InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Mens en samenleving > Terroristische aanslagen in 2017 met link naar IS

Terroristische aanslagen in 2017 met link naar IS

Terroristische aanslagen in 2017 met link naar IS Terroristen vieren geen oud en nieuw. De wreedste terroristen plegen een aanslag onder Nieuwjaarsdag vierende mensen in een club ver weg van wat door de jihadisten het kalifaat wordt genoemd. Hoe meer dat zelfbenoemde kalifaat in Irak en Syrië afbrokkelt, hoe harder jihadisten en zelfmoordterroristen toe willen slaan, om chaos en angst te zaaien onder iedereen die niet wil buigen voor de terreur van de sharia van Islamitische Staat (IS). Het jaar 2017 begint met een verschrikkelijke aanslag in Istandbul en op 2 januari ontploft er een bom in Bagdad. Op onverwachte momenten duiken op onverwachte plaatsen zelfmoordterroristen op.

Istanbul Club Reina

Terrorisme

Terroristen plegen gewelddadige acties om een gemeenschap te ontwrichten. Ze willen angst en paniek zaaien om een doel te bereiken dat haaks staat op de democratie. Via terroristische aanslagen willen terroristen een andere richting afdwingen dan de geldende politiek gaat. Zo wil Islamitische Staat een kalifaat met strenge islamitische wetten en regels. De basis van dat zelfbenoemde, niet-erkende kalifaat ligt in Irak en Syrië. Tegenstanders van dat gedachtegoed worden gedood of gedwongen zich te onderwerpen. Terroristen schuwen daarbij geen enkele wreedheid. Acties worden zorgvuldig voorbereid om op een onverwacht moment op een onverwachte plaats toe te kunnen slaan. Het element van het onverwachte voedt de angst binnen elke gemeenschap die zich doelwit waant.

Januari 2017

Istanbul - 1 januari 2017
Turkije grenst aan het gebied waar Islamitische Staat (IS) zijn kerngebied heeft en waar het zelfbenoemde kalifaat ligt. IS claimt dat het cellen van terroristen in Turkije heeft die regelmatig toe zullen slaan. In de nacht van 31 december 2016 op 1 januari 2017 lost IS die belofte alvast in. Het is de eerste aanslag van het jaar. IS wil dat jihadisten de Turkse stad Istanbul veroveren. Dat laat Turkije niet gebeuren en het land reageert daadkrachtig, door meteen stellingen van IS bij de Noord-Syrische stad al-Bab onder vuur te nemen.

Op Nieuwjaarsdag loopt een man nachtclub Reina in Istanbul in Turkije binnen en leegt zijn magazijnen op het feestvierende publiek. Hij doodt zeker 39 mensen en verwondt er 69 en weet in de verwarring na het schieten te ontkomen. Een dag later eist Islamitische Staat de verantwoordelijkheid voor de aanslag op.

In de nieuwjaarsnacht schiet de terrorist eerst een politieman en nog iemand dood voor hij de club binnentreedt. Binnen vuurt hij 180 kogels af in een aanval die zeven minuten duurt. In club Reina ontstaat chaos en sommige mensen springen uit angst voor de kogels in de Bosporus. De schutter zou na zijn daad zijn geweer en jas hebben afgelegd en zich onder de vluchtende menigte hebben begeven. Door zich voor te doen als een gewonde, weet hij te ontsnappen.

Turkije arresteert daags na de aanslag acht verdachten. Ze zouden iets met de aanslag in de nachtclub te maken hebben. De schutter zit daar niet bij. Ook vuurt Turkije met tanks en artillerie op meer dan honderd doelen nabij al-Bab. Op 16 januari wordt de vermoedelijke dader Abdoelkadir Masjaripo in Istanbul gearresteerd.

