InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Mens en samenleving > Nieuws Israël: nieuws en achtergronden april 2017

Nieuws Israël: nieuws en achtergronden april 2017

Nieuws Israël: nieuws en achtergronden april 2017 April 2017 is voor Israëlische begrippen een relatief rustige maand. Er vinden wel enkele terreuraanslagen plaats, maar het geweld lijkt minder heftig dan voorheen. Vanaf zondag 2 april is raketschild Magic Wand operationeel. Deze raketschild kan middellangeafstandsraketten onderscheppen en is een aanvulling op de Iron Dome die korteafstandraketten met succes onderschept. Volgens premier Netanjahoe is de Magic Wand van groot belang voor de verdediging van Israël. Syrische media melden op 23 april 3 doden bij Israëlisch bombardement. Op 24 april krijgt Israël 3 nieuwe F-35's. In totaal heeft de IAF nu 5 van zulke vliegtuigen. Op 27 april bombardeert de IAF het vliegveld van Damascus. Een wapendepot van Hezbollah wordt getroffen. En nog veel meer andere berichten.

Zondag 30 april 2017 - Grensovergangen met Gaza, Judea en Samaria tot dinsdagnacht gesloten

Overzicht berichten Israël binnenland + link

IDF imposes West Bank, Gaza closures ahead of Israeli Memorial Day – JP (https://goo.gl/ZYxKhc)
De IDF heeft sinds zaterdagavond Gaza, Judea en Samaria van de buitenwereld afgesloten i.v.m. Herdenkingsdag voor Israëlische slachtoffers van oorlogen en terreur en Onafhankelijkheidsdag. Pas dinsdagnacht gaan de grensovergangen weer open. Voor humanitaire en medische gevallen zullen de grensovergangen wel geopend worden.

Memorial Day 2017: Israel to honor another 97 fallen – JP (https://goo.gl/qxMtTY)
Het afgelopen jaar zijn 97 soldaten en officieren omgekomen; 37 van hen zijn overleden aan verwondingen die eerder waren opgelopen. Sinds 1860 zijn 23.544 Joden omgekomen die betrokken waren bij de verdediging van Joodse gemeenschappen in Palestina en later de Joodse staat. Volgens het National Insurance Institute zijn er momenteel in totaal 9157 ouders in Israël die hun kind hebben verloren, duizenden die kinderen die hun broer of zuster verloren hebben, 4.881 weduwen en 1.843 weeskinderen onder de 30 jaar. Bovendien zijn er 3.117 burgers gedood bij vijandige aanslagen zoals terroristische aanslagen sinds de oprichting van de staat Israël, waaronder 122 buitenlanders en 100 Israëliërs die in het buitenland zijn gedood. Naar verwachting zullen meer dan 1,5 miljoen mensen tijdens Jom Hazikaron de militaire begraafplaatsen in Israël bezoeken.

Overzicht berichten Israël en EU/ EU-landen + link

Israel blames Germany for EU support of UNESCO anti-Israel resolution – JP (https://goo.gl/R6gl8O)
Israël is boos op Duitsland vanwege de verwachte Europese steun voor de resolutie die de Israëlische soevereiniteit in Jeruzalem aanvecht. De UNESCO-directie in Parijs is van plan deze dinsdag goed te keuren, zeggen de diplomatieke bronnen tegen The Jerusalem Post. Israël gelooft dat Berlijn de aanklacht leidt voor een gewijzigde resolutie - ingediend door Algerije, Egypte, Libanon, Marokko, Oman, Qatar en Soedan - waarbij landen van de Europese Unie waarschijnlijk "ja" zullen stemmen of zich van stemming zullen onthouden. De Verenigde Staten, die ook een bestuurslid zijn van UNESCO Executive Board, zullen naar verwachting tegen de resolutie stemmen.

Overzicht berichten – peilingen/onderzoeken in en over Israël/Palestijnen + link

Poll: Israelis proud of their country - including Israeli Arabs – INN (https://goo.gl/zN5WRz)
Uit een peiling blijkt dat zowel Israëlische Joden (86,1%) als Israëlische Arabieren (51,1%) trots zijn op hun land.
 • Joden: 43,9% zegt goed; 39,2% zegt ok; 15,8% zegt slecht
 • Arabieren: 66% zegt goed; 19% zegt ok; 12,4% zegt slecht
Wat betreft hun persoonlijke situatie wordt het volgende beeld gegeven.
 • Joden: 74% zegt goed; 23,8% zegt gaat wel; 1,3% zegt niet goed
 • Arabieren: 56,7% zegt goed; 31,3% zegt gaat wel; 7,9% zegt niet goed

Overzicht berichten christelijke wereld in relatie tot Israël/Jodendom/Joden + link

Bekeringsdrang bestaat nog – NIW (https://goo.gl/Pjc2Xj)
Individuele kerkelijke of religieuze groepen, predikanten en theologen proberen, volgens Ruben Vis in het Nieuw Israelietische Weekblad, Joden nog steeds te bewegen het christendom te aanvaarden en Jezus als verlosser te erkennen, zie bovenstaande link.Shabbat (zaterdag) 29 april 2017

Er wordt vandaag geen nieuws verzameld vanwege de Joodse rustdag. Kijk voor de Sjabbat tijden in het artikel: Sjabbat tijden. Voor Parsja van de week ga naar: http://www.nik.nl/category/tora-van-de-week/ (bron: NIK)Vrijdag 28 april 2017 - Hoe religieus zijn Israëlische Joden?

Overzicht berichten Jodendom + link

How religious are Israelis? – INN (https://goo.gl/J9F4q7)
Er zijn cijfers bekend geworden over religie onder Joden in Israël aan de vooravond van de 69ste verjaardag van de moderne staat Israël. De meerderheid van de Joden is religieus of traditioneel. Een minderheid is seculier. Van de 6,484 miljoen Joden zegt 44% seculier te zijn, 32% religieus en 24% traditioneel. Van de 32% religieuzen is 9% ultraorthodox (Charediem), 11% religieus (dati) en 12% religieus-traditioneel. In de VS is onlangs ook onderzoek gedaan en daar blijkt 10% van de 6 miljoen Joden orthodox te zijn, 35% liberaal en 18% conservatief.

