InfoNu.nl > Nieuws uitgelicht… > Auto en vervoer > Slimme fietsen op komst

Slimme fietsen op komst

Slimme fietsen op komst Donderdag 20 november 2014 is tijdens het Nationaal Fietscongres te Zwolle een prototype van de ‘slimme’ fiets gepresenteerd. Een fiets voor de toekomst om de fietser te waarschuwen voor gevaar. Een prototype met snufjes die in de autoindustrie ook worden toegepast. Een slimme fiets die helpt om de fietser veiliger en comfortabeler te laten fietsen. De fiets zal in 2015 verder geoptimaliseerd worden en getest worden met proefpersonen.

Een fiets met extra’s

Ook wel de intelligente fiets genoemd. In het kader van het project ‘veilig en bewust op de fiets’ hebben TNO, Roessingh Research and Development in Enschede en de fietsersbond een intelligente fiets laten ontwikkelen. De opdracht hiertoe komt van het ministerie en Milieu. Een fiets die het voor de fietser, als verkeersdeelnemer, veiliger moet maken. Fietsende deelnemers nemen toe en het succes van de elektrische fiets zorgt ervoor dat we langer (op hoger leeftijd) blijven fietsen. Het succes van Facebook en Twitter maakt dat we deze media ook op de fiets gebruiken. Het risico op ongevallen neemt daardoor toe. Daarnaast wordt het steeds drukker op fietspaden in ons land. De slimme fiets gaat de fietser waarschuwen voor gevaar. Het gevaar van onder ander:
  • achteropkomend verkeer en
  • stilstaande objecten

Achteropkomend verkeer

ATB-fietsen, wielrenfietsen, ligfietsen, elektrische fietsen en fietsers zonder trapondersteuning, geven verschil in snelheid. Genietend op het fietspad kan er met hogere snelheid een ATB’er langs fietsen waar je enorm van kunt schrikken. Als schrikreactie kan één ruk aan het stuur er al voor zorgen dat je in de berm terechtkomt en valt. De slimme fiets waarschuwt voor achterop komend verkeer door een achteruitkijk-camera die de moutainbikenr waarneemt middels trillingen in stuur en zadel zodat de fietser weet waar het gevaar van achteren vandaan komt. Trillingen aan de linkerkant van het zadel betekent: let op aan de linkerkant komt iets langs! Bij onzekerheid even afstappen dus of rechts houden.

Bron: Bettyakkemaai / Wikimedia CommonsBron: Bettyakkemaai / Wikimedia Commons
Voor ‘stilstaande’ objecten
Een radar (op de plek van de koplamp) detecteert stilstaande objecten en geeft dit door middels trillingen in het stuur. Stilstaande objecten al paaltjes in het fietspad, takken op het fietspad, of een richel langs het fietspad of berm. Deze informatie wordt door intelligente beslissingssoftware doorgegeven om op het juiste moment de fietser te informeren over mogelijk gevaar. In de toekomst moeten de sensoren draadloos met de telefoon communiceren. Die kan via een klein computertje in de fiets zorgen dat de waarschuwing wordt afgegeven.

Optimaliseren

Het prototype slimme fiets is nog gebouwd met dure (Radar) en grote apparaten. De ontwikkelaar Dr. Ir. Maurice Kwakkernaat, high-tech profissional in radar, sensoren en mobiele en draadloze communicatie technologie, zegt dat de sensoren draadloos met de smartphone moeten communiceren. Dat de nu nog enorme computer op de bagagedrager kleiner wordt en helemaal weg kan zelfs. Dat de sensoren draadloos met de smartphone communiceren middels een klein computertje op de fiets. Dat de radar goedkoper wordt en er op den duur een lamp gekocht kan worden, waar de radar al in zit voor nog geen tien euro.
Gedacht wordt ook aan het waarschuwen voor een te hoge snelheid waardoor op een bochtig traject de kans bestaat om uit de bocht te vliegen. Ook wordt beoogd om de fietsveiligste route uit te kunnen stippelen en wanneer er zwaar weer op komst is dat er ook een waarschuwing wordt gegeven.

Nadelen

Het nadeel kan zijn dat de fietser zich veilig gaat wanen met de intelligente fiets. Te veel uitgaat dat techniek waarschuwt, de muziek nog harder gaat zetten en op Facebook de berichtjes naleest. Een ander nadeel is het gebruik van draadloze technieken, waar nog steeds onduidelijkheid over heerst of het de gezondheid schade berokkend of niet.

Lees verder

© 2014 - 2017 Rieja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Fiets van de toekomstHet is nog een prototype maar technologische ontwikkelingen gaan zo snel dat wellicht binnen niet al te lange tijd door…
OV-fiets huren: kosten & tarievenTreinreizigers kunnen een OV-fiets huren op het station: een geelblauw fiets om korte afstanden te overbruggen. De koste…
Fietsonderhoud in de winterSneeuw en ijs: je fiets heeft te lijden onder winterse weersomstandigheden. Bovendien wordt er in de winter zout gestroo…
Elektrische fiets: prijzen, opladen & onderhoudDe elektrische fiets is in opkomst. Steeds meer consumenten zien de voordelen in van de elektrische fiets als alternatie…
Tips om een fiets te huren, wat kost een fiets huren nu echtTips om een fiets te huren, wat kost een fiets huren nu echtWanneer je op vakantie bent in Nederland of Belgie kan het handig zijn om een fiets te huren. Er zijn veel verschillende…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 422737 / Pixabay
  • http://www.gelderlander.nl/algemeen/binnenland/slimme-fiets-maakt-over-schouders-kijken-overbodig-1.4636484?ls=pl
  • http://www.nationaalfietscongres.nl/de-intelligente-fiets/
  • http://www.tubantia.nl/regio/enschede/roessingh-research-and-development-uit-enschede-de-fietsersbond-en-tno-werken-aan-veiliger-fietsen-1.3895482
  • Afbeelding bron 1: Bettyakkemaai / Wikimedia Commons

Reageer op het artikel "Slimme fietsen op komst"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Rieja
Laatste update: 27-09-2016
Rubriek: Nieuws uitgelicht…
Subrubriek: Auto en vervoer
Special: Radiogolven
Bronnen en referenties: 5
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!