaatsvervangend burgemeester van Jeruzalem Dov Kalmanovich zegt geen bezwaar te hebben tegen de bouw van nieuwe huizen voor Arabieren, maar hij vindt dat ook meer nieuwe huizen voor Joden gebouwd moeten gaan worden. "Jeruzalem heeft jaarlijks 4000 nieuwe woningen nodig om de natuurlijke groei op te vangen. Dat betekent dat in de afgelopen vijf jaar 20.000 nieuwe woningen niet zijn gebouwd in Jeruzalem."Maandag 19 juni 2017 - Jared Kushner komt deze week naar Israël

Overzicht berichten Israël en de Palestijnen/Arabieren en het vredesproces + link

Jared Kushner plans Israel trip, meeting with Netanyahu – INN (https://goo.gl/R86J4m)
De schoonzoon van president Trump en senior adviseur Jared Kushner komt deze week naar het Midden-Oosten voor een ontmoeting met Benjamin Netanjahoe en Mahmoud Abbas om de grondslag te leggen voor toekomstige onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen. Speciale afgezant van het Witte Huis, Jason Greenblatt, zal Kushner vergezellen. “It is important to remember that forging a historic peace agreement will take time and to the extent that there is progress, there are likely to be many visits by both Mr. Kushner and Mr. Greenblatt, sometimes together and sometimes separately, to the region and possibly many trips by Israeli and Palestinian negotiators to Washington, D.C., or other locations as they pursue substantive talks,” zegt een ambtenaar van het Witte Huis.

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link

Israel Gives Secret Aid to Syrian Rebels – Honest Reporting (https://goo.gl/T3Cu4v)
Honest Reporting meldt dat de Wall Street Journal schrijft dat Israël in het geheim rebellen in Syrië steunt. Israël zou een speciale eenheid hebben die de steun in Syrië overziet. Moatasem al-Golani, woordvoerder van de rebellengroep Fursan al-Joulan, of Ridders van de Golan, zegt dat ze niet kunnen overleven zonder steun van Israël. Israël zou met de steun willen voorkomen dat Hezbollah weg blijft van de 45 kilometer lange grens met Israël.

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

Israel begins reducing electricity to Gaza – INN (https://goo.gl/oF1bEy)
Israël is begonnen met het verminderen van de toevoer van elektriciteit aan Gaza met 8 megawatt (Gaza ontvangt normaal 120 megawatt per maand). Dit gebeurd op verzoek van de Palestijnse Autoriteit. Hamas weigert namelijk om geld te betalen voor de elektriciteit die het ontvangt. De PA wil niet de rekening voor Hamas aan Israël betalen.

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link

'Government halted construction projects in Jerusalem' – INN (https://goo.gl/R5dUix)
De legerradio meldde gisteren dat de Israëlische regering meer dan 6000 wooneenheden in Jeruzalem heeft bevroren. Volgens de legerradio zagen hun medewerkers gedetailleerde documenten die aantonen dat de overheid de afgelopen jaren veel projecten om politieke redenen geblokkeerd heeft. In de geblokkeerde plannen zijn 2200 appartementen in de wijk Gilo, een paar duizend in Har Homa, en een paar honderd appartementen in de noordelijke wijk Pisgat Ze'ev, meldde de legerradio. Premier Netanjahoe heeft constant gezegd dat er geen sprake is van een bevriezing. Echter, na acht en een half jaar van vrijwel geen constructie, zijn slechts 1357 wooneenheden goedgekeurd in Judea en Samaria - een fractie van de jaarlijkse groei van de regio. Minister van Landbouw Uri Ariel (Joods Huis) - die in de vorige regering als minister van huisvesting werkzaam was - heeft ingestemd met de facto bevriezing in Jeruzalem, Judea en Samaria. De bouwstop is echter alleen van toepassing op Joden: ondanks de onheilspellende illegale Arabische bouw in Israëlisch bestuurd gebied C en in de Negev, met minder dan 2000 eenheden goedgekeurd voor Joden in gebied C en onbelemmerde bouw in gebieden A en B die onder PA bestuur staan. De Israëlische regering heeft 14.000 nieuwe wooneenheden voor Arabieren in gebied C goedgekeurd, waardoor de Arabische steden gevaarlijk dicht bij de Joodse steden komen.

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link

Demand for houses in Judea and Samaria on the rise – INN (https://goo.gl/o8QBFT)
De vraag naar huizen in Judea en Samaria onder Joden neemt toe en hierdoor stijgen de huizenprijzen zelfs buiten de grote nederzettingenblokken. Het ontwikkelingsbedrijf Batei Amana, een tak van de Amana-nederzettingenbeweging, heeft onlangs een huisvestingsbeurs gehouden waarin jonge gezinnen de mogelijkheid kregen om de laatste huizen in projecten in zeven steden in Samaria te kopen, waaronder Kfar Tapuah, Maaleh Levona, Kochav Hashachar, Shilo , Eli, Talmon en Neriya. De woningbeurs richtte zich vooral op huizen in de jisjoeviem kehilatiiem (gemeenschapsnederzettingen).Zondag 18 juni 2017 - Hamas eist aanslag op

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Hamas demands 'credit' for Jerusalem attack – INN (https://goo.gl/u39q2k)
Hamas eist de aanslag op die vrijdag in Jeruzalem is gepleegd een waarbij één Israëlische soldate van de grenspolitie werd gedood. Hamas ontkent dat IS achter de aanslag zit. De aanslag zou zijn uitgevoerd door twee leden van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina en door één Hamas lid. Deze werden door de IDF doodgeschoten.

Overzicht berichten Israël/Joden overleden personen + link

Soldier killed: Sergeant Yuval Mena from Givatayim – INN (https://goo.gl/mw68sL)
Sergeant Yuval Mena, 20, uit Givatayim, is de IDF-soldaat die gisteren om het leven kwam toen het militaire voertuig waarin hij patrouilleerde in het Kissufim-gebied ten zuiden van de Gazastrook over de kop sloeg. Sergeant Mena was een soldaat in de Paratroepers Brigade. Drie van zijn kameraden raakten gewond, twee ernstig en een licht, en werden door een helikopter naar het Soroka Medical Center in Be'er Sheva geëvacueerd.

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/satellieten/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link

IDF Hummer flips, injuring soldiers – INN (https://goo.gl/np8pKU)
Net als gisteren zijn vandaag weer twee incidenten met IDF voertuigen. Twee soldaten raakten in Judea gewond nadat hun IDF Hummer over de kop sloeg. Op de Golan sloeg een personenauto van de IDF tijdens een legeroefening over de kop. Ook hier waren twee gewonden. Gisteren zijn bij Gaza een dode en gewonden gevallen toen een IDF Hummer over de kop sloeg.

