InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Mens en samenleving > Nieuws Israël: nieuws en achtergronden november 2016

Nieuws Israël: nieuws en achtergronden november 2016

Nieuws Israël: nieuws en achtergronden november 2016 In november 2016 was het grootste nieuwsfeit de bosbranden die in de periode 18-26 november Israël teisterden. Er zijn 1773 branden geteld, van klein tot groot. De helft van de branden zou zijn aangestoken door Israëlische Arabieren en Palestijnse Arabieren. In Israël worden de branden als een vorm van terreur beschouwd. Het zal meer dan 30 jaar duren voordat het landschap zich weer zal hebben hersteld. In november overleed ook de Joodse zanger Leonard Cohen. Hij is 82 jaar oud geworden. Meer nieuws volgt hieronder.
Ga voor actueel nieuws over Israël naar het actuele nieuwsoverzicht.


Woensdag 30 november 2016 - IAF valt doelen in Syrië aan

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link

Reports: Israel attacks targets in Syria – INN (https://goo.gl/hXq6ww)
Arabische media berichten dat de Israëlische luchtmacht twee aanvallen heeft uitgevoerd op het Syrische leger (een wapenopslagplaats) en op een wapenkonvooi van Hezbollah nabij Damascus. De aanvallen vonden vannacht plaats. Israël heeft de aanvallen niet bevestigd.

Overzicht berichten Israël/Palestijnse gebieden – Nederland + link

Denk valt CDA-Kamerlid aan om niet erkennen Palestijnse Staat – NOS (https://goo.gl/rqrsdS)
De politieke partij Denk heeft via haar leider Kuzu het CDA Kamerlid Amhaouch aangevallen omdat hij niet voor erkenning van Palestina heeft gestemd. Kuzu vindt dat een “gemiste kans”. "Dit is een laffe manier van politiek bedrijven", reageert Amhaouch. “Denk vertelt halve waarheden. Dat doen ze over onderwerpen als de beveiliging van moskeeën en dat doen ze nu weer met de motie over Palestina." Denk doet volgens Amhaouch aan etnisch profileren en zet mensen in de samenleving doelbewust tegen elkaar op.

Overzicht berichten rechtszaken/onderzoeken/arrestaties/gevangenis in Israël/wereld + link

Palestinian arrested on suspicion of starting Nataf fire – YN (https://goo.gl/fJYVQo)
De Shin Beth heeft een Palestijn gearresteerd die met een molotovcocktail afgelopen vrijdag de brand veroorzaakte in Nataf bij Jeruzalem. Hierbij is 25.0000 dunams bos verloren gegaan. In een ander incident zijn gisteren twee Palestijnse tieners van 16 jaar opgepakt die probeerden banden in brand te steken bij het Atarot industriegebied.

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link

Soldiers,yeshiva students petition against mixed-gender units – INN (https://goo.gl/BPWPs5)
Meer dan 1000 soldaten en jesjiva studenten hebben een petitie ondertekend waarin ze zich keren tegen gemengde legereenheden. Ze voeren Bijbelse motieven aan. De kracht van het leger van Israël is niet alleen gebaseerd op haar macht en professionaliteit maar voornamelijk op haar geest (Deuteronomium 8:18). Ze willen geen geest van gemengde dienstplicht (Deuteronomium 23:15). Er is de laatste tijd veel te doen om vrouwen in het leger. Steeds meer vrouwen willen in gevechtseenheden dienen. Volgens sommigen zorgt dit ervoor dat de IDF aan kracht zal inboeten.

Overzicht berichten Israëlische politiek/diplomatie + link

'Jewish Home may revolt against Coalition over Regulation Law' – INN (https://goo.gl/4xEGIC)
Het Joods Huis dreigt de samenwerking met de coalitie te stoppen als de Normalisatie Wet niet wordt aangenomen. Eerder vandaag werd de stemming uitgesteld omdat minister van financiën Kahlon het niet eens is met de wet. Gisteren berichtten we u dat premier Netanjahoe waarschuwt dat de Normalisatie Wet ertoe kan leiden dat Israël voor het Internationaal Strafhof in Den Haag wordt gedaagd.Dinsdag 29 november 2016 - Netanjahoe waarschuwt dat Normalisatie Wet Israël voor het Internationaal Strafhof kan brengen

Overzicht berichten Israëlische politiek/diplomatie + link

Netanyahu warns ministers: Regulation Bill could bring us to the ICC – YN (https://goo.gl/I8zZiu)
Premier Netanjahoe heeft zondagavond zijn ministers gewaarschuwd dat het aannemen van de Vordering c.q. Normalisatie Wet -waarbij met terugwerkende kracht Joodse nederzettingen worden gelegaliseerd die zijn gebouwd op Palestijns grondgebied- ertoe kan leiden dat Israël voor het Internationale Strafhof wordt gebracht. Het kan er ook toe leiden dat president Obama alsnog tegen Israël handelt bij de Veiligheidsraad. In de eerste lezing is de Normalisatie Wet al aangenomen door de Knesset. De procureur-generaal waarschuwt evenwel dat het wetsvoorstel in zijn huidige vorm onverdedigbaar is bij het Hooggerechtshof. Het Joods Huis wil echter pas van het wetsvoorstel af als er een goede regeling komt voor Amona en de andere Joodse nederzettingen in Judea en Samaria. De procureur-generaal heeft een compromisvoorstel gedaan om Amona tijdelijk te verplaatsen totdat een goede oplossing is gevonden voor de nederzettingen. Hij heeft ook een voorstel gedaan om het “Cypriotische Model” toe te passen. Hierbij wordt een speciale rechtbank opgericht in Judea en Samaria die zich bezighoudt met landgeschillen. Zijn voorstellen kunnen alleen maar plaatsvinden als de Normalisatie Wet niet wordt aangenomen. Ook moet het Hooggerechtshof de voorstellen goedkeuren. De bewoners van Amona zijn in ieder geval tegen de compromisvoorstellen.

Overzicht berichten Israël/Palestijnse gebieden – Nederland + link

Kamer nipt tegen erkenning Palestijnse staat – NOS (https://goo.gl/vHha8k)
De Tweede Kamer heeft tegen de erkenning van een Palestijnse staat gestemd. Er kwamen vijf stemmen tekort om de motie van de SP aan te nemen. Drie Kamerleden waren niet aanwezig bij de stemming. Voor erkenning van een Palestijnse staat zijn PvdA, D66, SP, Partij voor de Dieren, GroenLinks en Denk. Tegen zijn de VVD, CDA, PVV, SGP, Christen Unie en VNL.

Overzicht berichten Israël en de Palestijnen/Arabieren + link

Abbas’s Fatah opens first congress since 2009 – TOI (https://goo.gl/sR6RUV)
Vandaag is het Fatach Congres geopend. Het is het eerste congres van Fatach sinds 2009. Vrijdag worden de leden van Fatachs parlement en haar centrale comité gekozen. Tijdens het congres zullen 1400 afgevaardigden aanwezig zijn. Mahmoud Abbas blijft partijleider maar de discussie over het presidentschap wordt steeds intensiever. Abbas heeft geen opvolger aangewezen. Sommige analisten zien het congres als een poging van Abbas om zijn politieke rivalen uit te schakelen. Jibril Rajoub zegt dat de structuren van de partij gewijzigd moeten worden. Die dateren nog van 1960 toen de Palestijnen in de diaspora woonden. Saeb Erekat zegt dat tijdens het congres nieuwe leiders voor de toekomst gekozen kunnen worden. Het congres komt evenwel in een moeilijke tijd waar andere crises zijn in de regio. Ook lijkt de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump eerder gunstig te zijn voor Israël dan voor de Palestijnen. Jimmy Carter heeft vandaag nog wel gepleit voor een Amerikaanse erkenning van Palestina. Dat zou president Obama kunnen doen voordat hij uit het Witte Huis vertrekt, maar lijkt niet aannemelijk. Ook is er nog het conflict met Hamas.Maandag 28 november 2016 - IAF valt verlaten IS basis aan op de Syrische Golan; nieuw wetsvoorstel: brandstichters straffen als terroristen

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link

IAF attacks abandoned ISIS military facility in Syrian Golan – YN (https://goo.gl/0ABUKt)
De Israëlische luchtmacht heeft vanochtend vroeg een verlaten IS militaire faciliteit op de Syrische Golan (Wadi Sirhan) aangevallen. De aanval is een reactie op een IS aanval van gisteren op een groep Golani soldaten. Er zijn geen berichten van slachtoffers. Wadi Sirhan werd vroeger door de VN gebruikt. IS gebruikt de buitenpost voor training en de opslag van wapens.

Netanyahu: Israel won't allow ISIS to open 'a front of terror' on the Golan – JP (https://goo.gl/zSqjuw)
Premier Netanjahoe zegt vandaag dat Israël niet toe zal staan dat IS een “terreurfront” op de Golan gaat vormen. De aanleiding voor zijn opmerking is de beschieting gisteren door IS terroristen van IDF soldaten op de Golan. De premier waarschuwt IS en andere terroristische organisaties dat Israël een zero tolerance beleid voert wat betreft terreur. De laatste paar dagen zijn verschillende pogingen gedaan door terroristen om IDF soldaten aan te vallen vanuit Syrië. Israël zal volgens Netanjahoe hard terugslaan en de terroristen zullen een hoge prijs betalen.

Overzicht berichten toerisme en reizen + link

Erica Terpstra op reis in… Israël – Reisbizz.nl (https://goo.gl/chS7Vt)
Vorige week heeft Eric Terpstra Israël bezocht voor haar televisieprogramma 'Erica op Reis' bij omroep Max. Er zijn vooral opnames gemaakt in Tel Aviv en Jeruzalem. De uitzending is op 30 december 2016 bij omroep Max te zien. Het Israëlisch Nationaal Bureau voor Toerisme is erg blij met de uitzending. Die sluit op de najaarscampagne “two cities, one break” waarbij Nederlandse vakantiegangers uitgenodigd worden om Tel Aviv en Jeruzalem aan te doen.

