InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Mens en samenleving > Nieuws Israël: nieuws en achtergronden januari 2017

Nieuws Israël: nieuws en achtergronden januari 2017

Nieuws Israël: nieuws en achtergronden januari 2017 Januari 2017 was een erg bewogen maand voor Israël. Er gebeurde veel op zowel nationaal als internationaal niveau. Premier Netanjahoe wordt door de politie verhoord in verband met diverse corruptiezaken. Netanjahoe zegt dat er niets aan de hand is en verwijt de linkse media hem tot aftreden te dwingen. Ondertussen loopt het onderzoek tegen Netanjahoe nog wel gewoon door. Soldaat Elor Azariya wordt door de rechtbank veroordeeld voor doodslag gewonde Palestijnse terrorist. In februari wordt de straf bekend. Het Amerikaans Congres stemt tegen anti-Israël resolutie bij VN Veiligheidsraad. Bij een aanslag in Jeruzalem met een vrachtwagen worden 4 IDF soldaten gedood en zijn er veel gewonden. In de VS worden bij Joodse centra valse bommeldingen gedaan. De Israëlische luchtmacht zou een vliegveld bij Damascus gebombardeerd hebben. In de Negev wordt een politieofficier vermoord door Bedoeïenen. Israël komt met nieuwe bouwplannen in Oost-Jeruzalem, Judea en Samaria. En er is nog ander nieuws.
Ga voor actueel nieuws over Israël naar het actuele nieuwsoverzicht.


Dinsdag 31 januari 2017 - Expert luidt noodklok over ammonia opslagtank in Haifa; bewoners buitenpost Amona moeten binnen 48 uur vertrekken

Overzicht berichten Israël binnenland + link

Expert: Ammonia Tank in Haifa Bay Could 'Fall Apart Tomorrow Morning,' Kill 16,000 People – HaAretz (https://goo.gl/IUqyrm)
Prof. Ehud Keinan, een internationaal befaamde chemicus, waarschuwt dat de grote ammonia opslagtank bij Haifa “morgen uit elkaar zou kunnen vallen” met als gevolg 16.000 doden. Er zijn vier problematische plekken in de tank: 1 op de bodem, 2 bovenop en 1 in het midden. Wordt een ammonia schip door een raket van Hezbollah geraakt dan vallen er nog veel meer doden. Ook de burgemeester van Haifa luidt de noodklok. Hij wil dat de opslagtank weggaat. Een voorstel om de opslagtank te verplaatsen naar Ashdod is verworpen omdat dit dicht bij Gaza ligt. Een raketaanval van Hamas op een ammonia schip zou rampzalig zijn. Ammonia in Israël wordt voor 80% gebruikt om kunstmest te maken voor de export. Het is eigenlijk niet rendabel omdat te doen. Lees het uitgebreide verhaal in bovenstaande link.

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link

Israeli Army Orders Amona Settlers Out of Illegal Outpost Within 48 Hours – HaAretz (https://goo.gl/yIJVyc)
De IDF heeft de bewoners van buitenpost Amona 48 uur de tijd gegeven om te vertrekken, zo meldt de links website van HaAretz. Na 48 uur sluit de IDF de toegang tot de buitenpost en mag niemand er meer in verblijven. De melding is maandagnacht ingegaan. Dat betekent dat de bewoners tot woensdagnacht de tijd hebben om te vertrekken. Vandaag maakt overigens Het Hooggerechtshof bekend of de bewoners op een stuk nabijgelegen grond kunnen verblijven.

Israel Approves Thousands of New West Bank Homes Ahead of Settlement Evacuation – HaAretz (https://goo.gl/jTpk1b)
Minister van defensie heeft de bouw van meer dan 3000 huizen in Judea en Samaria goedgekeurd. Meer dan 2000 huizen worden meteen gebouwd, terwijl de rest in verschillende stadia gaat. Vorige week werd al de bouw van 2500 nieuwe huizen aangekondigd.

Overzicht berichten rechtszaken/onderzoeken/arrestaties/gevangenis in Israël/wereld + link

Prosecution seeks 3-5 year sentence for Elor Azariya – INN (https://goo.gl/DCV8sj)
Militaire aanklager Nadav Weissman vraagt de militaire rechtbank 3 tot 5 jaar gevangenisstraf voor soldaat Elor Azariya die schuldig is bevonden aan doodslag van een gewonde Palestijnse terrorist. Nadav Weissman benadrukt de ernst van de zaak. Elor heeft zijn wapen gebruikt voor een ongeoorloofde doodslag. Hij heeft de gewonde Palestijnse terrorist doelbewust doodgeschoten. Er wordt bij de strafmaat wel rekening gehouden met de medische toestand van Elors ouders, zijn goed gedrag tot nu toe, en zijn goed staat van dienst in het leger voor het incident.

Laatste nieuws Israël-Iran: een militaire aanval Israël/VS?

Vooraanstaande senator wil Amerikaanse reactie op rakettest Iran: Nieuws over Israël-Iran - 31 januari 2017.

Overzicht berichten Israël en VS + link

U.S. Embassy Reassures Israelis Born in Arab Countries on Visas – HaAretz (https://goo.gl/kTQRZv)
De Amerikaanse ambassade in Tel Aviv verzekert dat Israëlische Joden die in Arabische landen zijn geboren een visa kunnen krijgen om naar de VS te gaan. Ze mogen echter geen geldig paspoort hebben van de landen waarin ze geboren zijn. “If you have a currently valid U.S. visa in your Israeli passport and were born in Iraq, Iran, Libya, Somalia, Sudan, Syria, or Yemen, and do not have a valid passport from one of these countries, your visa was not cancelled and remains valid."

Overzicht berichten Israëlische politiek/diplomatie + link

Netanyahu: 'Wall' tweet was not an insult to Mexico – INN (https://goo.gl/rt6RNV)
Premier Netanjahoe zegt dat zijn tweet over de Muur langs de grens tussen de VS en Mexico geen belediging is. Hij refereerde alleen aan het succes dat Israël heeft met het hekwerk langs de grens met de Sinaï. Hij liet zich niet uit over de relatie tussen de VS en Mexico. Volgens de premier hebben Israël en Mexico goede relaties en zullen die in de toekomst ook goed blijven.
Update: President Rivlin heeft telefonisch excuses aangeboden aan president Enrique Pena Nieto van Mexico. Deze heeft de excuses geaccepteerd en zegt dat de crisis tussen Mexico en Israël voorbij is. (https://goo.gl/9TUaIa)

'Netanyahu’s tweet on Trump wall sparks antisemitism in Mexico' – JP (https://goo.gl/OUnkb2)
Rabbi Shlomo Tawil, opperrabbijn van de Magen David Joodse gemeenschap van Mexico, zegt dat door de tweet van premier Netanjahoe over de Muur langs de grens met Mexico het antisemitisme online is toegenomen. Tawil zegt dat antisemitisme in Mexico nauwelijks voorkomt, maar sinds de tweet van Netanjahoe is het antisemitisme op sociale media behoorlijk toegenomen. “Weg met de Joden”, “Verbrand de Joden” zijn antisemitische uitlatingen die op social media in Mexico verschijnen. Lees verder in bovenstaande link.

Overzicht berichten Holocaust en antisemitisme + link

Auschwitz Comité heeft hoop na publicatie SS-namenlijst – NOS (https://goo.gl/fdhPCe)
Jacques Grishaver, de voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, is hoopvol na de publicatie van de namen van 8500 SS'ers door het Poolse Instituut voor Nationale Herdenking die in concentratiekamp Auschwitz hebben gewerkt. Nu kunnen meer oorlogsmisdadigers worden opgespoord en berecht. "Dat zal niet makkelijk zijn, maar je ziet ieder jaar dat er toch weer mensen worden opgepakt. Dus het is zeker een mogelijkheid." Het Poolse Instituut voor Nationale Herdenking heeft twee doelen met de publicatie van de namen. Ten eerste om de oorlogsmisdadigers te berechten en ten tweede om Polens naam te zuiveren omdat Polen het zat is dat de nazi-kampen worden aangeduid als Poolse vernietigingskampen. Grishaver is blij. "Er zijn nog steeds zo veel mensen die lijden onder de Tweede Wereldoorlog." Hij verwijst hierbij naar de Holocaustherdenking in Amsterdam van afgelopen weekend. "Dan zie je veel oudere mensen lopen die geen vader en geen moeder hebben gehad. Geen broer, geen zus, geen opa of oma. Daarom is het een goede zaak dat dit gebeurt." Opsporing en berechting wordt wel een enorm karwei. De meeste oorlogsmisdadigers in Auschwitz zijn nu 90 jaar of ouder. "En het is heel moeilijk om hard bewijs te krijgen."Maandag 30 januari 2017 - Trump en Netanjahoe ontmoeten elkaar op 15 februari 2017; Mexico eist van Israël excuses voor de tweet van Netanjahoe

Overzicht berichten Israël en VS + link

Netanyahu, Trump to Meet February 15; PM to Urge New Iran Sanctions After Missile Test – HaAretz (https://goo.gl/XecQ2W)
Het Witte Huis meldt dat premier Netanjahoe en president Trump elkaar op 15 februari 2017 zullen ontmoeten in Washington. Premier Netanjahoe zal daar o.a. spreken over een test die Iran dit weekend heeft uitgevoerd met een ballistische raket. Netanjahoe zal bij Trump pleiten voor het opnieuw invoeren van sancties tegen Iran.

Will Trump's executive action block Israelis from entering US? – INN (https://goo.gl/EkTx5t)
Het ministerie van BuZa is aan het uitzoeken of de maatregel van president Trump om 90 dagen lang geen vluchtelingen op te nemen uit zeven moslimlanden ook geldt voor Israëliërs die in één van die landen zijn geboren. Het gaat om de volgende landen: Syrië, Jemen, Iran, Irak, Somalië, Libië en Soedan. In Israël zijn 140.000 Joden in één van die landen geboren. De meerderheid is boven de 65 jaar en is destijds gevlucht. In de maatregel van Trump wordt het burgerschap niet gedefinieerd.

Overzicht berichten Israëlische politiek/diplomatie + link

Mexico Demands Israeli Apology After Netanyahu Voices Support for Trump's Wall – HaAretz (https://goo.gl/8aqH9Q)
Mexico eist van Israël dat het verontschuldigingen aanbiedt voor de tweet van premier Netanjahoe waarin deze zijn steun uitspreekt voor de Muur die president Trump langs de grens met Mexico bouwt. De Mexicaanse minister van BuZa Luis Videgaray zegt dat “het voelt als een agressieve daad.” De Israëlische ambassadeur in Mexico, Yoni Peled, wordt vanavond op het matje geroepen. Eerder beschuldigde premier Netanjahoe de linkse media ervan de zaak te overdrijven.

Overzicht berichten over demonstraties/stakingen in Israël + link

Jerusalem municipal strike worsens – YN (https://goo.gl/ey36aj)
De staking van de gemeente Jeruzalem verergert zich. De gemeenteraad heeft besloten de intensiteit van de staking op te voeren nadat de overmaking van 800 miljoen shekel in fondsen voor de stad is vertraagd. Scholen en verschillende departementen van de stad doen mee met de staking. Burgemeester Barkat roept minister van financiën Kahlon om snel over de brug te komen met geld om de pijn voor de burgers te verzachten. Financiën zegt al 525 miljoen shekel te hebben overgemaakt en vindt dat de gemeente de burgers als gijzelaars gebruikt.

'Erasing an entire town will not pass quietly' – INN (https://goo.gl/gyP17Q)
Vanochtend is in Jeruzalem een demonstratie gehouden tegen de ontruiming van de Joodse buitenpost Amona. Deze ontruiming zal binnenkort gaan plaatsvinden. De demonstranten willen dat Amona onder de Normalisatie Wet komt te vallen waarover vandaag in de Knesset gestemd gaat worden.

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link

Coming soon: Mixed-gender IDF boot camp – INN (https://goo.gl/rYdnOV)
De IDF komt spoedig met een trainingskamp voor mannen en vrouwen die in een gevechtseenheid dienen. Het is de eerste keer dat zo'n trainingskamp binnen de IDF wordt opgericht. De bedoeling ervan is om vrouwen meer te laten integreren in gevechtseenheden. Dit ligt nogal gevoelig. Brigadier Generaal Avigdor Kahalani zei een paar maanden geleden dat vrouwen kinderen moeten krijgen en moeder moeten zijn. Ze horen niet in gevechtseenheden thuis. Opperbevelhebber Eizenkot distantieerde zich van die opmerking. Eizenkot zegt wel dat meer vrouwen in gevechtseenheden niet ten koste zal gaan van religieuze soldaten.

IDF releases first military smartphone – INN (https://goo.gl/zsioZJ)
De IDF komt met een nieuwe militaire smartphone speciaal bestemd voor soldaten. Hiermee kunnen ze veilig onderling informatie uitwisselen. De smartphone wordt ondersteund door G4 en militaire netwerken. Kijk voor een korte impressie van de smartphone in bovenstaande link.

IDF remains the country's main 'school for smokers' – YN (https://goo.gl/fuYW4x)
Vroeger bevorderde de IDF roken onder soldaten. Tegenwoordig is dat anders en kunnen soldaten op veel plekken niet meer roken. Toch is de IDF nog steeds een plek waar veel jonge volwassenen juist met roken beginnen. Vooral bij gevechtseenheden komt het veel voor. Roken zorgt ervoor dat je alerter blijft als je weinig slaapt. Maar roken is ook erg verslavend en velen blijven na de dienstplicht doorgaan met roken met allerlei nare consequenties van dien. Omdat er veel controle is bij de IDF zou het leger meer moeten en kunnen doen om te voorkomen dat soldaten gaan roken.Zondag 29 januari 2017 - Republikeinse leider: vertraging verplaatsing Amerikaanse ambassade op verzoek van Israël

Overzicht berichten Israël en VS + link

Republican leader: Israel is the one delaying embassy move – INN (https://goo.gl/q7IWFM)
Marc Zell, the co-chair of Republicans Overseas in Israel, zegt dat het besluit om de Amerikaanse ambassade te verplaatsen op verzoek van Israël is uitgesteld. President Trump wil de ambassade wel verplaatsen maar het zijn Israëlische functionarissen die aandringen op voorzichtigheid. Zell denkt dat uiteindelijk de ambassade wel verplaatst zal worden. “Trump has repeatedly stated that his Administration will respect the wishes of the Israeli government and people on issues concerning the Land of Israel in general and Jerusalem in particular,” vertelde Zell tegen de krant Haaretz. “There is no better evidence of this than Washington's historic non-reaction last week to Israel's announcement that it will be constructing 2,500 housing units in Judea and Samaria … I believe Israel will give the green light to the embassy move and when it does, the embassy will come to Jerusalem,” voegt hij toe.

Netanyahu says US embassy should be in Jerusalem – YN (https://goo.gl/7WR57C)
Tijdens de kabinetszitting van vandaag zei premier Netanjahoe dat de Amerikaanse ambassade is Jeruzalem behoort te staan. Hij vindt dat alle landen hun ambassades naar Jeruzalem moeten worden verplaatst.

Overzicht berichten Israël en EU/ EU-landen + link

Government will not discuss EU joint venture – INN (https://goo.gl/6cMXeV)
De Israëlische regering heeft besloten om niet mee te doen met een EU joint venture op het gebied van cultuur en media. Reden hiervoor is de melding in de krant HaAretz dat Israël akkoord zou moeten gaan met uitsluiting van culturele instanties en artiesten die in Oost-Jeruzalem, op de Golan en in Judea en Samaria werken. Minister van cultuur Regev heeft een ontwerpresolutie ingetrokken. In het verleden heeft Israël wel akkoorden getekend met de EU waarin ook de gebieden over de Groene Lijn werden uitgesloten van deelname.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Jenin Arabs attack IDF forces – INN (https://goo.gl/3LFD9Q)
Bij een militaire operatie van de IDF vannacht in Jenin is het tot een treffen gekomen tussen Arabische terroristen en IDF troepen. De soldaten werden bekogeld met stenen, brandbommen en staafbommen. De soldaten schoten terug met gasgranaten, rubber kogels en scherp. Daarbij vielen twee gewonden aan Arabische zijde. Volgens de Arabieren zou er ook een 19-jarige Arabier om het leven zijn gekomen.

Overzicht berichten Israëlische politiek/diplomatie + link

Mexico verbaasd over tweet Netanyahu over 'de muur' – NOS (https://goo.gl/jL9gWg)
Gisteren twitterde premier Netanjahoe dat hij president Trump gelijk geeft inzake de bouw van een hekwerk langs de Mexicaanse grens. Israël heeft zelf ook een hekwerk staan langs de grens met Egypte en die werkt uitstekend. Het Mexicaanse ministerie van BuZA heeft zijn "verbazing, afwijzing en teleurstelling" uitgesproken tegen de Israëlische ambassadeur. "Mexico is een vriend van Israël en moet ook als zodanig worden behandeld", laat Mexico weten. Ook de Joodse gemeenschap in Mexico nam onmiddellijk afstand van de tweet van de Israëlische premier.

Overzicht berichten Holocaust en antisemitisme + link

White House defends omission of Jews from Holocaust statement – JP (https://goo.gl/pLgdeg)
Het Witte Huis verdedigt het niet noemen van de Joden of van het antisemitisme in de Holocaust verklaring op de Internationale Holocaust Herdenkingsdag. Als reden noemt het Witte Huis dat niet alleen Joden het slachtoffer waren van de Holocaust. Joodse organisaties in de VS zijn verbolgen over de weglating. Ze zijn ook verbolgen over de maatregel van Donald Trump om tijdelijk geen vluchtelingen meer toe te laten uit moslimlanden.

Holocaust herdacht in Amsterdam – NOS (https://goo.gl/ikWHtF)
Vandaag is in Amsterdam de Holocaust herdacht met een stille tocht vanaf het stadhuis en een bijeenkomst in het Wertheimpark. Premier Rutte en vicepremier Asscher waren namens het kabinet aanwezig en legden een krans bij het Spiegelmonument “Nooit meer Auschwitz”. Rutte benadrukte het belang van herdenken "om recht te doen aan alle vrouwen, mannen en kinderen die onder barbaarse omstandigheden hun leven verloren, gedoemd om voorgoed naamloos te blijven. Laat ons zeggen: hun namen doen ertoe." Burgemeester Van der Laan van Amsterdam zei: "De Holocaust sterkt ons in de overtuiging om in onze dagen iedere vorm van haat direct de kop in te drukken." Er werd afgesloten met een defilé.Shabbat (zaterdag) 28 januari 2017

Er wordt vandaag geen nieuws verzameld vanwege de Joodse rustdag. Kijk voor de Sjabbat tijden in het artikel: Sjabbat tijden. Voor Parsja van de week ga naar: http://www.nik.nl/category/tora-van-de-week/ (bron: NIK)

overzicht nieuws van afgelopen Shabbat

 • Premier Netanjahoe wil aankomende week de Normalisatie Wet laten goedkeuren. Deze wet zorgt ervoor dat Joodse nederzettingen in Judea en Samaria op dezelfde wijze behandeld worden als nederzettingen binnen de Groene Lijn. Ook heeft Netanjahoe de goedkeuring verleend aan de bouw van 68 nieuwe huizen in Ofra.
 • Premier Netanjahoe steunt Donald Trumps plan om een muur langs de grens met Mexico te bouwen. Het hekwerk tussen Egypte en Israël werkt ook uitstekend om illegale immigranten tegen te houden, zegt de premier.
 • Iran veroordeelt Trumps maatregel om moslim vluchtelingen o.a. uit Iran tegen te houden. Als tegenmaatregel laat Iran geen Amerikaanse burgers meer toe.Vrijdag 27 januari 2017 - Trump: Ik heb de relatie met Israël hersteld

Overzicht berichten Israël en VS + link

Trump: I've fixed our relationship with Israel – INN (https://goo.gl/OcVh0P)
President Donald Trump zei gisteren in een interview met de Amerikaanse tv-zender Fox dat hij de relatie met Israël heeft hersteld. Hij zei dat Israël de laatste jaren “erg slecht is behandeld”, zonder direct naar president Obama te verwijzen. In het interview weigerde hij commentaar te geven op de mogelijke verplaatsing van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem. Dat vond Trump nog te vroeg. Over de Iran deal zei de president dat het één van de slechtste deals is die hij ooit heeft gezien. Hij begreep niet waarom John Kerry niet vertrok als minister van BuZa. Ook verwees Trump in het interview naar Israël in verband met de muur die nu geplaatst wordt tussen de VS en Mexico. Israël heeft hetzelfde gedaan bij de grens met Egypte (Sinaï).

