InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Hobby en overige > Knikker Tsunami op YouTube

Knikker Tsunami op YouTube

Knikker Tsunami op YouTube Een Knikker Tsunami onder de naam 'Big Marble Run Machine,' van de Nederlander Jelle Bakker, werd al snel een megahit op YouTube. 11.000 knikkers werden voor zijn 'Knikker Tsunami' gebruikt. De 11.000 knikkers maken samen een hels kabaal in Delft, terwijl zij van de 'Big Marble Run Machine' afrollen. Jelle Bakker, recordhouder van de langste knikkerbaan ter wereld, en bouwer van de Knikker Tsunami, heeft de gebeurtenis op film vastgelegd en het filmpje geüpload naar YouTube. Het werd meteen een hit. Op 6 juni 2015 staat de 'Big Marble Run Machine',of 'Knikker Tsunami', een week op YouTube, en het filmpje is dan in een week tijd al meer dan 2.000.000 keer bekeken. Jelle Bakker (in juni 2015 is hij 31 jaar), woonachtig in Wervershoof, begon in Delft te bouwen aan de reusachtige knikkerbaan in april 2015. Gefascineerd door knikkers is Jelle Bakker al zolang hij zich heugen kan. Dat is ergens in zijn jeugd begonnen, toen hij met Sinterklaas een knikkerbaan cadeau kreeg. De knikkerbaan in Gouda is echter een reusachtige baan. Eren obsessie of liefhebberij? Het doet er niet toe. Het resultaat mag er zijn. Bakker is een paar maanden met de bouw bezig geweest. 11.000 knikkers gebruikte hij ervoor. Jelle Bakker is autistisch en kijkt vanaf zijn 4e al graag naar knikkers. Toen begon hij ook zelf met het bouwen van knikkerbanen. De knikkerbaan in Gouda is gebouwd in geluidsdichte ruimte Moneky Town. Jelle Bakker werkt in het dagelijks leven als Grafisch Ontwerper.

Houten knikkerbaan

De knikkerbaan van Jelle Bakker is van hout en bestaat uit planken, wiggen, smalle en brede banen, plateaus, trapjes, spijkers, belletjes, en laserlichten. Langs de houten banen rollen de duizenden knikkers omlaag. De knikkers maken veel snelheid. Elke knikker maakt natuurlijk geluid terwijl hij rolt, en al die duizenden knikkers samen maken een intens doordringend, razend geluid. Wat is daar nou aan? Het is uniek. Je moet maar op het idee komen. Bovendien is het indrukwekkend om naar te kijken en om het geluid van zoveel rollende knikkers te horen, heeft iets magisch. Ondanks dat had Jelle niet verwacht dat het filmpje op YouTube direct viraal zou gaan.

1200 knikkers per minuut

1200 knikkers per minuut worden door de knikkerbaan via een rad getransporteerd en losgelaten op de knikkerbaan. Na een tijdje een weg over de baan te hebben afgelegd komen de knikkers langs allerlei hindernissen. Dat gaat moeiteloos. Geen een knikker vliegt uit de baan. Alles is perfect berekend. Knikkers rollen langs wiggen en bellen, over verdiepingen, langs trappen, door torentjes, en tikken tegen belletjes en spijkers, enzovoorts. 100 knikkers per keer vullen een houten palet, dan pas kantelt het palet omdat het gewicht van 100 knikkers exact is berekend. Vervolgens vallen de 100 knikkers op een baan vol spijkers, tikken tegen metalen springveren en fietsbellen aan. Het gevolg is een prachtig, bijna futuristische verzameling klanken. Even later rollen de knikkers door een grote kunststof bol. Onderin die bal bevindt zich een gat, waar de knikkers pas 'een voor een' doorheen vallen als ze ophouden met ronddraaien in de kromming van de bol. Het is een spectaculair gezicht.

Knikkershow

De knikkers rollen even later in een verborgen doorgang onder de bal. Het maakt het geluid alsof er een elektrische machine op volle toeren draait. De hartslag van rollende knikkers. Zigzaggend worden de knikkers geleid langs houten wiggen, en dan vervolgen de duizenden knikkers onophoudelijk hun weg, opnieuw botsend tegen bellen, razend over banen en tikkend tegen obstakels en wiggen. Een lust voor het oog en ondanks het kabaal, ook erg leuk om naar te luisteren. Voorts komen 10.000 knikkers tijdelijk achter elkaar tot stilstand op een reusachtig plateau van hout. De knikkers rollen tegen elkaar aan en lijken direct doodstil te liggen. Als een 3D film, die aan een kant stilgezet wordt. De knikkers doen denken aan atomen, dan weer aan planeten, of soms ineens aan pixels op een foto.

Tsunami van knikkers

Als het grote palet vol is, kantelt het weer door het gewicht van de stilliggende knikkers, en dan komen de meer dan 10.000 knikkers bijna allemaal tegelijk weer in beweging door weg te rollen vanaf het omkiepende vlak. De benaming Knikker Tsunami is dan inderdaad niet verkeerd gekozen. De knikkers rollen als een muur over met blauwe en rode laserlichten verlichte banen. Een indrukwekkend schouwspel van licht en glas.

Hoe lang is de knikkerbaan?

De knikkerbaan in Gouda is 10 meter lang. In 2009 werd de knikkerbaan al in het Guinness Book of Records opgenomen, als de langste knikkerbaan ter wereld. Jelle stopt echter niet met bouwen. Hij blijft knutselen aan de knikkerbaan.

YouTube hit

De knikkerbaan van Jelle Bakker werd binnen een week een YouTube hit. In 2016 hoopt Jelle met een nog grotere knikkerbaan zijn eigen record te verbreken.
© 2015 - 2017 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Ontbijten bij Bakker Bart?Ontbijten bij Bakker Bart?Bij Bakker Bart kan je heerlijk ontbijten voor een scherpe prijs, niet voor 1 euro, zoals dat bij de HEMA wel kan, maar…
Lessugesties peuters en kleuters: thema de bakkerLessugesties peuters en kleuters: thema de bakkerDe bakker is een onderwerp dat erg spreekt bij het jonge kind. Dit lesidee dat hoofdzakelijk bedoelt is voor iedereen di…
NK junioren zwemmen kortebaan en langebaan 2009Naast de NK zwemmen voor senioren en jeugd zwemmers zijn er ook 2 junioren kampioenschappen. De kampioenschappen op de 2…
Het verleden en heden van de knikkerIedereen kent ze wel; de knikkers. Grote knikkers, kleine knikkers, felgekleurde knikkers of doorzichtige knikkers. Somm…
Mathijs Vrieze, Lekker eten en gezonder afvallenMathijs Vrieze, Lekker eten en gezonder afvallenMathijs Vrieze is de nieuwe dieetgoeroe, na Sonja Bakker is er nu ook een boek van zijn hand, met menu's om gezond af te…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Melly95 / Pixabay
  • http://www.omroepwest.nl/nieuws/06-06-2015/knikkertsunami-gouda-miljoenenhit-op-youtube
  • https://youtu.be/UxcJfaoK5xg
  • http://www.onswestfriesland.nl/2015/nieuws_medemblik/jelle-bakker-heeft-15-miljoen-views-met-knikkerbaan-xl/
  • http://www.knikkerbaan.nl/oproep-vrijwilligers-hulp-gezocht-voor-zand-knikkerrace/

Reageer op het artikel "Knikker Tsunami op YouTube"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Kisses
Laatste update: 16-09-2016
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Hobby en overige
Bronnen en referenties: 5
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!