InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Mens en samenleving > Nieuws Israël: nieuws en achtergronden december 2016

Nieuws Israël: nieuws en achtergronden december 2016

Nieuws Israël: nieuws en achtergronden december 2016 Het nieuws in de maand december werd door drie zaken gedomineerd. Allereerst de kwestie Amona. Deze buitenpost moet ontruimd worden van het Hooggerechtshof. De bewoners en de regering zijn akkoord gegaan met een verplaatsing van de buitenpost verderop op de heuvel. Vervolgens kwam er een VN resolutie waarbij Joodse nederzettingen illegaal werden verklaard door de VN Veiligheidsraad. Tot grote woede van Israël onthielden de VS zich van stemming. Tot slot hield John Kerry aan het einde van de maand een speech waarin hij pleitte voor een tweestatenoplossing. Ook die speech werd kritisch in Israël ontvangen.
Ga voor actueel nieuws over Israël naar het actuele nieuwsoverzicht.


Shabbat (zaterdag) 31 december 2016

Er wordt vandaag geen nieuws verzameld vanwege de Joodse rustdag. Kijk voor de Sjabbat tijden in het artikel: Sjabbat tijden. Voor Parsja van de week ga naar: http://www.nik.nl/category/tora-van-de-week/ (bron: NIK)Vrijdag 30 december 2016 - Terreuraanslag verijdeld; Rusland ook tegen speech van John Kerry

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Terrorist attack thwarted at security checkpoint near Jerusalem – INN (https://goo.gl/DAg3dw)
Vanochtend werd bij de Kalandia controlepost in de buurt van Jeruzalem een terreuraanslag verijdeld. Een vrouwelijke terrorist kwam met een mes dreigend op soldaten af. Ze werd verzocht te stoppen maar dat deed ze niet. Daarop werd ze neergeschoten en gearresteerd.

Overzicht berichten Israël en de Palestijnen/Arabieren en het vredesproces + link

Russia: Kerry's speech doesn't help peace – INN (https://goo.gl/rCZJSu)
Ook Rusland zegt dat de speech van John Kerry niet bijdraagt aan vrede tussen Israël en de Palestijnen. Rusland vraagt zich af waarom zo'n speech niet in 2014 werd gedaan toen het Amerikaanse vredesinitiatief uitliep op een impasse. Onlangs zei Moskou nog dat alleen directe onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen zinvol zijn. In een ander bericht (https://goo.gl/A0kyS9) staat Australië zegt dat als ze deel uit hadden gemaakt van de VN Veiligheidsraad ze niet voor de anti-Israël resolutie gestemd zou hebben. Ook Australië is voorstander van directe onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen.

Trump after Kerry speech: Israel treated 'very, very unfairly' – INN (https://goo.gl/sDAZRT)
Donald Trump heeft inmiddels ook gereageerd op de speech van John Kerry en zegt dat Israël erg oneerlijk behandeld wordt. Trump zal zich in ieder geval erg inzetten voor de vrede tussen Israël en de Palestijnen. Hij ontweek de vraag of hij een bouw stop voor de Joodse gemeenschappen in Judea en Samaria zal eisen. Maar zei dat hij “very, very strong on Israel” is.

Overzicht berichten Jodendom + link

In deze verwarrende tijden waarbij Israël onder vuur ligt bij de VN en gekapitteld wordt door de regering Obama is het des te beter te realiseren dat Israël vooral op God moet vertrouwen. In Psalm 53 beschrijft Koning David in wat voor leugenachtige wereld we leven en dat de enige echte waarheid God is. De VN en de Verenigde Staten kunnen Israël geen vermeende vrede opdringen. Alleen God kan echte vrede bieden.Donderdag 29 december 2016 - Groot-Brittannië keurt speech van John Kerry af; ook AIPAC keurt de speech van John Kerry af

Overzicht berichten Israël en de Palestijnen/Arabieren en het vredesproces + link

British government slams Kerry's speech – INN (https://goo.gl/k5D7si)
Israël krijgt steun uit onverwachte hoek. De Britse premier Theresa May zegt in een verklaring dat de speech van John Kerry “eenzijdig” en “ongepast” is. Theresa May zegt: "We do not... believe that the way to negotiate peace is by focusing on only one issue, in this case the construction of settlements, when clearly the conflict between the Israelis and Palestinians is so deeply complex." Ook vindt ze het onjuist dat Kerry sprak over de “meest rechtse regering in de geschiedenis van Israël”. Dit vindt ze ongepast om te zeggen tegen een democratisch gekozen bondgenoot. De Britse regering denkt dat alleen onderhandelingen tussen beide partijen met steun van de internationale gemeenschap kans van slagen heeft.

AIPAC: Kerry tried to defend the indefensible – INN (https://goo.gl/ksCEvR)
Volgens de Israël lobby organisatie AIPAC was de speech van John Kerry “a failed attempt to defend the indefensible.” John Kerry hield een onevenwichtige speech en week af van 40 jaar Amerikaans beleid. De schuld werd door Kerry voornamelijk bij Israël gelegd. Kerry heeft niet alleen een democratische bondgenoot verraden maar ook directe onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen ondermijnd, resolutie 242 opnieuw geïnterpreteerd, en de recalcitrante Palestijnen de optie verschaft om geen compromissen te sluiten of te onderhandelen met Israël. Volgens AIPAC heeft Israël verschillende stappen ondernomen om het vredesproces te herstarten, door verschillende malen de bouw van huizen in de Joodse nederzettingen te bevriezen en door Palestijnse terroristen vrij te laten. Het Palestijnse leiderschap heeft op haar beurt geen enkele stap ondernomen om toenadering te zoeken tot Israël. De VS zouden de Palestijnen hebben moeten bewegen om weer opnieuw te gaan onderhandelen met Israël zonder voorwaarden vooraf.

Abbas: Stop building and peace talks can resume – INN (https://goo.gl/w22hun)
Een paar uur na de toespraak van John Kerry heeft PA president Mahmoud Abbas meteen weer nieuwe voorwaarden gesteld voor het hervatten van het vredesproces. Hij wil dat Israël ophoudt met het bouwen van nieuwe huizen in de Joodse gemeenschappen van Judea en Samaria en in Oost-Jeruzalem. Abbas weigert al jaren met Israël te praten zonder voorwaarden vooraf. Recentelijk eiste hij nog van Israël om deel te nemen aan de Franse vredesconferentie. Andere voorwaarden die Abbas stelt zijn de vrijlating van alle Palestijnse terroristen en een tijdspad van niet meer dan een jaar om te onderhandelen.

Overzicht berichten Israël, Palestijnen en de VN/IAEA + link

Christian envoy: Congress must cut all UN funding after anti-settlement vote – JP (https://goo.gl/5gs0UV)
Christelijk Amerika laat ook van zich horen na de anti-Israël resolutie van de VN. "Resolution 2334 will fuel boycott Israel movement, spread false history," zegt Laurie Cardoza-Moore, president van Proclaiming Justice to the Nations en speciale VN afgezant van de World Council of Independent Christian Churches die zo'n 40 miljoen leden kent wereldwijd. Ze vindt dat president Obama de Joodse rechten op het land en de christelijke heilige plaatsen in Judea en Samaria verkwanselt. “It is past time for the US to send a message loud and clear that we the people will stand with our Jewish brethren and Israel in the struggle for her right to inhabit her ancient biblical and legal homeland.” De resolutie zal volgens haar niet alleen olie op het vuur gooien van de boycot beweging maar ook leiden tot strafzaken bij het Internationale Strafhof in Den Haag. Maar de organisatie American organization Churches for Middle East Peace is juist wel blij met de resolutie. Mae Elise Cannon, uitvoerend directeur van de organisatie, denkt dat de resolutie beide partijen weer aan de onderhandelingstafel zal krijgen en een eind zal maken aan de Joodse gemeenschappen in Judea en Samaria. Dit kan volgens haar leiden tot een vredesverdrag.

Overzicht berichten Israël en VS + link

PM: US-Israel alliance remains strong – INN (https://goo.gl/uSgy0c)
Om de spanning tussen de VS en Israël wat weg te nemen zei premier Netanjahoe vandaag dat de band tussen beide landen sterk blijft. Hij deed zijn uitspraak tijdens een ceremonie voor piloot rekruten van de luchtmacht. Hij bedankte de VS voor de levering van de Adir F-351 gevechtsvliegtuigen. Ook ging hij in op de situatie in het Midden-Oosten en zei dat over paar maanden het aantal slachtoffers bij de oorlogen in Syrië, Soedan en Jemen meer is dan het hele Israëlisch-Arabisch conflict in 100 jaar tijd.

Overzicht berichten rechtszaken/onderzoeken/arrestaties/gevangenis in Israël/wereld + link

PM Netanyahu to undergo criminal investigation – INN (https://goo.gl/6QGmVL)
De Israëlische politie gaat een aantal zaken onderzoeken tegen premier Netanjahoe. Channel 10 meldt dat procureur-generaal Avihai Mandelblit hiertoe opdracht heeft gegeven, maar er is nog geen officieel melding van gemaakt. Tegelijkertijd is bekend geworden dat de procureur-generaal een aantal eerdere zaken tegen de premier sluit omdat er niks strafbaars is gevonden. Het komt vaker voor in Israël dat justitie onderzoek doet naar strafbare feiten door premiers. Zo werd een zaak tegen wijlen premier Ariel Sharon na enige tijd gesloten en werd oud premier Ehud Olmert juist veroordeeld.
Update: De zaken waarnaar onderzoek wordt gedaan tegen premier Netanjahoe betreft geld dat hij zou hebben ontvangen van twee zakenmannen uit Israël en het buitenland. Het is de verwachting dat Netanjahoe door de politie verhoord zal worden.

Overzicht berichten Israël binnenland + link

Third of all Israelis to be Haredi in 50 years – YN (https://goo.gl/DXQ8Nd)
Het is het eind van het jaar en dat betekent dat de Israëlische CBS weer de bevolkingsstatistieken bekend heeft gemaakt.
  • Bevolking eind 2016: 8,63 miljoen inwoners;
  • Bevolkingsgroei in 2016: 167.000 burgers (groei 2%) – 83% door geboorte; 17% door immigratie
  • Aantal sterfgevallen: 43.000
  • Aantal nieuwe immigranten: 27.000
  • Bevolking in 2065: 25 miljoen inwoners waarvan een derde ultraorthodoxe Joden

Overzicht berichten immigratie (alija) + link

Aliyah dips 13% overall despite reaching 10 year high in Russia – INN (https://goo.gl/KSKdOS)
In 2016 kwamen 27.000 nieuwe immigranten naar Israël toe. Dat is 13% minder dan in 2015. Maar de immigratie vanuit Rusland nam wel toe. Er kwamen 7000 Russische Joden naar Israël. Dat is het hoogste aantal in tien jaar tijd. Dit komt vanwege de financiële crisis in Rusland en de sterke machtstoename van Putin in het land. Vooral de immigratie van Franse Joden naar Israël is sterk afgenomen. In 2015 was dat nog bijna 7500. Dit jaar niet meer dan 4214 Franse Joden. Dit komt omdat de veiligheid onder Franse Joden in Frankrijk weer wat is verbeterd. Uit de Oekraïne kwamen 5500 Joden naar Israël. Ook dat is minder dan in 2015, toen waren dat er 7221. In de Oekraïne is de situatie ook weer wat stabieler. Uit de VS emigreerden 2900 Joden naar Israël. Vanuit Turkije kwamen 181 Joden naar het Heilige Land. Dat is een verdubbeling t.o.v. vorig jaar. Dat heeft te maken met de onrust in Turkije dit jaar.

Video's

Bennett on BBC: ''UN vote gives tailwind to terror attacks' – INN (https://goo.gl/zHaQoJ)
Goed interview op de BBC met Naftali Bennett. Waarbij hij o.a. aangeeft dat door de VN anti-Israël resolutie terreuraanvallen in het Westen zullen toenemen. Ga naar bovenstaande link.Woensdag 28 december 2016 - Egyptische report: VS drijvende kracht achter anti-Israël resolutie bij VN Veiligheidsraad

Overzicht berichten Israël, Palestijnen en de VN/IAEA + link

Egyptian report: US led the charge to pass the UN resolution – INN (https://goo.gl/c0uVki)
Ook vanuit Egypte wordt nu gemeld dat de VS de drijvende kracht is geweest achter de anti-Israël resolutie van de VN Veiligheidsraad. John Kerry zou overleg hebben gehad met Saeb Erekat om de positie te bepalen voor de stemming. National Veiligheidsadviseur Susan Rice zou ook bij de ontmoeting geweest zijn. Ze beschuldigden premier Netanjahoe ervan een tweestatenoplossing te voorkomen. Ze zochten naar een vermeend gebalanceerde voorstel. De VS zouden aan de PA hebben gevraagd geen terreuraanslagen uit te voeren totdat de stemming heeft plaatsgevonden. Daarmee zou de kans groter zijn dat de resolutie zou worden aangenomen. Het Egyptische bericht steunt de opmerking van minister Elkin dat de Oekraïne onder druk werd gezet door de VS om voor de resolutie te stemmen. De VS hadden immers aan de PA beloofd dat alle landen voor zouden stemmen. Vanavond komt John Kerry met een verklaring waarin hij uiteenzet hoe hij aankijkt tegen het Israëlisch-Palestijnse conflict en stelt hij een oplossing voor.

Overzicht berichten Israël en de Palestijnen/Arabieren en het vredesproces + link

PM: Kerry's speech biased like the UN – INN (https://goo.gl/kFsvpH)
Premier Netanjahoe noemt de speech van minister Kerry “krom” en “obsessief”. De speech was net zo anti-Israël als de VN resolutie. Kerry was in zijn speech obsessief bezig met de Joodse nederzettingen en benoemde nauwelijks het echte probleem, namelijk dat de Palestijnen geen grenzen willen erkennen van een Joodse staat. Ga voor de toespraak van Netanjahoe: https://goo.gl/9zaAQs. Minister Levin van Toerisme vond dat Kerry veel praatte maar weinig verstand heeft van de werkelijkheid. Oppositieleider Herzog was wel positief over Kerry en noemt hem een “grote vriend” van Israël.

