InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Mens en samenleving > Nieuws Israël: nieuws en achtergronden februari 2017

Nieuws Israël: nieuws en achtergronden februari 2017

Nieuws Israël: nieuws en achtergronden februari 2017 Het nieuws in februari 2017 wordt gedeeltelijk gedomineerd door antisemitische bedreigingen en vernielingen in de Verenigde Staten. In Israël wordt de buitenpost Amona ontruimd aan het begin van de maand en ook 9 huizen in het plaatsje Ofra aan het eind van de maand. De Joodse bewoners verzetten zich maar de ontruiming vindt toch plaats. Wel wordt de Normalisatie/Regulation wet aangenomen die voorkomt dat andere Joodse nederzettingen kunnen worden ontruimd. De VS veroordelen de nieuwe wet niet. In Israël wordt de roep om annexatie van Judea en Samaria groter. In Petach Tikwa vindt een terroristische aanslag plaats waarbij 6 gewonden vallen. Premier Netanjahoe en president Trump ontmoeten elkaar in Washington. De Israëlische luchtmacht bombardeert een luchtmachtbasis nabij Damascus. En er was nog meer nieuws.
Ga voor actueel nieuws over Israël naar het actuele nieuwsoverzicht.


Dinsdag 28 februari 2017 - Ontruiming van 9 huizen in Ofra

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link

Evacuation of Ofra homes begins – INN (https://goo.gl/Yrgp88)
Veiligheidstroepen zijn begonnen met de evacuatie van 9 huizen in Ofra op last van het Hooggerechtshof. De grenspolitie heeft de huizen verzegeld en zijn klaar om gesloopt te worden. De toegang tot de Givat Tzvi buurt waar de 9 huizen staan zijn afgesloten. Joodse activisten demonstreren tegen de ontruiming.
1ste update: Aan het begin van de middag zijn 3 huizen ontruimd. Er zijn 5 officieren gewond geraakt tijdens een confrontatie met de demonstranten. De veiligheidstroepen hebben 2 demonstranten gearresteerd.
2de update: Halverwege de middag zijn 8 huizen ontruimd. Nog 1 huis moet ontruimd worden. Er zijn inmiddels 8 officieren van de grenspolitie gewond geraakt.
3de update: Aan het begin van de avond is de ontruiming afgerond. Er zijn 11 officieren van de grenspolitie gewond geraakt. Er zijn ook 17 demonstranten gewond geraakt. Minister van justitie Shaked zegt dat Arabieren niet zullen profiteren van de ontruiming. Het stuk grond zal onbewoond blijven.

Overzicht berichten rechtszaken/onderzoeken/arrestaties/gevangenis in Israël/wereld + link

Special report: Netanyahu and the defense establishment's failures in the 2014 Gaza war – JP (https://goo.gl/ZcC2Hx)
State Comptroller Joseph Shapira heeft vandaag zijn rapport gepresenteerd over de Gaza oorlog 2014. Zijn conclusies zijn snoeihard: de politiek en het leger hebben gefaald. De dreiging van de tunnels van Hamas is door de regering niet goed behandeld. Het leger zou niet gevraagd zijn om een plan tegen de tunnels op te stellen. Er is te weinig en te laat gereageerd op de tunneldreiging. Andere kritiekpunten zijn dat de oorlog te vermijden was; dat de oorlog te lang duurde en dat het veiligheidskabinet niet volledig werd geïnformeerd. Ga voor het hele verslag naar bovenstaande link.

IDF slams comptroller report saying it 'only focused on one threat' – JP (https://goo.gl/jv1ND5)
De IDF haalt het rapport van de State Comptroller (zie hierboven) faliekant onderuit en verwijt de ombudsman zich te focussen op slechts 1 dreiging (van de tunnels) en heeft hij niet gekeken naar het hele plaatje. Volgens een verklaring van de IDF had het leger veel informatie over de tunnels voorafgaande aan de oorlog. Er zijn veel oefeningen gehouden en de soldaten waren uitgerust met technologie om de tunneldreiging aan te kunnen. Infanterietroepen konden de meeste tunnels lokaliseren en nagaan hoe ze onder de grond liepen. In de loop der jaren heeft de IDF meer dan 2 miljard shekel gespendeerd aan de tunneldreiging. Ook heeft de IDF weer lessen getrokken uit de laatste oorlog.

Overzicht berichten Holocaust en antisemitisme + link

Sydney Jewish Museum evacuated after bomb threat – INN (https://goo.gl/mCohkk)
Na de valse bommeldingen in de VS vond vandaag een valse bommelding plaats bij het Joods Museum in Sydney (Australië). Het gebouw werd geëvacueerd en pas na 2,5 uur, nadat de politie het gebouw had onderzocht, konden de mensen weer terugkeren.

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

IDF: Rocket sirens in southern Israel sounded as false alarm – JP (https://goo.gl/ofeuS9)
Aan het eind van de middag gingen in het zuiden van Israël de sirenes af. Aanvankelijk waren er berichten dat er twee raketten vanuit Gaza zouden zijn afgeschoten op Israël. Ook waren er onbevestigde berichten dat de IAF al zou hebben teruggeslagen met bombardementen op Gaza. Maar de IDF meldde later dat het loosalarm was. Desondanks hebben bewoners in het zuiden toch ontploffingen gehoord.

Overzicht berichten Joden in Nederland + link

Den Haag wil rechtsherstel voor Haagse Joden – NOS (https://goo.gl/4aIdDb)
De gemeente Den Haag wil rechtsherstel voor Haagse Joden die in en na de oorlog door de gemeente zijn benadeeld. Joden moesten tot 1955 ten onrechte erfpachtgelden afdragen en straatbelasting betalen over de oorlogsjaren. Nabestaanden krijgen een deel van de 2,6 miljoen euro die de gemeente heeft uitgetrokken. De rest van het geld gaat naar de Joodse gemeenschap in Den Haag.Maandag 27 februari 2017 - Opnieuw grafschennis Joodse begraafplaats in de VS

Overzicht berichten Holocaust en antisemitisme + link

Watch: Dozens of Jewish tombstones vandalized in Philadelphia – INN (https://goo.gl/3XjO8q)
Opnieuw is de VS opgeschrikt door grafschennis van een Joodse begraafplaats. Ditmaal ging het om de Mt. Carmel Cemetery in Philadelphia waar zo'n honderd grafstenen omver zijn gehaald. Het vandalisme werd ontdekt door Aaron Mallin die zondagochtend het graf van zijn vader bezocht. Vorige week werd ook al een Joodse begraafplaats vernield. Ook zijn al vier keer valse bommeldingen gedaan bij Joodse instellingen. Na de verkiezing van Donald Trump lijkt het antisemitisme in de VS te zijn toegenomen.

Delaware JCC forced to evacuate three times in two months – INN (https://goo.gl/XpLC5T)
Opnieuw hebben antisemieten in de VS toegeslagen met valse bommeldingen. Ditmaal werden acht Joodse gemeenschapscentra en scholen getroffen. Onder de centra waren Asheville, North Carolina, en Davie, Florida. Het Joodse centrum in Siegel, Delaware is voor de derde keer ontruimd in twee maanden tijd. Paul Goldenberg, director of the Secure Community Network, zegt dat zijn organisatie nauw samenwerkt met het Department of Homeland Security en de FBI om de daders te achterhalen en de bedreigingen te doen stoppen.

'This is a hate crime' – INN (https://goo.gl/7jWUks)
In Miami hebben vandalen swastika's en Nazi-berichten op auto's van Joodse eigenaren gespoten. De auto's stonden bij de Joodse buurt van de stad. Er kan dus uitgegaan worden van opzet. Het is het zoveelste antisemitische incident in de VS in korte tijd.

White House condemns "cowardly" anti-Semitic incidents – INN (https://goo.gl/qPR1ik)
Het Witte Huis heeft de antisemitische incidenten die vandaag en gisteren plaatsvonden “laf” genoemd. President Trump veroordeelt de incidenten en zal er alles aan doen om Joden te beschermen. "The President remains deeply disappointed and concerned by the reports of further vandalism at Jewish cemeteries," zegt Spicer woordvoerder van het Witte Huis. "The President continues to condemn these and any other form of anti-Semitic or hateful acts in the strongest terms. From our country's founding, we've been dedicated to protecting the freedom of our citizens' rights to worship. No one in America should feel afraid to follow the religion of their choosing freely and openly."

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link

High Court rejects Ofra petition - houses to be demolished – INN (https://goo.gl/CqHlLD)
Het Hooggerechtshof heeft een petitie van inwoners van Ofra verworpen en beslist dat de 9 huizen in Ofra moeten worden gesloopt. In de petitie hadden de bewoners gevraagd om de huizen te verzegelen in plaats van te vernietigen. Het Hooggerechtshof bepaalde ook dat de Normalisatie Wet niet van toepassing is op de 9 huizen. Morgen vindt de sloop van de huizen plaats.

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

Rocket explodes in southern Israel – INN (https://goo.gl/m6A6Yd)
Vannacht is een raket op het zuiden van Israël afgeschoten. Vermoedelijk kwam de raket uit Gaza. Het projectiel kwam in onbewoond gebied van de Eshkol regio terecht. Er zijn geen slachtoffers gevallen en er was geen schade. De IDF onderzoekt het gebied. De laatste paar keren dat Israël werd getroffen door raketten gebeurde dat vanuit de Sinaï door IS.
Update: De IDF artillerie heeft vanochtend een aantal posities van Hamas gebombardeerd in reactie op de raketaanval van vannacht. (https://goo.gl/IHCVpq)

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Attempted terror attack north of Jerusalem – INN (https://goo.gl/eMrqIJ)
Een Arabische vrouw heeft aan het begin van de middag geprobeerd een aanslag te plegen bij controlepost Kalandia ten noorden van Jeruzalem. Ze liep op de weg dat bestemd is voor voertuigen. Toen de IDF bewakers tegen haar riepen dat ze moest stoppen trok ze een mes. Ze kon tijdig worden gearresteerd.

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link

Dance, prayer, and protest at the Western Wall, Jerusalem – INN (https://goo.gl/4aAGKv)
Duizenden nationaal religieuze studenten dansen en bidden vanochtend bij de Westelijke Muur. Ook protesteren ze tegen de Women of the Wall die willen dat Joodse mannen en vrouwen gemengd bidden bij de Muur. Dat kunnen ze al bij de Robinson Boog, maar de Women of the Wall willen per se bidden op de Kotel Plaza. Velen denken dat het een strijd betreft tussen ultraorthodoxe Joden en liberale Joden. Maar ook de nationaal religieuze Joden zijn tegen gemengd bidden.Zondag 26 februari 2017 - Grote demonstratie voor sluiting ammonia tank in Haifa

Overzicht berichten over demonstraties/stakingen in Israël + link

Giant protest in Haifa for closure of hazardous ammonia tank – YN (https://goo.gl/wFBFtQ)
Vanochtend demonstreren 3000 mensen in Haifa voor de sluiting van de ammonia tank in de stad. Het is nog steeds niet zeker of deze dichtgaat omdat Haifa Chemicals een petitie bij de rechtbank heeft ingediend tegen de sluiting. Volgens experts kan een ongeluk met de tank tot een half miljoen doden leiden. De ramp zal groot zijn wanneer de tank door raketten van Hezbollah wordt getroffen.

Overzicht berichten Israël, Palestijnen en de VN/IAEA + link

Report: US considers quitting UN Human Rights Council – INN (https://goo.gl/Zo9CVi)
De VS overwegen om de UN Human Rights Council te verlaten. Reden is dat de raad Israël steeds aanvalt en in de raad regeringen zitten die genocide uitvoeren. De terugtrekking van de VS zal nog niet aanstaande maandag plaatsvinden wanneer de UNHRC een zitting houdt.

Overzicht berichten Holocaust en antisemitisme + link

'Jews are taking down their mezuzahs in fear of anti-Semitism' – INN (https://goo.gl/Wzp9AN)
Over de hele wereld vrezen steeds meer Joden antisemitisme. Yaakov Hagoel, de Vice Chairman of the World Zionist Organization and Head of the Department for Activities in Israel & Countering Antisemitism, zegt dat het proces al 10 jaar aan de gang is en dat het antisemitisme steeds meer toeneemt. De VS kennen minder antisemitisme dan Europa maar ook daar neemt het toe. Het is niet precies vast te stellen wat de oorzaak ervan is. Het kunnen economische problemen zijn van het afgelopen decennium. Er zijn ook problemen met moslim-immigranten. En de combinatie van klassiek antisemitisme van christenen met het modern antisemitisme van moslims die hun haat tonen tegen Joden en Israël. Steeds meer Joden durven geen Joodse symbolen meer te dragen zoals de kippa en de Davidster. Ook wordt de mezoezah verwijderd van deurposten. Hagoel vindt dat de World Zionist Organisatie en Israël meer moeten doen om de Joodse identiteit te handhaven en om Joden aan te moedigen naar Israël te komen. Anders vreest hij dat assimilatie het gevolg zal zijn.

'They wanted to shed Jewish blood' – INN (https://goo.gl/f9Wdi8)
Bij een antisemitische aanval vorige week in Parijs zijn twee Joodse broers korte tijd gegijzeld en met de dood bedreigd. Ze werden geslagen en van één van de Joodse mannen is een vinger afgezaagd.Shabbat (zaterdag) 25 februari 2017

Er wordt vandaag geen nieuws verzameld vanwege de Joodse rustdag. Kijk voor de Sjabbat tijden in het artikel: Sjabbat tijden. Voor Parsja van de week ga naar: http://www.nik.nl/category/tora-van-de-week/ (bron: NIK)Vrijdag 24 februari 2017 - Ministers mogen geen informatie lekken over besprekingen met president Trump

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link

PM to Ministers: No leaks about Trump talk – INN (https://goo.gl/kX1WFq)
Premier Netanjahoe heeft extra maatregelen genomen om te voorkomen dat ministers informatie gaan lekken over de gesprekken die premier Netanjahoe heeft gevoerd met president Donald Trump over Judea en Samaria. Israël en de VS gaan de bouw van huizen in Joodse nederzettingen gezamenlijk coördineren. De informatie daarover moet vertrouwelijk blijven om het vertrouwen tussen beide landen niet te schaden en het coördinatie comité goed haar werk te laten doen.

