InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Mens en samenleving > Marianne Vaatstra – Bekentenis van Jasper

Marianne Vaatstra – Bekentenis van Jasper

Marianne Vaatstra – Bekentenis van Jasper Jasper S., de gearresteerde verdachte van moord in 1999 op Marianne Vaatstra, bekende na zijn arrestatie al na tien minuten aan zijn advocaat. Weken later volgde een volledige bekentenis. Zijn slachtoffer kwam hem op het verkeerde moment op de verkeerde plaats tegen. Jasper S. is boer in Oudwoude, een dorp vlakbij het plaats delict.

Bekentenis

Jasper S., de boer uit Oudwoude en verdachte in de moordzaak van Marianne Vaatstra, bekende op de dag van zijn arrestatie. Al na tien minuten vertelde hij aan zijn toenmalige advocaat Jan Vlug dat hij de daad had gepleegd. "Goh, dat U mij nog bij wil staan. Ik heb het gedaan," zei S. tegen Vlug.
Vlug was diep onder de indruk van de snelle bekentenis: "Dan stolt het bloed wel even in je aderen." Nog diezelfde dag zegt Vlug voor de camera: “De moord is opgelost.” Na die eerste biecht zweeg S. wekenlang.

Weiland

S. legde uiteindelijk een volledige bekentenis af. Hij kwam Marianne Vaastra op 1 mei 1999 tegen. Hij kende het zestienjarige meisje niet. Zij was in Kollum naar een discotheek geweest en fietste naar huis, naar Zwaagwesteinde. S. maakte een ommetje. Bij Veenklooster ontmoetten ze elkaar toevallig.

Twitter

S. staat op 27 februari 2013 voor de rechter. De zitting is in de rechtbank in Leeuwarden. In die pro-formazitting wordt bepaald hoe de zaak verder moet verlopen.
Een bijzonderheid is dat het bericht over de zitting naar buiten kwam door een tweet van de broer van Marianne, Freddy Vaatstra.
De inhoudelijke zitting komt later in het jaar. Men verwacht dat deze in het voorjaar, mei, van 2013 plaatsvindt.

Dertien

Dertien jaar lang zweeg de moordenaar. S. leefde in de buurt van de familie Vaatstra. De families kennen elkaar niet of nauwelijks.
S. kwam bovendrijven als onomstotelijke dader vanwege een grootschalig DNA-onderzoek. DNA van S. was op het lichaam van het meisje gevonden. S. zit sinds 18 november 2012 in de cel, in voorarrest.
Tijdens zijn bekentenis verklaarde S. dat hij Marianne niet had gekend.
Hij was haar toevallig tegengekomen, waarna hij haar meenam het weiland in, terwijl hij haar met een mes bedreigde. Hij verkrachtte het meisje, vermoordde haar en liet haar lichaam achter in het weiland in de buurt van haar woonplaats. Er werd haar, bloed en sperma op Marianne en haar kleding gevonden. Een van de moordwapens was de bh van het meisje. Ze is ermee gewurgd.
Het lichaam werd snel gevonden. De arrestatie van S. liet 13 jaar op zich wachten.

Verkeerde tijd verkeerde plaats

Het scenario dat het meisje zich op het verkeerde moment op de verkeerde plaats heeft bevonden, strookt met het idee dat de zus van Marinanne, Ineke, al die jaren heeft gehad over de toedracht.

Hartverscheurend

De boer heeft meegedaan aan het DNA-onderzoek om zich te laten betrappen. Het spel was uit. Hij zweeg 13 jaar lang om zijn eigen gezin te beschermen.
De familie van S. blijft hem steunen. Ze hebben hartverscheurend veel verdriet om wat S. heeft gedaan en wat hun is overkomen.

Waarom

S. kan niet bedenken waarom hij het heeft gedaan. In die nacht na Koninginnedag is hij van huis gereden. De boer leefde op dat moment in een stressvolle situatie: er waren zorgen over het boerenbedrijf en de inkomsten. Hij maakte een ommetje om de zaken op een rijtje te kunnen zetten. Het mes dat hij op zak had was op dat moment niet meer dan gereedschap dat iedere boer bij zich heeft. Het werd een moordwapen. Hij kwam Marianne ‘volstrekt toevallig’ tegen.

S. is in 2013 voor de rechter gebracht en heeft zijn straf gekregen.

Lees verder

© 2013 - 2017 Sjaanfanameland, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Marianne Vaatstra – Excuusbrief van Jasper SMarianne Vaatstra – Excuusbrief van Jasper SJasper S, de verdachte van de verkrachting van en moord op Marianne Vaatstra in 1999 - voor de feiten wordt hij in april…
Marianne Vaatstra – Mediacircus rond het procesMarianne Vaatstra – Mediacircus rond het procesOp 27 februari 2013 verschijnt de verdachte van de moord op Marianne Vaatstra, Jasper S. uit Oudwoude, voor het eerst vo…
Marianne Vaatstra – Het zakmes van Jasper SMarianne Vaatstra – Het zakmes van Jasper SDe toedracht van de moord op de zestienjarige Marianne Vaatstra op 1 mei 1999 wordt langzamerhand duidelijk geworden nad…
Overzicht van de zaak Marianne VaatstraIn 1999 werd in een weiland bij Veenklooster in de nacht na Koninginnedag de destijds 16-jarige Marianne Vaatstra verkra…
Marianne Vaatstra – Jasper S. en de rechtszaakMarianne Vaatstra – Jasper S. en de rechtszaakIn november 2012 wordt de verdachte van de moord op Marianne Vaatstra gearresteerd in het buurdorp van het dorp waar het…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Marianne Vaatstra – Bekentenis van Jasper"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Sjaanfanameland
Laatste update: 06-12-2015
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Mens en samenleving
Special: Marianne Vaatstra
Bronnen en referenties: 5
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!