Bennett tells Kerry: We will not establish another terror state – INN (https://goo.gl/to8JUE)
Minister Bennett zegt naar aanleiding van de speech van John Kerry, die vanavond sprak over een leefbare tweestatenoplossing zonder Joodse nederzettingen, dat Israël geen tweede terreurstaat toe zal staan. Volgens Bennett heeft Kerry hem drie keer anoniem geciteerd tijdens de toespraak om aan te tonen dat Israël tegen een Palestijnse staat is. Inderdaad zegt Bennett tegen een Palestijnse staat te zijn van waaruit duizenden raketten op Israël zullen worden afgeschoten met honderden slachtoffers. Ook adviseert Bennett aan Kerry om de Bijbel te lezen waarin staat dat Jeruzalem al 3000 jaren de Joden toebehoort.

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link

Jerusalem Building Committee delays approval of new units – INN (https://goo.gl/CKTkgu)
Het Jeruzalem Bouw Comité, die vandaag de bouw van nieuwe huizen voor Joden en Arabieren zou goedkeuren, heeft besloten om dat uit te stellen op verzoek van premier Netanjahoe. Het is niet duidelijk waarom het uitstel plaatsvindt. Mogelijk heeft het te maken met de speech die de Amerikaanse minister van BuZa John Kerry vanavond zal houden.
Update: In de Stad van David wordt wel een flat gebouwd voor Joden, zo meldt Ir Amim (een linkse organisatie)

Overzicht berichten Israël en VS + link

Trump sends a message to Israel – INN (https://goo.gl/gSQQM6)
Beroepstwitteraar Donald Trump heeft vandaag een bemoedigende boodschap voor Israël. Hij twitterde dat Israël sterk moet blijven en dat het spoedig 20 januari zal zijn. "We cannot continue to let Israel be treated with such total disdain and disrespect. They used to have a great friend in the U.S., but not anymore. The beginning of the end was the horrible Iran deal, and now this (the U.N., ed.)! Stay strong Israel, January 20th is fast approaching!"

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

Hamas terrorist infiltrated into Israel, arrested – INN (https://goo.gl/fd0csI)
Vandaag is bekend geworden dat vorige maand een Hamas terrorist is opgepakt die vanuit Gaza probeerde Israël te infiltreren. Het gaat om Balael Razaina, 24 jaar, die al tien jaar onderdeel uitmaakt van de militaire tak van Hamas. Hij hield zich voornamelijk bezig met tunnels en heeft tijdens ondervraging door de Shin Beth veel waardevolle informatie doorgespeeld over de tunnels. Al eerder pakte de Shin Beth Hamas infiltranten op die informatie verschaften over de tunnels. Dit duidt erop dat Hamas al weer druk bezig is met het voorbereiden van een volgende confrontatie met Israël.Dinsdag 27 december 2016 - Donald Trump haalt uit naar de VN

Overzicht berichten Israël, Palestijnen en de VN/IAEA + link

Trump: The UN is 'so sad' – INN (https://goo.gl/2KkZ3h)
Aankomend president Donald Trump heeft een tweet de wereld ingestuurd over de teloorgang van de Verenigde Naties: “The United Nations has such great potential but right now it is just a club for people to get together, talk and have a good time. So sad!” Hoewel er niet direct verwezen wordt naar de anti-Israël resolutie van de VN Veiligheidsraad, valt de timing ervan wel op. Het is de derde keer sinds de resolutie dat Trump uithaalt naar de VN. Zaterdag schreef hij: “The big loss yesterday for Israel in the United Nations will make it much harder to negotiate peace. Too bad, but we will get it done anyway!” En vrijdag twitterde hij: “As to the U.N., things will be different after Jan. 20th”.

Overzicht berichten Israël en VS + link

Gingrich to Congress: Condemn Obama over anti-Israel resolution – INN (https://goo.gl/7SDT5Z)
Voormalig voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Newt Gingrich, wil dat het Congres president Obama veroordeelt over de anti-Israël resolutie van de VN Veiligheidsraad. “Why is the Obama team waging war against Israel? Why are they taking steps to isolate and then kill a democracy and an ally? Congress should pass resolutions January 3-4 condemning Obama attacks on Israel and demanding he not participate in French or UNSC attacks,” twitterde hij. Ook moedigde hij in tweets Donald Trump aan om de schade die Barack Obama heeft toegebracht weer recht te zetten. “President-elect Trump must prepare a comprehensive offensive for Jan 29 to undo the damage to Israel the Obama team is inflicting.”

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Terror cell planning to attack IDF soldiers in the Negev uncovered – YN (https://goo.gl/EaonaF)
Vandaag is bekend geworden dat de Shin Beth vorige maand twee leden van een Arabische terreurcel hebben opgepakt. De terroristen behoren tot de Islamitische Beweging in Israël. Ze waren van plan om aanslagen te plegen tegen soldaten in de Negev. Het zou gaan om een wraakactie omdat de Israëlische regering de noordelijke tak van de Islamitische Beweging illegaal heeft verklaard.

Overzicht berichten Israël en de Palestijnen/Arabieren en het vredesproces + link

France rejects comparison of peace conference to Dreyfus trial – INN (https://goo.gl/TOiQm0)
Frankrijk verwerpt de aantijging van minister van defensie Lieberman die de door Frankrijk georganiseerde vredesconferentie zonder Israël en de PA vergelijkt met de Dreyfus affaire. Volgens Lieberman is het geen vredesconferentie maar een tribunaal dat als doel heeft Israël te beschadigen. Frankrijk heeft bij de VN Veiligheidsraad voor de anti-Israël resolutie gestemd, dus is volgens Lieberman al duidelijk welke richting de vredesconferentie opgaat. Ook is er een anti-Joodse sfeer in Frankrijk. Lieberman heeft de Franse Joden opgeroepen om naar Israël te emigreren. Israël wil overigens wel direct met de Palestijnen onderhandelen.

Overzicht berichten Israël/Joden overleden personen + link

Deceased pop star George Michael claimed Jewish roots – INN (https://goo.gl/bGZfvC)
Op 25 december 2016 overleed de Joodse popster George Michael als gevolg van hartfalen. Tien jaar geleden maakte Michael bekend dat hij Joodse wortels heeft. De moeder van zijn moeder was Joods. Ze trouwde echter een niet-Joodse man en maakte aan haar kinderen niet bekend dat ze Joods waren vanwege de Tweede Wereldoorlog.

Overzicht berichten Holocaust en antisemitisme + link

Trump family faces antisemitic backlash following Hanukka tweets – JP (https://goo.gl/DVrJxm)
Donald Trump, wiens dochter Ivanka Trump Joods is (bekering), kreeg een bombardement antisemitische tweets van zijn sociale media volgers omdat hij iedereen een Happy Hanukka wenste. Sommige twitteraars schreven dat ze op Trump hadden gestemd omdat hij een goede christen is. Ze riepen hem op “om geen satanische Joden te steunen.” Anderen beschuldigden hem “uitverkocht” te zijn. Joodse twitteraars wezen Trump erop dat hij op de eerste dag van Chanoeka geen acht kaarsen moet aansteken. Er werden beschuldigingen geuit dat Joden de media controleren. En sommigen vroegen zich af of Donald Trump nu Joods is. De tweet van zijn Joodse dochter Ivanka met haar gezin lokte nauwelijks reacties uit.

Video's

Watch: IAF Commander Flies the "Adir" F-35I for the First Time – INN (https://goo.gl/5XPeDK)
Een korte video over de nieuwe “Adir” F-35I van de Israëlische luchtmacht. Piloot Amir Eshel legt de betekenis uit van het vliegtuig voor Israël. Ga naar bovenstaande link.Maandag 26 december 2016 - "Obama kan Israël schade toebrengen op zijn laatste dag als president"; Geert Wilders roept Israël op om de VN resolutie te negeren en door te gaan met het bouwen van huizen in Judea en Samaria

Overzicht berichten Israël, Palestijnen en de VN/IAEA + link

'Obama could harm Israel on his last day in office' – INN (https://goo.gl/LK1HNy)
Experts op het gebied van buitenlandse zaken hebben tijdens een kabinetszitting gezegd dat president Obama in zijn laatste dagen als president Israël nog meer schade kan toebrengen. Obama kan aan de Veiligheidsraad richtlijnen geven voor een vredesplan en de oprichting van een Palestijnse staat. Voor Israël zal het dan lastig worden om met een alternatief te komen. Ook kunnen de Palestijnen tijdens de Parijse conferentie in februari met een vredesinitiatief komen die dan als maatgevend wordt gesteld als die wordt aangenomen.

Israeli Ambassador: U.S. behind "ganging up on Israel" – INN (https://goo.gl/n3MfZK)
Gisteren berichtten we u al dat Israël “ijzersterk bewijs” heeft dat president Obama achter de anti-Israël resolutie van de VN Veiligheidsraad zit. Israëls ambassadeur Ron Dermer zal hiervoor de bewijsstukken overhandigen zodra Donald Trump is aangesteld als nieuwe president van de VS. Trump mag het van Israël ook presenteren aan het publiek.

'Ukraine voted against us because of American pressure' – INN (https://goo.gl/jZGIfi)
Volgens minister Zeev Elkin van Milieu en Jeruzalem Zaken heeft de Oekraïne onder druk van de Verenigde Staten voor de anti-Israël resolutie van de VN Veiligheidsraad gestemd. Vanwege de stem van de Oekraïne heeft premier Netanjahoe zijn trip naar dat land afgezegd. De premier van de Oekraïne heeft aangekondigd dat er een nieuwe ontmoeting wordt gepland. HaAretz (https://goo.gl/GLZy9P) meldt vanavond dat de Israëlische ambassadeur in de Oekraïne op het matje is geroepen vanwege de afzegging. Eén van de redenen dat de Oekraïne voor de resolutie stemde was volgens HaAretz de bezetting van de Krim door Rusland.

Israel plans additional retaliatory moves against UN over resolution – YN (https://goo.gl/FUA9hw)
Israël is van plan om nog veel meer acties te gaan ondernemen tegen de VN. Het hoopt daarbij op steun van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump. Premier Netanjahoe wil actie ondernemen tegen de UNRWA, het Palestijnse Comité bij de VN, en tegen anti-Israël medewerkers van de VN. Al eerder berichtten we u dat Israël ook geen geld meer gaat betalen aan VN organisaties. Vooral de UNRWA is Israël een doorn in het oog. Deze Palestijnse vluchtelingenorganisatie van de VN probeert Israël schade toe te brengen. Onderwijzers en andere werknemers van het agentschap hitsen de Palestijnse bevolking op tegen Israël. Een andere VN organisatie waar Israël maatregelen wil tegen nemen is het Committee on the Exercise of the Inalienable Rights of the Palestinian People (CEIRPP). Deze VN organisatie kiest duidelijk partij voor de Palestijnen in het conflict met Israël. De organisatie zit achter tal van anti-Israëlische VN resoluties waarbij Israël valselijk beschuldigd wordt van etnische zuivering van Palestijnen. Anti-Israël functionarissen bij de VN gebruiken herhaaldelijk antisemitische taal. Er zullen regels moeten komen voor VN functionarissen om antisemitisch taalgebruik aan banden te leggen. Ook gaat Israël maatregelen tegen de UN Human Right Watch die de Boycott, Divestment, Sanctions Movement (BDS) steunt.

Dutch leader tells Israel to 'ignore UN and continue building' – INN (https://goo.gl/O3k7TZ)
Geert Wilders, die bekend staat om zijn pro-Israël houding, roept op zijn Facebookpagina Israël op om de VN resolutie te negeren en gewoon door te gaan met het bouwen van huizen in Oost-Jeruzalem, Judea en Samaria. Hij schrijft verder dat president Obama Israël heeft verraden en dankt God dat Trump binnenkort aan de macht komt.

Hamas says UN resolution 'not enough' – INN (https://goo.gl/0DhHtk)
Hamas prijs de VN resolutie tegen Israël maar zegt dat het “niet genoeg” is. Hamas leider Khaled Mashal verwacht dat de VN en de internationale gemeenschap meer doen om de Palestijnen te steunen. Hamas wil het hele land hebben zonder Joodse nederzettingen. Hamas wil ook Jeruzalem hebben.

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link

Jerusalem Municipality expected to approve hundreds of residential units as rebuke to UN – JP (https://goo.gl/7UirCh)
Komende woensdag zal de gemeente Jeruzalem nieuwe huizenbouw gaan aankondigen. Het gaat om 618 nieuwe huizen in het oosten van de stad: 262 in Ramat Shlomo, 216 in Ramot, en 142 in Pisgat Ze’ev. Er zal ook gepraat worden over de goedkeuring van 5600 wooneenheden in Gilo, Ramot en Givat Hamatos. De burgemeester van Jeruzalem zegt zich niets aan te zullen trekken van internationale druk. Volgens hem heeft de VN keer op keer bewezen anti-Israël te zijn. Pas geleden ontkende UNESCO nog de Joodse banden met de Tempelberg.

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link

New roads will 'strengthen Jewish presence in the West Bank' despite UN resolution – JP (https://goo.gl/QJDU9E)
Israël gaat door met het aanleggen van wegen in Judea en Samaria ondanks de VN resolutie. Volgende week wordt een begin gemaakt met de aanleg van een ringweg. De komende 20-30 jaar worden alle hoofdwegen in Judea en Samaria verbonden met het wegennetwerk in de rest van Israël, zegt Eli Ben-Dahan, plaatsvervangend minister van defensie. De Joodse aanwezigheid in Judea en Samaria zal er door versterkt worden. Volgens hem is nu het juiste moment aangebroken om Judea en Samaria te annexeren. De ringwegen zijn nodig om te voorkomen dat Joden via Arabische dorpen en steden moeten reizen wat levensgevaarlijk is. Er komt een ringweg die Kfar Saba met Sichem (Nabloes) verbindt. Twee andere ringwegen sluiten aan op Route 60, de belangrijkste noord-zuid route in Judea en Samaria. Er komt ook een weg van Sichem naar het Tapoeach Kruispunt om de Palestijnse stad Huwwarah heen. Ook wordt een weg aangelegd van het Goesh Etzion Kruispunt naar Hebron. Al deze wegen zijn nodig om de veiligheid van Joodse reizigers te waarborgen.Zondag 25 december 2016 - "VS hebben geholpen bij het opstellen van de anti-Israël Veiligheidsraad resolutie"

Overzicht berichten Israël, Palestijnen en de VN/IAEA + link

"US helped craft anti-Israel Security Council resolution" – INN (https://goo.gl/gnrdLV)
Volgens een woordvoerder van premier Netanjahoe, David Keyes, heeft Israël “ijzersterke informatie” waaruit blijkt dat de regering Obama betrokken is geweest bij het opstellen van de resolutie tegen Israël. David Keyes deed de beschuldiging op Fox News in de VS. De informatie is afkomstig van bronnen binnen de Arabische en internationale wereld. Premier Netanjahoe had zijn ministers al eerder gewaarschuwd dat Obama voor zijn vertrek nog schade aan Israël zou gaan berokkenen. Op de legerradio herinnerde Erel Segal de luisteraars er nog aan dat president Obama aan het begin van zijn ambtstermijn een bezoek bracht aan Egypte en Israël opzettelijk oversloeg. In Cairo zei Obama dat de staat Israël het gevolg was van de genocide tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit is precies zoals de Arabische wereld denkt. De Joodse banden met het Heilige land worden ontkend.