Overzicht berichten Israël/Palestijnse gebieden – Nederland + link

Aboutaleb wil geen censuur: Palestijns congres welkom in Rotterdam – NOS (https://goo.gl/l2Ygtt)
De op 15 april geplande Palestijnse conferentie in de Doelen in Rotterdam gaat gewoon door. Een motie van Leefbaar Rotterdam om de conferentie te verbieden heeft het niet gehaald. Op de conferentie is een spreker aanwezig die banden onderhoudt met de terreurorganisatie Hamas. LR-raadslid Tanya Hoogwerf vindt dat Rotterdam geen podium mag bieden aan "geweld- en terreurverheerlijkers." Burgemeester Aboutaleb zegt: "Het is mij niet toegestaan censuur toe te passen. Ook een zure en onaangename boodschap moet ruimte krijgen. Wel zitten straks mensen van het Openbaar Ministerie in de zaal die erop letten dat er geen strafbare dingen worden gezegd. "

Overzicht berichten Israël, Palestijnen en de VN/IAEA + link

UN blasts Azariya sentence – INN (https://goo.gl/C9Bxzl)
De UN Human Rights Council heeft zware kritiek op de uitspraak van de militaire rechtbank in Tel Aviv inzake IDF soldaat Elor Azariya. Deze kreeg 18 maanden cel voor het doodschieten van een gewonde Palestijnse terrorist. De UN Human Rights Council noemt de straf overdreven laag voor een “executie”. Opvallend is dat de rest van de internationale gemeenschap nauwelijks gereageerd heeft op het vonnis, behalve de Arabische landen die de uitspraak van de rechtbank ook afkeurden.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/ophitsing pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Following school closure, incitement education continues – INN (https://goo.gl/1X9uIz)
Gisteren heeft Israël een Hamas basisschool in Jeruzalem gesloten omdat kinderen daar opgehitst worden om Joden te haten. Ondanks de sluiting gaat ophitsing in andere Arabische scholen door. Vandaag en morgen doen 250 Arabische studenten meet aan een conferentie in Kalandia. Het wordt georganiseerd door de Al-Razi organisatie die actief is in opruiing en anti-Israëlische propaganda. Tijdens de conferentie worden moordenaar van Israëliërs geëerd.

Overzicht berichten Israël cultuur, sport, onderwijs, archeologie, muziek, technologie, gezondheidszorg, medisch onderzoek, internet, etc. + link

Ethiopian takes Tel Aviv Marathon – YN (https://goo.gl/W97Jsy)
De Ethiopiër Gezu Belete Mekonen heeft vandaag de Marathon van Tel Aviv gewonnen in 2 uur, 12 minuten en 12 seconden. Er deden 1830 wedstrijdlopers mee aan de marathon. In totaal liepen ongeveer 40.000 deelnemers de marathon.Donderdag 23 februari 2017 - Vicepresident Mike Pence helpt bij herstellen van vernielde Joodse graven

Overzicht berichten Holocaust en antisemitisme + link

Mike Pence joins cleanup of vandalized Jewish cemetery – YN (https://goo.gl/h8l9cC)
Vicepresident Mike Pence is naar de Chesed Shel Emeth Cemetery in St. Louis, Missouri, gegaan om mee te helpen de schade te herstellen die is aangebracht aan de Joodse begraafplaats. Er zijn onlangs 154 Joodse graven vernield. "There is no place in America for hatred or acts of prejudice or violence or anti-Semitism", zei Pence. Hij toonde verder zijn solidariteit met de Joodse gemeenschap in de VS die de laatste tijd wordt overspoeld door valse bommeldingen.

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

Israeli Air Force shoots down Hamas drone – INN (https://goo.gl/frBFk7)
De IAF heeft vanmiddag een Hamas drone boven de Middellandse Zee neergeschoten. De drone vloog vanuit Gaza richting de Middellandse Zee en kwam niet in het Israëlische luchtruim terecht. Desondanks heeft het Israëlische leger besloten de drone neer te schieten omdat het gevaar bestond van infiltratie in het Israëlische luchtruim.

Overzicht berichten staatsbezoeken premier Israël + link

Watch: Netanyahu meets with Australian PM and his Cabinet – INN (https://goo.gl/wNgP6N)
Premier Netanjahoe heeft vandaag een ontmoeting gehad met de Australische premier en zijn kabinet. Ze hebben gepraat over samenwerking tussen beide landen op allerlei gebied: veiligheid, innovatie, cyber-veiligheid, defensie en transport.

Anti-Israel protesters in Australia: Netanyahu is a war criminal – INN (https://goo.gl/ERSt9M)
In Australië hebben een 100-tal anti-Israël demonstranten geprotesteerd tegen het staatsbezoek van premier Netanjahoe aan Australië. De demonstranten noemen de premier een “oorlogsmisdadiger”. Ze vinden het belachelijk dat de Australische regering Netanjahoe heeft uitgenodigd. Premier Netanjahoe is de eerste Israëlische premier die Australië officieel bezoekt.

Overzicht berichten rechtszaken/onderzoeken/arrestaties/gevangenis in Israël/wereld + link

Shaked: Next project - haredi judge – INN (https://goo.gl/xs6qOM)
Gisteren heeft minister van justitie Shaked vier nieuwe conservatieve rechters aangewezen voor het Hooggerechtshof. Het volgende project is de aanstelling van een ultraorthodoxe rechter. Deze ontbreekt nog bij het Hooggerechtshof. De conservatieve rechters moeten rechts Israël meer vertrouwen geven in het Hooggerechtshof dat ze ziet als een links bolwerk. De vier rechters zijn: Dr. David Mintz, van het Jeruzalem District Court, Yael Wilner van het Haifa District Court, Yosef Elron, de President van het Haifa District Court en Tel Aviv District Court rechter George Karra.Woensdag 22 februari 2017 - Israëlische luchtmacht bombardeert bij Damascus

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link

Report: Israeli Air Force strikes Damascus – INN (https://goo.gl/cAkQUJ)
Volgens Arabische media hebben Israëlische gevechtstoestellen vanochtend vroeg om 03.00 uur lokale tijd doelen bij Damascus beschoten. Het gaat om Syrische legerbases net buiten Damascus. Er zou ook een bus zijn getroffen waar Hezbollah terroristen in zaten. Het ging om een konvooi dat wapens vervoerde van het Syrische leger naar Hezbollah. Er zijn nog geen details binnen over slachtoffers of schade. Volgens één bron zouden de Israëlische vliegtuigen 3 uur in het Syrische luchtruim zijn geweest. Er zijn ook berichten dat de IAF in Libanon heeft gebombardeerd. In Baalbek zijn explosies gehoord. De IDF heeft niet gereageerd op de berichten.

Hezbollah claims IDF entered Lebanese territory – INN (https://goo.gl/eZHMG7)
Volgens Hezbollah heeft de IDF in Libanon bij het dorp Mis El-Jabl spionagemateriaal en bewakingsapparatuur geplaatst. Dat zou vannacht op 01.20 uur lokale tijd zijn gebeurd. Toen gingen IDF soldaten de grens over in de regio van de Blauwe Lijn.

In surprise attack, IS affiliate captures land near Israeli-Syrian border – TOI (https://goo.gl/i3m4sV)
Maandag hebben strijders die verbonden zijn met IS dorpen veroverd op het Vrije Syrische Leger bij de grens tussen Israël en Syrië. Het Khalid Ibn Al Walid leger voerde een verrassingsaanval uit met APCS en tanks. Het gebeurde ook vlakbij de Jordaanse grens en Jordaanse eenheden stonden daarom paraat om eventueel in te grijpen. De plaatsen Tasil, Sahem el-Golan, Adwan, en Tel Jamoua op 11 kilometer van de Israëlische grens zijn veroverd. Tasil is de grootste stad. Er bevinden zich ook tienduizenden vluchtelingen. Een aantal mensen is door IS strijders geëxecuteerd.

Overzicht berichten Holocaust en antisemitisme + link

ADL, North Carolina Jewish school receive bomb threats – INN (https://goo.gl/Zr3LlG)
Een Joodse school in North Carolina heeft vandaag een valse bommelding gekregen. Eerder op de dag ontving de Anti-Defamation League in New York een valse bommelding. Al vier keer eerder dit jaar ontvangen Joodse gebouwen valse bommeldingen. Gisteren veroordeelde president Trump het toenemend antisemitisme in de VS.

Overzicht berichten staatsbezoeken premier Israël + link

Netanyahu planning another trip to Russia – JP (https://goo.gl/lg0Jk7)
De komende weken gaat premier Netanjahoe een dag naar Rusland om met president Poetin te praten over de situatie in Syrië. Netanjahoe zal aan Poetin uitleggen wat Israëls belangen in Syrië zijn. Dat heeft de premier eerder ook bij president Donald Trump gedaan. Volgende maand gaat premier Netanjahoe ook nog naar China om de 25 jarige diplomatieke banden met dat land te vieren. En eind maart gaat de premier weer naar de VS voor de jaarlijkse AIPAC conferentie.

'What kind of Palestinian state do you want exactly?' – INN (https://goo.gl/JLH0SN)
Tijdens zijn staatsbezoek in Australië vroeg premier Netanjahoe aan twee voormalige premiers van Australië, Kevin Rudd en Bob Hawke, die een Palestijnse staat eisen, wat voor staat ze precies willen hebben. De PA is nog steeds uit op de vernietiging van Israël en hitst de Palestijnen op om geweld te gebruiken tegen Joden. Moet Israël een Palestijnse staat toestaan die uit is op de vernietiging van Israël? Of een staat waar onmiddellijk de radicale islam aan de macht komt? Volgens de premier moet Israël volledige veiligheid hebben over het gebied, de PA moet Israël volledig erkennen, er mag geen ophitsing meer plaatsvinden, en er mogen geen oproepen zijn om de staat Israël te ontmantelen.

Overzicht berichten Israël binnenland + link

Transportation Minister: We want 70 routes at new airport – INN (https://goo.gl/0hv4UO)
In april 2017 moet het nieuwe vliegveld Ramon Airport in de Timna Vallei gereed zijn. Het zal Israëls één na grootste vliegveld worden. De volgende vliegtuigmaatschappijen zullen het vliegveld aandoen: Arkia, Israir Airlines, Aeroflot, Ryanair. EasyJet en Wizz. Er zullen vluchten plaatsvinden naar Europa en het Verre Oosten. Minister van Transport Yisrael Katz (Likoed) streeft naar 70 vliegroutes.Dinsdag 21 februari 2017 - IDF soldaat voor 18 maanden de gevangenis in; grondgebied Jeruzalem voor het eerst sinds 1967 uitgebreid

Overzicht berichten rechtszaken/onderzoeken/arrestaties/gevangenis in Israël/wereld + link

Watch: Azariya sentenced to 18 months in prison – INN (https://goo.gl/yaU2GP)
IDF sergeant Elor Azariya die veroordeeld is voor doodslag van een gewonde Palestijnse terrorist is veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf. Hij kon maximaal 20 jaar krijgen. Maar de rechtbank heeft rekening gehouden met de complexiteit van de zaak. De verdediging gaat in hoger beroep en heeft gevraagd voor uitstel van de gevangenisstraf.

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link

First time since Six-Day War: Jerusalem to expand – INN (https://goo.gl/nM5S2a)
Voor het eerst sinds de Zesdaagse Oorlog is onlangs het grondgebied van Jeruzalem uitgebreid met 250 acres. Hier komt de nieuwe woonwijk Mordot Arnona te liggen waar 2000 nieuwe huizen zullen worden gebouwd. Het ligt naast de Arnona buurt van de Jehoeda Regionale Raad en kibboets Ramat Rachel. Het gebied is voormalig agrarische grond van kibboets Rachel.

Overzicht berichten Holocaust en antisemitisme + link

Trump: Anti-Semitism Is Horrible and It's Gonna Stop and It's Got to Stop – HaAretz (https://goo.gl/c8gTIF)
President Donald Trump reageert eindelijk op het toenemend antisemitisme in de VS. Hij zegt dat het moet stoppen “eens en voor altijd.” Ook de woordvoerder van het Witte Huis Sean Spicer en Ivanka Trump hebben zich vandaag uitgesproken tegen het antisemitisme zonder de woorden “Joods” en “antisemitisme” bij naam te noemen. De laatste tijd werden in de VS valse bommeldingen gedaan tegen Joodse centra. Ook werd een Joodse begraafplaats vernield.

Wave of anti-Semitism in the US: more than 100 Jewish tombstones desecrated – YN (https://goo.gl/uH9qHF)
Meer dan 100 Joodse grafstenen zijn het afgelopen weekend vernield op de Chesed Shel Emeth Cemetery in St. Louis, Missouri. De politie onderzoekt de zaak maar weigert nog te spreken van een hate crime. Het is onduidelijk of een groep er achter zit of dat het een individuele actie betreft. Maandag waren er opnieuw valse bommeldingen bij Joodse instellingen in de VS. Er is een heuse antisemitische golf gaande in de VS. President Donald Trump heeft zich vandaag er voor het eerst over uitgesproken (zie berichtgeving hierboven). Het Witte Huis zegt in een verklaring: "Hatred and hate-motivated violence of any kind have no place in a country founded on the promise of individual freedom. The President has made it abundantly clear that these actions are unacceptable."

