InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Mens en samenleving > Nieuws Israël: nieuws en achtergronden maart 2017

Nieuws Israël: nieuws en achtergronden maart 2017

Nieuws Israël: nieuws en achtergronden maart 2017 Begin maart 2017 staat nog steeds in het teken van valse bommeldingen bij Joodse instellingen en van grafschennis van Joodse begraafplaatsen in Noord-Amerika. Er wordt in eerste instantie één arrestatie verricht, een Amerikaanse journalist. Eind maart volgt een tweede arrestatie. De laatste betreft een Joodse Amerikaan die in Israël woont en die van achter zijn computer valse bommeldingen deed. Iran gaat door met het testen van ballistische raketten. Naar aanleiding daarvan voeren premier Netanjahoe en president Trump telefonisch overleg. Vanuit Gaza worden een aantal maal raketten afgeschoten op Israël. De Israëlische luchtmacht voert daarop bombardementen uit op Gaza. Israël bombardeert Syrië dat terugschiet. De IDF zette het Arrow 3 raketschild in. Er komt een nieuwe Joodse stad in Judea en Samaria. De VS geven Israël ook toestemming om beperkt huizen te bouwen in Judea en Samaria. Eind maart wordt een belangrijke Hamas terrorist doodgeschoten. En er is nog meer nieuws.
Ga voor actueel nieuws over Israël naar het actuele nieuwsoverzicht.


Vrijdag 31 maart 2017 - Nieuw bouwbeleid t.a.v. Judea en Samaria; president Trump geeft goedkeuring aan bouw nieuwe stad in Judea en Samaria

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link

Trump accepts new Jewish town – INN (https://goo.gl/7pa6R9)
Volgens de Jerusalem Post is president Donald Trump akkoord gegaan met de bouw van een nieuwe Joodse stad in Judea en Samaria voor de voormalige bewoners van buitenpost Amona. "We would note that the Israeli prime minister made a commitment to the Amona settlers prior to President Trump laying out his expectations, and has consistently indicated that he intended to move forward with this plan," zegt een Amerikaanse functionaris. Hij voegt daaraan toe: "Going forward, and as we move into more detailed discussions regarding the possibilities for advancing Israeli-Palestinian peace, the Israeli government has made clear that Israel's intent is to adopt a policy regarding settlement activity that takes President Trump's concerns into consideration." Overigens heeft premier Netanjahoe in het veiligheidskabinet gezegd dat de bouw van huizen in Judea en Samaria wel doorgaat maar in een minder hoog tempo. Dit nieuwe beleid is afgesproken met de regering Trump.

UN 'disappointed and alarmed' by approval of new town – INN (https://goo.gl/rofrCJ)
De Verenigde Naties zijn “teleurgesteld en gealarmeerd” door de goedkeuring van een nieuwe stad in Judea en Samaria. De VN zeggen dat het de vrede bedreigd en een tweestatenoplossing ondermijnt. De voormalige bewoners van Amona zijn juist erg blij met de goedkeuring door president Trump.Donderdag 30 maart 2017 - Er komt een nieuwe Joodse nederzetting in Yesha

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link

Netanyahu: First new West Bank settlement in 25 years to be approved today – JP (https://goo.gl/a0VCH3)
Premier Netanjahoe zegt dat vandaag goedkeuring wordt verleend aan de bouw van een nieuwe Joodse nederzetting in Yesha voor de voormalige bewoners van Amona. Het is de eerste nieuwe Joodse nederzetting in Judea en Samaria in 25 jaar. Morgen gaat het kabinet erover stemmen. Het is nog niet duidelijk of de premier overleg heeft gevoerd met de regering Trump over de nieuwe nederzetting. Rechtse politici vrezen dat Netanjahoe met Trump zal afspreken dat alleen in nederzettingenblokken gebouwd zal worden en dat de bouw in geïsoleerde nederzettingen wordt bevroren. Zij vrezen dat dit de weg vrijmaakt voor de oprichting van een Palestijnse staat.

Overzicht berichten Israëlische politiek/diplomatie + link

'Political crisis that threatened Israeli coalition resolved' – JP (https://goo.gl/jP2jvs)
Het Israëlische kabinet zal niet vallen en er komen geen nieuwe verkiezingen. De politieke crisis over de nieuwe Public Broadcasting Corporation is opgelost. De Public Broadcasting Corporation zal de Israel Broadcasting Authority wel vervangen maar de werknemers van de nieuwsafdeling van van de Israel Broadcasting Authority zullen overstappen naar de Public Broadcasting Corporation.

Overzicht berichten Israël/Palestijnse gebieden + link

Palestinian Authority pollutes Israeli water supply, again – INN (https://goo.gl/u4m1yv)
Twee maanden nadat het Civiele Bestuur in Judea en Samaria had gemeld dat Palestijnen gestopt waren met het dumpen van illegaal afval bij Givat Ze'ev, blijkt het toch weer te zijn hervat. De dumping vindt plaats bij de Ayalon rivier dat naar het centrum van Israël loopt. Er is sprake van ernstige schade aan grond en vegetatie.Woensdag 29 maart 2017 - Een aantal wapenfabriekjes in Judea en Samaria opgerold

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Secret weapons factories uncovered across Judea and Samaria – INN (https://goo.gl/ceHPzy)
Vannacht hebben veiligheidstroepen drie geheime wapenfabriekjes in Judea en Samaria ontdekt. De troepen hebben materiaal in beslag genomen waarmee wapens worden gemaakt. Ook werden wapens aangetroffen. Sinds het begin van 2017 zijn al 12 wapenfabriekjes opgerold en 110 illegale wapens in beslag genomen. In 2016 werden 43 wapenfabriekjes opgerold en meer dan 450 vuurwapens in beslag genomen. Er zijn vannacht ook nog 6 gezochte terroristen opgepakt.

Attempted stabbing attack thwarted in Jerusalem – INN (https://goo.gl/93xg9t)
Vanmiddag probeerde een Arabische vrouw met een schaar in te steken op politieofficieren bij de Damascus Poort in de Oude Stad van Jeruzalem. De terroriste kon tijdig worden uitgeschakeld en kwam hierbij om het leven. Ze werd geïdentificeerd als Siham Nimr, 49, en kwam uit het Shuafat vluchtelingenkamp nabij Jeruzalem. Ze was de moeder van Mustafa Nimr die afgelopen september door de Israëlische politie werd doodgeschoten.

Overzicht berichten Israël en de Palestijnen/Arabieren en het vredesproces + link

Arab leaders warn Israel against abandoning 2-state solution – TOI (https://goo.gl/n60Cha)
Koning Abdullah II van Jordanië heeft tijdens een bijeenkomst van de Arabische Liga hard uitgehaald naar Israël. Hij zei dat het Israëlische nederzettingenbeleid vrede met de Palestijnen ondermijnt en geen kans biedt op een regionale regeling met de Arabische landen. Hij zei dat alleen een tweestatenoplossing de oplossing is. Ook de Egyptische president Sisi haalde hard uit naar Israël. Hij wil een Palestijnse staat op grond van de bestandslijnen van 1949 met Oost-Jeruzalem als hoofdstad. President Abbas hoopt op de steun van de 21 Arabische landen.

Overzicht berichten Joodse wereld (Diaspora) + link

US Chabad rabbi loses appeal against deportation from Russia – INN (https://goo.gl/JUKGJn)
Een Russische rechtbank heeft bepaald dat een Joods Amerikaanse Chabad Rabbijn uit Rusland mag worden gezet. Het gaat om Rabbijn Ari Edelkopf die in Sochi werkzaam was als afgezant van de Chabad beweging. Hij wordt door de rechtbank gezien als een bedreiging van de nationale veiligheid van Rusland. Het is voor de eerste keer in de moderne geschiedenis van Rusland dat een Rabbijn gezien wordt als een bedreiging voor de nationale veiligheid van het land. Boruch Gorin, een woordvoerder van de Russische opperrabbijn Berel Lazar, noemt het een “Kafkaësk proces”. En op- Facebook noemt hij het “een zwarte dag in de geschiedenis van de Joden in Rusland”. Edelkopf ontkent betrokken te zijn bij enige activiteit tegen de staat.Dinsdag 28 maart 2017 - Hamas heeft nieuwe raket ontwikkeld met een relatief zware explosieve lading

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

Report: Hamas develops new 'high-powered' rocket akin to Hezbollah projectiles – JP (https://goo.gl/Jhsh66)
Hamas heeft een raket ontwikkeld die net zo krachtig is als raketten die Hezbollah heeft. Er zijn al enkele tientallen van dit soort raketten ontwikkeld, zo meldt de Israëlische legerradio. De raket heeft een kort bereik maar heeft een relatief zware explosieve lading. Bij een toekomstig conflict met Israël zal de raket vooral een bedreiging vormen voor Joodse gemeenschappen rondom Gaza. Yair Farjoun van de Regionale Raad van de Ashkelon Kust zegt in een reactie hierop dat bewoners dan geëvacueerd zullen moeten worden. Het bericht over de nieuwe raket komt op het moment dat er verhoogde spanning is tussen Gaza en Israël vanwege de dood van een Hamas terrorist afgelopen vrijdag (zie berichtgeving zondag). Hamas leider Mashaal heeft al gewaarschuwd voor escalatie.

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link

Report: Hezbollah threats prompt Israel to add extra Iron Dome systems on warships – JP (https://goo.gl/7RHG19)
De dreiging van Hezbollah om Israëlische gas platforms te beschieten met raketten dwingt Israël ertoe extra Iron Dome systemen op oorlogsschepen te installeren. Het gaat om de Sa'ar 6 raketschepen die momenteel in Duitsland voor Israël worden gebouwd. Hezbollah heeft naar schatting 100.000 raketten. Dat is 17 keer meer dan na het einde van de Tweede Libanonoorlog in 2006. Hezbollah heeft meer raketten onder de grond dan dat de NAVO er boven de grond heeft in Europa.

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/satellieten/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link

Israel Air Force partakes in drill with Arab forces, among others – JP (https://goo.gl/TQJtNj)
Volgende week maandag doet de Israëlische luchtmacht mee met een internationale oefening in Griekenland (27 maart tot 6 april). Daar doen ook de Verenigde Arabische Emiraten en Pakistan aan mee. Israël onderhoudt geen diplomatieke relaties met die landen. Maar het is niet de eerste keer dat deze landen meedoen. Ook vorig jaar gebeurde dit al. De IAF zorgt er wel voor dat geen gevoelige informatie wordt gedeeld.

Overzicht berichten rechtszaken/onderzoeken/arrestaties/gevangenis in Israël/wereld + link

Ultraorthodoxe joden opgepakt voor misbruik – NOS (https://goo.gl/Fb8Gzb)
Gisteren zijn 22 ultraorthodoxe Joden opgepakt die 2 jaar lang minderjarigen en vrouwen hebben misbruikt. De verdachten zijn tussen de 20 en 60 jaar oud en zijn door de politie in een undercoveroperatie opgepakt. Ze wonen in religieuze Joodse wijken in Jeruzalem, Betar Illit, Bet Shemesh en Bnei Brak. Het misbruik was bekend binnen de Joodse gemeenschap maar Rabbijnen wilden het intern oplossen en stapten niet naar de politie. Ze confronteerden de verdachten met belastende informatie en adviseerden hen hulp te zoeken.

Overzicht berichten over demonstraties/stakingen in Israël + link

Haifa Chemicals workers block major Tel Aviv intersection in protest – YN (https://goo.gl/IAWHZd)
Werknemers van Haifa Chemicals, die de sluiting van de ammoniak tank bij Haifa willen voorkomen, demonstreerden vandaag bij een groot kruispunt in Tel Aviv. De tank die moet gesloten worden van de rechtbank omdat die levensgevaarlijk is. Dit moet uiterlijk 1 april zijn gebeurd. Het protest vond plaats bij de Menachem Begin Road en Givat HaTahmoshet Street, nabij het Azrielly center in centraal Tel Aviv. De demonstratie was niet in overleg met de politie gebeurd. Daarom heeft de politie de demonstranten van de weg gehaald.Maandag 27 maart 2017 - Gesprekken over verplaatsing Amerikaanse ambassade hervat

Overzicht berichten Israël en VS + link

Pence revives talk of US moving embassy to Jerusalem – YN (https://goo.gl/ATQobA)
Vicepresident Mike Pence zei gisteren tijdens een bijeenkomst van AIPAC dat president Donald Trump serieus overweegt om de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen. Er worden gesprekken over gevoerd. Een verplaatsing wordt gezien als een erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël. Israël hoopt dat alle landen dit zullen doen, maar realiseert zich ook dat het zal leiden tot destabilisatie in de regio omdat de Arabische wereld daarop tegen is.

