InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Mens en samenleving > De Protocollen van de Wijzen van Zion, de Turkse variant

De Protocollen van de Wijzen van Zion, de Turkse variant

Het boek 'De Kinderen van Mozes' dat een bestseller in Turkije is, beschuldigt het 'internationale zionisme' van een samenzwering om de kracht van de islamieten in het land te versterken. Het boek lijkt op de Protocollen van de Wijzen van Zion, een bekend antisemitisch geschrift. Wat het boek speciaal maakt is het bloedsprookje tegen de joden in een nieuwe vorm. The Washington Post kwam met het verhaal.

Wat zijn de Protocollen van de Wijzen van Zion

De Protocollen van de Wijzen van Zion zijn een fictief document van een vergadering van wijzen van Zion (joodse leiders) die plaats zou hebben gehad in 1897 in Bazel, Zwitserland. Doel was joodse wereldheerschappij. Het document is door de Russische geheime dienst ontwikkeld op basis van een strijdschrift met de titel: dialoog in de hel tussen Montesquieu, Napoleon II en Machiavelli. Er waren namelijk op dat moment rampzalige toestanden in het tsaristisch Rusland en men wilde daar de joden als zondebok voor aanwijzen. De Russische geheime dienst veranderde de tekst. Overal waar 'Napoleon III' stond werd vervangen door 'joden' en overal waar 'Frankrijk' stond werd vervangen door 'wereld'. Omdat in die tijd ook het zionisme (het joodse streven naar een eigen staat) opkwam en er congressen werden georganiseerd door joodse zionisten, speelde de Russische geheime dienst hier handig op in door te stellen dat het niet ging om een joods thuisland, maar om joodse wereldheerschappij. De protocollen worden nog steeds door antisemieten wereldwijd gebruikt om het 'joodse gevaar' mee aan te tonen. Ook in de islamitische wereld vindt het gretig aftrek.

De Kinderen van MozesDe Kinderen van Mozes

De Kinderen van Mozes

In Turkije is een variant bedacht op de Protocollen van de Wijzen van Zion. Het boek heet De Kinderen van Mozes. Op de cover van het boek staat de Turkse premier Tayyip Erdogan in een David Ster. Verslageber Mustafa Akyol schrijft dat dit het eerste is in een serie van vier aflevringen. Het boek beargumenteert dat Erdogan en zijn conservatieve bondgenoten in de pro-islamitische partij in feite crypto-joden zijn met geheime banden met de samenzwerende krachten van 'wereld Zionisme'

Het boek is geen zeldzaamheid. Vele exemplaren staan in boekwinkels, op de Onafhankelijkheids Avenue (Istiklal), in het seculiere deel van Istanboel en het Turkse internationale vliegveld. Er zijn al meer dan 520.000 exemplaren van verkocht sinds het begin 2007 uitkwam.

De Protocollen van de Wijzen van Zion beschuldigde het internationale jodendom van het vernietigen van zowel Tsaristisch Rusland en als van het communistische en het kapitalistische systeem. Maar het is nu voor het eerst dat joden beschuldigd zijn van al deze zaken voor het oprichten van een islamitische staat. Het meest ironische is dat het boek Israël portreteert als bondgenoot van de Islamitische Rechtvaardigheids en Ontwikkelings Partij (AKP).

De schrijver, Ergun Poyraz is een zelfverklaard Kemalist (volgeling van Kemal Ataturk), die modern Turkije in 1923 oprichtte. Hij zegt: "Zionisme heeft besloten Turkije om te zetten van een seculiere staat in een islamitische staat." Het ontbreekt hem echter aan argumenten om zijn stelling te onderbouwen.

Een duidelijk geval van anti-semitisme dat niet zomaar is ontstaan. Afgelopen februari 2007 kwam er een fascistische groep te voorschijn die zichzelf de Vereniging van Patriotische Krachten noemt, geleid door de gepensioneerde kolonel Fikri. De groeps geheime eed bevatten de woorden "Ik ben van puur Turkse bloed en er is geen joodse bekering in mijn geslacht." Zijn leden beloofden te 'doden of worden gedood' zodat de Turkse natie de wereld zal overheersen.