Israël: we betalen niet meer aan VN – NOS (https://goo.gl/aPLxVo)
Premier Netanjahoe heeft aangegeven dat Israël geen bijdrage meer levert aan een aantal VN instanties naar aanleiding van de VN resolutie tegen de Joodse nederzettingen in Judea en Samaria. Het gaat om een bedrag van 7,5 miljoen euro. Israël zal ook alle contacten met de VN heroverwegen. Premier Netanjahoe haalde tevens uit naar vertrekkend president Obama: "een schaamteloze anti-Israëlische valstrik van de regering-Obama". De Israëlische premier zegt uit te zien samen te werken met de nieuwe president Trump.

US Ambassador to Israel summoned for reprimand – INN (https://goo.gl/G6veiv)
Premier Netanjahoe heeft vandaag de Amerikaanse ambassadeur in Israël, Dan Shapiro, op het matje geroepen voor een officiële berisping n.a.v. de stemonthouding van de VS tijdens de stemming over de VN resolutie tegen Joodse nederzettingen in Judea en Samaria. Israël heeft ook andere ambassadeurs van landen die voor stemden op het matje geroepen. Over een maand komt Israël met een VN diplomatie beleid. Vanmiddag besprak het Israëlische kabinet verder diplomatieke stappen en ook richtlijnen voor het kabinet inzake de resolutie. Tot nu toe konden de ministers vrijelijk reageren in de media.

Defense Minister: Cut off all contact with Palestinian Authority – INN (https://goo.gl/DOQLTm)
Minister van defensie Avigdor Lieberman zegt dat de IDF alle contacten zal verbreken met de Palestijnse Autoriteit. De IDF zal alleen nog samenwerken met Palestijnse veiligheidsfunctionarissen. De aankondiging van Lieberman is een reactie op de resolutie van de Veiligheidsraad tegen de Joodse nederzettingen in Judea en Samaria die als illegaal worden beschouwd. Door de resolutie heeft de Veiligheidsraad de Joodse bewoners als internationale criminelen gebrandmerkt.

Bennett: Time to annex Ma'ale Adumim – INN (https://goo.gl/kD7eBH)
Naftali Bennett van het Joods Huis zegt in reactie op de anti-Israëlische VN resolutie dat het tijd wordt dat Israël Maaleh Adoemiem (38.000 inwoners) ten oosten van Jeruzalem gaat annexeren. Binnenkort komt hij hiervoor met een nieuw wetsvoorstel. Bennett zegt dat Israël al de weg van Links heeft uitgeprobeerd. Nu is het volgens hem tijd om zoveel mogelijk gebied te annexeren met zo weinig mogelijk Palestijnen erin.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Shooting attack near Beit El – INN (https://goo.gl/GTf4O4)
Bij Beit El vond vanochtend een schietpartij plaats. Een terrorist schoot op een passerende auto. Er is niemand gewond geraakt. Afgelopen vrijdag vond ook al een terroristische aanslag plaats. Een 50-jarige man in Efrat werd met een mes gestoken. De IDF zoekt nog steeds naar de terrorist.Shabbat (zaterdag) 24 december 2016

Er wordt vandaag geen nieuws verzameld vanwege de Joodse rustdag. Kijk voor de Sjabbat tijden in het artikel: Sjabbat tijden. Voor Parsja van de week ga naar: http://www.nik.nl/category/tora-van-de-week/ (bron: NIK)

overzicht nieuws van afgelopen Shabbat

Vrijdagavond heeft de Veiligheidsraad van de VN een resolutie aangenomen voor een bouwstop in de Joodse gemeenschappen in Judea en Samaria. De VS hebben zich onthouden van stemming en geen veto uitgesproken. Dit is een duidelijke na trap van president Obama die binnenkort afscheid neemt als president. Premier Netanjahoe is furieus maar trekt zich niets van de resolutie aan. Donald Trump heeft al gezegd dat “alles anders” zal worden zodra hij president van de VS wordt.Vrijdag 23 december 2016 - IDF soldaat gewond bij beschieting in Sichem

Overzicht berichten Israël/Palestijnse gebieden + link

IDF soldier shot in Shechem – INN (https://goo.gl/riILSz)
Een IDF soldaat is vanochtend vroeg gewond geraakt toen hij werd beschoten door terroristen. De soldaat maakte onderdeel uit van een eenheid die met een operatie bezig was in Balata in de buitenwijken van Sichem. De soldaat is licht tot matig gewond geraakt en naar het ziekenhuis overgebracht. De IDF troepen namen twee gezochte terroristen gevangen en legden beslag op onderdelen van vuurwapens. Tijdens een andere operatie werd een gezochte terrorist opgepakt in Hirbat a-Tabke in Judea. Hij was betrokken bij gewelddadige aanslagen op burgers en soldaten. Bij een derde operatie in Seir werden duizenden shekels in beslag genomen die gebruikt werden voor het opzetten van een terroristische infrastructuur.Donderdag 22 december 2016 - VN Veiligheidsraad stemt vandaag over anti-Israëlische resolutie (update: uitgesteld); grote Hamas terreurcel opgerold

Overzicht berichten Israël, Palestijnen en de VN/IAEA + link

'The US should veto this anti-Israel resolution' – INN (https://goo.gl/705wiP)
Vandaag gaat de VN Veiligheidsraad stemmen over een anti-Israëlische resolutie waarbij Israël veroordeeld wordt voor het bouwen van huizen in Oost-Jeruzalem, Judea en Samaria. Het is nog onduidelijk of de VS haar veto zal gebruiken. Wordt de resolutie aangenomen dan kan de VN Israël sancties opleggen en voor het Internationale Strafhof in Den Haag gebracht worden. Volgens een Amerikaanse bron zal de VS toch een veto uitbrengen omdat een vertrekkende president geen significante verandering wil brengen in de situatie tussen Israël en de Palestijnen.
update: Egypte, die tijdelijk lid is van de Veiligheidsraad, heeft de stemming over de resolutie uitgesteld. Ondertussen had aankomend president Trump al eerder vandaag aangegeven dat de VS haar veto moet uitspreken.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Hamas cell that plotted attacks around country uncovered – INN (https://goo.gl/IjIkqw)
De Shin Beth en de IDF hebben een grote Hamas terreurcel opgerold die bezig was met het beramen van aanslagen door het hele land. Het ging om zelfmoordaanslagen in de grote steden van Israël en schietpartijen in Judea en Samaria. De Hamas cel opereerde vanuit Sichem (Nabloes). Munitie en explosieven zijn in beslag genomen en 20 terroristen gearresteerd. De cel had een uitgebreid netwerk van collaborateurs die meehielp de wapens en explosieven te verstoppen. Deze ontdekking toont maar weer eens aan hoe hard Hamas bezig is om een terroristische infrastructuur in Judea en Samaria aan te leggen en hoe gevaarlijk het is voor Israël om die gebieden weg te geven aan de Palestijnen.

Israeli woman killed in Berlin attack – YN (https://goo.gl/bKSnsT)
Bij de aanslag in Berlijn blijkt een Israëlische vrouw om het leven te zijn gekomen. Het gaat om Daliya Elyakim, 60 jaar, uit Herzliya. Haar man Rami Elyakim raakte bij de aanslag ernstig gewond. Ze laten een zoon van 28 en een dochter van 26 achter. Deze zijn naar Berlijn gevlogen voor het afstaan van DNA materiaal om hun moeder te kunnen identificeren. De Duitse politie is nog steeds op zoek naar de Tunesische dader van de aanslag.

Home of Hamas terrorist destroyed by IDF – YN (https://goo.gl/bSMXak)
De IDF heeft het huis van Hamas terrorist Masbah Abu-Sabih opgeblazen. De terrorist had eerder twee Israëliërs gedood bij een aanslag bij de lightrail van Jeruzalem. De terrorist werd zelf ook gedood tijdens een vuurgevecht met de politie. Tijdens het opblazen van het huis werden IDF troepen beschoten door Palestijnen. Eén Palestijn werd door de terugschietende IDF soldaten gedood.

Overzicht berichten rechtszaken/onderzoeken/arrestaties/gevangenis in Israël/wereld + link

Supreme Court: Amona declaration not good enough – INN (https://goo.gl/J6W9eN)
Het Hooggerechtshof wil een gewijzigde versie van de Amona verklaring waarin de bewoners aangeven dat zij vreedzaam de buitenpost zullen verlaten. Het Hooggerechtshof verlangt een onvoorwaardelijke verklaring. De eerdere verklaring voldoet volgens de hoogste rechtbank niet. De bewoners kunnen die tot 5 uur vanmiddag lokale tijd bij het Hooggerechtshof indienen.

Overzicht berichten over demonstraties in Israël + link

Thousands rally in Jerusalem against 'synagogue desecration' – INN (https://goo.gl/vf61VO)
Duizenden Gur Chassidiem en hun aanhangers hebben vandaag in Jeruzalem een demonstratie gehouden tegen de “ontheiliging van een synagoge in Arad”. Eerder werden in Bnei Brak en Arad ook al demonstraties gehouden. Het gaat om een conflict tussen enerzijds nationaal religieuze Joden en Chabad Chassidiem en anderzijds Gur Chassidiem. Dit conflict bestaat als sinds 2010 en gaat over de controle van de centrale Ashkenazische synagoge in Arad. De nationaal religieuze Joden hadden weinig bezoekers meer in hun synagoge en vroegen aan Chassidische groepen om mee te doen met de diensten. Dat leek aanvankelijk succesvol maar de Gur Chassidiem gingen de synagoge claimen omdat zij er met grotere aantallen zijn. Ze weigeren de toegang van seculiere Joden en immigranten, terwijl Chabad die juist wel wil toestaan. De burgemeester van Arad van Yesh Atied steunt de nationaal religieuze Joden en de Chabad Chassidiem en vindt dat de Gur Chassidiem moeten inbinden. De reden voor de demonstraties was een incident afgelopen Shabbat waarbij aanhangers van Yesh Atied op buiten de synagoge demonstreerden en daarmee de Shabbat ontheiligden.

Overzicht berichten Israëlische politiek/diplomatie + link

Israeli lawmakers approve nearly NIS 1 trillion 2017-18 budget – YN (https://goo.gl/k5vM8k)
De Knesset heeft met 60 stemmen voor en 48 tegen de begroting van 1 biljoen shekels voor 2017-2018 goedgekeurd. De begroting zorgt ervoor dat de kosten voor levensonderhoud lager worden, de huizencrisis wordt aangepakt en de economische groei en productiviteit een boost krijgen. Volgens minister van financiën Kahlon is de begroting sociaal en verkleint het de kloof tussen rijk en arm. Er wordt meer geld uitgegeven, de belastingen verlaagd, en de nadruk ligt op de sociale ministeries. De economie groeit in 2016 met 3% en in 2017 met 3,5%. Het werkloosheidspercentage ligt op 4,5% wat erg laag is. Defensie is de grootste kostenpost met 70 miljard shekel per jaar.

MK Ghattas' immunity lifted – INN (https://goo.gl/8a0Twf)
Het Arabisch Knessetlid Basel Ghattas, die heeft toegegeven mobiele telefoons gegeven te hebben aan Hamas terroristen in Israëlische gevangenissen, gaat vrijwillig akkoord met het opheffen van zijn politieke onschendbaarheid als Knessetlid. De Knesset hoeft er nu niet meer over te stemmen. Het is de vraag wanneer Ghattas vervolgd gaat worden voor zijn misdaad.
Update: Vanavond is Ghattas gearresteerd.

Overzicht berichten Israël binnenland + link

Watch: Youth attack people praying in synagogue – INN (https://goo.gl/Ha3AQM)
Verschillende jongeren tussen de 14 en 16 jaar oud hebben op 19 december biddende mensen in een synagoge in Jeruzalem aangevallen. Eerst kwamen de jongeren de synagoge binnen om spullen te stelen. Vervolgens werden ze eruit gezet maar kwamen ze terug met ijzeren staven en vielen de biddende mensen aan. Alles is met beveiligingscamera's vastgelegd. Ga voor de beelden naar bovenstaande link.Woensdag 21 december 2016 - Staking door gemeentes vanwege bezuinigingen op de begroting

Overzicht berichten Israël binnenland + link

Localities in Israel to strike as of 6:00 a.m. – INN (https://goo.gl/NCfBGY)
Gemeentes in Israël zijn vanochtend om 6 uur lokale tijd begonnen met een staking uit protest tegen bezuinigingen op de gemeentelijke begroting. Premier Netanjahoe, minister van financiën Kahlon en hoofden van lokale autoriteiten konden het vannacht niet met elkaar eens worden over de begroting. Naast de gemeentes staken ook gemeentelijke inspecteurs en zijn middelbare scholen en kleuterscholen gesloten.

Overzicht berichten Holocaust en antisemitisme + link

Anti-Semitic vandals hurl pig's head into tomb of Rebbe Nachman – INN (https://goo.gl/JN2xUp)
In de Oekraïne (de stad Uman) hebben antisemieten vanochtend vroeg om 2 uur lokale tijd een aanval uitgevoerd op het graf van Rebbe Nachman, de stichter van de Breslov Chassidiem. In het graf werd een varkenshoofd gegooid met een swastika erop getekend, rode verf gegooid en met traangas gespoten. Joodse bezoekers waren zeer angstig door de aanval. Ze dachten vermoord te zullen worden. De vandalen waren skinheads en onderhouden vermoedelijk banden met neonazi groepen. De Israëlische regering neemt vandaag contact op met de Oekraïense regering over het incident.