Overzicht ontruiming illegale huizenbouw + link

After Trump win, demolitions of illegal Arab buildings surge – INN (https://goo.gl/5iWEP4)
De gemeente Jeruzalem gaat harder optreden tegen illegale Arabische huizenbouw in de stad. Ze ziet daartoe de mogelijkheid na het aantreden van de regering Trump. Onder de regering Obama liet Israël illegale huizenbouw in de Arabische sector van met name Jeruzalem, Judea en Samaria nog oogluikend toe. In 2015 werden slechts 73 illegale woningen gesloopt. In 2016, en vooral na de verkiezingswinst van Trump, werden 203 illegale huizen met de grond gelijk gemaakt. In 2017 zijn tot nu toe al 42 illegale huizen gesloopt.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Illegal weapons uncovered in Galilee village – INN (https://goo.gl/obbtnk)
In het Bedoeïenen dorp Tuba Zangaria in het noorden van Galilea heeft de grenspolitie illegale vuurwapens gevonden. Een explosievenexpert werd er bijgehaald om de grenspolitie ervan te verzekeren dat geen van de caches een gevaar vormden. De ontdekking van de vuurwapens door de grenspolitie werd niet gedaan op basis van verkregen inlichtingen.

Overzicht berichten Israël cultuur, sport, onderwijs, archeologie, muziek, technologie, gezondheidszorg, medisch onderzoek, internet, etc. + link

1800-year-old Hebrew inscriptions discovered in Galilee village – INN (https://goo.gl/n8QrnR)
In Peki'in in westelijk Galilea is een 1800 jaar oude kalksteen kolom gevonden met Hebreeuwse inscripties. De inscripties uit de Romeinse Periode werden ontdekt bij restauratie en conservatie werk van een oude synagoge. Peki'in is de enige plaats in Israël waar altijd Joden hebben gewoond.Maandag 20 februari 2017 - Mogelijk toch nieuwe stad voor de oud bewoners van Amona

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link

'We might not be able to keep our promises on Amona' – INN (https://goo.gl/NW2lDQ)
Een vertrouweling van premier Netanjahoe zegt dat de premier zijn belofte aan de oud bewoners van Amona om een nieuwe stad te bouwen in Samaria mogelijk niet zal kunnen nakomen. Er is grote onzekerheid in het Kantoor van de premier na het gesprek met president Trump. De regering Trump wil samen met de Israëlische regering een raamwerk voor het beleid in Judea en Samaria formuleren. De Yesha Raad is kritisch en zegt dat Israël een soevereine staat is die zelf haar beleid moet bepalen.
Update: Premier Netanjahoe zegt dat hij zich wel aan zijn belofte zal houden om een nieuwe stad te bouwen voor de oud bewoners van Amona. Maar de oud bewoners zijn nog steeds sceptisch. Ze zeggen al genoeg teleurstellingen te hebben gehad. (https://goo.gl/HANsFr)

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

ISIS attack? Rockets strike southern Israel – INN (https://goo.gl/9t8hgD)
Vanuit de Sinaï zijn vanochtend twee raketten op Israël afgeschoten. De raketten kwamen in de Eshkol regio (westelijke Negev) neer. Het is onduidelijk wie de raketten heeft afgevuurd. Er zijn geen gewonden gevallen en er is geen schade. De raketaanvallen vonden twee dagen na de Israëlische aanval op IS terroristen plaats. Hierbij vielen 5 doden.

ISIS terrorist discovered plotting attacks in Israel – INN (https://goo.gl/LHMMIT)
De Shin Beth heeft bekend gemaakt een Israëlische Arabier te hebben gearresteerd die banden onderhield met IS. Hij was bezig met het beramen van aanslagen tegen Israëlische burgers. Het betreft de 35-jarige Anas Haj Yahiya uit Tayibe. Hij wilde een terreurcel oprichten en andere Arabieren overhalen mee te doen. Er was een plan voor een aanslag op een bus in Tel Aviv en tegen IDF soldaten. Hij slaagde er echter niet in om de plannen goed te organiseren. Hij deelde informatie over aanslagen op IS-Facebookpagina's.

Overzicht berichten christelijke wereld in relatie tot Israël/Jodendom/Joden + link

'Textbook teaches Christian, not Jewish connection to Jerusalem' – INN (https://goo.gl/GwDoJ8)
De Hotam organisatie bekritiseert het ministerie van onderwijs over een leerboek voor de zesde klas waarin staat dat Jeruzalem heilig is voor alle drie monotheïstische religies. Er wordt hierbij zelfs verwezen naar het Nieuwe Testament. Het gaat om het boek “In de paden van Jeruzalem” geschreven door het Ben Zvi Instituut. In het hoofdstuk over Jeruzalem geschreven door Tamar Hayardeniit ontbreekt de Joodse connectie met de stad. Ze laat de lezer eigenlijk zelf kiezen bij welke religie Jeruzalem past. Tamar Hayardeniit verwijst de leerlingen naar het Nieuwe Testament over christelijke heiligen en naar Jezus' geboorte. Ze legt ook een verband tussen Koning David en Jezus: Joden geloven dat de Messias een afstammeling is van Koning David en christenen geloven dat ook. Volgens de Hotam organisatie verzwakt dit de Joodse band met Jeruzalem. De kinderen zullen zo een minder sterke band hebben met de Joodse traditie.

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/satellieten/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link

IDF helicopter makes emergency landing on beach – YN (https://goo.gl/Wrcsuy)
Een IAF helikopter heeft vanmiddag een noodlanding moeten maken op het strand van Ashdod (Mei Ami Beach). De helikopter had technische problemen. Nadat die waren verholpen vloog het toestel weer weg. Het betreft een Sikorsky CH-53 "Sea Stallion" transport helikopter die bezig was aan een trainingsoefening.

Overzicht berichten Israël en Iran + link

Iran blasts cooperation between Israel, Saudi Arabia – INN (https://goo.gl/uns3pe)
Iran bekritiseert de 'samenwerking' tussen Israël en Saoedi Arabië om zo te voorkomen dat Iran kernwapens in het bezit krijgt. Iran beschuldigt beide landen ervan een “internationale atmosfeer” tegen Iran te creëren om hun eigen falen te verdoezelen. Saoedi Arabië en Israël beschuldigen Iran regionale conflicten te veroorzaken, met name in Syrië, Jemen, Irak en Bahrein. Iran ontkent dit en beschuldigt Saoedi Arabië de Soennietische terreurgroepen te steunen zoals IS en Al Qaida.

Overzicht berichten staatsbezoeken premier Israël + link

'Israel and Singapore are kindred spirits' – INN (https://goo.gl/s9YlE8)
Premier Netanjahoe is vandaag op bezoek in Singapore. Tijdens de persconferentie met de premier van Singapore zei Netanjahoe dat hij diep onder de indruk is van het succes van de stadstaat. Hij wil vooral van Singapore leren hoe dit land de huizenproblematiek aanpakt. Israël en Singapore werken al veel samen zoals op het gebied van R&D. Israël en Singapore zijn allebei innovatieve landen die veel van elkaar kunnen leren.

Overzicht berichten weer, natuur en milieu + link

Garbage sorting center to be built near Lake Kinneret – YN (https://goo.gl/dAV2up)
Er zijn plannen om een afvalsorteercentrum bij het Meer van Galilea te bouwen. Lokale bewoners hebben een petitie ingediend bij het Ministerie van Milieubescherming om een alternatieve locatie te vinden voor de gigantische installatie. Ze vrezen geluidoverlast en lucht- en watervervuiling. Het ministerie belooft dat als het afvalsorteercentrum inderdaad bij het Meer van Galilea wordt gebouwd er zeer strenge eisen aan gesteld zullen worden.Zondag 19 februari 2017 - Premier Netanjahoe gaat Singapore en Australië bezoeken

Overzicht berichten Israëlische politiek/diplomatie + link

Netanyahu to fly to Singapore and Australia – INN (https://goo.gl/iOiPxB)
Vanochtend zal premier Netanjahoe het Israëlische kabinet inlichten over zijn ontmoetingen met president Donald Trump en vicepresident Mike Pence. Daarna vertrekt de premier alweer naar Singapore waar hij zal spreken met president Tony Tan en premier Lee Hsien Loong. Ook zal de premier een lokale synagoge bezoeken. Vervolgens vliegt Netanjahoe door naar Australië om te praten met premier Malcolm Turnbull en Gouverneur-Generaal Sir Peter Cosgrove. Met Australië zullen de economische banden worden aangehaald. Netanjahoe zal ook een gesprek hebben met oppositieleider Bill Shorten, een Joodse school bezoeken en een ontmoeting hebben met de leider van de Joodse gemeenschap in Sydney. In maart vertrekt de premier weer naar de VS om AIPAC toe te spreken. Daar zal president Donald Trump vermoedelijk ook bij aanwezig zijn.

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link

Netanyahu: Trump and I agreed to form team on settlements – INN (https://goo.gl/Ny9MAJ)
Tijdens de zondagse kabinetszitting zei premier Netanjahoe dat hij en Donald Trump afgesproken hebben een team te formeren die zich gaat bezighouden met de Joodse nederzettingen. Voor de kabinetszitting hebben ongeveer 100 demonstranten, waarvan sommigen uit Amona, geprotesteerd tegen het uitblijven van de bouw van een nieuwe Joodse stad voor de voormalige inwoners van Amona. Ze spraken met de ministers Bennett, Ariel en Regev en die beloofden dat zij de premier erop aan zouden spreken zijn belofte na te komen.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Terrorists who shot at Israeli motorists arrested – INN (https://goo.gl/8ZaGsz)
De Shin Beth heeft vandaag bekend gemaakt dat het in januari twee terroristen heeft gearresteerd die met vuurwapens op Israëlische auto's schoten. Het gaat om twee 17-jarige inwoners van Deir Abu Mashal in de Benjamin regio. Ze werden al een paar uur na een schietpartij op 27 januari 2017 opgepakt. De wapens zijn onderzocht en bleken gebruikt te zijn bij de schietpartij. Er zijn gisteren ook twee Arabieren gearresteerd die brandbommen gooiden bij de ingang van Migdal Oz in de Goesh Etzion regio op 3 februari.

Overzicht berichten Israël en Egypte (Sinaï) + link

ISIS claims 5 killed in Israeli attack in Sinai – INN (https://goo.gl/lXiUVI)
IS beweert dat bij een Israëlische drone aanval in de Sinaï 5 van haar leden zijn gedood. De aanval zou zaterdagavond bij Rafah hebben plaatsgevonden en gebeurde op een moment dat de terroristen op het punt stonden een raket op Israël af te vuren. Israël heeft niet op het bericht gereageerd.

Overzicht berichten Israël en VS + link

David Friedman's critics hostile to Israel – INN (https://goo.gl/q7tFu9)
De vijf voormalige Amerikaanse ambassadeurs in Israël (Thomas Pickering, Daniel Kurtzer, Edward Walker, Jr., James Cunningham, en William Harrop) die vorige week kritiek uitten op de benoeming van David Friedman als nieuwe VS ambassadeur omdat deze de Joodse nederzettingen steunt, staan zelf bekend om hun anti-Israëlische houding. De Zionist Organization of America President Morton A. Klein gaf de volgende verklaring uit:
  • "Thomas Pickering (Ambassador 1985-1988) has a long record of pro-Iranian regime, pro-Palestinian-Arab, friendly to Hamas, and problematic anti-Israel activism.”
  • "Daniel Kurtzer (Ambassador 2001-2005) has a long record of hostility to Israel. His statements, policies and actions have provoked criticism from Israeli and American Jewish leaders”
  • "Edward Walker, Jr. (Ambassador 1997 – Jan. 2000) won acclaim throughout the Arab world when he wrote an op-ed in the Washington Post during the Second Intifada, condemning Israel for its targeted assassinations of Hamas terrorists plotting attacks on Israeli civilians.”
  • "James Cunningham (Ambassador from 2008-2011) also has a pro-Iran, pro-Palestinian-Arab, anti-Israel record. As noted above, Cunningham promoted the catastrophic Iran deal.”
  • "William Harrop (Ambassador 1992 – May 1993) revealed his anti-Israel and left-wing prejudices during a recent interview, in which Harrop proclaimed that Israeli “occupation” is the “principal problem.” Harrop ignored that the real problem is Palestinian-Arabs’ unrelenting goal of destroying Israel”

Overzicht berichten – peilingen/onderzoeken in en over Israël/Palestijnen + link

Poll: 93% of Israeli Jews oppose intermarriage with Muslims – INN (https://goo.gl/llIyU5)
Uit een peiling van het Maagar Mohot Survey Institute blijkt dat de grote meerderheid van de Joden vindt dat Joden met Joden moeten trouwen. 81% van Joodse ouders vindt dat hun kinderen niet met niet-Joden moeten trouwen. Slechts 4% steunt gemengde huwelijken. 93% is tegen een huwelijk met een moslim, 70% is daar zelfs sterk op tegen. Slechts 1% is sterk voorstander van een huwelijk met een moslim Arabier.Shabbat (zaterdag) 18 februari 2017

Er wordt vandaag geen nieuws verzameld vanwege de Joodse rustdag. Kijk voor de Sjabbat tijden in het artikel: Sjabbat tijden. Voor Parsja van de week ga naar: http://www.nik.nl/category/tora-van-de-week/ (bron: NIK)Vrijdag 17 februari 2017 - Lieberman biedt aan in Gaza te investeren in ruil voor terugkeer gegijzelde Israëliërs

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

Lieberman offers to invest in Gaza in exchange for returning Israelis YN (https://goo.gl/3nvOEy)
Minister van defensie Lieberman heeft Hamas aangeboden te helpen bij de opbouw van de infrastructuur en het creëren van banen in Gaza in ruil voor teruggave van 3 gegijzelde Israëliërs en 2 lichamen van IDF soldaten. Het gaat om de bouw van een zeehaven, vliegveld en een industriezone plus 40.000 nieuwe banen. Lieberman eist wel dat Gaza gedemilitariseerd wordt en dat Hamas niet meer verkondigt dat het uit is op de vernietiging van Israël.
Update: In reactie op het voorstel van Lieberman zegt Hamas dat Israël Palestijnse gevangenen moet vrijlaten in ruil voor de terugkeer van gegijzelde Israëliërs en lichamen van IDF soldaten. (https://goo.gl/Pdwg7x)

Overzicht berichten Israël en VS + link

Netanyahu: Trump meeting 'historic', we see eye-to-eye – INN (https://goo.gl/CnsgJP)
Premier Netanjahoe noemt tijdens een interview met de nieuwszender Fox zijn ontmoeting met president Trump historisch. Hij en Trump zitten op dezelfde golflengte en hebben dezelfde kijk op de problematiek in het Midden-Oosten. Netanjahoe ziet de samenwerking met president Trump als een nieuwe periode van goede relaties met de VS. Netanjahoe kent Trump al meer dan 30 jaar vanaf de tijd dat hij ambassadeur was bij de VN. Het belangrijkste verschil met Obama is volgens Netanjahoe dat Trump anders kijkt naar de Iraanse kwestie dan zijn voorganger.

