InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Mens en samenleving > Amerikaans rapport: Israël kan nucleaire oorlog winnen

Amerikaans rapport: Israël kan nucleaire oorlog winnen

Amerikaans rapport: Israël kan nucleaire oorlog winnen Een studie (december 2007) door het US Center for Strategic end International Studies (CSIS), met aan het hoofd een voormalig Pentagon analist, onderzoekt verschillende hypthetische scenario's voor onconventionele oorlogsvoering in het Midden-Oosten. De auteurs menen dat Israëls inwoners en economie een nucleaire oorlog met Iran zouden kunnen doorstaan.

Doemscenario

Wanneer een totale nucleaire oorlog zou komen tussen Israël en Iran dan zouden daarbij 16-28 miljoen Iraniërs omkomen en 200.000-800.000 Israëli's. Waarschijnlijk zal de oorlog drie weken duren. Het is moeilijk te voorspellen hoeveel slachtoffers er nadien zullen vallen door straling in de weken en maanden na de aanval.

Nucleaire confrontatie

De voorwaarde die het rapport stelt is dat Iran zijn nucleaire programma volledig kan ontwikkelen en niet eerder wordt aangevallen door Israël of de Verenigde Staten. In zo'n situatie zal Iran zo'n 30 kernkoppen hebben tussen 2010-2020. Israël heeft 200 kernkoppen met zowel lucht- als zeelanceringsmogelijkheden. Iran zou zich van de aanval niet kunnen herstellen. Israël kan dit theoretisch gezien wel.

Israëls raketten hebben een groter bereik

De achterliggende gedachte volgens deze studie is dat Israël simpelweg meer potentie en effectieve bommen heeft. Israël heeft een 1 megaton kernbom, terwijl Iran niet de mogelijkheid heeft om een bom te ontwikkelen van meer dan 100 kiloton aan kracht. Dit houdt in dat de Israëlische bom 3 keer zoveel slachtoffers kan maken als zijn Iraanse tegenhanger (voornamelijk te wijten aan derde-graads verbrandingen) en een 10 maal zo groot bereik heeft.

De meest waarschijnlijke steden die door Iran zullen worden aangevallen zijn: Tel Aviv, Centraal Israël en Haifa. Iraanse doelwitten voor Israël zijn: Teheran, Tabriz, Isfahan, Qazvin, Shiraz, Yazd, Qom, Ahvaz en Kermanshah.

Daarnaast zijn de raketten van Iran onnauwkeuriger en zullen ze onderschept worden door Israëls raketten defensie systeem. De Arrow 2 zal de meeste Iraanse raketten onderscheppen. Israël zal veel nauwkeuriger schieten vanwege het gebruik van zowel haar eigen satellieten als de Amerikaanse satellieten.

Syrië en Egypte

Er is ook onderzocht wat er gebeurd wanneer Syrië zich in de strijd mengt. Er zouden dan 800.000 Israëlische slachtoffers vallen. Aan Syrische kant zullen 18 miljoen doden te betreuren zijn. Mocht Egypte zich er ook mee gaan bemoeien dan zal Caïro worden aangevallen en de Aswan-dam gebombardeerd worden.

Conclusie

Israël en de Verenigde Staten zullen niet wachten op de verdere ontwikkeling van Iraanse kernwapens. Hoewel Israël minder verliezen zal lijden is het aantal slachtoffers relatief toch hoog bij een kernoorlog. Een 'pre-emptive strike' lijkt de beste oplossing.

Meer informatie: Startpagina - Israëlische leger (IDF) / Israëlische oorlogen .

Lees verder

© 2007 - 2017 Etsel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Opinie Israël 74: opheffen sancties Iran gevaarlijkOpinie Israël 74: opheffen sancties Iran gevaarlijkDe 6 wereldmachten willen de sancties tegen Iran gedeeltelijk opheffen in ruil voor enkele concessies van Iran wat betre…
Doomsday Clock, de tijd tot totale vernietiging van de aardeDoomsday Clock, de tijd tot totale vernietiging van de aardeDe Doomsday Clock is een klok die we in het Nederlands "Doemdagklok" noemen. Deze klok geeft de symbolische tijd aan tot…
Boekrecensie: Oorlog op afstand – Aaldert van SoestBoekrecensie: Oorlog op afstand – Aaldert van Soest'Oorlog op afstand' (2007) is een boek (scriptie voor de studie Internationale Betrekkingen) van Aaldert van Soest over…
De vijandige relatie tussen Israël en IranDe vijandige relatie tussen Israël en IranDe relatie tussen Israël en Iran is de laatste jaren ronduit vijandig. Maar dit was niet altijd zo. Onder het regime van…
Kaarten van Israël rond de Zesdaagse Oorlog 1967De Zesdaagse Oorlog in 1967 bracht grote veranderingen teweeg in de grenzen van Israël. De Sinaï, Judea en Samaria, de G…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Amerikaans rapport: Israël kan nucleaire oorlog winnen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

Gerard O., 01-01-2013 01:46 #2
Een nucleaire oorlog kan alleen worden voorkomen door vernietiging van de ondergrondse Iraanse nucleaire wapenfabrieken. Dat gaat niet lukken met alleen maar conventionele wapens. Probleem is dat Israël met de nucleaire bommen waarover men beschikt een veel te grote verwoesting (ook in de bewoonde omgeving van de fabrieken) zou aanrichten en daarmee overigens ook het eigen imago teveel zou schaden.
De oplossing is de productie van een relatief klein kernwapen en een methode om dat wapen effectief in te zetten, d.w.z. wel de nucleaire aanvalswapens van Iran vernietigen, maar geen grote hoeveelheden slachtoffers maken. De niet - ondergrondse fabrieken kunnen simultaan aan deze actie met conventionele wapens worden uitgeschakeld. Reactie infoteur, 01-01-2013
Shalom,

Misschien is deze video over de electro-magnetic pulse (EMP) raket wel interessant voor u: (http://goo.gl/8vRGy).

Groet,

Etsel

Parsifal, 13-12-2009 07:52 #1
Zijn Pakistan en India op dit moment niet het grootste gevaar op een regionale kernoorlog? Reactie infoteur, 13-12-2009
Pakistan is inderdaad gevaarlijk vooral als de kernwapens in handen komen van terroristen. Hoe groot die kans is, is moeilijk in te schatten. In geval van Iran hebben we al een terroristische leider aan de macht. We moeten hem niet de kans geven om atoomwapens te ontwikkelen.

Groet, Etsel

Infoteur: Etsel
Laatste update: 17-05-2016
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Mens en samenleving
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 2
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!