Overzicht berichten Israël en de Palestijnen/Arabieren + link

Officials call to cancel plan for huge Palestinian housing units – YN (https://goo.gl/NCi3hH)
Rechtse leiders en ambtenaren roepen de regering op om een plan te schrappen dat 14.000 nieuwe Palestijnse wooneenheden toestaat; ambtenaren beweren dat de beslissing is genomen op een kabinetsvergadering waar 40% van de leden afwezig was. De beslissing werd genomen in oktober 2016 tijdens een kabinetsvergadering waarin een aantal ministers van Likoed, waaronder Ze'ev Elkin, Gilad Erdan en Yisrael Katz, niet aanwezig was. De beslissing is genomen tegen de achtergrond van het 'carrot and stick' beleid van minister van defensie Avigdor Lieberman voor de Palestijnen. Op dat moment deden activisten voor de lobby van Eretz-Israël in de Knesset een beroep op kabinetsministers om het "carrot" deel van Liebermans beleid niet uit te voeren omdat de Palestijnen dan gebied C zouden kunnen overnemen (gedefinieerd als gebieden met volledige Israëlische controle).Shabbat (zaterdag) 17 juni 2017

Er wordt vandaag geen nieuws verzameld vanwege de Joodse rustdag (Shabbat tijden). Voor Parsja van de week ga naar: http://www.nik.nl/category/tora-van-de-week/ (bron: NIK)Vrijdag 16 juni 2017 - Een nieuw Kasjroet-plan voor de staat Israël

Overzicht berichten Jodendom + link

Improving the kashrut system – INN (https://goo.gl/DBeJpy)
De conventie van kasjroet-toezichthouders werd gisteren in de Rambam synagoge van Hadera gehouden, waar een nieuwe kasjroet-plan voor de staat Israël werd gepresenteerd door Israëls Opperrabbijn David Lau. "Het moment dat we handelen ter wille van de hemel - weten we dat God bij ons is," zei hij op de conventie. Rabbi Yisrael Bitton, de zoon van Rabbi Shimon Bitton, heeft de conventie geopend door te zeggen: "We zijn geïnteresseerd in het verhogen van het niveau van kasjroet, zodat we ook kunnen eten op de plaatsen waar we toezicht houden." Voorzitter van het Opperrabbinaat Moshe Dagan presenteerde het nieuwe kasjroet-plan en merkte op dat de huidige tijd van belang is voor het staats-kasjroet-systeem. Hij roept daarom op om het belang van de tijd te internaliseren en bij te dragen aan het succes van het plan in het bijzonder, en van het Opperrabbinaat en zijn lokale takken in het algemeen.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Woman wounded in stabbing attack in Jerusalem – INN (https://goo.gl/Az2P3B)
Een 22-jarige Israëlische vrouw is aan het begin van de avond kritisch gewond geraakt bij een steekaanval bij de Damascus Poort in de Oude Stad van Jeruzalem. De terrorist is uitgeschakeld. Veiligheidstroepen zijn op zoek naar andere terroristen die mogelijk gevlucht zijn. Het slachtoffer werd geëvacueerd naar het Hadassah Mount Scopus Ziekenhuis voor behandeling.Donderdag 15 juni 2017 - Lieberman verdedigt besluit om Al Jazeera kantoren in Israël te sluiten

Overzicht berichten Israël binnenland + link

Liberman supports closing Al-Jazeera – INN (https://goo.gl/7lpMd6)
Premier Netanjahoe heeft dinsdag aangekondigd dat Israël de kantoren van Al Jazeera gaat sluiten. Saoedi Arabië en Jordanië doen dat ook. Minister van defensie Lieberman verdedigt de beslissing voor de radio: "Er is geen reden voor Al-Jazeera om vanuit Israël uit te zenden. Het is geen media, het is een propaganda outfit in de stijl van de Sovjets of Nazi-Duitsland." Hij voegt er aan toe: "Alle verslaggeving over Israël is bevooroordeeld en vijandig, terwijl de zender niets over Iran zegt."

Overzicht berichten christelijke wereld in relatie tot Israël/Jodendom/Joden + link

Israeli 6th-grader presentation: Jesus and the cross – INN (https://goo.gl/pNDZyx)
Arutz Sheva heeft een video (https://goo.gl/pNDZyx) in handen gekregen die gemaakt is op een Joodse basisschool in Herzliya. Op de video is te zien dat er in een hal van de school allemaal afbeeldingen te zien zijn van Jezus en het kruis. De video is overgedragen aan het Ministerie van Onderwijs. Het is in Israël verboden om minderjarigen te bekeren tot het christendom.

Overzicht berichten Israël cultuur, sport, onderwijs, archeologie, muziek, technologie, gezondheidszorg, medisch onderzoek, internet, etc. + link

David Grossman wins Man Booker International Prize – INN (https://goo.gl/xgqQ3o)
Israëlische romanschrijver David Grossman heeft de 2017 Man Booker International Prize gewonnen. Zijn roman 'A Horse Walks In a Bar' werd gisteren gekozen als winnaar door Nick Barley, voorzitter van het beoordelingspaneel van 2017, tijdens een diner in het Victoria & Albert Museum in Londen. Grossman is de eerste Israëliër die die prijs heeft gewonnen. 'A Horse Walks In a Bar', gepubliceerd in Israël in 2014 en vertaald in het Engels door Jessica Cohen, gaat over een dag in het leven van een mislukte Israëlische stand-up comedian en zijn herinneringen aan oude liefde, Jeruzalems Romema wijk en zijn Holocaust overlevende ouders.Woensdag 14 juni 2017 - Israël: PA geeft nog steeds geld aan gevangen terroristen

Overzicht berichten Israël en de Palestijnen/Arabieren + link

Israel: Tillerson wrong, PA still paying jailed terrorists – JP (https://goo.gl/fZXbR2)
Jeruzalem spreekt berichten tegen dat de Palestijnse Autoriteit gestopt is met betalingen aan terroristen in Israëlische gevangenissen of aan de families van terroristen. Gisteren vertelde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson aan het Senaat Intelligence Committee dat president Donald Trump dit probleem met PA President Mahmoud Abbas heeft besproken, toen deze in mei in Washington was. Tillerson zei dat hij er zelf ook bij Abbas heeft op aangedrongen. Volgens hem heeft de PA haar beleid gewijzigd. Maar Israël ontkent dit dus.

Overzicht berichten Israël en de Palestijnen/Arabieren en het vredesproces + link

The White House's plan for peace in the Middle East – INN (https://goo.gl/dY6mvv)
De Amerikaanse Midden-Oosten afgezant Jason Greenblatt sprak met senior Israëlische ambtenaren en vertegenwoordigers van de Palestijnse Autoriteit over het Amerikaanse plan om te onderhandelen over een definitieve statusovereenkomst, meldt Channel 20. Onder de in het Amerikaanse voorstel genoemde zaken waren: het vertragen van de bouw van huizen in Judea en Samaria, het creëren van beveiligingsregelingen in samenwerking met Jordanië en de Golfstaten en het normaliseren van de betrekkingen tussen Israël en de Arabische landen. Volgens het plan zullen de onderhandelingen in september beginnen, na de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump, de Israëlische premier Benjamin Netanjahoe en president Mahmoud Abbas in Washington, D.C. Het plan vereist ook dat beide zijden aan vrede werken. De VS zullen helpen bij het consolideren van beveiligingsregelingen tussen Israël en de PA, evenals een gezamenlijke inspanning om terrorisme te bestrijden. Jordanië en de Golfstaten zullen radicale islamitische terreur bestrijden. Elke partij zal zich inzetten voor het opbouwen van een vreedzame toekomst en een cultuur die samenwerkend werkt. De Arabische landen zullen ermee akkoord gaan om de betrekkingen met Israël te normaliseren in ruil voor vermindering van het aantal woningen in Judea en Samaria. Een dergelijke overeenkomst zou de Israëlische economie helpen en het Israëlische publiek aanmoedigen om territoriale compromissen te sluiten en de uitzetting van Joden uit verschillende steden in Judea en Samaria te accepteren. Volgens het rapport gaat Trump in de tweede fase over Jeruzalem en de vluchtelingencrisis onderhandelen, nadat de partijen een niveau van wederzijds vertrouwen hebben gecreëerd. De Israëlische regering dringt erop aan dat het Amerikaanse plan onderdelen omvat die de PA verplichten om op te treden tegen geweld en betalingen aan terroristen en hun families te stoppen.