Major renovations underway at US embassy in Tel Aviv – YN (https://goo.gl/CRwiRM)
De Amerikaanse ambassade in Tel Aviv wordt voor miljoenen dollars gerenoveerd. De renovatie staat los van de vraag of de Amerikaanse ambassade wordt verplaatst naar Jeruzalem. Ten tijde van president Barack Obama is besloten om de ambassade te renoveren omdat het 15 jaar geleden is dat de laatste grootste renovatie heeft plaatsgevonden. De renovatie wordt door een Amerikaans bedrijf met Amerikaanse arbeiders uitgevoerd. Er zullen ook Israëlische arbeiders aan meehelpen. De renovatie gaat minstens een jaar duren. CNN meldt overigens dat president Trump waarschijnlijk met een compromis oplossing komt. De ambassade blijft gewoon in Tel Aviv, maar de nieuwe ambassadeur David Friedman gaat in Jeruzalem wonen en werken.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Israeli car targeted in suspected West Bank terror shooting; none hurt – JP (https://goo.gl/TDiIU1)
Bij de Joodse plaats Nili in de Benjamin regio is halverwege de middag een Israëlische auto beschoten. Er zijn geen gewonden gevallen. Er was wel schade aan het voertuig. De IDF is op zoek naar de terrorist.

Overzicht berichten weer, natuur en milieu + link

Snow and rainstorms expected over weekend – INN (https://goo.gl/vVyunD)
Het wordt in het weekend behoorlijk winters in Israël. Er worden regenstormen en sneeuw voorspeld. Door de regen kunnen op verschillende plekken overstromingen ontstaan. De regen begon al donderdag nacht en gaat vandaag door. Sneeuw komt er op de Berg Hermon en lichte sneeuw in het noorden en het centrum van het land. Zondag komt er weer verbetering in het weer en stijgen de temperaturen.Donderdag 26 januari 2017 - De komende maanden staan maar liefst 11.000 nieuwe huizen in de planning voor Oost-Jeruzalem; 1 dode en 2 gewonden bij explosie in de buurt van Haifa

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link

153 housing permits in Jerusalem - with 11,000 more planned – INN (https://goo.gl/u4Mvjy)
Jeruzalem gaat 153 nieuwe huizen in Gilo (over de Groene Lijn) bouwen en er staan maar liefst 11.000 nieuwe woningen in de planning. Deze huizen komen allemaal in Oost-Jeruzalem. Het grote aantal komt omdat 8 jaar lang slechts beperkt is gebouwd in de stad vanwege druk van de regering Obama. Met de komst van president Trump kunnen er meer woningen worden gebouwd. Voor de 11.000 nieuwe huizen wordt de komende maanden groen licht gegeven.

Security Council discusses Judea and Samaria construction – INN (https://goo.gl/VZdcLu)
De VN Veiligheidsraad heeft gisteren Israëls bouwplannen in Judea en Samaria besproken. Er wordt echter geen actie ondernomen tegen Israël. Zweden wil dat de nederzettingen veroordeeld worden. De VS ambassadeur bij de VN was niet aanwezig. Die moet nog haar geloofsbrieven aan de VN baas overhandigen.

Netanyahu: I will allow 'massive building for haredim' – INN (https://goo.gl/WFbjgl)
Tijdens discussies over de bouw van huizen in Joodse nederzettingen met premier Netanjahoe merkte minister van BZ Aryeh Deri op dat ultraorthodoxe plaatsen zoals Beitar Illit gediscrimineerd worden en geen nieuwe huizen krijgen toegewezen. Er wordt alleen maar in de grote nederzettingenblokken gebouwd en niet in alle nederzettingen. Premier Netanjahoe beloofde daarop dat er ook “massaal gebouwd gaat worden voor de charediem.”

Overzicht berichten Israël en Iran + link

Netanyahu: Trump understands the Iranian threat – INN (https://goo.gl/0KfMoi)
Op de International Holocaust Remembrance Day zei premier Netanjahoe voor tientallen diplomaten dat president Trump de Iraanse dreiging begrijpt en hij hoopt dat deze de wereld wakker schudt. Trump is tegen de Iran deal. De grootste dreiging voor het Joodse volk en de Joodse staat komt uit Iran, zei de premier. Iran roept regelmatig om Israël van de kaart te vegen en de wereld antwoordt met doodse stilte.

Overzicht berichten Israël binnenland + link

3 injured in explosion near Haifa – INN (https://goo.gl/zDs2aO)
In Kiriat Yam, een voorstad van Haifa, zijn bij een explosie in een auto 1 dode en 2 gewonden (waarvan 1 ernstig) gevallen. De politie gaat uit van misdaad, een criminele afrekening. Het lijkt niet te gaan om een terreuraanslag.

Video's

The Western Wall is an Illegal Settlement – Honest Reporting (https://goo.gl/sTJxYW)
Hoe absurd de anti-Israël resolutie 2334 van de VN Veiligheidsraad is blijkt wel uit een video die Honest Reporting heeft gemaakt over de duizenden jaar oude Westelijke Tempelmuur die volgens de VN Veiligheidsraad een illegale nederzetting is. Ook zou de Westelijke Muur een oorlogsmisdaad zijn. Mensen die dus een briefje plaatsen tussen de stenen van de Westelijke Muur of er tot God bidden zijn oorlogsmisdadigers volgens de VN Veiligheidsraad. Kijk naar de korte video in bovenstaande link.

Overzicht berichten Israël, Palestijnen en de VN/IAEA + link

Trump will threaten UN bodies over Palestinian membership – JP (https://goo.gl/9CYnMh)
President Trump is bezig met het voorbereiden van een maatregel om VN instanties, die de Palestijnse Autoriteit als volwaardig lid hebben aangenomen, financieel te boycotten. Er wordt hiervoor een speciaal comité opgericht.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Israeli soldier injured in West Bank overnight raid – JP (https://goo.gl/3xApmc)
Vanochtend vroeg is een IDF soldaat gewond geraakt tijdens een operatie van de IDF in het Jenin vluchtelingenkamp. De soldaten werden met stenen en brandbommen bekogeld. De precieze verwondingen zijn niet bekend.

Attempted terror attack in Samaria – INN (https://goo.gl/0nh4GO)
Een terrorist heeft aan het begin van de avond een weg beschoten bij het Arabische dorpje Abud in Samaria. Een IDF observatiepost zag het gebeuren. IDF soldaten zijn op zoek naar de schutter.Woensdag 25 januari 2017 - State Department heeft last minute hulp aan PA door Barack Obama bevroren; EU rapport bombardeert Israël tot zondebok inzake de situatie in Gaza

Overzicht berichten Israël/Palestijnse gebieden + link

State Department reviewing Obama's last minute aid to the PA – INN (https://goo.gl/pDTymU)
Het State Department gaat de last minute hulp van president Obama aan de Palestijnse Autoriteit herzien. Obama gaf in de laatste uren van zijn presidentschap 221 miljoen dollar aan de PA. Het State Department gaat dat nu herzien en kijken of de hulp voldoet aan het beleid van de regering Trump. Er kunnen dus nog wijzigingen komen. Kay Granger van het House Appropriations Committee zegt: "I am deeply disappointed that President Obama defied congressional oversight and released $221 million to the Palestinian territories." "I worked to make sure that no American taxpayer dollars would fund the Palestinian Authority unless very strict conditions were met. While none of these funds will go to the Palestinian Authority because of those conditions, they will go to programs in the Palestinian territories that were still under review by Congress. The Obama Administration's decision to release these funds was inappropriate."
Update: De gift aan de PA is bevroren totdat de nieuwe minister van buitenlandse zaken van de VS is aangesteld. (https://goo.gl/W97FWl)

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Drive-by shooting attack in Binyamin region – INN (https://goo.gl/ZhDKWA)
Vanavond hebben twee terreuraanslagen in de Benjamin regio plaatsgevonden. Bij de eerste aanslag aan het begin van de avond reed een auto in op een bushalte. Er vielen geen gewonden. De terrorist is doodgeschoten. Later op de avond schoot een terrorist op een IDF positie bij het Arabische dorpje Aboud vanuit een passerende auto. IDF soldaten schoten terug en verwondden de terrorist. Die werd ter plekke behandeld.

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link

Israel to accept 100 children from Syria – INN (https://goo.gl/3iSb30)
Israël gaat voor het eerst Syrische vluchtelingen opgenomen. Het gaat om 100 weeskinderen die hun ouders tijdens de burgeroorlog in Syrië hebben verloren. Minister van BZ Aryeh Deri heeft hiervoor een plan opgesteld. De eerste drie maanden zullen ze opgevangen worden op een kostschool. Daarna gaan ze na adoptiegezinnen. Ze zullen eerst tijdelijk ingezeten van Israël worden en na vier jaar staatsburger worden. Mochten broers en zusters gevonden worden en alsnog blijken dat ouders levend worden gevonden dan mogen die ook naar Israël komen.

Overzicht berichten Israël en EU/ EU-landen + link

EU report accuses Israel of 'systematic killing' in Gaza – YN (https://goo.gl/QBO1Iq)
De EU (de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa) heeft een rapport aangenomen waarin Israël beschuldigd wordt van het “systematisch doden” in Gaza. Israël wordt als zondebok aangewezen voor de humanitaire crisis in Gaza. Israël wordt opgeroepen de blokkade te beëindigen, Palestijnen aan het werk te helpen en een plan te formuleren voor de oprichting van een Palestijnse staat. Het rapport werd met 45 stemmen voor, 12 tegen en 2 onthoudingen aangenomen. Europese landen worden opgeroepen een formeel onderzoek te laten verrichten door het Internationale Strafhof in Den Haag. Twee Israëlische parlementariërs, Aliza Lavie (Yesh Atid) en Eli Alaluf (Kulanu), waren bij de ontmoeting aanwezig en hebben tevergeefs geprobeerd delegaties te overtuigen de conclusies van het rapport te verwerpen. In het rapport wordt de PA opgeroepen terrorisme te voorkomen en te veroordelen.

Overzicht berichten Israël en VS + link

PA officials: US caved to our pressure, won't move embassy – INN (https://goo.gl/yn13vU)
Volgens Palestijnse functionarissen zullen de VS onder druk van de Palestijnen de ambassade niet verhuizen naar Tel Aviv. Dat staat te lezen in de Arabische krant A-Sarak Al-Awast. President Trump zou dat gezegd hebben tegen de Palestijnse Autoriteit. Ook zijn alle plannen omdat te doen bevroren. Eerder gaf het Witte Huis al aan dat nog geen beslissing is genomen over de verhuizing van de ambassade.

Giuliani to JPost: Trump backs Jerusalem embassy move, but reality is complex – JP (https://goo.gl/hXomie)
Voormalig burgemeester van New York, Rudy Giuliani, zegt dat nog steeds overlegd wordt over de verhuizing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem. Hij kan echter niet zeggen of het daadwerkelijk gaat gebeuren, dat is een beslissing van president Trump. Hij denkt dat het voor Trump nu lastiger is om een beslissing te nemen omdat deze zich realiseert dat hij met meer feiten en argumenten rekening moet houden en meer mensen moet raadplegen voordat hij een beslissing kan nemen. Rudy Giuliani denkt echter dat de mening van de president nog steeds dezelfde is en dat hij nog steeds de ambassade wil verhuizen. Trump zal het ook in overleg moeten doen met de Israëlische regering.

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link

New settlement homes are just a ‘taste,’ Netanyahu tells Mks – TOI (https://goo.gl/2S44cF)
Nieuwe Joodse nederzettingen zijn pas een begin zegt premier Netanjahoe vandaag in de Knesset. Vanaf heden zullen zaken er anders voor gaan liggen sinds Barack Obama geen president meer is van de Verenigde Staten. De premier zegt dat hij de nederzettingen zal bespreken met president Trump begin februari in Washington.

Trump to speak with Netanyahu about Judea, Samaria building – INN (https://goo.gl/swEZty)
President Donald Trump is van plan om met premier Netanjahoe te praten over de bouw van huizen in Judea en Samaria. Ze zullen dat volgende maand doen wanneer ze elkaar in Washington ontmoeten. Trump wil volgens de woordvoerder van het Witte Huis, Sean Spicer, de nederzettingen kwestie goed met zijn team bespreken. Hij wil niet dat er spanningen ontstaan tussen Israël en de VS wat betreft de nederzettingen.

UN blasts Israel's 'unilateral actions' – INN (https://goo.gl/2za0MT)
De VN hebben Israëls aankondiging van de bouw van 2500 nieuwe huizen in Judea en Samaria scherp veroordeeld. De VN noemen de aankondiging “eenzijdige stappen” en een obstakel voor het vredesproces gebaseerd op een tweestatenoplossing. Frankrijk veroordeelde gisteren ook al Israëls beslissing.Dinsdag 24 januari 2017 - Er komen 2500 nieuwe huizen in Judea en Samaria; Frankrijk veroordeelt Israëls goedkeuring voor de bouw van nieuwe huizen in Jeruzalem

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link

Netanyahu, Lieberman Approve Construction of 2,500 Homes in West Bank – HaAretz (https://goo.gl/oG290K)
Zoals premier Netanjahoe al eerder had beloofd zullen de Joodse nederzettingen flink worden uitgebreid met nieuwe woningen. Vandaag kondigden de premier en minister van defensie Lieberman de bouw van 2500 nieuwe huizen aan in de grote nederzettingenblokken. Er komen ook 100 huizen in Beit El dat buiten de nederzettingenblokken ligt. Ook in Migron komen nieuwe huizen. Arutz Sheva meldt nog dat voor de Arabische bevolking een groot industriezone komt bij het dorp Tarqumyia. De industriezone wordt de grootste in heel Judea en Samaria. Minister Lieberman zegt n.a.v. de aankondiging van nieuwe huizen dat men in Judea en Samaria weer terugkeert naar het normale leven (https://goo.gl/f5QGX1).

Yesha Council: Building announcement 'sham' – INN (https://goo.gl/GIiTr3)
De Yesha Raad is niet blij met de aankondiging van de bouw van 'slechts' 2500 nieuwe huizen in Judea en Samaria. De Raad vindt het “te weinig” en “te laat” en denkt dat de meeste huizen niet gebouwd zullen gaan worden. Het is volgens de Yesha Raad te weinig omdat de vraag naar huizen erg groot is nadat jarenlang niet of nauwelijks is gebouwd in Judea en Samaria. De Raad maakt zich ook zorgen om het feit dat bijna alleen in de grote nederzettingenblokken nieuwe huizen komen en niet in alle nederzettingen. De Raad vindt dat alle bouwplannen goedgekeurd moeten worden.

France blasts Israel's approval of Jerusalem homes – INN (https://goo.gl/Oz4wev)
Frankrijk heeft gisteren Israëls goedkeuring voor de bouw van 566 nieuwe huizen in Jeruzalem veroordeeld. De aankondiging van de bouw werd afgelopen zondag gedaan. De VS hebben de nieuwe aankondiging niet veroordeeld. Dit wijst op een nieuw Amerikaans beleid onder president Trump. Netanjahoe heeft zondag ook aangekondigd dat er geen beperkingen meer zullen worden opgelegd op de bouw van nieuwe huizen in Jeruzalem. Tevens zullen in de Joodse nederzettingen meer nieuwe huizen gebouwd gaan worden.

'Imagine an Israel without checkpoints from Jenin to Jerusalem' – INN (https://goo.gl/t1xx5U)
Naftali Bennett komt met een 'Marshall Plan' voor Judea en Samaria, inclusief een vrije toeristenzone tussen Israël en de Palestijnse gebieden. Hij pleit voor een gedeeltelijke annexatie van Judea en Samaria en uitbreiding van autonomie voor de Palestijnse gebieden en massale investeringen over de Groene Lijn op het gebied van infrastructuur en toerisme. Verbetering van de levensstandaard zal het geweld volgens Bennett doen afnemen. Maar Naftali Bennett wil niet dat miljoenen Palestijnen in het gebied komen wonen en hij wil ook geen PA leger.

Overzicht berichten Israël en Egypte (Sinaï) + link

Israelis warned of 'imminent danger' of Sinai terror - INN (https://goo.gl/VJiFmW)
Volgens de Israëlische geheime dienst is de kans groot dat terroristen in de Sinaï morgen een aanslag plegen op toeristen. Het is dan precies 6 jaar geleden dat protesten begonnen tegen president Mubarak. Er geldt alarm fase 1, dus de dreiging is zeer serieus. Israël roept haar burgers op, die daar op vakantie zijn, om uit de Sinaï te vertrekken.

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link

Fire opened at IDF troops in two separate incidents – INN (https://goo.gl/lZidZX)
IDF troepen zijn vandaag bij Gaza (kibboets Re'im) en de grens met Libanon (Metulla) beschoten. Er zijn aan Israëlische zijde geen slachtoffers gevallen. Bij Gaza schoot een IDF tank, als tegen antwoord, granaten af op een Hamas positie en vernietigde die.

Overzicht berichten rechtszaken/onderzoeken/arrestaties/gevangenis in Israël/wereld + link

Police probe against Netanyahu widens – INN (https://goo.gl/p3kChW)
Het politieonderzoek tegen premier Netanjahoe wordt uitgebreid met twee nieuwe onderzoeken. De premier wordt al verdacht van het aannemen van schenkingen van een mediamagnaat. Daar komt nu bij mogelijk conflictbelangen bij de aankoop van een Duitse onderzeeër. Een neef van Netanjahoe en familieadvocaat David Shimron was betrokken bij de koop. Wat het tweede onderzoek is is nog niet bekend.

Overzicht berichten Israëlische politiek/diplomatie + link

China and Israel celebrate 25 years of diplomatic relations – Min. van BuZa (https://goo.gl/823q1F)
China en Israël vieren deze week dat ze 25 jaar diplomatieke betrekkingen hebben. Volgende week viert Israël dat met India. Deze betrekkingen hebben de deur voor Israël naar Azië geopend. De wederzijdse handel met China is gegroeid van 50 miljoen dollars 25 jaar geleden tot 11 miljard dollars in 2017. China is voor Israël de derde handelspartner. China investeert heel veel in hightech in Israël. Ook op wetenschappelijk niveau zijn er goede betrekkingen tussen beide landen. Hainan Airlines is onlangs begonnen met directe vluchten tussen Tel Aviv en Beijing. El Al deed dit al. In 2016 bezochten 80.000 Chinezen (toeristen en zakenlui) Israël.

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

Protective Edge cabinet meeting transcripts partially revealed – INN (https://goo.gl/O89Y9a)
Verslagen van de kabinetszitting over de Gaza oorlog 2014 (Protective Edge) zijn gedeeltelijk openbaar gemaakt. Wat opvalt is dat minister Bennett de minister van defensie Ya'alon zwak optreden verwijt na de gijzeling en dood van 3 Joodse jongens. Bennett zegt in het gesprek dat er tientallen tunnels in Gaza klaar liggen voor kidnapping en dat die niet inactief zullen blijven. Die laatste opmerking verwijst naar Ya'alons opmerking voor de Tweede Libanonoorlog dat de raketten van Hezbollah opgeslagen zullen blijven. Bennett ontving stevige kritiek van de andere ministers van het kabinet. Premier Netanjahoe vroeg minister Ya'alon of hij een plan had klaar liggen. Dat bevestigde Ya'alon. Ga voor het gesprek naar bovenstaande link.

