InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Eten en drinken > Geen mozzarella meer op de pizza

Geen mozzarella meer op de pizza

Mozzarella is een kaassoort uit Italië die we kennen als de grote lichte ronde plakken kaas op de pizza. Maar Europa verdenkt de mozzarella kaas ervan dioxines te bevatten en heeft de Italiaanse regering gevraagd alle mozzarella uit de rekken te halen. De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Massimo D´Alema heeft verklaard in te gaan op deze vraag.

mozzarella kaas

De mozzarella kaas wordt gemaakt van de melk van de waterbuffel. De waterbuffel is een groot rund die wel 1200 kilo kan wegen. Ze komen in het wild vooral voor in landen als India, Nepal, Buthan, Thailand en noordelijk Australië. Ze worden gebruikt als werkdier voor bijvoorbeeld het ploegen van sawah´s in Azië, Zuid-Amerika, Noord-Afrika en Europa. Daarnaast wordt de melk van dit dier gedronken. De melk is ook zeer geschikt voor het maken van mozzarella vanwege het hoge vetgehalte. De traditionele Italiaanse mozzarella hoort dan ook gemaakt te zijn van de melk van deze buffel, hoewel in andere Europese landen ook wel de gewone koemelk wordt gebruikt.

Europese Unie

De Europese Unie zegt dat de mozzarella in Italië niet voldoet aan de geldende normen en dreigde met een invoerverbod. De Italiaanse overheid ontdekte de afgelopen weken dat op verschillende boerderijen in het zuiden van Campanië, wat in de buurt van Napels ligt, dioxines in de melk van de waterbuffel voorkwamen. Afgelopen woensdag, 26 maart 2008, werd de productie van mozzarella met melk van de waterbuffel als ingrediënt stil gelegd. Er werden meer dan 100 mensen in verdenking gesteld van fraude en het veroorzaken van de besmetting

Wat is dioxine en wat zijn de gevaren?

Dioxine is een verzamelnaam voor een groep van 75 gechloreerde organische stoffen. Het zijn chemische afvalstoffen die als ongewenst bijproduct vrijkomen, vooral bij verbrandingsprocessen. Ze zijn oplosbaar in vetten en vanwege deze eigenschap kunnen de stoffen in dieren en mensen accumuleren. Als er in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong dioxine voorkomen is het voer van de dieren meestal de oorzaak. Het dioxine in het voer wordt door de dieren opgenomen en voornamelijk opgeslagen in vetrijke weefsels en het kan via eieren en melk worden uitgescheiden. Op deze manier zal in dit geval zeer waarschijnlijk de melk van de waterbuffel dioxine bevatten en zo in de mozzarella kaas terecht zijn gekomen. Als mensen veel en langdurig dioxines binnenkrijgen kan dit gevaarlijk zijn voor de gezondheid en onder andere het immuunsysteem beschadigen, kanker veroorzaken en de vruchtbaarheid bij mensen verminderen.

De Europese Commissie is tevreden met de actie die de Italiaanse regering heeft ondernomen. Ze ziet daarom voorlopig geen reden om andere maatregelen op Europees niveau te nemen, maar de productie van mozzarella zou nauwlettend in de gaten worden gehouden. Volgens het Italiaans ministerie van Buitenlandse Zaken is geen enkel product met problemen geëxporteerd. Maar de Franse regering heeft laten weten dat zij ondertussen de Franse importeurs de opdracht heeft gegeven de import van de mozzarella uit Campanië die bereidt is met melk van de waterbuffel tegen te houden. Ook Zuid-Korea en Japan hebben deze mozzarella al verboden. En België verklaart extra tests te doen op de kaas.
© 2008 - 2017 Faffie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Is mozzarella gezond?Is mozzarella gezond?Mozzarella kan worden gezien als een grote bal van smeuïge kaas. Het wordt gemaakt van buffelmelk of koemelk. Oorspronke…
De waterbuffelsIn Nederland is het klimaat erg geschikt voor het houden van waterbuffels. Dit komt omdat de buffel niet zo heel goed te…
De Pizza Margherita (en andere bekende pizza's)De Pizza Margherita (en andere bekende pizza's)De pizza Margerita is ongetwijfeld de klassieker van de alom bekende pizza. De basisingrediënten zijn: kaas, tomaat en i…
Dioxine in voedsel: in welke voeding zit veel dioxine?Dioxine in voedsel: in welke voeding zit veel dioxine?Dioxine hoort niet thuis in voedsel, maar zit het toch. Wie teveel dioxine of dioxine-achtige stoffen binnenkrijgt, kan…
Dioxine in levensmiddelenDioxine in levensmiddelenDioxine is zeer giftig. Zo is het wel duizend keer giftiger dan cyaankali. Bovendien bestaat er geen antimiddel voor dio…

Reageer op het artikel "Geen mozzarella meer op de pizza"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Faffie
Gepubliceerd: 30-03-2008
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Eten en drinken
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!