De Reina nachtclub staat op een prachtige plek in de stad, aan de Bosporus. Het is the place to be voor mondaine Turken en bezoekers van de stad die van een mooie club met een terras met uitkijk op het water houden. Het is een vermaarde club. Van de slachtoffers kwam tweederde niet uit Turkije. Het waren bezoekers van het land die eens een feest in de beroemde club mee wilden maken.

Bagdad - 2 januari 2017
Bagdad, hoofdstad van Irak, is regelmatig het toneel van een aanslag. Op 2 januari wordt de stad getroffen door een autobom, die zeker 24 mensen doodt en 67 bij de ontploffing verwondt. Sjiieten zouden het doelwit zijn geweest.

Islamitische Staat kiest met zekere regelmatig burgerdoelen in de Iraakse hoofdstad voor aanslagen. Die burgerdoelen worden gekozen als compensatie voor het verlies van delen van het zelfbenoemde kalifaat. Mosul ligt zwaar onder vuur en het Iraakse leger verovert de stad stukje bij beetje. Dat verlies wreekt IS met aanslagen in Istanbul, Bagdad, Berlijn of andere steden. De Iraakse premier Haider al-Abadi is vastbesloten die aanslagen van IS een halt toe te roepen en IS-terrorisme uit te bannen.

Samarra - 3 januari 2017
in de Iraakse stad Samarra hebben zelfmoordterroristen twee politiebureaus aangevallen. Zeker zeven agenten zouden daarbij om het leven zijn gekomen. Voor zover bekend bliezen twee daders zich op.

Bagdad - 8 januari 2017
Weer is Bagdad het slachtoffer van twee zelfmoordaanslagen, waarbij de ene zeker 13 doden en meer dan 50 mensen gewond raken. Het was een zelfmoordaanslag met een bomauto, die in een sjiitische wijk naar een groentemarkt werd gereden. Op dezelfde dag bracht een andere aanslagpleger zijn bomvest tot ontploffing en sleepte 7 personen mee de dood in en maakte 50 gewonden. IS eiste beide aanslagen op via persbureau Amaq.

Februari 2017

Parijs - 3 februari 2017
Parijs wordt opgeschrijkt door een man met een kapmes, die al 'Allah is groot' roepend in probeert de hakken op beveiligers van het Louvre. De man wilde een terreurdaad verrichten, maar of hij gelieerd is aan een terroristische organisatie of op eigen houtje opereerde was niet duidelijk. De man bleek wel sympathisant van IS te zijn. Er is een tweede man gearresteerd en het Louvre bleef op 3 februari een dag dicht.

Sehwan Sharif - 16 februari 2017
In Sehwan Sharif in Pakistian vallen vele tientallen doden en meer dan honderd gewonden bij een zelfmoordaanslag bij het Lal Shahbaz Qalander heiligdom. De dader gooit een granaat in een menigte die samenkwam voor een ritueel en blies zichzelf daarna op.

Sousian - 24 februari 2017
In Sousian vallen bij een dubbele bomaanslag bij een checkpoint van het Vrije Syrische Leger zeker 60 doden en toentallen gewonden. Enkele uren later volgt een tweede explosie door een zelfmoordaanslag met een autobom, waar acht doden bij vallen.

Maart 2017

Kabul - 8 maart 2017
IS pleegt een aanslag op een ziekenhuis in Kabul, Afghanistan. Er zijn tientallen doden en gewonden. De aanslag werd gepleegd door zelfmoordcommando's in witte doktersjassen. Ze kwamen met bomgordels en automatische geweren het militair ziekenhuis Sardar Mohammad Daud Khan binnen en openden het vuur. Twee jihadisten lieten hun bomgordel ontploffen.