Overzicht berichten Israëlische politiek/diplomatie + link

Likud MK proposes bill to treat arsonists as terrorists – INN (https://goo.gl/APWvwX)
Minister van Transport Katz van de Likoed heeft een wetsvoorstel ingediend waarbij brandstichters aangemerkt worden als terroristen. Het doel ervan is de regering de mogelijkheid te geven brandstichters op dezelfde wijze te straffen als terroristen. Meer dan 75.000 mensen moesten vorige week geëvacueerd worden als gevolg van het ecologisch terrorisme.

Overzicht berichten weer, natuur en milieu + link

Post-fire rehabilitation could take 30 years – YN (https://goo.gl/sMCVJH)
Volgens experts duurt het ongeveer 30 jaar voordat de natuur hersteld is van de branden die vorige week woedden in Israël. Niet alleen mensen zijn hun huis verloren ook de natuur heeft een behoorlijke klap te verduren gekregen. Veel bomen en struiken zijn verloren gegaan en ook de dierenwereld heeft onder de brand geleden. Volgens schattingen van het JNF zijn 11.000 dunams aan natuurgebied verloren gegaan. In de regio Jeruzalem alleen al ging het om 7.500 dunams natuur.

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link

Rabbi Karim to be sworn in as IDF chief Rabbi Thursday – INN (https://goo.gl/Yo47Qx)
Rabbi Eyal Karim zal komende donderdag ingezworen worden als nieuwe Opperrabbijn van de IDF. De petitie die Merets tegen hem had ingediend bij het Hooggerechtshof, vanwege beledigende opmerkingen aan het adres van homo's, is ingetrokken. De ceremonie zal plaatsvinden op de Kirya basis in Tel Aviv. Karim zal tevens bevorderd worden tot Brigadier-Generaal.Zondag 27 november 2016 - Minister Lieberman: Israëls antwoord op de branden is nederzettingen uitbreiden

Overzicht berichten Israël binnenland + link

Liberman: Our answer must be to expand the settlements – INN (https://goo.gl/8PBTgy)
Volgens minister van defensie Avigdor Lieberman moet Israël haar nederzettingen uitbreiden in antwoord op de aangestoken branden in Israël. Dat zei hij vanochtend tijdens zijn bezoek in Neve Tzuf waar drie branden waren aangestoken. De minister zei ook dat 110 branden zijn aangestoken. Van 17 van de branden is het ook daadwerkelijk bewezen. De overige branden worden nog onderzocht.
update: Een huis van een Holocaust overlevende in Neve Tzuf is helemaal tot de grond toe afgebrand. Avigail Ben Nun blijft echter in wonderen geloven. Ze heeft na de Holocaust een grote familie weten op te bouwen met kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. Het huis zal opnieuw opgebouwd worden en mooier worden dan voorheen. Reserve Luitenant Kolonel en Neve Tzuf inwoner Itzik Shadmi zegt dat voor elk verbrand huis er tien terug zullen komen.

Bennett: 'Fire terrorists tried to kill an Israeli town' – YN (https://goo.gl/gNPv9G)
Het stadje Halamish in de Benjamin regio is zwaar getroffen door de brand. Er zijn 18 huizen volledig afgebrand. Minister van onderwijs Naftali Bennett die het stadje vanochtend bezocht zegt dat terroristen geprobeerd hebben om om het hele stadje af te branden en haar bewoners te doden. Uit onderzoek blijkt dat de brand bij het Halamish op twee plekken is aangestoken. De bewoners die hun huizen verloren hebben zullen voorlopig in caravans wonen. Bij Hadera in moshav Talmei Elazar brak vanochtend ook brand uit. Deze is inmiddels onder controle.

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link

IDF eliminates ISIS force from the air – INN (https://goo.gl/VTnjTy)
Vanochtend werd een patrouille van de Golani Brigade vanuit Syrië door IS terroristen onder vuur genomen. De Golani soldaten schoten terug en even later werden de IS terroristen vanuit de lucht beschoten door een IAF gevechtstoestel. Alle vier de terroristen kwamen hierbij om het leven.

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link

Israel ups stealth fighter purchase to 50 planes – INN (https://goo.gl/HM9ae6)
De Israëlische luchtmacht gaat meer F-35s aanschaffen. Aanvankelijk was de bedoeling er 33 te kopen. Dat worden er nu 50 en uiteindelijk 75 in totaal. Zo wil Israël decennia lang een overwicht behouden op de Arabische landen. Het eerste vliegtuig arriveert halverwege december in Israël. Israël krijgt de F35i – Adir, die ontworpen is naar Israëlische wensen. Deze is afgelopen juni gereed gekomen in Fort Worth, Texas.Shabbat (zaterdag) 26 november 2016

Er wordt vandaag geen nieuws verzameld vanwege de Joodse rustdag. Kijk voor de Sjabbat tijden in het artikel: Sjabbat tijden. Voor Parsja van de week ga naar: http://www.nik.nl/category/tora-van-de-week/ (bron: NIK)

overzicht nieuws van afgelopen Shabbat

  • Bij Jeruzalem (gebied van Nataf) is gistermiddag een grote brand uitgebroken.
  • Een Amerikaanse supertanker vliegtuig is vrijdagavond in Israël geland. Deze wordt ingezet bij de bestrijding van branden. Zaterdagmiddag is het vliegtuig in actie gekomen boven het gebied van Nataf bij Jeruzalem. De bewoners kunnen inmiddels weer naar huis.Vrijdag 25 november 2016 - Nog steeds branden op verschillende plekken in Israël

Overzicht berichten Israël binnenland + link

Town near Jerusalem evacuated as fires continue to rage – INN (https://goo.gl/Vnr1A4)
Rond twee uur vannacht Israëlische tijd is een brand uitgebroken bij de religieuze moshav Beit Meir dat ligt tussen Jeruzalem en Beit Shemesh. Inwoners van de moshav, inclusief gasten, zijn naar de stad Shoresh geëvacueerd. Ooggetuigen zagen een aantal brandstichters wegvluchten. Eén verdachte kon worden gearresteerd en naar de anderen is de politie op zoek. Ook in Galilea ontstonden vannacht branden. Har Halutz bij Karmiel moest geëvacueerd worden. Tussen Iksal en Nazareth Illit ontstond een bosbrand. Bij Dolev in de Benjamin regio brak brand uit in een wadi. Ook daar werden bewoners geëvacueerd. In Haifa woeden nog steeds branden.

1ste update rond 9 uur vanochtend: Bij Kiriat Gat en Nahal Sorek langs Route 6 zijn branden uitgebroken. De hoofdweg van Kiriat Gat is afgesloten. Ook rijden er geen treinen naar en van de stad.

2de update rond 11.10 uur vanochtend: Er heeft een eerste arrestatie plaatsgevonden van een Arabier die mede Arabieren ophitste brand te stichten (YN - https://goo.gl/O1ykF4). Het gaat om de zoon van een lid van de Islamitische Beweging uit Rahat in het zuiden van Israël. Hij deed zijn oproep op Facebook. De 24-jarige man wordt vandaag nog voorgeleid voor de rechtbank. Ondertussen zijn al meer dan 12 brandstichters opgepakt op de West Bank, in Galilea en in Haifa.

3de update rond 1 uur vanmiddag: Door de sterke wind zijn branden in Haifa die aanvankelijk waren gedoofd opnieuw gaan oplaaien (INN - https://goo.gl/XgvUQB). Mensen worden geadviseerd om nog niet naar hun huizen terug te keren.

Overzicht berichten goede doel Israël/hulp aan andere landen + link:

Noodactie bosbranden in Israel – JNF (https://goo.gl/phXD5P)
Via het Joods Nationaal Fonds kunt u geld doneren n.a.v. de bosbranden in Israël. Ga naar: https://www.jnf.nl/producten/noodactie-bosbranden-israel/Donderdag 24 november 2016 - Haifa omsingeld door zes grote branden - veel branden in Israël aangestoken door terroristen (een aantal verdachten gearresteerd); Arabieren vieren feest op sociale media i.v.m. de branden in Israël

Overzicht berichten Israël binnenland + link

Watch: Giant fire in Haifa – INN (https://goo.gl/CQoz01)
Rond de havenstad Haifa woeden vier grote branden. De brandweer is bezig de branden onder controle te krijgen. Tot dusver zijn er twee lichtgewonden gevallen door de branden. Ook is er brand in Talmon in de Benjamin regio die opnieuw is opgelaaid. Daar zijn twee auto's in vlammen opgegaan. Gisteren werden er 60 gezinnen geëvacueerd maar mochten vandaag weer terugkeren.

1ste update rond half 4 vanmiddag: Veel branden in Israël worden aangestoken door terroristen. Veiligheidstroepen maken jacht op hen. De Jerusalem Post (https://goo.gl/w4zL2S) meldt dat al een aantal verdachten is opgepakt. Maar ook de harde wind en droogte spelen een rol bij de branden. Er ontstaan nieuwe branden terwijl andere branden juist onder controle zijn gebracht. In Haifa zijn ondertussen 11 buurten ontruimd. Het gaat om 60.000 mensen die weg moeten uit hun huizen. Ze worden opgevangen in het Bat Galim Community Center of het oude Qiryat Eliezer voetbalstadion. Ook de de Universiteit van Haifa is ontruimd. Deze ligt op de Carmel waar veel bossen zijn. Het vuur gaat richting de universiteit. Door de branden en de rook is de lucht in Haifa behoorlijk vervuild. Mensen wordt aangeraden binnen te blijven. Het aantal gewonden is opgelopen tot 31 als gevolg van problemen met de ademhaling.

2de update rond half 6 vanavond: Het leger zet extra soldaten in om de brandweer te helpen met het blussen van het vuur en het evacueren van mensen (https://goo.gl/grOqaq). Het weekendverlof van alle soldaten is ingetrokken. Er zijn al 100 slachtoffers in ziekenhuizen opgenomen met ademhalingsproblemen. Er zijn momenteel zes branden in Haifa. Er is een speciaal onderzoeksteam ingesteld die de situatie van alle branden in heel Israël in de gaten houdt. De brandweer geeft geen informatie over de plekken waar de brand wel of niet is aangestoken. Het is zeker niet het werk van pyromanen. Het gaat om Arabische terroristen waarvan een aantal al is gearresteerd.

3de update rond 8 uur vanavond: De branden hebben al voor veel schade veroorzaakt. Vele huizen en bedrijven in Haifa zijn beschadigd geraakt. Ook een jesjiva (Mevaser Shalom) in Haifa is in vlammen opgegaan. Veel religieuze boeken zijn verloren gegaan. Er zijn geen gewonden gevallen. Wel zijn er veel slachtoffers die ademhalingsproblemen hebben.