Overzicht berichten Holocaust en antisemitisme + link

Interim-voorzitter Front National alweer weg om holocaustontkenning – NOS (https://goo.gl/A367Ld)
Dat in het Front National antisemieten zitten blijkt maar weer eens bij de aanstelling van de interim-voorzitter. Le Pens rivaal Macron herinnerde de Fransen er gisteren aan dat Jean-François Jalkh, die als interim-voorzitter was aangesteld, in 2000 openlijk betwijfelde of de nazi's werkelijk Joden in gaskamers hebben omgebracht. Steeve Briois, burgemeester van Henin-Beaumont, is inmiddels aangesteld als nieuwe interim-voorzitter en vervangt Jean-François Jalkh.Donderdag 27 april 2017 - IDF schiet vijandelijke drone boven de Golan neer met een Patriot raket

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link

Israel Shoots Down Aircraft That Entered Airspace From Syria, IDF Says – HaAretz (https://goo.gl/pys5Iw)
Het Israëlische leger heeft met een Patriot raket een drone neergeschoten die vanuit Syrië over de Israëlische Golan vloog. Het incident gebeurde een paar uur nadat Israël in Damascus een militair vliegveld had beschoten (zie bericht hieronder). De Jerusalem Post meldt dat inwoners van Safed twee Patriot raketten zagen die de lucht in werden geschoten. Het is nog onduidelijk of de drone boven Israëlisch grondgebied of Syrische grondgebied is neergehaald.

Arab media claims Israeli airstrike hit Damascus airport – JP (https://goo.gl/pTD2z9)
Volgens Arabische media heeft de Israëlische luchtmacht een aanval uitgevoerd op het vliegveld van Damascus. Daar zou een wapendepot van Hezbollah zijn getroffen. Minister Katz hintte dat Israël achter de aanval zit, maar er is niets officieel bevestigd.

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link

Israel planning massive building spree in Jerusalem – INN (https://goo.gl/ZQMqOi)
Voor Jeruzalem staan 25.000 nieuwe huizen gepland. Hiervan komen meer dan 15.000 nieuwe huizen in het bevrijde Oost-Jeruzalem. Er wordt 1,1 miljard dollar voor uitgetrokken.

Overzicht berichten Israël en VS + link

Report: Trump to arrive in Israel May 22 – INN (https://goo.gl/I2TcfK)
President Donald Trump zal 22 mei 2017 Israël bezoeken. Hij blijft 1 dag in Israël en keert op 23 mei weer terug naar de VS. Trump zal naast een ontmoeting met premier Netanjahoe ook Yad Vashem bezoeken. Het Witte Huis moet het bezoek nog officieel bevestigen. Een week eerder zal David Friedman als nieuwe Amerikaanse ambassadeur door de Israëlische president te worden ontvangen. Volgens Yediot Agronot zal Trump heel Jeruzalem officieel als hoofdstad van Israël erkennen. De Amerikaanse ambassade wordt echter nog niet naar Jeruzalem verplaatst.

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

IDF attack in Gaza after force shot at – INN (https://goo.gl/oqIn57)
Een IDF tank heeft aan het begin van de middag een positie van Hamas beschoten nadat vanuit Gaza op Israëlische troepen was geschoten bij de grens met het zuiden van Gaza. Er zijn geen berichten bekend van slachtoffers.

Overzicht berichten Israël en de Palestijnen/Arabieren + link

Thousands rally in Ramallah for destruction of Israel – INN (https://goo.gl/rwdHsU)
Vandaag hebben duizenden Palestijnen in Ramallah gedemonstreerd tegen Israël. Ze riepen op tot de vernietiging van de Joodse staat. De demonstratie had de toestemming van de Palestijnse Autoriteit, zelfs nu president Abbas volgende week naar Washington gaat om met president Trump te praten over 'een uitgebreide en rechtvaardige vrede' met Israël.Woensdag 26 april 2017 - Israël slaat grote cyberaanvallen af

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/satellieten/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link

Cyber attack aimed at over 120 Israeli targets thwarted – JP (https://goo.gl/1JFoJn)
Israël heeft de afgelopen dagen grote cyberaanvallen op meer doen 120 Israëlische organisaties weten af te slaan. De aanvallen vonden tussen 19 en 23 april plaats. Vermoedelijk werden de aanvallen door OILRIG, een hackers organisatie die door de Iraanse regering gefinancierd wordt, uitgevoerd. De aanvallen werden namelijk op dezelfde manier uitgevoerd als eerder door OILRIG werd gedaan.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

IDF foils attempted Palestinian stabbing attack in West Bank; assailant shot – JP (https://goo.gl/5dHgao)
IDF soldaten hebben vanmiddag een Palestijn die met een mes dreigend afkwam op soldaten neergeschoten. Het incident gebeurde bij Huwara. Aan Israëlische zijde zijn geen slachtoffers gevallen. Vannacht hebben vermoedelijk Joodse extremisten in Huwara een Palestijnse auto in brand gestoken. De politie stelt een onderzoek in.

Overzicht berichten Israël en VS + link

Will Trump visit Israel? – INN (https://goo.gl/SXmrdz)
Er zijn gesprekken gaande tussen Jeruzalem en Washington voor een mogelijk bezoek van president Trump aan Israël eind mei. Een diplomatieke bron zegt dat nog niets gepland is. Een Amerikaanse delegatie komt spoedig naar Israël om het bezoek te coördineren. Gisteren sprak president Trump nog warme woorden uit richting het Joodse volk n.a.v. Holocaust Day.