Overzicht berichten Israël cultuur, sport, onderwijs, archeologie, muziek, technologie, gezondheidszorg, medisch onderzoek, internet, etc. + link

Maccabi stelt Jordi Cruijff aan als trainer – NOS (https://goo.gl/amfHBY)
Jordi Cruyff wordt de nieuwe hoofdtrainer van Maccabi Tel Aviv. Hij legt zijn functie als technisch directeur bij de club neer. "Ik ben nu zes jaar bij de club en ik ben vereerd de nieuwe trainer te zijn", aldus Cruijff op Maccabi's website.Dinsdag 13 juni 2017 - PA beschuldigt Hamas van elektriciteitscrisis

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

PA blames Hamas for Gaza electricity crisis – INN (https://goo.gl/P0dr9V)
Hamas heeft maandag de beslissing van het Israëlische veiligheidskabinet om de levering van elektriciteit naar Gaza op verzoek van de Palestijnse Autoriteit (PA) -voorzitter Mahmoud Abbas te verminderen, veroordeeld. Ondertussen beschuldigt Yusuf Al-Mahmoud, de officiële woordvoerder van de PA regering in Ramallah, Hamas, die de facto heerser van Gaza is, omdat deze verantwoordelijk is voor de elektriciteitscrisis in het onder haar bestuurde gebied. Mahmoud zei in een officiële verklaring dat de bestuursraad van Hamas, die in de zomer van 2007 in Gaza een bloedige staatsgreep pleegde, voor meer dan tien jaar lang geld van inwoners van Gaza heeft geïnd voor elektriciteit, maar deze fondsen nooit overhevelde naar de PA schatkist in Ramallah. Mahmoud zei dat Hamas er op rekent dat de PA de kosten van elektriciteit blijft betalen en weigert daarom om tot verzoening te komen met de PA.

Overzicht berichten Israël en VS + link

'Trump expanding cooperation with Israel' – INN (https://goo.gl/gyZQK5)
Een senior Israëlische inlichtingenambtenaar prijst president Donald Trump door te zeggen dat onder de regering Trump de Amerikaanse inlichtingendiensten hun samenwerking met Israël aanzienlijk hebben uitgebreid. Minister van inlichtingen Yisrael Katz (Likoed), die ook de portefeuille van het ministerie van transport onder zijn beheer heeft, reageert op een recent verslag van The New York Times, waarin Trump informatie onthulde die door Israëlische cyber-inlichtingeneenheden werd verkregen inzake een IS complot om passagiersmaatschappijen met laptops bommen te laten exploderen. Katz zegt dat het incident de veiligheid van Israël niet heeft geholpen, maar dat Trump veel gedaan heeft om de uitwisseling inlichtingen met Israël uit te breiden.

Overzicht berichten Israël/Palestijnse gebieden – Nederland + link

Wilders dol op Israëlische vrouwen – Telegraaf (https://goo.gl/eOsBvu)
In een documentaire over Geert Wilders die vandaag in Engeland in première ging zegt hij dat de Israëlische vrouwen de mooiste vrouwen op aarde zijn, afgezien uiteraard van de Hongaarse vrouwen (dat zegt hij omdat zijn eigen vrouw Hongaarse is en de film ook bekijkt). In de kibboets waar Wilders heeft gewerkt hield hij zich voornamelijk bezig met drank en vrouwen.Maandag 12 juni 2017 - Vluchtende soldaat uit commando eenheid gezet.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Soldier who fled terror attack thrown out of commando unit – INN (https://goo.gl/a5uFPv)
Voor soldaten die te maken krijgen met terreuraanslagen wordt het steeds lastiger te bepalen wat ze moeten doen. Het doodschieten van terroristen leidt soms tot vervolging, maar het op de vlucht slaan heeft ook consequenties. Een soldaat van een commando eenheid sloeg anderhalve week geleden op de vlucht toen hij bij een terreuraanslag nabij Mevo Dotan (Samaria) lichtgewond raakte. In plaats van de 16 jarige terrorist dood te schieten vluchtte hij. Een andere soldaat schoot de terrorist wel dood. De soldaat die vluchtte is nu uit zijn commando eenheid gezet.

Stabbing attack foiled near Hevron – INN (https://goo.gl/JwhzI0)
Grenspolitieagenten hebben vanavond een terreuraanval in de buurt van de Spelonk van Machpela in Hebron verijdeld. Het incident begon toen een verdachte Arabische vrouw arriveerde bij één van de inspectieposten in de buurt van de Spelonk. De verdachte, die een mes vasthield, bleek verrast te zijn door de grenspolitieagenten die haar benaderden, waardoor ze het mes op de grond liet vallen. De officieren arresteerden vervolgens de verdachte, een inwoner uit het dorp Yatta. Uit een voorlopig onderzoek bleek dat ze een aanval wilde uitvoeren om als een "shaheed" (martelaar) te worden erkend.

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/satellieten/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link

Israel Successfully Hacked ISIS Computers; Trump Leaked It to the Russians, NYT Reports – HaAretz (https://goo.gl/a6zG8S)
De bron van geclassificeerde inlichtingen die de Amerikaanse president Donald Trump in mei met Russische ambtenaren heeft gedeeld, was informatie die Israël kreeg na het hacken van computers die tot ISIS behoren, meldt de New York Times vandaag. Volgens de Times, die een Amerikaanse ambtenaar citeert, hebben Israëlische "cyberoperators" enkele maanden geleden een ISIS-cel van bommenmakers in Syrië gevestigd. Volgens het rapport was de informatie zo goed dat het de Verenigde Staten kon laten weten dat de terreurcel aan explosieven werkte, die de veiligheid van de luchthaven kon ontwijken via een laptopbatterij.

Female IDF combat soldiers at health risk – INN (https://goo.gl/4aF5PL)
Het publieke debat over het integreren van vrouwen in IDF-gevechtseenheden blijft de publieke agenda overheersen, waarbij de IDF zelf de trend verergert. Uit onderzoek van de IDF blijkt dat vrouwelijke strijders lijden aan stressfracturen, bloedarmoede, infectie, rugpijn. De oplossing moet gezocht worden in o.a. verlaging van de lasten, het aanpassen van het eetpatroon, andere fysieke training, meer slaap, etc.