Overzicht berichten Israël, Syrië, Jordanië, Irak, IS, Turkije, Libië, Egypte, Saoedi Arabië, Iran, Hamas en Hezbollah (Libanon)

Under cover of night, Syrian wounded seek help from Israel – YN (https://goo.gl/xynTfs)
Hoewel Israël en Syrië technisch gezien in oorlog met elkaar zijn, komen elke avond en nacht gewonde Syriërs naar Israël toe met het verzoek om geholpen te worden. Israël accepteert geen vluchtelingen uit Syrië maar heeft ondertussen al wel meer dan 2600 gewonde Syriërs geholpen met medische hulp. Lees het verslag bij Ynetnews in bovenstaande link.Maandag 23 januari 2017 - Hamas zal zich hevig verzetten tegen verplaatsing Amerikaanse ambassade; wetsvoorstel voor terugkeer Joden naar noordelijk Samaria

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

Hamas: We'll fight embassy move 'using all means' – INN (https://goo.gl/VTGNCB)
Hamas zal met alle middelen vechten tegen de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem. Dat zei gisteren Hamas politicus Mushir al-Masri. Hij noemt de verplaatsing een “misdaad” en “een rode lijn die wordt overschreden”. Zaterdag liet de Palestijnse Autoriteit ook al een waarschuwing horen. President Abbas dreigde met maatregelen, maar gaf niet aan welke dat zijn.

Overzicht berichten wetsvoorstellen en wetten in Israël + link

Bill to repeal disengagement from northern Samaria submitted – INN (https://goo.gl/xoJ2fV)
Fractieleider van het Joods Huis, Shuli Mualem, heeft een wetsvoorstel ingediend om de Israëlische terugtrekking uit het noorden van Samaria in 2005 te herzien. In het wetsvoorstel staat te lezen dat het doel van de terugtrekking destijds was om betere veiligheid, economie en demografie te scheppen. Maar het blijkt nu dat dat doel niet is bereikt en er juist enorme schade is toegebracht aan de staat. Ondanks dat de bewoners zich hebben teruggetrokken is er geen verandering gekomen in de status van het land en de militaire aanwezigheid. Het wetsvoorstel vraagt nu om terugkeer van de bewoners en de herbouw van de Joodse nederzettingen.

Overzicht berichten rechtszaken/onderzoeken/arrestaties/gevangenis in Israël/wereld + link

Supreme Court freezes Amona outline – INN (https://goo.gl/yV1X61)
Het Hooggerechtshof heeft vanavond bepaald dat er tijdelijk geen nieuwe huizen mogen worden gebouwd op de nieuwe plek van Amona. Arabieren uit Silwad hadden een petitie ingediend waarin beweerd werd dat de stukken grond waar de regering wil bouwen eigendom van hen is. De regering en de bewoners van Amona hebben vorige maand juist een akkoord gesloten waarbij de bewoners de oude plek zouden verlaten in ruil voor huizen op een nieuw stuk grond vlakbij. Op 8 februari 2017 zouden de bewoners dan vreedzaam geëvacueerd worden. Gisteren beschuldigden de bewoners van Amona dat de regering nog niet begonnen was met bouwen van alternatieve huizen.

Overzicht berichten Israël en VS + link

Obama released millions to PA hours before leaving office – INN (https://goo.gl/cDH16z)
President Obama heeft in stilte een paar uur voor hij vertrok als president 221 miljoen dollars laten overschrijven naar de Palestijnse Autoriteit.

No decision yet on moving US Embassy to Jerusalem – INN (https://goo.gl/eEDroc)
De Amerikaanse regering heeft nog geen beslissing genomen over de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem. Sean Spicer, persvoorlichter van het Witte Huis, zei: “It’s very early in this process. We’re at the beginning stages of this decision-making process and his team will continue to consult with stakeholders there.”

Trump and Netanyahu agree to February meeting – YN (https://goo.gl/MsT9ai)
Tijdens het telefoongesprek van gisteren hebben president Trump en premier Netanjahoe afgesproken dat ze elkaar begin februari zullen ontmoeten. De komende dagen wordt de precieze datum vastgesteld. Er is gisteren gesproken over de Iran deal, het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen en andere zaken. Trump zei dat er nauw samengewerkt zal worden met Israël op militair gebied, het delen van inlichtingen, en veiligheid. Er is verder niets gemeld over de eventuele verplaatsing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem.

Overzicht berichten Israëlische politiek/diplomatie + link

Haredi MK: Moving US Embassy is superfluous – INN (https://goo.gl/iBP2Od)
Opvallende kritiek van de politieke partij Verenigd Tora Jodendom (die deel uitmaakt van de regering) ten aanzien van de eventuele verplaatsing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem. Knessetlid Moshe Gafni, hoofd van het Financiën Comité, zegt dat Israël geen bevestiging van de wereld nodig heeft dat Jeruzalem de Joodse hoofdstad is van Israël. Het gaat meer om het houden van de Shabbat in Jeruzalem en om het beschermen van de heiligheid van Jeruzalem. Ook zegt Gafni dat zijn partij tegen de annexatie van Ma'aleh Adoemiem zal stemmen. Hij legt hiervoor de schuld bij het “gedrag” van de burgemeester van die stad. Die probeert om de charedische gemeenschap in Ma'aleh Adoemiem te beperken.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

17 terrorists nabbed across Judea and Samaria – INN (https://goo.gl/o23tec)
Vanochtend vroeg en zondag hebben Israëlische veiligheidstroepen in Judea en Samaria 17 terroristen opgepakt. Onder hen zitten ook stenengooiers. Ze bekogelden auto's met stenen. Bij de arrestaties zijn daarnaast wapens in beslag genomen.

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link

IDF loses military drone for second time in a week – JP (https://goo.gl/szeORg)
Het Israëlische leger is voor de tweede keer binnen een week tijd een drone verloren. Ditmaal gebeurde het incident bij het Balata vluchtelingenkamp nabij Nabloes. De IDF kon de neergestorte drone tijdig opsporen. Vorige week gebeurde een soortgelijk incident in Zuid-Libanon. Daar zegt Hezbollah de drone in handen te hebben.

Overzicht berichten westerse en Russische aanvallen op IS en andere rebellen + link

ISIS leader 'critically' wounded in Iraq air strikes – INN (https://goo.gl/jx5GxG)
Volgens onbevestigde berichten zou IS leider Abu Bakr al-Baghdadi 'kritiek' gewond zijn geraakt bij luchtaanvallen in het noorden van Irak. Er zijn wel vaker berichten geweest dat Abu Bakr al-Baghdadi gewond was geraakt maar die bleken achteraf niet waar te zijn. Het is ook onduidelijk wie de luchtaanvallen heeft uitgevoerd, de Iraakse luchtmacht of de coalitie geleid door de VS.Zondag 22 januari 2017 - Jeruzalem keurt de bouw van 671 nieuwe huizen goed in Joodse en Arabische wijken van de stad; mogelijk morgen bekend dat de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem wordt verhuisd

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link

Israeli government approves 671 new homes in Jerusalem – INN (https://goo.gl/6msSgZ)
Het Jeruzalem District Planning en Bouw Comité heeft de bouw van 671 nieuwe huizen in Jeruzalem goedgekeurd. Dat zou eigenlijk al eind december moeten zijn gebeurd, maar is op verzoek van premier Netanjahoe destijds uitgesteld. In Ramot komen 324 huizen, in Ramat Shlomo 174 huizen en in Pisgat Ze'ev 68 huizen. Er komen ook nieuwe huizen in Arabische wijken: Beit Hanina 49 huizen, Wadi al-Joz 14 huizen en in Umm Lisun en Umm Tuba 24 huizen. Ook voor andere Arabische wijken staan een paar nieuwe huizen gepland. Burgemeester Barkat van Jeruzalem hoopt dat onder president Trump er geen kritiek komt op nieuwe bouwplannen.

Overzicht berichten Israël en VS + link

Report: Trump to announce embassy move to Jerusalem – INN (https://goo.gl/YbSp20)
Volgens onbevestigde berichten zal president Trump maandag de verhuizing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem aankondigen. De regering Trump is hier vandaag beraadslagingen over begonnen.
update: Volgens White House Press Secretary Sean Spicer is de discussie over de verplaatsing van de ambassade nog in het begin stadium. Het ziet er niet naar uit dat morgen al de aankondiging van de verhuizing wordt gedaan (https://goo.gl/daOqfh). Wel zouden al architecten aan het werk zijn gezet voor de nieuwe ambassade. Dit meldt de plaatsvervangend burgemeester van Jeruzalem, Meir Turjemon, op de Israëlische televisie. Er is al een architect gearriveerd in Israël die de condities in het veld onderzoekt. Het State Department heeft drie locaties op het oog. Al deze berichten zijn niet bevestigd door functionarissen van de Trump regering. (https://goo.gl/WUwsak)

Netanyahu and Trump to speak tonight – INN (https://goo.gl/mR5nvN)
Premier Netanjahoe en president Trump zullen elkaar vanavond telefonisch spreken. Er zal gesproken worden over de Israëlisch-Palestijnse kwestie, de situatie in Syrië en de Iraanse dreiging. Ongetwijfeld zal de mogelijke verhuizing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem ook aan de orde komen. Israël heeft al eerder op de dag de bouw van nieuwe huizen in Jeruzalem voor Joden en Arabieren aangekondigd. Er wordt in Israël niet verwacht dat de VS zich hier negatief over zal uitlaten.
update: Het telefoongesprek heeft plaatsgevonden vanavond. Volgens Trump was het een "very nice" gesprek. Netanjahoe en Trump spraken minder dan een half uur. (https://goo.gl/daOqfh)

Trump-Netanyahu meeting may be held in first week of February – YN (https://goo.gl/X7iYwu)
President Donald Trump en premier Netanjahoe zullen elkaar mogelijk al begin februari ontmoeten in Washington. Israël ziet een spoedige ontmoeting met Donald Trump als cruciaal na de acht magere jaren onder leiding van president Obama. Eind januari gaat premier Netanjahoe naar Australië en Singapore en eind maart gaat hij naar de jaarlijkse bijeenkomst van AIPAC in Washington. Maar zolang wil de premier niet wachten om Trump te ontmoeten. Er zijn belangrijke zaken te bespreken.

Overzicht berichten Israëlische politiek/diplomatie + link

Is Netanyahu making excuses? – INN (https://goo.gl/s79BjN)
Een Israëlische functionaris die nauwe banden onderhoudt met president Trump zegt dat de bewering van premier Netanjahoe dat de regering Trump hem vroeg de VS “niet te verrassen” niet klopt. Premier Netanjahoe heeft gisteren aan Naftali Bennett gevraagd om zondag niet met het wetsvoorstel te komen om Ma'aleh Adoemiem te annexeren om Donald Trump niet te verrassen. Volgens de functionaris is Israël vrij om te doen wat ze wil en moet het zo snel mogelijk handelen om geen kansen voorbij te laten schieten. Er is geen druk aan de kant van de regering Trump. Bennett heeft al aangegeven niet naar Netanjahoe te zullen luisteren totdat deze met een duidelijk beleid komt ten aan zien van Judea en Samaria.

Netanyahu: We will annex Maale Adumim – INN (https://goo.gl/8y7vBr)
Het veiligheidskabinet van Israël heeft besloten om de bouw in Joodse nederzettingen van Judea en Samaria flink te gaan uitbreiden. De premier beloofde ook Ma'aleh Adoemiem te gaan annexeren hoewel hij eerder op de dag gevraagd heeft aan het Joods Huis om het wetsvoorstel vandaag nog niet in te dienen maar pas na de ontmoeting met president Trump. Netanjahoe wil de annexatie met de VS coördineren.

Overzicht berichten wetsvoorstellen en wetten in Israël + link

Netanyahu: Regulation Bill is an 'irresponsible move' – YN (https://goo.gl/Vg3jBo)
Premier Netanjahoe, die eerder nog de Normalisatie Wetsvoorstel steunde, zegt vandaag dat het een “onverantwoordelijke stap” was. Mogelijk heeft de VN Veiligheidsraad om die reden onlangs de anti-Israël resolutie aangenomen, zegt de premier. Hij zegt verder dat niemand beter zorgt voor de nederzettingen onderneming dan hijzelf en de Likoed regering. Ondertussen zet Naftali Bennett de premier onder druk door hem laten te verklaren tegen de tweestatenoplossing te zijn. Gaat de premier niet in op de eis van Bennett, dan zal Bennett het wetsvoorstel voor de annexatie van Ma'aleh Adoemiem om 6 uur vanavond indienen.Shabbat (zaterdag) 21 januari 2017

Er wordt vandaag geen nieuws verzameld vanwege de Joodse rustdag. Kijk voor de Sjabbat tijden in het artikel: Sjabbat tijden. Voor Parsja van de week ga naar: http://www.nik.nl/category/tora-van-de-week/ (bron: NIK)

overzicht nieuws van afgelopen Shabbat

 • In Tel Aviv demonstreren honderden mensen tegen Donald Trump
 • Premier Netanjahoe dringt erbij ministers van het Joods Huis op aan om president Trump niet onder druk te zetten de soevereiniteit van Maaleh Adoemiem te accepteren.
 • Op de Facebook pagina van premier Netanjahoe staat een video speciaal gericht aan het Iraanse volk (https://goo.gl/aRBvmU)Vrijdag 20 januari 2017 - Veiligheidsdiensten houden rekening met Palestijns geweld na aantreden van Trump als president; VN bezet illegaal land in Jeruzalem

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Israeli security forces predict uptick in tensions as Trump inauguration looms near – JP (https://goo.gl/XbQFgO)
Israëlische veiligheidsdiensten houden rekening met extra spanningen en geweld van Palestijnen tijdens en na de inauguratie van Donald Trump als 45ste president van de VS. Trump heeft zich al talloze keren positief uitgelaten over Israël en wil zelfs de Amerikaanse ambassade verplaatsen naar Jeruzalem. Dit wekt de woede op van de Palestijnen die zich door Trump benadeeld voelen. De spanningen zijn ook al toegenomen vanwege de sloop van illegale huizen in de Negev waarbij twee doden vielen.

Four Israelis escape attack near northern Samaria Arab village – INN (https://goo.gl/Btd2Cv)
Vier Israëliërs (drie soldaten en één burger) zijn aan een lynchpartij ontsnapt. Het incident gebeurde bij Qusra in Samaria. Toen de vier met hun auto dichtbij het dorp kwamen werden ze geconfronteerd met Arabische stenengooiers. De PA politie moest er aan te pas komen om de Israëliërs te bevrijden uit hun benarde positie. Deze heeft hen overgedragen aan de IDF die een onderzoek instelt.

Overzicht berichten Israël, Palestijnen en de VN/IAEA + link

Report: The UN is occupying State-owned Israeli land – INN (https://goo.gl/2G3yiG)
Uit een nieuw onderzoeksrapport van Regavim, die zich bezighoudt met het controleren van Israëlische soevereiniteit over staatsgrond, blijkt dat het VN compound in Jeruzalem voor een deel (8 hectaren) op staatsland is gebouwd. Dat betekent dat de VN illegaal grond bezet. Het VN compound staat in de Joodse wijk Armon Hanatziv van Jeruzalem. De Israëlische regering gaat er onderzoek naar doen en stappen ondernemen tegen de VN die onlangs nog een anti-Israël resolutie aannam.

Overzicht berichten Israël en het Midden-Oosten (rest wereld) + link

Argentina Jewish center evacuated after bomb threat – INN (https://goo.gl/GRv7IY)
In Buenos Aires heeft een Joodse gemeenschapscentrum een valse bommelding ontvangen. Het gebouw werd snel ontruimd. In 1994 werd het AMIA (Argentina’s Jewish community association) gebouw opgeblazen met een bom. Hierbij vielen 85 doden. Vermoedelijk werd die aanslag door Hezbollah m.b.v. Iran uitgevoerd.Donderdag 19 januari 2017 - Nieuw gekozen EU president een ware vriend van Israël

Overzicht berichten Israël en EU/ EU-landen + link

'True friend and lover of Israel' elected EU president – INN (https://goo.gl/A7tASQ)
Antonio Tajani, die dinsdag is gekozen als nieuwe president van de EU, wordt als een ware vriend en bewonderaar van Israël beschouwd. De Conference of European Rabbis zijn blij met de nieuwe president omdat hij “goed is voor Joden”. Tajani zal balans kunnen brengen in de EU houding ten aanzien van Israël.

Overzicht berichten rechtszaken/onderzoeken/arrestaties/gevangenis in Israël/wereld + link

Prosecution to seek 3-5 years in jail for Sgt. Elor Azariya – INN (https://goo.gl/q5UvIR)
Aanklagers van het leger gaan waarschijnlijk 3 tot 5 jaar gevangenis eisen voor Elor Azariya die onlangs veroordeeld is voor doodslag van een gewonde Palestijnse terrorist. De militaire rechtbank doet in februari uitspraak over de strafmaat. Azariya gaat in ieder geval in hoger beroep.

Overzicht berichten wetsvoorstellen en wetten in Israël + link

Ma'ale Adumim annexation bill to advance after Trump inauguration – YN (https://goo.gl/TmehJQ)
Na de inauguratie morgen van Donald Trump als 45ste president van de VS zal in Israël begonnen worden met het indienen van een wetsvoorstel om Maaleh Adoemiem te annexeren. Dit zal het begin zijn van een proces om alle Joodse nederzettingen in Judea en Samaria in te lijven bij Israël. Zondag zal het wetsvoorstel om Maaleh Adoemiem te annexeren ingediend worden bij het Ministerieel Comité voor de Wetgeving. Neemt deze het aan dan wordt het wetsvoorstel naar de Knesset gebracht die er in drie lezingen over moet beslissen of het ook daadwerkelijk een wet wordt. Minister van defensie Lieberman is overigens tegen het wetsvoorstel omdat hij denkt dat hierdoor het nederzettingenbeleid in gevaar wordt gebracht.

Overzicht berichten over demonstraties/stakingen in Israël + link

Arab sector calls general strike in protest of home demolitions – YN (https://goo.gl/8odPU4)
In de Arabische sector van Israël is vandaag een algemene staking aan de gang uit protest tegen de sloop van illegale Arabische huizen door Israëlische veiligheidstroepen. Gisteren vielen hierbij in Umm al-Hiran twee doden. Een terrorist die inreed op politieofficieren veroorzaakte een dode en ook hijzelf werd gedood. Ook is het protest gericht tegen de sloop van huizen in Qalansawe van vorige week. Het Arabisch Monitoring Comité heeft drie dagen van rouw afgekondigd vanwege de dood van terrorist Yaqoub Musa Abu Alqiyan.

Overzicht berichten Israël en VS + link

Obama warns: Moving the embassy could be explosive – INN (https://goo.gl/bSQSeM)
In zijn laatste speech als president waarschuwde Barack Obama gisteren dat het verplaatsen van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem explosief zal kunnen zijn. Hij noemt het een “plotselinge eenzijdige stap” die schadelijk kan zijn. Maar Obama zegt tegelijkertijd dat de status quo situatie ook niet houdbaar is en dat een tweestatenoplossing de enige oplossing is. De Palestijnse Autoriteit heeft ook al herhaaldelijk gemeld dat verplaatsing van de Amerikaanse ambassade schade zal toebrengen aan het vredesproces.

Trump: I haven't forgotten my promise about Jerusalem – INN (https://goo.gl/Fa0O0W)
Op een vraag van een Israëlische verslaggever aan Donald Trump of hij zijn belofte om de ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen niet is vergeten, antwoordde de aankomend president dat hij dat niet is vergeten en hij geen beloftes breekt. Trump kijkt er reikhalzend naar uit om met Israël samen te werken.

