InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Electronica > De luchtalarmsirene gaat zwijgen

De luchtalarmsirene gaat zwijgen

De luchtalarmsirene gaat zwijgen Maandag 24 maart 2015 maakte een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie bekent dat de luchtalarmsirene uit het straatbeeld zal gaan verdwijnen. Een besluit dat in 2014 al genomen is door de toenmalig minister Ivo Opstelten. Mogelijk stopt deze manier van alarmeren al eind 2017. Het is de bedoeling om burgers bij calamiteiten, vanaf 2018 te waarschuwen via hun mobiele telefoon. “Sirenes zijn niet meer van deze tijd” vindt de woordvoerder van het ministerie. Via sociale media, NL-alert en de website crisis.nl, worden burgers op de hoogte gebracht”.

De geschiedenis van het waarschuwings- en alarmeringssysteem

Om de burgers in Nederland te waarschuwen is in 1952 de Bescherming bevolking (BB) opgericht. De BB voert een aantal maatregelen uit om in geval van oorlog of rampen de burgers te beschermen. Eén van de maatregelen was het landelijk aanleggen van waarschuwingssirenes. De organisatie bestond voor het grootste deel uit vrijwilligers en dienstplichtigen, die zo hun vervangende dienstplicht vervulden. Door een gebrek aan vrijwilligers en door bezuinigen werd de BB in 1986 opgeheven. In 1990 is door het kabinet besloten om een nieuw, landelijk waarschuwingsstelsel in te voeren. In 1998 werd het nieuwe waarschuwings- en alarmeringssysteem (WAS) in gebruik genomen. 4.238 sirenes gaan sindsdien de eerste maandag van de maand om 12.00 uur loeien, als test.

Waarom een ander systeem?

De laatste jaren zijn er amper nog WASmasten bijgeplaatst. Sinds 2006 moeten gemeentes dit zelf betalen en de kosten van 60.000 euro voor één WASmast zijn vaak een té grote uitgave. Daar komt bij dat eind 2017 het onderhoudscontract van de WASmasten afloopt. Een nieuw contract zal dan Europees aanbesteed moeten worden en daar lijkt het ministerie niet voor te willen kiezen.

NL-alert als testperiode

In 2011 wordt het NL-alert getest in verschillende delen van Nederland. NL-alert als alarmmiddel van de overheid voor de mobiele telefoon, náást de bestaande WAS masten (zo was de belofte nog in 2012). De basis waar NL-alert mee werkt is cell-broadcast, het uitzenden van een bericht naar alle telefoons binnen één of meer cellen van het gsm-netwerk. Cell-broadcast heeft als bijzondere kenmerk dat het geen hinder ondervindt van een overbelast netwerk. De informatie wordt verstuurd via een apart kanaal en is niet afhankelijk van het aantal ontvangers.
NL-alert moet nu de functie van de sirene gaan vervangen, met als voordelen dat:
  • wanneer het mobiele telefoonverkeer plat gaat, dit systeem in de lucht blijft.
  • het systeem snel is. Iedereen in een bepaald gebied krijgt tegelijkertijd een alarmbericht.
  • speciale mobieltjes het tekstbericht kunnen omzetten in spraak.
  • het is de bedoeling is dat het tekstbericht gekoppeld worden aan een ringtone, zodat wanneer de mobiel op stil of trilstand staat, het alarmbericht altijd doorkomt.
Waarschijnlijk blijven de twee alarmeringssystemen tot 2018 naast elkaar werken voordat de sirene stopt met waarschuwen.

Nadelen van een tekstbericht t.o.v. het geluid van de sirene

Een mobieltje wordt een verplichting

De vrije keus wordt geweld aan gedaan. Er zijn anno 2016 namelijk mensen die bewust geen mobiel willen hebben. De wakkere mensen die al deze draadloze technieken gewoon niet vertrouwen. Die wachten op eerlijkheid van de overheid. Overheden die in andere landen waarschuwen wél voor de draadloze communicatie. Mensen die weten dat de telecomproviders ongunstige onderzoeken tegenhouden en niet gepubliceerd worden.

Elektrogevoelig

Er zijn al 840.000 mensen in ons land elektrogevoelig. Van zeer ernstig elektrogevoelig tot licht elektrogevoelig. De zeer elektrogevoelige mensen hebben geen mobiel omdat ze niet tegen de radiogolven kunnen die hiermee gepaard zijn.

Geen geld en pas op de plaats

Daarnaast zijn er mensen die een abonnement niet kúnnen betalen of mensen die niets van dat moderne gedoe moeten hebben. Vroeger ging het ook goed dus waarom moet dat allemaal anders (voornamelijk de senioren dus). Mensen die tijdens een ramp dus niet meer bereikt kunnen worden wanneer de sirene afschaft wordt.

Rampen alleen overdag

Rampen mogen dan niet meer ’s nachts plaatsvinden. Dezelfde overheid adviseert om ’s nachts je mobiel in de vliegtuigmodus te zetten of helemaal uit. Wanneer de mobiele telefoon uit staat, zal deze ook geen (ook niet af en toe) verbinding leggen met de zendmast en ook niet werkzaam zijn.

Heel Nederland ongevraagd in de straling

Iedereen in Nederland staat dagelijks bloot aan de elektromagnetische velden van mobiele communicatieapparatuur (zoals draadloze telefoons en masten voor de data-overdracht), aan elektrische en magnetische velden van elektrische apparaten en elektriciteitsnetwerken. Deze velden worden ook aangeduid met termen zoals radiogolven en hoogfrequente of laagfrequente straling. De Nederlandse overheid is doof en blind voor de gevolgen van al deze snel toegenomen straling en wat het doet met mens, dier en plant. De grondwet wordt alleen gebruikt wanneer het de overheid uitkomt. Artikel 1 van de grondwet geeft namelijk aan dat “allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen, gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan”. De mensen zonder mobiele telefoon (met name de ernstig elektrogevoeligen) worden zo buitengesloten in Nederland wanneer de luchtalarmsirenes vervangen worden door tekstberichten.

