InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Mens en gezondheid > De opkomst en ondergang van de elektrische sigaret

De opkomst en ondergang van de elektrische sigaret

De e sigaret, of elektrische sigaret is bezig met een stormachtige opmars. Dit goedkope en gezondere alternatief voor de gewone sigaret kan helaas niet rekenen op een warm ontvangst van iedereen. Zowel nederland als België zijn in rep en roer. Een gezonder alternatief voor de roker, een nachtmerrie voor de schatkist.

Wat is een elektrische sigaret?

De elektrische sigaret wordt door verschillende fabrikanten op de markt gebracht. Het apparaat heeft dezelfde vorm als een sigaret maar is iets langer. In het apparaat bevindt zich een cartridge met een vloeistof. In deze vloeistof zit onder meer nicotine en propyleenglycol. Het apparaat werkt op elektriciteit, die wordt geleverd door een vervangbare batterij.

Een microprocessor in de sigaret registreerd de lucht die wordt aangezogen. Een verdamper voegt hier microscopisch kleine druppels van de vloeistof aan toe. De processor stuurt een LED lampje aan die de damp verwarmt naar de temperatuur van gewone sigarettenrook (50-60 graden Celsius). De damp heeft de smaak van gewone sigarettenrook en bevat dezelfde kleine hoeveelheid nicotine. Omdat er geen tabak wordt verbrand, komen er geen schadelijke stoffen vrij, zoals teer, koolmonoxide en andere giftige stoffen.

De damp is minder schadelijk voor de gezondheid en veroorzaakt geen overlast. Zowel de cartridges als de batterij zijn te vervangen, zodat de roker eenmalig het apparaat kan aanschaffen en daarna kan blijven bijvullen.

De tabaksaccijns

Jaarlijks verdient de Nederlandse staat ruim 2,5 miljard Euro aan de nicotineverslaving van haar burgers. In 2008 wordt de accijns op tabaksprodukten wederom verhoogd; niet met de voorgenomen € 0.25, zoals Europa ons verplicht, maar zelfs met € 0.35. De prijs van 19 sigaretten bedraagt ongeveer € 1,80, het overige deel van de € 3.90 gaat direct de schatkist in.
De accijns wordt jaarlijks verhoogd om de Nederlandse burger te beschermen tegen de schadelijke invloeden van het roken van tabak.

Minister Klink van volksgezondheid zou zeer verheugd moeten zijn dat er nu een minder schadelijk alternatief voor de sigaret op de markt wordt gebracht. De minister en zijn Europese collega's proberen ons al jaren te laten minderen door het verbieden van roken op bijna elke plek, het waarschuwen voor enge ziektes op de verpakkingen en het tonen van confronterende foto's van longpatiënten.

Uiteraard is van te voren onderzocht en vast komen te staan ,dat dit soort maatregelen nauwelijks effect hebben op het aantal rokers en hun rookgewoontes. Het geld moet blijven binnenstromen. In Indonesië, waar de schatkist voor 90 % wordt gevuld door tabaksaccijns, roept de regering schaamteloos op om vooral meer te gaan roken. In het Europa weet men allang dat nicotineverslaafden toch wel blijven roken. Daarom is het een verslaving. Daarom wordt het, net als alcohol, zwaar belast.

En daarom is minister Bos van financiën minder blij met de elektrische sigaret. Een massale opkomst van deze minder schadelijke manier van roken zou de schatkist jaarlijks miljarden Euro's kosten. De elektrische sigaret moet worden gestopt..Maar hoe?

Nicotine als geneesmiddel

Iedere overheid gebruikt de gewoonten en verslavingen van haar burgers om belasting te heffen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat er een goedkoop, werkend en onbelast alternatief komt voor nicotineverslaving.Produkten die bestaan uit pure alcohol, zoals schoonmaakmiddelen en spiritus, worden sinds jaar en dag bewust in opdracht van de regering vergiftigd.
Aan dit soort middelen wordt een giftige 'hulpstof'toegevoegd, zodat het niet voor consumptie geschikt is.
Stel je voor dat een liter zuivere alcohol voor € 2.00 in de schappen staat... De fabrikanten van de elektrische sigaret dachten veilig te zijn voor deze vorm van ingrijpen door de staat.