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link

Liberman: Increase Christian soldiers participation in IDF – INN (https://goo.gl/Zq3VsX)
Minister van defensie Lieberman zegt dat de IDF bezig is met het aantrekken van meer christelijke soldaten in het Israëlische leger. Dat zei hij tijdens een ceremonie met christelijke soldaten ter gelegenheid van het Gregoriaanse Nieuwjaar. Hij wil een leger waarin alle religies vertegenwoordigd zijn. Hij zegt tevens dat Israël het enige land in het Midden-Oosten is waar christenen zich vrij kunnen voelen. Er zijn plannen voor een pre-militaire academie voor christenen en er komt een monument voor christelijke soldaten die zijn omgekomen tijdens gevechten. Lieberman ging ook in op het feit dat christelijke soldaten worden lastig gevallen door tegenstanders die hen niet in de IDF willen hebben. Hij tolereert dit gedrag niet. Het artikel wijdt zich verder niet uit over christelijke zendingsactiviteiten binnen de IDF wat als een groot probleem wordt gezien door religieuze Joden.

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link

Hezbollah Fighting in Syria With U.S. Weapons Supplied to Lebanese Army, IDF Says – HaAretz (https://goo.gl/nZZPf5)
Volgens een officier van de IDF gebruikt Hezbollah in Syrië wapens van het Libanese leger die van Amerikaanse makelij zijn. Israël heeft de Amerikaanse regering met bewijzen, inclusief foto's, op de hoogte gebracht. De VS geven wapens aan het Libanese leger om de strijd aan te binden tegen islamitische terreurgroepen. Israël heeft daar geen bezwaar tegen, maar wil niet dat Hezbollah in het bezit komt van die wapens. Volgens Israël werken het Libanese leger en Hezbollah ook samen langs de Libanese-Israëlische grens en geeft Hezbollah aan waar het Libanese leger uitkijkposten moet bouwen. Ze delen samen de verzamelde inlichtingen.

Overzicht berichten Israël en de Palestijnen/Arabieren en het vredesproces + link

Erekat threatens: PLO will cancel its 'recognition of Israel' – INN (https://goo.gl/2yvfuk)
De Secretaris Generaal van de PLO, Saeb Erekat, zegt alle verdragen met Israël te zullen opzeggen inclusief de “erkenning van Israël” als Donald Trump mocht besluiten de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen. Het Amerikaanse besluit zou worden gezien als een erkenning van Oost-Jeruzalem als Israëls eigendom. De PLO beschouwt Oost-Jeruzalem als haar hoofdstad van Palestina. Erekat zegt ook onmiddellijk te zullen stoppen als onderhandelaar als de verhuizing doorgaat. Hij roept tevens de Arabische landen op om de Amerikaanse ambassades in hun landen te sluiten.

Overzicht berichten christelijke wereld in relatie tot Israël/Jodendom/Joden + link

Jerusalem Municipality provides Christmas trees for Christians – INN (https://goo.gl/Jb0lIx)
Gisteren berichtten we u nog dat de rabbijn van het Technion in Haifa tegen de plaatsing van een kerstboom was op de technische universiteit van Haifa. In Jeruzalem heeft de plaatsvervangend burgemeester van het Joods Huis, Dov Kalmanovitz, er minder moeite mee. De gemeente verstrekt kerstbomen aan christenen in de Oude Stad van Jeruzalem. Voor hotels in de stad geldt echter een rabbinaal verbod voor het plaatsen van kerstbomen. Toch heeft het ministerie van toerisme wel kerstbomen geplaatst in hotels waar christenen komen. Dov Kalmanovitz heeft zelf vele uitnodigingen van christenen ontvangen voor het meevieren van kerstmis maar die heeft hij afgeslagen. Als “trotse Jood” kan hij niet deelnemen aan heidense praktijken.Dinsdag 20 december 2016 - De orthodoxe Joodse gemeenschap in de VS neemt snel in aantal toe

Overzicht berichten Joodse wereld (Diaspora) + link

American Jewish population rapidly becoming more Orthodox – INN (https://goo.gl/rdwbbb)
Uit onderzoek van Pew Center blijkt dat het percentage Amerikaanse Joden dat orthodox is in rap tempo toeneemt. Decennia lang lag het percentage op 2,2% van de Joodse bevolking (5,5 miljoen) in de VS. Dat is nu gestegen naar 10%. Het percentage Conservatieve Joden ligt op 18% terwijl de Reform Joden de meerderheid vormen met 35%. 30% van de Amerikaanse Joden is niet gelovig. Hoewel het percentage orthodoxe Joden in vergelijking met de andere stroming nog laag is, blijft het groeien omdat het percentage onder de jongeren (0-17 jaar) het hoogst is met 27%. De meeste orthodoxe Joodse kinderen wonen in de regio New York (60%). Het hoge percentage is te verklaren door weinig gemengde huwelijken, een hoog geboortecijfer, en trouwen op jonge leeftijd. En de invloed van het orthodoxe Jodendom is zelfs nog groter dan haar aantal. Orthodoxe Joden behoren meer tot een gemeenschap dan andere Joden. Ze geven ook meer geld uit aan Joodse zaken. Hun band met Israël is sterker. Orthodoxe Joden steunen meer de Republikeinen dan de Democraten.

Overzicht berichten rechtszaken/onderzoeken/arrestaties/gevangenis in Israël/wereld + link

State files petition to delay Amona evacuation – INN (https://goo.gl/bnBsPv)
De Staat Israël heeft vanavond via de procureur-generaal een petitie bij het Hooggerechtshof ingediend met het verzoek om de evacuatie van buitenpost Amona uit te stellen met 45 dagen. Het verzoek komt nadat onlangs de regering en de bewoners van Amona overeengekomen waren om 24 gezinnen op de heuvel te laten. Het uitstel is nodig om alternatieve woonruimte te bieden voor de bewoners. De ontruiming staat nu nog gepland voor 25 december 2016. Het Hooggerechtshof heeft eerder een verzoek van de staat om de ontruiming met 7 maanden uit te stellen afgewezen.

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link

Liberman: restore military service to 3 years – INN (https://goo.gl/Jg8FX4)
Minister van defensie Lieberman wil de dienstplicht voor mannen weer terugbrengen naar 3 jaar. Hij zegt dat het onmogelijk is om de dienstplicht te verlagen tot 2,5 jaar zoals men nu wil. Ondertussen is de IDF druk bezig met het voorbereiden van een confrontatie met Hezbollah. Hezbollah zou momenteel 1800 terroristen hebben die goed getraind zijn door de oorlog in Syrië. De Israëlische luchtmacht is in staat hen aan te vallen en af te schrikken, maar er moeten ook grondraketten ingezet worden.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

Israeli wounded in Berlin terror attack – INN (https://goo.gl/RIVuJm)
Bij de terreuraanslag in Berlijn is een Israëliër ernstig gewond geraakt. De Israëlische consul in Berlijn zoekt de man vandaag op in het ziekenhuis. De terrorist is een 23 jarige man. Hij komt vermoedelijk uit Pakistan en verbleef sinds enkele maanden als nieuwe immigrant in Duitsland. Hij blijkt de chauffeur van de vrachtwagen te hebben vermoord alvorens hij het stuur overnam en de kerstmarkt opreed. Er wordt nog onderzocht of de terrorist banden onderhoudt met een terreurorganisatie.
update halverwege de middag: Verdachte is mogelijk niet de chauffeur van de vrachtwagen. Volgens de politie loopt de dader, mogelijk gewapend, nog vrij rond. De man die is opgepakt op 2 kilometer van de aanslag zegt dat hij niet de dader is.

Global Jewish leaders send condolences to Berlin Christmas market victims – JP (https://goo.gl/IXSqDO)
Verschillende Joodse leiders uit heel de wereld hebben Duitsland gecondoleerd met de terreuraanslag van gisteren in Berlijn. Een vrachtwagen reed in op het publiek op een kerstmarkt in Berlijn. Hierbij vielen 12 doden en 48 gewonden. De terrorist komt vermoedelijk uit Afghanistan of Pakistan. Hij is een bekende van de politie vanwege kleine vergrijpen. Opperrabbijn Goldschmidt, President of the Conference of European Rabbis, noemt de aanval laf op mensen die zich aan het voorbereiden waren op de komende feestdagen. Hij roept de mensen op om alle vormen van extremisme te bestrijden. Ook vanuit Israël en Frankrijk hebben rabbijnen de aanslag veroordeeld.

Overzicht berichten Israël binnenland + link

Christmas tree cause uproar at Technion – INN (https://goo.gl/zHKHyG)
Rabbi Dr. Elad Dukov van het Technion in Haifa heeft studenten verboden een gebouw van de universiteit binnen te gaan waar een kerstboom is opgetuigd door christelijke studenten. De kerstboom is een heidens symbool en zelfs door erger dan christelijke symbolen zoals het kruis. Dat naast de kerstboom ook een Chanoeka Menora staat maakt het er volgens hem niet minder erg om. Veel studenten bekritiseren de rabbijn en vinden dat Joden tolerant moeten zijn t.a.v. andere godsdiensten. Maar veel Joods religieuze studenten steunen de rabbijn wel en vinden dat hij het standpunt van religieuze studenten vertegenwoordigt. Een Arabisch Knessetlid, Youssef Jabareen van de gezamenlijke Arabische Lijst, noemt de rabbijn een racist en roept de procureur-generaal op om onderzoek te doen naar het voorval.Maandag 19 december 2016 - Donald Trump doneerde in 2003 geld aan de Joodse gemeenschap Beit El

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link

Trump donated $10k to Beit El settlement – JP (https://goo.gl/jiYZir)
Aankomend president Donald Trump blijkt in 2003 geld te hebben gedoneerd aan de Joodse gemeenschap Beit El. Het gaat om 10.000 dollar. Trump doneerde het geld aan de American Friends of Beit El. Trump doneerde ook geld aan de UJA-Federation, American Jewish Committee en American Jewish Historical Society. Tevens blijkt de nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Israël David Friedman, die door Trump is aangesteld, een voorstander te zijn van de Joodse nederzettingen (hij werd in 2013 president van een organisatie die jaarlijks 2 miljoen dollar inzamelt voor de Joodse nederzettingen) en is Friedman tegen een tweestatenoplossing.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/pricetag/arrestaties/wapenvondsten/hongerstaking + link

IDF uncovers massive weapons factory in Hevron – INN (https://goo.gl/IBNx2L)
Vanochtend vroeg hebben IDF troepen in Hebron één van de grootste wapenfabrieken ooit in Judea en Samaria gevonden. Hier werden geweren en ander wapentuig gemaakt voor het plegen van aanslagen. De eigenaar is gearresteerd en wapens zijn in beslag genomen. Het fabriekje ligt niet ver van de Joodse wijk van Hebron op een industrieterrein. Ga voor video en foto's naar bovenstaande link.

Stabbing attack foiled in Kalkilya-Kfar Saba region – INN (https://goo.gl/3Wf49f)
Aan het eind van de middag is een steekpartij in de Kalkilya-Kfar Saba regio voorkomen. Een Palestijnse vrouwelijke tiener benaderde een basis van de grenspolitie met een mes. Ze kon tijdig worden ingerekend bij de ingang van de basis. Er zijn geen slachtoffers gevallen. Afgelopen nacht werd een auto beschoten in de buurt van Neve Tzuf in de Benjamin regio. Een 26 jarige Joodse man raakte hierbij lichtgewond door glas in zijn gezicht. De terroristen zijn nog niet gevonden.

Shooting attack in Binyamin – INN (https://goo.gl/vN6aF5)
Vanavond hebben terroristen in de Benjamin regio autobus 181 beschoten. Er zijn geen gewonden gevallen. De bus wist Talmon te bereiken. Daar werd geconstateerd dat er kogelgaten in de bus zaten. De IDF zoekt de omgeving af.

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

IDF shells Hamas military post in response to gunfire at Israeli patrol – YN (https://goo.gl/ofWuSQ)
Vanochtend heeft de IDF een militaire positie van Hamas bestookt nadat een Israëlische patrouille bij het veiligheidshek was beschoten. De soldaten zijn niet gewond geraakt en er was geen schade. Aan Palestijnse zijde zijn ook geen berichten van slachtoffers binnengekomen.

Overzicht berichten Israël en VS + link

Mossad chief gives secret intelligence briefing to Trump staff – INN (https://goo.gl/wFos02)
Yossi Cohen, hoofd van de Mossad, heeft een geheim bezoek gebracht aan de leden van de staf van Donald Trump. Cohen heeft de leden op de hoogte gebracht van ontwikkelingen in het Midden Oosten, zoals de kwestie Iran, de Syrische burgeroorlog, terreurdreigingen en de Palestijnse kwestie. Wanneer de ontmoeting precies heeft plaatsgevonden is niet bekend. De veiligheidsdelegatie werd georganiseerd door premier Netanjahoe en werd geleid door de Nationale Veiligheidsraad o.l.v. Yaakov Nagel. De Israëlische ambassadeur in de VS, Ron Dermer, was ook bij de ontmoeting. Er werd ook gesproken over het houden van een regionale conferentie in Egypte om het Israëlisch-Arabische vredesproces weer te herstarten en over een anti-Israëlische VN resolutie ingediend door de Palestijnen en gesteund door Nieuw-Zeeland.Zondag 18 december 2016 - Bewoners Amona accepteren nieuw voorstel van de regering

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link

Amona residents offered new proposal – INN (https://goo.gl/3xaL6E)
De regering heeft de bewoners van Amona een nieuw voorstel gedaan. Er mogen 24 gezinnen op de heuvel blijven in plaats van 12 op een nabijgelegen stuk land. Momenteel wonen er 42 gezinnen in de buitenpost. Ondertussen zal de regering een nieuw stuk land gereedmaken voor woningen en het Hooggerechtshof vragen om de evacuatie met 30 dagen uit te stellen. De bewoners van Amona zijn vanmiddag akkoord gegaan met het voorstel van de regering.

Overzicht berichten rechtszaken/onderzoeken/arrestaties/gevangenis in Israël/wereld + link

Former President Moshe Katsav to be released from prison – INN (https://goo.gl/1u6bSZ)
Voormalig president Katsav komt vervroegd vrij na 5 jaar gevangenisstraf. Katsav zat vast vanwege verkrachting en werd voor 7 jaar veroordeeld. Katsav heeft nooit schuld erkend en heeft ook nooit excuses aangeboden. Daarom wilde de aanklager hem niet eerder vrijlaten, maar het Parole Board heeft anders besloten.