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link

Bennett to Netanyahu: You have to keep your promises – INN (https://goo.gl/4jEKQi)
Minister Naftali Bennett wil dat premier Netanjahoe zich aan zijn belofte houdt om een nieuwe nederzetting te bouwen voor de voormalige inwoners van Amona. Netanjahoe had die belofte onlangs gemaakt middels een ondertekend akkoord maar overweegt deze nu weer te herzien omdat president Trump zei dat Israël zich een beetje moet inhouden met de nederzettingen. Maar minister van justitie Shaked zegt dat de regering zich aan het akkoord zal houden en dat er een nieuwe stad zal worden gebouwd.Donderdag 16 februari 2017 - Israël vraag aan de VS om volledige erkenning van Israëls aanwezigheid op de Golan

Overzicht berichten Israël en VS + link

'We asked for recognition of Israel's presence in the Golan' – INN (https://goo.gl/kb2Q1h)
Na afloop van zijn ontmoeting met president Trump sprak premier Netanjahoe nog met journalisten. Hij vertelde dat hij Trump gevraagd heeft om volledige erkenning van Israëls aanwezigheid op de Golan. Trump sloot die mogelijkheid niet uit en was niet verbaasd over het verzoek. Netanjahoe zei verder dat Israël nog niet eerder zo'n grote vriend heeft gehad als Trump. Over de Joodse nederzettingen zullen beide leiders praten om een akkoord te bereiken en te streven naar vrede. Wat betreft de tweestatenoplossing zei Netanjahoe dat Israël de hoogste autoriteit is op het gebied van veiligheidskwesties. Israël wil niet 2 miljoen Palestijnen inlijven, maar wil ook geen Palestijnse terreurstaat. Over de verhuizing van de Amerikaanse ambassade zei Netanjahoe dat daar aan gewerkt wordt.

PM asks VP Pence to ease conditions for Jonathan Pollard – INN (https://goo.gl/BYYe0Y)
Premier Netanjahoe heeft de kwestie Jonathan Pollard voorgelegd aan vicepresident Mike Pence. Netanjahoe wil dat Pollard vrijelijk naar Israël kan reizen. De regering Obama liet Pollard vorig jaar vrij onder de voorwaarde dat Pollard 5 jaar lang niet uit de VS mag vertrekken. Pence en Netanjahoe hebben afgesproken dat de Israëlische ambassadeur in de VS, Ron Dermer, de zaak regelt met de regering Trump. Ze hebben ook besloten een mechanisme voor dialoog te formuleren met betrekking tot de bouw van huizen in Joodse nederzettingen. Daarnaast is gesproken over de erkenning van van Israëlische soevereiniteit op de Golan en over de teruggave van de lichamen van twee IDF soldaten door Hamas.

Overzicht berichten – peilingen/onderzoeken in en over Israël/Palestijnen + link

Poll: Israelis and Palestinians prefer 2-state solution – YN (https://goo.gl/zkkaoC)
Uit een nieuwe peiling (gefinancierd door de EU) blijkt dat zowel Israëliërs als Palestijnen in meerderheid voor een tweestatenoplossing zijn. Bij de Israëliërs is 55% voor en bij de Palestijnen 44%. Voor een binationale staat zijn 24% van de Israëliërs en 33% van de Palestijnen. Overigens waren in juni 2016 de percentages voor een tweestatenoplossing hoger: 59% Israëliërs en 51% Palestijnen.Woensdag 15 februari 2017 - Netanjahoe en Trump houden een gezamenlijke persconferentie; Israël lanceert twee nano-satellieten

Overzicht berichten Israël en VS + link

Watch: Trump says parties must decide about 2 state solution – INN (https://goo.gl/4uTbe8)
Vanavond vond een gezamenlijke persconferentie plaats van premier Netanjahoe en president Trump. De president begon over de Iran deal. Hij zei dat de Amerikaanse regering er alles aan zal doen dat Iran geen kernwapens in handen krijgt. Hij prees de militaire steun van de VS aan Israël. Wat betreft het vredesproces zei Trump dat beide partijen compromissen moeten sluiten. Hij zei niet dat de tweestatenoplossing de enige oplossing is. Het belangrijkste is dat er vrede komt. Tegen Netanjahoe zei hij dat hij graag ziet dat Israël zich wat inhoudt wat betreft de bouw van nieuwe huizen in Joodse nederzettingen. Premier Netanjahoe ging in op de ophitsing door de PA van Palestijnen en het uitbetalen van salarissen aan terroristen. Trump beaamde dit en riep de PA op om Israël te erkennen. Netanjahoe legde ook nog uit dat Joden 'Joden' heten omdat ze uit Judea komen. Het is dus hun thuisland.

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/satellieten/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link

Israel launches two nano-satellites – INN (https://goo.gl/tv99v8)
Israël heeft vanochtend in India twee nano-satellieten de ruimte in laten schieten. De lancering werd uitgevoerd door de Indian Space Research Organization. De nano-satellieten zijn niet groter dan een pak melk en moeten Israëlische onderzoekers betere navigatie en makkelijkere informatie toegang bieden. Eén van de satellieten is afkomstig van de Ben Goerion Universiteit en levert Israël hoge resolutie foto's op. De camera's kunnen klimaat trends en veranderingen waarnemen. Met een kleine chip functioneert de nano-satelliet als een grotere satelliet. De tweede satelliet is afkomstig van SpacePharma en helpt bij medisch onderzoek. In de satelliet zit een mini-laboratorium die vier experimenten kan uitvoeren, zoals het onderzoeken van gewichtsloosheid op verschillende stoffen. De onderzoekers voeren de experimenten uit met een applicatie op hun smartphones. De Israëlische satellieten leveren informatie aan onderzoekers in Israël en de rest van de wereld.

Overzicht berichten Israël en de Palestijnen/Arabieren en het vredesproces + link

Official: Trump won't insist on 'two-state solution' – INN (https://goo.gl/Y9Yjk3)
Volgens een functionaris van het Witte Huis zullen de VS niet langer de nadruk leggen op een tweestatenoplossing maar op het bereiken van vrede. "A two-state solution that doesn't bring peace is not a goal that anybody wants to achieve," zegt de anonieme functionaris. Als de partijen iets anders willen dan een tweestatenoplossing om vrede te bereiken dan zal daar voor gekozen moeten worden. Channel 10 van de Israëlische tv zegt dat president Trump in gesprek met Netanjahoe niet zal spreken over “twee staten”. Hij zal premier Netanjahoe ook niet onder druk zetten door te eisen dat in de Joodse nederzettingen geen nieuwe huizen mogen worden gebouwd. Trump wil de geschiedenis ingaan als de president die vrede heeft bewerkstelligd tussen Israël en de Arabische landen.

Overzicht berichten Israël/Palestijnse gebieden + link

Palestinian officials: CIA director Pompeo met with Abbas – YN (https://goo.gl/cbSGhE)
Volgens Palestijnse functionarissen heeft CIA directeur Mike Pompeo vandaag een ontmoeting gehad met president Mahmoud Abbas. Het hoofd van de Palestijnse veiligheidsdienst Majed Faraj zou ook aanwezig zijn geweest tijdens de ontmoeting. Er zou over diplomatieke zaken zijn gesproken. De Palestijnen maken zich zorgen over het beleid van de regering Trump die een pro-Israël koers lijkt te varen. Vooral de eventuele verplaatsing van de Amerikaanse ambassade baart de Palestijnse regering zorgen. Overigens is de CIA directeur zelf ook pro-Israël. Hij is bijvoorbeeld tegen de Iran-deal die de regering Obama met Iran heeft gesloten. Pompeo heeft afgelopen week de regio bezocht waaronder Turkije en Saoedi Arabië en heeft daar gesproken over IS en de situatie in Syrië.

Overzicht berichten goede doel Israël/hulp aan andere landen + link:

Hevron Fund raffle ends Wednesday afternoon – hurry! – INN (https://goo.gl/9YB3qE)
Vandaag is de laatste dag van de Hevron Fund loterij (https://hebronfund.org/support/hebron-fund-raffle) om geld in te zamelen voor de versterking van Joodse aanwezigheid in Hebron, de oudste Joodse stad ter wereld. Het geld is bestemd voor parken, speelplaatsen, ambulances, verbeterde faciliteiten voor gezinnen, bezoekers en de IDF soldaten die hun zware werk moeten doen in Hebron.

Overzicht berichten Israël cultuur, sport, onderwijs, archeologie, muziek, technologie, gezondheidszorg, medisch onderzoek, internet, etc. + link

5 reasons Israel is dominating the cannabis industry – Israel21c (https://goo.gl/D2RpAU)
Israel21c heeft een uitgebreid artikel over Israël als leider op het gebied van medische cannabis. Vorig jaar is in de wereld voor 150 miljard dollar aan legale cannabis verkocht. En Israël speelt hierbij een belangrijke rol. Het land heeft een goed ontwikkeld ecosysteem van cannabis onderzoekers, telers, ondernemers, farmaceutisch beleid en overheidsbeleid. Volgens Saul Kaye, een farmaceut en hoofd van de iCAN: Israel-Cannabis venture fund, loopt Israël 10 jaar voor op andere landen wat betreft innovatie in de cannabis industrie. Op de Hebreeuwse Universiteit wordt onderzoek gedaan naar cannabis. Op de Universiteit van Ariel wordt een cursus gegeven over het gebruik van medische cannabis. De Volcani Agricultural Research Organization voert ook onderzoek uit naar cannabis. Er worden in Israël steeds meer dokters getraind om patiënten te helpen met het gebruik van medische cannabis. Ook wordt cannabis uit de criminele sfeer gehaald in Israël. En deze maand is een overheidscommissie aangesteld voor de export van cannabis. Er zijn vijf redenen waarom Israël de cannabis industrie beheerst. Ten eerste onderzoek wat al gebeurt sinds 1960; ten tweede genetische manipulatie van cannabis wat belangrijk is voor de behandeling van verschillende ziektes; ten derde agrarische technologie; ten vierde recepten beschikbaar bij de apotheek, en ten vijfde medische apparaten voor het gebruik van cannabis, zoals een tablet, een patch, een neusspray of een sigaret.Dinsdag 14 februari 2017 - Roep om annexatie van Gebied C in Judea en Samaria luider

Overzicht berichten Israël en VS + link

Netanyahu lands in Washington amid annexation calls – JP (https://goo.gl/MFo9AA)
Terwijl premier Netanjahoe in Washington is geland voor een ontmoeting morgen met president Trump, klinken vanuit Israël steeds meer geluiden om Judea en Samaria te annexeren. Volgens rechtse Joden is het nu de juiste tijd om onder president Trump Gebied C in Judea en Samaria officieel in te lijven. Het is echter de vraag of Netanjahoe deze kwestie aan de orde zal brengen. De premier wil meer praten over globale zaken en over het verbeteren van de banden met de VS. Bovendien heeft Netanjahoe aangegeven aan zijn ministers dat hij streeft naar een tweestatenoplossing.

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link

Mortar explodes in Israeli Golan Heights; none injured – JP (https://goo.gl/4M2fFk)
Op de Golan Hoogvlakten is vanavond een mortier vanuit Syrië terechtgekomen. Het projectiel ontplofte in onbewoond gebied. Er zijn geen gewonden gevallen. De IDF onderzoekt het voorval. Vermoedelijk betreft het een afzwaaier.

Overzicht berichten immigratie (alija) + link

102 from 'lost tribe' set to immigrate from India – INN (https://goo.gl/Q5rtbb)
Deze week komen 102 leden van een 'verloren stam' die in India wonen naar Israël toe. Het gaat om 102 leden van de Bnei Menashe Joodse gemeenschap. Zij worden door de Jeruzalemse organisatie Shavei Israel naar Israël gebracht. Deze organisatie houdt zich bezig met het versterken van de banden tussen het Joodse volk en afstammelingen van de Joden in de wereld. De 102 immigranten komen uit het noordoosten van India in de staat Mizoram. De nieuwe immigranten zullen zich vestigen in Nazareth Illit. Er wonen nog zo'n 7000 leden van Bnei Menashe in India. Zij willen ook naar Israël komen. De stam Menashe raakte, samen met 9 andere stammen, spoorloos verdwenen toen ze 2700 jaar geleden naar Assyrië werden afgevoerd.