Om de schatkist te beschermen tegen deze potentiële ramp, heeft de regering een paar opties:

De nicotinecartridge evenredig belasten als andere tabaksproducten.
Klinkt logisch, maar daarmee geeft de regering toe dat tabaksaccijns niet bedoeld zijn voor de bescherming van onze gezondheid, maar puur ter aanvulling van de staatskas.
Slecht plan, het is al onrustig genoeg in Nederland...

De nicotinecartridge aanmerken als illegale drug en via de opiumwet een totaalverbod instellen. Helaas, daarmee zou men alle nicotineproducten moeten verbieden en dit betekent het einde van de tabaksaccijns.
Slecht, slecht plan!

De nicotine in de cartridge aanmerken als geneesmiddel. Briljant plan!

De introduktie van een geneesmiddel.

Wanner een nieuw geneesmiddel op de markt wordt gebracht, heeft onze regering het laatste woord. de regering moet het middel goedkeuren, anders mag het niet worden verkocht. De regering beschermd haar burgers op die manier tegen kwakzalvers en Softenon-taferelen. Om die reden is het lanceren van een nieuw geneesmiddel een langdurige, kostbare zaak. Het is voor startende farmaciebedrijven daarom zeer moeilijk om een voet aan de grond te krijgen. Niet alleen de hoge investeringen en de lange periode tot lancering doen menig bedrijf de das om. Vooral de lobby bij politici om de toestemming teverkrijgen is een zeer kostbare zaak. Om die reden hebben de grote, gevestigde farmaceuten altijd een voordeel ten opzichte van nieuwe bedrijven. Om die reden blijven geneesmiddelen duurder dan ze hoeven te zijn.

Maar goed, terug naar de elektrische sigaret. Zowel Nederland als België willen nicotine aanmerken als geneemiddel. Nogmaals, nicotine als geneesmiddel. het klink steeds belachelijker, hoe vaker je het hoort. het aanmerken als geneesmiddel was voor de politiek de enige manier om dit produkt te saboteren en daarmee de inkomsten van de tabaksaccijnzen zeker te stellen.

De fabrikanten van elektrische sigaretten wacht een lange lijdensweg van regels en testen die jaren gaan duren. Het is onwaarschijnlijk dat deze bedrijven de financiële reserves hebben om jarenlang te blijven vechten voor toestemming. de onstane onderlinge concurrentie van de fabrikanten draagt alleen maar bij aan de verdeeldheid en de zwakke positie van hun produkt.

Door dit produkt van de markt te halen, uit naam van de bescherming van de Nederlandse burger, is er voorlopig geen uitzicht op een minder schadelijk en minder kostbaar (belast) alternatief voor de ouderwetse sigaret. Dit houdt de deur open voor verdere uitbreiding van de wetgeving rond het roken, de invoering van anti-rookclausules in uw arbeidsovereenkomst en zorgverzekering en de verdere demonisering van nicotine verslaafden.

De verslaving in stand houden

Een verslaving die onze regering kost wat kost in stand wil houden, omdat het veel accijns oplevert. En ondertussen wordt draagvlak gecreëerd voor verdere hardere maatregelen tegen het roken, zoals accijnsverhoging en dure bekeuringen bij het overtreden van de tabakswet.

Klink en zijn Europese collega's willen niet dat u stopt met roken. Ze willen niet dat u mindert met roken. Ze willen meer geld verdienen aan uw verslaving. Ze willen dat het toenemen van COPD en andere longziekten wordt toegeschreven aan (passief) roken, en niet aan de luchtkwaliteit en fijnstof, waar de regering voor verantwoordelijk is. U krijgt longkanker van uw sigaret, niet van Tschernobyl , industriële gassen, duizenden kernproeven of het verarmd uranium dat de Navo namens ons met tonnen te gelijk ons millieu in schiet. U moet meer zorgpremie betalen, want u rookt. U krijgt minder zorg, want u rookt. U wordt niet aangenomen voor die functie, want u rookt.

Men weet dat u toch wel blijft roken, drinken en autorijden. De dingen waar we afhankelijk van zijn, worden belast. Sinds de tijd van de Romeinen, door de middeleeuwen, in elke cultuur.

Geld van de onderdanen is nodig om de macht van de heersende orde te financieren. We blijven betalen, omdat de meeste mensen geloven in wat de staat ons voorschrijft. Onze regering creëert draagvlak voor dit soort heffingen, door het volk de schuld te geven van de gewoonten waar de staat zoveel mee verdient. Zolang we het blijven geloven, blijven we braaf betalen.

