InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Mens en samenleving > Palestijnen in Syrië

Palestijnen in Syrië

Er bevinden zich bijna een half miljoen geregistreerde Palestijnse vluchtelingen in Syrië. Met de komst van de burgeroorlog in het land is hun situatie zeer precair geworden. Zoals in andere landen met groepen Palestijnse vluchtelingen al eerder gebeurde, dreigen nu ook de Palestijnen in Syrië het kind van de rekening te worden.

Palestijnen in Syrië

De Palestijnse populatie in Syrië bestaat uit zo'n half miljoen geregistreerde vluchtelingen. Dit zijn mensen die in 1948 en 1967 hun land zijn ontvlucht en de kinderen, klein-en achterkleinkinderen van deze mensen. Voor de internationale wet zijn ze statenloos, ook al zijn de meesten in Syrië geboren. Het grootste deel van deze groep mensen woont verspreid over de negen officiële en drie onofficiële kampen, die inmiddels veelal zijn uitgegroeid tot woonwijken. Het grootste kamp is Yarmouk, in Damascus. Speciaal voor de Palestijnen in de diaspora is de UNRWA opgericht (United Nations Relief and Work Agency) en deze afdeling van de VN is dan ook volop actief in deze wijken. Er zijn speciale scholen, gezondheidsinstellingen en vrouwenorganisaties, om de mensen bij te staan. Onder het bewind in Syrië hadden de Palestijnen een relatief goede positie, ze hadden de mogelijkheid om te werken, ook in staatsdienst, konden huizen en land bezitten. Deze goede positie dreigt hen nu noodlottig te worden.

Langs de Lijn

Lange tijd hebben de Palestijnen gezwegen in het heersende conflict in Syrië. Als niet-Syriërs overheerste het gevoel hier grotendeels buiten te staan. De meeste Palestijnen blijven altijd hopen op terugkeer naar hun land van herkomst, hoe irreëel misschien ook. Maar beide partijen, zowel de staat als de rebellen, willen dat ook de Palestijnen een kant kiezen. En de media, zoals Al-Jazeera, proberen ook de Palestijnen bij het conflict te betrekken. Het is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt: de Palestijnen in Koeweit bijvoorbeeld, werden het slachtoffer vanwege het feit dat ze beschouwd werden als aanhangers van Saddam Hussein. Palestijnen in Syrië probeerden om een positie in het midden te houden door Syrische burgers te helpen, maar te waarschuwen tegen inmenging in het conflict van buitenaf. Hamas, dat een basis had in Damascus, werd op deze manier gedwongen om zich terug te trekken uit Syrië, omdat het geen kant wilde kiezen. Dit is een goed voorbeeld van wat er gaande is.

PLO

Als vluchtelingen zijn de Palestijnen extra kwetsbaar. Hun positie is al niet stabiel om te beginnen, en dat zorgt ervoor dat het gevaar van misbruik en lijden nog veel groter is dan van 'gewone' burgers. Palestijnse leiders die zich uitspreken voor het regime zijn door de rebellen al benoemd tot 'legitieme doelen'. Omdat veel leden van de PLO vanouds banden onderhouden met Syrië, een van de weinige landen die de Palestijnen bleef steunen, is dit voor veel Palestijnse leiders in Syrië zo goed als een doodvonnis. Hierbij is het belangrijk om op te merken dat de PLO in Syrië veelal een politieke rol vervulde en zeker geen militaire.

Ratten in de Val

De kans is groot dat veel Palestijnen opnieuw op de vlucht moeten, voor velen is dit al het geval. En opnieuw lopen ze tegen problemen aan waar andere Syriërs niet mee te maken krijgen. Voor Libanon hebben Palestijnen een speciale vergunning nodig, ook al zijn ze op de vlucht. Jordanië is helemaal onmogelijk, dat land laat geen enkele Palestijn uit Syrië toe. Dit betekent dat wanneer de situatie nog erger uit de hand loopt, Palestijnen als ratten in de val zitten. Hopelijk realiseren de Arabische media zich dat hun rol cruciaal is en dat het gevaarlijk is om de Palestijnen af te schilderen als een relevante partij in het conflict. Want er is weinig wat zo mensonterend is als een mens op de vlucht, behalve een mens die keer op keer opnieuw moet vluchten.

Wie meer wil weten over het conflict in Syrië en de achtergrond kan terecht bij de Specials: De Burgeroorlog in Syrië, Syrië, de wieg der beschaving en De Geschiedenis van Syrië.
© 2012 - 2017 Sasati, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Ontheemden in SyriëSyrië is volop in het nieuws vanwege de burgeroorlog die er volop woedt. Daarbij is er ook regelmatig aandacht voor vluc…
Opinie Israël 26: Joodse vluchtelingen uit Arabische landenOpinie Israël 26: Joodse vluchtelingen uit Arabische landenDe wereld heeft altijd veel aandacht besteed aan de 600.000 Palestijnse vluchtelingen die zouden moeten terugkeren naar…
Palestijnen in Syrië: Een Oproep tot VeiligheidDe situatie van vluchtelingen in een land wanneer er in zo'n land een conflict uitbreekt is altijd precair. Dit geldt oo…
Einddoel Palestijnse Staat: ontmanteling Joodse StaatVoor degenen die het nog niet weten: Palestijnen willen dat alle Joden uit Israël verdreven worden. Net zoals de Europea…
Judea en Samaria 14: Joods-Palestijnse demografieJudea en Samaria 14: Joods-Palestijnse demografieMocht er ooit een vredesregeling komen tussen Israël en de Palestijnen dan zullen bepaalde delen van Judea en Samaria ge…
Bronnen en referenties
  • www.unrwa.org
  • www.mideastposts.com

Reageer op het artikel "Palestijnen in Syrië"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Sasati
Laatste update: 31-10-2012
Gepubliceerd: 22-08-2012
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Mens en samenleving
Special: Burgeroorlog Syrie
Bronnen en referenties: 2
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!