InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Mens en samenleving > Nieuws Israël: nieuws en achtergronden mei 2017

Nieuws Israël: nieuws en achtergronden mei 2017

Nieuws Israël: nieuws en achtergronden mei 2017 In de maand mei 2017 is de moderne staat Israël 69 jaar geworden. Ismail Haniyeh wordt gekozen als nieuwe leider van Hamas. Nog steeds is onduidelijk of de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem verplaatst gaat worden. Begin juni wordt duidelijk dat dat voorlopig niet zal gebeuren. President Trump zou Israëlische inlichtingen over IS met Rusland hebben gedeeld. Maar dat wordt niet door Israël officieel bevestigd. Op 22 en 23 mei bezoekt president Trump Israël en de Palestijnse gebieden. Op 24 mei wordt gevierd dat Jeruzalem 50 jaar is herenigd.

Woensdag 31 mei 2017

I.v.m. met Sjawoeot wordt geen nieuws verzameld.Dinsdag 30 mei 2017 - PA vraagt VN om actie te ondernemen tegen Israëlische 'judaisering'

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link

PA asks UN to act against Israeli 'Judaization' – INN (https://goo.gl/TDxkkb)
De Palestijnse Autoriteit (PA) heeft maandag de VN-Veiligheidsraad aangespoord om actie te ondernemen om Jeruzalem te beschermen tegen Israëlische pogingen om de stad te "judaiseren", meldt het Palestijnse nieuwsagentschap Ma'an. De verklaring komt een dag nadat het Israëlische kabinet zijn wekelijkse vergadering in de Westelijke Muur-tunnels heeft gehouden. Tijdens de vergadering hebben de ministers diverse projecten goedgekeurd die belangrijk zijn voor het hoofdstad van Israël, waaronder twee projecten die de Westelijke Muur toegankelijker maken voor rolstoelen. Het PA-bureau dat belast is met buitenlandse zaken veroordeelt Israëls "Judaisering Campagne" in Oost-Jeruzalem, waaronder een kabelbaanproject dat door het kabinet werd goedgekeurd op zondagse vergadering en de geplande bouw van liften en passages die de Westelijke Muur verbinden met Joodse meerderheidswijken in Jeruzalem. Het PA-bureau beweert dat dergelijke projecten het Arabische en islamitische erfgoed van de stad bedreigen, terwijl de Arabische inwoners van Jeruzalem marginaliseren. Het bureau gaat verder met het schoolcurriculum plan dat door de minister van onderwijs, Naftali Bennett, naar voren werd geschoven, en veroordeelt dat het het Israëlische verhaal op de jongere Palestijnse generatie zou opleggen ten koste van hun Palestijnse geschiedenis. Dergelijke maatregelen door Israël ondermijnen, volgens het bureau, de mogelijkheden om tot een tweestatenoplossing te komen. Het bureau eist ook dat de UNESCO, die eerder deze maand een resolutie aannam, de Joodse band met Jeruzalem ontkent. De kabinetsvergadering in Jeruzalem heeft de woede van de secretaris-generaal van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), Saeb Erekat, opgeroepen, die zondag zei dat de “ontmoeting in bezet Oost-Jeruzalem een poging is van de Israëlische regering om bezetting, onderdrukking en kolonisatie van het land en de mensen van Palestina te normaliseren.”

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link

Report: IDF detains man who infiltrated into Israel from Syria – JP (https://goo.gl/xSLsTU)
De IDF heeft dinsdagmiddag een man gearresteerd nadat hij vanuit Syrië de grens met Israël had overschreden, volgens de woordvoerder van de IDF. De man was ongewapend en is vervolgens ondervraagd.

Overzicht berichten Israël en de Palestijnen/Arabieren en het vredesproces + link

Netanyahu: Israeli land swaps with Palestinians won't bring peace – JP (https://goo.gl/g8Bcl9)
Premier Benjamin Netanjahoe zei vandaag dat elke toekomstige vredesovereenkomst met de Palestijnen een Israëlische militaire aanwezigheid op de Westelijke Jordaanoever moet bevatten en inzicht moet bieden aan de veiligheidsoverwegingen die de overheid nodig heeft om een toekomstige overeenkomst te volgen. Netanjahoe heeft aangegeven dat een Israëlische terugtrekking van het leger uit alle gebieden van Judea en Samaria waarschijnlijk een vacuüm zal opleveren die door extremisten opgevuld gaat worden en die de Israëlische veiligheid zullen bedreigen.

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/satellieten/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link

Israeli defense company unveils 5th-generation Spike missile – JP (https://goo.gl/AX3vYb)
Rafael Advanced Defense Systems heeft zijn vijfde generatie Spike multifunctionele raket onthuld met een significante toename van bereik en doeltreffendheid. Volgens een verklaring die maandag door het bedrijf is uitgegeven, is de Spike LR II "een geavanceerde multifunctionele raket, die slechts 12,7 kg weegt, en kan worden gelanceerd vanuit elke Spike-launcher." Het heeft een bereik van 5,5 km. wanneer het afgevuurd wordt vanaf de grond en een bereik tot 10 km. wanneer het afgevuurd wordt vanuit een helikopter.Maandag 29 mei 2017 - "Netanjahoe steunt niet langer de tweestatenoplossing"

Overzicht berichten Israël en de Palestijnen/Arabieren en het vredesproces + link

'Netanyahu no longer supports two-state solution' – INN (https://goo.gl/9MlUS4)
Premier Benjamin Netanjahoe steunt niet langer de tweestatenoplossing voor het Israëlisch-Palestijns conflict, zegt een senior minister van Likoed en bondgenoot aan de premier. De minister van regionale samenwerking Tzachi Hanegbi zegt dat noch hij noch Netanjahoe de tweestatenoplossing en de oprichting van een Palestijnse staat ten westen van de Jordaan-rivier ondersteunen. "Ik heb nooit de tweestatenoplossing ondersteund, maar ik heb de Bar Ilan-toespraak alleen ondersteund", vertelt Hanegbi vanochtend tegen de legerradio. Hij verwijst naar de speech van Netanjahoe in 2009 aan de Bar Ilan Universiteit, waarin de premier het idee van een gedemilitariseerde Palestijnse staat naast Israël omarmde. Hanegbi voegt daaraan toe dat Netanjahoe zelf sinds de 2009-speech zijn steun voor een Palestijnse staat had laten vallen. In 2015 zei Netanjahoe dat, terwijl hij zijn standpunten in het Bar Ilan-adres niet had verlaten, "de Palestijnen de inhoud van de speech hebben weggegooid. Onder de voorwaarden die ze momenteel willen, is het gewoon niet iets dat we kunnen overwegen. Er is geen partner voor een overeenkomst."

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/satellieten/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link

Israel conducts missile test launch – YN (https://goo.gl/JYYuZo)
Israël heeft vanochtend een testlancering van een raket voortstuwingssysteem uitgevoerd. De test werd uitgevoerd vanaf een basis in het midden van het land en was van tevoren gepland. Er is niet gemeld of de test succesvol was. Het voortstuwingssysteem zou kunnen worden gebruikt om strategische grond-grond-raketten vanuit Israël te lanceren, zoals de "Arrow", dat een antiballistisch raketsysteem is of de "Jericho", die volgens buitenlandse rapporten een nucleaire lading kan dragen. Gezien Israëls vooruitgang in rakettechnologie, met name systemen die zijn ontwikkeld om een vele lagen defensie-paraplu te creëren, zijn vergelijkbare tests niet ongewoon. In 2013 werd een testlancering van een raket voortstuwingssysteem uitgevoerd, welke volgens buitenlandse media onderdeel was van de Jericho ballistische raket. De route die door het projectiel werd afgelegd was goed zichtbaar in het midden van het land, Volgens buitenlandse waarnemers had de raket een bereik van bijna 4000 km. In 2015, tijdens het testen van geavanceerde versies van het Arrow-systeem, meldde het ministerie van defensie dat er één test was mislukt, terwijl er op het laatste moment een andere werd gecanceld. Na een test van het Arrow 2-systeem hebben IDF officials niet bevestigd dat de doelstelling was gehaald. De Russen beweerden dat de raket in de zee was terechtgekomen, 300 km van de kust van Tel Aviv. Israëlische defensieambtenaren beschrijven de Russische rapporten als "onjuist."

Overzicht berichten Israël/Palestijnse gebieden – Nederland + link

Arlene Gelderblom nieuwe NOS-correspondent in Israël – NOS (https://goo.gl/H3cYuc)
Arlene Gelderblom wordt de opvolger van Monique van Hoogstraten, die na zes jaar stopt. Gelderblom werkt al sinds 2011 bij de NOS op 3. "Ik kijk ernaar uit om te verhuizen naar een energieke, boeiende regio waar veel verhalen te vertellen zijn."

