InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Mens en samenleving > Marianne Vaatstra – Arrestatie van moordverdachte

Marianne Vaatstra – Arrestatie van moordverdachte

Marianne Vaatstra – Arrestatie van moordverdachte Marianne Vaatstra uit Zwaagwesteinde werd in de nacht van 30 april op 1 mei 1999 dood in een weiland bij Veenklooster aangetroffen. Het 16-jarige meisje bleek te zijn verkracht en vermoord. De dader liet DNA achter op het slachtoffer. De moordzaak gaf grote onrust in de omgeving en de zaak hield Nederland meer dan tien jaren in de greep. Op 18 november 2012 wordt een verdachte gearresteerd.

Aanhouding

De politie verricht na 13 jaar een aanhouding in de zaak Marianne Vaatstra. De 45-jarige Jasper S. uit Oudwoude is zondag 18 november 2012 aangehouden op verdenking van moord. Hij is meteen overgebracht naar een politiecel in Leeuwarden. Het gaat om een blanke Fries van 45 jaar; hij is getrouwd en heeft twee kinderen. Hij woont met zijn gezin op een boerderij aan de Allemawei, iets buiten het dorp Oudwoude. Hij melkt zo'n zestig koeien en heeft veertig stuks jongvee. Het gezin staat midden in de gemeenschap. Hij wordt omschreven al een 'gewone man'. Het gaat om een honderd procent DNA-match. In 2012 werd het verwantschap DNA-onderzoek ingezet om het net rond de dader te sluiten.

Oudwoude

Oudwoude (Aldwâld) is een dorpje in de buurt van Kollum in de gemeente Kollumerland, in de Friese Wouden. In het dorp wonen nog geen 900 inwoners. De blanke man, zonder strafblad, woont op ongeveer anderhalve kilometer afstand van de vindplaats van het lichaam van Marianne, in een weiland bij Veenklooster.

Vaatstra

Bauke Vaatstra, de vader van Marianne, heeft altijd het pad naar justitie warm gehouden. Hij werd hierin gesteund door misdaadverslaggever Peter R. De Vries. Hij is blij dat hij het 13 jaar heeft volgehouden. "Onvoorstelbaar", zegt Bauke Vaatstra op Radio 1 in reactie op het nieuws. “It moat him wêze,” (het moet hem zijn) zegt hij opgelucht op Omrop Fryslân. Er valt een last van zijn schouders, geeft hij aan. Bauke Vaatstra werd zondagavond laat door justitie gebeld. Hij riep meteen zijn kinderen bijeen om met elkaar het nieuws aan te horen en te verwerken. Justitie en politie kwamen naar het huis van een van de dochters Vaatstra om de feiten te vertellen.
Vaatstra kent de man niet. Zijn kleinkinderen wel, die zitten met de kinderen van de verdachte op gymnastiek.
Vaatstra heeft altijd gezegd dat het iemand uit de buurt moet zijn.

Spanning

Het huwelijk van Bauke Vaatstra (1939) en Maaike Terpstra (1942), de ouders van Marianne, bleek niet bestand tegen de spanning die het onderzoek naar de moordenaar met zich meebracht. In 2007 is het echtpaar gescheiden. Ze wonen alle twee nog in Zwaagwesteinde, elk aan een kant van het kerkhof waar hun dochter ligt begraven. Marianne heeft twee broers en drie zussen die ouder zijn: zij was het nakomertje.

Dorpsgenoten

Dorpsgenoten van S. uit Oudwoude zijn onder de indruk van de arrestatie. De impact van het nieuws dringt maar met moeite door. De boerderij is afgezet, daar wordt nog onderzoek gedaan. Vanaf de boerderij is het plaats delict via de weilanden bereikbaar.
Buurman Gerrit Dijkstra is geschokt. Het is een leuk gezin, zegt hij. Hij kan niet bevatten dat zijn overbuurman de moordenaar van Marianne Vaatstra is. Toen hij het hoorde kreeg hij een piekefelmomint, een kippenvelmoment.
Sjoerd Hoekstra van Dorpsbelang Aldwâld meent dat de gemeenschap aandacht en zorg moet hebben voor de naaste familie van S. De dorpsgenoten van Bauke Vaatstra in De Westereen spreken van opluchting. Ze zijn blij voor de ouders van het vermoorde meisje.

