nieuws uitgelicht

Je suis Charlie: protest tegen moorden op Franse krant

Je suis Charlie. Met die leus protesteerden miljoenen mensen donderdag 8 januari 2015 tegen de moord op 12 mensen bij de Franse krant weekblad Charlie Hebdo in Parijs. Op woensdag 7 januari 2015 schoten daar drie mensen twaalf mensen dood. Twee van hen waren agenten, negen waren medewerkers van de krant die scherpe cartoons publiceerde en één gast. Je suis Charlie werd miljoenen keren getweet, maar overal ter wereld werden ook protesten georganiseerd voor de vrijheid van meningsuiting. Ook in Nederland werd geprotesteerd tegen de inperking van de vrijheid van meningsuiting.

Burgemeester Rutte

We laten ons niet regeren door onze angst. We laten ons onze vrijheid niet afpakken. Dat zei premier Rutte in Amsterdam en hij voegde daar aan toe dat iedereen daar eensgezind in is. Democratie moeten we samen verdedigen, iedere dag opnieuw, maar speciaal op een dag als vandaag,'zei hij daarmee refererend aan alle bevolkingsgroepen van Nederland. Hij noemde ook bijtende spot, en scherpe kritiek dat dit een recht is en dat het niet altijd gemakkelijk is om daar mee eens te zijn, maar dat dit wel hoort bij een democratie.

Je suis Parisien

Je m’apelle Ahmed Aboutaleb mais ce soir je suis Parisien et je suis Charlie zei Ahmed Aboutaleb donderdagavond tijdens een grote bijeenkomst in Rotterdam. De Marokkaans-Nederlandse burgemeester van de stad had opgeroepen tot een bijeenkomst en had ook gematigde moslims opgeroepen daar aan mee te doen. Er waren zo’n 3000 mensen die meededen aan de betoging in zijn stad. Maar in bijna alle grote steden van Nederland werd tegelijkertijd ook gedemonstreerd. Daarbij hielden mensen een bordje omhoog met de tekst ‘Je suis Charlie’ en of ze hielden een potlood omhoog om aan te geven dat er niet wordt gestopt met het tekenen van cartoons in kranten en dat niemand het recht van vrijheid van meningsuiting wil opgeven. Alle kranten in Nederland hielden overigens ook een minuut stilte op de redacties om aan te geven dat deze daad heel verwerpelijk is. Aboutaleb zei verder dat mensen die niet mee wilden doen aan een moderne samenleving als die in Frankrijk en Nederland bestaat, zij maar moesten oprotten naar samenlevingen waar zij zo willen leven. Hij riep verder op om Parijzenaren te laten zien dat Nederland met hen meeleeft. Hij kreeg veel bijval van moslims, maar werd anderszijds op fora als Maroc.nl als een soort verrader bestempeld.

De aanslag op Charlie Hebdo

Op woensdag 7 januari werd een aanslag gepleegd door 3 personen op de krant. Zij zouden Islamitische leuzen hebben gescandeerd. De actie leek heel goed voorbereid, want de mensen op het kantoor werd gevraagd naar hun naam en vervolgens werden ze geliquideerd door de vermomde mannen. Buiten werd nog een agent gedood. Deze Islamitische man genaamd Ahmed Marabet (42) (genaamd naar de profeet) smeekte nog om zijn leven, maar werd nadat hij in zijn been was geschoten ook nog door zijn hoofd geschoten van dichtbij. De daders hadden Kalasjnikovs bij zich en verdwenen na de daad in een zwarte auto. De agent die op straat werd doorgeschoten, was ter plaatse gekomen en hij en zijn partner hadden de auto klem gereden. De agent sprong uit de auto en werd toen direct belaagd.

Belediging van de Profeet

De moorden zouden zijn gepleegd omdat de krant de Profeet Mohammed zou hebben beledigd met hun cartoons. De profeet is heilig voor moslims en mag eigenlijk ook niet worden afgebeeld.

