InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Dier en natuur > De gedeeltelijke zonsverduistering

De gedeeltelijke zonsverduistering

De gedeeltelijke zonsverduistering Een gedeeltelijke zonsverduistering gebeurt niet zo vaak. Heel bijzonder om de maan voor de zon te zien schuiven. Bij een gedeeltelijke zonsverduistering is niet alles van de zon bedekt en zien we nog een soort sikkelzon. Natuurlijk willen we dat zien, die gedeeltelijke zonsverduistering. Omdat de zon schadelijk is voor het menselijk oog door de UV-straling, wordt geadviseerd om dan een speciale bril op te zetten. Een eclipsbril. Maar misschien is de eclipsbril niet nodig omdat het weer niet meewerkt. Altijd spannend of de zon achter de wolken zit of dat het onbewolkt is.

Gedeeltelijke zonsverduistering voor Nederland en België

Wanneer de maan precies tussen de aarde en de zon staat spreken we van een zonsverduistering of eclips.
De maan bedekt de aarde en vanaf de aarde kijken we naar de donkere kant van de maan (de nieuwe maan). Bij een totale zonsverduistering wordt het even donker. De vogels stoppen met fluiten en het wordt even ongekend stil en donker midden op de dag. Bij een gedeeltelijke zonsverduistering wordt het niet helemaal donker. Niet overal op aarde staat de maan precies op de lijn tussen de aarde en de zon. Voor Nederland en België is er op 20 maart 2015 een gedeeltelijke zonsverduistering geweest. Een totale zonsverduistering is uniek voor Nederland en België en pas weer te verwachten in 2135 en de laatste was in 1715. We hebben verschillende soorten, naast een totale zonsverduistering. Namelijk ook:

Ringvormige eclips

De maan is kleiner dan de zon en kan de zon niet helemaal afdekken. De randen van de zon blijven zichtbaar. Op aarde zie je dan een lichtkrans (corona) een ringetje licht, om de maan.

Bron: Damien Deltenre / Wikimedia CommonsBron: Damien Deltenre / Wikimedia Commons
Hybride eclips
Doordat de maan een ellipsbaan om de aarde maakt is op sommige plaatsen de ringvormige eclips zichtbaar en op andere plaatsen de totale zonsverduistering en alles er tussen in.

Gedeeltelijke of partiële eclips

Wanneer de maan de zon gedeeltelijk bedekt. De maan en de zon staan niet precies op een lijn.

20 maart 2015 heeft er een gedeeltelijke zonsverduistering plaatsgevonden

In de ochtend van 20 maart 2015 (de eerste astronomische lentedag) was er dichte mist. Langzaam trok de mist op en wanneer je geluk had was de waterige zon, door de dunne mistwolken, vanaf 09.30 uur even zichtbaar. Niet overal in Nederland is de gedeeltelijke zonsverduistering zichtbaar geweest en kwam de de zon pas na het middaguur, toen de gedeeltelijke zonsverduistering al had plaats gevonden. Rond 10.37 uur was de zon voor 81% bedekt door de maan, het maximum van de gedeeltelijke zonsverduistering. Het was op veel plekken genoeg om door de dunne bewolking, met het blote oog, de gedeeltelijke zonsverduistering waar te nemen. En goed genoeg om foto's te maken zonder speciale filters.

Is er zon?

Het weer kan roet in het eten gooien wanneer een (gedeeltelijke) zonsverduistering voorspeld wordt. Is het bewolkt of onbewolkt. Wanneer het onbewolkt en zonnig weer is en het grootste gedeelte van de zon bedekt is door de maan, zal de lucht anders kleuren. Een blauwe lucht zal dieper blauw kleuren of tot een metaalachtige blauwe kleur en het landschap wordt iets geler en warmer van kleur, net alsof je door een geel snoeppapiertje kijkt. En de stilte van de nacht, midden op een dag, is heel bijzonder.

Elders op de aarde was er wél een totale zonsverduistering te zien. Die dag was de totale zonsverduistering te zien boven de Atlantische Oceaan, de Faeröer Eilanden, Spitsbergen en de Noordpool. In Ierland, Schotland, Noorwegen en IJsland. Meer dan 90 procent van de zon werd door de maan verduisterd.

Uitverkocht

Wanneer 20 maart de zon volop was geweest, dan was het noodzakelijk geweest om de gedeeltelijke zonsverduistering te volgen met een eclipsbril op. De eclipsbrillen waren echter in heel Nederland uitverkocht, maar er zijn een aantal mogelijkheden om zonder eclipsbril naar de heldere zon te kijken:
  • je eigen camara obscura maken.
  • een vergiet met grove gaten. Houd dit in de zon en de zonsverduistering zal achter op de grond te zien zijn.
  • of een vel papier met een gat in het midden van ongeveer 5 millimeter. Houd dit in de zon en de zonsverduistering zal te volgen zijn zonder in de zon te kijken.
© 2015 - 2017 Rieja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Zonsverduistering: de maan, aarde en zon op één lijnZonsverduistering: de maan, aarde en zon op één lijnDe aarde, maan en de zon kunnen, wanneer ze op één lijn staan zorgen voor een zonsverduistering. Wanneer de maan tussen…
ZonsverduisteringNaast een maansverduistering, bestaan er ook zonsverduisteringen. Nu staat de maan tussen de zon en de aarde in. Doordat…
Zonsverduistering 20 maart 2015Zonsverduistering 20 maart 2015Op vrijdag 20 maart 2015 was er in Nederland een gedeeltelijke zonsverduistering te zien. Helaas was deze verduistering…
Wanneer is het volle maan? Maanfasen en maanstanden in 2015Wanneer is het volle maan? Maanfasen en maanstanden in 2015Hier vind u alle informatie over de verschillende maanfasen/maanfases van de maan. Wanneer is het volle maan? En wanneer…
Wanneer er geen maan isWanneer er geen maan isDe maan draait om de aarde. Ze lijken bij elkaar te horen. Maar als er nu eens geen maan zou zijn? Alleen de aarde? Vera…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ralf Roletschek / Wikimedia Commons
  • http://www.weer.nl/weer-in-het-nieuws/weernieuws/ch/488fc32f44e6f83b6eb9b3727fd2604f/article/de_zonsverduistering_van_20_maart_2015.html
  • http://hemel.waarnemen.com/FAQ/Zon/007.html
  • http://www.sonnenborgh.nl/page=site.agenda/id=147
  • http://eclips-bril.jimdo.com/
  • Afbeelding bron 1: Damien Deltenre / Wikimedia Commons

Reageer op het artikel "De gedeeltelijke zonsverduistering"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Rieja
Laatste update: 24-09-2016
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Dier en natuur
Bronnen en referenties: 6
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!