Overzicht berichten christelijke wereld in relatie tot Israël/Jodendom/Joden + link

Conferentie promoot zending onder Joden – Jonet (https://goo.gl/7Ck3S5)
De christelijke zendingsterreur onder Joden gaat door. De stichting Israël en de Bijbel hield afgelopen donderdag een conferentie over zending onder Joden. Daar sprak de afvallige Jood Eitan Bar die hoofd is van de afdeling Media en Evangelisatie van ‘One for Israël’. Deze organisatie probeert via internet Joden in Israël te bekeren. “Op onze website is het [evangelie] nu voor iedereen te lezen.” Bars redenering is dat in Ezechiël staat dat God Zijn volk naar het land zal brengen: “God heeft Israël dus niet weggedaan, zegt Paulus in Romeinen 11. De aanhangers van de vervangingsleer zeggen dat dat wel zo is. In Israël komen nu meer Joden tot geloof in de Messias dan in de rest van de wereld. Joodse rabbijnen (sic!) keuren de boodschap van Jezus als Messias echter af. De toegang tot het evangelie wordt door hen gesloten.” Volgens Bar kan alleen Jezus vrede brengen in Israël. “Onze hoop zou niet gevestigd moeten zijn op ons sterke leger, maar alleen op onze Verlosser.” Rabbijn Lody van der Kamp reageert: “Er is geen reden voor christelijk triomfantelijkheid over een bekeerde Jood. Zo’n bijeenkomst vindt altijd plaats voor christelijk publiek. Zo’n bekeerling trekt geen Joodse aandacht. De keus van de bekeerling is er één tussen seculier of a-seculier Jodendom enerzijds en christendom anderzijds. Het is dus geen theologische keuze tussen Jodendom en christendom. Christenen zijn er zo trots op te zijn geënt op het Jodendom. Maar hun Joodse bekeerlingen gunnen ze die Joodse boom niet.”Zondag 28 mei 2017 - Bouw nieuw Amona weer een stapje dichterbij

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link

Civil Administration approves jurisdiction for new Amona settlement – YN (https://goo.gl/AzimvG)
Na staatsgoedkeuring hebben het Burgerlijke Bestuur en COGAT de bevoegdheid over het bestemde gebied voor de nieuwe Amona gemeenschap goedgekeurd; bewoners hebben echter nog steeds een GOC Centrale Commando goedkeuring nodig om te kunnen bouwen. De betreffende vergunning is van toepassing op de jurisdictie over land die behoort tot de staat in de Shilo Vallei-regio van de regionale raad van Mateh Binyamin en zou een aanzienlijke vooruitgang betekenen in termen van een tijdschema voor de oprichting van de nederzetting. De volgende fase in het proces is een bouwplan voor de gemeenschap zelf, met inbegrip van elektrische infrastructuur, water en woonwoningen. Dit wordt gedaan in samenwerking met de Mateh Binyamin Regional Council.

Overzicht berichten Israël en de Palestijnen/Arabieren en het vredesproces + link

Abbas rejects Trump's peace proposal – INN (https://goo.gl/Ua5Gpi)
De Revolutionaire Raad van Fatach feliciteerde de "heldhaftige" hongerstakers voor hun "overwinning" op Israël in wat de terroristische organisatie een "strijd voor vrijheid en eer" noemde. In een commissievergadering getiteld "De vergadering voor vrijheid en eer ter ondersteuning van onze heldhaftige gevangenen", heeft de Raad zijn trots en bewondering van de gevangenen uitgedrukt om "sterk te zijn" en zei Fatach dat hun vrijheid en hun families eer op de prioriteitenlijst van Mahmoud Abbas staat. De Raad heeft ook volop steun gegeven aan Abbas' 'nationalistische' opvattingen en hem gefeliciteerd met het uitdrukken van 'Palestijnse' waarden in zijn ontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump. Abbas, die ook deelnam aan de vergadering, zei dat hij de vrede nog steeds steunt en zich verzet tegen alles wat het PA's doel in gevaar zou brengen om onafhankelijkheid te bereiken en de Israëlische 'bezetting' te beëindigen. Volgens de Hebreeuwse krant Israel Hayom, verwierp Abbas Trumps aanbod van een regionaal plan, dat eerst de normalisering van de betrekkingen met de buren van Israël zou betekenen en pas daarna een Palestijnse staat zou moeten bespreken. Vorige week heeft een PA-ambtenaar aan Israël Hayom gezegd: "Wat de vooruitgang van het Arabische Vredesinitiatief verhinderde tot nu toe, was het mislukken van onderhandelingen met Israël. President Trump is geïnteresseerd in het ontwikkelen van een ander denkproces in het kader van de overeenkomst tussen Israël en de Palestijnen waarover hij het gaat.”

Trump furious with Abbas: You lied to me – INN (https://goo.gl/iIaiDc)
President Donald Trump heeft de president Mahmoud Abbas scherp bekritiseerd over diens betrokkenheid bij anti-Israëlische ophitsing. Trump ontmoette Abbas in Bethlehem vorige week tijdens zijn tweedaagse bezoek aan Israël. De twee hebben een gezamenlijke persconferentie gehouden, waar Trump Abbas prees om de onderhandelingen met Israël te hervatten voor een definitieve statusovereenkomst. Maar volgens een reportage van Channel 2 was de ontmoeting tussen de president en de PA-voorzitter achter gesloten deuren alles behalve hartelijk. Een Amerikaanse ambtenaar die tijdens de vergadering aanwezig was, beweert dat de president fel uithaalde naar Abbas over diens beweringen dat zijn Fatach-fractie niet betrokken was bij anti-Israël en antisemitische ophitsing. 'Je hebt me in Washington gekwetst', zei de president tegen Abbas. Abbas had tegen Trump gezegd toegewijd te zijn aan het bevorderen van vreedzame betrekkingen met Israël en dat de PA niet betrokken was bij ophitsing tegen de Joodse staat.

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link

Western Wall cable car: Netanyahu presents '5-year development plan' – JP (https://goo.gl/1MgMn6)
Premier Benjamin Netanjahoe heeft samen met zijn kabinet zondagochtend bij de Westelijke Muur zijn wekelijkse vergadering gehouden. De bijeenkomst, gewoonlijk bij het ministerie van de minister-president, werd verplaatst naar de Westelijke Muur om de 50e jaarlijkse Jeruzalem-viering die vorige week plaatsvond luister bij te zetten. Netanjahoe sprak ook over het belang van de plek voor het Joodse volk en kondigde een nieuw "vijfjarig ontwikkelingsplan" aan voor de hoofdstad en initiatieven om meer toerisme te trekken. "We zullen een speciaal nieuw kabelauto-toerismeproject opzetten, dat begint van [The First Station Complex] naar Dung Gate," zei Netanjahoe. "We zullen het Oude Stad-bekken openen en de gezondheids-, cultuur-, welzijns- en onderwijsdiensten in de stad Jeruzalem verbeteren", voegde hij eraan toe. Ook werd zondag aangekondigd dat het kabinet een lift aan de Westelijke Muur zal toestaan om het gehandicapten toegankelijk te maken.

Erekat slams Israel for holding cabinet meeting in Western Wall Tunnels – JP (https://goo.gl/ytjt6w)
Top-Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat veroordeelde Israël voor zijn wekelijkse kabinetsvergadering op zondag in de tunnels van de Westelijke Muur, een archeologische site in de Oude Stad. De ministers hebben hun kabinetszitting in de tunnels bijeengeroepen om 50 jaar te markeren sinds de IDF de plek tijdens de Zesdaagse Oorlog heeft ingenomen. Op de vergadering kondigde de ministers een vijfjarig ontwikkelingsplan voor Jeruzalem aan. "De Israëlische regering heeft besloten 50 jaar bezetting en het begin van de Heilige Maand van Ramadan te markeren door een duidelijke boodschap aan het Palestijnse volk te sturen dat de systematische schendingen van hun onvervreemdbare rechten zullen doorgaan", aldus Erekat.Shabbat (zaterdag) 27 mei 2017

Er wordt vandaag geen nieuws verzameld vanwege de Joodse rustdag (Shabbat tijden). Voor Parsja van de week ga naar: http://www.nik.nl/category/tora-van-de-week/ (bron: NIK)Vrijdag 26 mei 2017 - Senaat keurt nieuwe sancties tegen Iran goed

Laatste nieuws Israël-Iran: een militaire aanval Israël/VS?

Senaat keurt nieuwe sancties tegen Iran goed: Nieuws over Israël-Iran - 26 mei 2017.

Overzicht berichten Israël/Palestijnse gebieden + link

Series of Ramadan concessions to PA and Gaza Arabs – INN (https://goo.gl/WeIINR)
In verband met Ramadan dat morgen begint heeft the Coordination Unit for Government Activities in the Territories besloten om een aantal concessies te doen aan de Palestijnse Autoriteit en Arabieren uit Gaza. Zo kunnen Arabieren uit Judea en Samaria makkelijker familie bezoeken in Israël en vrijdags bidden op de Tempelberg. Ook inwoners uit Gaza mogen op vrijdag naar de Tempelberg.

