InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Mens en gezondheid > Broccoli en tomaten: een superslimme combinatie

Broccoli en tomaten: een superslimme combinatie

Broccoli en tomaten: een superslimme combinatie Groenten en fruit zijn gezond! Dat weet iedereen. Maar wist je ook dat vitaminen en mineralen niet altijd even gemakkelijk door je lichaam worden opgenomen? Soms hebben verschillende vitamines en voedingsstoffen elkaar nodig voor een goede opname zodat ze niet onverrichter zaken in het toilet belanden i.p.v. in je lichaam. Een voorbeeld daarvan is dus broccoli samen met tomaat. En zo zijn er nog meer combinaties mogelijk.

Broccoli en Tomaten.

Broccoli is een ontzettend gezonde groente die gelauwerd wordt als zijnde een ‘Supergroente’ omdat deze groente glucosinolaten bevat, dat kankerverwekkende stoffen uit het lichaam verwijdert. Ook tomaten zijn heel erg gezond. En dat komt o.a. doordat tomaten vol zitten met Lycopeen en dat zorgt voor een betere weerstand tegen kanker en dan vooral prostaatkanker. Wanneer deze beiden super soorten worden samengevoegd wordt het een ijzersterke combinatie. Het is dus sterk aan te raden om deze combinatie zeker 1 keer per week te eten en dat is gemakkelijk te realiseren door ze samen kort te wokken. Bekent is ook over Tomaten dat bewerkte tomaten meer werkende voedingsstoffen opleveren dan de rauwe tomaat. Waarbij je dus kunt denken aan tomatensap, tomatenpuree e.d.

Meer gezonde combinaties.

Maar er zijn nog meer combinaties van voedingmiddelen die samen sterker zijn dan alleen. zoals bijvoorbeeld: Sardines en wit brood. Sardines voorzien het lichaam van vitamine D en dat is een belangrijke vitamine die je lichaam heel moeilijk uit voeding kan halen. In de zomer wordt vitamine D aangemaakt door zonlicht, maar in de winter kan er dus al snel een tekort ontstaan. Vitamine D zorgt voor sterke botten en tanden en verbetert ook de opname van calcium en fosfor in het lichaam.

Een artikel afkomstig van www.HLN.be geeft aan dat als je sardine combineert met wit brood (dat op zich een bron van calcium is) dat het samen zorgt voor een wondermiddel voor sterke beenderen. Calcium kan namelijk niet opgenomen worden zonder vitamine D. Andere combinaties zijn: een salade van zalm met sperziebonen, een omelet met kaas en yoghurt van schapenmelk met muesli.

Een vitamine C- bom.

Kikkererwten zijn een bron van plantaardig ijzer. Dit samen met taboulé, dat veel vitamine C bevat, is een goede combinatie omdat de vitamine C de opnamen van het ijzer bevordert in het lichaam. Plantaardig ijzer wordt door het lichaam meestal niet zo goed opgenomen als dierlijke varianten. Voeg daar dan ook nog eens look, tomaten, couscous en veel peterselie aan toe en je hebt een vitamine-C bom. Voor wie niet weet wat Taboulé is: dit is een Peterseliesalade van Libanese afkomst. Zie link: Taboulé.

Wortelen en olijfolie.

Een bron van caroteen zijn wortelen. Wanneer je deze roostert met olijfolie dan helpt het verhitten en de olijfolie bij het vormen van caroteen en wordt dit gemakkelijker in het bloed opgenomen. Bètacaroteen helpt kanker te voorkomen, helpt ons te beschermen tegen schade door de zon en maakt dat we beter in het donker kunnen zien.

Nog even over vitamine D.

In verband met griepverschijnselen in de winter is het belangrijk om er voor te zorgen dat er voldoende vitamine D in het lichaam aanwezig is. Met name in de maanden met de ‘R’ en wanneer het sneller donker wordt en de dagen grauw en grijs worden. In de zomermaanden wordt vitamine D aangemaakt door het zonlicht en daar hebben we in de herfst en wintermaanden dus niets aan. Door de vermindering van zonlicht en steeds korter wordende dagen maakt de huid nauwelijks meer vitamine D aan. Daarom is het verstandig om dan een goed supplement te nemen. Vooral voor ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid is dit heel belangrijk. Met een lage vitamine D waarde maak je 40% meer kans op griep of andere infectieziekten. Mensen die al een infectieziekte hebben bijvoorbeeld: astma, bronchitis of COPD hebben altijd al een lage vitamine D waarde in het bloed en lopen daardoor tot 5 keer hoger risico om infectieziektes te krijgen dan mensen die geen infectieziekte hebben. Normaal gesproken is een inname van 400IE voldoende, maar als je de griep al hebt kun je beter 800 IE innemen.

Laat je informeren door de mensen in de natuurwinkel, zij kunnen je daar alles over vertellen.

Lees verder

© 2009 - 2017 Yoan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Gezond ontbijten: vier receptideeënOntbijten is belangrijk voor een goede start van je dag. Het is daarom verstandig om iedere dag te beginnen met een gezo…
Aandachtspunten in de voeding voor vegetariërsDoorgaans is de voeding van vegetariërs een gezonde verantwoorde voeding. Vegetariërs eten doorgaans veel groente, volko…
Hoe gezond is broccoli?Hoe gezond is broccoli?Valt er wat negatiefs over broccoli te vertellen? Nou ja, mogelijk dat er een bepaalde groep mensen is die broccoli gewo…
Vier gezonde tussendoortjesWe herkennen het allemaal, het verlangen naar een zak drop of een stuk chocolade. De één moet in de middag echt een snoe…
Gezonde recepten bereiden met broccolliGezonde recepten bereiden met broccolliBroccoli is een zeer gezonde en populaire groente en behoort tot de gezondste groenten. Van broccoli worden de nog geslo…
Bronnen en referenties
  • Bron: www.HNL.be

Reageer op het artikel "Broccoli en tomaten: een superslimme combinatie"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Yoan
Laatste update: 21-08-2015
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Mens en gezondheid
Bronnen en referenties: 1
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!