nieuws uitgelicht

Geval van hondsdolheid ontdekt in Nederland

Geval van hondsdolheid ontdekt in Nederland Officieel is Nederland vrij van rabiës, oftewel hondsdolheid. Bij vleermuizen wordt rabiës echter sinds 1987 in ons land toch regelmatig gevonden. En ook bij de individuele hond of kat wordt de ziekte eens in de zoveel jaren gediagnosticeerd. Dieren die zijn meegenomen uit het buitenland, met name uit Noord Afrika, lijken de laatste jaren een heus risico te vormen. Het geval van hondsdolheid in Amsterdam dat nu is opgedoken betreft een hond meegenomen uit Marokko. Het meest recente geval van hondsdolheid bij een hond in Nederland is door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op woensdagavond 15 februari 2012 bij een hond in Amsterdam vastgesteld. De besmetting van hondsdolheid bij dit hondje is bevestigd door het Centraal Veterinair Instituut in Lelystad. Bij een vermoeden van een dierziekte wordt dit instituut altijd door de NVWA ingeschakeld om de monsters van het zieke dier te onderzoeken. Het hondje, dat pas 8,5 week oud was, is inmiddels geëuthanaseerd. Andere dieren waarmee de pup contact heeft gehad zijn opgespoord, net als de mensen die in aanraking zijn geweest met de pup. Deze mensen, ongeveer 50 man, zijn allen preventief tegen rabiës gevaccineerd om ziekteverschijnselen bij hen te voorkomen. Er bestaat geen andere behandeling tegen de ziekte, als het zenuwstelsel door het virus raakt aangetast is dit dodelijk.

De veroorzaker van hondsdolheid

Hondsdolheid of rabiës wordt veroorzaakt door een virus, het Lyssavirus. Het virus kan het zenuwstelsel van zoogdieren - dus ook die van de mens- aantasten en zich vanuit de zenuwbanen naar de hersenen verplaatsen. Als het virus de hersenen bereikt ontstaan de kenmerkende gedragsveranderingen waar de ziekte zijn naam aan te danken heeft: hondsdolheid. Als het zenuwstelsel is aangetast is de ziekte dodelijk. Jaarlijks gaan er over de hele wereld meer dan 55.000 mensen dood aan rabiës. En maar liefst 10 miljoen mensen op de gehele wereld hebben jaarlijks een behandeling nodig na blootstelling aan het virus. Sinds 1991 is er in Nederland geen hondsdolheid meer bij huisdieren aangetroffen. Regio's in de buurt van ons land waar hondsdolheid nog regelmatig wordt waargenomen zijn Oost Europa en Noord Afrika. Vorig jaar werd ook al in Noord Frankrijk een hondje aangetroffen dat hondsdolheid bleek te hebben. Ook dit hondje was meegenomen uit Marokko.

Overdracht van het virus

Het virus wordt door een besmet dier via het speeksel overgedragen. Je kunt dus besmet raken doordat een hondsdol dier je bijt, maar ook als het je likt of krabt. Via wondjes, maar ook via de slijmvliezen van de ogen of mond, kan het virus het lichaam binnendringen. Al voordat dieren verschijnselen vertonen van hondsdolheid zijn ze besmettelijk voor hun omgeving.

Symptomen

Als het virus de hersenen bereikt ontstaan de kenmerkende gedragsveranderingen waar de ziekte zijn naam aan te danken heeft: hondsdolheid. Een gedragsverandering is bij honden en katten vaak het eerste opvallende symptoom van de ziekte. Besmette honden en katten vertonen met name agressief gedrag. Daarnaast worden ze ook onrustig en krijgen neiging tot zwerven. Pas in een laat stadium van de ziekte treedt het bekende speekselen op (schuim op de bek). Bij mensen begint de ziekte met griepachtige verschijnselen zoals koorts en spierpijn. Later gevolgd door spierkrampen, stuipen en verlammingsverschijnselen. Aan de daarop volgende slik- en ademhalingsproblemen kan een mens overlijden.

Wat te doen als u vermoedt in contact te zijn geweest met een aan hondsdolheid besmet dier?

Na een verwonding door een van rabiës verdacht dier maakt u de plaats van de beet goed schoon met een borsteltje, water en zeep. Ontsmet de wond met jodium of alcohol. Ga zo snel mogelijk, in elk geval binnen 24 uur naar een arts. Deze beoordeelt of er kans bestaat op rabiës. Als er risico bestaat op rabiës is inenting nodig, ook wanneer u eerder bent ingeënt. Daarmee moet zo snel mogelijk na de verwonding gestart worden. Dat verkleint de kans om ziek te worden.

Voorkom dat Nederlandse honden maar ook mensen ziek worden!

Door een aantal spelregels in acht te nemen kan iedereen voorkomen dat de Nederlandse honden en katten maar ook mensen ziek worden of zelfs sterven aan hondsdolheid of rabiës:
Haal in het buitenland ook geen onbekende honden en katten aan en neem ze niet mee terug naar Nederland. Let op dat (kleine) kinderen onbekende dieren niet aanraken. Mocht u risico hebben gelopen ga dan zo snel mogelijk naar een arts. Reizigers naar het buitenland kunnen bij het reizigersspreekuur van de GGD terecht voor specifieke informatie.
© 2012 - 2024 Dierendokter, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hondsdolheid in NederlandHondsdolheid in NederlandIn 1962 werd Nederland geteisterd door hondsdolheid. Er vielen ten minste vier doden en het land was in paniek. Maar hoe…
Een ERP-pakket automatiseert de waardekringloopOver wat een ERP-pakket nu precies is en doet, wordt verschillend gedacht. Sommigen zien het als een logistiek pakket da…
Vasten buiten Ramadan in de IslamVasten buiten Ramadan in de IslamWie aan Islam en vasten denkt, denkt onmiddellijk aan Ramadan. Maar er zijn nog veel meer dagen waarop een moslim kan va…
Hondsdolheid (ook wel: Rabiës of lyssa)Hondsdolheid ,Rabiës of Lyssa kan een dodelijke ziekte zijn als je niet snel genoeg reageert na een infectie. Hier infor…

Rhinopneumonie (EHV): gevaar voor zwangere merriesRhinopneumonie (EHV): gevaar voor zwangere merriesRhinopneumonie bij het paard, ook wel Equine virale rhinopneumonitis genoemd, wordt veroorzaakt door het equine herpes v…
Verhoogde schildklierwerking bij kattenVerhoogde schildklierwerking bij kattenOude katten krijgen vaak te maken met een verhoogde schildklierwerking. Dit is gevaarlijk omdat het kan leiden tot nierf…
Bronnen en referenties
  • http://www.vwa.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/2020781
  • Dossier hondsdolheid van VWA
  • RIVM
Dierendokter (46 artikelen)
Gepubliceerd: 17-02-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.