Overzicht berichten Israël en Egypte (Sinaï) + link

Egypt: 23 killed in shooting attack – INN (https://goo.gl/PqCtXs)
Bij een aanslag in Egypte op een bus met Koptische christenen zijn 23 doden en 25 gewonden gevallen. De aanslag is uitgevoerd door IS. De bus reed ten zuiden van Caïro toen deze werd beschoten door terroristen. Kopten zijn vaak het slachtoffer van IS geweld in Egypte.Donderdag 25 mei 2017 - Trump zette Israël en de Palestijnen onder druk

Overzicht berichten Israël en de Palestijnen/Arabieren en het vredesproces + link

US secretary of state: Trump pressured Israel, Palestinians to renew peace talks – YN (https://goo.gl/L6qvOV)
Volgens de Amerikaanse minister van BuZa heeft president Donald Trump zowel Israël als de Palestijnen stevig onder druk gezet om de vredesonderhandelingen te hervatten. Rex Tillerson zegt dat iedereen water bij de wijn moet doen. "The president was very forceful in his encouragement to both of them to be serious about approaching these discussions in the future and recognize they have to compromise," zei Tillerson in Rome.

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link

Watch Live: Hevron celebrates 50 years since liberation – INN (https://goo.gl/JDjmwJ)
Vanavond is het feest begonnen rondom de bevrijding van Hebron 50 jaar geleden. Er wordt een concert gegeven en er is een lichtshow op de muren van de Spelonk van Machpela. Duizenden Joden zijn aanwezig bij het feest. Er zijn ook verschillende ministers van het kabinet aanwezig.

Laatste nieuws Israël-Iran: een militaire aanval Israël/VS?

Iran heeft haar derde ondergrondse ballistische rakettenfabriek opgeleverd: Nieuws over Israël-Iran - 25 mei 2017.

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

Hamas publicly executes three over murder of Gaza commander – JP (https://goo.gl/UEME9b)
Hamas heeft in het openbaar 3 Palestijnen geëxecuteerd die betrokken zouden zijn geweest bij de moord op een commandant van Hamas. Beelden van de executie waren live op Facebook te zien. Hamas heeft van tevoren gewaarschuwd dat er geen opnames gemaakt mochten worden. Human Rights Watch en andere mensenrechtenorganisaties hebben de executie veroordeeld.Woensdag 24 mei 2017 - Vandaag Jeruzalem Dag (Jeruzalem 50 jaar herenigd)

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link

Jerusalem celebrates 50 years to its unification – YN (https://goo.gl/mrmKhd)
Jeruzalem viert vandaag haar 50 jarige hereniging. De festiviteiten begonnen gisteravond al met verschillende concerten en toespraken. Vandaag worden verschillende herdenkingsceremonies gehouden, o.a. de herdenking van de dood van 4000 Ethiopische immigranten die naar Israël trachten te komen. Ook worden soldaten herdacht die zijn gesneuveld tijdens de Zesdaagse Oorlog. De Knesset houdt een speciale zitting waarbij o.a. de president en de premier spreken. Vanmiddag wordt bij de Toren van David een feestelijke receptie gehouden. Verder zijn er optochten waaraan tienduizenden mensen meedoen. De Vlag Dans Parade begint om 4 uur vanmiddag in het centrum van Jeruzalem en eindigt om 10 uur bij de Westelijke Muur. En er zijn nog meer activiteiten.

Overzicht berichten Israël en de Palestijnen/Arabieren en het vredesproces + link

Abbas to Trump: Willing to begin peace talks – INN (https://goo.gl/Ib3cPR)
Het Witte Huis zegt dat president Abbas tegen president Trump heeft gezegd dat hij bereid is om meteen met Israël te gaan praten. Trump heeft gezegd bereid te zijn te helpen bij de onderhandelingen maar niet duidelijk is wat zijn plan is. Het is ook onduidelijk of Abbas serieus is, omdat hij in het verleden juist steeds voorwaarden stelde aan onderhandelingen met Israël.Dinsdag 23 mei 2017 - Raket richting Israël afgeschoten vanuit de Sinaï

Overzicht berichten Israël en Egypte (Sinaï) + link

Rocket fired from Sinai towards Israel – INN (https://goo.gl/xNYbCf)
Vanochtend is een raket vanuit de Sinaï richting Israël afgeschoten. Het projectiel kwam in onbewoond gebied terecht. Er zijn geen slachtoffers gevallen en er is geen schade. Het is nog niet duidelijk of de raket in Israël is terechtgekomen of net buiten de grens van Israël.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Possible terror attack in Netanya – INN (https://goo.gl/15Ccts)
Bij een mogelijke terreuraanslag is vanochtend in Netanja een politieman neergestoken. Hij is daarbij lichtgewond geraakt. De aanvaller werd neer geschoten en is gearresteerd. De politie kan nog niet officieel bevestigen dat het om een terreuraanslag gaat.

Overzicht berichten Israël en VS + link

Trump in Bethlehem: Rewarding terrorism won't bring peace – INN (https://goo.gl/m3R0Lc)
Tijdens zijn ontmoeting met president Abbas in Bethlehem zei president Donald Trump dat het belonen van terrorisme geen vrede zal brengen. Terrorisme moet met een gezamenlijke stem veroordeeld worden. Vrede is volgens Trump een keuze die elke dag gemaakt kan worden en de VS wil daar graag bij helpen.

'Trump made no mention of two-state solution' – INN (https://goo.gl/VcKKNO)
De Yesha Raad is opgevallen dat president Trump geen melding maakte van een tweestatenoplossing tijdens zijn ontmoeting met president Abbas. De Raad is daar blij mee en hoopt dat dit falend beleid nu definitief van tafel is. Trump zei te hopen op een akkoord, maar dat kan alleen bereikt worden als er geen sprake meer is van geweld en terreur.

Trump: Holocaust was the most savage crime ever – INN (https://goo.gl/4AEIRI)
President Donald Trump heeft vandaag Yad Vashem bezocht. Hij noemde de Holocaust de ergste misdaad ooit. “We are here at Yad Vashem to honor the memory of six million Jews who were sent to their deaths,” zei Trump. “Words can never describe the bottomless depth of that evil.” De president noemde de Holocaust “the most savage crime against God and his children,” noemde het een “solemn duty” te herinneren “every life that was so viciously taken”. “The Jewish people persevered. They have thrived. They have become so successful in so many places. The State of Israel is a strong, a soaring monument to the solemn pledge we repeat and affirm. Never again.”Maandag 22 mei 2017 - President Trump in Israël; tegen 2065 heeft Israël 20 miljoen inwoners

Overzicht berichten Israël en VS + link

Watch Live: President Trump arrives in Israel – INN (https://goo.gl/OWzBU3)
President Trump en zijn vrouw zijn aan het begin van de middag in Israël gearriveerd. Ze worden door Israëlische hoogwaardigheidsbekleders ontvangen. Volg het programma van Trump via de video in bovenstaande link.

'We love Israel, we respect Israel, we are with you' – INN (https://goo.gl/OT2fh1)
President Donald Trump noemt Israël “één van de grootste beschavingen in de wereld.” Hij bevestigt de onlosmakelijke band tussen de VS en Israël. “It is also a nation forged in the commitment that we will never allow the horrors and atrocities of the last century to be repeated. Now we must work together to build a future in which the nations of the region are at peace, and all of our children can grow, and grow up strong, and grow up free from terrorism and violence. We love Israel. We respect Israel. And I send your people the warmest greetings from your friend and ally, all of the people in the United States of America. We are with you.”

Watch: Trump visits Western Wall – INN (https://goo.gl/yvOqeJ)
Donald Trump heeft als eerste zittende Amerikaanse president de Westelijke Muur bezocht. Hij droeg een zwarte kippa. Hij kreeg een Joods gebeden boek en een Bijbel. Hij reciteerde een gebed bij de muur en stopte een handgeschreven briefje tussen de stenen van de Muur. Een verslag van zijn bezoek is te zien in bovenstaande link.

Trump: I never mentioned Israel to Russia – INN (https://goo.gl/8n3vEC)
Tijdens een gezamenlijke persconferentie met premier Netanjahoe zei president Trump o.a. dat hij Israël niet had genoemd tijdens het delen van inlichtingen met Rusland. Verder zei hij dat de VS, Israël en gematigde Arabische landen samenwerken tegen agressie vanuit Iran. Iran zal volgens Trump nooit in het bezit komen van een nucleair wapen. Volgens Trump wordt in Saoedi Arabië positief over Israël gedacht.

Overzicht berichten Israël binnenland + link

Israel's population to surge to 20 million by 2065 – INN (https://goo.gl/BA0pL1)
Uit een nieuwe demografisch onderzoek blijkt dat Israël tegen 2065 ongeveer 20 miljoen inwoners zal hebben. Momenteel heeft Israël ruim 8 miljoen inwoners. Het geboortecijfer in Israël ligt op 3,1. Dit is veel hoger dan in de VS en de EU. De sterke bevolkingsgroei is vooral te danken aan de charedische Joden die nu nog 12% van de bevolking uitmaken maar in 2065 ongeveer 32%. Dat zijn 6,2 miljoen ultraorthodoxe Joden. Door de sterke groei van de ultraorthodoxe Joden zullen Joden veruit in de meerderheid blijven met 81% van de Israëlische bevolking. Het Arabische aandeel zakt van 21% naar 19%.