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

'Israel released new Hamas leader, will now face more terror' – INN (https://goo.gl/J3K2Ho)
Volgens Midden-Oosten expert Dr. Ephraim Arera is de verkiezing van de nieuwe Hamas leider Yihya Sinwar een groot gevaar voor Israël. Het is voor de eerste keer dat Hamas een leider heeft die afkomstig is van de militaire tak van Hamas. Deze zal volgens Arera ongetwijfeld Hamas ertoe bewegen meer terroristische aanslagen te gaan plegen. Sinwar wil volgens hem een continue oorlog tegen Israël gaan voeren. De tactiek hierbij is om een grote aanslag te plegen tegen Israël waarbij alle Hamas leiders zullen onderduiken en dat Israël zich dan verplicht voelt een oorlog te gaan voeren zonder efficiënt resultaat.

Hamas seeks warmer relations with Egypt – INN (https://goo.gl/pGrRH8)
Een militaire delegatie van Hamas is in Egypte om de banden met dat land weer aan te halen en te vragen om de opening van de grensovergang bij Rafah. Hamas hoopt op betere relaties na een aantal jaren van spanningen nadat de Moslimbroederschap probeerde in Egypte de macht te grijpen. Egypte is geïnteresseerd in samenwerking met Hamas om zo beter IS in de Sinaï te kunnen bestrijden. De Egyptenaren hebben de laatste jaren Hamas beschuldigd van het helpen van IS. Hamas is vooral geïnteresseerd in het openen van de grensovergang om de economie te versterken en om wapens in te kunnen voeren.

Overzicht berichten Israël binnenland + link

Tel Aviv Light Rail tunnel digs to begin Sunday – YN (https://goo.gl/BJGYj3)
Komende zondag wordt begonnen met de aanleg van een 12 kilometer lange tunnel voor de Light Rail in Tel Aviv. De tunnel komt 30 meter onder de grond te liggen. Er worden 8 TBMs (tunnel boring machine) ingezet. Het graven begint bij de Ayalon Highway richting Tel Avivs ondergrondse stations in de Arlozorov, Shaul Hamelech, Yehudit en Carlebach straten. De TBMs zijn 115 meter lang en hebben een diameter van 7,5 meter. Er kan per dag 20 meter gegraven worden. De werkzaamheden worden uitgevoerd door een Chinees bedrijf.Maandag 13 februari 2017 - Israël een gezinsvriendelijk land

Overzicht berichten Israël binnenland + link

Israel makes list of best countries for families – INN (https://goo.gl/5UMJkh)
Uit onderzoek van InterNations blijkt dat Israël in de top 3 staat van landen waar het goed is om gezinnen groot te brengen. Alleen Finland en Tsjechië doen het beter dan Israël. In de lijst van 19 landen ontbreken de VS en Groot-Brittannië. Nederland staat op plek 13. In Israël is 81% van de ouders blij met de kinderzorg; 84% is tevreden met het onderwijs voor kinderen.

Overzicht berichten Israël en spionage + link

PM to demand Pollard be allowed to come to Israel – INN (https://goo.gl/v0x60t)
Premier Netanjahoe gaat aan president Trump vragen of de voormalige Israëlische spion Pollard naar Israël mag emigreren. Jonathan Pollard heeft 30 jaar in een Amerikaanse gevangenis gezeten op verdenking van spionage voor Israël. Hij is vorig jaar vrijgekomen maar mag de VS 5 jaar lang niet verlaten. Premier Netanjahoe wil nu aan president Trump vragen of Pollard toch eerder naar Israël mag komen.

Overzicht berichten Israël en VS + link

Netanyahu prepares for first meeting with President Trump – INN (https://goo.gl/TfnS6F)
Premier Netanjahoe vertrekt vandaag naar de VS. Hij zal op 15 februari 2017 een ontmoeting hebben met president Trump. Ook zal hij andere Amerikaanse politici spreken, zoals Vice President Mike Pence, samen met Secretary of State Rex Tillerson, Speaker of the House Paul Ryan, en Senate Minority Leader Chuck Schumer. De nadruk tijdens het gesprek met Donald Trump zal liggen op de Iran deal. Ook zal gesproken worden over vredesonderhandelingen met de Palestijnen die volgens Israël geen voorwaarden vooraf mogen stellen. Wat betreft de Joodse nederzettingen wil Netanjahoe duidelijkheid hebben van Trump wat diens positie is. Beleidsveranderingen t.a.v. Judea en Samaria zal Netanjahoe niet bespreken met de president. Netanjahoe wil eerst weten hoeveel ruimte hij krijgt van Trump om de Joodse nederzettingen uit te breiden. Naftali Bennett van het Joods Huis wil echter dat Netanjahoe aan Trump duidelijk maakt dat er geen Palestijnse staat zal komen in Judea en Samaria. Michael Oren (Kulanu) wil echter dat de premier voorzichtig is omdat Trump nogal inconsequent is.

'Embassy will be moved to Jerusalem by June' – INN (https://goo.gl/AYKwfL)
Volgens Marc Zell, hoofd van de Republicans Overseas Israel, zullen de VS Israël niet veroordelen over uitbreiding van de Joodse nederzettingen en zal de Amerikaanse ambassade in juni naar Jeruzalem worden verplaatst. Trump zal rekening houden met Israëls veiligheidsbelangen wat betreft de nederzettingen.

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

Hamas elects new radical leader in Gaza – YN (https://goo.gl/fdN7Fs)
Hamas heeft een nieuwe radicale leider in Gaza gekozen. Het gaat om Yahya Sanwar die eerder in een Israëlische gevangenis zat en vrijkwam tijdens de Gilad Shalit deal, de Israëlische soldaat die door Hamas jarenlang werd gegijzeld. Sanwar staat bekend als zeer radicaal, zelfs voor Hamas begrippen, en pleit voor meer ontvoeringen van IDF soldaten. Hij maakte deel uit van de militaire vleugel van Hamas en komt uit een echt strijdersfamilie. Hij verschijnt niet vaak in de media en is daarom minder bekend ondanks dat hij een sleutelfiguur is binnen Hamas. Khalil al-Haya is aangewezen als zijn plaatsvervanger. Sanwar volgt Khaled Mashaal op.

Overzicht berichten Israël cultuur, sport, onderwijs, archeologie, muziek, technologie, gezondheidszorg, medisch onderzoek, internet, etc. + link

Israel's first (American) football stadium – YN (https://goo.gl/TfhKSC)
Israël krijgt haar eerste American football stadion even buiten Jeruzalem. American football wordt steeds populairder in Israël (1350 actieve spelers in Jeruzalem, Tel Aviv, Haifa, Be'er sheva, Petah Tikva, Ramat HaSharon, Mazkeret Batya, Netanya, Kfar Saba, Emek Yizrael, Kiryat Ono en Haifa) en dat komt niet alleen door de Joods Amerikaanse immigranten. Team eigenaar van de New England Patriots dat dit jaar de Superbowl won. Robert Kraft, zal 6 miljoen dollar investeren in het nieuwe stadion dat later dit jaar haar deuren zal openen. Kraft is een fervent supporter van Israël. Er zijn plannen voor nog eens drie velden over het land verspreid.Zondag 12 februari 2017 - Krijgt Tsipi Livni een hoge positie binnen de VN?

Overzicht berichten Israël, Palestijnen en de VN/IAEA + link

UN chief mulling appointing Livni to senior role for Fayyad appointment – YN (https://goo.gl/ZjV5kZ)
VN Secretaris-Generaal António Guterres overweegt om Tsipi Livni aan te stellen als Onder-Secretaris-Generaal van de VN in ruil voor Amerikaanse acceptatie van de voormalige Palestijnse premier Salam Fayyad om de VN politieke missie in Libië te leiden. De Amerikaanse VN ambassadeur blokkeerde eerder deze benoeming. De VS erkennen Palestina niet als staat. Ook is zo'n hoge positie voor een Palestijn niet goed voor Israël die zelf nooit een hoge positie binnen de VN heeft gehad. Vandaar dat Guterres met deze oplossing komt. Bronnen dichtbij Livni zeggen echter dat ze nog geen officiële uitnodiging heeft ontvangen. Het is ook de vraag of premier Netanjahoe hiermee akkoord zal gaan omdat Livni één van zijn felste politieke tegenstanders is.

Overzicht berichten Israël en VS + link

Netanyahu: Even in the Trump era, there are limitations – INN (https://goo.gl/G2WJZP)
Morgen vertrekt premier Netanjahoe naar de VS voor een ontmoeting met president Trump. Tijdens de kabinetszitting vandaag zei de premier dat het een belangrijke ontmoeting is voor Israëls veiligheid en andere zaken. De premier wil de banden met de VS aanhalen. Israël moet zich wel realiseren dat er ook onder president Trump beperkingen voor Israël zijn.

Overzicht berichten Israël en boycot/anti-Israël + link

Leftist NGO seeks to block Friedman's appointment as ambassador – INN (https://goo.gl/MXEfiS)
De linkse organisatie J Street probeert de aanstelling van David Friedman als nieuwe Amerikaanse ambassadeur te blokkeren. J Street vindt dat de ambassadeur een vriend is van de nederzettingenbeweging en dat hij uitbreiding van de nederzettingen steunt. Hij zou ook tegen de tweestatenoplossing zijn. Maar zelfs de linkse schrijver A. B. Yehoshua zei onlangs nog dat het onzinnig is te denken om nu nog Jeruzalem te delen en ruim 400.000 Joden uit Judea en Samaria te verjagen.

Overzicht berichten rechtszaken/onderzoeken/arrestaties/gevangenis in Israël/wereld + link

Haifa Court: Empty ammonia tank within ten days – INN (https://goo.gl/taA6Or)
De rechtbank in Haifa heeft vandaag beslist dat de gevaarlijke ammonia tank binnen 10 dagen leeg moet zijn. De tank mag niet meer gevuld worden met ammonia. Volgens een rapport heeft Israël slechts 3000 ton ammonia nodig, terwijl het 12.000 ton heeft opgeslagen. Het meeste is voor de export. Haifa Chemicals moet volgens de rechtbank naar alternatieven gaan zoeken om er voor te zorgen dat er voldoende ammonia is voor noodsituaties. "Green Course" CEO Mor Gilboa is blij met het besluit van de rechtbank. De ammonia tank is een tikkende tijdbom. Als die ontploft, bijvoorbeeld door een raketaanval van Hezbollah, dan kunnen er 600.000 doden vallen. De organisatie wil dat nog meer gevaarlijke industrieën uit het havengebied van Haifa vertrekken.

Overzicht berichten Israël binnenland + link

Jerusalem finally gets direct bus to Ben Gurion Airport – INN (https://goo.gl/bBMwQh)
Vanaf morgenochtend 4 uur start een directe busverbinding tussen Jeruzalem en vliegveld Ben Goerion. Tot nu toe kon met het openbaar vervoer alleen per trein, taxi of sheroet vanaf Jeruzalem naar Ben Goerion gereisd worden. De buslijn heeft nummer 485. Bussen rijden elk uur in beide richtingen, 24 uur per dag elke dag van de week. Op vrijdag rijden er geen bussen vanaf 2 uur in de middag vanwege de Shabbat. Op zaterdag rijden de bussen pas vanaf 7 uur in de avond. Een enkele reis kost 16 shekel.Shabbat (zaterdag) 11 februari 2017

Er wordt vandaag geen nieuws verzameld vanwege de Joodse rustdag. Kijk voor de Sjabbat tijden in het artikel: Sjabbat tijden. Voor Parsja van de week ga naar: http://www.nik.nl/category/tora-van-de-week/ (bron: NIK)Vrijdag 10 februari 2017 - Trump gaat Israël niet veroordelen

Overzicht berichten Israël en VS + link

Trump: I'm not going to condemn Israel, it's been through enough – INN (https://goo.gl/OFExyi)
Voor het eerst sinds zijn inauguratie heeft president Trump een interview gegeven met een Israëlische krant, Israel Hayom. Trump prijst premier Netanjahoe en zegt dat hij een bewonderaar van hem is. Maar hij vindt dat de bouw van nieuwe huizen in Judea en Samaria de vrede niet bevordert. Trump wil vrede bereiken tussen Israël en de Palestijnen en zelfs meer dan dat. Trump wil betere relaties met Israël. Hij noemt de Iran deal een ramp.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Attempted terror attack near Hevron – INN (https://goo.gl/V075iv)
Vanochtend heeft een Palestijnse terrorist geprobeerd om met zijn auto op soldaten in te rijden. Het incident gebeurde in de buurt van Hebron. Er zijn geen gewonden gevallen. De bestuurder wist met zijn auto te ontkomen en vluchtte weg richting het Arabische dorpje Yatta.

Overzicht berichten Israël en de Palestijnen/Arabieren en het vredesproces + link

Will Arab nations be part of Trump's solution for peace? – INN (https://goo.gl/QGmKFF)
Volgens Amerikaanse Midden-Oosten experts zoeken president Trump en premier Netanjahoe hulp bij Soennitische landen, zoals Egypte en Saoedi Arabië, voor een regionale vredesraamwerk in plaats van bilaterale onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen. De Soennitische landen willen in dat geval niet dat de VS een pro-Israël koers varen zoals de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem. Israël heeft de laatste jaren nauwere banden aangehaald met Soennitische staten die zich ook bedreigd voelen door het Sji'ietische Iran en IS.

