InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Dier en natuur > Geen wetgeving inzake het toelaten van assistentiehonden

Geen wetgeving inzake het toelaten van assistentiehonden

Geen wetgeving inzake het toelaten van assistentiehonden Nederland hinkelt nog steeds achterop inzake een eenduidige wetgeving voor de toegankelijkheid van assistentiehonden. KNGF Geleidehonden trekt begin augustus 2015 aan de alarmbel. Zij berichten dat de baas met geleidehond nog geregeld voor een dichte deur staat bij openbare gelegenheden. Voor de Nationale Zorghonden Autoriteit is het helaas evenmin nog nieuws dat een baas met assistentiehond geweigerd wordt. Daarom roept KNGF Geleidehonden op om tijdens de internationale Assistance Dog Week aandacht te vragen voor het belang van honden met een assisterende functie.

Assistentiehonden voor persoon met handicap

De term assistentiehonden is een ruim begrip, en omvat diverse honden die een belangrijke taak vervullen voor personen met een handicap, stoornis of aandoening. Jammer genoeg krijgen de bazen van deze professioneel opgeleide honden wel eens een weigering:
 • autismegeleidehonden,
 • (blinden)geleidehonden,
 • epilepsiehonden (seizure respons dog en seizure alert dog),
 • hulphonden (voor rolstoelgebruikers en personen met een motorische beperking),
 • signaalhonden en
 • sociale honden (psychiatrie ondersteunende honden en buddyhonden)

KNGF: Geen wetgeving inzake het toelaten van assistentiehonden

Er is geen wetgeving in Nederland anno 2015. Dit in tegenstelling met België, waar sinds 2013 het "woefkesdecreet" van kracht is. Daar mogen assistentiehonden niet meer geweigerd worden op publieke plaatsen en wie dit toch doet, riskeert een strafrechtelijke vervolging.

KNGF Geleidehonden heeft in 2013 onder de geleidehondenbazen een onderzoek gedaan waaruit bleek dat meer dan vijftig procent van de mensen reeds geweigerd is bij openbare gebouwen, winkels en horeca. KNGF Geleidehonden is de grootste school voor blindengeleidehonden en andere assistentiehonden in Nederland. De organisatie ijvert reeds jaren voor een landelijke toegankelijkheidswetgeving zodat een baas met een handicap, stoornis of aandoening overal binnen mag. Deze kwestie heeft al meermaals de Tweede Kamer gehaald. Staatssecretaris Van Rijn heeft reeds in 2013 aangehaald dat hij de wet zal aanpassen, maar anno 2015 - twee jaar na de toezegging - is er nog steeds geen wet. Het invoeren van de wet is erg belangrijk voor de onafhankelijkheid en vrijheid van een assistentiehondengebruiker. Daarom roept KNGF Geleidehonden tijdens de internationale Assistance Dog Week nogmaals de politiek op om werk te maken van het invoeren van de aangepaste wetgeving. Aangezien de wetgeving er niet is, vraagt KNGF Geleidehonden om in tussentijd de baas met blindengeleidehond of een andere assistentiehond welkom te heten.

Belang geleidehonden voor baas met handicap

Een assistentiehond betekent voor iemand met een handicap een grote meerwaarde. Het is voor de baas een enorme vrijheid om met dergelijke hond op stap te mogen gaan, waar en wanneer hij wil. De hond geeft hen vertrouwen en maakt de persoon zelfredzaam. Plots is het mogelijk om als een zelfstandige persoon door het leven te gaan en alle mogelijke activiteiten uit te voeren: zelf boodschappen doen, uit eten gaan met vrienden, een theatervoorstelling meepikken, … Het sociaal isolement verdwijnt en maakt stilaan maar zeker contact voor een rijk gevuld sociaal leven. De focus komt als het ware niet meer alleen op de handicap te staan. De maatschappij ziet namelijk dat de assistentiehond vooral veel liefde geeft, kunde toont en vertrouwen geeft en heeft respect voor dit veelal zeer bijzonder team. Wanneer een assistentiehond ergens de toegang wordt geweigerd, dan is niet alleen de hond zelf niet welkom, maar voelt de baas zich eveneens uitgesloten. Een assistentiehond is eigenlijk een soort “prothese” voor iemand met een handicap, stoornis of aandoening. Zo vervangt een blindengeleidehond de ogen van een blinde of zwaar slechtziende persoon, vervangt een hulphond de benen voor een persoon met een motorische beperking enzovoort. Hij is het mobiliteitshulpmiddel dat overal toegelaten hoort te worden.