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link

Jerusalem jubilee festivities begin – YN (https://goo.gl/UP0JPs)
Zondagavond is de aftrap gegeven voor de festiviteiten rondom de 50 jarige hereniging van Jeruzalem. Premier Netanjahoe hield een korte toespraak in het bijzijn van o.a. president Rivlin en de Amerikaanse Ambassadeur David Friedman. Op 24 mei is het Jeruzalem dag en barst het feest echt los.Zondag 21 mei 2017 - Netanjahoe: Israël ontvangt president Trump met open armen

Overzicht berichten Israël en VS + link

Netanyahu orders all ministers to welcome Trump at airport – INN (https://goo.gl/265RV7)
Premier Netanjahoe heeft aan alle ministers de opdracht gegeven om president Donald Trump te verwelkomen op het vliegveld. Een aantal ministers en rabbijnen wil niet aanwezig zijn omdat ze te horen kregen dat ze de hand van de president niet mogen schudden en niet met hem mogen praten. Nadat premier Netanjahoe dit ter ore kwam heeft hij de opdracht gegeven aan alle ministers om op het vliegveld aanwezig te zijn. Hij zegt dat Israël de president en zijn vrouw met open armen ontvangt.

Trump: Hamas and Hezbollah are terrorist organizations – INN (https://goo.gl/1u3OSD)
In zijn eerste speech na zijn inauguratie noemt president Trump Hamas en Hezbollah, naast IS en Al Qaida, terroristische organisaties. Trump, die in Saoedi Arabië op bezoek is, roept de Arabische landen op om hard op te treden tegen het extremisme. “This is not a battle between different faiths, different sects or different civilizations,” zegt Trump. “This is a battle between barbaric criminals who seek to obliterate human life and decent people, all in the name of religion. People want to protect life and want to protect their religion. This is a battle between good and evil.”

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link

Is there a quiet construction freeze in Jerusalem? – INN (https://goo.gl/02SKgA)
Het lijkt erop dat er een stille bevriezing van de huizenbouw plaatsvindt in Oost-Jeruzalem. Dit jaar zijn tot nu toe nog maar 171 nieuwe huizen voor Joden gebouwd. Tijdens de regeringsperiode van Obama werden ook maar 500 nieuwe huizen gebouwd in 5 jaar tijd. Het gaat sowieso niet goed met Joods Jeruzalem. Vorig jaar verlieten 18.000 Joden de stad en kwamen er slechts 10.000 nieuwe voor in de plaats. Vooral jonge stelletjes verlaten de stad en dat is slecht voor de economie van de stad.

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

Gaza: Hamas official's murderers sentenced to death – INN (https://goo.gl/1vQ3Ed)
In Gaza zijn drie verdachten voor het doodschieten van Mazen Faqha ter dood veroordeeld door de militaire rechtbank. Twee verdachten zullen worden opgehangen en een derde zal door een vuurpeloton worden doodgeschoten. In totaal heeft Hamas meer dan 45 'Israëlische agenten' gearresteerd die betrokken zouden zijn bij de dood van Mazen Faqha.Shabbat (zaterdag) 20 mei 2017

Er wordt vandaag geen nieuws verzameld vanwege de Joodse rustdag (Shabbat tijden). Voor Parsja van de week ga naar: http://www.nik.nl/category/tora-van-de-week/ (bron: NIK)Vrijdag 19 mei 2017 - Jibril: tijd voor twee ambassades in Jeruzalem

Overzicht berichten Israël en VS + link

Top Fatah official: Time for two embassies in Jerusalem – JP (https://goo.gl/QEe7Rd)
PA official Jibril Rajoub wil een Amerikaanse ambassade in Oost-Jeruzalem en een andere in West-Jeruzalem. Hij is blij dat president Trump nog geen beslissing heeft genomen om de Amerikaanse ambassade te verplaatsen. De verhuizing van de ambassade moet volgens Jibril plaatsvinden in het kader van een algehele vredesregeling.Donderdag 18 mei 2017 - Palestijn doodgeschoten door Joodse inwoner uit Itamar tijdens rellen bij Huwara

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Settler shoots Palestinian rioter dead after being stoned – YN (https://goo.gl/oVhtfS)
Bij Palestijnse rellen is een Palestijnse terrorist doodgeschoten door een Joodse inwoner uit Itamar (Samaria). Zo'n 200 Palestijnen gooiden met stenen naar Israëlische voertuigen bij Huwara. De Joodse man zegt dat hij zich bedreigd voelde en dat hij in de lucht schoot. Er is ook nog een AP fotograaf zwaargewond geraakt. De IDF kwam later om te voorkomen dat nog meer slachtoffers zouden vallen. De Palestijnse menigte is uiteen gejaagd. INN meldt dat de Joodse man is gearresteerd door de politie maar na ondervraging weer is vrijgelaten. De man heeft bij het politiebureau van Ariel aangifte gedaan van poging tot moord. Hij is een sociaal werker en vader van 8 kinderen.

Overzicht berichten westerse en Russische aanvallen op IS en andere rebellen + link

Report: Jordan, not Israel, source of ISIS intelligence – INN (https://goo.gl/5xzZcj)
Jordaanse functionarissen zeggen dat niet Israël spionnen heeft binnen IS gelederen maar Jordanië. De informatie die Donald Trump doorspeelde aan de Russische minister van buitenlandse zaken is van Jordanië afkomstig en niet van Israël, zo beweren zij. Israël verzamelt alleen inlichtingen via elektronische surveillance en via het delen van informatie met Arabische partners. Jordanië heeft wel spionnen op de grond.

Overzicht berichten Israël en VS + link

'No decision on embassy move until after Trump's Israel trip' – INN (https://goo.gl/akxPEH)
Een Witte Huis functionaris zegt dat nog geen beslissing is genomen over de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem. Eerder werd gemeld dat de ambassade gewoon in Tel Aviv zou blijven staan. De functionaris zegt evenwel dat na de trip van president Trump aan Israël een beslissing wordt genomen.Woensdag 17 mei 2017 - VS functionarissen: handelwijze van Donald Trump brengt leven van een spion in gevaar

Overzicht berichten westerse en Russische aanvallen op IS en andere rebellen + link

US officials: Trump's intel leak endangered life of spy placed inside ISIS by Israel – JP (https://goo.gl/2DXTDS)
Volgens Amerikaanse functionarissen heeft Donald Trump met zijn inlichtingenlek het leven van een spion, geplaatst binnen IS door Israël, in gevaar gebracht. Trump verdedigt echter zijn handelwijze vanwege humanitaire redenen en omdat hij wil dat de Russen meer doen tegen IS en het terrorisme.

Overzicht berichten Israël en de Palestijnen/Arabieren en het vredesproces + link

Friedman: Palestinians drop settlement freeze as precondition for talks – JP (https://goo.gl/lKPtJJ)
Volgens de nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Israël, David Friedman, vragen de VS niet langer aan Israël om de nederzettingen te bevriezen en stelt president Mahmoud Abbas geen voorwaarden meer voor onderhandelingen met Israël. President Trump zal overigens tijdens zijn trip naar Israël geen 'diplomatiek plan' of 'road map' bekend maken. De VS zullen niet aan beide partijen een dictaat voorschrijven om tot vrede te komen.

Overzicht berichten Israël en VS + link

Trump called Netanyahu - but neither discussed Russia – INN (https://goo.gl/1VXlIH)
President Trump en premier Netanjahoe hebben telefonisch overleg gevoerd i.v.m. het aanstaande bezoek van Trump aan Israël. Er werden een aantal kwesties besproken. Het inlichtingenlek van Trump schijnt niet aan de orde te zijn geweest tijdens het telefonisch onderhoud.

So why is President Trump not visiting Masada? – INN (https://goo.gl/HupRW6)
President Trump heeft zijn trip naar Masada, waar hij een belangrijke speech zou houden, afgezegd. Trump wilde met een helikopter boven op Masada landen maar dit zou schade kunnen toebrengen aan archeologische artefacten vanwege de windbewegingen wanneer de helikopter landt en opstijgt. Het alternatief om vanaf de grond met de kabelbaan omhoog te gaan is door het team van Trump afgewezen. Nu zal de president zijn speech houden in het Israël Museum.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Stabbing may have been a terror attack – INN (https://goo.gl/68rHR1)
Vanmiddag is een Joodse man in zijn huis neergestoken. De aanvaller wist te ontkomen. De politie vermoedt dat het een terroristische aanslag betreft omdat in het Arabisch graffiti was gespoten met de tekst “dood de Joden.” De Joodse man van rond de 50 is zwaargewond in het ziekenhuis opgenomen. Het drama speelde zich af in Elishama in Centraal Israël.