Overzicht berichten Israël binnenland + link

Report: IDF grenade caused deadly Negev explosion – INN (https://goo.gl/amA4cB)
Gisteravond zijn twee Bedoeïenen kinderen van 8 en 10 jaar oud in de Negev om het leven gekomen toen ze aan het spelen waren met een IDF granaat die ze hadden gevonden. De granaat ontplofte en verminkte de kinderen dodelijk. De familie van de kinderen beschuldigt de IDF van nalatigheid bij het verzamelen van de granaten waarmee in de buurt van het illegale Bedoeïenen dorp wordt getraind.Dinsdag 25 april 2017 - Premier Netanjahoe stelt Duitse minister van BuZa een ultimatum

Overzicht berichten Israëlische politiek/diplomatie + link

German Foreign Minister responds to Netanyahu's ultimatum – INN (https://goo.gl/uVUhQy)
Premier Netanjahoe heeft gisteravond aan de Duitse minister van buitenlandse zaken Sigmar Gabriel een ultimatum gesteld. Netanjahoe wil de minister niet ontmoeten als deze ook een bezoek aflegt aan de radicale linkse organisatie 'Breaking the Silence'. De Duitse minister betreurt het standpunt van Netanjahoe en zegt in een reactie dat als Netanjahoe in Duitsland kritische personen zou willen ontmoeten dat gewoon zou kunnen.
update: De ontmoeting tussen premier Netanjahoe en de Duitse minister van BuZa gaat niet door. De Duitse minister heeft toch gesproken met Breaking the Silence. Ook met andere linkse organisaties is gesproken zoals B'Tselem. Dat was voor Netanjahoe de reden om het gesprek met de Duitse minister niet door te laten gaan.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Attempted stabbing attack thwarted in Samaria – INN (https://goo.gl/wBRZLU)
Een Arabische terrorist die probeerde een aanval uit te voeren op IDF soldaten bij een basis van de militaire inlichtingendienst in Samaria is door soldaten tijdig uitgeschakeld. Hij is hierbij zwaargewond geraakt. Aan Israëlische zijde zijn geen slachtoffers gevallen.

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link

Report: Terrorist responsible for hang glider attack killed – INN (https://goo.gl/NrrCgk)
Volgens Arabische media is zondagochtend Abd al-Rahim Ahmed Atik bij een Israëlische luchtaanval op de Syrische Golan om het leven gekomen. Abd al-Rahim Ahmed Atik was eind jaren '80 het brein achter een terroristische aanslag in Israël met een hang glider. Hierbij kwamen 6 IDF soldaten om het leven. De IDF geeft geen informatie over de luchtaanval van afgelopen zondag.Maandag 24 april 2017 - Gewonde bij steekpartij in het noorden van Jeruzalem

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Stabbing attack in northern Jerusalem – INN (https://goo.gl/fdOVy6)
Bij een steekpartij in het noorden van Jeruzalem bij controlepost Kalandia is vanochtend een Israëlische soldate van 28 jaar gewond geraakt. Ze is ter plekke behandeld aan haar verwondingen. De terroriste, een Arabische vrouw van 38 en moeder van 9 kinderen uit Taybeh bij Ramallah, is uitgeschakeld en gearresteerd door soldaten.

Video's

WATCH: Israel gets three new F-35s – INN (https://goo.gl/1fkp7Y)
Een video van de aankomst van 3 nieuwe F35's in Israël op luchtmachtbasis Nevataim te zien in bovenstaande link.

Overzicht berichten Holocaust en antisemitisme + link

‘4 mei wordt ontjoodst want Joden zijn van slachtoffer dader geworden’ – WNL (https://goo.gl/Ad0R3Z)
Volgens columnist en schrijver Robert Vuijsje, een linkse Jood, is het in 2017 vanzelfsprekend dat de dodenherdenking op 4 mei wordt ‘ontjoodst’. “Van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog zijn Joden op wonderbaarlijke wijze binnen een paar jaar veranderd naar niet alleen reguliere witte Hollanders, wij zijn zelfs daders geworden. Racisten die één op één worden verbonden aan het regeringsbeleid van Israël. Een beleid waar velen van ons niet eens achter staan”, aldus Vuijsje.Zondag 23 april 2017 - Syrische media melden 3 doden bij Israëlisch bombardement

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link

Syrian media reports three killed in Israeli air strike – JP (https://goo.gl/LSJnh8)
Volgens Syrische media heeft de Israëlische luchtmacht vanochtend een aanval uitgevoerd op Kuneitra. Daarbij zouden 3 doden en 2 gewonden zijn gevallen. De IDF reageert niet op de berichten. Afgelopen vrijdag heeft Israël posities van het Syrische leger gebombardeerd nadat in Israël drie mortieren waren terechtgekomen.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

4 wounded in suspected terror attack in Tel Aviv – INN (https://goo.gl/R0QQxk)
Vanmiddag zijn bij een terreuraanslag in Tel Aviv 4 gewonden (3 personen van in de 50 en 1 persoon van 70 jaar oud) gevallen. Een 18-jarige Arabier stak met een mes in op een aantal mensen. Het incident vond plaats in het noorden van de stad in het Leonardo Hotel. De Arabische terrorist kon worden gearresteerd.Shabbat (zaterdag) 22 april 2017

Er wordt vandaag geen nieuws verzameld vanwege de Joodse rustdag. Kijk voor de Sjabbat tijden in het artikel: Sjabbat tijden. Voor Parsja van de week ga naar: http://www.nik.nl/category/tora-van-de-week/ (bron: NIK)Vrijdag 21 april 2017 - Israël lobbyt bij de voetbalorganisatie FIFA over 6 voetbalclubs uit Judea en Samaria

Overzicht berichten Israël en boycot/anti-Israël + link

Israel lobbies FIFA on Judea and Samaria clubs – INN (https://goo.gl/Bw5myz)
Israël lobbyt bij de voetbalorganisatie FIFA om de 6 voetbalclubs uit Judea en Samaria te behouden voor de Israëlische competitie. De Palestijnen en groepen als Human Right Watch willen dat deze voetbalclubs worden uitgesloten van de Israëlische competitie omdat ze op 'gestolen land' spelen. Op 10 en 11 mei vergadert de FIFA over de kwestie.

