InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Eten en drinken > Kopjes: Het eerste kattencafé in Nederland

Kopjes: Het eerste kattencafé in Nederland

Parijs, Londen en Berlijn hebben er al één: een kattencafé. Omringd door spinnende katten kunnen klanten daar genieten van een kopje koffie. Als het aan Lenny Popelier ligt, is dit binnenkort ook mogelijk in Nederland! In april 2015 gaan in Amsterdam de deuren open van kattencafé Kopjes. Benieuwd? Alvast een indruk van dit bijzondere café.

Wat is een kattencafé?

Het concept van een kattencafé is ontstaan in Taiwan en groot geworden in Japan. Zoals de naam al zegt, staat het café in het teken van kattengezelschap. De kattencafés trekken vaak mensen aan die zelf geen katten kunnen hebben. Bijvoorbeeld vanwege een wooncontract dat het niet toelaat, een partner met kattenallergie, een ongunstige woonligging, weinig thuis zijn of het hebben van een tijdelijke woning.

Een kattencafé biedt in het drukke leven van de stad ontspanning doordat bezoekers met deze harige viervoeters kunnen spelen en knuffelen. De katten, vaak afkomstig uit het asiel, krijgen op deze manier veel zorg en aandacht. In sommige kattencafés wordt de mogelijkheid geboden om de katten te adopteren.

Ontstaan van Kopjes

Lenny Popelier is de naam achter Kopjes. Als kattenliefhebber pur sang heeft ze er zelf twee rondlopen thuis. Toen ze in 2013 in Tokyo een kattencafé bezocht, werd ze verliefd op dit fenomeen. Ze wordt zelf heel gelukkig van katten en het lijkt haar fantastisch een hele dag aan ze te besteden. Sindsdien is ze vastberaden om zelf een kattencafé te openen. Volgens Popelier zijn er steeds meer mensen die geen tijd voor een kat hebben of de verantwoordelijkheid niet aandurven. Een middag knuffelen met katten in een café ziet ze als een goed alternatief. Tevens kan Popelier op deze manier katten uit het asiel een warm thuis aanbieden.

Crowdfunding

Terug in Nederland werd Popelier geïnspireerd door het kattencafé in Londen dat door middel van crowdfunding kon opstarten. In juni 2013 startte ze een actie via een online crowdfunding platform voor lokale initiatieven. In een video riep ze kattenliefhebbers op om haar te helpen. Het doel was € 30.000 in te zamelen. Ruim 975 mensen kochten via dit platform koppen koffie, T-shirts, tassen en boekten alvast privéfeestjes. Binnen acht weken was het bedrag ingezameld en kon Popelier bezig met het verwezenlijken van haar droom.

Kattencafé Kopjes is een beleving

Kopjes moet een huiskamercafé worden waar je omringd wordt door acht katten. Thuisloze katten vinden hier een nieuw thuis, waar het hen aan goede verzorging en aandacht niet zal ontbreken. Omgekeerd betekent het voor de gast een warm bad van kattenliefde. Tussen de rondlopende poezen is er de gelegenheid een kopje koffie te drinken met een stukje versgebakken taart. Geïnteresseerden kunnen vanaf eind april 2015 terecht op reservering. Het kattencafé zal openen op de Marco Polostraat 211 te Amsterdam. Kopjes zal van woensdag t/m zondag te bezoeken zijn, van 10 tot 19 uur.