Netanyahu: Trump has already turned words of support for Israel into actions – JP (https://goo.gl/LLeQs6)
Premier Netanjahoe heeft vandaag via satelliet vanuit Jeruzalem de AIPAC conferentie in Washington met 18.000 aanwezigen toegesproken. Hij zei dat de regering Trump haar sterke woorden van steun al in acties heeft omgezet. Hij doelde hiermee op het verzet van de VS bij de Verenigde Naties die bevooroordeeld is ten aanzien van Israël. Hij bedankte de VS ook voor de militaire steun die het Israël geeft. Netanjahoe zei verder dat hij en Trump streven naar vrede in het Midden-Oosten. Hij
sprak niet over een tweestatenoplossing.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Terror attack foiled in Samaria – INN (https://goo.gl/jEaU1h)
Bij een bushalte vlak bij het stadje Har Bracha in Samaria is vanochtend een steekpartij verijdeld. Een jonge vrouw zag een Arabische terrorist met een mes zwaaien waarop ze snel soldaten waarschuwde die in de buurt waren. Soldaten konden de terrorist overmeesteren zonder dat een schot werd gelost.

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link

27 million NIS to Judea and Samaria – INN (https://goo.gl/58UiS4)
Lokale autoriteiten in Judea en Samaria krijgen van het Financiële Comité van de Knesset 27 miljoen shekel toegewezen. Er komt ook nog eens 30 miljoen shekel bij voor bussen en bestelwagens die kogelwerend zijn. Deze voertuigen worden gebruikt voor vervoer naar scholen en voor het openbaar vervoer. Knessetlid Bezalel Smotrich van het Joods Huis verdedigt de toewijzingen van het geld. Het gaat volgens hem om leven en dood. Linkse Knessetleden willen geen geld geven aan Judea en Samaria. Maar Smotrich zegt dat links Israël verantwoordelijk is voor de duizenden doden die zijn gevallen als gevolg van de Oslo Akkoorden.Zondag 26 maart 2017 - Belangrijke Hamas terrorist doodgeschoten in Gaza

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

Senior Hamas terrorist eliminated in Gaza – INN (https://goo.gl/vvvCqY)
In Gaza is vrijdag een belangrijke Hamas terrorist doodgeschoten door schutters. Het gaat om Mazen Faqha die eerder in 2011 door Israël werd vrijgelaten bij de Shalit deal. Hamas stelt een onderzoek in naar de schietpartij. Maar zowel Hamas als de Islamitische Jihad beschuldigen Israël meteen al ervan achter de aanslag te zitten. Mazen Faqha zat achter veel terroristische aanslagen in Israël. Tijdens zijn begrafenis gisteren schreeuwden duizenden Palestijnen om wraak.

Israeli security forces on high alert after terrorist's funeral – INN (https://goo.gl/98PG4E)
Na de begrafenis van Hamas terrorist Mazen Faqha zijn Israëlische veiligheidstroepen in hoge staat van paraatheid gebracht. De IDF vreest een wraakactie van Hamas die zegt dat Israël verantwoordelijk is voor de dood van Faqha. Er patrouilleren extra soldaten langs de grens met Gaza. Ook in Judea en Samaria zijn maatregelen getroffen om te voorkomen dat Hamas daar een grote aanslag gaat plegen. Faqha is daar geboren en groeide er op.

Hamas closes Gaza, forbids fishing – INN (https://goo.gl/Puo7rm)
Hamas heeft de grens van Gaza met Israël afgesloten. Ook mogen vissers niet gaan vissen voor de kust van Gaza. De sluiting is voor onbepaalde tijd zolang het onderzoek van Hamas naar de dood van Mazen Faqha duurt. Deze was verantwoordelijk voor de terreurcellen van de militaire tak van Hamas in Judea en Samaria. Hamas beschuldigt de Mossad van het doden van Faqha.

Laatste nieuws Israël-Iran: een militaire aanval Israël/VS?

Iran legt sancties op aan 15 Amerikaanse bedrijven: Nieuws over Israël-Iran - 26 maart 2017.

Overzicht berichten Israël cultuur, sport, onderwijs, archeologie, muziek, technologie, gezondheidszorg, medisch onderzoek, internet, etc. + link

Een Israëlische wielerploeg in Gent-Wevelgem, hoe zit dat? – NOS (https://goo.gl/ngys1M)
Israël is aan de weg aan het timmeren bij het wielrennen. Sinds een tijdje bestaat de wielerploeg, Israel Cycling Academy, die mee doet aan internationale wielerwedstrijden. Over een paar jaar hoopt de ploeg deel te nemen aan de Tour de France. De Israëlische kampioen Guy Sagiv rijdt met een Davidster op zijn shirt. Wielerexperts vragen zich wel af of het wel verstandig is om met een Israëlische vlag rond te rijden. Veel wedstrijden worden in België en Frankrijk verreden waar momenteel moslimextremisme is. De wedstrijden hebben extra beveiliging gekregen. "Misschien ben ik te naïef, maar ik ben daar totaal niet mee bezig", zegt Dennis van Winden, de Nederlander die de overstap maakte van Lotto-Jumbo naar de Israëlische ploeg. Hij heeft zelf geen Davidster op zijn shirt staan. En ook de naam Israël staat er niet op. "Ik denk dat het politieke redenen zijn. Ik hoor en zie er weinig van. Ik wil er ook geen woorden aan vuil maken. Het is een mooi land en we zijn een ambitieuze ploeg. Laten we het bij de sport houden; dat vind ik het belangrijkste." De Israëlische ploegleider Ran Margaliot wil er wel iets over zeggen. "We zijn niet naïef. We begrijpen dat het problematisch kan zijn. Maar we proberen er slim mee om te gaan. We gaan het niet opzoeken. Het is niet ons doel om een politiek statement te maken. We zijn geen politieke beweging." "Maar tegelijkertijd willen we het ook niet verbergen. Dit is wie zijn, we komen uit Israël. Als ik de Davidsster ga verbergen, zou dat hetzelfde zijn als dat ik de andere renners zou opdragen om geen kruisje om hun nek te dragen", vindt Margaliot. Israël kent slechts drie profrenners. Er bestaat geen echte fietscultuur in de Joodse staat. Margaliot wil met het fietsen zijn land op de kaart zetten. "Het feit dat we in Qatar een WK konden rijden is heel mooi en speciaal. Normaal gesproken mogen mensen uit Israël niet naar Qatar reizen. Voor mij is het speciaal dat we samen kunnen racen."Shabbat (zaterdag) 25 maart 2017

Er wordt vandaag geen nieuws verzameld vanwege de Joodse rustdag. Kijk voor de Sjabbat tijden in het artikel: Sjabbat tijden. Voor Parsja van de week ga naar: http://www.nik.nl/category/tora-van-de-week/ (bron: NIK)Vrijdag 24 maart 2017 - Witte Huis: nog geen akkoord over bouw huizen in Judea en Samaria

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link

White House: No agreement yet on construction – INN (https://goo.gl/adx3Er)
Volgens het Witte Huis is er nog geen akkoord bereikt over de bouw van nieuwe huizen in Judea en Samaria. Israël en de VS onderhandelen daarover om te voorkomen dat er wrijving ontstaat tussen beide landen. President Trump maakt zich zorgen over uitbreiding van de Joodse nederzettingen. Dit zou volgens hem een vredesakkoord met de Palestijnen in de weg staan. Vorige week hebben Israël en de VS de volgende verklaring gegeven: “to promote a real and lasting peace agreement between Israel and the Palestinians, that will strengthen Israel's security and the stability in the region.”

Overzicht berichten Israël binnenland + link

Deri looks to speed up construction of new haredi city – INN (https://goo.gl/RlxKbj)
Minister van binnenlandse zaken Aryeh Deri heeft vandaag de plek bezocht waar een nieuwe Charedische stad gebouwd gaat worden. De stad komt in de Kiriat Malachi regio in het zuiden van Israël te liggen. Er zijn 9000 nieuwe huizen gepland. De minister zegt dat vaart wordt gemaakt met de huizenbouw omdat de huizencrisis onder de ultraorthodoxe Joodse bevolking groot is. Hoe de nieuwe stad gaat heten is nog niet bekend.Donderdag 23 maart 2017 - Een Israëlische verdachte valse bommeldingen Joodse centra opgepakt

Overzicht berichten rechtszaken/onderzoeken/arrestaties/gevangenis in Israël/wereld + link

Israel's Cyberattack Unit Arrests Israeli-American Teen for Bomb Threats Against Jewish Institutions Worldwide – HaAretz (https://goo.gl/S78SlN)
Een Israëlische Amerikaanse tiener die in Israël woont is opgepakt door de Israëlische politie inzake de valse bommeldingen bij Joodse centra op verschillende plekken in de wereld. De verdachte is 18 jaar oud en deed de meldingen via zijn computer en andere middelen. Het cyberteam van de politie wist hem op te sporen m.b.v. informatie van de FBI. De vader van de verdachte is ook opgepakt en wordt ondervraagd. De tiener schijnt niet door de IDF te zijn aangenomen als dienstplichtige vanwege persoonlijke motieven. Eén van zijn valse meldingen luidt als volgt: "It’s a C-4 bomb with a lot of shrapnel, surrounded by a bag (inaudible). In a short time, a large number of Jews are going to be slaughtered. Their heads are going to [sic] blown off from the shrapnel. There’s a lot of shrapnel. There’s going to be a bloodbath that’s going to take place in a short time. I think I told you enough. I must go."

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

One terrorist killed, three wounded during attack on Jewish town – INN (https://goo.gl/yO012U)
Vijf Arabische terroristen hebben vanavond een aanval uitgevoerd op het Joodse stadje Beit El. Ze reden met hun auto naar de ingang van het plaatsje, stapten uit de auto en begonnen te gooien met brandbommen. Soldaten hebben de terroristen onder vuur genomen. Hierbij is een dode gevallen en zijn drie anderen zwaargewond geraakt. De bestuurder van de auto raakte lichtgewond. In Beit El zijn geen slachtoffers gevallen.

Overzicht berichten Israël en VS + link

It's final: David Friedman confirmed as Ambassador to Israel – INN (https://goo.gl/jm0iTd)
David Friedman wordt de nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Israël. De Amerikaanse Senaat heeft de benoeming van Friedman met 52 tegen 46 stemmen aangenomen. Friedman is een trouwe aanhanger van de Joodse gemeenschappen in Judea en Samaria.

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link

Israel prepared to evacuate hundreds of thousands from northern border in a war – JP (https://goo.gl/72tXYW)
Het Thuisfront van de IDF heeft een plan klaar liggen om honderdduizenden mensen uit het noorden van Israël te evacueren mocht het tot een treffen komen met Hezbollah. Er wonen één miljoen mensen in Noord-Israël. Zo'n 250.000 mensen kunnen naar veiligere oorden worden gebracht. De IDF vreest niet alleen de raketten van Hezbollah maar ook een grondinvasie die burgers kunnen treffen. Hezbollah heeft minstens honderdduizend korteafstandraketten die Noord-Israël kunnen treffen en een een paar duizend langeafstandraketten die centraal Israël kunnen bereiken. Hoewel een conflict op de korte termijn niet waarschijnlijk lijkt, zeggen zowel Hezbollah als de IDF dat het een verwoestende oorlog zal worden.

Overzicht berichten weer, natuur en milieu + link

Worst winter in a decade nears end – INN (https://goo.gl/4OEcxH)
Voor het vierde jaar op rij is in de winter in Israël minder regen gevallen dan het normale gemiddelde. Als gevolg van de droogte hebben boeren in het noorden eerder het land moeten irrigeren. In de agrarische sector is 11% meer water verbruikt. Door huishoudens is 6% meer water verbruikt. Dit is een stijging van 130 miljoen kubieke meter water. Dat is genoeg om heel Israël een maand lang van water te voorzien. In februari van dit jaar is de minste neerslag gevallen sinds men 90 jaar geleden begonnen is met het meten van de neerslag. Het waterpeil in het Meer van Galilea is het laagste sinds 10 jaar tijd. Er moet een nieuwe ontziltingsfabriek komen in westelijk Galilea om te voorzien in voldoende water. Maar de lokale bevolking houdt dat tegen uit vrees voor overlast. Experts zeggen dat de fabriek dichter bij Haifa gebouwd moet worden waar meer water nodig is.