1,500 rabbis call on Trump administration to support refugees – INN (https://goo.gl/xsedp9)
1500 Amerikaanse rabbijnen hebben in een brief aankomend president Donald Trump opgeroepen om het federal refugee resettlement program te handhaven. Ze wijzen op de geschiedenis van de Joden hoe belangrijk het is dat vluchtelingen een veilig heenkomen kunnen vinden. In de brief staat o.a.: "Jewish history bears witness to the critical choice facing our country: whether to rescue those in need or to construct barriers to keep them out," zo staat te lezen. "Jews have seen America at its best, and we know what it looks like for our country to provide the chance at a new beginning." Er wordt in de brief ook gewaarschuwd wat er gaat gebeuren als de VS haar deuren sluit voor vluchtelingen. "We have seen xenophobia overwhelm our nation’s capacity for compassion, and we have seen the doors slam shut in our greatest hours of need," staat er geschreven. "Severe restrictions kept countless Jewish immigrants in danger, and too many people faced death in Europe after being turned away from these shores.” Er wordt ook verwezen naar de Bijbel waarin staat om de vreemdeling welkom te heten.

Overzicht berichten – peilingen/onderzoeken in en over Israël/Palestijnen + link

78% of Jewish Israeli public: 'Keep businesses open on Shabbat' – JP (https://goo.gl/qCGzy9)
Uit een peiling van NGO Hiddush: For Religious Freedom and Equality blijkt dat 78% van de Joodse bevolking tegen sluiting van zaken zijn op de Shabbat. Het publiek wil dus kennelijk iets anders dan de regering die bezig is om zoveel mogelijk zaken op Shabbat te sluiten (zie eerdere berichtgeving).
Bevolkingsgroepen tegen sluiting op Shabbat:
 • Seculiere Joden 98%
 • Traditionele Joden 86%
 • Zionistisch orthodox 34%
 • Ultra orthodox 10%
 • Totaal 78%
Kiezers politieke partijen tegen sluiting op Shabbat:
 • Likoed 74%
 • Kulanu 92%
 • Yisraeel Beitenoe 100%
 • Joods Huis 67%
 • Shas 31%
 • Verenigd Tora Jodendom 11%
 • Zionitische Unie 97%
 • Yesh Atied 95%
 • Meretz 100%Woensdag 18 januari 2017 - Terreur in de Negev: politieofficier vermoord; opnieuw valse bommeldingen bij Joodse centra in de VS

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Officer murdered in Negev terror attack – INN (https://goo.gl/e7OejN)
Bij de ontruiming van illegale Bedoeïenen huizen in de Negev (Umm Al-Hiran) zijn twee doden en een aantal gewonden gevallen. Een Arabische terrorist van de Islamitische Beweging (mogelijk met IS banden) reed met zijn auto in op een groep politie officieren. De terrorist werd meteen doodgeschoten. De andere dode is een politieofficier. Het gaat om de 34-jarige Sergeant Majoor Erez Levy. Een andere politieofficier is gewond geraakt. Tijdens de sloop van de illegale woning kwam het tot een treffen tussen demonstranten en veiligheidstroepen. Hierbij raakte ook een Arabisch Knessetlid, Ayman Odeh, gewond. Vermoedelijk werd hij getroffen door een steen van één van de andere demonstranten.

Arab MKs clash with police outside Bedouin village after violent incident – YN (https://goo.gl/cFthWi)
Na de moord op de politieofficier vanochtend tijdens het ontruimen van illegale Bedoeïenen woningen in Umm Al-Hiran zijn Arabische Knessetleden op weggegaan naar de plek des onheils om te demonstreren tegen de ontruiming. Het gaat o.a. om de Knessetleden Haneen Zoabi, Jamal Zahalka, Ahmed Tibi en Aida Touma-Suleiman. Ze dagen de politie uit die orde probeert te houden. Sommigen van hen beweren te zijn geslagen door de politie in hun onderlichamen. Vanochtend raakte een ander Arabisch Knessetlid gewond door een steen.

Overzicht berichten Israël en VS + link

Jewish Centers Across U.S. Evacuated Amid New Wave of Bomb Threats – HaAretz (https://goo.gl/Qr2Olq)
Opnieuw zijn er in de VS valse bommeldingen gedaan bij Joodse centra in het land. Vorige week werden 16 locaties ontruimd. In 9 staten van de VS zijn nu bommeldingen binnengekomen: Miami en Palm Springs Garden, Florida, Birmingham, Alabama, West Hartford en Woodbridge, Connecticut, Newton en Worcester, Massachussets, Scotch Plains, New Jersey, Albany en Syracuse, New York, Detroit, Michigan, San Rafael, California en Nashville, Tennessee. Er zijn verschillende Joodse centra ontruimd.

Five Jewish Congressmen to boycott Trump inauguration – INN (https://goo.gl/bclVuF)
Joden blijven scherp verdeeld over Donald Trump. Vijf Joodse Democratische Congresmannen zullen niet aanwezig zijn bij de inauguratie van de nieuwe president. Het gaat om Jerrold Nadler van New York; Jamie Raskin van Maryland; John Yarmuth van Kentucky; Steve Cohen van Tennessee, en Jan Schakowsky van Illinois. Zoals we u al eerder berichtten gaat wel een aantal Israëlische politici naar de inauguratie.

Trump pick for UN envoy supports moving US embassy to Jerusalem – INN (https://goo.gl/g29jku)
Donald Trump heeft een nieuwe VS ambassadeur voor de VN aangesteld die voor de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem is. Het gaat om de 44 jarige South Carolina Gouverneur Nikki Haley van Indiase komaf. Bij verhoor voor de senaat bevestiging zei ze op de vraag of de ambassade naar Jeruzalem verplaatst moet worden: "Absolutely. And not only is that what Israel wants, but that is what this Congress has said that is what they support."

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link

New Arrow 3 missile interceptor reaches IAF – INN (https://goo.gl/hlTc2p)
De Israëlische luchtmacht heeft de nieuwe Arrow 3 raketinterceptors ontvangen. Daarmee wordt het luchtdefensiesysteem aanzienlijk verbeterd. De Arrow 3 kan vijandige raketten boven de atmosfeer uitschakelen. De Arrow 3 staat nu gestationeerd op verschillende luchtmachtbases in Israël. Eind 2015 is die succesvol getest door Israël en de VS. Het Arrow systeem is ontwikkeld door Israeli Aerospace Industries in samenwerking met Boeing. De VS hebben gedeeltelijk meebetaald aan het raketschild.

Overzicht berichten rechtszaken/onderzoeken/arrestaties/gevangenis in Israël/wereld + link

Arab boyfriend indicted in murder of Kibbutz resident – INN (https://goo.gl/JVkPWz)
Vandaag is bekend geworden dat de Israëlische politie een Arabische man heeft gearresteerd die zijn Joodse vriendin uit kibboets Ginosar in december vermoord heeft. De Arabische man werd al snel gearresteerd maar zijn identiteit is lange tijd geheim gehouden. Het gaat om Raad Roshrosh (27) uit Marar. De Joodse vrouw die vermoord werd is Tehilla Nagar (31). Ze werd voor haar dood fysiek misbruikt. De familie van Nagar had dat een aantal weken voor haar dood aan de politie gemeld. Roshrosh werd gearresteerd en vijf dagen lang ondervraagd. Na zijn vrijlating nam hij wraak door Tehilla te vermoorden. Ze werd op 20 december dood bij het Meer van Galilea gevonden.

7 arrested in haredi protests in Jerusalem, Beit Shemesh – INN (https://goo.gl/x5gwdM)
Bij protesten van Charedische Joden zijn 7 demonstranten gearresteerd in Jeruzalem en Beit Shemesh. De demonstranten protesteerden tegen de arrestatie van een aantal jonge Charedische vrouwen die weigeren dienst te doen in het leger. De demonstratie werd georganiseerd door de anti-Zionistische Neturei Karta beweging die zich sowieso verzet tegen de staat Israël.

Overzicht berichten Israël binnenland + link

Light rail train runs over man protesting on tracks – INN (https://goo.gl/teQyAg)
Gisteren werd een ultraorthodoxe demonstrant tijdens een demonstratie tegen dienstplicht voor charediem omver gereden door de lightrail in Jeruzalem. Wonder boven wonder raakte hij slechts lichtgewond. Ga voor videobeelden van het ongeluk naar bovenstaande link.

Tel Aviv dismantles Dizengoff Square – Israel21c (https://goo.gl/wHwRkE)
In Tel Aviv vinden momenteel veel bouwactiviteiten plaats: de lightrail die aangelegd wordt, de beachpromenade die een nieuw uiterlijk krijgt, en het Dizengoff Plein dat wordt verlaagd. Deze laatste wordt weggehaald en weer teruggebracht op straathoogte zoals het in 1938 werd gebouwd. In 1976 vond de verhoging plaats om het straatverkeer te vergemakkelijken. Auto's reden onder het plein door. Nu komt er een rotonde om het plein heen. De renovatie gaat een jaar duren en kost ongeveer 15 miljoen dollars. De vuur- en waterfontein komt gewoon weer terug. Kijk naar een filmpje van ruim drie minuten over hoe het Dizengoff plein er vroeger uitzag, er nu uitziet en hoe het over een jaar zal zijn. Ga naar bovenstaande link.

Overzicht berichten weer, natuur en milieu + link

Wildflowers and cormorants herald revival of Kishon River – Israel21 (https://goo.gl/UHhRJ6)
Het gaat weer goed met de Kishon rivier (43,5 mijlen lang) die nog niet zo lang geleden de meest vervuilde rivier van Israël was. Voor het eerst sinds 1995 zijn deze winter weer narcissen te zien langs de oevers en in het water van de rivier. Lange tijd waren deze bloemen niet meer te zien vanwege industriële vervuiling en het massaal plukken ervan door mensen. Maar nieuwe wetgeving heeft het mogelijk gemaakt dat het ecosysteem zich weer hersteld heeft en deze winter de bloemenpracht te zien is. Milieuactivisten dromen ervan dat in de toekomst tegelijkertijd zo'n 250.000 narcissen in bloei staan in de rivier zoals ook voor 1995 het geval was. De bloemen zijn te zien op de zuidoever van de rivier richting snelweg 22. Overigens zijn sinds het vierde jaar op een rij talloze vogels bij de rivier aanwezig die er hun broedplaats hebben. In januari zijn tot nu toe al 2000 vogels geteld.Dinsdag 17 januari 2017 - IDF Skylark drone neergestort in Zuid-Libanon

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link

IDF drone crashes in southern Lebanon – YN (https://goo.gl/9Cb794)
Een IDF Skylark drone is vermoedelijk vanwege een technisch mankement neergestort in Zuid-Libanon bij de Israëlische grens. Hezbollah en het Libanese leger zijn naarstig op zoek naar de neergestorte drone. De IDF heeft ondertussen snel UNIFIL ingelicht en gevraagd te lokaliseren waar de drone ligt. De IDF onderzoekt de omstandigheden van het ongeluk. De drone behoort tot het Artillerie Korps en wordt ingezet voor tactische doeleinden.
Update: de Jerusalem Post meldt dat Hezbollah zegt de drone in handen te hebben. (https://goo.gl/lA8u1k)

Overzicht berichten rechtszaken/onderzoeken/arrestaties/gevangenis in Israël/wereld + link

Yisrael Hayom editor testifies to police in Netanyahu-Mozes case – INN (https://goo.gl/3DkkiC)
Amos Regev, hoofdredacteur van het dagblad Yisrael Hayom, is vandaag door de politie gehoord in het onderzoek naar premier Netanjahoe. Mediamagnaat Arnon Mozes van Yediot Ahronot wordt ervan verdacht de premier geschenken te hebben gegeven in ruil voor steun van de premier om de distributie van de gratis krant Yisrael Hayom te beknotten. Deze gratis krant zorgt er namelijk voor dat Yediot Ahronot minder winst maakt. Opnames van gesprekken tussen Netanjahoe en Mozes zijn deels openbaar gemaakt. Maar de procureur-generaal heeft er voor gezorgd dat de gehele publicatie wordt gestopt omdat dit het politieonderzoek zou kunnen beïnvloeden.
Update: Inmiddels is de zoon van Netanjahoe, Yair, ook verhoord door de politie inzake het onderzoek naar de premier. (https://goo.gl/TsCO4e)

54% of Israelis do not believe PM regarding police investigation – INN (https://goo.gl/qoAWqo)
Uit een nieuwe peiling van Channel 2 blijkt dat 54% van de Israëliërs de premier niet gelooft inzake het politieonderzoek. Slechts 28% gelooft de versie van de premier en 18% heeft geen mening. Van de ondervraagden vindt 44% dat Netanjahoe moet aftreden terwijl 43% vindt dat hij aan moet blijven en 12% heeft geen mening. Van de Likoed stemmers vindt 94% dat hij aan moet blijven. Slechts 1% vindt dat hij moet aftreden. Van de kiezers van de religieuze partijen in het kabinet vindt 60-70% dat Netanjahoe de waarheid spreekt en dat hij moet aanblijven als premier.

Overzicht berichten – peilingen/onderzoeken in en over Israël/Palestijnen + link

Poll shows Yesh Atid leading Likud – INN (https://goo.gl/AKX82X)
Uit een laatste peiling blijkt dat Yesh Atied de grootste partij zou zijn als er nu verkiezingen zouden worden gehouden.
 1. Yesh Atied 26 zetels
 2. Likoed 24 zetels
 3. Verenigde Arabische Lijst 13 zetels
 4. Joods Huis 12 zetels
 5. Zionistische Unie 11 zetels
 6. Kulanu 7 zetels
 7. Yisraeel Beitenoe 7 zetels
 8. Verenigd Tora Jodendom 7 zetels
 9. Shas 7 zetels
 10. Merets 6 zetels

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Terrorist who attempted to stab soldiers eliminated – INN (https://goo.gl/DRHLoh)
Aan het eind van de middag heeft een Arabische terrorist geprobeerd soldaten neer te steken. Hij kon tijdig worden uitgeschakeld. Er zijn geen slachtoffers gevallen aan Israëlische zijde. Het incident vond plaats bij controlepost 104 nabij Tulkarem. Gisteren werd ook al een aanslag verijdeld in Jeruzalem. Een Palestijnse jongen uit de PA gebieden zat in een bus in Jeruzalem toen hij werd aangehouden. Tijdens ondervraging bleek dat hij illegaal in Israël was en van plan was een mes te kopen om een aanslag te plegen.

Watch: Riot as IDF moves wounded terrorist for treatment – INN (https://goo.gl/dSOOFv)
Op een video op internet is te zien dat IDF soldaten een gewonde 17 jarige Palestijnse terrorist medische hulp bieden. Terwijl dat gebeurt zorgen ongeveer 200 Palestijnen voor rellen en komt een brandbom terecht vlakbij het IDF voertuig waarbij de terrorist behandeld wordt. Overigens is de terrorist inmiddels overleden. Beelden van het incident zijn te zien in bovenstaande link.

Police crack down on Arab neighborhood in Jerusalem – INN (https://goo.gl/j5RzDg)
Vannacht hebben veiligheidstroepen (politie en grenspolitie) in het Shuafat vluchtelingenkamp in het noorden van Jeruzalem 9 arrestaties verricht. Dit vluchtelingenkamp is een broeinest van terroristische activiteiten zoals het gooien van stenen en brandbommen naar veiligheidstroepen en de lightrail van Jeruzalem. Er zijn ook wapens in beslag genomen. In totaal werden 14 gebouwen onderzocht.

Overzicht berichten Israël, Palestijnen en de VN/IAEA + link

'Security Council Resolution provided inspiration for terrorism' – INN (https://goo.gl/drKzc5)
De Israëlische ambassadeur bij de VN, Danny Danon, heeft in een toespraak bij de VN gezegd dat de VN Veiligheidsraad met resolutie 2334 inspiratie heeft verschaft aan terroristen om aanslagen te plegen. Hij doelde hierbij met name op de aanslag met een vrachtwagen vorige week zondag waarbij 4 soldaten in Jeruzalem omkwamen. Tijdens de toespraak toonde hij de foto's van de slachtoffers. Danon beschuldigde de VN Veiligheidsraad met de resolutie ook verantwoordelijk te zijn voor de ophitsing door de PA. Een dag na de stemming kwam de PA met een cartoon waarbij heel Israël bedekt was met de Palestijnse vlag en onder de cartoon een plas bloed. De VN Veiligheidsraad werd bedankt.

Overzicht berichten Israël en VS + link

Likud MKs Haskel and Glick to attend Trump inauguration – INN (https://goo.gl/YhmJPC)
Naast de twee burgemeesters uit Efrat en Maaleh Adoemiem zullen ook twee Likoed Knessetleden de inauguratie van Donald Trump bijwonen. Het gaat om Sharren Haskel en Yehuda Glick. Glick komt oorspronkelijk uit de VS en is vorige jaar zijn Amerikaanse staatsburgerschap kwijtgeraakt toen hij Knessetlid werd. Haskel en Glick zullen de eerste Knessetleden ooit zijn die een inauguratie van een Amerikaanse president zullen bijwonen. Premier Netanjahoe had ook een uitnodiging ontvangen maar heeft die afgeslagen i.v.m. de Parijse vredesconferentie.

Overzicht berichten Jodendom + link

US rabbi rewrites prayer - to avoid blessing Trump – INN (https://goo.gl/bf2cmS)
Shmuly Yanklowitz, een Open Orthodox rabbi en decaan van de Valley Beit Midrash in Phoenix, Arizona, heeft het traditionele Shabbatsgebed voor de regering van de VS gewijzigd zodat Donald Trump niet gezegend wordt. In orthodoxe Joodse gebedenboeken over de hele wereld staan gebeden voor de staatshoofden in de landen waar ze wonen. In de meeste Amerikaanse Joods orthodoxe gebedenboeken staat het volgende gebed:
“He who grants salvation to kings and dominion to rulers, whose kingdom is a kingdom spanning all eternity, who releases David his servant from the evil sword, who places a road in the sea and a path in the mighty waters, may he bless The President, the Vice President, and all the Constituted Officers of Government of this Land. The King who reigns over Kings in his mercy may he protect them from every trouble, woe, and injury, may he rescue them and put into their hearts and into the hearts of all their councilors compassion to do good with us and with all Israel, our brethren. In their days and in ours, may Judah be saved and may Israel dwell securely, and may the Redeemer come to Zion. So may it be his will, and let us say: Amen.”
Yanklowitz, die de Uri L’Tzedek Orthodox Social Justice organization heeft opgericht, heeft een alternatief gebed geschreven. In dat gebed heeft hij de zegen voor succes voor de Amerikaanse president verwijderd en vervangen door de beschuldiging dat de aankomende president streeft naar blanke overheersing.
De gewijzigde tekst luidt:
“Guide the incoming leader of this country away from his basest instincts, thwart his plans to target certain groups and strengthen white supremacy; for You know, God, that all were created in Your image.”
En verder:
“We pray that the decrees from the Executive office do not harm the innocent. We pray that any policies that are meant to harm the vulnerable in prioritization of the powerful and privileged will be quashed. Should there be plans that will merely benefit the most privileged Americans, but not all of humankind and the planet we call home, may they fail. May our nation not consort or conspire with totalitarian despots but reaffirm our commitment to freedom and democracy. Grant us the strength to demonstrate spiritual resistance, to imbue our sinews with the highest integrity. Give us the wisdom and courage to do what’s right to protect the most powerless and defenseless in society.”
In het verleden heeft rabbijn Yanklowitz Joden bekritiseerd die Trump steunen.Maandag 16 januari 2017 - Nieuw waterakkoord tussen Israël en de Palestijnen; soldaat komt om bij een werkincident op de Golan

Overzicht berichten Israël/Palestijnse gebieden + link

Israel, PA agree to cooperate on water – INN (https://goo.gl/niufk5)
Israël en de Palestijnse Autoriteit hebben een nieuw waterakkoord gesloten. De Joint Water Committee, dat in 1995 als onderdeel van de Oslo Akkoorden werd ingesteld, wordt weer actief. De waterinfrastructuur wordt verbeterd en hernieuwd om de levensstandaard van de bevolking in Judea en Samaria te handhaven. Er wordt gediscussieerd over extra water voor Judea en Samaria en Gaza; over het aanboren van nieuwe waterbronnen; over milieukwesties; over watertarieven; over hergebruik van water voor de landbouw; en over hydrologische zaken. Er komen pijplijnen voor water, riolering en hergebruikt water. Er moet ook een betere coördinatie komen voor gezamenlijk gebruik van water in de komende zomermaanden waarin het waterverbruik hoger is. Er worden daarnaast plannen gemaakt voor 2040 wanneer de Israëlische en Palestijnse bevolkingen flink zullen zijn toegenomen. Er zijn in het laatste anderhalve jaar vier akkoorden gesloten: elektriciteit, water, post en 3G mobiele telefoons.