Saved from a lynch and taken into custody – INN (https://goo.gl/zeQKEr)
Twee Joden zijn vanochtend door de politie gearresteerd die hadden geschoten op een groep van 20 Arabieren die dreigde hen te lynchen met stenen. Later zijn de Joden op borgtocht vrijgelaten. Hun advocaat zei dat ze uit zelfverdediging handelden. Hij vindt dat juist de Arabieren gearresteerd hadden moeten worden. Het incident gebeurde bij Ofra in de Benjamin regio.Dinsdag 16 mei 2017 - President Trump deelde Israëlische inlichtingen over IS met Rusland

Overzicht berichten westerse en Russische aanvallen op IS en andere rebellen + link

Report: Israel provided intel Trump gave to Russians – INN (https://goo.gl/1kyHHt)
Volgens de New York Times heeft Israël de inlichtingen aan de VS verstrekt over IS die president Trump heeft doorgespeeld aan de Russen. Het zou gaan om een IS-complot waarbij bommen in een passagiersvliegtuig zouden worden gesmokkeld met aan boord de Russische ambassadeur en de Russische minister van buitenlandse zaken. Er zouden laptops gebruikt worden om de bommen te verbergen. President Trump heeft vandaag zijn handelwijze in het delen van de inlichtingen met de Russen verdedigd.

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/satellieten/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link

Israel drops to 15th on list of world's strongest militaries – INN (https://goo.gl/EIsyWZ)
Volgens de militaire website Global Firepower staat Israël op de 15de plek op het gebied van sterke legers. Israël stond vorig jaar nog op de 11de plek. Opvallend genoeg staan Egypte (11de) en Turkije (8ste) hoger genoteerd dan Israël. Israël spendeert jaarlijks 15,5 miljard dollar aan het leger en heeft 106.000 actieve soldaten aan de frontlinie. Op de eerste plek staat de VS met 600 miljard dollar aan budget, gevolgd door Rusland, China en India.

Overzicht berichten Israël en de Palestijnen/Arabieren en het vredesproces + link

Gulf States Offer Normalizing Israel Ties in Exchange for Partial Freeze on Settlements – HaAretz (https://goo.gl/zbx43y)
De Arabische Golfstaten bieden volgens de Wall Street Journal Israël normalisering van de betrekkingen aan in ruil voor gedeeltelijke bevriezing van de Joodse nederzettingen in Judea en Samaria. Ook zou Israël de handel met Gaza moeten verbeteren. Israël krijgt hiervoor in ruil directe telecommunicatieverbindingen met de Golfstaten, ook mogen Israëlische vliegtuigen gebruik maken van het luchtruim van de Golfstaten, en er zal gewoon handel gedreven kunnen worden. Tevens krijgen Israëlische atleten en zakenlui visa om de Golfstaten te bezoeken.

Overzicht berichten Israël, Syrië, Jordanië, Irak, IS, Turkije, Libië, Egypte, Saoedi Arabië, Iran, Hamas en Hezbollah (Libanon)

Israeli minister calls for assassination of Syria's Assad – JP (https://goo.gl/u6QQRC)
Minister van Huisvesting Yoav Galant roept op tot het elimineren van de Syrische president Assad. Hij zegt dat het Assad regime de ergste is sinds het regime van de Nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog. De oproep van Galant komt nadat bekend is geworden dat het Syrische regime duizenden gevangenen heeft gemarteld, geëxecuteerd en verbrand.Maandag 15 mei 2017 - Netanjahoe wil geen politieke concessies doen voor verplaatsen van Amerikaanse ambassade

Overzicht berichten Israël en VS + link

'PM isn't going to commit political suicide for embassy move' – INN (https://goo.gl/c1sLNs)
Coalitie voorzitter David Bitan van de Likoed zegt dat premier Netanjahoe geen politieke zelfmoord gaat plegen om de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem verplaatst te krijgen. Zou Israël erop aandringen bij de VS dan is het waarschijnlijk dat Israël op ander gebied concessies moet doen.

10,000 Israeli policemen to secure Trump's visit – INN (https://goo.gl/ltXkJ7)
Wanneer president Donald Trump volgende week naar Israël komt wordt hij beschermd door 10.000 Israëlische politiemensen. Ook de Shabak en de Amerikaanse geheime dienst zijn actief in operatie 'Blue Shield'. Het Israëlische luchtruim wordt gesloten wanneer Trump op 22 mei vanuit Saoedi Arabië naar Israël vliegt. Bij aankomst wordt Trump ontvangen door premier Netanjahoe en president Rivlin. Op 23 mei vertrekt de Amerikaanse president naar Italië en daarna België. Trump zal in Israël een aantal bekende (toeristische) trekpleisters bezoeken zoals de Westelijke Muur, Yad Vashem, Masada, Bethlehem en de Knesset. Hij zal ook president Abbas ontmoeten op 23 mei.

Ambassador Friedman arrives in Israel – INN (https://goo.gl/7ABwoq)
De nieuwe Amerikaanse ambassadeur David Friedman is vanmiddag in Israël gearriveerd. Hij zal morgen zijn geloofsbrieven overhandigen aan president Rivlin. De komende dagen zal Friedman de Westelijke Muur bezoeken. Ook zal hij het bezoek van president Trump aan Israël voorbereiden.

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

Report: Gaza fisherman shot dead after breaching blockade – INN (https://goo.gl/UIL5Jn)
Vanmiddag is een Palestijnse visser (25) uit Gaza door de Israëlische marine doodgeschoten. De visser voer door de blokkade en negeerde waarschuwingsschoten van de marine. Palestijnse vissers uit Gaza mogen van Israël niet verder dan 6 mijlen voor de kust van Gaza vissen.

Trial of 'Israeli agent' in Gaza begins – INN (https://goo.gl/uvCZuX)
In Gaza is de rechtszaak begonnen tegen Ashraf Abu Laila die beschuldigd wordt van het doodschieten van Hamas commandant Mazen Fukha op 24 maart. Laila wordt ook verdacht van samenwerking met de Shin Beth. Er worden ook nog twee andere Arabieren vervolgd voor samenwerking met de Shin Beth bij de moord. Hamas heeft wraak gezworen en gedreigd hooggeplaatste Israëliërs te zullen vermoorden.Zondag 14 mei 2017 - Terreuraanslag in Jeruzalem

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

WATCH: Terrorist attacks Jerusalem policeman – INN (https://goo.gl/ip226a)
Gisteren vond in de Oude Stad van Jeruzalem een terreuraanslag plaats. Een Arabische terrorist van 57 jaar zag een politieagent die naar hem toeliep. De terrorist rende op de agent af en stak hem met een mes. Twee charedische Joden overmeesterden de terrorist die vervolgens werd doodgeschoten door de politieagent. De 35-jarige agent werd gewond opgenomen in het ziekenhuis.

Overzicht berichten Israël cultuur, sport, onderwijs, archeologie, muziek, technologie, gezondheidszorg, medisch onderzoek, internet, etc. + link

Europe panics: Has Israel quit Eurovision forever? – INN (https://goo.gl/zCmKfZ)
Een groot misverstand gisteren bij het Eurovisie Songfestival. De verslaggever uit Israël had gezegd dat de Israel Broadcasting Authority Broadcaster het voor de laatste keer had uitgezonden omdat deze gaat verdwijnen. In veel Europese landen werd gedacht dat de verslaggever bedoelde dat Israël niet meer meedoet met het het Songfestival na 44 jaar. Maar dit had de verslaggever gezegd: "Israel has been participating in this platform known as Eurovision for 44 years. We have won three times in the past, with songs such as Halleluy-ah, Abanibi, and Diva. But this evening is our last evening; very soon the IBA will cease its broadcasts. "We are ending the public broadcast and I hope that next year the competition will be broadcast by the broadcasting authority that will open in the future. In the name of all of us here at the IBA, I wish to say thank you, Europe, on all the magical moments and wonderful times. "The employees of the IBA thank Eurovision and part from you. I hope we will meet again next year."Shabbat (zaterdag) 13 mei 2017

Er wordt vandaag geen nieuws verzameld vanwege de Joodse rustdag (Shabbat tijden). Voor Parsja van de week ga naar: http://www.nik.nl/category/tora-van-de-week/ (bron: NIK)Vrijdag 12 mei 2017 - Israël naar finale van het Eurovisie Songfestival

Overzicht berichten Israël cultuur, sport, onderwijs, archeologie, muziek, technologie, gezondheidszorg, medisch onderzoek, internet, etc. + link

Israel through to Eurovision final for 3rd consecutive year – YN (https://goo.gl/bNmNO1)
Israël heeft, net als Nederland, de finale bereikt van het Eurovisie Songfestival. Voor Israël trad Imri Ziv op met het nummer 'I feel alive'. In de finale op zaterdag moet Israël als eerste beginnen. In 1998 won Israël voor het laatst het Eurovisie Songfestival.

