InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Mens en samenleving > Ontheemden in Syrië

Ontheemden in Syrië

Syrië is volop in het nieuws vanwege de burgeroorlog die er volop woedt. Daarbij is er ook regelmatig aandacht voor vluchtelingen, mensen die naar buurlanden als Libanon en Turkije zijn gevlucht ten gevolge van het geweld. Maar een nog veel groter probleem dan de vluchtelingen die het land hebben verlaten zijn de de mensen die hun hebben en houden achter hebben gelaten, maar binnen het land een veilig(er) heenkomen hebben gezocht.

Syrië als Toevluchtsoord

Van oudsher staat Syrië bekend als een land dat vluchtelingen welkom heet: Palestijnen, Irakezen, Libanezen, allemaal zochten en vonden ze een plek in Syrië toen dat nodig was. Hele woonwijken zijn ontstaan rond wat oorspronkelijk vluchtelingenkampen waren. Maar nu zoeken Syriërs zelf hun heenkomen elders, met het begin van de burgeroorlog is de situatie steeds gevaarlijker geworden. Waren het aanvankelijk de bewoners van Derraa en Homs die hun heenkomen elders zochten, nu staat bijna het hele land in vuur en vlam en zoeken mensen wanhopig naar een veilige plek, in het binnen- of buitenland.

Ontheemden of Internally Displaced Persons

De meeste aandacht in de media gaat uit naar vluchtelingen in de buurlanden. Maar het aantal ontheemden of Internally Displaced Persons (in de terminologie van de Verenigde Naties) is veel groter. Ontheemden zijn mensen die hun heenkomen niet zoeken in het buitenland, maar binnen de landsgrenzen een veiligere plek proberen te vinden. En in Syrië wordt deze groep steeds groter. Elke dag is een dag van nieuw geweld en daarmee van nieuwe vluchtelingen en ontheemden. Er wordt gesproken over 1.5 miljoen vluchtelingen (cijfers van het SARC, Syrian Arab Red Crescent), maar het is moeilijk om juiste cijfers te vinden, omdat veel mensen onderdak vinden bij familie of vrienden. Anderen huren een huis of appartement en sommige mensen moeten genoegen nemen met een plek in een moskee of school. Waarschijnlijk is het aantal veel groter, zeker sinds de grote steden Damascus en Aleppo bij het conflict betrokken zijn geraakt.

Kinderen

De UNHCR zorgt voor opvang van vluchtelingen in de buurlanden van Syrië. De ontheemden in het binnenland zijn afhankelijk van de hulp van familie, vrienden en vreemden. Stichtingen en moskeeën zamelen geld, voedsel, matrassen, etc. in om de vluchtelingen te helpen. Er wordt met gulle hand gegeven, maar met het toenemende aantal vluchtelingen neemt de vraag naar hulp ook toe. Daarnaast is er vraag naar zaken als medicijnen en andere benodigdheden, die steeds moeilijker verkrijgbaar zijn. De helft van de vluchtelingen bestaat uit kinderen, die vaak getraumatiseerd zijn door het geweld dat ze hebben meegemaakt.

Oplossing

De enige afdoende oplossing voor de crisis is het stoppen van het excessieve geweld, dat door beide partijen gebruikt wordt en dat de burgerbevolking in gevaar brengt en hen dwingt op hun hele hebben en houden achter te laten. De komst van UN-envoy Lakhdar Brahimi kan de Syrische vluchtelingen en ontheemden misschien hoop bieden. Een diplomatieke oplossing van het Syrische conflict blijft top-prioriteit houden voor de VN.

Het is moeilijk voor te stellen wat het betekent om in angst te leven voor oorlogsgeweld, voor schietende tanks en bommenwerpende vliegtuigen, de angst voor militairen of rebellen die je omgeving onveilig maken. En daardoor gedwongen te worden te moeten vluchten. Als Nederlandse die dit aan den lijve heeft ondervonden, kan ik alleen maar hopen dat er zo snel mogelijk een oplossing gevonden wordt voor dit conflict. Syrische burgers hebben recht op een leven in veiligheid en vrede.

Wie meer wil weten over het conflict in Syrië en de achtergrond kan terecht bij de Specials: De Burgeroorlog in Syrië, Syrië, de wieg der beschaving en De Geschiedenis van Syrië.
© 2012 - 2017 Sasati, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Palestijnen in SyriëEr bevinden zich bijna een half miljoen geregistreerde Palestijnse vluchtelingen in Syrië. Met de komst van de burgeroor…
Stichting VluchtelingStichting Vluchteling is de enige hulporganisatie in Nederland die gespecialiseerd is in het helpen van vluchtelingen in…
Syrië. Een tweede Libië?Syrië. Een land met een burgeroorlog, een wankel regime, en weinig steun van de internationale wereld. Na het ook econom…
Amerikaanse aanslag op Abu Kamal, SyriëOp 26 oktober 2008 hebben Amerikaanse helicopters onverwachts een aanslag gepleegd op een Syrische grensstad. Dit tot ve…
Wie is Bashar al-Assad? De president van Syrië in beeldIn 2011 kwam de naam Bashar al-Assad of kortweg Assad steeds vaker tevoorschijn in de media. De bevolking van Syrië lijd…
Bronnen en referenties
  • http://www.internal-displacement.org/countries/syria

Reageer op het artikel "Ontheemden in Syrië"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Sasati
Laatste update: 24-08-2012
Gepubliceerd: 21-08-2012
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Mens en samenleving
Special: Burgeroorlog Syrie
Bronnen en referenties: 1
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!