nieuws uitgelicht

Paardenvlees: in welke producten zit het?

Paardenvlees: in welke producten zit het? In februari 2013 ontstond in Nederland en andere Europese landen veel beroering toen bleek dat duizenden mensen waarschijnlijk paardenvlees gegeten hebben terwijl ze dachten dat het om rundvlees ging. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is daarom een grootschalig onderzoek gestart. Diverse supermarkten hebben toen uit voorzorg producten uit de schappen gehaald waaronder lasagne die paardenvlees zou bevatten.

Het paardenvleesschandaal


Paardenvlees verwerkt in producten die rundvlees zouden moeten bevatten

Het schandaal ontstond toen bekend werd dat in magnetronmaaltijden die in Engeland verkocht werden paardenvlees bleek te zitten terwijl het volgens de verpakking rundvlees zou moeten bevatten. Het ging om maaltijden van het merk Findus. Na de bekendmaking van dit feit zijn in diverse andere Europese landen waaronder Nederland onderzoeken gestart naar het eventuele gebruik van paardenvlees in gerechten waarin dit niet zou moeten voorkomen.

Bij diverse bedrijven die vlees verkopen zijn monsters genomen van gehakt, vleessnippers en diverse levensmiddelen waarin vlees verwerkt wordt. In Nederland wordt dit onderzocht bij zo'n 40 bedrijven die volgens de etiketten rundvlees gebruiken in hun producten. Doel is om doelbewuste en onbewuste misleiding van consumenten op te sporen en te stoppen.

Later werd bekend dat grote hoeveelheden paardenvlees afkomstig uit Groot-Brittannië buut bevatte en daardoor schadelijk kan zijn voor de gezondheid omdat er sporen van medicijnen in zit. Ook al hebben mensen vaak morele bezwaren tegen het eten van paard, het is normaliter niet ongezond. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat het vlees waar in 2013 zo veel ophef over is ontstaan sporen bevatte van een anti-reuma medicijn dat voor mensen wel schadelijk kan zijn. Het gaat hierbij om het medicijn fenylbutazon. Om hiervan een schadelijk hoeveelheid binnen te krijgen moet men echter wel zo veel vlees eten dat het gevaar puur theoretisch is.

Wie fraudeerde er met paardenvlees?

Er lijkt opzet te zijn geweest bij de verkoop van paardenvlees als rundvlees. Mogelijk speelde een Nederlandse vleeshandelaar daarin een centrale rol. Directeur van Draap Trading, Jan Fasen, heeft bevestigd dat hij een lading vlees van paarden heeft ingekocht van een Roemeens abattoir en dat aan een Franse fabriek heeft doorverkocht die het uiteindelijk heimelijk heeft verwerkt in lasagne die eigenlijk rundvlees zou moeten bevatten. Fasen heeft volgens eigen zeggen bewust paardenvlees verkocht. Dit is immers een heel normaal en eetbaar product. Er zou vervolgens in Frankrijk mee gefraudeerd zijn, in die zin dat het onder valse voorwendselen is verwerkt in magnetronmaaltijden. De verschillende betrokkenen in dit schandaal, Draap en de Franse bedrijven Spanghero en Comigel wezen vervolgens elkaar aan als schuldigen.

Hoe kun je nog zeker zijn van wat je eet?

Zoals gezegd neemt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit de zaken als deze hoog op en controleert het bij diverse bedrijven de herkomst en etikettering van het vlees dat naar de winkels gaat. Als gevolg van steekproeven is de distributie van vlees bij een bedrijf in Breda tijdelijk volledig geblokkeerd.

Albert Heijn maakte op 13 februari 2013 bekend dat het lasagne bolognese van het huismerk Euro Shopper uit de schappen haalt omdat hierin bij steekproeven paardenvlees is aangetroffen. Mensen die dit product gekocht hebben en het nog in huis hadden konden het terugbrengen naar de Albert Heijn en krijgen dan hun geld terug.

De Superunie, waar supers onder vallen zoals de Boni trok het product Primafrost Lasagne Bolognese 400 gram om dezelfde reden terug uit de handel.

Ook in de Chili con Carne van Iglo is paardenvlees aangetroffen waarna de verpakkingen van 400 gram uit de handel zijn gehaald.

De IKEA is tijdelijk gestopt met de verkoop van de Zweedse gehaktballetjes omdat hier naast rund- en varkensvlees ook vlees van paard in is aangetroffen.

Fraude bij Steakhouse Piet de Leeuw

Het Amsterdamse Steakhouse Piet de Leeuw staat al decennia lang bekend om haar uitmuntende biefstuk. Te midden van het paardenvleesschandaal liet het Parool het vlees aldaar onderzoeken en kwam tot de conclusie dat men er werk met paardenhaas, een product dat erg lijkt op ossenhaas. Een reden voor een restaurant om over te gaan op de verkoop van dit product zou de prijs kunnen zijn want paardenhaas is een stuk goedkoper dan rund. De eigenaar hield het op een fout bij de levering, maar leverancier Fontijn Vlees heeft desgevraagd laten weten dat Piet de Leeuw al jarenlang paardenvlees bestellen en dat een afbeelding van een paard zelfs op de verpakking prijkt.

Een dag na de onthulling in het Parool heeft de eigenaar toegegeven dat het café al sinds 1949 paardenbiefstuk serveert. Omdat mensen dit een raar idee zouden kunnen vinden is het nooit als zodanig op het menu gezet en tekende personeel voor geheimhouding. De reden voor het serveren van paardenvlees zou de betere smaak van het vlees zijn, aldus de eigenaar.
© 2013 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paardenvlees - draaivlees en het schandaalPaardenvlees - draaivlees en het schandaalWe eten veel en vaak vlees, maar we willen wel weten wat voor vlees we in de kuip hebben. Begin 2013 staat paardenvlees…
Zelf zuurvlees maken: wat is zuurvlees?Zuurvlees is een Limburgse specialiteit. Bij elke snackbar kun je frites met zoervleisj krijgen zoals het ook wel wordt…
Is bewerkt vlees en rood vlees gevaarlijk?Is bewerkt vlees en rood vlees gevaarlijk?De Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties heeft op 26 oktober 2015 officieel gewaarschuwd voor het gevaar…
Hoe maak je zelf vliegenspray voor je paard of pony?Ben je het ook zo zat om iedere keer dure vliegenspray te kopen voor je paard of pony, waarvan de werking zo verdwenen i…

Alles over melkAlles over melkMelk, een van de producten die niet meer weg te denken is uit de maatschappij! 49 kilogram melk per persoon per jaar en…
Drakenfruit (Dragon Fruit): exotische vitaminebom!Drakenfruit (Dragon Fruit): exotische vitaminebom!Wie regelmatig op de markt komt, heeft het vast wel eens gezien: drakenfruit, in het buitenland beter bekend als 'dragon…
Bronnen en referenties
  • http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Wetenschap-Gezondheid/article/detail/3393413/2013/02/13/Ook-paardenvlees-in-lasagne-Euroshopper-AH.dhtml
  • http://www.dailymail.co.uk/news/article-2278752/BREAKING-NEWS-Police-arrest-men-including-Welsh-factory-owner-British-horsemeat-probe-Asda-withdraws-pasta-sauces-SOUP-contamination-fears.html
  • http://nos.nl/artikel/472901-nvwa-onderzoekt-paardenvlees.html
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 12-09-2017
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Producten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.