InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Kunst en cultuur > Hugo Claus overleden

Hugo Claus overleden

Woensdag, 19 maart 2008 is Hugo Claus overleden. Hij leed aan Alzheimer en had zelf om euthanasie gevraagd. Met zeven staatsprijzen en talloze andere, is hij de meest gevierde, Nederlandstalige auteur gebleken. Hij was uitermate productief, en zeer veelzijdig.

Hugo Claus

Hij werd op 5 april in 1929 geboren, in het het Sint-Janshospitaal van Brugge. Op 19 maart 2008 is hij overleden, in het ZNA Middelheim ziekenhuis te Antwerpen. Hij genoot de reputatie de meest gekende Belgische auteur te zijn. Zijn werk is dan ook het meest vertaald geweest.

Hij is het meest gekend door zijn Opus Magnum "Het verdriet van België". Ondanks het feit dat dit werk verschillende prijzen won, is dit slechts een klein deel van zijn veelzijdige oevre.

Zijn veelzijdigheid en enorme productiviteit resulteerde in een hele reeks gedichten en gedichtenbundels, verhalen, romans, toneelstukken, essays, filmscenario's, libretti, novellen en andere werken. Vaak wordt vergeten dat hij ook schilderde. Oorspronkelijk was schilderen zelfs zijn hoofdbezigheid, en noemde hij zijn literaire werk "mijn kleine schrijverij".

Prijzen

Sinds het begin van zijn carrière heeft Hugo Claus allerhande prijzen gewonnen. Ook zijn debuutroman "De Metsiers" won reeds de Arkprijs van het Vrije Woord in 1950. In 1955 won hij de Driejaarlijkse Staatsprijs voor Toneelliteratuur met "Een bruid in de morgen". De diepe indruk die zijn werk maakte, werd geillustreerd door het feit dat hij in 1957 ridder werd in de Orde van Leopold II. Nogmaals werd zijn veelzijdigheid een feit toen in 1964 de film "Antologie" de prijs voor het visualiseren van poëzie won. In 1967 won hij nogmaals de Driejaarlijkse Staatsprijs voor Toneelliteratuur met "De dans van de reiger", gevolgd in 1971 voor deze prijs voor poëzie met "Heer Everzwijn." Tijdens zijn hele carrière kreeg hij een prijs voor zijn gehele oevre, zoals bijvoorbeeld de Edmond Hustinx prijs (1967), de Constantijn Huygensprijs (1979), de Prijs der Nederlandse Letteren (1986), en andere.

Reacties

Werk
Hugo Claus is altijd een controversieel figuur geweest. Zijn werk getuigt van een vernieuwing in de literatuur, waarbij klassieke thema's verweven worden met obscene, banale situaties. In zijn later werk confronteert hij de lezer vaker met zijn visie op sociale thema's. Zoals met veel auteurs is ook hij het slachtoffer geweest van extreme reacties. Dit blijkt onder andere uit zijn meest gelezen werk "Het verdriet van België" waar hij, ondanks de verschillende prijzen, bekritiseerd werd om zijn taalgebruik. Het is dan ook experimentele proza. Bovendien is het een bildungsroman.

Euthanasie
Het overlijden van Hugo Claus heeft heel wat reacties opgeroepen in verband met euthanasie. Zo werd de belangstelling voor het overlijden van de Franse Chantal Sébire meer in de pers gebracht. Zij had regelmatig euthanasie gevraagd. De Franse wetgeving liet het echter niet toe. Na het overlijden van Hugo Claus en Chantal Sébire is men in Frankrijk aan het overleggen over een wijziging van de wet over levensbeëindiging.
© 2008 - 2017 Bartje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Korte biografie van de Vlaamse schrijver Hugo ClausKorte biografie van de Vlaamse schrijver Hugo ClausHugo Claus is voornamelijk bekend als auteur van het in 1983 verschenen 'Het verdriet van België', een van de meeste ver…
Literatuur - Beroemde SchrijversLiteratuur - Beroemde SchrijversLiteratuur - Beroemde Schrijvers Weetjes. Wie is de allergrootste Engelse schrijver? Wie schreef de Russische roman Oorl…
Wanneer spreken we van literatuur?Wanneer spreken we van literatuur?Literatuur blijft een vaag begrip. Wanneer is iets literatuur en wanneer is het dat niet? Veel mensen vragen zich dat af…
Literatuur: moderne literatuur van 1945 tot hedenDe geschiedenis van de Nederlandse letterkunde heeft sinds de Middeleeuwen een groot aantal ontwikkelingen doorgemaakt.…
Le Marais in ParijsDeze wijk is onlosmakelijk verbonden met de Franse Revolutie. In 1789 heeft Lodewijk XVI de situatie niet meer in de han…

Reageer op het artikel "Hugo Claus overleden"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Bartje
Gepubliceerd: 20-03-2008
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Kunst en cultuur
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!