4de update rond half 11 vanavond: Er zijn acht arrestaties verricht n.a.v. brandstichtingen. De verdachten zouden in het noorden van Israël verschillende branden hebben aangestoken. Israël vermoedt dat de helft van de 200 branden van de afgelopen dagen is aangestoken. Minister Deri heeft gedreigd om de brandstichters hun Israëlische burgerschap te ontnemen. In Haifa zijn inmiddels al 85.000 mensen geëvacueerd. Haifa kent een bevolking van ongeveer 280.000 inwoners anno 2015.

PM: Arsonists are terrorists – INN (https://goo.gl/BEKtJz)
Premier Netanjahoe, sinds kort de langst zittende premier van Israël, heeft bevestigd dat de brandstichters terroristen zijn. Ze zullen dan ook op dezelfde wijze gestraft worden als terroristen. Er worden ook mensen opgepakt die andere mensen ophitsen om branden te stichten. Er zijn al verdachten opgepakt maar de politie wil vooralsnog niet veel informatie kwijt.

Countries send aid to fight fires across Israel – INN (https://goo.gl/fdEJvp)
Verschillende landen hebben blusvliegtuigen naar Israël gestuurd om mee te helpen bij de bestrijding van branden die op verschillende plekken in Israël woeden. Het gaat om 10 vliegtuigen uit Rusland, Turkije, Kroatië, Italië, Griekenland en Cyprus.

Arab social media ablaze with 'Israel is burning' posts celebrating fires – JP (https://goo.gl/d0UQ7N)
In de Arabische wereld wordt op sociale media uitgebreid bericht over de branden in Israël. “Israël staat in brand”. Arabieren zijn er blij mee. Sommigen twitteren dat Israël wordt gestraft omdat het onlangs een wet heeft aangenomen om het geluid van de muezzin te beperken.Woensdag 23 november 2016 - Israël wordt geteisterd door verschillende branden

Overzicht berichten Israël binnenland + link

Firefighters battle blazes across Israel – INN (https://goo.gl/7f2QHg)
Op verschillende plekken in Israël woeden branden. De brandweer is druk bezig de vuurhaarden te blussen. Er zijn branden bij Jeruzalem, in Zichron Ja'akov en Dolev. Ook zijn er 13 verschillende brandhaarden in Galilea. De wind speelt hierbij een belangrijke rol. Deze wakkert de branden weer aan. Branden in Zichron Ja'akov en Dolev die gisteren waren gedoofd zijn weer opnieuw opgelaaid.

Overzicht berichten rechtszaken/onderzoeken/arrestaties/gevangenis in Israël/wereld + link

Attorney General opens police enquiry into submarine purchase – INN (https://goo.gl/5RYV4o)
Israëls procureur-generaal heeft besloten een politieonderzoek te laten doen naar de aankopen van onderzeeërs door de IDF. Volgens Channel 10 heeft advocaat David Shimron conflicterende belangen in deze zaak. Hij is zowel privé advocaat van premier Netanjahoe als vertegenwoordiger van het Duitse scheepvaartmaatschappij die de onderzeeërs aan Israël levert. Uit een ander onderzoek blijkt dat premier Netanjahoe de verkoop liet doorgaan terwijl minister van defensie Ya'alon en de IDF tegen waren. Channel 2 meldt echter dat advocaat Shimron vragen negatief heeft beantwoord over betrokkenheid van Netanjahoe bij de aankoop. De leugendetector gaf aan dat Shimron de waarheid sprak. Netanjahoe had zondag tijdens de kabinetszitting gezegd dat de aankopen alleen belangrijk waren voor het behoud van Israëls militaire overwicht.

Overzicht berichten Israël en boycot/anti-Israël + link

SGP: Stop met steun aan boycotbeweging tegen Israël – RD (https://goo.gl/nLSXSS)
SGP-Kamerlid Van der Staaij vindt dat de Nederlandse overheid geen financiële steun meer moet geven aan de zogeheten BDS-beweging die oproept tot een boycot van Israël. “Deze organisaties leveren geen bijdragen aan het bevorderen van vrede in het Midden-Oosten, terwijl dat wel het doel van het regeringsbeleid is. Het werkt juist contraproductief om ze te financieren.” Volgens minister Koenders steunt Nederland geen boycot van Israël. De regering geeft volgens hem geen geld aan boycotactiviteiten. Maar andere activiteiten van organisaties die de BDS-beweging ondersteunen, krijgen wel subsidie. Overigens willen de ChristenUnie en de SGP 1 miljoen euro uittrekken voor het godsdienstvrijheidsfonds en voor voor verzoeningsprojecten tussen Israëliërs en Palestijnen. De ChristenUnie wil 1 miljoen euro minder verstrekken aan de Palestijnse Autoriteit omdat het veroordeelde terroristen financiert.

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link

IDF commander slams mixed gender units – INN (https://goo.gl/OzTlFZ)
De discussie in Israël over vrouwen in gevechtseenheden van de IDF is nog niet geluwd. Commandant Jonathan Baranski geeft vandaag ook zijn mening. Hij vindt gemengde gevechtseenheden maar niets. Volgens hem gaat het geschil niet over het versterken van het leger maar over gelijkheid tussen man en vrouw die in veel onderdelen van het de maatschappij niet geldt. Hij verwijst naar sportactiviteiten waarbij ook scheiding is tussen man en vrouw. Wil de IDF overwinningen behalen dan moeten er geen gemengde eenheden zijn. De bestaande gemengde eenheden in de IDF zijn dan ook geen succes. Deze hebben zich moeten aanpassen aan het andere (beperkte) fysieke gesteldheid van vrouwen. De eenheden zijn minder effectief dan gevechtseenheden waarin alleen mannen dienen.Dinsdag 22 november 2016 - Naftali Bennett probeert vertegenwoordigers van Trump te overtuigen de tweestatenoplossing te begraven.

Overzicht berichten Israëlische politiek/diplomatie + link

Bennett lobbies Trump administration to ditch two-state solution – INN (https://goo.gl/OmPVku)
Het Kantoor van de premier heeft ministers verboden om met leden van Trumps nieuwe regering te praten. De maatregel komt nadat bekend is geworden dat minister Naftali Bennett afgelopen zondag achter gesloten deuren contact heeft gehad met vertegenwoordigers van Trump. Bennett zou geprobeerd hebben om hen ervan te overtuigen de tweestatenoplossing vaarwel te zeggen. Bennett wil dat Israël Gebied C, 60% van Judea en Samaria, annexeert. Gebied A en B zouden in Palestijnse handen komen. Verder wil hij dat de Gazastrook onder Egyptisch bestuur komt. Premier Netanjahoe heeft er niet officieel op gereageerd. Maar volgens Arutz Sheva is de premier er niet blij mee.

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

Israeli Navy destroys Gaza-bound ship smuggling weapons – YN (https://goo.gl/q9wBMB)
De Israëlische marine heeft vanmiddag voor de kust van Gaza een boot met wapens vernietigd. De boot zag eruit als een vissersboot. Maar toen de Israëlische marine langskwam sprongen er twee Palestijnen overboord. De marine beschoot de boot en daarna ontplofte de boot helemaal door de explosieven die aan boord waren. De boot was al een paar dagen geleden vanuit het zuiden van Gaza vertrokken naar de Sinaï. Vandaag keerde het zwaarbeladen met wapens terug richting Gaza. Israël had informatie over de boot ontvangen en stuurde er een schip op af om de mensen aan boord te arresteren. Eerst vuurde het waarschuwingsschoten af. Vervolgens sprongen er twee Palestijnen overboord en zwommen naar de kust. De marine beschoot de motor van het schip en er ontstond brand. Deze brand zorgde ervoor dat de explosieven aan boord ontploften. Er zijn het afgelopen anderhalf jaar al drie boten met wapens onderschept.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/price tag/arrestaties/hongerstaking + link

Terrorist shot, killed near Jerusalem – INN (https://goo.gl/VP48Mi)
Bij de Kalandia controlepost is vanochtend een terrorist doodgeschoten. Hij kwam zwaaiend met een mes op een bewaker af. Gelukkig kon de terrorist tijdig worden uitgeschakeld. Aan Israëlische zijde zijn verder geen gewonden gevallen. Er werd nog een bommenexpert ingeschakeld om er zeker van te zijn dat de terrorist geen explosieven bij zich had die zouden kunnen ontploffen.

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link

Sephardic Chief Rabbi: Do not censor the Torah – INN (https://goo.gl/U9Zanj)
De Sefardische Opperrabbijn Yitzhak Yosef is gevraagd een standpunt in te namen inzake de Meretz petitie tegen de benoeming van Rabbijn Karim als Opperrabbijn in de IDF. Hij zegt dat het doel van de petitie is om de Tora te censureren en vergelijkt de censuur met de de donkerste perioden in de Joodse geschiedenis. Linkse Israëliërs willen de monden van de rabbijnen snoeren en voorkomen dat eeuwenoude Joodse traditie wordt voortgezet. “Maar de Tora kan niet veranderd worden en de rabbijnen mogen geen letter van de Schriftelijke en Mondelinge Tora wijzigen.” Hij vindt dat de autonomie van de rabbijnen beschermd moet worden om zo de Tora missie te vervullen.Maandag 21 november 2016 - Regering geeft Joodse religieuze scholen extra geld

Overzicht berichten Jodendom + link

Government funding for yeshivas reaches new high – INN (https://goo.gl/2oOoBY)
Joods religieuze scholen krijgen van de regering 48 miljoen shekels extra. In totaal krijgen de jesjivot 1,17 miljard shekels (302 miljoen dollars). Dit is een recordbedrag. Het extra geld is nodig voor het financieren van buitenlandse jesjiva studenten die in Israël studeren. Er komt ook nog 100 miljoen shekels voor getrouwde jesjiva studenten. Torastudie bloeit in Israël. De Joodse staat kent nu meer jesjiva studenten dan destijds in Europa voor de Holocaust.