Overzicht berichten economie Israël + link

EL AL purchases 16 Boeing Dreamliners – INN (https://goo.gl/1YBVwo)
EL AL Israel Airlines CEO en president David Maimon kondigde onlangs de koop aan van 16 nieuwe Dreamliner-vliegtuigen, die een investering van meer dan 1,25 miljard dollar vertegenwoordigen. De Boeing Dreamliner 787's is 's werelds meest geavanceerde vliegtuig. Het eerste vliegtuig zal in september 2017 aan de vloot van EL AL worden toegevoegd en zal vluchten naar Europa uitvoeren. Tot eind oktober zal de Dreamline geleidelijk worden geïntegreerd in EL AL's langeafstandsbestemmingen naar Noord-Amerika en het Verre Oosten.Zondag 11 juni 2017 - Hamas tunnel onder UNRWA school in Gaza ontdekt

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

Hamas tunnel discovered underneath UNRWA school – INN (https://goo.gl/QrDjco)
Een Hamas-terreurtunnel is ontdekt onder een UNRWA school in Gaza, meldden Israëlische media afgelopen vrijdag. De tunnel werd anderhalve week geleden al ontdekt. De Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Naties Danny Danon reageerde hard op de ontdekking van de terreurtunnel. “Deze tunnel bevestigt wat we altijd al wisten, dat de wreedheid van Hamas geen grenzen kent, aangezien zij Gaza-kinderen als menselijke schilden gebruiken. In plaats van VN-scholen te gebruiken als leer- en opleidingscentra, heeft Hamas hen tot terroristische bases voor aanvallen op Israël omgedoopt,” zei ambassadeur Danon.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Jewish man beaten by Christians in Old City - and arrested – INN (https://goo.gl/5rvYyn)
Een ultraorthodoxe man van in de 30 werd zondagochtend in de Oude Stad van Jeruzalem door een groep christenen aangevallen toen hun processie door de Joodse wijk ging. De man, een getrouwde vader van zes, beweert dat hij op zijn fiets in de buurt van zijn huis in de Joodse wijk reed toen hij door leden van de optocht werd aangevallen. De aanvallers beweerden op hun beurt dat de man op de grond spuwde toen de processie voorbijging. Ze zeggen dat dit hun boze reactie veroorzaakte. Omstanders redden de Joodse man van de menigte die hem tot bloedens toe hadden gemolesteerd. Toen de politie arriveerde werd de Joodse man gearresteerd en ondervraagd, terwijl de christelijke aanvallers vrijuit gingen.

Overzicht berichten Israël/Palestijnse gebieden – Nederland + link

'Israël wordt meer en meer gezien als een koloniaal project' – Trouw (https://goo.gl/ms5JvX)
Binnenkort (vanavond al de eerste aflevering) zendt de EO een goede documentaire uit van Marcel Prins’ driedelige documentaire ‘Daarom ben ik hier. Een Joodse filmmaker en de kwestie Israël’ is te zien op NPO 2, 11/6, 18/6 en 25/6 om 23.15u. Lees in Trouw het interview met Prins.Shabbat (zaterdag) 10 juni 2017

Er wordt vandaag geen nieuws verzameld vanwege de Joodse rustdag (Shabbat tijden). Voor Parsja van de week ga naar: http://www.nik.nl/category/tora-van-de-week/ (bron: NIK)Vrijdag 9 juni 2017 - VS veroordelen huizenbouw in Judea en Samaria niet

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link

Trump administration: No condemnation of settlement construction – INN (https://goo.gl/X4YHyc)
De regering Trump heeft zich weerhouden van het veroordelen van Israëls aankondiging van de bouw van 2600 nieuwe wooneenheden in Judea en Samaria. Dit betekent een belangrijke beleidsverschuiving in Washington. Terwijl elke regering in de afgelopen halve eeuw, van Lyndon Johnson tot Barack Obama, Israël heeft veroordeeld voor de bouw van wooneenheden in Judea en Samaria, heeft de regering Trump geen commentaar geleverd. De woordvoerder van het Witte Huis Nauert zegt: "We zijn ons bewust van de aankondiging dat de overheid ongeveer 2.500 eenheden op de Westelijke Jordaanoever heeft goedgekeurd. President Trump heeft hierover voortdurend gepraat en hij heeft gezegd dat nederzettingsactiviteiten niet bijdragen aan het vredesproces. Hij is er vrij duidelijk over. Het helpt niet voor het vooruitzicht op vrede.” Maar Nauert weigert de 2600 wooneenheden die deze week door Israël zijn goedgekeurd, te veroordelen.

Overzicht berichten Holocaust en antisemitisme + link

Illegaal pamflet van kerk tegen jodensterilisatie WO II opgedoken – NOS (https://goo.gl/KYfQYu)
Zeisterse Jill van der Ree heeft bij de verbouwing van haar huis een illegaal pamflet van de kerk tegen gedwongen sterilisatie die rijkscommissaris Seyss-Inquart in 1943 afkondigde gevonden. Een passage (inclusief tikfouten) uit de brief 'aan den Rijkscommissaris': "Thans heeft men in de laatste weken een beging gemaakt met de sterilisatie van Joden uit de gemende huwelijken. God echter, Die hemel en aarde geschapen heeft, en Wiens gebod voor allen mensen geldt en aan Wien ook U eenmaal rekenschap moet afleggen, heeft tot de mensen gezegd: 'Weest vruchtbaar en vermenigvuldigt U'." Volgens Kees Ribbens van het onderzoeksinstituut NIOD is de vondst bijzonder. "De Duitse bezettingsautoriteiten stelden publiciteit niet op prijs. Wellicht dat het stuk daarom goed verborgen is destijds."Donderdag 8 juni 2017 - Aantal rokers in Israël neemt weer toe

Overzicht berichten Israël cultuur, sport, onderwijs, archeologie, muziek, technologie, gezondheidszorg, medisch onderzoek, internet, etc. + link

Smoking making a comeback in Israel? – INN (https://goo.gl/Gpj8ID)
Het lijkt erop dat weer meer mensen gaan roken in Israël. Het aantal rokers is gestegen van 19,7% in 2015 naar 22,5% in 2016. Dit is de eerste stijging sinds 10 jaar tijd. Het ging juist zo goed in Israël. Het aantal rokers was sinds begin jaren '80 van de vorige eeuw met de helft gedaald. In Israël sterven jaarlijks 8000 mensen als gevolg van roken, waaronder 800 mee-rokers.

