InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Mens en gezondheid > Kankerpatiënten worden meer in het buitenland behandeld

Kankerpatiënten worden meer in het buitenland behandeld

Kankerpatiënten worden meer in het buitenland behandeld De kankerpatiënten in Nederland wijken steeds vaker uit naar een buitenlands ziekenhuis (met name België en Duitsland) voor behandeling. De reden hiervoor zou zijn dat er in Nederland weinig oog is voor de individuele patiënt, volgens de buitenlandse artsen. Terwijl er in het buitenland meer naar de mogelijkheden wordt gekeken. Maar natuurlijk is het geen garantie op genezing. Bijna 3,5% van de Nederlandse bevolking heeft kanker of heeft in het verleden kanker gehad. Dat zijn ongeveer 600.00 mensen. Voor veel van deze mensen is er behandeling nodig. De kankerpatiënt gaat steeds vaker voor deze behandeling naar artsen in België of Duitsland. De patiënt die de medische zorg in het buitenland zoekt, komt vaak terecht in de medische centra in Antwerpen, Gent, Leuven of Frankfurt. In Antwerpen zijn ongeveer één op de vijf patiënten afkomstig uit Nederland.

Wat is er anders in de buitenlandse ziekenhuizen?

Deze vraag is voorgelegd aan hoogleraren en chirurgen oncologie van de medische centra in België en Duitsland. De Nederlandse artsen houden te veel vast aan protocollen, regels en statistieken en zeggen daardoor te snel nee. Ze zijn star, rigide en bureaucratisch, volgens de artsen uit Antwerpen, Gent, Leuven en Frankfurt. In de ziekenhuizen over de grens, wordt meer naar de individuele patiënt gekeken en wordt er naar mogelijkheden gekeken. Natuurlijk is niet iedereen te genezen, maar er zijn al diverse mensen genezen die in Nederland uitbehandeld waren.

Vergoedt de zorgverzekeraar de behandelingen in het buitenland?

De behandelingen in het buitenland vallen in eerste instantie niet onder de Nederlandse basisverzekering. Toch heeft u volgens EU-verordening recht op de vergoeding die in het land van behandeling geldig is. Dus als u in Duitsland wordt behandeld, geldt de basisverzekering die voor de Duitser geldt ook voor u. Maar een basisverzekering geldt voor de meeste standaard behandelingen. Als u echter een operatie moet ondergaan, wordt dit niet vergoed door de zorgverzekering. Wat wel en niet een standaard behandeling is, wordt volgens Nederlandse maatstaven beoordeeld. Er blijken echter wel grote verschillen te bestaan tussen diverse verzekeringsmaatschappijen, die duizenden euroís kunnen schelen. Via de basisverzekering worden vaak alleen de reis- en verblijfskosten vergoed.

Minister Schipper van Volksgezondheid onderzoekt waarom steeds meer patiënten naar het buitenland gaan en of dat terecht is.

Kanker en de toekomst

In Nederland wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar de behandeling van kanker. Eén van de onderzoekcentra is het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam. De onderzoeken worden gedaan met het DNA van alle patiënten die daar behandeld worden. Dat wordt opgeslagen in een databank en daarop worden diverse behandelingen getest. Nu is het al mogelijk om de bepaalde groepen patiënten doelgerichte medicijnen te geven, waardoor genezing mogelijk is. Dit gaat om bijvoorbeeld longkanker, darmkanker, huidkanker en borstkanker. Verwacht wordt dat over twintig jaar het onderzoek zoveel resultaat geeft, dat 90% van de gevallen niet meer dodelijk is.
© 2013 - 2017 Mk18, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Verzekering: Zorgverzekering in het buitenlandVerzekering: Zorgverzekering in het buitenlandVeel mensen vragen zich af hun zorgverzekering ook geldig is in het buitenland. Wanneer u op reis gaat of op vakantie be…
Studeren buitenland - Zorgverzekering en studiefinancieringStuderen buitenland - Zorgverzekering en studiefinancieringBen je student, jonger dan 30 jaar en ga je studeren in het buitenland? Dan is deze informatie interessant voor jou. Om…
Spaarrekening openen in het buitenlandVeel spaarders storten hun spaargeld op een spaarrekening in het buitenland, omdat de rente daar doorgaans hoger is dan…
Overstappen zorgverzekering 2012Overstappen zorgverzekering 2012De premieverschillen bij zorgverzekeraars zijn aanzienlijk. Tussen de hoogste en de laagste premie voor de zorgverzekeri…
Stichting Nederlands Onderwijs in het BuitenlandStichting Nederlands Onderwijs in het BuitenlandWonen in het buitenland is het voor Nederlandse kinderen niet gemakkelijk om de Nederlandse taal bij te houden. In het b…
Bronnen en referenties
  • www.ad.nl
  • www.tegenkanker.nl

Reageer op het artikel "Kankerpatiënten worden meer in het buitenland behandeld"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Mk18
Laatste update: 06-06-2015
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Mens en gezondheid
Bronnen en referenties: 2
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!