Overzicht berichten Israël binnenland + link

Verwaarloosde jongen (14) gevonden in Israël – NOS (https://goo.gl/pr2ZuY)
De Israëlische politie heeft een jongen van 14 uit Hadera bevrijd die door zijn ouders jarenlang thuis was opgesloten. De ouders van de jongen zijn Russische Joden die in de jaren 90 naar Israël kwamen. Toen ze naar Hadera verhuisden in 2009 hebben ze hun zoon niet geregistreerd bij officiële instanties. De ouders zeggen dat ze de jongen opsloten uit bezorgdheid over zijn gezondheid.Donderdag 11 mei 2017 - Trump heeft nog geen beslissing genomen over verhuizing Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem

Overzicht berichten Israël en VS + link

White House: No decision yet on Embassy move – INN (https://goo.gl/ZPFaJH)
Het Witte Huis zegt dat er nog geen beslissing is genomen over een eventuele verhuizing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem. Gisteren verscheen nog in de media het bericht dat volgens een Amerikaanse functionaris de verhuizing niet door zou gaan. Zelfs premier Netanjahoe zou al op de hoogte zijn gebracht door president Trump. Maar Netanjahoe zei gisteren van niets te weten.

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

Hamas: We've Arrested Gaza Hit Man Who Killed Top Commander on Israel's Orders – HaAretz (https://goo.gl/pgpKjo)
Hamas zegt iemand gearresteerd te hebben die in opdracht van Israël eind maart Mazen Fuqaha heeft doodgeschoten. Israël heeft namens minister Lieberman destijds al gezegd niet achter de dood van Fuquha te zitten en dat het een interne zaak betreft. Hamas heeft vorige maand reeds aangekondigd wraak te zullen nemen op Israël.

Overzicht berichten Israëlische politiek/diplomatie + link

FIFA votes in favor of Israel – INN (https://goo.gl/d7kyxy)
De internationale voetbalbond FIFA heeft voor handhaving van voetbalteams uit Judea en Samaria in de Israëlische competitie gestemd. De Palestijnen hadden de FIFA verzocht de clubs, die in een lagere divisie spelen, uit te sluiten van de Israëlische competitie omdat ze uit 'bezet gebied' komen. Maar 73% van de leden van de FIFA stemden tegen het Palestijnse voorstel.Woensdag 10 mei 2017 - Amerikaanse ambassade wordt niet naar Jeruzalem verplaatst; Netanjahoe niet op de hoogte van zo'n beslissing

Overzicht berichten Israël en VS + link

US Embassy will stay in Tel Aviv – INN (https://goo.gl/VJy6Fq)
President Trump heeft besloten dat de Amerikaanse ambassade niet verplaatst zal worden naar Jeruzalem. Israël is teleurgesteld. Maar zowel de Amerikaanse als Israëlische regering hadden al eerder aangegeven dat het niet de beste tijd was om de ambassade te verplaatsen. Israël had zelfs om uitstel gevraagd. David Friedman, de nieuwe Amerikaanse ambassadeur, zal zelf wel in Jeruzalem gaan wonen. Hij gaat volgende week beginnen met zijn nieuwe baan.

Netanyahu: Every country should move their Embassy to Jerusalem – INN (https://goo.gl/zROUWf)
Het Kantoor van premier Netanjahoe zegt dat het niet op de hoogte is van een beslissing van president Trump om de Amerikaanse ambassade wel of niet te verplaatsen. Netanjahoe zegt dat ieder land haar ambassade naar Jeruzalem zou moeten verplaatsen, de VS als één van de eerste.

Trump’s Israel visit said to include stops at Masada, Western Wall – JP (https://goo.gl/8Wh36A)
President Trump zal tijdens zijn bezoek aan Israël op 22 en 23 mei ook Masada en de Westelijke Muur bezoeken. Waarschijnlijk staat Yad Vashem ook op het programma. Hij zal met premier Netanjahoe en president Rivlin gesprekken voeren.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Arab planned to blow up military court – INN (https://goo.gl/AZvXzw)
Een Arabische terrorist die werd aangehouden bij één van de controleposten van de militaire rechtbank nabij Salem, bleek onder zijn kleren twee staafbommen verstopt te hebben. Uit een eerste verhoor blijkt dat hij van plan was de militaire rechtbank op te blazen.Dinsdag 9 mei 2017 - Erdogan valt opnieuw Israël aan

Overzicht berichten Israëlische politiek/diplomatie + link

Erdogan attacks Israel yet again – INN (https://goo.gl/05sTny)
De Turkse president Erdogan gaat door met zijn aanvallen op Israël. Hij zegt dat voorkomen moet worden dat Israël Jeruzalem Joods maakt. Hij sprak gisteravond met de Palestijnse functionaris Rami Hamdallah over manieren hoe Jeruzalem te beschermen tegen Israël. Eerder liet hij zich gisteren negatief uit over Israël over de Muezzin Wet en de mogelijke verplaatsing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem (zie berichtgeving gisteren).

Erdan: Turkish president is harming security of J'lem residents – INN (https://goo.gl/fpc6zz)
De Israëlische minister van Openbare Veiligheid Erdan zegt dat president Erdogan met zijn uitspraken de bewoners en bezoekers van Jeruzalem in gevaar brengt. Het kan leiden tot geweld. De Turkse ambassadeur in Israël, Kamel Okem, is op het matje geroepen om duidelijkheid te scheppen over de uitspraken van Erdogan.

Overzicht berichten christelijke wereld in relatie tot Israël/Jodendom/Joden + link

Drang om joden te bekeren nestelt zich in Joods Amsterdam èn vanuit Nederland in Joods Antwerpen – NIK (https://goo.gl/HC2aUi)
Louis Slabbekoorn drijft in de Joodse buurt van Antwerpen een fietsreparatiewinkel. Van daaruit evangeliseert hij onder Joden 1 op 1. Hij doet het niet openlijk. “Als er evangelisten rondlopen, grijpen de Joden hun mobieltje en weet in korte tijd de hele wijk het. Dan loopt iedereen in een grote boog om de evangelisten heen. Geen wonder dat die klagen dat er geen enkel resultaat is.” Lees verder in bovenstaande link.Maandag 8 mei 2017 - Amerikaanse top generaal komt naar Israël voor overleg

Overzicht berichten Israël en VS + link

Top US general to arrive in Israel – JP (https://goo.gl/olyjtI)
US Chairman of the Joint Chiefs of Staff of the US Army General Joseph Dunford arriveert vanavond in Israël. Hij zal gesprekken voeren met opperbevelhebber Eisenkot en minister van defensie Lieberman. Gesproken zal worden over Rusland en de burgeroorlog in Syrië, over terrorisme vanuit de Sinaï en over pogingen om wapens te leveren aan Hezbollah. De afgelopen maanden zijn al vaker hooggeplaatste Amerikaanse militairen in Israël geweest om overleg te voeren.

Overzicht berichten Israëlische politiek/diplomatie + link

Israel to Erdogan: You will not preach morality to us – INN (https://goo.gl/GDZ1mx)
De Turkse president Erdogan, die het onlangs nog aan de stok had met Nederland, begint zijn pijlen nu weer op Israël te richten. Hij roept alle moslims in de wereld op naar de Tempelberg te gaan om te protesteren tegen de Muezzin Wet. Deze wet verbiedt moslims in Israël om nog langer 's ochtend vroeg lawaai te maken via de oproep tot gebed. Ook uitte Erdogan kritiek op de mogelijke verplaatsing van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem. Israël vindt dat Erdogan zijn mond maar beter dicht kan houden omdat hij de mensenrechten in Turkije schendt.

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/satellieten/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link

American fighter pilots in Israel for joint drill – JP (https://goo.gl/SOtSZS)
Deze week houden Amerikaanse en Israëlische gevechtspiloten een gezamenlijke oefening in Israël. De oefening wordt gehouden in de Negev woestijn in de buurt van Eilat. Er worden verschillende scenario's geoefend waarbij de “Flying Dragon” of “Red” Squadron de rol vervuld van vijandige toestellen. Op de grond zijn ook teams aanwezig die vijandige doelen voorstellen zoals soldaten die zich voordoen als terroristen.

Overzicht berichten christelijke wereld in relatie tot Israël/Jodendom/Joden + link

Drang om Joden te bekeren nog steeds aanwezig – deel 2 – NIK (https://goo.gl/INsL7U)
Deel 2 van het artikel over de drang om Joden te bekeren. Er is steun van christenen voor de Joodse staat. Er is ook goed overleg tussen Joden en christenen via OJEC. Maar er wordt nog steeds zending bedreven onder Joden. Het blijft toch opvallend dat christenen Joden proberen te bekeren op grond van motieven die helemaal niet terug te vinden zijn in de Tenach. De Bijbel geeft aanwijzingen om de wereld tot een 'woning' voor God te maken. De Bijbel geeft geen aanwijzingen hoe je in de Hemel moet komen zoals veel christenen ten onrechte denken. Lees verder in bovenstaande link.Zondag 7 mei 2017 - Ismail Haniyeh nieuwe leider van Hamas

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

Ex-Gaza chief elected leader of Hamas – INN (https://goo.gl/qWP2NK)
Terrorist en voormalig leider van Gaza Ismail Haniyeh is gekozen als nieuwe leider van Hamas. Hij volgt Khaled Mashaal op die in Doha woont. Ismail Haniyeh wil Hamas uit het internationale isolement halen door een meer gematigdere koers te varen. Onlangs kwam een nieuw handvest van Hamas uit waarin staat dat niet meer gestreefd wordt naar de vernietiging van Israël. Desondanks wil Hamas Israël niet erkennen. Premier Netanjahoe zei eerder al dat Hamas de wereld een rad voor de ogen draait.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Attempted terror attack in Jerusalem – INN (https://goo.gl/jyjKY2)
Vanavond is bij de Damascus Poort in de Oude Stad van Jeruzalem een terreuraanslag verijdeld. Een 16 jarige Arabisch meisje probeerde met een mes op politieagenten en soldaten van de grenspolitie in te steken. De terroriste werd door soldaten tijdig doodgeschoten. Aan Israëlische zijde zijn geen slachtoffers gevallen.

