InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Eten en drinken > Chocolade, tegen 2020 een onbetaalbaar luxeproduct?

Chocolade, tegen 2020 een onbetaalbaar luxeproduct?

Chocolade, tegen 2020 een onbetaalbaar luxeproduct? Een wereld zonder chocolade? Het is bijna niet voor te stellen, maar toch zou het tegen 2020 werkelijkheid kunnen zijn. We consumeren met z'n allen zoveel chocolade dat cacaoboeren niet meer kunnen volgen met de productie van de benodigde bonen. Als we zo door gaan is chocolade in 2020 een luxeproduct dat enkel voor de allerrijksten weggelegd is.

Vraag en aanbod

In het westen is chocolade een product dat al sinds jaar en dag gekend is, en als zeer banaal beschouwd wordt. Het is echter pas sinds het begin van de twintigste eeuw dat door de eerste massaproductie de prijzen spectaculair daalden, waardoor chocolade voor iedereen betaalbaar werd. Daarvoor was het omwille van de hoge prijs een luxeproduct. Door de sterke industrialisering van grootmachten als China, India en Brazilië stijgt nu ook de vraag naar chocolade in deze landen. In China is de vraag naar chocolade tussen 2010 en 2014 bijna verdubbeld van 40.000 naar 70.000 ton per jaar. Voor de rijke Chinezen is chocolade een statussymbool geworden. Ze poseren maar al te graag met een stuk chocolade op de foto, en op deftige feesten zal er steeds chocolade op tafel staan. Ook grote chocoladefabrikanten zoals Mars en Callebaut spelen handig in op de stijgende vraag uit dergelijke landen en openen er filialen.

Ook in Europa blijft de vraag naar chocolade stijgen, met name de pure variant die tot 70% cacao bevat. Ter vergelijking, een gewone reep melkchocolade bevat slechts 10% cacao. Als dezelfde lijn wordt doorgetrokken zal er tegen 2020 wereldwijd een tekort van 1 miljoen ton per jaar zijn. Tegen 2030 wordt dat aantal nog eens verdubbeld. Tussen 2007 en 2014 is de gemiddelde prijs voor een kilogram chocolade wereldwijd gestegen met 78%. Aangezien de vraag blijft stijgen, en het aanbod blijft dalen is het onvermijdelijk dat de prijs de hoogte zal inschieten. Chocolade wordt dan een duur luxeproduct.

Hoe wordt chocolade gemaakt?

Om te begrijpen hoe het kan dat de wereld zonder chocolade zou kunnen vallen, moeten we het productieproces ervan eens van naderbij bekijken. Het hoofdbestanddeel van chocolade is cacao. Cacao wordt gewonnen uit het zaad van de cacaoboom, de cacaobonen. Deze worden gedroogd en geroosterd, en vervolgens worden de overgebleven kernen tot een dikke pasta vermalen. Uit deze pasta wordt het vet onttrokken, de cacaoboter. Het overgebleven restant wordt extra fijn gemalen en is het uiteindelijke cacaopoeder. Dit is nog geen chocolade. Hiervoor worden verschillende ingrediënten samen gevoegd: cacaoboter, cacaomassa, melk, melkpoeder, suiker en smaakstoffen. De samenstelling is afhankelijk van het soort chocolade dat men wil maken. Voor pure chocolade wordt er geen melkpoeder gebruikt, en voor witte chocolade geen cacaomassa. Vervolgens wordt de chocolade nog gewalst, verwarmd en weer afgekoeld. Of we pure dan wel witte chocolade willen eten, we blijven steeds afhankelijk van de teelt van cacaobonen.

Bron: Eliasfalla / PixabayBron: Eliasfalla / Pixabay

Te weinig cacao

Hoe komt het dat het aanbod de vraag niet kan volgen? De kweek van cacao is een zeer intensieve en moeilijke teelt. Door de specifieke eisen die een cacaoboom stelt, kunnen ze enkel op een gebied vlak rond de evenaar geteeld worden. Dit zware, arbeidsintensieve werk gebeurt meestal door arme boeren, in een gebied dat gekenmerkt wordt door droogte. Een bijna onmogelijke plaats om aan landbouw te doen. Bovendien zijn de akkers na jaren van intensieve teelt verarmd en kunnen de lokale boeren geen meststoffen betalen. Als deze al voorradig zijn. Ook de bomen zijn verouderd en produceren steeds minder cacaobonen per boom. En dat in de wetenschap dat de maximale opbrengst van één boom slechts 1 à 2 kilo cacaobonen per jaar bedraagt. De prijzen die de boeren krijgen voor hun bonen liggen zo laag dat zonen en dochters het niet meer zien zitten om de plantages over te nemen en hun geluk gaan zoeken in de omliggende steden.

Oplossing

In een normaal economisch systeem gaan bij een prijsstijging ook het aanbod en de productie stijgen. Hier is dit om bovengenoemde redenen echter niet het geval. Omdat de grote chocoladefabrikanten er alle baat bij hebben de prijs niet te hoog te laten oplopen - zij willen immers een zo 'n groot mogelijke markt bereiken - trachten ze alsnog het roer om te draaien.
Door lokale boeren te leren hoe ze hun gronden beter kunnen bewerken, en ze de mogelijkheid te geven om goedkopere leningen aan te gaan om meststoffen te kopen en hun land uit te breiden, hopen ze de productie per hectare te kunnen verdrievoudigen.
© 2014 - 2017 Maartends, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Chocolade, een afrodisiacum?Chocolade, een afrodisiacum?Chocolade heeft al eeuwen de legendarische reputatie een krachtig afrodisiacum te zijn. Maar wat is daar nu allemaal van…
Chocolade receptenEen lekkere en leuke manier om je vrije dag door te komen? Geen probleem, hier is de oplossing. Het maken van een chocol…
Het chocolade dieet: werkt dit echt?Het chocolade dieet: werkt dit echt?Er zijn enorm veel diëten die je kunt volgen. Heb je wel eens gehoord van het chocolade dieet? Het zou een goede manier…
Heerlijke chocolade drankjes en cocktails met chocoladeHeerlijke chocolade drankjes en cocktails met chocoladeHeerlijke chocoladedrankjes of cocktails met chocolade, wie lust dat niet? Een lekkere beker warme chocolademelk gaat al…
De smaak van chocoladeChocolade is erg in opmars, het aanbod is in de afgelopen jaren erg toegenomen. Daarom zijn hier de belangrijkste detail…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: AlexanderStein / Pixabay
  • http://www.hln.be/hln/nl/39/Lekker-Eten/article/detail/2125296/2014/11/19/Geniet-van-je-chocolade-binnen-5-jaar-is-het-onbetaalbaar.dhtml
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Chocolade
  • Afbeelding bron 1: Eliasfalla / Pixabay

Reageer op het artikel "Chocolade, tegen 2020 een onbetaalbaar luxeproduct?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Maartends
Gepubliceerd: 20-11-2014
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Eten en drinken
Bronnen en referenties: 4
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!