In juni vond de politie 27 handgranaten en dynamietstaven in een huis in Istanboel behorende tot één van de groepsleden die banden heeft met iemand van de veiligheidsdiensten. De arrestatie leidde tot andere cellen en Poyraz, de anti-semitische auteur was één van hen. De advocaat die hen helpt is Kamal Kerincsiz, die ook een aanklacht heeft ingediend tegen Nobel Prijswinnaar Pamuk, die het Turkse volk zou hebben beledigd.

Het anti-semitische boek roept een zwarte bladzijde op in de Turkse geschiedenis. Toen Ataturk in 1942 stierf legde zijn opvolger Mustafa Ismet Inonu zware belastingen op vooral bij joden. Wanneer ze niet in staat waren te betalen werden de joden naar werkkampen gestuurd in Oost Turkije.

Lees verder

© 2007 - 2017 Etsel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Religieuze geschiedenis Joden 56: De Tsaren en de JodenIn Tsaristisch Rusland worden pogroms georganiseerd tegen de Joden om de massa af te leiden van het corrupte regime. Jod…
Boekrecensie: Van jodenhaat naar zelfmoordterrorisme -JansenBoekrecensie: Van jodenhaat naar zelfmoordterrorisme -Jansen'Van jodenhaat naar zelfmoordterrorisme' is een zeer omvangrijk boek (meer dan 1000 pagina's) van professor Hans Jansen,…
Waarom Mein Kampf van Adolf Hitler vooral bij moslims scoortWaarom Mein Kampf van Adolf Hitler vooral bij moslims scoortMinister Ronald Plasterk wil dat Mein Kampf gewoon in de winkels te koop is. Hij reageert hiermee op Geert Wilders die v…
Oorsprong van modern islamitische JodenhaatOorsprong van modern islamitische JodenhaatDe onbeschrijflijke haat van Iran, Hamas, Islamitische Jihad en Hezbollah tegen Joden en Israël kent zijn oorsprong in h…
Zionisme 15: Anti-Zionisme/Antisemitisme + toekomst ZionismeZionisme 15: Anti-Zionisme/Antisemitisme + toekomst ZionismeDe vergelijking van anti-Zionisme met antisemitisme is controversieel. Anti-Zionisme dat wordt gebaseerd op de veronders…
Bronnen en referenties
  • Omedia
  • The Washington Post
  • Wikipedia

Reageer op het artikel "De Protocollen van de Wijzen van Zion, de Turkse variant"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

Ali, 09-05-2011 11:50 #3
Dit bewijst toch dat erdogan waar hij alle redenen voor heeft om zulke boeken te verbieden niet kan doen. mensenrechten org. zouden erdogan bij de rechter slepen.
Ik zie dat als bewijs dat Turkije democratisch is. Als erdoan zulke boeken niet kan tegenhouden, is toch een bewijs.

Elmas (infoteur), 10-12-2007 18:20 #2
In Nederland zou het ook gewoon goedgekeurd worden: Vrijheid van meningsuiting hè? In Turkije ken ik de regels eerlijk gezegd niet… Het is "naar hun zeggen" een democratisch land… maar ja, daar vallen ook twijfels aan. Reactie infoteur, 10-12-2007
Ik geloof niet dat de Protocollen van de Wijzen van Zion vrijelijk in Nederland te koop is. Dat lijkt me sterk. Maar ik zal het opzoeken. Sowieso is materiaal van rechtsradicalen verboden.

Vrijheid van meningsuiting geldt alleen als de democratie niet aangetast wordt.

Elmas (infoteur), 08-12-2007 23:42 #1
Ik heb het boek gezien, maar niet gelezen. Het boeide me niet zo. Misschien juist omdat ik het zo globaal bekeek. Ik ben al niet goed in turks en omdat de schrijfstijl ook moeilijk was, heb ik er even in gebladerd en weer weggezet. Maar afgelopen zomer stond hij in de top20 boeken, dat was me wel opgevallen.
Zulke boeken krijgen van mij geen aandacht. Boeken tégen andere geloven of rassen koop ik niet. Zonde voor het geld!Ik lees liever wat nuttigs. Reactie infoteur, 09-12-2007
Waar het mij omgaat is dat de Turkse overheid dit soort boeken moet verbieden.

Infoteur: Etsel
Laatste update: 24-06-2015
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Mens en samenleving
Special: Jodenhaat
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 3
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!