Overzicht berichten – peilingen/onderzoeken in en over Israël/Palestijnen + link

'Time to crack down on illegal Arab construction' – INN (https://goo.gl/jQbCwg)
Een overgrote meerderheid van Israëlische Joden (71%) vindt dat illegale bouw in de Arabische sector harder aangepakt moet worden. Israëlische Arabieren bouwen massaal illegaal in Galilea, de Negev en Oost-Jeruzalem. In december kondigde premier Netanjahoe al aan dat illegale bouw in de Arabische sector harder aangepakt zal worden. De premier zei dat Joden en Arabieren voor de wet gelijk zijn. Uit de peiling blijkt verder dat 37,1% van de Joden voor annexatie is van Judea en Samaria; 53,4% is tegen. Onder de Israëlische Arabieren is 15,1% voor annexatie. Weinig Joden die voor annexatie zijn vinden dat de Palestijnse Arabieren dan volledige rechten moeten krijgen. Verder vindt 45,3% van de inwoners van Israël dat onder president Trump Israël de bouw van huizen in Joodse nederzettingen moet uitbreiden; 50% vindt dat dat niet moet. De peiling is uitgevoerd door de Universiteit van Tel Aviv in samenwerking met het Israel Democracy Institute’s Guttman Center.

Overzicht berichten Israël en EU/ EU-landen + link

Le Pen pledges to ban dual Israeli-French citizenship – INN (https://goo.gl/Yfz011)
Mocht Marine Le Pen van het Front National in Frankrijk de presidentsverkiezingen winnen dan zal ze Franse Joden laten kiezen tussen het Franse burgerschap of het Israëlische burgerschap. Franse Joden mogen niet meer twee nationaliteiten hebben. Reden is dat Israël niet bij de EU hoort. Le Pen wil alle burgers die niet uit de EU komen de dubbele nationaliteit ontnemen. Ze wil voor Israël geen uitzondering maken. Eerder gaf deze rechts extremistische politica al aan dat Joden geen kippa mogen dragen en dat kosher slachten verboden moet worden. Le Pen doet het goed in de peilingen en er bestaat een grote kans dat ze de nieuwe Franse president wordt.Donderdag 9 februari 2017 - Terroristische aanslag in Petach Tikwa (6 gewonden)

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Watch: Six wounded in Petah Tikva shooting – INN (https://goo.gl/6XHe0x)
Bij een schiet- en steekpartij op een markt in Petach Tikwa zijn 6 gewonden gevallen. Een 19 jarige Arabier uit Sichem is opgepakt. Hij werd door burgers overmeesterd en later door de politie ingerekend. De meeste gewonden werden neergeschoten. Eén van de gewonde werd neergestoken. Het zijn slachtoffers van in de 30, 40 en 50 jaar oud.

ISIS claims responsibility for Eilat rockets – YN (https://goo.gl/lqpjRe)
IS heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de raketaanvallen op Eilat gisteravond. In een verklaring van IS staat het volgende: “A number of rockets were launched at Jewish centers in Eilat, known as Umm Rashrash. The Jews and Crusaders should know that the war of the apostles will not save them in any way.” IS is met 800 tot 1000 strijders actief in de helft van de Sinaï en vecht daar tegen een 25.000 man sterk Egyptisch leger.

Video's

Watch: Shoppers flee as terrorist opens fire – INN (https://goo.gl/xYma7W)
Videobeelden van weg vluchtende mensen tijdens de aanslag in Petach Tikwa in bovenstaande link.

Overzicht berichten wetsvoorstellen en wetten in Israël + link

Glick presents 'Greater Jerusalem Law' – INN (https://goo.gl/mK52l3)
Yehuda Glick (Likoed) gaat een wetsvoorstel indienen voor een Groter Jeruzalem. Dit wetsvoorstel houdt soevereiniteit in over Jeruzalem en omliggende steden en dorpen, te weten Gush Etzion, Ma'aleh Adumim, Givat Zeev, Betar Illit, Adam, Ma'ale Michmash en Psagot. Glick vindt alleen annexatie van Ma'aleh Adoemiem, wat premier Netanjahoe wil, niet genoeg.

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

Hamas claims two dead in Israeli air strike – INN (https://goo.gl/aOgc9s)
Hamas beweert dat er 2 doden en 5 gewonden zijn gevallen bij een vermeende Israëlische luchtaanval bij Rafah. De IDF heeft geen bevestiging van de aanval gegeven. De aanval zou een aantal uren na de raketaanvallen op Eilat hebben plaatsgevonden.
Update: Ynetnews meldt dat de IDF zegt dat mogelijk Egypte de luchtaanval op Rafah heeft uitgevoerd.

Overzicht berichten over demonstraties/stakingen in Israël + link

Hundreds of haredi draft opponents demonstrate across Israel – INN (https://goo.gl/50wGL4)
Op verschillende plekken in Israël hebben charediem gedemonstreerd tegen de dienstplicht voor ultraorthodoxe Joden. De protesten zijn in het bijzonder gericht tegen de arrestatie van een jesjiva student die dienst weigerde. De protesten zijn gecoördineerd door de ‘Yerushalmi Faction’, een niet-chassidische beweging geleid door Rabbi Shmuel Auerbach. De snelweg tussen Jeruzalem en Tel Aviv werd geblokkeerd door de demonstranten bij het Latrun Kruispunt bij Modi'in. Ook in Jeruzalem en Bnei Brak werden straten geblokkeerd. Er zijn 12 demonstranten gearresteerd.

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link

Amona residents push for new town in Samaria – INN (https://goo.gl/MscVcC)
Oud bewoners van Amona hebben bij de Knesset een protesttent opgezet en eisen dat de regering begint met de bouw van een nieuwe stad voor hen. De laatste paar dagen hebben de oud bewoners verschillende plekken bekeken in de regio Benjamin voor een geschikte locatie om een nieuwe stad te bouwen. Er is gekozen voor een heuvel, de Verlossing van Zion, ten noordwesten van de Shilo Vallei. Zondag zal de regering de bouw van een nieuwe stad goedkeuren.

Newly approved settler homes financed by Trump’s Israel envoy pick – report – TOI (https://goo.gl/8A35hH)
Recentelijk is de bouw 20 nieuwe huizen in Beit El goedgekeurd door de Israëlische regering. Deze huizen blijken gefinancierd te worden door de organisatie American Friends of Bet El Institutions waarvan David Friedman, de nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Israël, het hoofd van is. De Amerikaanse organisatie heeft voor haar zusterorganisatie in Israël, Organization for the Sukkat Ovadia Yeshiva of Beit El, ruim 666.000 dollar ingezameld. De huizen zouden gedeeltelijk gebouwd zijn op privé Palestijns grondgebied maar zijn volgens de nieuwe Normalisatie Wet niet meer illegaal.

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link

Yesha Council presents consequences of building freeze – INN (https://goo.gl/ujcO0F)
Aan het eind van 2016 woonden 421.400 Joden in Judea en Samaria. De groei (3,9%) zet zich voort maar door de bevriezing van de nederzettingen de afgelopen jaren is de groei minder snel gegaan. In de laatste tien jaar was de groei per jaar steeds 4,7%. Dat is veel meer dan in de rest van Israël waar de bevolking jaarlijks met 1,9% groeit.Woensdag 8 februari 2017 - Raketten op Eilat afgevuurd; ministers waarschuwen voor oorlog met Hamas

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Rockets fired towards Eilat – INN (https://goo.gl/bt547u)
Vanavond kort voor elf uur lokale tijd zijn vanuit de Sinaï 4 raketten op Eilat afgevuurd. De Iron Dome wist 3 raketten te onderscheppen. Een vierde raket kwam in onbewoond gebied terecht. De IDF zoekt het gebied af. Er is geen schade maar 4 mensen moesten behandeld worden voor een shock. Eerder op de avond kwam een tankgranaat vanuit Syrië op de Golan terecht in onbewoond gebied. De IDF vermoedt dat het hierbij om een afzwaaier ging. Het leger heeft wel teruggeschoten en daarbij een positie van het leger van Assad getroffen.

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

Israeli Cabinet ministers warn of possible escalation in Gaza – INN (https://goo.gl/8VvjRT)
Twee kabinetsministers waarschuwen voor een mogelijke nieuwe oorlog met Hamas in Gaza. Naftali Bennett zegt dat het geen zaak is van of maar van wanneer. Yoav Galant denkt dat er in de lente een oorlog komt. De opmerkingen komen nadat er maandag over en weer beschietingen plaatsvonden tussen Israël en Gaza (zie berichtgeving maandag).

Overzicht berichten wetsvoorstellen en wetten in Israël + link

'I brought down the government, no one should be lecturing me' – INN (https://goo.gl/eThgfr)
Likoed Knessetlid Benny Begin heeft tegen de Normalisatie Wet gestemd. Hij vindt dat er binnen de regering te veel dreigementen plaatsvinden en dat vindt het niet goed voor het aannemen van een “extremistische” wet. Begin zegt dat niemand hem hoeft te bedreigen. Hij heeft in het verleden de regering laten vallen toen deze stukken land weggaf. Procureur generaal Avichai Mandelblit is ook tegen de Normalisatie Wet en weigert deze te verdedigen bij het Hooggerechtshof. Hij zal het standpunt innemen van het Hooggerechtshof en niet die van de Knesset. De Israëlische regering heeft een privé advocaat ingehuurd om de wet te verdedigen bij het Hooggerechtshof.

Overzicht berichten rechtszaken/onderzoeken/arrestaties/gevangenis in Israël/wereld + link

Extreme-left NGOs: Regulation Law is a war crime – INN (https://goo.gl/GATGaM)
Extreem linkse anti-Israël organisaties hebben bij het Hooggerechtshof een petitie ingediend tegen de Normalisatie Wet. Ze willen dat het Hooggerechtshof de wet verwerpt. Ze noemen het een “gevaarlijke” wet waarbij grote stukken Palestijns land onteigend worden. De aanwezigheid van Joden in Judea en Samaria noemen ze een “oorlogsmisdaad”.

Overzicht berichten Israël binnenland + link

Immediate closure order for Haifa ammonia tank – YN (https://goo.gl/yJ1pUm)
Haifa Chemicals moet n.a.v. een besluit van de rechtbank donderdag beginnen met het sluiten van de ammonia tank omdat deze levensgevaarlijk is (we berichtten hier u over op 31 januari 2017). De rechtbank nam het besluit n.a.v. een ingediende petitie door de Gemeente Haifa. Zou de tank niet gesloten worden dan had dat kunnen leiden tot een enorme catastrofe waarbij duizenden doden zouden vallen. Volgens een chemische expert is de toestand van de tank kritiek. Ook kan een raketaanval van Hezbollah voor een grote ramp zorgen. Gemeld moet worden dat het besluit van de rechtbank een declaratieve handeling is. De tank kan niet onmiddellijk helemaal gesloten worden.Dinsdag 7 februari 2017 - Amerikaanse State Department weigert Normalisatie Wet te veroordelen

Overzicht berichten Israël en VS + link

US State Dept. refuses to condemn Regulation Law – INN (https://goo.gl/eUIeTG)
Het Amerikaanse State Department weigert de Normalisatie Wet die gisteren door de Knesset is aangenomen (zie berichtgeving gisteren) te veroordelen. Het State Department neemt een houding aan van “wait and see”. "At this point, indications are that this legislation is likely to be reviewed by the relevant Israeli courts, and the Trump administration will withhold comment on the legislation until the relevant court ruling." Tegelijkertijd worden Israëls vijanden opgeroepen geen vijandige acties te ondernemen tegen Israël.

Overzicht berichten Israël en EU/ EU-landen + link

Europe punishes Israel – INN (https://goo.gl/eG9XJN)
Europa en Groot-Brittannië hebben Israël veroordeeld inzake de Normalisatie Wet. Ze zeggen dat de wet een tweestatenoplossing in de weg staat. Een ontmoeting tussen de EU en Israël dat voor eind februari stond gepland is door de EU afgezegd.

Overzicht berichten Israël/Palestijnse gebieden – Nederland + link

Koenders veroordeelt ‘Regularisation Law' Israel – Rijksoverheid (https://goo.gl/fTnDlQ)
Minister Koenders veroordeelt de Normalisatie Wet van Israël. "Nederland veroordeelt dat de Knesset vannacht een verstrekkende wet heeft aangenomen die voorziet in de legalisatie onder Israëlisch recht van diverse ‘buitenposten’ in door Israël bezet gebied. De wet maakt daarmee de weg vrij voor meerdere nieuwe nederzettingen. Wij beschouwen nederzettingen als illegaal, ze zijn niet in overeenstemming met het internationaal recht. Hiermee komt de tweestatenoplossing in gevaar. Nederland werkt samen in het kader van de EU om er bij Israel op aan te dringen de wet niet toe te passen en roept alle partijen op zich te houden aan resolutie 2334. Ook roept Nederland Israel en de Palestijnen op juist nu vertrouwenwekkende maatregelen te nemen t.b.v. de tweestatenoplossing. Uiteraard is Nederland bereid waar mogelijk deze maatregelen te ondersteunen."

Overzicht berichten wetsvoorstellen en wetten in Israël + link

'The High Court will strike down the Regulation Law' – INN (https://goo.gl/pRQR2y)
Voormalig minister van justitie Prof. Daniel Friedman denkt dat de kans groot is dat het Hooggerechtshof de Normalisatie Wet zal verwerpen. Als reden noemt Friedman dat de wet een klap is voor het eigendomsrecht. Hij valt vooral over de definitie van “in goed vertrouwen”. Dat begrip kan heel breed geïnterpreteerd worden. Hij doelt hiermee op bouwactiviteiten op grond die “in goed vertrouwen” plaatsvinden, niet realiserend dat het stuk land misschien privé eigendom is. Ook vreest Friedman dat de zaak kan worden voorgelegd aan het Internationaal Strafhof in Den Haag. De Internationale wet is veel obscuurder dan de Israëlische wet. Bovendien is het Internationale Strafhof politiek bevooroordeeld.