Kunnen we vertrouwen op de draadloze techniek?

Wanneer het geluid van de sirene zal verdwijnen, zullen vooral kinderen en geluidsgevoelige mensen er blij mee zijn. Gelukkig duurt het indringende en nare geluid van de sirene nooit erg lang. Hoe zal het verlopen wanneer de sirene écht niet meer doet? Is de techniek van het massaal tekstberichtjes sturen de oplossing? Er zitten nogal wat haken en ogen aan vast zoals:

Storm en bliksem

De antenne-installaties voor mobiele telefonie zijn veel hoger zijn dan de WAS masten en gevoeliger voor storm en blikseminslag.

Cell Broadcast (CB) ondersteuning

De Cell Broadcast (CB), een ondersteuning op 2G, 3G en 4G zendmasten en nodig om tekstberichten uit te zenden naar mobiele telefoons via gsm-zendmasten, hebben alle providers niét gedaan. Veel masten zullen aangepast moeten worden of misschien is het juist een gegeven om zo nóg meer zendmasten of antennes te plaatsen?

Om cell-broadcastberichten te kunnen ontvangen moet ook de mobiele telefoon ingesteld zijn op het juiste kanaal, zich in een bepaald gebied bevinden en aanstaan. Ook producenten van mobiele telefoons hebben deze ondersteuning veelal niet ingevoerd en mobielgebruikers moeten dan een nieuwe mobiel kopen.

Storing en dekking mobiel netwerk

De garantie dat het mobiele netwerk optimaal werkt, is er nooit. Het netwerk is anno 2015 nog teveel onderhevig aan storingen. Bovendien zegt dezelfde overheid dat 100% dekking in Nederland niet mogelijk is. Het antwoord van minister Opstelten op 20 mei 2014: “hoewel Nederland internationaal gezien een mobiel netwerk met een zeer hoge dekkingsgraad heeft, is een 100% dekkend mobiel netwerk in Nederland niet realiseerbaar. Er zullen altijd plekken zijn én blijven, waar men niet kan bellen met een mobiele telefoon. Ook zijn weersomstandigheden van invloed zijn op de dekking. Daarnaast kunnen antennemasten niet zomaar overal worden bijgeplaatst”.

Voor burgers die aan de grens wonen met België en/of Nederland bestaat de mogelijkheid dat ze geen alarmbericht krijgen. Dit omdat ze vaak ongewild gebruik maken van de Duitse of Belgische zendmasten (roaming).

Menselijke fouten

Menselijke fouten kunnen desastreus zijn en helemaal bij de keus om tekstberichtjes sturen i.p.v. waarschuwen met geluidssignalen. In 2011 was de website crisis.nl langdurig offline terwijl vanwege de brand in Moerdijk, veel mensen informatie via de website probeerden te verkrijgen. Bijvoorbeeld over eventueel schadelijke stoffen. Door een menselijke fout werd de website doorverwezen naar een verkeerd adres. Niet alleen de website was off-line maar ook het systeem van crisis.nl.

Pas op de plaats

Met de instelling: “sirenes zijn niet meer van deze tijd”, worden er dus gewoon een aantal belangrijke dingen ‘vergeten’. De luchtalarmsirene werkt prima. Iets wat goed werkt nooit vervangen voor iets nieuws wat bij voorbaat al mensen uitsluit. Wees eens lekker ouderwets, en laat het bij het oude!
© 2015 - 2017 Rieja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
NL-Alert – het alarmmiddel met tekstbericht van de overheidNL-Alert – het alarmmiddel met tekstbericht van de overheidDe Nederlandse overheid heeft, naast de sirene die maandelijks door alle gemeenten van het land loeit, eind 2012 een aan…
Live televisie en 4GLive televisie en 4GHet telecombedrijf KPN, maakt 19 februari 2014 kenbaar dat het gaat testen hoe ze een breed publiek kunnen voorzien van…
Spanje: politieke indeling: de Spaanse grondwetSpanje: politieke indeling: de Spaanse grondwetMet welke grondwet begon de geschiedenis van de Spaanse grondwetten? Wordt de allereerste opgedrongen grondwet door de N…
Pul-Cell - Behandeling tegen cellulitis en vetkussentjesDe oorzaak van cellulitis en plaatselijke vetophopingen is van persoon tot persoon verschillend (erfelijkheid, hormonaal…
De Grondwet, hoe en wat?De Grondwet is de hoogste Nederlandse wet. Het is een zeer belangrijke wet die in 1814 tot stand kwam. De huidige Nederl…
Bronnen en referenties
  • http://www.gelderlander.nl/algemeen/binnenland/luchtalarmsirene-verdwijnt-uit-straatbeeld-1.4821915
  • http://www.strijen.nl/wonen-en-leven/als-de-sirene-gaat_3369/
  • https://www.nl-alert.nl/over-nl-alert/
  • http://wetten.overheid.nl/BWBR0001840/geldigheidsdatum_25-03-2015
  • http://webwereld.nl/telecom/85728-7-redenen-waarom-nl-alert-de-sirene-niet-kan-vervangen/pagina-3
  • http://www.computable.nl/artikel/achtergrond/infrastructuur/4592630/2379248/nederland-zet-cell-broadcast-in-bij-nlalert.html#ixzz3VOs8ba00

Reageer op het artikel "De luchtalarmsirene gaat zwijgen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Rieja
Laatste update: 24-09-2016
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Electronica
Bronnen en referenties: 6
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!