Hoe lang nog tot de zuurstofbelasting; u ademt toch in?

Hoe lang nog tot de individuele CO2-tax; u ademt toch uit?

Update maandag 17 maart 2008:

Het kabinet blijft zoeken naar middelen om de opkomst van de belastingvrije E- sigaret of Supersmoker te keren.
Na pogingen om de reclame voor deze producten aan banden te leggen, gebruikt het kabinet steeds vaker haar invloed in de media. Lees het volgende bericht, samengevat uit het teletekstbericht en het persbericht, van maandag 17 maart 2008:

" Artsen vragen onderzoek naar e-sigaret"

"Verschillende artsenorganistaties, waaronder de Nederlandse Huisartsen Vereniging, de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie en GGD Nederland, dringen bij minister Klink aan op een onderzoek naar de e-sigaret. de sigaret heeft mogelijk gezondheidsrisico's. Uit de praktijk horen ze 'verhalen over hartkloppingen die door de e-sigaret veroorzaakt ZOUDEN KUNNEN WORDEN. De e-sigaret zou teveel nicotine bevatten.
Verder VERMOEDEN ze dat astma-patiënten last hebben van de dampen die van de e-sigaret afkomen."


Hiermee zet het kabinet de volgende fase in in het gevecht tegen derving van belastinginkomsten: de anti-reclame. De Nederlander moet het gevoel krijgen dat de e-sigaret misschien niet gezond is. Ook hebben kwetsbare mensen last van de dampen van een e-sigaret. Kortom, draagvlak kweken voor een verbod op dit duivelse, a-sociale apparaat.

Een paar punten in dit bericht vallen op:

  • Pakkende titel. Een slimme vorm van anti-reclame. Breng het ongewenste product in verband met artsen en onderzoek. De verbeelding van de achteloze lezer doet de rest.
  • Over de 'verhalen uit de praktijk over hartkloppingen'. Een nogal vage uitspraak. Hoeveel mensen zijn er bij de arts geweest? Hoevaak is vastgesteld dat dit werkelijk verband houdt met de e-sigaret? Sinds wanneer kunnen in Nederland drie verschillende organisaties binnen twee maanden op één lijn komen? Sinds wanneer worden dit soort gegevens over vage klachten verzameld en geanalyseerd?
  • "De e-sigaret zou teveel nicotine bevatten"
  • Dit is geen nieuws. Het is bij iedere gebruiker bekend, dat je niet eindeloos door kan roken. Het is ook bekend hoeveel nicotine er in een pakje sigaretten zit, en de gebruiker weet bij analoge sigaretten ook wanneer de behoefte gestild is.
  • Over het VERMOEDEN dat astma-patiënten last zouden hebben van de damp:
  • De damp bevat minder schadelijke stoffen dan een ouderweste sigaret en bevat voor het grootste gedeelte waterdamp.
  • De medische wetenschap heeft een tijd geleden geconcludeerd, dat astma wordt veroorzaakt door stofdeeljes en niet door sigarettenrook, waterdamp of nicotine. Daarom krijgen rokers COPD en kinderen en niet rokers astma.
  • Beetje jammer dat drie medische organisaties het verschil niet kennen tussen de oorzaken van astma en de oorzaken van COPD.
Weer een mooi voorbeeld hoe het kabinet haar eigen nieuws creëert en daar schaamteloos een draai aan geeft, om de eigen belangen veilig te stellen.
Ondertussen zien de kijkers van het nieuws op RTL-Z de hele dag de suggestieve antireclame slogan van het kabinet op de tekstbalk voorbij komen: " Artsen vragen onderzoek naar e-sigaret"