Palestinians demand world punish Israel over settlements bill – YN (https://goo.gl/sa2vQ6)
Een Palestijnse minister wil dat de wereld Israël straft voor de aanname van de Normalisatie Wet door de Knesset. Nabil Abu Rdeneh, een woordvoerder van de Palestijnse president Abbas, noemt de wet een “escalatie dat leidt tot meer instabiliteit en chaos”. Ook Groot-Brittannië, waar premier Netanjahoe gisteren op bezoek was, is erg bezorgd over de nieuwe wet. Het land vreest dat zo een tweestatenoplossing in gevaar komt.

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link

West Bank roads to receive NIS 5 billion upgrade – YN (https://goo.gl/j2TOUF)
De Israëlische regering gaat 5 miljard shekel (1,3 miljard dollar) investeren in het verbeteren en veiliger maken van het wegennet in Judea en Samaria. Het 5-jarig plan moet de verkeersopstoppingen in het gebied doen verminderen. Vooral de toegang tot Jeruzalem is momenteel problematisch. Er komen nieuwe tunnels, hoofdwegen worden uitgebreid, wegen opnieuw geasfalteerd, bestrating van knooppunten, nieuwe toegangswegen en rondwegen aangelegd, en het creëren van een betere toegang tot de metropolen Tel Aviv en Jeruzalem via lightrail en speciale openbaar vervoer rijstroken. De wegen moeten ook veiliger worden omdat er veel ongelukken gebeuren in Judea en Samaria. Verbetering van de infrastructuur zal de Joodse nederzettingen ten goede komen. Deze kunnen zich dan beter ontwikkelen.

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

Islamic Jihad blames Israel for Gaza escalation – INN (https://goo.gl/BdXHjL)
De Islamitische Jihad beschuldigt Israël van escalatie van geweld in Gaza. Gisteren voerde de IDF 4 aanvallen uit in reactie op beschietingen door Palestijnse terroristen. De Islamitische Jihad roept Israël op te stoppen met de “agressie”. Het zegt de situatie op de grond nauwlettend in de gaten te houden en klaar te zijn voor elk mogelijk scenario.Maandag 6 februari 2017 - Historisch besluit: Normalisatie Wet aangenomen door de Knesset

Overzicht berichten wetsvoorstellen en wetten in Israël + link

Regulation Law likely to pass on Monday – INN (https://goo.gl/QpElGL)
Ondanks het verzoek van premier Netanjahoe om de stemming over de Normalisatie Wet uit te stellen tot zijn terugkeer uit Groot-Brittannië, zal de Knesset het wetsvoorstel waarschijnlijk vandaag aannemen afhankelijk of Kulanu voor zal stemmen. Met deze wet krijgen Joodse nederzettingen over de Groene Lijn dezelfde rechten als nederzettingen binnen de Groene Lijn.

Stormy Knesset session over Regulation Law – INN (https://goo.gl/Ty6abp)
Vanavond is de Knesset begonnen met het debat en de stemming over de Normalisatie Wet. Het gaat om de tweede en derde lezing van het wetsvoorstel. De oppositiepartijen doen er alles aan om te voorkomen dat het wetsvoorstel wordt aangenomen.
Update: De wet is aangenomen met 60 stemmen voor en 52 tegen. (https://goo.gl/D04OsK)

MKs welcome approval of Regulation Law – INN (https://goo.gl/fTJ4QB)
Politici van Likoed en het Joods Huis zijn erg blij met de nieuwe Normalisatie Wet. Ze zien het als een historisch besluit waarbij de Joodse nederzettingen nu echt bij Israël horen. Het is nog wel afwachten wat het Hooggerechtshof gaat doen. Die staat bekend als een links bolwerk dat veel beslissingen neemt tegen de Joodse nederzettingen. Pas nog werd buitenpost Amona ontruimd op last van het Hooggerechtshof.

Netanyahu: 'We vote tonight on Regulation Law, US was updated' – INN (https://goo.gl/JeinaI)
Premier Netanjahoe bevestigt dat de Knesset vanavond over de Normalisatie Wet zal stemmen, nadat de regering Trump erover is ingelicht. Netanjahoe wilde echter niet kwijt aan journalisten wat het antwoord was van de Amerikaanse regering. Het is ook onduidelijk hoe de premier aan de stemming kan meedoen. Deze vindt vanavond om 22.30 uur lokale tijd plaats. De premier keert pas om middernacht uit Groot-Brittannië terug. Daar heeft hij met de Britse premier May gesproken over Judea en Samaria. Netanjahoe heeft haar uitgelegd dat Israël daar controle moet behouden i.v.m. de toenemende invloed van IS en Iran. De premier gaf ook aan dat hij door May is uitgenodigd om de 100 jarige Balfour Verklaring te vieren (de Palestijnen willen Groot-Brittannië hier juist over aanklagen).

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

Israel Strikes Hamas Position in Gaza in Retaliation for Rocket Fire – HaAretz (https://goo.gl/o66Ckj)
Nadat vanuit Gaza een raket is afgeschoten die terecht kwam in onbewoond gebied in het zuiden van Israël heeft de IDF een tankgranaat afgevuurd op een Hamas positie in Gaza. Volgens Palestijnse berichten zijn er ook twee granaten afgevuurd op een commando positie langs het veiligheidshek.

IDF jets strike Hamas targets in 2nd reprisal for Gaza rocket attack – JP (https://goo.gl/gVYZgM)
De Israëlische luchtmacht is ook ingezet als vergelding voor de raketaanval van vanochtend door terroristen op het zuiden van Israël. De IAF heeft drie doelen van Hamas gebombardeerd. Hoewel niet duidelijk is wie de raket heeft afgeschoten, houdt Israël Hamas verantwoordelijk voor alle raketaanvallen die vanuit Gaza op Israël plaatsvinden. Het is niet bekend of er slachtoffers zijn gevallen bij de Israëlische luchtaanvallen.

IDF tank destroys Hamas position in Gaza – INN (https://goo.gl/NVzxHR)
Vanmiddag heeft een IDF tank een positie van Hamas vernietigd in het zuiden van Gaza. Het was Israëls antwoord op een schietincident waarbij terroristen IDF troepen beschoten die aan het werk waren bij het veiligheidshek.

Fourth IDF attack on Hamas positions – INN (https://goo.gl/jF7JOw)
Voor de vierde keer vandaag heeft de IDF een aanval uitgevoerd op posities van Hamas. Vanavond heeft de luchtmacht in het noorden en zuiden van Gaza 3 Hamas installaties getroffen. De IDF zegt in een verklaring dat de Israëlische aanvallen gezien moeten worden in het licht van gebeurtenissen die vorige maand hebben plaatsgevonden.

Laatste nieuws Israël-Iran: een militaire aanval Israël/VS?

Iraanse functionaris dreigt Tel Aviv aan te vallen mochten de VS een "fout" maken: Nieuws over Israël-Iran - 6 februari 2017.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

'Hamas cell planned terror attacks at synagogue, train station in Israel' – JP (https://goo.gl/ucNMc9)
Vandaag heeft de Shin Beth bekend gemaakt dat onlangs een Hamas terreurcel is opgerold die van plan was aanslagen te plegen in Israël. De cel bestaat uit drie terroristen: Mamduach Yunis, 24 uit Ar'ara, en de broers Hassan, 23, en Muhammed Zida'at, 25, uit Bnei Naim. Ze zijn aangeklaagd bij de rechtbank in Haifa. De terreurcel ontving instructies van Hamas uit Gaza via Facebook. Het ging om schietpartijen, het plaatsen van explosieven en het gijzelen van personen. Er waren ook plannen voor aanvallen op het Afula busstation, een militaire basis bij Kfar Kara, het Binyamina treinstation een een synagoge in Zichron Yaakov.

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link

Bulldozers begin demolishing Amona – INN (https://goo.gl/70cIUT)
Bulldozers zijn begonnen met de vernietiging van de gebouwen in Amona die vorige week zijn ontruimd. De ontruiming duurde meer dan 24 uur. Er werden 42 gezinnen verjaagd uit hun thuisland op last van het Hooggerechtshof die had bepaald dat het Joodse thuisland Palestijns grondgebied is. Op 5 maart 2017 staat de ontruiming gepland van 9 huizen in Ofra (zie berichtgeving gisteren).

Overzicht berichten islamitische wereld in relatie tot Israël/Jodendom/Joden + link

Arab women discover their Jewish roots – INN (https://goo.gl/0kLAeK)
De anti-assimilatie organisatie Yad L'achim helpt Arabische vrouwen die ontdekt hebben dat ze Joods zijn. Hun Joodse moeder trouwde met een Arabier. Ze groeiden op in Arabische dorpen en met Arabische gewoonten als toegewijde moslims. Ze ontdekten per toeval dat ze eigenlijk Joods zijn en hebben zich tot Yad L'achim gewend om terug te keren naar het Jodendom. Deze organisatie helpt hen uit de Arabische wereld te vluchten en een nieuw bestaan op te bouwen in Israël.Zondag 5 februari 2017 - "Iran grootste staatssponsor van terreur"; 9 huizen in Ofra binnen 1 maand ontruimd

Laatste nieuws Israël-Iran: een militaire aanval Israël/VS?

"Iran grootste staatssponsor van terreur"; VS hebben militaire opties tegen Iran klaar liggen mocht dat land doorgaan met provoceren: Nieuws over Israël-Iran - 5 februari 2017.

Overzicht berichten rechtszaken/onderzoeken/arrestaties/gevangenis in Israël/wereld + link

High Court to rule on petition to postpone Ofra evacuation – YN (https://goo.gl/sKUuTw)
Het Hooggerechtshof gaat vandaag een beslissing nemen over een petitie om de evacuatie van 9 huizen in Ofra uit te stellen. In 2015 besliste het Hooggerechtshof dat binnen twee jaar tijd de huizen ontruimd moesten worden. De deadline ligt op 8 februari 2017. Maar omdat de nieuwe huizen voor de bewoners die weg moeten nog niet klaar zijn wordt uitstel tot eind april aangevraagd. De bewoners hebben kleine kinderen en kunnen niet zomaar op straat gezet worden, vinden de indieners van de petitie.
Update: Het Hooggerechtshof heeft 1 maand uitstel verleend en geen 3 maanden.

Overzicht berichten over demonstraties/stakingen in Israël + link

Thousands rally in Ofra to protest planned evacuation – INN (https://goo.gl/kfxVp4)
Na de uitspraak van het Hooggerechtshof waarin werd bepaald dat 9 huizen in Ofra binnen 1 maand tijd ontruimd moeten worden (zie bericht hierboven) zijn duizenden mensen in Ofra gaan demonstreren tegen de beslissing van het Hooggerechtshof. In Ofra wonen 3200 Joden. De stad ligt ten noorden van Jeruzalem en vlak in de buurt van het vorige week ontruimde Amona. De bewoners van Ofra eisen dat de regering de Normalisatie Wet gaat toepassen op Ofra zodat de 9 huizen niet ontruimd hoeven te worden. Maar deze wet moet eerst nog door de Knesset worden aangenomen deze week.

Overzicht berichten wetsvoorstellen en wetten in Israël + link

Bennett rejects Netanyahu's request to delay Regulation Law vote – INN (https://goo.gl/bbFGYr)
Naftali Bennett verwerpt het voorstel van premier Netanjahoe om de stemming over de Normalisatie Wet uit te stellen tot na diens bezoek aan premier Theresa May van Groot-Brittannië. De stemming over het wetsvoorstel staat voor maandagavond gepland. Mocht het wetsvoorstel worden aangenomen dan is er grote kans dat de wet wordt voorgelegd aan de rechtbank omdat procureur-generaal Avichai Mandelblit de positie van de regering niet steunt. David Bitan van Likoed zegt dat als de wet wordt verworpen door het Hooggerechtshof er een gevaarlijk precedent wordt geschapen.

Bill to restore authority of rabbinical courts advances – INN (https://goo.gl/YgBWWB)
Verenigd Tora Jodendom heeft een wetsvoorstel ingediend om het gezag van rabbinale rechtbanken te herstellen. Het gaat om het nemen van besluiten bij geschillen in het burgerlijk recht. Tien jaar geleden had het Hooggerechtshof dit gezag van de rabbinale rechtbanken ontnomen. De rabbinale rechtbanken zullen alleen arbitrage zaken in behandeling nemen en zich niet op het terrein van de seculiere rechtbanken begeven.

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

Senior Hamas leader killed in Gaza explosion – INN (https://goo.gl/PO5lhg)
Zaterdagavond is bij een explosie een Hamas leider van de militaire tak van de beweging bij een explosie om het leven gekomen. Eerder vandaag kwam het bericht dat Hamas een aanbod van Israël heeft afgewezen voor een gevangenenruil. Israël was bereid een broer van een Hamas leider vrij te laten in ruil voor 1 van de 2 levende Israëlische gijzelaars die Hamas in handen heeft.