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link

Soldier killed in working accident in the Golan – INN (https://goo.gl/os6ACA)
Vandaag is een soldaat van de Golani Brigade tijdens een werkincident op de Furan basis op de Golan om het leven gekomen. Hij was bezig met het repareren van een gepantserd voertuig. De soldaat werd ernstig gewond naar het ziekenhuis in Haifa gebracht waar geconstateerd werd dat hij was overleden. De militaire politie stelt een onderzoek in.

Overzicht berichten Israël en EU/ EU-landen + link

EU opposes US moving embassy to Jerusalem – INN (https://goo.gl/JkbvDw)
Federica Mogherini van de EU zegt dat de Europese Unie zich verzet tegen het plan van aankomend president Donald Trump om de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen. De EU gelooft dat de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade tot grote onrust zal leiden in de Arabische wereld. En die onrust zal volgens de EU ook in Afrika en delen van Europa plaatsvinden. Ook verschillende Europese landen verzetten zich tegen de verplaatsing. Frankrijk noemt het een “provocatie”.

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link

Israel’s war on Hezbollah’s accurate missiles – YN (https://goo.gl/ha3VqX)
Volgens een militaire analyse van Ron Ben-Yishai van Ynetnews is het aannemelijk dat de door Syrië genoemde Israëlische aanval op een militair vliegveld nabij Damascus van afgelopen vrijdag bedoeld was om Iraanse precisieraketten die bestemd waren voor Hezbollah te vernietigen. Dit maakt onderdeel uit van een oorlog tegen oorlogen waarbij Israël er belang bij heeft om te voorkomen dat Hezbollah veel precisieraketten in haar bezit krijgt die het kan gebruiken tijdens een volgende oorlog tegen Israël. De reden dat dit aannemelijk is komt omdat Iran met vrachtvliegtuigen wapens levert aan Hezbollah via Damascus. Bovendien ligt het militaire vliegveld in de buurt van de Libanese grens. Hezbollah heeft zelf onlangs bericht dat het (precisie)raketten van Iran ontvangt. Deze satellietgeleideraketten kunnen heel Israël treffen. Het gaat om de verbeterde Fateh-111 of Fateh-110 raketten en mogelijk zelfs Zelzal raketten waarvan Hezbollah gemeld heeft deze te zullen gebruiken om de defensie hoofdkwartieren (Kirya Basis) in Tel Aviv te bombarderen. Deze raketten treffen op slechts een paar meter afstand hun doel. Israël heeft er belang bij dat Hezbollah deze raketten niet in handen krijgt. Volgens de Syrische oppositie bombardeerde Israël ook militaire faciliteiten in de Jabal Qasiun regio waar raketten en antiluchtdoel raketten liggen opgeslagen. De Syrische regering meldde overigens dat de Israëlische vliegtuigen boven het Meer van Galilea cirkelden en van daaruit raketten afschoten op het militaire vliegveld nabij Damascus. Geen enkel Israëlisch vliegtuig zou in het Syrisch luchtruim zijn geweest. De Syrische oppositie meldt dat de IAF de F-35 heeft ingezet. Maar zelfs als dat zo zou zijn dan had de oppositie die niet waar kunnen nemen. De IDF houdt in ieder geval wel rekening met een tegenaanval in het noorden of op de Golan en bereidt zich daarop voor.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Hamas headquarters uncovered north of Jerusalem – INN (https://goo.gl/nOnNBq)
De IDF en de Shin Beth hebben vannacht dertien leden van Hamas, waaronder een lid van de PA Raad, opgepakt. De arrestaties vonden plaats na de ontdekking van een regionaal hoofdkwartier van Hamas in de Ramallah regio. Hamas is daar bezig haar invloed verder uit te breiden. Zo worden onder andere gevangen genomen terroristen en hun families uitbetaald, worden PA inwoners beïnvloed, zijn er openbare demonstraties, en is een Hamas studentengroep actief in het hoofdkwartier. Tijdens de operatie van de IDF en Shin Beth werden geld, voertuigen en propaganda materiaal in beslag genomen. Shin Beth meldt dat Hamas bezig is om het bestuur van de PA te ondermijnen.

Overzicht berichten Israëlische politiek/diplomatie + link

Bibi: 'It will not help you' – INN (https://goo.gl/PAOmRB)
Premier Netanjahoe zegt dat alle aantijgingen in de media tegen hem in verband met de politieonderzoeken niet zullen helpen hem te doen laten aftreden als premier. Hij zegt dat het laten uitlekken van transcripten van zijn ontmoeting met mediamagnaat Arnon Mozes bedoeld zijn om de procureur-generaal te beïnvloeden een aanklacht tegen hem in te dienen. Netanjahoe laat zich echter niet wegpesten en blijft partijleider van de Likoed en het land besturen. In democratieën worden premiers gekozen door te stemmen.

Overzicht berichten – peilingen/onderzoeken in en over Israël/Palestijnen + link

Majority of Israelis want Netanyahu to remain Prime Minister – INN (https://goo.gl/me4Y46)
Ondanks de politieonderzoeken die tegen premier Netanjahoe lopen willen steeds meer Israëliërs dat hij aanblijft als premier, zo blijkt uit laatste peilingen. Op 9 januari wilde 45% dat de premier aanblijft, 39% wilde dat hij vertrekt en 16% had geen mening. Op 15 januari wilde 50% dat de premier aanblijft en 38% dat hij aftreedt. De meeste steun krijgt Netanjahoe van rechtse kiezers 70%. De meeste linkse kiezers (85%) willen dat hij aftreedt.

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

Gaza power crisis eases as Qatar donates $12 mln to buy fuel – YN (https://goo.gl/Th0m0Q)
De elektriciteitscrisis in Gaza, waardoor Hamas gisteren nog met een oorlog dreigde tegen Israël (zie berichtgeving gisteren), lijkt wat minder te worden nu Qatar 12 miljoen dollars heeft gedoneerd aan Gaza om brandstof te kopen voor de enige krachtcentrale in Gaza om elektriciteit mee op te wekken. Hiermee zal de woede onder de bevolking tijdelijk kunnen afnemen. De krachtcentrale werd in 2006 door Israëlische bombardementen zwaar beschadigd en draait sindsdien nog maar op halve kracht. Bewoners betalen hun elektriciteitsrekening niet en de krachtcentrale komt daardoor 1 miljard dollar tekort. Er is 500 miljoen dollars nodig om het energienetwerk weer goed te laten functioneren. Vanwege de blokkades van Egypte en Israël is het lastig om aan onderdelen te komen.

Overzicht berichten Israël en de Palestijnen/Arabieren en het vredesproces + link

Trump: Kushner can secure a peace agreement for Israel – INN (https://goo.gl/iru3ZQ)
Volgens aankomend president Donald Trump kan zijn Joodse schoonzoon Jared Kushner een vredesakkoord bereiken tussen Israël en de Palestijnen. Kushner gaat zich bezighouden met het Midden-Oosten als speciaal afgezant. Trump noemt Kushner een “natuurtalent”. In het verleden werd Kushner nog genoemd als Witte Huis adviseur. Jason Greenblatt gaat zich ook bezighouden met het Midden-Oosten.

Overzicht berichten Jodendom + link

Jewish Home Minister: Fewer permits to work on Shabbat – INN (https://goo.gl/Df6fpI)
Minister van landbouw Uri Ariel heeft een ontmoeting gehad met de Raad van Opperrabbijnen. Er is besloten om minder vergunningen te geven om op Shabbat te werken. Toen Ariel als minister begon waren er 50 vergunningen afgeleverd. Dat aantal is inmiddels gedaald tot 7. Hij zal andere ministers vragen om het aantal vergunningen ook te verlagen. De laatste tijd wordt vaker over de Shabbath gedebatteerd. Charedische partijen dreigen uit de coalitie te stappen als bedrijven open zijn op Shabbat. En het Bestuurscomité heeft onlangs besloten om een aantal bedrijven in Tel Aviv open te houden op Shabbat.Zondag 15 januari 2017 - Hamas dreigt Israël met een oorlog; vervroegde verkiezingen als premier Netanjahoe wordt aangeklaagd?

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

Hamas: We'll fire on Israel, start another war – INN (https://goo.gl/fb7QH5)
Hamas dreigt Israël met een nieuwe oorlog vanwege een elektriciteits- en gascrisis in Gaza. Bewoners van Gaza hebben gedemonstreerd tegen Hamas omdat ze slechts 3 uur per dag elektriciteit krijgen, terwijl de Hamas leiders zelf 24 uur per dag elektriciteit hebben. Hamas heeft meer dan 280 demonstranten gearresteerd. Hamas dreigt nu Israël met een oorlog omdat ze bang is haar controle over Gaza te verliezen vanwege de onrust onder de bevolking. Overigens krijgt Hamas de ene helft van de elektriciteit van Israël en de andere helft van de Palestijnse Autoriteit. Omdat de PA weigert geld te betalen voor de elektriciteit (153 miljoen dollars schuld) die het van Israël krijgt, moet de Israëlische belastingbetaler opdraaien voor de kosten.

Overzicht berichten Israëlische politiek/diplomatie + link

'Prepare for new elections - Bibi could get indicted' – INN (https://goo.gl/wr5wJ0)
Een Knessetlid van Shas houdt er rekening mee dat er vervroegde verkiezingen komen omdat premier Netanjahoe mogelijk moet aftreden als hij aangeklaagd gaat worden vanwege het ontvangen van geschenken van mediamagnaat Nuni Mozes. Er lopen ook politieonderzoeken naar belangenverstrengeling van Netanjahoe bij de aankoop van Duitse onderzeeërs. En er zijn nog andere politieonderzoeken die tegen Netanjahoe lopen. Het Knessetlid van Shas denkt dat een aanklacht tegen Netanjahoe reëel is.

Overzicht berichten Israël en de Palestijnen/Arabieren en het vredesproces + link

Israeli PM: Paris conference discourages peace and compromise – INN (https://goo.gl/F6FAkk)
Vandaag begint in Parijs de grote vredesconferentie waaraan meer dan 70 landen meedoen, behalve Israël en de Palestijnen. Premier Netanjahoe noemt de conferentie “waardeloos” en “leeg”. Het beschadigt de vrede omdat de Palestijnen geen concessies hoeven te doen. Israëls nationale belangen worden er niet mee gediend.

Kerry: We protected Israel from unfair treatment at Paris summit – INN (https://goo.gl/bi9GoP)
Minister John Kerry zegt dat de VS voorkomen hebben dat Israël oneerlijk werd behandeld tijdens de conferentie in Parijs. "We came in here and where we thought it was unbalanced and where we thought it was not expressing the kind of unity that I talked about, we fought to address it," zegt hij. “We didn't soften it. We did what was necessary to have a balanced resolution. And if you look at it, it speaks in positive ways, rather than negative, to both sides." De VS hebben er ook voor gezorgd dat in de eindverklaring staat dat Arabische ophitsing tegen Israël veroordeeld wordt. Kerry zegt tevens contact te hebben gehad met premier Netanjahoe tijdens de conferentie om te voorkomen dat er een eenzijdige verklaring zou komen.

'Twee staten enige oplossing voor Israëlisch-Palestijns conflict’ – Rijksoverheid (https://goo.gl/OLVOuh)
Minister Bert Koenders was vandaag aanwezig in Parijs bij de Internationale Vredesconferentie. Hij zei o.a. het volgende. “Er is geen realistisch, duurzaam en vreedzaam alternatief voor deze tweestatenoplossing die via onderhandelingen tot stand moet komen.” Hij maakt zich zorgen over de huidige situatie. “De vreselijke aanslag met een vrachtwagen in Jeruzalem laat zien waarom haatzaaien en geweld actief moeten worden bestreden. Er is geen enkele rechtvaardiging voor terrorisme en de Palestijnse Autoriteit moet verheerlijking van geweld tegengaan.” Over de Joodse nederzettingen zegt Koenders: “Dat is een zwaard van Damocles waardoor een levensvatbare Palestijnse staat een illusie dreigt te worden. Ook de VN-Veiligheidsraad heeft zich recent onomwonden uitgesproken tegen dit nederzettingenbeleid.” Koenders denkt niet dat vredesbesprekingen direct zullen gaan plaatsvinden. “Maar alle inspanningen moeten erop gericht zijn om wederzijds vertrouwen tussen partijen te vergroten. Nederland speelt daarbij een actieve rol, ook via verzoenings- en economische projecten. Alleen zo kan er een klimaat worden geschapen waarin een politieke oplossing mogelijk wordt. Dit is en blijft ook de leidraad van het Nederlandse beleid.”

Overzicht berichten Holocaust en antisemitisme + link

Utrecht-fans heffen spreekkoren over Joden aan – NOS (https://goo.gl/9MDyBn)
Tijdens de wedstrijd Sparta-FC Utrecht van gisteravond hebben supporters antisemitische leuzen gezongen. Ze zongen onder andere "de Joden gaan eraan" in de aanloop naar FC Utrecht-Ajax van volgende week. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük zei niets gehoord te hebben, maar voor de mensen in het stadion en de televisiekijker waren de spreekkoren duidelijk te horen. FC Utrecht fans hebben zich in het verleden al eerder antisemitisch uitgelaten. Eigenaar Frans van Seumeren van FC Utrecht zei eind 2015: "Het moet afgelopen zijn, want anders stop ik er echt een keer mee."

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link

Analysis: What does Russia really think about Israel's alleged airstrikes in Syria? – JP (https://goo.gl/4kckyX)
Afgelopen week heeft Israël, volgens Syrië, opnieuw een luchtaanval uitgevoerd op Syrië (een militair vliegveld bij Damascus). Syrië is naar de VN veiligheidsraad gegaan met het verzoek om de Israëlische aanvallen te doen laten stoppen. Meer lijkt Syrië niet te kunnen doen. Syrië is al blij dat het met steun van Rusland de rebellen in Aleppo een slag heeft toegebracht. Een nieuw front tegen Israël lijkt uitgesloten. Het enige wat dit Arabisch land nog kan doen is om via proxies (Hezbollah en/of Iran) een aanval uit te laten voeren op Israël, zoals twee jaar geleden is gebeurd op de Golan. Rusland blijft tot nu toe opvallend stil bij de vermeende Israëlische aanvallen. Het lijkt erop dat de Russen toestaan dat Israël wapenleveranties aan Hezbollah probeert te verhinderen met luchtaanvallen. Israël wil niet betrokken raken bij de Syrische burgeroorlog. De laatste tijd hebben premier Netanjahoe en president Poetin elkaar verschillende keren gesproken en er lijkt een stilzwijgende overeenkomst te zijn dat Israël doelen in Syrië mag bombarderen. Rusland weet wat Israëls rode lijn is. Het mag de rebellen niet steunen en niet tegen het regime Assad opereren.

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link

Bombs or missiles - Which way should the IDF go? – JP (https://goo.gl/XLrnUv)
Binnen de IDF woest een discussie over de vraag wat de IDF meer moet aanschaffen: bommen of raketten. Raketten geven Israël een strategisch alternatief voor luchtaanvallen. De discussie heeft te maken met het grote aantal raketten dat Hezbollah heeft en die een grote bedreiging vormen voor Israël, vooral ook voor militaire vliegvelden. Dat laatste houdt in dat Israël minder gevechtsvliegtuigen zou kunnen inzetten als deze vliegvelden onder vuur komen te liggen. Het alternatief voor Israël is dan de aanschaf van raketten in plaats van bommen onder een vliegtuig. De IDF gaat de komende jaren honderden middellangeafstandsraketten kopen. De luchtmacht is echter tegen deze aankoop omdat die niet wil dat haar superioriteit in de lucht verloren gaat. De grondtroepen, met name de artillerie, is juist voor de aankoop. Daarnaast speelt het financiële plaatje een rol. Raketten kosten heel veel geld. Dat zou dan ten koste kunnen gaan van bijvoorbeeld de aanschaf van de F-35i. Lees het uitgebreidere verhaal in bovenstaande link.

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link

'The number one threat in Judea and Samaria' – INN (https://goo.gl/cdqj8j)
Het afgelopen jaar was het rustigste in Judea en Samaria wat betreft terroristische aanslagen. De IDF bestrijdt op een goede manier het stenen en brandbommen gooien en infiltratie. Het schieten met wapens vormt echter de grootste bedreiging het laatste jaar. Er zijn veel wapens in handen van verschillende terroristische organisaties. In de meeste gevallen gaat het om zelfgemaakte wapens die niet erg accuraat zijn en daardoor minder doeltreffend zijn. Maar een wapen is een wapen en er kunnen dodelijke slachtoffers bij vallen. Er zijn nog twee andere problemen waarmee de IDF te maken heeft. De operationele zones tussen de IDF en de grenspolitie is onduidelijk. Het is daardoor niet altijd duidelijk wie verantwoordelijk is. Daarnaast neemt het aantal troepen af terwijl de uitdagingen op hetzelfde niveau blijven.Shabbat (zaterdag) 14 januari 2017

Er wordt vandaag geen nieuws verzameld vanwege de Joodse rustdag. Kijk voor de Sjabbat tijden in het artikel: Sjabbat tijden. Voor Parsja van de week ga naar: http://www.nik.nl/category/tora-van-de-week/ (bron: NIK)Vrijdag 13 januari 2017 - Volgens Syrië heeft Israël een militair vliegveld bij Damascus gebombardeerd

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link

Syrian army claims Israel attacked airport near Damascus – INN (https://goo.gl/ZqmxRW)
Volgens het Syrische leger heeft de Israëlische luchtmacht vannacht verschillende doelen op het militaire vliegveld Mazzeh van Damascus gebombardeerd. Volgens het nieuwsagentschap SANA helpt Israël daarmee de terroristische organisaties en wil het hun moraal verbeteren. Israël heeft niet gereageerd op de berichten.
Update: Syrië heeft twee brieven gestuurd naar de VN Veiligheidsraad met het verzoek Israël te straffen voor de aanvallen (https://goo.gl/jgOQoC). Ook wil Syrië dat nieuwe aanvallen in de toekomst worden voorkomen door de Veiligheidsraad. The Syrian Monitoring Center for Human Rights meldt ondertussen dat er doden zijn gevallen bij de aanvallen. Hezbollah zegt dat vier van haar strijders gewond zijn geraakt. De Syrische oppositie meldt dat er Syrische officieren zijn omgekomen.

Overzicht berichten Israël en de Palestijnen/Arabieren en het vredesproces + link

Paris draft won't recognize changes to pre-1967 lines without mutual agreement – YN (https://goo.gl/MgUC8T)
Volgens een conceptverklaring van de conferentie in Parijs dat zondag begint staat dat Israël en de Palestijnen opgeroepen worden om te komen tot een tweestatenoplossing (dit is volgens de conferentie "de enige oplossing"). Er wordt ook bevestigd dat alleen een akkoord kan komen door onderhandelingen tussen beide partijen. De internationale gemeenschap zal geen veranderingen van de grenzen van Israël erkennen zonder akkoord tussen beide partijen. Premier Netanjahoe heeft al aangegeven dat Israël niet teruggaat naar de grenzen van voor 1967.