Overzicht berichten rechtszaken/arrestaties/gevangenis in Israël/wereld + link

Jewish Home MK: Supreme Court has declared war on the government – INN (https://goo.gl/UMvBBT)
Knessetlid Motti Yogev van het Joods Huis bekritiseert de beslissing van het Hooggerechtshof om de benoeming van Kolonel Rabbijn Eyal Karim voor het militaire rabbinaat uit te stellen. Hij vindt het niet kunnen dat het Hooggerechtshof zich bemoeit met aanstellingen binnen de IDF. Hierdoor wordt de democratie aangetast. Yogev vindt dat rechter Mirjam Noar de oorlog heeft verklaard aan de gekozen regering. Rabbijn Karim is omstreden omdat hij in het verleden negatieve uitspraken heeft gedaan over homo's. Vooral links Israël heeft bezwaren tegen zijn benoeming als Opperrabbijn van het leger. Yogev is van mening dat het Hooggerechtshof te veel zwicht voor druk van links.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/price tag/arrestaties/hongerstaking + link

IDF nets 9 terrorists, weapons, and terror funds in raids – INN (https://goo.gl/0jnJ3e)
De IDF heeft vannacht in Judea en Samaria 9 terroristen opgepakt. Het gaat om 3 leden van de Islamitische Jihad, 2 leden van Hamas, en 4 terroristen die onafhankelijk opereren. Ook zijn er wapens in beslag genomen. Bij een andere operatie is geld en een computer in beslag genomen. Bij een derde operatie is een wapenfabriekje in de regio Jenin opgerold.

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link

IDF to release new 'moral guidelines' for soldiers in West Bank – JP (https://goo.gl/mBSe3O)
De legerleiding van de IDF heeft ethische richtlijnen uitgevaardigd voor soldaten die opereren in Judea en Samaria. Het is het resultaat van een studie naar Palestijnen die aanslagen pleegden uit wraak tegen hun slechte behandeling door soldaten bij controleposten. Er worden richtlijnen gegeven voor arrestaties, hoe soldaten woningen van Palestijnse verdachten en hun familieleden moeten binnengaan en hoe omgegaan moet worden met gevangenen. Tijdens hun trainingen krijgen soldaten hierin geen onderricht. Daardoor hebben ze soms problemen om de situatie goed in te schatten.Zondag 20 november 2016 - Lichte aardschok gevoeld in Israël; Jeruzalem gaat veel nieuwe huizen bouwen

Overzicht berichten Israël binnenland + link

3.6-magnitude earthquake felt in northern Israel – INN (https://goo.gl/rIsjJB)
Vannacht werd in Israël een kleine aardschok gevoeld met een kracht van 3,6 op de Schaal van Richter. Het epicentrum lag in Zuid-Libanon, 30 kilometer ten zuiden van de stad Sidon. De aardschok werd gevoeld in Zefat en Kiriat Shmona. Er zijn geen berichten van gewonden of schade in zowel Zuid-Libanon als Israël.

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link

1,440 new housing units to be built in Jerusalem – INN (https://goo.gl/5bTHI6)
Vandaag praat het Jeruzalem Planning en Bouw Comité over de bouw van 1440 nieuwe huizen in de wijk Ramat Shlomo van Jeruzalem. Het is één van de grootste projecten van het Comité en komt naar aanleiding van de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen die gunstig lijken voor de bouw van Joodse huizen. Het plan is een uitbreiding van het vorige plan dat destijds niet is uitgevoerd vanwege oppositie van de regering Obama. Jeruzalem wil ook duidelijk maken aan Trump dat Israël doorgaat met bouwen van huizen. Naast de huizen voor Ramat Shlomo komen er ook 2600 huizen in Givat Hamatos en 3000 in Gilo. En er liggen nog meer plannen klaar die in de vriezer lagen vanwege de oppositie van de regering Obama.

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link

Senior IDF officer: women in Armored Corps means a weaker IDF – INN (https://goo.gl/nhyquv)
Volgens verschillende experts, waaronder reservist majoor-generaal Yiftach Ron-Tal voormalig commandant van de grondtroepen, betekent veel vrouwen in het Gepantserde Korps een verzwakking van de IDF. Het zijn feministische groepen die proberen om meer vrouwen in alle eenheden van de IDF te laten dienen. Daarmee wordt de IDF verder verzwakt. Het gaat volgens Ron-Tal niet alleen om het feit dat ze vrouw zijn, maar simpelweg dat ze niet geschikt zijn voor iedere functie. Ook niet alle mannen kunnen in gevechtseenheden dienen.Shabbat (zaterdag) 19 november 2016

Er wordt vandaag geen nieuws verzameld vanwege de Joodse rustdag. Kijk voor de Sjabbat tijden in het artikel: Sjabbat tijden. Voor Parsja van de week ga naar: http://www.nik.nl/category/tora-van-de-week/ (bron: NIK)Vrijdag 18 november 2016 - Veiligheidsadviseur Michael Flynn gunstig voor Israël, controversieel richting Joden

Overzicht berichten Israël en VS + link

Trump's new security advisor Flynn warm toward Israel, controversial on Jews – JP (https://goo.gl/DTqykj)
Oud generaal Michael Flynn is door Donald Trump aangewezen als nieuwe veiligheidsadviseur. Dat is positief voor Israël omdat Flynn pro-Israël is. Maar de oude generaal heeft ook een anti-Joodse tweet verstuurd tijdens de presidentsverkiezingen ("Not anymore, Jews. Not anymore."). Hij heeft daar wel zijn excuses voor aangeboden en zegt dat het een fout was.

Overzicht berichten Israël binnenland + link

'They are terrorizing the rabbis' – INN (https://goo.gl/a228Cc)
De Opperrabbijn van Jeruzalem en voormalige Sefardische Opperrabbijn Amar is verbolgen over de kritiek van de LGBT gemeenschap en de Reform Beweging op hem. Eerder had hij zich negatief uitgelaten over homoseksualiteit. Links Israël spreekt daar schande van en wil dat hij aftreedt. Amar zegt dat de Bijbel niet herschreven kan worden en dat homoseksualiteit een zonde is. Hij vindt dat linkse mensen rabbijnen terroriseren zodat deze zich niet tegen homoseksualiteit durven uit te spreken. Ze mogen zelfs niet zeggen dat de Shabbat ontheiligd wordt.Donderdag 17 november 2016 - Aantal vrouwen in gevechtseenheden van de IDF laatste jaren met 400% toegenomen

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link

400% rise in female IDF combat soldiers; overall conscription down – JP (https://goo.gl/9diA5K)
Het aantal vrouwen in gevechtseenheden van de IDF is met 400% toegenomen de laatste jaren. Ook het aantal charedische soldaten is de laatste jaren toegenomen. Echter over het geheel genomen is het aantal rekruten met 3% gedaald. Dit is het gevolg van veranderende demografische factoren. Religieuze vrouwen die vervangende dienstplicht hebben kiezen overigens ook steeds vaker voor de gewone dienstplicht.

IDF, National Security Council defend submarine acquisition – INN (https://goo.gl/EjSCYK)
Uit onderzoek van een journalist van Channel 10 zou blijken dat Israël drie onderzeeërs bij een Duits bedrijf heeft gekocht omdat dat bedrijf werd vertegenwoordigd door advocaat David Shimron, de advocaat van premier Netanjahoe. De woordvoerder van de IDF ontkent dit. De koop zou gewoon gedaan zijn onder professionele omstandigheden zonder invloeden van buitenaf. Aanbevelingen waren er van het veiligheidskabinet, de Nationale Veiligheidsraad en het ministerie van Buitenlandse Zaken. De journalist beweert dat de toenmalige minister van defensie Ya'alon niet bij het koopproces betrokken was, maar dat wordt door de IDF woordvoerder ontkend.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/price tag/arrestaties/hongerstaking + link

Kosovo: aanslag op Israëlisch elftal verijdeld – NOS (https://goo.gl/hCxLZw)
Volgens de politie van Kosovo zijn vorige week twee aanslagen verijdeld. Eén van de aanslagen was gericht op het Israëlische voetbalelftal in Albanië (daarover berichtten we al eerder). Kosovo heeft samen met Albanië en Macedonië 24 mensen opgepakt waarvan 18 in Kosovo. Er zijn ook explosieven en wapens in bezit genomen door de politie. Twee Albanezen die banden onderhouden met IS zijn de leiders.

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link

New bypass road in Etzion Bloc nears construction – INN (https://goo.gl/uWUVJn)
Er wordt binnenkort begonnen met de aanleg van een nieuwe ringweg die het Goesh Etzion kruispunt verbindt met de zuidelijke Joodse gemeenschappen richting Kiriat Arba. Deze ringweg en andere verkeersaanpassingen moeten het reizen in het Goesh Etzion Blok aanzienlijk veiliger maken. De ringweg zal in 2017 gereed zijn.

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link

How did Hezbollah get American tanks? – INN (https://goo.gl/MY2KbL)
De US State Department doet onderzoek naar Amerikaanse tanks die in bezit zijn van Hezbollah. M113 tanks werden onlangs gezien tijdens een militaire parade in de Syrische stad al-Kosair. Libanon ontkent dat het M113 tanks aan Hezbollah heeft geleverd. Het Libanese leger heeft deze tanks nooit gehad. Israël heeft deze tanks wel in bezit gehad en destijds geleverd aan het Zuid Libanese leger. Omdat dit leger niet meer bestaat zijn mogelijk deze tanks in handen gekomen van Hezbollah.Woensdag 16 november 2016 - Hamas bedreigt Tel Aviv

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

Hamas threatens Tel Aviv – INN (https://goo.gl/yp6zxr)
Een terroristenleider en woordvoerder van Hamas, Mushir al-Masri, heeft gedreigd Tel Aviv aan te vallen. Volgens de woordvoerder bezit Hamas honderden en zelfs duizenden raketten die Tel Aviv kunnen treffen. Hamas heeft krachtige langeafstandsraketten die een groot gebied van Israël kunnen raken. Wat betreft de lichamen van twee IDF soldaten zegt de woordvoerder deze pas te zullen teruggeven aan Israël als voldaan wordt aan de voorwaarden van Hamas.

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link

Regulation Law passes preliminary reading – INN (https://goo.gl/DIVhGf)
De Verordening Wet is vandaag door de inleidende lezing van de Knesset gekomen. Hiermee is de normale status van de Joodse gemeenschappen in Judea en Samaria weer een stap dichterbij gekomen. Er waren 58 stemmen voor en 50 tegen. Bij officiële aanname van de wet kunnen Joodse nederzettingen niet meer ontruimd worden via een procedure bij de rechter.