Did Arab MK help Hamas terrorists? – INN (https://goo.gl/1tueKn)
Knessetlid Basel Ghattas heeft een politieonderzoek tegen zich lopen omdat hij ervan verdacht wordt mobiele telefoons te verstrekken aan Hamas terroristen die in Israëlische gevangenissen vastzitten. Daarmee konden de Hamas terroristen terreuraanslagen voorbereiden vanuit de gevangenissen. Premier Netanjahoe zegt dat als deze beschuldiging inderdaad klopt er een sprake is van een grote inbreuk op de beveiliging voor Israël. Deze misdaad zal zwaar bestraft gaan worden.

Overzicht berichten Israël en VS + link

WATCH: Ambassador hopes for better Israel-America relationship – INN (https://goo.gl/aA3kd9)
De nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Israël, David Friedman, hoopt op een betere relatie tussen de VS en Israël onder president Trump. David Friedman is een goede vriend van Donald Trump en hij weet dat Trump erg veel van Israël houdt. Friedman is ook adviseur van Trump. Trump koos iemand die veel van Israël houdt. Trump weet volgens Friedman erg goed onderscheid te maken tussen de goeden en de slechten in het Israëlisch-Palestijns conflict. Hij zal Israël niet onder druk zetten als bepaalde zaken Israël niet goed uitkomen. Hij beseft dat de relatie tussen de VS en Israël van strategische aard is. Hij vindt het belangrijk dat de VS jaarlijks 4 miljard dollar geeft aan Israël. Trump vindt dat de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem moet staan.

Overzicht berichten – peilingen/onderzoeken in en over Israël/Palestijnen + link

Poll: Israelis worry about intermarriage – INN (https://goo.gl/XFFm5c)
Uit een nieuwe peiling blijkt dat 70% van de Israëlische Joden zich zorgen maakt om gemengde huwelijken van Joden in de Diaspora. Deze huwelijken vormen een bedreiging voor de continuïteit van het Joodse volk en de Staat Israël. 84% van de ondervraagden vindt dat Joden in de Diaspora en in Israël eenzelfde lotsbestemming hebben ondanks dat ze in verschillende landen wonen. Ook gaat 84% akkoord met het Jodendom (exclusief naleving van de Tora) bedoelt als een grotere groep van mensen die gezamenlijke wortels en geschiedenis hebben. 80% van de ondervraagden beschouwt Diaspora Joden als broeders.Shabbat (zaterdag) 17 december 2016

Er wordt vandaag geen nieuws verzameld vanwege de Joodse rustdag. Kijk voor de Sjabbat tijden in het artikel: Sjabbat tijden. Voor Parsja van de week ga naar: http://www.nik.nl/category/tora-van-de-week/ (bron: NIK)

overzicht nieuws van afgelopen Shabbat

  • Volgens Hamas zit de Mossad achter de aanslag op Mohammed Al-Zoari in Tunesië afgelopen donderdag. Deze wetenschapper onderhield banden met Hamas en was een drone specialist. Israël levert geen commentaar.
  • De Palestijnen zeggen dat als de VS de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem verplaatsen, er oorlog komt. De Al Aksa imam roept Israëlische Arabieren op om er tegen te protesteren.Vrijdag 16 december 2016 - Daling van het aantal aanslagen

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/price tag/arrestaties/hongerstaking + link

Jerusalem sees 72% drop in terrorist attacks – INN (https://goo.gl/qYD426)
Het aantal terreuraanslagen in Israël is de vorige maand met 38% gedaald. Jeruzalem zag zelfs een daling van 72%. In november vonden 95 aanslagen plaats. In oktober was dat nog 153 waarvan 48 in Jeruzalem. Bij de aanvallen in november viel slechts 1 gewonde. In oktober vielen 23 gewonden en 2 doden. Of deze dalende lijn blijvend is zal nog moeten worden afgewacht.

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link

Amona prepares for evacuation – YN (https://goo.gl/KCzrUZ)
25 december 2016 is de deadline dat Amona ontruimd moet zijn. Vandaar dat de bewoners en hun sympathisanten nu al druk bezig zijn zich in te graven om zich zo te verzetten tegen de ontruiming. Op de daken van de huizen staan schildwachten die uitkijken naar de komst van de IDF. IJzeren staven en banden worden op de weg naar Amona neergelegd om zo de opmars van de veiligheidstroepen te bemoeilijken. Bewoners zullen op de daken van hun huizen gaan staan zodat ze moeilijk geëvacueerd kunnen worden. Metalen wanden en een menselijke keten rondom de gebouwen moeten voorkomen dat de ontruiming kan plaatsvinden. Ondertussen bereiden de veiligheidstroepen zich op hun eigen manier voor. De feitelijke ontruiming wordt door de politie en de grenspolitie gedaan, terwijl soldaten de omgeving beveiligen. De ultraorthodoxe Netzah Yehuda bataljon zal de operatie leiden. Er zijn geen nationaal religieuze en ultraorthodoxe soldaten die weigerden om de bevelen uit te voeren tijdens de ontruiming van Dreynof bij Beit El. Het is afwachten wat de soldaten gaan doen tijdens de ontruiming van Amona.

Overzicht berichten wetsvoorstellen en wetten in Israël + link

New bill: Allow Israelis to vote from abroad – INN (https://goo.gl/Swu7CA)
Er ligt een nieuw wetsvoorstel klaar waarbij Israëliërs die in het buitenland wonen het recht krijgen om te stemmen tijdens de Israëlische verkiezingen. Tot nu toe kunnen alleen Israëlische diplomaten vanuit het buitenland stemmen. Maar vanwege de globalisering wonen tegenwoordig veel Israëliërs in het buitenland voor zaken. Zij kunnen tot nu toe nog niet stemmen op de verkiezingsdag. Daar moet dus met een nieuwe wet verandering in komen.Donderdag 15 december 2016 - Naftali Bennett met de dood bedreigd; bewoners Amona accepteren regeringsvoorstel niet

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/price tag/arrestaties/hongerstaking + link

'Take revenge on Bennett with no mercy' – INN (https://goo.gl/WkgudT)
Een 22-jarige Joodse man heeft op Facebook een bericht geplaatst waarin hij oproept om Naftali Bennett te vermoorden n.a.v. de kwestie Amona. De man is vanochtend gearresteerd en voorgeleid voor de rechtbank. Hij woont in de buurt van Jeruzalem. Eerder berichtten we u al dat Bennett extra beveiliging krijgt.

IDF soldier jailed over pro-Amona protest – INN (https://goo.gl/VltX1W)
Een IDF soldaat moet 10 dagen vastzitten in een militaire gevangenis omdat hij flyers verspreidde waarin hij medesoldaten opriep bevelen om Amona te ontruimen te weigeren. Het gaat om een jonge soldaat die nog maar kort in militaire dienst zit.

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link

Amona residents reject government proposal – INN (https://goo.gl/J52G7D)
De Joodse bewoners van Amona verwerpen het voorstel van de regering om de buitenpost enkele tientallen meters te verplaatsen op de heuvel. Om die reden zullen ze dus niet vrijwillig vertrekken en zal binnen twee weken de ontruiming gaan plaatsvinden. De bewoners geven als reden op dat zij jarenlang hebben gestreden en dat door hun toedoen de Normalisatie Wet binnenkort zal worden aangenomen. De wet zorgt ervoor dat buitenposten niet meer ontruimd kunnen worden. Alleen Amona valt buiten deze wet. De bewoners vrezen nu voor een trauma als de ontruiming toch wordt doorgezet. Ze denken dat het regeringsvoorstel geen garantie biedt op een alternatief woning op de heuvel voor de bewoners. Deze onzekerheid heeft de bewoners doen besluiten het voorstel niet te accepteren.

'Do not to participate in razing Amona' – INN (https://goo.gl/TuFC2P)
Leidinggevende Rabbijnen van o.a. de Derech Haim beweging roepen veiligheidstroepen op om Amona niet te vernietigen. Volgens de Rabbijnen behoort het land conform de Tora het Joodse volk toe en hebben niet-Joden eeuwenlang het land ingepikt. De Rabbijnen roepen ook het publiek op om te demonstreren tegen de ontruiming. Derech Haim kwam onlangs in het nieuws door haar protest tegen het Hooggerechtshof die zij niet erkent.

Police raid homes of pro-Amona activists – INN (https://goo.gl/QDPdKU)
Volgens de rechtse juridische organisatie Honenu is de Israëlische politie huizen van pro-Amona activisten binnengevallen. Het gaat om huizen van minstens 15 activisten in Judea en Samaria. De politie wil hiermee een signaal afgeven dat de activisten de vrede niet zullen verstoren bij de ontruiming van Amona.

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

Hamas uses kites to spy on Israel – INN (https://goo.gl/1i17OB)
Volgens de IDF gebruikt Hamas vliegers met camera's om Israëlische steden en de IDF te bespioneren. Op de vliegers zitten GoPro camera's. De IDF nam de laatste tijd steeds meer vliegers waar langs de grens. In de meeste gevallen worden de vliegers weer snel naar beneden gehaald zodra IDF soldaten de vliegers beschieten. Waarschijnlijk gebruikt Hamas de video-opnames bij een volgende oorlog met Israël om te bepalen waar raketten af te schieten en waar tunnels te graven voor een aanval.

Overzicht berichten christelijke wereld in relatie tot Israël/Jodendom/Joden + link

Manifest: Joods-christelijke wortels van Nederland zijn mythe – RD (https://goo.gl/CuvaDM)
Een goed artikel in het Reformatorisch Dagblad over de mythe van de Joods-christelijke traditie in Nederland. Volgens theoloog des Vaderlands Janneke Stegeman en theoloog des Twitterlands Alain Verheij bestaan de Joods-christelijke wortels van Nederland niet. „Wij constateren dat de samenleving die zich zo trots seculier noemde, steeds vaker schermt met haar Joods-christelijke wortels. Die wortels zien wij als gevaarlijke fictie, als een mythe die niets is dan een stok om moslims mee te slaan en een muur om hen buiten te sluiten.” Stegeman en Verheij verbazen zich erover dat „het christendom altijd buiten schot blijft in het hedendaagse debat over geloof. Dat een kritisch gesprek over de Bijbel bij Pauw eindigt in een gezamenlijke aanval van christenen en seculieren op de moedige excuus-moslim aan tafel. We verbazen ons over de dubbele maat bij opiniemakers die zichzelf seculier noemen: christenen zijn hoogstens een beetje domme, wollige dominees, maar moslims zijn licht ontvlambaar en eng.” Christenen moeten hand in eigen boezem steken. „We spreken over een Joods-christelijke traditie alsof er geen Jodenvervolging is geweest. Dat maakt het gemakkelijk moslims te zien als inherente antisemieten, en niet te zien wat de overeenkomsten zijn tussen uitsluiting van moslims nu en Joden toen, en tussen racisme tegen Joden, tegen moslims en tegen zwarten.” Lees verder in bovenstaande link.Woensdag 14 december 2016 - Twee gewonden bij aanslag in Jeruzalem; bewoners Amona bestuderen deal regering

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/price tag/arrestaties/hongerstaking + link

Three wounded in stabbing attack in Old City of Jerusalem – INN (https://goo.gl/ZcvH5T)
Bij een terreuraanslag aan het begin van de middag in Jeruzalem zijn twee mensen (waaronder een 12 jarige Arabische jongen) gewond geraakt. Zij werden met een schroevendraaier gestoken door een Arabische terrorist bij de Leeuwenpoort van de Oude Stad. Daarna werd de terrorist uitgeschakeld. Hij is in kritiek toestand opgenomen in het ziekenhuis.

Shooting attack in Binyamin – INN (https://goo.gl/n8yVhl)
Vanavond is in de regio Benjamin, tussen de Arabische dorpen Abud en Dir Abu Mashal, een auto beschoten met een aantal kogels. Er zijn geen gewonden gevallen. De IDF is op zoek naar de terroristen in het gebied.

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link

Amona residents discuss final deal – INN (https://goo.gl/NxBqrD)
Gisteravond heeft de regering de details van de deal inzake Amona gegeven aan de bewoners. Die gaan dat vandaag bestuderen (vanaf 9 uur 's ochtends lokale tijd). De bewoners moeten beslissen of ze de buitenpost vrijwillig verlaten en vertrekken naar het andere deel van de heuvel of dat ze de strijd aan gaan binden met de veiligheidstroepen die hen zullen verwijderen uit Amona.

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link

IDF commander resigns after his army computer stolen – INN (https://goo.gl/2ARhli)
De IDF commandant van de Manpower Directoraat, Hagai Topolansky, is afgetreden nadat vandaag zijn computer is gestolen en er een onderzoek naar hem is gestart. Hij is vandaag verhoord. De IDF censuur laat niet meer informatie in de media toe.

Overzicht berichten Israël en VS + link

Nir Barkat confident Trump will move US Embassy to Jerusalem – YN (https://goo.gl/Eg6ISW)
Burgemeester Nir Barkat van Jeruzalem is vol vertrouwen dat Trump de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem zal verplaatsen. Dit zal een breuk zijn in het huidige Amerikaanse beleid en zal zeker de woede wekken van de Palestijnen die Oost-Jeruzalem als hun hoofdstad zien. Barkat heeft contact met de staf van Trump en is ervan overtuigd dat Trump serieus is wat betreft de verhuizing. De VS heeft al haar ambassades in de hoofdsteden van andere landen staan, m.u.v. Israël. Barkat vindt dat absurd. De verplaatsing van de ambassade zal betekenen dat de VS Jeruzalem als hoofdstad van Israël beschouwt.

Overzicht berichten weer, natuur en milieu + link

Inclement weather strikes Israel – YN (https://goo.gl/TU3Ept)
Afgelopen nacht en vanochtend heeft het weer in Israël behoorlijk huisgehouden. Hevige neerslag en harde wind zorgden voor schade, gewonden, uitval van elektriciteit en verkeersopstoppingen in het hele land. In Jeruzalem viel in 3 uur tijd 25 mm neerslag. Zware regenval ook op de Golan, in Galilea, Judea en Samaria en de noordelijke Negev. Dinsdagochtend viel sneeuw op de Hermon Berg.