Overzicht berichten Israël binnenland + link

Starting tomorrow: More stringent traffic penalties – INN (https://goo.gl/xIhy9N)
Vanaf morgen worden er strengere verkeersboetes uitgedeeld in Israël. Zo gaat de boete voor door rood licht rijden omhoog van 1000 naar 1500 shekel. Bij overtreding van de snelheid binnen de bebouwde kom krijgt de bestuurder 1500 shekel boete. Er komt in dat geval geen rechtszaak meer. Doel van de hogere verkeersboetes is om het aantal verkeersslachtoffers op de Israëlische wegen te doen verminderen.

Overzicht berichten Israël in de media + link

Which Country is Missing From AP’s Vehicular Terror List? – Honest Reporting (https://goo.gl/B0GRmg)
Naar aanleiding van de aanslag in Londen met een voertuig heeft Associated Press een lijst samengesteld waar de afgelopen jaren nog meer aanslagen met voertuigen zijn gepleegd. AP kwam met de volgende plekken: January 2017 – Melbourne, Australia; December 2016 – Berlin, Germany; July 2016 – Nice, France; December 2014 – Dijon and Nantes, France; October 2014 – Montreal, Canada; June 2007 – Glasgow, Scotland. Opvallend genoeg ontbreekt Israël hierbij terwijl sinds september 2015 55 aanslagen met voertuigen hebben plaatsgevonden.Woensdag 22 maart 2017 - EU veroordeelt Hamas voor het geven van de doodstraf aan twee drugssmokkelaars

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

EU condemns Hamas death penalties – INN (https://goo.gl/IEe31a)
De EU veroordeelt Hamas voor het geven van doodstraffen aan twee Palestijnen die schuldig zijn bevonden aan het smokkelen van drugs. Het is voor het eerst dat Hamas doodstraffen oplegt aan mensen die drugs smokkelen. Meestal worden Palestijnen geëxecuteerd die veroordeeld zijn voor spionage voor Israël of een moord hebben gepleegd.

PA claims Gazan killed by Israeli gunfire – INN (https://goo.gl/R7KgLf)
De Palestijnse Autoriteit zegt dat een 18 jarige Palestijn in Gaza door Israëlisch artillerievuur is omgekomen. Twee andere Palestijnen zijn gewond geraakt. De IDF meldt alleen dat op drie verdachte personen is geschoten die dicht bij het veiligheidshek kwamen. Verder geeft de IDF geen details.

Overzicht berichten Holocaust en antisemitisme + link

New Jersey synagogue, preschool evacuated after called-in threat – INN (https://goo.gl/hw7vGZ)
Opnieuw is een Joodse instelling in de VS getroffen door een valse bommelding. Ditmaal kreeg een synagoge in New Jersey waar ook een peuterschool aanwezig is een melding. The Essex County Sheriff's Department en Livingston Police Department hebben onderzoek gedaan.

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link

Settler housing starts up by 40% in 2016, Israeli statistics bureau says – JP (https://goo.gl/RcCvsw)
Volgens het Israëlische CBS is in 2016 in Judea en Samaria begonnen met de bouw van 2630 nieuwe Joodse huizen. Dat is het hoogste aantal sinds 2000 toen met de bouw begonnen werd van 4965 nieuwe huizen voor Joden. In 2016 zijn 1760 huizen afgebouwd. De huizenbouw in Judea en Samaria is 5% van het totale aantal in heel Israël (52.400 huizen). En 3,8% van het totale aantal huizen dat is afgebouwd in Israël (45.400 huizen) in 2016 staat in Judea en Samaria.Dinsdag 21 maart 2017 - "Hezbollah is onze nummer één uitdaging"

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link

'Hezbollah is our number one challenge' – INN (https://goo.gl/PRD8En)
Volgens opperbevelhebber Eizenkot vormt Hezbollah momenteel de grootste uitdaging voor Israël. Tot nu toe lukt het de IDF goed om de rust te bewaren aan de noordgrens. Maar de dreiging van Hezbollah is serieus. De IDF houdt vooral het tactisch gebruik van chemische wapens in Syrië in de gaten. Gisteren berichtten we u dat het Syrische leger meldde een Israëlische drone te hebben neergehaald. Dat blijkt te kloppen. Maar de opperbevelhebber zegt dat er geen gevoelige informatie verloren is gegaan.

Laatste nieuws Israël-Iran: een militaire aanval Israël/VS?

"Iran blijft een bedreiging voor Israël met of zonder deal": Nieuws over Israël-Iran - 21 maart 2017.

Overzicht berichten rechtszaken/onderzoeken/arrestaties/gevangenis in Israël/wereld + link

Israel arrests head of Turkish humanitarian group in Gaza for financing Hamas – JP (https://goo.gl/1fWtfV)
Vandaag is bekend geworden dat Muhammad Murtaja, 39, uit Gaza in februari is gearresteerd door de Shin Beth en de Israëlische politie. Hij was hoofd van een Turkse humanitaire groep in Gaza die de militaire tak van Hamas financierde. Hij was ook betrokken bij terroristische activiteiten van Hamas voor wie hij sinds 2008 werkte.

Overzicht berichten Israël/Palestijnse gebieden – Nederland + link

The Dutch Elections, Israel and the Jews – INN (https://goo.gl/zR6Bh3)
Een analyse van de Nederlandse verkiezingen en de betekenis ervan voor Israël en de Nederlandse Joden gemaakt door Dr. Manfred Gerstenfeld. Hij concludeert dat het verlies van de PvdA, die anti-Israël is, goed is voor Israël. Minister van buitenlandse zaken Bert Koenders zal niet terugkeren. Maar hier staat tegenover dat D66 waarschijnlijk wel in de nieuwe regering zal komen. Sjoerd Sjoerdsma is het anti-Israël woordvoerder van D66. Mocht GroenLinks ook tot de regering toetreden dan is dit helemaal ongunstig voor Israël. Het CDA is meestal wel pro-Israël. Gerstenfeld vindt het jammer dat VNL niet in het parlement is gekozen. Deze partij is zeer pro-Israël. Gerstenfeld maakt zich zorgen om DENK die zeer anti-Israël is. Turkse aanhangers van Erdogan in Nederland zijn antisemitisch.Maandag 20 maart 2017 - Volgens Syrische media valt Israël opnieuw Syrië aan

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link

Report: Israel strikes in Syria – INN (https://goo.gl/ZOmpoj)
Syrische media berichten dat Israëlische gevechtstoestellen zondagavond aanvallen hebben uitgevoerd op Syrische militaire posities en op Hezbollah doelen in de Qalamoun Mountains, langs de Syrische en Libanese grens. Israël heeft geen commentaar geleverd. Eerder op de dag beschoot een Israëlische drone een auto op de Golan met een Hezbollah terrorist erin (zie berichtgeving gisteren).

Syrian army: We downed Israeli drone – INN (https://goo.gl/5Zh7rF)
Het Syrische leger zegt een Israëlische drone te hebben neergehaald in de Kuneitra regio. De IDF heeft geen commentaar gegeven. Hezbollah heeft foto's laten zien van een neergehaalde Israëlische drone. Maar niet duidelijk is om wanneer die drone is neergehaald.

'Syrian missile intercepted by Israel on Friday had 200 kg warhead' – JP (https://goo.gl/SyoYqm)
De IDF heeft vandaag duidelijk gemaakt waarom een Arrow 3 raket is afgeschoten toen Syrië een raket afvuurde richting een Israëlische gevechtsvliegtuig. De Syrische raket betrof een ballistische raket met 200 kilogram explosieven. Deze raket had grote schade kunnen aanrichten in Israël. Volgens brigadier-generaal Zvika Haimovitch is het geen moment om vraagtekens te plaatsen bij het afschieten van de Arrow 3 raket. De operationele regels zijn erg duidelijk in dezen: Israël en haar burgers moeten beschermd worden.

Answer to Hezbollah: Comprehensive air defense to be operational – INN (https://goo.gl/kk8WzV)
Over twee weken neemt de IDF Magic Wand (David's Sling) in gebruik. Deze raketschild moet Israël beschermen tegen inkomende raketten van Hezbollah. Dit is precies op tijd omdat Hezbollah en andere vijanden raketten hebben die heel Israël kunnen treffen. Ook zijn de vijandelijke raketten dodelijk en precies.

Overzicht berichten Israël en VS + link

US combats UN anti-Israel bias – INN (https://goo.gl/PYUf8d)
De VS gaan door met het verdedigen van Israël bij VN instanties. Vandaag werd uitgehaald naar de UNHRC: "The United States strongly and unequivocally opposes the existence of the UN Human Rights Council’s Agenda Item Seven: 'Human rights situation in Palestine and other occupied Arab territories'.” Eerder deze maand kwamen de VS ook al met een verklaring: "The United States also remains deeply troubled by the Council’s consistent unfair and unbalanced focus on one democratic country, Israel. No other nation is the focus of an entire agenda item. How is that a sensible priority? Right now, the Assad regime is bombing hospitals in Syria and forcing its own people to flee as refugees to neighboring countries to escape its murderous rule. Right now, in North Korea and Iran, millions of people are denied their freedoms of religion or belief, of peaceful assembly and association, and of expression," De UNHRC houdt zich obsessief bezig met Israël waardoor de Raad niet meer geloofwaardig overkomt. De VS zullen er alles aandoen om te voorkomen dat Israël geïsoleerd raakt. De VS doen vandaag niet mee met de Council’s Item Seven General Debate session. De VS zullen later deze week tegen elke resolutie stemmen en roept andere landen op om dat ook te doen.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Shin Bet chief warns of Hamas attack attempts ahead of Passover – JP (https://goo.gl/xX7jOC)
Het hoofd van de Shin Beth, Nadav Argaman, waarschuwde vanochtend dat ondanks de relatieve rust Hamas en andere terroristische organisaties zullen proberen om tijdens Pesach aanslagen te verrichten. De Shin Beth zegt er alles aan te zullen doen om aanslagen te voorkomen. Dit jaar zijn al meer dan 400 aanslagen voorkomen.

Overzicht berichten Israël cultuur, sport, onderwijs, archeologie, muziek, technologie, gezondheidszorg, medisch onderzoek, internet, etc. + link

Dire Straits Experience to return in Israel – YN (https://goo.gl/5mm2pB)
Ondanks oproepen om Israël te boycotten blijven internationale artiesten naar Israël komen. Dire Straits Experience, een coverband die muziek speelt van Dire Straits (van gitarist Mark Knopfler) doet op 14 september Israël aan. De band zal allerlei covers van Dire Straits spelen zoals Sultans of Swing, Brothers in Arms, Tunnel of Love, Money For Nothing, etc. Er spelen twee voormalige Dire Straits leden mee: Chris White (saxofoon) en Chris Whitten (drums). Overal in de wereld worden ze met open armen ontvangen en dus ook in Israël. Overigens speelde de band al eens eerder in Israël. Daarbij kwamen 25.000 fans op af. Het optreden op 14 september vindt plaats in de Menora Mivtachim Arena in Tel Aviv. Nog meer beroemde artiesten zullen binnenkort Israël aandoen: Tom Jones, Britney Spears, Rod Stewart, J. Balvin, Pet Shop Boys, en anderen.Zondag 19 maart 2017 - PLO uit kritiek op de VN voor verwijdering van 'Apartheid' rapport

Overzicht berichten Israël, Palestijnen en de VN/IAEA + link

PLO blasts UN for removing 'apartheid' report – INN (https://goo.gl/IaRZz1)
Hanan Ashrawi van de PLO heeft kritiek op de VN die een rapport van de Economic and Social Commission for Western Asia (ESCWA), waarin Israël beschuldigd wordt van Apartheid, ingetrokken heeft. Ze vindt dat er sprake is van politiek chantage. Ashrawi noemt het rapport juist een stap in de goede richting. Rima Khalaf, uitvoerend secretaris van de ESCWA, is opgestapt onder druk van de VN baas Gutteres. Het rapport was mede geschreven door Richard Falk van de UNHRC die Israël in het verleden al eens vergeleken heeft met de Nazi's.