Overzicht berichten Israël binnenland + link

Eilat to receive new water park – YN (https://goo.gl/ZQJdKG)
Begin 2017 wordt in Eilat een nieuw waterpark gebouwd. Het park, genaamd Luna Water Eilat, wordt niet al te groot (2830 vierkante meter) maar kent wel 30 waterattracties. Het is een park met o.a. een golfslagbad, 25-meter lange glijbaan en een winkelgebied. De locatie is de oude “Texas Ranch” dat vroeger gebruikt werd als filmlocatie. Er kunnen 3500 mensen tegelijk het park bezoeken. Er is ook een twee verdiepingen gebouw met winkels, cafetaria en een conferentiecentrum. Het park zal, afhankelijk van het seizoen, aan 100 mensen werk bieden. De entreeprijs is nog niet bekend maar ligt vermoedelijk tussen de 75 en 100 shekels. De gemeente Eilat komt ook nog met twee andere projecten: een waterpark in de noordelijke Arava en een onderwater promenade.Dinsdag 15 november 2016 - Amona zal zeker ontruimd gaan worden

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link

Defense Ministry allocates 90 million NIS for Amona evacuation – INN (https://goo.gl/7IKCRP)
Nadat gisteren het Hooggerechtshof heeft bepaald dat de ontruiming van Amona niet kan worden uitgesteld, heeft het ministerie van defensie 90 miljoen shekels gereserveerd voor de evacuatie van Amona en de bouw van een nieuwe gemeenschap voor de bewoners. Mocht de Verordening c.q. Normalisatie wet nog voor die tijd worden aangenomen door de Knesset dan geldt dit helaas niet meer voor Amona. Amona zal dan worden opgeofferd om de andere Joodse gemeenschappen te redden.

Overzicht berichten Israël en VS + link

ZOA: ADL should apologize for Anti-Bannon accusations – INN (https://goo.gl/V9y16q)
Volgens de Zionist Organization of America (ZOA) is Steven Bannon helemaal geen antisemiet en is hij juist pro-Israël. ZOA president Klein wil dat de Anti-Defamation League excuses maakt voor de opmerking dat Bannon een antisemiet zou zijn. ZOA zegt dat de pro-Israël adviseurs van Trump -Gingrich, Giuliani, Pence, Kushner, Friedman, Greenblatt, Adelson- nooit zouden toestaan dat Trump zou samenwerken met een antisemiet.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/price tag/arrestaties/hongerstaking + link

Decline in terrorism in J'lem area in 2016 – YN (https://goo.gl/jMhpks)
Ondanks dat er in 2016 (januari – oktober) meer dan 3000 gevallen waren waarbij met stenen en brandbommen werd gegooid in de regio Jeruzalem, is het aantal met tientallen procenten afgenomen. De afname is volgens de politie te danken aan meer inzet van politieagenten en de toename van het aantal arrestaties. Vooral aanslagen van lone-wolves is afgenomen en ook het aantal incidenten rond de Tempelberg is gedaald door het oppakken van de onruststokers.

Overzicht berichten Holocaust en antisemitisme + link

CER: Anti-Semitism concerns in Europe after Trump election – INN (https://goo.gl/MiTpNT)
Volgens de Conference of European Rabbis (CER) zal het antisemitisme in Europa toenemen vanwege de verkiezing van Donald Trump als Amerikaanse president. Rechtse partijen in Europa zullen door die winst van Trump ook meer kiezers aantrekken. Hierdoor zal het antisemitisme in Europa toenemen. Trump heeft nog wel Joodse adviseurs, maar de rechtse partijen in Europa hebben dat niet. Ook speelt een rol dat Trump minder nadruk wil leggen op de buitenlandse politiek van de VS. De VS zullen zich dan ook minder met Europa bemoeien. Ook dat kan leiden tot antisemitisme in Europa.

Overzicht berichten IDF/IAF/defensie/cyber warfare/Mossad/Shin Beth + link

Lockheed Martin selects Israel for F-35 training center – INN (https://goo.gl/KAyrOK)
De militaire samenwerking tussen de VS en Israël wordt steeds beter. Lockheed Martin heeft besloten om Israël uit te kiezen als trainingscentrum voor de F35-stealth bommenwerper. Het trainingscentrum wordt gebouwd in de Negev woestijn. Ga voor een video verslag naar bovenstaande link.

Overzicht berichten Jodendom + link

Thousands to come to Hevron for Shabbat Chayei Sarah – INN (https://goo.gl/ZbQkpB)
Volgende week Shabbat trekken duizenden Joden naar Hebron voor Shabbat Chayei Sarah. Het is voor de 50ste keer na de Zesdaagse Oorlog in 1967 dat Joden de Shabbat in Hebron vieren. In Parsha Chayei Sarah wordt staat te lezen dat Abraham het graf voor de aartsvaders kocht in Hebron. Dit jaar is het thema “Israëlische soevereiniteit” omdat Hebron 50 jaar geleden is bevrijd.Maandag 14 november 2016 - Ministers keuren "muezzin wet" goed

Overzicht berichten Israël binnenland + link

Ministers approve 'muezzin law' – INN (https://goo.gl/kRg6EX)
Ministers uit het kabinet hebben de “muezzin wet” aangenomen. Deze wet verbiedt het om de luidsprekers van moskeeën op de maximale stand te zetten om moslims 's ochtends vroeg op te roepen tot gebed. Veel mensen in Israël hebben er last van en kunnen zo niet verder slapen.

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link

How the Regulation Law can help save Amona – INN (https://goo.gl/gqoOZp)
Gisteren heeft het Ministerieel Comité voor de Wetgeving de Verordening Wet aangenomen. Als de Knesset deze wet ook aanneemt dan hebben de Joodse nederzettingen in Judea en Samaria dezelfde rechten als de nederzettingen binnen de Groene Lijn. Als dit voor 25 december 2016 gebeurt dan kan Amona nog gered worden. Het probleem van eigendom grond kan dan gecompenseerd worden door geld of door huur totdat een eindregeling is getroffen inzake de grond.

Netanyahu demands Herzog apologize for 'virus' comment – INN (https://goo.gl/muuZ9J)
Premier Netanjahoe eist verontschuldigingen van oppositieleider Herzog die de Joodse inwoners van Judea en Samaria een “virus” noemt die de staat Israël ondermijnen. De opmerking van Herzog kwam nadat gisteren de Verordening Wet is aangenomen waarbij Joodse nederzettingen dezelfde rechten krijgen als nederzettingen binnen de Groen Lijn (zie bericht hierboven).

Overzicht berichten Israël en VS + link

Trump kiest insider en 'onruststoker' als naaste adviseurs – NOS (https://goo.gl/E1Wweh)
Donald Trump heeft de antisemiet Stephen Bannon niet benoemd als stafchef in het Witte Huis. Wel wordt hij de belangrijkste strategische adviseur van Trump. De Republikeinse partijvoorzitter Reince Priebus is aangewezen als stafchef. Hij zal betrokken zijn bij de belangrijke beslissingen die Trump neemt. In Israël was gisteren onrust ontstaan dat mogelijk Bannon stafchef zou worden (zie berichtgeving gisteren). Of Israël blij is met Bannon als strategisch adviseur van Trump is ook maar zeer de vraag.Zondag 13 november 2016 - Stelt Trump een antisemiet aan als stafchef in het Witte Huis?

Overzicht berichten Israël en VS + link

Trump expected to announce Chief of Staff – INN (https://goo.gl/WROIrb)
Er bestaat een kans dat Donald Trump een antisemiet gaat aanstellen als stafchef in het Witte Huis. Het gaat om Steve Bannon die een uitgesproken hekel heeft aan Joden. Bannon was Trumps campagne voorzitter. Er is ook nog een andere kandidaat: Reince Priebus. De Joodse dochter van Trump, Ivanka Trump, heeft een voorkeur voor Priebus. Dat geldt ook voor politici in Washington. Maar Donald Trumps voorkeur is de antisemiet Steve Bannon. Het gaat er dus nog om spannen wie het werkelijk gaat worden.

Netanyahu warns ministers against predicting Trump’s Israel policy – JP (https://goo.gl/8FTFgB)
Premier Netanjahoie heeft zijn ministers gewaarschuwd voorspellingen te doen in de media inzake Trumps Israël beleid. Hij vindt dat dit pas kan zodra de VS een nieuwe regering heeft. Netanjahoe wil een verantwoordelijke relatie met de VS onderhouden en daarbij passen geen voorspellingen.

Overzicht berichten Israël/Joden overleden personen + link

5 of Leonard Cohen's most 'Jewish' songs – INN (https://goo.gl/bVZUfH)
Vorige week maandag overleed de Joods Canadese zanger Leonard Cohen op 82 jarige leeftijd. Hoewel hij het Boeddhisme praktiseerde en ook nog in een Zen-klooster heeft gezeten heeft het Jodendom een belangrijke rol bij hem gespeeld. Er zijn minstens vijf nummers die hij heeft geschreven waarin het Jodendom een belangrijke invloed speelde:
  • Hallelujah (toespeling op de Psalmen en verhalen van de Joodse profeten, van Koning David tot Simsom)
Now I’ve heard there was a secret chord
That David played, and it pleased the Lord
But you don’t really care for music, do you?


  • Who By Fire (gebaseerd op Unetaneh Tokef, een Joods gebed tijdens de Hoge feestdagen, Jom Kippoer)
And who by fire, who by water
who in the sunshine, who in the night time
who by high ordeal, who by common trial
who in your merry, merry month of May
who by very slow decay
and who shall I say is calling?


  • You Want It Darker (als voorbereiding op de dood, hij gebruikt de term Hineni (hier ben ik) dat Abraham gebruikte)
Magnified, sanctified be thy holy name
Vilified, crucified in the human frame
A million candles burning for a help that never came
You want it darker, we kill the flame.


  • The Story of Isaac (over het bijna offer van Izaäk)
You who stand above them now
Your hatchets blunt and bloody
You were not there before
When I lay upon a mountain
And my father’s hand was trembling
With the beauty of the word.
And if you call me brother now
Forgive me if I inquire
Just according to whose plan
When it all comes down to dust
I will kill you if I must
I will help you if I can.