Overzicht berichten toerisme en reizen + link

Israel preparing to welcome hundreds of thousands of tourists over Christmas period – YN (https://goo.gl/ZglIju)
Israël verwacht 120.000 bezoekers die in december het Heilige Land zullen bezoeken. De helft daarvan zullen christenen zijn. Leiders van de christelijke gemeenschap in Israël zijn door de minister van toerisme uitgenodigd voor een receptie. Hij wenste hen prettige feestdagen en een Gelukkig Nieuwjaar. Dit jaar valt Kerstmis samen met de eerste twee dagen van het Joodse Chanoeka feest.Dinsdag 13 december 2016 - Minister Bennett extra beveiligd vanwege bedreigingen

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link

Bennett gets beefed up security amid threats – INN (https://goo.gl/ZO7y0H)
Minister van onderwijs Naftali Bennett wordt extra beveiligd n.a.v. bedreigingen aan zijn adres i.v.m. de kwestie Amona. De Shin Beth heeft informatie gekregen dat een aantal rechtse Joden het huis van de minister in Ranaana aan wil vallen. Bennett krijgt o.a. een gepantserde auto en extra beveiligers. Overigens krijg rechter Miriam Naor, president van het Hooggerechtshof, ook extra beveiliging. Maar er is geen informatie dat ze bedreigd zou worden.

Overzicht berichten over demonstraties in Israël + link

'Amona will stay in exact same place', promise Amona's leaders – INN (https://goo.gl/jdpLwj)
Vanavond hebben duizenden demonstranten in de kou en de regen in Jeruzalem gedemonstreerd tegen de verplaatsing van Amona. De demonstranten geloven niet dat de regering haar belofte na zal komen om huizen te bouwen op een andere plek van de heuvel. Dit soort loze beloftes zijn in het verleden met andere nederzettingen ook gedaan. Ook werd gedemonstreerd tegen het Hooggerechtshof dat de demonstranten als laatste bastion van links Israël zien. Volgens hen probeert het Hooggerechtshof Joden uit het Land Israël te verwijderen.

Overzicht berichten rechtszaken/onderzoeken/arrestaties/gevangenis in Israël/wereld + link

Incitement investigation opened for Netanyahu noose poster – INN (https://goo.gl/Cbgo8R)
Er wordt door justitie een onderzoek ingesteld naar de maker(s) van een strop poster van premier Netanjahoe. Procureur-generaal Avichai Mandelblitt heeft de politie opdracht gegeven uit te zoeken wie er achter het maken en ophangen van de poster zit. De poster roept op tot geweld tegen Netanjahoe. De poster was te zien op de muren van de kunstacademie Bezalel in Jeruzalem, maar was later weer weggehaald.

Overzicht berichten Israël en EU/ EU-landen + link

Israeli government to boycott upcoming visit by Swedish FM – YN (https://goo.gl/bFuL5X)
Donderdag komt de Zweedse minister van buitenlandse zaken naar Israël en de Palestijnse gebieden. Omdat de Zweedse minister bekend staat om haar anti-Israëlische standpunten zal de Israëlische regering weigeren om Margot Wallström te ontvangen. Ze heeft in het verleden Israël beschuldigd van buitenrechtelijke executies van Palestijnen en legde een verband tussen islam terrorisme in Europa en de “wanhopige situatie” van de Palestijnen. Margot Wallström wilde premier Netanjahoe en enkele ministers ontmoeten maar die zeggen geen tijd voor haar te hebben. In januari 2015 deed zich hetzelfde probleem voor. Toen zegde ze haar bezoek af. Nu komt ze wel en zal alleen ontmoetingen hebben met de Palestijnse Autoriteit.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/price tag/arrestaties/hongerstaking + link

Attempted terror attack near Jerusalem – INN (https://goo.gl/IXgbQi)
Een vrouwelijke Arabische terrorist heeft vanmiddag bij controlepost Kalandia geprobeerd met haar auto in te rijden op soldaten. Nadat ze stopte sprong ze uit de auto met een mes. Soldaten wisten haar te overmeesteren. Er zijn geen gewonden gevallen.

Overzicht berichten weer, natuur en milieu + link

Storms hit Israel: 18 injured in storm-related accident – INN (https://goo.gl/g9Xmh5)
Het stormt vandaag in Israël en daar heeft het verkeer veel hinder van. Er zijn 18 gewonden gevallen waarvan één ernstig op Route 90 naar Rosh Pina. In het noorden van het land zijn ook overstromingen door de regenval. In Haifa zijn door overstromingen bestuurders in voertuigen vast komen te zitten.
Update: In Haifa is een man van 74 jaar om het leven gekomen door de overstroming.Maandag 12 december 2016 - Eerste twee F-35I “Adir” Lightning II gevechtsvliegtuigen landen vandaag in Israël; regering bereikt akkoord over Amona

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link

Israeli Air Force prepares to receive first two F-35 fighters – INN (https://goo.gl/vHmLyo)
De Israëlische luchtmacht ontvangt vandaag haar eerste twee F-35I “Adir” Lightning II gevechtsvliegtuigen. De vliegtuigen landen vanmiddag in Israël (Nevatim luchtmachtbasis) vanuit Italië en worden gevlogen door Amerikaanse piloten. De premier en andere hoogwaardigheidsbekleders zullen bij de ceremonie aanwezig zijn. De F-35 gaat de F-16 vervangen en moet Israël decennia lang een voorsprong geven op de Arabische landen, inclusief de Iraanse dreiging. In de F-35 gevechtsvliegtuigen zit Israëlische technologie van Elbit verwerkt. Het is revolutionaire technologie die alleen in de F-35 zit.
1ste Update: Vanwege dichte mist in Italië is de aankomst van de twee F-35 vliegtuigen in Israël vertraagd. Overigens twitterde aankomend president Trump vandaag dat hij flink wil gaan bezuinigen op de ontwikkeling en productie van de F-35. Wat voor gevolgen dit gaat hebben voor Israël valt nog te bezien. Israël wil in totaal 75 F-35 gevechtsvliegtuigen aanschaffen.
2de Update: De F-35I Adir gevechtsvliegtuigen zijn vanavond in Israël geland. Premier Netanjahoe en president Rivlin hebben toespraken gehouden. Ze hebben allebei een Magen Dawied embleem op de vliegtuigen geplakt die nu Israëlisch eigendom zijn.

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link

Government reaches agreement on Amona – INN (https://goo.gl/b2GSq3)
De regering heeft een akkoord bereikt over buitenpost Amona. Procureur-generaal Avichai Mandelblit is akkoord gegaan met de afwezigheid eigendom wet zodat de buitenpost enkele tientallen meters kan worden verplaatst. Het 'nieuwe' Amona zal enkele tientallen dunams groot worden en kan dus flink uitbreiden. De bewoners van Amona krijgen details van het plan te horen. Pas daarna worden deze in de media bekend. De regering zal het Hooggerechtshof vragen de ontruiming van Amona, gepland voor 25 december, uit te stellen zodat het nieuwe plan ten uitvoer kan worden gebracht. Er is goede hoop dat de bewoners van Amona akkoord gaan met het plan en dat ze vreedzaam zullen verhuizen.

Overzicht berichten Israël en VS + link

Trump campaign manager: He will move US embassy to Jerusalem – INN (https://goo.gl/kMtTtO)
Volgens de campagne manager van Trump, Kellyanne Conway, zal de aankomende president de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem verhuizen. Ze zegt dat dit een erg grote prioriteit voor Trump is. Veel Amerikaanse Joden en Israël zullen hier erg blij mee zijn.

Overzicht berichten Israël en Iran + link

PM says he will pitch Trump at least 5 ways to undo Iran deal – INN (https://goo.gl/THRFIh)
Premier Netanjahoe zal er alles aan doen om Donald Trump te overtuigen de Iran deal te dumpen. Er zijn verschillende manier om de Iran deal te ontmantelen, zei hij gisteren in het programma 60 Minutes van CBS. Maar Netanjahoe zal die pas bekend maken als Trump aantreedt als nieuwe president. Trump heeft al gezegd dat het een “slechte” deal is, maar heeft niet aangegeven dat hij het akkoord nietig gaat verklaren. Ook de nieuwe Amerikaanse minister van defensie James Mattis vindt het een slechte deal, maar zei dat hij het niet gaat ontbinden.

Overzicht berichten rechtszaken/onderzoeken/arrestaties/gevangenis in Israël/wereld + link

Israeli jail becomes war room for terror – INN (https://goo.gl/TEzwfs)
Een jeugdrechtbank in Jeruzalem heeft tegen acht Arabieren een klacht ingediend voor het beramen van aanslagen tijdens gevangenschap. De jongeren worden beschuldigd van het aanvallen van een politieagent, samenzwering en het verstoren van de vrede, alsook verscheidene andere misdrijven. De acht jongeren, tussen de 17 en 18 jaar oud, zaten in de periode maart 2015 en mei 2015 in de Megiddo gevangenis en werden vrienden van elkaar. Ze planden terreuraanslagen die ze zouden gaan uitvoeren na hun vrijlating.

Overzicht berichten goede doel Israël/hulp aan andere landen + link:

Christian Zionists donate money for Haifa fire victims – INN (https://goo.gl/fLpKqi)
Twee christelijke pro-Israël organisaties hebben geld gedoneerd aan de slachtoffers van de branden in Haifa. De beweging “Israel365” heeft ruim 200.000 shekels gedoneerd. De andere beweging is "Bridges for Peace" die ook geld gedoneerd heeft.Zondag 11 december 2016 - Discussie over vrouwen in het leger gaat door

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link

Sephardic Chief Rabbi: Women in the army? Only to cook and do laundry – YN (https://goo.gl/20RrOj)
De discussie over vrouwen in het leger gaat door. Zaterdagavond zei de Sefardische Opperrabbijn dat vrouwen niet in het leger horen conform de Tora is. Vrouwen zouden ook geen vervangende dienstplicht moeten doen. Verwijzend naar de Rambam die zegt dat vrouwen ook het leger in gingen, merkt de Opperrabbijn op dat zij alleen de was deden in het leger en dat zij bescheiden gekleed waren. Vrouwen gingen zeker niet vechten in het leger. De Joodse legers in het verleden waren “heilige legers”. De soldaten waren heilig en vroom. Vandaar dat de “Goddelijke voorzienigheid” erop rustte. Zou de IDF de Tora navolgen dan zou het van rampen gevrijwaard blijven, aldus de Opperrabbijn. Avrohom Yeshaya Karelitz, één van de leiders van de ultraorthodoxe gemeenschap in de beginjaren van de staat, overleed van verdriet omdat hij de strijd tegen vrouwen in het leger verloor. Ook de vader van de Opperrabbijn overleed van verdriet omdat hij moest toezien dat jesjiva studenten het leger ingingen. Onlangs hebben tientallen rabbijnen een petitie ingediend tegen minister Bennett die extra geld gaf aan organisaties die zich inzetten voor dienstplicht van religieuze Joodse vrouwen.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/price tag/arrestaties/hongerstaking + link

Security forces prevent Hevron terror attack – INN (https://goo.gl/yhn0ot)
Veiligheidstroepen hebben aan het begin van de middag een aanslag weten te voorkomen in Hebron bij de Spelonk van Machpela. Een 22-jarige Arabische terrorist werd tijdens een controle aangehouden omdat hij wapens bij zich droeg. De grenspolitie was van tevoren getipt over een op handen zijnde aanslag.

Netanyahu decries Istanbul attack, says Turkey should condemn Palestinian terror – JP (https://goo.gl/r0cJOx)
Tijdens de kabinetszitting zei premier Netanjahoe dat Israël de aanslag van gisteren in Turkije veroordeeld. Hij verzoekt tegelijkertijd dat Turkije Palestijnse aanslagen veroordeelt. Vorige maand zei de Turkse president Erdogan nog dat Hamas geen terroristische organisatie is. Morgen overhandigt de nieuwe ambassadeur van Turkije in Israël zijn geloofsbrieven aan president Rivlin.

Overzicht berichten Israël, Syrië, Jordanië, Irak, IS, Turkije, Libië, Egypte, Saoedi Arabië, Iran, Hamas en Hezbollah (Libanon)

Cairo explosion kills 25 – INN (https://goo.gl/0nXS7R)
Bij een explosie nabij een Koptische kathedraal zijn vanochtend in Caïro zeker 25 doden en 38 gewonden gevallen. De bomaanslag vond plaats tijdens de gebeden in de kerk. Mogelijk betreft het een zelfmoordaanslag. Twee dagen geleden vond bij de Giza piramides ook al een aanslag plaats. Hierbij werden 6 Egyptische politiemannen gedood.Shabbat (zaterdag) 10 december 2016

Er wordt vandaag geen nieuws verzameld vanwege de Joodse rustdag. Kijk voor de Sjabbat tijden in het artikel: Sjabbat tijden. Voor Parsja van de week ga naar: http://www.nik.nl/category/tora-van-de-week/ (bron: NIK)Vrijdag 9 december 2016 - Wetsvoorstel voor nederzettingen uitgesteld tot na inauguratie Trump

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link

Settlements bill to be pushed off until Trump inauguration – JP (https://goo.gl/vojDNz)
Volgens bronnen rond premier Netanjahoe en minister Bennett zal de laatste lezing in de Knesset van het Normalisatie wetsvoorstel pas gehouden worden nadat Donald Trump geïnstalleerd is als nieuwe president. Premier Netanjahoe is bang dat als de wet eerder wordt aangenomen president Obama een resolutie in de Veiligheidsraad zal steunen. Onder president Trump verwacht Netanjahoe minder internationale problemen. Procureur-generaal Avichai Mandelblit heeft echter al aangegeven dat het wetsvoorstel onwettig is en dat het indruist tegen de Israëlische en internationale wet. Het zal dan ook geen standhouden bij het Hooggerechtshof.

Overzicht berichten Israël/Palestijnse gebieden + link

Israel to hold bodies of Hamas terrorists, return other bodies – INN (https://goo.gl/nKpwx7)
Het veiligheidskabinet heeft besloten om de lichamen van terroristen -m.u.v. Hamas terroristen- terug te geven aan de Palestijnen. Minister van defensie Lieberman en Majoor Generaal Nitzan Alon verschilden van mening. Lieberman wil geen enkel lichaam teruggeven omdat dit terroristen zou afschrikken om aanslagen te plegen. Alon is van mening dat het niet teruggeven van lichamen juist leidt tot spanningen bij de Palestijnen. Vandaar dat voor een tussenoplossing is gekozen.