Overzicht berichten Israël, Syrië, Jordanië, Irak, IS, Turkije, Libië, Egypte, Saoedi Arabië, Iran, Hamas en Hezbollah (Libanon)

Report: Iran gives $600 million to Hezbollah – INN (https://goo.gl/r8iafK)
Volgens Saoedi Arabië heeft Hezbollah 600 miljoen dollar van Iran ontvangen. Hierbij zit geld van de VS en andere landen bij na het opheffen van de sancties. Hezbollah wordt ook gesponsord door rijke Shi'ietische zakenlieden in het buitenland; liefdadigheidsbelastingen; winsten van Shi'ietische websites in Irak; en geld van Shi'ietische imams in Irak en in het buitenland.Shabbat (zaterdag) 6 mei 2017

Er wordt vandaag geen nieuws verzameld vanwege de Joodse rustdag (Shabbat tijden). Voor Parsja van de week ga naar: http://www.nik.nl/category/tora-van-de-week/ (bron: NIK)Vrijdag 5 mei 2017 - Wapens gestolen uit een legerbasis op de Golan

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/satellieten/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link

Arabs steal rifles from sleeping soldiers – INN (https://goo.gl/L0w3Xg)
Vannacht hebben twee gemaskerde Arabieren wapens gestolen uit een legerbasis op de Golan. De wapens werden gestolen terwijl de soldaten sliepen. Het gaat om M-16 geweren die onder de kussen lagen van de soldaten die sliepen. Ze werden vervolgens wakker en gingen de mannen achterna. Maar door de dichte mist konden de Arabieren uit het zicht van de soldaten verdwijnen. Later werden ze alsnog in een auto door soldaten en politie aangehouden. De Arabieren hadden de wapens echter niet bij zich. Er wordt nu onderzocht waar de wapens zijn.

Overzicht berichten Holocaust en antisemitisme + link

We helpen joden alleen uit naam van Jezus – NRC (https://goo.gl/ND6jDr)
Artikel over het tweede deel van het oorlogsdagboek van Hanny Michaelis (1922-2007). Met name als het over het christelijk antisemitisme gaat, waar ze in haar onderduik mee te maken krijgt, is aangrijpend. “De mensen die haar laten onderduiken zijn dappere gereformeerden. Ze helpen joden ‘uit Christenplicht’ of ‘om Jezus wille’, maar niet uit menselijkheid, want voor hen zijn alleen christenen mensen.” Lees verder in bovenstaande link.

Overzicht berichten Israël/Palestijnse gebieden – Nederland + link

Begrijpelijk dat NRC-correspondent Israël niet meer in mag – Likoed (https://goo.gl/R4euij)
Likoed Nederland heeft in een artikel uitgelegd waarom het terecht is dat Derk Walters van het NRC niet meer Israël binnen mag. Likoed heeft regelmatig artikelen van Walters bekritiseerd. Die stonden vrijwel altijd vol onjuistheden. Walters gaf nauwelijks het Israëlische standpunt weer. Ook vond er nooit een rectificatie plaats. Daarom heeft Likoed Nederland besloten om bij de Raad voor de Journalistiek een klacht in te dienen. Daarvan moet nog uitspraak worden gedaan.Donderdag 4 mei 2017 - Aanslag verijdeld

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Stabbing attack thwarted at Tomb of Patriarchs – JP (https://goo.gl/ecU8Mc)
Bij de Spelonk van Machpela in Hebron heeft vanochtend een Arabische terrorist geprobeerd om met een mes in te steken op soldaten van de grenspolitie. De terrorist kon tijdig worden uitgeschakeld. Er zijn geen gewonden gevallen.

Overzicht berichten Israël en VS + link

President Trump coming to Israel – INN (https://goo.gl/6wP602)
Het Witte Huis heeft vandaag officieel bevestigd dat president Donald Trump Israël bezoekt voor Jeruzalem Dag dat op de avond van 23 mei 2017 begint. Naast Israël bezoekt Trump het Vaticaan en Saoedi Arabië. Op 25 mei gaat Trump naar België voor een NAVO ontmoeting. En op 26 mei gaat de president naar Sicilië voor de G7 top.

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link

New Israeli stealth fighters operating over Syria? INN (https://goo.gl/jJusmn)
Mogelijk heeft Israël al de F-35 stealth bommenwerper ingezet tijdens een aanval in Syrië. Dit meldt een Franse journalist die de Franse inlichtingendienst citeert. Het zou gaan om een aanval op 12 januari 2017 waarbij een Russische S-300 defensie systeem van het Syrische leger zou zijn vernietigd. En ook zou een Pantsir-S1 mobiele grond-luchtdoel raketsysteem zijn vernietigd die klaar stond om aan Hezbollah geleverd te worden. Toch kloppen niet alle details van het verhaal. De S-300 wordt door Russische soldaten bediend en een bombardement zou hebben geleid tot Russische doden waarvan geen berichten zijn verschenen in de media.Woensdag 3 mei 2017 - Hoger beroep van Elor Azariya gaat vandaag van start

Overzicht berichten rechtszaken/onderzoeken/arrestaties/gevangenis in Israël/wereld + link

'The Jewish people are praying for you, Elor' – INN (https://goo.gl/o89mvx)
Het hoger beroep van Elor Azariya, de soldaat die eerder is veroordeeld voor het doden van een gewonde Palestijnse terrorist, gaat vandaag van start. De familie van de voormalige sergeant is optimistisch en gelooft in een goede afloop. De advocaat van Elor zegt dat het Joodse volk voor hem bidt.

Overzicht berichten Israëlische politiek/diplomatie + link

'Israel will deduct $1 million from funds Israel gives UN' – INN (https://goo.gl/zWEHTe)
Premier Netanjahoe heeft vandaag in het kabinet aangekondigd dat Israël geen 1 miljoen dollar meer afdraagt aan de VN naar aanleiding van de UNESCO resolutie waarbij Israëls soevereiniteit over Jeruzalem wordt ontkend. Netanjahoe noemt het een “absurde” resolutie aangezien Jeruzalem al meer dan 3000 jaar de hoofdstad is van het Joodse volk. De premier bedankte de landen, waaronder Nederland, die tegen de resolutie hebben gestemd.

Israel summons Swedish envoy to protest UNESCO vote on Jerusalem – JP (https://goo.gl/79jrS6)
De Zweedse ambassadeur in Israël is op het matje geroepen om tekst en uitleg te geven over de Zweedse stem voor de anti-Israël resolutie van UNESCO. In die resolutie werd Israël gisteren veroordeeld inzake de Israëlische soevereiniteit over Jeruzalem. Zweden, dat bekend staat om haar anti-Israëlische beleid, is het enige Europese land dat voor de UNESCO resolutie heeft gestemd.

Overzicht berichten Israël en de Palestijnen/Arabieren en het vredesproces + link

'There can be no peace until incitement ends' – INN (https://goo.gl/btPFFe)
Vandaag ontmoeten president Trump en president Abbas elkaar. Tijdens de gezamenlijke persconferentie zei Trump dat het Palestijnse leiderschap moet ophouden met ophitsen en dat het moet afrekenen met terroristische organisaties die de vrede bedreigen. De VS kunnen volgens Trump geen vrede opleggen. Ook andere landen kunnen dat niet. Abbas riep Israël op zich terug te trekken uit Judea en Samaria. Hij zei ook dat hij erop vertrouwt dat Trump vrede kan bewerkstelligen.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Stabbing attack in Jerusalem foiled – INN (https://goo.gl/2FeQ0B)
Vanmiddag is in Noord Jeruzalem (Shuafat buurt) een aanslag verijdeld. Een Arabische terrorist kwam, nadat hij uit een bus was gestapt, dreigend met een mes op een controlepost af. De man kon tijdig onschadelijk worden gemaakt. Hij is meegenomen voor ondervraging. Er zijn geen slachtoffers gevallen.Dinsdag 2 mei 2017 - Hieperdepiep hoera: Israël 69 jaar!; Unesco ontkent Israëls recht op Jeruzalem

Overzicht berichten Israël, Palestijnen en de VN/IAEA + link

UNESCO passes anti-Israel resolution – INN (https://goo.gl/N7QCbj)
Op Israëls Onafhankelijkheidsdag heeft de culturele organisatie van de VN, UNESCO, een anti-Israëlische resolutie aangenomen waarbij Israëls recht op Jeruzalem worden ontkend. Er stemmen 23 landen voor de resolutie, 22 tegen en 3 onthielden zich van stemming. Tegen de resolutie stemden o.a. de VS, Italië, Groot-Brittannië, Nederland, Litouwen, Griekenland, Paraguay, Oekraïne, Togo en Duitsland. In de resolutie staat: "all legislative and administrative measures and actions taken by Israel, the occupying Power, which have altered or purport to alter the character and status of the Holy City of Jerusalem, and in particular the “basic law” on Jerusalem, are null and void and must be rescinded forthwith."