Overzicht berichten Jodendom + link

Thousands pray at Joshua's tomb – INN (https://goo.gl/IkqgKT)
Gisteravond hebben ongeveer 8000 Joden bij het graf van Jozua ben Nun gebeden. Het is precies 3242 jaar geleden dat Jozua overleed. Het graf ligt in Kifl Hares in Samaria. De aanwezigen kregen bescherming van het leger. Ze reciteerden het "Aleinu Le-Mashavah" gebed dat door Jozua is geschreven.

Overzicht berichten Holocaust en antisemitisme + link

Dit las en leest de jeugd dus over Joden – NRC (https://goo.gl/M5HEGD)
Historicus en journalist Ewoud Sanders (1958) heeft in zijn proefschrift jeugdliteratuur over jodenbekering geïnventariseerd. Hij trof veel boeken aan die bol staan van Joodse stereotypen. Lees verder in bovenstaande link.Donderdag 20 april 2017 - President Abbas zegt bereid te zijn premier Netanjahoe in Washington te ontmoeten

Overzicht berichten Israël en de Palestijnen/Arabieren en het vredesproces + link

Abbas: Willing to meet Netanyahu in Washington – INN (https://goo.gl/ZCcTfl)
President Mahmoud Abbas heeft in een interview met een Japanse krant gezegd dat hij bereid is premier Netanjahoe te ontmoeten in Washington o.l.v. president Trump. Abbas heeft zelf op 3 mei een ontmoeting met president Trump. In het verleden weigerde Abbas om direct te onderhandelen met Netanjahoe. De Palestijnse president stelde steeds voorwaarden vooraf.

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/satellieten/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link

Israel to receive 3 more F-35 stealth fighters – INN (https://goo.gl/ycVzO9)
Zondag arriveren vanuit de VS 3 nieuwe F-35 stealth bommenwerpers in Israël. Dat brengt het totaal aantal op 5. De eerste 2 arriveerden afgelopen december. In totaal heeft Israël 50 F-35s gekocht.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Police terminate hunger strike barbecue – INN (https://goo.gl/0QuE8p)
De politie heeft jongeren van de Nationale Unie Partij die bezig waren met een barbecue voor de Ofer gevangenis daar weggehaald. De barbecue werd gehouden om het moraal van de Palestijnse hongerstakers te ondermijnen. Tevens werd de regering opgeroepen zich niet te laten chanteren en zich in te zetten voor de teruggave van de lichamen van de soldaten Hadar Goldin en Oron Shaul die Hamas in haar bezit heeft.

Overzicht berichten Joodse wereld (Diaspora) + link

Jewish population grows to 14.411 million – INN (https://goo.gl/CwmzWH)
Volgens de jongste cijfers wonen momenteel 14,4 miljoen Joden in de wereld. De Joodse bevolking groeit maar is nog steeds lager dan voor de Holocaust. Bijna 86% van alle Joden woont in Israël (44%), de VS (39,5%) of Canada (2,7%). Andere landen waar veel Joden wonen zijn Frankrijk (460.000), UK (290.000), Argentinië (181.000), Rusland (180.000), Duitsland (117.000) en Australië (113.000).

Overzicht berichten westerse en Russische aanvallen op IS en andere rebellen + link

Syria moves planes to Russian base, fearing US attack – YN (https://goo.gl/q9D7hO)
De Syrische luchtmacht heeft de meeste van haar gevechtsvliegtuigen verplaatst in de nabijheid van de Khmeimim basis in de Latakia regeio waar de meeste Russische toestellen staan. Syrië heeft die stap genomen na de Amerikaanse aanval op een andere luchtmachtbasis waarbij 24 Syrische gevechtsvliegtuigen werden vernietigd. Syrië is bang dat de VS opnieuw een aanval gaat uitvoeren. De Syrische luchtmacht voelt zich meer beschermd in de buurt van de Russische gevechtsvliegtuigen.Woensdag 19 april 2017 - Soldaten moeten verplicht pepperspray bij zich hebben vanaf 5 juli 2017

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/satellieten/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link

Coming soon: Soldiers to be required to carry pepper spray – INN (https://goo.gl/jYPmrm)
Vanaf 5 juli 2017 zullen alle soldaten die geen wapen bij zich dragen verplicht een busje met pepperspray bij zich hebben om zichzelf te kunnen verdedigen in noodgevallen. Dit geldt zowel voor mannelijke als vrouwelijke soldaten. De soldaten ontvingen al sinds januari 2017 een busje pepperspray maar dat was nog niet verplicht om bij zich te dragen.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

One injured in car attack in Gush Etzion – INN (https://goo.gl/0yhSk2)
Bij een aanslag met een auto is vanmiddag is Goesh Etzion een 60 jarige Joodse man lichtgewond geraakt. De man is naar een ziekenhuis in Jeruzalem gebracht. De terrorist werd uitgeschakeld.

Palestinians threaten 'new intifada' if hunger strikers die – INN (https://goo.gl/N5VE5M)
Palestijnse leiders dreigen met een 'nieuwe Intifada' als Palestijnse hongerstakers in de gevangenis overlijden. Ze zijn boos op Israël die weigert te onderhandelen met de hongerstakers. Deze staken omdat ze meer privileges willen hebben zoals betere medische zorg en toegang tot telefoons. Minister van justitie Ayelet Shaked heeft gedreigd de gevangenen onder dwang te zullen voeden. Sinds 2015 bestaat in Israël een wet die het mogelijk maakt om hongerstakers onder dwang te voeden.