Overzicht berichten Israël en VS + link

Yesha leaders invited to Trump inauguration – INN (https://goo.gl/AzqQK6)
De burgemeesters van Ma'aleh Adoemiem en Efrat zijn uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de inauguratie van Donald Trump als 45ste president van de Verenigde Staten. De Yesha Raad is blij met de uitnodiging en denkt dat er nu echt een andere wind gaat waaien vanuit Washington m.b.t. de Joodse nederzettingen.Donderdag 12 januari 2017 - IDF rolt wapenfabriekje op in Hebron

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Security forces bust weapons factory in Hevron – INN (https://goo.gl/a4WYuE)
Israëlische veiligheidstroepen hebben vannacht opnieuw een wapenfabriekje in Hebron opgerold. Er werden twee machines meegenomen waarmee wapens geproduceerd kunnen worden. De operatie maakt onderdeel uit van een continue strijd tegen zelfgemaakte wapens in Judea en Samaria. Vannacht zijn ook 8 Arabische verdachten opgepakt.

Overzicht berichten Israël en VS + link

US intel sources warn Israel against sharing secrets with Trump administration – YN (https://goo.gl/gOGtUZ)
Israëls top inlichtingenofficieren vrezen dat geheime informatie die gedeeld wordt met de VS in handen kan komen van Rusland en vervolgens doorgespeeld wordt naar Iran. De reden voor de bezorgdheid is dat de nieuwe president Donald Trump vrienden wil zijn met Rusland. Dit wordt versterkt door informatie die de Israëlische geheime dienst heeft ontvangen van de Amerikaanse geheime dienst. Deze laatste waarschuwt Israël om voorlopig geen geheimen te delen met de nieuwe regering Trump. Trump haalt namelijk vaak uit naar de Amerikaanse inlichtingendiensten. Bovendien is de Israëlische geheime dienst op de hoogte gesteld van de Russische hacks van de servers van de Democratische partij. De Amerikaanse inlichtingendiensten adviseren Israël eerst af te wachten of Trump niet ten onrechte verbonden wordt met Rusland en niet wordt afgeperst. Als Israëls informatie niet vertrouwelijk meer is, dan komt de veiligheid van Israël in gevaar. Sinds 2000 deelt Israël namelijk veel meer informatie met de VS dan voorheen. Lees verder in bovenstaande link.

Trump's Defense Secretary nominee: Tel Aviv is Israel's capital – INN (https://goo.gl/acxHWK)
James Mattis, die genomineerd is om minister van defensie van de VS te worden, zei tegen een congressional confirmation committee dat Tel Aviv de hoofdstad is van Israël. Het is onduidelijk of hij zich vergiste of dat hij niet wil dat de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem wordt verplaatst (alhoewel hij die beslissing overlaat aan de minister van buitenlandse zaken). Hij zei in ieder geval dat de Israëlische regering in Tel Aviv zit. Misschien was hij in de war met defensie die wel in Tel Aviv zit.

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link

Hamas hacks soldiers' phones by posing as women – INN (https://goo.gl/A5uyaS)
Hamas terroristen hebben tientallen smartphones van gevechtssoldaten weten te hacken door het plaatsen van foto's van aantrekkelijke Israëlische vrouwen op Facebook. Foto's en identiteitsgegevens van de vrouwen zijn gestolen van sociale media en gebruikt om banden aan te gaan met de gevechtssoldaten. De soldaten werden gevraagd om een applicatie te downloaden voor een video chat. De nep applicatie werd vervolgens door Hamas gebruikt om de telefoons over te nemen om zo controle te krijgen over de camera en de microfoon, toegang tot contacten, video's en foto's, alsook Whatsapp conversatie en emails. De soldaten waren zich niet bewust van het feit dat hun telefoons gehackt waren. De Shin Beth en IDF kwamen achter de hacks. De schade schijnt niet groot te zijn. En alle gevechtssoldaten hebben geen hoge rang binnen de IDF. Gisteren berichtten we u al dat Hamas ook actief is op sociale media met het verzamelen van inlichtingen.

Overzicht berichten Israël en de Palestijnen/Arabieren en het vredesproces + link

Netanyahu: Paris peace conference a 'fraud' – JP (https://goo.gl/bF16s5)
Premier Netanjahoe noemt het Parijse vredesconferentie, dat zondag begint, een “fraude”. Aan de vredesconferentie doen 72 landen mee. Israël en de Palestijnen zullen niet aanwezig zijn. Netanjahoe noemt het een anti-Israël bijeenkomst georkestreerd door de Palestijnen en gesponsord door de Franse regering. De conferentie zal alleen maar verdere schade toebrengen aan het vredesproces, volgens de premier. Israël is druk bezig met het bestrijden van terreur. Terroristen zijn niet alleen uit op de vernietiging van Israël maar willen ook de vrede onmogelijk maken.Woensdag 11 januari 2017 - Veel illegale immigratie onder Bedoeïenen in de Negev vanwege polygamie

Overzicht berichten Israël binnenland + link

Polygamy fueling mass Bedouin illegal immigration into Israel – INN (https://goo.gl/shUvFc)
Tienduizenden illegale vrouwen en hun kinderen komen naar Israël als gevolg van polygamie huwelijken binnen de Bedoeïenen sector. Het gaat om bijna 30.000 illegale Bedoeïenen uit de Palestijnse gebieden en Arabische landen die naar de Negev komen. Het gaat zowel om vrouwen die trouwen met lokale Bedoeïenen als kinderen die uit die huwelijken ontstaan. Hoewel het wettelijke gezien illegaal is in de meeste gevallen, komt polygamie veel voor bij lokale Bedoeïenen (30%) en doet de Israëlische overheid er weinig tegen. Door de enorme groei als gevolg van de illegale immigratie vormen de Bedoeïenen nu al 30% van de bevolking van de Negev. Dit tast zowel direct als indirect de algemene bevolking van Israël aan, zegt de organisatie Lavi. Zij wil dat de overheid iets doet tegen polygamie.

Could you be a Hamas spy? – INN (https://goo.gl/87pGjg)
De IDF en defensie hebben ontdekt dat Hamas gevoelige informatie verzamelt via sociale media. Doordat het gebruik van smartphones, ook onder IDF soldaten, toeneemt wordt meer en meer informatie gedeeld op Facebook en Twitter. Een aantal sites verzamelt informatie over hun gebruikers, waaronder voorkeuren en surfgedrag. Hamas gebruikt geavanceerde methodes om gegevens te verzamelen over IDF personeel en operaties via sociale media. Volgens een IDF officier is het gemakkelijk om een netwerk aanval infrastructuur op te bouwen en zijn er niet voldoende waarborgen tegen deze vorm van cyber-bedreigingen. Onschuldige Israëliërs worden zo spionnen voor Hamas. Onlangs is de IDF en samenwerking met de Shin Beth een operatie begonnen in het identificeren van Hamas en andere terroristen op sociale media. Deze Hamas agenten proberen informatie te ontlokken van soldaten en infecteren mobiele telefoons met virussen. De IDF is bezig deze dreiging tegen te gaan en informeert soldaten hoe ze met sociale media moeten omgaan.

Overzicht berichten Israël, Palestijnen en de VN/IAEA + link

'Jewish Home to blame for UN's anti-Israel resolution' – INN (https://goo.gl/bJTP8M)
Voormalig minister van justitie, Tzipi Livni, geeft het Joods Huis en een aantal Likoed Knessetleden de schuld van de anti-Israël resolutie door de VN Veiligheidsraad. Zij beweert dat de aanname van de Normalisatie Wet tijdens de eerste lezing van de Knesset, waarbij alle Joodse nederzettingen in Judea en Samaria juridische bescherming krijgen, olie op het vuur heeft gegooid en de VN Veiligheidsraad om die reden de anti-Israël wet heeft aangenomen. Livni vindt niet dat de regering Obama schuldig is aan de resolutie.

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link

Defense Ministry to purchase 200 American trucks for IDF – INN (https://goo.gl/P2yzSH)
Het ministerie van defensie koopt voor 200 miljoen shekels 200 Amerikaanse vrachtwagens voor het leger. De nieuwe vrachtwagens moeten de huidige Rio trucks gaan vervangen die al decennia lang worden gebruikt door de IDF. Het gaat om de FMTV (Family of Medium Tactical Vehicles). Dit is een tactisch voertuig met een 7.2 liter motor en deze kan 8 ton vervoeren. Het leger zal de vrachtwagens gebruiken om troepen te vervoeren en voor andere relevante behoeftes. De eerste trucks worden dit jaar geleverd. Halverwege 2018 moet de IDF in het bezit zijn van alle 200 vrachtwagens. De FMTV is de eerste in een serie nieuwe aankopen. De IDF is van plan om nog meer voertuigen te bestellen.

Overzicht berichten Jodendom + link

Bennett: Study Torah for at least a year before enlisting – INN (https://goo.gl/f8vYtF)
Minister van Onderwijs Naftali Bennett zei vandaag voor een groep middelbare scholieren om minstens een jaar Torastudie te doen voordat ze in het leger gaan. Torastudie moet gedaan worden “omwille van de Hemel”. Naftali Bennett heeft zelf spijt dat hij meteen na de middelbare school het leger inging. Hij had achteraf gezien liever eerst een jaar Torastudie gedaan voor hij zijn dienstplicht zou gaan vervullen. “Het geeft een andere dimensie aan het leger...Het is cruciaal.”Dinsdag 10 januari 2017 - Rotterdam hangt Israëlische vlag halfstok ter nagedachtenis aan terreurslachtoffers van afgelopen zondag

Overzicht berichten Israël/Palestijnse gebieden – Nederland + link

Rotterdam flies Israeli flag atop city hall after Jerusalem terror attack – YN (https://goo.gl/9wtgGs)
Op het gemeentehuis van Rotterdam heeft burgemeester Aboutaleb de Israëlische vlag halfstok laten hangen uit respect voor de slachtoffers van de terroristische aanslag van afgelopen zondag. Dit is opvallend omdat de burgemeester moslim is en er veel moslims in Rotterdam wonen. Maar bekend is dat Aboutaleb het moslim terrorisme verafschuwt dus erg vreemd is zijn besluit ook weer niet. Gisteren berichtten we u al dat de Israëlische vlag op de Brandburger Tor in Berlijn werd geprojecteerd.

Overzicht berichten Israël en de Palestijnen/Arabieren en het vredesproces + link

Paris leaders to call on Netanyahu to disassociate from Bennett – INN (https://goo.gl/aJD6vZ)
Israël ziet zich opnieuw geconfronteerd met een diplomatieke strijd. In minder dan een week tijd wordt de Paris International Conference gehouden waaraan 70 landen meedoen. De deelnemers van die landen zullen premier Netanjahoe gaan oproepen om afstand te nemen van Naftali Bennett, leider van het Joods Huis, vanwege diens verzet tegen een Palestijnse staat. De wereldleiders zullen Netanjahoe oproepen om een Palestijnse staat toe te staan om zo een akkoord te bereiken met de PA. Ze denken niet dat dit mogelijk is zolang de partij van Naftali Bennett deel blijft uitmaken van de regering. Ze willen meer gematigde krachten zien in de regering Netanjahoe.

Overzicht berichten Israël en VS + link

PM will not attend Trump inauguration – INN (https://goo.gl/u53Hz2)
Premier Netanjahoe zal de inauguratie van Donald Trump op 20 januari 2017 als nieuwe president van de VS niet bijwonen. Eerder werd bekend dat hij was uitgenodigd aanwezig te zijn. De reden dat hij niet komt heeft te maken met de komende Paris International Conference waarvan de premier denkt dat Israël onder druk gezet zal worden om tot een oplossing te komen van het Israëlisch-Palestijns conflict of dat het zal leiden tot een nieuwe anti-Israël resolutie van bij de VN Veiligheidsraad. Gisteren zegde de premier ook al zijn trip naar het World Economic Forum in Davos af. Al deze afzeggingen hebben niets te maken met het onderzoek dat tegen hem loopt.

PM: Unequivocal evidence administration behind UN resolution – INN (https://goo.gl/0TdZUK)
Premier Netanjahoe zegt onomstotelijk bewijs te hebben dat de regering Obama achter de anti-Israël resolutie van de VN Veiligheidsraad zit. “Daar is geen enkele twijfel over”, zei de premier vandaag tegen een delegatie van AIPAC. Hij noemt de steun van de regering Obama aan de resolutie een “grote breuk met het Amerikaanse beleid.” Destijds zei Madeleine Albright over een anti-Israël-resolutie: "We oppose the specific references to Jerusalem in this resolution and will continue to oppose its insertion in future resolutions. We simply do not support the description of territories occupied by Israel in the 1967 war as 'Occupied Palestinian territory."

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

4 suspects arrested for graffiti praising terror attack – INN (https://goo.gl/pIQ2po)
De politie van Jeruzalem heeft vier Arabische jongeren opgepakt die verdacht worden van het spuiten van graffititeksten waarbij de aanslag van afgelopen zondag met een vrachtwagen wordt verheerlijkt. De graffititeksten waren in het Arabisch en Hebreeuws geschreven. De verdachten zijn 13, 16 en 20 jaar oud. Drie van hen zijn voor de rechter gebracht en de 13-jarige heeft huisarrest gekregen.

Overzicht berichten Israël binnenland + link

A third of food in Israel is thrown in the garbage – INN (https://goo.gl/lUpXsf)
Volgens de organisatie Leket Yisrael, die overgebleven voedsel aan arme mensen schenkt, komt in Israël jaarlijks een derde van het overgebleven voedsel in het afval terecht. Het gaat om 2,4 miljoen ton voedsel dat wordt weggegooid ter waarde van 19,5 miljard shekels. Ongeveer de helft van dit verspilde voedsel kan nog gebruikt worden. We spreken dan over 1,2 miljoen ton voedsel ter waarde van 8 miljard shekels. Bij instituties wordt veel voedsel weggegooid. Een derde ervan had nog gebruikt kunnen worden. Dit houdt in dat 64 miljoen gekookte maaltijden per jaar bewaard hadden kunnen worden. In Israël moet, net zoals al in andere westerse landen gebeurt, meer gedaan worden om voedsel te besparen. Dit levert de economie 73% in kosten op. Met 810 miljoen shekels per jaar kan voedsel bespaard worden ter waarde van 3 miljard shekels. Zo kunnen voedseltekorten in Israël worden uitgeroeid.

Overzicht berichten Israël en de Palestijnen/Arabieren + link

From Arab stonethrower to IDF – INN (https://goo.gl/9mss2V)
Een opmerkelijk verhaal van de 21 jarige Mohammed die opgroeide in Oost-Jeruzalem en daar stenen gooide naar Israëlische veiligheidstroepen. Hij wilde zelfs een martelaar worden. Totdat hij ontdekte dat hij Joods was. Het ontmoette zijn Israëlische oma en onderging een metamorfose. Hij zit nu bij de Israëlische grenspolitie en bestrijdt stenengooiers. Zijn vader en moeder leerde elkaar kennen in de beginjaren '90 van de vorige eeuw. Zijn vader is een Arabier uit Oost-Jeruzalem en zijn moeder een Joodse vrouw uit Haifa. Toen zijn vader naar Jeruzalem terugkeerde nam hij een andere vrouw. Mohammeds moeder verliet het huis en stierf later. Mohammed wist dat zijn moeder Joods was maar realiseerde zich niet dat hij daarom ook Joods is. Hij kwam daar pas achter op zijn 14de toen hij in de bouw werkte en een Joodse man ontmoette. Deze vertelde hem dat hij Joods is omdat zijn moeder Joods was. Mohammed stond ook geregistreerd als Jood bij Binnenlandse Zaken. Via de organisatie Yad Le'Achim wist hij uit de Arabische dorpen te ontvluchten en kwam in contact met zijn Israëlische oma. Hij nam een Israëlische naam aan en ging in de IDF dienen. Nu bestrijdt hij stenengooiers.Maandag 9 januari 2017 - Omgekomen soldaten vandaag begraven; valse bommeldingen bij Joodse centra in Miami

Overzicht berichten Israël/Joden overleden personen + link

Ramming attack victims laid to rest – INN (https://goo.gl/GXhRQT)
Vanmiddag zijn de drie van de vier soldaten begraven die gisteren werden vermoord tijdens een terreuraanslag met een vrachtauto. Ze werden begraven op de militaire begraafplaatsen van Haifa, Tel Aviv en Jeruzalem. Eerder op de dag werd de vierde soldaat begraven in Kfar Etzion. De namen van de slachtoffers zijn: cadet Shira Tzur (Haifa), luitenant Yael Yekutiel (Tel Aviv), cadet Shir Hajaj (Jeruzalem) en cadet Erez Orbach (Kfar Etzion).

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Miami JCCs evacuated after bomb threats – INN (https://goo.gl/oAMnbN)
De politie in Miami heeft twee Jewish Community Centers (JCC) ontruimd vanwege valse bommeldingen. Ruim 300 kinderen moesten de gebouwen verlaten. De politie onderzoekt de gebouwen.

Netanyahu: Israel taking steps to deal with ‘lone wolf’ terrorists – JP (https://goo.gl/9bHL2b)
Volgens premier Netanjahoe gaat Israël op drie manieren terrorisme door “lone wolf” terroristen aanpakken. Ten eerste komen er meer betonblokken bij bushaltes en liftplekken. Daar is Israël al mee bezig en heeft al verschillende aanslagen weten te voorkomen. Ten tweede zijn de veiligheidsdiensten al een jaar bezig met het verzamelen van inlichtingen om lone wolves tijdig te kunnen ontdekken. Ten derde gaat het om nog snellere reacties van soldaten en burgers om terroristen zo snel mogelijk uit te schakelen.

WATCH: Police storm terrorist's neighborhood – INN (https://goo.gl/jXnt8J)
De Israëlische politie heeft vanochtend voorkomen dat familie van de omgekomen terrorist in de Jabel Mukaber buurt van Jeruzalem een tent opzette om zijn “martelaarsdood” te herdenken. Verder is de politie in de buurt op zoek naar verdachten en naar verdachte voertuigen.

'I was wrong - the soldiers did shoot at the terrorist' – INN (https://goo.gl/ypIKig)
Eitan Rund, die eerder verklaarde dat alleen hij schoot op de terrorist en geen enkele andere soldaat (zie berichtgeving gisteren), zegt dat hij er naast zat. Door zijn emoties had hij een verkeerde verklaring afgelegd. Er waren toch soldaten die op de terrorist geschoten hadden.

Video's

Brandenburg Gate lit up in memory of terror attack victims – INN (https://goo.gl/f68fXn)
Een mooi gebaar van Duitsland. De Brandenburger Tor in Berlijn werd vanavond verlicht met de Israëlische vlag uit respect voor de vier Israëlische soldaten die gisteren bij een terroristische aanslag om het leven kwamen en voor de 15 gewonden bij die aanslag. Ga voor de video naar bovenstaande link.

Overzicht berichten Israël, Palestijnen en de VN/IAEA + link

UN Security Council condemns truck ramming attack that killed 4 Israeli soldiers – JP (https://goo.gl/O9phQD)
De VN Veiligheidsraad heeft de terroristische aanslag van gisteren in Jeruzalem veroordeeld en brengt condoleances uit aan de familie van de slachtoffers en de Israëlische regering. Het bericht hierover werd in een getwitterd door Zweden die momenteel deel uitmaakt van de Veiligheidsraad. Alle vormen van terrorisme, ongeacht de motivatie, wordt door de Veiligheidsraad veroordeeld.

Overzicht berichten Israël in de media + link

BBC describes terror attack as 'shooting of truck driver' – INN (https://goo.gl/hQ9zFC)
De BBC gaat opnieuw de mist in bij verslaggeving van de terreurdaad van gisteren. “Driver of lorry shot in Jerusalem after allegedly ramming pedestrians, injuring at least 15, Israeli media report.” De terrorist wordt als slachtoffer genoemd die wordt doodgeschoten bij een “vermeende” aanslag.

