InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Eten en drinken > Lang verwacht: Starbucks in Nederland

Lang verwacht: Starbucks in Nederland

Lang verwacht: Starbucks in Nederland Hoera voor koffieliefhebbend Nederland. Starbucks krijgt eindelijk uitbreiding in ons koude kikkerlandje!

Starbucks in Nederland

Ik hoor u denken: “Er was toch al Starbucks in Nederland?”. Dat klopt inderdaad. De een van de eerste vestigingen van het wereldwijde koffieconcern is te vinden op onze primaire luchthaven, Schiphol Amsterdam Airport. Nu zijn alle Starbucks-verslaafde internationalen dolblij als ze in de aankomsthal een Starbucksvestiging zien: “Thank God there’s coffee”. Echter worden deze mensen blij gemaakt met een dode mus, want nergens anders dan op Schiphol kunnen zij hun favoriete koffie vinden. De allereerste vestiging van Starbucks in Nederland is te vinden in Hilversum, in het hoofdkantoor van Nike, en officieel niet toegankelijk voor 'koffietoeristen'.

Gelukkig komt daar nu verandering in. Het was al enige tijd duidelijk dat het internationale koffieconcern zich wilde verbreden in Nederland echter waren er nog geen concrete plekken aangewezen. Naast de koffiebranderij in Amsterdam, komen er nu ook nieuwe filialen. Het is duidelijk geworden dat we over een aantal maanden, in de zomer van 2009, op de stations van Utrecht en Amsterdam een heerlijke ‘Venti’ Skinny Caramel Latte of een ‘Grande’ White Chocolate Mocha kunnen bestellen.

De plannen zijn ook gemaakt op in de toekomst, Starbucksfilialen te openen op de stations van Leiden en Rotterdam. Wanneer precies kunnen woordvoerders van Starbucks en NS niet zeggen. Of er ook vestigingen komen buiten stations is eveneens niet bekend.

De meningen over de komst van Starbucks naar Nederland zijn verdeeld. De een vindt de koffie niet te drinken, de ander zwijmelt al weg bij het vooruitzicht aan een Frappuchino. Zelfs de smaak van koffie blijft een veelbesproken punt in Nederland. Over smaak valt zeker niet te twisten, maar de koffie-addicts zijn blij dat Starbucks komt.

Nieuws Vandaag, 5 augustus 2009, is bekend gemaakt dat het eerste nieuwe filiaal van Starbucks is geopend op Utrecht Centraal Station. De vestiging is te vinden tegenover de AH to Go.

Huidige (openbare) filialen

Utrecht - Centraal Station
Leiden - Centraal Station
Amsterdam - Centraal Station
Amsterdam - Station Sloterdijk
Amsterdam - Schiphol - Terminal 2
Amsterdam - Schiphol - Lounge 1
Amsterdam - Schiphol - Arrivals 4
Amsterdam - Schiphol - Plaza

Starbucks in het kort

Koffieconcern Starbucks werd opgericht door Jerry Baldwin, Zev Siegel en Gordon Bowker. Deze drie heren openden in 1971 de eerste drie winkels van het bedrijf in Seattle. In eerste instantie werden in de winkels verschillende soorten kwaliteitskoffiebonen verkocht.

In 1987 werd de Starbucks-keten verkocht aan Il Giornale, een koffieketen onder leiding van Howard Schultz. Il Giornale liet haar eigen vestigingen omdopen tot Starbucks en zorgde voor een enorme verbreding van de markt. Vanaf dat moment werden er in alle vestigingen naar bonen ook koffie verkocht.

Op dit moment is Starbucks in meer dan 30 landen actief en is nog steeds op zoek naar verbreding van de afzetmarkt. Met de ongeveer 150 nieuw te openen vestigingen in Europa probeert het bedrijf de verliezen uit Amerika te compenseren.

Amerika
Starbucks is vooral in Amerika niet weg te denken uit het stadse leven. Veel mensen gaan in de stad met het openbaar vervoer of de taxi naar hun werk. In de tijd die ze daar over doen, gebeurt er van alles. Ze eten, lezen, werken en telefoneren maar ze drinken vooral veel koffie. En dan het liefst in grote meeneembekers. Starbucks is vooral populair omdat er zoveel verschillende koffievariaties verkrijgbaar zijn dus voor ieders smaak is er wel en passend ‘bakkie pleur’.

Recentelijk werden in Amerika meer dan 600 vestigingen van de populaire koffieketen gesloten als gevolg van de kredietcrisis. Meer dan de helft van de gesloten winkels waren drive-in ‘restaurants’. Door de piekende olieprijzen laten veel Amerikanen de auto staan, waardoor de klandizie terugloopt.

Meer weten over Starbucks?
Wil je meer informatie over het bedrijf Starbucks of de producten die zij verkopen? Kijk dan op www.starbucks.com.
© 2009 - 2017 Dekonink, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Starbucks Nederland: adressen en openingstijdenStarbucks Nederland: adressen en openingstijdenStarbucks is een wereldwijd bekende koffieketen en befaamd vanwege het grote assortiment aan warme en koude koffie. Ook…
Starbucks in NederlandStarbucks in NederlandStarbucks, een Amerikaanse koffieketen van origine, staat bekend om zijn goede koffie. Moest je voorheen nog naar het bu…
Starbucks: geschiedenis van een koffiehuisStarbucks: geschiedenis van een koffiehuisIn november 2012 wordt bekend dat de koffieketen Starbucks ook dat jaar een record heeft behaald in de omzet. Er wordt e…
Starbucks en zijn koffiesoortenStarbucks en zijn koffiesoortenIn de Verenigde Staten vindt je inmiddels een Starbucks koffie-winkel op bijna iedere hoek van de straat. De Starbucks t…
Starbucks in België en NederlandNa een Starbucks-filiaal op het Europese hoofdkantoor van Nike in Hilversum en drie filialen op Schiphol (één in de Sche…
Bronnen en referenties
  • http://frontpage.fok.nl/nieuws/109381/-Starbucks-filialen-NS-stations-openen-deze-zomer.html http://www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_consumptie/Starbucks_sluit_600_vestigingen_VS.7839243-430.art http://www.ad.nl/economie/2415547/Starbucks_sluit_600_filialen.html

Reageer op het artikel "Lang verwacht: Starbucks in Nederland"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

Erik, 27-01-2011 11:31 #2
Fijn! Nog meer koffie-McDonald's in de wereld!

Joycelyn, 22-09-2009 10:36 #1
Ik ben een tijdlang fan geweest van Starbuks koffie. Bijna elke dag ging ik expres bij Schiphol er even uit om een Starbuksje te halen, om vervolgens de eerstvolgende trein naar Amsterdam te nemen. Raakte hierdoor wel aan de koffie gewend, maar wat me ook opviel was dat ene cappuccino heel vaak enorm verschilt van de andere cappuccino, terwijl de medewerkers zich toch aan bepaald receptuur moeten houden? Bovendien zijn de prijzen echt belachelijk hoog! Heb sinds een paar weken nu een Dolce Gusto apparaat thuis staan. Gewoon lekkerder. Het scheelt me klauwen met geld, heb t lekker thuis en het is nog goedkoper ook. In een handomdraai maak ik een heerlijke Latte Macchiato of Caffe Lungo. Aanrader!

Infoteur: Dekonink
Laatste update: 23-08-2010
Gepubliceerd: 17-04-2009
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Eten en drinken
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 2
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!