nieuws uitgelicht

Al-Shabaab – terreurorganisatie in Somalië

Al-Shabaab – terreurorganisatie in Somalië Al-Shabaab is een jihadistische organisatie van moslimterroristen die in Somalië en daarbuiten actief is. De organisatie is opgericht in 2004 als jeugdorganisatie en werd in 2006 volwassen en zelfstandig. Het hoofdkwartier bevindt zich in Somalië. De beweging streeft een islamitische staat in Somalië na met invoering van de sharia. Terreurleider en mede-oprichter Ahmed Abdi Godane wordt in september 2014 gedood. Ahmad Umar volgt hem op als leider. Al-Shabaab rekruteert net als Islamitische Staat wereldwijd. De organisatie pleegt terreurdaden, voert bomaanslagen uit, zet mensen aan tot het plegen van zelfmoordaanslagen, plundert, mishandelt, gijzelt en moordt. En dat uit naam van de Koran.

Terreurorganisatie Al-Shabaab in Somalië

Al-Shabaab is een terroristische organisatie die een islamitische staat wil stichten in Somalië. De bende pleegt regelmatig terreuraanslagen in Mogadishu en schrikt nergens voor terug: een bom in een populair restaurant (september 2014), een bom op een plek waar veel mensen samenkomen, het is een kenmerkende actie van al-Shabaab.
De beweging is ontstaan uit de anarchie die in Somalië ontstond na de jaren 90. In 1991 zetten krijgsheren dictator Mohammed Siad Barre aan de kant. In het wetteloze Somalië kwam de beweging tot bloei. Al-Shabaab betekent in het Arabisch 'de jeugd' of 'de jongeren', het was aanvankelijk de jongerentak van de Unie van Islamitische Rechtbanken (UIR), de club die ook een islamitische staat voor ogen heeft.

Al-Shabaab bestaat sinds 2004 als jeugdorganisatie van de UIR en opereert sinds 2006 als zelfstandige terreurorganisatie. De basis van hun handelen en ideologie is de Koran. Al-Shabaab was militanter dan de UIR en ging verder met zijn gewelddadige acties. De strijders plunderen dorpen, mishandelen burgers die in hun ogen te uitdagend gekleed gaan, ontvoeren journalisten en vermoorden gewonde soldaten in een ziekenhuis. Al-Shabaab groeide uit tot een guerrillabeweging met een rebellenleger.

Mogadishu

Al-Shabaab zat sinds 2006 vooral in de Somalische hoofdstad Mogadishu en was te vinden in grote delen van het midden en zuiden van het Afrikaanse land.
De Afrikaanse Unie verdreef in 2011, met hulp van de Verenigde Naties, de terroristen uit de hoofdstad en in 2012 ook uit de havenstad Kismayo. Op het platteland zijn ze nog volop actief. Daar passen ze de strenge islamitische wet van de sharia toe en stenigen bijvoorbeeld vrouwen die overspel hebben gepleegd en kappen handen af van dieven. Voor zelfmoordaanslagen in de steden die ze hebben moeten verlaten schrikt Al-Shabaab ook niet terug.

Strijders

Over hoeveel strijders de terreurgroep beschikt is niet exact bekend, maar er wordt gesproken over drie- tot zevenduizend. Daar zitten ook buitenlandse strijders bij die zich vanuit het Midden-Oosten hebben aangesloten bij de Somalische groep. Sommigen hebben gevechtservaring opgedaan in Irak en Afghanistan. Ook zijn er jongeren uit Somalische gemeenschappen in de Verenigde Staten en Europa die zich aangetrokken voelen tot deze terreur en die zich hebben aangesloten bij de groep.

Al-Qaeda

Al-Quaeda en Al-Shabaab staan beide een wereldwijd terreurnetwerk voor. In 2012 sloten de twee een verbond. Al-Quaeda-terroristen zouden onderdak hebben gehad in Somalië om van daaruit terreuraanslagen te plegen op een Israëlisch hotel in Mombasa (2002) en een bom te leggen onder de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania (1998). Sinds het verbond tussen de twee terreurorganisaties is er een splitsing in Al-Shabaab. De ene partij wil zich vooral richten op Somalië en de andere groep wil ook over de grenzen kijken. De twee kampen zouden ook verdeeld zijn over het al dan niet weren van buitenlandse hulporganisaties die voedselhulp bieden aan miljoenen hongerslachtoffers.
Er wordt gevreesd dat Al-Shabaab zich aan gaat sluiten bij Islamitische Staat, de groep die vooral in Irak en Syrië actief is.

Geld en piraterij

Een terroristische organisatie kan niet leven van ideologie alleen en daar koop je al helemaal geen wapens van. Al-Shabaab is zwaar bewapend. Dat financiert de beweging ondermeer met de beruchte piraterij voor de Somalische kust. Ook komt er geld binnen van extreme moslims die in Iran, Libië en Egypte wonen en komen er wapens uit Eritrea. Er wordt tevens aan fondsenwerving gedaan onder Somaliërs die zijn geëmigreerd.

Wahabisme

Al-Shabaab haalt zijn inspiratie uit de wahabitische uitleg van de islam uit Saudi-Arabië. Wahabieten - als zullen ze zichzelf nooit zo noemen - zijn volgelingen van Mohammed ibn Abd al-Wahhaab (1703 - 1792). Het wahabisme is een fundamentalistische conservatieve stroming binnen het soennisme. De stroming hecht aan de ‘eenheid van God’, de tawhid, en verwerpt afgoderij.