Overzicht berichten Jodendom + link

Supreme Court okays Sabbath desecration in Tel Aviv – INN (https://goo.gl/1drfF3)
Het Hooggerechtshof heeft toestemming gegeven aan 160 winkels en kiosken in Tel Aviv om op Shabbat hun deuren te openen. De gemeente Tel Aviv hoeft van het Hooggerechtshof niet te wachten op een beslissing van de minister van binnenlandse zaken Deri om de plaatselijke verordening goed te keuren.

Overzicht berichten Israël en Egypte (Sinaï) + link

ISIS claims responsibility for Sinai monastery attack – YN (https://goo.gl/YvMxME)
IS heeft gisteravond een aanslag gepleegd bij het Sint Catherina Klooster in de Sinaï. Hierbij is 1 politieman gedood en zijn 4 mensen gewond geraakt. IS is de laatste tijd bezig met het plegen van aanslagen op christelijke heilige plaatsen in Egypte. Op Palmzondag werden onlangs 45 Koptische christenen vermoord bij twee zelfmoordaanslagen. Over een week komt de Paus op bezoek in Egypte.9-18 april 2017

In verband met de Joodse feestdagen en de vakantieperiode zal gedurende de periode 9-18 april 2017 geen of weinig nieuws verzameld worden. Alleen echt belangrijke nieuwsitems, zoals aanslagen e.d., zullen we berichten.

16 april 2017

 • Israël bereidt zich voor op de hongerstaking van Palestijnse gevangenen die vanavond begint. De hongerstaking wordt geleid door Marwan Barghouti die hiermee zijn positie wil versterken tegenover president Mahmoud Abbas. Voor de Ketziot gevangenis heeft Israël een veldhospitaal neergezet om te voorkomen dat de hongerstakers uiteindelijk terechtkomen in een gewoon ziekenhuis.

14 april 2017

 • In Jeruzalem heeft aan het begin van de middag in de lightrail een terreuraanslag plaatsgevonden. Daarbij is een vrouw van 21 jaar uit Groot-Brittannië met een mes gestoken door een terrorist. Ze is in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis en daar overleden. Twee anderen, een zwangere vrouw van 30 en een man van 50, zijn gewond geraakt. De terrorist (een 57 jarige Arabier uit Oost-Jeruzalem) is uitgeschakeld en gearresteerd.
 • HaAretz heeft in twee recente artikelen zowel de religieus zionisten als Chabad aangevallen. De religieus zionisten zijn volgens HaAretz gevaarlijker dan Hezbollah terroristen. En wijlen Chabad Rebbe Schneerson wordt door het slijk gehaald en voor gek verklaard.
 • Bij het Amerikaanse bombardement met de 'moeder aller bommen' op IS in Afghanistan zijn gisteren zeker 36 IS terroristen om het leven gekomen. De GBU-43/B Massive Ordinance Air Blast (MOAB) was bedoeld om een uitgebreid ondergronds tunnelnetwerk van IS bij de Pakistaanse grens te vernietigen.

13 april 2017

 • Bij de Westelijke Muur wordt vanochtend de priesterlijke zegen uitgesproken. "Moge de Eeuwige u zegenen en u beschermen, moge de Eeuwige het licht van Zijn gelaat over u doen schijnen en u genadig zijn, moge de Eeuwige u zijn gelaat toewenden en u vrede geven."
 • Bij het NIK een artikel (eerste deel) over zending onder Joden door christenen. Het blijkt nog steeds veel voor te komen. https://goo.gl/5htZjq
 • VS gooit 'moeder aller bommen' op IS in Afghanistan. Het is voor het eerst dat de VS deze bom heeft ingezet in een gevechtssituatie. Doelwit van de MOAB (GBU-43) waren tunnels van terreurgroep IS in Achin in de provincie Nangarhar, niet ver van de Pakistaanse grens. Nog niet duidelijk is wat het resultaat is van het bombardement.

10 april 2017:
 • Vanochtend is een raket vanuit Sinaï op Israël afgeschoten. Het projectiel kwam in de Eshkol regio terecht en trof een broeikas in een Joodse gemeenschap. Deze raakte beschadigd. Er zijn verder geen slachtoffers gevallen.
 • Israël heeft de grens met Egypte gesloten uit vrees voor een ophanden zijnde aanslag vanuit de Sinaï. Israëliërs mogen de Sinaï niet in. Israëliërs die momenteel in de Sinaï verblijven worden opgeroepen snel terug te keren naar Israël.

9 april 2017:
 • In het veiligheidskabinet is onenigheid over de opname van Syriërs in Israël. Twee ministers zijn er voor maar het ministerie van defensie is tegen. Minister Katz van Transport wil slachtoffers van de chemische gifaanval in Israël laten behandelen. Defensie is tegen omdat Israël dan zou moeten overleggen met Turkije. Minister Deri van Binnenlandse Zaken wil 100 Syriërs op laten nemen in Arabische families in Israël. Over een paar jaar kunnen ze dan Israëlisch staatsburger worden.
 • In Egypte zijn bij twee bomaanslagen op Koptische kerken zeker 40 doden en veel gewonden gevallen. De aanslagen vonden plaats in Tanta en Alexandrië. In de kerken was het druk vanwege Palmzondag waarbij christenen het lijden en sterven van hun Messias Jezus Christus herdenken. In december 2016 was ook al een aanslag op een Koptische kerk in Caïro. Hierbij vielen 25 doden.
 • Rusland, Iran, Hezbollah en andere pro-Syrische groepen zeggen actie te zullen ondernemen als de VS opnieuw Syrië aanvalt. Volgens hen heeft de VS een rode lijn overschreden.
 • De politie van Jeruzalem heeft 10 islamitische en Joodse extremisten de toegang tot de Oude Stad van Jeruzalem ontzegd gedurende de Joodse feestdagen. De politie had informatie dat de extremisten de orde wilden gaan verstoren bij de Tempelberg en de Westelijke Muur.Shabbat (zaterdag) 8 april 2017