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link

Report: One killed in Israeli drone strike in Syria – INN (https://goo.gl/2XFlSx)
Volgens Syrische media heeft vanavond een Israëlische drone een aanval uitgevoerd op het Syrische gedeelte van de Golan Hoogvlakte. Een auto werd bij Kuneitra door een raket getroffen. De bestuurder van de auto is hierbij gedood. HaAretz meldt dat op social media wordt gemeld dat het om Hezbollah terrorist Yasser Assayed zou gaan.

Overzicht berichten staatsbezoeken premier Israël + link

PM Netanyahu flies to China amid coalition crisis – JP (https://goo.gl/SFLQJs)
Premier Netanjahoe is vanochtend naar China vertrokken voor een officieel staatsbezoek om de 25 jarige diplomatieke relaties tussen beide landen te vieren. Ondertussen is er in Israël een coalitiecrisis gaande. De crisis gaat over de oprichting van het nieuwe Israel Broadcasting Corporation (IBC). Deze moet de Israel Broadcasting Authority (IBA) gaan vervangen en zal minder onder controle zijn van de overheid. Premier Netanjahoe is tegen de nieuwe IBC, minister van financiën Kahlon is juist voor. Indien Kahlon zijn steun voor de IBC niet intrekt dan dreigt Netanjahoe de regering te ontbinden.

Overzicht berichten Holocaust en antisemitisme + link

'Zionism is Nazism' posters hit University of Illinois – INN (https://goo.gl/5UMYK2)
Antisemitische acties tegen Joden in de VS gaan nog steeds door. Vorige week hingen er posters op de Universiteit van Illinois waarop Joden verweten werden privileges te hebben. “Jewish Americans make up 2% of the population. 44% of these Jewish Americans are in the top 1%,” stond te lezen op de posters. Zaterdag werden nieuwe antisemitische flyers ontdekt. Op één van de flyers wordt Gaza met Auschwitz vergeleken. “The largest Concentration Camp [sic] in the world today is owned and operated by Zionists,” staat erop te lezen. Ga voor de afbeeldingen van de flyers naar bovenstaande link.

Overzicht berichten christelijke wereld in relatie tot Israël/Jodendom/Joden + link

Maaleh Adumim: Christianity in an Orthodox kindergarten? – INN (https://goo.gl/QigGJj)
Op een orthodox Joodse kleuterschool in Maaleh Adoemiem blijkt een christelijke meisje te zitten die Joodse kinderen lastig valt met haar christelijke geloof. De dochter van Efrat Levy kwam thuis en riep dat Jezus God is en dat Jezus de Messias is. Ze had dat gehoord van het christelijke meisje die dat thuis had geleerd. Levy wil niet dat haar dochter over Jezus leert op een Joods religieuze school. Ze heeft het stadsbestuur gevraagd maatregelen te nemen maar die wil dat niet omdat het niet wil kijken naar de religieuze achtergrond van de kinderen. Ondertussen heeft Efrat Levy haar dochter van school gehaald en zoekt naar een geschikte andere school.Shabbat (zaterdag) 18 maart 2017

Er wordt vandaag geen nieuws verzameld vanwege de Joodse rustdag. Kijk voor de Sjabbat tijden in het artikel: Sjabbat tijden. Voor Parsja van de week ga naar: http://www.nik.nl/category/tora-van-de-week/ (bron: NIK)Vrijdag 17 maart 2017 - Israël bombardeert Syrië dat terugschiet; Arrow 3 raketschild voor het eerst ingezet door IDF

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link

IDF attacks targets in Syria – INN (https://goo.gl/RXZlcF)
De Israëlische luchtmacht heeft doelen in Syrië (Palmyra) aangevallen. Om 3 uur vannacht lokale tijd ging de sirene af in de Jordaan Vallei en werd een explosie gehoord. Ook inwoners van Jeruzalem hoorden explosies. Vanuit Syrië zijn antiluchtdoelraketten op Israël afgeschoten na de Israëlische aanval op Syrië. Het raketschild van de IDF wist 1 raket te onderscheppen.

Update: Syrië beweert dat een Israëlisch gevechtsvliegtuig is neergeschoten. De IDF ontkent dit. Er is geen enkel vliegtuig getroffen.

Arrow-3 defense system intercepts Syrian missile fired at IAF fighter jet – JP (https://goo.gl/ulHbOc)
De Israëlische luchtmacht heeft de Arrow 3 raketschild ingezet om een gevechtsvliegtuig te beschermen die vanuit Syrië werd beschoten met een antiluchtdoelraket (zie bericht hierboven). Het is de eerste keer dat de Arrow 3 is ingezet. In januari van dit jaar werd de Arrow 3 officieel in gebruik genomen. De Arrow 3 vormt samen met de Arrow 2, de David Sling en de Iron Dome Israëls raketschild tegen binnenkomende raketten. De Arrow 3 kan ingezet worden tegen inkomende ballistische raketten van buiten de atmosfeer.

Israeli missile defense systems now protecting fighter jets – JP (https://goo.gl/PkvcAQ)
De Arrow 3 is eigenlijk ontwikkeld om inkomende ballistische raketten van buiten de atmosfeer te onderscheppen. Nu de IDF de Arrow 3 ook heeft ingezet om gevechtsvliegtuigen te onderscheppen betekent dit een revolutie. De Arrow 3 kan dus kennelijk achter de vijandelijke linies SAM raketten, die vliegtuigen bedreigen, uitschakelen. SAM raketten hebben een korter bereik dan ballistische raketten. Dit is eigenlijk het grote nieuws vandaag n.a.v. een Israëlische aanval op vermoedelijk wapentransporten van Hezbollah naar Libanon.

Analysis: Will the Israel, Syria missile flare-up set a new precedent? – JP (https://goo.gl/pX6pKG)
Jossi Melman analyseert het treffen tussen Israël en Syrië van vandaag. De situatie is explosief. Het betreft niet alleen de confrontatie tussen Israël en Syrië, maar ook de aanwezigheid van Iran en Hezbollah aan Israëls grens. Deze proberen op de Golan een nieuw front tegen Israël te openen naast de Libanese grens. Na de Israëlische aanval schoot de Syrische defensie raketten af op de Israëlische gevechtsvliegtuigen. Deze misten hun doel. De IAF antwoordde met de Arrow 3 raket die 1 antiluchtdoelraket uit de lucht wist te schieten. Het is voor het eerst sinds 15 aanvallen op Syrië dat de IDF bevestigt achter de aanval op Syrië te zitten. Dit kwam omdat alarmsystemen in de Jordaan Vallei en de regio Jeruzalem afgingen. Er zijn bewoners die de lancering van de Arrow 3 raket gezien en gehoord hebben. De IDF zegt de zaak niet te zullen laten escaleren, maar het gaat wel door om wapentransporten vanuit Iran via Syrië naar Libanon te bombarderen. Syrië heeft ook geen belang bij een escalatie vanwege de burgeroorlog die nog steeds woedt. Premier Netanjahoe heeft afgelopen week met president Poetin gepraat en gezegd dat Israël zal ingrijpen als Iran en Hezbollah met troepen aanwezig zullen zijn op de Golan. Poetin begrijpt waarschijnlijk Israëls belangen maar zijn invloed op president Assad is niet absoluut.

Overzicht berichten islamitische wereld in relatie tot Israël/Jodendom/Joden + link

'This will end in baptism and conversion' – INN (https://goo.gl/TxdvGQ)
Channel 20 zond gisteren een nieuwsbericht uit waarin werd verteld dat Joodse schoolkinderen tijdens een trip naar het Arabische dorp Jisr az-Zarqa bij Ceasarea in een moskee moesten buigen en bidden. De anti-assimilatie beweging Yad L'Achim is daar woeden over en zegt dat assimilatie in Israël een nieuwe vorm heeft gekregen. De Joodse identiteit en waarden van het Joodse volk worden keer op keer aangevallen uit een verlangen om tolerant te zijn naar andere religies toe, aldus Yad L'Achim. De organisatie waarschuwt dat een multiculturele samenleving leidt tot “doop en bekering.” Ouders van de kinderen zijn boos dat het ministerie van onderwijs niet heeft ingegrepen.Donderdag 16 maart 2017 - IAF bombardeert doelen in Gaza na raketaanval op Israël

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

IDF attacks Hamas targets in Gaza – INN (https://goo.gl/MukZNC)
De Israëlische luchtmacht heeft twee doelen van Hamas in Gaza gebombardeerd nadat gisteravond een raket op Israël was afgeschoten. Bij die aanval vielen geen slachtoffers. Eerder kwam een andere raket vanuit Gaza in onbewoond gebied terecht. De IDF houdt Hamas verantwoordelijk voor alle raketaanvallen.

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link

Netanyahu: We’re negotiating with the White House on settlement building – JP (https://goo.gl/XrrkW2)
Premier Netanjahoe heeft vandaag het kabinet verteld dat Israël en de VS samenwerken inzake de bouw van nieuwe huizen in Joodse nederzettingen. Netanjahoe zal spoedig een tweede ontmoeting hebben met Jason Greenblatt, de speciale afgezant van Donald Trump. Greenblatt spreekt met Israëlische, Palestijnse en Jordaanse leiders om te kijken naar een regionale vredesdeal in het Israëlisch-Palestijns conflict. Hij heeft gisteren ook gesproken met Joodse leiders in Judea en Samaria. Netanjahoe staat onder druk van rechtse politici om Judea en Samaria te annexeren, om te beginnen met Ma'aleh Adoemiem. Ze willen ook dat Netanjahoe zijn belofte nakomt om een nieuwe nederzetting te bouwen voor voormalige bewoners van Amona. Netenajahoe zei vandaag dat hij zich aan die belofte zal houden. Gisteren zei de Palestijnse leider Jabril Rijoub dat de Palestijnen blijven vasthouden aan een tweestatenoplossing.

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/satellieten/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link

Eminent Rabbi authors brochure analyzing IDF self-destruction – INN (https://goo.gl/buHS5a)
Komende zaterdag brengt de 'Beweging voor een Joodse Staat' een boekje uit met Joodse gedachten en richtlijnen m.b.t. de Israëlische samenleving en in het bijzonder de IDF. Het boekje heet 'Zelfvernietiging fenomeen binnen de IDF' en is geschreven door Rabbi Tzvi Jisraeel Tau van de Har Homa jesjiva. Hij verwijt het seculiere Zionisme geen geloof, vrees voor God, en geen Tora te hebben. Deze Joodse waarden zijn dan ook niet terug te vinden in het seculiere onderwijssysteem. De Rabbijn verwijt tevens het religieuze onderwijssysteem dichter toe te kruipen naar het seculiere onderwijssysteem. Verder bespreekt de Rabbijn een relatief kleine groep van links radicalen die probeert het Joodse volk te ontheiligen door het hervormen van de normen en waarden van de maatschappij. De groep heeft sterke invloed op het Hooggerechtshof en de media in Israël. Ook de IDF, het leger, probeert het leven in de samenleving te veranderen onder het mom van “vooruitstrevende normen die waarden toevoegen aan het menselijk ras”, waaronder gelijkheid tussen man en vrouw in het leger en de maatschappij. De Rabbijn vindt dit een destructief proces, vooral het samen dienen van mannen en vrouwen in de IDF wat momenteel een hot issue is in Israël. De Rabbijn zegt dat nauw contact tussen mannen en vrouwen in het leger slecht is voor zowel niet-religieuze als religieuze Joden. Het leidt toch onheus gedrag tegenover vrouwen. Rabbijn Tau merkt op dat het gevecht niet gaat over religieuze soldaten, maar over alle IDF soldaten. De geest en moraliteit van het hele leger wordt vernietigd. Er zijn pogingen van de legerleiding om Rabbijnen de mond te snoeren. Beloftes worden niet nagekomen. De media helpt de Rabbijnen niet en veel Rabbijnen zwijgen liever. Tau vindt dat juist niet gezwegen moet worden.Woensdag 15 maart 2017 - Antisemitisch geweld door Spaanse politie tegen Israëlische basketbal fans

Overzicht berichten Holocaust en antisemitisme + link

Israeli basketball fans assaulted in Spain – INN (https://goo.gl/iazOFZ)
Aanhangers van de basketbalclub Hapoel Jeruzalem zijn in Valencia door de Spaanse politie met wapenstokken geslagen. Het ging om 30 supporters waarvan de politie had geëist dat ze in twee rijen achter in de sporthal moesten gaan zitten. Maar er waren te weinig zitplaatsen voor de fans. Volgens de politie braken de fans stoelen af en maakten ze obscene gebaren naar de politie. Toen de lichten gedimd werden greep de politie in en verwijderde met geweld de Israëlische supporters. Degenen die foto's probeerde te maken van de aanval werden ook door de politie geslagen. De fans werden in twee groepen gesplitst: een groep met een ID kaart en een groep zonder ID kaart. De laatste groep werd gefouilleerd. Na 10 minuten werden de fans naar het treinstation gebracht door de politie. Journalisten die aanwezig waren zeiden dat de fans geen rotzooi hadden getrapt en dat de politie gewelddadig optrad omdat de fans Israëliërs waren.