  • If It Be Your Will (vertaling van het Hebreeuwse Ken Yehi Ratzon, een lied aan God gericht)
If it be your will
If there is a choice
Let the rivers fill
Let the hills rejoice
Shabbat (zaterdag) 12 november 2016

Er wordt vandaag geen nieuws verzameld vanwege de Joodse rustdag. Kijk voor de Sjabbat tijden in het artikel: Sjabbat tijden. Voor Parsja van de week ga naar: http://www.nik.nl/category/tora-van-de-week/ (bron: NIK)Vrijdag 11 november 2016 - Donald Trump noemt Israël een sprankje hoop voor de wereld

Overzicht berichten Israël en VS + link

Trump: Israel is a ray of hope to the world – INN (https://goo.gl/jvErJh)
Donald Trump heeft zich voor het eerst uitgelaten over Israël sinds hij tot president is gekozen. Hij “houdt van Israël en haar burgers” en ziet de Joodse staat als “een sprankje hoop voor de wereld.” Trump wil de relatie met Israël verbeteren na acht magere jaren onder president Barack Obama. “Israel and the US share so many common values, like free speech, freedom of worship, and the special emphasis on creating opportunities for all citizens to fulfill their dreams.” Trump gelooft niet in een opgelegde tweestatenoplossing: “I believe that my administration will be able to fill an important role in aiding the two sides to reach a just and lasting peace, one which must come through negotiations between the two sides themselves, and not through coercion by outside elements. Israel and the Jewish people deserve it.”

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/price tag/arrestaties/hongerstaking + link

UN to Israel: Stop shooting terrorists – INN (https://goo.gl/IIuOyc)
De VN wil dat Israël stopt met het doden van terroristen die aanslagen plegen op Israëlische burgers en soldaten. Dit zegt Michael Lynk, speciaal VN rapporteur voor de mensenrechten in Judea en Samaria. Volgens Lynck hoeven de terroristen niet doodgeschoten te worden. Ze kunnen ook tegen de grond worden geworpen zoals destijds is gebeurd met de Joodse moordenaar Yishai Shlissel die tijdens de Gay Parade in Jeruzalem ruim een jaar geleden een meisje van 16 neerstak.Donderdag 10 november 2016 - Het Syrische leger waarschuwt Israël om Syrië niet meer aan te vallen

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link

Syrian army to Israel: Don't attack us again – INN (https://goo.gl/Ek2TZh)
Het Syrische leger heeft Israël gisteren gewaarschuwd om Syrië niet meer aan te vallen. Gisteren kwam vanuit Syrië een mortier neer op de Israëlische Golan. De IDF bestookte daarop een positie van het Syrische leger. Hierbij werd één kanon vernietigd en één kanon beschadigd.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/price tag/arrestaties/hongerstaking + link

IDF uncovers terror cell in Jerusalem, Samaria – INN (https://goo.gl/UA6zWU)
In Jeruzalem en Samaria is een terreurcel opgepakt die verantwoordelijk was voor talloze aanslagen in de afgelopen maanden. Het gaat om negen Arabische terroristen die de afgelopen drie maanden zijn opgepakt door Israëls veiligheidsdiensten. Ze hielden zich bezig met bomaanslagen op IDF troepen. Er werden ook nieuwe aanslagen voorbereid. Explosieven zijn in beslag genomen.

Overzicht berichten Israël en VS + link

'Trump does not view Jewish settlement as an obstacle to peace' – INN (https://goo.gl/lOQrRk)
Volgens een naaste adviseur van Donald Trump (Jason Greenblatt) ziet de toekomstige Amerikaanse president de Joodse nederzettingen niet als een obstakel voor vrede. Trump verwijst hiervoor naar de ontruiming van Joodse nederzettingen in Gaza die ook niet hebben geleid tot vrede. Trump zal Israël ook geen “vredesproces” opleggen. Trump is van mening dat beide partijen er zelf uit moeten komen. Greenblatt denkt tevens dat Trump zijn woord zal houden wat betreft de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem.

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link

Netanyahu to request postponement for Normalization Law – INN (https://goo.gl/xSfHFm)
Premier Netanjahoe wil de “Normalisatie Wet” voor de Joodse bewoners van Judea en Samaria uitstellen. Deze wet, die door het Joods Huis is ingediend, moet ervoor gaan zorgen dat Joodse bewoners van Judea en Samaria dezelfde rechten krijgen als alle andere Israëliërs die binnen de zogenaamde Groene Lijn wonen. Inwoners van Judea en Samaria moeten al voldoen aan alle plichten maar hebben nog niet alle rechten zodat ze nog steeds geen normaal leven kunnen leiden. De Normalisatie Wet zal overigens niet gaan gelden voor Joden die in buitenposten wonen die niet door de staat erkend worden.

Overzicht berichten christelijke wereld in relatie tot Israël/Jodendom/Joden + link

Duitse kerk neemt afstand van zending onder Joden – RD (https://goo.gl/QO1ia0)
De Evangelische Kerk in Duitsland (EKD) stopt met zending onder Joden. De synode van de kerk wijst de vervangingstheologie, die stelt dat de kerk de plaats van Israël heeft ingenomen, af. De bij de EKD aangesloten kerken zijn echter vrij om een afwijkende visie te hebben op zending onder Joden.Woensdag 9 november 2016 - Pro-Israël presidentskandidaat Donald Trump wint Amerikaanse presidentsverkiezingen

Overzicht berichten Israël en VS + link

Donald Trump wint presidentsverkiezingen VS - NOS (https://goo.gl/rmNAv6)
Donald Trump, die erg pro-Israël is, heeft de Amerikaanse verkiezingen gewonnen. Hij heeft ruim gewonnen van Hillary Clinton. Hij heeft 276 kiesmannen gewonnen. Hij had er 270 nodig. In zijn overwinningsspeech zei hij: "Nu is het tijd om de wonden van de verdeeldheid te helen", zei Trump. "Tegen alle Democraten, Republikeinen en onafhankelijken zeg ik: laten we samenkomen als één verenigd volk. Ik beloof dat ik een president zal zijn voor iedere Amerikaan. Dat is heel belangrijk voor me."

Netanyahu congratulates Trump – INN (https://goo.gl/JQQquQ)
Premier Netanjahoe heeft Donald Trump gefeliciteerd met zijn verkiezingsoverwinning. Netanjahoe noemt Trump een “ware vriend” van Israël. Hij kijkt vooruit naar samenwerking met Trump op het gebied van veiligheid, stabiliteit en vrede in de regio.

Glick to Trump: "Ascend the Temple Mount" – INN (https://goo.gl/M4cAiY)
Knessetlid Yehuda Glick, een Tempelberg activist, roept de nieuw gekozen Amerikaanse president om Judea en Samaria te bezoeken en ook de Tempelberg op te gaan. Glick zendt Trump “Gods zegen vanuit Jeruzalem”. Hij hoopt dat Trump een bron van licht en energie in de wereld is.

How did Jews vote in 2016? – INN (https://goo.gl/x4N6V2)
Hoe hebben de Amerikanen gestemd? Trump heeft de meeste stemmen ontvangen van de Evangelische christenen (81% stemde op Trump). In totaal stemde 58% van de Protestanten op Trump tegen 39% op Clinton. Ook bij de Katholieken was Trump het populairst: 52% om 45%. Bij de Joodse bevolkingsgroep was Clinton het populairst: 71% om 24%.

Overzicht berichten Golan-Syrië-Libanon (Hezbollah, Iran en IS) + link

Mortar hits Golan Heights, no one hurt – YN (https://goo.gl/1pUQFd)
Na ongeveer twee maanden stilte is vandaag vanuit Syrië weer een mortiergranaat op Israëlische bodem terechtgekomen. Het gaat vermoedelijk om een afzwaaier. Er zijn geen gewonden gevallen.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/price tag/arrestaties/hongerstaking + link

Stabbing attempt in the West Bank – YN (https://goo.gl/0eH2Y6)
Vanochtend heeft een Arabische terrorist in Huwara een Israëlische soldaat aangevallen met een schroevendraaier. Omdat de soldaat een kogelvrij vest droeg raakte hij niet gewond. De terrorist werd meteen uitgeschakeld en met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.Dinsdag 8 november 2016 - IDF ontmantelt twee wapenfabriekjes en arresteert gezochte terroristen

Overzicht berichten Israël/Palestijnse gebieden + link

IDF closes two weapon factories, nabs wanted terrorists – INN (https://goo.gl/GamXJH)
Gisteravond heeft de IDF twee operaties uitgevoerd in Yatta en Jenin. Daarbij werden twee wapenfabriekjes gesloten, wapens in beslag genomen en gezochte terroristen opgepakt. Sinds het begin van 2016 zijn meer dan 370 wapens in beslag genomen en 36 wapenfabriekjes ontmanteld.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/price tag/arrestaties/hongerstaking + link

Terreurdreiging bij WK-kwalificatiewedstrijd Albanië-Israel – NOS (https://goo.gl/wDNl0N)
De voetbalwedstrijd tussen Albanië en Israël die zaterdag zou worden gehouden in Shkoder wordt verplaatst vanwege een terreurdreiging. IS zou van plan zijn om een aanslag te plegen op het Israëlische voetbalteam. Veiligheidsdiensten hebben vier verdachten aangehouden die banden onderhouden met IS. De FIFA kwam met de volgende mededeling: "Op verzoek van de Albanese voetbalbond heeft de FIFA besloten het duel te verplaatsen. Wij zijn daarmee akkoord gegaan." De wedstrijd wordt nu in Elbasan, vlak bij de hoofdstad Tirana, gespeeld.

Overzicht berichten Israëlische politiek/diplomatie + link

Israel thwarts Palestinians’ campaign to join Interpol – TOI (https://goo.gl/FxC9kq)
Israël heeft voorkomen dat de Palestijnse Autoriteit lid wordt van Interpol. Premier Netanjahoe noemt dit een diplomatiek succes en zegt dat Israël ook tracht te voorkomen dat de PA lid wordt van andere internationale organisaties. Israël wilde niet dat de PA lid werd van Interpol omdat anders gevoelige informatie in handen terecht zou kunnen komen van terroristen.