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

Hamas leader killed in 'accidental' Gaza explosion – JP (https://goo.gl/WhJI1K)
Bij een mysterieuze explosie in Gaza is een belangrijke leider van Hamas om het leven gekomen. Het gaat om een leider van de gewapende tak van Hamas, de Izzadin Kassam brigade. Hussein Abu al-Naja was volgens Hamas een prominent leider van de beweging. Het is nog niet duidelijk wat de bron van de explosie was. Er gebeuren wel vaker 'ongelukken' waarbij Hamas terroristen omkomen.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Plot to assassinate Israeli officer thwarted – INN (https://goo.gl/kr1lvJ)
Zeven inwoners van het Arabische dorp Jaljulia zijn gearresteerd voor illegale wapenhandel, wat leidde tot de ontdekking van een complot om een ​​Israëlische officier te vermoorden als wraak voor de moord op de Hamas terrorist Mazen Faqha. Een van de verdachten die gearresteerd en ondervraagd werd voor wapentransacties, was Jaljulia bewoner Mohammed Muhmad Abed Alkarim Daoud, 41. Tijdens het onderzoek bleek dat hij op de hoogte was van een terreurcomplot die werd gepland door twee Jaljulia-broers. Degenen die de aanval hadden gepland, waren de broers Adam Ismail Paki, 25, en Paraas Ismail Paki. Uit onderzoek bleek dat Adam Paki in december 2014 Gaza heeft bezocht om deel te nemen aan een familiebruiloft. Tijdens zijn bezoek werd hij door zijn halfbroer Mohammed, woonachtig in Gaza, en Hamas terrorist Hassan Amatzi bij Hamas betrokken. In april 2017 werd Adam door zijn halfbroer gevraagd om een ​​aanval tegen een Israëlische officier uit te voeren als wraak voor de dood van Gaza Hamas-leider Mazen Faqha in maart 2017. Zijn halfbroer vertelde hem dat hij wapens, een andere medeplichtige en een slachtoffer zou verwerven. Daartoe wendde Adam zich tot Yassin Maari, een inwoner van Jaljulia, en probeerde ook 2 geluiddempers aan te schaffen voor gebruik bij de aanval. Zijn broer Paraas werd gearresteerd op verdenking van het feit dat hij op de hoogte was van het plan en Mohammed hielp contact te onderhouden met Adam via zijn mobiele telefoon.

Overzicht berichten christelijke wereld in relatie tot Israël/Jodendom/Joden + link

In elke uitgave van Christenen voor Israël staat Heere Jezus centraal – RD (https://goo.gl/YLXkwL)
Al een paar weken is er een discussie gaande over het noemen van Jezus bij Christenen voor Israël. Volgens een messiaanse Jood doet CvI te weinig om Jezus onder de aandacht te brengen van Joden. Dominee A. Jonker onderschrijft die kritiek en zegt dat de Messias niet bij name genoemd wordt door CvI. Roger F. G. van Oordt, directeur van CvI, is het daar niet mee eens. “Wie de wonderen ziet die God aan Israël doet, is getuige van lijden en verlossing, en daarin staat de Heere Jezus centraal.” Deze hele discussie laat zien dat het voor christenen nog steeds moeilijk is om Israël los te zien van Jezus. Joodse mensen houden daarom altijd een ambivalente houding t.a.v. christelijke steun aan Israël. Enerzijds is het positief dat er christenen zijn die Israël steunen, anderzijds loert het gevaar van een dubbele agenda....Woensdag 7 juni 2017 - Twee aanslagen in Teheran (12 doden)

Overzicht berichten Israël en het Midden-Oosten (rest wereld) + link

Iraanse media: aanval in parlementsgebouw en bij mausoleum – NOS (https://goo.gl/4yQUuA)
In Teheran hebben vanochtend twee aanslagen plaatsgevonden. Bij het parlementsgebouw zijn een bewaker gedood en acht mensen gewond geraakt door drie of vier bewapende mannen. Bij het mausoleum hebben vier terroristen een aanval uitgevoerd. Ook hier is een bewaker gedood. Een vrouwelijke terrorist zou zijn gearresteerd. "Dit is een zware klap voor de regering van president Rohani, die tijdens zijn campagne juist heel erg heeft ingezet op de binnenlandse veiligheid," zegt NOS Iran-correspondent Thomas Erdbrink.
update: De aanvallen zijn beëindigd. Er zijn 12 doden gevallen. Alle terroristen zijn doodgeschoten. Er waren vier aanvallers, waarvan één zichzelf heeft opgeblazen in het mausoleum. IS heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslagen. Volgens de Iraanse geheime dienst zit Saoedi Arabië achter de aanslag.

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link

Will UN 'anti-settlement' resolution be rescinded? – INN (https://goo.gl/5jcjVJ)
Premier Netanjahoe en de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties voerden vandaag overleg om resolutie 2334 te annuleren, waarin wordt opgeroepen tot beëindiging van alle Israëlische nederzettingsactiviteiten. De resolutie die afgelopen december door de VN-Veiligheidsraad is aangenomen, veroordeelt Israël en eist een bevriezing van huizenbouw in Judea en Samaria en Oost-Jeruzalem. Veertien landen in de raad, een absolute meerderheid, stemden voor, en de resolutie is aangenomen nadat de VS zich van zijn veto-macht heeft onthouden. Dit gebeurde toen Obama nog president van de VS was.

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link

Eizenkot: Hezbollah is the IDF's top priority – INN (https://goo.gl/bqnfpP)
Volgens opperbevelhebber Eizenkot heeft Hezbollah de grootste prioriteit bij de IDF. Tijdens de Tweede Libanonoorlog in 2006 heeft de IDF een harde klap uitgedeeld aan Hezbollah. Maar elf jaar later is Hezbollah weer op volle sterkte. Aan de andere kant is het momenteel in het noorden van Israël rustiger dan ooit. Er zijn geen aanvallen met raketten en er zijn geen sirenes die dagelijks loeien. Desondanks is de IDF goed voorbereid op een eventuele aanval van Hezbollah die momenteel aan het herstellen is van het verlies van 1700 strijders tijdens de Syrische burgeroorlog.

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

Hamas says Gazan killed by Israeli fire – INN (https://goo.gl/Md1w3F)
Het door Hamas geleide gezondheidsministerie in Gaza beweerde dinsdag dat een Palestijn door Israëlisch vuur werd gedood. Een woordvoerder van de IDF bevestigde aan het AFP dat troepen aan de Israëlische kant van de grens waarschuwingsschoten losten toen Palestijnse Arabieren met stenen gooiden en brandende banden naar het grenshek rolden, maar ze zei dat ze geen kennis had van slachtoffers.Dinsdag 6 juni 2017 - Het Meer van Galilea is in gevaar

Overzicht berichten weer, natuur en milieu + link

'We need to save the Kinneret' – INN (https://goo.gl/x5YEl8)
Er is steeds meer bezorgdheid bij de Israëlische Waterautoriteit, de overheidsinstantie die belast is met het regelen van de waterbronnen in het land, over de voortdurende afname van het waterpeil van de Kinneret (het Meer van Galilea), Israëls primaire waterreservoir. Door de voortdurende droogte heeft de Israëlische Waterautoriteit bijna geen water meer uit het grootste zoetwatermeer gepompt, en in plaats daarvan alleen water gepompt uit ondergrondse aquifers en ontziltingsinstallaties gebruikt. Ondanks dit waarschuwen ambtenaren echter dat de hoeveelheid water in de Kinneret is afgenomen, waardoor de kans op ernstige ecologische schade aan het meer groter is geworden. "De Kinneret is nu 12 centimeter onder de onderste markering, en we hebben nauwelijks water gepompt," zegt Uri Shor, een woordvoerder van de Water Autoriteit. "Maar ondanks dit hebben we vorige maand een nieuw laagterecord bereikt in termen van beschikbaar water. Dat betekent dat het verschil tussen de hoeveelheid water die uit rivieren en bronnen komt versus het aantal verdampingen op een niveau is dat we sinds 1920 niet gezien hebben.” Terwijl de Waterautoriteit aandringt op de bouw van een nieuwe ontziltingsinstallatie in Noord-Israël om de druk van het gebied op de Kinneret te verminderen, is er een aanzienlijke weerstand van de inwoners. "We moeten over alternatieve waterbronnen nadenken en natuurlijk afval verminderen. Een ontziltingsinstallatie moet worden gebouwd om het noordelijke gebied te versterken. Er is er één gepland in het West-Galilea, maar de inwoners daar verzetten zich tegen de komst daarvan in hun omgeving, wat betekent dat er een ernstig tekort aan water zal zijn voor boeren in het noorden." Het noorden, vervolgt Shor, lijdt de ergste gevolgen van droogte die al vier jaar gaande is. "We hebben nu vier jaar droogte in het noorden, dat is buitengewoon; we hebben het noorden nog nooit zo droog gezien. We zijn gewend dat het noorden gezegend is met regen en het zuiden dor - dus we hebben de [water] drager in het noorden gebouwd, maar nu zijn de zaken omgedraaid.”