Sign warns Londoners to 'beware of Jews' – INN (https://goo.gl/yMHqZM)
Bij een synagoge in Londen hebben antisemieten op een lantaarnpaal een verkeerswaarschuwingsbord geplaatst met het silhouet van een orthodoxe Joodse man. De synagoge staat in de Stamford Hill buurt. Terwijl sommige buurtbewoners het afdoen als een grap zegt Shomrim lid Barry Bard dat het onrust veroorzaakt bij Joden. In de buurt vinden vaker antisemitische incidenten plaats. Ga voor een foto van het bord naar bovenstaande link.

Detroit pro-Israel website hacked with anti-Semitic messages – INN (https://goo.gl/ZKS2KD)
In Detroit is een pro-Israel website gehackt met antisemitische berichten. Bezoekers van de website voor de 'metropolitan Detroit area’s Walk for Israel' kregen drie uur lang haat zaaiende berichten te zien. Met de Walk for Israel doen jaarlijks duizenden Joden en niet-Joden mee. De politie doet onderzoek naar de hack.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Terrorist attempts to ram civilians at Gush Etzion junction – INN (https://goo.gl/yH6GEb)
Bij het Goesh Etzion kruispunt vond vanmiddag een mislukte aanslag met een auto plaats. Een Arabische vrouw reed over een stoeprand in een poging burgers en soldaten om ver te rijden die stonden te wachten bij een bushalte. Er raakte niemand gewond alhoewel een vrouw van 28 jaar behandeld moest worden voor een paniekaanval. De Arabische vrouw is neergeschoten en behandeld door een medisch team van de IDF.

Overzicht berichten Israël cultuur, sport, onderwijs, archeologie, muziek, technologie, gezondheidszorg, medisch onderzoek, internet, etc. + link

World Baseball Classic: Clock Strikes Midnight for Team Israel's Cinderella Run After Loss to Japan – HaAretz (https://goo.gl/PgBo9Y)
De Israëlische honkballers zijn er niet in geslaagd de halve finales te bereiken van de World Baseball Classic. In de tweede ronde werd de derde wedstrijd tegen Japan met 8-3 verloren.Dinsdag 14 maart 2017 - Staatsgeheimen geopenbaard: Oud president George Bush had geen bezwaar tegen bouw Joodse huizen in Judea en Samaria

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link

State secrets revealed: Bush agreed to Yeshawide construction – INN (https://goo.gl/dEqQJ4)
Belangrijke staatsgeheimen zijn geopenbaard. Hieruit blijkt dat president Bush destijds aan premier Sharon toestemming gaf voor de bouw van Joodse huizen in de grote nederzettingenblokken van Judea en Samaria. De speculatie groeit dat president Trump datzelfde aanbod zal doen aan premier Netanjahoe. Volgens de Independent Media Review Analysis (IMRA) organisatie was de toestemming van Bush echter niet beperkt tot de grote nederzettingenblokken. Op 14 april 20104 schrijft Bush aan Sharon: “In light of new realities on the ground, including already existing major Israeli populations centers, it is unrealistic to expect that the outcome of final status negotiations will be a full and complete return to the armistice lines of 1949… It is realistic to expect that any final status agreement will only be achieved on the basis of mutually agreed changes that reflect these realities.” In een daarop volgende brief van Condoleeza Rice wordt niet expliciet verwezen naar de nederzettingenblokken. Dov Weisglass heeft aan IMRA gemeld dat in alle Joodse nederzettingen huizen gebouwd mochten worden en dat alleen niet over de stadsgrenzen heen gebouwd mocht worden. Ook Trump zal volgens IMRA geen beperkingen opleggen. Waarom destijds Israëlische regeringen, waaronder drie regeringen van Netanjahoe, niet buiten de nederzettingenblokken bouwden is omdat ze niet op de hoogte waren van de overeenkomst tussen Bush en Sharon.

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link

'It is very likely that Hezbollah has dug tunnels into Israel' – INN (https://goo.gl/LNvcQF)
Volgens geoloog Yossi Langotsky, een voormalig adviseur van de opperbevelhebber van de iDF, is het zeer waarschijnlijk dat Hezbollah tunnels heeft gegraven onder Israëlisch grondgebied die gebruikt kunnen worden om aanvallen op Israël uit te voeren. Hij zegt dat echter niemand van het leger naar hem wil luisteren. Ook in het verleden heeft hij gewaarschuwd voor de tunnels vanuit Gaza. Hij heeft de State Comptroller 100 documenten gegeven wat de IDF kan doen tegen de tunneldreiging vanuit Gaza. Maar de State Comptroller heeft dat niet meegenomen in het rapport dat het onlangs presenteerde.

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/satellieten/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link

IDF soldiers forced to visit church – INN (https://goo.gl/8HkLre)
IDF soldaten zijn gedwongen een kerk te bezoeken tijdens een 'educatieve seminar' georganiseerd door het Educatie Korps van de IDF. De soldaten hebben geprotesteerd bij de Opperrabbijn van het leger Eyal Karim omdat het bezoek indruist tegen de richtlijnen van het opperbevel. Soldaten mogen alleen een kerk betreden in geval van een militaire operatie. Het seminar heet “Menselijk Mozaïek” waarbij ook het islamitische Akko en een Druzische sjeik worden bezocht. Doel van het seminar is om IDF soldaten kennis te laten maken met de diversiteit van de Israëlische cultuur.

Overzicht berichten Israël/Palestijnse gebieden – Nederland + link

EL AL met grotere vliegtuigen naar Schiphol – Luchtvaartnieuws (https://goo.gl/qEr0YZ)
EL AL gaat de komende zomer met grotere toestellen naar Schiphol vliegen. Israël wordt als vakantie land populairder mede gezien de situatie in Egypte en Turkije. Nu wordt nog twee keer per dag gevlogen Tussen Ben Goerion en Schiphol met vooral de Boeing 737-900ER. “Deze zomer zetten we naar Nederland geregeld grotere toestellen in, zoals de Boeing 767-300ER, 747-400 en de 777-200ER,” zegt General Manager Benelux Marc Koenis in gesprek met Luchtvaartnieuws Magazine. “We maken ook veel reclame, samen met het verkeersbureau, om het hippe Tel Aviv te combineren met het historische Jeruzalem.” Ook komen veel Israëliërs naar Nederland. “Niet alleen voor zaken en familiebezoek. Met name in de vakanties trekken Israëli’s massaal naar Center Parcs en de Efteling.” EL AL heeft wel concurrentie. “Partijen als Ryanair en easyJet vliegen nu ook op Tel Aviv. Dat zorgt enerzijds voor verbreding van de markt, maar aan de andere kant staat de yield onder druk.”Maandag 13 maart 2017 - Steekpartij in Jeruzalem

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Stabbing attack in Jerusalem – INN (https://goo.gl/NUSXqP)
Vanochtend vroeg zijn bij de Leeuwenpoort in de Oude Stad van Jeruzalem twee politieofficieren gewond geraakt bij een steekpartij. Eén van de gewonden is er ernstig aan toe. De ander is lichtgewond. De Arabische terrorist is ter plekke doodgeschoten.

4 arrested following Jerusalem terror attack – INN (https://goo.gl/VYDA9H)
Naar aanleiding van de terroristische aanslag van vanochtend vroeg (zie bericht hierboven) hebben veiligheidstroepen 4 Arabieren gearresteerd. Het gaat om familieleden van de gedode terrorist die in zijn huis in Oost-Jeruzalem verblijven. Ze worden door de politie ondervraagd. Het huis van de gedode terrorist staat in de Jabel Mukaber dat gezien wordt als een broeinest van terrorisme.

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link

Report: Iran set up weapons factories for Hezbollah in Lebanon – INN (https://goo.gl/vwMF9V)
Volgens de Koeweitse karnt al Jarida gaat Iran wapenfabrieken voor Hezbollah opzetten in Libanon. Iran gaat Hezbollah terroristen trainen zelf hun wapens en raketten te maken. Iran wil zo voorkomen dat Israël wapenkonvooien naar Libanon bombardeert.

Overzicht berichten Holocaust en antisemitisme + link

Fresh wave of bomb threats target Jewish centers during Purim – INN (https://goo.gl/XZB6E1)
Ook gisteren tijdens Poeriem hebben Joodse centra in Noord-Amerika weer valse bommeldingen ontvangen. De volgende instanties werden bedreigd: the Jewish Community Center of Rochester, the Indianapolis Jewish Community Center, the Evelyn Rubenstein Jewish Community Center of Houston, the Samson JCC of Milwaukee, and the JCC of Greater Vancouver in Canada. In totaal zijn tot nu toe 154 valse bommeldingen gedaan tegen Joodse centra in Noord-Amerika. Er is één arrestatie verricht. De linkse journalist Juan Thompson (31) bekende 8 valse bommeldingen te hebben gedaan.

Dutch Muslims shout anti-Semitic slogans during protest – INN (https://goo.gl/QeQwPx)
Tijdens de demonstraties van Nederlandse Turken in Rotterdam inzake de uitzetting van de Turkse minister van familiezaken door de Nederlandse overheid zijn antisemitische slogans gescandeerd. Er werd o.a. geschreeuwd “kanker Joden”. Ook Geert Wilders moest het ontgelden met kreten als “kanker Wilders”. Overigens beschuldigt Likoed Nederland de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb van hypocrisie omdat hij wel voor uitzetting van de Turkse minister was, maar geen Palestijnse conferentie van Hamas in Rotterdam verbiedt.

Overzicht berichten Israëlische start-ups/hightech industrie + link

Report: Intel buying Mobileye for $15 billion in biggest Israeli hi-tech deal ever – JP (https://goo.gl/0upWxL)
Computergigant Intel heeft voor 15 miljard dollar Israel's Mobileye gekocht. Dit is de grootste deal in de geschiedenis van de Israëlische hightechindustrie. Mobileye houdt zich bezig met technologie voor zelf rijdende auto's en vrachtwagens. Het bedrijf werd in 1999 opgericht door CEO Ziv Aviram en professor Amnon Shashua van de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem. Ze staan het best bekend om de ontwikkeling van technologie die bestuurders waarschuwt voor obstakels op de weg. Het bedrijf werkt samen met de grootste autofabrikanten om de weg te plaveien voor zelf rijdende auto's en vrachtwagens.

Overzicht berichten Israël cultuur, sport, onderwijs, archeologie, muziek, technologie, gezondheidszorg, medisch onderzoek, internet, etc. + link

Honkballers houden kans op halve finales na klinkende zege – NOS (https://goo.gl/kscwFh)
De Nederlandse honkballers hebben Israël een pijnlijke nederlaag bezorgd in de tweede ronde van de World Baseball Classic. Israël werd met 12-2 overklast. In de eerste ronde won Israël nog van Nederland met 4-2. Israël heeft nog wel kans om de halve finales te bereiken. Dan moet het winnen van Japan.Zondag 12 maart 2017 - Joden over de hele wereld vieren vandaag Poeriem

Overzicht berichten Jodendom + link

Purim celebrations continue across the country – YN (https://goo.gl/16FKm4)
Overal in Israël wordt vandaag Poeriem gevierd. Er is het traditionele Adloyada carnaval in Holon, in Jeruzalem zijn activiteiten, en op nog veel meer plekken in het land. De feestvierders zullen wel rekening moeten houden met ernstige luchtvervuiling omdat aan het eind van de dag een zandstorm komt. Poeriem staat o.a. bekend om haar vele grappen, vergelijkbaar met de 1 april grappen.