Knelpunten

Onwetendheid, misverstanden en miscommunicatie vanuit het hoofdkantoor blijken vaak de oorzaak te zijn van het weigeren van een assistentiehond op publieke plaatsen. De persoon met beperking, stoornis of aandoening raakt echter bij een weigering meestal gefrustreerd. Daarnaast steekt hij vaak veel tijd en energie in het geven van uitleg over de speciale assistentiehond en het contacteren van diverse organisaties en personen om dit probleem te verhelpen. Meestal lukt dit wel, maar alle voorgaande stappen zouden toch niet nodig moeten zijn.

Soms denken verantwoordelijke personen van een publieke plaats dat een assistentiehond voor overlast zorgt. Gelukkig hebben deze honden gedurende twee jaar een omvangrijke opleiding genoten. Ze hebben het eerste jaar een nette opvoeding en basissocialisatie gekregen bij een puppypleeggezin. Daarna zijn ze gedurende een half jaar tot anderhalf jaar opgeleid in een geleidehondenschool. Ze gaan met andere woorden nooit zomaar poepen of plassen, blaffen, eten uit de toog stelen, ongevraagd opspringen tegen mensen of andere ongewenste acties ondernemen wanneer ze aan het werk zijn. De assistentiehonden blijven rustig liggen, hebben geen parasieten, zijn proper en worden regelmatig geborsteld. De blinde baas heeft hiervoor ook een intensieve school- en/of thuisopleiding genoten. KNGF Geleidehonden verspreidt hierover sinds augustus 2015 een speciaal ontwikkelde publicatie waarin uitleg staat over de omgang met een assistentiehond, en ook wat een dergelijke professioneel opgeleide hond standaard doet of kan en ook wat hij zeker niet zal doen. Over een geleidehond zijn er bijgevolg nog veel misverstanden.

Lees verder

© 2015 - 2017 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De wereld van KNGF GeleidehondenDe wereld van KNGF GeleidehondenEllen Greve is directeur van de stichting KNGF Geleidehonden in Amstelveen. De school is expert op het gebied van hond e…
Geleidehond: Contact met groep gebruikers assistentiehondenGeleidehond: Contact met groep gebruikers assistentiehondenHeel wat mensen zijn betrokken bij de aflevering van een blindengeleidehond. De hond komt ter wereld in een fokgastgezin…
Van pup tot geleidehondHet opleiden van een pup tot geleidehond kost de enige tijd. Het begint allemaal bij de geselecteerde puppypleeggezinnen…
De opleiding tot blindengeleidehondHet KNGF leidt al vele jaren met succes geleidehonden op. Eerst waren het alleen blindengeleidehonden, maar tegenwoordig…
Een geleidehond: alleen bij voldoen aan voorwaardenVoor iedere persoon wordt een geleidehond 'op maat' gezocht. Soms moet dat een heel bijzondere hond zijn, omdat de clien…
Bronnen en referenties
 • Gazet van Antwerpen [Kempen, ….], 23 juli 2013, TG, p.8
 • http://dier-en-natuur.infonu.nl/diversen/139037-verschillende-soorten-assistentiehonden.html
 • http://www.geleidehond.nl/media/595027/kngf_folder_open-deuren-voor-de-geleidehond.pdf
 • http://www.geleidehond.nl/nieuws/2013/toegankelijkheid-geleidehonden-vergroot-na-actie-kngf-geleidehonden/
 • http://www.geleidehond.nl/nieuws/2015/geleidehond-en-baas-nog-te-vaak-geweigerd-in-openbare-gelegenheden/

Reageer op het artikel "Geen wetgeving inzake het toelaten van assistentiehonden"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reactie

Peter de Brie, 27-09-2016 19:34 #1
Het maakt het minder aantrekkelijk als Amerikaanse Veteraan en oud-Nederlander op bezoek te gaan in Nederland. Ik moet wel toegeven dat de wetgeving in de VS niet goed is. Het is al een paar keer voorgekomen dat mijn service dog is aangevallen in het veteranen ziekenhuis door "servicedogs". Reactie infoteur, 28-09-2016
Ik zal het artikel nog updaten één van de volgende dagen. Het VN-verdrag is ook geratificeerd in Nederland dus assistentiehonden zijn in NL wel toegelaten.

Infoteur: Miske
Laatste update: 28-08-2016
Gepubliceerd: 04-08-2015
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Dier en natuur
Special: Blindengeleidehond
Bronnen en referenties: 5
Reacties: 1
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!