Londen - 22 maart 2017
In het hart van Londen, bij de parlementsgebouwen, pleegt de 52-jarige Khalid Masood uit Kent een aanslag. Er raken tientallen mensen gewond en er komen 4 omstanders om, waaronder een politieman. De dader wordt gedood door de politie, vlak voor hij het parlementsgebouw binnen wil stormen. Hij reed al zigzaggend in op voetgangers op de Westminster Bridge en kwam tegen een hek van het parlementsgebouw tot stilstand. Daar doodde hij de agent met messteken. De man was geïnspireerd door IS; de terreurbeweging eist de vlgende dag de aanslag op. IS verklaart via hun persburesu Amaq: "De dader van de aanslag voor het parlement was een soldaat van Islamitische Staat. Hij voerde de operatie uit als reactie op een oproep om burgers van de coalitie te treffen." De coalitie is de internationale coalitie die samen optrekt tegen IS.

IS-aanslagen

Legenda
A. Reina Nachtclub 1-1-2017
B. Bagdad 2-1-2017 en 8-1-2017
C. Samarra 3-1-2017
D. Sehwan Sharif 16-2-2017
E. Sousian 24-2-2107
F. Kabul 8-3-2017
G. Londen 22-3-2017

Lees verder

© 2017 Sjaanfanameland, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Osama Bin Laden: biografie en terroristische activiteitenOsama Bin Laden is afkomstig uit een grote en tevens rijke familie. Osama Bin Laden werd berucht na de tragische aanslag…
Speelschema Süper Lig 2012-2013Speelschema Süper Lig 2012-2013Speelschema Süper Lig 2012-2013. De Süper Lig is het hoogste niveau in Turkije waarop gevoetbald wordt. Het seizoen 2012…
Turkije meer dan alleen zonvakantie!Veel Nederlanders gaan op vakantie naar Turkije. Zij gaan naar plaatsen als Antalya, Alanya, Marmaris, Bodrum, etc. Zij…
Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) januari 2016Islamitische Staat (IS - ISIS - Daesh) januari 2016Islamitische Staat zal in 2016 terrein verliezen in Irak en Syrië, is de verwachting, maar Europa moet beducht zijn op a…
Goedkoop vliegen naar Turkije met Freebird AirlinesGoedkoop vliegen naar Turkije met Freebird AirlinesGoedkoop vliegen betekent een goed begin van je vakantie. Ga je op vakantie naar Turkije, dan zou je zo maar kunnen vlie…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Geralt / Pixabay
 • https://www.theguardian.com/world/2017/jan/02/baghdad-sadr-city-car-bomb-attack-leaves-many-dead-iraq geraadpleegd op 2 januari 2017
 • https://www.theguardian.com/world/2017/jan/02/isis-group-claims-responsibility-for-istanbul-nightclub-attack geraadpleegd op 2 januari 2017http://www.cmo.nl/euforum/index.php/geschiedenis/basisopdrachten/europa-als-doelwit/bron-wat-is-terrorisme geraadpleegd op 3 januari 2017
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Terrorisme geraadpleegd op 3 januari 2017
 • Leeuwarder Courant - Opnieuw bloedige aanslagen in Irak - 3 januari 2017
 • https://www.nrc.nl/nieuws/2017/01/16/schutter-club-reina-opgepakt-in-turkije-a1541558 geraadpleegd op 18 januari 2017
 • https://kennisbankterrorisme.nctv.nl/organisatie/islamitische-staat-in-irak-en-al-sham-isis#zeker-20-doden-bij-zelfmoordaanslagen-bagdad geraadpleegd op 20 februari 2017
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/aanslag-is-op-militair-ziekenhuis-kabul-oorlogsmisdaad-ziekenhuis-is-onaantastbare-plek~a4471899/ geraadpleegd op 16 maart 2017
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/man-valt-soldaat-bij-louvre-aan-aanval-van-terroristische-aard~a4457502/ geraadpleegd op 17 maart 2017
 • http://www.parool.nl/buitenland/dit-is-wat-we-nu-weten-over-de-aanslag-in-londen~a4477603/ geraadpleegd op 26 maart 2017
Infoteur: Sjaanfanameland
Laatste update: 25-03-2017
Gepubliceerd: 03-01-2017
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Mens en samenleving
Special: Terrorisme
Bronnen en referenties: 10
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!