Overzicht berichten Israël en VS + link

Report: Trump names son-in-law Kushner adviser to the president – INN (https://goo.gl/pjB6TZ)
Volgens NBC News wordt de schoonzoon van Donald Trump, de orthodoxe Jood Jared Kushner die met Ivanka Trump is getrouwd, een senior adviseur van de nieuwe president. Kushner was ook al adviseur tijdens de verkiezingscampagne van Donald Trump. Kushner en zijn vrouw zullen een orthodoxe synagoge in Washington D.C. uitkiezen om diensten bij te wonen zodra ze daar gaan wonen.

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

Smuggling cell hides cameras inside washing machines – INN (https://goo.gl/M6OHQG)
Vandaag is bekend geworden dat Israël in december 2016 een Hamas netwerk van smokkelaars heeft opgerold die zich bezighield met het smokkelen van camera's naar Gaza. De camera's zaten in wasmachines die vanuit Judea en Samaria naar Gaza geëxporteerd werden. Er zijn twee kooplui gearresteerd, eentje uit Gaza en de ander uit de Westoever. Er werden ook modelvliegtuigen en communicatiekabels gesmokkeld. De camera's waren bestemd voor de militaire tak van Hamas.

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link

IDF 2016 data: 15 suicides, all men – YN (https://goo.gl/i68LUR)
In 2016 hebben 15 mannelijke soldaten zelfmoord gepleegd. In totaal stierven 41 soldaten in 2016. Dat is meer dan in 2015 toen het er 36 waren. In 2016 kwamen 4 soldaten om als gevolg van terreur. Het totale aantal van 41 doden is lager dan in de jaren 2005-2014.Zondag 8 januari 2017 - Vier doden bij aanslag in Jeruzalem met vrachtwagen; raak de Shabbat niet aan

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Ramming attack in Jerusalem kills 4 – INN (https://goo.gl/9bqrW7)
Bij een aanslag in Jeruzalem met een vrachtwagen zijn 4 doden (3 vrouwelijke en 1 mannelijke soldaat van een jaar of 20) en 15 gewonden gevallen. Van de gewonden zijn 2 ernstig gewond. De aanslag vond plaats in de Armon HaNetziv buurt. Veel slachtoffers vielen toen de vrachtwagen inreed op passagiers die uit een bus stapten. Sommigen kwamen onder de vrachtwagen terecht. De bestuurder van de vrachtwagen is gedood door een Israëlische gids die soldaten rondleidde. Ynetnews meldt dat de politie niet van tevoren op de hoogte was van een dreigende aanslag. De terrorist is afkomstig uit Oost-Jeruzalem. Hamas heeft inmiddels de aanslag geprezen en deelt snoepjes uit aan kinderen in Gaza.

Watch: PM says terror attack inspired by ISIS – INN (https://goo.gl/va8VxG)
Volgens premier Netanjahoe was de aanslag van de Palestijnse terrorist met een vrachtwagen geïnspireerd door IS. Er bestaat een verband tussen de aanslag met een vrachtwagen in Jeruzalem en met vrachtwagens in Europa, aldus Netanjahoe. De Palestijnse terrorist was een aanhanger van de IS. De Mukaber buurt in Oost-Jeruzalem waar de terrorist vandaan kwam is geheel afgesloten door de IDF. Er zijn ook nog andere maatregelen genomen waar de premier verder niet op ingaat.

Foreign condemnation of terror attack – INN (https://goo.gl/ExHUUD)
Het gebeurt niet altijd, maar dit keer heeft de internationale gemeenschap de Palestijnse aanslag in Jeruzalem veroordeeld. De VS melden dat terrorisme nooit geaccepteerd mag worden. Frankrijk zegt dat het samen met Israël tegen terreur strijd. Italië vergelijkt de aanslag in Israël met de aanslagen die in Europa plaatsvinden. De VN en de EU veroordelen ook de aanslag.

'I don't know why 40 soldiers didn't shoot the terrorist' – INN (https://goo.gl/Y5TmjE)
Zoals op onderstaande videobeelden te zien is waren er veel soldaten op de plek van de aanslag. De IDF gaat uitzoeken waarom geen enkele van hen de terrorist uitschakelde. De meesten vluchtten weg zoals te zien is op de videobeelden. Uiteindelijk heeft Eitan Rund, een gids die soldaten rondleidde, de terrorist doodgeschoten. Rund zegt dat er minder slachtoffers zouden zijn gevallen als meteen was geschoten.
Update: Volgens een eerste onderzoek van de IDF (https://goo.gl/x2Ukom) heeft een aantal IDF cadetten geschoten op de terrorist en is de rest op bevel gevlucht. Eerder werd gemeld dat soldaten bang waren om te schieten omdat ze vreesden vervolgd te zullen worden door justitie zoals met Elor Azariya is gebeurd. Dat is later door een cadet tegengesproken. Soldaten waren niet bang om te schieten maar waren bang om doodgereden te worden.

MK Oren Hazan: terror attack a result of Elor Azariya trial – INN (https://goo.gl/gzRLOs)
Likoed Knessetlid Oren Hazan zegt dat het vonnis tegen Elor Azariya ertoe geleid heeft dat vandaag een Palestijnse aanslag plaatsvond. Palestijnse terroristen voelen zich gesterkt door het vonnis omdat soldaten veroordeeld kunnen worden wanneer ze Palestijnse terroristen doodschieten. Opvallend is ook te zien op onderstaande video dat soldaten wegrennen in plaats van naar het plek des onheils te gaan om de terrorist uit te schakelen.

Video's

Video captures ramming attack in Jerusalem – INN (https://goo.gl/DFBUuX)
Op beelden van een bewakingscamera is de aanslag met de vrachtauto te zien. De terrorist rijdt in op soldaten die uit een bus stappen. Daarna rijdt de vrachtwagen nog terug om meer slachtoffers te maken. Op de voorgrond is een groep soldaten te zien die worden rondgeleid. Ga voor de videobeelden naar bovenstaande link.

Overzicht berichten Israël, Palestijnen en de VN/IAEA + link

'We will work with Trump on pro-Israel UN resolution' – INN (https://goo.gl/iiH5F5)
Plaatsvervangend minister van buitenlandse zaken Tzipi Hotovely zegt dat de Israëlische regering contact heeft met de aankomende regering Trump inzake de formulering van een door de VS voorgestelde VN Veiligheidsresolutie waarin staat dat Israël het recht heeft om in Judea en Samaria te bouwen zolang er nog geen vredesakkoord is met de Palestijnse Arabieren. Afgelopen vrijdag heeft Israël aangekondigd om 6 miljoen dollars voorlopig in te houden voor de jaarlijks VN contributie in verband met de onlangs uitgebrachte anti-Israël resolutie.

Overzicht berichten Jodendom + link

Jewish Home Minister: Don't touch Shabbat – INN (https://goo.gl/sjGI2F)
In Israël is de discussie over de Shabbat weer in volle gang. Minister Ariel van het Joods Huis waarschuwt dat niemand aan de Shabbat mag komen. Hij zegt dat veranderingen kunnen leiden tot problemen. De discussie gaat over bedrijven in Tel Aviv die op Shabbat open zijn. Zou de regering dit toestaan dan heeft dit gevolgen voor alle sectoren in Israël. Volgens Ariel leidt een extra vrije dag op zondag ertoe dat niet meer over de Shabbat gediscussieerd hoeft te worden (zie ook berichtgeving afgelopen vrijdag).

Today: The Fast of the Tenth of Tevet – INN (https://goo.gl/Xd4U83)
De vastendag ter herdenking van de belegering van Jeruzalem gedurende de Tempelperiode is ook een dag waarop kaddish wordt gezegd voor slachtoffers van de Holocaust waarvan de yahrzeit onbekend is.Shabbat (zaterdag) 7 januari 2017

Er wordt vandaag geen nieuws verzameld vanwege de Joodse rustdag. Kijk voor de Sjabbat tijden in het artikel: Sjabbat tijden. Voor Parsja van de week ga naar: http://www.nik.nl/category/tora-van-de-week/ (bron: NIK)Vrijdag 6 januari 2017 - Amerikaans Congres stemt tegen anti-Israël resolutie bij VN Veiligheidsraad

Overzicht berichten Israël en VS + link

US Congress votes to rebuke UN for 'anti-Israel' resolution – YN (https://goo.gl/W3PzLu)
Het Amerikaanse Congres heeft in overgrote meerderheid gestemd tegen de anti-Israël resolutie bij de VN Veiligheidsraad: 342 stemmen voor en 80 tegen. De Republikeinen hebben president Obama beschuldigd zich tegen Israël te keren met de onthouding van de stem van de VS bij de VN Veiligheidsraad. De stemming van het Congres is een niet-bindende resolutie maar geeft wel aan dat de VS nog steeds pal achter Israël staat en dat in de toekomst de VS geen anti-Israël resoluties bij de VN meer steunt.

Netanyahu thanks US Congress for opposition to UN resolution – INN (https://goo.gl/e5qkia)
Premier Netanjahoe heeft vandaag het Amerikaanse Congres bedankt voor de oppositie tegen de anti-Israël VN resolutie (zie bericht hierboven). Hieruit blijkt de grote steun binnen de Amerikaanse samenleving voor Israël. Democraten en Republikeinen weten volgens Netanjahoe dat de Westelijke Muur geen bezet gebied is.

Overzicht berichten Israël binnenland + link

Israelis to get Sundays off - but not every week – INN (https://goo.gl/Bveh4L)
Na jaren van discussie krijgen Israëliërs de zondag als extra vrije dag in het weekend. Maar het geldt niet voor alle weekenden. Het gaat om 6 zondagen per jaar en er is zelfs een voorstel om slechts 4 zondagen per jaar vrij te geven. Er zijn verschillende motieven voor het houden van de zondag als vrije dag. Sommige religieuze Joden zijn er voor om zo minder druk op de Shabbat te leggen zodat op zondag rustig boodschappen gedaan kunnen worden. Anderen zien het als verbetering van de levenskwaliteit en weer anderen denken dat het goed is voor de economie. Het wetsvoorstel moet nog goedgekeurd worden door het Comité van Ministers op de Wetgeving en de Knesset.Donderdag 5 januari 2017 - Premier Netanjahoe opnieuw verhoord; advocaten van Elor Azariya vol vertrouwen over kansen hoger beroep

Overzicht berichten rechtszaken/onderzoeken/arrestaties/gevangenis in Israël/wereld + link

PM questioned for second time – INN (https://goo.gl/oXk3bg)
Premier Netanjahoe wordt vandaag voor de tweede keer verhoord in verband met verdenking van corruptie. Eerdere deze week werd hij ook al verhoord omdat hij verdacht wordt van het aannemen van illegale giften van zakenlui. De premier houdt vol dat hij niets verkeerds heeft gedaan.
Update: Aan het eind van de avond is het verhoor afgerond dat vijf uur heeft geduurd. Het betrof een tweede zaak. Daarbij is ook een andere verdachte verhoord.

'We're going to tear the Azariya ruling apart' – INN (https://goo.gl/S6DyDq)
De verdediging van soldaat Elor Azariya is vol vertrouwen dat het vonnis in hoger beroep vernietigd wordt. Bij het team heeft zich advocaat Yoram Sheftel gevoegd. Sheftel zegt dat de beslissing van de rechtbank geheel los staat van de realiteit. Het hele vonnis klopt volgens hem van geen kant.

Jerusalem resident arrested for Facebook post against judges – INN (https://goo.gl/sAUFHc)
De politie van Jeruzalem heeft een inwoner van de stad gearresteerd omdat die op Facebook een bericht had geplaatst gericht tegen de rechters in de zaak van soldaat Elor Azariya. De onderzoekers zeggen dat het bericht als ophitsend beschouwd kan worden. De openbare aanklager had toestemming gegeven voor het onderzoek.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Haifa murder suspect turns himself in to police – INN (https://goo.gl/Qrl4Cv)
Een verdachte van de moord op een Israëliër in Haifa twee dagen geleden heeft zich vanavond bij de politie aangegeven. Hij wordt verhoord door de Shin Beth.

Overzicht berichten Israël en VS + link

Huckabee: Trump should visit Hevron, Cave of the Patriarchs – INN (https://goo.gl/9dD7Ck)
De voormalige Amerikaanse gouverneur van Arkansas, Mike Huckabee, die al een paar dagen in Israël rondtoert, zegt vandaag dat aankomend president Donald Trump een bezoek moet brengen aan Hebron en de Spelonk van Machpela. Huckabee bezocht vandaag zelf ook deze plek. Hij beschrijft het als “één van de unieke plekken op aarde”. Hij betreurt het dat de plek moeilijk toegankelijk is voor Joden vanwege moslim terreur. Hij noemt het absurd dat de VN de Joodse banden met heilige plekken in Israël ontkent.

Overzicht berichten Israël cultuur, sport, onderwijs, archeologie, muziek, technologie, gezondheidszorg, medisch onderzoek, internet, etc. + link

Israel harnessing sunshine with world's tallest solar tower – YN (https://goo.gl/GKMVUM)
Israël gaat in de Negev (Ashalim project) de hoogste zonnetoren (250 meter hoog) bouwen die 5% van de totale energie in Israël moet gaan leveren. Het Ashalim project bestaat uit drie velden en er komt nog een vierde bij naast de zonnetoren. De zonnetoren werkt anders dan de normale zonnepanelen. Duizenden spiegels focussen de zonnestralen op de toren waarbij een ketel wordt verwarmd die stoom creëert en zo een turbine laat draaien en elektriciteit opwekt. Hoewel Israël veel zon heeft, wordt momenteel nog maar weinig gebruik gemaakt van zonne-energie. Het levert op dit moment slechts 2,5% van de totale energievoorziening in Israël. Reden voor dit lage percentage is de bureaucratie waar Israël om berucht is. Maar met de zonnetoren moet daar nu een eind aan komen. Israël hoopt dat in 2020 10% van de te gebruiken energie afkomstig is van de zon. Lees verder in bovenstaande link.Woensdag 4 januari 2017 - Elor Azariya schuldig bevonden aan doodslag gewonde Palestijnse terrorist; Netanjahoe steunt gratieverlening aan Elor Azariya; aanslag in Haifa van gisteren mogelijk toch terreurdaad

Overzicht berichten rechtszaken/onderzoeken/arrestaties/gevangenis in Israël/wereld + link

Verdict to be handed down Wednesday in Azariya case – INN (https://goo.gl/lmnHbQ)
Vandaag doet de militaire rechtbank uitspraak in de zaak Azariya, de soldaat die eind maart 2016 in Hebron een gewonde Palestijnse terrorist doodschoot. Hij is aangeklaagd voor doodslag. De uitspraak wordt kort na 10.00 uur lokale tijd in Tel Aviv gedaan. De zaak heeft veel aandacht in de media gehad. In Israël lagen voor- en tegenstanders van de soldaat met elkaar in de clinch. Tegenstanders zeggen dat de soldaat de gewonde Palestijnse terrorist in koele bloede heeft vermoord. Voorstanders zeggen dat hij handelde uit zelfverdediging.
1ste update:
 • Rechtbank zegt dat Azariya niet echt een bom vreesde en dat de gewonde Palestijn ongevaarlijk was;
 • Rechtbank zegt dat de terrorist is gedood door de kogel van Azariya;
 • Rechtbank zegt dat Azariya weloverwogen handelde;
 • Rechtbank zegt dat de verklaring van Azariya inconsequent is;
 • Rechtbank gaat niet mee met de functionarissen die het voor Azariya opnamen in hun getuigenissen;
 • Tijdens de zitting van de rechtbank zijn buiten ongeregeldheden uitgebroken. Voorstanders van Azariya vinden dat hij niet veroordeeld mag worden. Ze schreeuwen dat terroristen gedood moeten worden.
2de update:
De militaire rechtbank heeft Elor Azariya schuldig verklaard aan doodslag. Het is de verwachting dat hij nu meteen de cel in moet ondanks dat hij nog in hoger beroep kan gaan. Tot nu toe zat hij in open detentie op een legerbasis waar hij onderhoudswerk verrichtte. De strafmaat moet nog door de rechtbank worden bepaald. Dat gebeurt op 15 januari. De straf kan oplopen tot maximaal 20 jaar gevangenis.

PM supports pardoning Azaria – INN (https://goo.gl/yLKW36)
Premier Netanjahoe steunt gratieverlening aan Elor Azariya. Hij schrijft op Facebook dat het een moeilijke en pijnlijke dag is voor iedereen in Israël. Hij roept de burgers op zich verantwoordelijk te gedragen richting het leger. Israël heeft maar één leger waar heel het land van afhankelijk is. President Rivlin zegt gratie te overwegen maar alleen als Azariya daar zelf om vraagt. Op 15 januari wordt het vonnis bekend.

Azariya's lawyers: Court's hostility towards Azariya was evident – INN (https://goo.gl/2QXRSM)
De advocaten van Elor Azariya zeggen in hoger beroep te gaan tegen het “harde” vonnis van de militaire rechtbank in Tel Aviv. De militaire rechtbank heeft alle argumenten van de verdediging onderuit gehaald. De advocaten gaan nu eerst het vonnis uitgebreid bestuderen. Ze vinden dat duidelijk is gebleken dat de rechtbank zich vijandig gedroeg ten opzichte van de soldaat. De IDF heeft inmiddels ook gereageerd en zegt het vonnis te zullen bestuderen. Voor de IDF is het van belang te kijken naar de gevolgen voor het leger. Enerzijds hanteert de IDF hoge ethische maatstaven waar alle soldaten aan moeten voldoen, anderzijds moeten de soldaten ook hun werk goed kunnen blijven uitoefenen om zo de staat te beschermen tegen terroristen.

Family of terrorist: We'll take Azariya to the Hague – INN (https://goo.gl/n8wpux)
De familie van de doodgeschoten terrorist al-Sharif zegt naar het Internationale Strafhof in Den Haag te zullen stappen om hem daar ook te laten vervolgen. Ze willen dat Elor Azariya voor het oog van de hele wereld veroordeeld wordt.

Liberman: It is a harsh judgment - I don't like it – INN (https://goo.gl/kejpuL)
Minister van defensie Avigdor Lieberman zegt dat het oordeel van de rechtbank hard is en dat hij het er niet mee eens is. Maar hij zegt wel dat de uitspraak gerespecteerd moet worden en dat mensen zich moeten beheersen en er niet tegen in verzet komen. Hij zegt dat defensie de soldaat en zijn familie op allerlei mogelijke manieren zal bijstaan. Hij roept mensen op om niet het defensie apparaat, het leger en de opperbevelhebber aan te vallen. Er zijn na de uitspraak allerlei bedreigingen geuit. Het leger moet uit het politieke debat blijven, zegt Lieberman. De IDF moet sterker uit deze zaak komen en niet zwakker.

Bennett: Pardon Azariya immediately – INN (https://goo.gl/ECDTWd)
Minister van onderwijs Naftali Bennett vindt dat Azariya onmiddellijk gratie moet krijgen van de president. Hij vindt dat de soldaat ten onrechte als een crimineel is berecht. Het proces was vanaf het begin corrupt. Politieke leiders hadden hun oordeel al klaar nog voor het leger onderzoek was begonnen. Ook werd Azariya weggehouden van het onderzoeksproces. De kritische media heeft volgens Bennett onherstelbare schade toegebracht aan de soldaat.