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link

New town in Samaria authorized by Civil Administration – INN (https://goo.gl/PWQOCX)
Het Hogere Planningscomité van de Civiele Overheid heeft dinsdag toestemming gegeven voor de bouw van de nieuwe gemeenschap, Amichai, die in het Shilo-blok in Samaria wordt gebouwd. Zodra de bouw is afgerond, zal Amichai de voormalige bewoners van Amona huisvesten, die op 1 februari van hun huizen verwijderd zijn. In het kader van een compromisovereenkomst met de regering van Netanjahoe werden inwoners beloond met een nieuwe stad in Samaria - de eerste nieuwe Joodse gemeenschap die sinds de vroege jaren negentig door de Israëlische regering is gepland.

In step toward annexation, ministers demand new laws include settlements – TOI (https://goo.gl/6zAHMd)
Minister van Justitie Ayelet Shaked heeft dinsdag aangekondigd dat alle overheidswetgeving voortaan expliciet toepasbaar zullen zijn op de Joodse inwoners van Judea en Samaria. Dit is duidelijke stap richting de uitbreiding van Israëlische soevereiniteit in Judea en Samaria. "We proberen de realiteit van wetgeving in de Knesset te veranderen," vertelde Shaked aan het Knesset Huis Comité. "Er is geen twijfel dat het leven van inwoners van Judea en Samaria precies hetzelfde moet zijn als het leven van andere Israëlische burgers", zei ze. Wetten zullen niet nodig zijn om nederzettingen uit te breiden, maar zullen expliciet moeten vermelden of ze dat doen of niet, en er moet een verklaring worden gegeven in gevallen waarin ze alleen van toepassing zijn over de Groene Lijn.

'Build in Samaria to end the housing crisis in Tel Aviv' – INN (https://goo.gl/yRcxU2)
De Knesset houdt vandaag een speciale sessie ter gelegenheid van de de 50ste verjaardag van de Zesdaagse Oorlog en de bevrijding van Judea, Samaria en Jeruzalem. Tijdens het evenement wordt een nieuw plan voor de woningbouwcrisis gepresenteerd, waaronder de bouw van tienduizenden nieuwe wooneenheden in westelijke Samaria, dichtbij het drukke Gush Dan-gebied rond Tel Aviv. Leden van de Yesha-Raad, die de gemeenschappen in Judea en Samaria vertegenwoordigen, zullen tijdens de speciale zitting van het ministerie van Binnenlandse Zaken het plan voorleggen aan een vergadering van de Commissie Binnenlandse Zaken. De commissie bespreekt mogelijke oplossingen voor de hoge kosten van huisvesting in Centraal Israël. Volgens de documenten die aan Arutz Sheva zijn verstrekt, heet het Yesha Raad plan het "Nieuwe Gush Dan" of "Oost Gush Dan" -project. Westelijke Samaria ligt net ten oosten van het dichtstbevolkte gebied van Israël. Volgens het plan komen 340.000 extra inwoners in het gebied te wonen.

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link

Senate approves resolution on Jerusalem reunification – INN (https://goo.gl/I8sJCc)
De Amerikaanse Senaat heeft op maandag unaniem een resolutie goedgekeurd waarin de 50ste verjaardag van de hereniging van Jeruzalem werd gemarkeerd. De resolutie, die met 90 tegen 0 stemmen werd aangenomen, roept president Donald Trump zich te houden aan een 1995-wet die bepaalt dat de Amerikaanse ambassade in Israël van Tel Aviv naar Jeruzalem zal worden verplaatst. In de resolutie staat dat "Jeruzalem de onverdeelde hoofdstad van Israël moet blijven waarin de rechten van elke etnische en religieuze groep worden beschermd." Het voegt eraan toe dat "Jeruzalem een heilige stad is en het huis van Joodse, Moslim en Christelijke geloofsgroepen" en pleit voor een tweestatenoplossing op basis van directe onderhandelingen tussen Israëliërs en Palestijnse Arabieren.

Overzicht berichten Israël/Palestijnse gebieden + link

Protester killed after riot breaks out in Kafr Qasim – YN (https://goo.gl/uyyOdc)
Een demonstrant is gisteravond laat doodgeschoten door een civiele bewaker tijdens gewelddadige rellen die in Kafr Qasim waren uitgebroken. De politie zei dat de bewaker het vuur opende omdat hij voelde dat zijn leven in gevaar was. De betoger werd geïdentificeerd als de 27-jarige Mohammed Taha. Zijn vader, Mahmoud, vertelde aan Ynet: "Mijn zoon is vermoord. De laatste tijd schiet de politie snel, vooral als het gaat om een Arabier." De vader heeft de beweringen van de politie afgewezen en zei dat zijn zoon "geen gevaar was." Zelfs als hij wel een gevaar was, zouden ze hem in het been moeten schieten en niet drie keer in het hoofd."Maandag 5 juni 2017 - Hamas kan niet overleven zonder geld uit Qatar

Overzicht berichten Israël en het Midden-Oosten (rest wereld) + link

Former Israeli emissary to Qatar: Hamas wouldn't survive in Gaza without Doha – JP (https://goo.gl/FPVifW)
Vijf Arabische landen hebben vandaag alle diplomatieke banden met Qatar verbroken. Het gaat om Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Jemen en Saudi-Arabië. Zij stellen dat Qatar de regio destabiliseert, door terroristen zoals de Moslimbroederschap in Egypte te steunen. Diplomaten van Qatar moeten binnen twee dagen weg zijn uit de vijf landen. Deze stap kan ook grote gevolgen hebben voor Hamas die geld krijgt van Qatar. "Israël zal verleid worden om de huidige diplomatieke situatie te gebruiken om Qatar te dwingen om zijn invloed op Hamas aan te wenden," zegt Eli Avidar (Avidar diende als buitenlandse politiek adviseur in 1999 van de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Ariel Sharon. Vanidar was van 1999 tot 2001 hoofd van het Israëlische Bureau voor de Vertegenwoordiging van de Handel in Doha). "Hamas zou niet kunnen overleven in de Gazastrook of zijn oorlogen met Israël kunnen financieren zonder Qatar-financiering," vertelde hij lokale radiostation 103 FM. "Wat belangrijk is om te begrijpen is dat de [Qatari] koning een jonge leider is die alle mensen die dicht bij zijn vader stonden heeft ontslagen en nu helemaal alleen staat om de huidige situatie te behandelen," vertelde Avidar aan het radiostation van Tel Aviv. "Hij is momenteel in paniek en probeert alles te doen om zich te verzoenen met de leiders van de buurlanden. Hij zal Amerikaanse bedrijven in Qatar gebruiken om het Witte Huis onder druk te zetten."