Er wordt vandaag geen nieuws verzameld vanwege de Joodse rustdag. Kijk voor de Sjabbat tijden in het artikel: Sjabbat tijden. Voor Parsja van de week ga naar: http://www.nik.nl/category/tora-van-de-week/ (bron: NIK)Vrijdag 7 april 2017 - VS valt luchtmachtbasis in Syrië aan

Overzicht berichten Israël, Syrië, Jordanië, Irak, IS, Turkije, Libië, Egypte, Saoedi Arabië, Iran, Hamas en Hezbollah (Libanon)

Trump orders attack on Syria – INN (https://goo.gl/DL1ZZq)
President Trump heeft opdracht gegeven aan het Amerikaanse leger om Syrië aan te vallen. Er zijn 59 Tomahawk kruisraketten afgeschoten op een luchtmachtbasis waar vliegtuigen staan die de gifgasaanval hebben uitgevoerd. Twee Amerikaanse oorlogsschepen hebben met kruisraketten vanuit de Middellandse Zee Ash Sha'irat in de Homs provincie aangevallen. Trump gaf de volgende verklaring: “Tonight I ordered a targeted military strike on the airfield in Syria from where the chemical attack was launched. It is in this vital national security interest of the United States to prevent and deter the spread and use of deadly chemical weapons. There can be no dispute that Syria used banned chemical weapons, violated its obligations under the Chemical Weapons Convention and ignored the urging of the UN Security Council.” “Years of previous attempts at changing Assad's behavior have all failed and failed very dramatically. As a result, the refugee crisis continues to deepen and the region continues to destabilize, threatening the United States and its allies. Tonight I call on all civilized nations to join us in seeking to end the slaughter and bloodshed in Syria and also to end terrorism of all kinds and all types. We ask for God's wisdom as we face the challenge of our very troubled world. We pray for the lives of the wounded and for the souls of those who have passed and we hope that as long as America stands for justice, that peace and harmony will in the end prevail.” Rusland was van tevoren ingelicht over de aanval. De NOS meldt dat er 5 doden en 7 gewonden zouden zijn gevallen.

Netanyahu: I support Trump's decision to bomb Syria – JP (https://goo.gl/eqYHwN)
Premier Netanjahoe is blij met de Amerikaanse aanval op Syrië. “In woord en actie heeft president Trump een sterk en duidelijk antwoord gegeven: Het gebruik van chemische wapens is onacceptabel.” De premier hoopt dat hiermee ook een duidelijk signaal is afgegeven aan Iran en Noord-Korea. Ook presdident Rivlin en minister van defensie Lieberman hebben zich positief uitgelaten over de aanval. De IDF was van tevoren ingelicht over de aanval door de Amerikanen.

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link

Israeli girl wounded by Syrian gunfire – INN (https://goo.gl/e6cLf0)
Op de Golan Hoogvlakte is gisteravond een Israëlisch meisje gewond geraakt door een kogel die vanuit Syrië kwam. De kogel trof haar rug. Israël zegt dat de kogel niet gericht werd afgeschoten maar dat het een afzwaaier was als gevolg van gevechten in Syrië.Donderdag 6 april 2017 - Terreuraanslag bij Ofra: 1 dode en 1 gewonde

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Car attack: Two injured in Binyamin region – INN (https://goo.gl/vJ7bsI)
Bij Ofra in de Benjamin regio heeft vanochtend een terreuraanslag plaatsgevonden met een auto. Hierbij zijn twee slachtoffers gevallen waarvan één is overleden. De gewonde is naar het ziekenhuis vervoerd. De aanvaller is uitgeschakeld en gearresteerd, meldt de Jerusalem Post.
Update: Het dodelijk slachtoffer is IDF soldaat Elchai Taharlev, 20, uit Talmon. Hij wordt vanmiddag begraven op de Herzlberg in Jeruzalem. Hamas heeft de aanslag geprezen.

'They tried to cover up the terror attack' – INN (https://goo.gl/ezyyqY)
Een moslimterrorist heeft maandagavond in Parijs een 66-jarige Joodse vrouw van de derde verdieping van haar appartement geduwd. De vrouw is door de val om het leven gekomen. De 27-jarige terrorist, die haar buurman was, was in het appartement gedrongen en stak de vrouw met een mes toen ze in bed sliep. Daarna gooide hij de vrouw uit het appartement. Daarbij riep hij “Allahu Akbar”. Sarah Lucy Halimi wordt vandaag in Jeruzalem begraven. Haar familie zegt dat de Franse politie aanvankelijk niet wilde zeggen dat het om een terreurdaad ging in verband met de komende Franse verkiezingen. De terrorist zei tegen de politie dat hij de vrouw moest doden volgens de Koran. Hij wordt psychiatrisch onderzocht.

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

Hamas executes three accused of collaborating with Israel – JP (https://goo.gl/6E3roY)
Hamas heeft vandaag drie executies uitgevoerd. Het gaat om Gazanen die ervan verdacht worden Israël te hebben geholpen. De executies hebben niets te maken met de dood van Hamasterrorist Mazen Fuqha. Het gaat om Palestijnen die 32, 42 en 55 jaar oud zijn. Hun executie werd bijgewoond door Hamas leiders en elite uit Gaza. Het is de 25ste keer dat Hamas sinds 2007 een executie uitvoert.

Overzicht berichten Israël, Syrië, Jordanië, Irak, IS, Turkije, Libië, Egypte, Saoedi Arabië, Iran, Hamas en Hezbollah (Libanon)

Israel '100% Certain' Assad Ordered Syrian Chemical Attack, Defense Minister Says – HaAretz (https://goo.gl/CKfmyO)
Minister van defensie Avigdor Lieberman zegt dat Israël “100% zeker is” dat president Assad de opdracht heeft gegeven om de gifgasaanval van eergisteren uit te voeren. Lieberman weet niet of Rusland erbij betrokken is. Israël zal zich niet met de oorlog in Syrië gaan bemoeien. Lieberman wil dat de internationale gemeenschap zelf stappen onderneemt tegen Syrië. Hij trekt ook de conclusie dat Israël niet op de internationale gemeenschap kan vertrouwen en dat de Joodse staat geheel op zichzelf moet vertrouwen.