Zwaagwesteinde

De mensen uit Zwaagwesteinde (De Westereen) zijn opgelucht dat de dader niet uit hun dorp komt. Burgemeester Arie Aalberts van Dantumadeel, de gemeente waarin Zwaagwesteinde ligt, is aan de ene kant opgelucht dat er een serieuze verdachte is opgepakt. Aan de andere kant is het voor de familie, voor de vrouw en kinderen, voor de ouders, verschrikkelijk. Die dubbelheid zit er in, zegt de burgemeester.

Eieren

Aanvankelijk dachten veel mensen uit Kollumerland dat de dader zich in het Asielzoekerscentrum Kollum ophield. Een informatiebijeenkomst van het Centraal Orgaan asielzoekers over verplaatsing van het AZC in Kollum, leverde een volle sporthal, een onrustige bijeenkomst en demonstraties op. COA-regiomanager Anneke Haarsma en toenmalig burgemeester van Kollumerland Piet Visser werden door demonstranten met eieren bekogeld. De bijeenkomst moest worden afgebroken. Het DNA-onderzoek doet blijken dat het om een blanke man gaat. Er deden in september 2012 bijna 7000 mannen mee aan het DNA-verwantschapsonderzoek. In november 2012 was er een honderd procent DNA-match met verdachte Jasper S. uit Oudwoude. Advocaat Bert de Boer uit Sneek staat aanvankelijk S. bij. Deze werd S. toegewezen als piket advocaat.
Het nieuws over de arrestatie is landelijke en Europees meteen groot nieuws.

Boerderij

In het najaar van 2013 komt naar buiten dat de boerderij van Jasper S. is verkocht aan een boer uit Engwierum. Het bedrijf met 40 hectare land stond al lange tijd te koop. Het bleek al eerder in dat jaar 2013 verkocht te zijn.
Jasper S. is veroordeeld en zit een gevangenisstraf uit.

Lees verder

© 2012 - 2017 Sjaanfanameland, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Marianne Vaatstra – het boekMarianne Vaatstra – het boekEr is al veel gezegd en geschreven over de zaak Marianne Vaatstra. In augustus 2013 komt er een boek uit met het verhaal…
Marianne Vaatstra – Mediacircus rond het procesMarianne Vaatstra – Mediacircus rond het procesOp 27 februari 2013 verschijnt de verdachte van de moord op Marianne Vaatstra, Jasper S. uit Oudwoude, voor het eerst vo…
Marianne Vaatstra – Excuusbrief van moordenaar Jasper SMarianne Vaatstra – Excuusbrief van moordenaar Jasper SJasper S, de moordenaar van Marianne Vaatstra in 1999 - voor de verkrachting en moord wordt hij in april 2013 aangeklaag…
Simon Vuyk schrijft over Marianne VaatstraSimon Vuyk schrijft over Marianne VaatstraMiljoenen woorden zijn er geschreven over de zaak-Vaatstra. Verscheurende woorden, beschuldigende woorden, emotionele wo…
Marianne Vaatstra – De straf van Jasper SMarianne Vaatstra – De straf van Jasper SHet is het proces van het jaar en de boer uit Oudwoude hoort in het gerechtsgebouw in Leeuwarden welke straf hij krijgt.…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Marianne Vaatstra – Arrestatie van moordverdachte"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Sjaanfanameland
Laatste update: 06-10-2016
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Mens en samenleving
Special: Marianne Vaatstra
Bronnen en referenties: 4
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!