Wat is West-Nijlkoorts en wat zijn de gezondheidsrisico's

Wat is West-Nijlkoorts en wat zijn de gezondheidsrisico's In de zomer van 2012 werd Europa opgeschrikt door de tropische ziekte, West-Nijlkoorts. Deze infectieziekte kwam lange tijd alleen in tropische gebieden voor. De West-Nijlkoorts wordt hoofdzakelijk verspreid door muggen die het West-Nijlvirus verspreiden. De infectieziekte is onder anderen gesignaleerd in de populaire vakantielanden Griekenland, Italië en Turkije. Extra maatregelen ter bescherming van reizigers, om de besmetting van het West-Nijlvirus te voorkomen en gezondheidsrisico's zo veel mogelijk uit te sluiten, is dan ook sterk aan te raden.

West-Nijlkoorts

West-Nijlkoorts is een infectieziekte die behoort tot de familie der Flaviviridae genus Flavivirus. Deze infectieziekte is voor het eerst vastgesteld in 1937. Deze infectieziekte werd toen vastgesteld in Oeganda, in de provincie West Nile. De naam van deze infectieziekte, West-Nijlkoorts heeft de ziekte dan ook te danken aan deze eerste ontdekkingsplaats. De infectieziekte kwam in eerste instantie vooral voor bij gewervelde dieren in Afrika en West-Azië. Door de jaren heen komt de infectieziekte steeds vaker voor bij mensen en is de infectieziekte ook vastgesteld in veel Zuid-Europese en Oost-Europese Landen. Tot op heden is er nog geen vaccin voor deze infectieziekte ontdekt. Wanneer er bij een patiënt West-Nijlkoorts wordt vastgesteld, dan is de behandeling van de patiënt gericht op verlichting van de symptomen door toediening van pijnstillers en koortswerende middelen. Naast toediening van medicatie is het van belang dat de patiënt voldoende bedrust neemt en vooral goed blijft eten en drinken.

Niet alle mensen die besmet zijn met het West-Nijlvirus worden ook daadwerkelijk ziek. Ongeveer 20% van de mensen die besmet zijn met het virus zullen ook daadwerkelijk de symptomen van de infectieziekte ervaren. In de meeste gevallen heeft men last van matige symptomen die vergelijkbaar zijn met sypmtomen die voorkomen bij griep. Je kunt hierbij denken aan symptomen zoals koorts en hoofdpijn. In de meeste gevallen verdwijnen deze symptomen vanzelf. Echter kan het virus ook leiden tot hersenvliesontsteking met soms zelfs de dood als gevolg. Vooral mensen boven de 60 jaar zitten in de zogenaamde risicogroep.

Effecten voor de langere termijn

Ook wanneer de symptomen van zelf lijken te verdwijnen, kan het West-Nijlvirus nog diepe sporen achterlaten. Onderzoekers, die verbonden zijn aan drie verschillende Amerikaanse instituten, het Baylor College of Medicine, Texas Children’s Hospital en het Health Science Center van de universiteit van Texas, hebben de gevolgen van de West-Nijlvirus onderzocht. Met name wat betreft de langere termijn. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat mensen, die in het verleden geïnfecteerd waren met het West-Nijlvirus, een grotere kans hebben op nierproblemen. Ook zou men grotere kans hebben op zenuw- en hersenaandoeningen.

Verspreiding van het West-Nijlvirus

De infectieziekte kan zover nu bekend is alleen worden overgedragen door middel van een muggenbeet. Wetenschappers verwachten dat de infectieziekte ook kan worden overgebracht door middel van bloedtransfusie. Daarom is in juli 2012 besloten om iedere bloeddonor te vragen naar zijn eerder gemaakte vakantiereizen. Donoren, die op vakantie zijn geweest naar landen waar het West-Nijlvirus is vastgesteld, mogen daarom geen bloed meer geven.

Preventie

Muggen worden, als het gaat om het verspreiden van het West-Nijlvirus, als de grootste boosdoeners gezien. Wanneer je dan ook preventiemaatregelen wilt nemen tegen de West-Nijlkoorts, is het van belang om maatregelen te nemen waardoor je voorkomt dat muggen je gaan steken.

Tips tegen muggen

  • Vooral wanneer je afreist naar zogenaamde risicolanden is het van belang om een muggen werend product te gebruiken. Vooral het gebruik van een product op basis van DEET (N,N-diethyl-meta-toluamide), valt sterk aan te raden.
  • Bedek zo veel mogelijk je huid met kleren. Draag shirts met lange mouwen en kies bij voorkeur voor een lange broek.
  • Vermijd gebieden zoals stilstaand water. Op stilstaand water komen immers veel muggen af.
  • Maak binnenshuis gebruik van een muskietennet.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
West-Nijl Koorts: potentieel fataal voor mens en paardWest-Nijl Koorts: potentieel fataal voor mens en paardHet West-Nijlvirus is een virusziekte dat voorkomt bij trekvogels. Het virus wordt overgebracht door bepaalde muggensoor…
EK voetbal 1972Voor het eerst in de geschiedenis bereikte België in 1972 de finales van het EK. Dat jaar werd België ook gekozen tot he…
EK voetbal 1980Het EK van 1980 word georganiseerd door gastland Italië. Dit is de 2e keer dat Italië de eer heeft om het EK te mogen or…
EK voetbal 1976Tijdens het EK van 1976 in Joegoslavië bereikt Nederland voor het eerst in de geschiedenis de finaleronde van het EK. Ne…

Het slaapapneu-hypopneusyndroomHet slaapapneu-hypopneusyndroomEen slaapapneu is een ademstilstand tijdens de slaap van ten minste 10 seconden. Deze kan een bedreiging vormen voor de…
Osteoporose, wat is het en wat doe je er tegen?Osteoporose, wat is het en wat doe je er tegen?Osteoporose of botontkalking heb je vaak zonder dat je het zelf weet.. Veelal heb je er geen klachten van, pas als je ee…
Bronnen en referenties
  • www.ad.nl
  • Dagblad van het Noorden
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 13-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.