Following Qatar affair, 'Israel is willing to cooperate with Arab countries to fight terror' – JP (https://goo.gl/c14Kxz)
Minister van Defensie Avigdor Lieberman reageerde maandagmiddag op de schokkende beslissing van vijf landen in het Midden-Oosten om banden met Qatar te verbreken en te zeggen dat het een grote kans is voor Israël om samen te werken met zijn buren in de strijd tegen de islamitische terreur. "Zelfs Arabische staten begrijpen dat het risico voor deze regio niet Israël is, maar eerder terrorisme, dit is een kans om samen te werken," verklaarde hij.

Overzicht berichten Israël/Palestijnse gebieden + link

Fatah threatens Israel with more violence – INN (https://goo.gl/kQBVFG)
De Fatah beweging, onder leiding van Mahmoud Abbas, die ook leider is van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie en de Palestijnse Autoriteit, herhaalde zondag zijn inzet om de gewelddadige strijd tegen Israël voort te zetten als een middel om alle Palestijnse rechten te realiseren. In een verklaring die werd uitgegeven ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van de Zesdaagse Oorlog van 1967, benadrukte Fatah dat "de natuurlijke historische rechten niet door bezetting worden vernietigd" en voegde eraan toe dat de stopzetting van de "bezetting" door de Palestijnse en Arabische landen een zekerheid zal zijn. De verklaring dat de oprichting van een onafhankelijke Palestijnse staat binnen 4 juni 1967 grenst aan Oost-Jeruzalem als hoofdstad "is de enige manier om vrede, stabiliteit en veiligheid in het Midden-Oosten te bereiken." Fatah noemde ook 'nederzettingen' in zijn verklaring op en noemde ze een 'oorlogsmisdaad gebaseerd op een racistische en terroristische ideologie', terwijl zij benadrukten dat het Palestijnse volk gewapend is met revolutionaire wilskracht en het pad kan volgen van een gewelddadige strijd om hun rechten te realiseren. Het heeft de "bezettingsstaat" aangespoord om een ​​les te leren van de revoluties van het Palestijnse volk, de intifada's en de strijd die het heeft gevoerd, en zeggen dat die gevechten niet zullen stoppen totdat het Israëlische leger en de "kolonisten" de regio verlaten en voldoen aan internationaal recht. De verklaring is slechts het laatste voorbeeld van ophitsing door Fatah, waarvan het Westen beweert dat het een vredespartner is voor Israël.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Haredi man calls for terror attack against gay parade – INN (https://goo.gl/t74zzI)
Een 20-jarige man uit Bnei Brak is gearresteerd op verdenking dat hij tijdens de Gay Pride Parade een 'terroristische aanval' wilde uitvoeren. Via sociale media riep de verdachte vrienden op om met hem mee te komen en een terreuraanval uit te voeren bij de komende "walgelijke parade" in Tel Aviv. "Wie komt met mij en wil een terreuraanval uitvoeren bij de Gay Pride Parade?" schreeft de verdachte op Facebook. Daarna schreef hij: "Ik schreef iets omdat ik me verveelde, en toen heb ik het gewist. Rustig blijven alstublieft." "Een onderzoek is geopend, en de verdachte wordt ondervraagd door de lokale politie," zegt een woordvoerder van de Israëlische politie. In 2015 vermoordde de schizofrene Yishai Shlissel tiener Shira Banki tijdens de Jeruzalem Gay Pride Parade.

'Death to Arabs' spray-painted on Jerusalem cars – INN (https://goo.gl/HBemno)
De politie van Jeruzalem onderzoekt een mogelijke 'price-tag incident' waarbij een aantal auto's is beklad met anti-Arabische teksten. Het incident vond plaats in de Joodse wijk French Hill dat in de nabijheid ligt van de Arabische wijken Issawiya en Shuafat. French Hill kent de laatste jaren een grote instroom van Arabische bewoners. Dit leidt tot spanningen binnen de wijk. Arabieren vallen Joden lastig. Ook vrouwelijke studenten van de Hebreeuwse universiteit worden vaak lastig gevallen. De politie onderzoekt de zaak.

Overzicht berichten – peilingen/onderzoeken in en over Israël/Palestijnen + link

Poll: Israelis back settlements, say 'occupation' is a myth – INN (https://goo.gl/f7snjp)
Israëlische Joden steunen de Joodse aanwezigheid in Judea en Samaria, zo laat de uitkomst van een nieuwe peiling zien. Volgens een onderzoek uitgevoerd door het Guttman Center en de universiteit van Tel Aviv van het Israël Democratisch Instituut, steunt de meerderheid van de Israëlische Joden 50 jaar na de bevrijding van Judea en Samaria Joodse nederzettingen in het gebied, hoewel ze verdeeld blijven over de vraag of Israël soevereiniteit zou moeten worden toegepast. Slechts 31,1% van de Israëlische Joden zegt dat de aanwezigheid van Israël in Judea en Samaria een "bezetting" vormt - een wettelijke term die in de afgelopen jaren door Israëls tegenstanders wordt gebruikt om het Joodse leven in het gebied onwettig te verklaren. Ter vergelijking, 62,2% van de Israëlische Joden zegt dat er geen sprake is van bezetting van Judea en Samaria. Israëlische Arabieren vinden daarentegen met overweldigende meerderheid dat Joodse aanwezigheid in het gebied een bezwaar vormt, waarbij 91% zegt dat er sprake van een "bezetting" is.Zondag 4 juni 2017 - Premier Netanjahoe bezoekt West-Afrika

Overzicht berichten staatsbezoeken c.q. buitenlandse bezoeken premier Israël + link

Netanyahu heading to West Africa for economic visit – YN (https://goo.gl/Eej72b)
Premier Benjamin Netanjahoe is zaterdagavond naar Liberia vertrokken om de conferentie van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) bij te wonen. Hij zal ook ontmoetingen hebben met verschillende West-Afrikaanse leiders, waaronder die van Liberia, Togo en Ivoorkust. ECOWAS bestaat uit vijftien lidstaten uit de regio: Benin, Burkina Faso, Cabo Verde, Ivoorkust, Gambia, Ghana, Guinee, Guinee-Bissau, Liberia, Mali, Niger, Nigeria, Senegal, Sierra Leone en Togo. Het definieert zichzelf als een "mandaat om economische integratie op alle terreinen van de samenlevende landen te bevorderen". De Israëlische premier zal diverse overeenkomsten ondertekenen, waaronder een gezamenlijke verklaring die de samenwerking in de landbouw, woestijnvorming en klimaatverandering, water, handel, onderwijs, gezondheid, binnenlandse veiligheid, communicatie, energie, cultuur, wetenschap en terrorismebestrijding zal benadrukken. Netanjahoe zal ook een akkoord ondertekenen om de Israël-ECOWAS-begrippen uit te voeren inzake internationale samenwerking, die zich richten op drie gebieden: voedselzekerheid en armoedebestrijding; landbouw, plattelandsontwikkeling, ontwikkeling van waterbronnen en anti-woestijnvorming; en training en professionele begeleiding voor zowel personeel van ECOWAS als van de lidstaten.