Provocations during Hevron Purim parade – INN (https://goo.gl/5PzIQ9)
Tijdens de Poeriem viering in Hebron was er een provocatie tegen de Joodse inwoners van de stad. Een belangrijke getuige van de extreem linkse organisatie B'Tselem in het Elor Azariya proces ontvouwde een Palestijnse vlag. Een aantal inwoners heeft de vlag weggehaald. Er zijn troepen van het leger en de politie aanwezig om te voorkomen dat Arabieren het Joodse Poeriem feest gaan verstieren.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Nails on the road, followed by shooting attacks on Israelis – INN (https://goo.gl/b2uRdZ)
De veiligheidsdiensten hebben vandaag bekend gemaakt dat verschillende Hamas cellen zijn gearresteerd de afgelopen weken. Uit ondervraging is o.a. bekend geworden dat terroristen het plan hadden om spijkers om de weg te strooien om zo Israëlische auto's te laten stoppen. Op dat moment zouden ze de auto's beschieten met vuurwapens.

Overzicht berichten christelijke wereld in relatie tot Israël/Jodendom/Joden + link

Christenen voor Israël gaan Noachidische geboden naleven (Poeriem grap)
Na 2000 jaar conflict tussen Joden en christenen hebben Christenen voor Israël besloten om de Noachidische geboden te gaan naleven zodat ze dichter bij het Joodse volk komen te staan en de Tora c.q. Bijbel beter begrijpen. Dominee Henk Poot van CvI erkent de noodzaak van naleving van de Noachidische geboden: “Het gaat om het dienen van God en dat kan alleen via de Noachidische geboden. We moeten de wereld tot een 'woning' voor God maken. We moeten niet meer aan ons zelf denken, alles draait om God. We zullen per direct afstand doen van het Nieuwe Testament.” Ds. Poot zegt verder dat het bestuur van Christenen voor Israël binnenkort een vergadering zal houden over een naamswijziging. De organisatie wil voortaan door het leven gaan als 'Noachieden voor Israël'.

Update: Christenen voor Israël had samen met Opperrabbijn Jacobs ook een Poeriem grap uitgehaald: https://goo.gl/fY9xo8

Overzicht berichten Israël cultuur, sport, onderwijs, archeologie, muziek, technologie, gezondheidszorg, medisch onderzoek, internet, etc. + link

No stopping Israel at World Baseball Classic – JP (https://goo.gl/zIHIA6)
Israël blijft de honkbal wereld verbazen. In de tweede ronde van de World Baseball Classic versloegen de Israëlische honkballers Cuba met 4-1. In de eerste ronde werden ook al alle drie de wedstrijden gewonnen, waaronder de wedstrijd tegen Nederland.Shabbat (zaterdag) 11 maart 2017

Er wordt vandaag geen nieuws verzameld vanwege de Joodse rustdag. Kijk voor de Sjabbat tijden in het artikel: Sjabbat tijden. Voor Parsja van de week ga naar: http://www.nik.nl/category/tora-van-de-week/ (bron: NIK)Vrijdag 10 maart 2017 - Iran test opnieuw een ballistische raket

Laatste nieuws Israël-Iran: een militaire aanval Israël/VS?

Volgens de Revolutionaire Garde heeft Iran vorige week een ballistische raket getest: Nieuws over Israël-Iran - 10 maart 2017.

Overzicht berichten christelijke wereld in relatie tot Israël/Jodendom/Joden + link

Uitgever overstag: geen kinderboek met Jodenbekering meer – Trouw (https://goo.gl/Hy69OR)
De reformatorische uitgeverij Den Hertog uit Houten gaat een christelijk antisemitisch kinderboek niet meer herdrukken. Het boek heet 'De zoektocht naar Lea Rachel' en handelt over Jodenbekering. “In het boek spugen joden op de grond als ze over christenen praten, heeft een personage met zwart haar en een gebogen neus ‘een echt Joods uiterlijk’ en spelen kinderen ‘gojimpakkertje’ (christenpesten)”, meldt het christelijke dagblad Trouw. “Het is binnenkort uitverkocht en door de commotie die is ontstaan zullen we het niet herdrukken”, zegt uitgever Adriaan Bouman. “Het boek roept bepaalde emoties op, dat willen we respecteren.” Eerder zei Bouman nog dat er “niets mis” is met het boek. “Die conclusie staat nog steeds overeind”, zo laat hij in een reactie weten. Het boek gaat over het afwijzen van het Joodse geloof en niet over het afwijzen van het Joodse volk. Om die reden zou het boek volgens Bouman niet antisemitisch zijn. Er zijn tussen 1999 en 2016 inmiddels 10.000 exemplaren van verkocht. Het boek werd positief beoordeeld door de reformatorische pers. Taalhistoricus Ewoud Sanders heeft in zijn proefschrift ‘Levi’s eerste kerstfeest. Jeugdverhalen over Jodenbekering’ katholieke en protestantse jeugdboeken onderzocht. Deze boeken gaat het Joods Historisch Museum opnemen in haar collectie omdat “jeugdverhalen over Jodenbekering ‘buitengewoon interessante bronnen voor de geschiedenis tussen Joden en christenen in Nederland’.” Er zijn sinds 1792 67 protestantse en 13 katholieke kinderboeken verschenen die gaan over Jodenbekering. Ewoud Sanders: “De jeugdverhalen hebben zeker tot de Tweede Wereldoorlog vrijwel allemaal hetzelfde stramien: een Joods kind hoort over Jezus, bekeert zich, krijgt thuis te maken met geweld en verstoting, houdt toch vol en wordt daardoor een blijer en gelukkiger mens. Het geweld uit de Joodse omgeving is soms heel grof: er worden kinderen geschopt, opgesloten, zelfs gekruisigd. En dat ging in grote oplagen. ‘Van een Jodenjongetje’ heeft tot in 1956 als een katholiek schoolboek bestaan, oplage 300.000 tot 400.000 exemplaren. Dat verhaal gaat over een Joodse vader die zijn zoontje in een brandende oven stopt omdat het jongetje een stukje van een hostie heeft gegeten. Joden - ovens - kinderen verbranden... Ik moest af en toe een blokje om om dat rustig te kunnen opschrijven.” Sanders wil niet zeggen dat het puur antisemitisme is maar, “er zit een rare dubbele boodschap in: aan de ene kant houden de schrijvers heel veel van Joden, want zij zijn Gods uitverkoren volk en ze moeten helpen andere heidenen te bekeren. Maar aan de andere kant is hun inborst in die boekjes heel slecht.”

Overzicht berichten – peilingen/onderzoeken in en over Israël/Palestijnen + link

Enquête: Joods Nederland kiest – NIW (https://goo.gl/JwQH2j)
Het Nieuw Israelietisch Weekblad, Kieskompas en de VU hebben een enquête gehouden onder Nederlandse Joden en gekeken op welke partijen ze stemmen. Hier volgt de uitslag:
 1. VVD 30 zetels
 2. PvdA 20 zetels
 3. PVV 19 zetels
 4. ChristenUnie 18 zetels
 5. D66 14 zetels
 6. SGP 12 zetels
 7. GroenLinks 10 zetels
 8. CDA 5 zetels
 9. Forum voor Democratie 6 zetels
 10. VNL 5 zetels
 11. Partij voor de Dieren 3 zetels
 12. SP 2 zetels
 13. 50Plus 2 zetels
 14. Nieuwe Wegen 1 zetel
 15. Denk 0 zetels

Het belang van veiligheid en het antisemitisme scoren hoog in de peiling. Veertig procent van de Joden durft niet te zeggen dat ze Joods is. Ook religie en identiteit spelen een belangrijke rol. Op dat gebied doet de Nederlandse overheid het niet goed. Joden zijn bang dat de vrijheid van religie zal worden ingeperkt. Driekwart van de Joden ziet Islamitische waarden als een bedreiging voor Europa. Ruim 67% ziet graag dat boycot activiteiten van de BDS-activisten worden geweerd van Nederlandse universiteiten. Opvallend is dat de ChristenUnie en de SGP samen 30 zetels krijgen terwijl op deze partijen veel christenen stemmen die niets moeten hebben van het Joodse geloof. Er hebben 814 Joden meegedaan aan de enquête. Dat is 1,9% van de Joodse bevolking in Nederland. Het is dus niet echt representatief, maar geeft wel belangrijke trends aan.Donderdag 9 maart 2017 - Vastendag van Esther

Overzicht berichten Jodendom + link

Today: Fast of Esther – INN (https://goo.gl/mHN5oA)
Vandaag vieren religieuze Joden de Vastendag van Esther die plaatsvindt voor het Poeriem feest. Deze vastendag is anders dan andere vastendagen in het Jodendom omdat er niet gerouwd wordt. Het vasten is lichter, vooral voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en personen met een zwakke gezondheid.

Overzicht berichten Holocaust en antisemitisme + link

Brooklyn Jewish children's museum evacuated after bomb threat – INN (https://goo.gl/kQv6uV)
Opnieuw een valse bommelding bij een Joodse instelling in de VS. Ditmaal betrof het een Joods kindermuseum in Crown Heights Brooklyn. Het museum werd geëvacueerd. Er waren nog geen bezoekers aanwezig, alleen medewerkers. De valse bommelding werd via email verstuurd naar het museum. Straten werden afgezet voor politieonderzoek. Het museum werd opgericht door Devorah Halberstam nadat haar 16-jarige zoon in 1994 werd doodgeschoten.

Overzicht berichten Israëlische politiek/diplomatie + link

PM Netanyahu meets with Russian President Putin – Ministerie BuZa (https://goo.gl/FYtTWf)
Vandaag heeft premier Netanjahoe president Poetin ontmoet. De belangrijkste reden voor de ontmoeting was om te bespreken dat Israël niet wil dat Iran vaste militaire aanwezigheid krijgt in Syrië. Netanjahoe heeft al eerder aangegeven dat het Iraanse troepen op de Golan zal aanvallen. Tijdens de persconferentie zei Netanjahoe over Iran het volgende: “One of the things that we are fighting together is radical Islamic terrorism. Of course, in the past year there was significant progress in the fight against the radical Sunni Islamic terrorism led by Daesh and Al Qaida; Russia has made a very important contribution. Naturally, we do not want this terrorism to be replaced by the radical Shi'ite Islamic terrorism led by Iran. I thank you for your Purim greetings. 2,500 years ago in ancient Persia there was an attempt to destroy the Jewish People that did not succeed and we mark this on the holiday of Purim. Today there is an attempt by Persia's heir, Iran, to destroy the state of the Jews. They say this as clearly as possible and inscribe it on their ballistic missiles.”

Overzicht berichten Israël cultuur, sport, onderwijs, archeologie, muziek, technologie, gezondheidszorg, medisch onderzoek, internet, etc. + link

Team Israel defeats Netherlands – INN (https://goo.gl/ao8ati)
Debutant Israël verslaat Nederland tijdens het World Baseball Classic in Zuid-Korea. De Israëlische honkballers hebben al drie wedstrijden gewonnen en zijn groepswinnaar geworden. Eerder werden Taiwan en Zuid-Korea verslagen. Tegen Nederland werd het 4-2 voor Israël. En dat is knap omdat Nederland een sterk honkbal land is en Israël debuteert. Ga voor de beelden naar bovenstaande link.

Overzicht berichten Israël en boycot/anti-Israël + link

Swiss parliament prohibits government funding of BDS – YN (https://goo.gl/NqbzRw)
Het Zwitserse parlement heeft besloten om geen geld meer te geven aan organisaties die racisme, antisemitisme en de Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) steunen. De beslissing werd met 111 stemmen voor, 78 tegen en 4 onthoudingen aangenomen. De Zwitserse minister van buitenlandse zaken Didier Burkhalter probeerde het besluit nog tegen te houden door te wijzen op een groep als 'Breaking the Silence' die de “horror” van de “Israëlische bezetting” aan de kaak stelt. Maar het parlement besloot dus anders.

Overzicht berichten rechtszaken/onderzoeken/arrestaties/gevangenis in Israël/wereld + link

'Israel arrests Palestinian Hezbollah suspect who planned kidnapping, terror attacks' – JP (https://goo.gl/4v9RnC)
De Shin Beth heeft de 23-jarige Palestijn Yusef Yasser Suylam gearresteerd op verdenking van het beramen van aanslagen tegen Israëliërs in opdracht van Hezbollah. Hij is via Facebook door Hezbollah benaderd. Naast het plegen van aanslagen moest hij ook IDF bases bespioneren. De Arabier komt uit Kalkiliya. Er is een aanklacht tegen hem ingediend door de militaire rechtbank in Samaria.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Samaria residents suffer serious rock attack – INN (https://goo.gl/9HUi0z)
In Samaria zijn vanochtend verschillende Israëlische auto's met stenen bekogeld door Arabieren. Dat gebeurde op de weg tussen Elon Moreh en Itamar. Niemand is gewond geraakt maar de auto's zijn wel zwaar beschadigd.