Overzicht berichten Jodendom + link

Night operation at Joseph’s Tomb – INN (https://goo.gl/jkBs4b)
Renovatie werkzaamheden aan het graf van Jozef in Samaria zijn afgerond. Het heeft ongeveer een jaar geduurd. De renovatie was nodig omdat het graf vaak beschadigd wordt door Palestijnse vandalen. Met behulp van donaties was het mogelijk het graf weer op te knappen.Maandag 7 november 2016 - Burgemeester Jeruzalem: veel Arabieren wonen op Joodse privégrond

Overzicht berichten Judea en Samaria, Jordaan Vallei en Jeruzalem (Tempelberg/Westelijke Muur) + link

Jerusalem Mayor: Thousands of Arabs live on Jewish property – INN (https://goo.gl/PJanlu)
Burgemeester Barkat van Jeruzalem is naar de Procureur-Generaal gestapt en hem verzocht uit te zoeken wat de gevolgen zijn van de beslissing van het Hooggerechtshof inzake de ontruiming van Amona voor Jeruzalem. Amona moet ontruimd worden omdat volgens het Hooggerechtshof Joodse huizen zijn gebouwd op Arabisch privégrond. In Oost-Jeruzalem wonen sinds 1948 veel Arabieren op Joodse privégrond die ze tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog van 1948 moesten verlaten. Dit zou betekenen dat deze Arabieren alsnog uit hun huizen gezet moeten worden net zoals de Joden uit hun huis moeten in Amona. Het kan niet zo zijn dat Joden wel uit hun huis gezet mogen worden en Arabieren niet.

Overzicht berichten Israël en de Palestijnen/Arabieren en het vredesproces + link

Israel reiterates opposition to Middle East peace conference in Paris – YN (https://goo.gl/3z8Cs9)
Israël heeft formeel “nee” gezegd tegen het Midden Oosten vredesconferentie in Parijs. Volgens Israël leidt deze conferentie af van het werkelijke doel om direct te onderhandelen met de Palestijnen. Frankrijk heeft nog niet gereageerd op de officiële afzegging, maar eerder gaf de Franse minister van buitenlandse zaken al aan dat de conferentie gewoon door zal gaan.

Overzicht berichten Israël en EU/ EU-landen + link

European Union to sue Israel over illegal Arab buildings – INN (https://goo.gl/mbyLIX)
De EU Commissie adviseert haar lidstaten om Israël aan te klagen inzake de vernietiging van illegale Arabische gebouwen die door de EU zijn gefinancierd. De woningen zijn gebouwd in Gebied C waar Israël het voor het zeggen heeft. Israëls minister van buitenlandse zaken is woedend en bekritiseert zowel de EU als de afzonderlijke lidstaten. De beslissing van de EU Commissie is twee weken geleden al genomen en is niet bindend. Wel wordt het als aanbeveling beschouwd. Israël is verbaasd dat de Commissie deze beslissing heeft genomen. In Gebied C worden ook regelmatig Joodse huizen ontruimd. En in Gebied A van Judea en Samaria staan zelfs helemaal geen Joodse huizen.

Overzicht berichten Israël en boycot/anti-Israël + link

New law okays ban on entry for Israel boycotters – INN (https://goo.gl/klwFH1)
De Knesset heeft in de eerste lezing een nieuwe wetsvoorstel aangenomen. Het wetsvoorstel regelt een ban op individuen en organisaties die Israël boycotten. Zij mogen Israël niet meer binnenkomen. Israël haalt momenteel alles uit de kast om de BDS beweging het zo lastig mogelijk te maken om Israël te boycotten.Zondag 6 november 2016 - PA voorkomt grote terreuraanslag bij controlepost in Hebron

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/price tag/arrestaties/hongerstaking + link

PA foils planned terror attack – YN (https://goo.gl/dDBX0C)
De Palestijnse Autoriteit heeft een grote terreuraanslag bij een controlepost in Hebron weten te voorkomen. Een Palestijnse terrorist werd vlak voor de aanslag opgepakt. Mogelijk zou de aanslag met 12 kilo explosieven veel doden en gewonden hebben veroorzaakt.

Overzicht berichten Israël en de Palestijnen/Arabieren en het vredesproces + link

Wife of Yigal Amir: Incitement did not motivate Rabin assassination – JP (https://goo.gl/sT9KAR)
De vrouw van Jigal Amir, Larisa Trembovler, zegt in een interview dat Amir premier Rabin niet om politieke redenen doodschoot. Hij wilde geen andere politieke partij aan de macht hebben. Het enige wat hij wilde was dat de Oslo Akkoorden werden stopgezet omdat dit leidde tot veel bloedvergieten. Amir had zich ook niet laten ophitsen. Hij zag dat de protesten, hongerstakingen, en het feit dat de helft van de bevolking tegen het vredesproces was tot niets leidden. Larisa Trembovler bidt dat haar man snel vrijkomt.

Overzicht berichten Israël binnenland + link

Israeli police receive advanced helicopters – INN (https://goo.gl/4CR0TD)
De Israëlische politie heeft zes nieuwe supermoderne helikopters aangeschaft die het gaat inzetten in de strijd tegen criminaliteit en terrorisme. Het gaat om Amerikaanse helikopters, het H125 model. Deze gaan de oude Bell 206 helikopters uit de jaren '60 vervangen. De nieuwe helikopters worden de komende maanden naar Israël getransporteerd. Elbit Systems heeft voor 115 miljoen dollars aan de helikopters meebetaald. Elbit zal zich ook bezighouden met het onderhoud en verbetering ervan.

Overzicht berichten Jodendom + link

Ivanka Trump prays for father's success at Lubavitch tomb – YN (https://goo.gl/sSMT3P)
Ivanka Trump, de dochter van Donald Trump die zich acht jaar geleden bekeerd heeft tot het orthodoxe Jodendom, heeft het graf van de Lubavitcher Rebbe bezocht en gebeden voor succes voor haar vader tijdens de Amerikaanse verkiezingen. Ivanka werd vergezeld door haar Joodse man en Trumps Israël adviseur.Shabbat (zaterdag) 5 november 2016

Er wordt vandaag geen nieuws verzameld vanwege de Joodse rustdag. Kijk voor de Sjabbat tijden in het artikel: Sjabbat tijden. Voor Parsja van de week ga naar: http://www.nik.nl/category/tora-van-de-week/ (bron: NIK)Vrijdag 4 november 2016 - Herdenking dood Rabin 21 jaar geleden

Overzicht berichten Israël/Joden overleden personen + link

Rabin remembered 21 years after assassination – YN (https://goo.gl/mDFODc)
Vandaag is het 21 jaar gelden dat Jitschak Rabin werd doodgeschoten door Jigal Amir. Op de Herzl Berg is een kleine herdenking gehouden door familie en een aantal hoogwaardigheidsbekleders. De dochter van Rabin hield een toespraak. Ze is bezorgd dat er in Israël nog steeds een haatstemming heerst die overeenkomt met de periode vlak voor Rabins dood. Sommige Israëliërs vinden het nog steeds goed dat Rabin werd gedood. Shimon Peres werd onlangs naast het graf van Rabin begraven.Donderdag 3 november 2016 - Open oorlog in de media tussen Hooggerechtshof en minister van justitie

Overzicht berichten Israëlische politiek/diplomatie + link

Supreme Court severs ties with Ayelet Shaked over gun to the head threats – JP (https://goo.gl/cYLRte)
Er is een open oorlog gaande tussen het Hooggerechtshof en minister van justitie Ayelet Shaked. Deze laatste wil de manier van aanstelling van rechters wijzigen. Ze wil dat de Knesset een wet aanneemt die het mogelijk maakt dat de minister van justitie en het politieke echelon de mogelijkheid krijgt om rechters aan te stellen. Het Hooggerechtshof wil dat niet. Tot op heden schrijft de wet voor dat zeven van de negen leden van het Rechterlijk Selectie Comité een kandidaat moeten steunen die rechter wordt bij het Hooggerechtshof. Hoewel er al meer politici (6) dan rechters (3) in het comité zitten, heeft het Hooggerechtshof bij de aanstelling uiteindelijk het laatste woord. En dat zit Shaked dwars. Er verschijnen allerlei dreigementen in de media waarbij President Miriam Naor van het Hooggerechtshof het gevoel heeft dat ze met "een pistool op tafel" moet onderhandelen. Ze heeft daarom besloten om niet verder met Shaked te onderhandelen omdat die niets zegt over de dreigementen.
update: Er is een compromis bereikt waarbij besloten is dat zes van de negen leden van het Rechterlijke Selectie Comité een kandidaat moeten steunen die rechter wordt bij het Hooggerechtshof.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/price tag/arrestaties/hongerstaking + link

Terrorist neutralized in attempted stabbing attack – INN (https://goo.gl/Iv5XMV)
Vanmiddag is door IDF soldaten een Arabische terrorist uitgeschakeld die probeerde met een mes Joden neer te steken bij een populaire liftplek in de buurt van de Joodse gemeenschap Ofra ten noorden van Jeruzalem. De terrorist is aan zijn verwondingen overleden. Aan Joodse zijde zijn geen slachtoffers gevallen.

Overzicht berichten Israël/Palestijnse gebieden + link

PA blasts plan for light rail to Ma'aleh Adumim – INN (https://goo.gl/z08Ve8)
Minister van Transport Katz wil de lighrail van Jeruzalem verbinden met verschillende plaatsen in Judea en Samaria. Er komt een lightrail naar Maaleh Adoemiem, naar steden in de Binyamin-Adam regio en naar Givat Ze'ev. De Palestijnse Autoriteit is niet blij met het plan omdat het volgens haar de West Bank opdeelt in losse kantons. Maar de burgemeester van Efrat is wel blij. Hij wil ook een verbinding tussen zijn stad en Jeruzalem omdat het verkeer in het zuiden van Jeruzalem erg druk is.