Verdachten moord op weekblad Charlie Hebdo

Op 8 januari werd bekend dat gedacht wordt dat de broers Chérif en Said Kouachi worden verdacht van de moorden. Er werd naar hen gezocht in de plaatsen Crépy-en-Valois en het dorpje Corcy. Een neefje van hen meldde zichzelf omdat hij uit de social media vernam dat hij gezocht werd. Een dag na de aanslag waren zij nog niet gevonden, maar was er wel een heel leger van bijna 9000 mensen op de been om de daders te vinden. Er werd toen een minutieuze zoekactie gezocht in de bossen bij Corcy. Cherif, een kind van Algerijnse ouders werd eerder al in verband gebracht met extremisme en zat zelfs anderhalf jaar in de gevangenis voor het ronselen van jonge moslims voor de strijd in Irak. Er werd in die tijd een documentaire van hem gemaakt. De beide broers werden gedood toen zij zich hadden verschuild in een drukkerij in Dammartin-en-Goële. De klopjacht op hen duurde lang, maar toen ze werden gevonden en ze naar buiten liepen werden ze onder schot genomen en stierven ze. Ze werden in Frankrijk begraven, apart van elkaar en ook in anonieme graven omdat de regering geen bedevaartsoord wilde maken van de graven.

Amedy Coulibaly

Tegelijkertijd met de twee broers doodde ook Amedy Coulibaly uit naam van de Islam in Parijs een agent en vier burgers in een Joodse supermarkt. Bij de inval die de politie deed (ongeveer tegelijkertijd met die van de aanval op de broers en terwijl Coulibaly zat te bidden werd ook hij gedood. In een video verklaarde hij dat hij samenwerking met de broers. Zijn lichaam zou naar Mali (zijn geboorteland) vertrekken, maar daar wilden ze hem niet hebben. Hij is daarom in het geheim begraven in de buurt van Parijs.
De vriendin van Coulibaly die ook verantwoordelijk zou zijn voor de gruweldagen zou overigens nog steeds voortvluchtig zijn.
© 2015 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Burgemeester Ahmed Aboutaleb van RotterdamBurgemeester Ahmed Aboutaleb van RotterdamBurgemeester Ahmed Aboutaleb (Beni Sidel, Marokko, 29 augustus 1961) is sinds 5 januari 2009 burgemeester van Rotterdam.…
Satirisch weekblad Charlie Hebdo in Parijs - Je Suis CharlieSatirisch weekblad Charlie Hebdo in Parijs - Je Suis CharlieBij de liefhebbers van satire zal het Franse blad Charlie Hebdo bekend zijn geweest, maar na de terroristische aanslag d…
Charlie Charlie Challenge - Wel/niet spelen?Charlie Charlie Challenge - Wel/niet spelen?Waarschijnlijk heb je het voorbij zien komen op social media of op tv, het is in mei 2015 namelijk een grote hype: de Ch…
Terreur: fasen van angst, gemengde gevoelens en nieuwe hoopTerreur: fasen van angst, gemengde gevoelens en nieuwe hoopEen terreurmisdaad of een aanslag is een verschrikkelijke gebeurtenis. Bij een aanslag sluipt er heel wat twijfel en ang…

De betekenis van de digitale tijdsaanduiding AM en PMDe betekenis van de digitale tijdsaanduiding AM en PMNiet alleen de betekenis van de digitale tijdsaanduiding AM en PM wordt verklaard, ook wordt ingegaan op de herkomst van…
Lichaamstaal onder de loep. Wat we van experts kunnen lerenLichaamstaal onder de loep. Wat we van experts kunnen lerenIedereen communiceert met woorden. Iedereen heeft iets te vertellen, maar is wat we zeggen wel een goede afspiegeling va…
Bronnen en referenties
  • Allerlei programma's en kranten van AD, NOS, DWDD, Volkskrant, live blogs
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 23-01-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.