Lees verder

© 2008 - 2017 Reasonable, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De revolutionaire SuperSmokerDe revolutionaire SuperSmokerHet is slecht voor de gezondheid. Het verhoogt de kans op longkanker. Kan aandoeningen aan hart en vaten veroorzaken. Ma…
De elektrische sigaretDe elektrische sigaretDe elektrische sigaret wordt ook wel als een slim alternatief gezien voor het ‘echte’ roken van sigaretten. Het voordeel…
E-sigaret en kinderen: Levensgevaarlijke combinatieE-sigaret en kinderen: Levensgevaarlijke combinatieDe elektrische sigaret, Shisha pen of Flavor Vapes zijn zeer geliefd onder dampers, de gebruikers van de e-sigaretten. D…
De voor- en nadelen van elektrisch rokenDe voor- en nadelen van elektrisch rokenRokers hebben het tegenwoordig moeilijk. In veel horecagelegenheden is het roken aan strenge banden gelegd of zelfs hele…
Elektrisch roken: is de e-sigaret gezond of schadelijk?Elektrisch roken: is de e-sigaret gezond of schadelijk?Is het tijdperk van rokers die naar buiten gaan om te roken definitief voorbij? Zo lijkt het wel. Dankzij de elektrische…
Bronnen en referenties
  • www.minez.nl
  • RTL "Nieuws"

Reageer op het artikel "De opkomst en ondergang van de elektrische sigaret"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

Robert, 25-04-2014 09:41 #36
Ondanks het feit dat ik geen vloeistof gebruik met een hoog nicotinegehalte en dat ik niet te vaak achter elkaar trek, merk ik toch een vreemde druk op de borstkas. Het voelt als pijn in de hartstreek en zoiets heb ik nog nooit gehad. Ik heb geen hartafwijkingen (dat is ooit onderzocht tijdens een keuring). Sinds dat ik de eGo-CE4 gebruik merk ik dit. Hartkloppingen voelen anders aan dan wat ik nu voel; dit lijkt meer op onregelmatige hartslagen waarbij het hart af en toe een slag overslaat en dan ineens versnelt. Zeer bizar! Ik merk verder geen duizeligheid, noch misselijkheid (die meestal optreden bij vergiftiging door nicotine). Deze sensatie is dusdanig naar dat het verlangen naar zowel gewoon roken als dampen volledig is verdwenen…

Erwin, 14-02-2014 13:39 #35
Ik ben inmiddels een vakantie rijker door elektrisch roken. Op de site van rookdamp staat goed beschreven wat de voordelen zijn.

E-Sigaret-Dampen, 01-12-2013 12:36 #34
Wat je merkt is dat de overheid het benauwd krijgt. De opmars van de E-sigaret is de inkomst van accijnzen voelbaar aan het beïnvloeden. Laat ze maar een moderne E-sigaret en kwalitatief goede E-liquid onderzoeken en het dan naast de gevaren van de tabaksigaret leggen. Natuurlijk is de E-sigaret veel minder schadelijk dan de tabaksigaret. Dus als het om de gezondheid van de burger gaat, wat moet er dan eerder uit de schappen van de winkels? Minder ongezonde alternatieven voor de tabaksigaret zouden moeten worden toegejuicht.

Ben van de Water, 17-10-2013 14:03 #33
Heeft een e sigaret zonder nicotine of smaakstoffen invloed op het gebruik van antidepressiva?

Robert, 15-04-2013 23:41 #32
50 jaar gerookt. eind februari begonnen met e roken geen sigaret meer aan geraakt dus 6 weken. taal niet meer naar een gewone sigaret en bespaar mij 30 euro per week.

Karel Snabel, 14-03-2013 11:57 #31
Ben naar mijn huisarts geweest om te vragen of ik de E-sigaret mocht gebruiken, maar die zei nee en dat de cardioloog het ook niet goed vond. Ik moest de week daarop naar de cardioloog omdat ik hartpatiënt ben en astma heb en ik heb aan mijn cardioloog gevraagd of ik de E-sigaret mocht gebruiken. Het antwoord was natuurlijk daar zit niets schadelijks in en het helpt om van het roken af te komen. Ik heb zelf nooit last gehad van hartkloppingen of benauwdheid, wel raad ik mensen aan om goed te kijken naar hun wens want de E-sigaret is in vele soorten en dik en dun. Zelf hou ik van de E-sigaret die het meest op een sigaret lijkt, ik heb de Ego-t weg gedaan omdat hij te dik was.