Overzicht berichten Israël en VS + link

Exclusive: Trump beats Clinton in Israeli absentee-voter exit poll – JP (https://goo.gl/8RSX3r)
Bij een exit poll onder Amerikanen die in Israël wonen blijkt dat Donald Trump de populairste kandidaat is voor het presidentschap met 49%. Clinton haalde slechts 44%. De opkomst (30.000) was wel laag (in 2012 was de opkomst 80.000) en zegt iets over beide kandidaten die niet erg geliefd zijn.Woensdag 2 november 2016 - Geweld tussen orthodoxe en liberale Joden bij de Kotel

Overzicht berichten Jodendom + link

Violent outbreaks at the Kotel between orthodox and liberals – YN (https://goo.gl/si3QtX)
Vanochtend is het tot geweld gekomen tussen orthodoxe en liberale Joden toen tientallen Reform en Conservatieven rabbijnen (mannen en vrouwen) naar de Kotel gingen om er te protesteren tegen het falende beleid van premier Netanjahoe om een aparte plek te creëren bij de Westelijke Muur voor de liberale en conservatieve Joden. Deze Joden willen de macht van de ultra-orthodoxe Joden doorbreken en zelf bepalen hoe ze bidden bij de Kotel.

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link

Amona law: 'We hope it will pass this time' – INN (https://goo.gl/LVkFhb)
Knessetleden van het Joods Huis en de Likoed hebben een nieuwe versie van een wetsvoorstel ingediend om Joodse gemeenschappen in Judea en Samaria te legaliseren. Ze hopen dat de procureur-generaal het zal goedkeuren. In de nieuwe versie van het wetsvoorstel staat dat als een Arabische eigenaar kan bewijzen dat het land waar een Joodse nederzetting is gebouwd van hem is, de Israëlische regering het land gaat huren van die Arabische eigenaar tegen een maandelijks bedrag. De grond zal niet meer teruggegeven worden en de nederzetting niet ontruimd. Alleen bij een vredesverdrag wanneer Joodse nederzettingen ontmanteld zullen worden zal de grond aan de Arabische eigenaar worden teruggegeven. Het huren van land is geen nieuw concept in Israël. Veel huizen staan op gehuurde grond van de Israël Land Autoriteit. Een andere nieuwigheid in het wetsvoorstel is dat een comité zal bepalen hoe hoog het bedrag van de maandelijkse huur wordt op grond van claims van de Arabische eigenaar. De procureur-generaal zal gaan kijken of het nieuwe wetsvoorstel niet indruist tegen het internationale recht. Daarna zal de Knesset het wetsvoorstel nog moeten goedkeuren. Mocht de wet spoedig in werking treden dan kan de Joodse nederzetting Amona nog gevrijwaard worden van ontruiming.

Overzicht berichten Israël en EU/ EU-landen + link

New Israeli bill seeks to hold EU liable for illegal Palestinian building – JP (https://goo.gl/oTWzME)
Een nieuw Israëlisch wetsvoorstel beoogt de EU aansprakelijk te houden voor illegale Palestijnse bouw in gebied C van Judea en Samaria. Doel is om EU steun aan illegale Palestijnse bouw stop te zetten. Mocht de Knesset het wetsvoorstel aannemen dan raken EU ambtenaren hun immuniteit kwijt wat betreft terreur, mensenhandel, en illegale bouw. De EU activiteiten vormen een groot gevaar voor de staat Israël en dus is een wet nodig.

Overzicht berichten Israël binnenland + link

Egged bus drivers threaten to 'shut down the country' – INN (https://goo.gl/uWw0rP)
Duizenden buschauffeurs van de landelijke busmaatschappij Egged hebben vandaag in Jeruzalem gedemonstreerd. Ze dreigen met een landelijke staking als ze geen extra subsidies krijgen van de overheid. Zonder subsidies worden de lonen van de chauffeurs later uitbetaald. Egged leunt al sinds haar oprichting op subsidies van de overheid om de prijskaartjes voor de passagiers laag te houden en om rendabel te opereren. Sinds eind 2015 wordt er al onderhandeld over een nieuw subsidieakkoord maar zonder succes. Volgens Egged zijn de komende 18 jaar extra subsidies nodig om de pensioenuitkering van de vergrijzende beroepsbevolking te kunnen financieren. Het gaat om 2,35 miljard dollars extra aan subsidies. Het is al meer dan 20 jaar geleden dat Egged voor het laatst gestaakt heeft.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/price tag/arrestaties/hongerstaking + link

Putin cites Israel as positive example in fight against terror – YN (https://goo.gl/kFl5PC)
De Russische president Poetin, die in het Westen verguisd wordt, noemde Israël als voorbeeld in de strijd tegen terrorisme tijdens een paneldiscussie op 27 oktober. Poetin bewondert het Israëlische doorzettingsvermogen om tot het bittere einde door te blijven vechten tegen terreur. De Russische president zegt van Israël te leren.Dinsdag 1 november 2016 - Israël gaat huizen bouwen in Silo ondanks bezwaar VS

Overzicht berichten Joodse nederzettingen en buitenposten + link

Israel to build new settler homes in Shiloh, despite US objections – JP (https://goo.gl/fTLM5p)
Israël gaat in de Joodse nederzetting Silo 98 nieuwe huizen bouwen die bestemd zijn voor de inwoners van Amona dat ontruimd moet worden. Gisteren heeft de Israëlische staat aan het Hooggerechtshof 7 maanden respijt gevraagd om de nederzetting te ontruimen. De VS zijn tegen. Ze vinden dat de bouw van huizen in Silo een leefbare Palestijnse staat onmogelijk maakt.

Overzicht berichten gijzeling/terreur/aanslagen/price tag/arrestaties/hongerstaking + link

Stabbing attack by female Palestinian thwarted at Cave of the Patriarchs – JP (https://goo.gl/Hprg6u)
Een Palestijnse vrouw die zich verdacht gedroeg werd aan het begin van de middag in Hebron aangehouden. Ze bleek twee messen bij zich te hebben. Tijdens verhoor gaf ze toe van plan te zijn geweest een aanslag te plegen bij de Spelonk van Machpela..

Overzicht berichten Israël en VS + link

Will Obama recognize Palestinian state? - YN (https://goo.gl/ozL5e8)
Er zijn steeds meer geluiden te horen dat president Obama in zijn 'lame duck' periode van zijn ambtstermijn geen veto zal uitspraken over het Franse vredesinitiatief, sancties op zal leggen tegen bedrijven die zaken doen met Joodse nederzettingen, en misschien zelfs een Palestijnse staat zal erkennen. Dit om zijn falend buitenlands beleid nog enige glans te geven. Of het ook echt zal gebeuren is nog afwachten.

Overzicht berichten Holocaust en antisemitisme + link

Hakenkruizen en davidsterren in Edese wijk Veldhuizen – NOS (https://goo.gl/3lWdvN)
In de Edese wijk Veldhuizen hebben vandalen minstens vier auto's beklad met hakenkruizen en Davidsterren. Ook werden een bushokje en een viaduct beklad. Gisteren was al een soortgelijk incident. De politie zoekt naar getuigen.

Overzicht berichten Israël binnenland + link

High speed rail from Western Wall to Tel Aviv – YN (https://goo.gl/KV13dI)
De hogesnelheidslijn die wordt aangelegd tussen Tel Aviv en Jeruzalem zal ook een halte krijgen bij de Oude Stad in de buurt van de Westelijke Muur. Er zal daar een ondergrondse halte komen. De reistijd tussen de twee grote steden wordt zo verkort tot 30 minuten. Toeristen en studenten uit Centraal Israël kunnen zo snel bij de Westelijke Muur komen. Er is dan ook minder opstopping bij het Binyanei HaUma spoorwegstation. De hogesnelheidslijn passeert ook vliegveld Ben Goerion en Modi'in. De totale kosten ervan zijn geraamd op 7 miljard shekels. Eind 2017 moet het spoortraject klaar zijn en tijdens Pesach 2018 zullen de eerste passagiers de trein nemen. Er zullen drie treinen per uur rijden tijdens de piekuren van de dag. In totaal zullen 4 miljoen trips per jaar worden afgelegd. Van de 56 kilometer lengte gaat 22 kilometer door tunnels en 7 kilometer over bruggen.

Overzicht berichten Israël en Gaza (Hamas) + link

Israel to ‘significantly extend’ Gaza fishing zone – INN (https://goo.gl/0D6jiM)
De viszone voor de kust van Gaza wordt uitgebreid van 6 naar 9 zeemijlen. Dit is onder de voorwaarde dat de vissers zich houden aan Israëls eis geen wapens te smokkelen naar Gaza. In Judea en Samaria hebben Palestijnen toestemming gekregen van Israël om op verschillende locaties te bouwen. Het gaat om een industriële zone nabij Nabloes, een ziekenhuis en economische corridor tussen Jericho en Jordanië.

Lees verder

© 2016 - 2017 Etsel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wedstrijdschema kwalificatie WK 2018 Europa, lotingWedstrijdschema kwalificatie WK 2018 Europa, lotingVoordat het WK voetbal 2018 in Rusland plaatsvindt is er eerst een kwalificatie per continent. Naast Rusland, dat automa…
Speelschema Eredivisie 2015-2016 (volledig wedstrijdschema)Speelschema Eredivisie 2015-2016 (volledig wedstrijdschema)Het seizoen 2015-2016 in de Eredivisie zal van start gaan op vrijdag 7 augustus met de wedstrijd SC Heerenveen - De Graa…
Play-offs kwalificatie EK 2016 in FrankrijkPlay-offs kwalificatie EK 2016 in FrankrijkHet Europees Kampioenschap voetbal wordt in 2016 in Frankrijk gehouden. Het is voor het eerst in de geschiedenis van het…
Wedstrijdschema kwalificatie EK 2016, loting en uitslagenWedstrijdschema kwalificatie EK 2016, loting en uitslagenWedstrijdschema kwalificatie EK 2016, loting en uitslagen. Voordat het hoofdtoernooi van het EK 2016 in Frankrijk kan be…
EK 2016 - de kwalificatiecampagne van de Rode DuivelsEK 2016 - de kwalificatiecampagne van de Rode DuivelsNa 12 jaar kon België zich in 2014 opnieuw meten met de sterkste voetbalnaties op het WK voetbal in Brazilië. De Rode Du…
Bronnen en referenties
  • Zie vermelding in artikel

Reageer op het artikel "Nieuws Israël: nieuws en achtergronden november 2016"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Etsel
Gepubliceerd: 02-12-2016
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Mens en samenleving
Special: Nieuws uit Israël
Bronnen en referenties: 1
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!