2 april 2015

De terreurorganisatie valt in Kenia met vier gemaskerde mannen een gebouw van de universiteit in Garissa aan. Ze laten moslimstudenten gaan – wie islamitische verzen kon opzeggen mocht het gebouw verlaten - en richten zich vooral op christelijke studenten. De terroristen laten granaten ontploffen en schieten lukraak om zich heen en nemen studenten als gijzelaars. Mohamed Kuno zou het brein zijn achter de aanslag. Kuno is een voormalige leerkracht, die zich heeft opgewerkt tot militaire aanvoerder van Al-Shabaab in zuid-Somalië.

Waarom Kenia

Al-Shabaab valt Kenia aan als wraak voor de militaire opmars in Somalië in 2011. De macht van de extremistische groep in Kenia is danig ingeperkt en ook dat is een reden om in dat land acties uit te voeren. Uganda moet het om diezelfde reden ontgelden.
In juli 2010 waren er bomaanslagen in de Ugandese hoofdstad Kampala. Voetballiefhebbers die samengedromd naar de finale van het WK voetbal in Zuid-Afrika keken, kregen te maken met een bomaanslag. Zeventig mensen kwamen om het leven kwamen.

Garissa

3 april 2015

Een dag na de slachting op de campus in Garissa wordt duidelijk dat er 147 doden zijn te betreuren, maar men verwacht nog veel meer slachtoffers: de gijzelnemers zouden zich te midden van de gijzelaars hebben opgeblazen. Op de Garissa University College zitten studenten uit heel Kenia. De slachtoffers werden doorzeefd met kogels, maar er zijn ook berichten over verminkingen en onthoofdingen. Tientallen mensen raken gewond, voornamelijk door schotwonden.
Vier terroristen zijn gedood. Al-Shabaab heeft de terreurdaad opgeëist. De bedoeling van de terreurorganisatie is chaos scheppen.

9 april 2015

Kenia slaat hard terug. Keniaanse gevechtsvliegtuigen hebben twee al-Shabaab kampen gebombardeerd en verwoest. Al-Shabaab zegt juist dat de bommen hun doelen hebben gemist en dat ze in een akker terecht zijn gekomen. De kampen liggen op een afstand van ongeveer tweehonderd kilometer van de Keniaanse grens. Ze vormen de uitvalsbases van de terroristen.

Verenigde Naties

21 april 2015

In het noorden van Somalië is een bus met medewerkers van de Verenigde Naties getroffen door een bom. Zeker zeven mensen kwamen bij de explosie om. De bom zat onder een van de stoelen geplakt en werd van afstand tot ontploffing gebracht. Al-Shabaab heeft de verantwoordelijkheid opgeëist.

26 april 2015

Militante al-Shabaab leden vermoorden een voormalig parlementariër en een gevangenisbewaker in Mogadishu.

Hotel

25 juni 2016

Al-Shabaab valt het Nasa-Hablod hotel in Mogadishu aan met zeker 14 doden tot gevolg en negen gewonden. Na een zelfmoordaanslag volgt een vuurgevecht en worden hotelasten in gijzeling genomen. Het beleg duurde uren, maar werd door beveiligingsmedewerkers beëindigd. Twee gijzelnemers werden gedood. Eerder in juni werd er ook een hotel aangevallen waarbij 15 mensen werden gedood, inclusief twee parlementsleden. In februari was een ander hotel al eens doelwit en in april werd een restaurant in de Somalische hoofdstad aangevallen.

Al-Shabaab

Legenda
A. Mogadishu
B. Kismayo
C. Garissa

Lees verder

© 2015 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gruweldaden van Al-Shabaab in SomaliëGruweldaden van Al-Shabaab in SomaliëAl-Shabaab is een Somalische groepering die, hoewel naar eigen zeggen uitgaande van de islam, gezien wordt als een terro…
Alles over Somalië, piraterij en de stammenstrijdAlles over Somalië, piraterij en de stammenstrijdSomalië was in 2010 veel in het nieuws, omdat er veel schepen gekaapt worden door Somalische piraten. Ook waren ontvoeri…
De vervolging van christenen in Somalië - AfrikaDe vervolging van christenen in Somalië - AfrikaDe vervolging van christenen in Somalië. In juli 2008 werd Sayid Ali sjeik Luqman Hoessein door islamitische extremisten…
Ayaan Hirsi Ali – schrijver van KettersAyaan Hirsi Ali – schrijver van KettersAyaan Hirsi Ali is van geboorte Somalische. Ze kwam als vluchteling naar Nederland, vroeg asiel aan en woonde tijdelijk…

Amerikaanse invasie van GrenadaIn de eindjaren van de Koude Oorlog doet er zich een incident voor tussen Cuba en de Sovjet-Unie enerzijds en de Verenig…
Bronnen en referenties
  • http://www.standaard.be/cnt/dmf20150402_01611511 geraadpleegd op 2april 2015
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Al-Shabaab_(Somalië) geraadpleegd op 2 april 2015
  • http://www.nu.nl/buitenland/3871250/somalische-terreurgroep-al-shabaab-heeft-nieuwe-leider.html geraadpleegd op 2 april 2015
  • http://www.volkskrant.nl/buitenland/wat-is-al-shabaab-tien-vragen-op-een-rij~a3514174/ geraadpleegd op 3 april 2015
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Wahabisme geraadpleegd op 3 april 2015
  • Friesch dagblad 3 april 2015
  • Leeuwarder Courant 9 april 2015/ 21 april 2015
  • http://www.reuters.com/article/2015/04/26/us-somalia-security-idUSKBN0NH0GG20150426 geraadpleegd op 17 mei 2015
  • http://www.nu.nl/buitenland/3871250/somalische-terreurgroep-al-shabaab-heeft-nieuwe-leider.html geraadpleegd op 12 juli 2016
  • https://www.theguardian.com/world/2016/jun/25/al-shabaab-launch-attack-on-mogadishu-hotel geraadpleegd op 12 juli 2016
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 12-07-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.