nieuws uitgelicht

Ebola en preventie in België

Ebola en preventie in België Ebola (genoemd naar de Ebola rivier in Congo) is een ernstige virusziekte die ontstaan is Afrika, maar sinds september 2014 meerdere continenten zoals Europa en Amerika teistert. De symptomen beginnen met een algemene malaise, maar worden steeds ernstiger met bloedingen in het lichaam als gevolg. Bovendien is de bestrijding van Ebola zeer drastisch. Mogelijke patiënten worden in quarantaine gehouden en dienen zo als het ware te hopen op een mirakel want een geneesmiddel voor de mens is nog niet gevonden. In Afrika sterft één op de twee Ebola-patiënten. Een algemene coördinatie op wereldvlak vindt sinds september 2014 plaats en moet erger voorkomen. Op 31 juli 2015 werd door wetenschappers gemeld dat het vaccin VSV-EBOV 100% efficiënt werd bevonden. Dit is een belangrijk feit ter bestrijding van Ebola in de toekomst.

Wat is het Ebola-virus?

Het Ebola-virus betreft een geslacht van virussen uit de familie van filovirussen en is tevens verwant aan het Marburgvirus. Er ontstaat een ernstige afwijking in het bloed waardoor er inwendige bloedingen ontstaan. Het virus wordt via alle lichamelijk contact overgedragen en is daarom uiterst besmettelijk en gevaarlijk.

Wat zijn de symptomen en behandeling?

Belangrijk om te weten is dat de incubatietijd 2 tot 21 dagen is. Door deze lange incubatietijd is het moeilijk in te schatten wie er al besmet is. Er worden mensen in quarantaine gehouden die malaria als diagnose te horen krijgen. Patiënten kunnen de eerste dagen nog heel normaal functioneren in de omgang met andere mensen. De eerste symptomen zijn keelpijn, koorts en algemeen onbehagen. Maar dan kan het plots omslaan. Tijdens de tweede week wordt het alleen maar erger met symptomen als braken, diarree en orgaanproblemen. Bij sommige patiënten worden zelfs inwendige en uitwendige bloedingen vastgesteld. Het is meestal in de tweede week van de ziekte dat de patiënten overlijden. Er bestaat op 20 oktober 2014 nog geen geneesmiddel om de ziekte te bestrijden.

Bestaat er gevaar voor Ebola-besmettingen in België?

Dat gevaar bestaat, maar de kans dat het Ebola-virus in België doorbreekt is zeer gering. Via een persoon aan boord van een passagiersvlucht kan eventueel het virus tot in België komen, maar dan nog is de kans zeer klein. Procedures werden immers uitgeschreven om te voorkomen dat het virus zich kan verspreiden. Mensen worden stante pede in strikte quarantaine geplaatst. Indien er een epidemie zou uitbreken dient de Belgische bevolking correct te worden ingelicht over de maatregelen die het kan nemen om de besmettingskans te minimaliseren. Op 20 oktober 2014 zijn er nog steeds geen Ebola-patiënten vastgesteld in België. Vanuit alle hoeken van de wereld kent men de ernst van de ziekte en onderschat men ze niet, maar roept men tevens ook op om kalm en sereen te blijven.

Aanstelling Ebola-coördinator voor België door Maggie De Block

De kersverse federale minister van Volksgezondheid in België Maggie De Block (Open VLD) heeft als voorzorg een Ebola-coördinator aangesteld. Zij koos voor Erika Vlieghe, die het hoofd is van de afdeling Tropische Ziekten in het UZ in Antwerpen. Haar rechterhand wordt Daniël Reynders van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid. Zij heeft als taak gekregen om een Ebola-coördinatie team onder haar vleugels te nemen en de noodzakelijke stappen te nemen om de bevolking (zowel privépersonen als rechtspersonen) accuraat te informeren over Ebola. Op Brussels Airport (Zaventem) worden vanaf 20 oktober 2014 passagiers uit landen die al getroffen zijn door Ebola gescreend. Bij een Ebola-besmetting in België of een eventuele epidemie zal het Doctor Erika Vlieghe zijn die samen met haar coördinatieteam de verdere preventiemaatregelen bepaalt.

Update 31 juli 2015: Belangrijke stap gezet in strijd tegen Ebola - vaccin VSV-EBOV

Enkele internationale experten waren al meer dan een jaar op zoek naar een geschikt vaccin tegen Ebola. Uit een tussentijdse analyse van het vaccin, uitgevoerd door een onafhankelijke groep van internationale experten, blijkt dat het vaccin VSV-EBOV hoogst effectief is tegen het ebolavirus. Het nieuwe vaccin werd uitgetest op 4000 proefpersonen gedurende de voorbije twaalf maanden (sinds 31 juli 2015). Iedereen van hen had nauw contact gehad met nieuw besmette patiënten en liep erg veel gevaar. Het veldonderzoek heeft uitgemaakt dat het vaccin na tien dagen tot 100 procent tegen een ebola besmetting beschermt. Het vaccin werd op 31 juli 2015 in het vakblad "The Lancet" voorgesteld. Het zal een zeer belangrijk instrument zijn en worden bij het bestrijden van Ebola.
© 2014 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waar komt ebola vandaanEbola is een zeldzaam virus dat bij mensen en apen een ernstige afwijking in het bloed veroorzaakt, hierdoor ontstaan ve…
Hoe voorkom je ebola?Hoe voorkom je ebola?Ebola, het komt steeds dichterbij. Begin 2014 is er een ebola-uitbraak in West-Afrika begonnen. Met de hoeveelheid mense…
Ebola virus: diagnose, symptomen, behandeling en prognoseEbola virus: diagnose, symptomen, behandeling en prognoseHet Ebola virus, voorheen beter bekend als Ebola hemorragische koorts, is een zeldzame en dodelijke ziekte die wordt ver…
Ebola: feiten over het virusEbola: feiten over het virusEbola hoor je in 2014 veel in het nieuws. De epidemie heeft zich ontzettend snel uitgebreid en er zijn al duizenden dode…

Uitslag uitstrijkje baarmoederHet wachten op de uitslag van een uitstrijkje is voor elke vrouw spannend, als daar dan ook nog een uitslag als pap 2 of…
Ziekte van Chagas: symptomen, oorzaak en behandelingZiekte van Chagas: symptomen, oorzaak en behandelingDe ziekte van Chagas (ook Amerikaanse trypanosomiasis of Zuid-Amerikaanse trypanosomiasis genoemd), is een potentieel le…
Bronnen en referenties
  • Rivm.nl, http://www.rivm.nl/Onderwerpen/E/Ebola, 24 november 2014
  • Wikipedia, http://nl.wikipedia.org/wiki/Ebolavirus, 24 november 2014
  • Demorgen.be, http://www.demorgen.be/buitenland/doorbraak-tegen-ebola-voor-het-eerst-lijkt-vaccin-100-procent-effectief-a2409249/, 31 juli 2015
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 03-03-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.