Gerald, 14-02-2013 17:33 #30
Dit artikel is al wat verrouderd, toch tot op heden blijkt de opkomst van de electrische sigaret niet meer te stuiten. In de VS laten ze inmiddels al reclame toe op televisie en populaire grote evenementen zoals de Superbowl. De markt van de electrische sigaret groeit op het moment met ongeveer 40% per jaar. Terwijl de markt vergeleken met die van de normale sigaret nog geen 1% is.
Daarbij is het niet alleen de overheid die niet blij is met de e-sigaret, ook de grote farmaceutische bedrijven en zorg verzekeringen zien dit product graag verdwijen. Je kan de electrische sigaret vergelijken met het Zweedse 'snus' wat ook een schonere manier is om nicotine binnen te krijgen. Als in Zweden het aantal kanker ziekten met 45% daalt onder de bevolking vanwege 'snus' gebruik, lopen de farmaceuten tegen een gelijke daling aan inkomsten die ze hebben om deze 45% van medicijnen te voorzien. Nu anno 2013 is er gelukkig al veel meer bekend dan in 2008 en ik verwacht dan ook dat de electrische sigaret Niet meer te stoppen is.

Sanne, 06-11-2012 16:24 #29
Waar kan je de filters kopen voor de E health cigaret?

Dirk V. L., 05-08-2012 10:51 #28
Hoe lang blijft de bevolking het nog pikken, dat regeringen hen als moderne slaven onderwerpt en leeg melkt?
Het enige verschil met 2000 jaar terug is dat de zweep ontbreekt. Die is thans vervangen door heffing van belastingen. Je bloed en zweet er even hard door als door de zweep!

Politiek stinkt, vult zakken en sust met een kleine uitgave om de bevolking te paaien!

Edhelond, 21-06-2012 22:05 #27
Ga op zoek naar Fora in Nederland bvb. Daar helpen ze je graag en vind je ook heel veel nuttige informatie! Voor wie de Duitse taal genoeg beheerst, ook daar zijn vele interessante sites/Fora te vinden.
De reden, dat ik een e-sig aanschafte was niet de hoop om te stoppen met roken. Toch gebruik ik intussen minder dan de helft nicotine met de e-sig en zal het verder afbouwen. Meer dan een jaar zonder "normale" sigaret en oa geen hartkloppingen meer!
Enkel nog aan wat nicotine en de gewoonte/handeling verslaafd, niet meer aan alle onbekende stoffen die in de "ouderwetse" sigaret zitten, waarvan je helemaal niets af weet!

Greetje, 15-06-2012 17:48 #26
Hallo
hoe zit het nu met de elektronische sigaret? ik wil het ook aanschaffen maar ik lees meerdere oude berichten. ik zag ze vanmiddag maar durf nog niet tot aanschaf over te gaan wie helpt mij hiermee ik wil zo graag van het roken af al jaren maar ik red het gewoon niet zo eerlijk ben ik ook wel wie o wie helpt me een beetje met ervaringen alvast hartelijk bedankt hiervoor

Ben Hur X., 02-05-2012 09:50 #25
Wanneer artikelen worden geschreven met de smaak van een complottheorie, dan is de gemiddelde lezer het direct eens met de schrijver. Helaas, moet ik de schrijver en de lezer teleurstellen. Er is helemaal niet bepaald wat de e-sigaret nu is; een genotsmiddel of geneesmiddel. Zowel de fabrikant als iemand van de regering heeft dit nooit durven te beweren. Het is een feit dat er een reclameverbod ligt voor dit soort producten. Lijkt me ook wel logisch. Het is en blijft een vervanger van een normale sigaret. De strijd van het rijk tegen tabaksfabrikanten is uiteindelijk ook gewonnen door de regering. En niemand zal zeggen dat dat onterecht was. Weet u nog wel? Dus even stil leggen voordat het de markt domineert en onderzoek doen naar het product is daarom een gegronde zaak. Tot slot ben ik wel geneigd te zeggen dat ook op dit schijnbaar onschuldig apparaatje nogal eens een grote accijnsvordering zal komen liggen.

Anja Koning, 15-01-2012 15:47 #24
Ben zeer enthousiast over de e-sigaret en ga steeds minder sigaren roken. Veroorzaak geen overlast en verwacht binnenkort helemaal te stoppen met echte rookwaren. Tenzij ik geen e-sigaret meer kan kopen. Ga ze wel in het buitenland kopen, maar wat een ongemak.