Overzicht berichten Joodse wereld (Diaspora) + link

Intelligentie Joden stelt voor een raadsel – RD (https://goo.gl/6WhVWh)
In het Reformatorisch Dagblad staat een artikel over de intelligentie van Joden. Waarom zijn Joden gemiddeld slimmer dan niet-Joden? Er worden verschillende verklaringen gegeven. Zo zijn Joden eeuwenlang gewend om de Tora en de Talmoed te bestuderen. Een andere verklaring luidt dat het in de genen zit, het IQ van Joden zou hoger zijn dan niet-Joden volgens een onderzoek. Maar een ander onderzoek weerspreekt dit. Nog weer een andere verklaring stelt dat Joden creatiever zijn dan niet-Joden. Dit zou te maken hebben met hun vasthoudendheid in hun geloof in Eén God en de weerstand die ze moeten bieden tegen de andere volkeren die in meerdere goden geloven. Het boek ”The Chosen Few” komt in 2013 met de volgende verklaring. Toen Joden weggevoerd werden naar Babylonië moesten alle Joden leren lezen en schrijven om te voorkomen dat de Joodse godsdienst verloren zou gaan. Joden worden gehaat om een slimheid. Antisemieten beweren dat de Joden uit zijn op wereldoverheersing. Lees verder in bovenstaande link.Donderdag 8 december 2016 - Aanslag verijdeld bij Tapuach kruispunt; politie oefent ontruiming Amona; grote botsing in Jeruzalem

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/price tag/arrestaties/hongerstaking + link

Terror attempt at Tapuah Junction – INN (https://goo.gl/a9TSVh)
Vanochtend heeft een Arabische terrorist geprobeerd om soldaten bij het Tapuach kruispunt neer te steken. Na een waarschuwingsschot werd de terrorist doodgeschoten. De terrorist is een 18 jarige Arabier uit Kalkilija.

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link

Police train for Amona evacuation at Negev army base – INN (https://goo.gl/mzQhIE)
De Israëlische politie is op een Negev legerbasis, waar een Arabisch stad is nagebouwd en normaal getraind wordt voor anti-terreuroperaties tegen Arabieren, zich aan het voorbereiden op de evacuatie van de Joodse buitenpost Amona die op 25 december 2016 ontruimd gaat worden. Honderden politieagenten doen mee aan de oefening. De ontruiming van Amona wordt een beetje vergeleken met de ontruiming van Goesh Katief in Gaza in 2005. De politie verwacht veel weerstand van de bewoners.

Amona residents: The evacuation is scheduled for Saturday night – INN (https://goo.gl/HygZe3)
Bewoners van Amona zeggen dat de evacuatie al aanstaande zaterdagavond, na het einde van de Sjabbat, zal plaatsvinden. Ze roepen aanhangers op om voor de Sjabbat al naar Amona te komen om de ontruiming tegen te gaan. Ze denken dus dat de evacuatie al eerder zal plaatsvinden dan 25 december 2016. Aanhangers wordt verzocht zo snel mogelijk te komen om te voorkomen dat het leger hen tegenhoudt. In 2006 werd de buitenpost ook al eens ontruimd door 10.000 politieagenten en soldaten. In Amona waren toen 3000 activisten die verzet boden. Er vielen meer dan 200 gewonden aan de kant van de demonstranten en 80 aan de kant van de politie en het leger. De bewoners van Amona zullen nu passief verzet plegen en ze hopen dat de veiligheidstroepen geen geweld gebruiken.

Overzicht berichten Israël binnenland + link

Massive car accident in Jerusalem's Bar Ilan intersection – INN (https://goo.gl/0xqu3b)
Aan het begin van de avond heeft in Jeruzalem bij het Bar Ilan kruispunt een grote botsing plaatsgevonden waarbij verschillende bussen en auto's betrokken waren. Er zijn een aantal gewonden (9) gevallen waarvan één ernstig.

Bomb explodes in Tel Aviv parking garage – INN (https://goo.gl/FBmkCq)
In een parkeergarage in Tel Aviv is vandaag een bom ontploft. De politie gaat niet uit van een nationalistische aanslag. Na een eerste onderzoek blijkt dat de explosie crimineel van aard is. De parkeergarage is gesloten voor verder onderzoek.

Overzicht berichten over demonstraties in Israël + link

Derech Haim movement campaigns against High Court – INN (https://goo.gl/0XrdJk)
De religieuze Derech Haim beweging, die de Tora als richtsnoer hanteert, heeft vandaag gedemonstreerd tegen het Hooggerechtshof. “Stop de dictatuur van het Hooggerechtshof”. De betogers vinden dat het Hooggerechtshof niet kan oordelen over religieuze zaken, over veiligheid, migranten, etc. Derech Haim vindt dat het Hooggerechtshof slechts een kleine groep vertegenwoordigt die haar wil oplegt aan de rest van de bevolking.Woensdag 7 december 2016 - Israëlische aanval op Damascus; 8 gewonden bij een brand in een jesjiva in Maalot

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link

Report: IDF strikes Damascus – INN (https://goo.gl/gcHlcu)
Arabische media melden dat de Israëlische luchtmacht een Syrische luchtmachtbasis nabij Damascus heeft gebombardeerd. Er zouden grote explosies zijn gehoord. De IDF maakt hier geen melding van. Vorige week zou de IAF ook al aanvallen in Syrië hebben uitgevoerd volgens Arabische media.

Liberman: Israeli strikes aimed at thwarting WMD transfers to Hezbollah – JP (https://goo.gl/8YrfDe)
Minister van defensie Avigdor Lieberman heeft vandaag de Israëlische aanval op Syrië toegegeven. Israëls doel was om te voorkomen dat massavernietigingswapens in handen zouden komen van Hezbollah.

Overzicht berichten Israëlische politiek/diplomatie + link

Regulation Law passes first reading – INN (https://goo.gl/3V0mCQ)
De Knesset heeft woensdagavond de Normalisatie Wet met 59 stemmen voor en 51 stemmen tegen aangenomen. Betzalel Smotrich, één van de initiatiefnemers van de wet, zegt dat Israël een stap dichterbij is gekomen bij het het volledig accepteren van de Joodse gemeenschappen in Judea en Samaria.

Overzicht berichten rechtszaken/onderzoeken/arrestaties/gevangenis in Israël/wereld + link

High Court says Temple Mount restraining orders illegal – INN (https://goo.gl/uE6a4o)
Het Hooggerechtshof heeft vandaag beslist dat de politieorders om Joden te weren van de Tempelberg illegaal zijn. De organisatie Honenu had namens twee Joden een petitie ingediend die door de politie werden tegengehouden de Tempelberg op te gaan alvorens eerst gehoord te worden over de kwestie. De hoorzitting gaat volgens het Hooggerechtshof in tegen het politiereglement en het verbod de Tempelberg te betreden gaat in tegen politieregelgeving en de wet. De twee Joden moesten een draconische lijst met verbintenissen ondertekenen anders konden ze de Tempelberg niet op. De staat heeft aangegeven de regelgeving te zullen gaan wijzigen en een nieuwe verbintenis te ontwerpen. Dit is door het Hooggerechtshof geaccepteerd.

Overzicht berichten Israël binnenland + link

8 wounded in yeshiva fire in northern Israel – INN (https://goo.gl/lxftX9)
Vanochtend vroeg zijn 8 studenten van een jesjiva gewond geraakt bij een brand. De Shorashim Jesjiva staat in Maalot (Galilea) in de buurt van de Libanese grens. Mogelijk is de brand veroorzaakt door kortsluiting van een elektrische verwarming. De gewonde studenten zijn naar een ziekenhuis in Naharija gebracht.

Overzicht berichten – peilingen/onderzoeken in en over Israël/Palestijnen + link

Israelis back Amona – INN (https://goo.gl/9MmddD)
Uit een nieuwe peiling van de Universiteit van Tel Aviv en de Israel Democracy Institute blijkt dat 46% van de Israëliërs een speciale wet wil om evacuatie van Amona tegen te gaan; 43% steunt de positie van de procureur-generaal die tegen zo'n wet is. Uit een andere vraag blijkt dat 47,5% van de Joodse Israëliërs vindt dat linkse Israëliërs niet loyaal of niet erg loyaal zijn aan de Joodse staat. Wat betreft de “Muezzin wet” om het geluid van de luidsprekers van de moskeeën in te dammen zegt 56% van de Joden het eens te zijn met de wet; 59% van de Joden en 93% van de Arabieren vinden dat het probleem minder formeel kan worden opgelost. Ook is een meerderheid van 44% van de Joden voor een gehele annexatie van Judea en Samaria, 38% is daarop tegen. Op de vraag of bij annexatie Palestijnen dezelfde rechten moeten krijgen zegt 48% nee en 42% ja. Wat betreft president Trump denkt dat 48,5% van de Joden dat hij gunstig is voor Israël, 1% denkt gunstig voor de Palestijnen, 7% denkt niet dat hij één van beide partijen voortrekt, 22% heeft geen mening. Onder de Arabieren denkt 60% dat hij gunstig is voor Israël.

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link

Americans flocking to new Givat Zeev project – INN (https://goo.gl/idNEr3)
Het Ramat Givat Zeev project net buiten Jeruzalem bij Route 443 naar Modi'in trekt veel Joodse Amerikanen die er een huis kopen. Er is al een record aantal huizen verkocht aan toekomstige immigranten uit Los Angelos en New York. Van de 350 woningen zijn er al 300 verkocht. Dat deze woningen zo aantrekkelijk zijn voor Amerikaanse Joden komt vanwege de hoge kwaliteit van de woningen zoals ze ook in de VS gewend zijn. Er zijn ook allerlei voorzieningen aanwezig zoals synagogen, zwembad, tennisbanen, basketbalvelden, winkelcentra, etc.Dinsdag 6 december 2016 - Israël weigert BDS activist van de Wereld Raad van Kerken de toegang tot het land

Overzicht berichten Israël en boycot/anti-Israël + link

BDS activist stopped at Ben-Gurion Airport – INN (https://goo.gl/o4tukH)
Een BDS activist van de Wereld Raad van Kerken mocht gisteren Israël niet binnenkomen omdat de Wereld Raad van Kerken de BDS beweging steunt. De raad stuurt vaker activisten naar Israël om beelden en verhalen te verzamelen van Israëlische Joden die Palestijnen onderdrukken. Via verschillende organisaties en campagnes promoot de Wereld Raad van Kerken de boycot beweging en demoniseert Israël. Dit is de eerste keer dat Israël een BDS activist die Israël tracht binnen te komen met een toeristenvisum de toegang tot het land weigert.

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link

Arabs and leftists file lawsuit against relocation of Amona – INN (https://goo.gl/3k1Y78)
Arabieren uit Silwad en de radicaal linkse organisatie Yesh Din zijn een rechtszaak gestart tegen de verplaatsing van Amona naar een ander deel van de heuvel. Ze beweren dat die grond ook behoort tot Arabieren uit Silwad. Het verplaatsen van Amona is juridisch mogelijk door de afwezigheid eigendom wet. Dit voorstel werd het eerst gedaan door procureur-generaal Avichai Mandelblit als oplossing om juridische problemen met de Normalisatie Wet te voorkomen. De verplaatsing van Amona is een compromis dat bereikt werd tussen premier Netanjahoe en minister Bennett om zo de Normalisatie Wet aan te nemen.

Destroyed Beit El buildings back in court – INN (https://goo.gl/WxUUh7)
De radicaal linkse organisatie Yesh Din heeft vanmiddag een petitie bij het Hooggerechtshof ingediend om de militaire inbeslagname van land in Beit El te ontbinden. In 2015 heeft de IDF twee gebouwen van het Dreinoff project bestaande uit 24 appartementen vernietigd. Yesh Din is er achter gekomen dat de Hogere Planning Raad van Judea en Samaria een masterplan heeft voor het gebied wat aannemer Meir Dreinoff de mogelijkheid biedt de gebouwen opnieuw te bouwen die de regering eerder sloopte. Yesh Din beweert dat de militaire inbeslagname van het gebied alleen economische doeleinden dient en geen defensieve. Daarom moet de militaire inbeslagname ontbonden worden volgens Yesh Din. Wordt de inbeslagname inderdaad ontbonden dan kunnen er geen nieuwe gebouwen meer gebouwd worden.

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link

IMI demonstrates new Magic Spear long range artillery system – INN (https://goo.gl/rJ5iKs)
IMI Systems heeft vorige week in het zuiden van Israël een demonstratie gehouden van precisie lange afstand artillerie. Onder de artillerie systemen was de Magic Spear, een 155 mm raket die een bereik heeft van 40 km en zijn doel kan treffen binnen een straal van 10 meter. Ook werd nog een langeafstandsraket gedemonstreerd met een bereik van 150 kilometer. IMI Systems is een wereldleider in artilleriesystemen en verkoopt haar producten niet alleen aan de IDF maar ook aan legers van andere landen.

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

Will the IDF see Hamas terrorists attempt to infiltrate Israel on motorcycles? – JP (https://goo.gl/JvCCWf)
Gisteravond heeft de IDF een grote militaire oefening gehouden bij de grens met Gaza. De oefening komt een week nadat Hamas in Gaza een grote militaire oefening hield. De IDF heeft verschillende scenario's nagespeeld in geval Hamas plotseling met een oorlog begint. Er wordt o.a. rekening gehouden met Hamas terroristen op motoren die via de tunnels Israël proberen te infiltreren. De IDF oefende samen met de lokale autoriteiten in het zuiden.Maandag 5 december 2016 - IDF succesvol in de strijd tegen stenen en brandbommen terreur

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/price tag/arrestaties/hongerstaking + link

IDF working aggressively against firebomb terrorism – INN (https://goo.gl/McJ37r)
De IDF is bezig met het op grote schaal bestrijden van stenen en brandbommen terreur door Palestijnse terroristen. Dit gebeurt door de Judea Regionale Brigade, de Efraim Regionale Brigade, de Samaria Brigade en Bataljon 101. Er worden hierbij veel Palestijnse terroristen gearresteerd. De laatste paar maanden (mei tot en met augustus) is het aantal terreurincidenten aanzienlijk afgenomen, van twee tot drie incidenten per dag naar één incident per maand.

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link

'They sold us out!' – INN (https://goo.gl/4IBf7e)
De bewoners van Amona zijn niet blij met de overeenkomst tussen Naftali Bennett en premier Netanjahoe inzake de Normalisatie Wet (zie berichtgeving gisteren). De “Amona clausule” is daarbij weggelaten. Dat betekent dat de inwoners weg moeten. Ze kunnen naar een nabij gelegen stuk land volgens de Afwezigheid Eigendom Wet. Maar daar gaan ze niet mee akkoord.
update: Premier Netanjahoe zegt dat de bewoners van Amona op de berg kunnen blijven waar ze nu zitten en dat ze als een gemeenschap kunnen blijven bestaan ondanks dat ze enkele tientallen meters moeten verhuizen (https://goo.gl/Dngrsx).