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

Underground Gaza wall construction expedited – YN (https://goo.gl/jVngvN)
Met hulp van 1500 tot 2000 buitenlandse arbeiders gaat de IDF beginnen met de aanleg van de ondergrondse Gaza muur die moet voorkomen dat tunnels van Hamas onder Israëlisch grondgebied komen. De muur moet binnen twee jaar klaar zijn en gaat 1 miljard dollar kosten.Woensdag 8 maart 2017 - Lieberman ontmoet Mike Pence

Overzicht berichten Israël en VS + link

Liberman to Pence: We're waiting for the embassy move – INN (https://goo.gl/9OveSy)
Minister van defensie Avigdor Lieberman is momenteel in de Verenigde Staten. Tijdens zijn ontmoeting met vicepresident Mike Pence zei Lieberman te hopen dat de VS snel de ambassade naar Jeruzalem verhuist. Ook spraken de twee politici over de kwestie Iran. Lieberman zegt dat Israël blij is dat president Trump de Iraanse dreiging serieus neemt. Lieberman prees Pence bij het helpen van het herstellen van een Joodse begraafplaats die was vernield door antisemieten.

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link

Report: Netanyahu freezes building permits in Judea and Samaria – INN (https://goo.gl/ylBxJA)
Premier Netanjahoe heeft bakzeil gehaald wat betreft de bouw van nieuwe huizen in Judea en Samaria. Onlangs hadden hij en minister van defensie Lieberman nog duizenden nieuwe huizen aangekondigd voor Joodse nederzettingen in Judea en Samaria. Maar onder druk van president Trump, die pas geleden tegen Netanjahoe zei: "hold back on on settlements for a little bit", heeft Netanjahoe besloten om de bouw van nieuwe huizen te bevriezen.

Overzicht berichten rechtszaken/onderzoeken/arrestaties/gevangenis in Israël/wereld + link

Security forces bring down weapon-smuggling network – YN (https://goo.gl/NQ7jbS)
Israëlische veiligheidstroepen hebben een wapensmokkel netwerk opgerold. De operatie begon in de zomer van 2016 en werd dinsdagavond beëindigd met het bestormen van een winkel in Nabloes. De wapens werden per post besteld en kwamen via de haven van Ashdod Israël binnen om vervolgens doorgezonden te worden naar Gaza, Judea en Samaria. In de zomer van 2016 werd een onschuldig lijkend pakketje onderschept waar wapenonderdelen in zaten. Zo kwam de Shin Beth op het spoor van een heel netwerk. De IDF gelooft dat er honderden ladingen met succes hun plaats van bestemming hebben bereikt alvorens het systeem helemaal werd blootgelegd.

Overzicht berichten Holocaust en antisemitisme + link

UN rights chief says US not doing enough against anti-Semitism – TOI (https://goo.gl/ojT5tw)
UN High Commissioner for Human Rights Zeid Ra’ad al-Hussein zegt dat president Trump meer moet doen om het antisemitisme en racisme in de VS te bestrijden. “Greater and more consistent leadership is needed to address the recent surge in discrimination, anti-Semitism, and violence against ethnic and religious minorities.” Terwijl het Witte Huis het antisemitisme wel veroordeeld heeft, vragen ook Joodse organisaties om meer actie. Overigens bekritiseert al-Hussein ook Israël inzake het nederzettingenbeleid en buitenproportionele acties tegen Palestijnse raketaanvallen. De VS hebben eerder aangegeven de banden met de Human Rights Council te zullen verbreken omdat de Raad constant Israël veroordeelt.

Overzicht berichten wetsvoorstellen en wetten in Israël + link

'Muezzin Law' receives initial approval – INN (https://goo.gl/owq5Vw)
Er zijn twee versies ingediend van de “Muezzin Wet” en in een eerste lezing door de Knesset goedgekeurd. In de eerste ingediende versie staat dat luidsprekers bij moskeeën niet gebruikt mogen worden tussen 11 uur 's avonds en 7 uur 's ochtends, alsook het reduceren van het aantal decibellen gedurende de rest van de dag. In de tweede ingediende versie staat dat luidsprekers bij moskeeën verboden moeten worden en bij overtreding een boete van 5 tot 10 duizend shekel betaald moet worden. Volgens David Bitan van de Likoed helpt de wet er voor te zorgen dat burgers voldoende nachtrust krijgen.Dinsdag 7 maart 2017 - Netanjahoe en Trump bespreken Iraanse dreiging

Laatste nieuws Israël-Iran: een militaire aanval Israël/VS?

President Trump en premier Netanjahoe voeren telefonisch overleg over Iran: Nieuws over Israël-Iran - 7 maart 2017.

Overzicht berichten Holocaust en antisemitisme + link

Jewish centers in New York, Wisconsin evacuated after threats – JP (https://goo.gl/QUsj9X)
De Jewish Community Center in Rochester, New York, werd vanochtend geëvacueerd na een valse bommelding. Ongeveer 75 mensen moesten het gebouw verlaten. De politie en FBI agenten hebben het gebouw onderzocht. Een Jewish community center in Milwaukee kreeg ook een valse bommelding per email. De Harry and Rose Samson Family Jewish Community Center had al twee keer eerder een valse bommelding gekregen. Sinds het begin van dit jaar zijn al 100 valse bommeldingen gedaan bij Joodse centra in de VS.

update: Minstens 5 Joodse centra (Milwaukee; Rockville, Maryland, een buitenwijk of Washington D.C.; Portland, Oregon; en Rochester, New York.), een Joodse school (Davie, in Florida), en een aantal kantoren van de Anti-Defamation League hebben bommeldingen ontvangen.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Suspected terror attack south of Jerusalem – INN (https://goo.gl/HZJGYN)
Bij de zuidelijke toegang tot Jeruzalem vond om 11.15 uur lokale tijd een terroristische aanslag plaats. Een man van begin 40 werd met een mes licht verwond. De terrorist blijkt een Arabier te zijn uit de PA gebieden. Het motief van de aanval wordt nog door de politie onderzocht.

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

Terror attack foiled in southern Israel – INN (https://goo.gl/FfBjMk)
Bij de grens met Gaza is een bomaanslag verijdeld door de IDF. Twee explosieven werden onklaar gemaakt. Waarschijnlijk waren de bommen bedoeld om te laten afgaan op het moment dat een IDF patrouille langs zou komen.

Overzicht berichten Israël, Palestijnen en de VN/IAEA + link

Top UN staffer in Gaza said elected to Hamas leadership – TOI (https://goo.gl/B93QsQ)
Muhammad al-Jamassi, die voor de UNWRA werkt, is gekozen voor het politieke bureau van Hamas. Hij werkt al sinds 2007 voor Hamas terwijl hij dus ook een baan bezit bij de UNWRA. Hij houdt zich daarbij bezig met de infrastructurele projecten in Gaza. Op 13 februari werd Suhail al-Hindi, die eveneens werkzaam is voor UNWRA, ook al gekozen door Hamas. Israël tekende protest aan en Suhail al-Hindi is momenteel niet meer werkzaam voor de UNWRA.

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/satellieten/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link

First rocket launch from unmanned IDF navy vessel – YN (https://goo.gl/Akibny)
Na twee jaar van experimenteren is voor het eerst een raket afgevuurd vanaf een onbemand marineschip de Sea Knight. Deze wordt ingezet bij speciale operaties waarbij men niet de levens van mariniers wil riskeren. De boot wordt bestuurd vanuit een militaire eenheid in de haven van Ashdod maar kan ook vanaf een ander schip worden bestuurd. Er wordt ook nog een systeem ontwikkeld om antitankraketten vanaf de kust te onderscheppen. De Sea Knight kan 12 uur achter elkaar patrouilleren. Ga voor videobeelden van dit prachtige schip naar bovenstaande link.Maandag 6 maart 2017 - IDF doodt terrorist in vuurgevecht

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

IDF eliminates terrorist during Ramallah gun battle – INN (https://goo.gl/SQ1EDL)
Een Arabische terrorist is tijdens een vuurgevecht met IDF soldaten in Ramallah gedood. De terrorist, Basel Al-Arej (31), werd gezocht vanwege terroristische activiteiten tegen Israëlische burgers en soldaten. Aan IDF zijde zijn geen slachtoffers gevallen. Volgens Palestijnse bronnen zouden nog 2 Arabieren gewond zijn geraakt tijdens het vuurgevecht. Nadat Basel Al-Arej werd gedood werden in zijn huis nog 2 automatische wapens gevonden. Bij andere arrestaties in Judea en Samaria zijn vannacht 12 terroristen opgepakt.

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link

'US warned us not to annex Judea and Samaria' – INN (https://goo.gl/Trvm5k)
Minister van defensie Avigdor Lieberman waarschuwt nationalistische partijen dat annexatie van Judea en Samaria zal leiden tot een onmiddellijk crisis met de VS. De Amerikaanse regering gaf een directe boodschap: 'Apply sovereignty and you will be cutting ties with the new government.' Minister Lieberman gaat binnenkort naar de VS voor een bezoek.

Overzicht berichten Israël en Iran + link

Netanyahu: Iran responsible for more than 80% of Israel’s security concerns – JP (https://goo.gl/Fw9OUd)
Volgens premier Netanjahoe, zich baserend op gegevens van één van de veiligheidsdiensten, is Iran voor 80% verantwoordelijk voor Israëls veiligheidszorgen. Iran plant operaties tegen Israël en Hezbollah voert ze uit. Gisteren berichtten we u al dat premier Netanjahoe binnenkort zal spreken met president Poetin over het gevaar dat Iran in Syrië bezig is om haar militaire aanwezigheid te versterken op de Golan. Israël waarschuwt Rusland dat het zal moeten ingrijpen.

Overzicht berichten weer, natuur en milieu + link

Record low rainfall in February – INN (https://goo.gl/lvCpCi)
Er is in februari een record lage hoeveelheid regen gevallen. Het waterpeil van het Meer van Galilea steeg slechts met 22 cm terwijl het maandgemiddelde in februari normaal op 60 cm ligt. In het noorden van Israël zal het tekort aan water in de zomermaanden toenemen. Er staat voor Westelijk Galilea een waterontziltingsfabriek gepland maar niemand wil de fabriek dicht in de buurt hebben. Ontzilting van water is nodig om de waterreserves op peil te houden.

Overzicht berichten Israël binnenland + link

Sign of the times: More roads - and even more cars – INN (https://goo.gl/uSoH83)
In Israël worden steeds meer wegen aangelegd. Maar dat is niet voldoende om het groeiende wagenpark bij te benen. In 2016 werden 286.000 nieuwe auto's verkocht. Dat is ruim 12% meer dan het jaar daarvoor. In 2016 legden de motorvoertuigen 3,4 miljard kilometers af op de Israëlische wegen. Dat is een groei van 6,2%. Sinds 2014 kent Israël de meeste auto's per kilometer van alle OESO landen. En die dichtheid neemt alleen maar verder toe omdat er meer auto's bijkomen dan nieuw asfalt. In de ochtenden duurt de reistijd op Israëlische wegen 64% langer dan in de avonden. De oplossing voor het gigantische verkeersprobleem ligt bij het openbaar vervoer. Er komen meer lightrail en treinen. Maar het tempo waarin dat gebeurt is nog te laag.Zondag 5 maart 2017 - Opnieuw grafschennis in de VS

Overzicht berichten Holocaust en antisemitisme + link

Headstones overturned in New York cemetery – INN (https://goo.gl/HE2S93)
Op de Jewish Washington Cemetery in Brooklyn, NY, zijn grafstenen omver gegooid door vandalen. The New York Police Department en de Hate Crimes Division onderzoeken de zaak. Al verschillende keren zijn in de VS Joodse begraafplaatsen vernield.

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link

'Iran wants to force us to open a front in the Golan' – INN (https://goo.gl/7CSVbi)
Vandaag gaf premier Netanjahoe wat informatie over zijn komende ontmoeting met president Poetin. Hij zal met de Russische president gaan praten over de militaire aanwezigheid van Iran in Syrië. Iran wil met Syrië een overeenkomst sluiten voor permanente Iraanse militaire aanwezigheid in Syrië op land en op zee. Zo wil Iran, volgens Netanjahoe, langzaam een front openen tegen Israël op de Golan. De premier zal aan Poetin duidelijk maken dat Israël zich hevig verzet tegen dit plan en dat Israël genoodzaakt zal zijn om militair in te grijpen. Hij wil met Poetin duidelijke afspraken maken zodat het niet tot een confrontatie komt tussen Russische en Israëlische gevechtsvliegtuigen.