Ans, 09-01-2012 04:04 #23
Update 23 november 2011: minister Schippers heeft de tweede kamer een brief gestuurd waarin ze haar besluit kenbaar maakt dat de elektrische sigaret niet meer verkocht mag worden. Stichting Elektrisch Dampen Nederland oftewel Stelda, roept alle e-dampers op om in aktie te komen tegen dit kortzichtige besluit. Elektrische dampers, verzameld u en sla de handen ineen. Ook de Nederlandse verkopers van de elektrische sigaret laten het er niet bij zitten! Nog even en dan zijn we afhankelijk van pleisters, kauwgom en andere voor ons niet effectieve middelen…

Peter, 24-11-2011 09:38 #22
Ik gebruik nu al een tijdje de Electronic Sigarette van V2 Cigs, gewoon super en zeer makkelijk in gebruik (2 in 1 produkt en niet 3 in 1 zoals de meeste) veel gezonder dan de normale sigaret of sigaar, dus gewoon een regelrechte schande van de regering en verschillende instanties(ook kom op tegen kanker enzovoorts ipv de de Esig proberen mee te verdedigen omdat daardoor toch minder mensen onvrijwillig longkankers gaan krijgen…) die gewoon weg in eigen (geld)belang denken ipv het algemeen welzijn van hun ooohh zo begaane burgers gezondheid.

Patrick, 14-09-2011 16:26 #21
Ik gebruik sinds 2,5 maand de Ego-t en ik vind het waanzinnig. Voorheen rookte ik 1,5/2 pakjes filter sigaretten per dag. Vanaf de eerste haal aan mijn "nep" sigaret ben ik verkocht. Na twee dagen heb ik weer eens een normale sigaret geprobeert maar, ik vond het ronduit smerig. De nicotine kan je zelf regelen high/medium/low. Daarnaast kun je ook nog diverse smaken verkrijgen. het grootste voordeel is dat ik niet meer hoest en s'morgens niet bijna over mijn nek ga.

Magda Vanderlinden, 08-09-2011 18:14 #20
Sinds een week rook ik enkel nog de e-sig en voel me in topvorm. Ik was zo enthousiast dat ik mijn zus ook overtuigd heb en ze heeft dezelfde e-sig als ik genomen. Dit heeft echter niet lang geduurd. Ze beweert slechts 2 keer geïnhaleerd te hebben en vlak daarna zou ze hartkloppingen hebben gekregen en zich zeer ziek hebben gevoeld. Ze stopt er dus onmiddellijk mee. Ik kon mijn oren niet geloven. Vandaar mijn vraag, ze neemt heel veel medicatie, oa antidepressiva, slaappillen, pillen tegen de pijn (oa morfine) enz. Zou het kunnen dat deze mensen niet bestand zijn tegen de e-sig?

Bart Hulsmans, 27-07-2011 22:32 #19
Ik gebruik ruim 4 weken de E-sigaret en voel me beter dan ooit tevoor. Ja, ik krijg nicotine binnen maar die 4000 andere schadelijke stoffen van die sigarettenfabrikanten mag de regering voor zichzelf houden. In politiek geloof ik al lang niet meer. En graag wil ik weten wie me dit nu gaat verbieden en op welke manier.

Harm ter Meulen, 07-03-2010 17:25 #18
IJzersterk artikel van inderdaad eindelijk iemand die wéét waar-ie over praat! Weg met deze armzalige regering, die haar burgers doelbewust uitmelkt!

Vincent, 09-11-2009 20:59 #17
Jammer genoeg is de supersmoker niet de beste. De easygosmoker is zeker op het betere pad. heeft ook enkel navullingen voor de e-sigaret met een lage dosis aan nicotine en natuurlijk ook zonder nicotine

Marc, 18-01-2009 16:03 #16
Indderdaag de overheid moet zich er niet mee bemoeien. Ben dankzij de Safesmoker wel al 6 maanden van die t*ring sigaretten af!

Joris, 08-12-2008 20:53 #15
Na een wat vervelende eerste ervaring (Supersmoker) heb ik nu een ander merk gekocht (Smartcig) Deze bevalt stukken beter. Superdeluxe uitvinding. Zie ze spartelen in Den Haag.

S. Timmer, 01-04-2008 15:23 #14
Prima produkt die elektrische sigaret, verschillende soorten en merken, jammer voor onze JP, laten ze zelf maar iets van hun salaris inleveren voor hun PRUTS werk! Gauw inpakken dit kabinet, twijfel alleen of de andere beter zijn. Gaat tenslotte om de centjes en de staatskas moet wel gevuld blijven, toch!