Kosten
In Japan is het gebruikelijk dat je tegen een uurtarief kunt spelen met de katten. Hoe zit het met Kopjes? Na lang twijfelen heeft Popelier ervoor gekozen € 3,- entree te vragen. Deze kosten kunnen worden gezien als 'cat tax'. Aangezien een kattencafé geen normaal café is, komen er veel extra kosten bij kijken. De 'cat tax' moet de kosten dekken van kattenvoer, kattenkorrels, inentingen, ziektes en het opleiden van het personeel in kattengedrag. Het café zal plek bieden aan maximaal 20 mensen. Een reservering is verplicht en zal via de website mogelijk worden. De tijden zullen in het systeem worden getoond. Een boeking is goed voor 2 uur vertoeven in het kattencafé.
Asielkatten
De katten zullen uit asielen rondom Amsterdam gehaald worden: Stichting Dierenleed in Amsterdam Noord en het Dierenopvangcentrum Amsterdam (DOA). In het nieuwe café is er onderdak voor acht thuisloze katten. Deze katten worden geselecteerd op basis van hun karakter en of ze comfortabel zijn met zowel mensen als andere katten. De katten krijgen een introductie om aan elkaars aanwezigheid te wennen. Ditzelfde geldt voor het wennen aan de gasten. Voor de inrichting van het café wordt de hulp van een kattengedragskundige ingeroepen. De katten zullen een eigen kattengedeelte krijgen, waar gasten niet kunnen komen.

Adoptie

Omdat Kopjes het belangrijk vindt dat de katten zich prettig voelen in hun omgeving, zal er geen adoptie mogelijk zijn. Het komen en gaan van katten kan zorgen voor onrust en dus voor stress. De bedoeling van het kattencafé is wel om bewustwording te creëren, onder andere door voorlichting over asielkatten.

Voorproefje
Als gast treed je binnen in het ontvangstgedeelte waar iemand staat om je te verwelkomen. De huisregels worden uitgelegd en de entree wordt betaald. Na het ontvangst worden de handen gewassen en word je naar de huiskamer geleid. In deze ruimte is het grootste gedeelte ingericht voor de kat met klim-, ontspan- en slaapmogelijkheden. De inspiratie voor de inrichting is te volgen op de Pinterestpagina van Kopjes. Benieuwd naar de opening? Via de Facebookpagina worden belangstellenden op de hoogte gehouden.

Update: Sinds 22 april 2015 is Kopjes geopend, reserveer van tevoren!

Lees verder

© 2015 - 2017 Broodjeei, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kattencafés veroveren de wereldKattenkopjes onder het genot van een kopje thee of koffie? Dat is het nieuwe concept van kattencafés. Ook in Nederland v…
Zwarte katten steeds minder populairZwarte katten steeds minder populairZwarte katten worden steeds minder populair. Niet alleen in Nederland maar overal. Dit heeft niets te maken dat men een…
Een kat uit het asielEen kat uit het asielJaarlijks komen er zo’n 55.000 katten in de asiels terecht. Heel veel Nederlandse asiels zitten dan ook overvol met katt…
Starbucks in België en NederlandNa een Starbucks-filiaal op het Europese hoofdkantoor van Nike in Hilversum en drie filialen op Schiphol (één in de Sche…
Uitgestelde koffieUitgestelde koffieIn Napels, in het arme zuiden van Italië is het al generaties lang een bekend verschijnsel: mensen bestellen in een kroe…
Bronnen en referenties
  • www.nu.nl/lifestyle/3825566/eerste-nederlandse-kattencafe-opent-deuren.html bezocht op 16-02-2015
  • www.kattencafekopjes.nl bezocht op 16-02-2015
  • www.cosmopolitan.nl/lifestyle/news/a117429/omg-het-beste-idee-ooit-er-komt-een-kattencafe-naar-amsterdam/ bezocht op 16-02-2015
  • www.voorjebuurt.nl/campaigns/kopjes/ bezocht op 16-02-2015
  • Foto's gemaakt door mij en een vriendin op 15-11-2015

Reageer op het artikel "Kopjes: Het eerste kattencafé in Nederland"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

Broodjeei (infoteur), 22-04-2015 18:53 #2
Beste Nico,
Wanneer je van plan bent om erheen te gaan kun je het beste even de site van Kopjes raadplegen. Ik zag bijvoorbeeld dat je nu vanaf 6 mei weer kan reserveren. Veel plezier gewenst!

Nico Vogel, 22-04-2015 07:54 #1
Erg leuk, wij komen zeker een keer, wel handig om jullie tel.no. erbij te zetten

Infoteur: Broodjeei
Laatste update: 10-01-2016
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Eten en drinken
Special: Kattencafés
Bronnen en referenties: 5
Reacties: 2
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!