InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Mens en samenleving > Hamas bespeelt de media in de strijd tegen Israël

Hamas bespeelt de media in de strijd tegen Israël

Hamas bespeelt de media in de strijd tegen Israël Het verlies van menselijk leven in een conflict is onveranderlijk een smerige situatie die veel media aandacht krijgt. Zo zijn het Israëls militaire operaties in Gaza die momenteel (maart 2008) het internationale nieuws beheersen. Echter de focus op Palestijnse slachtoffers negeert de context achter Israëls militaire acties en vertelt slechts een deel van het verhaal.

Hamas vuurt Katoesja's op Asjkelon

Sderot en de westelijke Negev liggen onder constant vuur van Kassam raketten. Palestijnse terroristen schieten bewust op onschuldige Israëlische burgers en maken het leven voor hen ondraaglijk.

Sinds Hamas de Gaza Strook in midden juni 2007 overnam zijn er meer dan 800 raketten en 900 mortierbommen afgevuurd. Op donderdag 28 februari 2008 alleen al werden er meer dan 100 raketten op zuidelijk Israël afgevuurd. Terwijl ik dit verhaal schrijf blijven de raketten neervallen in Sderot en omgeving. Terwijl veel media de effecten van de Kassams bagatelliseren als handgemaakte raketten, kan dat niet gezegd worden van de laatste Hamas escalatie.

De situatie is de laatste paar dagen (begin maart 2008) geëscaleerd toen 15 raketten afgevuurd werden vanuit Gaza op de zuidelijk havenplaats Ashkelon met zo'n 120.000 inwoners. De 122 mm Grad raketten zijn een type van standaard militaire artillerie wapens geproduceerd in de voormalige Sovjet Unie en ander staten die geen westerse wapens gebruiken. Het wordt geproduceerd tot militaire standaards door een conventionele leger industrie en is uitgerust met een grote explosieve fragmentatie ladingskop. De Grads staan ook bekend als Katoesja's - hetzelfde type wapen dat Hezbolla gebruikte gedurende o.a. de Libanonoorlog van 2006. De Grads zijn waarschijnlijk vanuit Iran via Egypte naar Gaza binnengesmokkeld door tunnels en de breuk bij de Rafah grens een paar weken geleden. De Grad heeft een bereik van 20 kilometer waardoor zo'n 250.000 Israëliërs onder vuur komen te liggen.

Terroristen opereren vanuit dichtbevolkte woongebieden

Burgerslachtoffers aan beide zijden van een conflict zijn tragisch. De media besteed veel aandacht aan het hoge aantal doden aan Palestijnse zijde gedurende de gevechten waarbij ook een aantal burgerslachtoffers zijn gevallen. Echter statistieken vertellen slechts één kant van het verhaal.

  • Israël schiet nooit opzettelijk op burgerdoelen terwijl Palestijnse terroristen opzettelijk onschuldige mensen doden.
  • De grote meerderheid van de Palestijnen die zijn gedood zijn bewapende terroristen, of deze die direct betrokken zijn bij het afvuren van raketten.

Geen 'Holocaust' in Gaza

Persbureau Reuters vertaalde op foute wijze de opmerkingen van de plaatsvervangend minister van defensie Matan Vilnai op 29 februari. In The Guardian stond dat de Israëlische minister waarschuwde voor een 'holocaust' in Gaza. In werkelijkheid zei de minister: "Hoe meer Kassam raketten worden afgevuurd, hoe meer rampspoed ze over zichzelf zullen uitroepen." Vilnay gebruikte het woord 'shoah' dat ramp betekent. Reuters vertaalde dit als 'Holocaust' wat echter HaSjoa" in het Hebreeuws is. Of het nu wel of niet goed vertaald is, Israël zal natuurlijk geen Holocaust veroorzaken in de Gazastrook.

Maar anti-Israël propagandisten zijn er, zo als te verwachten viel, meteen op ingesprongen en vergelijken Israël met Nazi-Duitsland. Niet alleen Hamas doet dat maar ook president Mahmoud Abbas die de Israëlische acties zelfs erger dan de Holocaust noemde. Hamasleider Khaled Mashaal, die in Damascus verblijft noemt het 'de echte Holocaust' en beschuldigt Israël ervan de Holocaust te overdrijven en het te gebruiken om de wereld te chanteren.

Meer informatie: Startpagina - Israëlische leger (IDF) / Israëlische oorlogen .
© 2008 - 2017 Etsel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wat zijn Kassam- en Gradraketten?Regelmatig wordt Israël vanuit Gaza door raketten getroffen. Er zijn verschillende soorten raketten: o.a de Kassam en de…
Israëls geweld in Gaza 2008/2009 is niet buitenproportioneelHoewel er enig begrip in de wereld is voor de Israëlische actie tegen Hamas wordt Israël wel veroordeeld vanwege het zog…
Oorlog Israël - Hamas 2008-2009: steun Israël met feitenIsraël is eind december 2008 een grote militaire operatie gestart tegen doelen van Hamas in de Gaza-strook. De komende t…
Israëls oorlog in Gaza 2008-2009:beperken burgerslachtoffersSinds eind december 2008 bombarderen Israëlische gevechtsvliegtuigen Hamas posities in de Gazastrook. Het doel is om de…
Mythen en feiten over de oorlog in Gaza (2008-2009)De laatste tijd word ik veel benaderd over de oorlog in Gaza (2008-2009). De reacties zijn gemengd: sommigen reageren po…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Hamas bespeelt de media in de strijd tegen Israël"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Etsel
Laatste update: 26-06-2015
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Mens en samenleving
Bronnen en referenties: 2
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!