Overzicht berichten Israëlische politiek/diplomatie + link

Netanyahu made offer to Herzog, then backtracked – INN (https://goo.gl/Oxdns9)
Volgens de linkse krant HaAretz heeft premier Netanjahoe vorig jaar een aanbod gedaan aan oppositieleider Herzog van de Zionistische Unie om deel te nemen aan de regering, maar trok hij dat aanbod later weer in. Het aanbod hield in dat vredesgesprekken met de Palestijnen nieuw leven zouden worden ingeblazen met inbegrip van deelname van Arabische landen. Dit zou moeten leiden tot een tweestatenoplossing.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Stabbing attack prevented at Tapuah Junction – YN (https://goo.gl/DgMzWw)
De grenspolitie heeft vanmiddag bij het Tapuach Kruispunt een aanslag verijdeld. Twee Palestijnen uit Nabloes werden aangehouden. Eén van hen had een mes bij zich. Ze waren van plan een aanslag te plegen op burgers en veiligheidspersoneel.

Overzicht berichten Israël binnenland + link

Council to remove Arafat St. sign following Netanyahu's request – YN (https://goo.gl/iFkA33)
De Arabische Regionale Raad van Jatt gaat de straatnaam Jasser Arafat weghalen. De Israëlische regering staat niet toe dat moordenaars van Joden en Israëliërs worden geëerd.Shabbat (zaterdag) 4 maart 2017

Er wordt vandaag geen nieuws verzameld vanwege de Joodse rustdag. Kijk voor de Sjabbat tijden in het artikel: Sjabbat tijden. Voor Parsja van de week ga naar: http://www.nik.nl/category/tora-van-de-week/ (bron: NIK)Vrijdag 3 maart 2017 - FBI arresteert 31 jarige man i.v.m. valse bommeldingen in de VS

Overzicht berichten Holocaust en antisemitisme + link

FBI Makes Arrest in Bomb Threats Against Jewish Institutions – HaAretz (https://goo.gl/rN62hK)
De FBI heeft vandaag de 31 jarige Juan Thompson uit Missouri gearresteerd in verband met de valse bommeldingen bij Joodse instellingen in de VS.

Montreal police investigating latest anti-Jew hate video – INN (https://goo.gl/T4Gzik)
Opnieuw is in Montreal een anti-Joodse haat video opgedoken die afkomstig is van dezelfde lokale moskee. Het gaat om een preek uit 2014 waarin Sheikh Wael Al-Ghitawi van het Al Andalous Islamic Center Joden beschuldigt van het doden van de profeten, het verspillen van hun bloed en het vervloeken van de Eeuwige. Op een andere video van dat jaar is een preek van een andere imam te horen waarin hij de Joden vervloekt en bidt voor de overwinning van de Moedjahedien in Palestina en de rest van de wereld. De Canadese politie doet onderzoek naar de video's. In Toronto heeft vorige week een lokale moskee juist excuses aangeboden voor een haatdragend gebed van een imam die Joden de dood toewenste.

Hundreds rally against hate after cemetery damage, threats – YN (https://goo.gl/qGgYYd)
In Philadelphia hebben honderden mensen gedemonstreerd tijdens de "Stand Against Hate" rally tegen de vernieling van Joodse begraafplaatsen en tegen hate crime in het algemeen. De Joodse federatie organiseerde de rally en hoopt "to restore a sense of security and peace to our community."Donderdag 2 maart 2017 - Opnieuw Joodse begraafplaats vernield in de VS

Overzicht berichten Holocaust en antisemitisme + link

Jewish cemetery in Rochester, NY vandalized – INN (https://goo.gl/rVSXR6)
Opnieuw is een Joodse begraafplaats vernield in de VS. Ditmaal de Waad Hakolel Cemetery in Rochester NY. Het is het derde incident in minder dan twee weken tijd. “I don’t want to label it a hate crime. I don’t think there’s any proof of that. I don’t want to label it anti-Semitism. I don’t think there’s any proof of that,” zei Michael Phillips, president van de Britton Road Association.

NYPD: Anti-Semitic incidents doubled in 2017 – INN (https://goo.gl/mll1FE)
In 2017 is het aantal antisemitische incidenten in New York City met 94% toegenomen. Het maakt onderdeel uit van de 55% toename van hate crimes in vergelijking tot dezelfde periode vorig jaar. Er hebben 35 antisemitische incidenten in de eerste twee maanden van 2017 plaatsgevonden. Hate crimes vinden ook plaats tegen zwarten, moslims en vanwege seksuele geaardheid. Bij Joodse centra en synagoges zijn extra patrouilles ingezet.

Jewish leaders fearful of recent anti-Semitic incidents – YN (https://goo.gl/EwKLXu)
Ondanks de veroordelingen door president Trump vrezen Joodse leiders in de VS dat de golf van antisemitisme die nu gaande is in de VS en Europa nog niet snel zal zijn afgelopen. Het aantal antisemitische incidenten doet denken aan de jaren '80. In West-Europa is een verschuiving gaande van aanvallen tegen Joodse instellingen naar aanvallen tegen Joodse personen. Als er al een scheiding was tussen demonisering van de Joodse staat en Joodse personen dan is dat nu zeker niet meer het geval, zegt Natan Sharansky van de Jewish Agency. Premier Netanjahoe prees onlangs president Trump om zijn afkeuring van het antisemitisme. De premier riep Europese leiders op hetzelfde te doen.

Overzicht berichten Israël, Palestijnen en de VN/IAEA + link

Human rights movements urge UN to add IDF to blacklist – YN (https://goo.gl/ypgXeJ)
The Watchlist on Children and Armed Conflict wil dat de VN de IDF op een zwarte lijst zet vanwege “ernstig geweld tegen kinderen”. In 2015 werd de IDF nog van de lijst gehouden door druk van Israël en de VS. Op de lijst staan groepen zoals de Pakistaanse Taliban die regelmatig kinderen doodt of verwondt.

Circulating the web: IDF soldiers give food to Arab children – INN (https://goo.gl/ZCTPvV)
In tegenstelling tot bovenstaande bericht waarin The Watchlist on Children and Armed Conflict beweert dat IDF soldaten ernstig geweld tegen kinderen gebruiken, circuleert een filmpje op internet waarop te zien is dat IDF soldaten juist voedsel uit delen aan Arabische kinderen. Ga voor de videobeelden naar bovenstaande link.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

'Building a new town is as necessary as eating' – INN (https://goo.gl/zesVh7)
Tamar Nizri, die een aantal weken geleden uit Amona is gezet, is vanochtend begonnen met een hongerstaking. Ze houdt deze voor het huis van de premier totdat Netanjahoe zijn belofte nakomt om een nieuwe stad te bouwen voor de ex-bewoners van Amona. Ze gelooft dat er nog meer mensen met de hongerstaking zullen gaan meedoen.

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

Israeli jets, tanks strike Hamas targets in response to cross-border fire – JP (https://goo.gl/rAU3TT)
Israëlische gevechtsvliegtuigen hebben in Beit Lahiya in het noorden van Gaza posities van Hamas gebombardeerd nadat IDF troepen vanuit Gaza onder vuur werden genomen. Woensdagavond laat hadden Palestijnse terroristen ook al een raket op Israël afgeschoten die terechtkwam op het strand van Ashkelon (zie berichtgeving gisteren).Woensdag 1 maart 2017 - Opnieuw valse bommelding bij Joodse instelling in de VS

Overzicht berichten Holocaust en antisemitisme + link

Brooklyn High School evacuated after bomb threat – INN (https://goo.gl/uROO7r)
De Midwood High School uit Brooklyn NY is door de politie geëvacueerd nadat een bommelding was gedaan. Het is de zoveelste valse bommelding in de VS bij een Joodse instelling.

'We stand united in condemning hate and evil' – INN (https://goo.gl/90wuM0)
Tijdens een toespraak voor het Amerikaanse Congres heeft president Donald Trump het antisemitisme in zijn land veroordeeld. "Recent threats targeting Jewish community centers and vandalism of Jewish cemeteries, as well as last week's shooting in Kansas City, remind us that while we may be a nation divided on policies, we are a country that stands united in condemning hate and evil in all its forms."

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

Gaza rocket hits southern Israel – INN (https://goo.gl/UJPQgR)
Vanavond is vanuit Gaza een raket op Israël afgevuurd. De raket kwam in onbewoond gebied van de Hof Ashkelon Regionale Raad neer. Er zijn geen berichten van schade of slachtoffers.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Terrorist breaks into home, stabs civilian, and is shot – INN (https://goo.gl/pvalTz)
In de regio Har Hebron heeft een Arabische terrorist een aanslag gespeeld. Hij drong een woning binnen en stak met een mes een bewoner. Deze raakte lichtgewond. De terrorist werd door een andere bewoner van het huis doodgeschoten. Er wordt onderzocht of er geen andere terroristen in de buurt verblijven.

Overzicht berichten wetsvoorstellen en wetten in Israël + link

Attorney General allows State to defend Regulation Law – INN (https://goo.gl/sqHvhf)
Procureur Generaal Avichai Mandelblit maakte vanavond bekend dat hij de staat toe zal staan zich te laten verdedigen door een privé raadsman bij het Hooggerechtshof inzake de Regulation Law. Hij doet het zelf niet omdat hij de wet ziet als strijdig met het Israëlische en internationale recht.

Overzicht berichten rechtszaken/onderzoeken/arrestaties/gevangenis in Israël/wereld + link

'Israeli immigrant who converted to Islam attempted to join ISIS in Syria' – JP (https://goo.gl/hXx9Sv)
De Shin Beth heeft een Israëlische immigrant opgepakt die van plan was zich aan te sluiten bij IS in Syrië. Het gaat om Valentine Vladimir Mazlovsky, 40, uit het Arabische dorpje Shibli. Hij kwam in 1996 naar Israël toe vanuit Wit-Rusland. In 2000 bekeerde hij zich tot de islam en trouwde een Arabische vrouw. Ze hebben samen vijf kinderen. Tijdens ondervraging door de Shin Beth gaf Mazlovsky toe de ideologie van IS te steunen. Hij had een enkele reis Turkije geboekt vanwaar hij naar Syrië zou gaan. De Shin Beth beschouwt IS sympathisanten als een gevaarlijk fenomeen. Er zijn al 50 Israëliërs vertrokken naar Syrië of Irak. Vandaag wordt een aanklacht ingediend tegen Mazlovsky bij de rechtbank in Nazareth.

Lees verder

© 2017 Etsel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wedstrijdschema kwalificatie WK 2018 Europa, lotingWedstrijdschema kwalificatie WK 2018 Europa, lotingVoordat het WK voetbal 2018 in Rusland plaatsvindt is er eerst een kwalificatie per continent. Naast Rusland, dat automa…
Slecht nieuws over Nederland vanuit IsraëlSlecht nieuws over Nederland vanuit IsraëlSlecht nieuws over Nederland. Niet leuk om te lezen of te horen voor Nederlanders. Maar ja, meent dr. Manfred Gerstenfel…
Nieuws over Messiaanse Joden in Israël: Israel Today, RDNieuws over Messiaanse Joden in Israël: Israel Today, RDMessiaanse Joden of Messiasbelijdende Joden zijn Joden die geloven dat Jezus de beloofde Joodse Messias is, zoals voorze…
Israëlisch-Arabische oorlogen (6): Operatie Litani 1978Israëlisch-Arabische oorlogen (6): Operatie Litani 1978Operatie Litani was een Israëlische invasie in Libanon in 1978 tot aan de rivier de Litani. Doel was om de PLO ten noord…
WK voetbal 2014: Kwalificatie Europa Groep FWK voetbal 2014: Kwalificatie Europa Groep FVan de 53 deelnemende Europese landen aan de kwalificatie voor het Wereldkampioenschap voetbal 2014 zullen er uiteindeli…
Bronnen en referenties
 • Zie vermelding in artikel

Reageer op het artikel "Nieuws Israël: nieuws en achtergronden maart 2017"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Etsel
Laatste update: 03-07-2017
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Mens en samenleving
Special: Nieuws uit Israël
Bronnen en referenties: 1
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!