Henk, 24-03-2008 12:19 #13
Er is al uitvoerig onderzoek gedaan naar de effecten van de e-sigaret en dat gaat nog verder, zoals b.v. in Nw Zeeland, zie: http://theruyanmedia.com/uploads/REC-NZInterim_Report.pdf

Chris, 20-03-2008 18:49 #12
Kan alleen maar toevoegen: Dit kabinet moet zo snel mogelijk opzouten.

Alex (infoteur), 17-03-2008 13:34 #11
Inderdaad een typerend voorbeeld, voor het handelen van de regering, waarbij misbruik wordt gemaakt van de invloed en macht. Het is onmogelijk medisch aangetoond te hebben, dat de gepretendeerde 'hartkloppingen' waarvan geen aantallen bekend zijn, door de E-sigaret worden veroorzaakt. Het is tevens onmogelijk de klachten landelijk reeds in kaart te hebben gebracht en een gedegen onderzoek te hebben gedaan.

Verder staat onomstotelijk medisch vast, dat astma geprikkeld wordt door stof. Niet door dampen, niet door nicotine, maar door stof! Als de betreffende organisaties niet eens in staat zijn die conclusie te verbinden aan de gepretenteerde 'klachten' door de E-sigaret, hoe zou men dan in staat zijn geweest binnen enkele maanden te constateren dat de E-sigaret problematisch is voor Astma patiënten en 'hartkloppingen' zou veroorzaken?

Normaal gesproken duurt het decennia voor de Nederlandse Huisartsen Vereniging, de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie en GGD Nederland samen een conclusie kunnen trekken. Hebben deze verenigingen al eens overlegd met betrekking tot het Ehlers-Danlos syndroom, waarvan té weinig bekend is en waar vele Nederlanders mee geboren worden, zonder een juiste diagnose? Hoeveel Nederlanders leven dagelijks in pijn met o.a. hartklachten, omdat huisartsen, cardiologen en de GGD niet op de hoogte zijn van het feit dat EDS zorgt voor die vele verschillende klachten? Sla daar nu eens de handen voor inéén en kom eens met een goede bijdrage voor de volksgezondheid.

Nu worden deze organisaties ingezet om de bescherming van de accijnzen te bewerkstelligen.
Wederom is dit nieuwsbericht en dit initiatief van de Nederlandse Huisartsen Vereniging, de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie en GGD Nederland, een poging om draagvlak te creëren voor een verbod op de E-sigaret.

Níet omdat de E-sigaret schadelijker is voor de gezondheid dan de gewone sigaret, het tegendeel zelfs, maar omdat de E-sigaret schadelijk is voor de schatkist. Aangezien dit kabinet slechts één prioriteit heeft: zoveel mogelijk geld incasseren in een zo kort mogelijke termijn, is de schade aan de schatkist het enige motief van de regering om de E-sigaret te blijven tegen gaan. De huidige wetten lijken de E-sigaret niet zonder pardon te kunnen laten doen verdwijnen, dus wordt ieder instrument ingezet, om de accijnzen op sigaretten te beschermen, de schatkist.

Zelfs de Nederlandse Huisartsen Vereniging, de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie en GGD Nederland, die wij als Nederlandse burgers zouden moeten kunnen vertrouwen op de integriteit, eerlijkheid en oprechtheid, laten zichzelf en het imago integer en oprecht te zijn, misbruiken door de regering om draagvlak te creëren vóór een verbod op de E-sigaret, om de accijnzen en de schatkist maximaal te beschermen.

Onacceptabel en doorzichtig.

Hotsale, 26-01-2008 19:56 #10
Eindelijk een artikel waar de schijver snapt waar het hier om gaat.

De E Sigaret is een mooie aanvulling in de strijd tegen het roken. Helaas zorgt de regering ervoor dat de schatkist gevuld wordt en het interesseert ze niets dat onderandere met behulp van de e sigaret mensen kunnen stoppen met roken.

Het gaat de overtuigde stopper niet alleen om de nicotine. Het gaat er vooral om dat als je gestopt bent met roken "Waar laat ik mijn handen. Hé ik heb een e sigaret" waardoor het stoppen vele malen makkelijker wordt

Ik ben blij met de E Sigaret (Zowel zakelijk als Privé)

Groetjes Hotsale

Fuzzmom, 20-01-2008 17:16 #9
Wat een uitstekend artikel is dit, alles goed op een rijtje en alles de waarheid. Hoe is het toch mogelijk dat zulke (in mijn ogen) criminele praktijken van de regering ongestrafd door kunnen gaan? Er moet toch een manier zijn om ze aan te pakken?