Overzicht berichten Israël/Palestijnse gebieden – Nederland + link

NRC-correspondent Derk Walters moet weg uit Israël – NOS (https://goo.gl/WkWOru)
Derk Walters, die sinds september 2014 correspondent is van NRC Handelsblad in Israël, moet uiterlijk 1 juli uit Israël zijn vertrokken. Zijn visum wordt niet verlengd. Hoofdredacteur Peter Vandermeersch zegt: "Eind maart besloten de Israëlische autoriteiten Walters nog maar een visum van drie maanden te geven. Formeel protest van de hoofdredactie tegen deze uitwijzing van onze correspondent heeft niet geholpen. Op 4 april bevestigde Israël het besluit. Wij kunnen niet anders dan het besluit te zien als een poging van Israël om vrije en kritische nieuwsgaring over dat land te belemmeren." Volgens Peter Vandermeersch past de uitwijzing in de strategie van Israël om kritische stemmen te doen verstommen. De kwestie met Walters zou spelen vanaf begin 2016. Volgens de Israëlische ambassade in Nederland schrijft Walters negatief over Israël en beschuldigt de ambassade hem van activisme door het geweld van Palestijnen te legitimeren. Maar het Government Press Office zegt dat Walters weg moet omdat hij maanden lang als journalist heeft gewerkt zonder werkvergunning. Hij heeft hiermee de wet overtreden. Het gaat dus niet om het kritisch schrijven van Walters. Dat doen meer buitenlandse journalisten die in Israël werken. Minister Koenders betreurt het besluit van Israël. "Journalisten moeten kunnen schrijven wat ze willen. Persvrijheid is een groot goed. Die boodschap dragen we wereldwijd uit, ook richting Israël."

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Attempted terror attack north of Jerusalem – INN (https://goo.gl/bZsGpw)
Ook op Israëls Onafhankelijkheidsdag gaat de terreur door. Een Arabische terrorist heeft vanmiddag geprobeerd om met een mes in te steken op veiligheidstroepen. Hij werd meteen uitgeschakeld en is zwaargewond afgevoerd. Aan Israëlische zijde vielen geen slachtoffers. Het incident vond plaats bij de Hizma controlepost ten noorden van Jeruzalem.

Overzicht berichten Israël en VS + link

Jordanian diplomat: US can move embassy to west Jerusalem – INN (https://goo.gl/dTsN4u)
Een voormalige Jordaanse minister van cultuur, Tareq Al-Masarwa, meldt in een opiniestuk in een Jordaanse krant dat Arabieren geen bezwaar hoeven te hebben tegen de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade naar West-Jeruzalem. Volgens hem eisen de Palestijnen niet West-Jeruzalem op, alleen Oost-Jeruzalem. De timing van het opiniestuk is opvallend omdat een aantal Arabische landen (niet Jordanië) donderdag bij de UNESCO een resolutie indienen tegen Israëlische soevereiniteit over Jeruzalem.

Overzicht berichten Jodendom + link

Maalot resident Sagiv Lugasi wins Tanach Quiz – INN (https://goo.gl/RDW2wP)
De jaarlijkse Bijbelquiz die op Onafhankelijkheidsdag wordt gehouden is dit jaar gewonnen door Sagiv Lugasi uit Ma'alot. Hij won in de finale van Naomi Cohen uit Safed. Maria Shpilowitz uit Wit-Rusland is derde geworden. Zij zit niet op een Joodse school en had zichzelf thuis voorbereid op de quiz.

Overzicht berichten Israël binnenland + link

4 yeshiva students stabbed in southern Israel – INN (https://goo.gl/vX713l)
Vanochtend zijn in Netivot, in het zuiden van Israël, 4 jesjiva studenten neergestoken. Er raakten 3 gewond en 1 lichtgewond. De dader is een inwoner van Netivot die zelf ook gewond raakte. Het is geen terroristische aanslag.Maandag 1 mei 2017 - Israël herdenkt slachtoffers van oorlogen en terreur

Overzicht berichten Israël binnenland + link

Live: Memorial Day ceremony at Kfar Etzion cemetery – INN (https://goo.gl/ARXj0p)
Israël herdenkt vandaag de slachtoffers van oorlogen en terreur. 60 IDF-soldaten zijn gedood sinds de vorige Herdenkingsdag. 3177 Joden zijn vermoord in terreuraanvallen sinds de oprichting van Israël, 11 het afgelopen jaar. Yom Hazikaron in Israël is een dag van persoonlijke rouw, van collectief verdriet, en van nationale catharsis. INN: "Onze historische terugkeer naar ons vaderland heeft een zware tol van menselijke heldhaftigheid geëist, omdat we moeite hebben om onze mensen te verdedigen en onze soevereiniteit te stabiliseren."

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/satellieten/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link

Shabak Chief: Israel is stronger than ever – INN (https://goo.gl/4KpQoC)
Het hoofd van de Shabak, Nadav Argaman, sprak vandaag bij een gedenkteken ceremonie ter herdenking van gevallen Shin Bet agenten. Hij zei dat Israël 'sterker dan ooit' is. "Wanneer we 70 jaar na de oprichting van Israël benaderen, is ons land sterker dan ooit. We worden met veel nieuwe regionale en mondiale uitdagingen geconfronteerd. Het Midden-Oosten is in omwenteling. Terrorisme, criminele activiteiten dragen veel vermommingen, maar ze hebben allemaal hetzelfde doel: om de staat Israël te schaden, ons te terroriseren, de democratie te ondermijnen en de wereldorde te verstoren. We staan sterk in het licht van al deze uitdagingen. We werken dagelijks om het voortbestaan en de veiligheid van Israël te verzekeren. We begrijpen dat we Israël sterk en democratisch moeten houden en zijn bereid om elke bedreiging aan te pakken.”

Overzicht berichten Holocaust en antisemitisme + link

CIDI: op 4 mei geen omgekomen vluchtelingen herdenken – NOS (https://goo.gl/Trh5fV)
Het CIDI wil niet dat op 4 mei omgekomen vluchtelingen worden herdacht. Dat verwatert de Nationale Dodenherdenking. Op het Rembrandtplein in Amsterdam worden op 4 mei 3000 papieren kruisen in het gras gelegd om vluchtelingen te herdenken. Dat gebeurt 's avonds, als op de Dam oorlogsslachtoffers worden herdacht. "Het almaar verbreden van de Nationale Dodenherdenking leidt ertoe dat allerlei leed op een grote hoop wordt gegooid. Uiteindelijk is het dan voor niemand meer duidelijk waar het op 4 mei eigenlijk om gaat. Wie alles wil herdenken, herdenkt uiteindelijk niets," zegt het CIDI.

Lees verder

© 2017 Etsel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Slecht nieuws over Nederland vanuit IsraëlSlecht nieuws over Nederland vanuit IsraëlSlecht nieuws over Nederland. Niet leuk om te lezen of te horen voor Nederlanders. Maar ja, meent dr. Manfred Gerstenfel…
Nieuws: wat haalt wel of niet de krant?Nieuws: wat haalt wel of niet de krant?Wat is nieuws en wat niet? Wie beslist wat belangrijk genoeg is? In de journalistiek is niet één iemand die het bepaalt,…
Ben jij een nieuwsfreak?Ben jij een nieuwsfreak?Waarschijnlijk kunnen we stellen dat de meeste journalisten die met het nieuws van nu bezig zijn, zelf nieuwsfreak zijn.…
Google Nieuws Nederland: volg het nieuwsGoogle Nieuws Nederland: volg het nieuwsHet gevecht om het nieuws is verder verhevigd. Nu is er Google Nieuws Nederland. Deze site is verfrissend, zeer overzich…
De invloed van het nieuws op kinderenDe invloed van het nieuws op kinderenHet ligt voor de hand: kinderen worden wijzer door regelmatig het nieuws te kijken, zodat zij op de hoogte blijven van d…
Bronnen en referenties
  • Zie vermelding in tekst

Reageer op het artikel "Nieuws Israël: nieuws en achtergronden mei 2017"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Etsel
Laatste update: 03-07-2017
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Mens en samenleving
Special: Nieuws uit Israël
Bronnen en referenties: 1
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!