Overzicht berichten Israël en de Palestijnen/Arabieren en het vredesproces + link

Top Palestinian official: Western Wall should stay under Israeli sovereignty – JP (https://goo.gl/l3YYZ3)
Jibril Rajoub van de PA zei zaterdagavond dat de Palestijnen erkennen dat de Westelijke Muur bij een vredesakkoord onder de Israëlische soevereiniteit moet blijven, maar de Tempelberg niet. In een interview met Channel 2 'Meet the Press' verklaarde Rajoub: 'We begrijpen dat de Westelijke Muur onder de Joodse soevereiniteit moet zijn, maar de Tempelberg is van ons.'

Overzicht berichten Israël en de Palestijnen/Arabieren + link

Watch: Israel uses drones to crack down on Arab air pollution – INN (https://goo.gl/aIA7DL)
Israël zet drones in in de strijd tegen Arabische luchtvervuiling. Voor de eerste keer vandaag heeft het gebruik van drones geleid tot de blootlegging van bijkomende snoeicentra die gebruikt worden voor vervuilende houtskoolproductieactiviteit en als gevolg daarvan de invoering van aanvullende handhavingsinspanningen om de boomstammen te confisqueren, vervuiling te voorkomen en te elimineren. In het kader van de operatie in Yabed (Gebied B dat valt onder het PA bestuur) werd op ongeveer 200 houtenvaten beslag gelegd en werden 23 plaatsen geblust, waarin vervuilende houtskoolwerkers opereren. De coördinator van de overheidsactiviteiten in de gebieden, Maj. Gen. Yoav Mordechai, schreef op de Facebook-pagina in het Arabisch, "We zijn vastbesloten om te reageren tegen de vervuilers in Yabed die de gezondheid van kinderen in de omgeving schaden, vooral onder de bewoners van de regio - zowel Israëli's als Palestijnen." "De burgerlijke overheid zal blijven zoeken naar oplossingen in samenwerking met de Palestijnen, maar tegelijkertijd zal de operatie tegen de carbonisatie verder gaan, met inbegrip van maatregelen tegen hun eigenaars," zei hij.Shabbat (zaterdag) 3 juni 2017

Er wordt vandaag geen nieuws verzameld vanwege de Joodse rustdag (Shabbat tijden). Voor Parsja van de week ga naar: http://www.nik.nl/category/tora-van-de-week/ (bron: NIK)Vrijdag 2 juni 2017 - Voorlopig nog geen verplaatsing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem

Overzicht berichten Israël en VS + link

Trump decides: Embassy to remain in Tel Aviv – INN (https://goo.gl/8ocF8U)
President Donaled Trump heeft zich niet aan de verkiezingsbelofte gehouden om de Amerikaanse ambassade te verplaatsen naar Tel Aviv. "We will move the American embassy to the eternal capital of the Jewish people, Jerusalem,” zei Trump tijdens de 2016 AIPAC conferentie in Washington DC. Echter na zijn verkiezing zweeg Trump en nu heeft hij besloten om de ambassade niet te verplaatsen. Het Witte Huis zegt echter dat het om een tijdelijk uitstel gaat en dat Trump nog steeds van plan is zijn belofte na te komen. "It's a question of when, not if," zegt een Witte Huis ambtenaar en voegt daaraan toe "he doesn't think the timing is right, right now." "In timing such a move he will seek to maximize the chances of successfully negotiating a deal between Israel and the Palestinians."

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link

State to approve wave of construction in Judea and Samaria – INN (https://goo.gl/tSJI16)
Volgende week zullen naar verwachting 2600 nieuwe huizen voor Judea en Samaria worden goedgekeurd. De huizen zullen gebouwd worden buiten de grote nederzettingenblokken. Dinsdag en woensdag worden hoorzittingen gehouden over een aantal projecten die uit politieke overwegingen zijn geblokkeerd. Het ligt niet in de verwachting dat het Witte Huis kritiek zal gaan leveren op de bouwplannen omdat nauw wordt samengewerkt tussen de regering Netanjahoe en de regering Trump op het gebied van Joodse nederzettingen.

Overzicht berichten Israël en de Palestijnen/Arabieren en het vredesproces + link

Palestinian statehood is a grave threat to Saudi Arabia – INN (https://goo.gl/23egid)
In een opiniestuk van Mark Langfan, Chairman of Americans for a Safe Israel (AFSI) and specializes in security issues, wordt betoogd dat een Palestijnse staat in Judea en Samaria een grote bedreiging zal gaan vormen voor Saoedi Arabië en Jordanië. De reden die hij noemt is dat president Abbas door Hamas of IS zal worden afgezet. Hamas wordt door Iran gesteund dus de invloed van Iran zal in Judea en Samaria toenemen. Iran is een vijand van Saoedi Arabië en zal vanuit Judea proberen het Saoedische regime te destabiliseren. Jordanië heeft beginjaren '70 problemen met de Palestijnen gehad. Ook Israël moet uitkijken. Met raketten kunnen makkelijk Israëlische luchtmachtbases gebombardeerd worden.Donderdag 1 juni 2017

I.v.m. met Sjawoeot wordt geen nieuws verzameld.

Lees verder

© 2017 Etsel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wedstrijdschema kwalificatie WK 2018 Europa, lotingWedstrijdschema kwalificatie WK 2018 Europa, lotingVoordat het WK voetbal 2018 in Rusland plaatsvindt is er eerst een kwalificatie per continent. Naast Rusland, dat automa…
Slecht nieuws over Nederland vanuit IsraëlSlecht nieuws over Nederland vanuit IsraëlSlecht nieuws over Nederland. Niet leuk om te lezen of te horen voor Nederlanders. Maar ja, meent dr. Manfred Gerstenfel…
Betaaldata zorgtoeslag 2017 en 2018Betaaldata zorgtoeslag 2017 en 2018Wat zijn de betaaldata voor de zorgtoeslag 2017 en 2018, hoe werkt de zorgtoeslag? De zorgtoeslag 2017 en zorgtoeslag 20…
Kaarten van Israël rond de Zesdaagse Oorlog 1967De Zesdaagse Oorlog in 1967 bracht grote veranderingen teweeg in de grenzen van Israël. De Sinaï, Judea en Samaria, de G…
Nieuws: wat haalt wel of niet de krant?Nieuws: wat haalt wel of niet de krant?Wat is nieuws en wat niet? Wie beslist wat belangrijk genoeg is? In de journalistiek is niet één iemand die het bepaalt,…
Bronnen en referenties
  • Zie vermelding in het artikel

Reageer op het artikel "Nieuws Israël: nieuws en achtergronden juni 2017"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Etsel
Gepubliceerd: 03-07-2017
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Mens en samenleving
Special: Nieuws uit Israël
Bronnen en referenties: 1
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!