Putin Rebukes Netanyahu Over 'Groundless Accusations' on Syria Chemical Attack – HaAretz (https://goo.gl/uHE5ob)
In een telefoongesprek heeft president Poetin premier Netanjahoe berispt over diens 'ongegronde beschuldigingen' dat de Syrische regering achter de chemische gifaanval zou zitten. Volgens een verklaring van het Kremlin moet het eerst nog onderzocht worden voor conclusies kunnen worden getrokken. Maar premier Netanjahoe heeft helemaal niet naar president Assad gewezen als mogelijke dader. Minister van defensie Lieberman zei eerder op de dag dat Syrië wel achter de aanval zit (zie berichtgeving hierboven).Woensdag 5 april 2017 - Voormalige bewoners Amona moeten onbepaalde tijd wachten op woonruimte

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link

Residents stunned at further delay in establishment of new Amona community – YN (https://goo.gl/koaZSh)
De juridische adviseur van Judea en Samaria heeft zich uitgesproken tegen de goedkeuring van een noodzakelijke wettelijke bevel dat nodig is voor de oprichting van tijdelijke woonruimte op het terrein van de nieuwe Amona nederzetting dat onlangs is goedgekeurd. De voormalige bewoners van Amona moeten nu een onbepaalde tijd wachten tot een nieuwe nederzetting kan worden opgericht. Het bevel is grotendeels een procedurele kwestie die slechts enkele dagen kan duren. Maar het bevel wordt niet afgeleverd omdat het civiele bestuur geen tijdelijke woonruimte wil hebben maar bouwplannen voor een definitieve nederzetting. Dit proces kan jaren gaan duren.

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

Hamas: In the coming days we will execute collaborators with Israel – YN (https://goo.gl/FlnDva)
De terreurbeweging Hamas zegt de komende dagen executies bekend te zullen maken van collaborateurs die volgens haar voor Israël hebben gewerkt. Er is niet bekend gemaakt om hoeveel Palestijnen het gaat. Er is geen verband met de dood van Hamas terrorist Mazen Fuqha waarvan Hamas zegt dat Israël die heeft vermoord. Wel heeft Hamas naar aanleiding daarvan een aantal Palestijnen opgepakt.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Terrorist throws explosives at soldier, gets shot – INN (https://goo.gl/vFdVtR)
Gisteravond heeft de Duvdevan elite-eenheid van de IDF in Dheisheh nabij Bethlehem tientallen Arabieren gearresteerd die explosieven naar hen gooiden. Eén terrorist werd door een kogel van een soldaat getroffen en raakte hierbij zwaargewond. De soldaten hebben hem naar het ziekenhuis gebracht. Er werden vannacht ook nog zes gezochte Arabische terroristen in Judea en Samaria opgepakt door de IDF, grenspolitie en de Shin Beth.

Overzicht berichten Holocaust en antisemitisme + link

'Sweden's anti-Semitism has crossed all red lines' – INN (https://goo.gl/yRQRls)
In Zweden is sprake van toenemend antisemitisme onder met name de moslimbevolking. Onlangs sloot een Joods gemeenschapscentrum haar deuren vanwege antisemitisme. Joodse ouders durfden hun kinderen er niet meer naar toe te brengen vanwege antisemitische incidenten en bedreigingen. De World Zionist Organisation roept de Zweedse regering op om meer maatregelen te nemen tegen het antisemitisme.Dinsdag 4 april 2017 - Hamas arresteert tientallen Palestijnen op verdenking van het doodschieten van Mazen Faqha

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

Wave of arrests in Gaza as Hamas looks for 'collaborators' – INN (https://goo.gl/DUqCWI)
Sinds het doodschieten van Hamas terrorist Mazen Faqha eind maart heeft Hamas tientallen Palestijnen opgepakt die verdacht worden van betrokkenheid bij de schietpartij. Hamas beschuldigt Israël van de liquidatie en denkt dat het hulp heeft gehad van Palestijnen die in Gaza wonen. Minister van defensie Lieberman zegt dat Israël niet betrokken is bij de dood van Faqha en zegt dat een ander Hamas lid hem heeft omgebracht. Hamas staat volgens Lieberman bekend om haar interne conflicten.

Overzicht berichten westerse en Russische aanvallen op IS en andere rebellen + link

Chemical attack in Syria – INN (https://goo.gl/zEAGlK)
Bij een chemische aanval in Syrië zijn minstens 100 doden gevallen. De aanval vond vanochtend plaats in de stad Idlib. De aanval is uitgevoerd door gevechtsvliegtuigen. De meeste slachtoffers zijn burgers waaronder vrouwen en kinderen. In deze regio, die gecontroleerd wordt door rebellen, woont een Soennitische meerderheid en een grote christelijke minderheid.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Palestinian prisoners threaten hunger strike – YN (https://goo.gl/bYf3Vf)
Palestijnse gevangenen in Israëlische gevangenissen dreigen met een massale hongerstaking. Ook Palestijnse leiders die gevangen zitten dreigen met een staking. Ze hebben 13 eisen opgesteld waaronder het gebruik van een mobiele telefoon en meer familiebezoek. De hongerstaking begint op 17 april en zal gepaard gaan met demonstraties in Gaza, Judea en Samaria. Er wordt evenwel onderhandeld met het gevangenispersoneel om tot een oplossing te komen.Maandag 3 april 2017 - Hamas matigt haar handvest, maar erkent Israël nog steeds niet

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

Updated Hamas charter still doesn't recognize Israel – INN (https://goo.gl/w4PpYB)
Hamas heeft haar handvest wat gematigd. Het erkent nu de bestandslijnen van 1949. Echter, de staat Israël wordt nog steeds niet erkend. Gewapend verzet blijft bestaan. Er wordt in het handvest een onderscheid gemaakt tussen enerzijds Israël en zionisme en anderzijds het Joodse volk. Hamas zou geen conflict hebben met het Joodse volk, alleen met de Zionisten. Met de matiging van het handvest hoopt Hamas de relatie met Egypte weer te verbeteren.