Overzicht berichten Joodse wereld (Diaspora) + link

New Book Reveals Hundreds of Documents About Rebbe’s Early Life – INN (https://goo.gl/qMXiSm)
Er is een nieuw boek (Early years) gepubliceerd over de jeugdjaren van de Lubavitcher Rebbe. Het boek bevat honderden documenten over de eerste jaren van de Rebbe tot aan zijn huwelijk. Het boek is geschreven door Rabbi Boruch Oberlander en Rabbi Elkanah Shmotkin. Er is meer dan 15 jaar aan gewerkt en er zijn archieven doorgespit in Oekraïne, Rusland, Letland en Duitsland. Er staan foto's in die nog niet eerder zijn gepubliceerd. In 2014 zijn ook al twee boeken uitgebracht over de Rebbe: Rebbe: The Life and Teachings of Menachem M. Schneerson, the Most Influential Rabbi in Modern History (Harper, 2014) door Joseph Telushkin, en My Rebbe (Maggid, 2014) door Rabbi Adin Even-Israel (Steinsaltz). De Rebbe wordt gezien als de meest invloedrijke rabbijn in de moderne Joodse geschiedenis.Shabbat (zaterdag) 4 februari 2017

Er wordt vandaag geen nieuws verzameld vanwege de Joodse rustdag. Kijk voor de Sjabbat tijden in het artikel: Sjabbat tijden. Voor Parsja van de week ga naar: http://www.nik.nl/category/tora-van-de-week/ (bron: NIK)Vrijdag 3 februari 2017 - New York Times verspreidt nepnieuws: Trump zou tegen de Joodse nederzettingen zijn

Overzicht berichten Israël in de media + link

'Fake news:' New York Times claims Trump opposes 'settlements' – INN (https://goo.gl/fzTniE)
Breitbart, een nieuwssite nauw verbonden met de regering Trump, meldt dat de New York Times nepnieuws verspreidt door te beweren dat de regering Trump tegen de Joodse nederzettingen zou zijn. De NY concludeerde dit n.a.v. een verklaring van de woordvoerder van het Witte Huis Sean Spicer. Die zei: "The American desire for peace between the Israelis and the Palestinians has remained unchanged for 50 years. While we don’t believe the existence of settlements is an impediment to peace, the construction of new settlements or the expansion of existing settlements beyond their current borders may not be helpful in achieving that goal. As the President has expressed many times, he hopes to achieve peace throughout the Middle East region. The Trump administration has not taken an official position on settlement activity and looks forward to continuing discussions, including with Prime Minister Netanyahu when he visits with President Trump later this month." De NY legde de nadruk op de zinsnede “may not be helpful”. Breibart schrijft dat de regering Trump alle bestaande Joodse nederzettingen accepteert. Er wordt in de verklaring van de woordvoerder van het Witte Huis ook niet gemeld dat een tweestatenoplossing de oplossing zou zijn.

Laatste nieuws Israël-Iran: een militaire aanval Israël/VS?

President Donald Trump twittert dat Iran met vuur speelt: Nieuws over Israël-Iran - 3 februari 2017.

Overzicht berichten wetsvoorstellen en wetten in Israël + link

Bill introduced to reduce powers of Supreme Court – INN (https://goo.gl/NRHsO2)
Er zal een wetsvoorstel worden ingediend om de macht van het Hooggerechtshof in te binden. Doel is om het linkse activisten het zo lastig mogelijk te maken petities in te dienen tegen Joodse nederzettingen en om het Hooggerechtshof moeilijker te maken om tegen de de Joodse bewoners van Judea en Samaria te beslissen. Dit alles om situaties zoals met Amona te voorkomen in de toekomst.

Overzicht berichten Jodendom + link

OU rabbis: Women may not be rabbis – INN (https://goo.gl/s1NtOA)
De Orthodox Union Rabbinical Council heeft besloten dat vrouwen geen rabbijn mogen worden conform de “bredere context van Tora waarden”. Wel zegt de raad dat "the spiritual growth of our community is dependent upon a steady stream of talented women both serving as role models and teachers, and filling positions of influence." In bovenstaande link wordt alles halachisch (Joods wettelijk) uitgelegd.Donderdag 2 februari 2017 - Amona geheel ontruimd; Israël gaat nieuwe nederzetting bouwen, de eerste in 25 jaar tijd

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link

Final Amona home evacuated – INN (https://goo.gl/leJzRU)
Het laatste huis in Amona is ontruimd. Er bevinden zich nog enkele tientallen jongeren in de synagoge van de buitenpost. De politie voert een dialoog met de jongeren om geweld te voorkomen uit respect voor de heilige plek. Het is onduidelijk waar de bewoners nu naar toe moeten aangezien het Hooggerechtshof gisteren besloot dat er geen nieuwe huizen gebouwd mogen op een alternatieve plek dat door de regering was aangewezen.
1ste Update: De politie (3000 man in totaal) heeft 800 mensen geëvacueerd. Er zijn 13 mensen gearresteerd. Er zijn 24 politieofficieren lichtgewond geraakt. Er zijn nog 200 jongeren die de synagoge barricaderen.
2de Update: De politie is de synagoge binnengedrongen. Ze werden opgewacht door jongeren die met breekijzers sloegen. Daarbij zijn een aantal agenten gewond geraakt. Minister Gil'ad Erdan van Openbare Veiligheid veroordeelt de jongeren die de synagoge barricaderen.
3de Update: De politie is er halverwege de middag in geslaagd de hele synagoge te ontruimen. Brandweermannen hebben de politie geholpen bij het openen van de deuren en de ramen van de synagoge.

Prime Minister pledges to build new town for Amona evacuees – INN (https://goo.gl/s11bJs)
Premier Netanjahoe belooft een nieuwe stad te zullen bouwen voor de bewoners van de ontruimde buitenpost Amona. Hij erkent dat de ontruiming pijnlijk is voor de bewoners maar wijst op het belang van naleving van de wet. Gisteren heeft de premier een team samengesteld die moet uitzoeken op welk stuk staatsland het nieuwe Amona gebouwd kan worden.

Netanyahu announces plans for first new West Bank settlement in 25 years – JP (https://goo.gl/Ykqc5r)
De aankondiging van premier Netanjahoe een nieuwe stad te zullen bouwen in Judea en Samaria voor de ontheemde bewoners van Amona (zie bericht hierboven), betekent de eerste officiële nieuwe nederzetting in ruim 25 jaar tijd. De laatste nederzetting die werd gebouwd was Revava bij Ariel in 1991. Israël is de laatste tijd druk bezig met het uitbreiden van de Joodse nederzettingen sinds Donald Trump president is geworden.

Laatste nieuws Israël-Iran: een militaire aanval Israël/VS?

Iran test een kruisraket met nucleaire capaciteit; VS hebben Iran officieel gewaarschuwd n.a.v. de test met de ballistische raket; Iran trekt zich niets aan van de waarschuwing van de VS; VS komen met sancties tegen Iran n.a.v. rakettest: Nieuws over Israël-Iran - 2 februari 2017.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Watch: Three wounded in attack near Jerusalem – INN (https://goo.gl/7qTcxr)
Bij een aanslag vanavond met een auto zijn drie gewonden gevallen. Het incident gebeurde bij de ingang van Adam ten noorden van Jeruzalem. Een vrouwelijke terrorist reed met haar auto in op een politiewagen. Ze raakte hierbij zelf ook gewond. De lichtgewonden zijn naar het ziekenhuis vervoerd.

Overzicht berichten rechtszaken/onderzoeken/arrestaties/gevangenis in Israël/wereld + link

Deri: Netanyahu will not be indicted – INN (https://goo.gl/aWdY4e)
Minister van BZ Deri denkt niet dat premier Netanjahoe aangeklaagd zal worden. Over de feiten van de zaken is men het min of meer eens. Het hangt alleen nog van de juridische interpretatie af. Hij vindt dat de media te veel druk legt op de procureur-generaal om Netanjahoe te laten vervolgen.Woensdag 1 februari 2017 - Ontruiming Amona begonnen - inwoners verzetten zich massaal

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link

Security officers arrive in Amona – INN (https://goo.gl/Xs9Gkn)
Veiligheidsofficieren van de Yassam politie-eenheid zijn in Amona gearriveerd om zich voor te bereiden op de ontruiming van de buitenpost. Ze hebben positie genomen op een heuvel tegenover de buitenpost. Jongeren zijn ondertussen bezig de ingang van Amona te blokkeren. Overigens heeft het Hooggerechtshof nog geen beslissing genomen over de alternatieve plek waar de bewoners eventueel kunnen wonen. De bewoners vinden daarom dat de regering overhaast handelt.
1ste Update: De evacuatie is begonnen. De politie wordt opgewacht door honderden betogers die de confrontatie zullen aangaan. Het is nog onduidelijk over het verzet geweldloos zal zijn of dat beide zijden geweld gaan gebruiken.
2de Update: De ontruiming verloopt gewelddadig. Halverwege de middag zijn al 15 politiemannen gewond geraakt. Er zijn 11 politiemannen naar het ziekenhuis afgevoerd. De demonstranten gebruiken allerlei materiaal om de ontruiming te frustreren. Er worden gasflessen, meubels, verfpotten, olie en aardappels ingezet tegen de politie. Er zijn 4 arrestaties verricht. Er is 1 politieofficier die weigert mee te helpen met de ontruiming. De bewoners noemen hem een "held" en roepen andere officieren op zijn voorbeeld te volgen. (https://goo.gl/PIhojl)

Supreme Court rejects Amona outline – INN (https://goo.gl/LHtGVg)
Het Hooggerechtshof wijst de alternatieve locatie voor de bewoners van Amona af. De rechtbank heeft de petitie van Yesh Din die dat namens Arabieren had ingediend geaccepteerd. De Arabieren beweerden dat het stuk staatsgrond Palestijns eigendom is. Moti Yogev van het Joods Huis spreekt over een dictatoriale beslissing van het Hooggerechtshof. Naftali Bennet van het Joods Huis zegt dat de regering nu snel een beslissing moet nemen om een nieuwe stad te bouwen voor de bewoners van Amona. Ondertussen zitten de bewoners van Amona zonder huis.

Bennett: We lost the battle, but we'll win the war – INN (https://goo.gl/MShDrJ)
Naftali Bennett van het Joods Huis zegt het te betreuren dat Amona wordt ontruimd. Maar door de Normalisatie Wet worden duizenden andere huizen wel ontzien van ontruiming. Bennett betreurt het ook dat er nog geen alternatieve plek is voor de bewoners van Amona.

Liberman orders: Destroy Amona agricultural land – INN (https://goo.gl/g988Tk)
Minister van defensie Lieberman heeft veiligheidstroepen de opdracht gegeven om landbouwgrond rondom de buitenpost Amona te vernietigen, hoewel dit niet in de uitspraak van het Hooggerechtshof staat. Verder zegt de minister dat hij het vervelend vindt dat de buitenpost ontruimd moet worden. Inwoners hebben volgens hem het recht te demonstreren maar dat moet binnen de perken blijven.

Laatste nieuws Israël-Iran: een militaire aanval Israël/VS?

Iran voerde op 6 december 2016 ook al een geheime test uit met een middellange afstand ballistische raket, de Shahab 3: Nieuws over Israël-Iran - 1 februari 2017.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Bomb threats target US Jewish centers for third time in a month – YN (https://goo.gl/tsmRKm)
Voor de derde keer in een maand tijd zijn valse bommeldingen gedaan tegen Joodse centra in de VS. Het gaat om 14 Joodse centra in 10 staten en eentje in Canada. David Posner van de JCC Association of North America is bezorgd over het antisemitisme dat achter de dreiging zit.

Overzicht berichten Israël in de media + link

New York Times: Israel ‘Expanding Into Palestinian Land’ – Honest Reporting (https://goo.gl/nHQ4se)
Honest Reporting bekritiseert een bericht in de New York Times over vermeende uitbreiding van Joodse nederzettingen in Judea en Samaria. Het gaat om het volgende stukje: “Israel approved 3,000 more housing units in the occupied West Bank late Tuesday, the largest number in a wave of new construction plans that defy the international community and that open a forceful phase in the country’s expansion into land the Palestinians claim for a future state”. Honest Reporting vraagt zich af hoe huizenbouw in bestaande nederzettingen en Oost-Jeruzalem kan leiden tot uitbreiding van land dat Palestijnen claimen voor een toekomstige staat. Er wordt door Israël niet op extra grondgebied gebouwd. Er komen alleen meer huizen bij.

Lees verder

© 2017 Etsel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wanneer is het Carnaval en Carnavalsvakantie in 2017Wanneer is het Carnaval en Carnavalsvakantie in 2017Jaarlijks vieren vele Nederlanders carnaval. Carnaval wordt echter niet ieder jaar op de zelfde datum gevierd. Wel valt…
Slecht nieuws over Nederland vanuit IsraëlSlecht nieuws over Nederland vanuit IsraëlSlecht nieuws over Nederland. Niet leuk om te lezen of te horen voor Nederlanders. Maar ja, meent dr. Manfred Gerstenfel…
Verplichte vrije dagen 2017 en 2018 en schoolvakantiesVerplichte vrije dagen 2017 en 2018 en schoolvakantiesWat zijn in 2017 en 2018 de verplichte vrije dagen en schoolvakanties, wat de data? Wie werkt heeft bovenop deze verplic…
Betaaldata zorgtoeslag 2017 en 2018Betaaldata zorgtoeslag 2017 en 2018Wat zijn de betaaldata voor de zorgtoeslag 2017 en 2018, hoe werkt de zorgtoeslag? De zorgtoeslag 2017 en zorgtoeslag 20…
Carnaval: 26, 27 en 28 februari 2017Carnaval: 26, 27 en 28 februari 2017De datum van carnaval wordt berekend op basis van de datum van Pasen. Na het carnavalsfeest werd er namelijk van origine…
Bronnen en referenties
  • Zie vermelding in de tekst

Reageer op het artikel "Nieuws Israël: nieuws en achtergronden februari 2017"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Etsel
Laatste update: 03-07-2017
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Mens en samenleving
Special: Nieuws uit Israël
Bronnen en referenties: 1
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!