InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Mens en samenleving > Marianne Vaatstra Excuusbrief van Jasper S

Marianne Vaatstra Excuusbrief van Jasper S

Marianne Vaatstra  Excuusbrief van Jasper S Jasper S, de verdachte van de verkrachting van en moord op Marianne Vaatstra in 1999 - voor de feiten wordt hij in april 2013 aangeklaagd en veroordeeld - wilde een excuusbrief schrijven aan de familie van het vermoorde meisje. De familie zit daar niet op te wachten. Zij willen uit de mond van de dader horen wat hij heeft gedaan en waarom.

Gerechtsgebouw Leeuwarden

Pro-Formazitting

Na de pro-formazitting van 27 februari 2013 gaf Jasper S. te kennen een excuusbrief te willen schijven aan Bauke Vaatstra, de vader van Marianne. Dat maakte de advocaat Jan Vlug van S. na de zitting in Leeuwarden bekend. Hij was er al aan begonnen. Hij wil daarin vertellen wat hem heeft bewogen om het meisje te verkrachten en vermoorden.

Begin

Jan Vlug schetste daarbij hoe moeilijk het zal zijn die brief te schrijven, want S. weet natuurlijk niet waar hij moet beginnen. Vlug maakte duidelijk met zijn cliënt op zoek te zijn naar de juiste vorm om het excuus in te gieten. Het zal een moeilijke brief worden, die waarachtig over moet komen en het moet niet op een advocatentrucje lijken.

Vader

Vader Bauke Vaatstra zit niet op een excuusbrief te wachten. Als de brief op de mat valt, zal hij zelfs kwaad worden. Zoveel maakte hij na de pro-formazitting en nadat hem het voornemen van S. ter ore kwam, duidelijk.
Vaatstra sliep de nacht voor de pro-formazitting nauwelijks en toen hij Jasper S. de zaal binnen zag komen gingen de rillingen over zijn rug. De vader had de verkrachter en moordenaar van zijn kind graag in de ogen gekeken, maar daar gaf S. geen gelegenheid toe. Hij keek steeds naar de grond en zocht geen contact.

Geen excuus

Eind maart 2013, een week voor het begin van de inhoudelijke behandeling van de zaak Vaatstra, brengt Jan Vlug naar buiten dat zijn cliënt voorlopig afziet van het schrijven van een excuusbrief aan de familie. Zolang Bauke Vaatstra afwijzend op een excuus reageert, zal S. niet aan de brief beginnen. Voor Vaatstra is er geen begin en geen eind aan de brief van de moordenaar van zijn dochter. Er is geen excuus voor wat hij heeft gedaan en Vaatstra heeft geen enkele behoefte aan een brief van de man. Wel wil hij uit zijn eigen mond horen wat hij heeft gedaan en waarom. Hij hoort het vanzelf van de recherche, maar hij wil het ook uit de mond van de dader horen.

Marianne

Marianne Vaatstra werd op 1 mei 1999 vermoord, na eerst te zijn verkracht. Ze werd in een weiland bij Veenklooster gevonden. S. zou haar met een mes in zijn hand hebben gedwongen het weiland in te stappen, zo bekende hij. De rechtszaak waar de zaak inhoudelijk wordt behandeld is op 28 maart 2013, met uitloop naar 29 maart.
Bauke Vaatstra maakt zich zorgen om de straf die uiteindelijk zal worden uitgesproken. Hij hoopt dat S. levenslang krijgt. Als de straf 18 jaar wordt, dan is de kans groot dat S. over 12 jaar weer vrij is. Vaatstra moet daar niet aan denken.

Aanklacht

S. wordt ondermeer aangeklaagd wegens moord. Vlug steekt in op doodslag. Moord wordt zwaarder aangerekend dan doodslag. S. liep bijna 14 jaar met de wetenschap dat hij het meisje vermoordde rond, zonder ook maar iets tegen iemand te zeggen. Hij liep na een dna-test in een dna-verwantschapsonderzoek tegen de lamp.

Lees verder

© 2013 - 2017 Sjaanfanameland, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Marianne Vaatstra  het boekMarianne Vaatstra het boekEr is al veel gezegd en geschreven over de zaak Marianne Vaatstra. In augustus 2013 komt er een boek uit met het verhaal…
Marianne Vaatstra  Het vonnis over Jasper SMarianne Vaatstra Het vonnis over Jasper SHet was het proces van het jaar 2013. Op 28 en 29 maart diende de rechtszaak tegen de Jasper S. die in 1999 Marianne Vaa…
Marianne Vaatstra  De straf van Jasper SMarianne Vaatstra De straf van Jasper SHet is het proces van het jaar en de boer uit Oudwoude hoort in het gerechtsgebouw in Leeuwarden welke straf hij krijgt.…
Marianne Vaatstra  Mediacircus rond het procesMarianne Vaatstra Mediacircus rond het procesOp 27 februari 2013 verschijnt de verdachte van de moord op Marianne Vaatstra, Jasper S. uit Oudwoude, voor het eerst vo…
De rechtszaak tegen Jasper S. de moordenaar van VaatstraDe rechtszaak tegen Jasper S. de moordenaar van VaatstraDe rechtszaak tegen Jasper S. de moordenaar van Marianne Vaatstra was opmerkelijk. Jasper S. bekende de moord op Mariann…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Marianne Vaatstra Excuusbrief van Jasper S"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Sjaanfanameland
Laatste update: 11-12-2015
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Mens en samenleving
Special: Marianne Vaatstra
Bronnen en referenties: 4
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!