Ten Bruggencate, 13-01-2008 12:04 #8
Als de regering vindt dat de supersmoker een medicijn is dat nog goedgekeurd moet worden, moet er een mogelijkheid zijn om een patientenvereniging op te richten en de toegang tot dit medicijn te eisen. Zowiezo als het in het belang is van de volksgezondheid zijn er versnelde procedures mogelijk om het goedgekeurd te krijgen. Misschien een idee om daar in te duiken?

Chris, 12-01-2008 13:59 #7
Wordt tijd dat er in dit land een dictator (in de goede zin des woords) opstaat die de hele politieke pleuriszooi in dit land aan de kant schuift. Overigens Vinni, supersmoker is niet de enige op de markt, er zijn nog tientallen andere (vaak betere) produkten en aanbieders op de markt.

Rob, 11-01-2008 23:27 #6
Het is toch allang duidelijk hoe de overheid denkt. Zie het vergelijkbare geval met Holland Casino's en een verbod op de rest. De overheid is per definitie zeer onbetrouwbaar als het om de penny's gaat. Dat is met de e-sigaret niet anders. Maar gelukkig is er internet en die e-cig pakken ze me niet meer af, DOEI Klink!

Vinni, 11-01-2008 19:50 #5
Als de Supersmoker dan uiteindelijk straks een medicijn blijkt te zijn, dan moet het ook mogelijk worden om deze supersmoker gratis te verstrekken via alle zorgverzekeringen net als de meeste andere medicijnen (inhalators). Als dat een succes wordt loopt de regering alsnog een hoop accijns mis. HAHA

Luc, 06-01-2008 18:25 #4
Mijn vader heeft zo een (dure) sigaret. Ongelofelijk, de man vind dat even goed! Mijn vader rookt, tot vorige week, 100 sigaretten op een dag. Vroeger toen ik klein was en dat is al 40 jaar geleden, dat ik 8 was, was het johnson zonder filter. altijd bewolking thuis. En nu, geen enkel dampje, geweldig. Schandalige regelgeving!

Peter, 05-01-2008 14:39 #3
Kan er dan iemand een proces aanspannen/klacht indien om ook de normale sigaretten onder de genesmiddelenwet te laten vallen en deze met onmiddelijke ingang uit de handel te nemen? Er zit namelijk nicotine in een sigaret, of vergis ik me?

Alex (infoteur), 05-01-2008 13:56 #2
Vanaf kabinet Balkenende I is Nederland in snel tempo aan het verloederen. Het goede zorgstelsel, dat meer dan een halve eeuw goed heeft gezorgd voor ALLE burgers, ziekenfonds…

Alex (infoteur), 05-01-2008 12:50 #1
Ontzettend goed artikel! De wijze waarop de overheid reageert op de electrische sigaret is ronduit schandalig!

Met het excuus de gezondheid van de burger te willen beschermen, zijn diverse (belasting)maatregelen genomen door de Nederlandse overheid. Het is echter een vaststaand feit, dat de overheid het allermeest verdiend aan de verslaving van haar burgers. Stoppen met roken, zou funest zijn voor de staatskas!

Het gebruiken van de electrische sigaret, is per definitie beter voor de gezondheid dan het roken van een gewone sigaret, waarbij onder andere teer, koolmonoxide en andere giftige stoffen vrijkomen. De overheid zou de electrische sigaret dus juist moeten aanmoedigen…

Maar er is geen accijns te heffen op de electrische sigaret en toebehoren.

Ook al is het beter voor de gezondheid van de Nederlandse burger, de Nederlandse overheid kiest natuurlijk direct volledig voor het behoud van de staatskas. De Nederlandse overheid verkiest het behoud van de staatskas boven de gezondheid van haar burgers. Dat is niets nieuws.

Vanaf kabinet Balkenende I is Nederland in snel tempo aan het verloederen. Het goede zorgstelsel, dat meer dan een halve eeuw goed heeft gezorgd voor ALLE burgers, ziekenfonds

Infoteur: Reasonable
Laatste update: 18-03-2008
Gepubliceerd: 05-01-2008
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Mens en gezondheid
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 36
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!