Gaza explosion injures three terrorists – INN (https://goo.gl/AMxCKW)
In Gaza zijn bij een trainingskamp van Hamas door een explosie drie terroristen gewond geraakt. De explosie vond plaats bij de stad Rafah in het zuiden van Gaza. Het ongeluk gebeurde een dag nadat Egypte twee tunnels vernietigd heeft die lopen van Gaza naar de Sinaï.

Attempt to smuggle diving suits into Gaza thwarted – INN (https://goo.gl/FpfxvM)
Israëlische veiligheidstroepen hebben bij de grens met Gaza een lading van 30 professionele duikerspakken onderschept. Deze kwamen uit het buitenland de PA gebieden binnen en vandaar uit werden ze naar Gaza geëxporteerd. Israël vermoedt dat de pakken bestemd waren voor marine commando's van Hamas.

Overzicht berichten Jodendom + link

'Reform Jews are Wicked Son mentioned in Haggadah' – INN (https://goo.gl/i1nRfn)
Rabbi David Yosef, zoon van de overleden spirituele leider van Shas Rabbi Ovadia Yosef en lid van de Rabbinale Raad, noemt de Reform Joden de 'goddeloze zoon' die in de Haggada wordt genoemd. Zij houden zich niet aan de Joodse traditie. Zij vinden dat de geboden niet nageleefd hoeven te worden. Zij zeggen dat geloof in het hart zit.Zondag 2 april 2017 - Raketschild Magic Wand wordt vanaf vandaag operationeel

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/satellieten/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link

Israel launches new anti-rocket system – INN (https://goo.gl/XFrZoj)
Vanaf vanmiddag wordt het raketschild Magic Wand operationeel. Deze raketschild kan middellangeafstandsraketten onderscheppen en is een aanvulling op de Iron Dome dat korteafstandraketten met succes onderschept. Volgens premier Netanjahoe is de Magic Wand van groot belang voor de verdediging van Israël.

Overzicht berichten Israël en de Palestijnen/Arabieren en het vredesproces + link

Netanyahu preparing package of good-will 'gestures' for PA – INN (https://goo.gl/mT2GvX)
Premier Netanjahoe maakte donderdag aan het veiligheidskabinet bekend dat president Trump er bij Israël op aandringt om gebaren van goede wil te maken richting de Palestijnse Autoriteit. Dit meldt het linkse dagblad HaAretz. De premier zou bezig zijn met het voorbereiden van zulke maatregelen. Minister Bennett heeft ondertussen vandaag met het kabinet gesproken over de beperkte bouw van Joodse huizen in Judea en Samaria. Hij zegt daarover tevreden te zijn, maar wacht de uitvoering ervan af.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Terrorist stabs three Israelis in Jerusalem – INN (https://goo.gl/kFlX0Y)
Een Arabische terrorist uit Nabloes (Sichem) heeft gisteren in de Oude Stad van Jeruzalem twee jesjiva studenten en een politieofficier neergestoken. Ze raakten hierbij gewond. De 17-jarige Ahmed Zahlr Razel probeerde te vluchten maar werd doodgeschoten. Na de aanslag begonnen Arabieren bij de Nabloes Poort met stenen en molotovcocktails naar de politie te gooien. De politie wist de menigte uiteen te drijven.

Police on high alert for holidays – INN (https://goo.gl/HblTnm)
De politie is tijdens de komende feestdagen in hoge staat van paraatheid. De ervaring leert dat Arabische terroristen vooral tijdens de feestdagen toeslaan. Op 20 maart 2017 waarschuwde het hoofd van de Shin Beth ook al voor aanslagen tijdens de feestdagen.Shabbat (zaterdag) 1 april 2017

Er wordt vandaag geen nieuws verzameld vanwege de Joodse rustdag. Kijk voor de Sjabbat tijden in het artikel: Sjabbat tijden. Voor Parsja van de week ga naar: http://www.nik.nl/category/tora-van-de-week/ (bron: NIK)

Lees verder

© 2017 Etsel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
WK-kwalificatie 2019 vrouwen: Europa en rest van de wereldWK-kwalificatie 2019 vrouwen: Europa en rest van de wereldOp 25 april 2017 werd de loting verricht door de UEFA voor de WK-kwalificatie voor het WK in 2019. In september 2017 beg…
Verplichte vrije dagen 2017 en 2018 en schoolvakantiesVerplichte vrije dagen 2017 en 2018 en schoolvakantiesWat zijn in 2017 en 2018 de verplichte vrije dagen en schoolvakanties, wat de data? Wie werkt heeft bovenop deze verplic…
Slecht nieuws over Nederland vanuit IsraëlSlecht nieuws over Nederland vanuit IsraëlSlecht nieuws over Nederland. Niet leuk om te lezen of te horen voor Nederlanders. Maar ja, meent dr. Manfred Gerstenfel…
Betaaldata zorgtoeslag 2017 en 2018Betaaldata zorgtoeslag 2017 en 2018Wat zijn de betaaldata voor de zorgtoeslag 2017 en 2018, hoe werkt de zorgtoeslag? De zorgtoeslag 2017 en zorgtoeslag 20…
Nieuws: wat haalt wel of niet de krant?Nieuws: wat haalt wel of niet de krant?Wat is nieuws en wat niet? Wie beslist wat belangrijk genoeg is? In de journalistiek is niet één iemand die het bepaalt,…
Bronnen en referenties
 • Zie vermelding in de tekst

Reageer op het artikel "Nieuws Israël: nieuws en achtergronden april 2017"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Etsel
Laatste update: 03-07-2017
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Mens en samenleving
Special: Nieuws uit Israël
Bronnen en referenties: 1
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!