Prof. Aumann: 'Azaria verdict endangers security of Israel' – INN (https://goo.gl/uOUmbr)
Nobelprijswinnaar voor de Economie (2005) Prof. Yisrael (Robert) Aumann legt in een interview met Arutz Sheva uit waarom het vonnis van de militaire rechtbank de veiligheid van Israël in gevaar brengt. Hij zegt dat Israël constant in een oorlogssituatie verkeert en in zo'n situatie moet je vijanden doden ook als ze geen onmiddellijk gevaar voor je vormen. De militaire rechtbank heeft geen goed onderscheid gemaakt tussen doodslag in een rustige buurt en doodslag in een oorlogssituatie. Volgens de professor is het niet de eerste keer dat een gewonde terrorist is gedood door een IDF soldaat. Alleen had Azariya de pech dat opnames werden gemaakt door B'tselem. Linkse organisaties leiden de discussies in Israël. Dat gebeurt niet alleen in deze zaak maar bijvoorbeeld ook in de kwestie van buitenpost Amona. Ze stappen naar de rechter en zetten zo de zaak op de kaart. Aan de hand van game theorie waarmee hij de Nobelprijs heeft gewonnen legt Aumann uit waarom de veiligheid van de Joodse staat in gevaar is. "The bottom line of game theory is the incentives that you create in your movements, and when the judges make this sort of decision they speak to the soldiers and the civilians of the nation, and what is says to the enemy. What you say to the soldiers is: 'Sir, don't get into trouble. If you are in a lace where there is an attack just run. Not because of the terrorist attack or the enemy, but because of us who sit in judgement." Aumann zegt dat er nu Palestijnse terroristen op zullen staan die een aanslag willen gaan plegen zonder dat de kans bestaat dat ze gedood zullen worden tijdens hun aanslag. Ze schieten een Israëliër dood en steken snel hun hand omhoog om zelf niet doodgeschoten te worden. Niet alle Palestijnen willen martelaar worden.

Overzicht berichten – peilingen/onderzoeken in en over Israël/Palestijnen + link

Majority of Israelis support pardon for Azaria – INN (https://goo.gl/ng4yb6)
Uit een peiling gehouden door tv zender Channel 2 blijkt dat een meerderheid van de Israëliërs (51%) het niet eens is met de uitspraak van de militaire rechtbank inzake Elor Azariya. Daar staat tegenover dat 36% het wel eens is met de rechtelijke uitspraak. Een meerderheid van 67% is voor het verlenen van gratie aan Elor. Slechts 19% is daarop tegen.

Overzicht berichten Israël in de media + link

International headlines of Azaria trial omit mention of Palestinian terrorist – YN (https://goo.gl/nv4GlY)
In de koppen van internationale kranten wordt niet gemeld dat soldaat Azariya een Palestijnse terrorist doodschoot. Meestal wordt melding gemaakt van een “gewonde Palestijn”. Het lijkt vooral te gaan om de doodslag en niet om het feit dat de Palestijnse terrorist voordat hij werd doodgeschoten een terreuraanval met een mes uitvoerde. Hoe zit dat in Nederland?
 • De NOS kopt: “Israëlische militair schuldig aan doodslag Palestijn” (https://goo.gl/cMb6yk) en spreekt verder over een “Palestijnse arrestant”;
 • Het NRC kopt: “Nationale held of moordenaar?” (https://goo.gl/mcQYiR) en spreekt over een “een bewusteloze Palestijnse jongen” en over “een verdachte”;
 • Trouw kopt: “Israëlische soldaat schuldig aan doodschieten gewonde Palestijn” (https://goo.gl/KQPGZQ) en spreekt verder over “een Palestijn”;
 • De Volkskrant kopt: “Militair Israël die gewonde Palestijn doodde veroordeeld wegens doodslag” (https://goo.gl/ZvObzU) en spreekt verder over “een ongewapende Palestijn”;
 • De Telegraaf kopt: “Israëlische sergeant schuldig aan doodslag” (https://goo.gl/cSmqaY) en spreekt over een “Palestijnse aanslagpleger”.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Police believe Haifa shooting was a terrorist attack – INN (https://goo.gl/zdgOWq)
De politie van Haifa gelooft dat de oorzaak van de aanslag van gisteren in Haifa waarbij 1 dode en 1 gewonde viel niet in de criminele sfeer gezocht moet worden, maar dat het mogelijk een terreuraanslag betrof. Familieleden van de slachtoffers vertelden de politie dat er geen conflicten waren. De slachtoffers zijn Guy Capri (47) uit Nesher die werd gedood en Rabbijn Yehiel Iluz (48) uit Migdal Ha'Emek die gewond raakte.

Fatah threatens 'bloodshed' if Trump moves embassy – INN (https://goo.gl/1Hj0UB)
Fatach heeft met een “bloedbad” gedreigd als Donald Trump de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem gaat verplaatsen. Er komt dan volgens Fatach een nieuwe Intifada. Eerder had PA president Mahmoud Abbas zich al dreigend uitgelaten over een mogelijke verplaatsing van de Amerikaanse ambassade. Ook uit Fatach kritiek op Trumps opmerkingen dat Joodse gemeenschappen in Judea en Samaria legaal zijn.Dinsdag 3 januari 2017 - Aanslag met auto - twee soldaten gewond; tientallen terroristen gearresteerd

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Ramming terror attack near Jenin – INN (https://goo.gl/8IY5u5)
Bij Jenin (het Jalama kruispunt ten noorden van de stad) heeft aan het eind van de middag een aanslag plaatsgevonden waarbij een auto inreed op soldaten van de IDF. Hierbij zijn twee IDF soldaten van de grenspolitie gewond geraakt. Ze zijn naar het ziekenhuis overgebracht per helikopter. De terrorist kon worden gearresteerd. Er wordt nog onderzoek gedaan naar de precieze toedracht van de aanslag.

34 terror suspects nabbed in widespread operation – INN (https://goo.gl/aYG7gK)
Bij een grote antiterreuroperatie in Judea en Samaria zijn vannacht 34 gezochte terroristen opgepakt. De operatie werd uitgevoerd door de IDF, Shin Beth, grenspolitie en de politie divisie van Judea en Samaria. De verdachten werden opgepakt vanwege het plegen van geweld tegen burgers en veiligheidstroepen. Allen zijn meegenomen voor ondervraging. Er zijn ook duizenden shekels in beslag genomen die bestemd waren voor terroristische organisaties.

Rabbinical court judge wounded by gunfire in Haifa – INN (https://goo.gl/lpOUVT)
Bij twee verschillende schietpartijen in Haifa zijn twee slachtoffers gevallen. Een religieuze dienstverlener (47) werd doodgeschoten en een rabbinale rechter (48) raakte gewond. De dader is gevlucht en de politie is op zoek naar hem. Ook onderzoekt de politie of er een verband bestaat tussen beide aanslagen.

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

Egypt destroys 12 tunnels near Gaza border – INN (https://goo.gl/u8viI1)
Het Egyptische leger heeft afgelopen zondag 12 tunnels ontdekt en vernietigd langs de grens met Gaza. Hoe de tunnels zijn vernietigd is niet bekend gemaakt. Egypte is de laatste jaren erg actief in het bestrijden van tunnels tussen Gaza en de noordelijke Sinaï. Vaak wordt zeewater in de tunnels gespoten en af en toe komen daarbij Palestijnse terroristen om het leven.

Overzicht berichten Israëlische politiek/diplomatie + link

Knesset debates school trips to Judea and Samaria – INN (https://goo.gl/hp5Wh1)
In het Onderwijs Comité van de Knesset is vandaag een verhit debat gehouden over de vraag of leerlingen van middelbare scholen trips moeten maken naar Judea en Samaria. De rechtse partijen zijn voor omdat Judea en Samaria belangrijke Bijbelse gebieden zijn en de jongeren iets moeten leren over deze gebieden van hun voorvaderen. Links is tegen omdat ze vreest voor annexatie van de gebieden via het onderwijssysteem. En als het doorgaat wil links Israël dat linkse organisaties zoals Breaking The Silence ook toegang moeten krijgen op scholen om hun verhaal te vertellen. Naast het politieke conflict speelt ook de veiligheid een rol. De leerlingen moeten goed beschermd worden tegen aanvallen van Arabische terroristen.

Overzicht berichten Israël cultuur, sport, onderwijs, archeologie, muziek, technologie, gezondheidszorg, medisch onderzoek, internet, etc. + link

Rare ancient engraving of Menorah found in Judean hills – INN (https://goo.gl/gr7Nqx)
Tijdens een wandeltocht gedurende Chanoeka hebben wandelaars een gegraveerde afbeelding van een Menora en een kruis gevonden in een waterreservoir in de heuvels van Judea. Het gaat om een zeldzame afbeelding van de Menora dat in de Tempel stond gedurende de Tweede Tempel periode en de tijd van Bar Kochba. Vermoedelijk is de afbeelding gemaakt door inwoners van een Joodse nederzetting vlakbij. De Menora is het symbool van de Tweede Tempel en wordt op verschillende plekken in Judea gevonden.

"We have prevented more than 68 thousand abortions" – INN (https://goo.gl/d8xlev)
In Israël zijn door de Efrat Association ongeveer 68.000 abortussen voorkomen. Israël heeft een liberaal abortusbeleid maar toch wordt geprobeerd om abortussen te voorkomen. De Efrat Association kent geen enkel geval waarvan een vrouw niet blij is toch het kind geboren te laten worden. Hoewel Israël tegenwoordig minder abortussen kent zijn het er toch nog meer dan 100 per dag.

Video's

Watch: Major IAF events during 2016 – INN (https://goo.gl/w4LhtT)
Een korte video van de belangrijkste gebeurtenissen die de Israëlische luchtmacht in 2016 heeft meegemaakt. Ga voor de video naar bovenstaande link.Maandag 2 januari 2017 - Premier Netanjahoe vandaag verhoord door de politie op verdenking van corruptie; EU bespioneert Joodse gemeenschappen met drone

Overzicht berichten rechtszaken/onderzoeken/arrestaties/gevangenis in Israël/wereld + link

Police to question Prime Minister under caution – INN (https://goo.gl/yfJIyt)
Premier Netanjahoe wordt vandaag verhoord door de politie op verdenking van corruptie. Volgens (linkse) media zijn de beschuldigingen zeer serieus, maar de politie zelf geeft weinig informatie vrij. Er wordt 4 uur voor het verhoor uitgetrokken. De prominente Amerikaanse jurist Alan Dershowitz pleit voor een tijdelijke onschendbaarheid voor de premier omdat anders links Israël en media zullen proberen om de regering te laten vallen in deze moeilijke tijd.
1ste update: Het verhoor door de politie is vanavond begonnen in de ambtswoning van de premier. Premier Netanjahoe heeft de media en de oppositie, die allerlei wilde beschuldigingen maken, laten weten dat hij niks verkeerd heeft gedaan. Hij maakt zich geen zorgen en blijft het land besturen.
2de update: Het verhoor is afgerond en heeft 3 uur geduurd. Procureur generaal Mandelblit zei in een verklaring dat het onderzoek naar Netanjahoe is gewijzigd in een officieel verhoor. De politie heeft in verschillende zaken geen redenen gevonden om een onderzoek te starten tegen de premier.

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link

EU drone spying on Jewish towns crashes near Mt. Hevron – INN (https://goo.gl/TyyGrg)
Channel 2 maakt vanavond melding van een EU drone die is gecrasht in de buurt van Hebron. De drone bleek opnames te hebben gemaakt van Joodse gemeenschappen in Judea en Samaria om zo informatie te verzamelen. De drone stortte neer in Ma'on in Judea. De bewoners hebben het onbemande vliegtuigje in beslag genomen en brachten het naar de Regavim Movement for Preservation of State Lands. Deze onderzocht de drone en ontdekte dat het eigendom was van de Europese Unie die samenwerkt met de PA. Er zijn beelden gemaakte van Joodse gemeenschappen en van IDF bases in Judea en Samaria. Regavim maakt zich al langer druk om het falen van de Israëlische overheid iets te doen tegen de bouw van illegale nederzettingen voor Arabieren door de EU. Daar komt nu de spionage van Joodse gemeenschappen en IDF bases bij. Er is duidelijk een rode lijn overschreden volgens Regavim.

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link

INSS report: Hezbollah remains most serious conventional threat to Israel – YN (https://goo.gl/tJmik2)
Volgens het Institute for National Security Studies (INSS) blijft Hezbollah de belangrijkste conventionele dreiging voor Israël. Hezbollah is gevaarlijker dan Hamas of Iran. Hezbollah heeft raketten die heel Israël kunnen treffen, heeft precisie-geleide raketten, heeft aanval en zelfmoord drones, heeft de beste luchtverdedigingssystemen van Russische makelij, en heeft grond eenheden die erop getraind zijn om Israëlische steden en dorpen te veroveren. INNS adviseert Israël om meer inlichtingen te verzamelen en te zorgen dat geen geavanceerde wapens in handen komen van Hezbollah om zo een escalatie te verminderen. Ondanks dat Hezbollah het gevaarlijkst is, lijkt een confrontatie met Hamas eerder te zullen plaats vinden. Hamas is bezig met het opbouwen van een oorlogsapparaat. Er kan een conflict met Hamas ontstaan door incidenten die uit de hand lopen of door diepe sociale en economische frustratie die in Gaza bestaat. Wat betreft Iran meldt INSS dat dat land bezig is haar conventionele apparaat te versterken. Op midden en lange termijn vormt Iran het grootste gevaar voor Israël. Ook heeft het INSS gekeken naar de uitdagingen waar Israël voor staat: een nucleair Iran, de vorming van “één staat voor twee volkeren”, en de erosie van Israëls internationale status. Israël heeft daarbij wel mogelijkheden om de uitdagingen aan te kunnen, namelijk de nieuwe Amerikaanse regering o.l.v. Donald Trump,het delen van belangen met pragmatische Arabische landen, en het aannemen van een 'bottom-up approach' om met de Palestijnen om te gaan in samenwerking met wereld- en regionale machten. Positief is volgens INSS dat Israël verzekerd is van Amerikaanse steun. Negatief is dat Israël de status quo situatie handhaaft wat Israëls opties vermindert en een gevaar vormt voor de Joodse en democratische staat.

Overzicht berichten Israël binnenland + link

Police: Mother strangled her daughters before burning apartment – INN (https://goo.gl/TciPI1)
De politie van Jeruzalem meldt dat bij de brand van gisteren in Jeruzalem (zie berichtgeving gisteren) de moeder vermoedelijk eerst haar dochters heeft gewurgd en daarna het appartement in brand heeft gestoken en zichzelf opgehangen. De vader overleefde de brand maar is wel gewond geraakt. Het gaat om Franse immigranten die 13 jaar geleden naar Israël kwamen.

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

Israël geeft lichamen Palestijnse militanten niet meer terug – NOS (https://goo.gl/LwGjZL)
Israël heeft besloten om lichamen van Palestijnse terroristen die Israëlische burgers aanvallen niet meer terug te geven aan de Palestijnse families. Israël wil zo druk op Hamas uitoefenen om de lichamen van vermiste Israëlische burgers en militairen terug te geven. Aanleiding is een video van Hamas waarin het gezicht om een omgekomen militair te zien is op het lichaam van iemand anders. Zodra Hamas de lichamen van de militairen en ook nog twee gegijzelden teruggeeft aan Israël, zal Israël de lichamen van de Palestijnse terroristen opgraven en teruggeven aan de families.Zondag 1 januari 2017 - Premier Netanjahoe waarschijnlijk uitgenodigd bij inauguratie Donald Trump als president; 1 Israëlisch-Arabische dode bij aanslag Turkije

Overzicht berichten Israël en VS + link

Trump team invites Netanyahu to inauguration ceremony – INN (https://goo.gl/Jy3KtG)
Het team van Donald Trump heeft premier Netanjahoe uitgenodigd aanwezig te zijn bij de inauguratie van Donald Trump als president. "There’s a plan for Trump to meet with Netanyahu. They’re talking all the time. And Netanyahu is talking about possibly going to the inauguration," zegt een bron dichtbij Trump. Trump had Netanjahoe al eerder uitgenodigd om hem snel te bezoeken zodra hij president zou zijn.

Trump: Israel is very important to me – INN (https://goo.gl/NDbVZ0)
Donald Trump gaf zaterdagavond aan dat Israël erg belangrijk voor hem is en bekritiseerde de speech van John Kerry. "We have to protect Israel. Israel, to me, is very, very important. We have to protect Israel," zei hij in Florida. Hij zal zich ook sterk inzetten voor een vredesverdrag tussen Israël en de Palestijnen.

Overzicht berichten Israël en het Midden-Oosten (rest wereld) + link

Netanyahu and Putin discuss regional developments – INN (https://goo.gl/cuqJUI)
Premier Netanjahoe heeft gisteravond een telefoongesprek gevoerd met president Poetin. Ze bespraken o.a. de situatie in Syrië en de onderlinge veiligheidscoördinatie over Syrisch luchtruim in verband met Russische en Israëlische operaties in het gebied. Rusland heeft onlangs ook al interesse getoond in het bemiddelen bij besprekingen tussen Israël en de Palestijnen. Poetin zou volgens Egypte gastheer willen zijn voor de besprekingen tussen beide partijen.

Overzicht berichten Israël binnenland + link

5 dead in Jerusalem apartment fire – INN (https://goo.gl/uwpsq1)
Een moeder en haar vier dochters zijn bij een brand in een appartement in Jeruzalem omgekomen. De vader is gewond geraakt. De oorzaak van de brand is nog niet bekend maar er wordt rekening mee gehouden dat het om zelfmoord gaat. Twee kinderen zijn ongeveer 12 jaar oud, een kind is 7 jaar oud en de jongste dochter is 2 jaar oud.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Israeli woman killed in Istanbul night club attack – YN (https://goo.gl/08veFX)
Bij een aanslag vannacht in een nachtclub in Istanboel (Turkije), waarbij minstens 39 doden en 70 gewonden vielen, is ook een Israëlische vrouw gedood en is een ander gewond geraakt. De dode het gewonde zijn Israëlische Arabische vrouwen. Een andere Israëlische vrouw wordt behandeld voor shock. In totaal waren 4 Israëlische vrouwen in de nachtclub van Istanboel waar de aanslag plaatsvond. De gewonde Israëlische vrouw is door twee kogels geraakt. De dader van de schietpartij is op de vlucht. De politie maakt jacht op hem.

Overzicht berichten weer, natuur en milieu + link

Report: Kinneret rose 23 centimeters in December – INN (https://goo.gl/VGMnZm)
Door de vele regenval in december is het waterpeil van het Meer van Galilea met 23 centimeter gestegen. Het waterpeil staat nu op 213 meter en 61 centimeter beneden zeeniveau. Dat is 61 centimeter beneden de laagste rode lijn en 4 meter en 81 centimeter beneden de bovenste rode lijn. De komende week wordt nog meer regen verwacht.

Lees verder

© 2017 Etsel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Politiek op internet: de leukste sitesIn 2014 staan twee verkiezingen gepland: in maart de gemeenteraadsverkiezingen en in mei de verkiezingen voor het Europe…
Nieuws: wat haalt wel of niet de krant?Nieuws: wat haalt wel of niet de krant?Wat is nieuws en wat niet? Wie beslist wat belangrijk genoeg is? In de journalistiek is niet één iemand die het bepaalt,…
Google Nieuws Nederland: volg het nieuwsGoogle Nieuws Nederland: volg het nieuwsHet gevecht om het nieuws is verder verhevigd. Nu is er Google Nieuws Nederland. Deze site is verfrissend, zeer overzich…
De invloed van het nieuws op kinderenDe invloed van het nieuws op kinderenHet ligt voor de hand: kinderen worden wijzer door regelmatig het nieuws te kijken, zodat zij op de hoogte blijven van d…
Persbeleid opstellenPersbeleid opstellenHet opstellen van persbeleid is cruciaal voor een onderneming. Het doel van persbeleid is het genereren van free publici…
Bronnen en referenties
 • Zie bronvermelding in tekst

Reageer op het artikel "Nieuws Israël: nieuws en achtergronden januari 2017"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Etsel
Laatste update: 03-07-2017
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Mens en samenleving
Special: Nieuws uit Israël
Bronnen en referenties: 1
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!