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link

Mandatory IDF service for men to be shortened – again – INN (https://goo.gl/G0ky6N)
Opnieuw wordt de dienstplicht voor mannen verkort. Het gaat van 32 naar 30 maanden in 2020. Oorspronkelijk gold een dienstplicht van 36 maanden. Doel van de verkorting is om de IDF efficiënter te laten opereren en een snellere overgang te maken van het leger naar de burgermaatschappij. Aan de andere kant kent de IDF nu al een tekort aan mannelijke soldaten door de verkorting van de dienstplicht van 36 naar 32 maanden. De verdere verkorting van de diensttijd komt boven op de beslissing om meer vrouwen in gevechtseenheden te laten dienen. Dat laatste maakt de IDF volgens sommige experts tot een zwak leger. Het is dus maar de vraag of de IDF op de goede weg zit met al deze veranderingen.Zondag 4 december 2016 - Akkoord over Normalisatie Wet; verkeer in Israël nog steeds onveilig

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link

PM to seek 30-day delay of Amona evacuation from High Court – YN (https://goo.gl/YLRTMt)
Premier Netanjahoe gaat aan het Hooggerechtshof vragen om de evacuatie van buitenpost Amona met 30 dagen uit te stellen. Reden voor het verzoek is dat er gebouwen gebouwd moeten worden om de geëvacueerde inwoners van de buitenpost op te vangen. Ook wordt stemming over de Normalisatie Wet die maandag in de Knesset zou plaatsvinden uitgesteld tot woensdag.
Update begin van de avond: Israel National News (https://goo.gl/TPd6WX) meldt dat er een akkoord is bereikt tussen premier Netanjahoe en minister van onderwijs Naftali Bennett inzake de Normalisatie Wet. Clausule 7 is geschrapt. Deze clausule hield in dat Amona niet ontruimd mag worden als de Normalisatie Wet van kracht is. Nu geldt dus dat alle Joodse nederzettingen gelegaliseerd worden zonder terugwerkende kracht. Voor Amona komt een aparte regeling. Hierbij geldt de Afwezigheid Eigendom Wet zodat Joden op een andere plek vlakbij kunnen wonen. De Procureur-Generaal moet nog wel akkoord gaan met het voorstel. Accepteert hij dit voorstel niet dan dreigt een coalitie crisis.

Overzicht berichten Israël binnenland + link

Traffic fatalities rise in 2016 – YN (https://goo.gl/5OUoL1)
Voor het vierde achtereenvolgende jaar is het aantal verkeersdoden in Israël toegenomen. Tot dusver zijn in 2016 328 Israëliërs omgekomen. Dat is 14 meer dan in dezelfde periode het jaar er voor en 100 meer dan in 2012. Het percentage bestuurders van auto's dat is omgekomen is 15% hoger in 2016. Voor het aantal treinslachtoffers is het percentage in 2016 met 20% gestegen. Er zijn 16% minder motorrijders omgekomen en 10% minder voetgangers. Sinds de oprichting van de staat Israël zijn bijna 33.000 Israëliërs omgekomen in het verkeer. Dat is meer dan oorlogen en terreuraanslagen bij elkaar. Er zijn ruim 5000 kinderen omgekomen in het verkeer. De Israëlische nationale ombudsman heeft in 2015 een aantal redenen gegeven die het hoge aantal verkeersslachtoffers bepalen: gebrek aan flitscamera's, slecht beleid ministerie van transport, te weinig verkeerspolitie en te weinig effectieve regels voor voetgangers.

Overzicht berichten weer, natuur en milieu + link

Heavy rains raise Kinneret 5 centimeters – INN (https://goo.gl/Ue6A1u)
Dankzij de grote hoeveelheid neerslag afgelopen donderdagavond en vrijdag is het waterpeil van het Meer van Galilea met 5 centimeter gestegen. Het waterpeil staat nu op 213,80 meter onder zeeniveau. Het peil ligt nog 5 meter onder de rode lijn die aangeeft dat het meer vol is. De 5 centimeter stijging is het hoogste in vier jaar tijd. In kibboets Elrom viel donderdag en vrijdag de meeste regen: 182 millimeter.

Overzicht berichten Israël/Joden overleden personen + link

Legendary IAF pilot Ran Pecker Ronen laid to rest – INN (https://goo.gl/7PYhrp)
Ran Pecker Ronen, een legendarische piloot van de Israëlische luchtmacht, is gisteren op 80 jarige leeftijd overleden na een lang ziekbed en vandaag begraven. Ronen voerde honderden vluchten uit en vocht in drie grote oorlogen (1956, 1967, en 1973) in een periode van 27 jaar. Hij heeft zeven vijandige vliegtuigen weten uit te schakelen. Tijdens zijn pensioen zette hij zich in voor risico jongeren.Shabbat (zaterdag) 3 december 2016

Er wordt vandaag geen nieuws verzameld vanwege de Joodse rustdag. Kijk voor de Sjabbat tijden in het artikel: Sjabbat tijden. Voor Parsja van de week ga naar: http://www.nik.nl/category/tora-van-de-week/ (bron: NIK)

Vrijdag 2 december 2016 - 'AIVD onderzocht Wilders' banden met Israël'

Overzicht berichten Israël/Palestijnse gebieden – Nederland + link

'AIVD onderzocht Wilders' banden met Israël' – NOS (https://goo.gl/5JVrSl)
In 2009 en 2010 heeft de AIVD Wilders' banden met Israël onderzocht. Dit meldt de Volkskrant vandaag. De AIVD was bezorgd over Wilders' loyaliteit met Israël en om Israëlische invloed op hem. Het is zeer uitzonderlijk dat de AIVD het gedrag van politici onderzoekt. De AIVD heeft verder niet gereageerd op het bericht in de Volkskrant. Het is onduidelijk of oud minister van binnenlandse zaken Ter Horst hiervan op de hoogte was. Tot 2010 had Wilders goede banden met Israëliërs, maar volgens de Joodse gemeenschap is dat tegenwoordig bekoeld. Wilders reageerde vanochtend met een tweetbericht: "Mensen die me willen stoppen zullen me eerst moeten vermoorden."

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

Hamas to hold war preparation drill in Gaza – INN (https://goo.gl/5OfbU5)
Hamas kondigde gisteren aan dat het aanstaande zondag een grote militaire oefening gaat houden in Gaza. Politie hoofdkwartieren en een aantal van de veiligheidsdiensten worden ontruimd en troepen zullen actief zijn in het veld. Dit lijkt een oefening te zijn voor een scenario van een Israëlische aanval. De laatste jaren is Hamas druk doende geweest met het graven van tunnels en het maken van raketten. Ook test Hamas regelmatig raketten. Vorige week werd nog gedreigd om Tel Aviv aan te vallen.

Overzicht berichten Israël en VS + link

Obama postpones moving of embassy to Jerusalem – INN (https://goo.gl/Fk3qSD)
Zoals gebruikelijk sinds 1995, heeft president Obama donderdag een afkeuring ondertekend om de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen. In 1995 heeft het Congres een wet aangenomen om de ambassade te verhuizen naar Jeruzalem. Maar de zittende president heeft steeds de mogelijkheid om dit af te keuren. Dit gebeurde meestal om “veiligheidsredenen”. Mogelijk zal dit de laatste keer zijn. Aankomend president Donald Trump heeft al aangegeven de ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen.Donderdag 1 december 2016 - Abbas: We zullen Israël niet erkennen; Amona aanhangers houden demonstratie bij de Tempelberg

Overzicht berichten Israël/Palestijnse gebieden + link

Abbas: We will never recognize Israel – INN (https://goo.gl/YOE7r8)
Tijdens het Fatach Congres zei Mahmoud Abbas, die herkozen is als leider van Fatach, dat de Palestijnen geen tijdelijke grenzen willen en doorgaan met het niet erkennen van Israël als een Joodse staat. De Palestijnen zullen ook streven naar goedkeuring van een Veiligheidsraad Resolutie tegen de “Israëlische nederzettingen”. Abbas zei ook dat de Palestijnen nog steeds met Groot-Brittannië onderhandelen over excuses voor de Balfour Verklaring van 1917.

Overzicht berichten over demonstraties in Israël + link

Amona supporters rally outside of Temple Mount – INN (https://goo.gl/0pYBP8)
Meer dan 600 aanhangers van de buitenpost Amona, dat binnenkort ontruimd gaat worden op last van het Hooggerechtshof, hebben vanavond een demonstratie gehouden rond de Tempelberg. De demonstratie maakte onderdeel uit van “Sivuv Shaarim” (het omcirkelen van de poorten). Hoewel politici in de Knesset nog proberen om de Normalisatie Wet er door te drukken om nederzettingen te behouden, is het onduidelijk of dit op tijd zal gebeuren en Amona alsnog gered kan worden. Tijdens de demonstratie werd een massagebed gehouden. Er werd ook gedanst en gezongen. Een 12-jarig meisje hield haar Bat Mitzwa tijdens “Sivuv Shaarim”, dat een trend schijnt te worden.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/price tag/arrestaties/hongerstaking + link

Security Minister: Half of fires were arson – INN (https://goo.gl/NN95ex)
Volgens de minister van veiligheid, Gilad Erdan, is meer dan de helft van de branden die in Israël woedden in de periode 18-26 november 2016, aangestoken. Er zouden in totaal 1773 branden zijn geweest, van klein tot groot. De politie heeft 35 mensen die branden stichtten of opriepen om branden aan te steken opgepakt. De brandstichtingen hebben de naam “Brand Intifada” meegekregen.

Overzicht berichten goede doel Israël/hulp aan andere landen + link:

Chabad on Campus raises money to help fire victims – INN (https://goo.gl/IOho05)
De Joodse chassidische beweging Chabad is internationaal een actie begonnen om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de branden in Israël. Op universiteiten over de hele wereld hebben studenten geld gedoneerd. Ook zijn studenten van Chabad on Campus naar Israël gegaan om daar te helpen bij de wederopbouw. Huizen die door de brand zijn verwoest moeten gerepareerd worden.

Overzicht berichten Israël en de Palestijnen/Arabieren + link

Arabs donate wood to rebuild Haifa synagogue – YN (https://goo.gl/qzBWAZ)
Arabieren in Haifa hebben hout geschonken aan de conservatieve Joodse gemeenschap in Haifa om hun synagoge te herbouwen. De derde verdieping van de Moriah synagoge in de wijk Ahuza van Haifa ging tijdens de bosbranden vorige week in vlammen op. De meeste branden in Israël bleken te zijn aangestoken door Israëlische Arabieren en Palestijnse Arabieren. In Haifa bestaat een goede verstandhouding tussen Joden en Arabieren, en de Arabische gemeenschap wil dat zo houden. Vandaar dat ze hulp bieden bij de herbouw van de synagoge.

Overzicht berichten Israël en VS + link

Report: Trump chooses Mattis as Defense Secretary – INN (https://goo.gl/muyEfj)
Volgende week zal bekend worden dat Donald Trump James N. Mattis zal benoemen als minister van defensie van de VS. Hij is een gepensioneerd marine generaal. Voor wat betreft Israël is van belang te melden dat Mattis kritiek heeft op de Iran deal. En wat betreft Joodse nederzettingen is hij negatief. Hij denkt dat handhaving van de nederzettingen zal leiden tot een Apartheidsstaat. Hij heeft als militair regelmatig contact gehad met zijn Israëlische collega's.

Overzicht berichten Israël en de Palestijnen/Arabieren en het vredesproces + link

Report: Obama won't force a peace plan before he leaves – INN (https://goo.gl/aaWxOE)
President Obama gaat geen vredesplan opleggen aan Israël en de Palestijnen voor hij vertrekt uit het Witte Huis. Dit hebben Amerikaanse functionarissen vandaag duidelijk gemaakt. President Obama had wel plannen om iets te doen, maar de verkiezing van Donald Trump als nieuwe Amerikaanse president heeft hem van gedachte doen veranderen. Donald Trump is meer pro-Israël dan Obama en dan zou het plan weleens negatief uit kunnen werken. Het Witte Huis levert geen commentaar op deze berichten.

Overzicht berichten Israël binnenland + link

Jerusalem light railway to pass through Emek Refaim – INN (https://goo.gl/QZDNFN)
De Blauwe Lijn van de light rail in Jeruzalem wordt uitgebreid. De rails komen te liggen van Gilo in het zuiden tot Ramot in het noorden. De route gaat door Emek Refaim, dat is een populair gebied in de stad. Het besluit is genomen na lang overleg en raadpleging van de bevolking van Jeruzalem. De zakensector van Emek Refaim zal er door gaan opbloeien en er komt schoon transport in plaats van opstopping en vervuiling dat het gebied nu kenmerkt. Toch is de bevolking van het gebied niet blij met het spoor. Ze hadden liever een alternatieve route gezien.

Lees verder

© 2017 Etsel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Speelschema Eredivisie 2015-2016 (volledig wedstrijdschema)Speelschema Eredivisie 2015-2016 (volledig wedstrijdschema)Het seizoen 2015-2016 in de Eredivisie zal van start gaan op vrijdag 7 augustus met de wedstrijd SC Heerenveen - De Graa…
Premier League 2016-2017: speelschema en uitslagenPremier League 2016-2017: speelschema en uitslagenHet Premier League-seizoen 2016-17 begint op 13 augustus 2016. Vanaf de dertiende augustus wordt er bijna onafgebroken g…
Bedragen studiefinanciering studiejaar 2015-2016Bedragen studiefinanciering studiejaar 2015-2016Wat is de hoogte van de studiefinanciering 2015 en 2016, maar ook voor het studiejaar 2013-2014 (tot en met december 201…
Krasloten: de December KalenderKrasloten: de December KalenderDe December Kalender van krasloten is een kraslot waar je 31 dagen lang plezier van hebt. Dit grote kraslot, dat je voor…
Sport in december 2016 - live op tv en/of via livestreamSport in december 2016 - live op tv en/of via livestreamDe laatste maand van het jaar staan er genoeg internationale topsportevenementen op de planning. Het aanbod is divers. S…
Bronnen en referenties
  • Zie vermelding in de tekst

Reageer op het artikel "Nieuws Israël: nieuws en achtergronden december 2016"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Etsel
Gepubliceerd: 02-01-2017
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Mens en samenleving
Special: Nieuws uit Israël
Bronnen en referenties: 1
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!